Algomenorrhea

Klimax

Hos de flesta kvinnor åtföljs menstruationen av smärta. Normen beaktas om smärtan inte är allvarlig. Men du bör vara försiktig om menstruationen åtföljs av kramper eller svår värkande smärta i nedre del av buken..

Det manifesterar sig på den första dagen av cykeln eller genom hela menstruationen, vilket väsentligt förvärrar välbefinnandet och begränsar aktiviteten. En sådan kränkning kallas algomenorré. I avancerade fall kan det förvandlas till endometrios och infertilitet..

Graden av sjukdomens utveckling:

Lätt
Smärta i denna grad är acceptabel, håller inte länge. Samtidigt kvarstår operabilitet och aktivitet. Det är farligt på det att det kan leda till ökad smärta och kommer att gå till nästa steg

Medel
Allvarlig ömhet. I detta fall kan allmän svaghet, huvudvärk, illamående och ofta urinering förekomma. Det åtföljs av en betydande försämring av det psykologiska tillståndet fram till depression. Symtom kan förekomma som vid migrän: intolerans mot ljud och ljus. Med denna examen måste du redan konsultera en läkare

Tung
Smärtan blir nästan outhärdlig. Koncentrerad i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Kan åtföljas av feber, diarré, kräkningar, nedsatt hjärt- och hjärnfunktion (medvetenhetsförlust). En person kan inte arbeta och ens leva ett normalt liv. I de flesta fall är det en konsekvens av den medfödda patologin i könssystemets organ.

Orsaker till smärta i menstruationen:

 • CNS-patologier som påverkar uppfattningen av smärta (smärttröskeln minskar)
 • Fysiologiska patologier i reproduktionssystemet:

- på grund av tidigare sjukdomar
- predisposition av kroppen till vidhäftningar
- tumörer och neoplasmer

 • infektioner
 • Konsekvenserna av abort (cicatricial förträngning av livmoderhalsen)
 • Intrauterina preventivmedel (spiral)

Beroende på orsakerna är algomenorré uppdelad i primär och sekundär.

Diagnostik

Om du misstänker en algomenorré måste du konsultera en gynekolog och kontrollera bröstkörtlarna. I DuckleyMed-kliniken bestäms hormonell status, ultraljud görs, endoskopiska, radiologiska, instrumentella undersökningar av bäckenorganen utförs. Ibland är det nödvändigt att undersöka cirkulations- och matsmältningssystemet, liksom urinering för att göra en noggrann diagnos.

Behandling

Läkarna på DaliMed Clinic har utvecklat speciella metoder och behandlingskomplex som hjälper dig att glömma mardrömmen i smärtsam menstruation för alltid. Det inkluderar:

Lugnande
Vårt känslomässiga tillstånd spelar en viktig roll i kampen mot sjukdom. För att normalisera den hormonella bakgrunden och minska stressfaktorn väljer läkaren individuellt ett lugnande medel för dig. I de flesta fall förskrivs läkemedel som inte påverkar koncentrationen och inte orsakar dåsighet.

Hormonterapi
Varje kränkning av menstruationscykeln är förknippad med de disharmoniska hormonerna i kroppen. Därför, för att påverka förhållandet mellan hormoner och stimulera funktionen hos dåligt fungerande körtlar, utvecklar en läkare en unik läkemedelskurs för varje patient.

Absorptionsterapi:

 • elektrofores
 • laserterapi
 • magnetisk laserterapi

Ozonterapi
Lindrar svullnad, mättar vävnaderna med syre och näringsämnen. Hjälper kroppen att återhämta sig, reglera dess funktioner och bekämpa infektioner och inflammation

Plasmolifting
Stimulerar kroppen. Hjälper honom att förstöra de ackumulerade gifterna och skadliga ämnen. Samtidigt startar det antitumörprocesser och regenereringsprocesser.

Vitaminterapi
Stress och konstant smärta gör att kroppen förbränner tillgången på vitaminer och näringsämnen starkare. Vitaminterapi kompenserar för förluster och gör att kroppen kan bekämpa inflammatoriska processer mer intensivt

hirudotherapy
Normaliserar hormonella nivåer. Stimulerar den normala funktionen av sina egna körtlar. Förbättrar och stimulerar immunsystemet

Om orsaken till algomenorré är intrauterina preventivmedel måste de tas bort. Vid vidhäftningar och tumörer används kirurgiska ingrepp..

Denna diagnos kan vara en alarmerande signal om allvarliga negativa processer i kroppen. Låt inte smärta - ring!

Algomenorrhea

Algomenorrhea (lat. Algomenorrhoea; annan grekisk. Ἄλγος - smärta + μήν - månad + ῥοή - kurs, utgång) - smärtsam menstruation. De är en av de vanligaste störningarna i menstruationsfunktionen. I allmänhet förstås denna term som en kränkning av menstruationsfunktionen, uttryckt i krampande eller värkande smärta i nedre del av magen, i ländryggen eller sakralregionen med en återgång till höfterna, åtföljd av en allmän psykofysisk sjukdom. Om menstruationen inte bara är smärtsam, utan också oregelbunden, kallas denna kränkning algodismenorea.

För närvarande ersätts termen "algomenorrhea" av termen "dysmenorrhea".

Innehåll

Statistik

Enligt läkare upplever cirka 60-70% av kvinnor i åldrarna 14-45 år mild eller måttlig smärta under menstruationen, men svår smärta som inte bara påverkar det allmänna tillståndet, utan också arbetsförmågan plågas av 10-15% av kvinnorna. I båda fallen förekommer smärta 1-2 dagar före menstruationens början eller den första dagen. De kan åtföljas av feber, huvudvärk, illamående eller kräkningar, gastrointestinal dysfunktion. Hos vissa försvinner smärtan i 2-3 dagar, i andra - bara i slutet av den "kritiska" perioden.

Det finns två typer av algomenorré: primär och sekundär. De skiljer sig åt på grund av orsaker..

 • Primär algomenorré orsakas av en kränkning av utflödet av menstruationsflödet. Blod samlas i livmoderhålet, som börjar samlas mer aktivt, vilket leder till uppkomsten av smärta. Oftast provoseras den primära formen av algomenorré av extragenitala sjukdomar, såsom underutveckling av livmodern, dess felaktiga position. I andra fall kan orsakerna vara allvarlig mental eller fysisk trötthet, intrauterin preventivmedel och störningar i det endokrina systemet. För närvarande tros [av vem?] Att den främsta orsaken till primär algomenorré är en kränkning av syntesen av endogena prostaglandiner: i myometrium bildas en ökad mängd prostaglandin F2-alfa, vilket leder till spastisk sammandragning av livmoderens glatta muskler, dess kärl och ischemi. Samtidig symtom, såsom huvudvärk, illamående, kräkningar, förklaras också av hyperprostaglandinemi.
 • Sekundär algomenorré utvecklas på grund av inflammatoriska processer, endometrios, fibromatösa noder, bäckenneurit, samt efter hålrum och gynekologiska operationer. Ofta drabbar en av formerna av algomenorré kvinnor med psykiska störningar, ökad irritabilitet eller tvärtom konstant depression, benägna till frekvent depression, liksom kvinnor med låg libido och missnöjda med sitt sexliv..

Algomenorrésklinik

Det ledande symptom vid algomenorré är smärta i buken. Vanligtvis uppträder smärta den första dagen av menstruationsblödning eller 10-12 timmar innan den börjar. Smärtsyndrom åtföljer menstruationen i 1-2 dagar, gradvis avtar. Arten av smärtan kan vara sömnad, värkande, dragande, men ofta krampande, med spridning till urinblåsan, ändtarmen, korsryggen. Vid algomenorrhea observeras ofta illamående, gastrointestinala ont, svaghet, irritabilitet, bulimi, ångest, sömnlöshet eller omvänt dåsighet. Algomenorré, förväntningarna på smärtsam menstruation påverkar en kvinnas välbefinnande negativt, hennes mentala, emotionella sfär leder till störningar i familjerelationerna. Beroende på svårighetsgraden av symtom, skiljer sig tre grader av algomenorré: mild, måttlig och svår.

Mild Algomenorré

Det kännetecknas av måttlig, kortvarig smärta vid menstruationsblödning, mindre obehag, som vanligtvis inte leder till nedsatt prestanda och aktivitetsnivå. Emellertid kan en mild grad av algomenorré över tid utvecklas till en mer uttalad, åtföljd av en ökning av det smärtsamma tillståndet och sjukdomen.

Medium Algomenorrhea

Det manifesterar sig som svår smärta i nedre del av buken, illamående, allmän svaghet, huvudvärk, frossa, ofta urinering. Dessutom kan patienter med måttlig grad av algomenorré uppleva depression, intolerans mot ljud- och luktstimuli och markant nedsatt prestanda. Detta tillstånd med algomenorré kräver lämplig medicinsk korrigering, vald av en läkare.

Allvarlig algomenorré

Det kännetecknas av uttalad buksmärta och nedre ryggsmärta, allmän svaghet och huvudvärk. Allvarlig form av algomenorré åtföljs av feber, diarré, kräkningar, takykardi, hjärtsmärta, besvämning. I detta tillstånd inträffar en nästan fullständig minskning av aktivitet och prestanda. Allvarlig algomenorré är vanligtvis förknippad med medfödd könsorgan..

