Barnets fysiska färdigheter och utveckling vid 9 månader av livet

Harmonier

9 månader är det tiden för de första försöken att stå upp oberoende, flera faller på röven och uthållighet när man uppnår mål. Ett barn som nyligen sov och åt sitter redan, lekte, ler och "springer" på vandrare. Barnet på 9 månader är en aktiv utforskare av världen. Observation och nyfikenhet, huvuddragen hos den lilla.

Fysisk utveckling av barnet efter 9 månader

Efter 9 månader växer barnet ytterligare 1-2 cm och når redan 70 - 71 cm i längd. I vikt blir han bättre på 300-500 gram. och når 8 - 9 kg.
I samband med ökad motorisk aktivitet börjar barnet få mindre än tidigare.

Barnet fortsätter att lära sig att stå utan stöd, tränar en känsla av balans. Han går, håller fast vid ett stöd, lägger sig, klättrar på låga föremål, klättrar över dem, kliver i sidled i små steg, håller fast vid räcket på leksaken eller spjälsängen, reser sig och faller på en lutande glidbana med tonvikt som står på knä och händer, försöker stå utan stöd.

Barnet har en växande önskan att gå ett visst avstånd och inte krypa det. Han tar ut olika objekt på nivån av sin tillväxt, når ut till de som är intresserade med hans händer. Han börjar med säkerhet dra sig upp i armarna och försöker klättra upp i en låg fåtölj, soffan. Handlar självförtroende med händerna - han öppnar och stänger dörrar, täcker, sätter ett objekt i ett annat, tar ut det ur lådan och sätter små föremål igen.

Barnets känslomässiga beteende

Den emotionella världen med smulor vid den nionde månaden är fortfarande ganska blygsam. Föräldrar kan berika honom om de ständigt är med barnet. Det är verkligen viktigt för barnet att känna att mamma och pappa inte har övergivit honom, är redo att kommunicera med honom, leka eller bara vara i närheten.

Barn i denna ålder förstår redan tydligt stämningen som vuxna vänder sig till dem. De reagerar negativt på censur, ler lyckligt när de är berömda. Det är mycket viktigt att föräldrar försöker undvika kritik av barnet i kommunikationen, inte försöker förbjuda honom att lära sig om världen. De intonationer som vuxna vänder sig till barn bör vara vänliga, skonsamma, kärleksfulla..

Efter 9 månader förbättras talet och förmågan att imitera vuxna. Denna månad kommer att markeras med de första enkla orden. Från fragment av stavelsen lägger barnet till enkla ord. Det är sant att de fortfarande är meningslösa, men de första försöken att kommunicera inträffar.

Dessutom kan barnet redan:

 • Imitera djurljud.
 • Visa reaktion i form av skratt mot dikter och barnhem som mamma berättar.
 • Lätt att komma i kontakt med vuxna och barn.
 • Försöker efterlikna andra barns handlingar.
 • Han blir bekant med sitt utseende med "touch", rör vid öronen, håret.
 • Känna tillgivenhet för föräldrar. Innan dess var det en känsla av nödvändighet..
 • Länk action, ämne och ljud.

Kom ihåg att babyens normala utveckling under den nionde månaden i livet är möjlig endast i en miljö som är bekväm för honom, där människor kommer att uttrycka mestadels positiva känslor.

Funktioner för att mata barnet efter 9 månader

Efter 9 månader är babymat mer som en vuxens diet. Näring av ett barn vid 9 månader bör ske 5 gånger om dagen, medan morgon- och nattfoder bör vara bröst eller anpassad mjölkformel. Förresten, vi skrev nyligen om Rosakachestvo-inspektionen av modersmjölksersättning.

Det finns inga speciella skillnader i barnets meny om amning och konstgjord matning, förutom den första och sista måltiden. I det första fallet ger du barnet morgon och natt bröstmjölk, i det andra - blandningen. Om barnet äter med en avundsvärt aptit under dagen och dess vikt är inom normala gränser, försök att avvänja honom i denna ålder från kravet att äta på natten.

Vilka produkter ska stå på menyn? Eftersom barnets diet efter 9 månader är mer utbyggd är det mycket viktigt att noggrant övervaka hälsotillståndet. Veckans meny innehåller sådana produkter och rätter:

 • grönsakspuree med nästan alla grönsaker;
 • riven spannmål (majs, bovete, ris, havremjöl);
 • äggula;
 • hackat kött;
 • kanin- eller kycklingkött (bäst ges vid lunch);
 • kalvlever;
 • fettsoppa med låg fetthalt;
 • mejeriprodukter (keso, kefir). Ostmassa bör vara morgon eller kväll.
 • kex, kakor;
 • fruktjuicer och mosade krukor i burkar.

Det finns ingen garanti för att smulorna gärna äter levern eller dricker kefir, men han kan verkligen gilla keso och han kommer att vara redo att äta den varje dag. Det är därför vi rekommenderar att man skriver en meny individuellt, med hänsyn till råd från en barnläkare. Glöm inte att morgon- och kvällsmatning ska vara så enkelt som möjligt.!

Undersökning av ett barn av läkare vid 9 månader

Enligt det nya förfarandet för undersökning av minderåriga 2018, godkänt av Rysslands hälsovårdsministerium, daterat 10.08.2017 N 514н, vid 9 månader besöker barnet bara en barnläkare. Enligt samma beställning är det inte nödvändigt att ta blod- och urintest. Men om det är nödvändigt kan läkaren skriva ut vägbeskrivningar för ett oplanerat besök hos andra smala specialister, genomgå tester och genomföra olika undersökningar. Redan 2020 kommer dock ytterligare två vaccinationer att vara obligatoriska i Ryssland.

Att ta hand om en 9 månader gammal baby

Efter nio månader blir barnet mer självständigt varje dag. När du badar honom i badrummet kan du erbjuda barnet en tvålsvamp så att han kan tvätta sig själv, tro mig, den här processen kommer att ge honom ett stort nöje.

Om babyvård för din hud är otillräcklig, erbjuda försiktigt din hjälp. Du kan också låta barnet torka själv med en handduk. Fortsätt vänja barnet till potten i 9 månader, beröm för framgång och upprörd över misslyckanden.

Du kan inte tvinga barnet att sitta på potten mot hennes vilja, skriker och förbannar om han inte vill eller inte har tid att gryta, det kan skrämma barnet och få honom att känslomässigt avvisa detta objekt!

Spel och övningar för barnets utveckling efter 9 månader

Barn i denna ålder gillar verkligen utomhusspel, där du måste tillämpa befintliga krypfärdigheter. Sådana övningar förbättrar perfekt motorik, koordination och koordination av rörelser..

