Adenomyos

Blödning

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Vad är adenomyos?

Intern endometrios (adenomyos) är en sjukdom i livmodern där endometriet, dess inre slemhinnor, växer till andra lager av organet.

Adenomyos är ett speciellt fall av endometrios, en systemisk godartad sjukdom där endometrieceller börjar föröka sig utanför livmoderslimhinnan.

I det här fallet kan den nya platsen för endometrialceller vara både inre eller yttre könsorgan - livmodern, äggledarna, äggstockarna, vagina (genital endometrios) och andra organ och vävnader i kroppen - mag-tarmkanalen, urinvägarna, lungorna, naveln, postoperativ sår, etc. (extragenital endometrios).

Genital endometrios är i sin tur indelad i extern (endometrios i äggstockarna och slidan) och interna livmodern endometrios (adenomyos).

En gång utanför livmoderslimhinnan fortsätter endometriecellerna att fungera i enlighet med den månatliga cykeln - detta orsakar lokala inflammatoriska fenomen och sedan degenerativa förändringar, vilket allvarligt kränker aktiviteten hos organet som de befolkade.

Så, uttrycket "adenomyos" betyder bokstavligen glandular degeneration av muskelvävnad ("adeno" betyder körtel, "myo" betyder muskelvävnad, suffixet "oz" betyder degenerativa förändringar). Under påverkan av aktiviteten hos endometrialkörtelceller som har invaderat myometrium, genomgår livmuskulusskiktet allvarliga patologiska förändringar som leder till organdegeneration.

Termerna "livmodern endometrios" och "adenomyos" är registrerade i den internationella histologiska klassificeringen. I rättvisan bör det emellertid noteras att adenomyos enligt en bokstavlig översättning endast kan kallas en sådan form eller grad av livmodern endometrios, när allvarliga patologiska förändringar i dess muskelskikt uppträder (nodulär form av livmodern endometrios eller diffus adenomyos på 2-3 grader).

Vad är diffus, nodulär och diffus nodulär adenomyos i livmodern?

Diffus, nodulär och diffus-nodulär (blandad) adenomyos - morfologiska former av inre livmoderns endometrios.

Den diffusa formen av adenomyos representerar morfologiskt närvaron av blinda fickor i endometriumet, som tränger igenom uterushålan till olika djup av dess skikt (upp till bildandet av fistlar i bäckenhålan).

Den nodala formen av adenomyos kännetecknas av penetrationen av det körtelformade epitelet i livmoderns muskelskikt med bildning av noder i olika storlekar. Noderna är som regel multipla, fyllda med blod eller chokladfärgad vätska, som bildas på grund av endometrialkörtlarnas funktion i enlighet med menstruationsblödningens rytm.

Oftast har endometriotiska noder en tät konsistens, eftersom bindväv sprids kring dem. Sådana noder liknar godartade inkapslade formationer, men endometriala celler kan emellertid också vara belägna utanför kapselliknande bindvävsväxter.

Den blandade knutdiffuse formen representeras morfologiskt av båda typerna av element.

Med vilka tecken bestäms graden av adenomyos i livmoderkroppen?
Vad är livmodern adenomyos på 1, 2, 3 och 4 grader?

Klassificering av adenomyos enligt graden av prevalens är inte internationell, men den är ganska bekväm, och finns därför ofta i inhemsk litteratur, och genomförs i praktiken.

Svårighetsgraden i denna klassificering bestäms av djupet av penetration av endometrialceller i de underliggande skikten i livmodern (används uteslutande i förhållande till den diffusa formen av livmodernadenomos).
I. Diffuse tillväxter av endometrieceller i det submukösa skiktet i livmodern.
II. Den patologiska processen trängde in i livmodermuskelskiktet, men fångade inte mer än hälften av detta lager.
III. Muskelskiktet är involverat i den patologiska processen med mer än hälften.
IV. Tillväxten av endometrialceller utanför muskelskiktet, i livmoderens serösa membran, med en ytterligare övergång till bukhinnan och involvering av bäckenorganen.

Vad är faran för adenomyos (endometrios)?

Endometrios betraktas som godartad hyperplasi (patologisk spridning av vävnad), eftersom endometriala celler som har migrerat till andra organ och vävnader behåller sin genetiska struktur. Men tecken som förmågan att gro i andra organ, tendensen att sprida sig i kroppen och motstånd mot yttre påverkan - gör honom relaterad till maligna tumörer.

Ordet "godartad" talar också om prognosen för sjukdomen - den varar i år och decennier, som regel, utan att leda till allvarlig utmattning av kroppen och döden. Liksom när det gäller malign hyperplasi (cancer, sarkom etc.) är adenomyos (endometrios) svårt att konservativt behandla, och operationerna för denna patologi är mycket mer omfattande än för godartade tumörer, eftersom det är svårt att bestämma gränsen mellan sjuk och vävnad.

Den vanligaste komplikationen av adenomyos beror på att endometrieceller som fungerar i enlighet med den månatliga cykeln leder till kraftig blödning, vilket är fylld med utvecklingen av akut och / eller kronisk anemi. I vissa fall måste patienterna läggas in på sjukhus och till och med opereras omgående för livshotande blödningar.

Adenomyos är benägen att sprida processen till andra organ och vävnader, vilket leder till systemiska skador. Med det extragenitala arrangemanget av endometrialceller är ett antal komplikationer möjliga, vilket kräver akut medicinsk ingripande (tarmobstruktion med endometrios i mag-tarmkanalen, hemothorax (fylla pleuralhålrummet med blod) med lung endometrios, etc.).

Och äntligen är en annan fara för endometrios i allmänhet och adenomyos i synnerhet hotet om malig genetisk transformation av migrerade celler. En sådan transformation är mycket verklig, eftersom varje hyperplasi har en mer eller mindre uttalad tendens till malignitet, och på en ny plats tvingas endometrieceller att existera under extremt ogynnsamma tillstånd.

Hur många kvinnor lider av adenomyos?

Förekomsten av endometrios är den tredje bland gynekologiska sjukdomar (efter inflammatoriska lesioner i hängorna och livmoderfibroiderna).

Förekomsten av endometrios är cirka 20-90% (enligt olika källor). En sådan spridning av digital data bör inte vara misstänksam. Faktum är att många forskare lägger subkliniska (asymptomatiska) former av sjukdomen till dessa siffror. Enligt kliniska data svarar asymptomatisk endometrios upp till 45% av alla patologiska fall och upptäcks i studien av kvinnor som söker hjälp på grund av infertilitet. Eftersom endometrios leder till infertilitet, långt ifrån alla fall, kan antalet kvinnor med endometrios bara gissas på. Därför oriktigheten i siffror om patologins utbredning.

