Faserna i menstruationscykeln hos kvinnor och deras egenskaper

Harmonier

Ett av ämnena som reglerar organens och systemens funktioner i den kvinnliga kroppen är hormoner. Hos kvinnor finns det månatliga fluktuationer i sekretion och koncentration av könshormoner som avgör förloppet för olika processer i äggstockarna och livmodern. Sådana förändringar kallas menstruations- eller äggstocks-menstruationscykeln. Under sin gång (normal - 28 dagar) noteras vissa faser för vilka deras särdrag är karakteristiska.

För en bättre förståelse och presentation av förändringar under menstruationscykeln är det viktigt att förstå följande begrepp:

 1. 1. Äggstockarna. Dessa är de parade könskörtlarna hos kvinnor som kommunicerar med livmodern genom äggledarna.
 2. 2. Folliklar. De är en del av äggstockarna och är de viktigaste strukturella elementen i organet.
 3. 3. Ägget. Gröncellen, som mognar i folliklarna och därefter måste ansluta sig till spermierna för befruktning.
 4. 4. Endometrium. Det inre skiktet i livmodern.

Alla förändringar som sker i den kvinnliga kroppen under menstruationscykeln styrs av könshormoner. Funktionerna för de viktigaste beskrivs i tabellen:

HormonDen huvudsakliga källan till syntesRoll i kroppen
Follikelstimulerande (FSH)Framre hypofysen. Gonadotropin frisläppande faktor för hypotalamus signaler för utsöndringStimulerar follikeltillväxt och östrogensyntes
Luteinisering (LH)På liknande sätt är FSH + involverad i bildandet av corpus luteum
ÖstrogenÄggstocksfolliklarDeltar i regenereringen av epitelet efter menstruation
progesteronGul kroppFörbereder livmodern för implantation

Hela cykeln åtföljs av vissa processer både i äggstockarna och i livmodern, varför, för enkelhets skull, faserna i menstruationscykeln i vart och ett av organen beskrivs separat.

Beskrivning av faser presenteras i tabellen:

I äggstocken, på platsen för den förstörda follikeln under kontroll av LH, börjar en formation som kallas corpus luteum bildas. Denna struktur är den huvudsakliga källan till progesteronsekretion. Vidareutvecklingen av lutealkroppen har två alternativ:

 1. 1. Under befruktningen bildas corpus luteum under graviditeten.
 2. 2. I händelse av att sammanslagningen av ägget med spermierna inte inträffade, förvandlas corpus luteum till vitt, vilket försvinner efter en månad. Samtidigt reduceras nivån av östrogen och progesteron avsevärt, vilket leder till menstruation
FasKarakteristisk
Follikulär eller premenstrualI den första fasen inträffar en ökning av koncentrationen av FSH och LH (till en större grad av den första), på grund av vilken det finns en ökad follikeltillväxt och ökad produktion av östrogen. Dessa förändringar leder till det faktum att follikeln ökar i storlek och sedan brister. Denna period varar från den första till den 12: e dagen av cykeln
ÄgglossningPå grund av brott i follikeln i den andra fasen lämnar ägget ägget och rör sig in i äggledarna för att ansluta till spermierna och genomföra befruktningsprocessen. Detta steg observeras i mitten av cykeln - den 13 - 14 dagen. Ägglossning kommer inte att äga rum om det inte sker en kraftig ökning av LH: dess ökning är ett viktigt villkor
luteal

Under påverkan av hormoner växer alla folliklar, men normalt genomgår bara en brott, och endast ett enda ägg kommer in i äggledarna. Resten är omvända.

De är en konsekvens av förändringar i äggstocken och passerar i tre perioder:

Det noteras före ägglossningen. Eftersom under denna period finns en ökad utsöndring av östrogen, det finns en ökad uppdelning av epitelceller och återställande av endometrium efter menstruation

Om graviditet inte har inträffat noteras involvering av corpus luteum, därför reduceras nivån av progesteron och östrogen signifikant. Som ett resultat av frånvaron av hormonstimulering observeras följande förändringar i en kvinnas kropp:

 1. 1. På den första dagen av menstruationen inträffar en vasospasme och epitelet störs, till följd av vilket det är nekrotiskt, det avvisas och utsöndras tillsammans med blodproppar från slidan. Karakteristiska smärta i nedre del av buken visas.
 2. 2. Den andra dagen börjar östrogennivån att öka, vilket bidrar till bildandet av ett nytt ägg. Dessutom förbättras utsöndringen av svett och sebaceous körtlar, därför bör personlig hygien noggrant observeras under denna period.
 3. 3. Eftersom det fanns en uttalad gallring av epitelet, bildas ett sår i endometriet på den tredje dagen av menstruationen. Denna skada fungerar som en "ingångsport" för infektion, och därför rekommenderas att en kvinna begränsar sexuell kontakt.
 4. 4. Den fjärde dagen kännetecknas av en förbättring av kvinnors välbefinnande. Ökade idrottsbelastningar är kontraindicerade, eftersom de kan provocera en ökad blodförlust.
 5. 5. Den femte dagen i menstruationen åtföljs av fullständig förnyelse av livmodern under påverkan av östrogen.

Under den normala cykeln förloras ungefär 100 ml blod. Det rekommenderas att järnhaltiga livsmedel (nötkött, lever, bovete, granatäpple, äpplen, etc.) ingår i kosten, eftersom detta kemiska element under sekretionen går förlorat, vilket kan leda till utvecklingen av järnbristanemi

Huvudfaserna och stadierna i en kvinnas menstruationscykel

Alla kvinnor från början av puberteten till klimakteriet måste genomgå ett test av menstruation. Detta är inte en sjukdom eller en avvikelse. Hela menstruationscykeln strävar efter ett enda mål - födelsen av ett nytt liv. Denna cykel är indelad i tre perioder. Var och en av de tre perioderna i den kvinnliga kroppen utför vissa uppgifter. Faserna i menstruationscykeln lägger till en månadscykel. I genomsnitt passerar han en cirkel på 28 dagar, men en period på 21–35 dagar betraktas också som normen.

Menstruationscykel

Från månad till månad med individuell konstans i livet för en kvinna i fertil ålder passerar alla faser av cykeln och ändrar varandra. Blödningens början är utgångspunkten för en ny cykel och dagen innan den är den sista.

Inledande fas

Det första blodet indikerar början av den första follikulära perioden. Från namnet är det klart vad denna fas är ansvarig för; det startar processen för äggbildning och utveckling. Ökad follikelmättnad med stimulerande hemligheter och östrogen börjar. Folliklar förbereder sig på möjligheten till äggmognad i sig själva.

Så snart den första av dem når det nödvändiga villkoret upphör stödet från de andra. En tillräcklig koncentration i huvudsäcken ger en början på produktionen av luteiniserande hormon och förbereder sig för efterföljande ägglossning.

Hur många dagar den första fasen av menstruationscykeln kommer att pågå beror på kvinnans individuella egenskaper. Det händer normalt inte mer än 20 dagar.