 • Spelet "Fånga upp". Ett barn i denna ålder kryper snabbt. Du kan gå eller till och med krypa efter honom och säga: ”Jag kommer att jaga, jag kommer att jaga! Jag fångar dig! ” Ta tag i hälen i hälen eller midjan: "Jag tog dig!" Vanligtvis reagerar barn mycket känslomässigt på sådana spel: skrattar, skriker av glädje, försök att krypa snabbare.

Vid denna ålder får barnet en annan viktig färdighet. Först kryper den framåt, sedan kan den vända sig och krypa i motsatt riktning.

Du kan lägga till variation i barnets rörelseväg och samtidigt träna musklerna i muskel- och skelettsystemet med enkel sportutrustning. Det är enkelt att göra av improviserade verktyg själv.

 • Övning "Skaffa leksaken." På låga nattbord, på kanten av soffan, lägg ut några leksaker. Barnet vill leka med dem - då måste han krypa till soffan och, hålla händerna, stå upp.
 • Övning "Rulla bollen." Barnet sitter på golvet. Rulla bollen mot honom, be honom att skjuta bort bollen. Hjälp ditt barn om inte allt fungerar första gången.
 • Övning "Att övervinna hinder." Bygg barnet på vägen efter hans jakt efter flera hinder genom vilka han kommer att behöva klättra. Det kan vara ett filt som rullas upp av en rulle eller flera kuddar som ligger på ett avstånd från varandra. Bygg ett kort podium: lägg i en låg bred låda i boken och linda den med en mjuk trasa.
 • Att läsa böcker, berättelser, sagor. Användningen av sagor är enormt, de hjälper till att utveckla tal, minne, uppmärksamhet. Och ljudtalor hjälper till att utveckla mer och mer hörsel..

Barnet kommer att klättra i kullen och lära sig att klättra av den. Du kan skapa en minislide: lägg på pallen ett brett, långt bräde, också insvept i trasa. Låt barnet krypa upp eller ner i det lutande planet. Hjälp barnet - vägled honom, uppmuntra, var alltid där för att hjälpa och skydda.

Barnet reser sig bara efter att han är redo för detta både fysiskt och psykiskt. Han vänjer sig gradvis till sin nya position: han står och ser sig omkring, men så fort han sänker sina händer plockar han in i röven. Detta kan fortsätta i flera dagar tills barnet lär sig att upprätthålla balans. Nästa ögonblick - barnet behöver inte bara stå, utan också vidta åtgärder och hålla fast vid stödet. Han kommer också att lära sig detta självständigt. En vuxen kan bara stimulera uppkomsten av nya färdigheter.

Baby vid 9 månader

Ett barn på 9 månader fortsätter att växa och utvecklas snabbt. Barnet behärskar nya rörelser, ord och lär sig världen omkring sig. Barn i denna ålder förvånar sig av nyfikenhet och aktivitet..

Baby på 9 månader - vikt och höjd

Viktökning och höjd hos barn under den nionde månaden är individuell. Vissa barn växer lite snabbare, andra lite långsammare, men det är inget fel med det. I genomsnitt lägger barn till 300 gram vikt och 1-2 centimeter tillväxt. Bröstets och huvudets omkrets ökas med 0,5-1 centimeter.

Höjden och vikten för pojkar och flickor vid 9 månader kan variera. Vanligtvis är pojkar större än flickor, men detta är inte nödvändigt..

Barntillväxt och vikthastigheter VEM TABELL TAR


Tabell över genomsnittliga indikatorer för vikt och höjd för pojkar och flickor vid 9 månader

Vad ett barn kan göra efter 9 månader

 1. Ett barn på 9 månader kan sitta. Och sitta också på egen hand med eller utan stöd. I sittande läge kan barnet vara upp till 15 minuter, spela eller studera ett nytt ämne.
 2. Ett nio månader gammalt barn står upp med stöd. Vissa barn i denna ålder kan oberoende röra sig längs soffan eller sängen och hålla fast vid sina kanter. Andra kan träna sina första försök att gå utan stöd.
 3. Efter nio månader kan nästan alla barn krypa på fyra. Undantaget är bara de barn som inte kryper alls. Istället för att krypa på fyra väljer de alternativa transportmetoder på prästen, på ett ben böjd under röven eller på knäna.
 4. Ett 9 månader gammalt barn interagerar aktivt med leksaker. Rullar, kastar, analyserar, samlar och investerar. Väljer och skiftar leksaker enkelt. Spelet blir roligare och kan pågå i 10-15 minuter utan vuxna.
 5. Ett barn med två fingrar kan fånga även de minsta föremålen. Därför bör föräldrarna uppmärksamma utrymmet där barnet leker. När allt kommer omkring, allt som barnet tog i sina händer kan lätt hitta sig i munnen.
 6. Barnet vet redan hur eller lär sig att tugga fast mat. Under förutsättning att barnet efter 9 månader har 5-6 tänder. Om barnet har 1-2 tänder eller ännu inte kommer denna färdighet att försenas lite.

Video om barnets utveckling vid 9 månader

Talutveckling och kommunikation efter 9 månader

Barnets tal börjar vara meningsfullt. Enkla ord visas: pappa, mamma, ge och andra som barnet har kontakt med människor, föremål eller handlingar.

Förutom ord behärskar barnet gester. Han kan visa, skaka på huvudet eller nicka, sitt samtycke eller oenighet. Viftar med handen eller hej, pekar ett finger mot föremål och ber om en leksak för att ge gester.

Barnet kan uppfylla enkla förfrågningar: ge, kom hit, låt oss gå, ta det etc. Barnet försöker upprepa ljud och handlingar som vuxna hört, mycket snabbt lär sig nya saker.

Baby vid 9 månader - näring och sömn

Barnmat blir allt mer varierande på grund av införandet av nya produkter i barnmenyn. Förutom grönsaker, spannmål och frukt, barnen fyller 9-10 månaders ålder bekant med fettsorter av kött, fisk och surmjölkprodukter.

Tidpunkten för administration och produkter måste diskuteras med läkaren och anpassas i enlighet med smularnas hälsa.

Läs mer om den första utfodringen Läs

Antalet måltider vid 9 månader är vanligtvis 5 eller 6. Ammande barn har en natt mer ammande än barn. Detta beror på att mjölkblandningen ger näring åt barnet längre än bröstmjölk.

Ett barn på 9 månader sover 14-15 timmar om dagen. Cirka 10 timmar faller på nattsömnsmumlarna, resten av tiden delas upp i två sömn om dagen.

