Varför finns det inga perioder efter den senaste födelsen, beror förseningsperioden på typen av utfodring, när är det värt att ljuda larmet?

Blödning

Frånvaron av menstruation efter födelsen av ett barn beror på de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Återställningen av menstruationscykeln beror på typen av matning och hormonell bakgrund hos modern, liksom livsstilen hon leder.

Oregelbundna perioder efter förlossning är ofta inte orsak till oro, men i vissa fall kan förseningen orsakas av patologi. Låt oss studera mer detaljerat om funktionerna i postpartum perioden och fall när det är bättre att konsultera en läkare.

Varför kommer inte menstruationen efter födseln??

Varför finns det ingen månatlig period efter barnets födelse? Anledningen till att kvinnor inte har menstruation efter förlossningen är ammonisk amenoré, orsakad av hormonet prolaktin. Det senare främjar produktionen av bröstmjölk och förhindrar ägglossning. Som ett resultat av detta finns det inga regler under amning..

Prolactin förhindrar uppkomsten av en ny graviditet, men en kränkning av utfodringsschemat, införandet av kompletterande livsmedel och andra faktorer har en effekt på återupptagandet av ägglossningen, även om modern fortfarande ammar. Om perioden efter födseln var minst en gång och sedan försvann kan deras frånvaro vara ett tecken på en ny graviditet.

Försenad menstruation efter förlossningen inträffar också på grund av förekomsten av någon sjukdom. En av de vanligaste sjukdomarna är endometrios. Många brott i födelseskanalen under förlossningen, samt kejsarsnitt, bidrar till dess utseende. Andra orsaker är endokrina eller inflammatoriska störningar, en tumör i livmodern.

Hur lång är förseningen av menstruationen efter förlossningen?

Under 42-56 dagar släpps kvinnor från livmodern från livmodern, eller snarare från den stora sårytan där morkakan fästes. Tilldelningar kallas lochia, de har inget att göra med menstruation. Till en början är lochia en ljus skarlakansfärg, men mörknar med tiden, och efter några veckor visas i form av vener och anemi.

Om det tidigare ansågs normen att återställa regleringen efter två eller till och med tre år, har denna period nu minskat till 6-12 månader. Detta beror på livsstilen för moderna kvinnor och införandet av olika produkter i spädbarns diet. Följande faktorer påverkar dessutom det snabba utseendet på menstruationen efter ett barns födelse:

 • ta hormonella preventivmedel;
 • kejsarsnitt;
 • endokrina störningar;
 • upphörande av amning på grund av olika omständigheter;
 • vägran att amma.

Amning

Med full och regelbunden amning observeras en försening i menstruationen i 12-14 månader. Återhämtningsperioden för cykeln är individuell, det finns inga etablerade normer - för någon händer detta på bara några månader, medan andra perioder inte har ett år eller ens två. I både första och andra fall är frånvaron av menstruation normal.

Amning av amning hos ammande mödrar indikerar en hög grad av prolaktin. Utseendet på reglering med fullfodring av barnet med bröstmjölk på bara ett par månader är ett drag i moderns kropp, vilket beror på arbetet i hypofysen som reglerar utsöndringen av hormonet.

Konstgjord utfodring

Om barnet äter anpassad mjölkformel, kan regleringen börja omedelbart efter sugaren, när det skadade området i livmodervävnaderna läker. Hos vissa mödrar observeras den första menstruationen endast 6 veckor efter barnets födelse, i andra fall är förseningen 10-15 veckor.

Den första menstruationen är ganska liten. Utseendet på riklig utsläpp av ljusröd färg kan indikera blödning i livmodern.

Blandad typ

Vid blandad matning av babyen uppträder menstruationsflödet vanligtvis 3-12 månader efter födseln. Ju tidigare mor tar bort nattmatningar, desto snabbare kommer hon att ha sin period.

Amning på natten är viktigt eftersom det är just nu som den maximala produktionen av prolaktin sker. En ökning av frekvensen för matning av mjölkblandningen påverkar också hormonet - mängden minskar gradvis. Återställningen av cykeln med en blandad typ av utfodring tar ganska lång tid, efter uppkomsten av den första menstruationen kan den andra inträffa först efter 2-3 månader.

Funktioner för postpartum perioden

Till en början är menstruationen för kvinnor som förlossar oregelbunden. Det tar tid att återställa menstruationscykeln.

Menstruationens varaktighet hos en fysiologisk frisk kvinna är från 3 till 7 dagar. Den normala volymen blod som utsöndras anses vara 50-150 ml.

Efter födseln ändrar mödrar ofta sin menstruationscykel. Om det tidigare inte var mer än 21-30 dagar, är det nu 25 dagar. Kvinnor som arbetar i arbetet konstaterar att under förordningen blir mer irriterande och tårar. Ibland förekommer migrän, illamående och ökad aptit. Alla dessa symtom indikerar premenstruellt syndrom. Återupptagandet av regleringen påverkas av antalet födelser, liksom de förändringar som kvinnans endokrina system genomgår..

Efter ett barns födelse säger många mödrar att menstruationen nu är mindre smärtsam. Detta beror på bättre utflöde av blod på grund av en förändring i livmoderns position.

Motsatta situationer förekommer också - kvinnor i arbetet klagar över smärta under menstruationen, som inte var där före förlossningen. Obehagliga känslor kan passera efter kroppens fysiska och psykologiska återhämtning. Om detta inte hände är det bättre för modern att konsultera en gynekolog, eftersom orsaken kan vara inflammation i bäckenet, överdrivna sammandragningar av livmodern eller annan patologi.

I vilka fall är det värt larmet?

Som regel är en lång försening i menstruationen förknippad med individuella egenskaper och nivån på hormoner i kvinnans kropp som föder. Emellertid kan olika komplikationer och sjukdomar i könsorganet också vara orsaken..

Om det inte finns någon menstruation efter amning eller utskrivning är mycket knappa, kan detta indikera Sheehan syndrom. Sjukdomen utvecklas efter svår blödning under förlossningen, kännetecknad av blodtrycksfall. Allt detta leder till döden av hypofysceller, och den senare påverkar, som ni vet, kvinnors reproduktionssystem, särskilt - mognad av ägg i äggstocken.

Ett annat problem med avsaknad av menstruation hos kvinnor som föder är hyperprolaktinemi. Denna patologi är en konsekvens av höga prolaktinnivåer även efter att en kvinna har slutat amma. Hormonet förhindrar att ägget utvecklas, medan mjölksyntesen fortsätter. Orsakerna till patologin är gynekologiska sjukdomar och hypofyseadenom.

Dessutom är frånvaron av amning ett kännetecken för syndromet. Konsekvensen av sjukdomen är dålig binjurfunktion och försvagad immunitet.

En gynekologkonsultation är nödvändig om du har följande symtom:

 • smärta i livmodern;
 • blödning av skarlakansröd;
 • menstruation inträffar två gånger i månaden;
 • menstruationens varaktighet är mindre än 2;
 • onaturlig lukt av blod;
 • fläckperioder (visas som ett resultat av den inflammatoriska processen och endometrios);
 • en stor mängd blod;
 • det finns ingen spotting på 180 dagar eller mer sedan amningens slut;
 • magra månatliga 3 cykler i rad och mer;
 • regleringens varaktighet är mer än 8 dagar, de åtföljs av obehag;
 • menstruationen kom och försvann igen;
 • överdrivna uterus sammandragningar;
 • spotting uppträder oregelbundet, även om det redan har gått sex månader efter återupptagandet av menstruation (äggstockspatologi kan vara ett problem).

Varför det inte finns några perioder efter förlossningen?

Kvinnans kropp genomgår så många fysiska förändringar under graviditeten att hon kanske inte tar upp det faktum att det inte finns några perioder efter födseln. Men varför de inte är där och när de kan förvänta sig dem efter ett barns födelse?

Kvinnor klagar ofta på förändringar i menstruationen efter födseln. Det finns tre alternativ som kan uppstå:

 • menstruationen återgår till sin tidigare rytm,
 • förvärra,
 • blir bättre.

Kan jag bli gravid efter förlossningen och när?

En av de specifika fördelarna med graviditet är nio plus månader utan menstruation. När börjar de igen efter graviditeten? Detta är en av de viktigaste frågorna för alla kvinnor i arbetet. Men tyvärr finns det inget definitivt svar på det.

Om du matar barnet från en flaska eller kombinerar amning med konstgjorda, kan menstruationens början falla 5-6 veckor efter förlossningen. En månad senare, till och med 3 veckor efter barnets födelse, kan du bli gravid igen.

Om babyformeln inte ges till barnet, är amningen fullständigt ammad, menstruationen kommer troligen inte att återupptas på många månader tills mjölken försvinner eller amningen om natten slutar. En minskning av frekvensen av utfodring till 3 bröst per dag är ett tydligt bevis på en förändring i hormonella nivåer och en föregångare för en tidig återgång av cykler.

Men menstruation kan förekomma under de första månaderna, även när det gäller amning. Det finns mer allvarliga frågor att tänka på: redan före den första ”röda dagen i kalendern” kan du bli gravid igen. Låt inte någon bestrida denna sanning!

Detta beror på det faktum att ägglossningen föregår menstruationen i den månatliga cykeln. Om du inte planerar att babysitta två eller flera spädbarn samtidigt, bör du tänka på preventivmedel så fort du börjar ha sex igen. Läkarna löser det 4-6 veckor efter en naturlig födsel.

Tänk på att preventivmetoder kommer att förändras. Om du använde ett diafragma eller en cervical cap innan graviditeten, måste du byta ut det med en gynekolog. Trots allt kommer livmoderhalsen efter förlossningen att ändra storlek.

Ammande mödrar bör vara medvetna om att östrogen är fienden för mjölkproduktionen. De som vill ta piller måste välja en formel som endast innehåller progestin. Eller välj injektioner var tredje månad, som också är östrogenfri och säker. Ett alternativ till piller och injektioner är födelsekontrollplåster för ammande mödrar. Men det är bättre att använda mekanisk preventivmedel - kondomer, livmoderkapslar.

