Vad är livmodernadenomyos? Symtom, orsaker, diagnos och behandling

Harmonier

Uterin adenomyos är en sjukdom som kan förstöra en kvinnas planer på att bli mamma. I rangordningen av infertilitet, tar denna sjukdom andra plats, enligt olika källor, drabbar den tre till femton procent av kvinnorna.

Som praxis visar, är huvudgruppen av kvinnor som utsätts för denna sjukdom, kvinnor från 25 till 35 år. Denna lumvande fiende för någon kvinna kallas livmodern endometrios eller kort sagt livmodernadenomos.

Vad är livmodernadenomyos?

I kvinnans kropp, inuti livmodern, finns en speciell vävnad som kallas endometrium (det är den som lämnar kroppen under menstruationen). I en perfekt fungerande kropp täcker den insidan av livmodern och förbereder sig för att acceptera ett embryo. Om befruktningsprocessen inte inträffade lämnar denna vävnad kroppen, och på sin plats bildas en ny och så vidare i en cirkel från menstruation till menstruation.

Men ett misslyckande inträffar i kroppen och endometrium börjar täcka inte bara livmoderns inre hålighet, utan börjar också tränga in i muskelvävnaden i livmodern, såväl som i bukhinnen och äggstockarna..

Faran för livmodern adenomyos

Eftersom adenomyos är en sjukdom i det främsta reproduktiva organet hos en kvinna, är den största faran som en kvinna står inför med denna sjukdom infertilitet. Det är värt att notera att en kvinna som redan är gravid riskerar att förlora fostret och kommer att få en svår födelse.

Med adenomyos finns det en stor sannolikhet för en ektopisk graviditet, på grund av de drabbade äggledarna blir de oförmögna för ägget, men spermierna kan lätt komma in i rören där befruktningen inträffar.

Med utvecklingen av sjukdomen kan adenomyos infektera alla närliggande organ, och en gång i blodet kan den spridas över hela kroppen.

Det finns en sannolikhet för att adenomyos kan påverka nervfibrerna i vävnaderna, vilket kommer att leda till olika sjukdomar. Med adenomyos finns det också en risk att sjukdomen utvecklas till en livmodercancer.

Grader av sjukdom

Vid livmoderns endometrios utmärks fyra olika grader av sjukdomens utveckling, när sjukdomen utvecklas.

 1. Sjukdomen påverkar direkt det inre skiktet i livmodern.
 2. Sjukdomen tränger in i livmoderns muskelskikt och påverkar inte mer än hälften av hela området.
 3. Det påverkar mer än hälften av hela muskellagret i livmodern.
 4. Sjukdomen går längre än livmoderns muskelskikt, vilket i framtiden innebär att alla närliggande organ besegras.

Orsaker till livmodern adenomyos

I dag har medicinen en hög utvecklingsnivå; specialister kan inte äntligen fastställa och namnge huvudorsaken till att sjukdomen börjar utvecklas hos kvinnor. Läkarna presenterade flera versioner av förekomsten av adenomyos.

Vissa läkare förklarar förekomsten av sjukdomen genom att livmodervävnader tränger igenom livmodern genom äggledarna, detta fenomen är ganska vanligt och denna version har rätt att existera, om inte en men det förklarar inte hur sjukdomen uppstår i livmodern.

Andra experter föreslår att sjukdomen troligen börjar från resterna av ofullständigt regresserad embryonvävnad. Det finns många fler olika åsikter och teorier. Jag vill notera att det inte finns några bevis för någon förklaring till sjukdomens förekomst..

Det finns dock indikationer på så kallade riskgrupper och faktorer som påverkar sjukdomen.

Experter är praktiskt taget enhälliga i åsikten att ärftlighet är tydligt synlig när en sjukdom som livmodersändometrios uppstår, det konstateras också att sjukdomen och mängden kvinnliga hormoner går hand i hand, och med sjukdomen ökar deras koncentration. Sjukdomen kan börja med en lång stressad period, mental, nervös eller fysisk överarbetning. Olika typer av skador, operation, sexuellt överförda sjukdomar hör också till riskfaktorerna.

Symtom på livmodern adenomyos

Det första du måste vara uppmärksam på är ökningen av menstruationens längd, menstruationsflödet ökar också, vilket i sin tur leder till brist på järn i blodet.

Detta uttrycks i tecken som dåsighet, andnöd, yrsel, trötthet, oförmåga att på ett adekvat sätt bedöma det verkliga tillståndet, nedsatt immunitet.

Några dagar före menstruationen visas utsläpp, som också visas i slutet av den. Ett symptom på adenomyos är uppkomsten av smärta, som börjar några dagar före menstruationens början och slutar ett par dagar efter det börjar..

Smärta under samlag kan också indikera denna sjukdom, detta beror främst på att inflammatoriska processer pågår i slidan. Någon anser oförmågan att bli gravid ett symptom på sjukdomen, även om detta troligen är en konsekvens, men på ett eller annat sätt finner många i sig en adenomyos när de inte kan bli gravida.

Arten av symtomen kan bestämmas beroende på stadium där sjukdomen är belägen samt det drabbade området. I alla fall, om du märker något av symtomen, betyder det att du måste se en läkare och genomföra en undersökning. Adenomyosförloppet kännetecknas av dess tillväxt i frånvaro av behandling och försämring av patientens tillstånd, förbättringar sker under graviditet.

Diagnos av livmodernadenomyos

När man diagnostiserar en sjukdom som livmodern endometrios, finns det många problem. Många sjukdomar har liknande symtom som korsar varandra och för att otvetydigt bestämma förekomsten av adenomyos, särskilt i ett tidigt skede av sjukdomens utveckling, måste läkarna agera genom eliminering.

Först och främst är en undersökning av en gynekolog nödvändig, trots att det är en fantasuppgift att identifiera livmoderns endometrios under undersökningen, kan läkaren upptäcka avvikelser, till exempel i avvikelsen av livmoderns storlek, eftersom livmodern med sjukdomen blir större. Under undersökningen kastar läkaren också andra sjukdomar som har symtom som liknar adenomyos.

En annan typ av diagnos är en ultraljudsundersökning, där experter utesluter liknande sjukdomar under loppet av.

Med magnetisk resonansavbildning (MRI) kan du se om muskelvävnaden i livmodern är tjockare (vilket är typiskt för adenomyos), vilken enhetlighet har den inre vävnaden i livmodern och de karakteristiska fokusen på sjukdomen, vissa typer av sjukdomar i de inre reproduktiva organen är också uteslutna. På grund av det faktum att kostnaderna för MR är stora, används den extremt sällan.

Hysteroskopi är en av de effektiva metoderna för undersökning, eftersom läkaren har möjlighet att titta på själva fokuset på sjukdomen och bedöma organets tillstånd.

Det utförs under olika typer av anestesi..

En annan typ av diagnos är att begränsa innehållet i livmodern, efter proceduren skickas data för analys, vilket redan troligen kan ge en slutsats om förekomsten av en sjukdom eller dess frånvaro. Anestesi används under denna diagnos.