Oftast förekommer endometrios hos kvinnor i reproduktiv ålder, men i vissa fall diagnostiseras den hos ungdomar, liksom hos kvinnor i klimakteriet som tar hormonersättningsterapi. Det brukade vara så att den högsta förekomsten var i sen reproduktionsålder och premenopaus, men det fanns verk som motbeviser detta uttalande.

Under de senaste decennierna har det förekommit en markant ökning av förekomsten av endometrios. Detta förklaras å ena sidan av en kränkning av den immunologiska statusen i befolkningen under påverkan av många faktorer (miljöproblem, stress etc.), och å andra sidan av införandet av de senaste diagnostiska metoderna, som kraftigt ökade upptäckten av låg- och asymptomatiska former (laparoskopi, NMR-tomografi) transvaginal ultraljudssökning).

Vad som orsakar utvecklingen av adenomyos?

Tyvärr är orsakerna och huvudmekanismerna för utveckling av endometrios (adenomyos) inte fullt ut förstås hittills..

Med förtroende kan vi bara säga att endometrios är en hormonberoende sjukdom, vars utveckling underlättas av störningar i immunsystemet.
Riskfaktorer för utveckling av adenomyos inkluderar:

 • ogynnsam ärftlighet för endometrios, liksom för godartade och maligna tumörer i kvinnliga könsdelar;
 • för tidigt eller sent början av menstruationen;
 • sen början av sexuell aktivitet;
 • sen födelse;
 • komplicerad födelse;
 • fetma;
 • olika manipulationer på livmodern (abort, diagnostisk curettage);
 • användningen av en intrauterin enhet;
 • användning av orala preventivmedel;
 • inflammatoriska sjukdomar i livmodern och bilagorna, dysfunktionell blödning, särskilt om det har skett kirurgiska ingrepp och / eller förlängd hormonbehandling;
 • förekomsten av systemiska extragenitala sjukdomar (hypertoni, sjukdomar i mag-tarmkanalen);
 • frekventa infektionssjukdomar, allergiska reaktioner, vilket indikerar en kränkning av immunsystemets funktioner;
 • låg socioekonomisk status;
 • tungt fysiskt arbete;
 • stress, stillasittande livsstil;
 • bor i en miljömässigt missgynnad region.

Symtom på livmodern adenomyos

Det huvudsakliga och patognomiska (kännetecknande endast för denna sjukdom) symptom på adenomyos är riklig och / eller långvarig menstruationsblödning, vilket leder till sekundär järnbristanemi.

Anemi manifesteras i sin tur av följande symtom:

 • svaghet;
 • dåsighet;
 • tendens till olika infektionssjukdomar;
 • blekhet i huden och synliga slemhinnor;
 • i svåra fall - andnöd med liten fysisk ansträngning;
 • yrsel;
 • en kraftig minskning av prestanda och förmåga att på ett adekvat sätt bedöma sitt eget tillstånd.

Patognomiskt för symptom på adenomyos inkluderar också uppkomsten av utsläpp av brun fläck 2-3 dagar före menstruationens början och 2-3 dagar efter det.

Med vanliga former av adenomyos kan metrorragi utvecklas - livmodersblödning som inträffar i mitten av menstruationscykeln.

Ett annat kännetecken på adenomyos är ett smärtsyndrom som inträffar några dagar före menstruationens början och som regel försvinner 2-3 dagar efter det börjar (dysmenorrhea eller algomenorrhea).

Arten och svårighetsgraden av smärta beror på lokalisering av processen. Ett särskilt svårt smärtsyndrom observeras med skada på livmodern, liksom vid utbredd adenomyos med utveckling av vidhäftningar.

Adenomyos uppträder ofta med en patologi såsom ett extra livmoderhorn, i vilket om endometrios uppstår, kan kliniken likna en akut buk (menstruationsblod kastas i bäckenhålan och orsakar symtom på peritonit).

Genom att bestråla smärta är det ofta möjligt att fastställa lokaliseringen av den patologiska processen. Så, med en lesion i livmoderhörnan, strålar smärtan till motsvarande inguinalregion, och med en ismus, till vagina eller rektum.

Ett annat karakteristiskt symptom på adenomyos är smärta under samlag, speciellt före menstruationen (vanligast med skada på livmodern)..

En klinisk undersökning av patienter med adenomyos bestämmer en ökning av livmodern, särskilt uttalad före menstruation och under de första dagarna av menstruationscykeln. Den diffusa formen kännetecknas av en "sfärisk" livmoder. Med nodulär adenomyos är det ibland möjligt att undersöka noderna.

Det bör noteras att svårighetsgraden av symptom på adenomyos i viss utsträckning beror på graden av förekomst av processen. Så diffus adenomyos av 1: a graden är en oavsiktlig upptäckt vid genomförande av vissa undersökningar och är asymptomatisk. Emellertid med diffus adenomyos i 2: a och 3: e graden, såväl som med den nodulära formen av adenomyos, sammanfaller emellertid inte allvarlighetsgraden av kliniska symtom med graden av förekomst av processen och storleken på noderna.

Hur adenomyos fortskrider i kombination med livmodermyom?

Sannolikheten för en kombination av adenomyos med livmodermyom är mycket hög (upp till 85%, enligt vissa författare), vilket förklaras av liknande mekanismer för utveckling av dessa patologier.

En ökning av livmodern i sådana fall, som regel, motsvarar storleken på fibroiderna. Storleken på organet återgår inte till det normala efter menstruationen, vilket är fallet med isolerad diffus adenomyos.

De återstående symptomen på adenomyos i kombination med myom genomgår dock inte uttalade förändringar. Ett undantag är livmoderfibroider med ett submukosalt arrangemang av noder, i sådana fall observeras kraftiga acykliska blödningar i livmodern.

Kombinationen av adenomyos med livmodermyom lämpar sig inte bra för konservativ behandling, därför är det med denna kombination av patologier som patienter oftast rekommenderas att besluta om en hysterektomi (borttagande av livmodern).

Tecken på en kombination av adenomyos med endometrios i äggstockarna

Adenomyos kombineras ofta med endometrios av äggstockarna, vilket förklaras av processens spridning från livmoderhålet till dem. Många forskare föreslår att bildningen av endometrial överväxt i äggstockarna är förknippad med att kasta menstruationsblod genom äggledarna som innehåller spridande levande endometrieceller.

