Vulvitis hos kvinnor

Klimax

Vulvitis hos kvinnor
Vulvitis hos kvinnor är en sjukdom där den inflammatoriska processen påverkar de yttre könsorganen.

Sjukdomen orsakar obehag och kan leda till komplikationer, bland vilka sår kan särskiljas, liksom spridningen av den patologiska processen till vagina och livmoderhalsen.

Orsaker till förekomst

Av vilka skäl som bidragit till utvecklingen av patologi kan vulvitis vara:

 1. Primärt - orsaken till denna typ av patologi är felaktig intim hygien, funktionsfel i det endokrina systemet, brännskador och skador i inguinalregionen, cystit, allergiska reaktioner; mindre ofta kan denna form av vulvitis bildas på bakgrund av att man tar antibiotika och hormonella läkemedel under tillräckligt lång tid;
 2. Sekundär - den yttre manifestationen av kränkningar av de inre könsorganen; vaginit, herpes och andra patologier - allt detta är provokatörer för uppkomsten av denna form av sjukdomen.

En av de främsta orsakerna till vulvitis, särskilt hos kvinnor under 45 år, är försvagningen av kroppens försvar. En minskning av immuniteten kan vara en följd av en systemisk bakteriell eller viral sjukdom, långvarig användning av vissa läkemedel (glukokortikoider, cytostatika), en brist i kosten för viktiga vitaminer. Risken för inflammation i de yttre könsorganen ökar med alkoholmissbruk och droganvändning.

Andra orsaker till vulvitis är:

 • blöjautslag på grund av det speciella i kvinnans konstitution (till exempel bildandet av hudveck på yttre könsorgan med övervikt);
 • skador, repor, repor;
 • dermatologiska sjukdomar (psoriasis, eksem);
 • allergisk reaktion på kuddar och produkter för intim hygien, latex;
 • bär tätt syntetiskt underkläder;
 • avsaknad av reglerna för intim hygien;
 • otidig byte av tamponger och kuddar under menstruationen.

Risken för inflammation ökar i närvaro av samtidiga sjukdomar i det reproduktiva och endokrina systemet (kolpit, vaginit, diabetes mellitus). Förekomsten av kronisk eller akut vulvitis bidrar till en kränkning av vaginal mikroflora. En liknande situation kan uppstå mot bakgrund av graviditet, långvarig behandling med antibiotika, med felaktigt utvalda orala preventivmedel, gynekologiska sjukdomar, åtföljt av en minskning av östrogenproduktionen. Beroende på orsaken till symtomen på vulvitis hos kvinnor i gynekologi, skiljer sig dessa former av sjukdomen:

 1. Atopisk vulvit uppstår som svar på en specifik reaktion på ett allergen som fångas i det yttre könsorganet..
 2. Atrofisk vulvit förekommer huvudsakligen i ålderdom eller vid diabetes mellitus på grund av brott mot slemhinnans struktur.
 3. Candida vulvitis är en följd av patologisk spridning av svampar i släktet Candida.

En bakteriell form av inflammation som uppstår under påverkan av patogen mikroflora isoleras också. Dess orsak kan vara inre infektioner i utsöndringssystemet (cystit, uretrit), fistlar mellan urinblåsan och vagina.

Symtom på vulvitis hos kvinnor

Sjukdomen kan manifestera sig i två former - akut och kronisk. Hos kvinnor är symtomen på vulvitis (se foto) av den akuta typen som följer:

 1. Brinnande och klåda, ömhet i inguinalområdet, särskilt med rörelser, beröring och urinering;
 2. Svår svullnad och hyperemi i labia och klitoris, uppkomsten av erosion och sår. Samtidigt påverkas också inguinala veck och insidan av höfterna;
 3. Förstorade inguinala lymfkörtlar
 4. En ökning av kroppstemperaturen (i vissa fall);
 5. Orkidé eller serös-purulent urladdning (med Escherichia coli - en vattnig konsistens av gulgrön färg med en obehaglig lukt, med stafylokock - en tjock konsistens, gul i färg, med candida - ett ostmassliknande utseende).

Om sjukdomen inte kan botas i tid, blir den kronisk. Symtom på vulvitis i detta fall kännetecknas av mild svullnad i slemhinnan, rodnad och ömhet i vissa delar av vulva, brännande och klåda, lätt urladdning.

Komplikationer kan manifesteras genom deformation av könsorganen, såväl som fusion av labia, vilket bryter mot det normala sexlivet i vuxen ålder och reproduktionsfunktion i princip.

Diagnostik

En undersökning av misstänkt vulvit innefattar följande:

 • insamling av klagomål. Patienten frågas vad som stör honom, hur länge har symtomen uppträtt, vad förknippar personen med utseendet etc.
 • inspektion;
 • analys av en gynekologisk smet på flora. Studien hjälper till att identifiera den inflammatoriska processen, liksom närvaron av bakterier - den omedelbara orsaken till den patologiska processen;
 • bakteriologisk kultur av en gynekologisk smet;
 • PCR;
 • en allmän urinalys avslöjar förekomsten av cystit, som kan vara både orsaken till vulvit och dess komplikation.

Behandling av vulvitis hos kvinnor

För en omfattande och adekvat strategi för behandling av vulvitis hos kvinnor är det vanligt att tillämpa två huvudområden:

 1. Patogenetisk effekt direkt på infektionsfokus, det vill säga på den inflammatoriska processen i den aktiva fasen.
 2. Behandling (både etiotropisk och symptomatisk) av en primär eller samtidigt sjukdom som direkt eller indirekt bidrar till förekomsten och utvecklingen av vulvitis. Detta kan vara diabetes mellitus och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, såsom adnexit, cystit.

Hur man behandlar vulvitis genom att eliminera en samtidig sjukdom är inte vettigt att överväga på grund av att varje sjukdom har sina egna aspekter av terapi och lagarna om förebyggande. Men på den etiopatogenetiska effekten på inflammationsfokus, bor vi mer i detalj.

 1. Först och främst behöver patienten sänghvila, naturligtvis full sexuell vila, samt förbättrade åtgärder för hygien hos de yttre könsorganen. Vi rekommenderar att du antingen douchar eller tar stillasittande bad med olika örter som har lugnande och antiinflammatoriska effekter (kamomill, johannesört, plantain).
 2. Bad med antibakteriella lösningar har också visat sig väl: klorhexidin, furatsilin och andra. Läkemedel för vulvit är också allmänt representerade av lokala antiseptika, såsom Miramistin, kaliumpermanganat och borsyra. Ändå måste man också vara försiktig med dem, eftersom du inte bör glömma att dessa läkemedel kan ha en irriterande effekt, vilket kan förvärra sjukdomen..