De flesta spädbarn vaknar upp för nattmatning, och spädbarn vaknar oftare än spädbarn på konstgjord matning.

Ju äldre barnet blir, desto mindre tid tar det för sömn på dagtid och natten blir starkare.


Pot relation

Ett barn på nio månader är redo att bekanta sig med potten under förutsättning att han sitter säkert och kan sitta på egen hand.
De första försöken att sätta barnet i potten är bättre att göra omedelbart efter att ha vaknat och efter en promenad. Eftersom det för närvarande troligen kommer att barnet vill använda toaletten.

Kör inte bort, tiden på potten bör inte överstiga två minuter. Upp till ett år sker en bekant med potten, det är inte värt att vänta på att ditt barn börjar gå på toaletten omedelbart.


Hur man hjälper ett barn att utvecklas efter 9 månader

Pedagogiska leksaker för barn upp till ett år LÄS

• För att utveckla tal- och kommunikationsfärdigheter är det nödvändigt att ständigt prata med barnet, läsa dikter och sagor, sjunga sånger. Ju oftare barnet hör de olika vuxna talen, desto tidigare lär han sig att tala självständigt. Träna frågor där, ge och andra, beröm barnet för rätt svar.

• Gemensamma spel med mamma är mycket användbara för barnets utveckling. De kan vara helt annorlunda. Läsa böcker med vackra bilder, fingerspel, grodor, gömma sig, ok i bollen, leka med djurfigurer och andra. Det stora värdet av sådana spel är en känslomässig interaktion med mamma.

• Ge ditt barn möjlighet att leka självständigt. I denna ålder kan barn leka på egen hand i cirka 10-15 minuter. Den här gången spenderar barn på utvecklingen av motoriska färdigheter för små fingrar, leker med små föremål eller på kunskapen om världen, försöker komma in någonstans, för att öppna något. Vissa barn älskar ljusa leksaker, andra uttryckte rätter, tredje skor och kläder.

Varje barn är individuellt och utvecklas enligt sitt eget schema. Moderens huvuduppgift att hjälpa barnet att vänja sig runt världen och att säkerställa dess säkerhet.

Baby vid 10 månader. Vikt, höjd, utveckling. ATT LÄSA

Baby vid 8 månader. Vikt, höjd, utveckling. ATT LÄSA

Barnets utveckling vid 9 månader: vad barnet ska kunna berätta för Komarovsky

Ditt lilla barn i denna ålder kan redan med säkerhet rusa om en lägenhet eller ett hus och du kan bli förvånad över att han vet exakt var han kan hitta sina leksaker.

Utvecklingen av ett barn på nio månader, enligt Dr. Komarovsky, kännetecknas av ett bra kortvarigt minne och memorering av intryck och händelser som inträffade nyligen. Långtidsminne utvecklas med 3 år.

Barnet trivs med obegripligt prat

Den här månaden kommer barnet att glädja dig med obegriplig prat. Genom att ändra intonationen producerar barnet konstiga ljud. Vissa barn på 9 månader förstår vad du menar när du säger ordet "nej" och kan vinka "adjö".

Vissa småbarn kan svara med enkla instruktioner. Till exempel, på din begäran "Ge mig" bör barnet svara och räcka ut händerna.

Var uppmärksam på de små sakerna

För de flesta barn vid 9 månaders ålder är krypningen fullt utvecklad såväl som självständigt sittande. Håll ett öga på barn och upprätthålla balansen utan hjälp av en hand, skydda mot att falla bakåt.

Finmotorik är fullt utvecklad, greppet fortskrider, så nu är alla fingrar böjda i alla leder. Detta betyder att ditt barn kan ta en mycket liten föremål..

Inga vandrare

De flesta barn i denna ålder kommer ur sitt sittläge och håller fast vid möbler.

Faktum är att de flesta läkare inte rekommenderar användning av en rullator, för hos dem avvisas barnet av fingrarna och ett onormalt gång utvecklas. Vandraren skyddar dessutom helt mot chock och chock, och skyddsmekanismer utvecklas inte.

Undvik sockerhaltiga drycker i en flaska

Vid denna ålder äter ditt barn kompletterande livsmedel med minst två ammar. Spädbarn vid 9 månader redo att äta

 • på morgonen (frukt),
 • lunch (grönsaker, kött) och
 • på eftermiddagen eller
 • middag (spannmål, yoghurt, keso, etc.).

Några gånger under dagen erbjuder smulor vatten med mått. Undvik att ge honom juice i en flaska eftersom en söt vätska kan orsaka tandröta..

Kom ihåg att borsta ditt barns tänder. Försök förvandla små tänder till ett spel för att inte skapa motstånd mot munhygien.

Video Dr. Komarovsky, normer och villkor för barns utveckling vid 9 månader.

Vi utvärderar utvecklingen av ett barn efter 9 månader: normer för vikt och höjd för pojkar och flickor, nya färdigheter och näring

Utvecklingen av ett barn på 9 månader är mycket snabb. Att förbättra hans fysiska och emotionella tillstånd, intellektuella förmågor.

Barnet i denna ålder är mycket aktivt, därför krävs en granskning av sin kost för att fullständigt förse kroppen med de ämnen som krävs för normalt liv.

Det är användbart för föräldrar att känna till egenskaperna hos utvecklingen av spädbarn i nio månader, möjliga avvikelser och sätt att skapa nya färdigheter.

Tillväxt och viktfrekvens för pojkar och flickor

Intensiteten av viktökning och tillväxt vid denna ålder minskar. Under den nionde månaden blir barnet 1-2 cm längre och 450-500 g tyngre.

Barnet lägger omkring 4-6 kg till sin födelsevikt. Barnläkare bedömer barnens fysiska utveckling enligt de godkända WHO: s normativa indikatorer. Pojkar och flickor har vissa fysiska skillnader.

Tillväxtvärdena för barn av olika kön visas i tabellen nedan..

IndexHöjd i centimeter
flickorpojkarna
Låg65,367,7
Under genomsnittet67,769,7
Mitten70,172,0
Över genomsnittet72,674,2
Lång75,076,5
Väldigt lång77,478,7

Standarderna för vikt, huvudomkrets och bröst, godkänd av WHO, anges i tabellen nedan..

KroppsparameterflickorPojkarna
slutsatsövre gränsslutsatsövre gräns
Vikt i kilogram6,510,57,111,0
Bröstomkrets i centimeter41,046,043,047,0
Huvudomkrets i cm41,246,542,547,5

Om barnet inte har fått 1 kg eller har en stor kroppsvikt betyder det inte att han utvecklas felaktigt. Om barnet är aktivt, gladlynt, har han en normal aptit, detta indikerar hans goda hälsa.

