Faserna i menstruationscykeln hos kvinnor och deras egenskaper

Klimax

Ett av ämnena som reglerar organens och systemens funktioner i den kvinnliga kroppen är hormoner. Hos kvinnor finns det månatliga fluktuationer i sekretion och koncentration av könshormoner som avgör förloppet för olika processer i äggstockarna och livmodern. Sådana förändringar kallas menstruations- eller äggstocks-menstruationscykeln. Under sin gång (normal - 28 dagar) noteras vissa faser för vilka deras särdrag är karakteristiska.

För en bättre förståelse och presentation av förändringar under menstruationscykeln är det viktigt att förstå följande begrepp:

 1. 1. Äggstockarna. Dessa är de parade könskörtlarna hos kvinnor som kommunicerar med livmodern genom äggledarna.
 2. 2. Folliklar. De är en del av äggstockarna och är de viktigaste strukturella elementen i organet.
 3. 3. Ägget. Gröncellen, som mognar i folliklarna och därefter måste ansluta sig till spermierna för befruktning.
 4. 4. Endometrium. Det inre skiktet i livmodern.

Alla förändringar som sker i den kvinnliga kroppen under menstruationscykeln styrs av könshormoner. Funktionerna för de viktigaste beskrivs i tabellen:

HormonDen huvudsakliga källan till syntesRoll i kroppen
Follikelstimulerande (FSH)Framre hypofysen. Gonadotropin frisläppande faktor för hypotalamus signaler för utsöndringStimulerar follikeltillväxt och östrogensyntes
Luteinisering (LH)På liknande sätt är FSH + involverad i bildandet av corpus luteum
ÖstrogenÄggstocksfolliklarDeltar i regenereringen av epitelet efter menstruation
progesteronGul kroppFörbereder livmodern för implantation

Hela cykeln åtföljs av vissa processer både i äggstockarna och i livmodern, varför, för enkelhets skull, faserna i menstruationscykeln i vart och ett av organen beskrivs separat.

Beskrivning av faser presenteras i tabellen:

I äggstocken, på platsen för den förstörda follikeln under kontroll av LH, börjar en formation som kallas corpus luteum bildas. Denna struktur är den huvudsakliga källan till progesteronsekretion. Vidareutvecklingen av lutealkroppen har två alternativ:

 1. 1. Under befruktningen bildas corpus luteum under graviditeten.
 2. 2. I händelse av att sammanslagningen av ägget med spermierna inte inträffade, förvandlas corpus luteum till vitt, vilket försvinner efter en månad. Samtidigt reduceras nivån av östrogen och progesteron avsevärt, vilket leder till menstruation
FasKarakteristisk
Follikulär eller premenstrualI den första fasen inträffar en ökning av koncentrationen av FSH och LH (till en större grad av den första), på grund av vilken det finns en ökad follikeltillväxt och ökad produktion av östrogen. Dessa förändringar leder till det faktum att follikeln ökar i storlek och sedan brister. Denna period varar från den första till den 12: e dagen av cykeln
ÄgglossningPå grund av brott i follikeln i den andra fasen lämnar ägget ägget och rör sig in i äggledarna för att ansluta till spermierna och genomföra befruktningsprocessen. Detta steg observeras i mitten av cykeln - den 13 - 14 dagen. Ägglossning kommer inte att äga rum om det inte sker en kraftig ökning av LH: dess ökning är ett viktigt villkor
luteal

Under påverkan av hormoner växer alla folliklar, men normalt genomgår bara en brott, och endast ett enda ägg kommer in i äggledarna. Resten är omvända.

De är en konsekvens av förändringar i äggstocken och passerar i tre perioder:

Det noteras före ägglossningen. Eftersom under denna period finns en ökad utsöndring av östrogen, det finns en ökad uppdelning av epitelceller och återställande av endometrium efter menstruation

Om graviditet inte har inträffat noteras involvering av corpus luteum, därför reduceras nivån av progesteron och östrogen signifikant. Som ett resultat av frånvaron av hormonstimulering observeras följande förändringar i en kvinnas kropp:

 1. 1. På den första dagen av menstruationen inträffar en vasospasme och epitelet störs, till följd av vilket det är nekrotiskt, det avvisas och utsöndras tillsammans med blodproppar från slidan. Karakteristiska smärta i nedre del av buken visas.
 2. 2. Den andra dagen börjar östrogennivån att öka, vilket bidrar till bildandet av ett nytt ägg. Dessutom förbättras utsöndringen av svett och sebaceous körtlar, därför bör personlig hygien noggrant observeras under denna period.
 3. 3. Eftersom det fanns en uttalad gallring av epitelet, bildas ett sår i endometriet på den tredje dagen av menstruationen. Denna skada fungerar som en "ingångsport" för infektion, och därför rekommenderas att en kvinna begränsar sexuell kontakt.
 4. 4. Den fjärde dagen kännetecknas av en förbättring av kvinnors välbefinnande. Ökade idrottsbelastningar är kontraindicerade, eftersom de kan provocera en ökad blodförlust.
 5. 5. Den femte dagen i menstruationen åtföljs av fullständig förnyelse av livmodern under påverkan av östrogen.

Under den normala cykeln förloras ungefär 100 ml blod. Det rekommenderas att järnhaltiga livsmedel (nötkött, lever, bovete, granatäpple, äpplen, etc.) ingår i kosten, eftersom detta kemiska element under sekretionen går förlorat, vilket kan leda till utvecklingen av järnbristanemi

Om menstruationscykeln

En kvinnas menstruationscykel inkluderar flera faser (follikelfas, ägglossningsfas, luteal fas). Varje kvinna har "sin" individuella varaktighet av menstruationscykeln, och följaktligen skiljer sig antalet dagar i varje fas också. För att beräkna de "säkra" dagarna när förmågan att bli gravid, eller omvänt de mest "farliga" dagarna, rekommenderar gynekologer att upprätthålla en kalender för kvinnors menstruationscykel, genom vilken det är möjligt att bestämma alla dess dagar. Det är på dagen för menstruationscykeln som inte bara kvinnlig fertilitet (möjligheten till graviditet) utan också dess psykomotiska tillstånd kommer att bero.

Om menstruationscykelens faser

Den första dagen i menstruationscykeln är den första dagen i din period. I en idealisk situation varar en kvinnas menstruationscykel 28 dagar.

I menstruationscykeln utmärks fyra faser:

 • follikulär fas;
 • ägglossningsfas;
 • luteal fas;
 • desquamative fas.

Follikulär fas

Början av follikulär (proliferativ) fas är den första menstruationsdagen. Varaktigheten av den första fasen av den kvinnliga menstruationscykeln beror vanligtvis på dess varaktighet. I genomsnitt (med en tjugonåtta dagars månadscykel) varar follikelfasen i fjorton dagar, men kan sträcka sig från sju till tjugotvå dagar. I den första fasen av menstruationscykeln, under påverkan av det follikelstimulerande hormonet i hypofysen, börjar östrogener produceras i den kvinnliga äggstocken, vilket säkerställer tillväxt av folliklar och ytterligare mognad av den huvudsakliga (dominerande) follikeln, från vilken ett moget ägg kommer att dyka upp, vilket kan befruktas. Under samma fas utförs proliferativa processer i livmoderns livmodern, det börjar sin tillväxt och förtjockning.

Under den första eller andra dagen i menstruationscykeln känner en kvinna vanligtvis värkande smärta i nedre del av magen, dyspeptiska symtom, huvudvärk, samt ökad irritabilitet är troligt.

Den tredje till sjätte dagen i menstruationscykeln kännetecknas ofta av stabilisering av en kvinnas humör, liksom hennes fysiska tillstånd.

Under den sjunde till elfte dagen i menstruationscykeln är representanten för det kända könet i gott humör, hon är nöjd med livet, gör sina planer för framtiden och nutiden.