I mekanismen för utveckling av algomenorré hör den ledande rollen till nedsatt hormonsyntes, vilket leder till en ökning av koncentrationen av hormonliknande ämnen - prostaglandiner i vävnader. Prostaglandiner orsakar aktiva livmodersammandragningar, vilket hjälper till att rensa livmoderhålan från avvisad endometrium. Dessutom är de många nervändarna i bukhålan också irriterade som svar på livmodersammandragningar och orsakar smärta i nedre del av buken. Hormonfluktuationer orsakar också symtom på algomenorré. Vid primär algomenorré är överträdelser av prostaglandinsyntes primära, och i sekundär algomenorré, på grund av inflammatoriska sjukdomar, fibromatösa noder, endometrios, bäckenurit, tidigare gynekologiska operationer och de förändringar som dessa sjukdomar ledde till.

Diagnosen fastställs på grundval av sjukdomshistoria och gynekologisk undersökning. Vid tveksamhet i diagnosen bör patienten hänvisas för ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Ibland, för att klargöra orsakerna till ihållande algomenorré, som inte kan behandlas, utförs laparoskopi. Det låter dig identifiera sådana orsaker till algomenorré som små former av endometrios, kronisk långsam salpingit, åderbråck i bäckenet och andra sjukdomar som inte diagnostiseras med konventionella forskningsmetoder, inklusive ultraljud.

Behandling

Med primär algomenorré rekommenderas det att göra arbetsregimen mer skonsam, lugn, öka vilotiden, ge mer tid att sova, missbruk inte starkt kaffe, tobak, begränsa antalet sexuella kontakter. Det är viktigt att kosten innehåller färsk frukt och grönsaker, vitaminer. Mekanismen för smärta med algomenorré är i de flesta fall förknippad med svullnad i vävnaden. I detta avseende, tillsammans med smärtstillande behandling, är det viktigaste elementet i behandlingen förebyggande av vävnadsödem under den premenstruella perioden. Det rekommenderas att lindra svår smärta med krampläkemedel och smärtstillande medel. För framgångsrik behandling av den sekundära formen av algomenorré bör tonvikten läggas på terapi av den underliggande sjukdomen.

Det finns flera fall då en kvinna som lider av en eller annan form av algomenorré definitivt bör konsultera en läkare: om smärtan stör längre än vanligt; om smärtan förstärktes kraftigt och inte passerar på flera timmar; om blödningar intensifieras och menstruationshygienprodukter måste bytas oftare än varannan timme; om det tillsammans med de smärta som är karakteristiska för menstruationsförloppet finns obehagliga eller smärtsamma upplevelser i urogenitalkanalen: klåda, brännande, ovanlig urladdning, skarp lukt, smärta under urinering och så vidare.

Vad är Wiki.cologne Wiki är den viktigaste informationsresursen på Internet. Det är öppet för alla användare. Wiki är ett bibliotek som är offentligt och flerspråkigt.

Grunden för denna sida är på Wikipedia. Text licensierad under CC BY-SA 3.0 Unported License.

Algomenorrhea

Algomenorrhea (smärta under menstruationen) är ett smärtsyndrom av varierande intensitet, som manifesteras under menstruationen. Namnet på denna störning kommer från de grekiska orden "algos" - smärta, "menorré" - månadens utgång (menstruation). Det manifesterar sig som krampande eller värkande smärta i nedre del av magen under den första dagen eller under hela menstruationen. Svår smärta kan förvärra välbefinnandet avsevärt och begränsa en kvinnas aktivitet. Oftare är det ett samtidigt symptom på sjukdomar i det kvinnliga könsorganet: utvecklingsavvikelser och inflammatoriska processer i könsorganen, endometrios.

Obetydligt obehag, måttlig, mildt uttalad ömhet i menstruationen noteras av upp till 70% av kvinnorna från 14 till 45 år, ytterligare 10% av kvinnorna klagar över intensiv smärta, vilket påverkar den allmänna välbefinnandet och arbetsförmågan. Algomenorré åtföljs ofta av kräkningar (hos 84%), diarré (hos 79%), yrsel (hos 23%), huvudvärk (hos 13,5%) och svimning (hos 16%) av kvinnor. Om menstruationen är smärtsam och oregelbunden, talar de om en sådan kränkning som algodismenorea. Modern gynekologi tar problemet med algomenorré på allvar, eftersom det kan vara den första signalen om en störning som uppstår i en kvinnas kropp. När smärtsam menstruation inträffar rekommenderas en kvinna starkt att besöka en gynekolog.

Symtom på algomenorré

Det ledande symptom vid algomenorré är smärta i buken. Vanligtvis uppträder smärta den första dagen av menstruationsblödning eller 10-12 timmar innan den börjar. Smärtsyndrom åtföljer menstruationen i 1-2 dagar, gradvis avtar. Arten av smärtan kan vara sömnad, värkande, dragande, men ofta krampande, med spridning till urinblåsan, ändtarmen, korsryggen. Vid algomenorrhea observeras ofta illamående, gastrointestinala ont, svaghet, irritabilitet, bulimi, ångest, sömnlöshet eller omvänt dåsighet. Algomenorré, förväntningarna på smärtsam menstruation påverkar en kvinnas välbefinnande, hennes mentala, emotionella sfär leder till störningar i familjerelationerna. Baserat på svårighetsgraden av symtom, skiljer sig tre grader av algomenorré:

 1. Mild algomenorré - kännetecknas av måttlig, kortvarig ömhet med menstruationsblödning, mindre obehag, som vanligtvis inte leder till nedsatt prestanda och aktivitetsnivå. Emellertid kan en mild grad av algomenorré över tid utvecklas till en mer uttalad, åtföljd av en ökning av det smärtsamma tillståndet och sjukdomen.
 2. Den genomsnittliga graden av algomenorré manifesteras av svår smärta i nedre del av buken, illamående, allmän svaghet, huvudvärk, frossa, ofta urinering. Dessutom kan patienter med måttlig grad av algomenorré uppleva depression, intolerans mot ljud- och luktstimuli och markant nedsatt prestanda. Detta tillstånd med algomenorré kräver lämplig medicinsk korrigering, vald av en läkare.
 3. Allvarlig grad av algomenorré - kännetecknas av uttalad buksmärta och korsryggsmärta, allmän svaghet, huvudvärk. Allvarlig form av algomenorré åtföljs av feber, diarré, kräkningar, takykardi, hjärtsmärta, besvämning. I detta tillstånd inträffar en nästan fullständig minskning av aktivitet och prestanda. Allvarlig algomenorré är vanligtvis förknippad med medfödd könsorgan..

I mekanismen för utveckling av algomenorré hör den ledande rollen till nedsatt hormonsyntes, vilket leder till en ökning av koncentrationen av hormonliknande ämnen - prostaglandiner i vävnader. Prostaglandiner orsakar aktiva livmodersammandragningar, vilket hjälper till att rensa livmoderhålan från avvisad endometrium. Dessutom är de många nervändarna i bukhålan också irriterade som svar på livmodersammandragningar och orsakar smärta i nedre del av buken. Hormonfluktuationer orsakar också symtom på algomenorré.

Av orsaker som leder till smärtsam menstruation, särskiljas primär och sekundär algomenorré.

Primär algomenorré

Manifestationer av primär algomenorré noteras samtidigt med ankomsten av den första menstruationen eller under de första tre åren efter dess början. Med primär algomenorré kommer smärtsyndrom fram. Med den primära algomenorréen delas upp i kompenserad och dekompenserad.

Kompenserad primär algomenorré uppstår med en konstant styrka och varaktighet av smärta under menstruationen under lång tid. Om menstruationen åtföljs av utvecklingen av smärta, talar de om dekompenserad primär algomenorré.

Enligt de medföljande symtomen som följer på uppkomsten av menstruation, adrenergiska och parasympatiska typer av primär algomenorré görs.

 • Den adrenergiska typen av algomenorré uppstår med en ökning av hormonerna av adrenalin, norepinefrin, dopamin, vilket orsakar en funktionsfel i hela hormonsystemet i kroppen. Med denna typ av primär algomenorré upplever patienter svår huvudvärk, hjärtklappning, feber, sömnlöshet och störningar i tarmen (förstoppning). Lemmarna blir cyanotiska på grund av en spasm av små kärl, hudens kropp och ansikte blir blek.
 • Med den parasympatiska typen av algomenorré ökar nivån av hormonet serotonin i cerebrospinalvätskan. I detta fall kännetecknas primär algomenorré av kräkningar, en minskning av hjärtfrekvens och kroppstemperatur och diarré. Ofta finns det svullnad i ansiktet, lemmar, viktökning, allergiska hudutslag.

Primär algomenorré är vanligare hos patienter med asthenisk kroppsbyggnad, känslomässigt instabilt, lätt exciterande, med manifestationer av premenstruellt syndrom.

Orsaker till primär algomenoré

Bland orsakerna till primär algomenorré är de vanligaste följande:

 • dysplasi av utvecklingen av bindväv, det vill säga dess underutveckling vid födelsetid - förekommer i 60% av fallen av algomenorré. Bindvävnadsdysplasi i kroppen kan också manifesteras av förändringar i kärlens ben, skelettens krökning (skoliose, platta fötter), närsynthet, etc. Den främsta orsaken till dysplasi är en brist på magnesium i blodet, vilket bekräftas av ett biokemiskt blodprov.
 • tuberkulos i könsorganen (genital tuberculosis) - med köns tuberkulos, manifesterar algomenorrhea med början av den första menstruationen, dess förvärringar inträffar under hösten och våren. Smärta under menstruationen har ingen tydlig lokalisering, åtföljd av obehag.
 • neurologiska störningar och nervsjukdomar - stress, känslomässig instabilitet leder till en minskning av tröskeln för smärtkänslighet, förvärring av smärtuppfattning och utveckling av algomenorré.
 • underutveckling (hypoplasia) i livmodern, överdrivna livmoderkropp posterior eller anteriort (hyperanteflexi), missbildningar av livmodern (tvåhåla, tvåhornshud) - primär algomenorré i dessa fall orsakas av svårigheter i utflödet av menstruationsblod från livmoderhulen och ökat livmodern.