Bildandet av varje barn sker individuellt.

Följande faktorer påverkar bildandet av barnet:

 • typ av utfodring;
 • meny, strömläge;
 • aktivitetsgrad;
 • antal och längd på promenader;
 • klasser med föräldrar (fysiska övningar, massage).

Barns färdigheter och färdigheter

Vid nio månaders ålder kan barn redan göra mycket, fortsätta att förbättra sina färdigheter. Muskuloskeletalsystemet stärks, så barnet blir fysiskt starkare. Förbättra syn, hörsel, motorik. Föräldrar måste veta vad ett barn ska kunna göra efter 9 månader.

Bröst i denna ålder kan utföra sådana åtgärder:

 • svara på förbud;
 • håll i huvudet med säkerhet, rotera det i olika riktningar;
 • stå upp, lutad på en stol eller soffa;
 • aktivt krypa runt i lägenheten. Valfritt måste barnet röra sig på knäna. Vissa barn kryper med bara sina händer utan att lyfta kropparna från golvet;
 • Sitt självförtroende utan stöd;
 • svara för att vädja till honom;
 • förstå betydelsen av meningar och fraser;
 • hålla leksaker i två händer, knacka på varandra;
 • klappa;
 • samla pyramiden. Ringar för barn i denna ålder är fortfarande i fel ordning;
 • kasta saker på golvet;
 • riva och rynka servetter;
 • att undersöka små föremål;
 • ta små saker med tummen och pekfingret;
 • vända sidor i en kartong.

Vissa barn på 9 månader börjar redan gå med stöd från sina föräldrar eller luta sig på en soffa, en stol. I denna ålder utvecklas intellektuella förmågor. Enligt studier har barnets hjärna mer än fördubblats. Ökar känsligheten hos epidermalt integument.

Minne förbättras. Barnets rörelser blir mer meningsfulla. Barnen älskar att spela “Kozu-Dereza”, “Ladushki”, “Ku-ku”, bryta torn byggda av kuber. Barn tycker om att hitta leksaker gömda bakom ryggen eller under täcken..

Neuropsykisk utveckling

Hos nio månader gamla spädbarn sker neuropsykisk utveckling intensivt. Nästan varje dag märker föräldrarna vissa framgångar och framgångar hos barnet.

Barnet blir mer intressant i kommunikation, emotionell. I denna ålder börjar barn uttala stavelser på ett meningsfullt sätt. Vid den tionde månaden i livet uttalar bebisar inte bara vissa ljud utan börjar också beteckna dem som specifika människor, föremål, handlingar.

Barn uttalar stavelserna "ma-ma", "ba-ba", "papa", "ge", "ja-ja." Just nu är det viktigt att stimulera bildandet av tal. Barn på 9 månader kan utföra enkla åtgärder på begäran av sina föräldrar: till exempel "ge en leksak", "ta in en penna", "öppna munnen". Småbarn kan peka fingrarna mot ett föremål som kallas en vuxen.

Nio månader gamla spädbarn känner starkt och anpassar andras humör. I denna ålder visas vanligtvis en favoritleksak. Med henne somnar barnet och lugnar sig. Trots närvaron av ett stort antal leksaker föredrar barn att hantera hushållsartiklar: papper, plastkoppar, skedar. Detta bidrar till utvecklingen av kognitiva förmågor..

Följande faktorer påverkar neuropsykisk utveckling:

 • familjär atmosfär;
 • tid och sömn och vila;
 • tillräcklig föräldrauppmärksamhet.

Flickor utvecklas känslomässigt snabbare än pojkar. De är mer knutna till föräldrar, tillgiven. Pojkar är mer oberoende och nyfiken.

Vilka tecken indikerar en utvecklingsfördröjning?

Det är viktigt för föräldrarna att se till att barnets bildning sker korrekt. För att göra detta rekommenderas det att jämföra indikatorerna i den nationella utvecklingskalendern med faktiska data..

Följande kan leda till förseningar i utvecklingen:

 • brist på uppmärksamhet och föräldraomsorg;
 • brist på utvecklingsverksamhet;
 • stressande situationer;
 • brist eller överskott av näring;
 • felaktigt ritade dagliga rutiner;
 • medfödd eller förvärvad allvarlig sjukdom.

Föräldrar bör vara uppmärksamma om barnet:

 • gör inga ljud;
 • svarar inte på hans namn;
 • Svarar inte på förfrågningar från vuxna;
 • kan inte sitta;
 • sover mycket, är apatisk eller för upphetsad;
 • motvilligt rör sig;
 • inte intresserad av leksaker, hushållsartiklar.

Om det finns tecken på utvecklingsförsening, ska du omedelbart kontakta en barnläkare eller barnläkare.

Hur man utvecklar ett barn i nionde månaden i livet?

Till barnet efter 9 månader fortsatte att utvecklas måste du genomföra träningskurser. Tyngdpunkten bör ligga på att förbättra motoriska färdigheter och hand i hand, tal, logiskt tänkande, fantasi, stärka muskler.

Barnet ska ha dessa leksaker:

 • mjuka kuber;
 • bilar;
 • musikinstrument för barn (trumma, piano);
 • dockor;
 • färgglada böcker;
 • konstruktör med massiva element;
 • tumlare;
 • sorterare;
 • pyramid.

Det är viktigt att uppmärksamma spelobjekternas egenskaper: de ska vara enkla att använda och underhålla..

Finmotorik

Det är viktigt att utbilda den fina motoriska färdigheten hos ett nio månader gammalt barn. Forskare har bevisat sambandet mellan utvecklingen av handhållenhet och talbildning. Det rekommenderas att introducera barnet på toalettpapper: visa hur det lossnar.

Barnet kommer gärna att riva och sprida delar av rullen. Du kan också fästa ett tejp i handflatan. Barnet kommer att börja studera strimla, försöka riva av det.

Ett annat alternativ för utveckling av finmotorik är att hitta leksaker i en skål med spannmål. För att förbättra den taktila uppfattningen är det värt att ge barnet att röra föremål i olika strukturer: grov, slät, hård, mjuk.

Användbar för finmotorik och ritning. Spädbarn vid 9 månader vet fortfarande inte hur man kan hålla pennor och penslar i händerna, använda akvareller. Du kan presentera ditt barn för fingerfärger. Ritning bidrar till utvecklingen av fantasi, kreativa färdigheter.

