Menstruation med klimakteriet

Ansvarsfrihet

Menopaus är en naturlig period i en kvinnas liv där produktionen av kvinnliga könshormoner av äggstockarna minskar. De flesta kvinnor möter obehagliga manifestationer av klimakteriet: menstruations oregelbundenhet, värmevallningar, humörsvängningar, viktökning. Menstruationsdysfunktion med klimakteriet förefaller tidigare än andra tecken, även i premenopaus. Menstruationen blir oregelbunden, cykeltiden och mängden frigjord blod förändras.

Hur är menstruationen före klimakteriet

Ofta är den första manifestationen av klimakteriet en kränkning av menstruationscykeln, detta beror på påverkan av östrogenbrist på endometrium (inre skiktet i livmodern). En kvinna möter redan dessa symtom i åldern 44–47 år. Menstruation är oregelbunden, förseningar inträffar ofta eller omvänt en minskning av menstruationscykelns varaktighet. Menstruationscykeln förändras under menopausal övergång, med början av klimakteriet, menstruationen upphör, och hos postmenopausala kvinnor är helt frånvarande. Tänk på det speciella med menstruationen i olika perioder av klimakteriet - premenopaus, klimakteriet och postmenopaus.

Perioden för menopausal övergång börjar med en oregelbunden menstruationscykel. Cykelns längd förlänger vanligtvis (cykeln pågår inte i 28 dagar, utan 35–45 eller ännu mer), men ibland kan den också förkortas. Det finns förseningar, menstruationen kan vara frånvarande under lång tid - flera månader eller till och med sex månader och sedan återupptas. Mängden utsöndringar kan förändras - de blir knappa eller omvänt överflödiga.

Menstruation med klimakteriet slutar med början av klimakteriet. Menopausens faktum fastställs i efterhand, ett år efter menstruationens upphörande.

Postmenopaus börjar 12 månader efter början av klimakteriet. Under postmenopaus går menstruationen inte, utseendet på livmodersblödning indikerar ett fel i kroppen.

Kan menstruationen gå efter klimakteriet

Normalt efter menopaus kommer menstruationen inte längre. Vissa kvinnor upplever dock blödning av livmodern även under postmenopausal period. Onormala blödningar från livmodern är bekant för cirka 15–20% av kvinnor efter menopaus. I de flesta fall är orsaken till detta tillstånd organiska sjukdomar: polyper och hyperplastiska processer i endometrium, fibroider, adenomyos, tumörer.

Orsaker till blödning efter menopaus

De huvudsakliga orsakerna till blödningar efter menopaus inkluderar endometrial, myometrial och äggstocksjukdomar:

 • endometriala polyper;
 • submukösa, interstitiella, subserösa livmoderfibroider;
 • hormonproducerande ovarietumörer;
 • adenomyos.

Mindre vanligt är onormala blödningar från livmodern förknippade med påverkan av mediciner, särskilt med hormonersättningsterapi..

Dessutom kan blödningar uppstå på grund av extragenitala orsaker, till exempel med koagulopati eller cirros.

Vad ska man göra

Om det finns livmodersblödning under postmenopausal period bör du omedelbart rådfråga en gynekolog. Läkaren kommer att förskriva en undersökning som syftar till att identifiera orsaken till blödningen:

 • allmän blodanalys;
 • koagulogram - för att identifiera patologi för koagulationssystemet;
 • biokemiskt blodprov (leverkomplex) - för att upptäcka leverpatologi;
 • blodprov för hormoner: östradiol, progesteron, follikelstimulerande och luteiniserande hormoner;
 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen;
 • smeta för cytologi;
 • vid behov - hysteroskopi och diagnostisk curettage av endometrium.

Terapi syftar till att eliminera orsaken, den underliggande sjukdomen behandlas. I avsaknad av organiska orsaker förskrivs symptomatisk hemostatisk terapi..

Vad händer med kroppen med klimakteriet

Menstruationsdysfunktion är långt ifrån det enda symptom på klimakteriet. Östrogenbrist påverkar inte bara livmodern utan också andra organ: hjärnan, huden, urogenitala kanaler, bröstkörtlar, hjärta, blodkärl och ben. Beroende på tidpunkten för förekomsten skiljer sig tidiga och sena symtom på klimakteriet. Hur många menopausala symtom kvarstår beror på ärftlighet, kroppens allmänna tillstånd, närvaro av samtidiga sjukdomar.

Tidiga symtom

Tidiga symtom uppträder under perioden av klimakteriet. Förutom menstruationsdysfunktion inkluderar de autonoma och psykomotiska manifestationer. Dessa symtom kan kvarstå i flera år..

Tillsammans med menstruations oregelbundenhet är ett av de första symtomen på klimakteriet värmevallningar. Värmevallningar känns i form av värme och överdriven svettning, som ersätts av frossa. Sådana attacker kan upprepas 10-20 gånger om dagen. Autonoma störningar manifesteras också av fluktuationer i blodtryck, rodnad, svettning, yrsel.

Psyko-emotionella störningar manifesteras i form av emotionell labilitet, irritabilitet, tårfullhet. Kvinnor i klimakteriet är mer benägna att utveckla depression.

Sent symptom

Sent symptom utvecklas vanligtvis efter klimakteriet och inkluderar förändringar i urogenitala kanalen, hjärt-kärlsystemet och ben.

Slemhinnan i urogenital kanalen är mycket känslig för östrogener, så deras brist på postmenopausala kvinnor leder till utveckling av följande symtom:

Torrt slemhinna;

Smärta under samlag;

Smärta under urinering;

Brinnande och klåda i slidan.

Mindre vanligt förekommer svaghet i bäckenbottenmusklerna, vilket manifesteras kliniskt av urininkontinens.

Postmenopausala kvinnor är mer benägna att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Östrogenbrist ökar risken för arteriell hypertoni och åderförkalkning, vilket kan leda till farliga komplikationer såsom hjärtinfarkt och stroke.

Osteoporos och frakturer

Brist på östrogen påverkar benhälsan. Hos postmenopausala kvinnor ökar benförlusten, benen blir mindre täta, oftare uppstår sprickor.

Vad kan göras med klimakteriet

Cirka 60% av kvinnorna upplever manifestationer av menopausalt syndrom. Det är omöjligt att återställa den normala menstruationscykeln, men det är fullt möjligt att underlätta menopausens gång.