Ägglossning

Denna period i kvinnans kropp är den andra och viktigaste, om än den kortaste. Ägglossning är kulminationen på arbetet i det kvinnliga reproduktionssystemet och en villighet att återförenas med spermierna. Luteiniserande hormon så mycket som möjligt främjar mognaden av ägget, som bryter ut ur follikeln i tid och rusar in i äggledaren. Om mötet äger rum, betyder det att befruktning kommer att inträffa och en verklig chans att graviditet och barn kommer att visas. Under förutsättning att yttre faktorer inte stör eller att det inte kommer att vara något fel i kroppen av den framtida modern själv.

Samma hormon är involverat i beredningen av livmoderhalsskiktet i livmodern för antagande av embryon. I själva vänstra follikeln uppstår en ökad tillväxt av corpus luteum, vilket bidrar till produktionen av progesteron för att skapa en lämplig miljö för embryot. Denna gula kropp växer från folliklar av vävnad i follikeln och neoplasmen förvandlas till en mellanliggande körtel. Järn börjar producera lutealhormonet - befruktningshormonet.

Möjligheten till befruktning är mycket begränsad i tiden. Det tar inte mer än två dagar, och ofta mycket mindre. På vilken dag kan den andra fasen i menstruationscykeln antyda en ökning av basaltemperaturen. Om ägget inte möter spermierna, dör det.

Luteal scen

Den sista fasen, till skillnad från de första två, är densamma för alla kvinnor. Det varar exakt två veckor. Detta steg har två helt olika resultat. Med en positiv kombination av omständigheter och graviditetens början fortsätter hormoner, utan att bromsa ner, att öka volymerna, nära, skydda och utveckla en befruktad cell tills bildandet av morkakan.

I händelse av ett misslyckat möte med kvinnliga och manliga könsceller slutför corpus luteum självutvecklingen och dör. Det lösa lagret från livmoderväggarna och det döda fosterägget tas bort från kroppen i form av menstruation. Denna dag anses vara den första i en ny cykel, och allt upprepas. Samma dag väljs vesiklar i äggstockarna hos en kvinna - framtida folliklar som kommer att utvecklas under en ny period.

För närvarande upplever nästan alla kvinnor vissa obehagliga förändringar i det emotionella planet och smärta i det fysiska.

Förändringar i reproduktionssystemet

Den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion är ett mycket tydligt organiserat system. Med den naturliga förloppet utesluts praktiska misslyckanden. Misslyckat arbete säkerställs av välorganiserade hormoner som ömsesidigt gynnar och ersätter varandra för att uppnå sitt högsta öde - födelse, bär och födelse.

Till och med den minsta fluktuationen i mängden producerade hormoner kan avgöra det ofödda barns öde. Faserna i menstruationen kan påverkas av sådana faktorer:

 • Psykisk störning och överansträngning.
 • Dålig ekologi.
 • Ålder.
 • Fortplantningssjukdomar.
 • Kirurgi eller skada på kvinnliga organ.
 • Livsstil.
 • Användning av läkemedel för att förhindra oönskad graviditet.

Varje kvinnas kropp svarar annorlunda på dessa skäl. Ibland kan förändringar förekomma nästan omöjligt. En avvikelse från det vanliga schemat för en dag eller två uppfattas inte alltid som en signal om larm. För att undvika ett oväntat resultat, såsom oönskad graviditet eller sjukdom, rekommenderas det att hålla en individuell dagbok och diskutera förändringarna under cykeln med en gynekolog. Detta är särskilt viktigt när du planerar en graviditet. En exakt förståelse av din månatliga cykel för dag gör det möjligt att leva enligt dina planer. Ett problem är alltid lättare att förhindra än att lösa.

Förplantningssystemet i kroppen är en svår mekanism som naturen har skapat så att mänskligheten inte överförs. Från den första menstruationen till klimakteriet är en kvinnas uppgift att bli gravid och föda ett barn, helst önskat.

Möjlig befruktningstabell

Trots att graviditeten är helt normal måste du ibland planera ett barns födelse. Därför kommer det att vara korrekt att uppmärksamma farliga dagar. Om vi ​​betraktar schemat för cykelns fas hos kvinnor dagligen kommer det att se ut så här:

 • Med en 28-dagars cykel, från början av menstruationen till 11 dagar, är graviditet osannolikt.
 • Det mest framgångsrika för befruktningen är perioden från 12 till 16 dagar. Just dessa dagar kan befruktningen komma.
 • De senaste 11 dagarna är möjligheten till graviditet noll.

Men denna tabell kan bara lita på om faserna i menstruationscykeln är stabila från dagar. Men naturen ger ibland överraskningar, och vi måste kunna ta emot dem som en gåva av Gud..

Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa. Vad är menstruation? Från vilken dag ska jag ta menstruationscykeln? Hur ska de vara normala? Vilka förändringar är bara avvikelser från normen och vilka kräver medicinsk behandling? Finns det några sätt att reglera cykeln utan hormoner? Låt oss leta efter svar på dessa frågor tillsammans..

Visst har du flera gånger hört att beräkningen av din egen menstruationscykel är användbar för att övervaka din hälsa. Detta beror på att många gynekologiska problem först signalerar sig själva genom cykelfel. En av de första frågorna som en kvinna ställs vid en gynekologutnämning gäller exakt menstruationscykelns varaktighet och frekvens. Många laboratorietester måste också göras med fokus på menstruationscykeln.

Hur man räknar menstruationscykeln?

Menstruation avser stadigt återkommande blödningar i livmodern, villkorligt kallad menstruationscykeln [1]. Denna cykel åtföljs av rytmiska förändringar, inte bara i det reproduktiva (hormonella) systemet, men i hela kvinnans kropp är syftet med dessa förändringar att förbereda sig för graviditet.

En stabil menstruationscykel är en viktig indikator på en kvinnas hälsostatus. Cykelns början är en menstruationsdag (början på kraftiga blödningar), och dess slut är den sista dagen före den nya menstruationen.

Modern medicin betraktar följande parametrar som normen för menstruationscykeln [2]:

 • Varaktighet - från 20 till 36 dagar.
 • Varaktigheten av direkt menstruation (fläckning) - 2-7 dagar.
 • Blodförlust - från 50 till 150 ml.
 • Ingen försämring av välbefinnande (subjektiva sensationer).

Cykeln med en period på 28 dagar (som de sa i antiken - måncykeln), en menstruation som varar i 3-5 dagar och blodförlust från 50 till 100 ml anses vara idealisk. Utifrån forskningsresultaten har de flesta kvinnor exakt en sådan cykel [3].

För att korrekt beräkna varaktigheten på menstruationscykeln behöver du antingen en kalender och en penna eller en speciell applikation på din smartphone, där du måste markera den första och sista dagen i cykeln. För att få en fullständig bild måste du göra anteckningar i minst tre månader i rad, och det är bättre att ta det som regel att markera din period kontinuerligt. Så du är garanterad att inte missa några negativa förändringar.

På grund av vad menstruationscykeln försvinner?

