Adenomyos och graviditet

Blödning

Adenomyos kallas livmodern endometrios. Detta är en inflammatorisk process. Men för att förstå vad det är, låt oss först ta reda på vad endometrios är. Från insidan är livmodern fodrad med vävnad som kallas endometrium. Normalt bör endometrium endast vara i livmoderkaviteten och ingen annanstans. Hans viktigaste funktionella uppgift är att växa för att acceptera en befruktad cell och få en graviditet att hända. Det är i det att cellen tränger in och börjar utvecklas. Om ägget är obefruktat, exfolierar endometriumet och menstruationen börjar. Livmoderskiktet i endometriumet förblir i livmoderhålet, som går igenom samma cykel som föregångaren. Nu blir det klart varför livmodern är platsen för lokalisering av endometrium. Men i själva verket sträcker sig ofta endometrial vävnad bortom detta organ (till exempel ytan på äggstockarna eller bukhinnan) eller växer djupare in i dess väggar. Det är just när endometriet växer ut till livmoderns väggar, de pratar om intern endometrios, det vill säga adenomyos.

Hur manifesteras adenomyos??

För vissa kvinnor är det ingenting alls. Men ett visst antal kvinnor känner adenomyos, som de säger, "i sin helhet." Bland symtomen på denna sjukdom:

 • tung menstruation, vilket ofta leder till en minskning av hemoglobin i blodet;
 • svår smärta under menstruationen;
 • förekomsten av de så kallade dauberna inom några dagar före menstruationen, liksom efter (som regel har den en mörkbrun färg);
 • smärta under samlag;
 • förändring i livmoders form och storlek (bestäms av läkaren).

Om du har sådana symtom betyder det inte alls adenomyos. Med andra sjukdomar, till exempel med en polyp i livmoderhalsen eller livmodervävlingarna, är liknande symtom möjliga.

Med tiden förvandlas inte adenomyos till cancer.

Uterin adenomyos och graviditet

Uterin adenomyos (livmodern endometrios) är en sjukdom där foci förekommer i vävnaderna i livmodern, äggstockarna och andra vävnader som liknar strukturen i livmoderslimhinnan, som är små knölar som innehåller mörk tjock vätska. I sådana fokus inträffar förändringar som liknar avstötning av livmoderslimhinnan. Utvecklad blödning från dessa områden leder till smärta under menstruationen. Moderna läkare kallar ofta adenomyos en sådan sjukdom som livmodern endometrios. Och endometrios är en allvarlig inflammatorisk process.

Endometriala foci kan lokaliseras i olika organ och vävnader: i livmoderhalsen, i livmoderns tjocklek, på muren i bukhålan, utanför reproduktionssystemets organ.

Uterin adenomyos symptom

Det vanligaste symptomet är smärta som uppträder eller förvärras på premenstruella dagar under menstruationen. Med uterusens nederlag kan det finnas tung menstruation, som upptäcker från könsorganen före och efter menstruationen. Smärta kan ges till sakrum, rektum och vagina. Uterin adenomyos kan uppstå utan symtom, i detta fall upptäcks denna patologi när patienter kontaktar kliniken med frågan att de inte kan bli gravid ett barn.

Uterin adenomyos och graviditet

Finns det några chanser att föda och föda ett friskt barn? Uterin adenomyos åtföljs ofta av infertilitet. Infertilitet utförs om graviditet inte har inträffat inom ett eller flera år med regelbunden sexuell aktivitet. Med livmodernadenomyos är implantering av fosterägget i livmoderslimhinnan omöjligt, äggets död inträffar.

Med livmoderns adenomyos noteras en kommissurell process som leder till infertilitet. Det finns en kränkning av äggledarnas patency, vilket leder till frånvaro av graviditet. Vid livmodernadenomyos kan det också finnas en brist på äggmognad i äggstocken, en förändring av egenskaperna hos livmoderslimhinnan.

När en diagnos av livmodernadenomyos upprättas föreskrivs gestagenbehandling mot bakgrund av vilken graviditet kan uppstå. Denna grupp läkemedel bör inte avbrytas, de måste tas vidare för att ge nödvändigt hormonellt stöd. Det är känt att denna sjukdom kännetecknas av närvaron av hormonella störningar, så den första trimestern av graviditeten är den mest ansvariga. Som regel bör gravida hormoner ta upp till 14 veckor. Men detta måste kontrolleras med hänsyn till resultaten från ett blodprov för innehållet av progesteron. Baserat på resultaten av undersökningen avgörs frågan om avskaffande av gestagener eller fortsättning av terapi. Många studier har genomförts, enligt vilka ingen information mottogs om den negativa effekten av hormoner, särskilt dydrogesteron, på fostret. Detta läkemedel används i stor utsträckning i obstetrik och hjälper till att skapa optimala förhållanden för graviditetsutveckling..

Den vanligaste komplikationen av graviditet med adenomyos är hotet om dess avbrott. Denna situation kräver förebyggande kurser för att förhindra utveckling av en hotklinik. Förskriv läkemedel från gruppen antispasmodika, lugnande medel, lugnande medel som förbättrar metaboliska processer.

Orsaker till livmodern adenomyos

Uterin adenomyos på grund av genetisk predisposition. Det finns en teori om den hormonella utvecklingen av sjukdomen, enligt vilken det finns en kränkning av innehållet och förhållandet mellan hormoner i en kvinnas kropp. En annan teori för förekomsten av livmodernadenomyos är implantation, enligt vilken de avvisade endometripartiklarna sätter sig på äggstockarna, rören, bukhinnan och skapar "jord" för utvecklingen av sjukdomen. De viktigaste - negativa förändringar i det neuroendokrina systemet på grund av stress, undernäring, olika sjukdomar av icke-gynekologisk natur.

Diagnos av livmodernadenomyos

Det är möjligt att misstänka förekomsten av livmodernadenos hos kvinnor med infertilitet och i närvaro av vissa faktorer: ett länge existerande smärtsyndrom, med misslyckad behandling av inflammatoriska processer i livmodern, med intrauterina ingrepp, med fläckar från könsorganen. med smärta från sexuellt samlag, smärta vid undersökning på en gynekologisk stol; tecken på vidhäftningar i bäckenet, ömhet i livmoders ledband.

Ultraljud är den viktigaste diagnostiska metoden som låter dig bestämma storleken på livmodern, muskelmembranets struktur, storleken, strukturen hos cystiska formationer i äggstockarna. Nästa viktiga steg i undersökningen är metoder för att bedöma äggledarnas patency. Exempelvis kan närvaron av foci av inflammation i livmoderväggen detekteras med användning av ett röntgenfoto av livmodern. Storleken på livmodern, processens fördelning beräknas från bilden.

Idag förblir endoskopisk kirurgi (laparoskopi) standarden för diagnos för olika former av infertilitet, inklusive formen av infertilitet till följd av livmodern adenomyos. Under operationen införs "instrument" i bukhålan genom öppningar i bukväggen. Med hjälp av en sådan undersökning är det möjligt att bestämma äggledarnas tillstånd, närvaron av vidhäftningar, fokuser på livmodernadenomos.

Behandling av livmodernadenomyos

Behandling av livmodernadenomyos utförs med kirurgisk korrigering, fysioterapeutiska metoder och hormonbehandling. Under de senaste decennierna har hormonella läkemedel dominerat den medicinska behandlingen av livmodernadenomyos. De stoppar menstruationen tillfälligt, undertrycker äggstockarnas arbete. De skapar konstgjord menopaus, vilket leder till en minskning av svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen, en minskning av fokusen på livmodernadenomyos. Hormonala läkemedel av den senaste generationen har ett minimum av biverkningar jämfört med läkemedel från tidigare generationer. Behandling med sådana hormonella läkemedel används som det första behandlingsstadiet före operationen. Vid behandling och förebyggande av progression av icke-allvarliga former av livmodernadenos, används också orala hormonella preventivmedel..

Den största effekten kan uppnås genom att kombinera den hormonella och kirurgiska metoden för behandling - laparoskopi, under operationen tas endometriotiska foci bort. I detta fall kan hormoner användas som ett preoperativt preparat, inom 3-6 månader efter operationen som ett förebyggande åtgärder mot uppkomsten av symtom på livmodernadenomos.