Livsstilsförändring

Vård för kvinnors hälsa bör börja i en reproduktiv ålder. Regelbundna besök hos gynekologen, en aktiv livsstil, avslag på dåliga vanor, snabb behandling av gynekologiska och endokrina sjukdomar, korrekt näring - allt detta hjälper till att försena början av klimakteriet.

När början av klimakteriet är det nödvändigt att ändra den livsstil som en kvinna ledde tidigare. Produkter som är rika på fytoöstrogener bör läggas till i kosten:

Det rekommenderas att sluta röka - nikotin påskyndar åldringsprocessen och förvärrar manifestationerna av klimakteriet. Sport, hälsosam sömn, autogen träning hjälper till att minska manifestationerna av vegetativa och psykomotiska störningar..

Hormon ersättnings terapi

Hormonersättningsterapi hjälper till att bli av med tidiga symptom på klimakteriet, samt minskar risken för osteoporos och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet..

Vid naturlig klimakteriet förskrivs kombinationsterapi som innehåller östrogener och gestagener. Terapi kan utföras i två lägen - cyklisk eller kontinuerlig.

Hormonterapi

Vad är kärnan i vem som tilldelas

I en cyklisk regim mot bakgrund av konstant östrogenintag tillsätts progestogen under de sista 10-14 dagarna av varje månad. Med denna hormonterapi har en kvinna blödningar varje månad som liknar menstruation. Cyklisk regim är indicerad för perimenopausala kvinnor.

Den kontinuerliga kombinerade behandlingen antar ett dagligt intag av en kombination av östrogen och progestogen. Den här behandlingen är indicerad för kvinnor efter menopaus och orsakar inte varje månad blödning..

Trots många fördelar har hormonersättningsterapi också nackdelar - risken för maligna formationer av endometrium och bröstkörtlar ökar trombotiska komplikationer. Välj inte läkemedel enligt rekommendationer och recensioner, hormonterapi bör väljas av en läkare efter en fullständig undersökning.

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Utbildning: Rostov State Medical University, specialitet "Allmän medicin".

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Forskare från Oxford University genomförde en serie studier, under vilka de kom till slutsatsen att vegetarianism kan vara skadligt för den mänskliga hjärnan, eftersom det leder till en minskning av dess massa. Därför rekommenderar forskare att fisk och kött inte helt utesluts från sin diet..

Hos 5% av patienterna orsakar antidepressiva klomipramin en orgasm..

Den sällsynta sjukdomen är Kurus sjukdom. Endast företrädare för Fore-stammen på Nya Guinea är sjuka med henne. Patienten dör av skratt. Det tros att orsaken till sjukdomen är att äta den mänskliga hjärnan..

Om leveren slutade fungera skulle döden inträffa inom en dag.

När älskare kysser förlorar var och en av dem 6,4 kcal per minut, men samtidigt byter de ut nästan 300 slags olika bakterier.

Om du faller från ett åsna, är det mer benäget att du rullar nacken än om du faller från en häst. Försök bara inte att motbevisa detta uttalande..

Mänskliga ben är fyra gånger starkare än betong.

Arbete som en person inte gillar är mycket mer skadligt för hans psyke än brist på arbete i allmänhet.

Människor som är vana vid att äta frukost regelbundet är mycket mindre benägna att vara överviktiga..

Tandläkare har dykt upp relativt nyligen. Redan på 1800-talet var det en vanlig frisörs plikt att dra ut sjuka tänder.

Amerikanska forskare genomförde experiment på möss och drog slutsatsen att vattenmelonsaft förhindrar utveckling av åderförkalkning av blodkärl. En grupp möss drack vanligt vatten, och den andra en vattenmelonsaft. Som ett resultat var kärlen i den andra gruppen fria från kolesterolplack.

Den högsta kroppstemperaturen registrerades vid Willie Jones (USA), som inkom på sjukhuset med en temperatur på 46,5 ° C.

Under livet producerar den genomsnittliga personen inte mindre än två stora salivbassänger.

Hosdrogen "Terpincode" är en av de ledande inom försäljningen, inte alls på grund av dess medicinska egenskaper.

Enligt en WHO-studie ökar en daglig halvtimmes konversation med mobiltelefon sannolikheten för att utveckla en hjärntumör med 40%.

Processen för röstbildning hos människor inträffar i vokalapparaten, där luftens rörelse startas i energiavdelningen - lungorna och passerar genom.

Tecken på klimakteriet hos kvinnor vid 47 år, symtom på klimakteriet

En persons kropp i sin livsprocess genomgår specifika utvecklingsstadier, som ett resultat av att den åldras. Och kvinnor är tyvärr inte ett undantag i detta fall. Åldringsprocessen återspeglas både externt och i alla interna processer som äger rum i kroppen. Särskilt gäller detta direkt för alla kvinnors reproduktionsfunktion. Det finns ett sådant stadium när äggstockarna redan slutar utföra sitt arbete och följaktligen menopausen, eller med andra ord menopausen, går in. Artikeln diskuterar de viktigaste symptomen och tecknen på klimakteriet vid 47 år, vilka är faserna av klimakteriet.

Faserna i början av klimakteriet, som är?

Climax passerar genom vissa faser, var och en har sina egna specifika tecken. Följande faser skiljer sig:

 1. Premenopausal fas;
 2. Själva menopausens fas;
 3. Postmenopausal fas.

Premenopaus fas. Detta steg är det första med uppkomsten av klimakteriet. Denna period börjar vanligtvis vid 47 års ålder, och det innebär början av klimakteriet. Om en kvinna upptäcker de första tecknen på denna fas i sig själv, bör hon omedelbart rådfråga en läkare och också fokusera på sin hälsa, särskilt på tillståndet i könsorganet. Ett år efter början av den premenopausala fasen kommer perioden av klimakteriet, och efter det - postmenopaus.

Symtom och tecken på klimakteriet vid 47 år

Det finns många tecken som tyder på att en kvinna som redan är 47 år närmar sig klimakteriet. Dessa inkluderar: viktförändringar, menstruations oregelbundenhet, värmevallningar, depression, humörsvängningar, sömnstörningar och funktionsfel i hjärt-kärlsystemet.

Om du observerar sådana symtom hos dig själv, bör du inte omedelbart diagnostisera dig själv och prata om klimakteriet.

