Försening av menstruationen

Harmonier

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar. Kalendern ska alltid markera den dag då menstruationsblödningen börjar för att märka en oregelbunden cykel i tid.

Ofta en kvinna efter stress, sjukdom, intensiv fysisk aktivitet, klimatförändringar, det finns en liten försening i menstruationen. I andra fall indikerar detta symptom en graviditet eller hormonella störningar. Vi kommer att beskriva de viktigaste orsakerna till förseningen i menstruationen och mekanismen för deras utveckling, samt prata om vad man ska göra i en sådan situation.

amenorré

I den medicinska världen kallas försenade eller frånvarande perioder amenorré. Det är indelat i två kategorier:

 1. Primär amenoré. Detta är ett tillstånd där en flicka vid 16 års ålder aldrig har börjat sin period. Ofta är primär amenoré förknippad med förekomsten av medfödda störningar som inte dykt upp före puberteten. Detta till exempel genetiska eller kromosomala avvikelser, problem med reproduktionssystemets organ, etc. De kan inkludera födda utan livmodern eller livmodern, som inte utvecklas normalt.
 2. Sekundär amenoré. Detta är ett tillstånd där menstruationen plötsligt upphör och är frånvarande i mer än tre månader. De där. Det fanns perioder tidigare, men nu är de frånvarande. Sekundär amenoré är den vanligaste formen av försenad menstruation. De vanligaste orsakerna till detta tillstånd är graviditet, problem med äggstockarna (till exempel polycystiskt äggstocksyndrom eller tidig menopaus), hypofystumörer, stress, allvarlig dysfunktion av normal kroppsvikt (både upp och ner) och andra.

Förutom amenorré finns det en annan medicinsk term som jag vill introducera dig för - oligomenorrhea. Detta är en kränkning där menstruationscykelns längd ökar avsevärt och menstruationens längd minskar. Det är allmänt accepterat att en kvinna har oligomenorré, om hennes perioder under året var mindre än 8 gånger och / eller varade upp till 2 eller färre dagar.

Den normala menstruationsförloppet

Den vanliga menstruationscykeln börjar om 10-15 år hos en ung kvinna, varefter man tror att kroppen har gått in i fasen när den kan utföra en fullständig befruktning. Detta system fungerar varje månad upp till 46-52 år, men detta är en genomsnittlig siffra. (Det finns fall av en senare upphörande av menstruationen.)

Sedan kommer en minskning av tiden för menstruationstiden och mängden blod som släpps under detta. I slutändan slutar menstruationen helt.

Skäl till försenad menstruation annan än graviditet

Försenad menstruation kan vara ett resultat av fysiologiska förändringar i kroppen, liksom en manifestation av funktionella funktionsfel eller sjukdomar i både könsorgan och andra organ ("extragenital patologi").

Normalt förekommer inte menstruation under graviditeten. Efter förlossningen återhämtar sig inte heller mammans cykel omedelbart, det beror till stor del på om kvinnan har amning. Hos kvinnor utan graviditet kan en ökning av cykelns varaktighet vara en manifestation av perimenopaus (klimakteriet). Oregelbundenhet i cykeln hos flickor efter menstruationens anses också vara normal om den inte åtföljs av andra oegentligheter.

Funktionsstörningar som kan provocera en menstruationscykelfel är stress, intensiv fysisk aktivitet, snabb viktminskning, en infektion eller annan akut sjukdom, klimatförändring.

Ofta en oregelbunden cykel med försening i menstruationen hos patienter som lider av gynekologiska sjukdomar, särskilt polycystisk äggstock. Dessutom kan ett sådant symptom följa inflammatoriska sjukdomar i fortplantningsorganen, uppstå efter abort eller diagnostisk curettage, efter hysteroskopi. Ovariell dysfunktion kan bero på patologi i hypofysen och andra organ som reglerar en kvinnas hormonella bakgrund.

Av de somatiska sjukdomarna åtföljs av en eventuell kränkning av menstruationscykeln är det värt att notera fetma.

Förteckning över orsaker som kan uppstå en försening i menstruationen

En försening av ”röda dagar i kalendern” i 2 till 5 dagar borde inte vara oroande, eftersom detta anses vara ett riktigt fenomen för varje kvinna. Om graviditet utesluts kan sådana kränkningar av den kvinnliga kroppen orsakas av många faktorer. En noggrann analys av dem gör att du kan avgöra orsaken till en gynekologisk eller icke-gynekologisk karaktär.

Så vi listar de 15 främsta orsakerna till förseningen av menstruationen:

 1. Polycystisk äggstock;
 2. Myom;
 3. endometrios;
 4. Inflammatoriska sjukdomar;
 5. Hormonella preventivmedel;
 6. Diagnos av livmoderhålan, abort eller missfall;
 7. Postpartum period
 8. Puberteten;
 9. Menopausala störningar;
 10. Stor fysisk ansträngning;
 11. Stressförhållanden;
 12. Klimatförhållanden;
 13. Anomalier i kroppsvikt
 14. Förgiftning av kroppen;
 15. Tar vissa mediciner
 16. Ärftlig predisposition.

Som följer av ovanstående är orsakerna till regelbundet återkommande förseningar av kritiska dagar olika. Biologiskt sett kan klockor komma på vila även hos kvinnor som inte är noll, som ofta förvirrar symtomen på en cykelstörning med graviditeten. En instabil menstruationscykel bör inte betraktas som en särskilt farlig, allvarlig sjukdom, men det är fortfarande värt att vara uppmärksam på frekvensen för dina kritiska dagar.

Stress och träning

De vanligaste orsakerna till försenad menstruation, förutom graviditet, är en mängd nervspänningar, stress och liknande. Den svåra situationen på jobbet, tentor, problem i familjen - allt detta kan orsaka förseningar. Kvinnans kropp uppfattar stress som en svår livssituation där en kvinna inte behöver föda ännu. Det är värt att ta hand om en förändring i situationen: kontakta en familjpsykolog, byta jobb eller lära sig att förhålla sig till situationen och liknande lättare. Tänk på att överarbete och sömnbrist också är mycket stressande för kroppen..

Överdriven träning bidrar inte heller till menstruationscykelns regelbundenhet. Det är känt att professionella idrottare ofta upplever problem med försenad menstruation och till och med förlossning. Samma problem plågas av kvinnor som hotas med fysiskt svårt arbete. Det är bättre att lämna det till män.

Men tänk inte att måttlig kondition eller morgondoggning kan påverka situationen. En aktiv livsstil har inte stört någon annan. Vi pratar om överdriven belastning, där kroppen fungerar för slitage.

Viktproblem

Forskare har länge upptäckt att fettvävnad är direkt involverad i alla hormonella processer. I detta avseende är det lätt att förstå att orsakerna till förseningen av menstruationen, förutom graviditeten, också finns i viktproblem. Dessutom kan både överskott och brist på vikt orsaka förseningar.

