Försening av menstruationen

Ansvarsfrihet

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar. Kalendern ska alltid markera den dag då menstruationsblödningen börjar för att märka en oregelbunden cykel i tid.

Ofta en kvinna efter stress, sjukdom, intensiv fysisk aktivitet, klimatförändringar, det finns en liten försening i menstruationen. I andra fall indikerar detta symptom en graviditet eller hormonella störningar. Vi kommer att beskriva de viktigaste orsakerna till förseningen i menstruationen och mekanismen för deras utveckling, samt prata om vad man ska göra i en sådan situation.

amenorré

I den medicinska världen kallas försenade eller frånvarande perioder amenorré. Det är indelat i två kategorier:

 1. Primär amenoré. Detta är ett tillstånd där en flicka vid 16 års ålder aldrig har börjat sin period. Ofta är primär amenoré förknippad med förekomsten av medfödda störningar som inte dykt upp före puberteten. Detta till exempel genetiska eller kromosomala avvikelser, problem med reproduktionssystemets organ, etc. De kan inkludera födda utan livmodern eller livmodern, som inte utvecklas normalt.
 2. Sekundär amenoré. Detta är ett tillstånd där menstruationen plötsligt upphör och är frånvarande i mer än tre månader. De där. Det fanns perioder tidigare, men nu är de frånvarande. Sekundär amenoré är den vanligaste formen av försenad menstruation. De vanligaste orsakerna till detta tillstånd är graviditet, problem med äggstockarna (till exempel polycystiskt äggstocksyndrom eller tidig menopaus), hypofystumörer, stress, allvarlig dysfunktion av normal kroppsvikt (både upp och ner) och andra.

Förutom amenorré finns det en annan medicinsk term som jag vill introducera dig för - oligomenorrhea. Detta är en kränkning där menstruationscykelns längd ökar avsevärt och menstruationens längd minskar. Det är allmänt accepterat att en kvinna har oligomenorré, om hennes perioder under året var mindre än 8 gånger och / eller varade upp till 2 eller färre dagar.

Den normala menstruationsförloppet

Den vanliga menstruationscykeln börjar om 10-15 år hos en ung kvinna, varefter man tror att kroppen har gått in i fasen när den kan utföra en fullständig befruktning. Detta system fungerar varje månad upp till 46-52 år, men detta är en genomsnittlig siffra. (Det finns fall av en senare upphörande av menstruationen.)

Sedan kommer en minskning av tiden för menstruationstiden och mängden blod som släpps under detta. I slutändan slutar menstruationen helt.

Skäl till försenad menstruation annan än graviditet

Försenad menstruation kan vara ett resultat av fysiologiska förändringar i kroppen, liksom en manifestation av funktionella funktionsfel eller sjukdomar i både könsorgan och andra organ ("extragenital patologi").

Normalt förekommer inte menstruation under graviditeten. Efter förlossningen återhämtar sig inte heller mammans cykel omedelbart, det beror till stor del på om kvinnan har amning. Hos kvinnor utan graviditet kan en ökning av cykelns varaktighet vara en manifestation av perimenopaus (klimakteriet). Oregelbundenhet i cykeln hos flickor efter menstruationens anses också vara normal om den inte åtföljs av andra oegentligheter.

Funktionsstörningar som kan provocera en menstruationscykelfel är stress, intensiv fysisk aktivitet, snabb viktminskning, en infektion eller annan akut sjukdom, klimatförändring.

Ofta en oregelbunden cykel med försening i menstruationen hos patienter som lider av gynekologiska sjukdomar, särskilt polycystisk äggstock. Dessutom kan ett sådant symptom följa inflammatoriska sjukdomar i fortplantningsorganen, uppstå efter abort eller diagnostisk curettage, efter hysteroskopi. Ovariell dysfunktion kan bero på patologi i hypofysen och andra organ som reglerar en kvinnas hormonella bakgrund.

Av de somatiska sjukdomarna åtföljs av en eventuell kränkning av menstruationscykeln är det värt att notera fetma.

Förteckning över orsaker som kan uppstå en försening i menstruationen

En försening av ”röda dagar i kalendern” i 2 till 5 dagar borde inte vara oroande, eftersom detta anses vara ett riktigt fenomen för varje kvinna. Om graviditet utesluts kan sådana kränkningar av den kvinnliga kroppen orsakas av många faktorer. En noggrann analys av dem gör att du kan avgöra orsaken till en gynekologisk eller icke-gynekologisk karaktär.

Så vi listar de 15 främsta orsakerna till förseningen av menstruationen:

 1. Polycystisk äggstock;
 2. Myom;
 3. endometrios;
 4. Inflammatoriska sjukdomar;
 5. Hormonella preventivmedel;
 6. Diagnos av livmoderhålan, abort eller missfall;
 7. Postpartum period
 8. Puberteten;
 9. Menopausala störningar;
 10. Stor fysisk ansträngning;
 11. Stressförhållanden;
 12. Klimatförhållanden;
 13. Anomalier i kroppsvikt
 14. Förgiftning av kroppen;
 15. Tar vissa mediciner
 16. Ärftlig predisposition.

Som följer av ovanstående är orsakerna till regelbundet återkommande förseningar av kritiska dagar olika. Biologiskt sett kan klockor komma på vila även hos kvinnor som inte är noll, som ofta förvirrar symtomen på en cykelstörning med graviditeten. En instabil menstruationscykel bör inte betraktas som en särskilt farlig, allvarlig sjukdom, men det är fortfarande värt att vara uppmärksam på frekvensen för dina kritiska dagar.

Stress och träning

De vanligaste orsakerna till försenad menstruation, förutom graviditet, är en mängd nervspänningar, stress och liknande. Den svåra situationen på jobbet, tentor, problem i familjen - allt detta kan orsaka förseningar. Kvinnans kropp uppfattar stress som en svår livssituation där en kvinna inte behöver föda ännu. Det är värt att ta hand om en förändring i situationen: kontakta en familjpsykolog, byta jobb eller lära sig att förhålla sig till situationen och liknande lättare. Tänk på att överarbete och sömnbrist också är mycket stressande för kroppen..

Överdriven träning bidrar inte heller till menstruationscykelns regelbundenhet. Det är känt att professionella idrottare ofta upplever problem med försenad menstruation och till och med förlossning. Samma problem plågas av kvinnor som hotas med fysiskt svårt arbete. Det är bättre att lämna det till män.