Fysisk aktivitet

Om barnet inte kan krypa efter 9 månader måste alla ansträngningar göras för att bilda en sådan förmåga. För att göra detta, skapa stöd för två ben i tur och ordning.

Barnhus med tunnel

Om barnet kryper bra, bör du köpa honom ett hus med en tunnel. Barnet kommer aktivt att röra sig i det och konsolidera den förvärvade färdigheten. Ofta beror på att barnet inte börjar gå eller krypa är muskelsvaghet.

För att stärka musklerna rekommenderas att man utför massage och olika fysiska övningar (särskilt på fitball). Det är önskvärt att massageterapeuten utförde manuell exponering. Hemma kan du tillämpa enkla massagetekniker. En uppsättning fysiska övningar är lätt att hitta på Internet eller utveckla med en specialist.

Ett exempel på gymnastik för ett barn:

 • att sätta barnet framför barnvagnen på ett sådant sätt att det är bekvämt för honom att hålla fast i händerna;
 • börja försiktigt och långsamt flytta barnets fordon framåt. Barnet kommer att sträcka sig efter barnvagnen, ta de första stegen;
 • att sätta barnet på en gymnastisk boll med ryggen till sig själv. Håll den i höfterna och börja luta fitballen i olika riktningar. Denna övning utvecklar koordination väl;
 • mellan möblerna, dra en lång spets på nivån på barnets knän. Håll barnet i händerna och få honom att gå över barriären.

Niomånaders är mycket förtjust i att hjälpa mamma eller pappa runt i huset. Man kan inte ignorera denna önskan. Pojkar kan få leksaker med konstruktions-tema, och flickor kan få plastskålar, som involverar sådana föremål i processen att använda dem. Simningsaktiviteter har en gynnsam effekt på fysisk utveckling..

Det bidrar inte bara till att stärka musklerna, utan också till att förbättra mentala förmågor. Om föräldrar praktiserade metoden för tidig träning, bör barnet redan 9 månader redan hållas väl i vattnet. Det är viktigt att klasserna är välorganiserade och regelbundna..

Talfärdigheter

För att få korrekt bildande av tal måste du kommunicera mycket med barnet. Barnet uttalar fortfarande bara stavelser, men hans passiva ordförråd bildas aktivt. Vuxna uppmuntras att använda enkla ord i konversationen.

Det är viktigt att alla familjemedlemmar kommunicerar på samma språk. Tvåspråkighet orsakar ofta förseningar i utvecklingen av talmulor. Det är värt att involvera barnet i konversationen och ställa honom enkla frågor..

Barnet kan fortfarande inte svara, men han kommer att försöka göra olika ljud. Föräldrar uppmuntras att upprepa de stavelser som talas efter barnet. Stimulerar också utvecklingen av tal, läser högt barnböcker, dikter, sjunger. Vissa föräldrar övar på att slå på tecknade barn på en dator eller TV.

Men detta är en felaktig inställning till lärande. Levande kommunikation är viktigt för barnet. Det är användbart att genomföra klasser med Doman-kort. Olika objekt visas på dem och deras namn anges nedan. Det rekommenderas att använda kort av olika ämnen.

Diet 9-månaders smulor

Under det första året av livet utvecklas barn aktivt och spenderar en stor mängd energi. För att fylla på sin styrka behöver de rätt näring. Barn på nio månader ammar fortfarande. Morsmjölk innehåller hälsosamma vitaminer och mineraler..

Men dessa ämnen räcker inte för ett barn i denna ålder. Den huvudsakliga energikällan och viktiga element är vanliga produkter. Det är viktigt för föräldrar att förstå att barnets matsmältningssystem ännu inte fungerar korrekt..

Därför är kroppen inte kapabel att tillverka grov mat. Det är viktigt att kompetent närma sig utvecklingen av menyn, matlagning.

Kosterna för barn på 9 månader inkluderar vanligtvis sådana produkter:

 • frukt- och grönsakspureer (från rödbetor, äpplen, gröna ärtor, kål, morötter, rutabaga, pumpa, plommon);
 • naturliga juice;
 • sallad, gräslök, dill, persilja;
 • spannmål (bovete, ris, havre, pärlkorn, korn);
 • smör och vegetabilisk olja (i en liten mängd förbättra matsmältningen och stärka immuniteten);
 • mejeriprodukter (kefir, keso);
 • kötträtter från kyckling, kalkon, kalvkött;
 • fisk (marina sorter är användbara för mental utveckling på grund av jodinnehåll);
 • äggen.

Att laga ett barn på 9 månader är ett par, genom att stela, koka. Bekvämmat och söta drycker är strängt förbjudna för barnet. Bröst i denna ålder äter fem gånger om dagen. Intervallet mellan måltiderna är 4 timmar.

Schemalagd utfodring ger maximal assimilering av näringsämnen, eliminerar överätande eller undernäring, förhindrar matsmältningsproblem. En ungefärlig diet för barn på 9 månader visas i tabellen nedan..

TidMatvanor
6 på morgonen.Användning av modersmjölk eller en anpassad blandning efter att ha vaknat upp
10.00Hel frukost. Inkluderar en rejäl och solid måltid i form av spannmål. Bovete frukost är särskilt användbart.
2 p.m.Middag. Skillnad i olika. För närvarande rekommenderas att ge grönsaks- och kötträtter (grytor, köttbullar)
18:00Lätt middag. Tung mat kan framkalla magsmärta, sömnstörningar. Det är tillåtet att ge barnet en liten mängd keso, kefir, fruktpuré
10 p.m.Sen middag. Representeras av bröstmjölk eller en anpassad blandning

Experter ger också följande rekommendationer:

 • för utveckling av tuggreflexer är det värt att ge mosade rätter mindre. Det är bättre att koka produkterna och sedan knåda med en gaffel;
 • det är viktigt att ge barnet bara färska måltider;
 • vid introduktion av en ny produkt i kosten bör ett allergitest utföras;
 • om barnet vägrar att äta någon maträtt, bör du inte tvinga honom. Du kan erbjuda den här produkten inom 1-2 veckor;
 • missbruk inte socker;
 • Det är användbart att introducera barnet till en familjemåltid. Detta kommer att bidra till en god aptit..

Regler för barnvård

Så att barnet inte skadar, mår bra och utvecklas normalt måste du ta hand om honom ordentligt. Efter att du vaknat bör du tvätta ansiktet. Vid behov måste föräldrar rengöra sina barns öron och näsa. Efter varje tarmrörelse bör våtservetter användas eller barnet ska tvättas..