Det är värt att notera att hundra procent diagnos är möjlig först efter att organet har tagits bort. Läkare föreskriver behandling enligt indirekta tecken, när andra sjukdomar som liknar symtomen är uteslutna och det finns tillräckligt med anledning att tro att patienten har denna sjukdom.

Behandling av livmodernadenomyos

Behandling av livmodern endometrios kan vara antingen terapeutisk eller kirurgisk (beroende på sjukdomens komplexitet).

Vid den terapeutiska behandlingen av livmodern endometrios förskrivs läkemedel som hjälper till att hantera symtomen på sjukdomen, men inte botar själva sjukdomen. Läkemedel vid behandling av adenomyos skiljer sig åt i vilka symtom som följer med sjukdomen. Om patienten upplever svår smärta, förskrivs antiinflammatoriska läkemedel, som måste tas före menstruationen.

Om sjukdomen åtföljs av kraftig blödning och oregelbunden menstruation, kan läkaren förskriva olika preventivmedel, såsom tabletter, eller en intrauterin enhet för användning.

Nu finns det många läkemedel på marknaden som tas med livmodernadenos, beslutet att välja ett särskilt läkemedel tas av den behandlande läkaren.

Kirurgisk behandling av livmodernadenomyos

Som nämnts ovan botar terapeutisk behandling inte själva sjukdomen utan avlägsnar endast dess symtom och ytterligare progression. Kirurgisk behandling av adenomyos är en operation för att ta bort livmodern. Beslutet om operationen kan fattas av den behandlande läkaren i följande fall.

 • Om terapeutisk behandling misslyckas och blödning leder till stor blodförlust.
 • Om en kvinna har barn och hon inte planerar ytterligare graviditet.
 • Enligt patientens samtycke, om den fertil åldern närmar sig eller har slutat.
 • Om utöver livmoderns endometriom diagnostiseras patienten med en stor fibroid.
 • Om sjukdomen åtföljs av en kritisk förändring i livmoderhalsen.

Förebyggande av livmodernadenomyos

För att förebygga livmodernadenomyos krävs ett regelbundet besök hos läkaren och en medicinsk undersökning. Det är värt att ägna stor uppmärksamhet åt menstruations oregelbundenhet samt olika urladdningar. Självmedicinera inte, eftersom konsekvenserna kan vara ganska allvarliga.

Symtom, typer och metoder för behandling av livmodernadenomyos

Adenomyos, eller som läkare kallar det, är intern endometrios en sjukdom där livmoderskiktet i endometriumet växer i andra lager av detta organ i livmoderhålet.

Detta är en godartad, systemisk sjukdom i sin manifestation, som kräver uppmärksamhet från en kvinna och läkare, lämplig behandling.

Vad är adenomyos?

Adenomyos är en patologisk process när det inre skiktet i endometriumet växer i muskellagret i vävnaden.

Det är han som fungerar som en av variationerna av endometrios och visar sig med kraftiga menstruationsblödningar, en brun daub mellan menstruation och uttalade symtom på PMS, smärta vid tidpunkten för sex eller under menstruation.

Oftast diagnostiseras det hos patienter i fertil ålder, men det bleknar gradvis efter början av klimakteriet hos en kvinna.

Kanske:

 • Externt - i detta fall växer den patologiska spridningen av endometrieceller inte inåt, utan utåt och påverkar slidan och äggstockarna;
 • Internt - i det här fallet talar vi om uterin adenomyos. I det här fallet kommer cellerna i slemhinnan i livmodern, en gång utanför livmoderhålet, att fungera i samma rytm som menstruationscykeln, vilket provocerar lokal inflammation i äggstockarna och irreversibla, allvarliga förändringar i kvinnans reproduktionssystem.

Orsaker till adenomyos

Förutom den hormonella obalansen i kroppen, kallar läkare följande sjukdomar och yttre faktorer som kan utlösa en patologisk process.

Denna lista innehåller:

 1. Ärftlig predisposition för adenomyos eller endometrios, liksom till alla neoplasmer, godartade och maligna, lokaliserade i det kvinnliga urogenitala systemet.
 2. Onormalt sent eller för tidigt början i ungdomens menstruationscykel, början av sexuell aktivitet.
 3. Fetma.
 4. Sen eller för tidig födelse.
 5. Eventuella manipulationer och kirurgiska ingrepp som utförs i livmoderhålan - ofta aborter eller curettage, andra typer av kirurgiska ingrepp.
 6. Användning under en lång tidsperiod av orala preventivmedel, liksom den intrauterina anordningen som ett sätt att förhindra oönskad graviditet.
 7. Den inflammatoriska processen lokaliserad i livmoderkaviteten och påverkar hängorna.
 8. Dessutom kan den tidigare överförda smittsamma karaktären av sjukdomens ursprung och allergier provocera en patologisk process..
 9. Stor fysisk aktivitet och en stillasittande, stillasittande livsstil.
 10. Stress och nervstress.
 11. Läkare inkluderar negativa faktorer och ekologin här..
 12. Gastrointestinala störningar och hypertoni.

I varje enskilt fall beaktas orsakerna och provocerande faktorerna individuellt.

symtom

Tecken på adenomyos:

 • Det viktigaste kännetecknet som indikerar förloppet av den patologiska processen, läkare kallar tunga, såväl som långa perioder. Det är de som bildar utvecklingen av den sekundära formen av anemi hos patienten - brist på järn i kroppen. Detta visar i sin tur sig som svaghet och dåsighet, svullnad och blekhet i huden, andnöd och ofta SARS, yrsel och minskad prestanda.
 • Dessutom är patienten orolig för blodigt urladdning på linne före eller efter menstruationen, åtföljt av smärta lokaliserade i nedre del av buken.

Vissa kvinnor kan:

 • förkorta menstruationscykeln i några dagar.
 • varierar i livmoderhåla.
 • samlag - smärtsamt.
 • uppkomsten av mörka blodiga koaglar på linne mellan menstruationen.

Vissa symtom kan i hög grad likna andra patologier och sjukdomar, och därför är det så viktigt att genomgå snabb diagnos och behandling..

Typer av livmodernadenomyos

I det här fallet pratar läkarna om uppdelningen i diffus och nodulär adenomyos:

 1. Diffus. Dess morfologiska egenskaper och särdrag består i bildandet av sådana blinda kanaler i endometrialskiktet som växer djupt in i mycket olika djup i skiktet i livmodern. Ganska ofta bildar denna patologiska process fistlar i livmoderkaviteten och små bäcken.
 2. nodal Denna typ av patologisk process kännetecknas av införandet av körtelepitel i uterusmuskelskiktet och bildandet av nodulära neoplasmer av mycket olika storlekar. Sådana neoplasmer är mycket många och fyllda med blodansamling..

Vissa experter identifierar i en separat grupp en sådan form av den patologiska processen som en blandad typ av livmodernom.