I händelse av svår klåda och förbränning används salvor för vulvit hos kvinnor aktivt, som innehåller antiinflammatoriska, smärtstillande komponenter och antihistaminer. Till exempel hydrokortisonsalva, Inflorax, Suprastin, Tavegil, och så vidare. Dessa läkemedel kan effektivt lindra klåda under ganska lång tid..

 1. I händelse av att patienten diagnostiseras med allergisk vulvit, föreskrivs hon en diet som inkluderar uteslutning av söta, kryddig och salt mat, samt antihistaminbehandling.
 2. Vid diagnos av seborrheic dermatit, som provocerade utvecklingen av vulvitis, föreskrivs en kvinna lokal behandling med hydrokortisonsalva, och vid behov systemisk hormonell antiinflammatorisk terapi.
 3. Purulent hydradenit kräver också lokal behandling. För detta används steroidhomoner och antibiotika. Obs: med en lång sjukdomsförlopp utan positiv dynamik indikeras kirurgisk excision av den drabbade huden i vulva.
 4. Med den atrofiska naturen hos vulvitis rekommenderas allmän eller lokal östrogenersättningsterapi..

Det är viktigt att behandla samtidigt vulvitispatologier, samt ta läkemedel som stärker immunsystemet (vitaminer och immunostimuleringsmedel).

Salvor för vulvitis

Tänk på de effektiva salvorna som föreskrivs för behandling av vulvitis:

 1. Nystatin salva. Det används för candidal vulvitis. Den aktiva substansen i salvan bidrar till förstörelsen av patogenets skyddande membran och deras ytterligare död.
 2. Instillagel. Används för behandling av kvinnor och flickor. Verktyget påverkar många grupper av patogener, inklusive svampar. Instillagel eliminerar snabbt klåda, sveda och smärta på grund av närvaron av lidokain.
 3. Radevit. Denna salva främjar läkning av vävnader. Den innehåller vitaminer som lindrar inflammation och eliminerar irritation. Den naturliga sammansättningen gör det möjligt att använda hos unga flickor.
 4. Tetracyklin salva. Dess sammansättning inkluderar en antibakteriell komponent i ett brett spektrum av verkan. Hjälper till att stoppa tillväxten och reproduktionen av patogen mikroflora.
 5. Levomekol. Detta är ett kombinationsmedel med regenererande och antiinflammatoriska egenskaper. Levomecol innehåller metyluracil och kloramfenikol.
 6. Actovegin. Salvan mättar vävnaderna med syre och förbättrar också blodflödet och ämnesomsättningen. Du kan använda verktyget nästan från födseln.

Salva är en bekväm doseringsform som snabbt eliminerar symptomen på vulvitis. Lokala åtgärder orsakar sällan biverkningar, och om detta händer är de lokala och passerar snabbt.

Salvan appliceras försiktigt på tidigare tvättade torra könsorgan. Verktyget börjar agera på några minuter. Långvarig användning av salvan rekommenderas inte. Om det inte finns någon effekt, kontakta en läkare för att justera behandlingen.

Förebyggande

Förebyggande av vulvitis är den vanligaste, välkända rekommendationen. Men om du följer dessa åtgärder kan du undvika en sådan obehaglig sjukdom i alla avseenden som vulvitis.

Regler för personlig hygien:

 • använd speciella geler för intim hygien som upprätthåller syra-basbalansen, inte har irriterande och allergiska effekter, innehåller ofta växtkomponenter med antiinflammatoriska effekter;
 • du kan inte använda antibakteriella medel, eftersom du kan störa balansen i villkorligt - patogen och gynnsam flora i kroppen;
 • överge trånga syntetiska underkläder, bär lös underkläder.

Dessutom kostar det:

 • stärka immunitet, ta multivitaminer, behandla kroniska sjukdomar.
 • bekämpa fetma, behandla diabetes.
 • leda en mobil livsstil, ge upp dåliga vanor.

Det viktigaste är att inte vara rädd för gynekologen och besöka två gånger om året i förebyggande syfte.

Vulvit

Vulvitis (från lat. Vulva) kallas icke-specifik inflammation i de yttre könsorganen hos kvinnor. Detta är en vanlig sjukdom hos kvinnor och flickor. Hos kvinnor i fertil ålder är vulvitis orsaken till mer än 50% av besök hos gynekologen.

Orsaker till vulvitis och predisponerande faktorer

Specifik inflammation orsakad av patogener av sexuellt överförda sjukdomar (klamydia, Trichomonas, gonococcus, etc.) är mycket mindre vanligt. Den främsta orsaken till vulvitis kan vara: Escherichia coli (E. coli), stapylococcus, svampar i släktet Candida, streptococcus eller bakterier i släktet Pseudomonas och Proteus.

Man bör komma ihåg att vulvitis som en oberoende sjukdom är sällsynt, det vill säga primär vulvitis. I allmänhet är inflammation i vulva ett separat symptom på en sjukdom (kolpit, cervicit, diabetes mellitus, andra patologier) - sekundär vulvit.

De viktigaste orsakerna och predisponerande faktorerna för inflammation i de yttre könsorganen hos kvinnor:

 • bakteriella infektioner i könsorganen - banal kolpit, cervicit, vulvovaginit (som ett separat symptom på den underliggande sjukdomen);
 • specifika infektioner, inklusive sexuellt överförda sjukdomar;
 • aktivt sexliv;
 • fysiologiska fenomen (graviditet, menstruation);
 • sjukdomar i det endokrina systemet (diabetes mellitus, brist på sköldkörtelhormoner etc.);
 • användningen av intrauterina preventivmedel;
 • ta antibiotika och kortikosteroider;
 • klädd i trånga underkläder av syntetiska tyger;
 • användning av tvål, schampo, duschgel eller andra personliga hygienprodukter som irriterar huden (inklusive hygienhanddukar och servetter);
 • frekvent cykling, ridning;
 • ofta douching;
 • tvättpulver och mjukgörare;
 • klimakteriet och klimakteriet.

I riskzonen är kvinnor med känslig hud som tidigare haft allergiska reaktioner och lever ett aktivt sexliv.

Symtom på Vulvitis

Vanliga symtom på akut vulvit är:

 • en förändring i hudens vanliga färg, lukt, urladdningens natur;
 • brännande och klåda;
 • smärta under samlag;
 • smärta under urinering;
 • rodnad och svullnad i de yttre könsorganen;
 • allmän sjukdom och feber med låg kvalitet är möjliga.

Kronisk vulvit uppstår med hormonella störningar, samtidiga sjukdomar, minskad immunitet. Kronicitet beror också på felaktig och otillräcklig behandling av akut vulvit. Symtom i kronisk form är frånvarande eller milda.