Graviditetsplanering för livmodernadenomyos

Laparoskopi används till om det finns endometrioida ovariecyster, det finns ett behov av att fastställa äpplen hos äggledarna. Efter operationer i 3-6 månader ordineras vanligtvis hormonbehandling. Hormonala läkemedel fördjupar reproduktionssystemet i sömn. Efter flera månader avbryts behandlingen, patienten får bli gravid. Om graviditeten inte inträffar inom ett år minskar detta dramatiskt chansen att återställa en kvinnas reproduktionsfunktion. I detta fall rekommenderas ett IVF-program. Med graviditet och amning i frånvaro av menstruation kan den omvända utvecklingen av livmodernadenomyos uppstå. Avbrott av graviditet med curettage av livmoderhålan leder till förvärring och förvärring av livmodernadenomyos. Snabbt undersökning, behandling av livmodernadenomyos hjälper graviditeten.

Det faktum att förekomst av adenomyos betyder inte att graviditet kommer att uppstå hos alla gravida kvinnor med komplikationer. En stor andel patienter vet inte alls att de har en sådan sjukdom, medan befruktningen uppstår utan problem. I denna situation är det inte nödvändigt att omedelbart utnämna hormonterapi. Det är nödvändigt att göra en omfattande uppföljningsundersökning av en kvinna, hennes hormonprofil, så att det är möjligt att bedöma behovet av läkemedelsbehandling.

Om en kvinna lider av adenomyos och planerar en graviditet, bör hon vara beredd på en så viktig period i sitt liv. En fullständig undersökning och lämplig behandling, beroende på de erhållna resultaten, är garantin för att graviditet kommer att inträffa och kommer att fortsätta utan komplikationer. Särskild uppmärksamhet ägnas åt diagnosen infektioner som är relaterade till STI. Med adenomyos minskar kroppens skyddande immunförsvar. Graviditet är ett tillstånd av naturlig immunbrist, så det kan leda till att infektionsprocessen under graviditeten kommer att åtföljas av olika komplikationer. Det är nödvändigt att föreskriva en kurs med specifik terapi före graviditet, eftersom listan över läkemedel som är godkända för gravida kvinnor är mycket begränsad.

Det kan hävdas att diagnosen adenomyos för en kvinna inte bör innebära att hon inte kommer att kunna föda ett friskt barn. Det viktigaste är att följa rekommendationerna från en specialist i behandlingen av denna sjukdom och ansvarsfullt närma sig den planerade graviditeten.

Kombinationen av adenomyos och graviditet: är det möjligt?

Kvinnans reproduktiva funktion beror på många faktorer. Graviditet kan vara en överväldigande uppgift om kroppen stör produktionen av något hormon. Ganska ofta manifesteras för närvarande endokrin patologi i form av intern (livmoders) endometrios - adenomyos.

Vad är adenomyos

Adenomyos är en patologi där tillväxten av det inre skiktet av livmodern utanför den inträffar. Plottar i slemhinnan, som under påverkan av könshormoner genomgår cykliska förändringar, börjar bildas i organets muskelskikt. Som ett resultat växer blödningsfoci i endometrium i livmodern och en kronisk inflammatorisk process utvecklas.

Fokusen för sådan kronisk inflammation påverkar livmoderns funktion som ett organ som är avsett att bära ett barn. Muskelskiktet kan genomgå betydande förändringar: tunnare, dystrofisk omarrangemang, vilket leder till brott mot organets kontraktila funktion. Om sjukdomen inträffar under graviditeten finns det stor sannolikhet för ett hot om avbrott.

Adenomyos är ganska vanligt hos kvinnor som diagnostiseras med infertilitet. Sjukdomen är en indikator på hormonsvikt i en kvinnas kropp. Detta fel leder till infertilitet och problem med att fostra ett barn.

Patologivideo

Orsaker till sjukdomen

Tillförlitliga orsaker till den atypiska platsen för slemhinnesektionerna är fortfarande okända. Det har emellertid visat sig klart att patienter med adenomyos har immun- och hormonstörningar.

Förutsättningarna för utveckling av patologi är följande faktorer:

 • genetisk predisposition;
 • historia med komplicerad födelse;
 • aborter eller curettage av livmodern av andra skäl. I dessa fall är ett rent mekaniskt införande av sektioner av livmoderslimhinnan i muskelskiktet;
 • långvarig bärning av intrauterina anordningar;
 • fetma eller andra hormonella och metabola sjukdomar;
 • okontrollerat intag av orala preventivmedel;
 • stress och undernäring som förvärrar hormonella störningar.

Riskgruppen består av kvinnor med hormonella och metabola störningar, vars kvinnliga släktingar drabbades av en liknande sjukdom.

Manifestationer av patologi hos gravida kvinnor

Innan befruktningen börjar, manifesteras adenomyos som smärta under menstruationen, tung menstruation och fläckar i gapet mellan dem, vilket kan förväxlas med tecken på inflammation. Men när graviditet inträffar upplever kroppen en kraftfull hormonjustering.

Slemhinnan i livmodern upphör att genomgå cykliska förändringar under en stund - sjukdomen regresserar. Eftersom blödande foci i livmoderns tjocklek under graviditet inte existerar, är de, som det var, i en bevarad form, då avslöjar de inte specifika manifestationer under graviditet under adenomyos.

Den enda gruppen av tecken på patologi kan vara förknippad med otillräcklig fullhet i livmoderns muskelskikt och med brist på progesteron.

Kombinationen av dessa faktorer bestämmer symptomen på hotet om abort:

 • smärta i nedre buken, värre på kvällen eller efter träning;
 • ökad ton i livmodern, det blir "svårt" vid beröringen;
 • patologisk urladdning från könsorganen (blodig fläckning eller flytande klart vatten).

Adenomyos och graviditetskompatibilitet

Det är ganska svårt för en kvinna som lider av adenomyos att bli gravid. Enligt statistik kan upp till 80% av patienterna med denna sjukdom inte bli gravida på länge. Omöjlighet för befruktning och efterföljande implantation av embryot, samt adenomyos, är förknippat med hormonell obalans.

Om befruktning har inträffat, är patienten under granskning av barnläkare på grund av den höga risken för abort. Den ökade risken kvarstår tills morkakan bildas - den viktigaste källan till hormoner under graviditeten. Därför förskrivs patienter med adenomyos i de tidiga stadierna (i första trimestern) hormonbehandling (till exempel läkemedlet Dufaston).

Efter 14 veckor minskar risken för att graviditeten kan frysa. Kvinnan är emellertid under observation, eftersom livmoders väggar, påverkade av adenomyos, förlorar sin elasticitet. Med fostrets tillväxt kan en gradvis förlängning av livmoderns väggar åtföljas av dragande smärta i nedre del av buken.

En annan egenskap hos graviditet med adenomyos är vidhäftningar och noder i livmoderhålet (med nodulär adenomyos). Med en uttalad limprocess kan det växande fostret ha svårigheter och ta en tvingad position.

Den diffusa formen av patologi kännetecknas av mer eller mindre enhetliga förändringar i livmoderväggen. Med svåra dystrofiska förändringar i livmoderväggen under graviditeten utvecklas ofta bristande fetoplacental brist, vilket leder till fosterhypoxi och förseningar i fysisk och mental utveckling.

En fokal form av patologi är farlig i de fall när moderkakan är fäst i området för det drabbade området. Detta är fylld med utvecklingen av en av de allvarligaste graviditetspatologierna - abrupt placenta.

Diagnostik

Diagnosen adenomyos hos en gravid kvinna är baserad på:

 1. Undersökningen. Patienten klagar som regel över smärtsam och långvarig menstruation före graviditeten. Samt att upptäcka brunbrun urladdning några dagar före menstruationens början och inom två till fyra dagar efter cyklisk blödning.
 2. Inspektion. Med en vaginal undersökning bestäms livmodern större än vad den borde vara under denna graviditetsperiod. Med en fokalform kan tuberositet bestämmas. Palpation i livmodern är ofta smärtsam eller åtminstone obekväm..
 3. Ultraljudsundersökning. Skillnaden mellan livmoderstorleken och graviditetsåldern, ökad ekogenicitet eller sällsynt muskelvävnad vid lokalisering av lesioner bestäms.

Andra undersökningar - magnetisk resonansavbildning, röntgen, hysteroskopi - används inte under graviditeten på grund av eventuella negativa konsekvenser för fostret.