Graden och former av adenomyos

Om vi ​​tar hänsyn till morfologi - det finns fyra huvudformer av den patologiska processen som skiljer sig i läkarnas praktik:

 1. Fokalform. I denna process kommer celler i ett patologiskt växande endometrium att växa i de närmaste vävnaderna och därmed bilda separata fokala neoplasmer.
 2. Nodal form. Patologiska celler kommer att växa in i närliggande vävnader i form av nodulära neoplasmer som liknar fibroider. Sådana nodulära neoplasmer är många, bukfyllda, fyllda med blod, och de omges av tät, bindväv.
 3. Diffus form. I detta fall kommer endometriet att infektera och invadera myometrium utan att bilda ett tydligt fokus eller nodulära neoplasmer.
 4. Den blandade typen är en kombination i dess manifestation av nodulära och diffusa former av adenomyos.

När man tar hänsyn till djupet av penetrering av patologiska endometrieceller delar läkarna villkorligt adenomyos i 4 huvudgrader:

 1. Den första, som uteslutande påverkar det submukösa skiktet i livmoderhålet.
 2. Den andra graden påverkar bara hälften av muskelskiktet i livmoderhålan.
 3. Den tredje graden av förloppet av patologin påverkar en stor hälft av livmodermuskelskiktet.
 4. Den fjärde graden av patologikursen påverkar hela muskelskiktet i livmoderhålet.

Diagnos av sjukdomen

För det mesta diagnostiseras den patologiska processen under en planerad eller oplanerad ultraljudprocedur - oftast visar de onormalt förstorade livmodern och den heterogena strukturen i myometrium sig i bilden.

Men utöver detta använder läkare följande metoder för att diagnostisera och göra en noggrann diagnos av adenomyos:

 1. Undersökning av patienten på en gynekologisk stol med speglar.
 2. Colposcopy - användningen av en anordning som ökar ytan på livmoderhulen med 30 eller fler gånger och hjälper till att se och utvärdera livmoderhalsens allmänna tillstånd visuellt.
 3. Laparoskopi och hysteroskopi.
 4. Mindre ofta tar läkare till MRI - denna metod indikeras om resultaten av ultraljuddiagnostik inte ger exakta och tillförlitliga resultat..
 5. Allmän diagnos av organ och system - andning och blodflöde, arbetet i matsmältningskanalen och urinröret.

Sjukdomen i sig kan fortsätta utan uttalade symtom och utvecklingen av den patologiska processen.

Det är sant med en sak, men om själva organismen, inre organ och system inte påverkas av yttre eller inre negativa faktorer, till exempel strålning eller ofta utförda aborter, curettage.

Enligt statistiska medicinska uppgifter fortsätter adenomyos som sjukdom i 7 av 10 fall i bakgrunden och kräver inte allvarliga behandlingsåtgärder av läkare. Som en allvarlig sjukdom åtföljd av komplikationer är adenomyos mycket sällsynt hos läkare och kräver omedelbar behandling.

Adenomyos under graviditet

Adenomyos under graviditet är en vanlig förekomst i praktiken av gynekologer. Samtidigt är det fullt möjligt att bli gravid och bära fostret, även om själva processen är ganska komplicerad, den förväntade modernen bör ständigt genomgå undersökning och undersökning av en gynekolog.

I vissa fall läggs en gravid kvinna in på sjukhus för konservering, och för att uppnå inte bara bevarandet av patientens hälsa, utan också hennes ofödda barn. Det viktigaste är att lyssna på din kropp, eftersom det är stor sannolikhet för att utveckla livmodersblödning och fosterförlust.

Hur farlig är adenomyos under graviditeten??

Frågan för många är tvetydig - i läkarnas praxis finns det fall när en kvinna, utan att genomgå en behandlingskurs, inte bara inte kunde bli gravid, utan också att bära ett barn, blev infertil.

I andra fall finns det fall då en kvinna utan hjälp av läkare och kirurgisk behandling skulle kunna bära och föda ett friskt barn.

Västra läkare tror att det inte finns något direkt samband mellan adenomyos och graviditet, mycket mindre hotet för det senare.

Denna sjukdom kan bli ett betydande problem och ett hinder för befruktningen och efterföljande graviditet endast om den åtföljs av andra sjukdomar som påverkar organen och systemen i det lilla bäckenet. Enligt statistik, efter kirurgisk behandling, enligt statistik, kan 35-60% av kvinnorna bli gravida.

Vad som är viktigast - graviditet kan bli ett universalmedel för en kvinna i behandlingen av en sådan sjukdom som adenomyos.

Läkare bestämmer detta fenomen genom det faktum att det inte finns någon menstruation under fosterets bärande period, den hormonella bakgrunden omorganiseras och detta kommer att bromsa tillväxtprocessen i patologisk endometrium.

Faran för adenomyos

Om en gynekolog tidigare har diagnostiserats med adenomyos, bör varje kvinna med regelbundenhet var sjätte månad genomgå en regelbunden undersökning av en gynekolog, genomgå diagnostik och behandling som föreskrivs av honom.

Om du inte tar hänsyn till en läkares råd:

 • Detta kommer att orsaka allvarlig blödning i livmodern och smärta i bäckenområdet, andra obehagliga åtföljande symtom och obehag under sexuell aktivitet.
 • Tillsammans med detta är de vanligaste patologiska konsekvenserna av utvecklingen av adenomyos läkare som kallar anemi, där järnnivån i kroppen katastrofalt sjunker. Som ett resultat lider kroppen av brist på syre och otillräcklig produktion av röda blodkroppar. Konsekvenserna kommer att visa sig i form av yrsel och konstant dåsighet, en patologisk minskning av arbetsförmågan, blekhet i huden och andra manifestationer.
 • Läkare kallar också hormonella förändringar i kroppen för att vara en inte mindre negativ konsekvens, vilket utan tvekan kommer att visa sig i form av irritabilitet och depression.

Sjukdomsbehandling

Behandlingen av adenomyos ger ett integrerat tillvägagångssätt - detta kan vara antingen konservativa behandlingsmetoder eller kirurgisk ingripande..

Konservativa behandlingar

För det mesta beror det allt på grundorsaken till patologin och symtomatiska manifestationer av sjukdomen:

 1. Utnämning av smärtstillande medel. Vid svåra ansträngningar av smärta lokaliserade i nedre del av buken - läkare föreskriver en kurs för att ta läkemedel från gruppen av icke-steroida, antiinflammatoriska läkemedel NSAID, till exempel Ibuprofen eller Ketoprofen.
 2. Med kraftig och långvarig blödning i livmodern, menstruationsflödet, med en fel i själva cykeln, föreskriver läkare en preventivmedel. Sådana formuleringar behandlar inte själva adenomyos, men de hjälper till att lindra de negativa symtomen vid förloppet av patologisk menstruation och smärtanfall under menstruationen.
 3. Installation av en intrauterin enhet Maren - den kännetecknas av bevisad effektivitet i behandlingen av sådana patologiska processer i livmoderkaviteten som adenomyos och myoma, endometrios. Spiralen hjälper till att lindra smärtanfall i nedre del av buken, för att minska mängden blödning ibland, även om den inte helt botar adenomyos - efter att ha tagit bort den från livmoderhålet, kommer alla negativa symtom på patologin tillbaka.
 4. Utnämningen av antiinflammatoriska föreningar - de hjälper till att minska mängden blödningar i livmodern, eliminera smärta. De börjar tas några dagar före menstruationen och slutföras i slutet av själva blödningen..
 5. Läkemedlen Utrozhestan och Dufaston används också vid behandling av patologisk spridning av endometrialskiktet - adenomyos. Det senare hjälper till att göra menstruationen mindre rik, och fokusen på patologisk tillväxt minskar i storlek - terapiförloppet är från 6 till 9 månader.
 6. Terapiförloppet och dess varaktighet bestäms av läkaren, och i slutet av behandlingen, för att bevara ett positivt resultat, föreskriver läkare ett ytterligare intag av preventivmediciner eller Visann-läkemedlet. Den senare innehåller i synnerhet en sammansatt dienogest i sin sammansättning - det kommer att förhindra tillväxt av foci av endometrial tillväxt i muskelskiktet i livmodern. Hos vissa kvinnor kan detta läkemedel framkalla kraftiga blödningar och därför bör det tas efter samråd med en läkare och under dess stränga kontroll.