Primär algomenorébehandling

Om du misstänker primär algomenorré måste du konsultera en gynekolog. Gynekologisk undersökning av patienten, ultraljud i bäckenorganen, bestämning av hormonell status. Ibland, för att exakt bestämma den främsta orsaken till algomenorré, är det tillrådligt att göra en undersökning av matsmältningssystemet, blodcirkulation, urinering och bröstkörtlar. Beroende på den identifierade orsaken till algomenorré kan inte bara en gynekolog utan också en neurolog, TB-specialist, psykoterapeut behandla det.

Behandling av primär algomenorré bör påbörjas med icke-läkemedelsmetoder. För smärtsam menstruation rekommenderas patienter:

 • lära sig att lugna ner, koppla av och hantera stress;
 • träna;
 • utesluta rökning och dricka alkohol;
 • superkyl inte;
 • begränsa fysisk aktivitet och sexuellt liv under den andra fasen av menstruationscykeln och under menstruationen;
 • för smärta, lägg en värmepute på magen, dra knäna mot bröstet.

För att förhindra dekompensation av algomenorré är det viktigt att upprätthålla graviditeter, särskilt de första. Ofta passerar primär algomenorré självständigt efter graviditet och ett barns födelse. Av metoderna för fysioterapeutisk behandling för algomenorré är elektrofores med novokain till solar plexuszon och zonterapi effektiv.

I avsaknad av effektivitet från icke-läkemedelsbehandling med primär algomenorré förskrivs läkemedel. Med primär algomenorré, åtföljd av svåra neuropsykiska symtom, är det möjligt att förskriva lugnande medel (Diazepam, Valerian, Trioxazine). För att lindra smärta, krampläkemedel och smärtstillande medel (Analgin, Drotaverin, etc.) används icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID: er - Indometacin, Nimesulide, Phenylbutazone)..

Vid primär algomenorré, minskar eller försvinner menstruationens ömhet vid regelbunden användning av hormonella preventivmedel, inklusive en kombination av etinylöstradiol och levonorgestrel, eller införande av injicerbara preventivmedel. Med primär algomenorré uppnås en god effekt genom användning av läkemedel i den naturliga progestingruppen.

Under behandlingen av algomenorré rekommenderas det att upprätthålla en menstruationskalender, där du bör spegla dina känslor som följer med menstruation (smärta, dess varaktighet, intensitet, natur, lokalisering, andra symtom) och kontakta en gynekolog var tredje månad.

Sekundär algomenorré

Smärtsam menstruation som observerats hos kvinnor över 30 år betraktas som sekundär algomenorré. Sekundär algomenorré förekommer hos 30% av kvinnorna, många i måttlig och svår form, tyngd av samtidigt symtom och en periodisk minskning av funktionshinder. Sekundär algomenorré kombineras ofta med menorragi (tung menstruation).

Sekundär algomenorré, inklusive andra symtom förutom bäckensmärta, är villkorat uppdelat i fyra grupper:

 1. sekundär algomenorré med psyko-emotionella manifestationer (bulimi, anorexi, depressiva tillstånd, irritabilitet, förändringar i uppfattningen av smak och lukt, etc.);
 2. sekundär algomenorré med autonoma manifestationer (illamående, uppblåsthet, hicka osv.);
 3. sekundär algomenorré med vegetativa-vaskulära manifestationer (huvudvärk, yrsel, svimning, takykardi, domningar i benen och armarna, etc.);
 4. sekundär algomenorré med endokrina metaboliska manifestationer (kräkningar, klåda i huden, ledvärk, svår svaghet, etc.).

Svårighetsgraden av symtom på sekundär algomenorré beror på kvinnans ålder och hennes fysiska hälsa. Med avvikelser i kardiovaskulär aktivitet är vegetativa-vaskulära manifestationer mer uttalade, med metaboliska störningar - endokrin metabolism, etc. Efter 40 år är kvinnor benägna att depressiva och andra psyko-emotionella manifestationer av algomenorré. Ofta åtföljs sekundär algomenorré med dyspareunia (smärta vid samlag), vilket också fungerar som ett skäl för undersökning och behandling av en specialist.

Orsaker till sekundär algomenorré

Utvecklingen av sekundär algomenorré orsakas oftast av sjukdomar i bäckenorganen. Sjukdomarna och tillstånd som orsakar sekundär algomenorré är:

 • endometrios (adenomyos);
 • inflammatoriska sjukdomar i könsområdet;
 • endometriala polyper;
 • tumörer i livmodern och bilagorna;
 • bäckenutvidgning;
 • vidhäftningar i bäckenorganen;
 • intrauterina preventivmedel;
 • bäckenneurit;
 • cicatricial förträngning av livmoderhalsen på grund av intrauterin intervention (särskilt abort).

Framväxten av sekundär algomenorré underlättas av fysisk och mental trötthet, samtidig extragenital patologi och ökad känslighet för egna könshormoner (progesteron och östrogener). Patienter med sekundär algomenorré har en historia av födelseskador, kirurgiskt avbrott av graviditet, kirurgiska ingrepp i livmodern och dess bilagor.

Undersökningsplanen för patienter med sekundär algomenorré inkluderar ultraljud (ultraljud), endoskopisk (hysteroskopi, laparoskopi), radiologisk (hysterosalpingografi), instrumentell (diagnostisk curettage av endometrium) bäckenundersökningar.

En viktig komponent i diagnosen sekundär algomenorré är patientens hantering av menstruationskalendern och ett diagram över smärta för efterföljande val av en behandlingsmetod.

Behandling av sekundär algomenorré

Behandling av sekundär algomenorré är behandlingen av sjukdomen som orsakade den. Om intrauterin preventivmedel är orsaken till sekundär algomenorré rekommenderas att de tas bort. Vid endometrios, vidhäftningar, tumörlesioner i bäckenorganen används olika typer av kirurgiska ingrepp.

Behandlingen av inflammatoriska sjukdomar som orsakar sekundär algomenorré utförs med hänsyn till de identifierade orsakerna och patogenerna, följt av fysioterapeutiska procedurer och spa-behandling. Med sekundär algomenorré föreskrivs också symtomatisk terapi som syftar till att minska smärta under menstruationen (kramplösande, smärtstillande, NSAID), försvaga psyko-emotionella symtom (lugnande medel). När smärtsam menstruation inträffar bör man komma ihåg att även en mild grad av algomenorré indikerar funktionella eller organiska störningar i kroppen, som bäst diagnostiseras och behandlas så tidigt som möjligt.

Diagnostik av algomenorré

Hos de flesta kvinnor är buksmärta under menstruationen ett normalt inslag i menstruationscykeln. Men om smärtan är mycket allvarlig, eller dess natur nyligen har förändrats, är en undersökning nödvändig. Du bör också rådfråga en läkare om smärtsam menstruation åtföljs av följande symtom:

 • Feber;
 • Svår och skarp magsmärta;
 • Ett stort antal koagler i menstruationsflödet;
 • Tjock och luktfri vaginal urladdning.

Vanligtvis kommer kvinnor med patologi till läkaren med en måttlig eller svår grad av syndromet. Därför kan specialisten diagnostisera utifrån patientens klagomål. Han kan också ställa frågor om din menstruationscykel och sexuell aktivitet. Det är nödvändigt att ge så detaljerade som möjligt och, naturligtvis, uppriktiga svar på dessa frågor, eftersom detta kommer att hjälpa läkaren att snabbt avgöra orsaken till ditt problem. För att identifiera orsaken till algomenorré kan du därför behöva:

 • Pelvic ultraljud;
 • hysteroskopi;
 • laparoskopi;
 • hysterosalpingografi;
 • diagnostisk curettage av endometrium.

De flesta hårdvara och rengöring behövs vanligtvis endast med ett sekundärt syndrom, men ibland krävs också av ungdomar.

Algomenoré förebyggande

För att förhindra utveckling av primär algomenorré är det viktigt att följa hygienåtgärder, härdning, korrekt näring, en rationell växling av arbete och vila. När den första menstruationen börjar måste flickan vara förberedd i förväg, förklara för henne fysiologin i menstruationscykeln. För att förebygga sekundär algomenorré är förebyggande och behandling av sjukdomar i könsområdet nödvändigt.

För att förhindra förekomst och utveckling av algomenorré är det mycket viktigt att följa enkla hygienregler, följa korrekt näring. Lika viktigt är idrott, som tränar kvinnliga inre könsorgan. Som en förebyggande åtgärd rekommenderar läkare en hälsosam och balanserad kost. I kosten för kvinnor bör finnas så mycket fiber som möjligt, såväl som vitt kött (kyckling, kanin, kalkon). Minska intaget av skadliga livsmedel och eliminera söta livsmedel helt.

Alkohol är skadligt inte bara för levern och lungorna, utan skadar allvarligt de kvinnliga könsorganens hälsa, så konsumtionen bör minimeras. Det är känt att det är alkoholhaltiga drycker som kan öka nivån av östrogen i en kvinnas kropp, samt minska reserverna av B-vitaminer och olika användbara mineralsalter. Förutom alkoholhaltiga drycker, bör kvinnor också avstå från drycker med ett betydande innehåll av koffein (svart och grönt te, kaffe, Coca-Cola, energi). Förutom den negativa effekten på de inre könsorganen, skapar sådana drycker ytterligare stress i bröstkörtlarna. Därför är det bästa alternativet för kvinnor färskpressad juice, läsk och mineralvatten.