Men tänk inte att måttlig kondition eller morgondoggning kan påverka situationen. En aktiv livsstil har inte stört någon annan. Vi pratar om överdriven belastning, där kroppen fungerar för slitage.

Viktproblem

Forskare har länge upptäckt att fettvävnad är direkt involverad i alla hormonella processer. I detta avseende är det lätt att förstå att orsakerna till förseningen av menstruationen, förutom graviditeten, också finns i viktproblem. Dessutom kan både överskott och brist på vikt orsaka förseningar.

Fettlagret, i händelse av övervikt, ackumulerar östrogen, vilket negativt påverkar cykluss regelbundenhet. Undervikt är mycket mer komplicerat. Lång svält, liksom viktminskning under 45 kg, uppfattas av kroppen som en extrem situation. Överlevnadsläget är aktiverat och i detta tillstånd är graviditet extremt oönskat. I detta fall är inte bara en försening i menstruationen möjlig, utan också dess fullständiga frånvaro - amenorré. Naturligtvis försvinner menstruationsproblem med normalisering av vikten.

Det vill säga, knubbiga kvinnor behöver gå ner i vikt, tunna kvinnor behöver gå upp i vikt. Det viktigaste är att göra detta mycket noggrant. En kvinnas näring bör vara balanserad: proteiner, fetter, kolhydrater, samt vitaminer och mineraler bör finnas i maten. Alla dieter bör vara måttliga och inte försvagande. Det är bättre att kombinera dem med måttlig fysisk aktivitet..

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. I detta fall förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom.

Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Myom

Menstruation med uterus leiomyom kan vara oregelbunden, med en fördröjning som sträcker sig från flera dagar till flera månader. Trots att denna patologi i de flesta fall betraktas som en godartad tumör, finns det ett antal negativa konsekvenser som den kan leda till. Och först och främst är dess degeneration till cancer farlig. Därför är det extremt nödvändigt att gå till läkaren vid den minsta misstanken om fibroider.

Polycystisk äggstock

En av de främsta orsakerna till förseningen i menstruationen från det vanliga schemat i detta fall är avsaknaden av rätt mängd hormoner.

Som regel orsakas processen av avsaknad av ägglossning, depression av endometrium samt hormonella störningar. Ägget mognar inte i denna process, vilket ger kroppen en signal om att det inte finns något behov att förbereda sig för möjlig befruktning. [Adsen]

endometrios

Denna sjukdom är en patologisk spridning av godartad vävnad, som liknar slemhinnan i könsorganet. Utvecklingen av endometrios kan ske i olika delar av reproduktionssystemet, och det är också möjligt att gå längre än det. Förändringar i den hormonella bakgrunden kan vara både orsaken till sjukdomen och dess konsekvens. Oregelbundna kritiska dagar är också ett av de viktigaste symtomen i dessa avvikelser..

P-piller

Om du tar hormonella preventivpiller, är det möjligt att din menstruationscykel kommer att skilja sig betydligt från normalt. Mycket ofta ökar längden på cyklerna när man tar p-piller betydligt. Vissa tabletter ger inte en sådan effekt. Menstruationen går som vanligt, men oftast är lättare och mindre lång. Det är också värt att notera att tabletter i mycket sällsynta fall inte kan förhindra graviditet, särskilt med utelämnanden. Ändå, även om du tog pillerna noggrant och korrekt, har du en försening i din period, och du oroar dig för detta, kan du ta ett graviditetstest för att lugna.

Nu till försäljning kan du hitta ett ganska stort antal olika preventivpillerar. Vissa av dem kan skilja sig avsevärt på sin effekt på kroppen. Dessutom är det värt att notera att varje enskild kvinna kan reagera olika på samma tabletter.

Kom ihåg att när du slutar använda p-piller kommer din normala menstruationscykel inte att starta direkt. För de flesta kvinnor tar återhämtningsperioden från en till två månader, och ibland kan denna period pågå upp till sex månader. Först då kan du återigen bli gravid ett barn. Därför kan du också ha en oregelbunden cykel under återhämtningsperioden, och detta måste beaktas om du har en försening.

Försenad menstruation under graviditet och efter förlossningen

Under hela graviditetsperioden har en kvinna inte menstruation. Efter förlossningen sker deras förnyelse på olika sätt - allt beror på kroppens individuella egenskaper. Förhöjda prolaktinnivåer när man matar ett barn kan förhindra att äggen börjar arbeta. Om en kvinna ammar kan förseningen i menstruationen pågå tills mjölken produceras (detta beror direkt på nivån på hormonet prolaktin, som ansvarar för amning). Ibland kan detta inträffa inom 2-3 år.

Om mjölk inte produceras kommer det efter cirka 6-8 veckor nya perioder. Men ibland finns det undantag när äggstockarna börjar fungera även innan barnet slutar mata, ägget mognar och kvinnan kan bli gravid igen. Om detta inte händer slutar en ny cykel med uppkomsten av menstruation.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Periodiska undersökningar

För att ta reda på orsakerna till förseningen i menstruationen föreskrivs följande studier:

 1. Screening för sexuellt överförda sjukdomar (gonoré, klamydia, trikomoniasis, mykoplasmos, ureaplasmos, etc.).
 2. Ultraljud av bäckenorganen, sköldkörteln och binjurarna. Denna studie genomförs för att utesluta graviditet, tumörer, gynekologiska och endokrina sjukdomar..
 3. Undersökning av hypofysen (radiografi, magnetisk resonansavbildning, datortomografi, elektroencefalografi). Hypofyssjukdomar är ofta orsaken till försenad menstruation.
 4. Hormonella studier. Bestäm nivån av östrogen, progesteron, FSH, LH, PRL, samt kontrollera sköldkörtelhormoner och binjurar.
 5. Curettage av livmoderens inre skikt och dess ytterligare histologiska undersökning. Curettage utförs från livmoderhalsens kavitet och kanal.

Vad du ska göra om menstruationen är försenad?

Om det regelbundet upprepas förseningar av menstruationen eller förseningsperioden överskrider de maximalt tillåtna fysiologiska gränserna på fem dagar, måste du konsultera en läkare. Efter att ha fått reda på orsakerna kommer kvinnan att ordineras lämplig behandling. Oftast utförs terapi med hjälp av hormonella tabletter. De bör dock aldrig tas på egen hand utan medicinsk rådgivning. Detta är extremt farligt för en kvinnas hälsa och kan störa hela hormonsystemet och därför leda till allvarliga hälsoproblem..