Behandling

Behandling av adenomyos under graviditet syftar till att lösa följande problem:

 1. Hämning av spridning av foci i slemhinnan i livmodermuskeln. För detta används androgener eller progestogener. Beredningar och doser väljs av den behandlande läkaren.
 2. Eliminera hotet om abort. För att göra detta tilldelas en kurs:
  • antispasmodics (No-shp, Papaverine, etc.);
  • lugnande medel;
  • metaboliska förstärkare (t.ex. glycin).

Utöver dessa åtgärder används inte andra metoder för behandling av adenomyos under graviditet, eftersom:

 1. Om du tar mediciner eller förfaranden under denna period ökar risken för negativa effekter på fostret. Först och främst är medicinens huvudregel ”gör ingen skada”. Behandling av sjukdomen kan skjutas upp till postpartum..
 2. Hotet om abort kommer i framkant, det utvecklas hos en betydande del av patienter med denna diagnos. Därför syftar läkemedelsbehandling specifikt till att eliminera detta problem..

I vissa fall kan hormonbalansen förändras efter födelsen och adenomyos fokuserar gradvis att minska i storlek. Om detta inte händer, förskrivs patienten konservativ eller kirurgisk behandling efter barnets födelse.

Postpartum terapi

Konservativ behandling av adenomyos utanför graviditeten inkluderar:

 • hormoner som efterliknar klimakteriet. Behandlingsförloppet är från fyra månader till ett år;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel med svår smärta;
 • avkok och infusioner av örter, liksom andra metoder för traditionell medicin. Den behandlande läkaren kan förskriva örter både i form av douching och för oral administrering.

Som regel tas hormonella läkemedel inte under örtterapi..

Infusioner hjälper till att minska blödning av vävnader och ta bort inflammatoriska processer i myometrium:

 1. Shepherds väskor. En tesked torrt gräs hälls med ett glas kokande vatten, infunderas i en timme och tas i en matsked fyra gånger om dagen en halvtimme innan måltiderna.
 2. Nässlor. Två matskedar torra eller färska örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i 40 minuter. Hela beloppet måste delas in i flera metoder och konsumeras på en dag.
 3. Himmelblad. En matsked torra eller färska örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i två timmar. Den resulterande infusionen är indelad i fyra delar, den första bör konsumeras på tom mage, resten kan vara efter måltider, jämnt under hela dagen.

Förutom örtbehandling kan inflammatoriska processer i livmodermuskeln minskas med:

 1. Hirudotherapy. Läckor placeras på nedre del av buken under övervakning av en läkare. Speciella enzymer som dessa djur innehåller har kraftfulla antiinflammatoriska och regenererande egenskaper..
 2. Blå leraomslag. Applicering av lera på inguinalområdet förbättrar blodcirkulationen i bäckenet och i kombination med andra behandlingsmetoder påskyndar processerna för regenerering av myometrium.

En intrauterin enhet som innehåller gestagener har god effekt. Att bära en spiral minskar blodförlust under menstruationen och försvagar smärtan.

Om konservativ terapi inte ledde till önskad effekt inträffade komplikationer och använd sedan kirurgisk behandling av adenomyos.

Indikationer för operation är:

 1. Svår uterinblödning.
 2. Kombinationen av adenomyos och stora fibroider.
 3. Kombinationen av adenomyos med atypiska förändringar i livmoderhalskanalens endometrium eller epitel.

Förebyggande

Det är knappast möjligt att helt skydda dig mot denna sjukdom. Kvinnor som har hormonella och metabola störningar måste noggrant övervaka tillståndet i de inre könsorganen och följa enkla regler:

 1. Besök en gynekolog minst två gånger per år och genomgå ultraljud i bäckenet.
 2. Om det finns problem med menstruationen - bli smärtsam, riklig, upptäckt fläckar några dagar före menstruationen - är det bättre att inte skjuta upp besöket hos gynekologen.
 3. Upprätta rätt system för dagen och en balanserad kost, bli av med övervikt.
 4. Omdefiniera attityder mot nervös överbelastning.
 5. Låt inte dig överdrivet känslomässig trötthet, få regelbundna kurser med avslappnande massage och fysioterapeutiska förfaranden för att stärka nervsystemet.

Recensioner av kvinnor som har haft sjukdomen

Jag kommer att dela min erfarenhet. Vid 25 år gammal diagnostiserades adenomyos i 2: a till 3: e graden. Läkarna förutspådde inget bra. Men efter nästan ett och ett halvt år blev jag fortfarande gravid. Graviditeten var inte lätt, ständigt låg på bevarande, men födde en god, frisk pojke. Jag kan hävda att adenomyos (oavsett grad) är farligt på det att den växer där du kan "ta på". Och som läkarna sa till mig - det är helt omöjligt att bota honom.

sophia

http://pregnant-club.ru/comment/reply/394/4385

Jag har också adenomyos. Jag blev gravid på egen hand, men under en period av fem månader gick vattnet för tidigt bort, och jag tappade mitt barn. Nu dricker jag Janine och igen vill jag verkligen bli gravid.

Zhyldyz

http://bezboleznej.ru/adenomioz

Adenomyos kanske inte manifesterar sig på något sätt. Foci med en atypisk placering av livmoderslimhinnan kan säkert existera före klimakteriet och sedan genomgå en naturlig regression. Men om symtomen på sjukdomen visar sig i reproduktiv ålder, och enligt planen - graviditet och förlossning, måste patologin behandlas noggrant för att undvika efterföljande problem.

Adenomyos: är graviditet möjligt med denna patologi??

Endometrios är en av de mest mystiska, länge kända, men hittills inte fullt ut förstås och sprids sjukdomar i de senaste decennierna. Det drabbar främst kvinnor i reproduktiv ålder, men förekommer alltmer bland tonåringar och under klimakteriet. Enligt vissa experter är det inledande stadiet av det adenomyos, andra - det senare anses vara en oberoende sjukdom. Kan jag bli gravid med adenomyos och få barn? Vissa författare tror vanligtvis att denna patologi inte påverkar graviditeten.

Begreppet adenomyos

Histologiskt består livmodern av tre skikt: slemhinnan eller endometrium, foder i kaviteten, myometrium eller slät muskellager, och det serösa membranet som täcker organet från sidan av bukhålan.

I sin tur består endometriumet av två skikt: basalen, eller den huvudsakliga, som är smält till muskelskiktet och är en bindvävnadsplatta; funktionell (från sidan av livmoderkaviteten), bestående av ett cylindriskt epitel och rörformiga körtlar.

Under hela menstruationsperioden förtjockas det funktionella lagret, som ett resultat av hormonell reglering av det hypothalamiska hypofys-äggstocksystemet, och förbereder sig kvalitativt för implantering av ett befruktat ägg med principen om positiv och negativ feedback. I avsaknad av det avvisas han, vilket åtföljs av menstruationsblödning. Från basalskiktet växer ett nytt funktionellt membran..

Endometriosis fick sitt namn från uterusslemhinnan. Sjukdomen inträffar i fall där endometriala celler växer från tillväxtzonen på basalskiktet, inte bara in i livmoderhålet, utan också i motsatt riktning. Celler spirar och bildar passager genom basskiktet, muskelmembranet och går längre än det. De sprids främst i det omgivande, och ibland i avlägsna organ och vävnader, och bibehåller sin funktionella aktivitet i enlighet med menstruationscykeln.

Om denna process endast är begränsad till livmoderkroppen kallas den adenomyos eller intern endometrios. För att begränsa spridningen av processen reagerar kroppen med en inflammatorisk reaktion, spridning av muskelfibrer och bindväv runt endometriotiska passagerna. Sådana foci liknar ibland myomatiska noder, men skiljer sig från de senare i frånvaro av tydliga gränser och en kapsel som skiljer dem från den omgivande vävnaden. Som ett resultat av detta förstoras, deformeras och förvärvar organet en asymmetrisk och sedan en karakteristisk sfärisk form, som beror på antalet, storleken och lokaliseringen av fokuserna.

Hos många kan adenomyos vara asymptomatisk och är ett oavsiktligt fynd under en ekografisk studie, men ofta kan den väsentligt försämra livskvaliteten, åtföljd av symtom som:

 • menstruations oregelbundenheter av olika natur, åtföljt av smärtsam och riklig menstruationsblödning, smärta i nedre del av buken, korsryggen och sakralområdet;
 • långvarig menstruationsblödning;
 • "Spotting" mörkbrunt urladdning mellan menstruationen;
 • smärta några dagar före menstruationens början och inom några dagar efter det;
 • ibland ömhet under samlag (dyspareunia);
 • överdriven trötthet, dåsighet och slöhet, depressiva tillstånd;
 • i de senare stadierna - ofta urinering eller avföring.