Äggstockningsfas

Med en tjugonåtta dagars menstruationscykel varar ägglossningsfasen från 36 till 48 timmar, den inträffar den fjortonde till femtonde dagen. Under ägglossningsfasen når östrogennivån sin topp, vilket stimulerar produktionen av luteiniserande hormon i hypofysen, under vilken påverkan den dominerande follikeln bryter.

Efter detta lämnar ett moget ägg bukhålan. Sedan bör östrogennivåerna sjunka gradvis. Under ägglossningsfasen är en liten (vanligtvis en eller två droppar blod på underkläderna) ägglossningsblödning sannolikt.

Ägglossningsfasen är den mest gynnsamma perioden för befruktningen (ägget är livskraftigt i tjugofyra timmar).

Under de tolfte till femtonde dagarna i menstruationscykeln övervakar en omedvetet kvinna noggrant sitt utseende, hon blir mer passionerad (på grund av ökad sexuell lust), samt mer feminin. Hon mår bra..

Luteal fas

Det bör noteras att den luteala eller sekretoriska fasen är ett mer eller mindre konstant värde. Det varar i genomsnitt (med en tjugonåtta dagars cykel) tretton till fjorton dagar. Efter brott i huvudsäcken faller dess väggar av. Sedan börjar en gul kropp bildas på denna plats och producerar progesteron. Lutealfasen passerar under påverkan av hypofysens luteiniserande hormon. Under påverkan av progesteron inträffar de så kallade sekretoriska fenomenen i livmoders slemhinnor, endometriumet blir vid denna tid ödem och lossnar sedan (förberedelse för möjlig implantering av ett befruktat ägg).

Under de artonde till tjugo andra dagarna i månadscykeln känns kvinnan bra, hon har en kraftig kraft.

Under perioden från den tjugonde tredje till tjugo åttonde dagen i menstruationscykeln börjar en representant för det kända könet premenstruellt syndrom En kvinna blir humörig, irriterad, benägen att tårfullhet och depression. Stämningen är instabil och förändras flera gånger om dagen. Utseendet på svullnad i benen och ansiktet, smärta i ländryggen, svullnad och ökad känslighet i bröstet är troligt.

Avskedningsfas

Den sista fasen av desquamation är avvisande av det funktionella lagret i endometrium, eller menstruation. Den första menstruationsdagen eller den första dagen i menstruationscykeln.

Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa. Vad är menstruation? Från vilken dag ska jag ta menstruationscykeln? Hur ska de vara normala? Vilka förändringar är bara avvikelser från normen och vilka kräver medicinsk behandling? Finns det några sätt att reglera cykeln utan hormoner? Låt oss leta efter svar på dessa frågor tillsammans..

Visst har du flera gånger hört att beräkningen av din egen menstruationscykel är användbar för att övervaka din hälsa. Detta beror på att många gynekologiska problem först signalerar sig själva genom cykelfel. En av de första frågorna som en kvinna ställs vid en gynekologutnämning gäller exakt menstruationscykelns varaktighet och frekvens. Många laboratorietester måste också göras med fokus på menstruationscykeln.

Hur man räknar menstruationscykeln?

Menstruation avser stadigt återkommande blödningar i livmodern, villkorligt kallad menstruationscykeln [1]. Denna cykel åtföljs av rytmiska förändringar, inte bara i det reproduktiva (hormonella) systemet, men i hela kvinnans kropp är syftet med dessa förändringar att förbereda sig för graviditet.

En stabil menstruationscykel är en viktig indikator på en kvinnas hälsostatus. Cykelns början är en menstruationsdag (början på kraftiga blödningar), och dess slut är den sista dagen före den nya menstruationen.

Modern medicin betraktar följande parametrar som normen för menstruationscykeln [2]:

 • Varaktighet - från 20 till 36 dagar.
 • Varaktigheten av direkt menstruation (fläckning) - 2-7 dagar.
 • Blodförlust - från 50 till 150 ml.
 • Ingen försämring av välbefinnande (subjektiva sensationer).

Cykeln med en period på 28 dagar (som de sa i antiken - måncykeln), en menstruation som varar i 3-5 dagar och blodförlust från 50 till 100 ml anses vara idealisk. Utifrån forskningsresultaten har de flesta kvinnor exakt en sådan cykel [3].

För att korrekt beräkna varaktigheten på menstruationscykeln behöver du antingen en kalender och en penna eller en speciell applikation på din smartphone, där du måste markera den första och sista dagen i cykeln. För att få en fullständig bild måste du göra anteckningar i minst tre månader i rad, och det är bättre att ta det som regel att markera din period kontinuerligt. Så du är garanterad att inte missa några negativa förändringar.

På grund av vad menstruationscykeln försvinner?

En cykel kan tappas av olika skäl. Det finns ett betydande antal gynekologiska sjukdomar som klassificeras som menstruella oegentligheter och har följande symtom:

 • Minska frekvensen av menstruation upp till 4-7 gånger per år.
 • Minska blödningstiden till 1-2 dagar eller en ökning med mer än 7 dagar.
 • Minskad cykeltid: mindre än 20 dagar.
 • Förekomst av promiskösa blödningar.
 • Markerad minskning eller ökning av menstruationsblodförlust.
 • Öm menstruation, vilket orsakar betydande obehag.
 • Frånvaron av menstruation i flera månader (6 eller mer) [4].

Denna symptomatologi kräver en konsultation med en läkare, eftersom den med hög sannolikhet indikerar uppkomsten av gynekologiska sjukdomar.

Sköldkörtelhormoner har också en betydande inverkan på tillståndet i menstruationsfunktion och cykelfel [5]. Samtidigt betraktas inte lägre förändringar i menstruationscykeln av läkare som avvikelser. Skälen till sådana fel är:

 • Stress på jobbet, särskilt bland unga flickor. Under stressiga förhållanden tvingas alla kroppssystem att arbeta med ökad belastning, vilket kräver ytterligare näring. Mycket ofta bidrar också personliga livsproblem negativt till frekvensen av cykeln och orsakar stress.
 • Brist på sömn: sömn som varar mindre än 8 timmar om dagen leder vanligtvis till överansträngning och, som ett resultat, att överbelasta kroppens biologiska system.
 • Att vara i luften mindre än 2 timmar per dag, vilket leder till otillräcklig syreproduktion, som är ansvarig för reglering av intracellulära processer [6].
 • Felaktig näring (i synnerhet oregelbunden), vilket också leder till brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Här är några exempel:
  • Kronisk brist på tokoferol (E-vitamin) kan provocera gonaderna.
  • Brist på askorbinsyra (C-vitamin) orsakar en ökning av bräcklighet hos kapillärer, ökad blödning.
  • Bristen på pantotensyra (vitamin B5) åtföljs av en minskning av gonadernas funktion.
  • Zinkbrist är farligt för att bromsa sexuell utveckling, infertilitet [7].
 • Aklimatisering kan också påverka frekvensen i menstruationscykeln, särskilt i de fall då förändringen av klimatzoner sker snabbt (resa med flyg över långa avstånd).
 • Cykelhopp är möjliga i tonåren, när den biologiska åldern för många flickor släpar efter kalendern och menstruationscykeln stabiliseras 2-3 år senare än allmänt accepterat.

I de flesta fall, för att få en normal menstruationscykel, bör du ändra din inställning till livsstil och i synnerhet tillhandahålla god näring samt extra intag av vitaminer och mineraler.

Förändringar i kroppen under PMS och menstruation

Huvudfunktionen hos en kvinna i reproduktionsåldern är, oavsett hur trite det låter, fortsättningen av släktet. Närvaron av menstruation är associerad med detta. Enkelt uttryckt, varje månad förbereds livmodern initialt för befruktning och rengörs sedan vid en misslyckad graviditet [8].

