Amenorré

Blödning

Amenorré - frånvaron av menstruation i 6 månader eller mer. Amenorré är inte en oberoende diagnos, utan ett tecken som indikerar anatomiska, biokemiska, genetiska, fysiologiska eller mentala störningar.

När en flicka fyller 16 år och inte har någon menstruation kan hon ha primär amenoré. När en kvinna som har menstruation men saknar dem tre gånger i rad, har hon sekundär amenoré. Amenorré förekommer under vissa omständigheter, inklusive under graviditet, amning (amning amenorré) och klimakteriet.

Sekundär amenoré är vanligare än primär amenoré.

Orsaker till förekomst

Primär amenoré kan bero på:

 • dysgenes av gonader (underutveckling av gonaderna);
 • Shereshevsky-Turner syndrom (leder till utveckling av amenoré hos 1 av 2500 nyfödda flickor);
 • medfödd hypopituitarism;
 • missbildningar av fostrets organ i reproduktionssystemet (till exempel genom sammandragning av vaginalkanalen);
 • tumörer i centrala nervsystemet, i synnerhet den hypotalamiska hypofysregionen;
 • psyko-emotionell svår stress;
 • felaktig, undernäring av en tonåring;
 • överdriven fysisk aktivitet.

Sekundär amenorré orsakas vanligtvis av:

 • syndrom av resistenta utmattade äggstockar (detta är den främsta orsaken till denna patologi);
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • förvärvad hypopituitarism;
 • utmattning (brist på kroppsvikt) eller omvänt en fetma hos en kvinna;
 • sjukdomar i det endokrina systemet i dekompensationsstadiet.

På grund av olika skäl, i kvinnans kropp, störs processerna för syntes och utsöndring av kvinnliga könshormoner i blodet, i samband med att menstruationscykeln störs upp till absolut frånvaro av menstruation.

Klassificering

Om det bokstavligen översätts från det grekiska språket, betyder denna sjukdom förnekande - "månad" och "flöde". I enklare termer är detta frånvaron av menstruation hos kvinnor. Men denna sjukdom kallas inte bara frånvaron av menstruation, utan en lång frånvaro, som överstiger sexmånadersperioden, bland de företrädare för den rättvisa halvan som är över sexton år gamla, men yngre än fyrtiofem. Denna sjukdom visar att en funktionsfel har inträffat i den kvinnliga kroppen. Dessa störningar inkluderar emotionell överbelastning, psykologiskt tillstånd och biokemiska processer.

Beroende på orsaken till och mekanismen för utveckling skiljer man varianter:

 1. Falsk amenoré. Denna typ kan tillskrivas till exempel när menstruationsprocessen pågår normalt, men av en eller annan anledning lämnar blodet inte kroppen. Detta kan till exempel vara en slags medfödd patologi såväl som avvikelser förvärvade i processen med livet. Ett ganska slående exempel på detta är tillväxt av jungfruoljor eller vagina. Här talar vi om förvärvade mekaniska hinder. Vissa avvikelser kan diagnostiseras endast med hjälp av ultraljud, i vilket fall som helst definieras ordet "mekanisk".
 2. Sann amenorré är bristen på en månatlig cykel hos flickor. Här manifesteras frånvaron av menstruationscykeln, men utan synliga hormonella tecken och förändringar i reproduktionssystemet. En kvinnas förmåga att bli gravid är helt förlorad.
 3. Fysiologisk amenorré kallas frånvaron av en cykel på grund av olika åldersrelaterade avvikelser. Avvikelser kan förekomma både under uppväxten av kroppen, och i slutet kan sjukdomen manifestera sig och sluta av sig själv. Här talar vi inte om sjukdomen, eftersom det är helt normalt. Till exempel förlorar vissa kvinnor sin förmåga att cykla under amning. Eller efter graviditeten, medan kroppen återhämtar sig.
 4. Patologisk amenoré är den allvarligaste typen av amenoré. Här talar vi om en kränkning i kroppen. I detta fall kan reproduktionsförmågan försvinna helt. Oftast händer detta hos de flickor som aldrig har haft en månatlig cykel, det vill säga unga eller tvärtom medelålders kvinnor. Överträdelser är både funktionella och organiska..

symtom

De viktigaste symtomen på alla typer av amenoré är fullständig frånvaro av menstruation och oförmågan att bli gravid, det vill säga infertilitet. Det finns också ett antal relaterade symtom:

 • brist på menstruation
 • förlust av graviditet
 • vegetativ dysfunktion (överdriven svettning, hjärtklappning)
 • fetma (cirka 40% av patienterna)
 • tecken på märgning, dysfunktion i sköldkörteln eller binjurarna
 • tecken på ett överskott av androgener - manliga könshormoner (ökad fet hud, akne, överdriven hårväxt).

Sekundär amenoré hos 4 av 5 patienter åtföljs av vasomotoriska störningar, nervsystemets störningar (irritabilitet, dåligt humör), minskad sexuell lust och smärta i könsområdet under samlag. För den primära formen av denna patologi är sådana symtom inte karakteristiska.

I vissa sjukdomar förekommer specifika kliniska tecken som är karakteristiska för dem. Särskilt:

 • tumörer som producerar ett stort antal manliga könshormoner manifesteras av hirsutism (överdrivet kvinnligt kroppshår);
 • hyperprolaktinemi (ökad koncentration av prolaktin i blodet) åtföljs av att mjölk från mjölkkörtlarna löper ut (detta kallas "galaktoré");
 • Shereshevsky-Turner syndrom kännetecknas av ett speciellt utseende hos patienten, hennes låga tillväxt, och så vidare...

Hos kvinnor som lider av polycystiskt äggstocksyndrom är en spontan återställande av reproduktionsfunktionen ganska trolig - ägglossningen verkar på egen hand, patienten blir gravid. Detta händer hos 1-2 kvinnor av 20, även med en lång erfarenhet av sjukdomen.

Diagnostik

Oberoende bestämmer orsakerna till frånvaron av menstruation är endast möjliga i fall av fysiologiska processer - postpartum (med amning) amenorré, under graviditet, klimakteriet eller till och med barndomen. Annars kan bara en specialist räkna ut det och först efter en allvarlig och ofta dyr undersökning. Nästan alltid följande.