Enligt processens prevalens skiljer sig fyra grader av ovarial endometrios:
I. Pekfoci av endometrios på ytan av äggstocken och bukhinnan, i urtaget mellan livmodern och rektum.
II. Ensidig endometroidcyst högst 6 cm, vidhäftningsprocess i området för livmoderns hängor utan tarmens inblandning.
III. Bilaterala cyster på endometroid upp till 6 cm i storlek, uttalade vidhäftningar med tarminvolvering.
IV. Stora bilaterala cyster, övergångsprocessen till urinblåsan och tjocktarmen, en vanlig limprocess.

Med utbredningen av endometrios från livmoderhålan till äggstockarna, en hel grupp av symtom ansluter sig till tecken på adenomyos.

Först av allt, smärta förvandlas. Till skillnad från adenomyos har smärta en konstant, periodvis ökande karaktär. Den maximala smärtökningen är karakteristisk för början av menstruation och ägglossningstiden (utgången av ett moget ägg från en follikel i mitten av menstruationscykeln). Smärta med endometrios av äggstockarna är lokaliserade i nedre del av buken, i utskjutningen av livmodern, verkar eller drar i naturen, ges till ländryggen, sakrum och rektum.

För adenomyos, i kombination med ovarial endometrios, är uttalat premenstruellt syndrom mer karakteristiskt, ofta åtföljt av illamående, kräkningar, kalla extremiteter, en kraftig minskning av arbetsförmågan. Under de första dagarna av menstruationen är subfebrilt tillstånd, en förändring i laboratorieparametrar för ett allmänt blodprov (en ökning av antalet leukocyter och ESR) möjlig.

Med utvecklingen av vidhäftningsprocessen, uppträdandet av störningar i tarmen och urinblåsan (förstoppning, täta och smärtsamma urineringar).

Under en klinisk undersökning avslöjar palpationen av bifogorna deras ökning och smärta, ibland är det möjligt att undersöka de endometriotiska ovariecysterna. Cystor undersöks som regel med storlekar större än 6 cm på livmoderns sida och / eller baksida, som tumörliknande formationer av en tät elastisk konsistens, rörlig på grund av vidhäftningen, kraftigt smärtsamt, särskilt på kvällen och under menstruationen.

För en noggrann diagnos behövs samma typer av studier som med isolerad adenomyos.

Baserat på vilka studier som diagnostiseras med adenomyos?

Av största vikt för korrekt diagnos är insamlingen av en anamnesis med bestämning av förekomsten av riskfaktorer hos en given patient (ogynnsam ärftlighet, kirurgisk manipulation på livmodern, olika somatiska sjukdomar, etc.) och analys av klagomål (tung och / eller långvarig menstruation åtföljd av en uttalad smärta, smärta under samlag, symtom på anemi).

Sedan genomför läkaren en fysisk undersökning (undersökning på en gynekologisk stol), under vilken, i fall av adenomyos, som regel, en sfärisk utvidgning av livmodern hittas, vilket motsvarar 8-10 veckor av graviditeten (sällan mer). Inspektion görs bäst före menstruationen, för vid denna tidpunkt är en ökning av livmodern mest märkbar. Med den nodulära formen av adenomyos är det ofta möjligt att undersöka livmoders noder eller tuberositet.

Som regel gör en grundlig historik med analys av uppgifterna, kompletterad med en fysisk undersökning, det möjligt att korrekt göra en preliminär diagnos av intern uterin endometrios (adenomyos).

För att klargöra diagnosen, särskilt för att bestämma processens lokalisering och omfattning, genomförs ytterligare instrumentella studier för att lösa frågan om ytterligare behandlingstaktik för patienten.

Guldstandarden för testning av misstänkt adenomyos är ultraljudsskanning. Dessutom används undersökningsmetoder såsom kärnmagnetisk resonans, hysterosalpingografi och hysteroskopi ofta..

Vilka är ekon av adenomyos??

Bland alla typer av ultraljudsavbildning (ultraljud) är transvaginal ultraljudsskanning den mest informativa vid adenomyos. Den diagnostiska noggrannheten med denna undersökningsmetod överstiger 90%.

Om du misstänker adenomyos är det bäst att utföra en echografi inför menstruationen (de 23-25: e dagarna av cykeln).

Under årens utveckling av ultraljuddiagnostik har följande patognomiska ekon av intern endometrios (adenomyos) i livmodern blivit allmänt erkända:
1. En ökning av livmoderns anteroposterior storlek, varigenom organet får en sfärisk form.
2. En ökning av livmodern upp till 6 veckors graviditet eller mer.
3. Asymmetri av väggtjockleken.
4. Utseendet i förväg av menstruationen i muskelmembranet i livmodern i livmoderns cystiska håligheter på 3-5 mm eller mer.

Vilken behandling föreskrivs för livmodernadenomyos?

Adenomyos lider inte av ett separat organ, utan en kronisk systemisk sjukdom i kroppen. Därför behövs en rent individuell metod vid behandling av patologi med hänsyn till alla mekanismerna för sjukdomens början och utveckling hos en viss patient.

När man väljer en terapimetod beaktas således många faktorer, främst:

 • patientens ålder och hennes önskan att få barn i framtiden;
 • lokalisering och prevalens av den patologiska processen;
 • svårighetsgraden av den kliniska bilden och risken för komplikationer;
 • kroppens allmänna tillstånd (förekomst av samtidiga sjukdomar, immunsystemets tillstånd, etc.);
 • adenomyos varaktighet.

Alla medicinska åtgärder för att bekämpa adenomyos kan klassificeras enligt följande:
I. Kirurgisk behandling:
 • radikal (avlägsnande av livmodern och äggstockarna);
 • organbevarande (laparoskopi och skärning av endometroid foci).

II. Konservativ behandling:
 • hormonterapi;
 • ospecifik antiinflammatorisk terapi;
 • lugnande (lugnande) läkemedel;
 • vitaminterapi;
 • bibehålla leverfunktion;
 • eliminering av anemi;
 • immunomodulatorer;
 • absorberbar terapi;
 • fysioterapi.

III. Kombinationsbehandling.

Den allmänna algoritmen för behandling av patienter med adenomyos är följande: Först och främst föreskrivs konservativ behandling, och om det är ineffektivt, eller om det finns kontraindikationer för användning av hormonella läkemedel, vänder de sig till kirurgiska behandlingsmetoder.