Kirurgi

I avsaknad av en positiv dynamik i behandlingen från läkemedelsbehandling, läkare använder sig av kirurgisk ingripande, där målet är att kirurgiskt avlägsna onormala foci i livmoderhålet.

Återställningsperioden i detta fall är kort - upp till flera dagar, men efter det är kvinnan under övervakning av en läkare.

Beträffande metoderna för kirurgisk behandling av adenomyos, använder läkare följande metoder:

 1. Elektrokoagulering - i detta fall avlägsnas neoplasmen med elektrisk ström, tidigare applicerad lokal eller generell anestesi.
 2. Embolisering. I det här fallet blockerar läkare blodflödet genom blodkärlen, som matar den patologiska neoplasmen själv. Så genom det tunnaste röret som sätts in i slidan introduceras partiklar i själva kärlen - de blockerar hela blodomloppet och näring av neoplasma. När det inte finns någon blodtillförsel minskar fokusen på adenomyos gradvis i storlek.
 3. Ablation I detta fall utför läkare ultraljudsbehandling av tumörstället och dess fasade förstörelse. Men denna metod är effektiv om de patologiska processernas fokus inte djupt tränger in i livmoderväggens muskellager..

Men som läkarna säger, adenomyos kan avlägsnas helt bara om livmodern är helt borttagen.

Folkvägar

Lera behandling

En mycket effektiv och effektiv metod för behandling från arsenal av traditionell medicin.

 1. I detta fall späds leran ut med vatten, insisteras i flera timmar, varefter den kokas i 10 minuter i ett vattenbad.
 2. Gör en tårta från den resulterande massan och applicera den på nedre del av buken och lämna i 2 timmar.
 3. Terapiförloppet - från 5 till 10 förfaranden.

Medicinsk leukjebehandling

Enligt läkare är metoden ganska effektiv:

 1. Leech appliceras på aktiva punkter på kroppen, det finns en aktiv effekt på dem.
 2. Samtidigt tränar blötsaliv in i personens blodomlopp - den senare har en uttalad antiinflammatorisk effekt, i det drabbade området ökar blodflödet och hormonhalterna stabiliseras.

Avkok och infusioner

Angelica

 1. Denna växt innehåller växtfytohormoner, östrogen och progesteron, på grund av att den patologiska tillväxten av foci av adenomyos minskas, smärtan stoppas och menstruationscyklerna normaliseras.
 2. För själva buljongen räcker 15 gram rhizomer för att ånga i 400 ml. kokande vatten och koka i 10 minuter på låg värme.
 3. Ta 1 msk efter kylning. tre gånger om dagen, före måltiderna.
 4. Det är förbjudet att ta under graviditeten och amning, överdriven blödning av livmodern.

Cinquefoil är träsk

 1. Ett avkok av det tas muntligt och används för douching.
 2. För beredning av buljong från sabelnik - 50 gr. råmaterialet ångas i en liter vatten och kokas över låg värme i 10 minuter.
 3. Därefter ska den kylas och filtreras, varefter 200 ml tas. morgon och kväll efter att ha ätit.
 4. Effektiva terapeutiska resultat visar sig efter 2 veckor - buljongen lindrar smärta och stoppar fokus på patologisk vävnadsproliferation, har en antitumoreffekt på kroppen.

Tall livmodern

En effektiv växt för behandling av adenomyos, eftersom den innehåller växtflavonoider som gynnar den hormonella bakgrunden och hela kvinnan..

 1. Avkoket av denna växt har en antiinflammatorisk och antitumöreffekt, stärker kroppen och hjälper till att stoppa kraftiga blödningar.
 2. Enligt läkare är livmodern i kombination med sabel två effektiva växter i kampen mot adenomyos.
 3. För att förbereda buljongen bryggs en matsked av råmaterialet i 400 ml kokande vatten, insisterade i 15 minuter och sedan ta en timme innan huvudmåltiden.
 4. En positiv terapeutisk effekt kommer att visa sig efter 2 veckor - det viktigaste är att inte sluta ta örter under hela behandlingen.

Siberian Ginseng

 1. Växthormoner som ingår i dess sammansättning hjälper till att återställa normala hormonnivåer, och koppar och selen, kobolt och andra spårämnen återställer blodflödet och förhindrar utvecklingen av anemi, hämmar den patologiska tillväxten av tumörer.
 2. För att förbereda ett medicinskt avkok räcker det att brygga en matsked av en torr växt i 300 ml kokande vatten och koka på låg värme i 10 minuter. Efter det, insistera en timme och ta 100 ml. tre gånger om dagen, tillsätt honung för smak.
 3. Du kan också laga mat och alkohol tinktur från denna anläggning - 50 gr. växt jordstubbar hälls med 5 liter vodka och insisterar en månad på en mörk plats. Efter att ha tagit det, ta 50 ml en gång om dagen. Det viktigaste är inte att ta denna tinktur med högt blodtryck och hjärtsvikt.

Rölleka

 1. Ett avkok från denna växt stoppar den inflammatoriska processen och har en uttalad hemostatisk och bakteriedödande effekt. Den används för kraftig blödning i livmodern och en funktionsfel i menstruationscykeln, vilket påverkar det kvinnliga reproduktionssystemet..
 2. För att förbereda ett medicinskt avkok - en matsked av en torr växt ångas i ett glas kokande vatten och insisterade i ungefär en timme. Därefter tar du en tredjedel av ett glas per dag efter huvudmåltiden.
 3. Du kan också laga mat och alkohol tinktur - för denna 30 gr. 400 ml medicinsk alkohol eller vodka hälls över den torkade växten och insisteras i 2 veckor på en mörk, sval plats. Efter filtrering, ta tinktur av 30 droppar 3 gånger om dagen, alltid efter att ha ätit.

Vilda yams

Det hjälper till med framgång att avlägsna inflammation och förhindra patologisk spridning, spridning av epitelvävnader, lindra muskelkramp.

Att förbereda buljongen kostar 3 gram. torka råvaror i 200 ml kokande vatten och insistera en halvtimme. Efter att ha filtrerat, ta hela volymen åt gången i en månad.