Vulvit hos flickor

I barndomen uppstår vulvit på grund av att personhygien inte följs, parasitära angrepp. Den vanligaste orsaken till inflammation är en vanlig infektion av E. coli. Symtom på vulvitis hos flickor kan vara mer uttalade på grund av den snabba spridningen av infektioner. Uttalade allmänna symtom är möjliga: temperatur, feber, smärta, förstorade lymfkörtlar i inguinalerna. Behandlingen av vulvitis hos barn utförs av en barngynekolog eller barnläkare.

Diagnos av vulvitis

Nu när vi vet vilka symtom som vulvitis har och vad det är, måste vi tänka på diagnosen.

Ett komplett utbud av diagnostiska åtgärder inkluderar:

 • gynekologisk undersökning;
 • bakteriologisk undersökning med sådd av material på näringsmedier för att bestämma typen av patogen och dess känslighet för antibakteriella läkemedel;
 • smeta mikroskopi från vaginal fornix, livmoderhalskanal och urinrör;
 • ELISA- eller PCR-tester för en specifik infektion som kan orsaka vulvitis.

Självdiagnos och självmedicinering kan leda till förvärring av tillståndet och olika komplikationer.

Vulvitis-behandling

Taktik för behandling av inflammation i yttre könsorgan beror på orsaken till vulvitis.

Infektiös etiologi vulvitis behandlas med antibiotika. Rationell och adekvat antibiotikabehandling, med beaktande av resultatet av bakteriologisk analys av patogenens känslighet för antibiotika, är nyckeln till ett framgångsrikt botemedel.

Om vulvitis är ett symptom på en underliggande sjukdom, är det nödvändigt att behandla den i första hand. I detta fall är det den så kallade etiotropisk terapi som syftar till att eliminera infektionen. Efter att ha tagit materialet för bakteriologisk analys föreskrivs bredspektrumantibiotika: beredningar av penicillin, cefalosporinserien och makrolider. Om orsaken till sjukdomen är svampar i släktet Candida, använd svampdödande läkemedel (Fluconazol, Ketoconazole, Intraconazole).

Nitroimidazolpreparat (Metronidazol, Tinidazol) föreskrivs för trikomoniasis, bakteriell vaginit.

Med en specifik infektion - ureaplasmosis, mycoplasmosis, klamydia - behandling med makrolider (Erythromycin, Oleandomycin, Azithromycin) genomförs i 2-3 veckor. En effektiv kombination av antibiotika och immunostimulant.

Det är viktigt att komma ihåg att behandlingen av sexuellt överförda sjukdomar utförs av en kvinna och hennes sexpartner.

Lokal behandling av vulvitis av infektiös etiologi

Det finns ett brett urval av läkemedel som används för att behandla vulvitis. Som lokala medel används antiseptika, douching, vaginala suppositorier och stillasittande bad..

Sedentary bad med en svag lösning av kaliumpermanganat, Furacilin eller Chlorofilipta rengör, deodoriserar huden och dödar bakterier. Dödande med klorhexidin hjälper bensalkonium att eliminera infektionen i slidan med vulvovaginit. Stillasittande bad med infusion av kamomill, kalendula, serier har antiinflammatoriska egenskaper och lindrar klåda och brännande.

Vaginala suppositorier med jod, metronidazol, svampdödande läkemedel eliminerar också huvudorsaken till sjukdomen - infektion.

Vulvitis för diabetes

I detta fall är behandling av den underliggande sjukdomen nödvändig. Målet med terapin är att sänka blodsockret. Utan dessa åtgärder är behandling av yttre könsorganer ineffektiva.

Allergisk vulvit

Behandling av denna form av sjukdomen utförs med användning av antihistaminer och lokala steroidsalvor. Undvik användning av kosmetiska produkter och hygienprodukter som orsakar hudirritation. Att bära naturliga tyger hjälper också till att minska irritation och klåda..

Atrofisk vulvitis under klimakteriet

Brist på östrogen kan leda till irritation, torr hud och slemhinnor. Det är exakt vad som händer med vulven under klimakteriet. För behandling av atrofisk vulvitis används lokala östrogenpreparat, hormonersättningsterapi.

Okontrollerat intag av antibiotika och kortikosteroider orsakar candidiasis i slidan och vulva. Det är nödvändigt att följa läkarens anvisningar och inte självmedicinera. Om du upplever biverkningar av behandlingen eller allergier mot mediciner, kontakta en läkare omedelbart.

Komplikationer av vulvitis

Som regel har inflammation i de yttre könsorganen inte allvarliga komplikationer. Undantaget är vulvitis eller någon annan infektionssjukdom i könsorganen under graviditeten. Det är känt att vulvovaginit och vulvit av smittsam art kan vara orsaken till för tidig födsel, komplikationer under graviditet och förlossning. Situationen förvärras av det faktum att de flesta läkemedel är kontraindicerade under graviditet, så behandlingen utförs endast under övervakning av en läkare.

Kronisk vulvit kan leda till bildning av vidhäftningar på könsorganen. En svår vidhäftningsprocess kan blockera vagina i slidan och orsaka dess atresi. Vanliga komplikationer av vulvitis är cystit, pyelonefrit, till följd av en infektion stigande längs urinvägarna.

Förebyggande av vulvitis

Förebyggande av vulvitis inkluderar följande principer:

 • efterlevnad av reglerna för personlig, intim och sexuell hygien;
 • oavsiktligt samlag bör undvikas;
 • det är nödvändigt att behandla alla sjukdomar i tid, regelbundet besöka en gynekolog för förebyggande undersökningar;
 • använd inte kosmetiska och hygieniska produkter med en skarp lukt; föredra hypoallergena produkter som har testats kliniskt;
 • bära underkläder tillverkade av naturligt tyg;
 • välja en hälsosam livsstil och näring.

Symtom på vulvitis, dess typer, diagnos och behandling

Vulvitis (N77.1 i ICD 10) är en inflammatorisk sjukdom där de yttre könsorganen hos en kvinna (vulva) drabbas. Om inflammationen sträcker sig till vagina diagnostiseras vulvovaginit.

Oftast förekommer patologi hos flickor och hos kvinnor i avancerad ålder, efter klimakteriet. Dessutom beror manifestationen av sjukdomen på ett antal faktorer, inklusive förekomsten av samtidiga sjukdomar, ålder, etiologi, etc..
I vår artikel undersöks orsakerna till vulvitis i detalj, typerna av den inflammatoriska processen för vulva och symtomen analyseras i detalj. Du kommer också att lära dig om de mest effektiva behandlingsmetoderna som används av traditionell och traditionell medicin..