Varför det inte finns några perioder efter förlossningen?

För att kroppen ska producera bröstmjölk producerar hjärnan hormonet prolaktin. Det hämmar ägglossningen, varför äggstockarna inte kan producera ägg. Menstruation behövs för att ”tvätta” resterna av ett icke livskraftigt ägg från livmodern. Och eftersom äggen inte bildas, krävs inte menstruation.

En återgång till det normala livet sker vanligtvis efter upphörande av amning. Hos de flesta kvinnor återupptas menstruationen som föds efter ett barns. En normal menstruationscykel varar var 21–35 dagar. Blödningen varar från två till sju dagar.

"Normalitet" betyder inte "habituality." Till exempel, om en kvinna tar preventivpillerar, blir oregelbundna, mindre smärtsamma, korta och magra perioder vanliga för henne. Men detta kan inte kallas normen. Och när, efter förlossningen, verkligen normala cykler återvänder till henne, kan hon uppfatta dem som en försämring av hennes tillstånd.

Om en kvinna före graviditeten diagnostiserades med intern endometrios eller hade en smärtsam period i anamnesis, kan det i början efter barnets födelse bli enklare menstruation. Men denna förändring är tillfällig. Förhöjda progesteronnivåer under graviditeten leder till en minskning av storleken på endometriimplantat. Resultatet är mindre smärtsamma perioder. Emellertid kommer den behandlande gynekologen regelbundet att övervaka livmoderns tillstånd, som patologin återkommer ofta med en förändring av den hormonella bakgrunden och smärtsam reglering återupptas.

Men för vissa kvinnor förbättras menstruationen efter förlossningen. Detta inträffar efter att graviditet och förlossning har utökat livmodern och utvidgat livmoderhalsen. Enbart detta kan förbättra framtida regler. Under graviditet och amning släpps också hormoner som slappnar av livmodermusklerna, minskar dess ton och minskar ömhet under sammandragningar..

Om det inte finns någon menstruation efter förlossningen, är det möjligt att bli gravid igen och i vilket fall?

Ingen gillar menstruationsblödning, och ingen vill att de ska vara onormala eller oregelbundna utan förklaring. Normal menstruation är förknippad med hälsa, varför orubbliga och onormala cykler först (efter födseln) är oroande. Men det största problemet i denna situation är den osäkra risken att bli gravid. För vissa - oönskade, för andra - längtade efter.

Förutom hormonförändringar finns det andra faktorer som påverkar den kvinnliga kroppen efter födseln. De flesta kvinnor får en betydande vikt under graviditeten och efter förlossningen. Vissa mödrar går ner i vikt snabbt när de inte sover och äter dåligt. Viktförändring har en stark negativ effekt på den hormonella bakgrunden i kroppen, vilket också påverkar menstruationscykeln negativt.

Vissa kvinnor kanske inte har sina perioder och möjligheten att bli gravid på grund av två sällsynta komplikationer efter graviditeten:

Sheehan-syndrom uppstår när en allvarlig blodförlust eller lågt blodtryck skadar hypofysen. Detta stör den normala funktionen hos äggstockarna. Som ett resultat avbryts produktionen av ägg, och med det menstruationen. Hormonterapi kan återställa fertiliteten..

Ashermans syndrom. Detta är resultatet av bildandet av ärrvävnad i livmoders slemhinna. Processen kan aktiveras efter dilatation och curettage. Läkare kan identifiera ett problem i ultraljud efter ett missfall eller förlossning, när de får reda på varför den önskade graviditeten inte uppstår.

Överensstämmelse med rekommendationerna från gynekolog, regelbundet kön och sport påskyndar återkomsten av normal menstruation. En balanserad diet med frukt, grönsaker, nötter och spannmål hjälper också till att återställa den kvinnliga kroppen och möjligheten att bli gravid igen. Möjligheten att bli gravid planerad återvänder med menstruationscykeln, ibland något före den!

författare-expert: Eleonora Borisovna Stupina,

perinatal center utövare,

professionell barnläkare med många års erfarenhet

Gillade du artikeln? Klicka bara på sociala medieknappar och dela med dina vänner!

Varför finns det inga perioder efter förlossningen?

Nio långa månader av graviditet slutade i efterlängtad födelse. För vissa gick denna process naturligt, och vissa kvinnor har fött genom kejsarsnitt. Oavsett hur barnet föds, börjar förr eller senare kvinnor oroa sig för varför det inte finns några perioder efter födseln och när de borde komma.

I den här artikeln kommer vi bara att överväga vilken period menstruationens ankomst efter förlossningen beror på, och i vilket fall förseningen är ett tecken på patologi och kräver omedelbar läkarvård.

allmän information

Återupptagandet av kritiska dagar efter barnets födsel föregås av en allvarlig hormonell omstrukturering, av denna anledning har vissa unga mödrar inte en period efter födseln. Dessutom orsakar detta beteende hos kroppen amning av den nyfödda.

En annan orsak till att menstruationen inte går kan vara en ny graviditet, eftersom kvinnor ofta tror att de inte kan bli gravida när de ammar sitt äldsta barn och inte lägger tillräcklig vikt vid användning av preventivmedel under samlag.

Frånvaron av menstruation efter förlossning kan orsakas av andra faktorer:

 • dagliga rutiner för kvinnor i arbetet;
 • funktioner i dieten hos en ung mamma;
 • varaktigheten och kvaliteten på en kvinnas sömn och vila.

För att perioderna efter barnets födelse ska komma i tid och fortsätta utan några förändringar, måste kvinnan äta ordentligt och balanserat, sova på natten och ta sömn på dagtid, inte behöva vara nervös och behandla alla sjukdomar, särskilt könsorganet, i tid..

Återhämtningscykel

Många kvinnor i arbetet är intresserade av hur många dagar eller månader de ska ha sin period. Som praxis visar, hos en ammande kvinna återställs cykeln i 14-16 månader efter förlossningen. Hos 7% av unga mödrar återgår menstruationen efter sex månader, hos 37% - från 7 månader till ett år. Hos 8% av kvinnorna börjar menstruationen i genomsnitt efter 2 år.

Vid amning

Oftast finns det inga perioder efter förlossning hos unga mödrar som matar sina barn sin egen mjölk. Diagnosen diagnostiserad amning med amning ställs i de fall då menstruationen mot bakgrund av amning saknas i mer än sex månader efter barnets födelse. Men denna situation kräver inte medicinsk ingripande och är naturlig för en lång ammeperiod.

Men även under amning kan menstruation uppstå, detta beror på kroppens individuella egenskaper, nämligen aktiviteten hos hypofysen, som styr produktionen av prolaktin.

Blandad

Om barnet har blandad kost kan kritiska dagar återkomma på sex månader. Med tillsats av kompletterande livsmedel under amningen kan menstruationen återgå även innan amningstiden slutar, oftast under sådana tillstånd börjar menstruationen efter 1 år.

Det faktum att det inte finns någon månatlig period med blandad utfodring förklaras av amningen, eftersom prolaktin produceras under hela denna period. Ju senare mamman slutar mata barnet med sin mjölk, desto längre syntetiseras hormonet och ju längre tid menstruationen försenas.

Artificiell

Om barnet ammas omedelbart från födseln, i detta fall återupptas kritiska dagar omedelbart efter återställningen av det inre slemskiktet i livmodern. Först upphör lochia att gå, och sedan börjar menstruationen. Perioden för återställande av regelbundenhet i cykeln kan ta från 1,5 till 4-5 månader.

Om det inte finns några symtom på uterusblödning, kan fläckning efter upphörande av lochia betraktas som början av den första menstruationen efter förlossningen.

Om barnet omedelbart efter födseln börjar äta blandningar och menstruationen inte inträffar i mer än fyra månader, måste du i denna situation inte tänka länge på vad du ska göra, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Funktioner i postpartum menstruation

Hos gravida kvinnor är normal menstruation helt frånvarande, men efter att barnet föddes blir kritiska dagar åter regelbundna efter en viss tid. Tänk på vad som händer i en kvinnas kropp efter förlossningen:

 • den regelbundna cykeln med kritiska dagar börjar nästan omedelbart efter barnets födelse, och själva utskrivningen skiljer sig inte från reglerna som var före graviditeten. Deras natur kan endast förändras om det finns inflammatoriska processer i kronisk form eller endokrina sjukdomar;
 • menstruation efter förlossningen kan vara smärtfri. Nästan 90% av kvinnorna noterar denna funktion av postpartum menstruation vid det första besöket hos gynekologen. Ur medicinens synvinkel beror detta på förekomsten av en böjning av livmodern före graviditet, vilket komplicerar det normala utsläppet av sekret. Efter att ha fosteret förändrar livmodern form och läge så att svängen ändras och menstruationens början inte längre är associerad med smärta;
 • även om menstruationen inträffar 1-2 månader efter födseln, betyder detta inte att kvinnans kropps återhämtningsperiod redan är slut och att du kan bli gravid igen. Med en ny befruktning bör du inte rusa för det tar ju minst två år att fylla på reserverna av mineraler och vitaminer som kommer att behövas för att ge näring till det nya fostret och för normal funktion av alla system i kvinnans kropp. För att förhindra en ny graviditet måste du använda lämpliga preventivmedel, som läkaren hjälper dig att välja.

Endast matningsaktiviteten och amningstiden i större utsträckning påverkar när de börjar menstruera efter förlossningen. Vissa företrädare för det rättvisa könet misstar sig mycket när de tror att denna period beror på metoden för förlossning, i själva verket är detta inte så. Efter naturlig födelse och efter kejsarsnitt bestäms menstruationens början med metoden att mata barnet.

Vanligtvis skiljer sig perioderna efter förlossningen inte mycket från de som fanns före befruktningen, men det finns situationer där du bör rådfråga en läkare omedelbart:

 • om det finns svår smärta i livmodern;
 • om menstruationsflödet har en mycket skarp specifik lukt;
 • om urladdningen är för intensiv och varar mer än en vecka;
 • om det inte finns några kritiska dagar 2 månader efter amningens avbrott;
 • om urladdningen har stora blodproppar och en ljus skarlakansfärg kan detta vara ett tecken på en allvarlig sjukdom.