Är adenomyos och graviditet kompatibla

Således finns det en sammansmältning av två lager av väggarna i livmodern - endometrium med myometrium. Hos många kvinnor med adenomyos är befruktning, graviditet och förlossning normal. Under graviditeten sker dessutom en betydande avmattning i tillväxten av foci och sjukdomen. Befruktning, graviditet, dess utveckling och kurs kan påverkas av djupet i lesionen och området för dess spridning i organet. Beroende på djupet av penetration av endometriotisk vävnad skiljer följande grader av adenomyos:

 1. I Art. - den patologiska processen är begränsad till submukosa, det vill säga basalskiktet, eller sträcker sig upp till 1/3 av tjockleken på myometrium.
 2. II Art. - spridningen av den patologiska processen till mitten av muskelskiktet.
 3. III art. - groddning över hela tjockleken på myometrium till det serösa membranet.
 4. IV Art. - penetrering av patologisk spridning i det serösa membranet, det vill säga in i parietal peritoneum, och gå utöver det med skador på angränsande organ.

Till följd av spridningens natur delas adenomyos villkorat in i former:

 • diffus, när den patologiska processen sprids jämnt över livmodern; samtidigt öppnas “blinda fickor” och ibland fistlar i bäckenhålet i slemhinnan i olika storlekar; denna form finns i 50-70%;
 • fokal (nodulär), eller cystisk 5-8%), i vilken individuella endometrioida noder omgiven av muskelvävnad innehåller en klar eller chokladfärgad vätska som bildas i dem som ett resultat av blödning under menstruationen;
 • diffus-nodulär eller blandad.

Det finns också en klassificering enligt stadierna av sjukdomen, baserad på en hysteroskopisk bild av adenomyos och som bidrar till en mer fullständig bild av möjligheten till graviditet:

 1. Steg I - befrielsen från livmoderslimhinnan förändras inte. Den definierar blödande eller mörkblåa "ögon", som är endometrioida "rörelser". När man skrapar livmoderhålan har väggarna den vanliga karakteristiska tätheten.
 2. II-steg - endometrioida "passager" är synliga i slemhinnan, dess lättnad är ojämn och har form av tvärgående eller / och längsgående utsprång i form av "åsar" eller fibrös myometrial vävnad. Vid curettage definieras livmoderväggarna som tätare än normalt och dåligt töjbara.
 3. Steg III - i livmoderhålan syns svullande vävnader i olika storlekar och utan tydliga konturer. Ibland bestäms stängda eller öppna endometrioida "passager" på deras yta. Vid skrapning känns hög densitet, ojämnhet på väggarnas yta och en karakteristisk knirk.

Sjukdomens verkliga svårighetsgrad och graviditet med livmodernadenomos bestäms till stor del av förekomsten i organet, lokalisering av processen och de kliniska manifestationerna, även om det inte alltid finns en fullständig korrespondens mellan dem. Samtidigt, enligt statistik, är andelen patienter med endometrios bland kvinnor med infertilitet betydligt högre (upp till 40-80%) än bland kvinnor med normal reproduktiv funktion.

Hur man blir gravid med adenomyos

Det finns flera olika teorier om dess förekomst, men de faktorer som provocerar utvecklingen av sjukdomen och dess spridning i kroppen är allmänt erkända. I riskgruppen ingår kvinnor:

 • med immun- och hormonstörningar i hypothalamus-hypofysen-äggstocksystemet;
 • med fetma, på grund av övervägande av överskott av östrogen i dem på grund av deras syntes och avsättning i fettvävnad;
 • med en intrauterin enhet installerad;
 • ha samlag under menstruationen;
 • med kroniska inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen, som under en lång kurs bidrar till en förändring i tillväxtriktningen för endometrieceller;
 • genomgå separat diagnostisk curettage, abort och andra diagnos- och behandlingsförfaranden och manipulationer i livmodern (kejsarsnitt, myomektomi) eller livmoderhalsen, kirurgiska ingrepp på bäckenorganen, vilket bidrar till skada på basskiktet som separerar endometrium från muskelskiktet.

Infertilitet vid adenomyos kan inte orsakas så mycket av själva endometrioidprocessen som av orsakerna som provocerade det (hormonella störningar, kronisk inflammation, mekanisk skada, etc.) eller en kombination av endometrios med dem.

Därför innebär behandling av infertilitet att fastställa dess orsaker, såväl som stadiet och formen av adenomyos, dess prevalens genom en grundlig undersökning, som består av en klassisk gynekologisk undersökning, undersökning av utstryk från livmoderhalskanalen och vagina, kolposkopi, ultraljudundersökning, hysteroskopi och blodprover för könshormoner, hormoner sköldkörtelkonsultation med andra specialister.

Undersökningsresultaten gör det möjligt för oss att lösa frågorna om behandlingstaktik med hjälp av antiinflammatorisk terapi, monofasiska orala preventivmedel, etablering av Mirena intrauterin hormonell enhet och användning av in vitro-befruktning (framgångsrik med 60%).

Att välja rätt behandling för infertilitet hos kvinnor med adenomyos i många fall ger en chans när det gäller framgångsrik befruktning och normal graviditet.

Graviditet med adenomyos. Hur man bär och föder?!

På LCD-skärmen fick jag diagnosen adenomyos. Till min fråga “hur man förbereder sig för graviditet” sa de att i det här fallet B inte kan komma och om något fäster sig, så är inget bra. Föreskrivs av någon anledning att dricka antibiotika, med bra utstryk och STI-test. Varför inte förklara, bara säga dryck. Och hur man dricker, vad händer om B? Den första försökscykeln fungerade verkligen inte. I den, på den 18: e dagen av cykeln, hittades en endometrial polypp. Tja, med en polypp, äntligen, säger de, och det finns ingenting här...

Jag hade inte tid i staten. kil. kontrollera förekomsten av en polypp med 5 dts eller se adenomyos, som jag vanligtvis inte har i de tidiga stadierna. Det visade sig att Zab. (I denna cykel sprang jag för olika ultraljud mot en avgift - flickan sa in vitro att det inte var en polyp men en sådan adenomyos, mannen i endokirurgi erbjöd bougienage i livmoderhalskanalen, resten sa normalt - i allmänhet var det svårt att lita på dessa ultraljud i 5 dagar). I 17 dagar I Center for Central Research and Development såg de en polyp i fråga, en corpus luteum cyste. Nästa, jag var tvungen att vidarebefordra harmoniken på den femte dagen av cykeln, jag gick vidare hCG - 2 veckor. Progesteron är normen för fall.

Jag vill verkligen att allt ska vara bra.

Skriv gärna, har någon lyckats tåla B med adenomyos? Var det några svårigheter? Vilka läkemedel måste tas för att B lyckades.

De tilldelade inte några analyser till LCD-skärmen och utsåg inte annat än folkmusik - de väntar förmodligen på att allt ska bli som de sa.

I den betalda rådde att dricka duphaston enligt resultaten av ultraljud i 4 veckor - de säger hotet.

Jag skulle vilja spara. 33 år gammal, inga barn, men länge vill jag verkligen.

Hur man blir gravid med adenomyos

Det finns ett ganska stort antal skäl som bidrar till en kvinnas oförmåga att bli gravid och fostra ett barn på egen hand. En av dem är adenomyos..

Hur man blir gravid i en liknande situation och säkerställer ett normalt bärande av fostret?

Här är en vanlig fråga som kvinnor ställer sina läkare när de möter denna sjukdom..

Graviditet påverkan

Adenomyos är en form av endometrios som sprider sig i livmoderhålet. Sjukdomen manifesteras genom spiral av endometriumet i muskelskiktet i organet. Livmodern förlorar elasticiteten. På grund av närvaron av djupa foci av endometrios under nästa menstruation, lämnar inte celler i orgelslimhinnan dess kavitet, vilket leder till utveckling av lokal inflammation. Mot bakgrund av sådana förändringar blir processen för befruktning och implantering av embryot problematisk.