Prognos

 1. Som en patologisk process är adenomyos inte farligt för en kvinna - med korrekt vald behandling och snabb diagnos är det möjligt att bevara hela organet, livmodern, dess normala arbete och reproduktionsfunktioner.
 2. Som läkarna noterar är det i hälften av patienterna som diagnostiseras med adenomyos troligt att både endometrios och livmoderfibrer utvecklas parallellt, vilket kräver ytterligare undersökning och behandling.

Behandlingspriser

Kostnaden för behandling av adenomyos beror på klinikens nivå och patientens allmänna tillstånd, stadiet i den patologiska processen.

Om vi ​​talar om genomsnitterna, kostnaden för behandling av adenomyos i huvudstaden, kan vi meddela följande statistik:

 1. Inträde till en gynekolog och genomföra en medicinsk diagnostisk undersökning och undersökning - kostnaden för tjänster kan variera från 1 500 till 2 100 rubel.
 2. När du utför en öppenvårdskurs enligt ett individuellt program, installerar en spiral - kostar det mellan 1800 - 2500 rubel.
 3. Beredning och introduktion av en intrauterin enhet - 2500 - 2700 rubel.
 4. Colposcopy förlängd - 1900 - 2300 rubel.
 5. Ablation och behandling av neoplasmer med elektrisk ström - kostnaden för dessa typer av kirurgiska ingrepp varierar från 3200 till 5500 rubel.

Förebyggande av adenomyos

 1. Den bästa metoden för att förhindra den patologiska processen är den snabba upptäckten av tillväxten av patologiska endometrieceller i livmodern under regelbundna gynekologiska undersökningar som en del av ett förebyggande program.
 2. Läkare rekommenderar också att en kvinna leder en hälsosam livsstil, kopplar av helt, tillbringar mindre tid i solen, vilket har en betydande skadlig effekt på kroppen..
 3. Om stressiga situationer konstant uppstår på jobbet och hemma - är det värt att rådfråga en terapeut om användning av lugnande medel, föreningar som normaliserar centrala nervsystemet, genomgår en massagekurs och fysiologiska procedurer.

Om du är uppmärksam på din kropp kan du ibland minimera risken för att utveckla en patologisk process, adenomyos och andra gynekologiska sjukdomar.

recensioner

Recensioner om behandling av adenomyos:

adenomyos

Adenomyos ”Du har adenomyos i din livmodern” - denna slutsats hörs ofta av kvinnor (särskilt efter 27-30 år) under en ultraljudsundersökning eller efter en undersökning på en stol. Mycket sällan förklaras patienter i detalj vad denna sjukdom är.

Låt oss förstå.

Adenomyos kallas ibland "intern endometrios", vilket motsvarar denna sjukdom med en mängd endometrios. De flesta forskare tror att även om dessa sjukdomar är liknande, är de fortfarande två olika patologiska tillstånd..

Vad är adenomyos?

Låt mig påminna er om att livmoderkaviteten är fodrad med ett slemhinna som kallas endometrium. Endometriet växer under menstruationscykeln och förbereder sig för att acceptera ett befruktat ägg, och om graviditet inte inträffar, avvisas ytlagret (även kallad ”funktionellt”), vilket åtföljs av blödning (denna process kallas menstruation). Livmoderskiktet i endometriumet förblir i livmoderhålet, från vilket endometriumet börjar växa igen under nästa menstruationscykel.

Endometriet separeras från livmoderns muskelskikt med ett speciellt tunt vävnadsskikt som separerar dessa lager. Normalt kan endometriet bara växa mot livmoderhålet, bara förtjockas under menstruationscykeln. Med adenomyos händer följande - på olika platser groddar endometriumdelar vävnad (mellan endometrium och muskel) och börjar invadera muskelväggen i livmodern.

Viktig! Endometriet växer inte in i livmoderväggen genom hela, utan bara på platser. För tydlighetens skull kommer jag att ge ett exempel. Du planterade plantorna i en kartong och om du inte transplanterade den i marken under lång tid, så växer enskilda rötter genom lådan. Så, i form av separata "rötter" som kommer in i livmoderns muskelvägg, växer endometriet.

Som svar på uppkomsten av endometrial vävnad i livmodermuskeln börjar den svara på invasion. Detta manifesteras genom reaktiv förtjockning av enskilda buntar muskelvävnad runt det invaderande endometriumet. Muskelen försöker som sagt begränsa den ytterligare spridningen av denna tillväxtprocess..
Eftersom muskeln ökar i storlek börjar livmoder följaktligen att öka i storlek och får en sfärisk form.

Vilka former av adenomyos är

I vissa fall bildar den implanterade endometriala vävnaden fokus för dess ansamling i muskelns tjocklek, då säger de att detta är ”adenomyos - en fokalform”. Om det helt enkelt finns en introduktion av endometrium i livmoderväggen utan bildning av foci - de talar om den "diffusa formen" av adenomyos. Ibland finns det en kombination av diffusa och nodulära former av adenomyos.

Det händer också att endometriumet, som har invaderat livmoderväggen, bildar noder som är mycket lik noderna i livmoderfibroserna. Om livmoderfibrer, som regel, representeras av muskel- och bindvävskomponenter, dominerar den körtelkomponenten och bindvävnaden i adenomyosnoder. Denna form av adenomyos kallas "nodal".

Det är mycket svårt att skilja en livmodermyodknut från en nodulär form av adenomyos med ultraljud. Dessutom tros det att endometrial vävnad kan invadera befintliga myomatösa noder. Ganska ofta kan du se en kombination av adenomyos och uterus fibroids. Till exempel, mot bakgrund av diffus adenomyos, finns det noder av livmoderfibrer.

Det är mycket viktigt som ett resultat av diagnosen att göra rätt diagnos och tydligt bestämma exakt vad som finns i livmodern - livmoderfibroider eller nodulär adenomyosform. Behandlingen av livmoderfibrer och adenomyos är praktiskt taget densamma, men effektiviteten är annorlunda, och detta kommer att påverka prognosen för behandlingen.

Vad orsakar adenomyos?

Den exakta orsaken till bildandet av adenomyos är fortfarande inte känd. Det antas att alla faktorer som bryter mot barriären mellan livmoderns muskelskikt och kan leda till utveckling av adenomyos.

Vad exakt:

Curettage och abort

onda livmoderfibroider (särskilt med öppningen av livmoderhålan)

Födelse Inflammation av livmodern (endometritis) Andra operationer i livmodern


Samtidigt, men mycket sällan, finns adenomyos hos kvinnor som aldrig har genomgått de ingripanden och sjukdomarna som beskrivs ovan, liksom hos unga tonårsflickor som nyligen har börjat sina perioder.
I dessa sällsynta fall föreslås två skäl..

Den första orsaken är förknippad med förekomsten av kränkningar under den intrauterina utvecklingen av flickan, vilket leder till det faktum att endometrium, utan några externa faktorer, införs i livmoderväggen.

Det andra skälet är att i unga flickor kanske inte livmoderhalskanalen öppnas bra under menstruationen. Muskelsammandragningar av livmodern under menstruationen i närvaro av livmoderhalscancer spasm skapar ett mycket högt tryck inuti livmodern, vilket kan ha en traumatisk effekt på endometrium, nämligen barriären som separerar endometrium och livmodermuskelaget. Som ett resultat av detta kan införandet av endometrium i livmoderväggen ske..