Under senare år har organbevarande endoskopiska operationer framgångsrikt använts för att behandla patienter i reproduktiv ålder. De viktigaste indikationerna för deras uppförande är:

 • adenomyos i kombination med endometrial hyperplasi;
 • fungerande cyster på äggstockarna i endometroid (mer än 5 cm i diameter);
 • suppuration av livmoderhängen påverkas av endometrios;
 • vidhäftningar i ampulla i äggledarna (den främsta orsaken till infertilitet vid endometrios);
 • ineffektivitet av hormonterapi (det finns ingen positiv dynamik i behandlingen av hormonella läkemedel i mer än 3 månader);
 • förekomsten av somatiska sjukdomar som är kontraindikationer för långvarig hormonterapi (åderbråck och tromboflebit, allvarlig leversjukdom, migrän, depressiva tillstånd, epilepsi, cerebrovaskulär olycka, fetma, diabetes mellitus, hypertoni, etc.).

Organbevarande operationer är inte en radikal behandlingsmetod, eftersom det är omöjligt att isolera alla fokuser på endometrios, men de är den metod som valts för kvinnor som vill återställa och / eller upprätthålla fertilitet.

Radikal kirurgi med avlägsnande av livmodern och / eller äggstockarna utförs om följande indikationer finns tillgängliga:

 • progressiv sjukdomsförlopp hos kvinnor äldre än 40 år;
 • bristen på effekt av kombinerad behandling med organbevarande operationer;
 • en kombination av den nodulära formen av adenomyos eller diffus adenomyos i 3: e grad med livmodermyom;
 • hot om malign transformation.

Kan adenomyos botas?

Adenomyos är en sjukdom med en kroniskt återfallande kurs. Återfallsstatistik efter framgångsrik icke-radikal behandling (konservativ terapi, organbevarande operation) är cirka 20% per år. Efter fem år når antalet återfall 74%.

Den mest varaktiga effekten observeras med kombinerad användning av kirurgiska (organbevarande operationer) och konservativa (hormonbehandling) metoder för behandling av adenomyos, men i de flesta fall är återfall fortfarande oundvikligt.

Prognosen hos premenopausala kvinnor är något bättre, eftersom med den fysiologiska utrotningen av äggstocksfunktionen avtar processens aktivitet.

Hos patienter som genomgår radikal operation (avlägsnande av livmodern och äggstockarna) återupptas inte processen.

Kan jag bli gravid med livmodernadenomyos??

Adenomyos är den näst ledande orsaken till kvinnlig infertilitet efter inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsdelar. Och om man också tar hänsyn till att en del av den kroniskt förvärrande adnexit (inflammatoriska processer i äggstockarna) inte orsakas av en smittsam process utan av intern endometrios, blir sambandet mellan adenomyos och infertilitet uppenbart.

Enligt statistiska studier av olika författare diagnostiseras infertilitet med adenomyos i varje tredje eller andra fall, eller ännu oftare (enligt vissa rapporter, infertilitet hos patienter med adenomyos når 60-80%).

Mekanismerna för förekomsten av infertilitet vid adenomyos är olika hos olika patienter, och därför kommer prognosen och behandlingstaktiken att vara olika.

Vi listar de vanligaste orsakerna till infertilitet hos patienter med inre livmoderns endometrios (i fallande observationsfrekvensordning):
1. Brott mot transportfunktionen hos äggledarna på grund av vidhäftningar eller en minskning av deras motoriska aktivitet, så att ägget inte kan komma från äggstocken till livmodern.
2. Patologiska förändringar i hormonsfären som förhindrar ägglossning (mognad av ägget och dess utgång från follikeln). Vissa författare anser detta skäl som det viktigaste i förekomsten av infertilitet vid adenomyos.
3. Autoimmuna reaktioner som leder till deaktivering av spermatozoer i livmoderhålet samt förhindrar implantation av ett befruktat ägg och vidareutvecklingen av embryot.
4. Avbrott i graviditeten i de tidiga stadierna på grund av ökad kontraktion av myometrium orsakad av inflammatoriska fenomen i livmoderns muskelskikt.
5. Ömhet under samlag, vilket gör regelbundet sex svårt.

Ofta kan infertilitet vid adenomyos orsakas av flera orsaker samtidigt, så långvarig komplex behandling är nödvändig för att återställa reproduktionsfunktionen. Terapis framgång är mycket beroende av längden på infertilitetsperioden. Så de bästa resultaten erhålls om dess varaktighet inte överstiger 3 år.

Således leder adenomyos ofta till infertilitet, men snabbt omfattande behandling ger chanser att återställa förmågan att bli gravid.

Adenomyos och graviditet. Finns det några chanser att uthärda och föda en frisk
barn?

Vilka är de populära sätten att behandla intern endometrios
(adenomyos) i livmodern? Är det möjligt att bota adenomyos folk
betyder?

Det finns många olika metoder för alternativ behandling av adenomyos, några av dem är erkända som officiell medicin och kan inkluderas i den komplexa behandlingen av patologi.

Men nätverket och i verklig kvasi-medicinsk litteratur innehåller många värdelösa och till och med extremt skadliga tips, så innan du använder något av de populära recepten för behandling av adenomyos måste du konsultera en läkare. Du kan inte i något fall ersätta den behandling som föreskrivs av en läkare med alternativa metoder.

Adenomyos är en sjukdom som är benägen att återfalla, så det är mycket svårt att bota den helt, både med hjälp av officiell och traditionell medicin.

Emellertid garanterar officiell medicin att den komplexa behandlingen av inre livmoderns endometrios kan förbättra livskvaliteten, stoppa processen och minimera risken för komplikationer. Med en snabb start av adekvat terapi är chansen att upprätthålla reproduktionsfunktionen ganska hög.

Därför bör du med adenomyos först söka hjälp från officiell medicin. Du kan använda traditionella behandlingsmetoder som godkänts av traditionell medicin för behandling av adenomyos efter samråd med din läkare.

adenomyos

Uterin adenomyos är en vanlig sjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet, vars kärna är spiring av slemhinnan i könsorganet i myometrium. Muskellagret blir i detta fall ojämnt, ojämnt, med enstaka eller flera kompakteringsområden. Förekomsten av dessa defekter leder till att kroppen misslyckas, påverkar negativt kvinnors sexuella förmåga och reproduktionsstatus. Trots tillståndets godartade ursprung utesluts inte risken för komplikationer. Eventuellt återfall av sjukdomen.

Adenomyos och endometrios - vad är skillnaden?