Och som nämnts tidigare är fysisk aktivitet viktig för att förebygga algomenorré. Det spelar ingen roll vad exakt du kommer att engagera dig i - löpning, gymnastik, aerobics, fitness, det viktigaste är att utföra fysiska övningar med avundsvärt regelbundenhet. En hälsosam livsstil med rätt näring och regelbunden träning hjälper till att förhindra förekomsten av primär algomenorré. Vid upptäckt av symtom på sekundär algomenorré bör du omedelbart rådfråga läkare.

Algomenorrhea

Algomenoré är den vanligaste störningen i menstruationsfunktionen, som kännetecknas av smärtsam menstruation. Hos de flesta kvinnor med menstruation noteras mild smärta och obehag. Men hos cirka 10% av kvinnorna åtföljs detta fenomen av skarpa smärtor som har en betydande inverkan på deras allmänna tillstånd och prestanda. I vissa fall kan kräkningar, diarré, huvudvärk och svimning bli smärta. Om menstruationscykeln är oregelbunden, är detta ett allvarligt symptom på att ett brott inträffar i kvinnans kropp, och detta är ett allvarligt skäl för att kontakta en gynekolog.

Om sjukdomen är av primär karaktär är orsakerna som orsakade den som regel:

 • bindvävsdysplasi, som förekommer i de flesta fall av algomenorré, eftersom bindvävsdysplasi kan manifesteras av närsynthet, krökning av skelettet och förändringar i blodkärl. Den främsta orsaken till detta fenomen är bristen på magnesium i mänskligt blod;
 • genital tuberkulos, denna sjukdom manifesterar sig vid början av den första menstruationen, medan smärtan inte har en klar plats, det är snarare en generell malaise;
 • sjukdomar i nervsystemet och neurologiska störningar som provoceras av emotionell instabilitet, spänning, förvärring av känslighet;
 • underutveckling av livmodern, dess överskott och missbildningar, orsaken till algomenorré är det svåra utflödet av menstruationsblod.

Om sjukdomen är sekundär är orsakerna som orsakade den som regel:

 • cicatricial förträngning av livmoderhalsen;
 • intrauterina anordningar;
 • vidhäftningar av bäckenorganen;
 • tumörer i bilagorna och livmodern;
 • endometriala polyper;
 • inflammatoriska sjukdomar;
 • endometrios.

Psykisk och fysisk överarbetning eller ökad känslighet för manifestationen av en ökad nivå av dina egna könshormoner kan provocera sekundär algomenorré. Om en kvinna har en historia av kirurgiska aborter eller födselskador ökar sannolikheten för en sådan sjukdom avsevärt.

Det främsta symptomet på sjukdomen är smärta i buken. Som regel visas det på den första dagen av menstruationscykeln eller flera timmar innan den börjar. Smärta kvarstår under de första två dagarna av menstruationen och försvinner sedan gradvis. Arten av smärtsyndromet kan vara dragande, värkande, syning, men som regel har det en krampande karaktär och strålar samtidigt till ländryggen eller urinblåsan. Vid algomenorré, symtom som illamående, dåsighet, svaghet, ångest, bulimi, tarmsjukdomar etc..

 • Gynekologkonsultation;
 • Ultraljud
 • endoskopi;
 • Röntgen av bäckenområdet.

I den primära formen av sjukdomen kan behandlingen börja med exponering utan läkemedel:

 • behärska avslappningstekniken;
 • ta regelbundet tid för sport;
 • ge upp dåliga vanor (rökning, alkohol);
 • för intensiv smärta, använd en varm värmedyna;
 • begränsa sexuell aktivitet under den andra halvan av menstruationscykeln.

I den sekundära formen av sjukdomen kan behandlingen börja med behandlingen av sjukdomen, vilket väcker uppkomsten av detta tillstånd:

 • behandling av infektionsinflammatoriska sjukdomar;
 • kirurgiska metoder för att ta bort limprocesser;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • Spa-behandling;
 • symptomatisk terapi.

Algomenorrhea

Algomenorré hos moderna kvinnor är tyvärr inte ovanligt. Ibland på grund av henne är det helt enkelt orealistiskt för kvinnor att arbeta normalt och leda en välkänd livsstil. Och därför är det naturligt att de behöver läkare. Bland de olika metoderna för att förebygga menstruationssmärta är akupunkturbehandling ganska populär. Vad är algomenorré och vad uttrycks det i? Algomenorré eller smärtsam menstruation är ett ganska vanligt fenomen och är i huvudsak ett patologiskt syndrom. Det manifesterar sig i form av smärta av varierande intensitet före menstruation...

Primär möte hos en gynekolog2000
Upprepad mottagning av gynekologen1800
Inledande möte hos en gynekolog (doktorsexamen)3000
Upprepad tid hos gynekolog (doktorsexamen)2500
Inledande möte hos en gynekolog (MD)3500
Upprepad tid hos gynekolog (MD)3000
Bartholin Gland Abscess (obduktion)13500
Tillämpning av läkemedel på yttre organ (1 session)750
Cervical biopsi (utan kostnad för histologi)3500
Cervikal biopsi med ökad komplexitet7000
Endometrial biopsi (PIPELLE) (utan histologikostnad)6500
Cervikal kanalbedövning4000
Intravenös laserblodbestrålning (VLOK) 1 session1500
Ta livmoderns aspirat6500
Cervical Canal Aspirate4500
Tar en smuts från slidan, livmoderhalskanalen och urinröret för renhet, flora500
Vaginal undersökning450
Obduktion av retentionscystar med koagulering (enda skada)3500
Gynekologisk massage (10 sessioner)10 tusen
Gynekologisk massage (en session)1500
hysterosalpingografi12 tusen
hysteroskopi15 tusen
Diagnostisk curettage av livmodern8500
Diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen8500
Endometrial polyp avlägsnande32 tusen
Smetstängsel500
CTG (KARDIOGRAFI)2500
Bartholinkörtelsecyst (obduktion och dränering med anestesi)13500
Bartholins cysta (excision med anestesi)25 tusen
Colpoperineorephia30 tusen
Cervical conization25 tusen
Laser vaginalt1500
Laserbehandling för erosion i livmoderhalsen per 1 cm5000
Behandling av livmoderhalsen i livmoderhalsen med Surgitron-apparaten med den första graden av komplexitet (colposcopy + Instalagel + rehabilitering)9600
Behandling av livmoderhalsens patologi med Surgitron-apparaten, 2: a komplikation colposcopy + Instalagel + rehabilitering)12 tusen
Behandling av livmoderhalsen i livmoderhalsen med Surgitron-apparaten 3: e grad av komplexitet colposcopy + Instalagel + sanitet)18 tusen
Behandling av livmoderhalsens patologi med Surgitron-apparat, fjärde svårighetsgrad colposcopy + Instalagel + sanitet)21600
Behandling av livmoderhalspatologi med Solkovagin-läkemedel utan läkemedlets kostnad3000
Kontakt laserterapi (1 session)1400
Kontakt laserterapi (10 sessioner)11 tusen
Medicinsk avbrott av graviditet med läkemedlet "Mifegin" Frankrike12 tusen
Medicinsk avbrott av graviditet med läkemedlet "Mifepriston (Miropriston)" Ryssland10500
Medicinsk abort med läkemedlet "Mifepristone (Miropriston)" Kina8500
Minibort (vakuum aspiration)15 tusen
Perineal läkemedelsbehandling500
Medicinsk behandling av vagina (sanitet i vagina)1000
Paracervikal anestesi2000
Cervikal plastikkirurgi36 tusen
Iscensättning Navy Goldlily (ultraljud, smet på floraen, med spiralkostnaden)12 tusen
Intrauterin enhet (IUD)8000
Hormonproduktionssystemet "MIRENA" (ultraljud + smet på flora + "instilagel" + ultraljud efter nästa menstruation)20 tusen
Iscensättning eller borttagning av vaginalringen1000
Placering av en tampong i vagina (1 session)1000
Enkel kolposkopi3000
ECD med hysteroskopi (separat diagnostisk curettage, hysteroskopi, sjukhuskomplex, blodtyp, utsmetning på flora från slidan, antibiotikabehandling 2 läkemedel, vistelse på avdelningen i 1 dag, intravenös anestesi)40 tusen
Separat diagnostisk curettage (WDV) i livmodern20 tusen
Avancerad kolposkopi3500
Laseravlägsnande av genitala vårtor av yttre könsorgan per 1 cm area1000
Laseravlägsnande av vaginala neoplasmer (multipel)12 tusen
Avlägsnande av polypen i livmoderhalskanalen med Surgitron-apparaten (utan kostnad för histologi)6000
Avlägsnande av IUD utan komplikationer (Sanitet + Instilagel + rekommendationer)3000
IUD-borttagning komplicerad (mer än 7 år)11 tusen
Avlägsnande av en främmande kropp från slidan3000
Borttagning av genitala vårtor med den molekylära resonansmetoden "Surgitron" i en generaliserad process17 tusen
Avlägsnande av könsvårter med molekylresonansmetoden "Surgitron" - 1: a kategorin7500
Borttagning av könsdelwartser med molekylresonansmetoden "Surgitron" - 2: a kategorin10500
Borttagning av genitala vårtor med molekylresonansmetoden "Surgitron" - 3: e kategorin14500
Cervical Polyp borttagning6000
Syjymmen20 tusen
Diagnostisk curettage komplicerad25 tusen
Kirurgisk abort (upp till 12 veckor)15 tusen
Schillers test950
Snabbtest för in-hCG300
Deflorering8000
Plastikkirurgi i bakväggen i slidan25 tusen
Plast av labia minora20 tusen
Plastikkirurgi i den främre vaginalväggen25 tusen
Kombinerad hymenoplastik med korrigering av den främre vaginalväggen32500
 • Moskva läkare
 • TIN: 7713266359
 • Sändning: 771301001
 • OKPO: 53778165
 • PSRN: 1027700136760
 • LIC: LO-77-01-012765
 • "Chertanovo And"
 • TIN: 7726023297
 • Växellåda: 772601001
 • OKPO: 0603290
 • PSRN: 1027739180490
 • LIC: LO-77-01-004101
 • "Protek"
 • TIN: 7726076940
 • Växellåda: 772601001
 • OKPO: 16342412
 • PSRN: 1027739749036
 • LIC: LO-77-01-014453

Algomenorré hos moderna kvinnor är tyvärr inte ovanligt. Ibland på grund av henne är det helt enkelt orealistiskt för kvinnor att arbeta normalt och leda en välkänd livsstil. Och därför är det naturligt att de behöver läkare. Bland de olika metoderna för att förebygga menstruationssmärta är akupunkturbehandling ganska populär..