Enligt olika källor upptäcks endometrios hos 15-60% av kvinnorna som har vänt sig till specialiserade kliniker för infertilitet.

Det är därför det är mycket viktigt att starta behandlingen så snart som möjligt med identifiering av denna patologi för att öka risken för en framgångsrik graviditet.

Med adenomyos beror risken för infertilitet av ett antal faktorer:

 • Svårighetsgraden av den patologiska processen. Varje sjukdom är lättare att behandla i de första stadierna av dess progression. Adenomyos är inget undantag. Tidig behandling hjälper till att öka dina chanser att bli gravid.
 • Lokalisering av foki för adenomyos. Enskilda patologiska områden längs periferin kan inte försämra fertiliteten. Men de omfattande fokuserna på platsen för implantation av embryot eller vidhäftningen av den framtida moderkakan utgör en allvarlig barriär mot fostrets bärande.
 • Kroppens enskilda egenskaper. Det finns situationer där en kvinna med samma sjukdomsförlopp lyckas bli gravid, och den andra inte lyckas bli gravid.

Hur man blir gravid med adenomyos och framgångsrikt föder ett barn, kan läkaren berätta. Efter undersökning av patienten planeras terapeutiska taktiker, vilket kommer att öka risken för graviditet.

Behandlingsprinciper

Konservativa och operativa behandlingsmetoder utmärks..

För den konservativa behandlingen av denna sjukdom används följande grupper av läkemedel:

 • Orala preventivmedel. Med deras hjälp finns det ett undertryckande av aktiviteten hos foci av adenomyos.
 • Gestagener. Orsak amenoré, vilket bidrar till atrofi av patologiska endometrialplatser. Anses som mer effektiva än orala preventivmedel, men har fler biverkningar..
 • Androgener. Manliga hormoner som undertrycker äggstocksaktiviteten och främjar regression av adenomyos.
 • Gonadoliberinanaloger.

I många fall är IVF den bästa lösningen på problemet. Speciellt i de fall där patienten samtidigt visar endometrios av en annan plats. I de flesta fall kan användning av dessa läkemedel nästan fullständigt eliminera adenomyos.

Hur blir man gravid om konservativ behandling inte lyckas? I det här fallet måste du ta bort fokusen för endometrios kirurgiskt. Detta gör att du kan återställa äggledarnas tålamod och öka chansen för implantation av embryot i livmodern efter befruktningen av ägget.

Med adenomyos görs IVF om:

 • konservativa eller kirurgiska metoder misslyckades med att återställa fertiliteten;
 • en kvinna behöver operation, men hon vägrar det;
 • kirurgisk behandling av adenomyos är kontraindicerat.

Risker under graviditeten

Om befruktningen var framgångsrik och embryot implanterades är det nödvändigt att noggrant övervaka graviditetsförloppet. Adenomyos påverkar livmodern i livmodern, vilket är full av ett antal negativa konsekvenser för fostrets utveckling.

De viktigaste riskerna som väntar på en kvinna när hon föddar barn är:

 • Förlust av livmoderselasticitet på grund av närvaron av foki av adenomyos och ersättning av normal vävnad med bindväv (mot bakgrund av en lokal inflammatorisk process). Detta är fylld med brott i organet under förlossningen (i närvaro av omfattande patologiska områden).
 • Bildningen av vidhäftningar i livmoderhålet, som förhindrar fostret från att ta en fysiologisk position.
 • Möjligheten till för tidigt abrupt placenta eller utveckling av placental insufficiens utesluts inte.
 • Brist på progesteron i blodet kan orsaka missfall.

Med tanke på alla dessa risker behöver en kvinna med en historia av adenomyos ständig övervakning under graviditeten. Ofta behöver hon medicinskt stöd för att minska risken för missfall och säkerställa barnets normala utveckling.

Det är svårt att bli gravid med adenomyos, men det är möjligt. Kontakta kliniken "AltraVita" för behandling av denna sjukdom. Våra läkare har lång erfarenhet av att hantera patienter med olika former av endometrios. De allra flesta av dem lyckas uppnå graviditet på ett eller annat sätt.

Adenomyos och graviditet

Innehåll:

I de flesta fall är det enligt läkare graviditet med livmodernadenomos mycket möjligt. Det är dock värt att notera att risken för problem med att bli gravid och fostra ökar i mer avancerade stadier. I stadierna 3 till 4 har ett befruktat ägg liten chans att fästa sig i livmodern, eftersom större delen av organet påverkas av endometrieceller. På grund av patologiska förändringar kan livmodern ständigt vara i god form, vilket hotar med missfall eller spontan abort i de tidiga stadierna. Uterin adenomyos är farligt eftersom det inte finns några misstänkta symptom i de första utvecklingsstadierna. Därför bör varje kvinna i reproduktiv ålder genomgå en rutinundersökning med en gynekolog minst en gång per år, vilket hjälper till att diagnostisera patologi i de tidiga stadierna. Erfaren gynekologer arbetar i den tvärvetenskapliga kliniken "Healthy Family" för att upprätta en korrekt diagnos och föreskriva effektiv behandling, varefter en kvinna säkert kan bli gravid och få ett friskt barn.

Vad är adenomyos

Adenomyos är en ofta diagnostiserad gynekologisk sjukdom i vilken patologisk spridning av endometriumet i muskelvävnaden i livmodern. I de initiala stadierna påverkar patologiska celler endast slemhinnan i organet, men när sjukdomen utvecklas sprids endometriumet och påverkar de djupare skikten.

Följande former av adenomyos skiljer sig:

Fokal. Endometriala vävnader med denna form gror till myometrium i form av lokalt placerade fokalområden.

nodal En sådan variation kännetecknas av skador på väggarna i det reproduktiva organet av celler i det körtelformade epitelet i form av flera noder.

Diffus. Med diffus adenomyos sker spridningen av patologiska celler på olika djup, inklusive med lokalisering av fistlar i bäckenområdet.

Diffus-nodal. Kombinerar diffusa och nodulära former av adenomyos.

Adenomyos fortsätter i fyra steg:

Den första. Patologiska processer begränsas av slemhinnan i myometrium, symtomen är helt frånvarande.

Den andra. Endometriala celler sprids till muskelskiktet, den kliniska bilden är dåligt uttryckt.

Den tredje. Den patologiska processen påverkar muskelväggens hela tjocklek, upp till det serösa täcket. Orolig för vissa symptom.

Fjärde. Muskelskiktet i livmodern påverkas fullständigt av endometriumvävnaderna, som också kan växa i vävnaderna i angränsande organ. Den kliniska bilden uttalas.

Den direkta effekten av adenomyos på barnets uppfödning har ännu inte bekräftats av läkare, även om kvinnor som lider av denna sjukdom ofta diagnostiseras med infertilitet. För en framgångsrik befruktning och att fostra ett barn är det viktigt att förhindra att sjukdomen fortskrider längre än två steg, eftersom risken för infertilitet och alla typer av komplikationer ökar vid 3 - 4 grader..

Vad adenomyos utvecklas från

De exakta orsakerna till utvecklingen av patologi har ännu inte fastställts. Men läkarna kunde identifiera ett antal predisponerande faktorer som kan bli utlösningsmekanismen för sjukdomens början. Bland de vanligaste är följande:

negativa obstetriska historia;

kirurgisk ingripande i livmoderhålan;

minskad immunitet på grund av autoimmuna störningar;

inflammatoriska processer och infektiösa komplikationer i könsorganens organ;

trauma mot bindväv mellan endometrium och myometrium under förlossning, patologisk uterinblödning, vilket provoseras av dysfunktion i det endokrina systemet;

för tidigt eller tvärtom menstruationens sena början.

Symtom på adenomyos

I början av utvecklingen av patologiska processer i myometrium är alla patologiska symtom som gör en kvinna försiktig och går till en läkare helt frånvarande. Men när utvecklingen fortskrider, förvärras tillståndet märkbart..

Det huvudsakliga klagomålet med skador på livmoderväggarna genom endometrium är smärta av varierande intensitet, lokaliserad främst i nedre del av buken, perineum, ibland i ländryggen. En kvinna kan också bli störd av allvarlig obehag under intimitet.

Smärtsyndromet blir mer intensivt före menstruationsblödning, för i endometrium finns hormonreceptorer som svarar på hormonella fluktuationer. Förutom smärta, obehag före och efter menstruation kan en kvinna störas av brunt eller fläckar. Menstruationscykeln störs ofta - pauser mellan menstruationen blir kortare och själva menstruationen är mer utdragen, åtföljd av kraftiga blödningar.