Fettlagret, i händelse av övervikt, ackumulerar östrogen, vilket negativt påverkar cykluss regelbundenhet. Undervikt är mycket mer komplicerat. Lång svält, liksom viktminskning under 45 kg, uppfattas av kroppen som en extrem situation. Överlevnadsläget är aktiverat och i detta tillstånd är graviditet extremt oönskat. I detta fall är inte bara en försening i menstruationen möjlig, utan också dess fullständiga frånvaro - amenorré. Naturligtvis försvinner menstruationsproblem med normalisering av vikten.

Det vill säga, knubbiga kvinnor behöver gå ner i vikt, tunna kvinnor behöver gå upp i vikt. Det viktigaste är att göra detta mycket noggrant. En kvinnas näring bör vara balanserad: proteiner, fetter, kolhydrater, samt vitaminer och mineraler bör finnas i maten. Alla dieter bör vara måttliga och inte försvagande. Det är bättre att kombinera dem med måttlig fysisk aktivitet..

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. I detta fall förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom.

Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Myom

Menstruation med uterus leiomyom kan vara oregelbunden, med en fördröjning som sträcker sig från flera dagar till flera månader. Trots att denna patologi i de flesta fall betraktas som en godartad tumör, finns det ett antal negativa konsekvenser som den kan leda till. Och först och främst är dess degeneration till cancer farlig. Därför är det extremt nödvändigt att gå till läkaren vid den minsta misstanken om fibroider.

Polycystisk äggstock

En av de främsta orsakerna till förseningen i menstruationen från det vanliga schemat i detta fall är avsaknaden av rätt mängd hormoner.

Som regel orsakas processen av avsaknad av ägglossning, depression av endometrium samt hormonella störningar. Ägget mognar inte i denna process, vilket ger kroppen en signal om att det inte finns något behov att förbereda sig för möjlig befruktning. [Adsen]

endometrios

Denna sjukdom är en patologisk spridning av godartad vävnad, som liknar slemhinnan i könsorganet. Utvecklingen av endometrios kan ske i olika delar av reproduktionssystemet, och det är också möjligt att gå längre än det. Förändringar i den hormonella bakgrunden kan vara både orsaken till sjukdomen och dess konsekvens. Oregelbundna kritiska dagar är också ett av de viktigaste symtomen i dessa avvikelser..

P-piller

Om du tar hormonella preventivpiller, är det möjligt att din menstruationscykel kommer att skilja sig betydligt från normalt. Mycket ofta ökar längden på cyklerna när man tar p-piller betydligt. Vissa tabletter ger inte en sådan effekt. Menstruationen går som vanligt, men oftast är lättare och mindre lång. Det är också värt att notera att tabletter i mycket sällsynta fall inte kan förhindra graviditet, särskilt med utelämnanden. Ändå, även om du tog pillerna noggrant och korrekt, har du en försening i din period, och du oroar dig för detta, kan du ta ett graviditetstest för att lugna.

Nu till försäljning kan du hitta ett ganska stort antal olika preventivpillerar. Vissa av dem kan skilja sig avsevärt på sin effekt på kroppen. Dessutom är det värt att notera att varje enskild kvinna kan reagera olika på samma tabletter.

Kom ihåg att när du slutar använda p-piller kommer din normala menstruationscykel inte att starta direkt. För de flesta kvinnor tar återhämtningsperioden från en till två månader, och ibland kan denna period pågå upp till sex månader. Först då kan du återigen bli gravid ett barn. Därför kan du också ha en oregelbunden cykel under återhämtningsperioden, och detta måste beaktas om du har en försening.

Försenad menstruation under graviditet och efter förlossningen

Under hela graviditetsperioden har en kvinna inte menstruation. Efter förlossningen sker deras förnyelse på olika sätt - allt beror på kroppens individuella egenskaper. Förhöjda prolaktinnivåer när man matar ett barn kan förhindra att äggen börjar arbeta. Om en kvinna ammar kan förseningen i menstruationen pågå tills mjölken produceras (detta beror direkt på nivån på hormonet prolaktin, som ansvarar för amning). Ibland kan detta inträffa inom 2-3 år.

Om mjölk inte produceras kommer det efter cirka 6-8 veckor nya perioder. Men ibland finns det undantag när äggstockarna börjar fungera även innan barnet slutar mata, ägget mognar och kvinnan kan bli gravid igen. Om detta inte händer slutar en ny cykel med uppkomsten av menstruation.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Periodiska undersökningar

För att ta reda på orsakerna till förseningen i menstruationen föreskrivs följande studier:

 1. Screening för sexuellt överförda sjukdomar (gonoré, klamydia, trikomoniasis, mykoplasmos, ureaplasmos, etc.).
 2. Ultraljud av bäckenorganen, sköldkörteln och binjurarna. Denna studie genomförs för att utesluta graviditet, tumörer, gynekologiska och endokrina sjukdomar..
 3. Undersökning av hypofysen (radiografi, magnetisk resonansavbildning, datortomografi, elektroencefalografi). Hypofyssjukdomar är ofta orsaken till försenad menstruation.
 4. Hormonella studier. Bestäm nivån av östrogen, progesteron, FSH, LH, PRL, samt kontrollera sköldkörtelhormoner och binjurar.
 5. Curettage av livmoderens inre skikt och dess ytterligare histologiska undersökning. Curettage utförs från livmoderhalsens kavitet och kanal.

Vad du ska göra om menstruationen är försenad?

Om det regelbundet upprepas förseningar av menstruationen eller förseningsperioden överskrider de maximalt tillåtna fysiologiska gränserna på fem dagar, måste du konsultera en läkare. Efter att ha fått reda på orsakerna kommer kvinnan att ordineras lämplig behandling. Oftast utförs terapi med hjälp av hormonella tabletter. De bör dock aldrig tas på egen hand utan medicinsk rådgivning. Detta är extremt farligt för en kvinnas hälsa och kan störa hela hormonsystemet och därför leda till allvarliga hälsoproblem..

Bland de vanligaste hormonläkemedlen föreskrivs följande av läkare:

 1. Dufaston. Används om förseningen i menstruationscykeln orsakas av otillräckliga nivåer av progesteron i kroppen. Endast en läkare bör justera dosen baserat på studier. Om det inte finns någon graviditet, och förseningen inte överstiger 7 dagar, förskrivs postinor för en period av 5 dagar. Efter denna tid bör menstruationen börja efter två eller tre dagar.
 2. Postinor. Det är ett läkemedel som används för nödprevention. Detta botemedel används om det är nödvändigt att orsaka menstruationscykeln så snart som möjligt. Det rekommenderas dock endast med regelbundna perioder, eftersom dess intag kan orsaka störningar i cykeln och med mycket frekvent användning kan leda till infertilitet.
 3. Pulsatilla Ett annat hormonellt läkemedel som kan förskrivas för försenad menstruation. Detta är den säkraste lösningen som inte leder till viktökning, inte påverkar nervsystemet. Det bör dock inte tas av flickor med en oregelbunden cykel..
 4. Progesteron är ett injektionshormon. Dosvalet används för att inducera menstruation strikt individuellt. Det ökade intaget av progesteron i kroppen kan orsaka en hel del biverkningar, inklusive överdriven hårväxt, viktökning, menstruations oregelbundenhet. Mer än 10 injektioner görs aldrig. Effekten baseras på att stimulera arbetet i körtlarna som finns i livmoderslimhinnan. Verktyget har ett antal kontraindikationer, inklusive: blödning av livmodern, leversvikt, brösttumörer, etc..
 5. Icke-ovlon, ett läkemedel som stimulerar uppkomsten av menstruationscykeln, kan förhindra acykliska blödningar. Det inkluderar östrogen och gestagen. Oftast, med försening, förskrivs två tabletter efter 12 timmar. Men innan du använder det, ett obligatoriskt specialkonsultation, eftersom läkemedlet har biverkningar och kan störa reproduktionsorganens funktion.
 6. Utrozhestan. Det är ett sätt att undertrycka östrogen och stimulera produktionen av progesteron, vilket beror på dess terapeutiska effekt. Dessutom har det en stimulerande effekt på utvecklingen av endometrium. Läkemedlet kan administreras vaginalt, vilket är dess tveksamma fördel, men detta verktyg har också vissa kontraindikationer.
 7. Norkolut orsakar menstruation, eftersom den innehåller noretisteron, som i sin handling liknar handlingen hos gestagener. Och deras brist provocerar ofta misslyckanden i cyklerna och deras förseningar. Behandlingsförloppet bör inte överstiga fem dagar, används inte under graviditet, eftersom det hotar missfall och blödning. Det har ett stort antal kontraindikationer och biverkningar, så förhandskonsult med en läkare är nödvändigt.

Naturligtvis är användningen av hormonella läkemedel för att inducera menstruation inte en säker metod. Det är nödvändigt att ta dem korrekt, eftersom det kan orsaka oåterkallelig hälsoskada.

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

Menstruationscykel

Den kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat. En regelbunden menstruationscykel indikerar ett harmoniskt arbete i den kvinnliga kroppen. Försenad menstruation är en indikator på viss funktionsfel.

Flickan har sin första menstruation i åldern 11 till 15 år. Först kan det finnas förseningar som inte är relaterade till patologi. Cykeln normaliseras efter 1-1,5 år. Patologin inkluderar början av menstruation vid en ålder av mindre än 11 ​​år, och även om den inte började vid 17 år. Om denna ålder är 18-20 år gammal, finns det problem som kan vara förknippade med nedsatt fysisk utveckling, äggstocksutveckling, funktionsfunktion i hypofysen och andra.

Allvarliga kvinnors hälsoproblem inkluderar:

 • oregelbunden cykel;
 • hormonella störningar
 • ofta förseningar av menstruationen från 5 till 10 dagar;
 • växling av mager och kraftig blödning.

En kvinna måste få en menstruationskalender, som indikerar början och varaktigheten av blödningen. I det här fallet är det lätt att märka en försening i menstruationen..

Problemet med försenad menstruation hos flickor och kvinnor

En försening i menstruationen anses vara ett fel i menstruationscykeln, när nästa blödning inte inträffar vid rätt tidpunkt. Frånvaron av menstruation i 5 till 7 dagar gäller inte patologi. Detta fenomen inträffar i alla åldrar: tonåringar, barnafödande och premenopaus. Orsakerna till förseningen i menstruationen kan vara både fysiologiska och onormala orsaker..

Naturliga orsaker under puberteten inkluderar oregelbunden menstruation under 1-1,5 år med bildandet av cykeln. I fertil ålder är de fysiologiska orsakerna till försenad menstruation graviditet och amningstiden. Med premenopaus minskar menstruationscykeln gradvis, ofta förseningar förvandlas till en fullständig utrotning av reproduktionsfunktionen i den kvinnliga kroppen. Andra skäl till förseningen av menstruationen är inte fysiologiska och kräver samråd med en gynekolog.

Anledningar till försenad menstruation

Oftast är förseningen i menstruationen hos kvinnor som har sex, förknippad med graviditetens början. På kort tid kan också smärta i nedre del av buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, dåsighet, förändring i smakpreferenser, morgonsjukdom, trötthet uppstå. Fläckande brunaktig urladdning visas sällan..

Graviditet kan bestämmas med hjälp av ett apotekstest eller ett hCG-blodprov. Om graviditeten inte bekräftas, kan förseningen i menstruationen utlösas av andra skäl:

 1. Påfrestning. Varje stressande situation, till exempel relaterad till konflikter, arbetsproblem, oro på grund av studier, kan provocera en försening på 5-10 dagar eller ännu längre.
 2. Överarbetet, som ofta kombineras med en stressande situation. Fysisk aktivitet är naturligtvis gynnsamt för kroppen, men om den är överdriven kan det påverka menstruationens regelbundenhet. Övertrötthet, särskilt i kombination med en utmattande diet, påverkar östrogensyntes negativt, vilket kan orsaka en försening i menstruationen. Tecken på överarbete är också migrän, snabb viktminskning, nedsatt prestanda. Om det på grund av fysisk trötthet finns en försening i menstruationen, betyder detta att kroppen signalerar behovet av paus. Försenad menstruation observeras hos kvinnor som arbetar på natten eller med ett halt arbetsschema, vilket innebär behandling vid dagar vid behov. Cykeln normaliseras på egen hand när balansen mellan diet och träning återställs.
 3. Brist på vikt eller omvänt övervikt. För att det endokrina systemet ska fungera korrekt, bör en kvinna hålla sin BMI normal. Försenad menstruation är ofta associerad med brist eller övervikt. I detta fall återställs cykeln efter normalisering av kroppsvikt. Hos kvinnor med anorexi kan menstruationen försvinna för alltid.
 4. Förändring av vanliga livsmiljö. Faktum är att kroppens biologiska klocka är mycket viktig för den normala regleringen av menstruationscykeln. Om de till exempel ändras till följd av en flygning till ett tillstånd med ett annat klimat eller början av arbetet på natten kan det bli en försening i menstruationen. Om en förändring i livsrytmen orsakar en försening i menstruationen, normaliseras den oberoende under ett par månader.
 5. Förkylningar eller inflammatoriska sjukdomar kan också påverka menstruationen. Varje sjukdom kan påverka cyklens regelbundenhet och orsaka menstruationsförseningar. Detta kan vara en akut kurs av kroniska sjukdomar, SARS eller andra hälsoproblem under föregående månad. Cykelns regelbundenhet kommer att återställas inom ett par månader.
 6. Polycystiskt äggstocksyndrom är en sjukdom som åtföljs av en felaktig funktion i den hormonella bakgrunden, vilket provocerar ojämnheten i menstruationsblödning. Tecken på polycystisk sjukdom är också överdriven hårväxt i ansikte och kroppsområde, problematisk hud (akne, oljeaktighet), övervikt och svårigheter med befruktning. Om gynekologen avgör orsaken till menstruationsretention, polycystiskt äggstocksyndrom, föreskriver han en kurs med orala hormonella preventivmedel, vilket hjälper till att reglera menstruationscykeln.
 7. Varje inflammatorisk eller neoplastisk sjukdom i könsorganen. Förutom att försena menstruationen åtföljs inflammatoriska processer av smärta i nedre del av buken och okarakteristisk urladdning. De måste behandlas utan misslyckande: sådana sjukdomar är fyllda med komplikationer och till och med utvecklingen av infertilitet.
 8. En cysta i äggstockens corpus luteum. För att bli av med det och återställa menstruationscykeln föreskriver gynekologen en kurs med hormonella läkemedel.
 9. Postpartum perioden. För närvarande produceras hypofyshormonet prolaktin, som reglerar produktionen av bröstmjölk och hämmar det cykliska arbetet i äggstockarna. Om det inte finns amning efter förlossningen, bör menstruationen inträffa efter cirka 2 månader. Om amningen förbättras återgår menstruationen som regel efter att den har slutförts.
 10. Konstgjord abort. I detta fall är menstruationsfördröjning vanligt, men gäller inte normen. Förutom en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden kan orsakerna vara mekaniska skador, vars närvaro endast kan bestämmas av en läkare.