Klassificering

Vulvarinflammation klassificeras enligt olika kriterier: utvecklingsmekanismen, typ av kurs, typ av inflammatorisk process, etc. Vid diagnos bör alla dessa punkter beaktas, eftersom detta direkt påverkar behandlingstaktiken.

Beroende på var den inflammatoriska processen inträffade - direkt i vulva eller i angränsande organ - särskiljas primär och sekundär vulvit. Sjukdomen kan ha en akut eller kronisk kurs. En subakut form utmärks också, vilket är ganska sällsynt hos medelåldersa kvinnor och tonåringar..

Candidiasis och bakteriell vulvitis kännetecknas av typen av patogen och av naturen, atrofisk, allergisk, ulcerös, lim, etc. Dessa är de vanligaste typerna av inflammation i vulva, så vi kommer kort att överväga var och en av dem..

 1. Candida vulvitis - uppstår vid intensiv reproduktion av Candida-svampar, som finns i små mängder i kroppen av en frisk kvinna. Huvudtecknet är utseendet på sekret, liknande keso. En plack bildas på slemhinnorna, en känsla av klåda och brännande uppstår, i akuta former är den mycket stark. Sjukdomen har inga åldersgränser - kvinnor i någon ålder lider av denna sjukdom.
 2. Bakteriell - denna typ av sjukdom provoseras av patogena mikroorganismer. Klamydia, gonokocker, tuberkulosbakterier och andra påverkar särskilt ofta vulven vid sjukdomar i det endokrina systemet och en allmän minskning av immunitet.
 3. Atrofisk - oftast drabbas sjukdomen av kvinnor i klimakteriet och efter menopaus. En minskning av östrogennivåerna återspeglas av överdriven torrhet i huden och slemhinnorna. Som ett resultat börjar denna barriär klara skyddsfunktionen mycket värre. Typisk för denna typ av sjukdom är svår förbränning och bildandet av små men extremt smärtsamma erosioner.
 4. Allergisk - på grund av exponering för ett allergen och inte nödvändigtvis på huden eller slemhinnorna i vulven. Även om den oftast inflammatoriska processen är en reaktion på underkläder (blöjor för unga flickor), hygienprodukter, kosmetiska preparat, kan det också visas som ett resultat av en allergi mot en viss mat.
 5. Ulcerös - denna form av sjukdomen kännetecknas av svår förbränning och vävnadsskada under kammning. Först täcker plack, och därefter skadade ytor av erosion.
 6. Lim är en art som finns i barndomen. Med denna form finns det en gradvis sammansmältning av labia. Ett av de viktigaste tecknen är svårigheter att urinera hos ett barn. Sjukdomen förekommer vanligtvis på grund av hormonella problem..

Andra typer av vulvitis utmärks också, såsom strålning, som uppstår efter användning av strålterapi, leukoplast, vilket leder till vulvarkrauros, plasmacell, vars formationsmekanism fortfarande inte är väl förstått.
I tonåren observeras ofta icke-specifik vulvitis mot bakgrund av kroniska infektioner och hygienstörningar. En triggad inflammatorisk process leder till bildandet av magsår - i detta fall diagnostiseras en purulent form av sjukdomen.

orsaker

Oftast inträffar inflammation under påverkan av mikroorganismer. I den sekundära typen av infektion invaderar bakterier angränsande organ. Den primära formen kännetecknas av yttre penetration - infektion genom kamning, skador, vävnadsskada under hygienprocedurer, samlag etc..

Bland de vanligaste orsakerna till sjukdomens början, liksom faktorer som bidrar till utvecklingen av den inflammatoriska processen:

 • akuta och kroniska sjukdomar i könsdelssfären;
 • endokrina sjukdomar;
 • störningar i immunsystemet;
 • helminthiska angrepp;
 • hormonell obalans;
 • allergiska reaktioner;
 • långvarig användning av antibiotika, hormoner, läkemedel som undertrycker immunförsvaret;
 • avvikelse från hygiennormer.

För hårt underkläder, överdriven svettning med övervikt, oralsex, fysiska eller kemiska effekter, långvarig exponering för en fuktig miljö - allt detta kan provocera utvecklingen av inflammation. Det finns ofta fall av sjukdomen under graviditet och hos flickor - i övergång.

Symtom på sjukdomen

Symtomatologin på sjukdomen varierar beroende på etiologin. Symtomens intensitet beror på svårighetsgraden av de pågående processerna. För akut inflammation är uttalade tecken karakteristiska. Vid kronisk vulvit är symtomen suddiga, och först när sjukdomen förvärras åtföljs av vissa symtom. Oftast klagar patienter över:

 • vaginal urladdning;
 • klåda
 • brinnande;
 • smärta i området för inträde i slidan;
 • plack och plack på slemhinnorna;
 • svullnad i labia;
 • rodnad i det drabbade området.

Ibland stiger temperaturen, lymfkörtlarna i lingorna ökar och den allmänna hälsan förvärras. Smärtsamma och andra obekväma känslor intensifieras under samlag, urinering. I vissa fall kan erosion och submucosal tätningar bildas. Hyperemi kan spridas till huden. Som ett resultat av repor bildas ofta sår. I den akuta formen, särskilt hos flickor, störs sömnen, nervös irritabilitet ökar.

Arten av vaginal urladdning varierar beroende på patogen. Om leukocé har en ostmassa konsistens, kan candidal vulvitis misstänkas. Vid stafylokockskador observeras gul purulent urladdning. Vattnigt, obehagligt luktande, gulgrönt utsläpp är karakteristiskt för en art som provoceras av E. coli. I kronisk form är leukocé inte så rikligt och åtföljs inte alltid av svår klåda eller sveda..

Ofta är inte en patogen involverad i sjukdomen utan en grupp. Utan laboratorietester är det omöjligt att föreskriva adekvat behandling endast på grund av anamnes.

Diagnostik

En gynekologisk undersökning avslöjar ett antal förändringar som är typiska för vulvitis, såsom lesioner i slemhinnan, svullnad, utflöde, etc. Förutom att undersöka patienten för diagnos är det nödvändigt att genomföra en serie studier som gör det möjligt att identifiera orsaken till sjukdomen. Förutom blod- och urintest föreskrivs det också:

 • bakterioskopisk och bakteriologisk undersökning av utstryk från vulva, vagina, urinrör;
 • fekal analys;
 • blodsockertest.

I vissa fall behövs andra studier (ultraljud av bäckenorganen, PRC, utstryk för gonoré, serologiska blodprover, hormontester, etc.). Du kan också behöva konsultera andra läkare (urolog, proktolog, onkolog, endokrinolog). När en patogen detekteras bestäms dess känslighet för antibiotika.