Vid menstruationscykelns dör dör corpus luteum, och under de första tre till fem dagarna slits slemhinnan, som är övermättad med blod och utsöndring, bort från livmoderns väggar och går ut. Därefter slutar regenerering av ytepitelet som täcker livmoderens såryta, förnyelse av dess slemhinna och mognadsprocessen av nya ägg i folliklarna med ägglossning - den mest gynnsamma perioden för befruktningen. Efter ägglossningen upprepas tillväxtfasen i corpus luteum och förtjockning av endometriumet, som om befruktning av ägget inte har inträffat slutar igen med menstruation.

Menstruationscykelns uppdelning i faser varierar beroende på vilka fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet som ligger till grund - i endometrium eller äggstockar (se tabell. 1).

Tabell 1. Faserna i menstruationscykeln, deras varaktighet och egenskaper hos den hormonella bakgrunden

Halv cykel

Faser med hänsyn till fysiologiska förändringar:

Hormonala egenskaper

i endometrium

i äggstockarna

1-14 dagar

1,1. Menstruation - varar normalt tills de första 3-5 dagarna av cykeln.

1. Follikulär, eller fasen av mognad av folliklar. Slutar med ägglossning.

FSH dominerar - follikelstimulerande (gonadotropiskt) hormon som stimulerar produktionen av östradiol folliklar.

1,2. Proliferativ eller fas av aktiv tillväxt av endometrium.

FSH-produktionen minskar, men östrogen, främst östradiol, och mindre aktiva hormoner, östron och östriol tar ledningen inom hormoner..

2,3. Ägglossning - sker normalt den 12-15: e dagen av cykeln, varar 1-2 dagar. Den dominerande follikeln brister och det utflyttade ägget börjar röra sig genom äggledaren.

Mot bakgrund av fortfarande höga nivåer av östrogen och FSH, uppstår LH, ett luteiniserande hormon, vars kraftiga våg provoserar ägglossning på kort avstånd framåt.

15–28 dagar

2,4. Sekretorisk, eller fasförtjockning av endometrium på grund av utsöndring av livmorkörtlarna.

2. Luteal eller tillväxtfasen av corpus luteum istället för en bruten follikel.

Alla östrogener, liksom LH och FSH, börjar snabbt minska till sitt minimum, och för närvarande spelas huvudrollen av progesteron, vars topp faller ungefär den 22: e dagen av cykeln. Vid denna tidpunkt utvecklar ett antal kvinnor PMS - premenstruellt syndrom.

Under den första halvan av menstruationscykeln är kvinnans kropp under dominerande påverkan av östrogen (från 1 till 14 dagar), och i den andra (från 15 till 28 dagar) - under påverkan av progesteron. Det är det senare som ofta är den triggare som utlöser utvecklingen av premenstruellt syndrom - en av de diagnoser som så ofta komplicerar moderna kvinnors liv.

Medicin hänvisar PMS till gynekologiska sjukdomar med tydligt definierade symptom [9]. Samtidigt, även om modern vetenskap inte indikerar en entydig orsak till denna patologi, förklarar många forskare det som ett resultat av den kvinnliga kroppens centrala nervsystemets reaktion på hormonell obalans [10].

De diagnostiska kriterierna för PMS inkluderar 11 symtom (10 av dem är betydande psykomotoriska och beteendestörningar), som kännetecknas av en tydligt distinkt cyklisk kurs [11]:

 1. Deppigt humör.
 2. Ångest och spänning.
 3. Labilitet av humör.
 4. Ökad irritabilitet.
 5. Minskat intresse för dagliga aktiviteter, apati.
 6. Dämpning av koncentrationen.
 7. Trötthet.
 8. Nedsatt aptit.
 9. Sömnlöshet eller patologisk dåsighet.
 10. Brott mot självkontroll.
 11. Fysiska symtom:
  • mastalgia, som manifesteras av tråkiga bristande smärta i bröstkörtlarna, såväl som deras engorgement;
  • cephalgi (huvudvärk);
  • ledvärk;
  • svullnad;
  • ökad fet hud (akne i ansiktet, fett hår etc.).

För att diagnostisera PMS och bestämma den specifika typen av störning måste minst 5 av ovanstående symtom vara närvarande. Modern medicin skiljer huvudsakliga PMS och fysiologiska (mjuka) PMS, där en kvinna noterar förekomsten av ovanstående symtom, men de har inte någon betydande inverkan på hennes livskvalitet.

Hur man lindrar smärtsamma symptom

Beroende på typen av PMS eller avvikelser i menstruationsförloppet skiljer sig också metoderna för terapi. I de fall där en läkare diagnostiserar en av formerna av den huvudsakliga PMS eller endokrin gynekologisk sjukdom, krävs systemisk behandling.

Vid fysiologisk (mild) PMS, eller mindre obehag under menstruation, krävs ingen specifik terapi, symtomatisk korrigering används med läkemedel såsom:

 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som har en uttalad smärtstillande effekt;
 • Krampläkemedel som undertrycker muskelspasmer från släta muskler;
 • Hormonella preventivmedel som minskar menstruationsblödning och smärta (föreskrivs av en läkare) [12].

Men du kan börja med användning av vitaminer och mineraler (cyklisk vitaminterapi) [13]:

 • B-vitaminer är involverade i alla typer av metabolism [14]. De har också en gonadotropisk effekt, deltar i hormonell metabolism och utövar en positiv effekt på nervsystemet [15].
 • Retinol (A-vitamin) har en gynnsam effekt på tillväxten av epitelceller, liksom på inaktiveringsprocessen av östrogener (i kombination med vitamin B6 och B9) [16].
 • Tocopherol (vitamin E) är den viktigaste komponenten i proteinmetabolism och återhämtningsprocesser, dess brist påverkar negativt hypotalamus funktion [17].
 • Magnesiumsalter ökar diurese, minskar svullnad och lindrar ångest.

De profylaktiska och milda symtomatiska åtgärderna inkluderar också användning av växtbaserade läkemedel, som kan inkludera:

 • Vitex agnus-castus, eller Vitex är helig, det är en vanlig kyckling, vild (eller munk) peppar, kysk, Abrahams träd. Extrakt från olika delar av denna växt innehåller eteriska oljor, tanniner, flavonoider, iridoider, alkaloider, vitaminer och spårämnen. Men det viktigaste är att den heliga Vitex är en naturlig källa till fytohormoner som har en positiv effekt med milda symtom på PMS [18].
 • Hypericum perforatum, eller Hypericum perforatum, det är - johannesört, johannesört, johannesört, malm, hare blod, blodsugare, rött gräs. I gynekologisk praxis används ett extrakt från blommorna på denna växt, vilket bidrar till normaliseringen av den psykomotiska bakgrunden [19].

För kvinnor med predisposition för sjukdomar som mag- eller tolvfingertarmsår, liksom njur- eller leversvikt, måste läkare väljas av läkare.

Så efter att ha lagt en av livets prioriteringar i att bevara hennes hälsa och önskan att föda ett friskt barn, kan en modern tjej, genom att observera cykeln i sin period, i tid uppmärksamma avvikelser från normen. Vid större förändringar bör du besöka en gynekologisk konsultation. Och i de fall då avvikelserna är obetydliga kan du förbättra ditt välbefinnande genom att tillämpa symptomatisk behandling, såväl som vitamin-mineralkomplex som korrigerar cykeln för att förhindra obehagliga tillstånd.

Tvåfasigt vitamin-mineralkomplex för normalisering av menstruationscykeln

Efter att ha beslutat om korrigering av obehagliga symtom på PMS eller eliminering av obehag under menstruation med vitaminer och mineraler, är det värt att uppmärksamma Cyclovita ® -komplexet, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Till att börja med noterar vi att det unika med Cyclovita®-beredningen bekräftas av patent nr 2443422 [20]. Detta läkemedel för kvinnor, inklusive ett komplex av vitaminer, spårelement och mikronäringsämnen av växtursprung, är utformat på ett sådant sätt att man tar hänsyn till funktionerna i den första och andra halvan av menstruationscykeln när det gäller hormonella nivåer.