Vad är algomenorré och vad uttrycks det?

Algomenorré eller smärtsam menstruation är ett ganska vanligt fenomen och är i huvudsak ett patologiskt syndrom. Det manifesterar sig i form av smärta av varierande intensitet före menstruation och under de första 1-2 dagarna. I det här fallet kan smärtan vara krampande eller värkande, lokaliserad i nedre del av buken, sakrum, nedre rygg.

Menstruationsbehandling kräver behandling eftersom de flesta kvinnor helt enkelt inte klarar av dem själva. De är ofta så starka att kvinnornas allmänna hälsa såväl som deras känslomässiga och mentala sfär försämras avsevärt. Ibland åtföljs menstruationssmärta av tarmsjukdomar, illamående, sömnlöshet och andra obehagliga symtom.

Algomenorrhea. Behandling - på vad baseras det??

Först och främst bör det noteras att algomenorré kan vara en av tre svårighetsgrader:

• Mild (måttlig magsmärta);

• Medium (buksmärta är mer uttalad, kompletterad av svaghet, illamående, frossa, huvudvärk, ofta urinering, depression);

• Allvarliga (skarpa smärta i buken, nedre rygg, hjärta, huvud; allvarlig svaghet, feber, besvämning, diarré, kräkningar).

Algomenorré är också uppdelad i primär och sekundär. Primär observeras hos flickor från början av den första menstruationen och varar under en tid (olika sjukdomar bidrar fortfarande till den). Sekundär - hos kvinnor efter deras 30 års liv av en eller annan anledning (patologi i livmodern / slidan, installation av IUD, etc.).

Och det finns menstruationsvärk, vars behandling är nödvändig om en kvinna lider av dem under en ganska lång period av sitt liv, på grund av en ökning av nivån av prostaglandiner (livmodermytromet börjar minska kraftigt). Förstärkt på grund av irritation i nervändarna i bukhinnan.

Akupunkturbehandling av algomenorré - vad är bättre?

Patienter som lider av menstruationssmärta har märkt att algomenorré, som behandlas med akupunktur, är mer praktiskt än att använda farmaceutiska och naturliga läkemedel. Kinesiska och koreanska specialister har framgångsrikt utövat denna metod i mer än 2600 år och vet därför mycket väl hur man kan underlätta sin obehag genom att hitta sin egen strategi för varje patient. Det är inte för inget som effektiviteten av akupunktur bevisas genom dess utmärkta stimulering av produktionen av endorfiner och seratonin i nervsystemet, som är ansvarig för smärta. Det är också viktigt att specialister tar hänsyn till andra nyanser som kan leda till uppkomsten av menstruationssmärta.

Menstruationssmärta, akupunkturbehandling - vad mer du behöver veta?

Behandlingen utförs i flera sessioner: först utförs procedurerna under hela menstruationscykeln (1 kurs), och sedan endast i den andra fasen (2-3 kurser). Det bör noteras att akupunktur praktiseras mest med primär algomenorré, medan med sekundär - förutsatt att alla menstruationsvärk inte är förknippade med allvarliga gynekologiska sjukdomar.

Akupunktur får mer och mer vikt vid behandling av menstruationssmärta i väst och i Ryssland. Och även om kroppens reaktioner på denna procedur ännu inte har studerats fullt ut, men de utmärkta resultaten talar för sig själva - algomenorrhea (behandling) bekräftas av en serie studier om frivilliga patienter.

Algomenorré: vad är det, orsaker och behandling

Algomenorré: symtom och behandling

Algomenorrhea (smärtsam menstruation) är en störning i menstruationsfunktionen, som uttrycks av den smärtsamma förloppet med månatlig blödning, åtföljd av trånga eller värkande smärta i nedre del av buken. Det smärtsamma syndromet kan uttalas så att det begränsar aktiviteten och förvärrar en kvinnas välbefinnande.

Cirka 70% av patienterna i åldern 14–45 år upplever måttlig, lätt uttryckt smärta under menstruationen. Cirka 15% av kvinnorna klagar över intensiv ömhet.

Som regel fungerar algomenorré som ett manifestation av befintliga patologier i reproduktionsorganen (endometrios, inflammatoriska patologier, könsdelade missbildningar). Ofta åtföljs smärtsam menstruation av en oregelbunden cykel. I det här fallet pratar de om utvecklingen av algodismenorea.

I händelse av manifestationer av algomenorré måste man komma ihåg att till och med ett milt stadium av patologi indikerar organiska och funktionella dysfunktioner, vars framgång behandlingen beror på den snabba upptäckten av patologi.

Det främsta och ledande symptom på sjukdomen är smärta i nedre del av buken. Smärtsamma upplevelser uppstår strax före början av menstruationsblödning och varar 2 till 3 dagar (i vissa fall fortsätter smärtsyndromet genom hela menstruationen).

Smärtorna sys, värker eller kramar i naturen. De kan stråla till urinblåsan, ändtarmen, perineum och korsryggen.

Förutom det smärtsamma syndromet kan algomenorré åtföljas av tarmsjukdomar, illamående, kräkningar, sömnstörningar, ökad irritabilitet, generell malaise och besvämning.

Beroende på intensiteten och svårighetsgraden av smärtsamma känslor har algomenorré tre grader:

 • Mild - kännetecknas av måttlig smärta och svaghet. En kvinnas prestanda kränks inte.
 • Medium - åtföljt av mer uttalad ömhet, illamående, huvudvärk, frossa, depressiva tillstånd, ofta urinering och en signifikant minskning i prestanda.
 • Allvarlig - uttryckt av svår smärta i buken och nedre delen av ryggen, svår huvudvärk och allmän sjukdom. Möjlig feber, kräkningar, diarré, takykardi, hjärtsmärta och svimning. Vid svår algomenorré är prestanda frånvarande.

Mekanismen för utveckling av algomenorré beror på en ökning av koncentrationen av prostaglandiner i blodet, vilket provocerar stimulering av livmodersammandragningar. På grund av irritation i nervcentralerna i bukhålan intensifieras smärtan och blir mer uttalad.

Typer och orsaker till algomenorré

Med tanke på orsakerna som provocerade upp smärtsamma perioder, skilja mellan den primära och sekundära formen av patologi.

Primär algomenorré

Den primära formen av algomenorré förekommer vid den första menstruationen eller inom 2 till 3 år efter deras början. Det diagnostiseras vanligtvis hos känslomässigt labila patienter och kvinnor - asthenik..

Den huvudsakliga manifestationen av patologin är smärta.

Primär algomenorré har två stadier: kompenserad (smärtens varaktighet och svårighetsgrad förändras inte) och dekompenseras (åtföljs av progressiv ömhet).

Följande faktorer kan leda till förekomst av primär algomenorré:

 • Underutveckling av bindväv (observeras i 65% av fallen). Dessutom manifesteras bindvävsdysplasi genom krökning av skelettet (plattfot, skoliose), en förändring i kärlen och närsynthet. Den främsta orsaken till dysplasi är magnesiumbrist, vilket bekräftas genom ett biokemiskt blodprov.
 • Genital tuberkulos. Med genital tuberkulos manifesterar sig algomenorré under den första menstruationen. Förvärringar av patologin inträffar på våren och hösten. Menstruationsblödningsmärta har ingen tydlig lokalisering.
 • Sjukdomar i nervsystemet, neurologiska dysfunktioner. Känslomässig instabilitet och stress framkallar en minskning av tröskeln för smärtkänslighet och förvärring av uppfattningen, vilket leder till uppkomsten av algomenorré.
 • Ett överskott av livmoderkroppen, hypoplasi, uterus missbildningar. I sådana situationer beror primär algomenorré på ökade livmodersammandragningar och försämrat blodutflöde.

Sekundär algomenorré

Den sekundära formen av sjukdomen diagnostiseras ofta hos patienter äldre än 30 år. Vanligtvis åtföljs det av måttlig till svår grad, samtidigt patologiska symtom, nedsatt prestanda och menorragi (tung menstruationsblödning).