Dessutom är det denna mekanism som kan spela en roll i utvecklingen av endometrios, eftersom när utflödet av menstruationsutsöndringar från livmodern är svårt, under påverkan av högt tryck, passerar dessa utsöndringar genom rören i stort antal in i bukhålan, där endometriella fragment implanteras på bukhinna.

Hur manifesteras adenomyos??

Hos mer än hälften av kvinnorna är adenomyos asymptomatisk. De mest karakteristiska symtomen på adenomyos inkluderar smärtsam och riklig, samt långvarig menstruation, ofta med koaguler, med en lång period av brunaktig fläckning, smärta under samlag, ibland intermenstrual fläckning. Smärta med adenomyos är ofta ganska stark, spastisk, skärande, ibland kan vara "dolk". Sådana smärtor behandlas dåligt med konventionella smärtstillande medel. Intensiteten hos smärta under menstruationen kan öka med åldern.

Diagnos av adenomyos

Oftast görs diagnosen "adenomyos" under en ultraljudssökning. Samtidigt ser läkaren "ett förstorat livmoder, den heterogena strukturen i myometrium (de skriver också" heterogen ekogenitet "), frånvaron av en tydlig gräns mellan endometrium och myometrium," hack "i området för denna gräns, närvaron av foci i myometrium.

Läkaren kan beskriva en skarp förtjockning av en av livmoderns väggar jämfört med den andra. Dessa är de vanligaste ultraljudbeskrivningarna av adenomyos, som du kan läsa i din slutsats. Under undersökningen på stolen kan läkaren säga att livmodern är förstorad, det mycket viktiga ordet "livmodern är rund".

Diagnosen "adenomyos" ställs också ofta under hysteroskopi. Under denna procedur ses de så kallade "rörelserna" - det är röda prickar i endometriumet som motsvarar exakt de platser där endometriumet sattes in i livmoderväggen..

Mindre vanligt används MRT för att bekräfta diagnosen. Denna metod visas mest i fall när man använder ultraljud är det inte möjligt att på ett tillförlitligt sätt skilja mellan den nodulära formen av adenomyos och livmoderfibroider. Detta är viktigt när du planerar behandlingstaktik..

Viktig! Eftersom adenomyos hos mer än hälften av kvinnorna är asymptomatisk och de flesta kvinnor lever sina liv, och inte veta att de hade adenomyos (adenomyos, som livmoderfibroider och endometrios, regress efter klimakteriet) - bör du inte oroa dig om under undersökning du får denna diagnos.
Detta är en ganska vanlig situation - du kommer för en rutinundersökning eller klagar över vaginal urladdning - samtidigt som du gör en ultraljudsundersökning och får diagnosen adenomyos, trots att du inte har några symtom som är karakteristiska för denna sjukdom. Läkaren måste beskriva de förändringar som han såg, men det betyder inte att du snabbt måste börja behandlingen.

Adenomyos är ett mycket vanligt "tillstånd" i livmodern, som kanske inte kommer till uttryck på något sätt under hela livet och oberoende regresserar efter klimakteriet. Du får aldrig stöta på symtomen på denna sjukdom..

Adenomyos kännetecknas i de flesta fall av en stabil asymptomatisk kurs utan sjukdomsprogression, såvida inte ytterligare faktorer skapas i form av abort och curettage.

Hos de flesta kvinnor förekommer adenomyos som en "bakgrund" och kräver inte allvarlig behandling, endast förebyggande åtgärder, som jag kommer att beskriva nedan.

Adenomyos som ett allvarligt problem är mindre vanligt, i regel uppvisar den omedelbart sig som symtom och har en progressiv kurs. Sådan adenomyos kräver behandling.

Adenomyosbehandling

Adenomyos kan inte botas helt om inte naturligtvis hänsyn tas till avlägsnandet av livmodern. Denna sjukdom försämras oberoende efter början av klimakteriet. Fram till denna punkt kan vi uppnå en lätt regression av adenomyos och förhindra den fortsatta utvecklingen av sjukdomen.

I själva verket används samma tillvägagångssätt för behandling av adenomyos som för behandling av livmoderfibrer..

Eftersom adenomyos regresserar efter klimakteriet använder de GnRH-agonistläkemedel (buserelin-depå, zoladex, lucrin, etc.). Dessa läkemedel skapar ett reversibelt tillstånd i klimakteriet, vilket leder till en regression av adenomyos och eliminering av symtomen på sjukdomen. Det är viktigt att komma ihåg att efter behandlingsförloppet och återställande av menstruationsfunktionen återkommer adenomyos snabbt i de allra flesta fall, därför att det efter huvudterapeterapin är nödvändigt att byta till hormonella preventivmedel eller att etablera Mirena-spiralen.
Detta kommer att stabilisera de resultat som uppnås genom huvudkurvan i behandlingen..

Livmodersembolisering har en blandad effekt på adenomyos. Det finns publikationer i vilka närvaron av adenomyos till och med kallas orsaken till ineffektiviteten hos EMA, som utförs för att behandla livmoderfibrer. Men det finns publikationer som beskriver den höga effektiviteten hos EMA i förhållande till adenomyos. Vi gjorde EMA i närvaro av adenomyos och hade goda resultat. Jag noterade att om vävnaden av adenomyos är väl försedd med blod, då EMA var effektiv, och om blodflödet i området med adenomyos var knappt - det var ingen effekt.

Kirurgiska metoder inkluderar avlägsnande av adenomyosvävnad med bevarandet av livmodern och en radikal lösning på problemet - amputation av livmodern. Kirurgiska behandlingsmetoder bör endast användas i extrema fall när ingenting hjälper.
Symtomen på adenomyos mildras väl av den intrauterina enheten Mirena. Den är inställd på 5 år. Mot bakgrund av denna spiral blir menstruationen knapp eller försvinner helt, smärta kan försvinna.

Hormonella preventivmedel kan förhindra adenomyos, liksom stoppa dess utveckling i de tidiga stadierna av sjukdomen. För att uppnå störst effekt tas preventivmedel bäst enligt en förlängd behandling - 63 + 7 - det vill säga tre förpackningar i rad utan paus och först efter det en 7-dagars paus, sedan igen 63 dagar för att ta läkemedlet.

Adenomyos och infertilitet

Enligt västerländska författare finns det inga bevisat samband mellan adenomyos och infertilitet, det vill säga antas att adenomyos isolerat inte påverkar chansen att bli gravid. Adenomyos kombineras dock ofta med andra patologiska tillstånd, till exempel endometrios eller livmodermyom, vilket kan påverka en kvinnas fertilitet.