I lokaliseringen av den patologiska processen. Med endometrios växer det slemhinniga livmoderskiktet utanför kroppen. Det kan även sträcka sig till bukhålan. Med adenomyos växer endometriet in i livmoderns muskler. Spirat djupet i olika kliniska fall är olika.

Klassificering

Beroende på skadans djup är livmoderns adenomyos 1, 2, 3 och 4 grader. Egenskaperna hos var och en av dem:

 • 1 grad av processen - spirandet av endometriumet i det muskulära livmoderskiktet överskrider inte 1/3 av dess tjocklek. En predisponerande faktor är en kränkning av blodtillförseln till det kvinnliga könsorganet, som observeras under menstruationen. En samtidig faktor är en ökning av östrogenkoncentrationen i blodet. Redan med den första graden av sjukdomen försvagas kvinnans immunitet betydligt.
 • 2: a processen - spiralformningen av endometriumet i muskelskiktet når ½ av myometriumtjockleken. Det dominerande symptomet på denna fas av den patologiska processen är uppkomsten av brunt vaginalt urladdning under intermenstruationsperioden. Dessutom har en kvinna flera störningar i det autonoma systemet på en gång - huvudvärk, illamående, ökad allmän kroppstemperatur.
 • 3 grader av processen - groddningen av endometriumet i muskelskiktet överstiger ½ av den totala tjockleken på myometrium. I detta skede märker patienten allvarligt obehag i det suprapubiska området.
 • Processens fjärde grad - endometriumet växer ut i livmoderns muskelskikt, fortsätter att spridas till vävnaderna i bukhålan. Det dominerande symptomet är smärta.

Beroende på lokalisering av den patologiska processen inträffar adenomyos i livmoderhalsen och kroppen i detta organ. Enligt den typ av progression av den patologiska processen tar sjukdomen en fokal, nodal eller diffus form. I det första fallet innehåller endometriala celler begränsade, separata segment av livmoderns muskelskikt, i det andra fallet neoplasmer liknar små fibroider. Den diffusa formen av störningen kännetecknas av frånvaron av tydliga gränser i spiralformningen av endometrium. Omfattande tätningar utan uttalade konturer visualiseras inuti livmoderväggarna.

symtom

De kliniska manifestationerna av livmodern adenomyos skiljer sig praktiskt taget inte från symtomen förknippade med endometrios. Patienten är orolig:

 • Smärta i vila, under intimitet, under menstruation.
 • Menstruations oregelbundenheter - menstruation inträffar i avvikelse med de vanliga datumen, mängden blodförlust överstiger den tillåtna hastigheten med hälften.
 • Förekomsten av stora blodproppar i det utsöndrade blodet. I utseende liknar fragmenten levern.
 • Alla tecken som motsvarar utvecklingen av anemi. Anemi är en konsekvens av tung, långvarig menstruation. Symtom på anemi - minskat tryck, svaghet, uppträdande av sår och sprickor nära munnen, yrsel, ökad håravfall.
 • Problem med tarmrörelser och urinering (försenad eller ökad brådskning). De uppstår med omfattande adenomyos, när en hypertrofisk livmoder mellan rektum och urinblåsan komprimerar organen.

Andra symptom på adenomyos är hormonell obalans och den resulterande minskningen av libido, irritabilitet, sömnstörningar och andra neurologiska symtom.

orsaker

Det finns cirka tio huvudfaktorer, vars närvaro ökar risken för att utveckla adenomyos. Men de direkta orsakerna till utblåsningen av endometriet till det muskulära livmoderskiktet har ännu inte fastställts. Gynekologer har fastställt att patologi uppstår med lika frekvens hos både födande och icke-kvinnliga kvinnor. Dessutom är åldersgränserna för patienter med identifierade fall av livmodernadenomos 18-55 år gamla. Denna faktor låter dig associera sannolikheten för att utveckla sjukdomen med tillståndet av den hormonella bakgrunden och sexuell aktivitet..

Ingen graviditet upp till 30 år

Påverkar negativt tillståndet av hormonell balans. Om en kvinna inte har någon obstetrisk historia och inte har ett regelbundet sexliv fördubblas risken för att utveckla adenomyos.

Tubal excision

Hos kvinnor som genomgick kirurgi för att ta bort ett eller båda äggledarna är sannolikheten för spridning av endometriumet i muskelskiktet i livmodern hög. I det här fallet spelar ingen roll begränsningstiden för det kirurgiska ingreppet.

Sen förlossning

Efter 30 år genomgår en kvinnas kropp vissa förändringar. De påverkar aspekten av organstrukturen. Som ett resultat kan viss omarrangemang förekomma i cellerna i livmodervävnaden. Anledningen är som följer: för kvinnor över 40 är förlossning en börda.

Abort eller missfall

Tidigare fall av abort påverkar negativt strukturen i livmodern och en kvinnas hormonella bakgrund. Kroppen är beredd att bära fostret efter befruktningen - körtlarna mättar blodet med en hög koncentration av biologiskt aktiva ämnen. Dessa hormoner bidrar till förtjockning av endometrium, kan bidra till utvecklingen av adenomyos. Dessutom inträffar skador på dess skikt under curettage av livmoderhålan, vilket tjänar som ett gynnsamt förhållande för tillväxten av endometrium. I många avseenden beror det på gynekologens handlingar när du arbetar med instrumentet..

Livmoderoperation

Uppskjutna kirurgiska ingrepp antyder en kränkning av genitalorganets integritet. Omedelbart under operationen faller endometripartiklar i vävnadsdissektionsavsnitt, fäster och växer där. Processen tar från 2-3 månader till flera år. Ofta lär en kvinna om förekomsten av patologi endast under en undersökning av infertilitet eller andra problem relaterade till könssystemet..

Traumatisk och långvarig arbetskraft

I båda fallen störs endometriumstrukturen, vilket ökar risken för dess okontrollerade spridning. Belastad förlossning innebär också flera skador på vävnaderna i könsorganen - livmoderkroppen, dess livmoderhalsområde, livmoderhalskanalen. Brott mot uterusslemhinnans och muskelskiktets integritet leder till inträde av endometrieceller i de resulterande såren. Där växer, endometriala partiklar växer, delar och kondenserar väggarna i organet.

Övervikt och fetma

Överskottsvikt utgör inte något hot mot utvecklingen av livmodernadenomyos. Risken för endometrial proliferation i musklerna i könsorganet ökar på grund av obalans i hormonbalans, problem med det endokrina systemet, vilket orsakar fetma.