Vulvitis-behandling

Sjukdomen kräver inte sjukhusvistelse, och den kan botas hemma. Vanligtvis, endast med komplikationer och samtidiga sjukdomar, bestämmer läkaren behovet av inpatientbehandling. De bästa resultaten tillhandahålls genom en integrerad strategi, inklusive:

 • terapi som syftar till att förstöra infektionsorsaket eller eliminera en annan orsak;
 • lokal behandling (salvor, suppositorier, lotioner, kompresser, douching, etc.);
 • immunstimulerande läkemedel;
 • dietkorrigering, etc..

Valet av behandlingsregimer utförs i varje fall individuellt. Överensstämmelse med sängstöd visas endast för barn. Vid komplikationer hos vuxna föreskrivs en halvbäddsregim. Innan du återhämtar dig måste du avstå från sexuellt samlag och onani..

Drogbehandling

För medicinsk behandling av vaginit använder jag läkemedel som syftar till att förstöra sjukdomen. Vanligtvis används antibiotika eller antimykotiska läkemedel för behandling. De förstnämnda föreskrivs för trikomonas, gonoré, klamydiala infektioner, de senare för candida. Men i vissa fall krävs specifik behandling:

 • antihistaminer i kombination med en diet, om orsaken till sjukdomen är en allergisk reaktion;
 • hormonella läkemedel och hydrokortisonsalva för lokal terapi för vulvit som orsakas av seborrheisk dermatit;
 • östrogener med atrofiska former;
 • antiparasitiska läkemedel, om sjukdomen provoceras av närvaron av maskar;
 • antivirala läkemedel om könsherpes upptäcks.

De mest effektiva läkemedlen är komplexa effekter (terzhinan, polygynax, Macmiror complex och andra). De låter dig uppnå en snabbare insidens av symtom och ett fullständigt botemedel (andelen återfall är mycket låg). Men barn väljer vanligtvis monokomponentläkemedel.

Användningen av fysioterapeutiska förfaranden ger positiva resultat - elektrofores med novokain, ultraviolett bestrålning. Fistelbildning kan kräva operation.

ethnoscience

Bland folkrättsmedel används ofta avkok av örter. De används för douching, tvätt, lotioner, kompresser, bad. De mest effektiva är avkok:

Avkok av medicinska örter används också för internt bruk vid kronisk vulvit med långa kurser (upp till tre månader med en månadspaus).

Dessutom rekommenderar alternativ medicin att tvätta med stark saltlösning (i ett glas vatten, dela ett bord. En sked havssalt). Den drabbade slemhinnan behandlas med en bomulls- eller gaspinne doppad i lösningen. Men detta recept bör inte användas för allvarliga skador. I dessa fall är en lösning av kaliumpermanganat med en svag koncentration - blekrosa eller en lösning av borsyra att föredra.
Men att behandla patologin på egen hand utan en preliminär undersökning och medicinsk konsultation rekommenderas strikt inte, och möjligheten att använda traditionella medicinrecept bör överenskommas med den behandlande läkaren.

komplikationer

Vulvit är inte en livshotande sjukdom. Ändå är det inte nödvändigt att självmedicinera och tillämpa uteslutande folkmetoder, eftersom sjukdomen ofta antar kroniska former. Närvaron av en konstant infektionskälla kan provocera förekomsten av andra sjukdomar i könssjukdomarna. Mot bakgrund av akut eller kronisk vulvit kan följande uppstå:

 • vulvovaginosis;
 • endometrit;
 • endocervicitis;
 • colpitis;
 • salpingit;
 • parametritis;
 • uretrit;
 • salpingoophoritis;
 • bartolinit.

Ofta blir sjukdomen i fråga orsaken till adnexit. Hos kvinnor i fertil ålder kan en långvarig sjukdomsförlopp utan behandling leda till infertilitet. Under klimakteriet skadas slemhinnor på grund av torrhet, sår, blåsor med purulent innehåll.

Hos flickor är vulvitis full av bildning av synechia - vidhäftningar i labia minora. Om den inflammatoriska processen fångar jomfruhinnen, deformeras och komprimeras. Vid stängning av hymen-hålet under början av menstruationen inträffar en hematocolpos (ansamling av menstruationsblod i slidan).

Under graviditeten orsakar patologi ofta uretrit och cystit. Vävnadselasticiteten minskar med denna sjukdom, därför ökar risken för sprickbildning och rivning under förlossningen. Dessutom är det möjligt att barnet smittas och därefter utvecklar olika sjukdomar hos det nyfödda (lunginflammation, konjunktivit etc.). Bröst kan drabbas av dysbios, är mer benägna att vara sjuka i allmänhet på grund av minskad immunitet..

Postpartum-perioden hos kvinnor med vulvitis är mer utdragen och de skador som uppstått under förlossningen läker längre. Därför är det viktigt att bota sjukdomen före förlossningen..

Förebyggande

Bland de förebyggande åtgärderna hör den viktigaste platsen till hygienprocedurer. Det är en låg hygiennivå som ofta blir "syndaren" i utvecklingen av sjukdomen. Men överdriven entusiasm för hygienåtgärder, särskilt med användning av kosmetika, skapar också gynnsamma förutsättningar för sjukdomens utveckling.

Även för förebyggande är det nödvändigt:

 • välj noggrant underkläder, undvik tätt och syntetiskt;
 • Använd alltid kondomer vid oavsiktligt samlag.
 • stärka immuniteten;
 • återställa mikroflora medan du tar antibiotika;
 • ta hand om en hälsosam kost med begränsningen av feta och kryddig mat.

Eftersom denna patologi ofta förekommer mot bakgrund av andra sjukdomar i könssjukdomar, är ett regelbundet besök hos gynekologen (minst en gång var sjätte månad) nödvändigt även i avsaknad av klagomål och symtom. Det är också viktigt att konsultera en läkare i tid för en förvärring av befintliga kroniska sjukdomar. Ofta "följer" vulvitis återfall av könsherpes, därför bör den svara så snart som möjligt när symtom uppträder.

Se till att du besöker en läkare och genomgår en undersökning efter att du har bytt din sexpartner och ha haft tillfälligt sex utan användning av skyddsutrustning.

I gruppen med den högsta risken - kvinnor i postmenopausal period. Det är särskilt viktigt för dem att övervaka förändringar i välbefinnande, anpassa näring och livsstil. Detta gäller för personer med sjukdomar i det endokrina systemet, särskilt diabetes mellitus.
Risken för att utveckla patologi hos flickor är också relativt hög. Det är viktigt att övervaka barnens könsorgan, byta blöjor regelbundet, inte missbruk tvålen under hygienprocedurer för att undvika övertorkning av slemhinnorna. Äldre flickor måste vara vana vid daglig hygien och byte av linne. Efter att ha hittat något av symtomen på patologin måste barnet visas till barngynekolog.