Brott mot menstruationscykeln (menstruation) med klimakteriet vid 47 år

I början av klimakteriet upphör en kvinna att få könsblödningar. När detta fenomen förekommer hos kvinnor vid 47 års ålder kan detta tjäna som en faktor som det kan betraktas som klimakteriet.

De första symtomen på förekomsten av premenopaus hos kvinnor i åldern 47-51 år är störningar i menstruationscykeln. Månadsperioder kommer vid olika tidpunkter och har olika varaktigheter. Urladdningen i detta fall är antingen för riklig eller omvänt knappast. Om dessa tecken visas är det värt att konsultera en läkare för att avgöra om dessa cykelfel är föregångar till klimakteriet, eller om de är resultatet av någon sjukdom. Rökning, alkoholmissbruk, droganvändning, en felaktig livsstil kan påskynda uppkomsten av klimakteriet, eftersom alla negativa ämnen som kommer in i en kvinnas kropp påverkar reproduktionssystemets funktion negativt. Därför, om du ännu inte är 47-49 år gammal, kan klimakteriet uppstå på grund av förgiftning av din kropp. Om en kvinna drack hormonella preventivpiller, kan klimakteriet uppträda senare, eftersom hormonerna i kroppen stöder prestanda hos äggstockarna och även livmodern.

Värmevallningar med klimakteriet, orsaker, symtom, vad man ska göra?

Ett av de vanliga symtomen på klimakteriet hos kvinnor vid 47 års ålder är värmevallningar vid klimakteriet. Konceptet värmevallningar betyder en känsla av värme, där halsen och hela ansiktet omedelbart rodnar. Detta symptom är typiskt hos kvinnor 47-48 år gamla. Detta fenomen uppstår med riklig och kraftig svettning. Patienten kan svettas direkt. Det ökar ingen kroppstemperatur, det är vanligtvis bara en psykologisk faktor. Under värmevallningar känner en kvinna slö och svag. Det finns fall av medvetenhetsförlust. På grund av sådana värmevallningar kan kronisk trötthet, sömnlöshet och hjärtsjukdomar uppstå..

Förekomsten av värmevallningar är omöjligt att förutsäga. Hos vissa kvinnor förekommer de ganska ofta, i andra tvärtom är det mycket sällsynt. De varar från några sekunder till en minut. Uppkomsten av värmevallningar hos 47-åriga kvinnor är förknippade med en kraftig minskning av östrogenkoncentrationen i kroppen. Eftersom det inte räcker, producerar hjärnan vissa andra ämnen som påverkar det allmänna tillståndet.

Varför uppträder svettningar under klimakteriet?

Huvudvärk med klimakteriet, varför huvudet gör ont vid klimakteriet, orsakar

Smärta i huvudet är en integrerad del av klimakteriet. Det verkar på grund av att kroppens tillstånd undertrycks, det orsakas av bristen på hormoner i tillräckliga mängder. Konstant dåligt humör, oförmåga att slappna av kan påverka uppkomsten av långvarig huvudvärk.

Sömnlöshet under klimakteriet (varför klimakteriet), varför sömnlöshet uppträder

Sömnlöshet förekommer hos kvinnor 47-50 år gamla, eftersom det finns en kränkning av den hormonella bakgrunden. Det är ett tecken på klimakteriet. Sömnstörningar kan orsaka värmevallningar. När en kvinna upplever rusa på natten vaknar hon upp och kan då inte sova länge, vilket gör att hon känner sig obefläckad och deprimerad på morgonen. Om detta tillstånd varar flera dagar kan du normalisera sömnen med hjälp av mediciner. För en god sömn hjälper även lite fysisk ansträngning, långa promenader och andra åtgärder..

Menopausedepression och dess behandling

Som ett resultat av en kränkning under klimakteriet av hormonell bakgrund utvecklar en kvinna ett depressivt tillstånd. I detta fall blir stämningen huvudsakligen pessimistisk, tillståndet är deprimerat, patienten känner sig på något sätt underlägsen.

Om detta tillstånd varar ett par dagar, är detta mild depression, vilket är ett tecken på klimakteriet. Tecken på depression är:

 1. Irriterande skick;
 2. Aptitlöshet;
 3. Dåligt humör;
 4. Snabb utmattbarhet;
 5. Sömnstörning.

Ökat tryck under klimakteriet, orsakerna till att det visas?

Behandling av klimakteriet och dess symtom på 47 år

För att minska effekten på en kvinnas kropp av alla negativa faktorer under klimakteriet, används olika metoder. Assistenter i detta fall kan vara antingen speciella läkemedel som föreskrivs av en läkare som syftar till att lindra patientens tillstånd, eller traditionell medicin (olika avkok, te). En kvinna som har fyllt 47 år bör inte vägra och glömma bort en aktiv livsstil. Långa promenader i frisk luft och träning bör ingå i livsstilen. Det är också nödvändigt att normalisera näring och sömn. Du måste få tillräckligt med sömn, få en god vila, eliminera skadliga livsmedel, fet mat, allt som bara kan påverka det allmänna tillståndet.

Efter att ha besökt en gynekolog kan han förskriva vissa mediciner som hjälper en kvinna att bli av med alla obehagliga upplevelser och symtom. Så vissa vitaminkomplex, hormonpreparat eller till och med homeopatiska medel kan ordineras. Det viktigaste i allt detta, försök att alltid vara i gott humör, leva i nöje och då kommer allt att gå bra.

Orsakerna till klimakteriet vid 47 års ålder, varför klimakteriet uppstår?

Enligt statistik börjar klimakteriet hos kvinnor i åldern 46 år. Hormonförändringar kan inträffa både senare och tidigare än den angivna åldern. Detta beror på påverkan på den kvinnliga kroppen av vissa faktorer.