 • Hormonstest för amenoré. Först bestäms könsorgan (östrogener, gestagener, androgener samt hypofys- och hypotalamhormoner (LH, FSH, prolaktin), sköldkörteln (TSH, T3, T4), binjurarna (kortisol, DHEA). Du kan studera antimullerhormonet, som återspeglar "Lager" av ägg.
 • Bekken ultraljud. Studien hjälper till att identifiera missbildningar, ansamling av vätska i livmoderhålet (till exempel med förträngning av livmoderhalskanalen), jag har också äggstocksfunktion i amenoré.
 • CT eller MRT. Utförs för att bestämma strukturen i hypofysen, identifiera dess tumörer.
 • Karyotypering. En metod för att bestämma mänsklig genetisk data, som till exempel anges i celler är XX, XU eller endast en kromosom X.
 • laparoskopi Det utförs mindre ofta för diagnostiska ändamål, eftersom detta är en invasiv procedur. Vid utförande är det möjligt att ta en del av vävnaden för efterföljande undersökning.
 • Hysteroskopi. Det utförs för att eliminera en mekanisk hindring i vägen för menstruationsblod, till exempel med vidhäftningar i livmoderhålet (Ashermans syndrom), förträngning eller begravning av livmoderhalsen.
 • Funktionella tester. Deras väsen ligger i det faktum att ett koncentrat av hormoner (FSH, LH eller östrogen) injiceras i blodet och sedan övervakas reaktionen i kroppen, varigenom man kan bedöma skadan.
 • Andra specialister. För ytterligare diagnos krävs ofta undersökningar av en ögonläkare, neurolog, endokrinolog, terapeut.

Vid sekundär amenoré är allmänna test viktiga - blod, urin, biokemiska. Så du kan utesluta metaboliska sjukdomar (till exempel diabetes), kroniska inflammatoriska processer.

Förutom en allmän och speciell undersökning är studien av höjd, vikt, kroppstyp och karaktären av menstruationsfunktionen betydande innan problem uppstår. Många patologier som kännetecknas av amenorré har uppenbara fenotypiska manifestationer (extern). Till exempel eunukoidfysik (höga, långa armar och ben), eller en tendens att vara överviktig och stuntad.

Hur man behandlar amenoré?

Behandlingen framgångsrikt beror först på patologin som orsakade amenorré. Mycket ofta är behandlingen ineffektiv, särskilt i fall av primär amenoré. Om amenorré orsakas av en organisk orsak, såsom en tumör eller adenom, indikeras kirurgisk behandling. För att återställa kommunikationen mellan hypofysen och äggstockarna utförs hormonbehandling. För alla typer av amenoré rekommenderas en allmän förstärkande behandling inklusive vitaminer och fysioterapi..

Följande behandlingar används beroende på orsaken som orsakade amenoré:

 • korrigering av den hormonella bakgrunden med mediciner;
 • behandling av hormonella sjukdomar som orsakar sekundär amenoré;
 • hormonell korrigering hos tonåringar;
 • behandling av tidig menopaus.

Användning av läkemedel

Det måste förstås att korrigering av den hormonella bakgrunden endast utförs efter 6 månader av en fullständig frånvaro av menstruation och endast efter samråd med en gynekolog. Behandlingsregimen beror också på kvinnans önskan att bli gravid i framtiden. Idag finns det ett brett utbud av olika syntetiska och naturliga läkemedel som kan återställa den hormonella bakgrunden och normalisera menstruations- och reproduktionsfunktioner..

Läkemedlets namn och verkningsmekanismAnvändningsläge
Cyclodinone. Normaliserar nivån på könshormoner. Eliminerar hyperprolaktinemi. Leder till normalisering av förhållandet gonadotropa hormoner.Inuti 1 tablett en gång om dagen, på morgonen.
Dufaston. Påverkar selektivt endometriet och förbereder det för normal funktion..Inuti 5 mg två gånger om dagen, från 11 till 25 dagar i cykeln.
Parlodel. Blockerar utsöndring av prolaktin. Återställer menstruationscykeln och ägglossningen.Inne på 1,25 mg 2-3 gånger om dagen.
Klomifen. Specifik bindning till östrogenreceptorer i hypothalamus och hypofysen, vilket leder till ökad utsöndring av hypofysegonadotropinhormoner.Inuti 50 mg en gång dagligen före sänggåendet.
Utrozhestan. Ökar produktionen av gonadotropa hypofyshormoner och främjar bildningen av ett normalt endometrium.Det väljs separat i varje enskilt fall..

Behandling av hormonella sjukdomar som orsakar sekundär amenoré

Hormonbehandling börjar med att klargöra orsakerna till sekundär amenoré. Som regel är denna orsak en neuroendokrin sjukdom som inte är direkt relaterad till reproduktionssystemet..

Behandling av hormonella sjukdomar som orsakar sekundär amenoré:

 • Polycystiskt äggstocksyndrom. Vid diagnos av polycystiskt äggstocksyndrom, tillämpar de en kombinerad behandlingsplan. I det första steget förskrivs metformin i en dos av 1000 - 1500 mg per dag. Detta läkemedel kan förbättra vävnadskänsligheten för glukos. Antagningstiden är 4 till 6 månader. I det andra steget, om patienten har en önskan att bli gravid, stimuleras ägglossningen. För detta förskrivs klomifen från 5 till 9 dagar av en cykel på 50-100 mg per dag. Clomiphen är en representant för en grupp syntetiska antiöstrogener och kan öka produktionen av gonadoliberin. Gonadoliberin leder i sin tur till ökad produktion av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner, som förbereder follikulära apparater för ägglossning.
 • Sköldkörtelsjukdom. Om det finns en reducerad koncentration av sköldkörtelhormoner i blodet (hypotyreos) utförs hormonbehandling med hjälp av syntetiska sköldkörtelhormoner (triiodothyronine, tyroxin, thyroidin). Med hypertyreos (tyrotoxikos) syftar terapi till att minska produktionen av sköldkörtelhormoner. I detta fall används tyreostatiska läkemedel (tiamazol eller propyltiouracil). I varje enskilt fall väljs behandlingsregimen individuellt baserat på resultaten av ett EKG (elektrokardiogram), laboratorieblodtester samt patientens subjektiva känslor. Det är värt att notera att korrekt dietterapi är viktigt vid behandlingen av sköldkörtelpatologi.
 • Binjurar sjukdom. Itsenko-Cushings sjukdom eller adrenal kortikal hyperplasi behandlas med reserpin 1 mg per dag under 4 till 6 månader. Detta läkemedel hämmar den adrenergiska effekten av katekolaminer (kroppsvävnader blir mindre mottagliga för adrenalin och noradrenalin). Innan du använder detta läkemedel utförs strålbehandling i hypofysregionen (gamma- eller protonterapi) preliminärt. Om behandlingen inte var effektiv, använd läkemedlet kloditan som blockerar produktionen av binjureshormoner. Chloditan ordineras med 100 - 500 mcg / kg, och därefter ökas dosen gradvis.