Cystor på äggstockarna

En godartad neoplasma av ett parat kvinnligt organ bidrar till obalansen i östrogen i kroppen. Anledningen är misslyckandet av äggstockarna, som producerar biologiskt aktiva ämnen i otillräckliga mängder. Hormonell obalans är ett gynnsamt villkor för bildandet av foki av adenomyos.

Långvarig användning av hormonella preventivmedel

Långvarig användning av orala preventivmedel påverkar negativt äggstocksaktiviteten. Läkemedel hämmar produktionen av hormoner, vilket leder till utvecklingen av deras obalans i kroppen. Detta blir ett gynnsamt villkor för spiring av endometrium i muskelskiktet i livmodern. För att minimera risken för att utveckla denna komplikation rekommenderas det inte att använda orala preventivmedel utan att förskriva läkare eller överskrida den dos som föreskrivs av honom.

Ärftlig predisposition

En av de vanliga orsaksfaktorerna för utveckling av livmodernadenomos. Sjukdomen uppstår på grund av en genmutation. Om nära släktingar drabbades av en gynekologisk sjukdom av den aktuella typen, när han är på läkares tid, bör du informera specialisten om denna faktor.

Möjliga komplikationer

Adenomyos kan leda till försvårande konsekvenser förknippade med kvinnans hälsostatus eller fostrets utveckling. Mot bakgrund av endometrial germination i det muskulära livmoderskiktet kan patienten uppleva:

 • Vidhäftningsprocess inuti bäckenorganen och bukhålan. Främjar utvecklingen av ektopisk graviditet, tarmhinder.
 • Infertilitet på grund av hormonell obalans, livmodersvikt.
 • Minskad libido (en konsekvens av hormonell obalans i kroppen).
 • Anemi som en följd av massiv blodförlust.
 • Missfall. Resultatet av felaktig kontraktil livmoderförmåga, endometrialsvikt.

Sjukdomen medför också uppkomsten av psykologiska problem, som är förknippade med en allmän försämring av välbefinnande, infertilitet. Sällan leder tillväxten av endometriumet till muskelskiktet i livmodern till utvecklingen av en malign neoplasma i detta organ. Men experter upprättade inte ett direkt samband mellan utseendet på de två processerna..

Graviditet med adenomyos

Närvaron av foci för komprimering inuti livmoderväggarna påverkar negativt organets sammandragning. Vid adenomyos ökar risken för att inte få ett barn på grund av abrupt placenta. Könsorganets oförmåga att sträcka sig i enlighet med fostrets tillväxt och utveckling leder till en sjunkande graviditet. Kvinnor med adenomyos som bar ett barn utan uppträdande av samtidig komplikationer ges kejsarsnitt. Ofta elimineras patogena foci omedelbart efter fosteruttag.

Vilken läkare du ska kontakta

När de primära symtomen uppträder - smärta, menstruations oregelbundenhet - måste du besöka en gynekolog-endokrinolog. Eliminering av sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet, som inkluderar livmodernadenomos, utförs av en läkare med denna profil. Läkaren kommer att förskriva mängden nödvändig forskning och därefter göra behandlingen. Förutom användningen av andra metoder involverar det övergången av hormonterapi.

Diagnostik

För att utesluta förekomsten av andra patologier och ställa en tillförlitlig diagnos, instruerar läkaren patienten att genomgå en omfattande diagnos. De mest informativa typerna av detta:

 • Kliniskt blodprov.
 • Allmän urinanalys.
 • MR eller CT.
 • Blodkoagulering.
 • Urseing urin (gör att du kan identifiera patogen mikroflora som finns i kroppen i en latent form).
 • Biokemiskt blodprov, hormonnivåer.
 • Gynekologisk undersökning.
 • Ultraljud av livmodern och bilagor.
 • Opinionsundersökning. I detta skede är det viktigt för en kvinna att rapportera alla operationer, sjukdomar och fall av abort.
 • Hysteroskopi (undersökning av livmoderns tillstånd).
 • Laparoskopi. En metod för att undersöka bäckenhålet genom att införa specialverktyg utrustade med en mikroskopisk kamera.
 • Biopsi följt av histologisk undersökning. Läkaren avvisar en liten partikel av neoplasmen, placerar den i en speciell lösning, skickar ett vävnadsprov för analys. Syftet med studien är att utesluta nodernas maligna ursprung.

Läkaren kan förskriva andra typer av diagnostik, som är förknippad med funktionerna i det kliniska fallet..

Behandling

Det beror direkt på stadiet av adenomyos, eftersom man vid planering av det optimala behandlingsprogrammet tar hänsyn till djupet av spiral endometrium i det muskulära livmoderskiktet..

Konservativ terapi innebär:

 • Kursen med hormonbehandling. Förskriv muntliga preventivmedel.
 • Analgetisk administration.
 • Mottagning av immunmodulatorer.
 • Vitaminterapi.
 • Användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Konservativ terapi låter dig stoppa obehagliga känslor i det suprapubiska området, normalisera menstruationscykeln, stärka kroppens skyddande egenskaper. Läkemedel som används som en del av medicinsk behandling, korrekt hormonbalans, undertrycker intrauterin inflammatoriska processer.

Under terapin rekommenderas patienten att följa en diet. Kärnan är att avvisa tung mat, vilket gör att du inte kan överbelasta tarmarna (med överbelastning komprimerar livmodern och smärtan intensifieras). Kirurgisk eliminering av lesioner i det kvinnliga könsorganet - ett nödvändigt mått för att den konservativa effekten inverkar på hälsoproblemet.

Operationen genomförs också med snabb tillväxt av intrauterina neoplasmer. Under operationen elimineras endast lesionen eller hela livmodern. Det beror på sjukdomsformen, patientens allmänna hälsa, hennes planer för födelse av barn. Trots konservativ behandling och försök att eliminera sjukdomen på ett minimalt invasivt sätt förekommer fortfarande indikationer på fullständigt avlägsnande av organ i 80% av fallen av adenomyos..

Förebyggande

För att minimera risken för att utveckla adenomyos bör en kvinna:

 1. Behåll ett konstant sexliv, undvik alltför långa intervaller mellan intimiteter.
 2. Undvik att använda den intrauterina enheten längre än den avsedda användningen.
 3. Ta inte orala preventivmedel utan samtycke från gynekolog-endokrinolog.
 4. Om du inte vill bli gravid, använd preventivmedel. Skapa inte behovet av en abort.