Listan över huvudfaktorer som klimakteriet inträffar bör innehålla:

 1. Genetik. I det här fallet är ärftlighet en viktig faktor, vilket kan vara den främsta orsaken till manifestationen av klimakteriet vid en så tidig ålder..
 2. Sjukdomar av kronisk natur. Denna kategori inkluderar: diabetes mellitus, hormonell obalans, sköldkörtelbesvär.
 3. Klimat. I områden där solens strålar har en aktiv effekt på den kvinnliga kroppen kan problem uppstå när det gäller tidig menstruation, liksom början av klimakteriet vid en senare ålder.
 4. Samhällsekonomisk situation. För många kan denna faktor verka konstig och inte helt lämplig, men det har vetenskapligt bevisats att kvinnor vars aktiviteter inte är förknippade med aktiv fysisk aktivitet inte utsätts för stressande situationer. Ofta har de så kallade sen hormonell justering.
 5. Livsstil. Korrekt näring, motion, sexuell aktivitet, dessa faktorer påverkar också utvecklingen av klimakteriet vid en senare ålder.
 6. Nervösa störningar. Stressfulla situationer, depression, psykiska störningar leder till manifestation av klimakteriet i de tidiga stadierna.

Orsaker till tidig menopaus, vilket kan vara orsakerna till den tidiga början av klimakteriet?

Ovanstående faktorer har förmågan att påverka kvinnans kropp, nämligen att påskynda eller avbryta den naturliga processen med hormonella förändringar. Under den tidiga början av klimakteriet plågas många kvinnor av samma fråga: "Varför så snabbt?" Störning av den hormonella bakgrunden kan uppstå av många olika skäl. Hormonförändringar har en aktiv effekt på en kvinnas kropp. Läkarna identifierar flera orsaker till att klimakteriet kan börja i så tidig ålder. Den kanske viktigaste faktorn för den starka effekten är genetik. Ofta, precis på grund av ärftlighet hos kvinnor, börjar klimakteriet tidigare än den statistiska normen. Klimax i de tidiga stadierna kan utlösas av kroniska sjukdomar, såsom diabetes mellitus, sköldkörtel dysfunktion, hormonell obalans. Glöm inte klimatförhållandena, ofta på grund av den geografiska platsen, kvinnans kropp utsätts för de skadliga effekterna av solljus. Som ett resultat av sådana processer finns det fall då menstruationscykeln är avsevärt försenad, och klimakteriet inträffar mycket tidigare än förfallodagen.

Liknande artiklar

Inflammation av urinröret (urinröret) En mycket vanlig urologisk sjukdom. Både män och kvinnor blir sjuka lika ofta. Om under sexuell kontakt med en patient med uretrit, kommer en liten mängd patogen in i slemhinnorna hos en frisk person, eller detta...

En av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna är adnexit, som är en inflammation i bilagorna (äggledarna och äggstockarna). Orsakerna till denna sjukdom kan vara flera: STD-patogener kan vara orsakerna till adnexit;...

Bartholinitis är en inflammatorisk process som påverkar bartolinkörteln (slemhinnan i slidan) som är belägen vid basen av kvinnans labia minora på insidan. Utnämningen av parade Bartholin-körtlar är utvecklingen av slemutsöndring av en fuktgivande vagina under samlag...

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest. Om hon naturligtvis inte hade något att komma ifrån. Men graviditet är inte det enda skälet menstruationen inte börjar.

Du lägger spiralen

Vissa av deras sorter kan leda till att menstruationen blir mager eller försvinner helt. Om detta händer, bör du också regelbundet ge bidrag till samlingen av tillverkare av graviditetstest, eftersom dess lilla risk fortfarande kvarstår, och den ljusaste (ledsen för ordalydaren) indikatorn att befruktningen inte har inträffat har försvunnit.

Du har problem med sköldkörteln

Denna körtel reglerar ämnesomsättningen, producerar hormoner, styr temperaturen och gör andra viktiga saker för kroppen. Om det fungerar för mycket eller omvänt inte är smart nog kan det stoppa ägglossningen och orsaka en oregelbunden menstruationscykel.

Om du också tröttnar snabbt, har ditt hår blivit tunt, din vikt har hoppat till endera sidan - din läkare kan misstänka att detta är anledningen. Då kommer han att förskriva ett blodprov och eventuellt förskriva medicin. Med rätt behandling bör cykeln normaliseras inom några månader..


Du har överdrivet med sportträning eller dieter

Om gymmet är ditt hem, blir du överarbetad, äter lite, snabbt går ner i vikt eller lider av ätstörningar, detta kan också orsaka amenoré (frånvaro av perioder). Särskilt om din BMI är under 18–19.

Om detta är fallet räcker det vanligtvis att få ett par kilogram eller förkorta träningsplanen för att få cykeln igång. Naturligtvis är frestelsen att bli av med de irriterande "röda dagarna i kalendern" stor. Men det är väldigt farligt och förstörande för din kropp! Om du klarar av amenoré under ett helt år, är det full av benförlust och benskörhet.


Du slutade bara ta p-piller

De reglerar tydligt din cykel, och när du slutar ta dem, kanske en lat organisme inte omedelbart kommer ihåg hur man gör det själv. Det kan ta honom ett tag att samla sina tankar. Ibland tar det flera månader innan menstruationen återställs.

Klimax utan tidvattnet

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..

Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2], etc.) är interaktiva länkar till sådana studier..

Om du tycker att något av våra material är felaktigt, föråldrat eller på annat sätt ifrågasätter väljer du det och trycker på Ctrl + Enter.

Med ålder, förr eller senare, men klimakteriet kommer till varje kvinna. Panik på grund av detta är inte värt det, men att förbereda sig för denna period skulle vara mycket användbart. Trots allt går inte alla klimakteriet smidigt och smärtfritt: humörsvängningar, apati, irritabilitet, sömnlöshet, huvudvärk och värmevallningar är bara en liten och ofullständig lista över huvudsymtomen i detta livsfas. Vissa kvinnor har visserligen klimakteriet utan värmevallningar - denna klimakterie anses vara atypisk, och det är ibland svårt att känna igen.

ICD-10-kod

Orsaker till klimakteriet utan värmevallningar

Bland medicinska specialister är det allmänt accepterat att det alltid finns värmevallningar med klimakteriet. Det är bara att de i vissa fall fortsätter hemligt, milt, omöjligt eller förkläder sig som andra sensationer. Till exempel noterade vissa patienter frånvaron av typiska värmevallningar, och samtidigt utseendet på nattsvett, intolerans mot instockade rum, kortvarig skakning i händerna, svaghet. Sådana upplevelser, som hetetappar, kan pågå från 30 till 60 sekunder, flera gånger om dagen.