CYCLOVITA ® påverkar tydligt kvinnornas förändrade hormonstatus och kan därför upprätthålla och justera kvinnors reproduktiva hälsa. Hur visas det? Komponenterna i VMK CYCLOVIT ® bidrar [21]:

 • minskning av smärta under menstruationen;
 • bildandet av en regelbunden menstruationscykel;
 • lättnad av PMS;
 • normalisering av reproduktionssystemet [22].

Så hos kvinnor i åldrarna 18–35 år som lider av menstruationsdysfunktion finns det ofta en brist på vissa näringsämnen:

  1. under halvan av månadscykeln - nästan alla B-vitaminer, samt zink och selen;
  2. under den andra halvan av månadscykeln - vitamin A, C, E, koppar och i större utsträckning än under första hälften av MC, selen och zink.

Dessa kvinnokroppsbehov består väl av CYCLOVITA ®, eftersom det är ett tvåfasigt vitamin-mineralkomplex som skapas med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp. Baserat på studier om behovet av vitaminer och mineraler i olika faser av månadscykeln, to formuleringar utvecklades - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2, totalt innehållande:

 1. 12 vitaminer: A, E, B1, PÅ2, PÅMED, PÅ5, PÅ9, PÅ12, PP, D, E, P;
 2. 5 spårelement: koppar, zink, jod, selen, mangan;
 3. rutin och lutein.

Doseringen väljs optimalt för östrogen- och progesteronhormonfaserna i menstruationscykeln och är avsedd att användas på lämpliga dagar.

Enligt resultaten från studier [23], var det en märkbar minskning av klagomål på symtom på smärtsamma perioder och PMS, hos patienter som tog kosttillskott CYCLOVITA ® som varade i 3 kurser. det var en återställning av den regelbundna menstruationscykeln hos de flesta kvinnor; minskat behov av smärtstillande medel under menstruationen; symtom som huvudvärk, irritabilitet och nervositet blir mindre uttalade; svullnad i ansiktet och lemmarna minskade; liksom engorgement av mjölkkörtlarna och smärtsamma känslor i dem. Också observerades var normaliseringen av innehållet av vitaminer och mineraler i blodplasma, en förbättring av hudtillståndet (minskning av fettinnehåll och akne), hår (minskning av håravfall och symtom på seborré) och naglar (minskning av skörhet).

Kontraindikationer att använda är individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om mottagande av det icke-hormonella komplexet CYCLOVIT ® kan erhållas på företagets webbplats.

* Antalet biologiskt aktiva livsmedelstillsatser "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA®" i registret över statsregistreringscertifikat för Rospotrebnadzor är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Intaget av vitaminer och mineraler i speciellt utvalda doser i enlighet med faserna bidrar till upprättandet av en regelbunden menstruationscykel.

Oregelbunden menstruation, humörsvängningar, viktökning, trötthet, minskad sexdrift - dessa symtom kan indikera hormonell funktionsfel i kroppen.

Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll för att upprätthålla en stabil funktion av organen i det kvinnliga reproduktionssystemet..

En obalans av hormoner kan orsaka smärta under menstruationen.

Komponenterna i CYCLOVIT ® hjälper till att minska svårighetsgraden av smärta under menstruationen, premenstruell spänning och upprätthålla en regelbunden cykel. *

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Även om en brist på vitaminer och mikroelement är ett vanligt problem för en kvinnas hälsa, bör det också förstås att en sådan brist kan vara selektiv, det vill säga endast berör vissa näringsämnen och uppvisa deras obalans. Därför bör IUD: er för långvarig användning väljas för att inte möta det omvända problemet - hypervitaminos och hyperhismisk mikroelementos - en övermättnad av kroppen med individuella näringsämnen. Se till att du inte överskrider de rekommenderade dagliga doserna med ingredienser som rekommenderas av Ryska federationen för hälsa i dina komplexa preparat.

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A. Martin, MD

Sammanfattning

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Hela cykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för en vuxen kvinnas menstruationscykel är 28-35 dagar, varav cirka 14-21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år finns det relativt små fluktuationer i cykeltiden. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i varaktighet under de första 5-7 åren efter menarkon och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3).

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad.

Introduktion

Den normala menstruationscykeln är en finkoordinerad cyklisk process med stimulerande och hämmande effekter som leder till frisläppandet av ett moget ägg från en pool med hundratusentals primulära folliklar. Olika faktorer är involverade i regleringen av denna process, inklusive hormoner, paracrin och autokrina faktorer som hittills identifierats. Cykliska förändringar i koncentrationen av hormoner i adenohypophys och äggstockar visas i figurerna (Fig. 1 och Fig. 2).

Figur 1. Hormonförändringar under den normala menstruationscykeln. Sekventiella förändringar i koncentrationen av hypofyshormoner (FSH och LH, vänster panel) och äggstockar (östrogen och progesteron, höger panel) i blodserum under den normala menstruationscykeln. Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (visas här som dag-14).
Cykeln är indelad i två faser: follikelfasen - från början av menstruationen till en kraftig ökning av LH-koncentrationen (dag 0) och lutealfasen - från toppen av LH-koncentrationen till nästa menstruation. För att konvertera serumöstradiolkoncentration till pmol / L (pmol / L), multiplicera diagrammet med 3,67 och omvandla serumprogesteronkoncentrationen till nmol / L (nmol / L) multiplicera med 3,18.

Fig. 2 Menstruationscykel

Denna översikt kommer att diskutera fysiologin i den normala menstruationscykeln..

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för den vuxna kvinnans menstruationscykel är 28–35 dagar, varav cirka 14–21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen [1,2]. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år noteras ganska obetydliga fluktuationer under cykelns varaktighet. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i menstruationscykelns varaktighet under de första 5-7 åren efter menarchen och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3) [1].

Fig. 3 Åldersberoende av menstruationscykelns varaktighet. De visade percentilerna för fördelning av menstruationscykelns varaktighet beroende på ålder erhålls på resultaten för 200 000 cykler. Förlängningen av menstruationsintervallet sker hos kvinnor omedelbart efter menarken och några år före klimakteriet.

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad [3].

Vidare i denna artikel kommer vi att överväga hormonella förändringar, såväl som förändringar i äggstockarna och endometrium som förekommer i olika faser av menstruationscykeln.

Tidig follikelfas

Den tidiga follikulära fasen är den period då äggstocken är i läget med den lägsta hormonella aktiviteten, vilket leder till låga koncentrationer av östradiol och progesteron i blodserumet (Fig. 1). När den negativa återkopplingen av östradiol, progesteron och eventuellt hämmande A på hypofysen frigörs från de hämmande effekterna leder den sena luteala / tidiga follikulära fasen till en ökning i frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) med en efterföljande ökning av serumkoncentrationen av follikelstimulerande hormon (FSH) ungefär 30% [4]. Denna lilla ökning av FSH-sekretion verkar involvera poolen av att utveckla folliklar.,

Serumkoncentrationen av inhibin B som utsöndras av den utvalda poolen av små folliklar är maximal i den tidiga follikulära fasen och kan spela en roll för att undertrycka en ytterligare ökning av koncentrationen av FSH i denna fas av cykeln (Fig. 4) [8]. Även vid denna tidpunkt är det en kraftig ökning i frekvensen av fluktuationer i LH-koncentrationen, från en svängning var fjärde timme i den sena luteala fasen till en svängning var 90: e minut i den tidiga follikulära fasen [9].

Fig. 4 Hormonnivåer: äldre och yngre reproduktiva åldrar. De dagliga värdena för nivåerna av gonadotropiner, könssteroider och hämmor i den äldre åldersgruppen (35-46 år; n = 21) visas med rött, i de yngre (20-34 år; n = 23) - i blått.

Den tidiga follikulära fasen kännetecknas också av ett unikt neuroendokrin fenomen: en avmattning eller avslutning av fluktuationer i koncentrationen av LH under sömn, som inte inträffar vid en annan tidpunkt i menstruationscykeln (Fig. 5). Processens mekanism är för närvarande okänd..