Vad ska man göra

Om förlossningen redan är långt efter, och menstruationen inte har kommit, kan detta vara ett larm, men inte i alla fall bör få panik. Till exempel, om en mamma vars barn matas med blandningar inte har en period på 5-7 månader kan detta orsakas av en hormonell obalans. Och hos en ammande mor kan en långvarig frånvaro av menstruation orsakas av en minskad immunitet och brist på viktiga vitaminer och mineraler i kroppen. På grund av den låga skyddsnivån ökar en kvinna risken för att "fånga" olika sjukdomar och infektioner.

Det faktum att det inte finns några kritiska dagar efter förlossningen under lång tid kan vara ett symptom på polycystisk eller tubal obstruktion orsakad av inflammatoriska sjukdomar. Frånvaron av menstruation är inte den värsta konsekvensen av sådana tillstånd, det är mycket värre att de kan orsaka infertilitet.

För att förhindra farliga sjukdomar måste en kvinna i förlossningen genomgå en gynekologisk undersökning omedelbart efter upphörandet av ammar och sedan efter avslutad amning. I vissa fall kan en gynekolog rekommendera att man tar hormontester..

Om en patologisk orsak till avsaknad av menstruation identifieras, förskrivs medicinering ofta, traditionell medicin i sådana situationer kan inte bara vara ineffektiv, utan i vissa fall hälsofarlig, eftersom det kommer att leda till förlust av dyrbar tid.

De viktigaste rekommendationerna för unga mödrar är en balanserad kost, god vila, promenader i frisk luft, simning i öppet vatten under den varma säsongen och måttlig träning. Det rekommenderas att påbörja idrottsaktiviteter tidigast sex månader efter barnets födelse.

All behandling bör utföras under övervakning av en gynekolog, vid tidpunkten för behandlingstiden kommer återställningen av cykeln att ske inom 2-3 månader.

Försenad menstruation efter förlossningen

Försenad menstruation efter förlossningen är en normal process för varje kvinna som föder barn. Men du måste veta hur lång tid det kommer att ta att återställa cykeln och när du behöver träffa en läkare.

När efter en födelse av ett barn att vänta på menstruation

Det är definitivt omöjligt att besvara den här frågan. För varje kvinna i förlossningen varar processen för restaurering av kroppen individuellt. Reguli anländer vanligtvis inte tidigare än 8 veckor. Det beror på det allmänna hälsotillståndet, förlossningsförloppet och metoden för att mata barnet.

Till och med på förlossningsavdelningen märker unga mödrar fläckar - lochia. Med tiden ändrar de karaktär, lyser, blir slemhinnor. Blödningen slutar helt efter 1,5-2 månader efter leveransen. Därför är frånvaron av menstruation en månad efter födseln normen.

Om det inte finns någon utskrivning tio dagar efter födseln ska du rådfråga en läkare.

Här är en del statistik angående början av menstruation hos ammande kvinnor:

 • under de första sex månaderna börjar regleringen hos 7% av det rättvisa könet;
 • efter 7-12 månader kommer menstruationsflödet hos 37% av kvinnorna i arbetet;
 • från 1 till 2 år förväntar sig 48% av mödrarna menstruation;
 • och endast 8% av utskrivningen sker två år efter födseln.

Hur är amning och menstruationens ankomst

För att hantera orsakerna till att regleringen misslyckats måste du först vara uppmärksam på metoden att mata barnet.

Vid amning

Hos kvinnor som ammar barn naturligt kan menstruationen vara frånvarande under en lång tid - upp till ett år eller mer. Denna process förklaras av innehållet i en stor mängd prolaktin, som släpps när ett barn suger ett bröst.

Inom medicin tas detta fenomen som normen och kallas laktational amenorré. Ibland inträffar menstruation förrän hela amningen avslutats (detta kan pågå i upp till 18 månader).

Fördröjningens varaktighet beror på flera faktorer:

 1. Frekvens av applicering på bröstet. Om mamman matar barnet varje gång på begäran och inte per timme, utsöndras prolaktin mer, så menstruationen försenas.
 2. Mödrarnas hälsostatus. Vissa sjukdomar förorsakar mjölk.
 3. Kompletterande näring hos barnet. När barnet fyller 6 månader räcker inte moderns mjölk och föräldrarna introducerar kompletterande livsmedel. Spädbarn konsumerar naturligtvis mindre mjölk och prolaktinproduktionen minskar.

Mängden försenad menstruation efter födseln av ett barn med amning är upp till två år. Om en kvinna inte är orolig för smärtsyndrom eller obehag, finns det ingen anledning att oroa sig och konsultera en läkare.

Framtida mödrar är intresserade av hur mycket råmjölk som börjar sticka ut före barnets födelse. Normalt bör detta börja vid vecka 16. Detta innebär att förberedelserna har börjat för produktion av bröstmjölk..

Med konstgjord utfodring

Om en ny mamma matar ett nyfött med en blandning från en flaska, produceras prolaktin i mindre mängder eller dess produktion slutar helt..

I detta fall beror inte längre menstruationens fördröjning på amning, utan på livmoderens återhämtningsperiod. Ibland börjar menstruationen 3 månader efter att lochia försvinner. Normen för förväntan på ägglossning är 6-16 månader.

UPPMÄRKSAMHET! Så snart menstruationen börjar återställs kvinnans förmåga att få en ny graviditet. Därför, om en kvinna inte planerar att föda igen, är det värt att använda preventivmedel.

Vid blandad utfodring

Om barnet inte är tillräckligt med mjölk får han en blandning som en kompletterande mat. I det här fallet tar barnet bröstet, men inte lika ofta som om det bara är amning.

Under dessa förhållanden återställs cykeln efter tre månader, och ibland måste du vänta ett år. Denna körning beror på gradvis upphörande av amning - till att börja med att barnet inte appliceras på bröstet på natten, och senare erbjuds blandningen på dagen.

Om det inte finns någon menstruation på mer än ett år bör du kontakta en gynekolog.

Graviditet, som en orsak till försenad menstruation efter förlossningen

Avsaknad av menstruation kan rapportera en ny graviditet om samlag inträffade utan preventivmedel. Möjligheten att bli gravid uppstår 2-3 veckor efter upphörandet av ampar.

Många läkare håller med om att om påfyllning i familjen inte är planerad, bör preventivmedel användas inom 2 år efter förlossningen, eftersom ägglossning kan ske enligt ett oförutsägbart schema.

Om det fanns perioder en gång efter förlossningen och då var en försening är sannolikheten för en ny graviditet hög. En kvinna kan bli gravid även om hon inte slutar mata sitt barn.

Hormonell funktionsfel eller skada

Med en försening av menstruationen rekommenderas att du omedelbart gör ett graviditetstest. Om det är negativt, finns det en stor sannolikhet för hormonella störningar.

Orsakerna till funktionsfel i menstruationscyklerna efter förlossningen kan vara: inflammation i äggstockarna eller livmodern, endometrios, samt många brott eller skador under förlossningen.

Situationen när menstruationen gick efter förlossningen, och då var det en försening, ibland signalerar det en obalans av hormoner.

Hormonsvikt leder till en minskning av produktionen av bröstmjölk, därför ökar sannolikheten för att överföra barnet till konstgjord matning.

När ett år har gått efter förlossningen, men det inte finns några menstruationsperioder, kontakta en läkare för råd.

Vad bör vara postpartum-perioden

Det första som förändras i menstruationen är dess regelbundenhet. Om det fanns misslyckanden före födelsen av ett barn, bör de nu sluta.

Smärta under utsläpp försvinner eller blir minimal. Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar, men avvikelse är tillåten inom 21–35 dagar. Menstruationsflödets varaktighet är 4–7 dagar och maximalt 8.
De vanligaste är den första och andra dagen av regleringen.

I vilka fall krävs omedelbar medicinsk vård

Brådskande behandling till en läkare är nödvändig för följande symtom:

 1. Amning slutade för 2 månader sedan, och menstruationen kom aldrig.
 2. Efter förlossningen gör ont i nedre del av buken ofta, som vid menstruationens början. Smärta som inte försvinner på länge indikerar inflammation i livmodern.
 3. Ett stort antal blodproppar observeras i sekreten, och deras färg blir ljus skarlagen.
 4. Blodutflödet luktar obehagligt och skarpt.
 5. Menstruationen slutar inte mer än 8 dagar, och urladdningen är tjock och riklig..
 6. Det är en försening i den andra menstruationen efter förlossningen.
 7. Menstruationsflödet gick och försvann efter 1-2 dagar.
 8. Blödning indikeras mer än en gång i månaden..

Moms recensioner av menstruation efter förlossning säger att cykeln i de flesta fall är etablerad utan medicinsk hjälp.

Under 9 månader av graviditeten genomgår kvinnans kropp allvarliga förändringar, restaureringen av kroppen tar fyra eller fler månader. Menstruationens ankomst signalerar början av återhämtningscykeln. Om kritiska dagar inte kommer på länge, bör du rådfråga en läkare.

Om det inte finns någon menstruation ett år efter födseln, är det värt det att ljuda larmet

Om det inte finns någon menstruation ett år efter födseln, är det värt det att ljuda larmet

Senast firade du ett betydande datum i ditt länge efterlängtade barns liv. Ett upptaget år med upplevelser, små och stora glädje, första prestationer och framgångar flög förbi. Stormen av spännande känslor efter förlossningen har avtagit, och bara djupt nere i våra hjärtan är en känsla av ångest gnagande - det har inte funnits någon menstruation i ett helt år! Syftet med denna artikel är att hjälpa dig att skingra tvivel eller bekräfta rädsla..

