Tilldelningar efter förlossning (lochia): norm och patologi

Intim

Den första dagen efter förlossningen upplever de flesta mödrar livmodersblödning som en självklarhet, men en vecka eller två går, och frågor börjar dyka upp. Och varför är det någon slags gul? Är det normalt när det luktar så? När slutar allt? Är det fortfarande ansvarsfrihet efter födseln, eller är det redan menstruation? Sorterade ut tillsammans!

Vad är lochia

Lochia fick sitt namn, lite roligt för det ryska örat, från det grekiska λοχεια - förlossning. Utåt liknar de ibland menstruationsflödet, men i själva verket är det inte så: allt som kan dröja där från graviditetsmomentet "evakueras" från livmodern. Det vill säga, det är inte bara blod och livmoders foder (inre skiktet) utan också placentaceller, resterna av membranen och fostervatten, och så vidare.

Spotting: upp till fem dagar efter födseln

Under graviditeten är livmodern fylld med blod, som en svamp. Under förlossningen börjar den dra sig samman (du måste "skjuta ut" barnet) och denna komprimeringsprocess fortsätter efter förlossningen. Blod rinner från det, som vatten från en våt svamp, om du pressar det i en knytnäve.

Naturligtvis är det viktigt att minska blodförlusten: för detta ändamål placeras en urinblåsan på magen hos en nyfödd kvinna (kapillärer drabbas, blödningen slutar under verkan av en förkylning), om denna åtgärd inte hjälper, en injektion av hormonet oxytocin (orsakar en livmodersspasm som liknar en förvrängning och liten blodkärl är klämd). En sådan intervention bör inte betraktas som överdriven och onaturlig: oxytocin är vårt eget hormon, som frisätts aktivt under förlossningen och under amningen. Men om det finns ett misslyckande och det finns lite "internt" oxytocin, är det fullt möjligt att fylla på sina reserver "från utsidan".

Fans av naturlig förlossning bör uppmärksamma det faktum att i quackery var olika växtbaserade beredningar för att minska livmodern och minska livmodersblödningen mycket vanliga, så att våra förfäder inte gav allt till naturen. Men naturligtvis är moderna mediciner mer exakta och effektiva..

Hur ser lochia ut: blodig utflöde med blodproppar, den första dagen - ljus skarlagen.

Vad är mängden ansvarsfrihet: en kvinna kan omedelbart efter födseln tappa upp till en halv liter blod.

När du ska börja oroa dig: om du måste byta mer än en maxi pad per timme, måste du informera din läkare eller, om du redan är hemma, ringa en ambulans. Du bör också rådfråga en läkare om urladdningen plötsligt slutar (det innebär att en stor blodpropp har täppt livmoderhalsen och allt utsläpp kvarstår).

Vad du ska göra: observera personlig hygien och övervaka snabb tömning av tarmen och urinblåsan. När livmodern minskar kraftigt efter förlossningen är både tarmarna och urinblåsan i en "ovanligt" stor volym, och en kvinna kanske inte känner att de är fulla. Under tiden kan en överflödande urinblåsan pressa livmodern och störa dess effektiva rengöring..

Brunaktig (brun) urladdning: upp till två veckor efter födseln

Gradvis förändras urladdningens natur: från skarlagen, blodig, blir den brunaktig. I allmänhet liknar denna period, vad gäller överflöd och urladdningens karaktär, menstruation, och detta är inte av misstag. Det finns en återställning av det inre skiktet i livmodern, som i slutet av menstruationscykeln, så att urladdningen huvudsakligen är döende celler i livmoderhudens endometrium.

Hur ser lochia ut: brun eller brunaktig utflöde, ibland med koagel som liknar menstruationen.

Hur mycket urladdning: hur under din vanliga menstruation.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - blir de återigen riklig och blodig, eller orsakar klåda, brännande och luktande obehagliga. Att stoppa urladdningen i detta skede är inte heller normen! Troligtvis har en stor blodpropp täppt liv i livmoderhalsen och suckarna sönderdelas i dess hålighet.

Vad du ska göra: observera personlig hygien och, som om detta inte är önskvärt, föredra kuddar snarare än tamponger. Yttersidan av livmodern är nu mycket sårbar och öppen för infektioner, vilket skapar en stängd miljö kan bidra till inflammation..

Gulaktigt utsläpp: upp till fyra veckor efter födseln

Urladdningen ljusnar gradvis och blir gulaktig. De är mindre rikliga än med menstruation, men mer rikliga än den dagliga utsöndringen av en frisk kvinna. Det finns få röda blodkroppar (röda blodkroppar) i dessa utsöndringar, främst vita blodkroppar: livmoderns yta läker, så sammansättningen av sekretionerna liknar serös gummi.

Hur ser lochia ut: slemvis viskös gulaktig urladdning.

Vad är mängden urladdning: du använder packning med minimikapacitet.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - de orsakar klåda, brännande, luktar obehagligt.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Vitaktig ansvarsfrihet: upp till 40 dagar efter födseln

Gradvis blir urladdningen mer lätt, genomskinlig och knapp, och under den femte eller sjätte veckan efter förlossningen liknar de transparent slem. Sammansättningen av sekretionerna är vita blodkroppar, epitelceller, till och med fett. En gradvis minskning i volym indikerar det. Att processen för livmoderhämtning slutar framgångsrikt.

Hur ser lochia ut: transparent, ibland något gulaktigt slem.

Vad är mängden urladdning: du använder dagliga kuddar (glöm inte att de måste bytas varannan timme, även om de verkar torra!)

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens karaktär förändras - blir de återigen rikliga och brunaktiga. Nej, det här blödar inte, men troligen har din menstruationscykel återhämtat sig. Kanske kommer den första menstruationen efter förlossningen inte att vara som vanlig menstruation: den blir sämre, kortare (eller omvänt längre) än vanligt, men du måste förstå att du kan bli gravid igen, och om detta är en oönskad utveckling av händelser, ta hand om preventivmedel.

Vad du ska göra: om något går ”utanför schemat” - se till att kontakta din läkare!

Lochia efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnitt liknar utflödet det efter en naturlig födsel, med ett undantag: de håller längre. Eftersom livmodern inte genomgick en cykel med sammandragningar som naturligt avbryter kapillärblodtillförseln, kan lochia sticker ut i sex eller till och med tio veckor. Efter kirurgisk förlossning förskrivs kvinnor i förlossning ofta oxytocin och olika fysioterapiförfaranden som bidrar till livmoderkontraktion efter födseln.

Var noga med att se till att fläckarna inte varar mer än en vecka. Indirekta tecken på överdriven blodförlust: svaghet, yrsel, känsla av överhängande besvämning.

Hur ser lochia ut: perioden med brunaktig urladdning varar längre - tre eller till och med fyra veckor.

Vad är mängden utsläpp: brunaktig urladdning är mindre rik än under normal menstruation.

När börjar du oroa dig: om fläcken varar mer än en vecka efter förlossningen, eller om du känner symtom på ökad blodförlust - svaghet, yrsel.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Scarlet utskrivning efter förlossning i en månad

Health-ua.org är en medicinsk portal för online-konsultation av barnläkare och vuxna läkare av alla specialiteter. Du kan ställa en fråga om "skarlagensröd urladdning efter förlossning" och få en gratis online-konsultation med en läkare.

Ställ din fråga

Frågor och svar om: skarlakansröd ansvarsfrihet efter förlossning

God dag! Jag är 25 år. Den 23 januari 2008 födde jag en pojke, födde naturligt utan bedövning, födelse ägde rum utan komplikationer. Blodutflödet efter förlossningen varade i 1,5 månader och flödade som i menstruationen (som läkaren sa), det är ytterligare 8 dagar och två veckor senare, ytterligare fyra dagar med skarlakansröd urladdning! Under graviditeten var alla tester normala, med undantag för leukocyter - de tillskrivs erosion, erosion efter förlossningen (är det möjligt?). En månad efter födseln var det en brännande känsla under tvätt av de yttre könsorganen (jag använder intim gel) av sekret, obehaglig lukt och externt inga avvikelser upptäcktes av läkaren, hon gick till läkaren utan tester, diagnostiserade cystit och trast och föreskriven behandling (amning) efter behandlingen, symptomen kvar. Vad kan det vara?

16 april 2008

Svar Ignatyuk Tatyana Nikolaevna:

Det är nödvändigt att testa om det enligt infektionsresultaten kan förekomma en klåda av allergisk karaktär, på samma köns gel, doftande dagliga kuddar eller toalettpapper. Försök byta hygienprodukter och använda babytvål.

21 april 2008

Svar Malanchuk Oleg Borisovich:

Förlossningsgynekolog i första kategorin

För att förskriva behandling är det nödvändigt att analysera urladdningen och när
behöver tank. utsäde av utsöndring. Dessa symtom liknar mycket
bakteriell vaginos.

Hej, efter födelsen har två månader redan gått..

Och efter sexuellt samlag i utskrivningen dök upp

röda vener. Är detta normen eller patologin? Födde själv, var

små pauser, amning.

22 oktober 2015

Svar Bosyak Julia Vasilievna:

Gynekolog, reproduktolog

Hej, Tatyana!
Jag råder dig att besöka en gynekolog för att ta utstryk för cytologi och flora och genomgå kolposkopi. Kanske har du erosion i livmoderhalsen och den är mekaniskt skadad vid sexuell kontakt, vilket provoserar blodstråk.

God eftermiddag, hjälp mig att ta reda på det, jag försöker beskriva i steg:

1) de sista månatliga perioderna var från 06/04/13 till 06/09/13

2) 06/13/13 var det ett oskyddat samlag med en ny partner

3) Jag vet inte, kanske är jag så misstänksam, men efter en vecka fanns det tecken på graviditet: rosa enstaka ansvarsfrihet,

bröstsvullnad, utsöndring av vit vätska, dock bara ett par dagar, nu nej,

illamående, sur smak i munnen,

speciellt ritningssmärta hos kalvar på natten,

bastemperatur 37,1 håller

3) 24 juni var det obehag i urin och urinröret, urinretention,

Den 26 juni, vid överenskommelsen med gynekologen, dök nyckelceller ut i smet, slem, cocci och lite vita blodkroppar. urinalys är utmärkt. sista smetning 25.05 - utmärkt, 1 renhetsgrad

4) den 27 juni tog hon ett ganska varmt bad i en timme, sedan var det ett våldsamt samlag med samma partner med en kondom, på natten började konstiga smärta i nacken till vänster - det ryckte, det verkade som efter leveransen jag hade sömmar på den snittade halsen, de blodiga började på morgonen skarlakansröd urladdning utan koaguleringar, förstärktes sedan, korsryggen skadade inte, en konstig smärta tillsattes mitten av livmodern i livmoderhalsområdet, gick till gynekologisk avdelning - läkaren undersökte - fibrom, fick snabbt en ultraljud, injicerade något, sa - om de blir starkare på kvällen - att komma, vid kvällen förändrades urladdningsmönstret - det fanns en del vitaktig slem på packningen, och de blev mer som menstruation, urinläget var detsamma - försening, smärta i urinröret, temperaturen steg också 37,2 på kvällen, gick till sjukhuset igen, sa om mina misstankar om graviditet - passerad urin - en fruktansvärd look och färg, det finns inga vita blodkroppar, men det finns mycket uratsalt, det finns inget protein, ett test för ber. negativ.

5) 29.06 ultraljud - diffus-nodulär fibroadenomyom, xp. adnexit, tillstånd efter diotermokonisering av livmoderhalsen, njurar - pyelonefrit är tveksamt, bäcken förstoras något, uratsalter är sand

är det inte klart - graviditetssvikt, menstruation, blödning i fibromod? Innan dess var det normalt med njurarna att det kunde ge ett sådant tillstånd - värme, koncentrerad urin - osteokondros var läskig från en ung ålder eller en snabbt stigande infektion - dessa nyckelceller, partisanläkaren, sa ingenting.

Jag är 40 år, 1 födelse, 1 abort

Jag kommer att vara tacksam för hjälpen, tills du måste besluta vart du ska gå först på måndag

Svar Korchinskaya Ivanna Ivanovna:

Doktorandläkare-gynekolog i högsta kategorin

Detta är inte en graviditet, för från PA 13 juni. Du kunde inte bli gravid. Enligt analysen av urin kan vi bara prata om beräkningar (salter), som kan ge motsvarande urintyp. Med skarlakansröd urladdning orsakad av njurpatologi skulle du ha en kraftig temperaturökning och det skulle vara en förändring i ultraljud. En blandning av blod i urinen kan orsakas av beräkningar som skadade (repade) slemhinnan. Har du erosion i livmoderhalsen just nu? För spotting måste du kontakta en gynekolog.

Hej, 29-29/2011 Jag hade en planerad kejsarsnitt, utflödet varade 1,5 månader de senaste dagarna, de var väldigt knappa, jag började dricka nässlor och bokstavligen den kvällen började kraftigt utsläpp (skarlakansblod) 5 dagar, jag slutade dricka nässlor, Det är över. Efter tre dagar började hon dricka nässlor igen, början av skarlakansröd började igen. Jag ammar inte, ingen temperatur. När jag känner magen längst ner, känner jag livmodern (inte särskilt styv), och ganska mycket värk i min högra sida. Berätta vad det kan vara, och ska jag fortsätta att dricka nässlor? Vid utskrivning skrev de att livmoderfibroider upptäcktes, men min gynekolog sa att detta fortfarande var i fråga (min läkare hade det 10 dagar efter förlossningen)

6 juni 2011

Svar Demisheva Inna Vladimirovna:

Doktorandläkare-gynekolog, gynekolog - endokrinolog, mammolog i högsta kategorin

God eftermiddag. Du måste se en läkare för en undersökning och genomgå en ultraljud, och självmedicinering är inte det rätta valet.

Hej! Jag är 30 år, ett barn blev nyligen tre år och ammar. Efter födseln ställdes diagnosen cervikal erosion. Jag gick till en betald klinik. Testen gjordes - allt är bra, även om de vita blodkropparna i urinen var förhöjda, ljuset ordinerades (de sades vara förskrivna till alla innan erosionsbehandling), då fanns det en biopsi enligt planen. Biopsin togs inte så länge. Bara i två månader nu, med en bagatell, har blod flödat utan avbrott varje dag. Till att börja med var det skarlakansröd urladdning, nu är det mörkt. Urladdningens natur förändras: ibland som på den första menstruationsdagen (även om schemat definitivt inte är månatligt), ibland som på den näst sista... Under dessa två månader behandlades Surgidron två gånger (eller cauteriserades - jag vet inte hur man uttrycker mig) för att stoppa blödningen.. Den första dagen är mer eller mindre (lite utsmetning), och på den andra är den redan riklig... Jag följer alla rekommendationer (inget bad, bara en dusch; inget samlag, inga katastrofala bördor, förutom att lyfta min dotter).

Jag ville klargöra: detta utflöde i 2 månader varje dag är normalt (kanske detta är min fysiologiska egenhet, så såret läker) eller ska jag se ut till en annan specialist? Och varför kan detta hända: saken är i mig eller hos den behandlande läkaren?

15 februari 2011

Svar Petrik Natalia Dmitrievna:

God eftermiddag. Efter cauterisering av erosion kan sådan långvarig fläckning förknippas med inflammation eller latenta koagulopatier (en kränkning av blodkoagulering). Förutom behandlingen finns det i enskilda fall ett behov av antibakteriell, hemostatisk terapi, både allmän (systemisk) och lokal (tamponger, applikationer, salvor). Prata om detta med din vårdgivare. Om han inte är behörig, kontakta en annan specialist..

20 februari 2011

Svar Sklyarova Valentina Aleksandrovna:

Doktorandläkare-gynekolog, MD.

Hej, Natalia,
Det kan vara störningar i blodproppar. Jag kommenterar inte någons arbete - jag hade också patienter med sådana klagomål efter en biopsi. Försök att lägga tampax ovanpå behandlad med 3% väteperoxidlösning i 5-6 dagar i 1-2 timmar på kvällen. Om detta helt stoppar blodcirkulationen, så super, om inte, kommer det att vara nödvändigt att donera blod för koagulering, ett allmänt blodprov, ett andra utstryk, cytologi. Och naturligtvis att veta ditt histologiavfall med en biopsi

Efter födelsen, 2 veckor gick, temperaturen steg 39,4, ultraljudet i livmodern lämnade något efter födelsen, gjorde rengöringen, efter rengöring, mycket riklig skarlagen urladdning 10 timmar passerade, är detta normalt? Urgent svar

11 maj 2010

Klochko Elvira Dmitrievna svarar:

Doktorandläkare-gynekolog i den högsta kategorin, Ph.D..

God eftermiddag. Det här är normalt. Lochia efter födseln har rätt att vara inom 2 månader.

Hallå. Jag är 31 år. 2: a födelsen. Det fanns inga aborter. Det fanns inga problem att bli gravid. Cervikal erosion. För 10 år sedan frystes hon med flytande kväve. Under den andra graviditeten upptäcktes erosion igen, men behandlades inte. Efter leveransen, under kontrollen efter 3 månader, sa de att det inte fanns någon erosion. För 3 år sedan födde ett andra barn. Två år före den andra graviditeten tog Jeannine ett preventivmedel. Efter att ha fött, fortsatte hon att ta emot Zhannin i samma kvalitet. Jag slutade ta drogen för ett år sedan.

31 mars 2010 gjorde en intravaginal ultraljud:

Menstruationscykeldagen är den femte. Livmoderkroppen definieras, gränserna är tydliga, konturerna är jämna, formen är normal, storleken är normal. Längd 52,7 mm, bakre bak 40,2 mm, bredd 53,1 mm. Framväggens tjocklek är 15,8 mm, baksidan 15,4 mm. Myometriumets struktur - myometrium är något heterogen. M-eko: 5,1 mm tjocka, fuzzy kantar, jämna konturer. Livmoderkaviteten är inte deformerad, inte expanderad, en svagt uttryckt 3-skiktsstruktur kan spåras. Livmoderhalsen bestäms, dimensionerna är normala, strukturen ändras inte. Höger äggstock bestäms, dimensioner 30x16 mm, strukturen för små folliklar. Den vänstra äggstocken bestäms, måtten är 34x18,4 mm med tre folliklar 10,6 9,7 mm och 8,8 mm. Patologiska formationer i bäckenhåligheten bestäms inte. Fallopianrör upptäcks inte. Fri vätska upptäcks inte. Slutsats: vid undersökningstillfället detekterades inte volumetrisk patologi. Samma dag vände hon sig till en gynekolog med klagomål om fläckar 3-4 dagar före menstruationen, ibland smärta under samlag med lätt blodig utflöde av skarlagen. Menstruationscykeln är 25 dagar. Varaktigheten på de månatliga 5 dagarna, mindre smärta (den första dagen). Smärta i det högra bröstet 3-4 dagar före menstruationen. Diagnos: yttre endometrios. Cervikal endometrios. Endocervicosis. SHGB. Rekommenderas: laparoskopi + konvension av livmoderhalsen.

Inga andra undersökningar och analyser har genomförts. Råda hur man ska vara? Och även i Kiev kan du genomgå en kvalificerad undersökning för att klargöra en sådan diagnos?

Svar Bystrov Leonid Alexandrovich:

gynekolog-reproduktolog i den högsta kategorin, chef för gynekologisk avdelning

Hej Victoria! Om du behöver mer samråd och ytterligare undersökning, kan du kontakta vårt centrum. Inspelning via tel. 497-33-67.

Hej, jag har en 4 veckors ultraljudsgraviditet. (fosterägg med ultraljud för 3 dagar sedan-6,7 mm).3 oberoende födelser (senast för 10 år sedan, jag är 42 år). Graviditet är inte planerat, men önskat! (Jag trodde att premenopausala hopp från MC började för ungefär 8 månader sedan). Det var lätt urladdning, först bruntaktigt, sedan oftare på morgonen något gulaktigt, men mycket sparsamt (ett par utstryk). Scarlettsprut störs först efter avföring (tidigare var detta i mitten av cykeln och före menstruationen finns åderbråck och utelämnande). Ingenting annat stör. Hur farligt är detta och kan det gå på egen hand? Jag förstår att konsultation ansikte mot ansikte alltid är att föredra, men alternativ för att överväga den här frågan är viktiga.

29 september 2016

Palyga Igor Evgenievich svarar:

Doktorreproduktolog, Ph.D..

Hej, Oksana!
Jag tror att detta inte är kritiskt. Ta flebodia, 1 tablett per dag. Har du hemorrojder eller rektala sprickor? Scarlet-urladdning kan vara associerad med detta..

Hej. Till att börja med fick jag den 23 maj 2014 en fem cm fibroid nod. Smärtsyndrom och undernäring av myoma. I september genomförde jag den första aborten i 6 veckor (innan det fanns tre födslar). Curettage utfördes. Efter aborten installerades en IUD omedelbart.. På den tredje dagen efter aborten steg temperaturen 38, som i sig sjönk. Men brunt urladdning dök upp. Doxycyklin, metronidazol, jodoxin föreskrevs. Behandlingsförloppet var borta. Jag gick till en ultraljudsundersökning. 3,5 mm Läkaren ordinerade Janine från den första dagen av menstruationen. Det fanns ingen menstruation i 47 dagar, på dag 48 var det brunt, något blodig utflöde, hon trodde att hon menstruerade, började ta Janine. Brunt urladdning varade i 5-7 dagar, sedan började skarlagnsfläck, som utspädd blod och lite slem. Så det var tre dagar, och sedan började urladdningen som under menstruationen. Och magen drar från cystens sida. Utsläppet är redan 5 dagar gammalt, med små solida, genomskinliga leder som ser ut som gelatin och till och med små ben, antingen kött (ledsen) eller blod koagulerat. Jag upprepar klumparna är små, små. Vad är det? Och vad jag ska göra? Vart att gå? Vilka tester jag ska ta?

10 december 2014

Svar Serpeninova Irina Viktorovna:

barnmorska

Eugene, god eftermiddag! Efter borttagande av den myomatösa noden förskrivs alltid hormonbehandling för att förhindra uppkomsten av en ny. IUD visas endast för dig med levonorgestrel-Mirena. Du måste ansöka om en undersökning, ta bort IUD och starta hormonterapi. var hälsosam!

Ställ din fråga

Populära artiklar om ämnet: skarlakansröd ansvarsfrihet efter förlossning

Graviditet och förlossning - framkallar allvarliga förändringar i en kvinnas kropp. Var därför inte förvånad över att det kommer att ta tid att återvända till ett välkänt tillstånd. På grund av det faktum att återhämtningsmekanismerna är aktivt involverade i processen, finns det utskrivning efter förlossningen - lochia.

Ofta ställer nyligen mammor många frågor. En av de vanligaste är hur länge kommer urladdningen att pågå? Frågan är också om det finns några tecken som indikerar en patologisk återhämtningsprocess. Varje kvinna har sin egen mandatperiod, men du behöver definitivt inte vänta 3 månader efter att du födde för att stoppa ansvarsfrihet.

Tilldelningar efter förlossning: normer och avvikelser

Omedelbart efter födseln finns blodutsöndringar rikligt, men trots detta bör du inte använda konventionella kuddar, det bästa alternativet är absorberande blöjor. Detta kan verka obehagligt för en kvinna, och det är bättre för en läkare att bedöma tillståndet.

Efter några timmar, och sedan dagar efter födseln, har den röda urladdningen en något söt lukt, eftersom deras huvudsakliga sammansättning är oändliga blod. Utöver det aktiveras livmoderkörtlarnas hemlighet, som aktiveras efter förlossningen. Utflödesvolymen minskar gradvis.

En avvikelse från normen anses vara en plötslig minskning av antalet bruna utsöndringar efter förlossningen, vilket indikerar livmoderhalsspasm. Det är också onormalt om urladdningen blir alltför riklig, vilket innebär att livmoderns kontraktila aktivitet försämras.

Läkaren kan bestämma att mamman har problem med blodkoagulation. Vid utvecklingen av DIC krävs behandlingsförfaranden, eftersom en sådan komplikation är livshotande.

Om en kvinna genomgick kejsarsnitt blir bilden lite annorlunda, nämligen hur länge utskrivningen efter förlossningen observeras. Varaktigheten försenas, eftersom livmodern inte kan dras så snabbt. Men det är viktigt att tänka på att utskrivning efter kejsarsnitt inte bör gå mer än två veckor.

Varför sker urladdningen

Oavsett hur födelsen ägde rum har kvinnor under lång tid haft utskrivning. Detta beror på att ytan på livmodern efter separationen av morkakan faktiskt är ett öppet sår.

Under den tredje perioden med normal förlossning avvisas det funktionella skiktet i endometriumet, vilket förtjockas under hela graviditeten. Vid denna tidpunkt börjar livmodern att dras..

När du har utskrivits från sjukhuset måste du självständigt övervaka utsläppets volym, lukt och färg efter förlossningen.

Vad bestämmer återhämtningsperiodens längd

En kvinna vill bli av med behovet av att ständigt byta kuddar så snart som möjligt, dessutom stör riklig urladdning återställningen av sex efter förlossningen.

Frågan är hur länge utskrivningen efter förlossningen varar, kvinnan är särskilt bekymrad. Perioderna för livmodersinvolvering är olika, varaktigheten beror på förlossningsförloppet och kroppens egenskaper. Vanligtvis tar processen en månad, men det händer att efter 5-6 veckor kvarstår rosa urladdning.

Hur mycket utflöde som går efter förlossningen beror också på amning. Vid ofta matning kommer livmodern att dras snabbare.

Om kvinnan efter en sådan tid fortfarande är orolig för blod, bör du rådfråga en läkare. En så lång återhämtningsprocess har sina egna skäl som måste fastställas så snart som möjligt..

Blodförlust under lång tid i sig själv skadar en kvinna. En kraftig ökning av antalet lochia är ett oroväckande symptom - läkaren ska undersöka kvinnan omedelbart. 2 månader efter födseln måste utskrivningen definitivt förbli tidigare. Därför är det med en alltför lång återhämtningsprocess viktigt att agera snabbt.

Ett för snabbt stopp av fläckar efter förlossningen är dock en annan god anledning att tyckas vara en specialist. Troligen återvände kroppen snabbt till det normala, men det finns ett annat alternativ. Blod kan byggas upp i livmodern utan att gå ut.

Statistik visar att 98% av fallen med snabb upphör med utskrivning slutar med sjukhusinläggning för en kvinna. Den kvinnliga kroppen rengör inte sig själv, och överskott av rester provocerar utvecklingen av inflammation.

Sammansättningen av Loch

För att bedöma hennes tillstånd måste en kvinna inte bara observera varaktigheten av mörka sekretioner, utan också sammansättningen.

Normal bild

 • Några dagar efter födseln noteras blodutflödet.
 • Tilldelningar en vecka efter födseln är blodproppar som förekommer på grund av frigörandet av endometrium och morkaka. Om en vecka kommer det inte att få blodproppar, lochia blir flytande.
 • Om det finns slemutsöndring betyder det inte patologi. Så produkterna från barnets intrauterina liv härrör. Inom en vecka försvinner slemhinnan som föreföll efter förlossningen.
 • En månad efter födseln liknar fläcken utstryk i slutet av menstruationen.

Alla dessa tecken bör inte väcka nyligen mumifierade mödrar, eftersom de är det normala förloppet för återhämtningsprocessen. Men om ansvarsfrihet en månad efter födseln eller tidigare är purulent. Detta är en anledning till att ljuda larmet.

Patologiska tecken

 • Pus utsöndras vid inflammation. Orsaken kan vara infektioner åtföljda av feber, dragande smärta i nedre del av buken. Utåt ser slingorna ut som snot.
 • Slem och blodpropp ska förekomma tidigast en vecka efter barnets födelse.
 • Transparent utsläpp som vatten anses vara en onormalitet. Detta kan indikera gardnerellos eller vätskeseparation från lymfkörteln och blodkärlen..

Det är viktigt att den unga modern vet vilken ansvarsfrihet efter förlossningen som är normal och vilken inte, för att konsultera en specialist i tid.

Färg och mängd utsläpp av postpartum

 • Inom två till tre dagar efter det att födelsen inträffar observeras ljusa skarlagen utladdning. Vid denna tidpunkt har blod ännu inte koagulerat.
 • Två veckor senare visas brun urladdning, vilket indikerar rätt restaurering.
 • I slutet av lochia är en transparent färg eller med en lätt gulaktig nyans.

Patologi:

 • Blek och mild gul urladdning ska inte locka en kvinna. Ljusgul urladdning med en grön blandning och putrefaktiv lukt den femte dagen indikerar inflammation i livmoderslimhinnan. Om sådan lochia dök upp efter 2 veckor, indikerar detta en dold endometrit.
 • Med grön urladdning kan endometrit också misstänkas, men de är farligare än gula, eftersom de talar om en redan pågående process. För att förhindra detta måste du kontakta en specialist när de första spåren av pus visas. Om du klarar det i tid kan du undvika grönaktig urladdning.
 • Det är värt att oroa dig om du går i lochia med en obehaglig sur lukt, en skrubbad konsistens. En sådan vit urladdning åtföljs av klåda och rodnad. Detta indikerar en infektion eller trast..
 • Efter födseln betraktas svart urladdning utan andra symtom som normalt och är en konsekvens av hormonsvikt. Kvinnor behandlar en sådan urladdning oftast på grund av färgen..

Lukt

Utsöndringarna har en speciell lukt. Det hjälper också att avgöra om allt är i ordning..

Först bör det finnas en lukt av färskt blod och fukt, och efter ett tag kommer smaklös och charm att dyka upp. Det finns inget patologiskt i detta..

Om det finns ett utsläpp med en obehaglig lukt efter förlossningen - otrogen, sur, skarp, bör du vara försiktig. Tillsammans med andra förändringar (färg och överflöd) kan detta symptom indikera inflammation eller infektion..

Tecken på inflammatoriska sekret

Om den inflammatoriska processen börjar i livmodern kommer den unga modern att märka följande tecken:

 • Obehagliga och smärtsamma känslor i nedre del av buken.
 • Svaghet, yrsel, värk i kroppen etc..
 • Feber som inte är laktostas.
 • Förändringar i färg, lukt och riklig urladdning.

Regler för hygien efter födseln

Utsöndring av postpartum är en idealisk grogrund för bakterier. Under denna period är det viktigt att noggrant övervaka intim hygien:

 • Det är nödvändigt att välja rätt sanitetsservetter - det finns speciella postpartum, men du kan använda absorberande blöjor. Hemma, efter urladdning, kan du gå till vanliga packningar. Det är nödvändigt att byta dem i rätt tid - var 4-6 timme. Beror på hur intensiv brun urladdning.
 • Använd inte vattpinnar.
 • Det är nödvändigt att regelbundet utföra en toalett med könsorganen. Vattenstrålen riktas endast från fram till bak.
 • Om en kvinna behöver bearbeta sömmarna på perineum måste du använda antiseptika - en lösning av kaliumpermanganat eller furatsilin.

Varje mamma bör vara medveten om hur viktig hennes hälsa är. Du kan självständigt bestämma om återhämtningen är korrekt beroende på hur många dagar utskrivningen efter förlossningen varar, utifrån deras färg och överflöd. Hoppas inte att de obehagliga symtomen försvinner och vänta i 4 månader och konsultera sedan en läkare från hopplöshet. Det är bättre att omedelbart eliminera de obehagliga symtomen för att kunna njuta av moderskapet.

Scarlet blodutladdning en månad efter födseln

Födelse är en mycket viktig och komplex process för en kvinnas kropp. En kvinnas hela kropp har förberett sig på det i nio månader. Naturligtvis, efter födseln, behöver kroppen också tid att gradvis återhämta sig. En av de mest uppenbara tecknen på postpartum-perioden är Lochia..

Lochia är en blodutladdning efter förlossningen. Således rengör livmodern och födelsekanalen från döda celler i endometrium, resterna av morkakan, vätska och blod. Livets sträckta väggar återgår gradvis till nästan sin ursprungliga storlek. Denna process kallas "involution", vilket betyder restaurering. Och följa hans fläckar efter förlossningen.

Varje kvinna bör observera om tilldelningen av Lochia efter födseln är normal för henne. Detta är en garanti för att återställningsprocessen kommer att ske utan komplikationer..

Så vilken ansvarsfrihet efter förlossning anses vara normen? Faktum är att färgen på Lochia efter förlossning skiljer sig beroende på hur lång tid som gått efter förlossningen. Oavsett leveransmetod - naturlig förlossning eller kejsarsnitt, bör lochia vara:

 • Mycket riklig, ljusröd fläck de första timmarna. De kan ha koagulerade blodproppar. Den första amningen av barnet får livmodern att dra sig samman och lochia rör sig mer intensivt.
 • Ljusröd, kanske mer transparent urladdning, upp till 250 ml. per dag de första 2-3 dagarna. Vid plötsliga rörelser, promenader eller vid undersökning av en gynekolog blir utflödet mer omfattande.
 • Brun urladdning, liknar menstruationen. Ganska rikligt, men vanliga packningar kan redan klara dem. En sådan ansvarsfrihet efter förlossningen tar cirka 5-7 dagar.
 • Brun, sällan röd, ibland nästan genomskinlig, något slemhög, annorlunda i intensitet. Det slutar nästan, och sedan lite mer rikligt. I denna form gå lochia efter förlossning i 4-8 veckor.

Pulsande, ibland lite obehagliga, känslor i livmodern under amningen anses vara normala. I detta fall kan urladdningen vara mer intensiv med en blandning av blodproppar.

Unga mödrar undrar ofta hur mycket utflöde som går efter förlossningen. Allt är väldigt individuellt. Men efter naturlig förlossning, som regel, är frisläppandet av lochia efter förlossningen mindre än efter kejsarsnitt. Längre frigöring av lochia kan observeras om förlossningen var svår, hos mödrar med många barn, hos kvinnor i arbetskraft över 30 år, hos primiparösa, försvagade kvinnor.

Den normala varaktigheten för Lochia anses vara 5-8 veckor. Efter två månader bör urladdningen upphöra helt. Det var vid denna tidpunkt som gynekologer rådde att komma till en konsultation och undersökning utan att misslyckas.

Om det direkt efter födseln finns ett utsläpp rikligt - detta är normen. Det är nödvändigt att misstänka blödning om speciella kuddar efter födseln är helt fyllda med blod på en timme. Behöver akut att informera läkaren.

Om utsläppet stannar nästan omedelbart efter förlossningen eller deras mängd minskar avsevärt, är detta också ett tillfälle att konsultera en läkare. Med ansamling av lochia i livmodern inträffar infektion, och detta är mycket farligt. Inflammation kan också indikeras av hög kroppstemperatur, feber eller frossa och buksmärta..

Du måste också vara uppmärksam på lukten av utflödet efter förlossningen. Det ska vara neutralt och inte hårt. Under de första dagarna kan det finnas en vitaktig lukt av lochia efter förlossningen - detta är en variant av normen. En skarp, lugn lukt är ett tecken på utvecklingen av patogena bakterier och inflammation.

En orsak till försiktighet är också skarlakansröd utflöd mer än två veckor efter födseln. Som ett alternativ, när Lochia blev brun, och sedan igen röd.

Om mer än två kuddar fylls under en timme krävs akutläkare. Det måste komma ihåg att vid uterusblödning kan detta vara livshotande. Har akut behov av att ringa en ambulans.

När utseendet på skarlakansröda utsläpp observeras mot bakgrund av en brunaktig daub en vecka efter födelsen, stoppar lochia antingen, går sedan ganska intensivt igen, man kan misstänka en patologi, nämligen en lochiometer. Detta händer på grund av livmoderens anatomiska funktioner, på grund av bildandet av ett hematom, vilket stör störningen av utsöndringar. På grund av detta finns det en ansamling av slem, fläckar och till och med morkrester. I det här fallet finns det en obehaglig lukt av sekret.

Så tecken på att en kvinna efter förlossningen behöver akut medicinsk rådgivning är:

 • temperaturökning;
 • smärtsamma dragkänslor i buken, en brännande känsla är möjlig;
 • obehaglig otrevlig doft av doff;
 • plötsligt urladdat urladdning;
 • kraftigt ökat urladdning.

Läkaren bör omedelbart undersöka efter ett förstorat livmodern, diagnostisera med ultraljud och om rädslan bekräftas kommer han att förskriva behandling. I vissa fall förskrivs antibiotika och läkemedel som bidrar till livmodersammandragningar. Men ibland måste du ta dig till curettage-förfarandet.

Om tecknen inte är uppenbara, men kvinnan i arbetet har oro för utskrivningens natur och hennes välbefinnande, kan du alltid söka råd hos modersjukhuset, där leveransen ägde rum eller något annat. Detta är en vanlig praxis..

För att undvika problem och komplikationer under återhämtning efter förlossningen rekommenderas:

 • efter läkares bedömning omedelbart efter födseln, applicera is på livmodern och injektioner av oxytocin för att minska livmodern;
 • de första 6-8 timmarna att ljuga;
 • regelbundet ligga på magen, vilket förbättrar utloppet av lochia;
 • till att börja med att inte lyfta något tungt, inte att plötsliga rörelser, men inte lägga sig, för att röra sig lite, särskilt om födelsen ägde rum på ett naturligt sätt;
 • amning på begäran - ofta utfodring leder till en naturlig produktion av hormonet oxytocin;
 • väl hjälper till att återhämta sig efter förlossningsbandage eller lindningsark;
 • vattenprocedurer bör utföras efter varje besök på toaletten med användning av babytvål eller tvätt, det är bättre att vägra gelerna för nu;
 • för första gången är det bättre att välja kuddar för postpartum-perioden, de är utformade för utsöndringsvolymen efter födseln för att ändra dem oftare - minst en gång var fjärde timme. Senare kan du byta till konventionella kuddar med en slät yta och utan smakämnen för att undvika irritation i slemhinnan.

Under inga fall under postpartum kan du inte använda tamponger. De stör det fria blodflödet och kan lätt provocera inflammation..

Även om lochia kommer ut efter förlossning är kön, särskilt oskyddat, förbjudet. Detta kan både skada en ohärdad livmodern och livmoderhalsen och provocera utvecklingen av patogena bakterier. Först efter fullständigt upphörande av ansvarsfrihet kan du börja sexuell aktivitet. Denna period är individuell och är 6-8 veckor. Och efter upphörandet av ammar är det bättre att använda bakteriedödande skyddsmedel först, för att skydda livmodern från bakterier.

Isolering av Lochia är en integrerad del av återhämtningsperioden i kroppen för varje kvinna som har fått förlossning. Denna process har en viktig fysiologisk komponent - rengöring av livmodern och födelsekanalen. Och så att återhämtningsperioden går utan komplikationer är det oerhört viktigt för en ny mamma att följa läkarnas rekommendationer och vara uppmärksam på hennes hälsotillstånd.

Efter uppkomsten av barnet möter kvinnor olika fysiologiska problem som stör dem och ger obehag. De måste dock känna till alla nyanser för att skilja ett naturligt tillstånd från en patologi..

Dagens fråga: hur mycket är utskrivningen efter förlossningen, och hur de ser ut med den normala utvecklingen av postpartum? Varje nytillverkad mamma passerar detta, så det är så viktigt att veta vad man kan förvänta sig..

Flickor kommer att ha Lochia oavsett hur barnet framträdde - naturligtvis eller med kirurgisk ingripande. Anledningen till deras förekomst ligger i restaurering av livmodern och dess rening från membranen. Efter uppkomsten av barnet kvarstår ett sår från moderkakan på organets yta. Tills det läker och slemhinnan återgår till det normala kan man observera sårinnehållet som lämnar slidan. Visuellt kan det likna menstruation, men kompositionen innehåller resterna av membranen, anemonen, slemet. Efter en tid kommer deras överflöd och färg att förändras..

Om reningsprocessen och reduktionen sker utan komplikationer är lochia varaktighet 5-8 veckor.

Dessutom slutar rikligt på upp till 3 veckor, då är de inte så starka. Naturligtvis händer detta individuellt med hänsyn till faktorer som:

 • laktation;
 • ålder och fysisk aktivitet;
 • blodkoagulerbarhet;
 • barnets massa;
 • graviditet komplikationer.

Det är viktigt att kunna diagnostisera vad som är normen och vad som är ett tecken på patologi, så var alltid uppmärksam på dessa egenskaper:

 1. Sammansättning (1-4 dagar - blod, blodproppar; 2 veckor - blodproppar och slem; efter en månad - utstryk (eventuellt blod).
 2. Färg (1-4 - ljus skarlakansröd, 2-3 veckor - brunaktig, en månad senare - vit eller transparent).
 3. Lukt (under den första veckan - blodig, mogen, se upp för en rutten och skarp lukt!).

Hur många dagar varar postpartum urladdning? I genomsnitt cirka 42. I det här fallet är den period då de ändrar färg och volym viktig eftersom du måste se till att kroppen rengörs korrekt och i tid.

Hur mycket tid går röd lohii - en annan viktig fråga. Omedelbart efter barnets födelse separeras morkakan mycket aktivt, och det finns många blodiga sekret från slidan.

Detta är inte särskilt bekvämt, men det är viktigt för gynekologen att kunna avgöra om allt är bra. För närvarande släpps cirka 400-500 ml flytande ur flickan.

Upp till 3-4 dagar kommer de ut i skarlagen färg, koaglar kan ses i dem, men detta är inte ett tecken på patologi. Under denna period måste en kvinna byta en speciell dyna i genomsnitt varje timme. Dessutom kan flickan känna en sötaktig eller mogen lukt - du ska inte vara rädd, men om aromen är lugn - kontakta genast en läkare.

Hur länge tar serös lochia? De bör vara från 4 till 10 dagar. Deras volym minskar, färgen ändras - nu är de brunrosa eller bruna. Antalet leukocyter växer, så det bör inte längre finnas blodproppar under denna period. Du kan redan använda vanliga packningar

Efter 10 dagar går Lochia vit, smutsig karaktär. De är luktfria och orsakar inte obehag, men varar cirka 20 dagar. Detta är det sista stadiet av sårläkning. Efter studenten.

Under de första timmarna efter barnets uppträdande finns det en stor risk för blödning av livmodern om livmodern minskar dåligt efter avslappning under graviditeten. För att förhindra detta och lägga is på magen. Blodkärl klemmas under sammandragningar av detta organ, detta förhindrar överdriven blodförlust och dess konsekvenser: anemi, yrsel, svaghet.

Det är viktigt den första dagen att inte vara blyg över dina sekret, visa dem till läkaren och informera honom hela tiden om ditt tillstånd. Detta kommer också att påverka hur mycket tid du måste spendera på sjukhuset efter förlossningen..

Vi har redan undersökt situationen med naturlig läkning, men det finns olika avvikelser efter att ha märkt i tid att du kan upprätthålla hälsan. Vissa av dem indikerar patologier som kräver intervention från läkare..

Utsöndringen går efter 5 veckor eller lite längre. Besök en gynekolog om de varade mindre eller plötsligt slutade. Anledningen till detta kan vara otillräcklig sammandragning av livmodern, då går inte blodet och morkakan ut och bildar stagnation. Det måste elimineras omedelbart. För att undvika stagnation rekommenderas flickor att gå upp ur sängen och gå ofta, och.

Om lochia lämnar efter födseln i mer än 2 månader, bör du omedelbart kontakta en läkare.

När allt kommer omkring, efter en sådan tid, bör du lämna dem tidigare. Orsaken till blod kan vara menstruation om det inte har blodproppar, pus eller en obehaglig lukt. Bryt sömmarna kan påverka dess utseende. Var i alla fall uppmärksam på färgen, lukten och konsistensen på det som kommer ut ur slidan och rapportera till läkarna.

Om endometritis, en farlig inflammation, kommer du att få höra gula eller grönaktiga hemligheter med en skarp doft. Om temperaturen också stiger och magen gör ont, ring en ambulans. Det spelar ingen roll hur lång tid lochia går efter ett barns födelse, det kan vara antingen deras stagnation eller infektion, vilket inte lovar något gott. Behandlingen av denna sjukdom sker endast på sjukhuset med hjälp av antibiotika och en desinficeringslösning, och

Många flickor är intresserade av hur mycket utskrivning som ska gå efter operationen. I sådana fall håller de längre, eftersom sammandragning hindras på grund av sömnad i sömmar och svullnad i vävnaderna. Även under sådana omständigheter anses det dock normalt om slutet är efter 9 veckor. Upp till tio dagar kan de vara röda, men inte längre, då, som med barnets naturliga utseende, ändra deras färg till brun och sedan till vit.

Menstruation inträffar efter konstgjorda, som vid normal leverans, om kvinnan inte har haft komplikationer i form av inflammation, infektioner eller blödning. När allt kommer omkring är flickans kropp som genomgick operation mer instabil och försvagad.

Amning påverkar hur mycket utflöde som går efter förlossningen hos mödrar, oavsett hur barnet föddes.

Amning stimulerar livmodersammandragningar och vätskan kommer bättre ut. Så notera.

Hur mycket lochia som går efter förlossningen beror också på den mest nytillverkade modern och hennes efterlevnad av vissa regler. Nedan hittar du några viktiga tips som rekommenderas starkt..

 • För att minska risken för komplikationer efter uppkomsten av barnet, bör läkaren övervaka den gravida kvinnan från början. En kvinna bör kontakta honom regelbundet och ta de mediciner som föreskrivs av honom. I själva verket kommer gynekologen att utvärdera hennes individuella tillstånd och berätta för henne när utskrivningen efter förlossningen bör upphöra i hennes fall.
 • Innan utskrivning från sjukhuset måste du göra en ultraljudsundersökning, vilket hjälper till att bedöma livmoderns tillstånd. Under flera veckor, medan hon kommer att läka aktivt, bör du vila mer, inte lyfta vikter och eliminera press på pressen.
 • Observera personlig hygien. Medan det finns ett urladdning måste du tvätta oftare efter varje resa till toaletten. och begränsa dig till en varm dusch.
 • Använd inte vattpinnar. De hämmar flödet och ökar därmed risken för inflammation..
 • Börja gå 4-5 timmar efter barnets uppträdande så att det inte blir någon stagnation. Om du har haft kejsarsnitt är det värt att göra det på tio timmar..
 • Mata barnet med mjölk.
 • Berätta omedelbart för läkare om arten av utsöndringarna förändras, du kommer att känna en lugn lukt, blödningen kommer att intensifieras och temperaturen kommer att stiga.
 • Det rekommenderas inte att ha sex i detta tillstånd. Intima förhållanden är möjliga även när utflödet stannar efter att ett barn föddes.

Låt oss sammanfatta och analysera hur länge utflödet efter förlossningen varar, hur många blodfärgade lochier varar och vad det är. Denna process är naturlig liksom babyens utseende. Efter hans födelse kastar livmodern onödiga vävnader, morkakan, slemet och blodflödet. Allt detta liknar vanlig menstruation, kanske mer riklig.

Under de första timmarna når deras volym 500 ml. Sådana sekretioner varar upp till fyra dagar, sedan förändras deras nyans, de blir mindre. Efter 2-3 veckor får de en vit eller transparent färg och bör sluta om 42 dagar. Var försiktig och om du ser tecken på patologierna som beskrivs ovan ska du snarast informera din läkare.

Födelse är en lång och komplex process, varefter kroppen behöver en viss tid för att återhämta sig. Först och främst gäller detta livmodern, eftersom den måste återgå till sin ursprungliga storlek, förnya slemhinnan, med ett ord, återhämta sig och förbereda sig för nästa befruktning, därför kommer hon, efter att kvinnan har fött, blodig urladdning. De första 6 eller 8 veckorna, resterna av epitel, slem. Och vad ska vara ansvarsfrihet efter förlossning på 2 månader? Svaret på denna fråga beror på kroppens individuella egenskaper, hälsotillståndet för en kvinnas reproduktionsorgan och så vidare..

Barnet bestämde sig för att födas, födelsen var framgångsrik, det finns inga synliga komplikationer, men efter två månader finns det fortfarande fläckar? Om det inte samtidigt finns några störande symtom, till exempel temperatur och en allmän försämring, kan vi prata om en långsam sammandragning av livmodern. Det vill säga, orgelet har ännu inte återgått till sin tidigare storlek, har inte rengjorts från korsbenet, slem, exfolierat epitel. Graden av minskning och rening av livmodern hos varje kvinna är olika, dessutom beror mycket på hur mycket det ökades under graviditeten.

Blodutflöde 2 månader efter födseln är en variant av normen om de gradvis minskar och inte åtföljs av obehagliga känslor.

För att förbättra samverkan i livmodern bör du amma regelbundet - denna process aktiverar produktionen av oxytocin, vilket stimulerar mjuka muskler. Dessutom rekommenderar läkare att du ligger ofta på magen. Men efter att ha fött barn är kvinnor redan glada att göra detta eftersom de har berövats denna möjlighet i många månader.

Kalla komprimeringar under de första veckorna efter förlossningen bidrar också till minskningen av livmodern, vilket innebär att det kommer att återgå till normalt så snart som möjligt. Ett tecken på att allt har återgått till sitt ursprungliga tillstånd är transparenta val, som omedelbart kan ha en gulaktig färg.

I fallet när mer än två månader har gått efter förlossningen och plötsligt dök upp är sådana alternativ möjliga: antingen började menstruationen, eller så uppstod patologi.

Menstruation kan komma på tre månader, även om en kvinna ammar, bör detta alltid komma ihåg. Om blödningen inträffar som vanligt under menstruationen, slutar om några dagar, är det möjligt att månadscykeln har återhämtat sig.

I händelse av att blödningen är mer riklig eller långvarig, om den inträffar oregelbundet, oftare än menstruation borde, kontakta en gynekolog. Vilka patologier kan uppstå? De vanligaste är:

 • livmodersblödning;
 • adenomyos;
 • endometrit;
 • avvikelse mellan interna sömmar;
 • livmoderpolypper;
 • inflammatorisk process.

Den mest allvarliga är inflammation, divergens i interna suturer och blödningar i livmodern - under dessa tillstånd krävs akut läkare. Men för att tillhandahålla det måste du fastställa rätt diagnos. Det vill säga om en kvinna med jämna mellanrum har blodig utflöde, som inte kännetecknar menstruation, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Dessutom måste du oroa dig om blödningen åtföljs av en ökning av temperaturen - detta är ett tydligt symptom på inflammation, och detta tillstånd kräver omedelbar behandling.

Ett barns födelse går inte alltid som du vill och postpartum-perioden kan kompliceras av inflammation eller patologier. En av de viktigaste indikatorerna på en kvinnas hälsa under de första 3-4 månaderna är utskrivning. De kan vara olika.

Till och med några månader efter födseln kan gula utsläpp uppstå. Normalt är deras utseende förknippat med slutet av uterinrengöring, och denna process kan vara mer eller mindre lång.

Gul urladdning, om detta inte är en patologi, bör ha en inte särskilt uttalad färg. De åtföljs inte av klåda eller, i magen, orsakar inte obehag..

Om den gula urladdningen har för ljus färg eller en grön nyans, en blandning av pus, blod, en skarp obehaglig lukt, är detta redan ett tecken på en patologi, det vill säga en inflammatorisk process. Smärta i nedre del av buken, klåda i slidan, obehag under samlag kommer också att prata om honom. En ökning av kroppstemperaturen och allmän sjukdom indikerar en snabb utveckling av den inflammatoriska processen. Vanligtvis uppträder patologisk gul urladdning med endometrit, men kan också vara ett symptom på könsinfektion..

Personen som har fött är inte benägen att lyssna noga till hans känslor och uppmärksamma några implicita förändringar i kroppen - allt ockuperas av den nyfödda. Men om en kvinna märkte att hon hade slemhinnor, kan detta indikera utvecklingen av candidiasis. I detta skede bryr det sig inte för mycket, klåda och irritation inträffar senare när urladdningen blir lindad.

Kandidiasis eller trast är inte en farlig, men mycket obehaglig sjukdom som kan uppstå av olika skäl. Lyckligtvis behandlas det lätt, ibland är det bara lokala medel som räcker, vilket är särskilt viktigt när du ammar. Det viktigaste är att inte starta sjukdomen.

Denna färg indikerar alltid närvaron av blod, men inte färsk, men redan krullad. Brun utflöde efter förlossning, som dök upp den tredje eller fjärde månaden, kan indikera början på återställandet av menstruationscykeln.

Den brunaktiga färgen på urladdningen, deras lilla mängd och varaktighet, tillsammans med typiska manifestationer av menstruation, indikerar att kvinnan började menstruationen.

Om en sådan urladdning dök upp för mer än en månad sedan, och de inte liknar menstruationen, kan hormonell fel ha uppstått. Efter förlossningen är detta ganska naturligt, men inte normalt. Det är nödvändigt att genomgå undersökning och godkännas, det kommer att vara användbart och ultraljud.

Med en obehaglig lukt av sekret, om de åtföljs av värkande smärta i nedre del av buken, måste du också se en läkare - endometritis utesluts inte. Dessutom indikerar brunt urladdning ofta vaginos, mikrotrauma i livmoderhalsen eller vagina, polyper.

Det kan också hända att kvinnans cykel redan har återhämtat sig, men i mitten av det blir utsläppet slem, rikligare. Om det inte finns några tecken på patologi (smärta, klåda, obehag, dålig lukt, en blandning av pus, blod), är detta ett symptom på ägglossning. Kvinnan är återigen redo för befruktning, så du bör vara mer försiktig om du inte vill föda ett annat barn.

En sådan urladdning kan förekomma även när en ung mamma ammar, eftersom amning inte innebär fullständig ägglossning.

Den senaste födelseperioden var svår för kroppen, det tar tid att återhämta sig. Som redan nämnts ovan, för varje kvinna, stoppar urladdningen vid olika tidpunkter. Ju bättre livmodern träder ihop, desto snabbare normaliseras allt..

Men i genomsnitt upphör riklig urladdning, blodiga (lochia) efter 6 veckor, eller snarare bli smetande. Och efter 2 - 2,5 månader bör livmodern rensas helt.

Men detta är ett genomsnitt. Men i praktiken kan normaliseringen av alla processer gå mycket långsammare, för någon tre, fyra månader eller snabbare - under samma 6 veckor.

Vid självdiagnos är det nödvändigt att beakta inte bara närvaron och typ av utskrivning, utan också om de åtföljs av några symtom. Om inte, kan du göra en ultraljud för att lugna ner, besök en gynekolog. I händelse av att det är något störande (smärta, feber, obehag) behöver du inte skjuta upp besöket hos läkaren.

Blödning av postpartum är en normal process, varför det sker en naturlig rening av livmoderhålan från suckers och kvarvarande rester av placenta vävnad. Allvarligheten av blödning beror på dess art, totala blodförlust och varaktighet. Hur mycket blod som går efter förlossningen - en fråga som oroar varje ung mamma.

För många kvinnor blir blödning på grund av leverans inte orsak till larm och inte orsakar något hot. I överflöd under de första dagarna minskar den gradvis och försvinner inom några veckor. Kraftig blödning, som uppstår vid smärtsamma sammandragningar och dragande smärta, uttalad lukt och uttömmande utflöde, är inte normen och kräver akut läkarvård.

Stark blödning under de första timmarna efter en nyfödds födelse kan provocera:

 • Dåliga indikatorer på blodkoagulerbarhet, individ för mamma vid förlossningen, till följd av vilket blod flyter ut ur könsorganen i flytande tricklar utan några symtom på trombbildning (förtjockade klumpar, mörkare blodfärg). Det är inte svårt att förhindra sådana blödningar om en kvinna inför förlossningen passerar ett lämpligt blodprov för koagulering.
 • , medfödande trauma.
 • En ökning av placenta vävnad, som ett resultat av vilket blod kommer att rinna, eftersom livmodern inte kan helt.
 • Könsorganets otillfredsställande förmåga att dra sig samman på grund av översträckning av vävnader orsakade av, och.
 • Gynekologiska problem förknippade med en förändring i strukturen hos könsorganet - myom eller livmoderfibrom.

Sen blödning kan utvecklas 2 timmar efter förlossningen och under de kommande 6 veckorna.

Varför finns det blod efter förlossningen i detta fall:

 • partiklar av placenta vävnad som höll sig kvar i livmodern;
 • en blodig koagel eller flera koaguler kan inte lämna livmodern som ett resultat av dess kramp i halsen;
 • livmoders återhämtningstid försenas på grund av den inflammatoriska processen i bäckenområdet, detta tillstånd kännetecknas av en ökning av den totala kroppstemperaturen och långvarig blödning.

Varje kvinna som bryr sig om sin hälsa är säkert intresserad av en läkare om hur och hur många dagar blodet går efter förlossningen. Normalt varar postpartum-urladdningen upp till 6 veckor, men hos många unga mödrar slutar de lite tidigare.

Under denna tidsperiod återställs livmoderslimhinnan medan orgelet har sin prenatal form. blödningen varar längre eftersom muskler och väggar i livmodern skadades under operationen och den återgår till sitt ursprungliga tillstånd längre.

Hur mycket blod som går efter förlossningen beror på följande faktorer:

 • funktioner i graviditets- och förlossningsförloppet;
 • leveransväg - eller;
 • livmoderns naturliga kontraktila aktivitet;
 • , till exempel inflammation i bäckenorganen;
 • egenskaper hos kvinnors fysiologiska status, hälsostatus;
 • amningsfunktioner - regelbunden applicering av barnet på bröstet, på begäran minskar antalet lochia och förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet, vilket resulterar i att organet börjar rengöras mer effektivt.

För att minska varaktigheten av blödning efter födseln och undvika eventuella komplikationer rekommenderas att du följer följande regler:

 • tömmer blåsan och tarmen regelbundet så att överfyllda organ inte skapar överdrivet tryck på livmodern och inte stör deras sammandragning;
 • noggrant följa hygienregler för att förhindra infektion i födelseskanalen;
 • utesluta fysisk aktivitet och intima förhållanden i 6 veckor efter barnets födelse;
 • sova på magen, eftersom i detta läge rengörs livmodern mer intensivt;
 • ammar så mycket som möjligt.

Även om blödning efter förlossning är en naturlig process kräver detta tillstånd uppmärksamhet från en kvinna och en läkare.

Hur mycket blod som är normalt efter förlossningen, sades det ovan - cirka 6 veckor. Blödning av postpartum är uppdelad i flera stadier, som skiljer sig från varandra genom specifika tecken: färgning och intensitet av urladdningen.

Den första dagen efter förlossningen kommer utflödet att vara större än under normal menstruation. Blod kommer att flöda skarlagen. Den första dagen avlägsnas blod från kärlen som fäst placentmembranet på livmoderväggen, så det kommer att finnas mycket av det. Sådan blödning anses vara normal från den första till den fjärde dagen efter förlossningen.

Under de kommande 10-14 dagarna reduceras mängden urladdning avsevärt. Den skarlakansröda utsläppsfärgen som tas omedelbart efter födseln förändras vid denna tid till en svag rosa, brunaktig eller gul. Livmodern fortsätter att dra sig samman, och efter 2 veckor minimeras blödningen till en liten mängd urladdning per dag.

Mindre vanligt varar blödningar längre, och upp till 6 veckor efter postpartumperioden störs en kvinna av uterinutsläpp med rött blod. Om de är svaga och instabila är det inget fel med det. Oftast föregås deras utseende av fysisk aktivitet, nervchock och andra dysfunktionella faktorer..

Hur mycket blödning av postpartum kommer att vara normal och vad det beror på, beskrev vi ovan. Men patologiska tillstånd uppstår.

Behovet av medicinsk hjälp uppstår om utskrivning efter födseln åtföljs av följande symtom:

 • de varar mer än 6 veckor;
 • obetydlig donation ändras plötsligt till starkt skarlakansrött blod;
 • kvinnans välbefinnande och allmänna tillstånd förvärras;
 • urladdning åtföljs av betydande smärta i nedre del av buken;
 • kliniska manifestationer av rus utvecklas - kroppstemperaturhöjningar, yrsel, allmän svaghet, illamående etc. uppträder;
 • fläckar istället för fysiologiska nyanser får en gulgrön och mörkbrun färg, kompletterad med en avvisande lukt.

Oavsett hur mycket blod som rinner efter förlossningen, om utsläppet har blivit mer intensivt och har fått en skarlagen färg och en vätskestruktur, bör du omedelbart kontakta ambulanstjänsten. Smärtsamma känslor, en ökning av kroppstemperaturen, en förändring i karaktär och färgning av livmodersekret blir alltid bevis på postpartumkomplikationer som har utvecklats till exempel endometrios, en inflammatorisk process i bäckenet och andra patologiska tillstånd. I sådana fall kommer det korrekta handlingsschemat att vara en noggrann diagnos och behandling i rätt tid.

Hur många dagar efter förlossningen kommer en ung mamma att bli ansvarsfri - det är en kontroversiell fråga. Postpartumblödning varar normalt inte mer än 6 veckor, men många faktorer kan påverka detta, inklusive kvinnans fysiologiska egenskaper.

Under förlossningen bör kvinnan i förlossningen observera blödningens natur, eventuella förändringar och tillhörande symtom på detta tillstånd. Om allt är normalt, och kroppen återställs utan komplikationer efter födelsen av ett barn, bör uterusutflödet efter 6 veckor stoppa.

Graviditet är en underbar period i varje kvinnas liv. Och slutar med att ett nyfött barn föddes, vilket kräver mycket uppmärksamhet. Men en kvinna behöver inte glömma sig själv, eftersom återhämtningsperioden kan ge många oväntade "överraskningar". Efter förlossningen börjar den kvinnliga kroppen återhämta sig och tyvärr händer denna process inte alltid säkert, vilket vaginal urladdning kan antyda. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt detta, eftersom en förändring i deras natur är den första signalen för förekomsten av komplikationer efter födseln som kräver ett omedelbart besök hos läkaren.

Varför blödningen öppnas efter förlossningen?

Blodigt utflöde som förekommer hos kvinnor i slutet av förlossningen kallas lochia. Deras förekomst orsakas av det faktum att mödrarna efter födelsen av barnet separeras från livmodern, vilket resulterar i att ett stort antal fartyg som förbinder orgelet till barnets plats skadas. Mot denna bakgrund börjar livmodern aktivt sammandras, för att helt ta bort placentapartiklarna, död epitel och andra spår av fetal vital aktivitet.

Av den anledningen märker kvinnor ofta olika blodproppar och fläckar i sina sekret efter födseln, vilket är helt normalt. I vissa fall försenas emellertid reningsprocessen, och vissa komplikationer uppstår, de kan inte ignoreras.

Vad bör tilldelningen vara??

Utseendet på riklig menstruation efter förlossningen är normalt. I deras sammansättning kan de innehålla blodproppar och slem, vilket inte heller gäller för avvikelser. Beroende på hur leveransen ägde rum (naturlig eller konstgjord) har blodet som släppts från slidan en ljus skarlakansrött eller mättad röd nyans.

Som regel frigörs blod de första dagarna i en mängd av 250 - 300 ml per dag, vilket kräver ofta byte av sanitetsunderlägg (vanligtvis 1 gång på 3 timmar). Sedan minskar mängden utsöndringar, och de får en enhetlig konsistens, som vid normal menstruation.

Samtidigt åtföljs ofta processen för rengöring av livmodern av mild krampande buksmärtor, vilket orsakas av uterinet av kramper i livmodern. Och den allmänna kliniska bilden kompletteras med en höjning av temperaturen till 37,4 grader, men ett sådant fenomen bör inte observeras efter naturlig födelse i mer än 2 dagar, och med konstgjord förlossning - 4 dagar (kejsarsnitt är traumatiskt för den kvinnliga kroppen, och därför, efter det har hållits, febern mycket längre).

Efter en tid upphör kramper i livmodern och mängden blödning reduceras avsevärt. De ersätts av brun urladdning, vilket signalerar den framgångsrika kursen för återhämtningsprocesser i reproduktionssystemets organ. I detta fall kan den bruna dauben först vara flytande och sedan bli tjock.

Men! Det finns vissa gränser som indikerar den normala förloppet för postpartum perioden:

 • Tilldelningar får inte lukta råta eller ruttna.
 • Efter 3 till 5 dagar försvinner magsmärtan helt (undantaget är en artificiell födelse, där en sutur placeras på livmodern och buken).
 • Förhöjd temperatur bör inte observeras i mer än 2 till 4 dagar.
 • Den sista slemklumpen lämnar slidan på dag 5-6, inte senare.

Om en kvinnas tillstånd uppfyller alla dessa parametrar kommer hon att läggas ut från sjukhuset och hon skickas hem. Men vaginal urladdning slutar inte där. Och med tanke på det faktum att komplikationer kan utvecklas även en månad efter förlossningen, bör varje kvinna veta exakt hur mycket urladdning som går när de slutar, och vilka egenskaper som bör uppmärksammas mest.

Det är svårt att exakt besvara frågan om hur mycket blod som observeras efter förlossningen, eftersom det beror på:

 • Kroppens återhämtningsgrader.
 • leverans metod.

Efter konstgjord födelse

Vid utförande av kejsarsnitt kränkas livmoderns integritet - det dissekeras och sedan sutureras, som ett resultat av vilket ett sår visas på det, på grund av vilket livmodern börjar blöda kraftigt. Varaktigheten av kraftig blödning i detta fall är från 2 till 3 veckor. Sedan minskar volymen blod som utsöndras, men brunt urladdning, vilket indikerar framgångsrik läkning av livmodern, inträffar endast 8 till 9 veckor efter operation.

Med naturlig leverans skadas slemhinnorna i livmodern, men inte lika mycket som vid kejsarsnitt. Och därför observeras urladdning cirka 6 - 7 veckor.

I detta fall kan rikligt med blod komma ut endast de första 6 till 10 dagarna, då minskar mängden. Ungefär 5-6 veckor börjar kvinnan smeta brunt, och därefter visas vit urladdning (vitaktig), vilket indikerar slutet på återhämtningsperioden.

När man ska träffa en läkare?

Inom gynekologi och obstetrik är postpartumkomplikationer inte ovanliga. I detta fall spelar det inte heller någon roll hur en kvinna födde - på egen hand eller med hjälp av kirurger. Det enda i det senare fallet är den höga risken för brott i den inre suturen, vilket ofta orsakar öppning av livmodersblödning.

Emellertid kan frisättningen av blod öka hos en kvinna som föder naturligt. I det här fallet uppstår blödningar av följande skäl:

 • Livmodersinflammation.
 • Ofullständig rengöring av organkaviteten från placentaelement.
 • infektioner.
 • Tyngdlyftning.

Viktig! Livmoderblödning är mycket farlig och kräver akut medicinsk vård, vilket innebär intravenös administrering av ett hemostatiskt läkemedel. Underlåtenhet att stoppa det i tid kan leda till dödsfall. Med omfattande blodförlust i kroppen minskar halten av hemoglobin, som ansvarar för att transportera syre till cellerna. Som ett resultat av bristen börjar celler svälta, vilket provocerar deras död. Och detta kan leda till olika avvikelser i de inre organens funktion, inklusive hjärnan.

Det tidiga upphörandet av överdrivet blodflöde är också ett tillfälle att gå till läkaren. Detta kan bero på flera skäl:

 • Cervic stenos.
 • Polypbildning.
 • Förekomsten av pluggar i livmoderhalskanalen (blodpropp).

Alla dessa tillstånd blir orsaken till att livmoderhalsen passerar avsevärt och blodet inte kan strömma igenom det normalt, vilket provocerar förekomsten av trängsel i livmodern, fylld med utvecklingen av svår inflammation och purulenta processer.

Och detta kan också leda till allvarliga konsekvenser. Därför, om en kvinna märkte en knapp utskrivning av en helig natur eller en brun daub före hennes förfallodatum, bör detta varna henne och få honom att gå till läkaren. I de flesta fall behandlas alla dessa patologier kirurgiskt..

Ett lika farligt tillstånd är förekomsten av sekret med en obehaglig lukt, som kan ha en gulaktig eller grön färg. Deras förekomst indikerar utvecklingen av en bakteriell infektion, som också måste behandlas akut.

Terapi av en bakteriell infektion innebär att man tar antibiotika. Och under denna period rekommenderas det starkt att inte fortsätta amma, eftersom alla aktiva komponenter i läkemedlen tränger in i mjölk och kan provocera uppkomsten av olika allvarliga tillstånd hos ett barn.

Tecken på utveckling av en bakteriell infektion är inte bara utsläpp som luktar dåligt, utan också:

 • Temperaturökning.
 • Buksmärtor.
 • Svaghet.

Dessutom, om en kvinna börjar dra kraftigt nedre buken under återhämtningsperioden, medan blodiga blodproppar och pus noteras i urladdningen, kan detta signalera ofullständig rengöring av livmodern från morkakpartiklar och navelsträngselement (organet börjar ruttna). En sådan patologi, som regel, upptäcks även på sjukhuset och för att bli av med den skrapas livmoderhålan (obstetrisk nötning), varefter kvinnan i arbetet måste stanna under medicinsk övervakning i flera dagar.

Om kvinnan redan skulle ha stoppat dauben, men istället konstaterar hon en liten utflöde av blod från slidan, måste hon också undersökas av en gynekolog. Orsakerna till detta fenomen är:

 • Erosion bildad på livmoderhalskanalen.
 • Hematom i livmoderkaviteten.
 • myom.

Med utvecklingen av dessa patologiska tillstånd kan kvinnor också uppleva symtom som:

 • Värkande buksmärta.
 • Periodisk ökning och minskning av volymen blod som utsöndras från slidan.
 • Svaghet.

Det är nödvändigt att behandla dessa sjukdomar. Hematom och uterusfibroider avlägsnas endast genom kirurgi och erosion - genom cauterisering. Faran med dessa tillstånd är att ett hematom kan spricka när som helst och provocera inre blödningar, och myom och erosion orsakar cancer. Dessa förhållanden utgör ett allvarligt hot mot en kvinnas liv. Och om tidigare födsel var framgångsrik, kan efterföljande födelser åtföljas av allvarliga komplikationer..

Utseendet på illaluktande vattnig eller skummig urladdning indikerar också utvecklingen av patologiska tillstånd. Endast i detta fall är det en STD. Den främsta orsaken till deras utveckling är infektion i livmoderhålan och vagina. I det här fallet kan de skyldiga vara läkarna själva, som använde dåligt steriliserade instrument under förlossningen, eller kvinnan som för tidigt började leva ett intimt liv. Infektion som uppstår till följd av vårdslöshet av läkare manifesterar sig redan två till tre dagar efter förlossningen, och genom moders fel, efter några veckor eller till och med en månad senare.

De viktigaste tecknen på utvecklingen av STD: er:

 • Klåda och sveda i det intima området.
 • Utseendet på ljusrosa eller transparenta skummiga sekret som tappar en obehaglig lukt.
 • Psykologiska störningar (på grund av konstant obehag i kvinnans intima område, hennes sömn är störd, hon blir irriterad och kortsiktig).

Inget mindre farligt är utseendet på mörkbrunt (nästan svart) eller vinröd urladdning, vilket indikerar utvecklingen i livmoderhålan eller i livmoderhalskanalen. Efter förlossningen kan dess förekomst bero på närvaron av erosion, polyper och fibroider hos en kvinna före graviditet.

Viktig! Med utvecklingen av denna sjukdom kan patienten regelbundet känna sig sjuk, hon har en kraftig minskning av kroppsvikt, det finns ingen fullständig aptit, hennes mage börjar ont ont, urinen är färgade i en mörk färg och hennes utseende förvärras. Kom ihåg att cancer kan leda till en kvinnas död inom några månader, och därför bör du omedelbart gå till läkaren när dess primära tecken visas!

Om varaktigheten av postpartumblödning överskrider den etablerade ramen, är detta också en dålig signal. Och i det här fallet kan hormonella störningar som leder till menstruations oregelbundenhet och ägglossning eller patologi av reproduktionsorganen som uppstår efter förlossningen (till exempel cervicit, endometrit, etc.) spela en roll..

Det finns många skäl till varför kvinnor kan blöda rikligt efter förlossningen eller plötsligt sluta tidigare än väntat. Och ofta i deras roll är allvarliga patologier, inte behandlingen som leder till olika irreversibla konsekvenser. Och för att förhindra deras utseende måste en kvinna genomföra profylax, som inkluderar:

 • Brist på intensiva laster.
 • Förnekande av sexuell aktivitet tills fullständig återhämtning.
 • Gynekologiska undersökningar varannan vecka.
 • Balanserad diet.

Om en kvinna följer dessa enkla regler har hon alla chanser att undvika allvarliga komplikationer efter födseln. Tja, om de uppstod, är det omöjligt att försena behandlingen, eftersom det kommer att leda till sorgliga konsekvenser.

Scarlet utsläpp från slidan efter att barnet har kommit ut, oavsett om det var naturligt eller med kejsarsnitt. Orsaken till normal blödning är orgelreparation, särskilt där morkakan var direkt fäst vid väggen. När hon sakta krymper till rätt storlek och kvinnans kropp drar ut vätska från såret.

Om rött blod har gått från könsorganen, oftast är det naturliga konsekvenser av barnets utseende och det varar från 14 till 21 dagar, men det händer att utsläppet i en annan form kvarstår under postnatalperioden. Hur mycket blod är normalt? När ska du söka läkare om blödningen en månad efter födseln inte har slutat inom den angivna tidsramen? Låt oss överväga varje fråga mer i detalj..

Om du snart ska bli mamma ska du vara beredd på att de röda urladdningarna under de första dagarna blir starkare än under en tung menstruationscykel. Det kan också finnas blodproppar, men varje dag blir det mindre. När du först står på fötterna kan din höna bokstavligen strömma ner dig på grund av dess ansamling i slidan.

Under denna tid bör du inte använda tamponger, eftersom det kan orsaka infektion och irritera slidan efter barnets naturliga utseende. Stora nattkuddar, urologkuddar eller blöjor skulle vara ett mycket bättre alternativ.

Med tiden kommer blödningen efter förlossningen att upphöra att vara så riklig och mängden blod kommer att vara densamma som vid normal menstruation.

Sedan kommer storlek och extern lochia att förändras. Strax efter födseln blir de ljusröda, sedan bruna och gula. Detta kommer att vara ett tecken på läkning av det inre organet. Kom ihåg att träning kan bidra till en mörkare vätska..

Blödningar och buksmärta kan följa dig under amningen, eftersom koncentrationen av oxytocin, som får livmodern att dra sig samman, ökar. Efter cirka sju dagar bör blödningen bli mindre smärtsam och mängden bör minska.

Scarletutladdning efter förlossning i en månad innehåller ibland fragment av exfoliativ livmodervävnad och slem. Med tiden bör utsöndringen få en transparent färg och varar upp till 6 veckor, medan den inte bör ha en obehaglig lukt.

Inte bara sammandragning och rening av inre organ ansvarar för blödning efter förlossning på en månad, utan också andra faktorer, såsom:

 1. skada eller perineal snitt under förlossningen;
 2. nacksår;
 3. koagulationsproblem;
 4. bristning och blödning i den inre delen av livmodermuskeln.

Om Lochia plötsligt blir oerhört riklig, så det är nödvändigt att byta ut hygienunderlag oftare än varannan timme, måste du omedelbart informera din läkare eller besöka sjukhuset där du födde ett barn. Mycket svår blödning kräver snabb läkare..

Du bör se en läkare om:

 • plötsligt stopp av lochia;
 • det var feber - över 38C;
 • blodets färg förändrades och blev skarlagen.
 • åtföljt av mycket svår smärta i magen;
 • det innehåller blodproppar.

Födelse efter födseln en månad efter födseln förekommer hos 5% av nyligen mynta mödrar. Det diagnostiseras med en blodförlust som överstiger 500 ml. Under de första 24 timmarna efter födseln finns det en ökad risk för så kallad primär postpartum-blodförlust.

 1. multipel graviditet;
 2. storleken på barnet;
 3. polyhydramnios;
 4. lång leverans baby;
 5. placenta previa;
 6. generell anestesi;
 7. magnesiumsulfatinfusion och för tidig separering av moderkakan.

I de flesta fall motsvarar de utgående massorna atoni eller muskelkontraktionsstörning. Orsaken är ibland också resterna av morkakan i livmodern, trauma eller koagulation.

En kvinnas kropp behöver ungefär 1-2 månader för att återgå till formen efter att en ny familjemedlem uppträtt. Livmodern under denna period liknar ett stort helande sår som behöver särskild vård..

Principer för intim hygien:

 1. Tvätta grenen så ofta som möjligt, alltid efter byte av dynor. Användning av intima hygieniska vätskor med neutralt pH eller grå tvål är tillåtet. På apotek är det möjligt att köpa speciella antiseptika med antiinflammatorisk effekt för upplösning i kokt vatten. Dessutom minskar de smärta i perineum efter naturlig förlossning på grund av smärtstillande medel i dess sammansättning..
 2. När blodet har försvunnit efter barnets födelse bör du glömma att ta ett bad. Att bada i varmt vatten utvidgar blodkärlen och orsakar en stark och riklig urladdning. Se till att tvätta i duschen, i en bidé eller i en skål med varmt kokt vatten.
 3. Tvätta dig själv från pubis mot anus och inte vice versa. Torka inte av huden, utan vidrör handduken försiktigt för att samla överflödigt fukt.
 4. Det är viktigt att ha lämpliga underkläder. Trosorna ska vara luftiga, helst bomull. När lochia och perineala skador irriterar huden kan du vägra underkläder när du ligger eller sover. Sådan sårventilation bör göras flera gånger om dagen..

Luftflöde påskyndar perineal läkning.

Bland kvinnor som väljer att amma kan cirka 80% förvänta sig att menstruationen börjar om 10-11 månader. Amning bromsar menstruationen och ägglossningen med cirka 20 veckor eller mer. Det är dock inte ovanligt när menstruationstiden är mycket längre än 20 veckor. Varje kvinna och hennes hormonnivåer är unika, så det är svårt att säga när perioden kommer att återupptas korrekt. Hos vissa kvinnor återvänder han nästa månad efter födseln, medan i andra är det bara när amningen är klar.

Under de första månaderna efter att barnet har släppts kommer menstruationen att inträffa mycket oregelbundet och varar kortare eller längre än den normala menstruationen. Vissa kvinnor tycker att deras första menstruation börjar så rikligt att de använder både kuddar och tamponger på grund av intensiteten i urladdningen.

Menstruation är ett obehag för en ung mamma, men så länge storleken på den utsöndrade vätskan är normal, finns det ingen anledning till oro. Vid överdriven volym, kontakta en läkare.

Fläckning efter förlossning är en naturlig händelse. I genomsnitt varar de upp till 1,5 månader, men den angivna perioden kan variera i en eller annan riktning. Vissa kvinnor upplever blödningar fortfarande en månad efter att de föds. Vad kan det vara kopplat till, anses det normalt och vilka symtom bör varna en ung mamma? Vi kommer att ta itu med dessa frågor i vår artikel..

Under graviditeten ökar kvinnor avsevärt mängden blod som cirkulerar i kroppen. Enligt statistik kan mängden blod öka med 30-50%. Således tillhandahåller naturen tillräcklig näring och syretillförsel till det utvecklande barnet i livmodern, och skapar också en slags blodreserv för att lindra effekterna av förlossning och postpartum. Livmoderkärlen expanderar och vid födelsetiden når blodtillförseln maximalt.

Vid förlossningen och efter dem observeras ganska aktiv utflöde i 2-3 dagar, vilket indikeras av det medicinska uttrycket ”lochia”. Detta är en naturlig process, det bör inte vara rädd. Med sådana utsöndringar kan den kvinnliga kroppen tappa upp till 1,5 liter blod, och detta är också normen. Dessutom kan ett litet antal utsända suckare indikera deras ansamling i livmodern, vilket kan orsaka en inflammatorisk process. Det är emellertid extremt viktigt i tid att skilja lochia från livmodersblödning, som har ungefär samma utseende. När allt kommer omkring är sådan blödning fylld med döden, därför kräver akut medicinsk ingripande.

Blödning som förekommer hos kvinnor en månad efter födseln kan ha olika orsaker. Om en kvinna i arbetet plågas av tvivel, är det bättre för henne att konsultera en läkare.

Långa lochia. Krampiga sammandragningar av livmodern, som börjar efter förlossningen och fortsätter under en längre tid, intensifieras under barnets fästning vid bröstet och hjälper livmodern att rensa sig från blodpartiklar och koaguler i den. Lochia är resterna av födelseskanalen, moderkakan, endometrium, som visas utanför i flera dagar efter förlossningen. I slutet av den första veckan efter förlossningen förändras deras färg, de får en brun nyans, blir blekare, mer knapp, och i slutet av den första månaden upphör tilldelningen av lochia. Hos vissa kvinnor är tilldelningen av Lochia försenad i en period av 1,5 månader efter förlossningen och ännu mer. Detta är normens gräns och kan vanligtvis orsakas av följande skäl:

 • En kvinna ammar inte. Samtidigt produceras inte hormonet prolaktin, vilket stimulerar livmoderens sammandragning, så att dess rengöring sker långsammare. Om det inte finns några blodproppar eller en obehaglig lukt i sekreten, finns det ingen anledning till oro, de kommer gradvis att försvinna.
 • Födelse utfördes med kejsarsnitt. En sutur i livmodern hindrar henne från att dra sig ordentligt, varför processen för hennes återhämtning försenas. Påverkar på samma sätt varaktigheten av blödningsskador och tårar som mottagits under förlossningen, införandet av inre suturer.
 • Livmodern under graviditeten sträcktes kraftigt på grund av fostrets stora storlek eller närvaron av flera foster, vilket ökar återhämtningstiden för den tidigare formen.
 • Närvaron av fibroider, fibroider, polyper förhindrar livmoderens normala sammandragning, vilket ökar utloppstiden.
 • Blodkoagulation är nedsatt. Läkaren måste varnas för att det finns ett problem i barnets planeringsstadium. Och naturligtvis bör en kvinna vara beredd på att naturlig blödning efter förlossningen kommer att hålla mycket längre än vanligt.
 • Överdriven fysisk ansträngning kan leda till muskelnedbrytningar och till och med blödning, vilket kommer att bromsa processen för återhämtning efter födseln och förlänga utloppstiden.

Utseendet på menstruation. I två månader efter födseln har kvinnor vanligtvis inte menstruation. Men detta är sant i förhållande till de mödrar som ammar barnet. I detta fall hämmar det utsöndrade prolaktinet produktionen av östrogen, som är ansvarig för mognad av folliklarna och återställande av menstruationscykeln.

Hos de kvinnor som av en eller annan anledning inte sätter barnet på sina bröst kan menstruationen återupptas inom en och en halv månad efter förlossningen.

Detta är ett bra tecken och indikerar en snabb återhämtning av den kvinnliga kroppens livmoder och hormonella bakgrund. Sedan under menstruationen blir utflödet rikligt och har en ljusröd färg, måste kvinnan på rätt sätt avgöra om det verkligen handlar om menstruationen, eller om hon har blödning i livmodern, vilket är extremt farligt för hälsan och kräver akut läkarvård.

Den inflammatoriska processen i de inre könsorganen. Det kan orsakas av morkakpartiklar, endometrium kvar i födelsekanalen eller infektion fäst under operationen.
Tidigt samlag. Vanligtvis rekommenderar läkare att du avstår från intima förhållanden i två månader efter barnets födelse. Under denna period bör bäckenorganen återställas. Om partner börjar ha samlag tidigare än rekommenderat kan detta leda till blodigt utflöde.

Förekomsten av erosion i livmoderhalsen kan provocera brunt eller fläckar under sen postpartum. En gynekolog kan bekräfta diagnosen. Han kommer att förskriva lämplig behandling under vilken sexuellt samlag inte rekommenderas..

Om, i stället för att minska, volymen av sekret plötsligt ökar kraftigt, måste en kvinna träffa en läkare, eftersom det i detta fall kan vara ett symptom på livmodersblödning. Om standarddynan under flera timmar i rad blöts med blod på 40-60 minuter - handlar det om inre blödningar.

Om urladdningen får en obehaglig putrefaktiv lukt eller en gulaktig grön färg, kommer troligen en inflammatorisk process att utvecklas i de inre könsorganen. Anledningen till det kan vara böjningen av rören i livmodern och, som en följd, ansamlingen av lochia där.

Den inflammatoriska processen i livmodern kan leda till utveckling av endometrit. Det kan åtföljas av svår smärta i nedre del av buken, feber och purulent urladdning. Vid bekräftelse av diagnosen, kommer läkaren att förskriva en kurs med antibakteriella läkemedel och curettage av livmodern.

Förutom dessa faktorer är orsakerna till akut medicinsk vård också:

 • uppkomsten av blodproppar, slem;
 • smärta i nedre buken;
 • feber, svaghet, dålig hälsa;
 • urladdningstid längre än 6-7 dagar.

För att livmodern ska återhämta sig strax efter att barnet föddes, rekommenderar läkare oftare att sova i magen eller åtminstone vila i denna position. Gå inte med en full blåsan, det är bättre att gå på toaletten när de första trängarna inträffar.

I de flesta fall är utskrivning som fortsätter hos kvinnor en månad efter födseln ett naturligt fenomen och kräver inga åtgärder eller behandling. Det var emellertid under denna period som de problem som uppstod under förlossningen kan känna sig, till exempel erosiva processer i livmoderhalsen eller placenta rester i livmodern. Därför bör en kvinna i arbetet noga övervaka intensiteten och arten av utskrivningen för att märka oroande symtom i tid.

Scarlet utskrivning en månad efter födseln. Hur skiljer man postpartum menstruation från fläckar? När man ska träffa en läkare

Födelse är en lång och komplex process, varefter kroppen behöver en viss tid för att återhämta sig. Först och främst gäller detta livmodern, eftersom den måste återgå till sin ursprungliga storlek, förnya slemhinnan, med ett ord, återhämta sig och förbereda sig för nästa befruktning, därför kommer hon, efter att kvinnan har fött, blodig urladdning. De första 6 eller 8 veckorna, resterna av epitel, slem. Och vad ska vara ansvarsfrihet efter förlossning på 2 månader? Svaret på denna fråga beror på kroppens individuella egenskaper, hälsotillståndet för en kvinnas reproduktionsorgan och så vidare..

Barnet bestämde sig för att födas, födelsen var framgångsrik, det finns inga synliga komplikationer, men efter två månader finns det fortfarande fläckar? Om det inte samtidigt finns några störande symtom, till exempel temperatur och en allmän försämring, kan vi prata om en långsam sammandragning av livmodern. Det vill säga, orgelet har ännu inte återgått till sin tidigare storlek, har inte rengjorts från korsbenet, slem, exfolierat epitel. Graden av minskning och rening av livmodern hos varje kvinna är olika, dessutom beror mycket på hur mycket det ökades under graviditeten.

Blodutflöde 2 månader efter födseln är en variant av normen om de gradvis minskar och inte åtföljs av obehagliga känslor.

För att förbättra samverkan i livmodern bör du amma regelbundet - denna process aktiverar produktionen av oxytocin, vilket stimulerar mjuka muskler. Dessutom rekommenderar läkare att du ligger ofta på magen. Men efter att ha fött barn är kvinnor redan glada att göra detta eftersom de har berövats denna möjlighet i många månader.

Kalla komprimeringar under de första veckorna efter förlossningen bidrar också till minskningen av livmodern, vilket innebär att det kommer att återgå till normalt så snart som möjligt. Ett tecken på att allt har återgått till sitt ursprungliga tillstånd är transparenta val, som omedelbart kan ha en gulaktig färg.

I fallet när mer än två månader har gått efter förlossningen och plötsligt dök upp är sådana alternativ möjliga: antingen började menstruationen, eller så uppstod patologi.

Menstruation kan komma på tre månader, även om en kvinna ammar, bör detta alltid komma ihåg. Om blödningen inträffar som vanligt under menstruationen, slutar om några dagar, är det möjligt att månadscykeln har återhämtat sig.

I händelse av att blödningen är mer riklig eller långvarig, om den inträffar oregelbundet, oftare än menstruation borde, kontakta en gynekolog. Vilka patologier kan uppstå? De vanligaste är:

 • livmodersblödning;
 • adenomyos;
 • endometrit;
 • avvikelse mellan interna sömmar;
 • livmoderpolypper;
 • inflammatorisk process.

Den mest allvarliga är inflammation, divergens i interna suturer och blödningar i livmodern - under dessa tillstånd krävs akut läkare. Men för att tillhandahålla det måste du fastställa rätt diagnos. Det vill säga om en kvinna med jämna mellanrum har blodig utflöde, som inte kännetecknar menstruation, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Dessutom måste du oroa dig om blödningen åtföljs av en ökning av temperaturen - detta är ett tydligt symptom på inflammation, och detta tillstånd kräver omedelbar behandling.

Ett barns födelse går inte alltid som du vill och postpartum-perioden kan kompliceras av inflammation eller patologier. En av de viktigaste indikatorerna på en kvinnas hälsa under de första 3-4 månaderna är utskrivning. De kan vara olika.

Till och med några månader efter födseln kan gula utsläpp uppstå. Normalt är deras utseende förknippat med slutet av uterinrengöring, och denna process kan vara mer eller mindre lång.

Gul urladdning, om detta inte är en patologi, bör ha en inte särskilt uttalad färg. De åtföljs inte av klåda eller, i magen, orsakar inte obehag..

Om den gula urladdningen har för ljus färg eller en grön nyans, en blandning av pus, blod, en skarp obehaglig lukt, är detta redan ett tecken på en patologi, det vill säga en inflammatorisk process. Smärta i nedre del av buken, klåda i slidan, obehag under samlag kommer också att prata om honom. En ökning av kroppstemperaturen och allmän sjukdom indikerar en snabb utveckling av den inflammatoriska processen. Vanligtvis uppträder patologisk gul urladdning med endometrit, men kan också vara ett symptom på könsinfektion..

Personen som har fött är inte benägen att lyssna noga till hans känslor och uppmärksamma några implicita förändringar i kroppen - allt ockuperas av den nyfödda. Men om en kvinna märkte att hon hade slemhinnor, kan detta indikera utvecklingen av candidiasis. I detta skede bryr det sig inte för mycket, klåda och irritation inträffar senare när urladdningen blir lindad.

Kandidiasis eller trast är inte en farlig, men mycket obehaglig sjukdom som kan uppstå av olika skäl. Lyckligtvis behandlas det lätt, ibland är det bara lokala medel som räcker, vilket är särskilt viktigt när du ammar. Det viktigaste är att inte starta sjukdomen.

Denna färg indikerar alltid närvaron av blod, men inte färsk, men redan krullad. Brun utflöde efter förlossning, som dök upp den tredje eller fjärde månaden, kan indikera början på återställandet av menstruationscykeln.

Den brunaktiga färgen på urladdningen, deras lilla mängd och varaktighet, tillsammans med typiska manifestationer av menstruation, indikerar att kvinnan började menstruationen.

Om en sådan urladdning dök upp för mer än en månad sedan, och de inte liknar menstruationen, kan hormonell fel ha uppstått. Efter förlossningen är detta ganska naturligt, men inte normalt. Det är nödvändigt att genomgå undersökning och godkännas, det kommer att vara användbart och ultraljud.

Med en obehaglig lukt av sekret, om de åtföljs av värkande smärta i nedre del av buken, måste du också se en läkare - endometritis utesluts inte. Dessutom indikerar brunt urladdning ofta vaginos, mikrotrauma i livmoderhalsen eller vagina, polyper.

Det kan också hända att kvinnans cykel redan har återhämtat sig, men i mitten av det blir utsläppet slem, rikligare. Om det inte finns några tecken på patologi (smärta, klåda, obehag, dålig lukt, en blandning av pus, blod), är detta ett symptom på ägglossning. Kvinnan är återigen redo för befruktning, så du bör vara mer försiktig om du inte vill föda ett annat barn.

En sådan urladdning kan förekomma även när en ung mamma ammar, eftersom amning inte innebär fullständig ägglossning.

Den senaste födelseperioden var svår för kroppen, det tar tid att återhämta sig. Som redan nämnts ovan, för varje kvinna, stoppar urladdningen vid olika tidpunkter. Ju bättre livmodern träder ihop, desto snabbare normaliseras allt..

Men i genomsnitt upphör riklig urladdning, blodiga (lochia) efter 6 veckor, eller snarare bli smetande. Och efter 2 - 2,5 månader bör livmodern rensas helt.

Men detta är ett genomsnitt. Men i praktiken kan normaliseringen av alla processer gå mycket långsammare, för någon tre, fyra månader eller snabbare - under samma 6 veckor.

Vid självdiagnos är det nödvändigt att beakta inte bara närvaron och typ av utskrivning, utan också om de åtföljs av några symtom. Om inte, kan du göra en ultraljud för att lugna ner, besök en gynekolog. I händelse av att det är något störande (smärta, feber, obehag) behöver du inte skjuta upp besöket hos läkaren.

Varje ung mamma är alltid orolig för vilken typ av ansvarsfrihet som ska ske efter förlossningen, om denna process är normal för henne. Särskild uppmärksamhet ägnas åt arten av utskrivningen och de läkare som observerar patienterna efter barnets födelse. I samband med den normala utvecklingen av postpartumsprocessen är frågan om hur lång tid ett sådant urladdning tar är mycket viktigt. Det är lika viktigt att kontrollera deras lukt, kvantitet och andra funktioner. Om hur många dagar blodet går efter och andra funktioner i sådana sekret kommer att diskuteras i den här artikeln..

Så, postpartum-perioden börjar i det ögonblick då moderkakan föds upp. Inom medicin är det vanligt att skilja två stadier efter förlossningen:

 • tidigt stadium, varar i två timmar;
 • sent stadium, varar från 6 till 8 veckor.

Under postpartumperioden frigörs morkakan utåt, vilket är separerat från livmoderväggen. På den plats där den separerades bildas en såryta med gapande kärl i livmoderslimhinnan, från vilken blod utsöndras.

Hur mycket dras livmodern efter förlossningen? Denna process påbörjas omedelbart, och så länge livmodern samlas, strammas dess väggar och de sprängda kärlen komprimeras. Under de första 2 timmarna efter förlossningen visas måttligt utsläpp av en ljusröd färg, blodig. Utsläppshastigheten efter förlossningen i det första steget är högst 0,4 l.

Om blodförlusten ökar måste hypotonisk blödning uteslutas. Därefter måste läkaren se till att det inte finns några obemärkt brott i perineum, livmoderhalsen, vaginalväggarna hos en kvinna i förlossningen.

Efter mödan och födelsen av moderkakan är livmoderns vikt cirka 1 kg. Men efter ett visst antal dagar, när postpartumperioden upphör, återgår den till den storlek som anses vara normal, och väger cirka 70 g. För att uppnå detta tillstånd samlas livmodern, men dessa förförelser är inte så intensiva och smärtsamma som under sammandragningar. Hur länge livmodern träder samman efter förlossningen beror också på kroppens egenskaper. I det här fallet känner kvinnan endast milda kramper, som manifesteras främst när den nyfödda suger. Faktum är att med stimulering av bröstvårtorna aktiveras hormonproduktion, vilket stimulerar livmodersammandragningar.

Postpartum livmoderinvolution är en process som gradvis inträffar, 6-8 veckor. efter förlossningen. Under denna tid läkar sårytan, livmoderns storlek återgår till originalet. Den första dagen efter att barnet föddes palpas kanten på kvinnans livmodern på navelnivån. Redan den fjärde dagen ligger dess botten i mitten mellan naveln och bröstet. På dag 9 är livmoderns botten 1-2 cm ovanför bröstet, det vill säga varje liv efter barnets födelse minskar livmodern med cirka 1 cm.

Hur blödningen inträffar efter förlossningen, hur länge denna process varar, kommer läkaren att berätta i detalj innan kvinnan släpps ut från modersjukhuset. Beroende på hur mycket blödning inträffar efter förlossningen, vad lukten är, mängden och färgen på utsläppet, kan läkaren bestämma om postpartumperioden är normal.

Sådana utsöndringar kallas "lohia". I dess kärna är lochia hemligheten med födelsessåret, som innehåller blodiga kroppar, slem, decidual membran, plasma, lymf. Det är mycket viktigt för väntande mödrar att veta exakt hur mycket lochia som varar efter förlossningen. Vad är lochia och hur lochia ser ut som regel förklarar läkaren innan utskrivning från sjukhuset. Kvinnor bör definitivt notera hur mycket lochia som går efter förlossningen, eftersom detta är en indikator på om processen för återhämtning av kroppen hos en ung mamma utvecklas normalt.

Arten av urladdningen vid olika tidpunkter är följande:

 • När de första två timmarna efter förlossningen är avslutade finns det rödaktig eller brunaktig urladdning, deras karaktär är måttlig. Varaktigheten för sådana sekretioner är från 5 till 7 dagar.
 • Under de första tre dagarna är urladdningsvolymen cirka 300 ml, så underkläderna bör bytas ungefär varannan timme. Blodproppar förekommer troligen i lochia, som är en variant av normen.
 • Från ca 6-7 dagar förändras sugarnas färg - de blir gulaktiga eller med en vitaktig nyans. Deras färg beror på antalet involverade i läkning av sår efter födseln.
 • Efter 9-10 dagar börjar vattnig lochia att sticka ut, där mycket slem syns. De har en lätt skugga, blir gradvis mer knappa och efter 3-4 veckor. försvinna helt. Det är, efter en månad upphör lochia som regel att upphöra.

Trots att det exakta svaret är hur mycket blödning som inträffar efter förlossningen är det alltid individuellt, normalt går de i genomsnitt från 6 till 8 veckor. Trots antalet dagar efter leveransen är det viktigt att de med tiden blir mer knappa.

Hur länge utskrivningen efter förlossningen varar beror på mycket, så inte alla har samma tid. Hur länge urladdningen varar beror på kroppens fysiologi, livmoderns intensitet, leveransens egenskaper och ett antal andra punkter. Hur mycket postpartum-urladdningen varar beror också på om kvinnan utövar. Samtidigt är hur länge utsläppet varar efter förlossningen med blodimpregneringar en indikator på om en ung mors kropp återställs normalt.

Den relevanta frågan är hur mycket urladdningen går efter. Det bör förstås att detta är en kirurgisk operation och att kroppen återhämtar sig efter att den varar längre. Följaktligen kan varaktigheten av Lochia efter kejsarsnitt vara längre. Hur länge utflödet efter kejsarsnitt varar beror dock till stor del på hur bra operationen gick, om komplikationer utvecklas efter det. Som regel bör en sådan ansvarsfrihet ta cirka 8 veckor..

En kvinna bör varnas av utsläpp med en lukt efter kejsarsnitt, eftersom detta kan indikera utvecklingen av en inflammatorisk process. Du måste också spåra hur mycket urladdningen går för att inte missa symtomen på patologi. Vid misstankar är det bättre att konsultera en läkare.

Hur exakt bestäms perioden efter förlossningen ur en fysiologisk synvinkel, bestämd av processen för livmoderkontraktion. Rätt process är separationen av slemhinnan och utloppet av blodproppar från livmoderhålet.

Livmoderinvolvering, det vill säga omvänd utveckling, är en mycket viktig fysiologisk process för en kvinna, eftersom hennes reproduktions- och menstruationsfunktioner återställs. Om livmodern träder ihop dåligt finns det ett hot om utvecklingen av purulent-septiska komplikationer.

Därför bör en kvinna besöka en läkare tio dagar efter att hon släppts ut från modersjukhuset. Specialisten utför en allmän undersökning samt en gynekologisk.

Ibland kan livmodersubinvolution diagnostiseras när återkomsten till de tidigare parametrarna är mycket långsam. Läkaren ställer denna diagnos om en mycket mjuk och lös livmoder, som är stor i storlek, palperas under denna period, och samtidigt inträffar dess sammandragning inte för hand.

För att bekräfta subinvolution efter födseln måste en specialist förskriva en ultraljudsundersökning av bäckenet. En sådan studie kommer att göra det möjligt att hitta en orsak som är ett hinder för livmoders sammandragning. Som regel talar vi om resterna av membranen eller morkakan.

Faktorer som predisponerar för manifestationen av subinvolution av livmodern:

Läkaren fattar ett individuellt beslut om huruvida det är nödvändigt att inlägga en kvinna på sjukhus. Om en ung mamma inte klagar över sin hälsa är hennes tillstånd i allmänhet tillfredsställande och det finns inga rester av membran eller efterfödelse i livmodern, föreskriver läkaren användning av uterotoniska läkemedel. Som regel är detta oxytocin, tinktur av vattenpeppar, metylergometrin.

Om främmande innehåll upptäcks i livmodern tas det bort med vakuumsug. Dessutom praktiseras ibland diffus tvätt av livmodern, för vilka lösningar av antingen antiseptiska medel används.

För profylax föreskrivs patienten också ett kortvarigt intag - de måste användas inom 2-3 dagar.

Detta tillstånd är också en komplikation efter förlossningen. Med utvecklingen av lohiometrar kvarstår lochia i livmodern. I de flesta fall manifesteras detta tillstånd den 7–9: e dagen efter barnets födelse. Följande skäl kan provocera denna komplikation:

 • hindring av nackkanalen av mekanisk natur;
 • otillräckligt aktiva livmodersammandragningar;
 • förekomsten av en mekanisk hindring i livmoderhalskanalen (blodproppar, rester av membranen, decidual membran);
 • för starka livmodern framåt.

Om det är under sträckning av fostret, och detta inträffar vid multipel graviditet, stor fosterstorlek, polyhydramnios, minskar livmoderns sammandrag. Detta händer också med långvarig eller snabb arbetskraft, discoordination av arbetskraft, spasm i nacken, kejsarsnitt.

Om lohiometern diagnostiseras i tid, har kvinnan inte tid att förvärra sitt allmänna välbefinnande, hennes hjärtfrekvens och kroppstemperatur förändras inte. I det här fallet är det enda tecknet på ett patologiskt tillstånd mycket knapp utsläpp under den period då de borde vara rikliga, eller så slutar de helt.

I detta fall utförs behandling med lohiometers efter förlossningen och kvinnans tillstånd förbättras gradvis.

Med en missad lochiometer, om läkaren palperar livmodern, noteras smärta, och han fastställer också att storleken på livmodern har ökat jämfört med föregående dag. Om en lochiometer missades kan en kvinna därefter utvecklas.

Därför är det viktigt att veta vad som ska vara graden av utskrivning efter förlossningen och rådfråga en läkare i tid om vissa kränkningar inträffar. Terapi är först och främst att säkerställa utloppet av Lochia från livmodern. Inledningsvis föreskriver läkaren konservativ behandling:

 • parenteral administration eller;
 • uterotonics (oxytocin), applicering av förkylning i nedre buken.

Om en kvinna diagnostiseras med uterusinfektion utför specialisten bimanual palpation för att återföra henne till en normal position.

Om livmoderhalskanalen är igensatt gör specialisten sin försiktiga expansion med hjälp av ett finger. Ibland används specialenheter för detta ändamål - Geghar-expanderare.

Under förutsättning att alla åtgärder som beskrivits ovan inte ledde till eliminering av det patologiska tillståndet på 2-3 dagar, genomförs curettage - tömning av livmoderhålan med hjälp av verktyg. Vakuumsugning kan också användas. För att förebygga inflammatoriska processer föreskrivs en kvinna användning av antibiotika.

Hur länge efter lohia curettage varar beror på perioden då proceduren utfördes.

En annan komplikation som är farligare för hälsan jämfört med en lohiometer är endometrit eller uterusinflammation. Den gravida kvinnan försvagas, eftersom det är nödvändigt att förhindra avstötning av fosterägget, som kroppen anser som en främmande kropp. Återställningen av immunologiskt skydd sker cirka 5-6 dagar efter barnets födelse eller 10 dagar efter buken. Det är därför alla unga mödrar har en ökad risk att utveckla inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen.

För närvarande predisponerar vissa faktorer för utvecklingen av endometrit efter förlossningen. De anges i tabellen nedan..

Under graviditet
 • sen manifestation (efter 20 veckor);
 • multipel graviditet;
 • anemi;
 • mycket stor frukt;
 • felställning;
 • polyhydramnios;
 • inflammation i livmoderhalsen, vagina;
 • kirurgisk ingrepp för isthmisk-cervikal insufficiens;
 • infektionssjukdomar under graviditet;
 • förvärring av kroniska åkommor under graviditet;
 • låg placentation, previa;
 • förekomsten av ett hot om avbrott, särskilt permanent;
 • könsinfektioner före förlossningen;
 • placentabbrott.
Under förlossningen
 • utdragen, för tidig födsel;
 • smalt bäcken;
 • svaghet, discoordination - anomalier av förmåga krafter;
 • obstetriska förmåner under förlossningen;
 • kejsarsnitt;
 • manuell kontroll av livmoderhålan;
 • lång (från 12 timmar) utan vatten;
 • ofta (från tre) vaginala undersökningar för att fastställa den obstetriska situationen.
Är vanliga
 • förlossningsålder (upp till 18 och från 30 år);
 • endokrin patologi;
 • närvaron i historien om gynekologiska sjukdomar - inflammation, fibroider osv.;
 • undernäring;
 • dåliga vanor;
 • kejsarsnittets historia;
 • extragenitala sjukdomar i en kronisk form;
 • dåliga levnadsvillkor.
 • Uppkomsten av endometritis är akut, den utvecklas 3-4 dagar efter födseln.
 • Utsläppet blir brunt, grumligt.
 • Purulent urladdning med en grönaktig nyans noteras lite senare..
 • Ett karakteristiskt symptom - utsläpp med en lukt visas efter förlossningen, medan den obehagliga lukten i postpartumutsöndringar, som regel, liknar ruttet kött.
 • Det allmänna tillståndet förvärras - temperaturen stiger till 38-39 grader, svaghet, ökad hjärtklappning, malaise noteras.
 • Resultaten av perifera blodtester indikerar en inflammatorisk process (leukocyterna ökar,).

Detta tillstånd, som regel, manifesterar sig efter att kvinnan hade utskrivits från modersjukhuset.

 • I det här fallet är det viktigt att notera hur många blödningar efter förlossningen - blödning kvarstår till 10-12 dagar.
 • Temperaturen stiger - ibland till feberindikatorer, ibland något.
 • Om en kvinna ignorerar varningsskyltarna blir urladdningen purulent, får en dålig lukt.

Postpartum i någon form är en anledning till sjukhusinläggning. På ett sjukhus genomgår patienten hysteroskopi för att utesluta närvaron av membranrester, morkakor, samt blodproppar eller för att upptäcka deras närvaro. Om någon hittas tas de bort genom vakuumsugning eller curettage..

Diffus tvätt av livmoderhålan utförs också, för vilken antibiotika och antiseptika används. Åtminstone tre sådana procedurer utförs..

Därför är det viktigt att uppmärksamma vad blödning efter förlossning är, hur länge detta fenomen varar. Om vi ​​pratar om normerna för hur mycket blödning går efter förlossningen, bör lochia sluta efter cirka 3-4 veckor.

Om en kvinna inte utövar naturlig utfodring återställs den månatliga cykeln för henne - detta märks av urladdningens natur. Om efter 1-2 månader. efter förlossning blir leukocé rikligt, liknar äggvita, vilket innebär att ägglossning uppstår. Ibland märker en kvinna att perioderna är lite längre än tidigare när hon födde dem. Hur mycket menstruation går beror på kroppens egenskaper, men sådana förändringar är normala.

För närvarande är det mycket viktigt att ta hand om preventivmedel efter födseln, som du definitivt bör prata med din läkare. I det här fallet bör en handlingshandbok inte vara råd från vänner eller ett forum - ett optimalt val av preventivmedel hjälper till att göra en specialist.

Om amning praktiseras, då barnet är en månad gammal, får urladdningen karaktär som slem, inte har en obehaglig lukt. Och under hela perioden med naturlig utfodring ändrar de inte sin karaktär.

En kvinna bör dock vara uppmärksam om en gul urladdning plötsligt dyker upp två månader efter födseln, när lochiaen länge har slutförts. Särskild uppmärksamhet bör ägnas om de vita har en dålig lukt och obehag och klåda kännas i könsorganen. I detta fall ska du genast gå till läkaren.

Läkaren hjälper dig ta reda på varför det finns patologisk urladdning, varför han kommer att ta en smet för att bestämma vaginal mikroflora och sedan förskriva behandling.

Om det inte finns någon förhöjd temperatur, betyder detta troligtvis att urladdning är ett tecken. Men om en kvinna också är orolig för temperatur, smärta i nedre del av buken, kan detta vara ett tecken på inflammation i bihögarna eller livmodern. Därför är det omöjligt att kontakta en specialist i detta fall.

För att livmodern ska dras aktivt och den kommer att återgå till sin normala storlek är postpartumhygien mycket viktigt:

 • Det rekommenderas att du sover på magen så att trycket på livmodern bidrar till dess aktiva sammandragning och stimulering av utloppet av lochia.
 • Du bör omedelbart besöka toaletten så snart en kvinna känner den första trangen, eftersom en full blåsan och en trångt rektum förvärrar livmodersammandragningar.
 • Det är viktigt att byta packningen varannan timme, eftersom lochia är ett lämpligt medium för förökning av patogena bakterier, vilket sedan leder till infektion.
 • Du kan inte kategoriskt använda tamponger just nu..
 • Varje dag måste du tvätta dig själv minst två gånger med kokt vatten eller en svag lösning av kaliumpermanganat.
 • Det är värt att öva gratis matning, applicera barnet på bröstet på begäran, eftersom vid stimulering av bröstvårtorna syntetiseras oxytocin.

Den oundvikliga lochia efter förlossning är sårutflöde från livmodern. Efter graviditeten återställs den kvinnliga kroppen och de skadade väggarna i livmodern läker. Som ett resultat börjar organet återhämta sig och blir i storlek detsamma som före graviditeten. Dess övre yta läker, och fästområdet hos vaginalväggen med morkakan försenas. Således är orsaken till suckers som dök upp efter förlossningen:

 • återställande av livmoderhålan;
 • rengöring av membranen.

Livmodern träder ihop och kastar ut vävnader som är onödiga för den, som har blivit giftiga. Utsläppen liknar menstruationen men består av andra ämnen. Det här är rester av livmoderns foder, korsbenet, placenta-rester, slem från livmoderhalskanalen, blod.

Lochia konsulterar hygienprodukter
menstruationscykel
Utvecklingskomplicerad inverkan

Omedelbart efter leveransen täcker ett stort sår hela livmoderytan. Därför kan blodproppar och blod frigöras. Det är inte värt att oroa sig, för på detta sätt städar kroppen sig själv och regenererar sig själv.

Om lochia skiljer sig från de som borde vara normala, indikerar detta komplikationer efter födseln. Ja, kvinnan är på sjukhuset de första dagarna efter födseln, så läkarna övervakar varaktigheten på fånget. Men sedan släpps hon hem, så hon måste självständigt övervaka urladdningens natur.

Normalt observeras postpartum lochia i 6-8 veckor. Toleranser - 5-9 veckor. Annars måste du träffa en läkare. Du kan se bilderna på Lochia för att veta hur de ser ut efter förlossningen.

Vi fick reda på hur mycket i genomsnitt tiden går lochia efter förra födelsen, men de finns i flera sorter. Deras längd beror också på det..

De förekommer i läkningsprocessen på livmoderns inre yta

Den aktiva fasen varar i cirka tre veckor. Under denna tid, flera typer av urladdning.

 1. Reds. Gå ungefär 3-4 dagar efter att barnet föddes. De orsakar obehag för en kvinna eftersom de är väldigt rikliga. Färgen på urladdningen är ljusröd, eftersom ett stort antal röda blodkroppar - röda blodkroppar - finns i resterna av icke-livskraftiga vävnader. Bruna blodproppar kan också släppas. Tilldelningarna bör upphöra på dag 4. I detta fall byter en kvinna en packning per timme. Om du måste byta ofta måste du ringa en läkare. Efter att ha födt, rådar gynekologen vanligtvis kvinnan om hur mycket tid lochia tar, så det är inte svårt för den väntande modernen att navigera.
 2. Serös. De varar från 4 till 10 dagar och är inte så rikliga som de röda. Färgen på urladdningen är rosa-brun eller brun, eftersom ett stort antal leukocyter finns i de utsöndrade ämnena. Vanligtvis visas röda blodproppar inte längre, och endast sackaros-serös utsläpp observeras.
 3. Vit. De orsakar inte obehag för kvinnor och varar i 20 dagar. Normalt bör urladdningen ske utan blodiga koagler, en skarp lukt. De är gulaktiga eller vitfärgade, nästan genomskinliga, smutsiga..

Om du efter förlossningen vet hur länge lochia kommer att gå ut, kommer du omedelbart att förstå när du behöver kontakta en specialist för att få hjälp. Volymen av utsöndringar börjar minska med tiden och redan vid 3 veckor orsakar de inte obehag, därför är de nästan omöjliga och mycket små i volym. Vanligtvis frigörs den sjätte veckan slem med blodiga impregneringar från livmoderhalsen, kroppen återställer sin vila. Samtidigt beror inte längden på utskrivningen om din första graviditet eller den andra.

Vid komplikationer, kontakta en läkare

Om du med säkerhet vet när tilldelningen av lochia ska upphöra, kommer det att vara lättare att spåra eventuella kränkningar. Boka tid hos läkaren i följande fall.

 1. Tilldelningarna varar för länge eller antalet har blivit ganska stort. Sådan blödning är möjlig på grund av att delar av morkakan förblir i livmodern, så att den inte kan dras normalt. I det här fallet måste kvinnan ta bort den återstående moderkakan på sjukhuset. Förfarandet är smärtfritt på grund av intravenös anestesi.
 2. Blodutflödet har slutat, även om du vet exakt hur många dagar efter den sista födelsen lochia bör gå. Att stoppa urladdningen indikerar en möjlig ansamling av lochia i livmoderhålet. Om de inte tas bort finns det risk för att utveckla endometrit..

Endometritis utvecklas om lochia utsöndras med pus och efter en förlossning och har en obehaglig, skarp lukt. En kvinna märker en försämring av välbefinnandet:

 • nedre buken gör ont;
 • temperaturen stiger.

I detta fall måste du snarast ringa en specialist eller ringa ambulans. Ibland uppträder ostliknande urladdning från slidan. Detta kan indikera uppkomsten av candidiasis. Om du inte läker det finns det risk att utveckla en svår infektion.

Det spelar ingen roll hur lång tid lochia går efter den första eller andra födelsen. Om svår blödning inträffar, ska du omedelbart ringa ambulans. I det här fallet visas kvinnan på sjukhusvistelse.

Endast noggrann uppmärksamhet på din hälsa, övervakning av sekret och snabbt svar på deras förändring hjälper till att undvika allvarliga komplikationer. Det är bättre att spela det säkert och konsultera en läkare igen än att behandlas för obehagliga sår.

Ignorera inte hygienreglerna, som är särskilt viktiga för att framgångsrikt slutförda postpartumperioden.

Ibland händer det också att Lochia först slutade efter förlossningen och sedan började igen. Om det efter två månader sker skarlakansröd ur vagina, kan orsaken vara:

 • återställande av menstruationscykeln;
 • sömmarbrott efter stark känslomässig eller fysisk ansträngning.

När du vet hur länge efter den sista födelsen Lochia kan gå, men plötsligt kommer de tillbaka efter 2-3 månader, måste du titta på deras natur. Ibland kommer resterna av moderkakan eller endometrium ut på detta sätt. Om urladdningen är mörk i färg med koagler, men utan pus och en skarp lugn lukt, bör allt sluta utan komplikationer.

Dessutom, när urladdningen passerar och sedan inträffar igen, finns det risk för att utveckla en inflammatorisk process i livmodern. Endast en läkare hjälper dig här. Han kommer att genomföra en undersökning och ta reda på orsaken till vad som hände. Du kan ha en ny menstruationscykel. Men i värsta fall krävs medicinsk intervention.

Det tredje fasen av arbetet är processen för avstötning av morkaken, som är fäst vid livmodern i livmodern och växer in i kärlen. Efter separering av morkaken kvarstår ett sår med gapande kärl som blöder rikligt. Dessa kärl är stängda endast om livmodern är tillräckligt kraftfull och sammandras regelbundet: sedan komprimerar musklerna effektivt kärlen och stoppar blödningen.

En viss tid måste passera för återställande av den vaskulära väggen, och under denna period visas specifika postpartumutsöndringar, nästan helt bestående av blod, som kallas "lochia".

Blodigt utflöde (lochia) som uppträder efter förlossningen är ett helt normalt tillstånd som återspeglar hälsosamma fysiologiska processer. På den plats där moderkakan befann sig frigörs konstant blod och epitelet avvisas, och tills såret i livmodern läker kan utflödet med blod betraktas som ett naturligt symptom.

Man utesluter emellertid inte möjligheten att patologiskt utflöde efter förlossning, vilket en kvinna lätt kan ta för lochia, uteslutas. I detta avseende är det värt att känna till de kriterier som skiljer normalt utsläpp från patologiska:

 • Kvantitet: omedelbart efter födseln är utsläppet rikligt, upp till 300-400 ml per dag. Från 3-5 dagar minskar antalet gradvis, och om detta mönster bryts kan vi tänka på den smärtsamma karaktären av dessa förändringar.
 • Lochia är luktfri (den första dagen kan en svag lukt av blod kännas, som snabbt försvinner). Utseendet på smidig, söt, syrlig lukt, lukten av ruttna fiskar etc. - en garanterad signal om att en kvinna har en sjukdom.
 • Normal urladdning orsakar inte obehag och irriterar inte slemhinnorna..
 • Förändringen av urladdningen är av strikt iscensatt karaktär: under de första 1-2 dagarna är urladdningen ljusröd och mycket riklig; fram till slutet av den första veckan blir de knappa och mörknar lite, och resten av tiden är slingorna brunaktiga "slag".

Alla andra alternativ för utskrivning efter förlossning kan vara ett tecken på sjukdomen, så det är mycket viktigt att veta de viktigaste skillnaderna mellan normal lochia från patologisk urladdning. Du måste betala ordentlig tid för att övervaka din hälsa under förlossningen: det kan rädda dig från extremt negativa konsekvenser..

Normalt försvinner lochierna i slutet av den första månaden efter födseln, högst en och en halv månad. Naturligtvis är detta mycket individuellt, och de normala villkoren för försvinnandet av sekret för varje kvinna är olika (ja, begreppet "norm" i detta avseende är mycket varierande!).

Samtidigt finns det medelvärden som täcker nästan alla kvinnor: detta är ändå en period på 1-1,5 månader.

Dynamiken i förändringar i arten av utskrivning efter förlossning kan representeras i fem stadier och ordna dem i kronologisk ordning:

 • Ljusröd urladdning, som nästan helt består av oförändrat, "färskt" blod. Dessa sekret är rikliga (jämförbart mer blod släpps än med den mest tunga menstruationen): även specialkuddar måste bytas minst fyra gånger på 12 timmar. Detta steg tar ungefär 2-3 dagar (mindre ofta - upp till 4 dagar).
 • En liten mängd röd urladdning (upp till 7-8 dagar) - sådana lochia orsakar inte längre mycket oro, men kräver fortfarande användning av postpartumkuddar.
 • Efter 7 dagar blir urladdningen knapp, mörkröd eller brun..
 • Tilldelningsperioden för sugande slutar med det faktum att de blir mindre varje dag: I slutändan "smetar" blodet en hel del, och försvinner sedan helt.

Vad som kan förändras i urladdningens natur, så att de kan kallas patologiskt, har sagts ovan. Och här är varför detta kan hända?

Om lochia slutar för tidigt (före 4-5 veckor), kan detta indikera livmoderkramp och stängning av livmoderhalskanalen. Det är mycket viktigt att förstå att det inte finns något bra i detta! Det avvisade epitelet och blodet samlas i livmoderhålet utan en väg ut - detta skapar ideala förutsättningar för multiplikation av olika patogena mikroorganismer.

Ett annat alternativ är tvärtom långvarig ansvarsfrihet. Anledningen till detta kan vara:

 • Ofullständig avstötning av moderkakan och kvarhållning av någon del av den i livmoderhålet.
 • Godartade och maligna neoplasmer i livmodern och bilagorna.
 • Blodkoagulationssjukdomar med en tendens till blödning.
 • Förändringar i livmoderns position, främst dess avböjning tillbaka.

Om lochia aldrig har förändrat sin färg (inom en månad är det starkt rött), eller om den röda urladdningen visas igen efter att de försvunnit, bör du tänka på blödning i livmodern.

Livmoderblödning, oavsett vad det är, är ett farligt tillstånd. Funktioner i väggarna i livmodern och blodkärlen leder till massiva blödningar: i vissa fall släpps så mycket blod att en kvinna dör av blodförlust (såvida hon naturligtvis inte lagts in på intensivvården och hon inte överfördes med blodprodukter).

Du måste komma ihåg att menstruationen inte visas omedelbart efter förlossningen, och om ditt barn ammas kommer det inte att finnas någon menstruation förrän det ögonblick du slutar mata. Detta är den så kallade "laktational amenorrhea".

Om du inte har slutat amma, och menstruationen redan har dykt upp, är det troligtvis någon form av blödning. Kontakta din gynekolog för en undersökning: i en sådan situation är det nödvändigt att fastställa orsaken till fläcken och genomgå behandling.

Övervaka noggrant hur urladdningen förändras efter förlossningen. Det rekommenderas att använda packningar som är luktlösa - det hjälper dig mycket att observera.

Vad betyder en förändring i lukten av lochia? Troligtvis är det en infektion. Beroende på vilken flora som påverkar livmoderns slemhinnor kommer lukten att variera: från en söt fräsch till lukten av ruttna fiskar.

Det är mer urladdning under inflammation. Även om lochia nästan har slutat kan volymen öka igen. Samtidigt förändras också urladdningens konsistens: de kan vara antingen flytande eller tätare..

Det finns andra tecken på att det finns inflammatoriska processer i livmoderhålan eller i bilagorna. Först och främst är detta smärtsyndromet som åtföljer inflammation: smärta är som regel lokaliserad i nedre del av buken och kan stråla (spridas) till regionen i nedre delen av ryggen, höfter, etc..

Inte mindre viktiga är de allmänna symtomen, som tillsammans med sekretioner och smärta indikerar en inflammatorisk sjukdom. Dessa är de så kallade "allmänna förgiftningstecken": huvudvärk, svaghet, dåsighet. Kroppstemperaturen stiger, vilket inte är typiskt för icke-inflammatoriska förändringar i de kvinnliga könsorganen.

Överflödigt blodutflöde efter förlossning (lochia) är en normal fysiologisk process. Till en början medför blödning av postpartum en stor besvär för en kvinna. Men närvaron av Lochia är snarare en fördel än skada på den kvinnliga kroppen. Tack vare lochia rengörs livmoderhålan.

Låt oss ta reda på vad som bör vara utskrivningen efter födseln i normen och vad som kan indikera patologi. Och svara också på frågan: hur mycket är utskrivningen efter förlossningen.

Faktum är att på platsen där morkaken fästs till livmodern, efter frigöringen av morkakan, bildas ett öppet sår. Blodkärlen som kopplade livmodern och morkakan avvisas och kommer ut under påverkan av livmodersammandragningar. Postpartum-urladdning består av blod, blodproppar, plasma och livmoderhalsslem.

Under de första två timmarna efter barnets födelse är blödningen mycket blödande. Därför är en kvinna i arbetet under övervakning av medicinsk personal. Omedelbart efter födseln tappar en kvinna 400-500 ml blod. Vid denna tidpunkt övervakar sjuksköterskorna kvinnans tillstånd och ber om att tömma urinblåsan på egen hand eller med en kateter. Eftersom en full blåsan förhindrar effektiv samverkan av livmodern.

Postpartum-urladdning fortsätter tills fullständig läkning av sårytan och epitelisering av livmoderhålan.

Blödning av postpartum bör inte ge smärta

Lochia är ett viktigt steg under postpartum. Beroende på deras tillstånd, bestäm hur processen för restaurering av puerpera.

Gradvis förändras färg, kvantitet och kvalitetsegenskaper för utmatningen efter födseln.

 • De första 2-3 dagarna efter blödning är ganska riklig. Markera skarlakansröd. Blodproppar efter födseln är också vanliga. Du bör inte vara rädd för intensiteten av urladdningen de första dagarna efter födseln. På grund av de aktiva sammandragningarna av livmodern pågår reningsprocessen. Tvärtom, om antalet sugande plötsligt minskade, bör du rådfråga en läkare. Kanske en blodpropp blockerade livmoderhalsen eller det finns en böjning av livmoderhalsen.
 • Efter en vecka minskar mängden utsläpp. Gåsens färg är rödbrun, ibland med en blandning av slem. Kan likna blödning under menstruationen.
 • Efter två veckor blir urladdningen gulaktig och utstryk som under de senaste dagarna av menstruationen. Denna färg beror på det stora antalet vita blodkroppar i blodet sedan läkningsprocessen.

Under plötsliga rörelser eller när du går ur sängen kan blödningen intensifieras. När det gäller kejsarsnitt är utskrivningen som regel inte så aktiv och håller längre. Sedan förskrivs puerperas läkemedel för att minska livmodern, till exempel oxytocin.

Om en kvinna inte ammar, äger ägglossningen i genomsnitt en månad eller två efter födseln. Under vilka det är utsläpp, liknande äggvita, som varar i 2-3 dagar. Och 14 dagar efter ägglossningen börjar menstruationen. Och den tidigare menstruationscykeln återställs.

I händelse av att mamman ammar, inträffar menstruation inte under hela ammeperioden, förrän HBs slut.

En särskilt brådskande fråga för unga mödrar: hur lång tid går utskrivningen efter förlossningen. Den genomsnittliga varaktigheten är 30-40 dagar. Denna tid räcker för att återställa livmoderns epitel. Tidpunkten är dock mycket individuell..

Det beror på flera faktorer:

 • hur var graviditeten
 • hur var födelsen
 • hur aktivt livmodern samlas
 • leveransmetod: kejsarsnitt eller naturlig födsel
 • Ammar mamma

Hos ammande mödrar slutar postpartum lochia snabbare än hos dem som vägrat GV. Under bröstsugning frigörs en stor mängd hormonet oxytocin, vilket bidrar till den aktiva sammandragningen av livmodern.

Video: Kommentar från en förlossningsgynekolog om temat för den tidiga och sena postpartumperioden. Om de första dagarna för en ung mamma, hennes personliga hygien och sekret.

Om blodutflödet varar mer än två månader eller mindre än två veckor, är detta ett tillfälle att uppmärksamma urladdningens natur: deras färg, lukt och sammansättning. Kanske utvecklingen av den patologiska processen.

En kvinna som just har födt måste noga övervaka hennes välbefinnande och arten av utskrivningen.

Du måste se en läkare i följande fall:

 1. Om den blodiga urladdningen plötsligt stannade en vecka efter födseln. Detta är inte en anledning till glädje. Kanske en blodpropp täppt liv i livmoderhalsen eller livmodern dragit sig dåligt. Så inuti bitarna av fostermembranen kunde finnas kvar. I detta fall utförs ytterligare stimulering av livmoderkontraktioner med oxytocin. I vissa fall manuell rengöring eller med en vakuumavsugare.
 2. Utsläpp efter födseln med en obehaglig lukt. Sur, fiskig eller lukten av råtta - i ett ord, fetid - kan prata om patologi. Det kan vara en infektion, vaginal dysbios eller kolpit.
 3. Smärta i nedre del av magen tillsammans med utflöd av fetid kan indikera endometrit. Endometritis är en inflammation i livmoderslimhinnan. Kroppstemperaturen kan vara förhöjd. Man bör dock komma ihåg att postpartumfeber också kan vara förknippat med etablering av amning. Den första rusan med mjölk inträffar ofta med en ökning av kroppstemperaturen.
 4. För gul urladdning kan vara normen, men kan indikera förekomsten av pus i kompositionen.

Om utsläpp med en obehaglig lukt stör en kvinna efter förlossningen är det bättre att spela det säkert och rådfråga en läkare. Detta kan indikera infektion i födelseskanalen eller det faktum att bitar av morkakan kan förbli i livmoderhålet.

I något av dessa fall bör du träffa din läkare för ett smutsprov eller ultraljudssökning. Som regel släpps kvinnan som födde ut från förlossningssjukhuset först efter ett ultraljud i livmoderhålet. Endast i det här fallet kan du vara säker på att livmoderkaviteten har rensat för blodproppar och membran.

Ibland finns det svart urladdning. Du behöver inte få panik - detta är normen och beror på hormonella förändringar i kroppen.

Efter avbrytande av urladdning krävs en rutinundersökning av en gynekolog

 • Utskrift efter födseln är en gynnsam miljö för utveckling av patogena bakterier. Därför är det viktigt för en ung mamma att känna till några funktioner i personlig hygien efter förlossningen. Då rensas livmoderns hålighet säkert från sugerna och kvinnan undviker komplikationer.
 • Efter varje besök på toaletten måste du tvätta dig själv, och det är lämpligt att göra detta utan att använda kosmetika med dofter. Babytoaletts tvål är bra. Rörelse måste vara framifrån.
 • De första dagarna efter födseln är det bättre att använda sterila blöjor istället för kuddar.
 • Packningar måste bytas varannan timme. I det här fallet kan du inte använda speciella kuddar med stora förlossningar, men de som du är van vid att använda under menstruationen är bara några droppar större. Speciella nättrosor håller dynan väl och ger god luftcirkulation.
 • Dusch inte och ta ett bad. Använd bara duschen, åtminstone under de första veckorna efter födseln.
 • Använd inte vattpinnar i något fall. Urladdningen ska gå ut.
 • Under de första dagarna efter födseln sover du oftare på magen. Detta bidrar till aktiv sammandragning av livmodern och passagen av lochia.
 • Töm urblåsan och tarmen oftare. Annars trycker organ på livmodern och stör den normala sammandragningen..
 • Du kan starta sexlivet först efter upphörandet av sekretess.

Användningen av tamponger ökar risken för infektion i födelsekanalen

Blödning av postpartum är en vanlig fysiologisk rengöringsprocess efter förlossningen. Och ju mer aktiv denna process är, desto bättre och snabbare kommer livmodern att återgå till dess före graviditetstillstånd. Kvinnans uppgift är att övervaka förändringar i färg, lukt och antalet lochia. Och vid eventuella avvikelser, kontakta en läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fortune-telling: beprövade metoder för kvinnor

Idag finns det många sätt att öppna din framtids gardin för att berätta förmögenheter. Ett av de populära sätten du kan ta reda på framtiden är att berätta förmögenheter genom menstruation....

Orsaker och konsekvenser av korta perioder på 1-3 dagar

Menstruationscykeln är en viktig indikator på kvinnors hälsa. Den visar kroppens beredskap och förmåga att bli gravid. För korta perioder indikerar ett fel i reproduktionssystemet....

Menstruation med klimakteriet

Menopaus är en naturlig period i en kvinnas liv där produktionen av kvinnliga könshormoner av äggstockarna minskar. De flesta kvinnor möter obehagliga manifestationer av klimakteriet: menstruations oregelbundenhet, värmevallningar, humörsvängningar, viktökning....