På bilden nedan kan du se hur inflammationen i de kvinnliga könsorganen ser ut..

Video

När du tittat på videon kommer du att lära kännetecknen för olika typer av vaginit, inklusive de kliniska manifestationer som är karakteristiska för var och en av dem. Orsakerna till återfall av sjukdomar och principerna för att välja de mest effektiva läkemedlen för behandling av vulvovaginit beaktas också..

Orsaker och symtom på vulvitis hos flickor

Symtom på vulvitis orsakar allvarliga obehag

Allmänna egenskaper hos patologi

Inflammation av yttre könsorgan hos flickor som inte har nått pubertetsperioden är ganska vanligt. En predisponerande faktor är bristen på naturlig mikroflora i slidan, som normalt fastställs efter puberteten. Fall av akut könsinflammation får första plats bland alla sjukdomar i den intima sfären. Små och stora labia är vanligtvis involverade i processen, klitoris påverkas och patologins centrum är lokaliserat i området för inträde i vagina.

Ofta med vulvitis hos flickor bestäms samtidig inflammation i slidan. I det här fallet pratar läkarna om vulvovaginit.

Många föräldrar är likgiltiga mot inflammation i de yttre intima organen för sina döttrar, eftersom de tror att bristen på sex är en garanti för att sjukdomen inte kommer att leda till komplikationer. Faktum är att behandling av vulvitis måste utföras. I avsaknad av terapi passerar patologin in i det kroniska stadiet med periodiska förvärringar. I framtiden kan den inflammatoriska processen orsaka en kränkning av menstruations-, reproduktions- och endokrinfunktionen.

Förebyggande undersökningar av en gynekolog utförs för flickor vid antagning till förskola och skolutbildning, även om det inte finns några klagomål. Detta möjliggör förebyggande av könssjukdomar.

Klassificering

Hur ser vulvitis ut visuellt beror på vad som utlöste den inflammatoriska processen och vilket stadium det befinner sig i.

Genom kursens natur skiljer man tre typer av inflammation:

 • akut - kännetecknas av snabb utveckling och en uttalad klinisk bild, varar 4 veckor;
 • subakut - åtföljt av en försvagning av styrkan hos kliniska manifestationer, i genomsnitt 3 månader;
 • kronisk - har milda symtom, kan uppstå under lång tid.

I enlighet med patogentypen är sjukdomen uppdelad i:

 • specifikt smittsam - provocerad av mikroorganismer som normalt inte borde finnas i människor;
 • ospecifik infektiös - förekommer under påverkan av endogena och exogena faktorer som stimulerar en ökning av antalet villkorligt patogena mikroorganismer;
 • icke-smittsam - provoserad av allergener, främmande partiklar, skador.

För att föreskriva adekvat terapi är det nödvändigt att bestämma exakt vad som blev provokatören av sjukdomen och i vilket stadium den inflammatoriska processen är.

Orsaken till vulvitis kan vara en smutsig blöja

orsaker

Den inflammatoriska processen i könsorganen hos flickor före puberteten inträffar på grund av en ökning i kolonier av specifika och icke-specifika mikroorganismer. Normalt har en nyfödd tjej en steril vagina. Efter ungefär en vecka förekommer opportunistiska mikroorganismer i könsorganen, vanligtvis utan bekymmer. Under de första åren av livet har kvinnliga barn nästan ingen vaginal utsöndring, och floran har en neutral eller svagt alkalisk reaktion.

Närmast tio år, och cirka 7-8 år gammal, är vagina befolkad av laktobaciller. Detta underlättas av en förändring av den hormonella bakgrunden. Vid puberteten skapas en sur miljö i slidan, vilket hämmar tillväxten av opportunistiska mikroorganismer.

Oftast utvecklas akut vulvit som ett resultat av spridningen av opportunistisk mikroflora, som skapas av svampar, virus, bakterier och protoso. Mindre vanligt orsakas den inflammatoriska processen av specifika mikroorganismer, som inkluderar klamydia, gonococcus och olika baciller. Orsaken till infektion är:

 • försummelse av reglerna för intim hygien;
 • brott mot säker tvättteknik;
 • lång vistelse i en smutsig blöja;
 • penetrering av en främmande kropp i könsorganen - damm, smuts, grässtrån.

Den sekundära inflammatoriska processen är resultatet av endokrina störningar, autoimmuna sjukdomar, infektioner i urinvägarna och matsmältningssystemet. Barn utvecklar också allergisk vulvit, som kan utlösas av syntetiskt underkläder, tvål, tvättmedel. Hos flickor före menstruation uppstår allergisk inflammation när du använder kuddar av material av dålig kvalitet eller intima hygienprodukter med parfymer. Barnens kropp är ganska sårbar och könsorganen är inget undantag. Slemhinnan i det intima området är mjukt och kan lätt skadas. Därför kan även ofta tvätt och överdrivet torka av de yttre könsorganen med en handduk orsaka allergisk eller infektiös inflammation..

Anatomiska egenskaper hos könsdelarnas struktur hos flickor predisponerar för utvecklingen av den inflammatoriska processen: Västkroppen i slidan ligger nära anus och urinröret.

Tecken på sjukdomen

Svårighetsgraden av symptomen på inflammation beror på vilket stadium det är. Sjukdomen börjar med en livlig klinisk bild:

 • ökning av kroppstemperaturen;
 • förstorade inguinala lymfkörtlar;
 • känsla av klåda i underlivet;
 • förbränning och obehag under urinering eller vid tvätt;
 • svullnad i labia och klitoris;
 • uppkomsten av små sår och sprickor på könsorganen.

När den inflammatoriska processen utvecklas minskar symtomen. Om infektionen påverkar vagina, uppträder karakteristisk urladdning. Med svampinflammation är de ostvita. Med tillväxten av kolonier blir specifika patogener gröngul och får en obehaglig lukt. Med atopisk vulvovaginit är urladdningen tydlig och riklig.

Om patologi uppstår hos små barn kan de ofta inte uttrycka sina klagomål korrekt. Mamma till flickor måste veta hur de karakteristiska tecknen på inflammation i den intima zonen ser ut. Barns beteende förändras enligt följande:

 • tårfullhet ökar;
 • fall av orsakslös irritabilitet ökar;
 • sömn förvärras;
 • det finns en rädsla för hygienprocedurer och att gå på toaletten;
 • det finns ett skarpt skrik under urinering;
 • barnet berör ofta könsorganen eller försöker repa dem.