Sekundär algomenorré klassificeras i flera grupper:

 • Sekundär algomenorré med manifestationer av VVD, åtföljd av takykardi, svår huvudvärk, smärta i hjärtat, yrsel och svimning;
 • Sekundär algomenorré, som manifesteras av psykomotional dysfunktioner (överdriven irritabilitet, perversion av smak, nedsatt lukt, anorexi, depression, bulimi);
 • Smärtsam menstruation med störningar i det endokrina systemet, som åtföljs av svaghet, ledvärk, klåda i huden;
 • Sekundär algomenorré med autonoma störningar (uppblåsthet, kräkningar, illamående).

Oftare uppstår sekundär algomenorré mot bakgrund av patologiska störningar och sjukdomar i bäckenorganen:

 • Vidhäftningsprocesser i bäckenet;
 • Tumörneoplasmer i äggstockarna, livmodern;
 • polypos;
 • Bekken nerv nerv;
 • endometrios;
 • Ärr i livmoderhalsen;
 • Inflammatoriska, smittsamma processer i bäckenorganen.

Konstgjord abort, installation av en intrauterin preventivanordning, trauma i könsorganen efter en svår förlossning och kirurgiska ingrepp på reproduktionsorganen kan också bidra till utvecklingen av den sekundära formen av algomenorré..

Funktioner för behandling av primär algomenorré

Innan läkaren ordinerar en terapi måste läkaren ställa en noggrann diagnos. För att bestämma den hormonella statusen utförs en gynekologisk undersökning och ultraljudssökning av de inre könsorganen..

Vid behov föreskrivs en undersökning av urinvägarna och matsmältningsorganen.

Med tanke på orsaken till att smärtsam menstruation börjar kan algomenorréterapi utföras under övervakning av en gynekolog, neurolog, TB-specialist och psykoterapeut.

I de flesta fall utförs terapi av den primära formen av patologi med icke-läkemedels exponeringsmetoder:

 • Känslokontroll, stresshantering;
 • Sportaktiviteter;
 • Sluta röka, dricka alkohol;
 • Uteslutning av sexuell kontakt under menstruationen;
 • Använd kramper för att lindra spasmer.

Ofta passerar manifestationer av primär algomenorré självständigt efter den första förlossningen.

Om användning av icke-farmakologiska metoder inte gav de önskade resultaten, förskrivs läkemedelsbehandling och fysioterapeutiska förfaranden. De mest effektiva metoderna för fysioterapi är elektrofores av novokain och akupunktur.

Medicinering inkluderar lugnande medel, krampläkemedel, smärtstillande medel och hormonella orala preventivmedel..

Den specifika behandlingen av sekundär algomenorré

Taktiken och behandlingsregimen för den sekundära formen av algomenorré föreskrivs av läkaren efter en preliminär undersökning (ultraljud, diagnostisk curettage, röntgen, endoskopisk undersökning).

Behandling av algomenorré syftar till att bekämpa patologin som ledde till uppkomsten av smärtsam menstruation. Om sekundär algomenorré orsakas av installationen av ett intrauterint preventivmedel, indikeras dess borttagning. Med tumörneoplasmer, vidhäftningar i bäckenet och endometrios, utförs olika kirurgiska ingrepp.

Om patologin provoseras av den inflammatoriska processen, bestäms först orsaken och patogenen för inflammation, följt av utnämningen av fysioterapi och spa-behandling.

Vid behandling av sekundär algomenorré indikeras symptomatisk behandling som syftar till att minska ömhet under menstruation (ta smärtstillande medel, krampläkemedel) och försvaga psykotomiska manifestationer (användningen av lugnande medel).

Algomenoré förebyggande

För att förhindra uppkomst av smärtsam menstruation bör du följa reglerna för intim hygien, en balanserad, hälsosam kost och en aktiv livsstil.

Rätt kost som en del av förebyggandet av algomenorré bör innehålla fler livsmedel mättade med fiber och vitt kött (kalkon, kanin, kyckling).

Det rekommenderas att utesluta eller begränsa konsumtionen av skadliga livsmedel, godis och alkohol (alkohol minskar tillgången på mineralsalter, vitaminer och ökar östrogennivåerna).

Du bör också avstå från drycker som innehåller en betydande mängd koffein (energi, Coca-Cola, kaffe, grönt, svart te). Icke-alkoholhaltiga cocktails, färskpressade juice och mineralvatten kommer att vara användbara..

Fysisk måttlig träning är viktigt för att förebygga smärtsam menstruation. Du kan göra fitness, aerobics, gymnastik, jogging och andra sporter. Det viktigaste är att observera att fysisk aktivitet är regelbunden. Detta hjälper till att träna könsdelarnas muskler och undvika stagnation i bäckenet.

Om tecken på en primär eller sekundär form av patologi uppstår, kontakta en läkare. Efter en omfattande undersökning kommer läkaren att bestämma graden av det patologiska tillståndet och utveckla effektiv taktik för terapeutisk effekt.

Algomenorré - vad är det, orsaker, symtom, diagnos och behandlingsfunktioner

Algomenorré är den mest uttalade störningen i menstruationscykeln med tydligt närvarande smärtsyndrom. De är koncentrerade i korsbenet, korsryggen och även i nedre del av buken, i vissa fall kan lokalisering vara i höfterna. Obehagliga känslor kan uppstå inte bara under cykeln, utan också flera dagar före den.

Konceptet

Algomenorré är en smärtsam menstruationsperiod, där en kvinnas välbefinnande försämras. Det kan uppstå som ett resultat av komplicerade födslar, aborter, livmoders patologier och hängor på grund av hormonella störningar. Behandling av algomenorré med läkemedel beror på orsaken till att den orsakas.

Statistik

I mer än hälften av fallen känner en kvinna smärta den första dagen av cykeln eller till och med 10-12 timmar innan den börjar. De visas i 1-2 dagar, varefter de gradvis försvinner. Obehagliga känslor kan vara värkande, sömmar, i form av sammandragningar i ryggen, rektum eller urinblåsan.

Oftast noteras måttliga smärta som inte påverkar vital aktivitet och prestanda. Allvarligt obehag observeras hos nästan 23% av kvinnorna.

I detta fall observeras ofta urinering, frossa, illamående, huvudvärk och allmän svaghet. I detta tillstånd blir en kvinna deprimerad, blir irritabel och orolig.

Samtidigt minskas arbetskapaciteten, specialläkemedel krävs.

Överdriven smärta noteras i cirka 15% av fallen. Det finns en konstant svaghet i kroppen, en ökning av kroppstemperaturen observeras. Svår huvudvärk, ofta besvämning, kräkningar, diarré, takykardi, hjärtsmärta noteras. Samtidigt förlorar kvinnor sin aktiva livsposition. Att ta smärtstillande medel ger ingen lättnad.

orsaker

Primär algomenorré är mest mottaglig för unga kvinnor med instabila menstruationscykler. För äldre kvinnor är följande funktioner karakteristiska i detta fall:

 • mild excitabilitet;
 • impulsivitet;
 • emotionalitet.

Hos unga flickor orsakas sjukdomen av störningar i hormonell bakgrund med en ökning av nivån av noradrenalin, adrenalin och dopamin i kroppen. Hos kvinnor ökar serotoninproduktionen i cerebrospinalvätska.

Sekundär algomenorré observeras hos de som föder. Sjukdomen kan utvecklas till följd av aborten, och av följande skäl:

 • förekomsten av samtidigt kroniska patologier;
 • långvarig användning av den intrauterina anordningen;
 • gynekologiska operationer.

I detta fall kan olika patologier i det reproduktiva systemet, inklusive livmoderfibroider, noteras..

Orsaken till sjukdomen kan vara endometrios och åderbråck i bäckenområdet. Smärtorna är värkande i naturen, hela menstruationscykeln fortsätter, kan ges till ändtarmen.

Dessutom kan orsakerna till sjukdomen associeras med olika processer som förekommer i kroppen:

 • endokrin;
 • psyko-emotionellt;
 • utbyta;
 • vegetovascular.

Förlust av medvetande, ledvärk, irritabilitet, huvudvärk, illamående och kräkningar kan uppstå..

I det senare tilldelas varje sjukdom sitt eget nummer, som används i världspraxis. Algomenorré i ICD-10 tilldelas tre koder:

Symtom på algomenorré

Det främsta tecknet på sjukdomen är smärta i nedre del av buken. Andra av dem är följande:

 • överdriven svettning;
 • svullnad i lemmarna och ansiktet;
 • obehag i ryggen;
 • migränliknande huvudvärk;
 • förstoppning och diarré;
 • yrsel;
 • humörsvängningar;
 • ångest;
 • minskad prestanda;
 • generell svaghet.

Om patologin utvecklas mot bakgrund av gynekologiska sjukdomar, blir symtomen mer uttalade när den senare utvecklas..

Algomenorrhea är en sjukdom som har två former: primär, där anatomin i könsorganen inte förändras inuti och sekundär, vilket uppstår under påverkan av patologier i bäckenorganen. Var och en av dem har sina karakteristiska symtom..

Den primära formen av sjukdomen observeras oftast hos unga flickor och förekommer 1-1,5 år efter menstruationens början.

Smärtsyndrom kan uppstå flera timmar innan det börjar eller den första dagen. I detta fall bildas sammandragningar i nedre del av buken, som sträcker sig till nedre delen av ryggen och inre lår.

Ovanstående symtom är karakteristiska för båda formerna, men med primär algomenorré är de mindre uttalade.

Den sekundära formen förekommer oftast på grund av utvecklingen av adenomyos och är ett symptom på den. Obehagliga känslor blir mer uttalade, varaktigheten är 2-3 dagar efter starten av menstruationscykeln. I detta fall förändras livmoderns position och form. Detta är främst karakteristiskt för kvinnor efter 30 år..