Fel i sköldkörteln provocerar också oregelbundna perioder. Detta beror på att sköldkörtelhormoner påverkar ämnesomsättningen. Med sitt överskott eller brist påverkas menstruationscykeln.

En ökad nivå av sköldkörtelhormoner kännetecknas av:

 • minskning av kroppsvikt;
 • hjärtfrekvensökning;
 • överdriven svettning;
 • instabil känslomässig bakgrund;
 • sömnproblem.

Med brist på sköldkörtelhormoner visas följande symtom:

 • viktökning;
 • uppkomsten av puffiness;
 • ständig lust att sova;
 • orsakslöst håravfall.

Om det finns misstankar om att förseningen i menstruationen provoseras av en funktionsfunktion i sköldkörteln, bör du kontakta en endokrinolog.

Att ta vissa mediciner kan också orsaka en försening i menstruationen. De viktigaste är:

 1. Orala hormonella preventivmedel är de vanligaste medicinerelaterade menstruationsfel. Förseningarna i perioderna under bruket eller vid användning av inaktiva läkemedel är normalt.
 2. Antikonceptionsläkemedel kan provocera frånvaron av menstruation i 5 till 10 dagar, på grund av det höga innehållet av hormoner i dem.
 3. Kemoterapeutiska medel som används vid behandling av onkologi.
 4. Antidepressiva.
 5. Kortikosteroidhormoner.
 6. Kalciumkanalblockerare föreskrivna vid behandling av hypertoni.
 7. Omeprazol för att bekämpa magsår orsakar en biverkning i form av försenad menstruation.

Vid en ålder av 45 till 55 år går de flesta kvinnor in i klimakteriet. Detta bevisas av avsaknaden av menstruation i ett år eller mer. Men menopaus inträffar aldrig plötsligt: ​​i flera år innan detta observeras oregelbundna perioder och ofta förseningar.

Det finns några fler tecken på en närmande menopaus:

 • sömnlöshet;
 • torr vaginalslemhinna;
 • ökade nattsvettningar;
 • instabil känslomässig bakgrund;
 • värmevallningar.

Hur man normaliserar problemet med månatliga förseningar

För att bestämma den rätta behandlingen för menstruationsförsening är det först och främst nödvändigt att identifiera dess orsak, vars eliminering hjälper till att normalisera cykeln. För behandling av premenstruellt syndrom och normalisering av den hormonella bakgrunden föreskrivs en kurs med hormonella läkemedel, som:

 1. Eliminera befruktningsproblem förknippade med otillräcklig luteal fas.
 2. Hjälp till att återställa ägglossningen.
 3. Minska vissa symptom på PMS: irritabilitet, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna.

Om förseningen i menstruationen är förknippad med någon sjukdom, kommer behandlingen av cykeln att bidra till regleringen av cykeln. Av de förebyggande åtgärderna kan följande särskiljas:

 • Om din period är försenad på grund av fysisk trötthet eller en stressig situation, kan du återställa kroppens balans med vila, samt med tillräckligt med sömn. Det är viktigt att upprätthålla ett positivt humör och lugnt förhållande till händelser som kan provocera stress. Psykologhjälp hjälper också..
 • Näring bör balanseras med nödvändigt innehåll av vitaminer och mineraler. Du kan också dricka en kurs med multivitaminer.
 • Att underhålla en menstruationskalender hjälper till att spåra eventuella förändringar i cykeln..
 • Ett förebyggande besök hos gynekologen kan förhindra eventuella avvikelser i kvinnors hälsa.

En kvinna i hennes reproduktiva ålder måste alltid övervaka regelbundenhet i cykeln. Alla kränkningar i kroppen bidrar till utvecklingen av olika sjukdomar.

Försening av menstruationen. När man ska träffa en läkare

När hormonella preventivmedel avbryts krävs ett läkarbesök när cykeln inte återhämtar sig på flera månader. Om menstruationen är försenad i samband med amning, kontakta en gynekolog om menstruationen inte inträffar ett år efter förlossningen.

Förutom en gynekologisk undersökning kan läkaren förskriva följande undersökningar:

 1. Mätning och schemaläggning av förändringar i basal temperatur för att ta reda på om det var ägglossning i denna cykel eller inte.
 2. Ett blodprov för hCG-nivå och olika hormoner.
 3. Ultraljud av bäckenorganen, vilket hjälper till att identifiera graviditet eller tumörlesion av de kvinnliga organen, vilket orsakade en försening i menstruationen;
 4. CT och MR i hjärnan för att utesluta tumörer i äggstockarna och hypofysen.

Om icke-gynekologiska sjukdomar som orsakar en försening i menstruationen upptäcks, föreskrivs samråd med andra specialister.

Variationer av månatliga förseningar

Förseningar i menstruationen varierar i varaktighet. Efter att ha tagit akut preventivmedel kan förseningen i menstruationen pågå i 14 dagar eller mer. Samma period är karakteristiskt efter injektioner av det hormonella läkemedlet Progesteron, vars aktiva substans är syntetiskt progesteron. Det föreskrivs för brist i den kvinnliga kroppen i corpus luteum. Progesteron hjälper till att minska uterus sammandragningar. När man tar den, föreskriver endast läkaren dosen och bestämmer hastigheten på menstruationsförseningen.

Efter att orala hormonella preventivmedel har avslutats varar återställningen av menstruationscykeln från 1 till 3 månader. Under denna period anses månatliga förseningar på en vecka eller mer vara normala: p-piller förändrar livmoder- och äggstockscykeln. För att klargöra äggstockarnas arbete skickar läkaren kvinnan till ett ultraljud.