Patogenesen för värmevallningar är enkel: värmevallningar med klimakteriet beror på hypofysens reaktion på en kraftig minskning av mängden östrogen i kroppen - den så kallade östrogenobalansen. Som svar förstärker hypofysen produktionen av LH - luteiniserande hormon, vilket i sin tur leder till en kraftig kortsiktig ökning av kroppstemperaturen, vilket är tidvattens tidpunkt.

Det kan antas att alla förändringar i denna reaktionskedja kan leda till frånvaro eller slöja av klimakteriska tidvatten, eftersom många känslor också kan bero på tillståndet i kvinnans autonoma nervsystem.

Symtom på klimakteriet utan värmevallningar

När de första tecknen på klimakteriet kännetecknas, menas tidvatten alltid. Men denna åldersperiod kan inträffa utan dem: i detta fall visas andra symtom i den första positionen, genom vilken det är möjligt att känna igen klimakteriet.

Vanligtvis börjar uppkomsten av fysiologisk klimakteriet med en funktionsfel i månadscykeln. Perioder med försenad menstruation förlängs gradvis, graden av blodförlust minskar. Hos vissa kvinnor kan blödningar under menstruationen åtföljas av onormala blödningar från livmodern - ibland riklig och långvarig.

Klimax utan värmevallningar kan åtföljas av några tecken som kan delas in i flera grupper:

 • neuropsykiatriska tecken: slöhet, sömnstörningar, apati, uppträdandet av fobier, depression, aptitlöshet, humörsvängningar;
 • kardiovaskulära tecken: huvudvärk, yrsel, ökad svettning, vätskeretention i kroppen;
 • endokrinologiska tecken: viktfluktuationer, ledvärk.

Varmblinkar kan upptäckas och manifesteras i form av illamående, tillfällig hjärtklappning, huvudvärk.

I sällsynta fall inträffar klimakteriet med värmevallningar men utan svett. Brist på överdriven svettning är inte heller en patologi, liksom frånvaron av tidvatten själva - det är bara en funktion i det autonoma nervsystemet.

Komplikationer och konsekvenser

En växande östrogenbrist med klimakteriet kan gradvis leda till förekomsten av vissa komplikationer, som kan uttryckas som:

 • ihållande ökning av blodtrycket;
 • osteoporos - försvagning av benvävnad;
 • aterosklerotiska förändringar i kärlen;
 • hjärtsjukdom, hjärtattack;
 • vaskulära problem, stroke;
 • andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Diagnos av klimakteriet utan värmevallningar

Diagnos av denna åldersperiod är vanligtvis inte ett problem, eftersom oftast en typisk klinisk bild observeras vid en ålder som är typisk för klimakteriet - efter 40-45 år. Diagnosprocessen kan emellertid vara svår om en kvinna har några sjukdomar i reproduktionsorganen - särskilt av kronisk karaktär. Det är av detta skäl som diagnosen av klimakteriet utan värmevallningar kan kräva några diagnostiska förtydliganden..

Under undersökningen uppmärksammar läkaren på patientens allmänna tillstånd: hudens tillstånd, hår, humör, konstitutionella särdrag (ofta med övergång till klimakteriet, hudtillståndet förvärras, övervikt visas).

Bland ytterligare studier kan läkaren förskriva:

 • blodprover för hormoner - östradiol och FSH (värdet av follikelstimulerande hormon mer än 30 IE / l kan indikera början av klimakteriet);
 • instrumentell diagnostik - mammografi (avslöjar förändringar i bröstkörtlarna), ultraljud (låter dig utvärdera äggstocksfunktionen och cykliska förändringar i livmodern).

För att diagnostisera atrofiska processer inuti könsorganen utförs en undersökning och pH-test, kompletterat med en mikrobiologisk studie av vaginal urladdning.

Differensdiagnos

Klimax utan värmevallningar skiljer sig från sådana smärtsamma tillstånd:

 • tidig utmattning av äggstockarna (upp till 40 års ålder);
 • sköldkörtelpatologi;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • förhöjda prolaktinnivåer i blodomloppet;
 • medfödd hyperplasi i binjurebarken;
 • polycystisk äggstock;
 • kronisk alkoholism;
 • hormonberoende tumörprocesser;
 • infektioner
 • neuros, panikattacker.

För differentiell diagnos kan du behöva konsultera en endokrinolog, en neurolog, en psykiater och andra relevanta specialister..

Vem man ska kontakta?

Menopausebehandling utan värmevallningar

Vid klimakteriet utan värmevallningar ordineras behandling med läkemedel som bromider - till exempel 0,05 mg natriumbromid två gånger om dagen, med en möjlig ökning av dosen till 0,2-0,4 mg / dag. Mottagningen fortsätter tills lindring av symtom på irritabilitet och nervositet.

Ofta har läkemedel som trioxazin, devincan, meprotan och andaxine en positiv effekt..

Hormonersättningsterapi för klimakteriet utan värmevallningar ordineras, med hänsyn till stadiet i denna period, patientens ålder och närvaron av menstruation.

 • I början av klimakteriet - när östrogennivån ännu inte är kritiskt låg men andra symptom redan finns - kan små doser av östrogen användas. Sådana läkemedel påverkar processerna i centrala nervsystemet, vilket normaliserar förloppet av hämmande reaktioner. I den första fasen av månadscykeln förskrivs follikulin genom injektion intramuskulärt vid 1000 IE en gång om dagen, eller oktestrol vid 1 flik. upp till 2 gånger om dagen.

Om patienten uppvisar funktionell blödning i livmodern kan progesteron (5-10 I / m / vecka) förskrivas, såväl som testosteronpropionat (25 mg / m en gång var tredje dag), eller metyltestosteron upp till 2 en gång om dagen sublingualt i 10 dagar.

 • I det andra steget av klimakteriet med en kraftig minskning av antalet hormoner och början av en stabil klimakteriet, med betydande autonoma störningar, används följande mediciner:
  • folliculin intramuskulärt i en mängd av 1000 IE dagligen, eller 3000 IE en gång varannan dag, 10 injektioner per kurs;
  • östradioldipropionat i en mängd av 10 000 IE intramuskulärt en gång var 4-7 dag, 5 injektioner per kurs;
  • Sinestrol 1-flik. oralt upp till 2 gånger om dagen i 14-20 dagar.

Östrogenadministrationens varaktighet är kort, men varje kurs kan upprepas efter cirka 5 månader.