Bland de vanligaste hormonläkemedlen föreskrivs följande av läkare:

 1. Dufaston. Används om förseningen i menstruationscykeln orsakas av otillräckliga nivåer av progesteron i kroppen. Endast en läkare bör justera dosen baserat på studier. Om det inte finns någon graviditet, och förseningen inte överstiger 7 dagar, förskrivs postinor för en period av 5 dagar. Efter denna tid bör menstruationen börja efter två eller tre dagar.
 2. Postinor. Det är ett läkemedel som används för nödprevention. Detta botemedel används om det är nödvändigt att orsaka menstruationscykeln så snart som möjligt. Det rekommenderas dock endast med regelbundna perioder, eftersom dess intag kan orsaka störningar i cykeln och med mycket frekvent användning kan leda till infertilitet.
 3. Pulsatilla Ett annat hormonellt läkemedel som kan förskrivas för försenad menstruation. Detta är den säkraste lösningen som inte leder till viktökning, inte påverkar nervsystemet. Det bör dock inte tas av flickor med en oregelbunden cykel..
 4. Progesteron är ett injektionshormon. Dosvalet används för att inducera menstruation strikt individuellt. Det ökade intaget av progesteron i kroppen kan orsaka en hel del biverkningar, inklusive överdriven hårväxt, viktökning, menstruations oregelbundenhet. Mer än 10 injektioner görs aldrig. Effekten baseras på att stimulera arbetet i körtlarna som finns i livmoderslimhinnan. Verktyget har ett antal kontraindikationer, inklusive: blödning av livmodern, leversvikt, brösttumörer, etc..
 5. Icke-ovlon, ett läkemedel som stimulerar uppkomsten av menstruationscykeln, kan förhindra acykliska blödningar. Det inkluderar östrogen och gestagen. Oftast, med försening, förskrivs två tabletter efter 12 timmar. Men innan du använder det, ett obligatoriskt specialkonsultation, eftersom läkemedlet har biverkningar och kan störa reproduktionsorganens funktion.
 6. Utrozhestan. Det är ett sätt att undertrycka östrogen och stimulera produktionen av progesteron, vilket beror på dess terapeutiska effekt. Dessutom har det en stimulerande effekt på utvecklingen av endometrium. Läkemedlet kan administreras vaginalt, vilket är dess tveksamma fördel, men detta verktyg har också vissa kontraindikationer.
 7. Norkolut orsakar menstruation, eftersom den innehåller noretisteron, som i sin handling liknar handlingen hos gestagener. Och deras brist provocerar ofta misslyckanden i cyklerna och deras förseningar. Behandlingsförloppet bör inte överstiga fem dagar, används inte under graviditet, eftersom det hotar missfall och blödning. Det har ett stort antal kontraindikationer och biverkningar, så förhandskonsult med en läkare är nödvändigt.

Naturligtvis är användningen av hormonella läkemedel för att inducera menstruation inte en säker metod. Det är nödvändigt att ta dem korrekt, eftersom det kan orsaka oåterkallelig hälsoskada.

Försening av menstruationen

Försenad menstruation: rotorsaker

Vad är menstruationscykeln? Hur man förstår att förseningen av menstruationen började?

Försenad menstruation är en av de vanligaste klagomålen hos patienter på det gynekologiska kontoret. Låt oss titta närmare på en kvinnas fysiologi och försök, i enlighet med den kunskap som erhållits, komma till botten av orsaken till denna patologi.

Den första menstruationen (menarche) förekommer hos flickor i åldern 12-14 år, ibland lite tidigare eller senare. Efter början av menark i 1-2 år upplever flickor ofta en försening i början av menstruation och detta anses vara normen, eftersom i tonåren är det bara den normala hormonella bakgrunden i kroppen. Om menstruationsförseningarna fortsätter att observeras efter denna tid, är detta ett tillfälle att konsultera en gynekolog.

Menstruationscykeln är en tidsperiod från en menstruation till en annan. Normalt bör dessa intervall vara desamma. En ny menstruationscykel bör börja räkna från menstruationens första dag. Normalt är dess varaktighet 21-35 dagar. Oftast - 28 dagar. Om menstruationscykeln förlängs av någon anledning, bör detta betraktas som en försening av menstruationen. I början av menstruationscykeln inträffar en fysiologisk ökning av hormonet östrogen. Det finns en ökning av endometrium i livmoderkaviteten för att "acceptera" det befruktade ägget. Samtidigt sker äggmognad i äggstocken. Runt mitten av menstruationscykeln, vanligtvis 12-14 dagar, lämnar ett moget ägg äggstocken. Ägglossning inträffar - en period då befruktningen börjar vara möjlig. Och i stället för ägget bildas den så kallade gula kroppen, som är ett derivat av progesteron. Med brist på progesteron inträffar ofta missfall i tidig graviditet. Befruktning av ägg äger rum i äggledaren, fostrets utveckling - i livmodern. Om befruktningen har inträffat är orsaken till förseningen i menstruationen graviditetens början. Om befruktningen inte har inträffat, är det en minskning av nivån av progesteron och östrogen och nästa menstruation inträffar. Således kan vi dra slutsatsen att förseningen i menstruationen, eller snarare dess orsaker, oftast ligger i kränkning av kroppens hormonella bakgrund (i avsaknad av graviditet).

Försenad menstruation under graviditet och efter förlossningen.

Lyckligtvis, oftast, är förseningen av menstruationen förknippad med graviditetens början, och inte med allvarliga sjukdomar. Försenad menstruation observeras under hela graviditetsperioden. Efter förlossningen är orsaken till förseningen i menstruationen en ökad nivå av prolaktin (hormonet som ansvarar för amning). Om en kvinna inte ammar, kommer förseningen i menstruationen att vara minimal. Vanligtvis inte mer än 6-8 veckor. Om en kvinna ammar kan en försening i menstruationen observeras under hela ammeperioden, upp till 2-3 år. Men det finns undantag när förseningen i menstruationen, även hos en ammande kvinna, inte är mer än 1,5-2 månader efter förlossningen. Varje organisme är individuell.

Ovariell dysfunktion. Är detta orsaken till förseningen i menstruationen?