Om det inte finns någon behandling för adenomyos, mot bakgrund av tungt blodförlust utvecklas anemiskt järnbrist-syndrom, kännetecknat av sådana symtom:

svaghet, slöhet, dåsighet;

blanchering av hud och slemhinnor;

ökade virusinfektioner.

Uterin adenomyos och graviditet

Adenomyos och graviditet är en diskutabel fråga som reproduktionsgynekologer har blandade svar på. I de första utvecklingsstadierna är sjukdomen inte ett hinder för befruktningen och en framgångsrik graviditet. Men i mer avancerade fall måste en kvinna möta vissa svårigheter som kan orsaka infertilitet, missfall eller spontan abort i de första stadierna.

Fördelarna med MC "HÄLSA FAMILJ"

LÄKARE MED LÅNG erfarenhet

Massor av nöjda patienter

EXPERTUTRUSTNINGSNIVÅ

LÅGA PRISER

Befruktning med adenomyos

Med adenomyos står de flesta kvinnor inför en sådan kränkning som ett menstruationscykelfel. Detta orsakar i sin tur svårigheter att bestämma dagen för ägglossningens början. För att beräkna en gynnsam tid för befruktningen måste en kvinna använda ett test eller regelbundet mäta basal temperatur.

Ett annat problem som kan bli ett hinder för befruktningen är bildningen av vidhäftningar, som ibland blir en oöverstiglig barriär för spermatozoer på långa vägen till ägget. Utgången av adenomyos åtföljs ofta av samtidigt komplikationer som kan påverka en kvinnas förmåga att bli gravid. Infertilitet kan orsaka:

inflammatoriska komplikationer som utvecklas mot bakgrund av adenomyos;

minskad patency hos äggledarna;

överträdelse av mognadsprocessen av kvinnliga groddceller;

förändringar i endometriumets egenskaper, till följd av att ett befruktat ägg inte kan implanteras i livmodern.

Embryoimplantation vid adenomyos

I de avancerade stadierna, när endometriala vävnader grodde djupt in i myometrium, reduceras chansen för ett befruktat ägg att säkert fästas vid livmoderväggen. Efter det att embryot bildas vid äggledarens mun kommer det att börja röra sig till livmodern, där implantation, vidareutveckling och tillväxt sker. Men med komplexa former av adenomyos, när större delen av livmoderkroppen påverkas, kan embryot, som slutligen når livmodern, helt enkelt inte fixa i det. Men en sådan bild observeras oftare i de sista stadierna - 3 - 4. Adenomyos av 1: a grad och graviditet är helt kompatibla tillstånd. I det första steget uppstår naturligtvis några problem med befruktningen, förutsatt att kvinnan inte har några andra patologier som orsakar infertilitet.

Adenomyos och graviditet i klass 2 har också ett framgångsrikt scenario. Den framtida modern och barnet övervakas noggrant under hela perioden, vilket hjälper till att känna igen avvikelser i tid och eliminera dem utan att skada hälsan.

I detta avseende rekommenderas att en gynekolog även besöker den multidisciplinära kliniken "Healthy Family" i graviditetsplaneringen och genomgår en omfattande diagnos för att identifiera och behandla adenomyos redan före befruktningen.

Graviditet med livmodern adenomyos

Att bära ett barn med livmodernadenomyos i de initiala stadierna orsakar i de flesta fall inte några problem och svårigheter. Det är sällsynt, men det händer att en läkare rekommenderar att en gravid kvinna genomgår hormonbehandling i ett tidigt skede, vilket kommer att hjälpa till att stabilisera den hormonella bakgrunden och förhindra komplikationer.

Vid 3-4 stadier av adenomyos är situationen inte så rosa. Som ett resultat av patologiska processer som inträffar i myometrium kan livmodern ständigt vara i hypertonicitet, vilket i sin tur leder till missfall eller spontan abort i de tidiga stadierna. Därför, efter att ha bekräftat graviditeten, kommer läkaren att råda kvinnan på sjukhusvistelse. En sjukhusvistelse under konstant övervakning av specialister låter dig noggrant övervaka tillståndet, vid behov, ge professionell hjälp och förhindra avbrott av graviditet.

Födelse med adenomyos

Valet av metod för födelse av ett barn beror på graden och formen av adenomyos. Till exempel, om en kvinna diagnostiseras med en nodulär form av mild eller måttlig svårighetsgrad, finns det inga hinder för naturlig förlossning. En kvinna kan föda ett barn på egen hand och undvika komplikationer. Men diffus adenomyos och graviditet komplicerar situationen. Med denna form av patologi tappas livmoderns kropp allvarligt, vilket hotar med allvarliga konsekvenser under förlossningen. Därför, om diffus adenomyos diagnostiseras, är det troligt att en kvinna förskrivs ett planerat kejsarsnitt.

Hur graviditet och förlossning påverkar adenomyosförloppet

Trots att adenomyos i vissa fall negativt påverkar befruktningen och bärandet av ett barn, påverkar graviditeten i sig ofta gynnsamt patologins förlopp, bromsar spridningen av endometrieceller och minskar risken för återfall efter förlossningen. Faktum är att omedelbart efter befruktningen förändras den hormonella bakgrunden, på grund av vilken processen för cyklisk bildning och exfoliering av endometriumet upphör. Under hela födelseperioden återgår sjukdomen och livmoderkroppen återställs.

Kostnaden för behandling av adenomyos

Kostnaden för behandling av adenomyos vid Healthy Family Medical Center beräknas individuellt och beror på graden av försummelse, metod för terapi och kursens längd. Eftersom adenomyos hänvisar till godartade hormonberoende tumörer, förskrivs ofta hormoninnehållande läkemedel för dess behandling, vilket hjälper till att stoppa utvecklingen av den patologiska processen och kontrollera den hormonella bakgrunden under graviditeten.

Om sjukdomen startas kommer det efter födseln att vara nödvändigt att konstant observeras av en gynekolog. I det fall adenomyos börjar utvecklas igen, kommer läkaren att råda dig att ta till kirurgisk behandling. Om en kvinna planerar ett annat barn, kommer specialisten att förskriva en organbevarande operation, under vilken endast de drabbade områdena tas bort. Men ibland finns det ett behov av fullständigt avlägsnande av livmodern, särskilt om risken för degeneration av de drabbade vävnaderna till en malig tumör är hög.

För att klargöra kostnaderna för behandling av adenomyos och boka en tid hos en specialist på Healthy Family Multidisciplinary Clinic, ring +7 (495) 185 93 07 eller ring tillbaka. Så snart administratörer ser din begäran kommer de omedelbart att kontakta dig och besvara alla dina frågor.

Kombinationen av adenomyos och graviditet: är det möjligt?

Adenomyos eller intern endometrios är en patologisk process som påverkar livmoderkroppen med spridningen av det inre skiktet i slemhinnan i tjockleken på organets väggar. Mot denna bakgrund bildas en specifik bild av sjukdomen med samtidig allvarliga komplikationer. Till exempel blir adenomyos och graviditet ofta uteslutande begrepp, eftersom denna sjukdom vanligtvis leder till infertilitet..

Denna gynekologiska patologi tar tredje plats i rankningen av alla sjukdomar i det kvinnliga könsorganet. Eftersom det i de flesta fall finns hos kvinnor i fertil ålder, förtjänar det noggrann uppmärksamhet.

Vad är adenomyos

Adenomyos är en patologi där tillväxten av det inre skiktet av livmodern utanför den inträffar. Plottar i slemhinnan, som under påverkan av könshormoner genomgår cykliska förändringar, börjar bildas i organets muskelskikt. Som ett resultat växer blödningsfoci i endometrium i livmodern och en kronisk inflammatorisk process utvecklas.

Fokusen för sådan kronisk inflammation påverkar livmoderns funktion som ett organ som är avsett att bära ett barn. Muskelskiktet kan genomgå betydande förändringar: tunnare, dystrofisk omarrangemang, vilket leder till brott mot organets kontraktila funktion. Om sjukdomen inträffar under graviditeten finns det stor sannolikhet för ett hot om avbrott.

Adenomyos är ganska vanligt hos kvinnor som diagnostiseras med infertilitet. Sjukdomen är en indikator på hormonsvikt i en kvinnas kropp. Detta fel leder till infertilitet och problem med att fostra ett barn.