Efter varje bad måste barnets hud behandlas med en fuktighetskräm. Om barnet sitter i blöjor, bör du se till att blöjautslag inte visas. Användbara luftbad, under vilka barnen är helt naken. En sådan procedur kan endast utföras under förutsättning av ett optimalt inomhusmikroklimat..

Vid nio månader gamla har barn redan tänder. Det är viktigt att regelbundet utföra munhygien.

Relaterade videoklipp

Om utvecklingen av ett 9 månader gammalt barn i videon:

Således gör nio månader gamla barn redan mycket. De kännetecknas av sin aktivitet och önskan att känna världen runt dem. Föräldrar bör hjälpa barnet utvecklas ordentligt.

För att göra detta är det nödvändigt att genomföra utbildningsspel, upprätta en regim och diet, utarbeta och följa den dagliga rutinen och ta ordentlig vård. Det rekommenderas regelbundet att besöka en barnläkare för att förhindra och eliminera olika avvikelser i hälsostatus, utveckling.

Vad en baby ska kunna göra på nio månader - ett fuskark för föräldrar

Föräldrar som följer utvecklingen av barnet i månader, märker verkligen att barnet efter 9 månader redan är medvetet om dess fysiska oberoende. Han flyttar fritt till alla platser som är tillgängliga för honom, utan att vänta på hjälp eller tillstånd från vuxna, han är mycket aktiv, utforskar allt som förekommer i hans synfält och därefter, där bara hans händer når. För att inte slösa bort förgäves, kommer vi att överväga vad annat barnet kan, vad är normerna för hans fysiska och psykologiska tillväxt, liksom vad man ska betona för att förbättra barnets färdigheter och lära honom nytt.

Vad en 9 månader gammal baby kan göra

Föräldrar måste vara särskilt vaksamma under barnets vakenhet, eftersom det är den tid då han är ganska snabb och han är mycket intresserad av föremål ovanför honom. Ta bort och dölj allt som kan vara farligt, falla på barnet, hjälpa honom att klättra till osäkra höjder.

Vad ska ett barn kunna göra efter 9 månader:

 • stå självförtroende, luta dig mot ett stöd och vidta flera steg med stöd;
 • sitta oberoende från vilken position som helst och sitta i upp till 15 minuter;
 • räcka ut och få leksaker, föremål;
 • att klättra på en soffa, stol, stol och annan höjd;
 • plocka upp saker med två till tre fingrar (nypgrepp);
 • uttala artikulerade stavelser och korta ord;
 • säkert och fast håller föremål i dina händer.

Ändå, till slutet allt som händer och konsekvenserna av deras handlingar, inser barnet fortfarande inte efter 9 månader.

Låt ditt barn visa självständighet. Ge honom en sked när du matar, låt barnet försöka tvätta sig, klä av sig, välja leksaker för spel.

Skillnader i pojkar och flickor

Barnets utveckling, oavsett kön vid 9 månader, passerar nästan utan skillnader, men det finns fortfarande några funktioner. Till exempel visar en flicka mer känslor och intresse för kommunikation. Pojken är mer intresserad av ämnen, så han föredrar att studera dem, snarare än för människor i närheten.

Vid den nionde månaden är pojkar också mer likgiltiga mot röster och ljud jämfört med flickor, varför flickor fyller upp sitt ordförråd snabbare, börjar prata tidigare och bättre. Men vision, orientering i rymden och aktiva spel är pojkens prioritering.

Det finns också ett typiskt utvecklingsschema för ett barn vid 9 månaders ålder när det gäller fysisk tillväxt:

PojkeFlicka

I genomsnitt får en månad ett barn cirka 500 gram. och växer med cirka 1,5 cm.

Mental utveckling av barnet

I psykoemotional termer kommer föräldrar att ha ännu fler skäl att vara glada för barnet, eftersom han vid 9 månader:

 • känner hans namn, reagerar på det med ett leende och en svängning på huvudet när han hör, visar intresse;
 • uttrycker egna känslor ljusare, skrattar och har kul, visar ilska och förargelse;
 • pekar fingrarna på specifika föremål som han vill ta, röra och även till de platser där han vill komma;
 • vet hur man visar med gester "nej" och "ja";
 • uppfyller enkla förfrågningar, till exempel ge, ta, ta upp en leksak, gå till mamma;
 • försöker hjälpa när han klä sig, sträcker ut armarna i ärmarna och benen i benet, tar han av sig hatten;
 • kan hitta vuxna genom att spela gömma, genom röst och steg.

Barnets personlighet vid nio månader bildas aktivt.

Stora motoriska färdigheter

Under den nionde månaden av barnets utveckling kryper han aktivt och ordnar om armar och ben mycket snabbt. Barnet står självständigt upp och står vid stödet, som han griper med händerna och lyfter sin egen kropp. Längs detta stöd kan han redan röra sig självförtroende, ta steg och ordna om händerna. Vissa barn flyttar runt i rummet på fötterna och följer allt stöd som är i deras sätt.

Finmotorik

Vad ett nio månader gammalt barn med finmotorik bör kunna göra är att använda nypgreppet på ett säkert sätt - att ta föremål med två eller tre fingrar. Utveckla denna färdighet genom att böja fingrarna varje dag, låt barnet rynka och riva papper, knåda plasticine, känna tyg och andra föremål av olika strukturer.

Presentera barnet för nya föremål och se till att de inte är farliga och att barnet inte sväljer dem. Låt oss röra vid en vanlig svamp, en plastflaska, spannmål i behållare, träkuber, skal - ju fler sensationer, desto bättre. Men bli inte bort, en eller tre nya sensationer kommer att räcka åt gången.

Världen

Barnas hörselminne är utmärkt, så barnet visar erkännande av människor, föremål, platser och visar en känslomässig reaktion. Vid en ålder av 9 månader dansar barnet till ljudet av musik, om föräldrarna dansade med honom i barndomen, svarar på förfrågningarna med rätt handlingar, kan visa pennan, om frågan.

Barnet tittar noga på de vuxna, deras intonationer, ansiktsuttryck, reaktioner på olika saker och handlingar och börjar kopiera dem. Under denna åldersperiod vet han redan hur han ska fokusera på flera objekt på en gång, därför spelar han ofta med två eller flera leksaker samtidigt. Men barnens favoriter under denna period är fortfarande musikaliska leksaker.

Uttal av stavelser och ordkedjor i ett nio månader gammalt barn är en daglig aktivitet. Barnet försöker imitera vuxna, och om han ständigt var engagerad i de första dagarna av sitt liv med "Tala från vaggan" -uppsättningen, kan han med 10 månader prata ganska meningsfullt och bygga logiska meningar.