Behandling av tidig menopaus

Behandling av tidig menopaus utförs med hjälp av hormonersättningsterapi. Som behandling föredrar de att använda läkemedel av naturligt snarare än syntetiskt ursprung. I de flesta fall bör du utnyttja monoterapi med östrogen. Behandlingen utförs fram till den naturliga klimakteriet. Gynekologen väljer läkemedlet och doseringen individuellt, styrd av resultaten av analyser av könshormoner, hormoner i hypotalamus och hypofysen, samt användning av andra laboratorie- och funktionella studier som hjälper till att identifiera orsaken till kränkningen. Denna terapi återställer inte bara menstruationsfunktionen utan minskar också risken för vegetativa störningar och osteoporos.

Hormonell korrigering hos tonåriga barn

Korrigering av den hormonella bakgrunden hos tonåriga barn utförs först efter att identifiera orsaken som ledde till den primära amenoréen. I de flesta fall (upp till 40%) är orsaken till primär amenoré en kränkning av hypothalamisk-hypofyssystemet.

Hormonala läkemedel används för följande patologier:

 • Missbildningar av gonaderna. Behandling i samband med äggstocksavvikelser, som regel, beror på användningen av en kombination av östrogener och progestiner (steroidhormoner som är nödvändiga för att upprätthålla det normala funktionella tillståndet i endometrium). I de flesta fall använder de läkemedlet femoston 1/5, vilket har visat sig väl. Detta läkemedel normaliserar östrogennivåer och återställer också den normala förloppet för menstruationscykeln. Det bör noteras att korrigering av den hormonella bakgrunden under gonad dysgenes utförs först efter den genetiska bestämningen av karyotypen (bestämning av den kompletta uppsättningen av kromosomer). Om karyotypen innehåller den manliga kromosomen Y utförs en bilateral ovariektomi (avlägsnande av äggstockarna). Det konstaterades att närvaron av Y-kromosomen i den kvinnliga karyotypen i de flesta fall leder till en malig tumör i äggstockarna. Denna operation bör utföras upp till 20 - 22 år..
 • Nedsatt funktion av hypothalamic-hypofyssystemet. Närvaron av funktionella störningar i hypothalamisk-hypofyssystemet leder till hypogonadism. Hypogonadism leder i sin tur till en försening av den sexuella utvecklingen. För att kompensera för dessa kränkningar tillgodoser hormonersättningsterapi. Läkaren väljer den nödvändiga behandlingsregimen i varje enskilt fall. Som regel är valet monoterapi (behandling med ett läkemedel) med östrogener eller en kombination av östrogener och progestiner.

Folkrättsmedel

I vissa fall kan behandling av amenoré med folkemedel också vara effektiv. Det är emellertid mycket viktigt att inte utöva sådan terapi utan föregående avtal med din läkare. För att behandling med dessa metoder ska ge ett positivt resultat, bör du veta exakt vilket skäl som provocerade förekomsten av amenoré. För behandling av amenoré kan du använda avkok av vissa örter och växter. En god effekt kan erhållas genom att konsumera ett avkok av benblad under flera veckor i rad. Du måste dricka buljongen före måltid, två gånger om dagen.

En gång om dagen kan en kvinna dussa med nypressad vitkålssaft. Förfarandet görs bäst före sänggåendet. Du kan förbereda ett fotbad genom att lägga till två matskedar vinäger, havssalt och senapspulver i varmt vatten. 20-minutersbad tas morgon och kväll.

Traditionell medicin rekommenderar också användning av kryddnejlika. För att förbereda den på 1 liter vatten, måste du ta 40 blomma kryddnejlika. Blandningen måste kokas tills dess. Tills hälften av vätskan avdunstar. Ursprungligen tas buljongen i små doser - tre gånger om dagen, en matsked. Senare kan dosen ökas.

Med amenorré kan du också ta en avkok av lökskal. Det kan beredas genom att koka det vattentäta skalet på låg värme tills det blir mörkt. Drick avkok två gånger om dagen före måltider, ett glas.

Du kan också prova behandling med vattpinnar som är blötläggna i kamomillolja eller rosenbärsjuice. Sådana tamponger placeras i slidan om natten.

Amningsterminoré

Detta är en speciell typ av menstruations oregelbundenheter, som inte är en patologi, inte indikerar någon sjukdom i kvinnans kropp.

Amning med amning uppträder under amning, men under förutsättning att barnet uteslutande får modersmjölk, utan att dosera med vatten, kompletterande livsmedel och kompletterande livsmedel, samt i frånvaro av en längre period utan matning (det vill säga en kvinna matar barnet på begäran och även om skulle 1-2 gånger under natten).

Konstant sugande av ett barn av mammas bröst undertrycker ägglossningen i kroppen, vilket innebär att det bryter mot menstruationscykeln, vilket förhindrar graviditetens början. Detta är en pålitlig, enkel, utan biverkningar, fysiologisk skyddsmetod, vars effektivitet dock minskar kraftigt från det ögonblick andra livsmedel införs i barnets diet (efter sex månader).

Frågor och svar från läkaren

1) Vid 14 stoppade mina perioder efter en kraftig viktminskning. Ökat vikt, menstruationen dök upp igen. Nu vill jag bli gravid, men det fungerar inte. Kan detta vara en följd av amenoré?