Många läkare, som har hört att du ofta har en månatlig försening på fem dagar eller mer, diagnostiseras omedelbart med ovariell dysfunktion. Även om försenad menstruation och ovariell dysfunktion är synonymer. Ovariell dysfunktion är ett vanligt tillstånd som förekommer hos kvinnor med en oregelbunden menstruationscykel. Men själva äggstocksfunktionen kan orsakas av många skäl. Oftast är det patologier för det endokrina systemet eller sköldkörtelsjukdomen. Därför, om det finns en försening i menstruationen, och testet är negativt, bör du besöka endokrinologen och genomgå de rekommenderade undersökningarna. Vanligtvis är detta en ultraljud av livmodern, sköldkörteln och binjurarna, hjärntomografi.

Vissa gynekologiska orsaker till försenad menstruation.

Försenad menstruation kan orsakas inte bara av endokrina utan också gynekologiska sjukdomar. Patologier som uterusfibroider, inflammatoriska processer i en kvinnas inre könsorgan, adenomyos, endometrios, cancer i livmoderhalsen eller livmoderkroppen etc. kan påverka äggstocksfunktionen negativt. Ofta är förseningar av menstruationen i 5-10 dagar med negativt graviditetstest förknippade med inflammatoriska processer som förekommer i äggstockarna själva.

Polycystiskt äggstocksyndrom som orsak till försenad menstruation.

En av de vanligaste diagnoserna hos kvinnor som ofta har problem med försenad menstruation är polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Denna diagnos ställs på grundval av en extern undersökning av en kvinna. Det vill säga, en kvinna som lider av denna sjukdom har ofta överviktig hårväxt av manlig typ (hårväxt ovanför läpparna, i inguinalområdet, på benen, under armhålorna i stora mängder), fet hud och hår. Men man kan argumentera med dessa tecken. Till exempel har många östra kvinnor som inte upplever månatliga förseningar "överdriven" hårväxt. Men detta är deras individuella inslag, inte patologi. Den viktigaste indikatorn för PCOS utöver yttre tecken är en ökning av det manliga hormonet i blodet (testosteron). På grund av dess överskott är en kvinnas menstruationscykel upprörd, men det värsta är att det leder till infertilitet, eftersom det inte finns någon ägglossning med hög testosteron.

Det är inte värt att vara rädd. Det är helt behandlingsbart. I milda situationer kan gynekologen rekommendera att du tar en kur med orala preventivmedel (preventivpiller). Det finns speciella orala preventivmedel som rekommenderas för kvinnor med höga testosteronnivåer. De hjälper inte bara att återställa sina hormonnivåer, utan också förbättrar utseendet avsevärt och glömmer menstruationsförseningen. Menstruationscykeln, i de flesta fall, när man tar orala preventivmedel blir regelbundet.

Men om du inte har yttre tecken på polycystiskt äggstocksyndrom, eller om det inte finns några andra tecken på dem - en försening i menstruationen och förgäves försök att bli gravid i mer än ett år, bör du inte riktigt bry dig om detta ämne.

Andra vanliga orsaker till försenad menstruation.

Ofta är en försening i menstruationen med ett negativt graviditetstest förknippat med onormala kroppsvikt. För att ta reda på om din vikt är normal måste du beräkna visa BMI (body mass index). För att göra detta, dela din kroppsvikt i kilogram i kvadratisk höjd (i meter). Om den erhållna siffran är mer än 25 är du överviktig; om färre än 18 är du undervikt. Om den månatliga förseningen på 5 dagar, 10 dagar eller mer är exakt kopplad till vikt, kommer menstruationscykelns regelbundenhet att återställas efter dess normalisering.

Ofta observeras en försening i menstruationen hos kvinnor som är anställda i fysiskt arbete. I detta fall kan orsaken till förseningen i menstruationen endast tas bort genom att byta till ett enklare schema eller typ av arbete.

Ganska ofta observeras försenad menstruation hos kvinnor, ofta upplever nervös stress, som bedriver allvarligt mentalt arbete. Försenad menstruation kan uppstå när man reser till en plats med ett annat klimat, tar vissa mediciner och till och med (i sällsynta fall) orala preventivmedel.

Vad hotar med ofta förseningar i menstruationen?

Det finns ingen fara i förseningen av själva menstruationen. Men faran kan ligga i orsaken till att menstruationscykeln misslyckats. Därför bör denna situation inte vara kontrollerad..

Till exempel, om menstruationen försenas på grund av en ökning av prolaktin i blodet, och detta i sin tur är förknippat med bildandet av mikroadenom (tumörer) i hjärnan, kan detta leda till fruktansvärda konsekvenser om behandlingen inte startas i tid.

Detsamma gäller inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, livmoderfibroiderna och andra gynekologiska och endokrinologiska sjukdomar.

Ofta försenad menstruation utan manifestation av de första tecknen på graviditet kan indikera allvarliga kränkningar i kroppen. Och om den inte behandlas kan det till och med leda till infertilitet..

Och trots allt är det mycket lättare för en kvinna som har sex att leva med en regelbunden menstruationscykel. Om försenad menstruation upptäcks kan de första tecknen på graviditet märkas i tid. Och vid vissa sjukdomar spelar tidig upptäckt av graviditet en enorm roll..

Som ni nu förstår är en oregelbunden menstruationscykel inte en specifik, allvarlig sjukdom. Men följ din menstruations regelbundna ändå. Försenad menstruation är nästan alltid en indikator på något slags problem i kroppen.

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest. Om hon naturligtvis inte hade något att komma ifrån. Men graviditet är inte det enda skälet menstruationen inte börjar.

Du lägger spiralen

Vissa av deras sorter kan leda till att menstruationen blir mager eller försvinner helt. Om detta händer, bör du också regelbundet ge bidrag till samlingen av tillverkare av graviditetstest, eftersom dess lilla risk fortfarande kvarstår, och den ljusaste (ledsen för ordalydaren) indikatorn att befruktningen inte har inträffat har försvunnit.

Du har problem med sköldkörteln

Denna körtel reglerar ämnesomsättningen, producerar hormoner, styr temperaturen och gör andra viktiga saker för kroppen. Om det fungerar för mycket eller omvänt inte är smart nog kan det stoppa ägglossningen och orsaka en oregelbunden menstruationscykel.