Passivt ordförråd är mycket viktigt, så prata med barnet hela tiden, läs för honom, se till att ditt tal är korrekt. Till och med banala kommentarer på deras handlingar spelar en enorm roll. Upprepa ord i meningar, läs korta dikter, beskriv i ord allt du ser runt.

känslor

Han reagerar mycket våldsamt på utseendet på bekanta människor som barnet gillar, skrattar, ler, gester. Vid kommunikation används också ansiktsuttryck och gester denna månad ofta. Kroha räcker handen mot de saker som finns runt honom som är intresserade av honom och viftar med huvudet i missnöje med vad han inte gillar. Eftersom han redan kan uttrycka mer med icke-verbal kommunikation gråter barnet mycket mindre ofta.

Fysisk utveckling

Kroppen på nio månader gamla barn förbereder sig fysiskt för oberoende promenader utan stöd. Musklerna i axlar och höfter, ligament och neuromuskulär koordination stärks. Alla sinnen är redan väl utvecklade, särskilt hörsel. Efter att ha hört ett visst ljud kan barnet bestämma var det kommer ifrån och vad det betyder. Vid samma ålder skärs de andra snittarna först från ovan och lite senare på underkäken. Därför måste barnet tugga något hela tiden.

Hur man utvecklar ett barn på 9 månader

När man väljer att utveckla aktiviteter bör man fokusera på vad barnet redan vet och vad han borde kunna göra i slutet av nio månaders ålder. Klasser och spel ska vara systematiska, dagliga, korta (cirka 5 minuter) och det är mycket önskvärt att de äger rum samtidigt.

Vad man ska lära sig

Först och främst utvecklar både pojken och flickan krypförmågan - det beror på honom hur snart barnet kommer att kunna stå och gå självständigt. Oftast lägger barnet på magen och placerar intressanta leksaker från honom så att barnet kryper till dem. Muskelutveckling påverkas positivt av dans med mamma.

Lär dig att använda saker och till och med små föremål i enlighet med deras syfte. Visa på ditt exempel: du måste skaka rasseln, vika eller stränga små föremål, använda en sked för mat och så vidare.

Det är dags att visa barnet hur man klä av sig, ta av hatten, strumporna, öppna blixtlåset, sträcka händerna från ärmarna. Tja, och det viktigaste är talet: det korrekta, tydliga, snedvridda talet som barnet måste höra ständigt för normal utveckling.

Vad du ska spela

Med tanke på att ett barn måste kunna vara nio månader gammalt (i artikeln ovan) väljs spel.

För att utveckla finmotorik och fingrar är spel med bönor, nötter, småsten som hälls i en behållare mycket bra. Barnet rör vid dem, häller dem från en tank till en annan, medan han lär sig och samordnar rörelser. Fingerfärger och plasticin från deg har också en stor effekt på motorik..

Lek med barnet i "grodor", göm och sök, bygg från kuber, samla pyramiden, visa de vanliga sakerna i en ovanlig form, till exempel, vänd dem upp och ner, tryck barnet på rätt plats.

Simulera verkliga situationer i spelet och visa hur du behöver svara på dem. Det enklaste alternativet är en ringande telefon och dialog.

För nio månader gamla spädbarn skapades till och med speciella spelkomplex för utveckling, till exempel den unika boken "Vänlighet. Hur man växer upp ett bra barn. " Den innehåller 30 författares berättelser om uppfostran av 7 godhetskvaliteter utan att påtvinga och föreläsningar som kan läsas även av ett barn i en avancerad ålder. Tillsammans med grunderna i beteende i samhället upprättas nära kontakt med barnet och föräldrarna, och huvudpersonen i varje berättelse och spel är ditt barn.

För utveckling av hörsel och kreativ potential finns det ett effektivt spelskit "Little Musician" enligt metoden från M. Lazarev. Kom ihåg att barnet på 9 månader blir mer bekant med världen genom att höra.

Föräldraskap

De viktigaste riktningarna för att uppfostra ett barn vid 9 månader är utvecklingen av tal och samordnade, målmedvetna rörelser.

I det första fallet måste du prata med barnet så ofta som möjligt, berätta rim, läsa berättelser och berättelser, upprepa några ord med känslor så att barnet försöker upprepa enskilda stavelser. I denna ålder är barn särskilt observanta och imiterar mycket bra. Och denna nyans kan också användas för det andra fallet - med exempelvis hur och vad man ska göra med leksaker, föremål, kläder. Lär ditt barn att äta från en sked, dricka från en kopp, somna utan att ha på sig händerna och rörelsesjuka.

Vilken typ av leksaker behövs

Vid nio månaders ålder får barnet redan synligt nöje från spelprocessen och fortsätter att ta upp ny information som en svamp. Rätt val av leksaker kommer att hjälpa till att utveckla motoriska färdigheter och färdighet, kommer att ge mer kunskap om världen. Därför bör föremålen runt vara användbara: figurer av vilda och husdjur (så realistiska som möjligt), dockor som du kan lägga på och lägga i säng, leksaker i form av hushållsartiklar.

För att förbättra dina vandringsförmågor den här månaden, se till att köpa en gurney (en typisk design är ett hjul på en pinne), som kommer att fungera som en leksak och samtidigt stöd för barnet. För att lära sig nya saker och öka ordförråd är leksakböcker med olika spelelement lämpliga. Det här är inte vanliga böcker med sagor, de är multifaktoriella, med olika raslande, ringande element inuti som kan öppnas, stängas, dras, dras. I dag i butiker kan du hitta omfattande kartongböcker, textil och till och med gummi, som du kan ta ett bad.

Utveckling av spelcenter fungerar som en slags analog för leksakböcker. De består av stretching, fallande, snurrande element som kan skrynkla, slå på dem och lära sig hur de ändrar färg. Sådana centra utvecklar inte bara rörlighet, de kräver viss fysisk och mental ansträngning..

Nio-månaders daglig rutin

Som med alla månader tidigare, bör sömn och vakenhet vara tydligt enligt schemat. Ett barn behöver i genomsnitt 14 timmars sömn per dag, medan det på dagen bara tar cirka 4-4,5 timmar. Antalet dagarsömn är minst två. På natten kan ammade barn vakna krävande mat, men detta behov är inte lika akut som tidigare.

Undvik dagligt överarbete - detta påverkar barnets mentala tillstånd, han kan börja få problem att somna och hela behandlingen kan komma på vila. Promenader, spel, hygienprocedurer bör också vara ungefär samtidigt.