 • I det tredje stadiet av klimakteriet används östrogenpreparat för att bromsa hypofysens funktion och sänka syntesen av gonadotropa hormoner. Behandling föreskrivs enligt följande scheman:
  • testosteronpropionat i form av intramuskulära injektioner av 25 mg varannan dag (en kurs på cirka 7 injektioner), eller metyltestosteron sublingualt 0,005 till 3 gånger per dag (kurs upp till en månad);
  • metylandrostenediol 25 mg / dag. (kurs på 10 dagar);
  • folliculin 3000 IE intramuskulärt en gång var tredje dag (under 7 injektioner) eller sinestrol 1-flik. upp till 2 gånger om dagen (behandlingsförlopp - upp till 1 månad).
  • Denna typ av behandling bör utföras under obligatorisk och konstant kontroll av mängden östrogen i kroppen. Hormonterapi föreskrivs inte:
  • med olika tumörer i reproduktionssystemet och bröstkörtlarna;
  • med upprepade blödningar i livmodern.

Negativa manifestationer av den hormonella behandlingen av klimakteriet kan vara:

 • illamående, dyspepsi;
 • svullnad
 • huvudvärk;
 • ömhet och ömhet i bröstkörtlarna;
 • libido förändring.

Ersättningshormonterapi är lämpligt att kombinera med användning av lugnande medel, med avslappnande fysioterapeutiska förfaranden, med god näring och efterlevnad av sömn och vila.

Alternativ behandling

 • Vid de första tecknen på klimakteriet rekommenderas det att behandla juice: dricka 2-3 glas färsk juice från rödbetor, morötter eller gurkor dagligen. Sådana juicer förhindrar bildandet av blodproppar, stärker blodkärlen, eliminerar puffiness, återställer hormonbalansen.
 • Det är användbart att ta pionstinktur: 20 droppar läkemedlet 3 gånger om dagen före måltiderna. Pion lugnar, eliminerar smärta, förbättrar humöret och normaliserar sömnen.
 • Experter rekommenderar klimakteriet att äta 100 g färska röda druvor med honung dagligen. Denna kombination av produkter leder till en rengöring av kroppen och försvagning av negativa klimakteriebesvär.
 • En stor fördel kommer att vara den dagliga användningen på morgonen med 1 matsked linfrö eller sojabönolja. Sådana oljor innehåller naturliga fytoöstrogener, som naturligt hämmar början av klimakteriet. Olja kan också tillsättas till sallader och färdiga icke-varma rätter.

Växtbaserad behandling

 • Doftande te med oregano:
  • häll 2 msk. l torra örter 250 ml kokande vatten, vi insisterar en och en halv timme;
  • ta 1 glas på morgonen och kvällen, utan socker och andra tillsatser.
 • Valerian drink:
  • vi ångar 1 tsk. valerian rot i 250 ml kokande vatten, vi insisterar en halvtimme;
  • ta 1 glas på morgonen och på natten.
 • Salvia te:
  • vi ångar 50 g torkade örter i 0,5 l kokande vatten;
  • dricka under dagen istället för te.
 • Björkinfusion:
  • vi ångar in en termos för natten 100 g löv och knoppar av björk i 0,5 l kokande vatten;
  • på morgonen filtrerar vi infusionen och dricker 100 ml varannan timme.

Dessutom, med klimakteriet, med och utan tidvattnet, hjälper örter som tallskogen och rödborste bra. På apoteket kan du köpa färdiga tinkturer av dessa växter. Vanligtvis tas de 25-30 droppar före måltiderna tre gånger om dagen.

Homeopati

För att underlätta välbefinnandet med klimakteriet, som uppstår både utan värmevallningar och med värmevallningar, kan homeopatiska medel användas med framgång. Sådana läkemedel har länge erkänts som en av de mest effektiva och säkra..

 • Remens - ta en tablett eller 10 droppar tre gånger om dagen. Behandlingen varar vanligtvis i flera månader. Läkemedlet tolereras väl och saknar praktiskt taget biverkningar: endast ibland kan det vara en tillfällig ökning av saliv.
 • Klimaktoplan - ta från 1 till 2 tabletter tre gånger om dagen, en halvtimme före måltider eller en halvtimme efter det. Det är ytterst sällsynt att allergiska reaktioner på läkemedlet inträffar..
 • Climaxan - tas mellan måltiderna, en tablett två gånger om dagen, under tungan. Vid allvarlig klimakterie rekommenderas att öka dosen till 3-4 doser per dag. Allergiska reaktioner på läkemedlet är sällsynta..
 • Klimakt-Heel - ta en tablett tre gånger om dagen mellan måltiderna, sublingualt. Läkemedlet tolereras väl, bara ibland orsakar allergier hos personer med överkänslighet mot komponenterna i ett homeopatiskt medel.
 • Inoclim - ta 1 kapsel dagligen i 3 månader, och i allvarlig klimakterium - 2 kapslar dagligen. Inga biverkningar när du tar läkemedlet.

Kirurgisk behandling

Vanligtvis praktiserar läkare inte operation för att lindra klimakteriet utan värmevallningar. En operation kan vara lämplig endast när hormonella störningar väckte utvecklingen av maligna neoplasmer i reproduktionsorganen eller bröstkörtlarna..

Fullständigt avlägsnande av äggstockarna och livmodern utesluter inte uppkomsten av symtom på klimakteriet.

Försening och brist på menstruation, som en del av menstruationen under klimakteriet

Försening under klimakteriet är den första signalen från början av en kvinnas övergång till den senila livstiden. Menopaus hänvisar till förändringar i reproduktiv funktionalitet i det reproduktiva systemet i organen i den kvinnliga kroppen, kännetecknad av fullständig utrotning av ovariens prestanda, avslutande av förmågan att genomgå befruktning och graviditet.

Men förändringar i klimakteriet påverkar inte bara det reproduktiva systemet i en kvinnas organ, utan också på andra system i kroppen. Därför är förseningen av menstruationen med klimakteriet bara ett av tecken på klimakteriet, till vilken du måste vara uppmärksam.

Orsaker till försenad menstruationsflöde

 • Den främsta orsaken till förseningen i menstruationen under klimakteriet är en förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. Involutionsprocesser som äger rum i den centrala delen av hypothalamus bidrar till en gradvis minskning av känsligheten hos denna hypofys för östrogen påverkan i kroppen. Och detta är en kränkning av hypotalamus regleringsfunktion i flödena av omvända regleringsprocesser.