Om du också tröttnar snabbt, har ditt hår blivit tunt, din vikt har hoppat till endera sidan - din läkare kan misstänka att detta är anledningen. Då kommer han att förskriva ett blodprov och eventuellt förskriva medicin. Med rätt behandling bör cykeln normaliseras inom några månader..


Du har överdrivet med sportträning eller dieter

Om gymmet är ditt hem, blir du överarbetad, äter lite, snabbt går ner i vikt eller lider av ätstörningar, detta kan också orsaka amenoré (frånvaro av perioder). Särskilt om din BMI är under 18–19.

Om detta är fallet räcker det vanligtvis att få ett par kilogram eller förkorta träningsplanen för att få cykeln igång. Naturligtvis är frestelsen att bli av med de irriterande "röda dagarna i kalendern" stor. Men det är väldigt farligt och förstörande för din kropp! Om du klarar av amenoré under ett helt år, är det full av benförlust och benskörhet.


Du slutade bara ta p-piller

De reglerar tydligt din cykel, och när du slutar ta dem, kanske en lat organisme inte omedelbart kommer ihåg hur man gör det själv. Det kan ta honom ett tag att samla sina tankar. Ibland tar det flera månader innan menstruationen återställs.

Försening 5 dagar: andra skäl än graviditet, vad man ska göra

Varje gynekolog är väl bekant med ett klagomål om en försening i menstruationen. Någon väntar på en efterlängtad graviditet med glädje och spänning, för andra, tvärtom blir det chockerande nyheter. Och ju mer orolig den förväntade modernen är för detta, desto tidigare går hon till läkaren. Om förseningen är 5 dagar kan läkaren säga lite under undersökningen. Maximum - sätta tvivel på graviditeten och skicka en promenad i några dagar till. Men detta är bara om ingenting mer stör kvinnan. Om känslan av välbefinnande och smärta läggs till förseningen, måste du omedelbart genomgå en undersökning och hitta orsaken. Idag talar vi om orsakerna till att en försening på fem dagar blir möjlig.

Lugn, bara lugn

Även om du fortfarande hade en cykel som en klocka och plötsligt var en sådan försening, rekommenderas det att vara tålamod. Normalt kan cykeln pågå från 21 till 35 dagar. Av flera skäl kan dess längd variera. För att inte komma ihåg när du hade din sista period måste du hålla en kalender. I det här fallet blir felet mindre eftersom du tydligt ser hur cykeln förändras.

En försening på 5 dagar kan bero på stress, sjukdom, allvarlig fysisk ansträngning. Försök därför att komma ihåg allt som har hänt dig under de senaste 2-3 veckorna när du kommer till läkaren. Detaljer som är obetydliga för dig kan bli mycket viktiga för en specialist.

Möjliga fel

Naturligtvis är de möjliga, och läkaren bör tänka på det. Men självdiagnos är inte nödvändig. En försening på 5 dagar är inte en indikator på patologi. Det kan emellertid vara resultatet av en funktionell funktionsfel eller sjukdom i både könsorgan och andra organ..

Normalt förekommer inte menstruation under graviditeten. Funktionsstörningar listas redan ovan, detta är en stark stress, kost och snabb viktminskning och mycket mer. Men inte alltid så smidigt. Förutom graviditet kan gynekologiska sjukdomar orsaka en försening på 5 dagar. Och framför allt är det polycystisk äggstock. Ett sådant symptom kan följa andra inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen. Men en erfaren läkare kan vid undersökning säga om det finns tecken på inflammatoriska processer. Om svaret är ja, kommer det att behöva genomgå en ultraljudsskanning och klara de nödvändiga testerna.

Somatics and Psychosomatics

Kroppen och psyken är oöverskådligt kopplade, oavsett vad vi tänker på är dessa kopplingar mycket starka. Det är inte för inget att allvarlig stress kan orsaka cykelfel. Kroppen förstår att moderskap nu kommer att vara för allvarlig börda och ger en paus, vilket blockerar äggets produktion. Av de somatiska sjukdomarna som orsakar cykelstörningar kan fetma noteras..

Och hur är det med psykosomatik? Det är svårt att ställa en diagnos här. Men psykologer och psykoterapeuter noterar att om en kvinna är rädd för graviditet kan processen att utveckla ett ägg gå fel eller till och med stoppa. Vanligtvis är detta resultatet av en allvarlig skada, så försök inte omedelbart själv.

När försening är normen

Vid 12-13 års ålder börjar vanligtvis den första menstruationen hos flickor. Men det reproduktiva systemet börjar bara bildas. Därför är allvarliga fel möjliga i cykeln. De borde inte bry sig, snart kommer den hormonella bakgrunden att återgå till det normala och en individuell cykel kommer att byggas. Om menstruationen inte har förbättrats före 15 år, är detta ett tillfälle att se en läkare. Om detta åtföljs av hög kroppsvikt, överdriven kroppshårtillväxt, röstförändringar, måste du söka hjälp. Kanske finns det avvikelser i den hormonella sfären.

Gör testet

Om du lever ett sexliv är den första tanken graviditetens början. Naturligtvis kan detta vara sant. Därför är det första du behöver köpa på apoteket en test och kontroll. Om förseningen är 5 dagar och testet är negativt, är det värt att upprepa det efter några dagar till. Om menstruationen inte började men diagnosen inte fungerade igen bör du leta efter andra skäl..

Icke-farliga orsaker

En del som vi redan har övervägt ovan. Men läkaren i receptionen kan vara intresserad av andra detaljer i ditt liv. Om förseningen är 5 dagar och testet är negativt är det oftast ingen graviditet. Därför minns vi arbetsschemat under de senaste månaderna, experiment på vårt utseende och mediciner föreskrivna av läkare.

 • Kronisk trötthet och brist på sömn kan påverka den kvinnliga kroppen inte på bästa sätt.
 • Passion för vegetariska dieter som leder till snabba förändringar i kroppsvikt.
 • Användning av hormonella eller psykotropa ämnen.

Fortplantningsnedgång

Detta är typiskt för kvinnor över 40 år. Dessutom är åldersramen mycket villkorad. Detta tillstånd kallas premenopaus. Ofta rapporterar kvinnor en försening på 5 dagar och sedan menstruation. Detta är en variant av normen, vilket indikerar utrotningen av reproduktionsfunktionen. Om regelbundna förseningar uppstår hos kvinnor under 40 år, kan vi prata om en tidig menopaus. I vissa fall kan detta korrigeras med hormonella medel. Naturligtvis bör valet av läkemedel utföras av den behandlande läkaren.

När kan vi prata om patologi

Om du plötsligt, utan tecken på förkylning, har feber och en försening på 5 dagar, kan detta indikera olika patologiska processer. Om du dessutom noterar smärta i buken och ryggen, en förändring av urladdningens art, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Det kan finnas många skäl, men bara en kompetent specialist kan välja rätt behandlingsregime.

Hormonella störningar

Varaktigheten för varje fas i menstruationscykeln beror på hormoninnehållet i kvinnans kropp. Deras optimala antal bestämmer rätt sekvens av processer som förekommer i det reproduktiva systemet. Det endokrina systemet är mycket komplicerat, utan en erfaren läkare kan du inte räkna ut det. Eventuella avvikelser i sköldkörteln, hypofysen och binjurarna fungerar återspeglas i den hormonella bakgrundens tillstånd. Detta kan leda till uppkomsten av cykler utan ägglossning. Detta tillstånd kräver hormonersättningsterapi. Det kan vara på kort eller lång sikt. I det andra fallet väljs COC: er med den önskade kompositionen.

Inflammatoriska och infektionssjukdomar

Det kan finnas många skäl. Oftast är detta hypotermi och en minskning av immunitet. Vanligtvis är det första som förändras viternas natur. De blir mer omfattande och får ofta en obehaglig lukt. Om du märker ovanlig vit urladdning och en försening på 5 dagar kan detta indikera inflammatoriska processer.

De passerar inte utan spår. Konsekvenserna kan vara vidhäftningar och ärr i vävnaderna i livmodern och äggstockarna. Avsnitt av vävnadsnekros förekommer, vilket gör normal funktion av organ omöjlig och leder till olika cykelstörningar. Försenad menstruation i avsaknad av graviditet kan bero på inflammation i äggstockarna och äggledarna. I synnerhet leder endometrit till en störning och en avmattning av dess utveckling. Följaktligen går cykeln också av. Sexuella infektioner kan också bidra till uppkomsten och utvecklingen av inflammatoriska processer.

Tumörprocesser

Bland godartade formationer förekommer oftast livmoderfibrer hos kvinnor. Denna sjukdom leder till en förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. Men tyvärr är detta inte begränsat till. Smärtsamma förändringar i organstrukturen inträffar, vilket manifesteras av många obehagliga symtom. Detta är en oregelbunden cykel, ovanlig urladdning. Infertilitet kan vara en konsekvens, därför är det mycket viktigt att påbörja behandlingen så snabbt som möjligt. I de inledande stadierna föreskrivs hormonbehandling, och om tumören är stor hjälper bara operationen.

Hur man orsakar menstruation

Försening av menstruation på 5 dagar är inte ett skäl att vidta allvarliga åtgärder. Det kan finnas många orsaker till ett mindre cykelfel, och de flesta av dem behöver inte korrigeras. Om det uppstår regelbundna förseningar under en period av 5 till 30 dagar, bör den behandlande läkaren utföra en diagnos och identifiera orsaken till överträdelsen. Först då kan behandling förskrivas. Oftast, i strid med den andra fasen, förskrivs Dufaston. Detta är en analog av progesteron. Vanligtvis på den 2-3: e dagen börjar menstruationen.

Om frånvaron av menstruation kvarstår under längre tid förskrivs läkemedel som stimulerar hypofysen, till exempel "Clomiphene". Separat finns det en grupp läkemedel som stimulerar äggets mognad och dess utgång från äggstockarna. Detta är Pergonal, Gonadotropin och ett antal andra. Det rekommenderas att använda COC för att återställa menstruationsfunktionen..

I stället för en slutsats

Ofta börjar misstänkta kvinnor känna symtomen på graviditet när de inte är det. Visst bland dina bekanta kommer du att komma ihåg kvinnor som med en försening på fem dagar känner sig sjuka, sväljer sina bröst och alla symptom på toxikos blommar starkt. I själva verket är detta inget annat än auto-förslag. Och om läkaren undersöker kvinnan och säger att det inte finns någon graviditet, försvinner dessa symtom omedelbart, över en natt.

Vad jag vill lägga till. En försening på 5 dagar är inte något som går utöver normen. I avsaknad av graviditet finns det många skäl till att cykeln kan förändras något. Därför får du inte panik, men om förseningens längd är mer än 5 dagar eller om detta fenomen upprepas, bör du rådfråga en läkare.

Varför det är en fem dagars försening i menstruationen?

Inte varje kvinna kan skryta med en regelbunden menstruationscykel. De hormonella och reproduktiva systemen svarar på yttre stimuli, dålig hälsa, stress och till och med dålig näring. Därför anses en 5-dagars försening i menstruationen vara ett normalt tillstånd. Många flickor undrar vad det kan vara utöver graviditeten, särskilt om testet visade ett negativt resultat. Endast en gynekolog kan förklara situationen, så försena inte undersökningen.

Normal cykel och fördröjning normal

Månadscykeln har en genomsnittlig varaktighet av 21-33 dagar. En majoritet av kvinnorna observerar en cykel på 28 dagar. Menstruation med fläckar varar i 3-7 dagar. Regleringen av menstruation hos kvinnor beror på funktionen hos det endokrina, reproduktiva nervsystemet.

Frånvaron av "kritiska dagar" kan indikera graviditet, klimakteriet, fysiologiska egenskaper. Sjukdomar i kroppens inre organ och system väcker ofta en försening. Om en kvinna står inför en försening är det nödvändigt att konsultera en läkare. Först efter undersökningen kommer det att vara möjligt att fastställa orsaken till detta tillstånd, för att förhindra utveckling av allvarliga patologier.

Anledningar till förseningen på fem dagar

5 dagars försenad menstruation indikerar inte nödvändigtvis utvecklingen av någon sjukdom. Förseningar uppstår ofta på grund av graviditet. Om misslyckandet åtföljs av en dragande smärta i buken, mild illamående, en ökning i volym och bröstsmärta - måste du göra ett graviditetstest och kontakta en gynekolog för undersökning.

Det finns fall som i närvaro av alla yttre tecken på graviditet ser en kvinna ett negativt resultat av testet. Detta inträffar under de första dagarna efter befruktningen, när en minimal mängd korionisk gonadotropin är i blodet. För att bekräfta denna hypotese föreskriver läkaren en analys av hCG. Om analysen är positiv - ett tecken på att ägget började växa i äggledaren, livmoderhålorna, äggstockarna, kunde hon inte få fotfäste i själva organet för ytterligare full utveckling.

Ektopisk graviditet är en allvarlig störning som kräver snabbt ingripande av en gynekolog och betraktas som en patologi som hotar en kvinnas liv. Detta tillstånd kännetecknas av en uppsättning karakteristiska symtom:

 • illamående, yrsel;
 • ökande dra och spastiska smärta i nedre del av buken, rygg;
 • brun vaginal urladdning inte relaterad till menstruation.

Menstruationscykeln tenderar att byggas om hela livet. Kränkningar av cykeln kan leda till en förkylning, klimatförändringar. Anledningen till frånvaron av menstruation är ofta hormonella fluktuationer - hos ungdomar, postpartum. Kvinnor på randen av klimakteriet kan också möta detta problem..

En tjej som har ett aktivt sexliv som möter en försening på fem dagar - kan det vara en graviditet? Du kan få ett exakt svar först efter undersökning av en gynekolog. Symtom på tidig graviditet finns ofta hos kvinnor efter början av premenstruellt syndrom. Ritningssmärta i nedre del av buken, illamående, irriterande lukt, oförutsägbar gråt, skratt - alla dessa symtom indikerar ofta hormonell obalans.

Om menstruationsförseningen är 5 dagar, och testet är negativt, är troligen orsaken till detta tillstånd:

 • tidigare stress;
 • ökad fysisk aktivitet;
 • klimatförändring;
 • upphörande av användningen av COC: er;
 • användning av akutmedel för att förhindra graviditet;
 • postpartum period.

Uppsättningen av symptom indikerar förändringar i den hormonella bakgrunden. Orsaken till hormonell obalans kan vara plötsliga hopp i viktökning eller viktminskning, på grund av detta inträffar menstruationen senare än vanligt. Om det inte sker något efter 5 dagar är det bättre att konsultera en gynekolog, genomgå en undersökning.

Gynekologiska orsaker

Orsakerna till annan försening än graviditet kan vara olika. 5 dagars försening, åtföljd av främmande symtom, innebär att kvinnan möttes av utvecklingen av patologiska tillstånd som krävde ett läkarbesök med ytterligare terapi.

 1. Förseningen åtföljs av smärta i nedre del av buken, okarakteristisk för menstruationsflödet - ett tecken på ovariell dysfunktion.
 2. Om det inte finns fem månader varje månad - ett tecken på amenoré. Patologi finns ofta hos kvinnor efter puberteten. Sjukdomen åtföljs av allvarlig stress för kroppen, emotionell, fysisk överarbetning.
 3. Smittsamma, inflammatoriska sjukdomar. Vanligtvis åtföljd av smärta i buken, klåda, förbränning av könsorganen, obehag, smärta under intimitet, riklig urladdning med en obehaglig lukt, ovanlig konsistens. Till exempel åtföljs cystit av skarpa smärta, ofta urinering med blodutsöndring, feber.
 4. Cystisk äggstocksskada kan orsaka fem dagars försening. I detta tillstånd kan en kvinna uppleva symtom som uppstår under den första perioden av graviditeten. Sjukdomen åtföljs av allvarliga förändringar i hormonell bakgrund, kan orsaka infertilitet..

Orsaken till förseningen kan vara en lång pubertetsperiod eller premenopaus. Utrotning av reproduktionsfunktion är en vanlig orsak till försening. Under de första två åren efter menstruationen fastställs reproduktionsorganens funktioner hos ungdomar, så fel i cykeln anses vara normala. Om puberteten inte åtföljs av negativa symtom, finns det ingen anledning till oro..

Under puberteten är det dock nödvändigt att noggrant övervaka flickans hälsa. Varje manifestation av den inflammatoriska processen bör behandlas utan dröjsmål. Det är nödvändigt att upprätthålla korrekt näring, observera sömnmönster, eliminera frysning, ta tid att vila. Du bör avstå från stark fysisk ansträngning. Annars kan arbetet i organen i det reproduktiva systemet försämras.

Klimakteriet är en naturlig process för varje kvinna, men det händer individuellt. Vissa kvinnor upplever inte komplikationer, medan andra genomgår stora förändringar. Ett av de viktigaste tecknen på utrotning av reproduktionssystemet är en fem veckors frånvaro av menstruation.

I vissa fall förekommer kraftiga blödningar efter en sådan funktionsfel, och ibland är utsläppet minimalt, liknande en daub. En kvinna kan uppleva svaghet, sömnlöshet, irritabilitet, värmevallningar.

Vilka åtgärder att vidta

Vad ska man göra om förseningen i menstruationen överstiger 5 dagar? Tyvärr är denna fråga ganska vanligt bland moderna kvinnor. Först måste du ta ett graviditetstest hemma. Innan du utför manipulationen på natten måste du dricka en riklig mängd vätska, och själva testet bör göras på morgonen efter att du vaknat upp. Om två staplar visas är resultatet positivt, ett negativt..

Att besöka en gynekolog är det bästa sättet att ta reda på orsaken till förseningen. Ultraljud och tester hjälper till att ta reda på graviditetens början, fostrets normala utveckling. Ultraljud hjälper till att utesluta eller bekräfta graviditet.

Om frånvaron av menstruation inte är förknippad med graviditet eller allvarliga patologiska förändringar kommer menstruationen senare. Vid allvarliga sjukdomar i de inre organen och systemen krävs en läkarundersökning. Till att börja med kommer läkaren att förskriva tester för hormoner, ultraljud i bäckenorganen, CT eller MRT. Ofta är orsaken till förseningen inte inom den gynekologiska sfären, så patienten hänvisas till en annan läkare.

Om det är en försening på fem dagar behöver du inte få panik. Du bör göra ett test och besöka din läkare. Gynekologen kommer att förskriva ett antal specifika manipulationer som avslöjar orsaken till förseningen. Regelbundna besök hos läkaren är det bästa förebyggandet av utvecklingen av patologiska tillstånd..

Varför det är 20 dagars försening

Om 6 dagar försenas, och testet är negativt - kan det vara en graviditet?

Anledningar till en 5-dagars försening i menstruationen med negativt graviditetstest

Försenad menstruation med negativt graviditetstest hos moderna kvinnor sker ganska ofta. Massövergången till en stillasittande livsstil, utseendet på övervikt, hormonell obalans, ständiga klimatförändringar och stress är skylden för detta. Små avvikelser i menstruationscykeln inom 5-7 dagar är inte symtom på gynekologiska sjukdomar, men detta är en indikation för att kontakta en specialist.

Normalt varar menstruationscykeln 21-35 dagar. Medelvärdet anses vara 28 dagar. Brott mot perioden för menstruationens början under 3-4 dagar är en liten avvikelse och passar in i normen. Små "förseningar" påverkar inte på något sätt flickans hälsa, de visar bara att den kvinnliga kroppen är "överbelastad" med olika slags yttre påverkan och påfrestningar.

Om en flicka är illamående, hennes bröst gör ont och drar, hennes period är frånvarande, detta är inte nödvändigtvis tecken på början på att fostra ett barn.

En försening på fem dagar kan antingen indikera början av graviditeten eller vara ett symptom på olika slags sjukdomar, eftersom manifestationerna av båda i de tidiga stadierna är praktiskt taget inte annorlunda. Om testet är negativt måste du omedelbart kontakta en födelseklinik för en ytterligare undersökning under överinseende av en kvalificerad specialist.

Följande faktorer kan påverka förekomsten av en försening:

 • Kroppsviktstörningar.
 • Hormonell störning.
 • Lång stress. Ständiga oro för problem med arbete, skola eller personliga liv kommer att påverka menstruationscykeln negativt.
 • En kraftig klimatförändring. Menstruationen kan försenas när du reser söderut eller till länder med ovanliga klimatförhållanden.

Det är viktigt att komma ihåg att det är fel att utföra ett graviditetstest på den förväntade dagen för menstruationens början, på grund av att mängden korionergt gonadotropin (hormonet som produceras efter det befruktade ägget fästs till livmodern) inte är tillräckligt för att fastställa att kvinnan förbereder sig för att bli mamma..

Konventionella testremsor (även moderna) är långt ifrån det mest exakta sättet att diagnostisera graviditet i de tidiga stadierna. De mest optimala metoderna kvarstår: genomföra en ultraljudundersökning (ultraljud) med avseende på förekomsten av fostret och ett blodprov för närvaron av korionerg gonadotropin (hCG) i det.

Om specialiserade test redan visar frånvaro av graviditet, kommer gynekologen som observerar kvinnan att fortsätta vidare undersökningar för att förstå orsaken till förseningen.

Flickans intima hälsa påverkas starkt av hennes vikt. Normen beräknas med hjälp av body mass index (BMI) enligt formeln: BMI = X / (Y * Y), där X är vikten i kilogram och Y är höjden i meter. Normen är från 18 till 24.

Den hormonella bakgrunden hos en person är förknippad med hans diet, därför påverkar både överdriven matkonsumtion och anorexi kritiskt kvinnors hälsa.

Extrema dieter och plötsliga viktökningar stör reproduktionssystemet på grund av produktion av stresshormonet kortisol, vilket undertrycker syntesen av östrogen (kvinnligt hormon).

Fettvävnad är involverat i syntesen av östrogen, därför, med dess brist på kvinnlig kropp, kommer problem med hela kroppen oundvikligen att börja.

Hela kvinnliga menstruationscykeln styrs av det endokrina systemet genom produktion av olika hormoner. Orsak till en kränkning av hormonbalansen i det kvinnliga reproduktionssystemet kan:

 • näringsfel;
 • olika stressiga situationer;
 • förgiftning av kroppen under rökning, alkoholism och exponering för olika kemiska och biologiska faktorer;
 • allvarlig sjukdom;
 • interventioner i kvinnans kropp under operationer (inklusive allmän kirurgi);
 • allvarliga skador.

En gynekolog, om ett problem inte finns med könsorganen utan med ämnesomsättningen, kommer att hänvisa flickan till en tid hos en endokrinolog. Du får inte i något fall försöka återställa kroppens hormonella bakgrund.

Om du inte klarar nödvändiga undersökningar och undersökningar av en specialist i tid, kan du irreversibelt störa metabolismen i kroppen, vilket kommer att leda till infertilitet. Dessutom har kvinnor ett antal sidoproblem som är förknippade med en ökning av antalet antropogener - manliga könshormoner. Detta leder till överdriven hårväxt, omorganisering av kroppen enligt manlig typ och problem med andra inre organ.

Vid synen av vit ostliknande utflöde, associerar flickor omedelbart en allvarlig sjukdom - vaginal candidiasis, populärt känd som trast. Detta är en inflammatorisk lesion i vaginalslemhinnan, i vilken det är en brännande känsla, drar nedre buken, svår klåda och den nämnda utflödet är vit.

Med denna sjukdom uppstår en funktionsfel i de inre könsorganen med en försening i menstruationscykeln. Sjukdomen kan plåga kvinnor även i frånvaro av ett intimt liv i sig, även om det tros att överföringen av sjukdomen sker genom sexuell.

Andra inflammatoriska sjukdomar åtföljs också av ostliknande utflöde och brist på menstruation. Sådana tecken är en direkt indikation för att besöka en gynekolog.

Vit tät och intensiv urladdning kan uppstå vid försenad menstruation och vid graviditet. Även om testet inte visar ett positivt resultat, bör en kvinna konsultera en gynekolog för en ytterligare kontroll.

En förlängning på fem dagar finns ofta när klimakteriet närmar sig. Detta åtföljs av brunt urladdning, en ökning av basaltemperaturen, dragande smärta i korsryggen. I genomsnitt förekommer detta hos kvinnor i ungefär 45-50 år.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Smärta mediciner för menstruationssmärta Namn på piller och injektioner.

Menstruation är en naturlig process som talar om en kvinnas fertilitet. Men ofta åtföljs menstruationen av ett antal obehagliga biverkningar, varav den vanligaste är smärta....

Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ....

Hormonprolaktin: beskrivning, funktion, effekt

Prolactin är en typ av hormon. Detta hormon produceras i hypofysen, (hjärna).Om hormonet prolaktin produceras i kroppen i stora mängder kallas detta fenomen hyperprolaktinemi och är ofta farligt för människors hälsa.....