 • Varje kvinna har en chans att bli infertil, detta är inte nödvändigtvis relaterat till amenorré tidigare. En annan sak är en skarp orsakslös viktminskning - det kan tala om förekomsten av endokrina sjukdomar som inte tillåter dig att bli gravid. Du måste kontakta en gynekolog om du inte kan bli gravid inom ett år av regelbunden sexuell aktivitet utan skydd.

2) Jag började min period, men slutade nästa dag, efter det finns det ingen månad redan. Vad kunde det vara?

 • Gör ett graviditetstest, detta kan indikera ett hot om missfall i de tidiga stadierna eller ovariell dysfunktion. I alla fall måste du gå till gynekolog.

3) Hur länge varar amenorré efter förlossningen?

 • Det beror på om du ammar. Hos kvinnor som inte ammar kan menstruationscykeln återhämta sig inom 6-8 månader, och hos ammande kvinnor på några månader eller till och med ett år. Allt detta är en variant av normen..

4) Jag är 38 år, menstruationen har varit borta i ett år nu. Tecken på klimakteriet bryr sig inte, jag vill inte föda. Måste jag behandlas?

 • Det är nödvändigt att behandlas. Tidig klimakterium kan leda till allvarlig sjukdom..

5) Jag har polycystiskt äggstocksyndrom. I flera år har jag framgångsrikt behandlats för infertilitet med hormoner, men det har ingen effekt vad jag ska göra?

 • Troligtvis får du en kirurgisk stimulering av ägglossningen eller så måste du ta artificiell insemination. Hur som helst bör din läkare bestämma taktiken för behandling.

6) Jag är 16 år och det finns fortfarande ingen menstruation. Kan jag ha sex?

 • Du kan, men också behöva besöka en gynekolog och ta reda på orsaken till frånvaron av menstruation.

7) Kan det finnas amenorré från långvarig användning av hormonella preventivmedel?

 • Ja Kanske. Detta är en sällsynt biverkning av hormonella preventivmedel när ovariehypertrofisyndrom utvecklas. Det är nödvändigt att sluta ta hormoner, menstruationsfunktionen kommer att återhämta sig själv några månader efter avbrottet.

8) Är det möjligt att bli gravid under amning om det inte finns några perioder?

 • Amning med amning är en opålitlig preventivmetod, så graviditet är möjligt, även om du ännu inte har menstruation.

Prognos

Prognosen för amenoré hos kvinnor är gynnsam för livet. Möjligheten att bli gravid och få ett friskt barn i framtiden beror på typen av menstruations oregelbundenhet, liksom orsaken. Med utvecklingen av väsentlig primär amenoré är prognosen för att återställa det funktionella tillståndet för kvinnans reproduktiva system tvivelaktig.

Eftersom den patologiska processen ofta åtföljs av irreversibla komplikationer, särskilt infertilitet till spädbarn, är den enda möjligheten för en kvinna att bli gravid och fostra ett barn användning av modern reproduktionsteknologi. En av dem är IVF - in vitro-befruktning.

Jag tänkte att detta är lycka när det inte finns några perioder. Det visar sig att detta inte ens är fallet. Tvärtom, jag har många perioder och vilda smärtor. Fram till nyligen väntade hon en period som avrättningar. Jag deltog inte ens på en föreläsning på sådana dagar. och nyligen uppmanades jag att ta på mig före månadsvis unispasis. Det verkar som om det inte finns något i det, drotaverinum (samma no-shpa) och paracetamol. Men du tror inte, sedan dess har jag aldrig haft magont i alla mina perioder. Det viktigaste är att gissa i tid, även om du inte gissar kommer det fortfarande att hjälpa. Men en timme måste vara tålamod.

Vad är amenorré hos kvinnor och hur man behandlar det?

Om vad amenorré är hos kvinnor och vad som är de främsta orsakerna kommer vi att berätta idag på den vackra och framgångsrika webbplatsen för kvinnor.

När ställs denna diagnos??

Med amenorré har kvinnor inte menstruation, därför förlorar de möjligheten att bli gravida, eftersom de inte har ägglossning. Det vill säga amenoré är ett tillstånd där det inte finns någon menstruation hos kvinnor i fertil ålder.

 • Om amenorré förekommer under klimakteriet eller under graviditeten, finns det ingen anledning att oroa sig.
 • Om det finns ett fel i menstruationscykeln vid fertil ålder, och menstruationen inte inträffar i mer än 6 månader, måste du leta efter en anledning för att lösa problemet.

Huvudmålet med behandlingen är att återuppta menstruationscykeln och återställa fertiliteten.

Amenorré är indelad i typer, beroende på om kvinnan har haft menstruation tidigare eller inte.

 • Om en flicka aldrig har haft en menstruation efter att hon fyllt 16 år, diagnostiseras primär amenoré. Denna patologi är inte vanlig.
 • Om menstruationen inträffade minst en gång och sedan försvann, diagnostiserar de sekundär amenoré. Jag diagnostiserar den här typen i de flesta fall.

Amenorré är inte en sjukdom. Detta är ett av symptomen på genetiska, gynekologiska, emotionella, biokemiska brister i hela organismen..

Vilka sjukdomar kan orsaka amenoré?

Primär amenoré kan vara vid sådana sjukdomar:

 • Brist på livmodern;
 • Fusion av jomfruhänder;
 • Anomalier vid bildandet av kvinnliga könsorgan;
 • Hormonella störningar;
 • Fördröjning i sexuell utveckling;

Orsakerna till sekundär amenoré är:

 • Graviditets- och amningstiden (i detta fall krävs ingen behandling);
 • Menopaus och klimakteriet (även ingen behandling krävs);
 • Gynekologiska sjukdomar förknippade med hormonstörningar;
 • Patologi för könsorganen;
 • Fel i sköldkörteln;
 • Problem med binjurarna;
 • Stressande situation eller känslomässig chock;
 • Plötslig viktminskning eller viktökning;

Effektiviteten av behandlingen av amenoré beror på aktualiteten för att kontakta en läkare och ett korrekt utvalt behandlingsprogram. Det viktigaste är att läkaren fastställer orsaken som orsakade detta tillstånd.