En otillräcklig nivå av stimulerande effekt på hypofysen leder till en ökning av produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, vilket i sin tur leder till förloppet av anovulatoriska cykler som inte åtföljs av frigörandet av ett ägg.

 • Dessa processer provocerar till början av utvecklingen av specifika processer i äggstocksområdet, kännetecknat av atresi i folliklarna, förstöring av det inkapslade membranet, död av oocyten och bevarandet av endast stroma, vilket bidrar till en minskning av östrogenutsöndring. Detta bidrar i sin tur till en patologisk förändring i återkopplingen med hypotalamus och manifestationen av ännu större patologiska förändringar.

Som ett resultat av ovanstående processer förändras nivån av hormonella substanser i kroppen. Tillsammans med detta förändras också deras sekvens i växling före början av nästa menstruationscykel, vilket leder till att menstruationen är försenad och då uppstår menopaus. Dessa är orsakerna till hormonella förändringar i kroppen som leder till en försening av menstruationen i början av klimakteriet.

Förändring i kroppen i klimakteriet

Vid 40-årsjubileumet i den kvinnliga kroppen kan det i allt högre grad ske menstruationsblod. En liknande frånvaro av menstruation indikerar början av klimakteriet. Och ju äldre en kvinna blir, desto oftare manifesteras frånvaron av menstruation, och reproduktionssystemet förlorar alltmer sin reproduktiva funktionalitet.

Men trots att de endokrina körtlarnas funktion reduceras och könshormoner produceras i mindre mängd, är ägglossningsprocessen och mognad av ägget, redo för befruktning, fortfarande sällsynta, men förekommer.

Därför kan orsaken till förseningen vara början av graviditet, och klimakteriet och dess manifestationer kan dölja förekomsten av denna faktor.

Därför måste du vara försiktig med ditt hälsotillstånd och de symtom som visas..

Det rekommenderas att när det inte finns någon menstruation i två eller flera veckor, och det är förändringar på psykomotivnivå, genomföra ett test för att bestämma graviditet. Om resultatet är negativt måste du kontakta läkarcentret för att bestämma den ytterligare behandlingsplanen för den kommande klimakteriet.

Menopaus är en ganska lång övergång till senil ålder, som är indelad i tre huvudfaser:

Låt oss betrakta mer detaljerat de tecken som bidrar till början av klimakteriet.

skyltar

De första tecknen som indikerar början av menopausala förändringar i kroppen inkluderar en försening i utsläpp av menstruationsblod. Under klimakteriet försenas menstruationen vanligtvis först i 6-7 dagar, sedan i en och en halv månad och kanske inte längre. Utflödet av blod under menstruationen reduceras avsevärt i kvantitativ volym och blir alltmer knappt. Sådana symtom är tydligare vid början av den premenopausala fasen..

Uppkomsten av klimakteriet, tillsammans med bristen på snabbt utflöde av blod, kan åtföljas av andra patologiska symtom som kombineras till ett schema som kännetecknar hela processen med klimakterieändringar. Dessa manifestationer är indelade i följande grupper:

 • störningar på den psyko-emotionella nivån i tillståndet i centrala nervsystemet, inklusive sådana manifestationer som ökad irritabilitet, apati, tårfullhet, ofta depressiva tillstånd och olika fobier;
 • endokrina förändringar, manifesterade i form av nedsatt prestanda i sköldkörteln och bukspottkörteln, samt binjurarna, vilket orsakar kronisk svaghet, tröghet, patologiska förändringar i lederna och en aktiv uppsättning extra kilo;
 • förändringar i det kardiovaskulära systemets funktionalitet, åtföljt av uppkomsten av huvudvärk, rodnad och anfall av plötslig värme, yrsel och ökad svettning.

Alla grupper av symtomatiska manifestationer av klimakteriet har en patogen effekt på den kvinnliga kroppen. Detta är ett annat skäl till förseningen i menstruationsflödet.

Starten av klimakteriet i kvinnokroppen inträffar i de flesta fall i början av 50-årsdagen. Denna period åtföljer den fullständiga upphörandet av menstruationscykeln och utrotningen av reproduktionsfunktionen hos könsorganen. I början av klimakteriet blir förekomsten av en oplanerad graviditet omöjlig.

Men tills menopausalperioden har kommit, rekommenderas det att använda effektiva preventivmetoder för att förhindra oplanerad befruktning av ägget och dess fortsatta utveckling.

Låt oss mer noggrant överväga huvuddragen i menstruationscykeln i olika faser av klimakteriet.

Menstruationsfördröjning i förväg

En patologisk förändring i karaktären av menstruationsflödet och manifestationen av förseningar under den premenopausala perioden börjar dyka upp efter 43–44 år och kan pågå i 5–7 år.

Under hela klimakteriet kännetecknas menstruationscykeln av periodisk upphörande av menstruationsliknande urladdning och återupptagandet av menstruationscykeln, med förändringar i kvinnors psyko-emotionella tillstånd. Förseningar i menstruationsflödet under denna period blir mer och mer långvariga och passerar in i symtomen som motsvarar klimakteriet.

Menstruation i klimakteriet

Vid tidpunkten för början av menopausperioden når frånvaron av menstruationsflöde sin toppvaraktighet på 12 månader eller mer. När början av klimakteriet upphör menstruationscykeln helt och menstruationen kommer inte längre att inträffa.

Under ett år eller mer stoppar frånvaron av menstruationsflöde ägglossningsprocesserna i äggstockarna, vilket leder till en fullständig övergång till själva klimakteriet. Sedan menopausens början börjar den kvinnliga kroppen att förbereda sig för övergången till nästa steg i klimakteriet - postmenopaus.

Menstruationsflöde efter menopaus

Om en sällsynt blodig utflöde inte har slutat uppträda i en kvinnas kropp med postmenopausens början, kan detta indikera utvecklingen av allvarliga patologiska processer som är farliga för hela kvinnliga kroppen.

Om sådana symtom förekommer hos kvinnor efter menopaus rekommenderas att du omedelbart söker råd från en kvalificerad medicinsk specialist och genomgår den nödvändiga undersökningen för att identifiera orsaken till fläckar.