Postpartum period

Ibland kan blödning efter förlossning förväxlas med menstruation, men i verkligheten är det inte så. De är en naturlig process som förekommer i varje kvinnas kropp, oavsett om hon födde ensam eller använder kejsarsnittet. Omedelbart, när arbetet är slut, förloras cirka 300 ml blod. Efter separering av moderkakan bildas sår på livmoderns yta, som sedan blöder. Dessa blodiga utflöden kallas lochia och normalt kan de observeras upp till 8 veckor efter födseln. Först är de intensiva i naturen, som gradvis krymper och försvinner när livmodern läker..

Hur länge finns det ingen menstruation och när ska de inträffa efter förlossningen? Låt oss överväga tre alternativ:

 • när kvinnan som födde inte ammar barnet av olika skäl, och han ammar helt;
 • när barnet får bröst samtidigt och matas med mjölkformel och kompletterande livsmedel medan det blandas.
 • när en nyfödd får bröstmjölk som enda mat och dryck introduceras inte kompletterande livsmedel på upp till 6-8 månader och det finns ingen dosering med vatten, med andra ord ammas det.

Alternativ 1. Konstgjord utfodring

I detta fall sker återställningen av menstruationscykeln snabbt. Den första menstruationen kan börja efter läkning av livmoderslimhinnan - med avslutningen av fördelningen av lochia. I genomsnitt tar denna process tid från 6 veckor och i mycket sällsynta fall till 4-5 månader efter leveransen.

All fläckning som inträffar efter suckers bör uppfattas som normal menstruation om det inte finns några symptom på livmodersblödning. Utseendet på sådan blödning är sällsynt, men antagligen till och med några månader efter barnets födelse.

Var uppmärksam på kroppens signaler, och om du är osäker på orsakerna till blödning, kontakta en läkare omedelbart.

Om det inte finns några perioder mer än fyra månader från början av arbetet, bör du oroa dig och genomgå en medicinsk undersökning.

Alternativ 2. Blandad utfodring

Med denna typ av utfodring är menstruationen inte från 3-4 månader till ett år efter att barnet föddes. Denna variation i timing är förknippad med det ögonblick då mamman slutade mata på natten och på morgonen. Bara under dessa timmar produceras ett hormon som ansvarar för produktion av mjölk och undertryckande av ägglossning, vilket resulterar i menstruation. Ju senare den nytillverkade modern slutförde utfodringen vid denna tid på dagen, desto längre har hon ingen menstruation.

Alternativ 3. Amning

Hur länge finns det inga perioder om barnet matas som avsett av naturen, dvs. när som helst, dag eller natt, på begäran? Och här börjar det roliga.

Det kan vara 3-4 månader, ett år eller till och med två! Yttranden från specialister i detta avseende är olika. Men alla är överens om att menstruationens tidiga början i detta fall är ett enskilt drag i kvinnans kropp och hypofysen, som ansvarar för utsöndring av hormonet "utfodring", fungerar på ett speciellt sätt.

En kort utflykt till amningens historia i Ryssland

"I sju månader bär mamman barnet i hennes livmoder och fyrtio fyrtio (40 månader) matar honom bröstmjölk," ett extrakt från den gamla slaviska kalendern. I veckan vid den tiden beräknades dessutom 9 dagar, och i månaden 40 eller 41 dagar, beroende på pariteten. Amning av bröstmjölk varade i nästan fyra och ett halvt år.!

I den avlägsna eran, utan Internet, medicin i sin nuvarande mening, speciell litteratur, alla slags missuppfattningar och rädsla, amades de vid barnets första gråt, gråt och efterfrågan.
Det fanns till och med ett respekterat och hederligt yrke kärleksfullt kallad ”sjuksköterskan”.

Då diskuterades inte värdet av amning, och barnets mor kunde vara med honom hela tiden och få stöd från släktingar i hushållets vård i huset och familjen.

Naturligtvis fanns det undantag, och sjuksköterskor kom till undsättning. I extrema fall användes konstgjord utfodring av get- och komjölk. Men det ansågs vara en stor skam för mamman om hon inte kunde föda barnet själv.

Med en sådan naturlig förlossningsförlopp, långvarig utfodring med modersmjölk orsakade det faktum att kvinnan inte har någon menstruation förvåning och oro. Vanligtvis började de ett år eller två efter barnets födelse. Och det ansågs som normen.

Brist på menstruation i omvårdnad - hormonella orsaker

Vad är en period? Detta är ett fysiologiskt fenomen som åtföljer processen för avstötning av livmoderslimhinna. Det tros att deras början regleras av hormonsystemet. I den första fasen av menstruationscykeln (räknat från den första dagen efter slutet av menstruationsblödningen), som varar i genomsnitt två veckor, mognar follikeln, varefter den bryts och ägget lämnar det. Äggets utgång från follikeln kallas ägglossning.

En gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln, som producerar hormoner, inklusive progesteron, "graviditet" -hormonet i 10-12 dagar. Om befruktning av ägget inte inträffade under denna period finns det ingen implantation i livmoderslimhinnan, då degenereras corpus luteum, nivån av progesteron i blodet minskar och menstruationen inträffar. Så fungerar det endokrina systemet cykliskt.

Vad händer när du ammar? I detta fall producerar hypofysen hormonet prolaktin, som ansvarar för produktion och kvantitet mjölk. Prolactin blockerar syntesen av progesteron, som förhindrar mognad av follikeln, stör menstruationscykeln och förhindrar befruktning. Efter att ett barn är födt, behöver en kvinna kroppens resurser för att föda en nyfödd och inte för en ny graviditet. Därför kommer menstruationen inte.

Om du ammar ett barn på begäran, och särskilt på natten och på morgonen från 6-8 timmar, är prolaktinhalten tillräckligt hög för att hämma ägglossningens början, och som ett resultat återställande av menstruationscykeln. Även om barnet redan är över ett år gammalt och lockar.

Tidigare använde våra mormor denna funktion i kroppen som en pålitlig preventivmetod. På grund av livets rytm, stress, dålig ekologi fungerar det naturliga hormonprogrammet och det är fortfarande bättre att skydda dig från oönskad graviditet medan du ammar..

Med avskaffandet, avslutandet av amningen återställs menstruationscykeln i genomsnitt efter två månader.

Ny graviditet

ja! Och detta alternativ av avsaknad av menstruation kan inte heller uteslutas. Trots att du bara matar ditt barn med din mjölk och som det ska, och menstruationsblödning inte har kommit, i praktiken inträffar ibland en ny graviditet under sådana förhållanden.

Och om du är osäker på detta, ta ett graviditetstest eller besöka en gynekolog.

Sammanfattningsvis drar vi slutsatsen:

 • Om du är en mamma som utövar konstgjord eller blandad utfodring, och menstruationen inte kom efter ett år från början av förlossningen, rekommenderar vi starkt att du besöker en gynekolog och gör alla nödvändiga tester. Kanske har du utvecklat en patologi för könsdelområdet och du måste genomgå en behandling.
 • Om den nytillverkade mamman följer traditionell amning, och det inte finns någon regelbunden blödning ett år efter födseln eller mer, låt inte larmet och paniken. Denna funktion är naturlig i kroppen, och frånvaron av menstruation är normen.
 • Om du efter ett år slutade att ge bröstmjölk och din menstruation inte började efter 2 månader, bör du besöka en läkare och ta reda på orsakerna.

Glöm inte heller sannolikheten för en ny graviditet, även med "rätt" utfodring..

Varför det inte finns någon menstruation under året efter leveransen

Återställningscykeln efter förlossning utförs annorlunda hos alla kvinnor. Början menstruation signalerar slutet på denna period. Varaktigheten för en sådan omorganisationsperiod kan variera upp till ett par år. Om det observeras att en kvinna inte har en period efter födseln är detta inte en direkt orsak till oro. Det är nödvändigt att ta hänsyn till samtliga faktorer, eftersom till exempel att mata ett barn direkt är förknippat med avsaknaden av kritiska kvinnliga dagar.

Återhämtning av cykeln efter förlossningen sker inte omedelbart

Funktioner för postpartum perioden

Återställning av menstruationsflödet är förknippat med hormonella nivåer. De huvudsakliga orsakerna till att det kvinnliga könet inte har någon menstruation efter födelsen av ett barn ett år senare, kan inkludera de hormonella förändringarna i kroppen och laktationsperioden..

Frånvaron av en månatlig menstruationsvätska kan också indikera att en kvinna snart måste föda igen. Vid amning är sannolikheten för befruktning inte ovanlig.

Återställande av fertil ålder och menstruation är en typ av individuell faktor. Menstruation kan vara frånvarande i flera månader, och i andra fall under hela amningstiden. Hos mer än hälften av kvinnor (50-60%) som inte ammar, återkommer reproduktions- och menstruationsaktiviteter vid 6-8 postnatal veckor.

I vissa fall, även under amningstiden, är ägglossning och sannolikheten för befruktning möjlig.

Processen med att återuppta menstruationen är strikt individuell, direkt beroende på metoden att mata barnet, timingen varierar också.

Vid amning återhämtar sig menstruationen inte snabbt

Varför ingen månad

Anledningen till frånvaron av menstruation kan vara patologi. Dessa inkluderar:

 • hormonella störningar;
 • cystiska neoplasmer i äggstockarna;
 • reproduktionssysteminfektion;
 • konstant stress och psykologisk stress;
 • tumörer i det kvinnliga reproduktionssystemets organ;
 • undernäring;
 • brist på ett fullständigt schema för dagen;
 • kvalitet och sömnfrekvens för kvinnan som födde;
 • flera födslar.

Amning

Den ständiga produktionen av prolaktin förhindrar ägglossningsprocessen och symptom på amning med amning observeras. Denna faktor kännetecknas om det inte finns någon menstruation i ett halvt år efter leveransen.

Varaktighet av amningsterminoré varierar från 13 veckor till två år.

Indikatorn beror på flera faktorer:

 • Systematisk bröstsugning. Matning efter barnets behov, snarare än regim, hjälper till att bilda prolaktin och intensiteten för omvandling av råmelkutsöndring till mogen mjölk. Återställningen av cykeln försenas.
 • Mors allmänna välbefinnande.
 • Början av att mata barnet. Amningstiden blir mindre frekvent och prolaktinsekretionen reduceras avsevärt, så återupptagandet av ägglossning och menstruation.