Uterin adenomyos är en vanlig sjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet. Skälen för tillväxt av endometrium är inte exakt fastställda. Specialister bestämde endast ett antal faktorer, vars relevans patienten faller in i den så kallade riskgruppen för förekomsten av en kränkning. Med en ärftlig benägenhet till utvecklingen av denna patologi, bör en kvinna inte besöka en gynekolog var tredje månad för att rehabilitera reproduktionsorganet. Behandlingen kan vara konservativ eller kirurgisk, en specifik typ av intervention föreskrivs av en läkare.

Uterin adenomyos: vad är det, behandling, orsaker, symtom, tecken, foto

Uterin adenomyos är en kronisk patologisk process som utvecklas hos unga kvinnor i reproduktiv ålder. Oftast registreras sjukdomen vid en ålder av 27-30 år. När det gäller prevalens är det bara andra än adnexit och uterus fibroids..

Låt oss nu tänka mer på detta..

Vad är livmodernadenomyos??

Termen uterin adenomyos definierar en patologisk process som åtföljs av spridningen av endometrium (det inre lagret av livmoderväggen, som utför viktiga funktioner) till andra lager av organväggen. Det tros att sjukdomen har ett hormonellt ursprung och är förknippat med nedsatt funktionellt tillstånd i olika organ i reproduktionssystemet (binjurarna, hypofysen, äggstockarna, sköldkörteln). Celler i slemhinnan som är lokaliserade i andra lager av livmoderväggen svarar också på cykliska förändringar i den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp förknippad med menstruation. Detta leder till negativa reaktioner i livmoderväggen..

Cykliska förändringar i endometrialceller som är lokaliserade utanför slemhinnan leder till vävnadsskada och utveckling av en inflammatorisk reaktion. Detta händer inte omedelbart, vanligtvis under tillräckligt lång tid. Vävnadsskador orsakade av cykliska förändringar i endometriet initierar ackumulering av immunkompetenta celler som producerar biologiskt aktiva föreningar (inflammatoriska mediatorer), som har flera patofysiologiska effekter i livmodern:

 • Irritation av nervändar, inklusive fibrerna i det autonoma nervsystemet. Detta leder till obehag såväl som funktionella förändringar..
 • Ökad permeabilitet hos väggarna i blodkärlen i fokus för inflammation, vilket leder till frisättning av blodplasma i det intercellulära ämnet med vävnadsödem.
 • Ökad blodtillförsel till vävnader.

Mot bakgrund av den inflammatoriska processen i vävnader som innehåller endometrieceller ökar risken för sekundär bakteriell infektion avsevärt. Samtidigt blir förloppet för den patologiska processen allvarligare, purulenta foci kan förekomma i vävnaderna, som är en ansamling av döda bakterier, vävnader och immunceller. Resultatet av den långa utvecklingen av den patologiska processen är utvecklingen av funktionsstörningar i kvinnans reproduktiva system, vilket kan vara irreversibelt.

Hur ser uterin adenomyos ut med ett foto

Uterin adenomyos är en sjukdom som inte har uppenbara yttre manifestationer. Visualisering av förändringar utförs med hjälp av en ytterligare diagnostisk studie, inklusive en ultraljud av livmodern, dessa inkluderar:

 • Brott mot strukturen på livmoderväggarna, som har utseendet som "bikakor".
 • Olika livmoders väggtjocklek.
 • Visualisering av linjär striation, ett stort antal ränder visas.
 • Ökad prestanda för olika storlekar i livmodern.
 • Bestämning av en signifikant ökning i ekogeniciteten hos skikten på livmoderväggarna, som är lokaliserade närmare ultraljudssonden.

En vägg av vallmo, som innehåller adenomyotiska knölar, är alltid tjockare än friska vävnader. Diagnosen ställs efter en ultraljud av livmodern baserat på ett antal kriterier. Andra forskningsmetoder föreskrivs också, som inkluderar kliniska blodprover, urintest, hysteroskopi (undersökning av livmodersväggar med hjälp av en optisk hysteroskopanordning). Baserat på antalet och storleken på foci i endometrium i livmoderväggen, som bestäms med hjälp av ultraljud, skiljer sig flera typer av patologiska processer:

 • Fokal adenomyos - celler i uterusslemhinnan i vävnaderna i dess väggar bildar enstaka foci av liten storlek.
 • Nodulär adenomyos - större noder bildas i livmoderns väggar, i vissa av dem kan ett hål fylt med blod bildas.
 • Diffus adenomyos - celler i uterusslemhinnan finns i dess väggar utan bildning av begränsade noder eller foci.
 • Blandad diffus-nodulär adenomyos - en sjukdom som kännetecknas av uppkomsten av noder, liksom diffusa förändringar i vävnader.

Beroende på svårighetsgraden av förändringarna skiljer sig 4 grader av svårighetsgrad hos den patologiska processen. En lång kurs av sjukdomen åtföljs av en betydande ökning av livmoderns storlek. Vid palpation (palpation genom framväggen i nedre buken) bestäms en tuberös yta.

De första tecknen på livmodernadenomyos

Uterin adenomyos hos kvinnor i de första stadierna av utvecklingen av den patologiska processen har inga kliniska manifestationer. Progressionen av funktionella förändringar i organen i det reproduktiva systemet hos kvinnor leder till störning av menstruationscykeln. Fysiologisk blödning blir längre, överstiger en tidsperiod på 7 dagar och också riklig (ökar mängden utsöndrat blod).

Ofta hos kvinnor manifesterar sig den patologiska processen inte länge. Det är möjligt att misstänka en sjukdom endast vid uttalade funktionsstörningar, inklusive utvecklingen av kvinnlig infertilitet. Samtidigt kan en kvinna i reproduktiv ålder inte bli gravid ett barn under mer än sex månader, med förbehåll för systematisk oskyddad sex med en sexpartner.

Symtom på livmodern adenomyos

Utvecklingen av livmodernadenomyos åtföljs av uppkomsten av flera av de vanligaste kliniska manifestationerna, som inkluderar:

 • En förändring i menstruationscykeln, som kännetecknas av att fysiologiska blödningar blir längre och mer omfattande.
 • Utseendet på blodproppar menstruationsflödet.
 • Ömhet i nedre del av buken, som drar i naturen. Smärta uppträder eller intensifieras markant under menstruationen. Intensitetsintensiteten beror på svårighetsgraden av förändringar i vävnaderna, närvaron av en inflammatorisk reaktion, liksom på lokaliseringen av noder (adenomyos med lokalisering av noder i livmoderhalsen är den mest smärtsamma). Att gå med i en sekundär bakteriell infektion förvärrar kvinnans tillstånd och leder till ökad smärta.
 • Utseendet på intermenstruell blödning, vilket är en följd av skador på blodkärlen i livmoderväggen.
 • Dyspareunia - uppkomsten av smärta i slidan och nedre buken.