En snabb behandling av patologiska förändringar i det reproduktiva systemet av organ eliminerar risken för allvarlig patologi och förhindrar dess övergång till ett irreversibelt utvecklingsstadium.

Variationer av försenat menstruationsflöde

Fall med manifestation av förseningar i menstruationsflödet, kännetecknade av ett tecken på tillvägagångssättet för klimakteriet, kan inträffa med olika intensitet och kursens art. Baserat på detta skiljs följande variationer av förseningar av menstruationsflödet:

 1. Oregelbundet menstruationsflöde, som fortsätter med en jämn ökning av varaktigheten och en minskning i menstruationsvolymen. Med denna förseningsperiod observeras en gradvis utrotning av kroppens menstruationskapacitet, men dessutom blir menstruationen mer knapp med en smidig övergång till upphörandet av deras manifestationer. Sådan funktionalitet hos det reproduktiva systemet anses vara normalt och manifesterar sig i de flesta fall..
 2. Förseningar med kränkningar av den regelbundna cykliska menstruationscykeln, kännetecknade av manifestationen av en ständigt ökande tidsperiod, men som påverkar olika tidsintervall. Det finns hormonella språng som påverkar menstruationens natur, vilket kan vara antingen för magra eller rikligt. I detta fall rekommenderas att du söker kvalificerad medicinsk hjälp..
 3. Försenad menstruation, som manifesterade sig en gång och ledde till en fullständig upphörande av menstruationen och utrotningen av den kvinnliga kroppens reproduktionsförmåga. Detta är ett ganska sällsynt fenomen där observationer av specialister är nödvändiga..

Menopausalstadiet och upphörandet av menstruationsfunktionen i kroppen är en slags stress för en kvinna. För att undvika allvarliga konsekvenser är det därför nödvändigt att förbereda på början av denna period i förväg, efter att ha studerat all tillgänglig litteratur, att möta hormonella förändringar i din kropp på en anständig nivå och tillämpa den förvärvade kunskapen i tid för att underlätta ditt eget välbefinnande.

Det rekommenderas också att man börjar förlora extra kilo innan man börjar förändra klimakteriet, vilket kommer att bidra till en enklare kurs i kroppens övergång till nästa livsfas.

En intressant och informativ video om detta ämne:

försenad menstruation vid 47 års orsak

Frågor och svar genom: försening av menstruationen vid 47 års orsak

Populära artiklar om ämnet: månatlig försening i 47 års orsak

Försenad menstruation förekommer hos alla kvinnor. Är hennes orsak alltid en graviditet? När börjar du oroa dig? Lär dig i detalj om vad som kan orsaka förseningar i din period; vad du ska göra för att förhindra motgångar och bevara din kvinnliga hälsa.

Ovariellt funktionsutarmningssyndrom, även känt som för tidig ovariesvikt, är förlusten av normal ovariefunktion hos kvinnor under 40 år..

Livmoderblödning kan vara farligt för en kvinnas hälsa. De leder till utveckling av anemi, välbefinnande, utseende, humör lidande. Förvärrar avsevärt livskvaliteten. Läs när du omedelbart ska kontakta en gynekolog för blödning

Graviditet är inte kompatibelt med rökning, dricka alkohol, droger. Läs om hur nikotin, alkohol, narkotiska och andra skadliga ämnen leder till allvarliga defekter och deformiteter, som kallas foster missbildningar..

Bröstcancer är en formidabel sjukdom och tar första plats bland dödsorsakerna från cancer hos kvinnor i fertil ålder..

Adnexit är en sjukdom baserad på inflammation i livmoderhängen - äggledare och äggstockar. Denna sjukdom är mycket sällsynt hos jungfruor, ofta förknippad med sexuellt överförda sjukdomar..

De flera cystiska formationerna som kan ses på äggstockarna under en ultraljudssökning har ännu inte diagnostiserats. För att säkert prata om polycystiskt äggstocksyndrom måste läkaren notera minst två ytterligare symtom och, baserat på detta, besluta om behandling.

Cyster i äggstockarna... Många kvinnor som har hört denna diagnos är i panik. Vad ska man göra? Det är bra om en erfaren läkare kommer att lugna och förklara allt. Varom icke? Läs om ovariecysten är så hemsk, vad som ligger bakom diagnosen och vilken behandling som kommer att vara effektiv.

Bland de viktigaste problemen med praktisk obstetrik är en av de första platserna missfall.

Nyheter om ämnet: försenad menstruation vid 47 års anledning

22 år av outtröttliga försök krävdes nu av ett äldre brittiskt par att bli gravid ett barn. Även de bästa läkarna, specialister på reproduktionsmedicin kunde inte hjälpa Susan och Shane. En liten godartad hypofystumör störde ägglossningen i kvinnans kropp. Och 2009 upptäckte en kvinna också en ondartad tumör i sköldkörteln. Det verkade som om moderskap redan kunde glömmas för evigt, men strax efter det lyckade behandlingsarbetet började Susan känna illamående på morgonen.

Varje sjukdom är mycket lättare att bota i ett tidigt skede än när den blir kronisk. Och med tanke på att många patologier i det kvinnliga könsorganet är asymptomatiska, är det viktigt att konsultera en gynekolog även om ingenting stör. om att äta i syfte att förebygga är det värt att besöka denna läkare minst en gång om året.

Regulariteten i menstruationscykeln är, som du vet, en integrerad del av hälsan i kvinnans reproduktionssystem. Men vad händer när en viss periodicitet kränks? Experter hävdar att orsakerna till och konsekvenserna av oregelbunden menstruation kan vara olika

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad ska man göra för att låta menstruationen gå med en försening? Vad måste göras för att göra menstruationen snabbare?

Att vänta på nästa menstruation blir ofta spännande och utmattande tid för det klara könet....

Orsaker till magra menstruationer, varför menstruationen har blivit mycket knapp

Hälsan hos en kvinna i fertil ålder kan som regel bestämmas av hur det händer och vad hennes menstruationscykel är. Varje liten avvikelse från den relativa normen kan tolkas både som ett normalt faktum och som ett patologiskt fenomen till följd av kränkningar eller sjukdomar.....

Vilka piller tas för menstruationssmärta

Menstruation är en regelbunden process som åtföljs av vissa symtom. Smärta i nedre del av magen på kritiska dagar är bekant för många kvinnor. Alltför smärtsamma månatliga läkare kallar dysmenorré....