Vid sjukdomar i könssystemet, som också bidrar till förseningen av menstruationen, blir utsläppet brunt i färg med en sur lukt. De åtföljs av dragande smärta i nedre del av buken. Normalt kan menstruationen börja med liten brunaktig urladdning.

Försenad menstruation kan indikera en latent kurs av vissa sjukdomar i både könsorgan och inre organ. Av de gynekologiska sjukdomarna som kanske inte manifesterar sig på något sätt förutom förseningen av menstruationen kan vi skilja: erosion, fibroider, cyster, inflammatorisk process.

En lång försening i menstruationen under en period på 1-2 månader kan orsakas av nedsatt funktion av binjurarna, bukspottkörteln, hypofysen och hypotalamus. Problem med dessa organ har en direkt effekt på äggmognad. När de börjar producera otillräckliga hormoner leder detta slutligen till ovariell dysfunktion.

Ovariell hyperbräckning med avsaknad av menstruation under flera cykler kan observeras vid intag eller efter avbrott av hormonella preventivmedel och läkemedel för behandling av endometrios. Cykeln återställs som regel oberoende efter några månader..

Menstruationsblödning åtföljs ofta av blodproppar. Specialkonsultation är nödvändig när det är regelbundet och åtföljs av smärta.

Folkrättsmedel för behandling av försenad menstruation

Alternativa metoder för effektiv behandling av menstruationsfördröjning är ganska speciella. Användningen av sådana medel måste överenskommas med läkaren för att inte skada kroppen. Först och främst bör du se till att du inte är gravid: att ta växtbaserade läkemedel kan orsaka missfall.

Populära folkrättsmedel som hjälper till att orsaka menstruation:

Varför två månader går inte varje månad om testet är negativt

I situationer där det inte finns någon menstruation i två månader, men kvinnan inte är gravid, kan orsaken till förseningen ligga i utvecklingen av sjukdomen, svår överarbetning och eventuella förändringar i livsstilen. Ett fel i cykeln indikerar fysiologiska eller patologiska störningar i kroppen som kan orsaka allvarliga komplikationer. Därför är det så viktigt att snabbt avgöra varför menstruationen inte går, och eliminera den faktor som provocerar sådana förändringar.

Funktionsnedsättning

Förklaringen till varför det inte finns två månader varje månad, det kan vara funktionella skäl..

Försenad menstruation orsakas ofta av stress, en strikt diet, endokrina störningar, kroniska infektioner och äggstockproblem.

Kronisk psykogen stress

Alla processer i kroppen regleras av det centrala nervsystemet. Cykling observeras ofta hos ungdomar med konstant stress..

Depression och känslomässig utmattning kan leda till att en kvinna inte har en period på 3 månader och en ännu längre period.

Kroniska infektioner

Om det finns en historik med kroniska infektioner i könsorganet, försenas en period på två månader. Det noteras att ju längre patogenerna är i kroppen, desto allvarligare komplikationer kan de orsaka. Sådana patologier kan leda till en lång fördröjning och fullständig utrotning av reproduktionsfunktionen..

Endokrina störningar

En försening på 2 månader och ett negativt test - sådana situationer är ofta förknippade med fel i sköldkörteln, som är ansvarig för produktionen av hormoner. I detta fall upphör äggstockarna att fungera korrekt.

Utöver det faktum att en kvinna inte har haft menstruation på två månader, kan de medföljande symtomen också observeras:

 • viktökning;
 • manlig hårväxt;
 • överdrivet talgkörtelfunktion.

Med sådana kliniska manifestationer är det nödvändigt att inte bara konsultera en gynekolog utan också en endokrinolog.

Mitt i viktminskning

Det rättvisa könet strävar ofta efter att uppnå perfektion och följa utmattande dieter. En snabb minskning av kroppsvikt leder till en förändring av hormonhalterna och en minskning av progesteron.

Om vikten sjunker under 45 kg kan menstruationen stanna helt. Innan detta noterar kvinnan att hon inte har menstruation på två och ibland tre månader.

Ovaries hyperbromssyndrom

Försenad menstruation i 3 månader i vissa fall på grund av ovarial hypertrofisyndrom. Det inträffar på grund av undertrycket av hypofysen under påverkan av mediciner. I avsaknad av korrekt behandling kan detta tillstånd leda till infertilitet..

Tar droger

Frånvaron av menstruation är inte ovanligt när man tar orala preventivmedel. Hormonella störningar orsakade av läkemedel i denna grupp provocerar undertryckande av reproduktionsfunktion, och som ett resultat av detta - upphörandet av menstruationen efter avskaffandet av OK.

Ofta säger kvinnor att de inte har några kritiska dagar i tre månader medan de tar antibiotika och ett antal andra mediciner. Som regel återställs menstruationscykeln efter en kort tid efter avslutad användning.

Anatomiska störningar

Cykelens misslyckande och den långvariga frånvaron av menstruation kan utlösas av olika anatomiska störningar i kroppen.

Sheehan syndrom

Om man efter att ha avslutat en graviditet observeras knappa, oregelbundna och smärtsamma menstruationer varje månad, kan man misstänka utvecklingen av Sheehans syndrom. Störningen uppträder på grund av döden av hypofysceller. Tung blodförlust under förlossningen provocerar denna process..

I detta tillstånd har kvinnor inte menstruation i 2 månader, varefter obetydligt utflöde visas. Om inga terapeutiska åtgärder vidtas kan allvarliga komplikationer uppstå..

Tomt turkiskt sadelsyndrom

Den turkiska sadeln är en depression fylld med hypofysen, som är ansvarig för aktiviteten hos de endokrina körtlarna. Med olika patologiska processer kommer en cerebrospinalvätska in i en speciell fossa, och hypofysen komprimeras. Mot denna bakgrund går menstruationen inte i tre månader och kan helt sluta.

Med utvecklingen av det tomma turkiska sadelsyndromet, även i de fall där det tidigare inte fanns några hälsoproblem, observeras följande symtom:

 • huvudvärk;
 • reproduktiv dysfunktion;
 • synskada;
 • arteriell hypertoni;
 • viktökning.

hyperprolaktinemi

Detta tillstånd kännetecknas av en ökning av prolaktins blodnivåer. Som ett resultat har kvinnor under 3 månader inga perioder och följande symtom observeras:

 • kränkning av menstruationscykeln;
 • manlig hårväxt;
 • råmelk eller mjölkproduktion;
 • acne
 • viktökning.

Amenorré av äggstocks ursprung

Dysfunktion av äggstockarna observeras ofta med utvecklingen av olika patologier hos detta organ. Som ett resultat - amenorré (fullständig upphörande av menstruationen under mer än sex månader).

Polycystiskt äggstocksyndrom betyder en patologi där menstruationscykeln kränks och det inte finns någon ägglossning. Sådana förändringar beror på den intensiva produktionen av androgener - manliga hormoner.

I de flesta fall utvecklas PCOS spontant, men ärftlighet är bland de främsta orsakerna till sådana förändringar. I kliniska studier konstaterades att överdriven androgenproduktion orsakas av en ökning av insulin i blodet.