Degrees

Enligt symtomen och manifestationerna är patologin uppdelad i tre grader:

 1. Mild - under menstruationen är ömheten måttlig och kort, vital aktivitet och prestanda reduceras inte.
 2. Medium - svår smärta noteras i nedre del av buken, täta urinering, frossa, illamående, huvudvärk, svaghet i kroppen, depressivt humör, dålig prestanda.
 3. Allvarliga - smärtan blir skarp, uppträder i korsryggen och buken, temperaturen stiger, det finns hjärta och huvudvärk, diarré, illamående åtföljt av kräkningar, takykardi, medan arbetskapaciteten och vitaliteten är helt reducerad. Denna grad noteras huvudsakligen med medfödd patologi i könsorganen..

Primär form

Det förekommer oftast under utvecklingen av den kvinnliga kroppen. Manifestationer observeras under de första åren efter början av menstruationscykeln. I detta fall kan sjukdomen uppstå i två typer:

 • kompenserad - med samma ömhet i menstruationen under en lång tid;
 • dekompenserad - med gradvis ökande obehag.

Denna form är mest karakteristisk för kvinnor med en asthenisk kroppsbyggnad och med instabil känslomässighet..

Primär algomenorré beror på följande skäl:

 • sjukdomar i livmodern, som håller blod i dess hålighet, vilket leder till muskelsammandragningar i intensivt läge;
 • olika patologier i centrala nervsystemet, till följd av att smärta uppfattas förvärras;
 • genital tuberkulos, som bidrar till nederlag av könsorganen - i detta fall observeras smärtsyndrom under den första menstruationen, medan platsen för deras lokalisering inte definieras;
 • dysplasi på grund av underutveckling före födelsen av bindväv, vilket leder till en förändring i skelettet och kärlen i lemmarna - det noteras med brist på magnesium.

Diagnostiserad med en gynekologisk undersökning, ultraljud i bäckenorganen, bestämning av hormonella indikatorer.

För att den kompenserade typen inte ska dekompenseras måste den första graviditeten bevaras. Efter ett barns födelse kan denna sjukdom gå av sig själv. Förskriv mediciner och fysioterapi vid behov.

Sekundär form

Hon förekommer hos kvinnor efter att de gått över en 30-årig milstolpe. Det kännetecknas av måttliga och svåra grader av sjukdomen med tung menstruation.

Orsakerna till bildandet av sekundär algomenorré är förknippade med patologier i bäckenorganen. Dessa inkluderar:

 • uppdrag i dem;
 • intrauterina preventivmedel;
 • tumörer i bilagorna och livmodern;
 • vener utvidgning;
 • endometriala polyper;
 • könsinflammation.

Dessutom kan överarbeten, både mentalt och fysiskt, fungera som skälen för dess utveckling..

Diagnostiserad med ultraljud, röntgen, endoskopiska och instrumentella studier. Behandlingen syftar till att eliminera orsakerna till sjukdomen. Vid behov utförs en operation..

Diagnostik

Med dess implementering är det nödvändigt att upptäcka patologin som provocerade utvecklingen av denna sjukdom. Diagnostik består av följande aktiviteter:

 • gynekologisk undersökning - i sekundär form, en ökning av livmodern, inflammation, infiltrat, som inte observeras i den primära formen;
 • urin- och blodprover;
 • Ultraljud för att identifiera samtidigt patologier, till exempel inflammation i hängorna, närvaron av fibroider, cyster, tumörer;
 • Sekundär MRT för detektion av neoplasmer;
 • encefalografi för att upptäcka CNS-patologier med svår huvudvärk under menstruationscykeln;
 • diagnostisk laparoskopi utförs med ineffektiviteten hos tidigare implementerade helande metoder.

Behandling

Beror på svårighetsgraden, former av sjukdomen, orsakerna som orsakade den och symtom. Den mest effektiva metoden för etiotropisk behandling syftar till att identifiera och eliminera orsakerna till sjukdomen. Efter detta utförs patogen och symptomatisk terapi..

Vid läkning av den primära formen bringas den hormonella balansen först till det optimala tillståndet. Följande läkemedel används för att behandla algomenorré:

 • hormonella preventivmedel;
 • progestiner.

Ibland, efter födseln, krävs inga droger; sjukdomen försvinner på egen hand.

Vid avvikelser i anatomi eller medfödda missbildningar i bäckenorganen utförs kirurgi.

När patienten är allvarligt orolig för denna sjukdom ordineras läkemedel relaterade till NSAID-gruppen, krampläkemedel eller smärtstillande medel. Med deras hjälp lindrar de smärta och har en terapeutisk effekt på samtidigt patologier. Oro och ångest elimineras genom användning av lugnande medel.

Dessutom kan icke-läkemedelsbehandling användas:

 • diadynamiska strömmar;
 • manuell terapi;
 • massage;
 • ultraljud;
 • kortvåg diatermy;
 • akupunktur;
 • gymnastik för andning;
 • fonofores;
 • elektrofores med trimecain, magnesiumsulfat och novokain.

Massagebehandling

För att lindra symtomen på sjukdomen kan inte bara läkemedelsbehandling användas. Massage med algomenorré kan vara punkt. För att göra detta, hitta den punkt som ligger mellan knäet på innersidan av benet och vristen, som de trycker på i 1-2 minuter medurs på vänster ben och sedan till höger.

Det är också effektivt att utföra en lägre ryggmassage. För att göra detta, ta två små hårda bollar, som placeras i en vävnadspåse, placerade under varje sida av ryggraden längst ner på ryggen och ligga på dem. Den senare pressas och rullas med ryggen under flera minuter.

Du kan också utföra akupressur. Det förstås som att massera aktiva punkter. Massage utförs i följande av dem:

 • tummarna i den nedre lyxhuvudzonen och under naveln i ryggläge, utan att ändra samma fingrar, tryck på den inre ytan i mitten av underbenet, i mitten av ryggen och svansbenet - håll ett finger i 10 sekunder vid varje punkt och släpp sedan långsamt;
 • en punkt belägen ovanför vristen för 4 fingrar på insidan av benet;
 • knä ner för att knyta höfterna, trycka på armbågen från utsidan till knäet på låret och från insidan - på den i riktning mot bäckenet.

Förebyggande

Det är nödvändigt att rationellt kombinera emotionell, fysisk och mental stress. Förebyggande av algomenorré vid överarbetning är eliminering av täthet och upprätthållande av en uppmätt livsstil. Samtidigt bör företrädare för det svagare könet:

 • snabbt identifiera och behandla sjukdomar i bäckenorganen;
 • leva ett uppmätt sexuellt liv;
 • rationalisera din diet;
 • temperera kroppen;
 • observera personlig hygien.

Några dagar före menstruationens början införs mer grönsaker och spannmål, kalcium, magnesia i kosten och salt mat och koffein är begränsade.

Till sist

Algomenorrhea är en sjukdom som förekommer hos kvinnor med smärta under de första dagarna av menstruationscykeln. Det finns primära och sekundära former. Den andra beror främst på utvecklingen av adenomyos och är karakteristisk för kvinnor efter 30 år. Den första observeras hos unga flickor.

Som behandling använder du huvudsakligen läkemedelsbehandling, liksom vissa metoder som involverar icke-läkemedelseffekter på kroppen. Dessa inkluderar massage..

För att förebygga sjukdomen är det först och främst nödvändigt att identifiera och behandla sjukdomar i bäckenorganen i tid.

Algomenorrhea

Algomenorrhea är en av störningarna i menstruationsfunktionen, som manifesteras av smärtsyndrom av varierande intensitet under menstruationen. Namnet på denna störning kommer från de grekiska orden "algos" - smärta, "menorré" - månadsförfall (menstruation).

Den karakteristiska lokaliseringen av smärta med algomenorré är i nedre del av buken, i sakrum, nedre rygg, ibland strålar smärtan till höfterna.

Arten av smärtan är vanligtvis att dra, krampa, sy eller sömma. Utseendet på ett smärtsyndrom förekommer vanligtvis den första dagen av menstruationen, men det kan fortsätta i flera dagar.

Algomenorré klassificeras som primär och sekundär. Var och en av dem har olika orsaker, inklusive inflammatoriska smittsamma processer i bäckenorganen, avvikelser i deras utveckling, endometrios.

Det finns också ett antal faktorer som indirekt är relaterade till förekomsten av algomenorré. De orsakar inte det direkt, men bidrar till uppkomsten av smärta under menstruationen, såsom kronisk stress, känslomässig och fysisk utmattning, nervös belastning, överdriven trötthet och överarbetande.

Orsaker till algomenorré

Orsakerna till smärta under menstruationen är mycket olika. För att fastställa dem är det därför nödvändigt att genomföra en serie undersökningar, både gynekologiska och allmänna kliniska, samt noggrant samla in en anamnesis för att ta hänsyn till helheten av alla möjliga faktorer som kan påverka den kvinnliga kroppen och provocera en störning i dess arbete.

Primär algomenorré finns vanligtvis bland tonårsflickor och hos kvinnor under 30 år. En vanlig orsak till primär algomenorré är hormonell obalans mellan prostaglandiner och endorfiner.

En ökning av koncentrationen av prostaglandin F2-alfa kan orsaka vasokonstriktion och ischemisk smärta i myometrium, och ibland huvudvärk, som ofta följer med denna menstruationsstörning.

Det är också möjligt att begränsa kärlen inte bara i myometrium, utan också av de återstående små kärlen i periferin, på grund av en ökning av nivån av noradrenalin, adrenalin och dopamin.