Subakut och kronisk inflammatorisk process fortsätter med en mindre uttalad klinisk bild. Men med alla former av sjukdomen sker en visuell förändring i könsslemhinnan.

Vulvitis hos flickor upptar mer än 70% av alla sjukdomar i den intima sfären

Diagnostiskt minimum

Om mamman märker karakteristiska tecken på inflammation i vulven i sin dotter, kan behandling hemma inte genomföras. Symtomatisk vård och olika manipulationer kan dränka ut tecknen på sjukdomen, varför den blir en kronisk form. Innan läkare förskrivs bestämmer läkarna vad som utlöste patologin. För det här syftet:

 • visuell undersökning av de yttre könsorganen;
 • skrapa från slemhinnorna;
 • vaginoskopi och vulvoskopi;
 • bakteriologisk undersökning av vaginal mikroflora;
 • allmän blodanalys;
 • Analys av urin;
 • fekal analys;
 • allergitester.

Baserat på de erhållna resultaten upprättas en individuell behandlingsplan och ytterligare förebyggande..

Problemlösningsmetoder

Behandlingsregimen föreskrivs av en pediatrisk gynekolog baserat på provocerande faktorer.

 1. Om bakteriekolonitillväxt upptäcks utförs ett känslighetstest. Effektiv bredspektrumantibiotika föreskrivs. När du ordinerar en dos är det viktigt att tänka på flickans ålder.
 2. Om en atopisk form som ett resultat av diagnosen upptäcks, föreskrivs antihistaminer. Hormonpreparat för aktuell användning används också i terapi..
 3. Virala former kräver behandling med immunmodulatorer med antivirala effekter. Läkemedel administreras oralt, topiskt och rektalt..
 4. Om utvecklingen av subakut inflammation är förknippad med en svampinfektion krävs en kurs med antimykotisk behandling..

Förutom traditionella metoder förskrivs flickor bad från avkok av antiinflammatoriska örter. Uppmjukande och regenererande salvor rekommenderas. Vid behov utförs vaginal debridement. Atopisk vulvitis kräver diet.

Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt underkläder, som bör göras av naturliga material. Det är viktigt att upprätthålla intim hygien under och efter terapin..

Okomplicerade fall av vulvitis gör det möjligt att använda behandlingsmetoder hemma. Om sjukdomen är komplicerad utförs terapi på ett sjukhus.

Slutsats

Grunden för att förebygga vulvit hos små barn är en ansvarsfull metod för sexuell utbildning. Kvinnor har en högre risk för inflammation eftersom de redan har sex. Flickors mödrar bör berätta för sina döttrar om reglerna för intim hygien, förse dem med individuella badtillbehör. Om de första symtomen på vulvitis uppträder är det nödvändigt att visa barnet till en barnläkare eller barngynekolog. Ju snabbare du stoppar inflammation, desto mindre risker för flickan i framtiden.

Vulvitis (inflammation i labia)

Allmän information

Vulvitis är en akut eller kronisk inflammation i en kvinnas yttre könsorgan. I processen med utvecklingen av sjukdomen, infektion och den efterföljande inflammatoriska processen i labia minora, noteras klitoris, jomfruhinnen, slidan och dess körtlar. ICD-10-sjukdomar - N76 (andra inflammatoriska sjukdomar i slidan och vulva).

Inflammation av labia och andra yttre könsorgan utvecklas till följd av exponering för ett antal faktorer. Utvecklingen av sjukdomen är ofta förknippad med en försämring av lokal immunitet, liksom med en kränkning av vävnaderna i huden och slemhinnan. Inflammatoriska processer utvecklas ofta under påverkan av opportunistiska organismer - E. coli, jäst, streptokocker och stafylokocker. I mer sällsynta fall orsakas sjukdomen av andra patogener. Hos flickor kombineras ofta vulvitis med inflammation i slidan - ett tillstånd som kallas vulvovaginit.

Hur man visar vulvitis, vilka behandlingsmetoder, förebyggande åtgärder som ska användas, kommer denna artikel att diskuteras.

patogenes

Bakteriell vulvit utvecklas efter infektion med stafylokocker, Escherichia coli, streptokocker. Candidiasis vulvitis beror på exponering för Candida-svampar. Sjukdomen manifesterar sig mot bakgrund av en minskning av kroppens immunreaktivitet.

Dess utveckling beror på överskottet av det totala antalet villkorligt patogena eller patogena mikroflora i slidan. Detta leder till utvecklingen av den inflammatoriska processen i vaginalslemhinnan. I mer sällsynta fall är vulvit av viralt ursprung och orsakas av herpes simplex-virus, adenovirus, etc..

Den inflammatoriska processen kan uppstå mot bakgrund av en allergisk reaktion. På grund av de anatomiska egenskaperna hos huden hos flickor ökar känsligheten för svamp- och bakteriepatogener.

Klassificering

Beroende på hur sjukdomen fortskrider skiljer sig dessa former av vulvitis:

 • Akut vulvitis - börjar plötsligt plötsligt. Den akuta typen av sjukdomen kännetecknas av svåra symtom och en kortare varaktighet av sjukdomen, förutsatt att behandlingen är korrekt och i rätt tid.
 • Subakut är ett övergångstillstånd mellan akuta och kroniska former av sjukdomen. Till skillnad från ett akut tillstånd är symptomen inte så uttalade. Sjukdomen varar dock inte så länge som den kroniska formen av vulvitis.
 • Kronisk - kännetecknas av en utdragen kurs med kvarvarande symtom. Oftast, i den kroniska sjukdomsförloppet, går andra inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet (vaginit, cervicit, etc.) till det.

Vulvitis är indelad i tre typer och beroende på patomorfologiska förändringar i vulvans slemhinna:

 • Ulcerös - utvecklas ofta hos kvinnor mellan 14 och 50 år. Sår och erosiva förändringar visas efter repor. Ofta är utvecklingen av denna form av sjukdomen förknippad med dålig hygien.
 • Atrofisk - utvecklas hos kvinnor under klimakteriet hos kvinnor efter menopaus. Utvecklingen av denna form av sjukdomen är förknippad med nedsatt immunitet eller hormonella fluktuationer..
 • Lim - utvecklas oftast hos flickor och ungdomar, efter puberteten passerar som regel. Men ibland krävs kirurgisk behandling med förlängning av den patologiska processen. Därför är det viktigt att konsultera en specialist i tid..

Beroende på orsaken till utvecklingen av den patologiska processen finns det:

 • Bakteriell vulvit är en konsekvens av exponering för bakterieflora. Som regel är dessa stapylokocker och streptokocker, trikomonader och klamydia, E. coli, herpes. Det kan utvecklas i alla åldrar.
 • Candida vulvitis - associerad med exponering för Candida svampar. Den kadidiska typen av sjukdomen diagnostiseras oftast hos barn, liksom hos kvinnor i fertil ålder..