Amning förhindrar ägglossningens början

Därför är normen för frånvaron av menstruationsflöde under amning från flera månader till tre år. Om återhämtningscykeln är långsam, men det finns inga oroande symtom, behöver kvinnan inte förgäves.

Blandad utfodring

Om barnet inte har tillräckligt med bröstmjölk, börjar han få kompletterande livsmedel, anpassade anpassade mjölkformler läggs till maten. Även om barnet suger mammas bröst är det mycket mindre än med full naturlig utfodring. Och följaktligen reduceras produktionen av prolaktin, då kan den kvinnliga cykeln återhämta sig inom sex månader.

Det är möjligt att förvänta sig uppkomsten av menstruation före slutet av amningstiden endast med införandet av kompletterande livsmedel.

Hormonet prolaktin ansvarar för att stimulera mjölk och produceras tills barnet matas. Ju senare mamman slutför funktionen vid fästning vid bröstet, desto längre tid börjar menstruationens början.

Konstgjord utfodring

Om barnet är helt konstgjordt matas, äter den anpassade modersmjölken, eftersom prolaktin inte bevaras på grund av fullständig avsaknad av applicering i barnets bröst. Då är frånvaron av menstruation inte sammankopplad med laktogenesprocessen, utan begränsas endast av villkoren för en fullständig rehabilitering av livmodern.

Med konstgjord utfodring kommer cykeln att återhämta sig snabbare

Efter födelsen av den nyfödda börjar stadiet av livmoderinvolvering - en gradvis minskning av massa och volym, det tar sin tidigare storlek, svelget stängs. Efter moderkakan lämnar sig en såryta på sin plats, vilket kräver en viss tid för läkning. Således, för återställande av organet och tillväxten av en ny inre täckning av livmodern i endometrium, upp till åtta veckor.

När uterusvävnaden återställs stoppar lochiaen. Om utflödet av blod är volumetriskt kan det vara blödning efter födseln, detta händer när det finns rester i mödrarna i livmodern.

När det inte finns några symtom på uterusblödning kan utflödet som uppträder efter slutet av lochia tillskrivas den normala normala menstruationen. Denna situation uppstår sällan och observeras efter tre till fyra månader efter barnets födelse.

Efter avslutad återhämtningsfas med konstgjord utfodring börjar utvecklingen av ägglossningsprocessen och därefter börjar perioden. Normal period är upp till sex månader.

Om ett barn i förlossningen äter en konstgjord blandning, men hon fortfarande inte har några perioder efter ett år, måste hon konsultera en gynekolog.

Vilka är perioderna efter förlossningen?

Menstruationens början är direkt relaterad till hormonnivån. Den hormonella naturen under graviditeten förändras dramatiskt. Under postpartum börjar den kvinnliga kroppen sin återhämtning och fortsätter till sin normala regim. Inte en enda kvalificerad läkare kommer att ge dig ett absolut datum efter leverans av menstruation. Denna faktor är individuell hos alla kvinnor och den förekommer på olika sätt..

När bör din period efter förlossningen börja? Se om detta i den här videon:

Den första menstruationsuterinblödningen åtföljs ibland av smärtsamma upplevelser och riklig urladdning. Menstruationsperiodens och cykelns varaktighet kan också förändras..

Om oregelbundet menstruationsflöde eller andra ovanliga manifestationer märks, bör du omedelbart rådfråga en specialist för att undvika förekomsten av patologiska problem.

Normalisering av menstruationsfasen kan bero på några viktiga faktorer:

 • regelbundet matintag;
 • normaliserad daglig rutin;
 • psyko-emotionellt tillstånd;
 • kroniska sjukdomar.

Den första månatliga blödningen är fläckig och extremt knapp. Men ibland kan mycket starkt urladdning observeras. Deras fulla återhämtning kan förväntas i 2-3 äggstockscykler.

Vad man ska göra om det inte finns någon menstruation

Kvinnan som har fött är skyldig att noggrant övervaka sin hälsa och hälsa för att i god tid upptäcka kränkningar. Oregelbundna cykler i menstruationsflödet under postpartum bör inte orsaka spänning. Följande situationer bör vara orsaken till att en tid möts med en specialist:

 • långvarig frånvaro av normalt menstruationsutsläpp;

Om din period inte återhämtar sig under mycket lång tid bör du besöka en läkare

 • om menstruationen, tvärtom, verkade för tidigt;
 • svår smärta i nedre del av buken;
 • utsläpp med karakteristisk obehaglig lukt.

Det måste komma ihåg att befruktningen kan uppstå även i frånvaro av menstruation och vid långvarig naturlig utfodring.

Inledningen av menstruationsfasen efter ett barns födelse kan inte betraktas som ett faktum för en kvinnas beredskap för en ny graviditet. För en normal fullständig återhämtning tar det ungefär två år, efter denna period rekommenderar experter dig att tänka på att planera nästa befruktning.

Återställningscykeln efter förlossningen och dess tidpunkt påverkas inte bara av kroppens tillstånd, utan också av vilken typ av matning barnet använder. I genomsnitt, om barnet är en konstgjord person, är rehabiliteringsperioden minimal från 6 till 18 veckor, och vid amning kan det ta ungefär två år.

Varför det inte finns någon lång menstruation efter förlossningen

Ett av de huvudsakliga problemen som oroar en nyligen myntad mor efter rädsla för födelsen av en baby avta är det faktum att det inte finns någon menstruation och den vanliga cykeln bryts.

Om det inte finns några perioder efter förlossningen är detta inte en anledning till oro. Deras frånvaro beror på den fysiologiska naturen hos den kvinnliga kroppen. Det är viktigt att ta hänsyn till individuella egenskaper, hormonell bakgrund, matningsmetod, livsstil under och före graviditeten.

När bör perioden efter förlossningen komma

Man kan inte svara på denna fråga otvetydigt. Om din period inte går är det viktigt att ta reda på orsaken till deras frånvaro. Denna period kan pågå från flera månader till ett år, och vid upptäckt av samtidiga sjukdomar kommer menstruationen att vara frånvarande under längre tid.

Utvecklingen av bröstmjölk för utfodring av spädbarn är den viktigaste funktionen som reproduktionsorganen måste hantera..

Förseningen i menstruationen efter förlossningen är relaterad till det sätt på vilket utfodring sker:

 • barnet äter bröstmjölk;
 • tar emot mjölk, kompletterande livsmedel och mjölkformel;
 • endast mjölkformeln är livsmedelskällan.

När du undrar varför det inte finns några perioder är det viktigt att ta hänsyn till metoden att mata barnet.

Med konstgjord utfodring

När en kvinna helt överför barnet till konstgjord utfodring sker återställningen av menstruationen snabbt. Så snart slemhinnan i livmodern läker visas den första urladdningen.

Månader efter förlossningen kan komma om en och en halv månad, i vissa fall måste du vänta cirka 5 månader. Under denna tid återställs kroppens förmåga att bli gravid, och om det inte finns några planer på att bli gravid igen, måste preventivmedel användas.

De första postpartumperioderna börjar med liten urladdning, med tiden ökar antalet. De kan observeras flera dagar efter att barnet föddes. Vi talar dock om fläckar som kallas lochia. De förväxlas ofta med menstruation..

I frånvaro av menstruationslochia är en kvinna orolig i 1-2 månader, tills livmodern och dess slemhinna återgår till det normala. Om kejsarsnitt har ägt rum kan denna period försenas. Först är utsläppet efter förlossning hos en kvinna ljusrött, därefter mörknar gradvis, deras antal minskar. I slutet av den 4: e veckan får de utseende på blodiga vener.

Vid blandad utfodring

Vid blandad matning av barnet inträffar menstruationen 3 eller 4 månader efter födseln. Ibland sträcker sig denna period till ett år. Denna tidsperiod beror på att mamman slutar mata barnet på natten och på morgonen. Ju tidigare detta händer, desto snabbare är din period.

På morgonen och natten, vid amning, produceras prolaktin i kroppen. Huvudsyftet med detta hormon är produktion av bröstmjölk och undertryckning av ägglossningsprocessen. Med införandet av kompletterande livsmedel minskar mängden i kroppen.

På grund av det faktum att flera veckor efter födseln inträffar betydande förändringar i kroppen, kan cykeln återhämta sig under lång tid, och förseningen i ankomsten av den andra menstruationen i postpartum-perioden är ett vanligt fenomen.

Ta reda på orsakerna till förseningen, det är viktigt att utesluta återuppfattningen. Den kvinnliga kroppen är utformad så att nästa graviditet börjar före den första menstruationen efter barnets födelse.

Vid amning

Hos mödrar som ammar på ett naturligt sätt kan den vanliga utskrivningen vara frånvarande under lång tid. Detta beror på den stora mängden prolaktin i kroppen när barnet endast får bröstmjölk.

Inom medicinsk vetenskap, fenomenet när det inte finns någon menstruation på ett år eller mer efter förlossningen, läkare noterar hur amningsterminoré. Ibland varar detta tillstånd tills fullständigt upphörande av amning och kan ta upp till ett och ett halvt år..

Många kvinnor börjar låta larmet när det inte finns någon menstruation på sex månader eller till och med flera månader. Det finns dock ingen anledning till oro. Ur fysiologisk synvinkel är detta tillstånd normalt om amning är den enda näringskällan för den nyfödda.

Skälen för frånvaron av menstruation efter förlossningen

Om en kvinnas välbefinnande efter ett barns födelse inte orsakar och inte kompliceras av någon patologi, är förseningen i menstruationen efter förlossningen normal. Det finns ett antal faktorer som påverkar varaktigheten av en menstruationscykel..

En av de främsta orsakerna betraktas som amnings-amenorré - avsaknaden av blodutsöndringar förknippade med produktion av prolaktin i kroppen under amning. Det är viktigt att utesluta graviditet och hormonell obalans.