Oftast observeras sådana störningar hos kvinnor som lider av övervikt.

Som ett resultat av ett hormonellt misslyckande växer små cyster på äggstockens yta. Detta leder i sin tur till det faktum att det inte finns någon menstruation på två månader, de kommer sent. Akne visas, manligt hår börjar växa. Förseningen kan observeras i flera månader. Fullständig utrotning av reproduktionsfunktion och infertilitet är inte uteslutet..

Ovariellt utarmningssyndrom

Denna term betyder fullständigt upphörande av äggstocksaktivitet hos kvinnor i reproduktiv ålder. Syndromet kallas ofta en tidig menopaus..

Inledningsvis observeras en månatlig försening på 2 månader, och i framtiden är det en fullständig upphörande av kritiska dagar. Dessutom noteras följande kliniska manifestationer:

 • minskad libido;
 • värmevallningar;
 • plötsliga humörsvängningar.

Sådana förändringar beror på otillräcklig produktion av hormoner. Det finns en minskning i antalet folliklar och, som en följd, frånvaron av ägglossning.

Taktik

En lång försening i menstruationen kan påverka reproduktionssystemets tillstånd och utgöra en allvarlig fara. Det är oerhört viktigt att gå till gynekologen i tid. Läkarkonsultation och en fullständig undersökning är obligatoriska förfaranden, som starkt avskräckes för att undvikas.

Det kan finnas många skäl till ett cykelfel. För att identifiera dem måste du genomgå en gynekologisk undersökning. Efter att ha genomfört alla nödvändiga åtgärder kan läkaren berätta vad han ska göra i den aktuella situationen och föreskriva den optimala behandlingen. Beskrivningen av de läkemedel som gynekologen föreslår rekommenderas att studeras före användning. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt listan över kontraindikationer. Dessutom måste du följa ytterligare rekommendationer:

 • vägra att ta mediciner som kan påverka den hormonella bakgrunden och reproduktionsfunktionen;
 • bli av med dåliga vanor;
 • genomföra alla förebyggande åtgärder som uttalats av den behandlande läkaren.

En gynekologs terapi föreskrivs individuellt. Valet av en viss taktik beror direkt på orsaken till att cykeln misslyckats..

En försening på två dagar med kritiska dagar bör inte ignoreras under några omständigheter. Sådana kränkningar indikerar ofta allvarliga problem i kroppen. Endast med snabb diagnos och korrekt utvald terapi är det möjligt att återställa reproduktionsfunktionen på kort tid och undvika oönskade komplikationer. Sådana förändringar är fyllda med allvarliga konsekvenser, upp till infertilitet. Därför är det viktigt att konsultera en gynekolog i början av utvecklingen av problemet..

Vilka är orsakerna till förseningen i menstruationen (2–4 månader)?

Inför en hormonell störning, nämligen med en försening i menstruationen, är det första som kommer att tänka på graviditet. Det är lätt att gissa vilket actionscenario som kommer att följa.

Naturligtvis kommer en kvinna först att köpa ett test för att utesluta den mest troliga orsaken. Anta att samma test gav ett negativt resultat, tillfälligt avlivat dess vaksamhet, men det finns gott om skäl för att försena menstruationen, utöver graviditeten.

Varför ingen månad?

När en kvinna går till en gynekolog på grund av en försening av menstruationen i en vecka eller till och med 2 månader, hör ofta en diagnos av ovariell dysfunktion.

Observera att med denna diagnos bekräftar läkaren endast oegentligheten i menstruationscykeln (dvs. att stoppa menstruationen), exklusive graviditetsalternativet. Så dysfunktion är inte orsaken till sjukdomen, utan bara slutsatsen att något är fel med kroppen.

Nu måste du ta reda på vad som orsakade att menstruationen upphörde. Men orsakerna till detta är mycket mer än det verkar.

Faktorer som kan påverka cyklernas regelbundenhet

 1. Fysisk aktivitet som inte bidrar till stabiliteten i menstruationscykeln. Oftast möter idrottare problemet med att försena menstruationen i mer än 20 dagar. Detsamma gäller kvinnor som föredrar hårt arbete, där det är nödvändigt att använda fysisk kraft. Fortfarande bör hårt arbete lämnas till män. Förväxla inte fysiskt arbete med en aktiv livsstil, som inkluderar:
  • kondition;
  • springa;
  • dansklasser;
  • yogakurser.

Gynekologiska faktorer av menstruationssvikt

Gynekologiska sjukdomar kan också orsaka ett menstruationscykelfel och en lång försening (20 dagar eller mer):

 • livmoderhalscancer;
 • myom;
 • cysta;
 • störningar och infektiös infektion i könsorganet;
 • preventivmedel (spiral).

Varje sjukdom, vare sig det är en tumör eller en inflammatorisk process, kräver snabb diagnos och behandling, vilket åtminstone fördubblar chansen för en fullständig återhämtning. För någon känsla av obehag, särskilt om det inte finns några perioder i mer än 2 veckor, försumma därför inte din hälsa, men du måste söka kvalificerad medicinsk hjälp.

Extern ingripande, såsom abort eller missfall, påverkar också menstruationscykelens stabilitet. Graviditet orsakar initialt resonans och drastiska förändringar i kroppen, och om denna graviditet avslutas artificiellt kan du inte göra utan misslyckanden. Vanligtvis tar återhämtningen efter operationen 1-2 månader, efter vakuum 4 månader eller mer. Om det gjordes kirurgiska ingrepp, finns det ingen anledning att oroa sig för försenad menstruation även upp till 4 månader. Det kan hända att cykeln (stoppa menstruationen) inte återställs alls, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Inte den sista platsen i obalansen är hormonella preventivmedel. De hormoner som finns i dessa preventivmedel stimulerar menstruationscykeln, men är beroendeframkallande och justerar rytmerna i menstruationen enligt schemat för att ta läkemedlen. Efter att ha lämnat tabletterna i flera veckor och upp till 2 månader kan det uppstå förseningar. Situationen kommer att upprepas tills menstruationen är helt återställd och löst. Hormonella preventivmedel är en nödvändig åtgärd som inte bör missbrukas. Ständiga förändringar i den hormonella bakgrunden kommer inte att passera utan spår till kroppen.

Icke-gynekologiska faktorer av menstruations oregelbundenhet

När menstruationen under en månad, 2 månader stannade och det inte finns någon graviditet, är det lätt att gissa att något är fel med kroppen.

Glöm inte att det finns ett antal sjukdomar som påverkar hela vårt arbete. Dessa inkluderar:

 • diabetes;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • binjurens sjukdom;
 • sjukdomar i det endokrina systemet (i sådana fall kan förseningen variera från två veckor till 4 månader).

Mot bakgrund av alla negativa interna processer måste en kvinna hantera obehagliga symtom som övervikt och svag immunitet, vilket ofta leder till dålig hälsa och ökar stressen minst två gånger för hela kroppen.

Låt oss inte glömma klimakteriet. När en kvinnas reproduktiva ålder kommer till sin logiska slutsats kan vissa felfunktioner i menstruationen observeras. Vanligtvis är det en månad, men ibland mer (2–4 månader). I denna ålder är det särskilt viktigt att identifiera ”störningar” i kroppen i ett tidigt skede, åtminstone under två veckor.

PCOS eller syndrom av Polyskitosny äggstockar. Vad är det?

Anledningen till den långvariga frånvaron av menstruation (mer än 20 dagar) kan indikera en patologi såsom polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Detta namn döljer en allvarlig obalans i den hormonella bakgrunden, vilket ofta leder till störd ovariefunktion. Samtidigt ökar kroppen produktionen av estragon och androgener. Dessutom kännetecknas denna sjukdom av funktionsnedsättning av bukspottkörteln och binjurebarken..

Inte bara en lång försening i menstruationen (2–4 månader) kan indikera PCOS, utan också en kvinnas utseende. De första tecknen på sjukdomen är fetma och aktiv tillväxt av hår (i ryggmärgszonen, benen, överläppen etc.), det vill säga det manliga hormonet dominerar i den kvinnliga kroppen. Men det är värt att komma ihåg att utseendet fortfarande inte kommer att ge 100% av resultatet, eftersom till exempel hos östra kvinnor är intensiv hårväxt förknippad med nationella egenskaper. Det säkraste sättet att beräkna sjukdomen är att testas och testas..

PCOS, som alla andra sjukdomar, har sina egna egenskaper. I vissa fall kan PCOS leda till infertilitet, men fokusera inte på detta, eftersom denna sjukdom behandlas med hormonella läkemedel. Med det föreskrivna läkemedlet i bara en månad fungerar inte bara äggstockarna utan även kvinnans utseende. Detta beror på att kvinnlig kropp med hjälp av läkemedlet börjar producera kvinnliga könshormoner, vilket leder till normalisering av kroppens allmänna tillstånd och regleringen av menstruationscykeln.

När förseningen kommer. Vad ska man göra?

När det är en försening bör unga kvinnor som har sex och flickor som just har börjat leda det göra följande:

 • graviditetstest;
 • identifiera andra faktorer (klimatförändringar, stress, kost, etc.), vanligtvis börjar förseningarnas varaktighet från 20 dagar och kan vara upp till 4 månader.
 • kontakta en gynekolog om förseningen är 3 månader.

Om en kvinna inte leder en sexuell livsstil:

 • identifiera andra faktorer;
 • kommer att kontakta en gynekolog vid en försening som varar från 20 dagar och inte mer än 2-3 månader, men inte längre än 4 månader.

Om en kvinna har passerat den 40-åriga barriären:

 • besök en medicinsk institution för undersökning i frånvaro av menstruation från 20 dagar till 4 månader.

Vid upphörande av hormoner:

 • besök en gynekolog om förseningen varar från 20 dagar till 2-3 månader. Ibland kan förseningen nå 4 månader.

Om kroppen känner obehag, måste det akut kontakta en specialist för medicinsk hjälp.

Inga månader två månader, men inte gravid

Varje kvinna upplevde olika grader av menstruationscykel. Några av dem är fysiologiska - hos ungdomar under graviditet, med HS, andra - är ett tecken på reproduktionshälsoproblem. Om det inte finns någon menstruation i två månader, men graviditet är uteslutet, bör du konsultera en läkare och genomgå en undersökning.

Frånvaron av menstruation i två månader hos en icke gravid kvinna är en signal för att konsultera en läkare

Varför inte varje månad 2 månader?

En cykel på 21–35 dagar anses vara normal. I frånvaro av menstruation i 2 månader diagnostiseras inte amenorré, oftare föreslås hormonell dysfunktion. Men menstruationens början påverkas också av externa faktorer..

Orsaker som inte är relaterade till reproduktiv funktion

Dessa inkluderar:

 1. Stressfulla situationer - starka känslor, problem på jobbet eller problem i det personliga livet påverkar kvinnans reproduktionsfunktion. Detta är en försvarsmekanism. Kroppen tror att tiden inte är lämplig för reproduktion..
 2. En kraftig förändring i kroppsvikt - både viktminskning och viktökning. Östrogener som reglerar processerna i reproduktionssystemet upphör att utsöndras med en vikt under 45 kg. Med en skarp uppsättning massor har kroppen inte tid att bygga om och producera hormoner i stora mängder.
 3. Hypotyreos är en minskning i produktionen av sköldkörtelhormoner. Det orsakar amenorré.
 4. Nyligen genomförda operationer, infektions- och bakterieinfektioner. Kroppen spenderar energi för att återställa vitala funktioner. Underhåll av menstruationscykeln gäller inte dessa.
 5. Hypopituitarism - olika patologier där produktionen av hormoner i hypofysen upphör. Orsakerna till detta tillstånd är olika - från uppkomsten av neoplasmer i hjärnan till syfilis, huvudskador, meningit.
 6. Neoplasmer med olika ursprung i hjärnan, inklusive prolaktinom. Det provoserar överdriven produktion av hormonet prolaktin. Det stöder amning, men hämmar samtidigt ägglossningen och uppkomsten av menstruationsblödning.

Kraftig stress påverkar kvinnans kropps reproduktionsfunktion negativt

Fortplantningsorsaker

Förändring i menstruationscykelns varaktighet kan vara fysiologisk och patologisk.

Naturliga orsaker:

 1. Hos en flicka i tonåren - hos 30% av flickorna stabiliseras cykeln inom 1-2 månader efter menarchen. Resten - under det första året.
 2. Under amningstiden - vid denna tid är naturlig hyperprolaktinemi närvarande. Överskott av prolaktin, ett hormon som provocerar mjölkproduktion, hämmar ägglossningen och bildningen av endometrium. Därför är testet negativt, men menstruation inträffar inte.
 3. Efter 40 år kan det vara både ett tecken på sjukdomen och en vuxing av klimakteriet. Under denna period börjar östrogenproduktionen att minska. Detta manifesteras som en brist på menstruation..

Under amning undertrycker hormoner ägglossningen och menstruationens början

Patologiska skäl:

 1. Polycystisk äggstocksjukdom - godartad spridning av cyster i kvinnliga könskörtlar. Uppstår på grund av dysfunktion i hypothalamisk-hypofyssystemet, sköldkörteln, binjurebarken. Tillsammans med utseendet på akne, en ökning av produktionen av utsöndring av talgkörtlarna, viktökning.
 2. Hyperprolaktinemi som inte är relaterad till barnets födelse och matningen av honom. Samtidigt ökar produktionen av hormonet prolaktin och ägglossningsprocesser hämmas.
 3. Intrauterin syneki - utseendet på vidhäftningar i livmoderhålan. Utvecklas efter operation, artificiell avslutning av graviditeten. I komplexa fall inträffar en fullständig fusion av organet. Samtidigt försvinner epitelet som foder livmodern i hålrummet och rivs inte bort, vilket orsakar menstruationsblödning. Därför går menstruationen inte.
 4. Endometritis av olika etiologier är en inflammatorisk process i vävnaderna som foder livmoderns inre yta. De naturliga processerna för bildandet av epitelet och dess avstötning störs.
 5. STDs eller vaginal dysbios - varje inflammatorisk process hämmar ovariefunktionen. Ägglossningen upphör, processen för mognad av livmoderns epitel störs.

Intrauterin syneki är en patologi som stör den normala menstruationscykeln

Vilken läkare du ska kontakta?

I avsaknad av menstruation i två eller flera månader bör du kontakta en gynekolog eller en gynekolog-endokrinolog. Efter uteslutning av graviditet, gynekologiska sjukdomar, kommer läkaren att utse konsultationer av endokrinolog, neurolog.

Diagnostik

Diagnostiska åtgärder börjar med en visuell undersökning, en smutsuppsamling på floran och en konversation med en gynekolog. Läkaren ska informeras om början av sexuell aktivitet, dess nuvarande tillstånd, förmodade faktorer som orsakade hämning av menstruationsfunktionen.

Följande laboratorietester visas som en del av diagnostiska åtgärder:

 1. HCG-analys - för att bekräfta att patienten inte är gravid. Det förskrivs sällan. Om kritiska dagar försenas i 2 månader är den troliga graviditetsperioden 9–10 veckor. En sådan graviditet, inklusive en ektopisk graviditet, kommer läkaren att bestämma i receptionen utan ytterligare studier.
 2. En studie av prolaktinnivåer - för att utesluta prolaktinom och hyperprolaktinemi.
 3. Analys för FSH och LH - en kränkning av förhållandet mellan dessa hormoner är ett diagnostiskt tecken på polycystiska förändringar i äggstockarna. En minskning av FSH indikerar en funktionsfel i hypothalamic-hypofyssystemet.
 4. Bestämning av TSH-nivå - för att utesluta hypotyreos.
 5. Ett blodprov för socker eller ett glukostoleranstest - för att utesluta endokrina störningar.
 6. Fastställande av progesteronnivåer - reducering av hormonproduktion hämmar tillväxtprocesser i endometri. Vad som orsakar amenorré.

Donera blod för speciella laboratorietester för att upptäcka orsaken till förseningen.

Under undersökningen av menstruations oregelbundenheter visas användning av diagnostiska avbildningsmetoder:

 • Ultraljud av det lilla bäckenet - för att bestämma tillståndet i endometrium, uteslutning av polycystos, andra neoplasmer;
 • Röntgen av huvudet - det turkiska sadelområdet i hjärnan undersöks. Detta eliminerar tumörer;
 • CT eller MRT - enligt indikationer, med misstänkt tumörart av sjukdomen;
 • laparoskopi - enligt indikationer.

Vad man ska göra i avsaknad av menstruation?

Om det inte finns några kritiska dagar för den andra månaden, bör du först kontakta en läkare och ta reda på orsaken till menstruationscykeln. Valet av behandlingstaktik beror på resultaten av undersökningen. Uppskattad taktik för patienthantering:

 1. Normalisering av näring och vikt, adekvat fysisk aktivitet.

En kritisk viktförändring för en kvinna i reproduktionsperioden är 10 kg i vilken riktning som helst. Minsta vikt är 48-50 kg. I detta fall visas förutom normaliseringsvikt preparat av progesteron eller dess syntetiska analog:

 • Ingesta;
 • Progesteronoljelösning;
 • Utrozhestan;
 • Dufaston.

En lång behandling med mikrolute föreskrivs för att stabilisera menstruationscykeln

Dessutom är det möjligt att utnämna progestogen orala preventivmedel (Microlut, Exluton, Continuin). Läkemedlets varaktighet är minst 6 månader.

 1. Behandling av polycystisk äggstock utförs konservativt eller operativt. Läkemedelsbehandling utförs med läkemedel med antiandrogen verkan - Diane-35, Androkur, Janine, Yarina.

Med läkemedelsbehandlingens ineffektivitet, flera cyster och patientens önskan att föda ett barn, utförs diatermokoagulering av den drabbade vävnaden. För närvarande utförs kirurgi med hjälp av ett laparoskop. Bredbandsresektioner uteslutna.

 1. Hyperprolaktinemi - läkemedelsbehandling börjar med dopaminagonister som undertrycker prolaktinproduktionen. De läkemedel som valts är. Parlodel, Dostinex eller Lysurid.

Viktigt! Om prolaktinom eller neoplasmer i hjärnan av någon art diagnostiseras, indikeras kirurgisk excision av tumören.

 1. Intrauterin syneki är uteslutande kirurgisk behandling. Antingen dissektion av vidhäftningar eller borttagande av organet som helhet.
 2. Sköldkörtelsjukdomar - korrigering av hormonobalans. Vid hypotyreos förskrivs Eutirox eller L-tyroxin. Doserna väljs individuellt i flera månader. Om neoplasmer upptäcks i kroppen utförs kirurgisk behandling.
 3. Inflammatoriska, bakteriella patologier, endometritis, STDs - behandling inkluderar valfri antibiotikabehandling, lokal antibakteriell behandling med suppositorier.

Hur man undviker störningar i menstruationscykeln?

Det är omöjligt att helt undvika funktionsfel i menstruationscykeln, eftersom det finns perioder i livet då detta är normen.

Övervaka reproduktionsorganens hälsa och sök medicinsk hjälp i tid

I alla andra fall rekommenderar läkare följande:

 1. Besök en gynekolog två gånger per år - även om ingenting stör.
 2. Använd pålitliga skyddsmedel - kondomer, droger. Eliminera abort från ditt liv.
 3. Planera graviditet och föda när du är redo för det fysiskt, moraliskt och ekonomiskt.
 4. Ha en vanlig partner.
 5. Behandla snabbt och fullständigt inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsfären, andra systemiska patologier.
 6. Inte självmedicinera, övervaka kosten och experimentera inte med strikta dieter.

Inget behov att skämmas och vara orolig över att det inte finns någon menstruation under lång tid eller menstruation, men kom inte i tid. Kontakta en läkare, genomgå undersökning och följ gynekologens rekommendationer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad händer dag 11 efter ägglossningen? Grundläggande information om förändringar i en kvinnas kropp

Det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen fungerar enligt en viss princip. Men en kvinnas kropp är långt ifrån en klocka....

Tar duphaston under graviditetsplanering: fördelar och nackdelar

Duphaston är ett hormonellt läkemedel som används allmänt inom det gynekologiska området för att behandla olika sjukdomar. Läkare ordinerar ofta duphaston när de planerar en graviditet....

Blodutladdning en vecka efter menstruation: orsaker

InnehållOrsaker till urladdning efter menstruationVanligtvis varar menstruationen från 3 till 7 dagar, inte längre, varefter fläckningen vanligtvis slutar....