Tung och långvarig menstruationsblödning leder ofta till järnbristanemi. Karakteristiska tecken på komplikationer visas, som inkluderar blekhet i huden och synliga slemhinnor, allmän svaghet. Utvecklingen av bakteriella komplikationer kan åtföljas av förgiftning, som kännetecknas av feber, huvudvärk, värkande muskler och leder.

Orsaker och förebyggande av livmodern adenomyos

De viktigaste mekanismerna för utvecklingen av sjukdomen i dag förblir pålitligt oklara. Det tros att den huvudsakliga utlösande faktorn som leder till uppkomsten av endometriaceller i livmoderväggen är en förändring i hormonella nivåer. Sannolikheten för att utveckla en patologisk process ökar avsevärt i fall av ett antal provocerande faktorer:

 • Ärftlig benägenhet till utveckling av livmodernadenomos, som bestäms av överföring av vissa gener från föräldrar till barn.
 • Tidig eller sen början av menstruationscykeln.
 • Metaboliska störningar som leder till fetma.
 • Utslagna invasiva manipulationer på livmodern, som inkluderar diagnostisk curettage, abort.
 • Sen födelse, deras komplicerade kurs.
 • Överdriven träning.
 • Lång stress.
 • Prevension med hjälp av livmoderspiralen eller användning av hormonella läkemedel.
 • Förekomsten av somatisk eller infektiös patologi i kroppen av olika lokaliseringar.
 • Otillräcklig motorisk aktivitet hos en kvinna.
 • Inflammatorisk patologi, som påverkar olika organ i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Kunskap om provocerande faktorer gör det möjligt att genomföra förebyggande åtgärder. God näring, vila, begränsa effekterna av ogynnsamma faktorer, överdriven fysisk ansträngning är förebyggande åtgärder inte bara i samband med livmodernadenomos, utan också andra sjukdomar i reproduktionssystemet.

Behandling av livmodernadenomyos

Behandling av livmodernadenomyos är komplex. Det väljs av läkaren individuellt, beroende på den patologiska processens form och svårighetsgrad och inkluderar konservativ terapi eller kirurgi. Konservativ terapi innebär användning av läkemedel från olika farmakologiska grupper:

 • Hormonala läkemedel som används för att återställa det funktionella tillståndet i organen i det reproduktiva systemet.
 • Antiinflammatoriska mediciner föreskrivna för utveckling av svår inflammatorisk process.
 • Immunomodulatorer som förbättrar kroppens försvar.
 • Vitaminer för normalisering av metabolism (metabolism).
 • Antibiotika för utveckling av infektiösa komplikationer.

När järnbristanemi upptäcks genomförs en omfattande behandling som syftar till att återställa järnnivån och antalet röda blodkroppar per volymenhet blod. Kirurgisk behandling föreskrivs för allvarliga patologiska processer hos kvinnor enligt vissa indikationer, den innehåller flera områden:

 • Organbesparande manipulationer - kirurgisk ingrepp inkluderar minimalt invasiva tekniker som syftar till att förstöra fokusen i endometriumet som ligger utanför slemhinnan med fysiska effekter (laser, elektrisk ström, ultraljud). Tekniken kallas endokoagulation av foci för livmodern adenomyos. Det är speciellt indicerat för kvinnor som inte är noll och är utformade för att upprätthålla reproduktionsfunktionen..
 • Radikala operationer är volymetriska ingripanden som involverar avlägsnande av en del av eller hela livmodern, vars väggar innehåller foki av adenomyos. Flera typer av operationer skiljer sig, dessa inkluderar resektion (partiellt borttagning), supravaginal amputation av livmodern, hysterektomi (avlägsnande av hela livmodern), panhisterektomi (kombinerat avlägsnande av livmodern och dess bilagor, inklusive äggstockarna). Valet av metod för radikal kirurgi baseras på vissa kriterier, som inkluderar svårighetsgraden av den patologiska processen, risken för att utveckla allvarliga komplikationer som kan utgöra ett direkt hot mot en kvinnas liv, risken för att sprida foci av adenomyos till andra organ i reproduktionssystemet. Innan läkaren förskrivs måste läkaren förskriva en omfattande undersökning av kvinnan.

Användningen av kirurgisk behandling ger ett gynnsamt resultat. För att förhindra återuppträdande av noder för livmodernadenomos används terapeutiska åtgärder och konservativ terapi föreskrivs dessutom. Det kan innehålla långvarig användning av droger, inklusive analoger av kvinnliga könshormoner. Eliminera återfallet (återutveckling, förvärring) av livmodernadenomyos helt efter kirurgiskt avlägsnande av livmodern.

Uterin adenomyos kan ha en lång kurs. I ett visst antal fall, på grund av påverkan av olika provocerande faktorer, är ytterligare utveckling av den patologiska processen med spridning av endometriala foci från strukturerna i det reproduktiva systemet till andra organ och system. I detta fall förlorar cykliska förändringar (efter spridningen av endometrieceller inte förmågan att svara på cykliska förändringar i den hormonella bakgrunden) av foci av adenomyos leder till allvarlig vävnadsskada och utvecklingen av en allvarlig inflammatorisk process med olika lokalisering i kroppen.

Prognosen för livmodern adenomyos beror på kvinnans ålder, valet av behandlingsmetod samt kroppens individuella egenskaper. Behandling av sjukdomen i ung ålder kräver ständigt genomförande av terapeutiska åtgärder och övervakning av den patologiska processens gång.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken på tidig graviditet

Det skulle vara bra om nästa dag efter förseningen kvinnan redan visste om graviditet.Men detta händer extremt sällan, och de första symtomen på patientens förändrade hormonella bakgrund uppträder på olika sätt.....

Vilken tidsperiod bör vara mellan menstruationen

Den kvinnliga kroppen är ett ganska komplicerat system. För att upprätthålla reproduktiv hälsa är det viktigt att förstå dess struktur och hur den fungerar....

Vad är utflödet under en ektopisk graviditet?

En ektopisk graviditet, vars första tecken inträffar när ett befruktat ägg fäster sig vid sidan av livmoderslimhinnan, förekommer nästan alltid i ett av de två äggledarna, genom vilka ägget passerar från äggstockarna till livmodern....