Patologivideo

Orsaker till sjukdomen

Tillförlitliga orsaker till den atypiska platsen för slemhinnesektionerna är fortfarande okända. Det har emellertid visat sig klart att patienter med adenomyos har immun- och hormonstörningar.

Förutsättningarna för utveckling av patologi är följande faktorer:

 • genetisk predisposition;
 • historia med komplicerad födelse;
 • aborter eller curettage av livmodern av andra skäl. I dessa fall är ett rent mekaniskt införande av sektioner av livmoderslimhinnan i muskelskiktet;
 • långvarig bärning av intrauterina anordningar;
 • fetma eller andra hormonella och metabola sjukdomar;
 • okontrollerat intag av orala preventivmedel;
 • stress och undernäring som förvärrar hormonella störningar.

Riskgruppen består av kvinnor med hormonella och metabola störningar, vars kvinnliga släktingar drabbades av en liknande sjukdom.

För det är han mest mottaglig för

Enligt resultaten från studier av olika kvinnor med adenomyos fastställdes vem som är i riskzonen:

 • Kvinnor som genomgick diagnostiska intrauterina förfaranden - abort, städning och andra.
 • Om den kvinnliga hälften av familjen utsattes för gynekologiska sjukdomar led farmor och mödrar av godartade (myom) eller maligna tumörer.
 • Om kirurgi tidigare utfördes på äggstockarna led äggledarna eller kvinnor av inflammatoriska sjukdomar i livmodern.
 • Intressant nog är kvinnor som födde i riskzonen, problem uppstår ofta när de planerar en sekundär graviditet.

Manifestationer av patologi hos gravida kvinnor

Innan befruktningen börjar, manifesteras adenomyos som smärta under menstruationen, tung menstruation och fläckar i gapet mellan dem, vilket kan förväxlas med tecken på inflammation. Men när graviditet inträffar upplever kroppen en kraftfull hormonjustering.

Slemhinnan i livmodern upphör att genomgå cykliska förändringar under en stund - sjukdomen regresserar. Eftersom blödande foci i livmoderns tjocklek under graviditet inte existerar, är de, som det var, i en bevarad form, då avslöjar de inte specifika manifestationer under graviditet under adenomyos.

Den enda gruppen av tecken på patologi kan vara förknippad med otillräcklig fullhet i livmoderns muskelskikt och med brist på progesteron.

Kombinationen av dessa faktorer bestämmer symptomen på hotet om abort:

 • smärta i nedre buken, värre på kvällen eller efter träning;
 • ökad ton i livmodern, det blir "svårt" vid beröringen;
 • patologisk urladdning från könsorganen (blodig fläckning eller flytande klart vatten).

Hur kan jag bli gravid

Få ett tydligt svar på frågan "hur man blir gravid med adenomyos?" ganska svårt. Det bästa rådet skulle vara att bli av med sjukdomen. Med tanke på att orsaken till sjukdomen ännu inte har identifierats, är behandling som garanterar en fullständig eliminering av problemet omöjlig. Det finns bara ett sätt att eliminera patologin - avlägsnande av livmodern. I detta fall är graviditetens början också omöjlig.

Först och främst är det nödvändigt att genomgå en omfattande undersökning:

 • Upprätta äggledarnas öppenhet;
 • Ta reda på processens omfattning;
 • Bestäm den hormonella bakgrunden;
 • Upprätta ägglossning.

Behandlingen beror på resultaten av undersökningen och upptäckten av den omedelbara orsaken till kvinnlig infertilitet. Även om problemet löses tillfälligt finns det en risk att graviditet uppstår.

Adenomyos och graviditetskompatibilitet

Det är ganska svårt för en kvinna som lider av adenomyos att bli gravid. Enligt statistik kan upp till 80% av patienterna med denna sjukdom inte bli gravida på länge. Omöjlighet för befruktning och efterföljande implantation av embryot, samt adenomyos, är förknippat med hormonell obalans.

Om befruktning har inträffat, är patienten under granskning av barnläkare på grund av den höga risken för abort. Den ökade risken kvarstår tills morkakan bildas - den viktigaste källan till hormoner under graviditeten. Därför förskrivs patienter med adenomyos i de tidiga stadierna (i första trimestern) hormonbehandling (till exempel läkemedlet Dufaston).

Efter 14 veckor minskar risken för att graviditeten kan frysa. Kvinnan är emellertid under observation, eftersom livmoders väggar, påverkade av adenomyos, förlorar sin elasticitet. Med fostrets tillväxt kan en gradvis förlängning av livmoderns väggar åtföljas av dragande smärta i nedre del av buken.

En annan egenskap hos graviditet med adenomyos är vidhäftningar och noder i livmoderhålet (med nodulär adenomyos). Med en uttalad limprocess kan det växande fostret ha svårigheter och ta en tvingad position.

Den diffusa formen av patologi kännetecknas av mer eller mindre enhetliga förändringar i livmoderväggen. Med svåra dystrofiska förändringar i livmoderväggen under graviditeten utvecklas ofta bristande fetoplacental brist, vilket leder till fosterhypoxi och förseningar i fysisk och mental utveckling.

En fokal form av patologi är farlig i de fall när moderkakan är fäst i området för det drabbade området. Detta är fylld med utvecklingen av en av de allvarligaste graviditetspatologierna - abrupt placenta.

L-behandling

Den huvudsakliga behandlingen för infertilitet vid adenomys är användningen av hormonella läkemedel och organbevarande kirurgi.

Spridningen av processen, symptom kommer att påverka valet av behandlingsmetoder.

Kvinnor bör förstå att adenomyos är en obotlig sjukdom som kan återkomma när som helst, bara borttagning av livmodern ger 100% garanti, men kan du gå med på detta om du vill få barn?

Vissa läkare säger att det är möjligt att bota adenomyos genom graviditet, men detta är inte sant, eftersom i studier tyder många kvinnor på att det dök upp eller förblev efter födseln.

När hormonbehandling av infertilitet används

 • Orala preventivmedel - Yarina, Jes och andra. Mot bakgrund av tillbakadragandet av läkemedel är graviditet möjligt, men enligt resultaten av studierna är orala preventivmedel inte de mest effektiva läkemedlen. Terapiförloppet varar 0, 5 år.
 • Progestogener är kemiska analoger av progesteron, som nyligen började förskrivas aktivt. Ljusa representanter för denna grupp av droger är Dufaston, Vizanne. Duphaston tas cykliskt, det förhindrar inte ägglossning. Analogen till Dufaston är den naturliga Utrozhestan.
 • Antigonadotropiner (danazol, danoval, gestrinon) - mer nyligen skrev de att danazol är den mest effektiva för att uppnå graviditet, men för närvarande används den praktiskt taget inte på grund av att läkemedlet har en uttalad biverkning - övervikt, grovhet röster och andra. När man tar läkemedlet försvinner menstruationen, en månad efter avslutad behandling bör de återuppta.
 • Gonadotropinfrisättande hormonagonister (aHnRH) - zoladex, decapeptil är tunga hormoner och används i det avancerade stadiet av adenomys. De anses vara mycket effektiva läkemedel, men deras användning begränsas av deras höga kostnad. Dessutom orsakar en lång behandling med dessa läkemedel en bestående brist på östrogen, vilket leder till en signifikant minskning av benmineraldensitet.

Hormonterapi påverkar ägglossning och menstruation, därför återställs alla reproduktionsfunktioner 1-2 cykler efter avbrott och graviditet kan inträffa vid denna tidpunkt, men efter avbrottet måste äggmognadsprocessen kontrolleras och om ägglossning inte äger rum är det nödvändigt att använda ägglossningsstimulerande läkemedel (gonadotropiner). Med corpus luteuminsufficiens, gestagener med vitamin E-hjälp, tas detta vitamin i den andra fasen av cykeln.

Med ineffektiviteten i hormonbehandling används laparoskopiskt avlägsnande av adenomyosnoder. Denna organbevarande operation används för den nodulära formen av adenomyos. Kärnan i denna operation är att med hjälp av en laser sker excisionen av både noden och återställningen av livmodersväggar..

Efter organbevarande operationer rekommenderas det att använda hormonella läkemedel inom sex månader, orala preventivmedel i detta fall har låg effektivitet, aGnRH och förloppet med radonbad har visat sig vara det bästa..

Om patienten har obstruktion av äggledarna är vidhäftningar, mikrosurgisk plastikkirurgi nödvändig för att återställa dem.

Det är mycket viktigt att betala till det psykologiska tillståndet, vid behov, ta lugnande medel.

Det enklaste för behandlingen är livmoderhalsadenomyos, det diagnostiseras enkelt och laserterapi kan användas aktivt i behandlingen för att lättare och snabbare ta bort smärtsamma foci. I 90% eller fler fall med denna diagnos inträffade graviditet.

Med adenomyos används även embolisering av livmoderns artärer, effektiviteten hos denna operation är dåligt studerad. Under operationen "fartyg" som matar myoma eller foci av intern endometrios "konstgjord" så att noderna slutar växa. Livmoderblodflödet enligt protokollet bör återställas om ett år och efter det får det bli gravid, men enligt recensioner kommer många senare att möta en kränkning av livmoderns blodtillförsel.

Om alla försök till medicinsk och kirurgisk behandling visar sig vara misslyckade kan kvinnor leda dem till in vitro fertilization (IVF), men effektiviteten av detta förfarande i detta fall är två gånger lägre än hos icke-sjuka kvinnor.

Terapi för att upprätthålla graviditet

Om en kvinna lyckades bli gravid på bakgrund av att använda Duphaston eller Utrozhestan, är det förbjudet att sluta ta drogen skarpt - detta kan provocera ett missfall.

Det är mycket viktigt att kontrollera nivån på progesteron, ofta orsakar den låga nivån spontana aborter..

I vissa fall används Duphaston under hela graviditeten.

Diagnostik

Diagnosen adenomyos hos en gravid kvinna är baserad på:

 1. Undersökningen. Patienten klagar som regel över smärtsam och långvarig menstruation före graviditeten. Samt att upptäcka brunbrun urladdning några dagar före menstruationens början och inom två till fyra dagar efter cyklisk blödning.
 2. Inspektion. Med en vaginal undersökning bestäms livmodern större än vad den borde vara under denna graviditetsperiod. Med en fokalform kan tuberositet bestämmas. Palpation i livmodern är ofta smärtsam eller åtminstone obekväm..
 3. Ultraljudsundersökning. Skillnaden mellan livmoderstorleken och graviditetsåldern, ökad ekogenicitet eller sällsynt muskelvävnad vid lokalisering av lesioner bestäms.

Andra undersökningar - magnetisk resonansavbildning, röntgen, hysteroskopi - används inte under graviditeten på grund av eventuella negativa konsekvenser för fostret.

Behandling

Behandling av adenomyos under graviditet syftar till att lösa följande problem:

 1. Hämning av spridning av foci i slemhinnan i livmodermuskeln. För detta används androgener eller progestogener. Beredningar och doser väljs av den behandlande läkaren.
 2. Eliminera hotet om abort. För att göra detta tilldelas en kurs:
   antispasmodics (No-shp, Papaverine, etc.);
 3. lugnande medel;
 4. metaboliska förstärkare (t.ex. glycin).

Utöver dessa åtgärder används inte andra metoder för behandling av adenomyos under graviditet, eftersom:

 1. Om du tar mediciner eller förfaranden under denna period ökar risken för negativa effekter på fostret. Först och främst är medicinens huvudregel ”gör ingen skada”. Behandling av sjukdomen kan skjutas upp till postpartum..
 2. Hotet om abort kommer i framkant, det utvecklas hos en betydande del av patienter med denna diagnos. Därför syftar läkemedelsbehandling specifikt till att eliminera detta problem..

I vissa fall kan hormonbalansen förändras efter födelsen och adenomyos fokuserar gradvis att minska i storlek. Om detta inte händer, förskrivs patienten konservativ eller kirurgisk behandling efter barnets födelse.

Postpartum terapi

Konservativ behandling av adenomyos utanför graviditeten inkluderar:

 • hormoner som efterliknar klimakteriet. Behandlingsförloppet är från fyra månader till ett år;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel med svår smärta;
 • avkok och infusioner av örter, liksom andra metoder för traditionell medicin. Den behandlande läkaren kan förskriva örter både i form av douching och för oral administrering.

Som regel tas hormonella läkemedel inte under örtterapi..

Infusioner hjälper till att minska blödning av vävnader och ta bort inflammatoriska processer i myometrium:

 1. Shepherds väskor. En tesked torrt gräs hälls med ett glas kokande vatten, infunderas i en timme och tas i en matsked fyra gånger om dagen en halvtimme innan måltiderna.
 2. Nässlor. Två matskedar torra eller färska örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i 40 minuter. Hela beloppet måste delas in i flera metoder och konsumeras på en dag.
 3. Himmelblad. En matsked torra eller färska örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i två timmar. Den resulterande infusionen är indelad i fyra delar, den första bör konsumeras på tom mage, resten kan vara efter måltider, jämnt under hela dagen.

Förutom örtbehandling kan inflammatoriska processer i livmodermuskeln minskas med:

 1. Hirudotherapy. Läckor placeras på nedre del av buken under övervakning av en läkare. Speciella enzymer som dessa djur innehåller har kraftfulla antiinflammatoriska och regenererande egenskaper..
 2. Blå leraomslag. Applicering av lera på inguinalområdet förbättrar blodcirkulationen i bäckenet och i kombination med andra behandlingsmetoder påskyndar processerna för regenerering av myometrium.

En intrauterin enhet som innehåller gestagener har god effekt. Att bära en spiral minskar blodförlust under menstruationen och försvagar smärtan.

Om konservativ terapi inte ledde till önskad effekt inträffade komplikationer och använd sedan kirurgisk behandling av adenomyos.

Indikationer för operation är:

 1. Svår uterinblödning.
 2. Kombinationen av adenomyos och stora fibroider.
 3. Kombinationen av adenomyos med atypiska förändringar i livmoderhalskanalens endometrium eller epitel.

Förebyggande

Det är knappast möjligt att helt skydda dig mot denna sjukdom. Kvinnor som har hormonella och metabola störningar måste noggrant övervaka tillståndet i de inre könsorganen och följa enkla regler:

 1. Besök en gynekolog minst två gånger per år och genomgå ultraljud i bäckenet.
 2. Om det finns problem med menstruationen - bli smärtsam, riklig, upptäckt fläckar några dagar före menstruationen - är det bättre att inte skjuta upp besöket hos gynekologen.
 3. Upprätta rätt system för dagen och en balanserad kost, bli av med övervikt.
 4. Omdefiniera attityder mot nervös överbelastning.
 5. Låt inte dig överdrivet känslomässig trötthet, få regelbundna kurser med avslappnande massage och fysioterapeutiska förfaranden för att stärka nervsystemet.

Diagnostiska åtgärder

En av de mest effektiva metoderna för att upptäcka adenomyos är ultraljud.

För en mer exakt diagnos måste du undersökas av en gynekolog.

Vanligtvis består denna procedur av att undersöka könsorganen med hjälp av speglar, ta utstryk, samt undersöka livmoderhalsen med speciella förstoringsapparater.

Det är också nödvändigt att genomgå en allmän undersökning av alla organ hos olika specialister för att utesluta andra åtföljande diagnoser.

Dessutom måste du klara ett antal tester som kan vara nödvändiga för ett eventuellt kirurgiskt ingripande.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Applicering av Salva Vishnevsky i gynekologi och med Dimexidum

Vishnevsky salva är ett antiseptiskt läkemedel tillverkat av professor A.V. Vishnevsky. Verktyget har varit känt för mänskligheten i över ett sekel och används allmänt vid olika inflammatoriska sjukdomar, inklusive gynekologi....

Hur ser endometrios ut på ultraljud och är det möjligt att identifiera patologi i de tidiga stadierna

Diagnos av endometrios är en svår uppgift i praktiken av en gynekolog. Sjukdomen har inga specifika symtom, och ofta går en kvinna inte till läkaren i flera år....

Mesjachnie.com

Allt du behöver veta om menstruation!Brun urladdning före menstruationMånga kvinnor stöter ofta på ett sådant problem som den okarakteristiska färgen på vaginal urladdning. Detta är en ganska vanlig manifestation, eftersom 1-2 dagar före det förväntade datumet för menstruation kan urladdningen få en mörk färg (varierar från en ljus skugga till en mörkare färg)....