Graviditet

Försenad menstruation efter förlossningen kan indikera att en ny graviditet har inträffat, särskilt om det fanns samlag utan användning av preventivmedel. Detta är möjligt cirka 2-3 veckor efter födseln. För att minimera risken ger läkare några rekommendationer: avhållsamhet från samlag i cirka 5-6 månader, tar preventivmedel i 2 år efter att barnet föddes.

Det är också möjligt att bli gravid medan du ammar, även om du matar ditt barn på begäran på morgonen och natten..

Om ett år har gått och det inte finns någon menstruation, kontakta en läkare.

Hormonella störningar

Om testet visade ett negativt resultat med en försening av menstruationen och en ny graviditet utesluts, kan detta indikera utvecklingen av hormonella störningar orsakade av en patologisk process i reproduktionssystemets organ.

Störning av den hormonella bakgrunden är förknippad med inflammation i äggstockarna och livmodern, endometrios, samt förekomsten av ett stort antal brott och skador under förlossningen. En försening i den andra menstruationen kan också indikera dessa patologier..

Hormonell obalans påverkar också amning. Stor sannolikhet för att överföra ett barn till konstgjord matning.

Om din period går förlorad är det viktigt att omedelbart kontakta en specialist och klara lämpliga tester.

Vad kan vara menstruationscykeln för amning

Om det inte finns några perioder indikerar detta ett cykelfel på grund av kvinnans fysiologiska natur. Den första menstruationen när du ammar ett barn visas inte omedelbart, postpartum menstruation måste ibland vänta ungefär ett år.

Överflödigt ansvarsfrihet efter förlossningen inträffar under de första dagarna av regleringen. Förseningen under den andra menstruationsperioden efter barnets födelse under normal funktion av organen i det reproduktiva systemet kan vara flera veckor.

Frånvaron av menstruation efter förlossning under lång tid förknippas med förändringar i kroppen under graviditeten. Detta är inte en anledning till oro, utan en anledning att se en läkare för undersökning av könsorganet och att utesluta utvecklingen av komplikationer.

Varför så länge ingen menstruation efter förlossningen?

Vid en gynekologutnämning ställer kvinnor som nyligen har fött ett barn ofta frågan: ”Varför har det inte varit en period efter förlossningen så länge? Hon födde ett barn för mer än 6 månader sedan, intimitet med sin man är närvarande. Jag gör graviditetstest, men de är alla negativa. Vad påverkar en sådan försening? ” I sådana situationer är svaret förknippat med egenskaperna hos den hormonella bakgrunden, som är mycket individuella hos kvinnor som arbetar. Vad är dessa funktioner och när vi kan förvänta oss början av den första menstruationen, låt oss prata mer i detalj.

Varför ingen menstruation?

Återspeglar varför det inte finns några perioder efter förlossningen, var uppmärksam på huvudpoängen - ammar du? Om amning finns, kontrolleras din kropp nu av hormonet prolaktin. Det hämmar verkan av andra hormoner som reglerar äggstockarnas funktion och stoppar menstruationen.

Med aktiv amning är menstruationen inte frågan. HB blir den främsta orsaken till långvarig laktations amenoré.

På grund av frånvaron av menstruation efter förlossningen, är en ammande mammas kropp skyddad från graviditet, och tror att det inte finns tillräckligt med resurser för alla. Hos många kvinnor produceras prolaktin i en liten mängd, vilket inte är tillräckligt för att hämma ovariefunktionen fullständigt. Sedan, även med HB, upplever kvinnan i förlossningen menstruationsblödning.

Vad är amningsterminoré?

Det dominerande hormonet i en gravid kvinnas kropp är progesteron. Dess maximala nivå stöds först av corpus luteum, sedan av moderkakan, och vid födelsetiden minskar den. Före födseln börjar hormonet prolaktin, det ämne som är ansvarigt för amning, aktivt produceras. Prolaktinkoncentrationen ökar och når maximalt vid födelsetid och postpartum.

En ökad mängd prolaktin leder till en minskning av syntesen av östrogen och progesteron, som ett resultat är ägglossningscykler och menstruation frånvarande under lång tid.

Prolactin är huvudorsaken till den långa förseningen i menstruationen efter födseln. Denna period kallas laktational amenorré. Under denna period (om HB praktiseras utan användning av kompletterande livsmedel, utfodring minst efter 3,5 timmar, frånvaron av en nattpaus) kommer upprätthållandet av prolaktinnivån att vara på en tillräckligt hög nivå. Därför kan du koppla av och inte tänka på kuddarna i minst 6 månader efter födseln.

När kommer perioden?

Om en kvinnas amning är på en normal nivå kan menstruationen inträffa till och med 10-11 månader efter födseln. Två punkter måste förstås:

 1. När du aktivt matar ditt barn är du skyddad från ägglossning, så din period kommer inte att komma.
 2. Så snart du börjar mata ditt barn, dricka det upp - detta kommer att minska koncentrationen av prolaktin i kroppen.

Mättad med kompletterande livsmedel, kommer barnet att suga ut mindre mjölk, kommer kroppen säkert reagera vid denna tidpunkt. Hjärnan ger stoppsignalen, prolaktinet minskar och östrogen och progesteron ökar gradvis. Det reproduktiva systemet säger "Klar för befruktning", nya menstruationscykler börjar..

I genomsnitt har en ammande mamma inte en period på sex månader efter födseln. Men hos vissa kvinnor kommer menstruationen inom 3-4 månader.

Det finns kvinnor i vilka menstruationen inträffade under 1-2 månader av postpartum. Det beror på individens känslighet. Kvinnor med ett starkt reproduktionssystem och ökade hormonnivåer är mindre känsliga för effekterna av hormonet prolaktin. Deras första ägglossning sker snabbare. De kanske inte känner det, bara observera de primära tecknen:

 • det finns små fläckar;
 • oregelbundna knappa blödningar;
 • ritning, värkande smärta i nedre del av buken, utan urladdning.

Det här är de första tecknen på att barnomsorgssystemet börjar återhämta sig. Det är också viktigt att inte förväxla menstruationsflödet med lochia-specifika postpartumutsöndringar, som består av resterna av placentamembranet, slem och blod.

Och om jag inte ammar?

Om en kvinna omedelbart efter förlossningen överför barnet till konstgjord matning och inte ammar alls, återställs hennes månadscykel efter 1-2 månader. Men hos vissa kvinnor är menstruationen frånvarande upp till 6 månader efter förlossningen, även om de inte ammar. Detta är också ett normalt fenomen förknippat med kroppens egenskaper..

Du kanske behöver mer tid för att återställa den hormonella bakgrunden. Om du inte upplever några smärtsamma symtom, finns det ingen anledning till oro.

När det gäller icke-standardiserade situationer kommer oftast inte perioderna, eftersom en ny graviditet kommer. Det är mycket viktigt för kvinnor i arbetet att följa optimala preventivmetoder och regelbundet göra ett graviditetstest om det fanns en oskyddad närhet till sin man.

En annan orsak till frånvaron av menstruation kan vara patologier i det reproduktiva systemet - endometrios, cyster, fibroider. Vanligtvis åtföljs förekomsten av dessa patologier av livliga symtom, som är svåra att inte märka:

 • svår smärta;
 • oregelbundna blödningar;
 • konstig spotting av olika slag;
 • obehag i nedre del av buken

För att kontrollera förekomsten eller frånvaron av sådana problem är det nödvändigt att göra en ultraljud.

För att sammanfatta

En långvarig frånvaro av menstruation efter förlossningen är ett normalt fenomen förknippat med arbetet med hormonet prolaktin. Medan en kvinna ammar, förekommer inte menstruation. Om barnet från födseln ammas, har mycket tid gått men menstruationen går inte, kanske två alternativ:

 1. Det har inte gått tillräckligt med tid för en fullständig återställning av den hormonella bakgrunden.
 2. Du har att göra med patologiska tillstånd.

Om du märker konstiga symtom på smärta, inte karakteristiskt utflöde, konsultera din läkare för en diagnos..

Vad man ska göra om det inte finns någon menstruation efter förlossningen på nästan 2 år?

Efter att en skicklig lycklig man har nått ägget upphör menstruationen. Den efterlängtade graviditetsperioden kommer, under vilken kvinnan förbereder sig för det lyckligaste ögonblicket i sitt liv. Födelsen av ett barn är den största glädjen i livet som en framtida mamma väntar på så länge. Alla böcker har lästs om igen, alla rekommendationer från läkare och råd från nära vänner har beaktats. Nu är du helt medveten om hur du ska uppträda under den första månaden efter förlossningen, hur du tar hand om en nyfödd, att äta, vilka förfaranden som måste utföras utan att misslyckas, och när du kan återuppta nära relationer med en älskad. Men en fråga är ändå olöst för dig - vad ska man göra om menstruationen inte kommer på tillräckligt lång tid, till exempel 8 månader? Eller vad händer om det inte finns några månader fyra månader efter leveransen? Hur mycket att vänta?

Återhämtning av den månatliga cykeln efter förlossningen

Processen för att återställa menstruationen efter förlossningen är annorlunda för alla. Det är omöjligt att entydigt svara på att två månader efter födseln ska menstruationen återställas. Om vi ​​berör de medicinska standarderna från mitten av förra seklet, hävdade de flesta experterna att det inte finns någon menstruation i två år efter förlossningen. Detta uttalande baserades på ett enkelt faktum - medan en mamma matar sin bröstmjölk, kommer menstruationen inte.

Nu ammar få människor ammarna i två år. Moderna barn börjar äta mat från sex månaders ålder. Universell babymat, tidig introduktion av kompletterande livsmedel - allt detta förenklar inte bara en ung mors liv, utan bidrar också till en bättre utveckling av barnet.

Uppgifterna från modern medicin indikerar att menstruation i genomsnitt uppträder efter 10 månader hos ammande mödrar. Endast hos 7% av flickorna kan det uppstå upp till 6 månader efter födseln, och hos 48% av förlossningen återupptas cykeln efter 1 år.