För att sammanfatta:

Adenomyos är en ganska vanlig sjukdom, vars frekvens når 60-70%

cirkel av invaderande vävnad. I detta fall diagnostiseras adenomyos hos kvinnor

Det antas att olika medicinska manipulationer med livmodern leder till utvecklingen av adenomyos - curettage, abort, kejsarsnitt, förlossning, operation i livmodern, inflammatorisk process. Mer än hälften av kvinnor har adenomyos asymptomatisk.De vanligaste symptomen på adenomyos är riklig, smärtsam och långvarig med menstruation Adenomyos diagnostiseras oftast med ultraljud och hysteroskopi. Adenomyos kombineras ofta med livmodermyom, med en nodulär form av adenomyos är det svårt att skilja det från den myomatiska noden. Behandlingen av adenomyos reduceras till skapandet av en reversibel menopaus följt av stabiliseringsfasen i form av hormonella antikonceptionssystem eller artärer i vissa fall en effektiv behandling för adenomyos; adenomyos leder troligen inte till infertilitet på egen hand.

Adenomyos och MRI: vad du behöver veta och bör vara medveten om

Introduktion

Adenomyos är en vanlig godartad gynekologisk sjukdom som kännetecknas av närvaron av ektopiska endometrialkörtlar och stroma i myometrium. Denna sjukdom är archimetrar eller inre myometrium, som är resultatet av infiltration av basal endometrium i underliggande myometrium, följt av hypertrofi och hyperplasi med glatt muskel.

En klinisk diagnos är vanligtvis inte möjlig på grund av symptomens ospecifika karaktär, såsom dysmenorré och menorrhagia och ofta kombination med andra sjukdomar i bäckenorganen..

Transvaginal ultraljud och MRT är de viktigaste radiologiska verktygen för diagnos av denna patologi. MR är mer exakt än ultraljud i fall där det finns ytterligare skador på livmodern.

Översättning av presentationen "Adenomyosis och MRI: Vad du behöver veta och vara medveten om"

Congress:ECR 2016
Poster nr:C-1192
Författare:L. I. R. Agostinho1, R. Cruz2, A. Guerra3, M. J. M. Barata3, A. Setubal1; 1Lisbon / PT, 2Loures / PT, 3Lisboa / PT
DOI:10.1594 / ecr2016 / C-1192
DOI-Link:http://dx.doi.org/10.1594/ecr2016/C-1192

Översättning till ryska: Simanov V.A..

Patologi

Histopatologiska diagnostiska kriterier inkluderar närvaron av ektopisk endometrioidvävnad i myometrium, 2,5 mm från gränsen till endometrium (fig 1).

På ett patologiskt preparat (fig. 2):

 • förstorad, sfärisk livmoder
 • myometrial glatt muskelhypertrofi
 • ektopisk endometrium, dilaterade endometrialkörtlar och cyster / blödningar.

Fig. 1: ektopiska endometrialkörtlar och stroma (pil) omgiven av hypertrofisk och slät muskelvävnad.

Fig. 2: diffus förtjockning av myometrium på grund av adenomyos.

Funktioner för avbildning på MRI

Adenomyos ser ut som en förtjockning av bindemedelszonen och bildar ett dåligt avgränsat område med låg signalintensitet, ofta med hyperintensiv fokus i T2-viktade bilder. Det är främst lokaliserat i bottenregionen, och som regel i livmoderens bakre vägg.

Två former av adenomyos skiljer sig (fig. 3):
1) diffus: foki av adenomyos fördelas över myometrium.
2) fokal: foki av adenomyos i myometrium finns i ett begränsat område.

Det viktigaste tecknet för diagnos av adenomyos på MR är tjockleken på övergångszonen på mer än 12 mm. Tjocklek mindre än 8 mm tillåter som regel att utesluta diagnosen.

Med en övergångszontjocklek på 8 till 12 mm kräver diagnosen adenomyos vissa sekundära kriterier.

MR-tecken på adenomyos:

 1. Stor asymmetrisk livmoder med släta yttre konturer.
 2. Maximal övergångszontjocklek på minst 12 mm.
 3. Småpunkts hyperintensiva inneslutningar i myometrium.

Med en övergångszontjocklek på 8-12 mm letar vi efter:

 1. Förhållandet mellan övergångszonens maximala tjocklek och myometriumtjockleken är mer än 40%.
 2. Skillnaden mellan övergångszonens maximala och minsta tjocklek är mer än 5 mm.
 3. Fuzzy gränser.
 4. Småpunkts hyperintensiva inneslutningar.

Fig. 3: Schematisk representation och sagittal T2-viktade bilder av den normala post-pubertala livmodern (a), diffus adenomyos (b), fokal adenomyos (c).

a) endometriet är likformigt hyperintensivt, den tunna övergångszonen har en låg signalintensitet, det yttre myometriumet har en mellanliggande signalintensitet; b) och c) livmodernadenomyos med hyperaktiv diffus och fokal utvidgning av övergångszonen.

Fig. 4: Diffus adenomyos: a) sagittal och b) koronala T2-bilder som visar en förtjockning av övergångszonen med bildningen av ett dåligt avgränsat område med låg signalintensitet, punkt hyperintensiva inneslutningar.

Fig. 5: Fokal adenomyos: a) sagittal T2, b) axiell T2, c) axiell T1 3D FS-bilder som visar en fokal asymmetrisk förtjockning av övergångszonen, bildar ett dåligt avgränsat område med låg signalintensitet, närvaron av små hyperintensiteter på T2 och T1FS inneslutningar representerade av små blödningar.

Diagnostiska svårigheter

Det finns flera fallgropar som du bör vara medveten om:

 • Den tidiga proliferativa fasen i menstruationscykeln påverkar övergångszonen.
 • Postmenopaus och användningen av antikonceptiva läkemedel påverkar övergångszonen.
 • Kortvariga livmoderkontraktioner.
 • Pseudo-utvidgning av endometrium med adenomyos

1. I den tidiga proliferativa fasen kan övergångszonen uppvisa en märkbar förtjockning. Det är viktigt att känna till fasen i patientens menstruationscykel vid tolkningen av studien..
2. I vissa fall kan övergångszonen vara omöjlig, nämligen ungefär en tredjedel av livmodern hos kvinnor efter menopaus och när man tar antikonceptiva läkemedel (Fig. 6).

3. Övergående uteruskontraktioner förekommer i form av band vinkelrätt mot övergångszonen, hypointensiva i T2-viktade bilder som efterliknar fokal adenomyos (Fig. 7).

4. Pseudo-utvidgning av endometrium är ofta upptäckt vid adenomyos, vilket är en invasion av basal endometrium i myometrium. Det kan imitera endometriecancer med invasion av myometrium, som har liknande tecken på MRI (fig. 8).

Fig. 6 Postmenopaus: sagittal T2 viktade bilder av livmodern hos en 48-årig postmenopausal kvinna; övergångszon inte mätbar.

Fig. 7 Livmodersammandragningar som imiterar adenomyos: a) och b) sagittala T2-viktade bilder, gipointensremsor vinkelrätt mot övergångszonen, försvinner / förändras efter några minuter, är fysiologiska sammandragningar av livmodern.

Fig. 8 Pseudo-förlängning av endometrium: sagittal T2 viktade bilder, förtjockning av övergångszonen med randiga områden med hög signalintensitet, divergerande från endometrium mot myometrium, simulerar invasionen av endometrial cancer.