Fig.5. Episodisk utsöndring av LH i follikelfasen. Mönster av episodisk LH-sekretion under de tidiga (RFF), mitten (SFF) och sena (PFF) follikelfaserna i menstruationscykeln. Dag 0 är dagen för en kraftig ökning av koncentrationen av LH i mitten av cykeln. I RFF noteras ett unikt undertryckande av LH-sekretion i sömnfasen.

Äggstockar och endometrium. Ultraljudsundersökning avslöjar inga förändringar i äggstockarna som är karakteristiska för denna fas i menstruationscykeln, med undantag för att det ibland kan urskiljas regresserande corpus luteum kvar från föregående cykel. Endometriumet under menstruationen är relativt enhetligt, efter fullbordad menstruation är det ett tunt lager. För närvarande visualiseras folliklar med en diameter på 3-8 mm.

Mellan follikulär fas

En måttlig ökning av FSH-sekretion i den tidiga follikulära fasen stimulerar gradvis follikulogenes och produktion av östradiol, vilket leder till tillväxt av folliklar från den pool som valdes i denna cykel. Så snart flera folliklar mognar före det antrala steget, hypertrofi och delar deras celler, vilket leder till en ökning av serumkoncentrationen av första östradiol (via FSH-stimulering av aromatas) och därefter hämmar A.

En ökning av östradiolproduktionen med den negativa återkopplingsmekanismen påverkar hypothalamus och hypofysen, vilket leder till en minskning av serumkoncentrationen av FSH och LH, såväl som till en minskning i amplituden av LH-vibrationer. Som jämförelse är genereringen av GnRH-pulser något accelererad till medelvärdena på LG-svängningsfrekvensen - en per timme (jämfört med en på 90 minuter i början av follikelfasen). Antagligen sker GnRH-stimulering på grund av slutet av den negativa återkopplingseffekten av progesteron från den föregående luteala fasen. Förändringar i äggstockarna och endometrium. De första sju dagarna från början av menstruationen, med ultraljudsundersökning av äggstockarna, visualiseras antrala folliklar, 9-10 mm stora. En växande koncentration av östradiol i plasma leder till spridning av endometrium, som blir tjockare, antalet körtlar ökar i det och en bild av ett "trippelband" (treskikt) visas, synligt under ultraljudundersökning (Fig.2) [10].

Sen follikelfas

Serumkoncentrationen av östradiol och inhibin A ökar dagligen under veckan före ägglossningen på grund av produktionen av dessa hormoner av den växande follikeln. Koncentrationen av FSH och LH i serum vid denna tidpunkt minskar på grund av effekterna av negativ återkoppling från östradiol och eventuellt andra hormoner som bildas i äggstockarna (Fig. 1). Efter bestämning av den dominerande follikeln inducerar FSH uppkomsten av LH-receptorer i äggstocken och ökar utsöndringen av intrauterina tillväxtfaktorer, såsom till exempel insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1).

Förändringar i livmoderhalsen, livmoderhalsen och slemhinnan i livmoderhalsen. Vid den sena follikulära fasen har den enda dominerande follikeln bestämts, resten av poolen med mogna folliklar stoppar i dess utveckling och genomgår atresi. Den dominerande follikeln ökar i storlek med 2 mm per dag tills en mogen diameter på 20-26 mm uppnås.

En ökande koncentration av östradiol i serum leder till en gradvis förtjockning av livmoderns livmodersättning och en ökning av antalet och "töjbarheten" (kristallisering av slem) av livmoderhalsslemet. Många kvinnor märker dessa förändringar i slemets natur. Studier av mucusprov i livmoderhalskanalen under menstruationscykeln visar en toppkoncentration av mucinproteinet MUC5B i den sena follikulära fasen, vilket kan vara viktigt när spermier kommer in i livmoderhålet [11].

Luteal fas: snabb tillväxt och ägglossning i mitten av cykeln

Östradiolkoncentrationen i plasma fortsätter att öka tills den når sitt maximala värde ungefär en dag före ägglossningen. Sedan inträffar ett unikt neuroendokrin fenomen: snabb tillväxt i mitten av cykeln [12]. Snabb tillväxt representerar en skarp övergång från att kontrollera LH-sekretion med äggstockshormoner (såsom östradiol eller progesteron) genom en negativ återkopplingsmekanism till en plötslig positiv återkopplingseffekt som leder till en tiofaldig ökning i LH-koncentrationen och en något mindre ökning av FSH i serum (fig. 1 ) Förutom östrogen och progesteron finns det andra faktorer som produceras av äggstockarna som bidrar till den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Det är omöjligt att uppnå en LH-koncentration i serum som liknar den som observerades i mitten av en cykel genom att helt enkelt administrera östrogen och progestin till kvinnor under den tidiga perioden av den mitten follikulära fasen [13].

Vid denna tidpunkt inträffar LG-pulsens svängningsfrekvens ungefär en gång per timme, men pulssvängningarna ökar kraftigt. Övergången från negativa effekter till positiva återkopplingseffekter i mekanismen för LH-frisättning är för närvarande dåligt förstås. En ökning av antalet GnRH-receptorer i hypofysen kan bidra till detta, men med riktad introduktion av GnRH i hypofysen inträffar förmodligen inte förändringar [14].

Förändringar i äggstockarna. Den snabba tillväxten av LH inleder betydande förändringar i äggstockarna. Ägget i den dominerande follikeln slutför sin första meiotiska uppdelning. Dessutom ökar lokal utsöndring av plasminogenaktivator och andra cytokiner som är nödvändiga för ägglossningsprocessen [15,16]. Ett ägg frigörs från en follikel på ytan av äggstocken ungefär 36 timmar efter en snabb ökning av LH-koncentrationen. Sedan vandrar den ner längs äggledaren till livmoderhålet. Processen för brott i follikeln och frigörandet av ägget är nära besläktad med den snabba tillväxten av LH; därför kan mätning av koncentrationen av LH i serum eller urin användas för att uppskatta ägglossningstiden hos infertila kvinnor.

Redan innan ägget släpps börjar granulosa-cellerna runt det att luteinisera och producera progesteron. Progesteron bromsar snabbt LH-pulsgeneratorn och följaktligen blir slutet av den snabba tillväxtfasen LH-pulser mindre frekvent. Endometrium. En gradvis ökning av serumprogesteronkoncentrationen har en djup effekt på endometriets nedre lager, vilket leder till upphörandet av mitos och "organisationen" av körtlarna [17]. Denna förändring kan upptäckas med ultraljud på relativt kort tid efter ägglossningen: bilden av "trippelremsan" försvinner, endometriet blir jämnt ljus (fig. 2>) [10].

Mellan- och sena luteala faser

Under den mellersta och sena luteala fasen leder utsöndringen av progesteron av corpus luteum [18] till en gradvis ökning av dess koncentration. Detta leder i sin tur till en gradvis minskning av frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av LH till en oscillation på 4 timmar. Fluktuationer i koncentrationen av progesteron börjar inträffa strax efter att svängningarna i LH-koncentrationen har minskat. Som ett resultat finns det betydande fluktuationer i serumkoncentrationen av progesteron under lutealfasen (Fig. 6) [19]. Inhibin A produceras också av corpus luteum och toppen av dess koncentration i serum faller i mitten av lutealfasen. Inhibin B-sekretion är praktiskt taget frånvarande i lutealfasen (fig. 4). Serumkoncentrationen av leptin är högst i lutealfasen [20].

Fig. 6 Fluktuationer i LH stimulerar frisättningen av progesteron i den mellersta luteala fasen. Plasmakoncentration av luteiniserande hormon och progesteron inom 24 timmar efter blodprovtagning med 10-minutersintervall hos normala kvinnor som undersöktes i mitten av lutealfasen. Det finns en märkbar korrelation mellan LH-fluktuationer och en ökning av plasmaprogesteronkoncentrationen. För att konvertera serumprogesteronkoncentration till nmol / L (nmol / L) multipliceras med 3,18.