Hos de unga mödrar som inte ammar sina barn återställs cykeln efter 10-15 veckor. Det är möjligt att till en början kommer det att finnas fel, men efter 2-3 cykler, som regel, normaliseras allt.

Hormonell omstrukturering är huvudorsaken till frånvaron av menstruation efter förlossningen

Månadlig återhämtning är en hormonell process. De huvudsakliga orsakerna som kan förklara varför menstruationen inte kommer efter födseln är hormonella förändringar i kroppen och amningstiden.

Men inledningen av en ny graviditet kan inte uteslutas, särskilt i de fall då en kvinna lever ett sexuellt liv. Det är inte ovanligt att en ny graviditet inträffar när du ammar ett barn.

Andra faktorer som kan framkalla en lång försening i menstruationen inkluderar:

 • funktioner i mammas näring,
 • sömns varaktighet och kvalitet,
 • funktioner i dagen.

En ung mors diet bör vara balanserad. Du måste sova inte bara på natten, utan också avsätta tid för att koppla av under dagen. Det perfekta alternativet är efter lunch, när barnet också vilar. Dessutom måste du under postpartumperioden begränsa den unga modern från alla slags stressiga situationer som påverkar nervsystemet. Och om det finns sjukdomar efter förlossningen, måste du börja behandlingen i tid och på lämpligt sätt.

Varför det inte finns några perioder under amningen

Den unga modern är utan tvekan orolig för frågan, varför finns det inga perioder efter födseln, och när kan de återhämta sig? Som redan nämnts ovan är denna fråga individuell, eftersom hur varje process går annorlunda. Men läkare kallar tre alternativ.

 1. När barnet ammas.
 2. Om barnet får blandad matning. Det vill säga bröst, modersmjölksersättning och kompletterande livsmedel.
 3. När barnet bara ammas.

Vi kommer att överväga var och en av dem separat..

Konstgjord utfodring - ett alternativ

Om mamman av någon anledning inte matar sitt barn med bröstmjölk, är processen för att återställa månadscykeln snabb. Den första menstruationen i detta fall visas omedelbart efter upphörandet av tilldelningen av lochia och fullständig läkning av livmoderslimhinnan. Detta kan uppstå mellan 6 veckor och 5 månader..

Viktig! Eventuell fläckning efter läkningsprocessen i livmoderslimhinnan anses vara menstrual. De enda undantagen är symptom på livmodersblödning, som i sällsynta fall kan uppstå flera månader efter förlossningen.

I händelse av att mamman inte matar barnet med bröstmjölk och menstruationen inte inträffar sju månader efter födseln, måste du genast gå till gynekologiska kontoret för en läkarundersökning.

Blandad utfodring - Alternativ 2

Med blandad utfodring kan menstruationen uppstå från 3 månader till ett år. Ett sådant brett utbud beror på att mamman inte ammar sitt barn på natten och på morgonen. Under denna period inträffar produktionen av ett hormon som ansvarar för undertryckandet av ägglossning och produktionen av mjölk. Baserat på detta kan det argumenteras - ju senare modern slutar amma sitt barn under denna tidsperiod, desto längre kommer hon inte att få menstruation.

Amning - Alternativ 3

När en kvinna föder tänker hon redan på hur hon ska mata sin bröstmjölk så länge som möjligt. Detta är en naturlig process som är direkt relaterad till förlossning. Men med amning kan det hända att modern inte får menstruation även efter två år. I denna situation skiljer sig experternas åsikter. Även om de inte utesluter det enda som menstruationens början under amningen är en individuell egenskap hos varje enskild kvinna.

De huvudsakliga orsakerna till frånvaron av menstruation hos ammande mödrar

Menstruation är ett fysiologiskt fenomen och deras början reglerar den hormonella bakgrunden. Follikulär mognad inträffar under de första två veckorna av menstruationscykeln. Sedan kommer fasen av brott i follikeln, från vilken ägget lämnar. Detta ögonblick kallas ägglossning..

Som ett resultat av brott i follikeln bildas en gul kropp som producerar graviditetshormonet - progesteron. Denna fas varar i 12 dagar. Om ägget inte befruktar under denna period, degenererar den gula kroppen, nivån på graviditetshormonet minskar och menstruationen börjar. Enligt detta "scenario" är det endokrina systemets cykliska arbete.

Tänk på hur det endokrina systemet fungerar hos en ammande mamma. I denna situation producerar hypofysen prolaktin - ett hormon som ansvarar för produktion av bröstmjölk. Det blockerar syntesen av progesteron, vilket resulterar i att follikeln inte når mognadsstadiet. Som ett resultat störs kvinnans menstruationscykel, vilket förhindrar befruktningen. En resurs för en ammande mamma är nödvändig för mjölkproduktionen, inte för befruktningen. Detta är det främsta skälet till frånvaron av menstruation.

Uppmärksamhet! Om en kvinna matar sitt barn på natten och på morgonen vid 6-8 timmar, producerar denna hypofys prolaktin, vilket förhindrar ägglossning. Våra mormödrar använde denna metod framgångsrikt som preventivmedel.

Menstruationscykeln återställs inom 2-3 månader efter avslutad amning.

Graviditetens början

I avsaknad av menstruation kan inte möjligheten till en ny graviditet uteslutas. Kanske du förväntar dig en andra födelse? Om du har några tvivel om detta är det bäst att besöka ett gynekologiskt kontor eller ta ett graviditetstest..

Och avslutningsvis vill jag dra viktiga slutsatser:

 1. Om en kvinna inte ammar och menstruationen inte inträffar inom ett år, rekommenderas det att besöka gynekologens kontor och klara alla nödvändiga tester. Det finns en sannolikhet för att utveckla en patologi för könsområdet, särskilt amenorré, som kräver omedelbar behandling.
 2. Om menstruationen inte förekommer under amningen, mer än ett år efter förlossningen, ska du inte få panik. I gynekologi betraktas detta som normen..

Om kvinnan är okej och inga åkommor har identifierats, bör du inte oroa dig - tiden kommer och menstruationen kommer att komma själv. Ta hand om din hälsa och hälsan för ditt länge väntade barn.

Varför det inte finns några perioder efter förlossningen?

Efter födelsen av barnet och separationen av moderkakan flyter ungefär 300 ml blod ut, och sedan börjar livmodern att sammandras och stoppar blödningen. Eftersom livmodern efter födelsen av ett barn är mer som en såryta, tar det tid att helt återställa slemhinnan (endometrium).

Under de kommande tio dagarna kan blod och blodproppar frigöras från livmoderhålet och gulaktigt utsläpp (lochia) är möjligt i 1,5 månader. Normalt bör det finnas lite blödning (en kvinna byter 1 dyna högst 1 gång på 2 timmar), om blodutsöndringarna ökar kan postpartum blödning (särskilt om det finns delar av morkakan i livmodern och det är omöjligt att minska det korrekt).

Serösa utsöndringar bör inte innehålla purulent föroreningar, om deras färg eller lukt förändras, kroppstemperaturen stiger - detta är möjliga tecken på inflammation i livmoderhålet (endometritis) och du bör rådfråga en läkare. Det är därför en kvinna inte rekommenderas att ha sex efter förlossningen i 1,5 månader på grund av möjligheten att införa en infektion tills livmoderslimhinnan ännu har återhämtat sig.

Månadlig återhämtning efter förlossningen

Om postpartumperioden är händelsefri, och kvinnan inte ammar, sedan cirka 56 dagar efter födseln återställs livmoderhålan och 10-12 veckor efter födseln har kvinnan den första menstruationen. De kan vara till skillnad från de som var före födseln (i intensitet och varaktighet). 2-3 månader är möjliga oregelbundna perioder, och sedan går kvinnans cykel gradvis tillbaka till det normala.

Avsaknad av menstruation efter förlossning: orsaker

Först och främst kan frånvaron av menstruation efter förlossning orsakas av amning med amning. Hormonet prolaktin, som produceras hos ammande kvinnor, stimulerar inte bara mjölkproduktionen utan hämmar också ägglossningen, utan vilken menstruation inte inträffar medan mamman matar barnet. Prolactin skyddar också en kvinna från att bli gravid om hon matar sitt barn var tredje timme med en nattpaus på högst 6 timmar. Om en kvinna regelbundet ammar ett barn, finns det ingen menstruation efter ett barn under ett år (upp till 14 månader), men det är sällsynt.

Vanligtvis kan en kvinna inte exakt följa ett sådant schema, och även med införandet av kompletterande livsmedel kan intervallen mellan utfodringarna öka. Även en liten funktionsfel räcker för att ägglossningen ska inträffa. Om du inte har några perioder efter födseln under lång tid bör du inte koppla av: nästa viktiga anledning till frånvaron av perioder efter barnets födelse kan vara det snabba början av en andra graviditet, särskilt med en oupplös cykel.

Om menstruationen försvann åtminstone en gång (och de kan återhämta sig när som helst, även med ammande mödrar), kunde inte prolaktin bromsa dem utan graviditet. Och om det fanns en försening i den andra menstruationen efter förlossningen, liksom även små symtom på toxikos, är det bättre att göra ett graviditetstest.

Ett annat skäl till vilket det inte finns någon menstruation efter förlossningen är de inflammatoriska processerna i äggstockarna, som orsakar hormonella störningar i kroppen. Av de möjliga orsakerna bör nämnas livmodertumörer och äggstocks tumörer.

En annan sjukdom som orsakar menstruations oregelbundenheter efter förlossning är endometrios, som oftast förekommer efter kirurgiska ingrepp i livmodern (kejsarsnitt), efter förlossning med ett stort antal brott och trauma i födelsekanalen.

Det är nästan omöjligt att säga när menstruationen av en kvinna, särskilt en ammande, ska återställas exakt - även med regelbundet utfodring 2 månader efter förlossningen är ägglossning möjlig. Men om frånvaron av menstruation under utfodring av barnet inte är en anledning till panik, är detta en anledning till att använda preventivmedel, eftersom det tar 3 år att återställa moderns kropp efter att barnet föddes.