Ovanliga manifestationer av adenomyos

a) utseendet på "schweizisk ost" (fig. 9)

b) adenomyom och polypoid adenomyoma (fig. 10 och fig. 11)

 • Lokal fusion av körtlar som bildar en massa av adenomyos.
 • Det kan visas som en massa i myometrium, oftast i livmodern.
 • Ibland kan det skjuta ut från endometrium (submukosal adenomyom) eller sticka ut genom endometrium och växa som en polypoidmassa (polypoid adenomyoma).

c) cystiskt adenomom (fig 12)

 • Stor hemorragisk cysta orsakad av menstruationsblödning i ektopisk endometrium.
 • Kan vara interstitiell, submucosal eller subserös.
 • Hög signalintensitet på T1 från innehållet, hypointensiv på T2-signal i periferin (adenomyos).

Fig. 9 Utseende av "schweizisk ost" a) axiell T1 3D FS, b) koronal T2 och c) sagittal T2, visar en dåligt avgränsad, förtjockad övergångszon med ett stort antal körtelcyster, knutar och linjära spår i myometrium.

Fig. 10 Adenomyom. Sagittal T2 viktad bild, avgränsad hypointensiv massa i tjockleken på myometrium med fuzzy konturer, små hyperintensiva fokuser i strukturen och minimal masseffekt.

Fig. 11 Polypoid adenomyom: a) sagittal T2 och b) axiella T2-viktade bilder, sfärisk-formad del av övergångszonen med fuzzy konturer, som sticker ut i livmoderhålet.

Fig. 12 Isolerad eller juvenil cystisk adenomyom: a) och b) sagittal c) koronala T2-viktade bilder, sfärisk bildning med en central kavitet som har en hyperintens signal som inte är kopplad till livmoderhåligheten; annars är livmodern normal.

Differensdiagnos

a) Adenomyom och leiomyoma
Den viktigaste differentiella diagnosen med leiomyom.

 • Hypointensiv på T2-massa med dåligt definierade gränser, små hyperintensiva fokuser i strukturen, minimal masseffekt.
 • Hypointensive vid T2-massa med tydligt definierade gränser, masseffekt, stora kärl vid periferin.

b) Isolerad / juvenil cystisk adenomom och tillbehör kaviterad livmodermassa - ACUM (termen har ingen anpassad översättning till ryska)

Juvenil cystisk adenomyom, ett icke-kommunicerande ytterligare livmoderhålrum och i vissa fall livmoderliknande massor, har liknande symtom och visualiseringsegenskaper och kan vara en och samma patologi - ACUM. Det har föreslagits att ACUM är en ny typ av Muller-kanalanomali, vanligtvis belägen vid ligamentförankringen.

 • Cyste med "choklad" -innehåll; hålrummet är fodrat med fungerande endometrium.
 • Den isolerade ytterligare kavitetsmassan med karakteristiska funktioner på MRI.
 • Normal livmoder (frånvaro av adenomyos).

c) extern adenomyos och subserös endometrios (Fig. 15)

I närvaro av extern adenomyos bör hypotesen om subserös endometrios övervägas.

Vissa adenomyosliknande skador kan ses i det subserösa området i livmodern, med en MRI-skanning som liknar bäckenendometrios med myometrium / invasiv fast endometrios.

Invasiv fast endometrios:

 • Nederlaget kommer från den serösa ytan med efterföljande involvering av det yttre myometriumet.
 • Inte kopplat till övergångszonen.
 • Fynd förknippade med endometrios

d) diffus adenomyos och tamoxifen-associerade cyster (fig. 16)
Det är fortfarande oklart om det finns en ökad förekomst av adenomyos hos kvinnor som behandlas med tamoxifen, eller om det finns ett spektrum av tamoxifen-associerade cyster som efterliknar funktionerna i adenomyos (adenomyosliknande förändringar).

Fig. 13 Adenomyom: a) sagittal T2 och b) axiella T2-viktade bilder, heterogen hypointensiv massa på T2 med dåligt definierade gränser, små hyperintensiva fokuser i strukturen (vita pilar).

Fig. 14 Leiomyoma: a) sagittal T2 och b) axiella T2-viktade bilder, heterogen hypointensiv massa på T2 med tydligt definierade gränser, masseffekt på omgivande vävnader (asterisk). Det finns också funktioner som tyder på adenomyos.

Fig. 15 Extern adenomyos: koronala T2-viktade bilder, subserös dåligt avgränsad massa med låg signalintensitet, små hyperintensiva fokuser i strukturen i den vänstra livmoderväggen (vit pil) som imiterar endometrios. Leiomyomas (asterisker) syns också.

Fig 16.

Tillhörande villkor

Adenomyos är ofta associerad med hormonberoende bäckenskador:
1. Leiomyom.
2. Djup bäckenendometrios.
3. Polypper / endometrial hyperplasi.

1. Leiomyom (fig. 17)
Leiomyomas förekommer i nästan hälften av fallen med livmodernadenomos.

2. Djup bäckenendometrios (fig 18)
Ungefär en tredjedel av unga kvinnor med en klinisk misstank för djup infiltrativ endometrios på MRT har tecken på livmodernadenomyos. Dessutom verkar svårighetsgraden av infiltrativ endometrios korrelera med adenomyos.

3. Endometrial polyp / endometrial hyperplasi (Fig. 19)
Adenomyos har visats vara signifikant associerad med endometrial och cervikala polyper..

Fig. 17 diffus adenomyos och leiomyomas: a) axiell T2 b) sagittal T2 viktade bilder som visar diffus förtjockning av övergångszonen (vit pil) och flera hypointensiva massor representerade av leiomyomas (asterisker).

Fig. 18 Adenomyos och endometrios: a) och b) Sagittal T2 viktade bilder, förlängning av övergångszonen med bildandet av ett dåligt avgränsat område med låg signalintensitet med små hyperintensiva inneslutningar - adenomyos (vit pil); endometriosnod i urinblåsan (pilspetsen); endometriom i vänster äggstock med T2-skuggningseffekt (svart pil).

Fig. 19 Diffus adenomyos och endometrial polyp: a) och b) sagittal T2 c) koronal T1 3D FS med kontrast, dåligt definierad förtjockning av övergångszonen (adenomyos) och hypointensiv nodulär bildning i livmoderkaviteten, representerad av en liten endometrial polyp (pilar).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att bli gravid efter menstruationen

Föreställningsämnet är viktigt för flickor och kvinnor som planerar att få barn och samtidigt undvika graviditet. Faktisk fråga: vad är sannolikheten för att bli gravid efter menstruationen?...

Duphaston under graviditeten

Ofta är det idag många kvinnor som vill bli mödrar inför problemen med att bli gravid och bära ett barn, sådana problem kan identifieras bland 16-20% av kvinnorna som söker hjälp från en läkare....

Varför gör bröstkörtlarna ont efter menstruation

Oftast sväller mjölkkörtlarna och orsakar smärta innan menstruationen, och inte efter dem, och detta är ganska normalt. Men om bröstet börjar bry sig strax efter menstruationen kan detta indikera utvecklingen av patologiska processer....