I den sena luteala fasen leder en gradvis minskning av LH-sekretion till en gradvis minskning av produktionen av progesteron och östradiol av corpus luteum i frånvaro av ett befruktat ägg. När ägget befruktas implanteras emellertid det senare i endometriet inom några dagar efter ägglossningen. Den tidiga embryonperioden efter befruktningen börjar med produktionen av korionisk gonadotropin av embryot, som stöder corpus luteum och progesteronproduktion.

Förändringar i endometrium. En minskning av frisättningen av östradiol och progesteron från den regressande corpus luteum orsakar ett upphörande av blodflödet till endometrium, endometrial avstötning och början av menstruation ungefär 14 dagar efter den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Menstruation är inte en exakt markör för hormonella händelser i menstruationscykeln, eftersom det finns betydande interindividuell variation mellan början av endometrial avstötning och en minskning av serumhormonkoncentrationen i lutealfasen (Fig. 2) [4]. På grund av en minskning av produktionen av steroider av corpus luteum, är det hypotalamiska hypofyssystemet undantaget från verkan av negativ feedback, det finns en ökning av nivån av FSH och därmed början på nästa cykel.

Översättningen gjordes av specialister från Centrum för immunologi och reproduktion

Effekten och förändringarna av hormoner i olika faser av menstruationscykeln

Kvinnans reproduktiva system genomgår varje månad vissa förändringar som sätter sin prägel på både hennes fysiologiska och psykologiska tillstånd. De är nödvändiga så att den kvinnliga kroppen kan förbereda sig för befruktningen - och sedan för graviditetens början. Sådana förändringar är regelbundna och kallas menstruationscykeln - som i sin tur består av flera faser.

Låt oss överväga mer detaljerat hur de passerar, hur länge de varar - och vilka tecken som indikerar början av varje fas.

Vad händer under den första halvan av cykeln

När den första dagen av menstruationsblödning börjar börjar follikelfasen. Det kallades så eftersom bildningen och mognaden av folliklar inträffar i äggstocken, varav en är dominerande, det vill säga den viktigaste. Det innehåller ett ägg. Denna fördel har det maximala antalet receptorer (receptorproteiner) för hormonet follitropin på dess yta..

Det fortsätter att producera östrogener under fas 1, medan mindre aktiva folliklar dör av..

I livmodern efter menstruationsavstötning av det inre skiktet börjar förbättrad återhämtning - spridning (celldelning med förtjockning av endometrium). Med en 28 dagars cykel är den första fasen cirka 2 veckor.

Alla dessa processer tillhandahåller och reglerar:

 • hypotalamisk gonadoliberin (kommer in i hypofysen genom tratten, förekommer inte i blodet);
 • hypofysegonadotropiner - luteiniserande, follikelstimulerande;
 • östrogener i äggstockarna (främst östradiol).

Av alla dessa hormoner ökar gradvis follikelstimulerande och östradiol gradvis i den första fasen av cykeln under dess inflytande. Resten, inklusive kvinnlig steroid - progesteron, förblir låg tills ägglossningen börjar. Efter brott i follikeln och frigörandet av ägget börjar ägglossningsfasen och den första (östrogena, follikulära) slutar.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om vad som är viktigt att veta innan du gör hormontester. Från det kommer du att lära dig om allmänna rekommendationer innan du tar hormontester, förbereder dig för ett blodprov och absolut ingenting att göra. Och här handlar mer om analyser av kvinnliga hormoner.

Relaterade videoklipp

Processen för menstruationscykeln, som säkerställer en kvinnas reproduktionsfunktion, består av flera stadier, vid vilka vardera vissa villkor bildas för att förbereda könskörtlarna för en framgångsrik befruktning. Tiden för de första två veckorna av cykeln är follikelfasen, det är viktigt för att förbereda kvinnlig kropp för rätt mognad av ägget, vilket säkerställer en framgångsrik ägglossning.

Vilka hormoner passerar i den första fasen

När du diagnostiserar menstruations oregelbundenhet, liksom infertilitet, planerar graviditet i den första fasen, måste du utvärdera kroppens östrogena bakgrund. För att göra detta, ett blodprov för östradiol.

Eftersom hypofyshormoner direkt påverkar sina produkter är det lämpligt att bestämma:

 • follikelstimulerande,
 • luteiniserande,
 • prolaktin.

Brott mot östradiolinnehållet sker mot bakgrund av sjukdomar i sköldkörteln och binjurarna. Om en kvinna har motsvarande kliniska manifestationer av hormonsvikt, eller om det är nödvändigt att fastställa orsaken till infertilitet, kan gynekologen, utöver de grundläggande testen, rekommendera att ta andra hormoner, inklusive:

 • hypofystyrotropin och tyroid tyroxin;
 • kortisol, adrenal dehydroepiandrosteron i kombination med adrenokortikotropin;
 • testosteron.

Den optimala perioden för laboratoriediagnostik är perioden 3 till 5-6 dagar av cykeln.

Innan undersökningen, i 5-7 dagar, är det viktigt att diskutera med läkaren de mediciner som tas, kosttillskott, möjligheten att använda p-piller. De kan påverka indikatorernas tillförlitlighet..

Per dag rekommenderas inte:

 • badtunna, bastu;
 • bröstmassage eller fysioterapi;
 • fysisk, emotionell belastning;
 • början av diet, överätande, dricka.

Oavsett vilka hormoner som tas, utförs blodprover strikt på tom mage, på morgonen och efter 8-10 timmar av en måltidspaus. Normalt dricksvatten är inte begränsat.

På undersökningsdagen, innan besök på laboratoriet, är sport, rökning, sex, diagnostiska tester (till exempel ultraljud, röntgen) inte tillåtna.

Yttre tecken på menstruationens början

Innan du räknar ut vilka faser i menstruationscykeln som kännetecknas av dagen, måste du ta itu med de mest menstruerade perioderna, vad det är och hur de manifesterar sig.

Typiska tecken på menstruation:

 • vaginal blödning;
 • bröstkomprimering;
 • kramp i nedre del av buken;
 • nervositet;
 • smärta från en dragande karaktär i korsryggen;
 • ofta humörsvängningar;
 • känsla av illamående och kräkningar;
 • migrän.

Menstruationens varaktighet ligger i intervallet 3 till 7 dagar.

Men inte alla kvinnor lider under menstruationen. För många passerar det utan onödiga problem och manifesterar sig i form av livmodersblödning.

Den viktigaste källan till sjukdom kan vara ett överskott i blodet i nivån av prostaglandiner. Produktionen av dessa ämnen utförs av livmodern..

På 1-3 dagars cykel liknar livmodern i utseende en såryta, risken för infektionspatogener ökas avsevärt. På den femte dagen av cykeln observeras en ökning av endometriumtjockleken.

Normen när det gäller hormoner

För kvinnor i fertil ålder visas medelvärdena för normala indikatorer i tabellen.

FasBeskrivning
proliferativ
sekretinEfter ägglossningen och bildandet av corpus luteum börjar förbättrad progesteronproduktion. Detta hormon orsakar ökad utsöndring av endometrialkörtlarna. De blir krusade, en stor mängd näringsämnen ackumuleras i dem, blodflödet i endometriumet ökar. Huvudmålet med dessa förändringar är att skapa optimala förutsättningar för implantering av ett befruktat ägg
Menstruationsfas
HormonnamnBlodnivå
estradiol12,5-165 pg / ml
Follikelstimulerande1,35-9,9 ppm
luteiniserande2,4-12,5 ppm / ml
prolaktin101-195 honung / ml

Man bör komma ihåg att i vissa laboratorier kan deras forskningsmetoder och reagens användas, för vilka hormonnormerna i den första fasen skiljer sig något från de som ges. För att undvika en felaktig bedömning av uppgifterna rekommenderas att alla upprepade analyser görs vid samma institution..