Beroende på patogen delas sjukdomen upp i dessa typer:

 • Primärt - den inflammatoriska processen är inte förknippad med andra sjukdomar. Det utvecklas främst på grund av felaktig hygien, kemisk och mekanisk skada på de yttre könsorganen, minskad immunitet.
 • Sekundär - en konsekvens av kroniska och akuta bäckensjukdomar.

Allergisk vulvit är också isolerad - den kallas också atopisk. Det är förknippat med kroppens reaktion på ett allergen. I detta fall kan den allergiska typen av sjukdomen uppstå som ett resultat av en reaktion på exogena allergener (mat, vävnad etc.) och endogena allergener (kroppsvävnader). Om denna form av sjukdomen diagnostiseras hos barn under 3 år, kan detta indikera en hög risk för andra allergiska sjukdomar. Hos kvinnor kan denna form av sjukdomen förknippas med en reaktion på medicinering..

orsaker

Vulvitis hos kvinnor och flickor kan associeras med ett antal faktorer. Sjukdomen utvecklas både hos kvinnor i alla åldrar och hos flickor. Hos flickor manifesteras sjukdomen mot bakgrund av ofta förkylningar, nedsatt immunförsvarets funktion, antibiotikabehandling, helminthisk invasion etc..

Inflammation av labia minora och andra yttre könsorgan utvecklas ofta hos kvinnor med klimakteriet, då slemhinnan blir tunnare på grund av en minskning av östrogenproduktionen. Candidiasis vulvitis hos kvinnor utvecklas mot bakgrund av trost.

Således kan utvecklingen av primär vulvit utlösa följande faktorer:

 • könsskada;
 • bär för hårt och syntetiskt underkläder;
 • tarmdysbios;
 • otillräckligt ofta byte av sanitetsdynor;
 • fel inställning till personlig hygien.

Uppkomsten av en sekundär form av sjukdomen provoseras av sådana faktorer:

 • inflammatoriska sjukdomar i könsorganet - vaginit, cervicit, kolpit osv.;
 • nedsatt funktion av det endokrina systemet;
 • störningar i mikrofloraen i slidan på grund av okontrollerat intag av antibiotika;
 • kemoterapi, strålterapi;
 • parasitära infektioner;
 • allergi;
 • immunbrist;
 • avitaminosis.

Symtom på Vulvitis

Med sjukdomens utveckling noteras följande huvudsymtom på vulvitis hos kvinnor:

 • irritation av de yttre könsorganen, till följd av att det är en brännande känsla och smärta, värre när man går, urinerar;
 • känsla av klåda;
 • utseendet på sekret - ibland är de gula och transparenta, i vissa fall gulgröna i färg och med en obehaglig lukt;
 • ömhet under samlag;
 • labiaödem - allvarlig svullnad och inflammation noteras under den akuta formen av sjukdomen;
 • uppkomsten av erosion och sår - i vissa fall med en akut sjukdomsförlopp;
 • svaghet, feber, en ökning av inguinala lymfkörtlar - i sällsynta fall.

Om irritation observeras på barnets labia kan han sova dåligt, visa allmän ångest och nervositet.

Symtom på vulvitis hos flickor leder till obehag och smärta. Om denna sjukdom inte behandlas i rätt tid kan det leda till fusion i labia (synechia).

När vi talar om hur vulvitis ser ut och ser ut hos kvinnor, bör det noteras att patientens tillstånd till stor del beror på svårighetsgraden av sjukdomen, såväl som på det orsakande infektionsmedlet. Om sjukdomen provocerades av Escherichia coli, kommer utsläppet att vara vattentätt, om stapylococcus blev gult, i fall av candidiasis blir det vitt och curdled.

På grund av obehagliga symtom är irritabilitet, dålig sömn, minskad sexdrift möjlig. I svåra former av vulvitis kan den inflammatoriska processen sprida sig till ryggmärgarna, analområdet.

Det är viktigt att ta hänsyn till det faktum att symtom på andra sjukdomar kan misstas av vulvitissymtom. Om du misstänker denna sjukdom måste du därför besöka en läkare som ställer rätt diagnos.

Test och diagnostik

Inflammation på labia och andra yttre könsorgan är ett tillfälle att konsultera en gynekolog. Inledningsvis utför specialisten en undersökning och ifrågasätter, analyserar anamnese av tidigare sjukdomar i könssystemet, särskilt intimt liv, graviditet etc. Därefter föreskriver läkaren ytterligare studier.

Under undersökningen föreskrivs patienten att genomföra sådana studier:

 • Allmän blodanalys.
 • Urinalys - med vulvitis i urinen finns det ett överskott av normen för röda blodkroppar.
 • RW-studie och humant immunbristvirus.
 • Analys av mikroflora och bakterier i smet från slidan - förekomsten av bakterier och virus som orsakade sjukdomen, samt en ökad nivå av leukocyter, bestäms.
 • Sådd från vaginal urladdning på mikroflora och känslighet för antibiotika.
 • Analys för molluscum contagiosum-virus, humant papillomavirus, Trichomonas.

Det är också möjligt att så på gonococcus och colposcopy..

Vulvitis-behandling

Behandling av vulvitis hos kvinnor bör utföras så att orsaken till sjukdomen så småningom elimineras. Därför föreskriver läkaren schemat för hur man behandlar vulvitis hemma individuellt. Behandlingen bör utföras tills inflammationen i labia och andra symtom på sjukdomen helt försvinner. Under behandlingsperioden bör en kvinna avstå från sexuell aktivitet, samt förhindra effekterna av irriterande faktorer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man skiljer menstruation från blödning

Skillnaden mellan menstruation och blödningHur skiljer man menstruationen från blödning, i vilka fall måste du träffa en läkare? Menstruation hos varje kvinna har individuella egenskaper, bestående av längden på tidsintervallet från en menstruation till en annan (cykel) och mängden utsläpp....

Smärtsamma perioder: orsaker, behandling. Menstruationssmärta bör behandlas

Mild smärta under menstruationen förekommer hos cirka 70% av flickor och kvinnor i fertil ålder. Smärtsyndromet som medföljer menstruationen kan ha varierande intensitet....

Diagnos och behandling av brunt urladdning i klimakteriet

Det kvinnliga reproduktiva systemet fungerar tack vare ganska komplicerade processer, oavsett kroppens ålder och tillstånd.Om brun urladdning uppträdde med klimakteriet är det viktigt att förstå och förstå symtomen som är relaterade till ett normalt tillstånd eller patologiskt....