Primär amenoré: funktioner

Kom ihåg att diagnosen primär amenoré görs om flickan aldrig har haft menstruation. Om flickans äggstocksfunktion bevaras, det vill säga ägget produceras, men det inte finns något menstruationsflöde, kan orsaken till amenoré vara medfödda hinder: smälta jungfruhinnor eller vidhäftningar, ärr på könsorganen, speciellt i strukturen i könsorganen (böjning, böjning, etc.)

Funktioner i manifestationen

Före puberteten manifesterar sig inte denna patologi. Flickan utvecklas fysiskt normalt. Problem uppstår när hennes period bör börja. I detta fall börjar den månatliga urladdningen att samlas i livmodern och sträcker dess väggar - de kan inte gå utanför på grund av problem i anatomiska strukturen i könsorganen. Flickan upplever skarpa smärta i nedre del av buken, kramper, uppblåsthet. Med allt detta har hon fortfarande föregångarna till sina perioder: inför sin menstruation kan hennes bröstkärna, magvärk etc..

Om du inte konsulterar en läkare i tid kan konsekvenserna vara mycket allvarliga. Faktum är att tjejens perioder går som vanligt, men går inte utanför - de samlas i livmodern. Som ett resultat tjocknar endometrialskiktet, vidhäftningar, tillväxter, tumörer uppträder - urladdningen sätter sig bara på väggarna, äggledarna etc..

Föräldrar bör vara mycket uppmärksamma på sin dotter, som efter 16 år inte hade sin period. Var noga med att förklara tonåringen vad amenoré är, vad som är farligt och varför du behöver träffa en läkare.

Medfödda patologier av jomfruhinnen

Hos ungdomar kan orsaken till frånvaron av menstruation vara en medfödd patologi för jomfruhinnen. Det är viktigt att förstå att bildningen av jomfruhinnen uppstår under bildandet av fostret vid 19 veckors graviditet.

 • Om det finns störningar i bildningen av pleura under intrauterin utveckling är den växtvuxen, det vill säga det finns inget hål i septum.
 • Dessutom kan denna patologi vara en följd av en flickas sjukdomar, såsom mässling, skarlagnsfeber, difteri, samt gynekologiska sjukdomar, vars komplikationer kan vara vidhäftningar eller ärr i livmodern.

Efter undersökning och bekräftelse av diagnosen dissekeras flickan hymen kirurgiskt. Blodutsöndringar som har samlats under denna tid i slidan tas bort, vilket frigör livmodern helt från slem - de rengörs. Gör denna operation under generell anestesi. För att förhindra återklyvning placeras special sömmar på kanterna.

Patologi för reproduktionsorganen

Förutom att splitsa jomfruhinnen kan flickor ha andra orsaker till primär amenoré. Så, till exempel, kan en flicka ha en patologi av reproduktionsorganen: antingen deras underutveckling eller fullständig frånvaro av livmodern. Det bör noteras att äggstockarna ofta fungerar normalt, folliklar produceras, menstruationsflödet går, men går inte utanför - de ackumuleras i kaviteten.

Det är viktigt att rådfråga en läkare i tid. Som regel diagnostiserar han efter undersökning problemet, rengör utloppshålrummet vid behov och väljer ett behandlingsprogram beroende på diagnosen.

 • Så till exempel med en underutvecklad livmodern erbjuds en operation där ett organ skapas konstgjord.

Efter att menstruationscykeln har fastställts planerar läkaren behandling för att återställa fertiliteten.

Sexuell underutveckling

Föräldrar bör varnas om en tonårig flicka på 15-17 år har underutvecklat mjölkkörtlar och det finns ingen hårfäste i vissa områden.

Dessa symtom indikerar att flickan släpar efter i sexuell utveckling. Det är viktigt att välja hormonella läkemedel i tid för att fastställa arbetet i en tonårings reproduktionssystem. Detta kan endast göras av en läkare. Med rätt behandling fångar flickan utvecklingen av kamrater, menstruationen börjar. Utan hormonella läkemedel kan detta problem inte lösas.

Jag skulle också vilja notera att primär amenoré inte alltid diagnostiseras korrekt. Menstruation hos en flicka inträffar senare än hos andra. Och det kan bero på att flickan själv utvecklar sig.

Sekundär amenoré

Med den sekundära formen av amenoré var kvinnans cykel redan etablerad, men på grund av olika skäl försvann menstruationen.

 • Klass 1-sjukdom - menstruation inte mindre än 1 år;
 • 2 grader - menstruation inträffar inte inom 3 år;
 • Betyg 3 - ingen månad i mer än 3 år.

Diagnosen amenorré görs efter att ha studerat sjukdomshistoria, studier på hormoner, ultraljud och CT i hjärnan. Vid behov föreskrivs en diagnostisk laparoskopi av äggstockarna, om det finns misstankar om att detta orsakade amenorré hos en kvinna, och detta tillstånd orsakade ett fel i reproduktionssystemet.

orsaker

Arten av orsakerna till vilka sekundär amenoré uppstår kan vara förknippade med gynekologi eller det endokrina systemet och kan också vara psykologiskt.

Gynekologiska sjukdomar

Gynekologiska problem kan orsaka sekundär amenoré: tumörer, vidhäftningar, inflammatoriska processer i äggledarna, äggstockarna, vagina, livmoderhalsen, etc. Menstruationen slutar gradvis: till en början blir de knappa, ändrar färg. En kvinna har värkande drag eller skarpa smärta och kramper. Cykeln försvinner - menstruationen kan börja förr eller senare..

Det är viktigt för en kvinna att övervaka menstruationscykeln för att konsultera en läkare i tid.

Hormonell störning

Störning av den hormonella bakgrunden tillskrivs också orsaker som kan orsaka sekundär amenoré. Oftast inträffar brister i arbetet i sköldkörteln, det endokrina systemet och binjurarna. Förutom att kvinnans menstruation försvinner har hon också andra symtom som tyder på att det fanns ett fel i det hormonella systemet: hårväxt av den manliga typen förbättras. Antennerna kan börja växa, hår visas i hakaområdet etc. Kvinnan börjar också svettas kraftigt, heshet uppträder i hennes röst.

Allt tyder på att en funktionsfel uppstår i hormonsystemet, och amenorré är det huvudsakliga symptom som läkaren kommer att uppmärksamma för att välja en behandling. Han arbetar med behandling av amenoré av sekundär typ, en endokrinolog som kommer att välja en behandling för att normalisera den hormonella bakgrunden och etablera menstruationscykeln.

Överdriven träning och viktproblem

Mycket ofta i den moderna världen är orsaken till sekundär amenoré överdriven fysisk aktivitet och dieter som kvinnor och unga flickor belastar sig själva i försök att komma i form. Kroppen från plötsliga förändringar genomgår stress, på grund av vilka fel i det hormonella systemet. Varje viktminskning bör närmas korrekt, eftersom du inte kan skämta med kvinnors hälsa. Det är viktigt att gå ner i vikt kompetent för att följa den uppmätta livets rytm. Du bör vara uppmärksam på sömn och vila, ge kroppen genomförbar fysisk aktivitet. Detta skäl är särskilt relevant idag för unga flickor som inte följer kroppsmassaindexet och anser sig vara feta..

Mamma till sådana flickor bör ljuda larm om de märker att flickan överdrivit det med att gå ner i vikt, och särskilt om hon har tappat sin period.

Det finns en baksida av myntet, när menstruationen försvinner på grund av övervikt. Då råder läkaren att gå ner i vikt först.

Om orsaken till amenoré är viktproblem, syftar behandlingen till att normalisera kroppsvikt och måttlig fysisk aktivitet. Vid behov väljer läkaren dessutom hormonella preparat och vitaminer efter att ha tagit hormontester.

Påfrestning

En stark psyko-emotionell chock kan också vara orsaken till sekundär amenoré. I detta fall behandlar psykoterapeuten eller psykiateren.

Jag vill också notera att amenorré kan orsakas av flera skäl. Dessa är emotionella påfrestningar för kroppen och gynekologiska hälsoproblem, viktproblem och hormonella störningar. Endast en läkare som har studerat sjukdomshistoriken och som har utfört nödvändiga undersökningar kan göra en diagnos och välja en behandling.

Om behandling

Huvudbehandlingen syftar till att eliminera orsaken till detta tillstånd..

 • Om orsaken till upphörandet av menstruationen är gynekologisk till sin natur är det viktigt att välja rätt hormonella läkemedel. Beroende på vilka hormoner som saknas i den kvinnliga kroppen, föreskriver läkaren östrogener, progestiner, väljer orala preventivmedel om det behövs, liksom läkemedel som stimulerar äggstockarna, eller rekommenderar örtanaloger.

Vi kommer inte att prata om vilka läkemedel som ska tas för att behandla amenoré. Detta bör göras av en läkare. Kom ihåg att med rätt behandling löses detta problem..

 • Om misslyckandet beror på en tumör i hjärnan krävs kirurgisk ingripande, hormonbehandling eller hormonersättning.
 • Om problem är relaterade till vikt, väljs ett kraftschema. I vissa fall måste du gå upp i vikt, i andra - för att förlora. Du måste också ta vitaminer under denna period..
 • Om orsaken till amenoré orsakas av allvarlig stress, föreskrivs lugnande medel, psykoterapi utförs. Ibland krävs i sådana fall ingen behandling, det är nödvändigt att tiden går.

Förebyggande

Kom ihåg! Amenorré, som inte orsakas av gynekologiska problem, beror på din livsstil. För att undvika detta problem igen, efter behandlingen måste du övervaka din hälsa.

 • Observera sömn och vila;
 • Undvik stressiga situationer;
 • Se upp för mat;
 • Glöm inte det snabba besöket hos gynekologen;

Om du vet att orsaken till amenoré är gynekologisk ska du inte försena besöket hos läkaren. Leta efter en anledning att börja behandlingen. När allt kommer omkring är dina kvinnors hälsa beroende av detta, och för dem som planerar en graviditet är det mycket viktigt att ta itu med problemet så snart som möjligt. När allt kommer omkring beror det direkt på om du blir mamma eller inte.

Amenorré hos kvinnor: typer av patologi, orsaker, symtom och behandlingsmetoder

Amenorré hos kvinnor är frånvaron av menstruationsblödning i sex månader eller mer. Patologi är inte en oberoende sjukdom, utan bara en manifestation av störningar i det organorgan som ansvarar för reproduktiv funktion. Amenorré klassificeras enligt flera kriterier, i synnerhet är den primära och sekundära formen indelad.

Symtom och orsaker till sjukdomen kan variera beroende på sjukdomsformen. Metoderna för normalisering av menstruationscykeln skiljer sig åt, men i båda fallen kan både konservativ och kirurgisk behandling vara nödvändig..

En sjukdom som amenorré förekommer hos ungdomar och kvinnor i reproduktiv ålder. I gynekologi delas patologin upp i primär och sekundär form:

 1. 1. Primär diagnos hos ungdomar i tre fall:
 • månadsperioder upp till 14 år är helt frånvarande;
 • tonåringen släpar efter i utvecklingen;
 • vissa karakteristiska sexuella egenskaper bildas, men menarken är frånvarande tills 16 år.

2. Sekundär amenoré diagnostiseras med normal mognad efter en etablerad menstruationscykel, när en kvinna inte har några perioder i 3-6 cykler i rad.

Klassificeringen av sjukdomen presenteras i tabellen:

Typ av amenoréKort beskrivning
SannDet kännetecknas av en fullständig frånvaro av månadsvis urladdning, medan patologiska förändringar inte observeras i livmodern, äggstockarna och kroppen som helhet. Könsorganens otillräckliga funktion i detta fall provoseras av brist på könshormoner
FalskDet utvecklas på grund av den onormala strukturen i slidan, livmoderhalsen, cykliska störningar i äggstockarna. Frånvaron av månadsvis urladdning förklaras av det faktum att blod inte kan gå ut och samlas i livmoderhålan, äggledarna och slidan. Orsakerna är en kontinuerlig jomfruhinne, en hindring av livmoderhalskanalen eller dess medfödda frånvaro
Postpartum (amning)Det observeras efter förlossningen och kvarstår under amningen. Kan hålla upp till 2-3 år
PatologiskHypergonadotropicDet utvecklas med en ökad nivå av gonadotropa hormoner syntetiserade av hypofysen. I detta fall producerar äggstockarna otillräckliga mängder progesteron och östrogen som är nödvändiga för en normal menstruationscykel.
hypogonadotropicObserverats med låga nivåer av GnRH (gonadotropinfrisättande hormon) och ovariell dysfunktion
NormogonadotropicDet noteras med ökad utsöndring av progesteron och östrogen. Med neurotransmitterabnormaliteter i hjärnan undertrycks produktionen av gonadotropinfrisättande hormon av hypotalamus

Funktionell hypotalamisk amenorré är den vanligaste. Det kännetecknas av en minskning av nivån av gonadotropa hormoner, vilket resulterar i en minskning av produktionen av FSH och LH, äggen kan inte lämna folliklarna, det finns ingen ägglossning.

Följande grader av patologi skiljer sig:

Graden av amenorréMenstruationens varaktighet
LättMindre än 1 år
Medel1 till 3 år
TungMer än 3 år

I svåra fall åtföljs sjukdomen av hormonella störningar och komplikationer. Behandlingsmetoden beror på sjukdomens form och grad..

Amenorré är inte en oberoende sjukdom. Det provoseras av andra sjukdomar i reproduktions- och nervsystemet. Dessutom kan amenorré vara fysiologisk.

Anledningarna till den fysiologiska formen är perioden före puberteten, graviditet, amning och postmenopaus.

Bland de möjliga faktorerna för utveckling av amenorré är:

 • graviditet, inklusive ektopisk;
 • anorexi och bulimi;
 • klimakteriet, inklusive för tidigt;
 • cystor på äggstockarna;
 • medfödda missbildningar av de inre könsorganen;
 • prolaktinom och hjärntumörer;
 • påfrestning;
 • fetma;
 • avmagrat och polycystiskt äggstocksyndrom;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • STD.

Bland de negativa faktorer som leder till menstruations oregelbundenhet finns det:

 • en diet som leder till plötslig viktminskning eller snabb viktökning;
 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i bäckenorganen;
 • hormonella läkemedel.

Amenorré utgör inte ett hot mot en kvinnas liv. Vanligtvis är orsakerna till den primära formen av patologi mer allvarliga i jämförelse med etiologin för den sekundära formen. Detta beror på det faktum att frånvaron av menstruation vid 16 års ålder och tidigare kan indikera endokrina eller genetiska störningar. Sekundär amenoré diagnostiseras mot bakgrund av infertilitet eller anovulation.

De viktigaste kliniska tecknen på amenoré är frånvaron av menstruation som varar mer än 6 månader och infertilitet. Dessa två symtom är karakteristiska för vilken form och svårighetsgrad som helst av patologin. Amenorré skiljer sig från den vanliga förseningen i menstruationen per perioder: förseningen varar aldrig mer än sex månader.

Med primär amenoré kan ungdomar visa tecken på underutveckling. Flickor med denna diagnos har ett karakteristiskt utseende: långa armar och ben, lång och kort kropp.

Med sekundär amenoré utvecklar 80% av patienterna vasomotoriska störningar:

 • minskad sexlyst;
 • störningar i nervsystemet (dåligt humör, irritabilitet);
 • ömhet under samlag.

I den primära formen är sådana symtom inte karakteristiska. Om sekundär amenoré är en följd av endokrina störningar, har en kvinna i ung ålder tecken på klimakteriet:

 • smärta i hjärtat;
 • generell svaghet;
 • tidvatten.

Innan läkaren förskrivs, genomför läkaren en serie laboratorie- och instrumentstudier. Detta är nödvändigt för att fastställa den exakta orsaken till sjukdomen:

Diagnostisk metodKort beskrivning
Allmän inspektionDet utförs för att identifiera tecken på somatiska (icke-sexuella) sjukdomar. En kvinna bestämmer typen av kroppsbyggnad, mängden och fördelningen av fettvävnad, förekomsten av sträckmärken (sträckmärken) på huden, typen av hårväxt, närvaron av utsläpp från bröstvårtan, utvecklingen av bröstkörtlarna och andra karakteristiska egenskaper
Hormonalt blodprovKontrollera som regel arbetet i hypofysen, binjurarna, äggstockarna, sköldkörteln. Nivån på vissa hormoner visar hur väl varje organ fungerar.
ProgesterontestEn pålitlig metod för att upptäcka östrogennivåer och eventuella intrauterina störningar
FSH-nivåMed en ökning av FSH antas en kränkning av ägglossningen
ProlaktinnivåUndersökes för att bestämma hypofysens funktionalitet. Med en ökad mängd prolaktin finns det en risk för prolaktinom
Laparoskopi, hysteroskopiDessa instrumentella diagnostiska metoder används för att undersöka livmoderhålan, livmoderhals- och äggstockskanalerna
UltraljudscanningDet utförs för att identifiera neoplasmer i bäckenorganen som kan orsaka utvecklingen av sjukdomen
Röntgen av den turkiska sadelnDet utförs om det finns misstankar om prolaktin (se avsnitt "Prolaktinnivå")
Intravenös pyelografiDet är nödvändigt för misstänkt dysgenes av livmoderhalskanalerna, som kombineras med njuravvikelser.
MR / CTAnvänds vid behov, till exempel för att upptäcka strukturella förändringar av ultraljud. Dessa metoder för instrumentell diagnostik gör det möjligt att klargöra lokalisering och storlek på neoplasmer

Ovanstående diagnostiska metoder får inte kompletteras eller tillämpas i sin helhet. Den slutliga listan över hormontester bestäms endast av din läkare.

Tekniken för att behandla amenorré varierar beroende på dess form och sjukdomens svårighetsgrad. I vissa fall är konservativ behandlingskostnad, i andra kan återställande av genitala och systemens normala funktion endast uppnås kirurgiskt.

Det finns flera principer för behandling av primär amenoré, beroende på sjukdomsorsaken:

 1. 1. Medfödda missbildningar som orsakas av strukturella kromosomavvikelser behandlas med livslångt hormonersättningsbehandling.
 2. 2. När de försenar sexuell och fysisk utveckling hos flickor, väljer de en diet och hormonella läkemedel som stimulerar produktionen av hormoner och hjälper till att eliminera menstruations oregelbundenhet.
 3. 3. Om menstruationen inte går normalt på grund av mekaniska hinder i livmoderns struktur används kirurgisk behandling.
 4. 4. Vid emotionell instabilitet föreskrivs förstärkningsterapi för det centrala nervsystemet..

När det gäller sekundär amenoré kan också behandlingsmetoder noteras, som varierar beroende på orsakerna till patologin:

 1. 1. Vid menstruations oregelbundenheter på grund av plötslig viktminskning, psyko-emotionell och fysisk ansträngning, en diet, föreskrivs en ordentlig vila. Detta undviker hormonbehandling..
 2. 2. Sekundär menstruationsdysfunktion elimineras fullständigt genom utnämning av progestogen preventivmedel utan östrogenkomponenter.
 3. 3. I närvaro av strukturella och funktionella förändringar i gonaderna behandlas samtidiga sjukdomar. För att återställa ägglossningen används hormonella preventivmedel eller laparoskopisk diatermokoagulering av gonaderna.
 4. 4. Med ett överskott av prolaktin i blodet används läkemedel som minskar koncentrationen av prolaktinliknande proteiner.
 5. 5. Neoplasmer i hypofysen elimineras genom neurokirurgi.

Terapiens effektivitet utvärderas med rektala temperaturindikatorer. Hennes ökning indikerar en framgångsrik återställande av ägglossningsfunktionen.

Ofta reducerar behandling hemma med en sekundär form till normaliserad livsstil och näring, eliminerar stressfaktorer, korrigerar sömnmönster och arbetar. Med psykogen amenoré är det också möjligt att använda psykoterapisessioner utan att ta hormonella eller andra droger.

I svårare fall krävs en fullständig konservativ behandling. Det inkluderar användning av läkemedel för att stimulera äggstocksfunktionen, orala preventivmedel och hormonersättningsterapi:

förberedelserindikationerLista
Östrogeninnehållande och antiklimakterisktÖstrogenbrist vid ovariell dysfunktion
 • Angelique.
 • Proginova.
 • Estrofem.
 • Zoely
Gestagen innehållerProgestogenbrist på äggstockarna
 • Dufaston.
 • Utrozhestan.
 • Femoston
gonadotropinerStört hypofys
 • Pergonal.
 • Profazi.
 • cyklamat
Kombinerade orala preventivmedelPolycystiskt ovariesyndrom och ökad androgenproduktion
 • Jeanine.
 • Silhuett.
 • jess
antiöstrogenerAmenorré i äggstockarnaKlostilbegit
glukokortikosteroiderPolycystisk äggstock
 • prednison.
 • dexametason
Läkemedel för att hämma prolaktinsyntesHypofyssjukdom
 • Ronalin.
 • Parlodel

Vanligtvis fortsätter den terapeutiska kursen i sex månader eller mer. Förutom användning av preventivmedel och hormonella läkemedel utförs behandling med växtbaserade läkemedel, mineraler, vitaminer och lugnande medel som reglerar arbetet i hormonproducerande organ. De mest populära är Klimadinon och Qi-Klim.

Obligatorisk är korrigering av sköldkörtelsjukdom och diabetes. Dessutom förskrivs patienter fysioterapikurser:

 • laserterapi;
 • elektrofores;
 • paraffinterapi;
 • Darsonval.

I närvaro av kroniska sjukdomar i reproduktionsfären kan kurser av antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel behövas..

För att normalisera menstruationscykeln är homeopatiska föreningar, såsom Remens, Mastodinon, Cyklodinon, såväl som olika tinkturer och granuler lämpliga. Läkemedel av detta slag korrigerar balansen i hypofysen - hypothalamus - äggstocksystemet, eftersom menstruationen gradvis återvänder. Homeopati hjälper till att eliminera symtomen på tidig menopaus, stabiliserar en kvinnas psykomotiska tillstånd, med en mild lugnande effekt.

I vissa fall kan amenorré inte botas endast med läkemedel. Vissa former av patologi kräver kirurgi.

Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • cystor på äggstockarna;
 • hjärntumörer;
 • vidhäftningar och ärr i könsorganen;
 • onormal struktur i äggstockarna;
 • polycystisk äggstock;
 • livmoderfibroider och andra godartade eller maligna neoplasmer;
 • brist på en vagina;
 • närvaron av en tät jomfruhinne;
 • androgen sekretoriska ovarietumörer.

I närvaro av ytterligare avvikelser i strukturen hos de yttre könsorganen utförs motsvarande plast- och rekonstruktionsoperationer parallellt.

Traditionella medicinska metoder bör endast betraktas som tilläggsbehandling, som fungerar som homeopatiska läkemedel som beskrivs ovan. De kan inte ersättas med hormonella läkemedel, eftersom de senare är mer effektiva..

Innan du använder folkrättsmedel bör du rådfråga din läkare. Vissa örter och växtkomponenter kan provocera snabb utveckling av tumörer..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Istället för menstruation är brun urladdning en möjlig orsak.

Hos en frisk kvinna är menstruationen regelbunden, uppstår med en viss periodicitet och har en rödbrun färg. Eventuella förändringar kan signalera en allvarlig sjukdom som utvecklas, så kvinnor bör vara särskilt försiktiga med arten av urladdningen och deras välbefinnande....

Varför drar nedre buken efter menstruation: de främsta orsakerna till smärta

Om de kritiska dagarna redan har gått och dragkänslorna i nedre del av buken fortfarande är störande, är detta alarmerande. Mindre återkommande smärta kan indikera en kronisk inflammatorisk process, en infektionssjukdom eller hormonella förändringar....

Metoder för behandling av kronisk endometrit och deras effektivitet

Under inflammation störs processerna för döende och endometrial tillväxt, som ett resultat bryts cykeln, infertilitet kan uppstå, blödning i livmodern kan öppnas och ett missfall kan också uppstå....