Graviditet tidigare än detta leder till utarmning av modern och en otillräcklig mängd näringsämnen som är nödvändiga för nästa foster. Och om en kvinna inte matar barnet och det inte finns någon menstruation mer än 2-3 månader efter förlossningen, bör du rådfråga en gynekolog.

Månadsvis efter förlossning - oregelbunden cykel, försening, funktioner

En av de viktigaste frågorna som kvinnor ställer om deras hälsotillstånd efter graviditet och förlossning är etablering av menstruationscykeln, eftersom menstruationen nästan är den viktigaste indikatorn för kvinnors hälsa.

Efter ett barns födelse, mot bakgrund av uppdateringsprocesser som generellt sker i en kvinnas kropp, inträffar en förändring med hennes menstruationscykel.

Menstruationen kan försenas, gå oregelbundet och försvinna helt under ett tag. Men du ska inte få panik, eftersom allt detta är naturligt och normalt. Hastigheten för återhämtning och etablering av menstruationscykeln efter förlossning hos en kvinna beror på hennes fysiologiska parametrar, hormonell bakgrund, närvaron eller frånvaron av amning, stress etc. Vi kommer att diskutera i denna artikel menstruationen efter förlossningen - en oregelbunden cykel, försening, funktioner.

Funktioner i menstruation efter förlossning

Som praxis visar kan menstruationscykeln efter förlossningen bli något oförutsägbar och ha ett antal funktioner. Det finns ingen specifik tidsperiod under vilken menstruationen bör börja efter barnets födelse. Tidpunkten för dess början är rent individuell.

Många kvinnor noterar att de har några oregelbundna menstruationscykler inom några månader efter att de föddes, och ibland är menstruationen mycket svår. Detta beror på det faktum att den kvinnliga kroppen behöver lite tid för att återgå till normal funktion.

Blodigt utflöde hos friska kvinnor bör inte vara mer än 3-7 dagar. Mycket kort (ett par dagar), eller tvärtom, för lång menstruation, som slutar med blodkoagulering, kan prata om problem i kvinnans reproduktiva sfär - livmodertumörer (fibroider), endometrios (spridning av endometrial vävnad utanför livmodern).

Volymen av menstruationsblod spelar också roll. Normalt är det 50-150 ml. För mycket menstruationsflöde eller för lite indikerar också patologi. Cykelns varaktighet efter förlossningen kan variera. Om en kvinnors cykel till exempel före ett födelse var 20-30 dagar, så kan denna indikator i genomsnitt upp till 25 dagar efter förlossningen.

Ofta har nyligen födda mödrar det så kallade premenstruella syndromet, där en kvinna blir mycket irritabel, tårfull, ibland upplever yrsel, sömnlöshet, ökad hunger och till och med illamående.

Vissa kvinnor rapporterar början av menstruationssmärta, som de inte upplevde före förlossningen. Dessa smärta orsakas vanligtvis av att kroppen inte vill återhämta sig, psykisk instabilitet, inflammatoriska processer i bäckenet eller svåra sammandragningar i livmodern. Om en kvinna ständigt måste dricka smärtstillande medel och krampläkemedel under menstruationen, måste du definitivt träffa en gynekolog.

Ganska ofta inträffar den motsatta situationen. Efter förlossning, kvinnor som tidigare lidit av svår smärta under menstruationen, blir det smärtfritt. Detta beror på en förändring av läget för livmodern i bäckenet, vilket eliminerar hinder för det normala utflödet av blod.

Vid oro som oroar en kvinna för sin menstruation efter födseln ska du kontakta din gynekolog, men som regel försvinner alla gränsvillkor som beskrivs ovan inom några månader på egen hand.

Funktioner i menstruation efter förlossning under amning

Amning ger en stor effekt på menstruationscykeln efter födseln. Kvinnans kropp börjar fungera under tidigare okända förhållanden. Hypofysen ökar produktionen av hormonet prolaktin, som ansvarar för fördelningen av bröstmjölk och processen för amning.

Det är på grund av det höga prolaktininnehållet som menstruationen efter leverans kan vara frånvarande under lång tid. Naturen tar därför hand om modern och barnet och kastar alla kroppens krafter för att mata barnet, undertrycka äggstockarnas funktion, blockera ägglossningen och därmed göra det omöjligt för en ny graviditet att bli utmattad.

En egenskap hos menstruationen efter födseln med regelbunden amning är att menstruationen kanske inte sker förrän amningen har slutförts. Ankomsten av menstruation försenas på grund av det faktum att hypofysen under amningstiden producerar hormonet prolaktin, vilket undertrycker äggstocksfunktionen, till exempel ägglossning, vilket förhindrar uppkomsten av en ny graviditet vid amning. Prolactin kan fungera som en orsak till oregelbunden menstruation efter förlossningen.

Oregelbunden menstruationscykel efter förlossningen

Om en kvinna inte ammar sitt barn, kommer den första menstruationen efter förlossningen hon kommer på cirka 2-3 månader. Hos mödrar vars barn blandas, dvs. amning finns, men inte på begäran, menstruationen börjar i genomsnitt om 4-5 månader.

Leveransmetoden påverkar inte ankomsttidspunkten för den första menstruationen och upprättandet av menstruationscykeln. Det är riktigt, hos kvinnor som har upplevt komplikationer efter födseln i form av blödning, sepsis, endometrit, etc., kan menstruationen komma lite senare än förfallodagen, eftersom dessa processer hämmar återställningen av livmodern på grund av skada från inflammation.

En oregelbunden menstruationscykel efter förlossningen är en ganska vanlig förekomst. Ofta, efter ett barns födelse, blir menstruationen oregelbunden: menstruationen kommer, ibland kommer inte, den försenas i flera dagar, tvärtom, den börjar tidigare än föregående gång.

Cykeln kan ställas in på 4-6 månader, men om intervallet mellan menstruationens ankomst varierar med mer än 5 dagar efter denna period, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Återupptagandet av menstruationens regelbundenhet efter förlossningen är ett tecken på att den kvinnliga kroppen helt har återställt sin reproduktionsfunktion och är redo för en ny graviditet.

Försenad menstruation efter förlossningen

Som nämnts tidigare påverkar många faktorer återhämtningen av menstruationen efter förlossningen, inklusive:

 • allmänt tillstånd i moderns kropp;
 • hennes psykologiska tillstånd;
 • närvaro eller frånvaro av en fullständig sömn och viloprogram;
 • stressande situationer;
 • näring;
 • födelse komplikationer.

I genomsnitt sker återställningen av menstruationscykeln efter födelsen av ett barn 2-3 månader efter avslutad spotting spotting (lochia). Om kvinnans menstruation efter denna tid inte börjar börjar hon oroa sig för förseningen och eventuell graviditet.

Ibland händer det att menstruationen efter förlossningen redan har börjat, menstruationen var regelbundet under en tid och sedan började störningar. Detta är en typisk situation när du ammar. Men om cykelfel fortsätter efter upphörandet av amning, bör du rådfråga en läkare, eftersom sådana förseningar i menstruationen efter förlossningen kan vara ett tecken på ett antal sjukdomar.

En långvarig försening i menstruationen efter förlossningen kan orsakas av följande skäl:

 • otillräcklig produktion av hormonet östrogen på grund av hormonsvikt i kroppen;
 • förekomsten av cystiska förändringar i äggstockarna;
 • smittsam sjukdom;
 • allmän försvagning av den ammande moderns kropp, i samband med kronisk sömnbrist eller stress;
 • inflammatoriska processer som förekommer i könsorganen;
  närvaron av en tumör i livmodern eller äggstockarna;
 • ny graviditet;
 • Sheehan syndrom eller hypofysen apoplexy.

Först och främst, när man tar reda på orsakerna till förseningen i menstruationen efter förlossningen, är det nödvändigt att utesluta upprepad graviditet. När allt kommer omkring kan en kvinna lätt bli gravid ett barn innan den första menstruationen efter graviditeten, eftersom menstruationen kommer nästan 2 veckor efter ägglossningen, vilket är tillräckligt för befruktning.

Om graviditetstestet är negativt, och gynekologen inte avslöjade några patologier under undersökning, analys och ultraljud, bör en kvinna konsultera en endokrinolog, eftersom en lång försening i menstruationen efter förlossningen kan vara ett symptom på utvecklingen av Sheehan syndrom, när patologiska förändringar inträffar i hypofysen som orsakar hormonproduktionen att störa prolaktin. Detta syndrom kan utlösas av kraftiga blödningar under förlossningen eller andra komplikationer efter födseln..

Det rekommenderas att kvinnor efter förlossning för en snabb återhämtning noggrant övervaka deras hälsa, ta vitaminer, göra lätt gymnastik, ägna tillräckligt med tid till vila, promenader i frisk luft och sömn och även äta helt. Den dagliga rutinen och den rationella aktiviteten kommer att vara nyckeln till att snabbt komma i form, etablera en cyklisk och hormonell process och menstruationens regelbundenhet.

Kom ihåg att inte alltid en lång försening i menstruationen efter förlossning eller ett misslyckande i cykeln är farligt, men i alla fall är det oönskat att självmedicinera. För frågor och problem med reproduktionssystemet, kontakta en specialist.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

7 bästa läkemedel utan diskmedel för klimakteriet

* Granskning av det bästa enligt redaktionen för expertology.ru. Om urvalskriterierna. Detta material är subjektivt, inte en reklam och fungerar inte som vägledning för köp....

Funktioner hos folliklar i äggstockarna

Folliklar i äggstockarna är en integrerad del av det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket gör att du kan bli gravid ett barn. Avvikelser från normen i utvecklingen av dessa element är fyllda med obehagliga patologier och ibland infertilitet....

Endometrial hyperplasi curettage: recensioner av läkare

Inom gynekologi är livmoders patologier som kräver instrumentell intervention, diagnostisk eller terapeutisk, mycket vanliga. En av dessa sjukdomar är endometrial hyperplasi, vars behandling oftast består i curettage-proceduren....