I detta fall är en minskning av blodtillförseln till huden möjlig, varför det finns en blekhet i ansiktet och lemmarna. Tillsammans med detta kan en ökning av hjärtfrekvensen uppstå..

Förstoppning kan också vara ett problem, som ett resultat av förträngning av tarmkärlen.

Det finns ett motsatt alternativ när arten av de rådande störningarna är associerad med aktiviteten hos den parasympatiska delen av nervsystemet.

Den hormonella förändringen som kännetecknar detta fall är en ökning av serotonin, som huvudsakligen finns i cerebrospinalvätska.

I detta fall kan ödem förekomma, speciellt i ansiktet, i samband med ödem, kan en liten viktökning också noteras. Dessutom sjunker hjärtfrekvensen och tvärtom ökar peristalis, vilket kan orsaka diarré.

Primär algomenorré kan också orsakas av avvikelser i utvecklingen av bäckenorganen, till exempel underutveckling av livmodern, dess överväxt samt en främre eller bakre böjning.

I detta fall leder hindrat blodutflöde till att det ackumuleras i livmoderhålet, vilket i sin tur orsakar sammandragningar av livmodermuskelaget, som åtföljs av krampande smärta.

Problemet med felaktig placering av bäckenorganen eller avvikelser i deras utveckling upptäcks ofta endast med början av puberteten och utseendet på den första menstruationen. Fram till denna ålder går de ofta obemärkt, eftersom de inte visar några symtom..

En annan vanlig orsak till primär algomenorré är endometrios. Med denna sjukdom växer livmoderslimhinnan utanför livmoderhålet, medan den fortsätter att fungera cykliskt, som endometrium, som är på sin plats.

Celler som är karakteristiska för endometriet kan växa på bukhinnan, kapseln i njurarna och levern, ytan på äggstockarna och inuti dem (i detta fall bildas endometrioida cyster). Särskilt ofta orsakar smärtsamma perioder intern endometrios - adenomyos.

I detta fall växer endometriet inuti livmoderns muskelskikt.

Inte mindre ofta orsakas primär algomenorré av patologier i det centrala nervsystemet, där smärttröskeln minskar och den allmänna känsligheten för smärta ökar.

Mindre vanligt kan orsaken till primär algomenorré vara sjukdomar förknippade med försämrad utveckling av bindväv. I detta fall kan problem med fartygen provocera upp ett smärtsyndrom..

Separat är det värt att notera orsakerna till sekundär algomenorré. Till skillnad från primär algomenorré är denna störning mer karakteristisk för äldre kvinnor och är vanligare efter 30-35 år.

En av orsakerna till sekundär algomenorré är vidhäftningar i bäckenorganen.

De kan uppträda efter varje kirurgiskt ingripande i buk- eller bäckenhålan, i fall där det finns en individuell tendens till vidhäftningar.

Dessutom kan orsaken till vidhäftningar tidigare överföras inflammatoriska processer i bäckenorganen.

En annan vanlig orsak till sekundär algomenorré är ovarietumörbildning och fibromatösa noder i myometrium, såväl som livmoderpolyper. Ofta i närvaro av en sådan patologi blir menstruationen inte bara smärtsam, utan också riklig. I sådana fall talar vi om dysfunktionella blödningar.

Endometrios kan också orsaka sekundär algomenorré..

Brott mot utflödet av blod och provocera uppträdande av smärta under menstruation, intrauterin syneki (fusion).

En annan vanlig orsak till sekundär algomenorré är infektiösa inflammatoriska processer i bäckenorganen.

Separat är det värt att notera effekten av intrauterin preventivmedel på menstruationsfunktionen. Många kvinnor rapporterar om algomenorré, mer omfattande och längre menstruation, efter installation av intrauterin icke-hormonell preventivmedel.

Algomenorrébehandling

Behandling av algomenorré bör utföras med hänsyn till patientens individuella egenskaper, orsaken, formen och svårighetsgraden av patologin samt svårighetsgraden av symtom.

Den optimala metoden är etiotropisk behandling - identifiera och eliminera orsaken i första hand och efter patogenetisk och symptomatisk behandling.

Behandlingen av primär algomenorré kräver normalisering av hormonbalansen.

Detta kan uppnås genom att ta läkemedel från progestin-gruppen samt hormonella preventivmedel för tabletter.

Ofta försvinner symtomen på algomenorré, och den hormonella bakgrunden återgår till egen hand när man är gravid och / eller efter ett barns födelse, vilket eliminerar behovet av ytterligare korrigering från utsidan..

Om det finns anatomiska störningar i strukturen i bäckenorganen, medfödda missbildningar av deras utveckling, vilket provocerar uppkomsten av algomenorré, rekommenderas deras kirurgiska korrigering.

Symtomatiskt används smärtstillande medel, krampläkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärta och behandla samtidiga störningar. Separat rekommenderas användning av lugnande medel för att bekämpa låg humör och ångest. Vid sömnlöshet föreskrivs sömntabletter också..

Det är möjligt att använda fysioterapeutiska metoder för att öka läkemedlets effektivitet och minska smärta. Men det är värt att tänka på att det idag inte finns någon bevisbasis för fysioterapeutiska tekniker, eftersom pålitligheten hos deras effektivitet inte har bevisats.

Vid sekundär algomenorré bör behandlingen också börja med att eliminera orsaken. I närvaro av sjukdomar såsom endometrios, vidhäftningar i bäckenet, tumörformationer såsom livmoderfibroider eller ovarietumörer, bör kirurgisk behandling utföras.

Lindra symtom på det allmänna tillståndet kommer också att hjälpa, liksom med primär algomenorré - smärtstillande medel, krampläkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel och lugnande medel.

Informationen i denna artikel är endast avsedd för informationssyften och ersätter inte professionell rådgivning och kvalificerad medicinsk hjälp. Var noga med att rådfråga en läkare vid minsta misstanke om förekomsten av denna sjukdom!

Vad är algomenorré

Algomenorré är en smärta som manifesterar sig under en kritisk dag. De flesta flickor vet vad det är och hur mycket obehag denna manifestation orsakar. Närvaron av värkande smärta har en negativ inverkan på flickans välbefinnande och kan också begränsa hennes aktivitet. I detta fall kännetecknas sjukdomen av en menstruationscykelstörning..

Vad det är

Algomenorré förekommer ofta under menstruationen hos ungdomar, eftersom deras menstruationscykel ännu inte stabiliserats..

En smärtkänsla verkar ett par dagar före menstruationens början och fortsätter att vara närvarande under de tre första kritiska dagarna.

I inga fall kan smärtsamma perioder ignoreras, eftersom de har en negativ inverkan inte bara på fysisk hälsa, utan också på flickans psyko-emotionella tillstånd.

Gynekologer tror att bildandet av algomenorré är en typ av signal, vilket indikerar att patologiska processer utvecklas i kroppen. Om det finns en uttalad värkande smärta i nedre del av buken, bör du omedelbart kontakta en gynekolog.

symtom

Det huvudsakliga symptomet anses vara smärta i buken. Som regel passerar de första dagarna av menstruationen med sömnad, värkande, krampande smärta som kan spridas till närliggande organ.

Detta slutar inte manifestationen av symtom: ganska ofta klagar flickan på illamående, orolig mage, sömnstörningar och allmän svaghet.

Dessa symtom är vanliga och kan kompletteras med andra symtom, beroende på sjukdomens grad..

I medicinsk praxis noteras förekomsten av tre huvudstadier av algomenoria:

 1. Med en mild grad är smärtan som följer med menstruationen måttlig och varar under en kort tid. Som regel hindrar denna manifestation inte flickan från att arbeta och leda en välkänd livsstil. Trots detta är det möjligt att en mild grad börjar utvecklas..
 2. Den genomsnittliga graden innebär en uttalad ömhet, som kompletteras med en huvudvärk, en känsla av frossa, samt ofta resor till toaletten. En manifestation av algomenorré i detta skede är ett depressivt tillstånd, vilket negativt påverkar arbete och relationer i familjen.
 3. En svår grad av algomenorré visar sig i form av skarpa smärtsamma känslor inte bara i nedre del av buken, utan också i bäckenområdet, hjärtklappning, kräkningar och svår yrsel. Dessutom kännetecknas detta steg av identifiering av en medfödd sjukdom associerad med det kvinnliga reproduktionssystemet..

Skäl och behandling

Orsakerna till algomenorré beror direkt på typen av sjukdom. Men oavsett typ av algomenorré måste flickan följa följande regler:

 • Det rekommenderas att lära sig att lugna sig, eftersom ett panikläge bara förvärrar symtomen;
 • följ rekommendationerna från den behandlande läkaren och starta inte självmedicinering.

Varje typ av sjukdom kräver genomförande av vissa behandlingsåtgärder..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Brutal aptit på kritiska dagar: slåss eller ställa upp

Vem av kvinnorna är inte bekant med när du vill äta hela tiden på kritiska dagar ?! Och inte bara en sak, utan allt i rad. Nu vill jag verkligen söta, och efter en halvtimme - inlagd gurka....

Ursprung och behandling av blödning efter menstruation

Många kvinnor utvecklar ibland fläckar efter menstruationen. I vissa fall indikerar detta inte avvikelser i kroppen eller utvecklingen av någon sjukdom....

Vishnevsky salva i gynekologi: instruktioner och rekommendationer för användning, tamponger med salva, effektivitet och recensioner

Dess sammansättning är enkel och unik: Björk tjära bekämpar mikrober, förbättrar blodflödet. Xeroform - uppvisar kraftfulla antiseptiska egenskaper. Ricinolja - mjukar påverkade vävnader och ökar deras permeabilitet för andra komponenter....