Drick mycket vätska

Hydrering underlättar uppblåsthet, bröstkänslighet och förhindrar vätskeansamling i kroppen. För att säkerställa att du undviker svullnad, införa diuretiska produkter i din diet - många vanliga grönsaker, frukt, bär och smaksättningar har denna effekt.

Tänk på att det inte är nödvändigt att bara dricka vatten. Någon form av vätska beaktas - te, juice, mat. Det är bättre att vägra kaffe, för att inte provocera kortisol, men mineralvatten kommer att vara användbart - det kommer att återställa saltbalansen.

Orsaker till avvikelse i den första fasen av menstruationscykeln

De viktigaste störningarna som är viktiga för diagnosen är en minskning eller ökning av koncentrationen av follikelstimulerande hormon och östradiol i blodet. Alla andra indikatorer kommer att ange orsakerna till deras förändringar..

Höjd nivå

Follitropin ökar med sådana tillstånd hos kvinnor:

 • åldersrelaterad minskning av ovariefunktionen, liksom deras för tidiga utmattningssyndrom;
 • tumör- och cystiska förändringar i gonaderna, hypofysen;
 • medfödda genetiska avvikelser;
 • strålning, användning av antitumörmedel;
 • infektioner, skador, förgiftning, inklusive alkohol.

Höga nivåer av östradiol är med ovariella neoplasmer, endometrios. En av sjukdomarna kännetecknas av en långvarig fördröjning i follikeln i äggstocken. Detta syndrom kallas follikulär uthållighet och uppstår när det finns brist på luteiniserande hormon..

Den östrogena bakgrunden ökar också med okontrollerad användning av hormonella läkemedel för behandling av klimakteriet eller överdos under konstgjord insemination. Orsaken till störningarna är ökad sköldkörtelfunktion..

Manifestationerna av överskott av östrogen är oftast tunga perioder, spotting mellan regelbundna perioder, spänning och smärta i bröstkörtlarna. Möjlig svullnad och depression.

Låga räntor

Bildningen av follitropin hämmar:

 • hypofysinsufficiens, det händer hos kvinnor, inklusive efter en svår födelse;
 • inflammation och vaskulära störningar i hypofys-hypothalamiska regionen;
 • operationer, skador;
 • ökad frisättning av prolaktin;
 • nedsatt funktion av hypotalamus med kromosomavvikelse - Kallman syndrom;
 • ökade nivåer av östrogen, testosteron;
 • tumörer i äggstockarna, binjurarna, hypofysen;
 • polycystiskt äggstocksyndrom.

Östrogenbrist åtföljs av en försening, en minskning av menstruationsvolymen. Med en uttalad brist på östradiol verkar svaghet, värmevallningar, svettningar, humörsvängningar, torrhet i slidan. Brist på huvudhormonet i den första fasen av menstruationscykeln orsakas av:

 • åldersrelaterad utrotning av ovariefunktion, klimakteriet;
 • bestrålning av körtlar, operationer och traumatiska skador, neoplasmer;
 • ovarievävnads resistens mot follitropins verkan;
 • genetiska störningar i utvecklingen av reproduktionssystemet;
 • kronisk inflammation, infektioner;
 • kränkning av hypofysen, hypothalamus;
 • levercirrhos;
 • brist på hormonell aktivitet i hypofysen, sköldkörteln.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om vitaminer för en kvinnas hormonella bakgrund. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till att normalisera hormonhalter hos kvinnor, vitaminer för återhämtning, vad som är cyklisk vitaminterapi och en diet för att normalisera hormonhalter. Och här handlar mer om den hormonella bakgrunden hos kvinnor.

Hormoner från den första fasen av cykeln förbereder follikeln för ägglossning. Denna period varar cirka 2 veckor, med början från en dag i menstruationen. Det regleras av follitropin, hypofyshormonet och östradiol. För diagnos måste de bestämmas i blodet, liksom indikatorer för lutropin, prolaktin, sköldkörtelfunktion och binjurarna. Resultaten hjälper till att fastställa orsaken till infertilitet eller menstruations oregelbundenhet..

Vad påverkas av vissa hormoner?

En ökning eller minskning av mängden kvinnliga hormoner i en viss fas är ett tecken på förekomsten av en sjukdom som påverkar reproduktionssystemets funktion negativt..

Med den snabba tillväxten av follikelstimulerande hormon uppstår sådana avvikelser som:

 • maligna tumörer i hypofysen;
 • försämring av bilagornas funktion;
 • snabbt svar på fetma och dåliga vanor.

Att sänka nivån av luteiniserande hormon anses vara ett tecken på problem med hypofysen, det kan orsakas på grund av närvaron av extra kilo. Och läkaren noterar en ökning i mängden av detta ämne när en malig tumör upptäcks i hjärnan.

Prolactin påverkar mängden progesteron. Hjälper till att undertrycka follikelstimulerande hormon under graviditeten. Ger mjölk under amning. Med detta hormonella misslyckande noteras följande:

 • follikulära syntesproblem som påverkar ägglossning och äggstocksfunktion;
 • nedsatt funktion av hypofysen och dess bilagor.

Östrogen påverkar bildandet av ägget, dess produktion efter follikelbrott inträffar. Ett ökat antal indikerar förekomsten av en tumör i äggstocken eller binjurarna. Nivån kan höjas om kvinnans vikt är under det normala.

Problem med syntesen av östrogen provocerar ett antal störningar:

 • minskar risken för att bli gravid;
 • kränkning av cykeln;
 • infertilitetsutveckling.

Testosteron är ett manligt könshormon, av vilket en liten mängd också finns i kvinnors kropp. Den stöder muskelmassa, reglerar talgkörtlarna och påverkar nervsystemets tillstånd. Dessutom främjar hormonet tillväxten av bröstkörtlarna under graviditeten och ökar sexualiteten..

Anledningar till överskottsnivåer:

 • polycystisk;
 • godartade och maligna tumörer;
 • ärftlighet;
 • problem med binjurarnas funktion;
 • störningar i hypofysen.

Androgener är en typ av hormon som spelar en ganska viktig roll i det kvinnliga reproduktionssystemet. Med hjälp av fettceller och hud förvandlas dessa hormoner till östrogen.

Androgener hämmar benförlust och ansvarar för sexlyst och tillfredsställelse.

Om en kvinna har en menstruationscykel, bör det förstås att eventuella avvikelser påverkar reproduktionssystemets funktion negativt.

En resa till gynekologen och testning av innehållet av hormoner i kroppen bör vara obligatorisk. Du bör också övervaka faserna i menstruationscykeln för dag, då blir det lättare att identifiera oegentligheter, vilken cykeldag och vilken fas som kan hittas med hjälp av speciella elektroniska kalendrar, de undertecknar en cykel av kvinnor varje dag.

Användbar video

Se videon om menstruationscykeln:

 • Tester för kvinnliga hormoner: när, på vilka dagar...
  Det är nödvändigt att testa kvinnliga hormoner om man misstänker hormonsvikt när man planerar graviditet. Det är viktigt att veta exakt vilka dagar man ska ta och hur man förbereder sig korrekt för att få exakta resultat. Hur många analyser förbereds? Som anses vara normala och dechiffrerar resultaten för kvinnliga könshormoner. Läs mer
 • Progesteron. Hormon av den andra fasen, därför...

Innan man tar hormontester är det mycket viktigt att veta exakt dagarna när det är rätt, särskilt för kvinnor. Rekommendationerna innehåller också frågor om det är möjligt att äta, dricka alkohol och hur det allmänna preparatet går. Vad annat är inte tillåtet? Hur påverkar sex tester? Läs mer

Hormonstest för graviditetsplanering...

Det är mycket tillrådligt att ta hormontester när du planerar en graviditet. De måste särskilt kontrolleras för dem som inte har kunnat bli gravida under en lång tid. Viktiga indikatorer på sköldkörteln i blodet samt hypofyshormon. Läs mer

Hormonell bakgrund hos kvinnor: norm, störningar och funktionsstörningar...