Exempelmeny

Barnets matsmältningssystem efter 9 månader är tillräckligt starkt för att gradvis ge alla typer av produkter och deras kombinationer. Med varje vecka ökar volymen av utsöndrade enzymer, så maten bryts ned lättare och snabbare. Dessutom påverkar det barnets immunförsvarsmekanism gynnsamt..

Tabell

Ett ungefärligt bord för matning av barn efter 9 månader:

FrukostMorsmjölk eller en blandning av 100-120 ml

Mald frukt 60 g

LunchGrönsakspuree eller ost 50 g

Fruktsaft 100-150 ml

MiddagMorsmjölk eller en blandning av 100-150 ml

Vegetabilisk puré 100 g

Köttpuré (låg fetthalt keso, yoghurt) 60-90 g

Hög teBaby yoghurt eller hackad frukt 100 g

Babykakor 1 st.

MiddagMorsmjölk eller en blandning av 100-150 ml

Kokt puré 60-70 g

Vegetabilisk puré eller ris 60 g

Halv hackad frukt

Andra middagenMorsmjölk eller blandning, kefir 150-200 ml

De bästa recepten för barnet

Vi erbjuder dig tre enkla recept för välsmakande och hälsosam mat att mata ditt barn efter 9 månader:

Persika med havregryn i mjölk:

 • 1 mogen, tvättad och skalad skalskal på ett grovt rivjärn;
 • Koka upp 100 ml mjölk 2,5% fett;
 • 1 msk. l Häll havregryn i en kokande mjölk i en tunn ström;
 • tillsätt riven persika och 3-5 min. svaga över låg värme.

Potatis- och zucchinisallad:

 • 2 medelstora potatis för att skala och skära i små kuber;
 • lägg i en kastrull, häll vatten till halva volymen;
 • Skala 0,5 zucchini, hacka som potatis och tillsätt också till pannan;
 • slå på medelvärme, koka upp och koka i 5-7 minuter;
 • tappa ur vattnet, svalna och rör om grönsakerna lite;
 • tillsätt 1 tsk. vegetabilisk olja.

Ris med torskfilé är också möjlig under den nionde månaden i ett barns liv:

 • 1,5 msk. tillsätt ris och 4-5 cm lökstjälk till 1 liter kokt vatten;
 • 15 minuter. koka över låg värme;
 • Tillsätt 30 g kyld torskfilé till ris och koka i ytterligare 7 minuter;
 • ta bort skålen från värmen, tappa buljongen i en separat skål, blanda alla ingredienser och smaka 2-3 msk. l buljong, ett par droppar vegetabilisk olja.

Barnvård vid 9 månader

Under denna åldersperiod är alla babyhygienprocedurer och vård baserade på samma åtgärder som genomfördes tidigare från födseln till 9 månader. Detta inkluderar daglig tvätt, tvätt, bad, massage och gymnastik..

Skriv i barnets schema och ta hand om honom så att han är van vid den dagliga rutinen från barndomen.

Badning

En nio månader gammal är glad att spendera tid i badrummet och spela spel. För älskare av stänk i vattnet kan du stanna kvar i upp till 30 minuter. Du kan använda vattnet kul för utvecklingen av barnet, vattenövningar eller ockupera ett barn med såpbubblor, skum, gummidjur.

Eftersom barnet sitter säkert med 9 månader kan du köpa en speciell cirkel eller stol till badrummet. De ger inte bara stabilitet utan ger också ytterligare säkerhet..

Massage

Efter 9 månader måste ett barn förstärka ryggmusklerna inte bara genom att krypa utan också med hjälp av massage. Höjdpunkter:

 • en varaktighet på cirka 10 minuter görs bara om barnet är lugnt och på gott humör;
 • tyst tyst musik hjälper barnet att koppla av;
 • starta proceduren med mjuka slag med handflatorna, passera genom alla delar av smulkroppen, massera dina axlar och armar till fingrarna, gradvis nedåt under;
 • massera magen medurs;
 • vidrör inte ryggraden i alla fall, bara på sidorna;
 • massera separat varje finger och handflator;
 • Sammanfattningsvis använder du nästan viktlösa klappar.

Massage görs bäst före sänggåendet..

Gymnastik

Träning med gymnastiska procedurer är tvärtom bra på morgonen efter en nattuppväckning, innan barnet äter frukost. 10 minuter räcker för att förbättra den allmänna hälsan den här månaden..

Knåda underarmarna och musklerna i ett barns händer som ligger på ryggen, böj händerna i lederna, vilket gör dem till cirkulära rörelser, upp och armar korsade på bröstet. Knåda benen, böj dem omväxlande vid knäna, simulerar promenader och cyklar. Vänd barnet från ryggen till magen och ryggen, lyft och utför sittande med stöd.

Vanliga problem

Efter att ha kommit fram till vad ett barn ska kunna göra vid 9 månaders ålder, tappa inte tecken på problem, som så småningom utvecklas till ganska allvarliga. Tänk på de vanligaste.

Vägran att prova ny mat. Att tvinga ett barn är inte alls omöjligt, utan försenar det också med kompletterande livsmedel. Experimentera därför med olika typer av produkter och erbjuda dem när barnet är hungrig. En onödigt hög lufttemperatur kan också vara en orsak till vagaries..

Rädsla för främlingar. Denna reaktion anses vara normal för spädbarn vid 9 månader gamla, de kan vända sig från främlingar och gråta, gömma sig och räcka ut för mamma.

Inget behov av att insistera på att kommunicera med en främling, att övertyga att han är bra, barnet kommer att vänja sig det snabbare om nya människor är neutrala.

Feber och tandvärk. Speciella medicinska kylgeler och febernedsättande läkemedel hjälper till att lösa detta problem. Rådgör med din läkare i förväg så att du inte behöver leta efter ett apotek mitt på natten..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kanske är jag gravid? Metoder för att bestämma graviditet före försenad menstruation

”Något händer med mig. Jag känner mig konstig. Kanske hände det... Är jag gravid? Eller är jag bara sjuk? ” - kanske detta är tanken i ditt huvud just nu....

Är det möjligt att gå till kyrkan under menstruation: uppförandens regler i katedralen

Kritiska dagar är integrerade kamrater av kvinnor från puberteten till början av klimakteriet. Cyklisk urladdning av blod indikerar hälsan hos både reproduktionssystemet och kvinnans hela kropp....

Menstruation med en obehaglig lukt - de viktigaste orsakerna, sätt att bli av

Den obehagliga lukten efter menstruation, såväl som under deras kurs, kan bli en föregångare av allvarliga problem förknippade med hälsan för hela organismen och reproduktionssystemet, som en del av den....