En cykel kan tappas av olika skäl. Det finns ett betydande antal gynekologiska sjukdomar som klassificeras som menstruella oegentligheter och har följande symtom:

 • Minska frekvensen av menstruation upp till 4-7 gånger per år.
 • Minska blödningstiden till 1-2 dagar eller en ökning med mer än 7 dagar.
 • Minskad cykeltid: mindre än 20 dagar.
 • Förekomst av promiskösa blödningar.
 • Markerad minskning eller ökning av menstruationsblodförlust.
 • Öm menstruation, vilket orsakar betydande obehag.
 • Frånvaron av menstruation i flera månader (6 eller mer) [4].

Denna symptomatologi kräver en konsultation med en läkare, eftersom den med hög sannolikhet indikerar uppkomsten av gynekologiska sjukdomar.

Sköldkörtelhormoner har också en betydande inverkan på tillståndet i menstruationsfunktion och cykelfel [5]. Samtidigt betraktas inte lägre förändringar i menstruationscykeln av läkare som avvikelser. Skälen till sådana fel är:

 • Stress på jobbet, särskilt bland unga flickor. Under stressiga förhållanden tvingas alla kroppssystem att arbeta med ökad belastning, vilket kräver ytterligare näring. Mycket ofta bidrar också personliga livsproblem negativt till frekvensen av cykeln och orsakar stress.
 • Brist på sömn: sömn som varar mindre än 8 timmar om dagen leder vanligtvis till överansträngning och, som ett resultat, att överbelasta kroppens biologiska system.
 • Att vara i luften mindre än 2 timmar per dag, vilket leder till otillräcklig syreproduktion, som är ansvarig för reglering av intracellulära processer [6].
 • Felaktig näring (i synnerhet oregelbunden), vilket också leder till brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Här är några exempel:
  • Kronisk brist på tokoferol (E-vitamin) kan provocera gonaderna.
  • Brist på askorbinsyra (C-vitamin) orsakar en ökning av bräcklighet hos kapillärer, ökad blödning.
  • Bristen på pantotensyra (vitamin B5) åtföljs av en minskning av gonadernas funktion.
  • Zinkbrist är farligt för att bromsa sexuell utveckling, infertilitet [7].
 • Aklimatisering kan också påverka frekvensen i menstruationscykeln, särskilt i de fall då förändringen av klimatzoner sker snabbt (resa med flyg över långa avstånd).
 • Cykelhopp är möjliga i tonåren, när den biologiska åldern för många flickor släpar efter kalendern och menstruationscykeln stabiliseras 2-3 år senare än allmänt accepterat.

I de flesta fall, för att få en normal menstruationscykel, bör du ändra din inställning till livsstil och i synnerhet tillhandahålla god näring samt extra intag av vitaminer och mineraler.

Förändringar i kroppen under PMS och menstruation

Huvudfunktionen hos en kvinna i reproduktionsåldern är, oavsett hur trite det låter, fortsättningen av släktet. Närvaron av menstruation är associerad med detta. Enkelt uttryckt, varje månad förbereds livmodern initialt för befruktning och rengörs sedan vid en misslyckad graviditet [8].

Vid menstruationscykelns dör dör corpus luteum, och under de första tre till fem dagarna slits slemhinnan, som är övermättad med blod och utsöndring, bort från livmoderns väggar och går ut. Därefter slutar regenerering av ytepitelet som täcker livmoderens såryta, förnyelse av dess slemhinna och mognadsprocessen av nya ägg i folliklarna med ägglossning - den mest gynnsamma perioden för befruktningen. Efter ägglossningen upprepas tillväxtfasen i corpus luteum och förtjockning av endometriumet, som om befruktning av ägget inte har inträffat slutar igen med menstruation.

Menstruationscykelns uppdelning i faser varierar beroende på vilka fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet som ligger till grund - i endometrium eller äggstockar (se tabell. 1).

Tabell 1. Faserna i menstruationscykeln, deras varaktighet och egenskaper hos den hormonella bakgrunden

Halv cykel

Faser med hänsyn till fysiologiska förändringar:

Hormonala egenskaper

i endometrium

i äggstockarna

1-14 dagar

1,1. Menstruation - varar normalt tills de första 3-5 dagarna av cykeln.

1. Follikulär, eller fasen av mognad av folliklar. Slutar med ägglossning.

FSH dominerar - follikelstimulerande (gonadotropiskt) hormon som stimulerar produktionen av östradiol folliklar.

1,2. Proliferativ eller fas av aktiv tillväxt av endometrium.

FSH-produktionen minskar, men östrogen, främst östradiol, och mindre aktiva hormoner, östron och östriol tar ledningen inom hormoner..

2,3. Ägglossning - sker normalt den 12-15: e dagen av cykeln, varar 1-2 dagar. Den dominerande follikeln brister och det utflyttade ägget börjar röra sig genom äggledaren.

Mot bakgrund av fortfarande höga nivåer av östrogen och FSH, uppstår LH, ett luteiniserande hormon, vars kraftiga våg provoserar ägglossning på kort avstånd framåt.

15–28 dagar

2,4. Sekretorisk, eller fasförtjockning av endometrium på grund av utsöndring av livmorkörtlarna.

2. Luteal eller tillväxtfasen av corpus luteum istället för en bruten follikel.

Alla östrogener, liksom LH och FSH, börjar snabbt minska till sitt minimum, och för närvarande spelas huvudrollen av progesteron, vars topp faller ungefär den 22: e dagen av cykeln. Vid denna tidpunkt utvecklar ett antal kvinnor PMS - premenstruellt syndrom.

Under den första halvan av menstruationscykeln är kvinnans kropp under dominerande påverkan av östrogen (från 1 till 14 dagar), och i den andra (från 15 till 28 dagar) - under påverkan av progesteron. Det är det senare som ofta är den triggare som utlöser utvecklingen av premenstruellt syndrom - en av de diagnoser som så ofta komplicerar moderna kvinnors liv.

Medicin hänvisar PMS till gynekologiska sjukdomar med tydligt definierade symptom [9]. Samtidigt, även om modern vetenskap inte indikerar en entydig orsak till denna patologi, förklarar många forskare det som ett resultat av den kvinnliga kroppens centrala nervsystemets reaktion på hormonell obalans [10].

De diagnostiska kriterierna för PMS inkluderar 11 symtom (10 av dem är betydande psykomotoriska och beteendestörningar), som kännetecknas av en tydligt distinkt cyklisk kurs [11]:

 1. Deppigt humör.
 2. Ångest och spänning.
 3. Labilitet av humör.
 4. Ökad irritabilitet.
 5. Minskat intresse för dagliga aktiviteter, apati.
 6. Dämpning av koncentrationen.
 7. Trötthet.
 8. Nedsatt aptit.
 9. Sömnlöshet eller patologisk dåsighet.
 10. Brott mot självkontroll.
 11. Fysiska symtom:
  • mastalgia, som manifesteras av tråkiga bristande smärta i bröstkörtlarna, såväl som deras engorgement;
  • cephalgi (huvudvärk);
  • ledvärk;
  • svullnad;
  • ökad fet hud (akne i ansiktet, fett hår etc.).

För att diagnostisera PMS och bestämma den specifika typen av störning måste minst 5 av ovanstående symtom vara närvarande. Modern medicin skiljer huvudsakliga PMS och fysiologiska (mjuka) PMS, där en kvinna noterar förekomsten av ovanstående symtom, men de har inte någon betydande inverkan på hennes livskvalitet.

Hur man lindrar smärtsamma symptom

Beroende på typen av PMS eller avvikelser i menstruationsförloppet skiljer sig också metoderna för terapi. I de fall där en läkare diagnostiserar en av formerna av den huvudsakliga PMS eller endokrin gynekologisk sjukdom, krävs systemisk behandling.

Vid fysiologisk (mild) PMS, eller mindre obehag under menstruation, krävs ingen specifik terapi, symtomatisk korrigering används med läkemedel såsom:

 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som har en uttalad smärtstillande effekt;
 • Krampläkemedel som undertrycker muskelspasmer från släta muskler;
 • Hormonella preventivmedel som minskar menstruationsblödning och smärta (föreskrivs av en läkare) [12].

Men du kan börja med användning av vitaminer och mineraler (cyklisk vitaminterapi) [13]:

 • B-vitaminer är involverade i alla typer av metabolism [14]. De har också en gonadotropisk effekt, deltar i hormonell metabolism och utövar en positiv effekt på nervsystemet [15].
 • Retinol (A-vitamin) har en gynnsam effekt på tillväxten av epitelceller, liksom på inaktiveringsprocessen av östrogener (i kombination med vitamin B6 och B9) [16].
 • Tocopherol (vitamin E) är den viktigaste komponenten i proteinmetabolism och återhämtningsprocesser, dess brist påverkar negativt hypotalamus funktion [17].
 • Magnesiumsalter ökar diurese, minskar svullnad och lindrar ångest.

De profylaktiska och milda symtomatiska åtgärderna inkluderar också användning av växtbaserade läkemedel, som kan inkludera:

 • Vitex agnus-castus, eller Vitex är helig, det är en vanlig kyckling, vild (eller munk) peppar, kysk, Abrahams träd. Extrakt från olika delar av denna växt innehåller eteriska oljor, tanniner, flavonoider, iridoider, alkaloider, vitaminer och spårämnen. Men det viktigaste är att den heliga Vitex är en naturlig källa till fytohormoner som har en positiv effekt med milda symtom på PMS [18].
 • Hypericum perforatum, eller Hypericum perforatum, det är - johannesört, johannesört, johannesört, malm, hare blod, blodsugare, rött gräs. I gynekologisk praxis används ett extrakt från blommorna på denna växt, vilket bidrar till normaliseringen av den psykomotiska bakgrunden [19].

För kvinnor med predisposition för sjukdomar som mag- eller tolvfingertarmsår, liksom njur- eller leversvikt, måste läkare väljas av läkare.

Så efter att ha lagt en av livets prioriteringar i att bevara hennes hälsa och önskan att föda ett friskt barn, kan en modern tjej, genom att observera cykeln i sin period, i tid uppmärksamma avvikelser från normen. Vid större förändringar bör du besöka en gynekologisk konsultation. Och i de fall då avvikelserna är obetydliga kan du förbättra ditt välbefinnande genom att tillämpa symptomatisk behandling, såväl som vitamin-mineralkomplex som korrigerar cykeln för att förhindra obehagliga tillstånd.

Tvåfasigt vitamin-mineralkomplex för normalisering av menstruationscykeln

Efter att ha beslutat om korrigering av obehagliga symtom på PMS eller eliminering av obehag under menstruation med vitaminer och mineraler, är det värt att uppmärksamma Cyclovita ® -komplexet, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Till att börja med noterar vi att det unika med Cyclovita®-beredningen bekräftas av patent nr 2443422 [20]. Detta läkemedel för kvinnor, inklusive ett komplex av vitaminer, spårelement och mikronäringsämnen av växtursprung, är utformat på ett sådant sätt att man tar hänsyn till funktionerna i den första och andra halvan av menstruationscykeln när det gäller hormonella nivåer.

CYCLOVITA ® påverkar tydligt kvinnornas förändrade hormonstatus och kan därför upprätthålla och justera kvinnors reproduktiva hälsa. Hur visas det? Komponenterna i VMK CYCLOVIT ® bidrar [21]:

 • minskning av smärta under menstruationen;
 • bildandet av en regelbunden menstruationscykel;
 • lättnad av PMS;
 • normalisering av reproduktionssystemet [22].

Så hos kvinnor i åldrarna 18–35 år som lider av menstruationsdysfunktion finns det ofta en brist på vissa näringsämnen:

  1. under halvan av månadscykeln - nästan alla B-vitaminer, samt zink och selen;
  2. under den andra halvan av månadscykeln - vitamin A, C, E, koppar och i större utsträckning än under första hälften av MC, selen och zink.

Dessa kvinnokroppsbehov består väl av CYCLOVITA ®, eftersom det är ett tvåfasigt vitamin-mineralkomplex som skapas med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp. Baserat på studier om behovet av vitaminer och mineraler i olika faser av månadscykeln, to formuleringar utvecklades - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2, totalt innehållande:

 1. 12 vitaminer: A, E, B1, PÅ2, PÅMED, PÅ5, PÅ9, PÅ12, PP, D, E, P;
 2. 5 spårelement: koppar, zink, jod, selen, mangan;
 3. rutin och lutein.

Doseringen väljs optimalt för östrogen- och progesteronhormonfaserna i menstruationscykeln och är avsedd att användas på lämpliga dagar.

Enligt resultaten från studier [23], var det en märkbar minskning av klagomål på symtom på smärtsamma perioder och PMS, hos patienter som tog kosttillskott CYCLOVITA ® som varade i 3 kurser. det var en återställning av den regelbundna menstruationscykeln hos de flesta kvinnor; minskat behov av smärtstillande medel under menstruationen; symtom som huvudvärk, irritabilitet och nervositet blir mindre uttalade; svullnad i ansiktet och lemmarna minskade; liksom engorgement av mjölkkörtlarna och smärtsamma känslor i dem. Också observerades var normaliseringen av innehållet av vitaminer och mineraler i blodplasma, en förbättring av hudtillståndet (minskning av fettinnehåll och akne), hår (minskning av håravfall och symtom på seborré) och naglar (minskning av skörhet).

Kontraindikationer att använda är individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om mottagande av det icke-hormonella komplexet CYCLOVIT ® kan erhållas på företagets webbplats.

* Antalet biologiskt aktiva livsmedelstillsatser "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA®" i registret över statsregistreringscertifikat för Rospotrebnadzor är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Intaget av vitaminer och mineraler i speciellt utvalda doser i enlighet med faserna bidrar till upprättandet av en regelbunden menstruationscykel.

Oregelbunden menstruation, humörsvängningar, viktökning, trötthet, minskad sexdrift - dessa symtom kan indikera hormonell funktionsfel i kroppen.

Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll för att upprätthålla en stabil funktion av organen i det kvinnliga reproduktionssystemet..

En obalans av hormoner kan orsaka smärta under menstruationen.

Komponenterna i CYCLOVIT ® hjälper till att minska svårighetsgraden av smärta under menstruationen, premenstruell spänning och upprätthålla en regelbunden cykel. *

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Även om en brist på vitaminer och mikroelement är ett vanligt problem för en kvinnas hälsa, bör det också förstås att en sådan brist kan vara selektiv, det vill säga endast berör vissa näringsämnen och uppvisa deras obalans. Därför bör IUD: er för långvarig användning väljas för att inte möta det omvända problemet - hypervitaminos och hyperhismisk mikroelementos - en övermättnad av kroppen med individuella näringsämnen. Se till att du inte överskrider de rekommenderade dagliga doserna med ingredienser som rekommenderas av Ryska federationen för hälsa i dina komplexa preparat.

Vår menstruationscykel. Vad som händer i den kvinnliga kroppen - en detaljerad analys av dagen.

I denna analys tas den "ideala" 28-dagarscykeln som ett exempel..

Dag 1

Den dag menstruationsblödningen börjar är den första dagen i cykeln. Blödning inträffar på grund av avvisande av endometrium - skiktet i livmoderslimhinnan, "fjäderbädden". Detta händer mot bakgrund av en minskning av koncentrationen av de viktigaste "kvinnliga" hormonerna - progesteron och östrogen. Under denna period ökar antalet prostaglandiner (smärtmedlare) som ökar livmoderkontraktiliteten. Vad som är bra för kroppen (livmodern träder samman, att bli av med det gamla endometriet), för en kvinna blir ett extremt obehagligt ögonblick i vardagen, eftersom den första menstruationsdagen i de flesta fall åtföljs av smärta och tyngd i nedre buken. Smärtstillande medel, ofta tagna under denna period, har allvarliga biverkningar - de irriterar magslemhinnan och bidrar som ett resultat till utvecklingen av magsår. Det är därför det bästa sättet att lösa problemet med menstruationssmärta är att ta naturliga preparat.

Dag 2
Den mest "viktiga" follikeln börjar utvecklas i kroppen och bär ett ägg. Obehag och ömhet kan kvarstå medan smärtkänsligheten fortfarande är hög. Så du vill vara vacker, men just i det ögonblicket fungerar hormoner mot oss. På grund av den låga östrogenproduktionen blir aktiviteten hos svett och sebaceous körtlar mer intensiv. Det är viktigt att vara mer uppmärksam på din hud, använd t.ex. mjuk smink. Det bör komma ihåg att nu håret förändrar sin kemiska struktur och är mindre mottagligt för styling, och hårfärgning som görs under menstruationen varar mindre. Under denna period bör du skjuta upp besöket hos tandläkaren, hårborttagning och andra obehagliga manipulationer i 4-5 dagar.

Dag 3

Efter avstötning av slemhinnan bildas sårytan i livmodern, dessutom är livmoderhalsen så mycket som möjligt idag. På grund av dessa faktorer finns det stor sannolikhet för infektion, vilket innebär att det är tillrådligt att avstå från sex, eller åtminstone skydda dig med barriärprevention.

Dag 4

"Kritiska dagar" kommer till slut, och därför stämmer stämningen väsentligt, men överskatt inte dig själv. Vid denna tidpunkt är all aktivitet som är förknippad med tung fysisk aktivitet kontraindicerad, men lätt morgonövningar hjälper till att minska varaktigheten av menstruationen och mängden blodförlust.

Dag 5

Läkningsprocessen i livmodern är avslutad. Under normal menstruation förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 100 ml blod, vilket inte är så mycket, men om menstruationen varar mer än 5 dagar, och urladdningen är tung, kan en kvinna utveckla järnbristanemi.

Dag 6 och 7

I en förnyad kropp påskyndas ämnesomsättningen - överskott av kalorier bränns mer intensivt, protein för muskler syntetiseras mer aktivt, fett bryts ned, den totala kroppstonen, uthålligheten och styrkan ökar. Den "viktiga" follikeln som ökar varje dag bildar fler och fler östrogener. Samtidigt börjar testosteronnivån i den kvinnliga kroppen som ansvarar för de egenskaper som vanligtvis tillskrivs män: ett skarpt sinne, god arbetskapacitet, utmärkt minne och förmågan att koncentrera sig. Östrogen och testosteron driver tillsammans bort den vanliga dåsigheten, ger kraft och friskhet tankar bättre än något kaffe.

Dag 8

Nu ökar koncentrationen i östrogen i blodet varje dag - det kvinnliga huvudhormonet. Hud, hår och naglar blir de mest mottagliga för olika kosmetiska procedurer och lyser helt enkelt av hälsan. Efter depilering utförd i dessa dagar förblir huden slät och öm längre än vanligt.

Dag 9 och 10

Innan ägglossningen kvarstår ingenting. Idag ökas chansen att bli gravid kraftigt. Om du drömmer om en flickas födelse har din tid kommit! Det finns en teori om att spermier med X-kromosomen (som bestämmer kvinnornas kön hos det ofödda barnet) längre kan "vänta" på att ägget kommer att gå ut ur äggstocken i en kvinnas könsorgan, så du har cirka 4-5 dagar kvar. På dagen för ägglossningen och omedelbart efter det ökar möjligheten att bli gravid en pojke.

Dagarna 11 och 12

Vid denna dag förflyttar sig tankar om arbete mer och mer, och om kärlek absorberar de verkligen hela medvetandet. De viktigaste hormonerna som ansvarar för kvinnlig sexualitet och libido har en ledande position. Kvinnan ökar exciterbarheten och känsligheten i erogena zoner, samt en speciell lukt som kan locka manlig uppmärksamhet.

Dagarna 13 och 14

Under påverkan av östrogen brister väggen i en mogen follikel och ägget kommer in i bukhålan. Samtidigt hälls en liten mängd blod i bukhålan, och vissa kvinnor kan till och med känna smärta i nedre buken på höger eller vänster (beroende på vilken ägglossning som inträffade i äggstocken). När det kommer in i bukhålan, fångas ägget av äggledaren och skickas för att uppfylla "manlig princip". På dagen för ägglossningen har en kvinna den högsta libido och kan uppleva de mest livliga känslorna av intimitet med en man. Sexologer säger att om en kvinna avstår från sex under ägglossningsdagarna (rädsla för en oönskad graviditet) och inte upplever orgasm, så kan hennes libido fortsätta minska med tiden. För att spermierna ska nå ägget så snabbt som möjligt, slemmet flyter för att skydda livmodern, och avslappnad sex i dessa dagar är full av sexuellt överförda sjukdomar.

Dag 15

I stället för den sprängande follikeln börjar corpus luteum att bildas. Detta är en speciell formation, och oavsett om befruktning inträffade eller inte, kommer den att förbereda kroppen för graviditet inom 7-8 dagar. Corpus luteum börjar producera hormonet progesteron - graviditetens huvudhormon, dess mål är att förvandla en aktiv och sorglös tjej till en framtida mamma.

Dag 16

Progesteron börjar förbereda livmoderslimhinnan för äggimplantation. Var särskilt försiktig med kolhydrater, eftersom aptiten ökar under denna fas av cykeln och viktökning sker snabbast..

Dag 17 och 18

Kroppen lagrar aktivt näringsämnen för framtiden, vilket resulterar i en förändring i fettmetabolismen. Överskott av fett förstör betydligt figuren och skapar en ökad belastning på hjärtat och blodkärlen. Försök därför i denna fas av cykeln att öka andelen vegetabiliska fetter i daglig näring, lägg till vitlök och röd fisk i kosten, berika din diet med jäsade mjölkprodukter och fiber.

Dag 19

Även om ägglossningen redan ligger bakom, under den andra fasen av cykeln, upprätthåller kroppen en ganska hög testosteronnivå, vilket ökar libido. Testosteronproduktion högre på morgonen - fyll gryningstimmarna med passion och ömhet.

Dag 20

Blomningen av corpus luteum och koncentrationen av progesteron i blodet når sitt maximala värde. Vid denna tidpunkt närmar sig ägget, som rör sig längs äggledaren, livmodern. Det tros att från denna dag sannolikheten för graviditet reduceras avsevärt.

Dag 21 och 22

Mot bakgrund av förhöjda nivåer av progesteron, som fungerar som ett antidepressivt medel, blir vi "ogenomträngliga" för problem och andra stressande situationer.

Dag 23

Förändringar i bindvävns struktur uppstår: hypermobilitet uppträder i lederna, ligament blir mer töjbara. Det största antalet skador, särskilt relaterade till sport, får kvinnor i dag.

Dag 24

Dessa dagar, på grund av skillnaden i hormonnivå, kan det vara problem med tarmen. Aktiviteten hos talgkörtlarna ökar, porerna expanderar, akne kan förekomma. Försök ägna mer uppmärksamhet åt dieten i dag..

Dag 25

Kvinnan har en speciell lukt, vilket gör att mannen kan känna att det finns en tvångsperiod av avhållsamhet. Det är troligt att detta faktum är orsaken till synkroniseringen av cykler hos flera kvinnor som lever tillsammans länge.

Dagarna 26 till 28

En kvinna blir känslig och sårbar, då hon behöver stöd. Bröstkörtlarna blir oförskämda och smärtsamma, dåsighet på dagen, huvudvärk, ångest, slöhet och irritabilitet - räcker det för att förstöra stämningen? Experter tror att choklad och sex kan vara en utmärkt medicin i dag..

Det reproduktiva systemet ansvarar för reproduktionen (reproduktionen) av en person. De viktigaste länkarna till detta system är hypotalamus, hypofys, äggstockar och livmodern. Utanför graviditeten fungerar en kvinnas reproduktionssystem cykliskt. Den mest slående manifestationen av dess cykliska funktion är regelbunden menstruation..

Menstruationer är regelbundna månatliga blödningar från en kvinnas vagina. Menstruation är en av de mest slående egenskaperna som bara ingår i den kvinnliga kroppen..

Alla processer i reproduktionssystemet hos en mogen kvinna sker cykliskt, d.v.s. med en viss periodicitet, repeterbarhet och den mest slående manifestationen av slutet på en cykel och början på en annan är menstruation.

Menstruationscykeln är en period från en menstruation till en annan och den beaktas från den första dagen i föregående menstruation till den första dagen i nästa.

Den normala varaktigheten för menstruationscykeln är 21-35 dagar. Förutom varaktighet är regelbundenhet mycket viktig här. Idealiskt, från månad till månad förändras inte den enskilda cykelns varaktighet. Tillåtna fluktuationer inom 3 dagar. Överväg en vanlig 28-dagars cykel. Normalt hos en frisk kvinna har menstruationscykeln två faser. Med en 28-dagars cykel har den första och den andra fasen 14 dagar. Under de första 14 dagarna förbereder kvinnans kropp sig för en eventuell graviditet. I hjärnan producerar hypofysen två huvudhormoner som påverkar kvinnans menstruationscykel: follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH).

Under påverkan av FSH mognar ett ägg i en av äggstockarna; en förtjockning av det inre membranet inträffar i livmodern för att få ett befruktat ägg. Det huvudsakliga hormonet som utsöndras i blodet är östrogen. Det hjälper kvinnan att se bra ut, aktiv och glad.

Efter två veckor ägglossning inträffar - utgången av ett moget ägg från äggstocken.

Denna process sker på grund av en kraftig ökning av blodnivån i LH, som når sin topp. Vid denna tidpunkt upplever vissa kvinnor små dragningsupplevelser i nedre del av buken. Mycket sällan kan det förekomma fläckar från könsorganen. När ägget har trängt in i bukhålan fångas det i ampulla i äggledaren och börjar röra sig mycket långsamt längs med det. Om spermatozoa i detta ögonblick möts på väg, kommer befruktning att inträffa och graviditet kommer.

Från ögonblicket av ägglossningen börjar den andra fasen av cykeln, dess huvudhormon är progesteron. Vid denna tidpunkt, vid utgången av ägget i äggstocken, under påverkan av LH, mognar corpus luteum, som vid graviditet först kommer att säkerställa dess säkerhet. I livmodern lossas det inre fodret för att acceptera ett befruktat ägg. Om ägget inte befruktas sjunker hormonnivån kraftigt och livmoderns inre foder avvisas gradvis tillsammans med en liten mängd blod - menstruationen börjar. På denna menstruationscykel avslutas och nästa börjar.

En "ideal" menstruationscykel anses vara en ägglossning som är helt hormonellt säkerställd menstruationscykel som varar 28-30 dagar.

Många gynekologiska och allvarliga terapeutiska sjukdomar kan orsaka en "nedbrytning" av reproduktionssystemet, vilket kommer att återspeglas i alla typer av menstruations oregelbundenheter (blödning, oregelbunden menstruation, deras frånvaro) och infertilitet.

Typer av menstruationsdysfunktion

Primär amenoré - frånvaron av oberoende menstruation i en kvinnas liv

Sekundär amenoré - frånvaron av oberoende menstruation i 6 månader eller mer

Polymenorré - frekvent menstruation (cykel mindre än 21 dagar)

Oligomenorrhea - sällsynta menstruationer (cykel mer än 35 dagar)

Dysmenorré - smärtsam menstruation

Metrorragi - oregelbunden blödning av livmodern

Menometrorrhagia - rikligt ofta långa perioder

Dysfunktionell blödning av livmodern - onormal blödning av livmodern på grund av nedsatt hormonellt stöd i reproduktionssystemet.

Bland störningar i menstruationsfunktionen är de vanligaste oregelbundna menstruationer, brist på den andra (luteala) fasen i menstruationscykeln (NLF) och anovulation (brist på ägglossning).

Varför behöver du ägglossning??

Ägglossning är utgången från ett moget, bördigt ägg från en äggstocksfollikel.

Ägglossning är det viktigaste villkoret för graviditet. Hos kvinnor i fertil ålder förekommer det i nästan varje cykel. Dess frekvens regleras av hormoner i hypothalamus, hypofysen och äggstockarna..

Tecken på ägglossning kan vara kortvarig smärta i nedre del av buken, en ökning av slemhinnor från slidan i mitten av cykeln, en minskning av basaltemperatur på ägglossningsdagen, följt av dess ökning.

Objektiv diagnos av ägglossning är möjlig enligt ultraljud, ägglossningstester, plasmaprogesteronnivå den 21-23: e dagen av cykeln.

Anovulation är ett tillstånd där en kvinna inte ägglossning. Bland orsakerna till infertilitet är störningen i ägglossningen 27%.

Överträdelse av ägglossningsprocesser (sen ägglossning, dess frånvaro) leder inte bara till nedsatt reproduktionsfunktion - infertilitet, utan också till NLF, och följaktligen menstruations oregelbundenheter - sällsynt oregelbunden menstruation, dysfunktionell uterinblödning.

Faserna i menstruationscykeln bör vara kända för varje kvinna

Skillnaden mellan en man och en kvinna beror på sexuella egenskaper och närvaron av en vacker halva av reproduktionsfunktionen, som direkt beror på hur faserna i menstruationscykeln fortsätter och om det finns fel i denna cykel.

Vilka är faserna i menstruationen, varför ska en kvinna hålla en månadsrekord? Är det möjligt att planera graviditet själv om du tydligt förstår essensen i varje fas i menstruationscykeln? Läs mer om kvinnornas funktioner i artikeln.

Vad är menstruationscykeln

Den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion blir aktiv från det ögonblick av den första menstruationen hos en flicka i åldrarna 10-15 år och fram till perioden av kvinnlig menopaus (ålderkriterierna är individuella). Förmågan att månadsvis bli gravid natur belönade kvinnan målmedvetet, så att det fanns fler försök att uppkomma av avkommor, med tanke på att en kort tidskorridor från 24 till 48 timmar tilldelades för parning av spermier och ägg. Om det för tillfället inte fanns någon sexuell relation mellan en man och en kvinna, bör du inte tänka på graviditet.

Menstruationscykeln är en periodisk förändring av faser där ägget mognar, kommer in i livmoderkaviteten, möter spermierna eller inte, flyttar in i livmoderhulen och har två scenarier - det befruktade är fixerat i endometrial epitel, den tomma förvisas från livmodern med corpus luteum och onödig endometrium.

Varje tjej, kvinna bör tydligt känna till sina faser av menstruationscykeln för att få en önskad graviditet eller för att förhindra dess utveckling, om barn inte ingår i hennes planer.

Vilka är faserna i menstruationscykeln, deras antal

Faser i menstruationscykeln är vissa steg där speciella processer genomförs under påverkan av speciella hormoner.

Vissa källor delar upp hela menstruationscykeln i fyra faser:

 • Blödningsfasen (menstruation) varar från 1 till 7 dagar.
 • Bildningen av follikeln, vars början sammanfaller med den första menstruationsdagen och varar tills ägget helt mognar.
 • Ägglossning, när ett ägg lämnar follikeln och rusar in i äggledarna för att para sig med spermierna.
 • Fasen i menstruationscykeln, när luteinhormon aktivt produceras, som ansvarar för att förbereda livmoderns epitel för fästning av ägget, för att producera progesteronhormonet av corpus luteum tills moderkakan helt mognar som ett organ som stöder fostrets utveckling och födelse. I denna fas av menstruationscykeln inträffar också avstötning av det tomma ägget om befruktningen inte har inträffat. Exfolierad endometrium och corpus luteum kommer ut som avfallsmaterial.

I samhället av gynekologer är det vanligt att prata om de tre faserna i menstruationscykeln, när perioden för själva menstruationen tillskrivs follikelfasen.

Klassificering av faserna i menstruationscykeln:

 • Follikelväxtfas - varje kvinna har en individuell varaktighet under denna fas av menstruationscykeln. Denna fas av menstruationscykeln slutar vid tiden för fullständig äggmognad.
 • Ägglossningsfasen - varar inte mer än två dagar och anses vara den kortaste fasen i menstruationscykeln. Ägget bryter genom follikelns vägg och kommer in i äggledarna, genom vilket det rör sig i livmoderhålet. Den viktigaste fasen i menstruationscykeln för befruktningen av embryot, om en kvinna och en man har en önskan om detta.
 • Fasen med den aktiva påverkan av lutein och progesteron, som vanligtvis kallas lutealfasen i menstruationscykeln. Aktiv förberedelse av livmoderhålan för fästning av ett befruktat ägg och ytterligare embryotillväxt pågår. Om graviditet inte inträffar lämnar corpus luteum follikelhålrummet och, tillsammans med det döda ägget och det exfolierade livmoderns epitelet, kommer det ut i form av blodig urladdning. Den första fasen i nästa menstruationscykel börjar.

Det är den första blödningsdagen (menstruation) som anses vara den första dagen i en kvinnas månatliga menstruationscykel.

Klassificeringen av faserna i menstruationscykeln per dag

Standardindelningen av menstruationscykeln i faser utan hänvisning till specifika dagar ger inte en uttömmande kunskap för en kvinna hur man beräknar ägglossningsfasen i menstruationscykeln för att bli gravid eller utesluta ett sådant resultat med beräkningar som ett preventivmedel.

Du kan lita på den här metoden om faserna i menstruationscykeln är konstant och perioden från den första dagen av menstruationen till nästa början är densamma, det vill säga 28–35 dagar. Med ett permanent fel i menstruationsschemat är det inte värt att förlita sig på beräkningen av dagen för ägglossning.

I vissa fall kan två folliklar mogna på en gång på en kvinna och med en fördröjning på 1-2 dagar kommer ett annat ägg in i håligheten i äggledarna, som damen inte är medveten om.

Om du fokuserar på de genomsnittliga indikatorerna för menstruationscykelns varaktighet kan den delas in i två faser:

 • Från den första blödningsdagen till ägglossningen.
 • Från dagen ägget släpps och tills det fäster vid endometrium eller början av ny menstruation. Denna fas av menstruationscykeln är alltid konstant och varar i 14 dagar, med tanke på att inte mer än 48 timmar tilldelas för perioden med ägglossning, ibland mindre.

Varje fas av menstruationscykeln kan övervägas mer detaljerat och flytta till specifika intervall av processer i en kvinnas könsorgan. Följande tabell, fokuserad på en cykel på 28 kalenderdagar, hjälper till med detta:

FasBeskrivning
proliferativ
sekretinEfter ägglossningen och bildandet av corpus luteum börjar förbättrad progesteronproduktion. Detta hormon orsakar ökad utsöndring av endometrialkörtlarna. De blir krusade, en stor mängd näringsämnen ackumuleras i dem, blodflödet i endometriumet ökar. Huvudmålet med dessa förändringar är att skapa optimala förutsättningar för implantering av ett befruktat ägg
Menstruationsfas
CykelfasdagarProcessernaSannolikheten för graviditetKvinnans välbefinnande
Den första (follikulär)1-7 dagarBlödning, vars varaktighet är från 4 till 7 dagar. Från den första dagen börjar tillväxten av folliklar, som kan äggmognad. En follikel är alltid mer aktiv och när den når en diameter på 14 mm tappar konkurrenter marken och löser sig.NejSmärta i nedre del av buken, dåligt humör, förlust av styrka, ibland huvudvärk.
7-12 dagBrist på fläckar. Follikeln växer aktivt, hormonet östrogen ökar effekten på reproduktionssystemet för att hjälpa äggets mognad.NejStämningen förbättras, det finns ingen smärta. Ökad sexuell lust efter en partner. Prestanda och toppaktivitet.
Ägglossning13-14 dagBrott i follikelns väggar och äggets utgång i äggledarna. Luteiniserande hormon manifesterar sig aktivt, vilket försvagar follikelns väggar när cellen är redo att gå ut.Ja upp till 16 dagar av cykeln.En kvinna kan känna smärta i äggstocken på grund av det aktiva utträdet av ägget från hårsäcken.
lutealfasperioden är konstant och varar 14 dagar från befruktningstillfället eller celldöd.En gul kropp bildas på den plats där ägget mognades. Produktionen av hormoner progesteron och lutein börjar, vilket förbereder kroppen på utvecklingen av ett nytt liv. Om befruktning inte inträffar, upphör hormonproduktionen tills fas 3 i en ny cykel..från 17 till 28 dagar efter den tredje fasen av cykeln är befruktning utesluten.Upp till 22 dagar i menstruationscykeln har en kvinna ett utmärkt humör, hög arbetskapacitet. Om befruktningen inte har inträffat börjar PMS (premenstruella symtom), individuell för varje dam, dyka upp efter 22 dagar. I denna fas är en kvinnas basaltemperatur 37 grader, vilket kan betraktas som en avgörande faktor i lutealfasen.

Denna tabell är endast relevant för kvinnor med en etablerad menstruationscykel under 28 kalenderdagar. Med en längre cykel ökar den första fasen och dagen för ägglossning tolereras.

För att klargöra datum och fas av ägglossningen är det nödvändigt att hålla reda på de första dagarna i månaden varje månad för att förstå under vilken period follikelväxtfasen är aktiv, och när äggfrisättningsfasen börjar och dess förmåga att para sig med spermierna.

Orsaker till fasförskjutning av menstruationscykeln

Ibland har kvinnor en fasförskjutning av menstruationscykeln och det måste finnas goda skäl för detta, eftersom menstruationens början är en obligatorisk process för en frisk kvinna i fertil ålder.

 • Frånvaron av blodutsöndringar eller deras överdrivna mängd i den första fasen (mer än sju dagar) kan indikera patologier i könsorganen eller ett fel i produktionen av hormoner som är ansvariga för början av en viss fas av cykeln. Damen borde oroa sig för sin hälsa och konsultera en läkare för råd och undersökning.
 • Frånvaron av menstruation kan indikera äggstockspatologi, såsom en inflammatorisk process eller polycystos, när folliklarna inte kan utvecklas och bilda ett friskt ägg. Då finns det ingenting att gå ut, även i avsaknad av graviditet. Befruktning i en sådan situation är omöjlig..
 • I praktiken av gynekologer är andra orsaker till en förskjutning i faserna av den kvinnliga cykeln också relevanta, när menstruationen inträffar två gånger i månaden eller blodutflödet är mycket knappt, men ofta. Frågan uppstår om neoplasmer i livmoderkaviteten, äggstockarna, endometriosen är tänkt att vara en inflammatorisk process i livmoderns epitel, när endometriumet exfolierar och slumpmässigt vandrar runt kroppen eller går utanför i form av menstruation.
 • Ta mediciner som hämmar funktionen hos de kvinnliga könsorganen eller produktionen av ett visst hormon. Då kan faserna i cykeln också förändras, vilket kommer att leda till obehagliga resultat - en oönskad graviditet eller infertilitet.
 • Nervös stress, psykologiskt trauma, bristande efterlevnad av kosten, vila och arbete kan också leda till en förändring av faserna i menstruationscykeln. Kvinnor kan prata om frånvaron av menstruation, en ökning eller minskning av vätskevolym.
 • Nikotin, alkohol, droger lovar inte den kvinnliga kroppens hälsa och drabbar främst på könsorganen, vilket orsakar deras atrofi eller delvis hämning av menstruationen, när cykeln är instabil.

En kvinna bör känna till faserna i sin cykel och dess varaktighet, så att vid det minsta felet i denna process, kontakta en gynekolog för att identifiera patologier som kan vara allvarliga och kräva omedelbar behandling, i vissa fall kirurgiska.

Hur man beräknar dina faser av menstruationscykeln

Den grundläggande regeln som varje dam bör följa från den första puberteten (den första menstruationen hos flickan) är att köpa en anteckningsbok eller kalender, som systematiskt registrerar dagarna från början av den första fasen, det vill säga menstruationen. Efter 3-4 månader kan du analysera hur stabil cykeln är och hur många dagar som alla tre faserna varar, med tanke på att den tredje fasen alltid är konstant i antalet dagar och varar 14 dagar.

Beräkningsexempel

 1. Den första ansvarsfriheten dök upp den 5 mars. Datumet är markerat i kalendern. Nästa märke är den sista dagen för blodutmatning, till exempel den 9 mars.
 2. Nästa menstruation inträffade den 2 april och varade till 6 april.
 3. Hela cykeln för mars / april var 29 dagar. För att förtydliga indikatorerna kan du jämföra menstruationsdagarna i maj och dra slutsatsen att faserna i cykeln är konstanta och du kan beräkna ägglossningsfasen genom att subtrahera från 29 dagar 14, vilket innebär att perioden från 13 till 15 dagar av cykeln är fasen för äggets beredskap för befruktningen..

För en exakt beräkning kan du använda online-kalkylatorn, som gör en detaljerad beräkning av cykellängden under en viss period och exakt anger fasen av ägglossningen.

Om paret har problem med befruktningen, rekommenderas kvinnan att genomgå en ultraljud den 5-7: e dagen av den första fasen av menstruationscykeln för att se till att folliklarna kan bilda ett ägg. Och även läkaren bestämmer menstruationscykelens fas, gynnsam för samlag med syftet att få ett barn.

Till sist

Faserna i menstruationscykeln är inte bara en gynekologisk term, utan också en process som varje kvinna bör känna till. Detta är en slags kvinnlig hälsobarometer, som du måste vara uppmärksam på och omedelbart konsultera en läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan ben skada under menstruationen och vad är orsaken

Inte varje kvinna kan skryta med utmärkt hälsa under menstruationen. Det kan finnas flera orsaker till att dina ben skadas under menstruationen: från helt säkert till att kräva omedelbar läkarvård....

Varför perioder försenades om det inte finns någon graviditet?

Med ett klagomål om en försening i menstruationen konsulteras ofta gynekologer, medan endast en del av patienterna är gravida. I detta fall rekommenderas det att göra ett test innan du besöker kliniken, vilket är det första steget till rätt diagnos....

Utseendet på vit urladdning med försenad menstruation om testet är negativt

Systemet för kvinnliga könsorgan är arrangerat på ett sådant sätt att eventuella interna förändringar återspeglas i vaginal utsöndring....