På många sätt påverkar den hormonella bakgrunden hos kvinnor reproduktionssystemet. Normen är regelbunden menstruation, graviditet, välbefinnande. Om fel uppstår efter 40 år kan det vara klimakteriet eller klimakteriet. Det finns psykologiska skäl som leder till störningar, låga hormonnivåer. Läs mer

Vitaminer för en kvinnas hormonella bakgrund: vad...

Det är bättre för en läkare att välja vitaminer för en kvinnas hormonella bakgrund baserat på anamnesis och analyser. Det finns båda specialdesignade komplex för återhämtning, och de väljs individuellt för att normalisera kvinnors hormonella bakgrund. Läs mer

Blodtest för hormonnivån under menstruationen

Testning för att bestämma mängden hormoner är nödvändig för att bestämma många patologier.

Med hänsyn till vilken cykeldag som helst kontrolleras produktionen av följande hormoner med cykeldagarna:

 • från den tredje till den femte dagen: LH och FSH;
 • från den åttonde till den tionde dagen: testosteron;
 • 20-21 dagar i cykeln (i vissa situationer kan den produceras på den 22: e dagen av cykeln): östradiol och progesteron

Ett blodprov för könshormoner bör genomföras med strikt överensstämmelse med ett antal regler:

 • på tom mage, den sista måltiden åtta timmar före proceduren;
 • endast som föreskrivs av läkaren och för vissa hormoner;
 • dagen före förfarandet är det förbjudet att anstränga sig och utsätta sig för stress;
 • en dag före studien är det nödvändigt att avvisa sex, droger och andra produkter som stimulerar nervsystemet och ökar nivån för vissa hormoner.

Hormonberoende förändringar i livmodern

Desquamation (menstruation korrekt, åtföljd av avstötning av ytceller),

· Epitelregenerering på grund av endometriumets basskikt,

Alla dessa fenomen regleras av steroidhormoner - östrogen och progesteron. I livmodern är uppkomsten av menstruationscykeln förknippad med peeling och avstötning av epitelceller. Därefter återställs det saknade ytskiktet i endometriumet under påverkan av östrogen och börjar spridas..

Spredningsfasen börjar runt den femte dagen av cykeln och löper parallellt med follikulärstadiet i ovariecykeln. Endometrial proliferationsperiod varar cirka 12-14 dagar. Under denna tid bildas ett funktionellt skikt som innehåller rörformiga körtlar som är fodrade med ett cylindriskt epitel. Intensiv vaskularisering av endometriumet inträffar - ett stort antal nya blodkärl dyker upp, vilket ger näring till körtlar och epitel. Skikttjockleken vid slutet av spridningen når 8 mm.

Nästa period är sekretionsfasen. Det löper parallellt med lutealfasen i äggstockscykeln och är förknippad med corpus luteums funktion. Vid denna tidpunkt börjar det cylindriska epitelet som fodrar körtlarna i det funktionella endometriumet aktivt att utsöndra glykoproteiner, glukosaminoglykaner, glykogen och andra föreningar.

Toppen av sekretionsfasen inträffar vid 20-21 dagar. menstruationscykel. Endometriet innehåller ett stort antal enzymer med proteolytisk aktivitet. Spirala arteriella kärl som penetrerar det funktionella lagret, når maximal utveckling, smälter samman till trasslar, venösa kärl dilateras. Med en 28-dagars cykelvaraktighet observeras sådana förändringar den 6-8: e dagen. från ägglossning. De ger optimala förutsättningar för införandet av ett befruktat ägg i endometriet..

Om befruktning inte har skett, med 25-27 dagar. i cykeln regresserar lutealkroppen, progesteroninnehållet minskar och näringsmaterialet för det funktionella lagret försämras. På grund av en minskning av koncentrationen av steroider uppstår en kramp i arteriell endometrium och hypoxi sätts in. I epitelcellerna och körtlarna ökar degenerationsfenomenen, blödningar och blodproppar uppträder, den vaskulära väggen blir spröd.

Allt detta leder slutligen till nekrotisering av vävnadsställen och aktiv deskamation av epitelet med dess avslag. Redan under den första dagen från början av menstruationen avvisas upp till två tredjedelar av det funktionella endometriumet. Komplett desquamation observeras den 3-4: e dagen av menstruationsblödning. Omedelbart efter avstötning börjar epitelregenerering, som vanligtvis inte varar mer än en dag. Sedan upprepas alla faser igen..

Slutsats

En kvinnas menstruationscykel beror direkt på produktionen av hormoner. Eventuell patologi i det endokrina systemet, åtföljt av en förändring i koncentrationen av könshormoner, leder till en kränkning av menstruationscykeln och reproduktionsfunktionen i allmänhet.

Som regel gör det ont i underlivet hos de kvinnor som ännu inte har fött under menstruationen. Detta beror på att livmodern under menstruationskontrakt för att bli av med allt onödigt, dessa sammandragningar liknar sammandragningar under förlossningen, bara många gånger svagare. Därför kan kvinnor som ännu inte upplevt smärta i arbetet bli skadade.

Ibland kan livmodern vara belägen i bukhålan lite icke-standard, då med sammandragningar kan det påverka nervcentralen, vilket orsakar smärta. Vanligtvis blir smärta mindre märkbara efter förlossningen. Varför kan ont i magen under menstruationen? Ofta orsakas smärta under menstruationen av olika

sjukdomar, särskilt är det värt att uppmärksamma de kvinnor som inte tidigare har upplevt obehagliga eller smärtsamma upplevelser under menstruationen. Det är nödvändigt att besöka en läkare, gynekologen kommer att undersöka dig och fastställa den exakta orsaken till smärtan och föreskriva den nödvändiga behandlingen. I sådana fall bör man inte uthärda och hoppas att allt kommer att gå av sig själv.

En normal menstruationscykel motsvarar sådana egenskaper:

 • menstruation börjar vid 11-14 år;
 • en stabil cykel upprättas under hela året eller 1,5 år;
 • från den första dagen i föregående till början av nästa menstruation går 21 till 33 dagar (i genomsnitt 28);
 • stanna vid 45-50 år gammal.

Vi erbjuder bekanta dig med en ansiktsmask med honung och ett ägg

Även om varje organism är individuell påverkar både yttre och inre faktorer sexuell funktion, men med avvikelser från dessa standarder upptäcks sjukdomar oftare.

Den första fasen inkluderar själva menstruationen och mognadstiden för follikeln där ägget är beläget. Denna period beror på innehållet av östrogener och det follikelstimulerande hormonet som reglerar deras produktion. Det inre skiktet i livmodern (endometrium) avvisas ursprungligen, blödning inträffar (i frånvaro av graviditet) och sedan återställs livmoderhålet genom proliferation (spridning) av celler.

Efter att follikeln har mognat fullständigt, brister den och ägget passerar genom äggledarna in i livmodern. Denna process kallas ägglossning. Det åtföljs av en ökning av hormoner - östradiol och luteiniserande. Omedelbart efter denna topp börjar den andra fasen - lutealfasen. Det kännetecknas av ökad progesteronproduktion..

Endometriumet passerar från spridning till sekretion (utsöndring) av ämnen som hjälper fostret att fästa vid befruktningen. Om det inte hände, då nästa menstruation.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationsfas

Varje kvinnas kropp är ett unikt naturfenomen vars kunskap upptäcker forskarnas tankar hittills. En kvinna kan bytas ut, hon kan växa i sig själv och föda ett nytt liv. Och den enda som initieras i alla dessa processer är bara hon själv....

Vilka tecken indikerar graviditet efter en försening

Det huvudsakliga tecknet på att tidig graviditet kan bestämmas hemma är förseningen i menstruationen till följd av oskyddat samlag. Men inte i alla fall åtföljs befruktningen av ägget av brist på menstruation....

Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln....