Amenorré: symptom och behandling

Harmonier

Amenorré är ett patologiskt tillstånd där menstruationen är frånvarande hos flickor från tonårsperioden eller hos en mogen kvinna i 6 månader eller mer. Detta är inte en oberoende sjukdom, utan ett symptom på många sjukdomar som orsakar menstruations oregelbundenheter på olika nivåer. Graviditet med amenoré förekommer inte.

Hur inträffar menstruationscykeln och vad beror det på?

För att förstå orsaken till amenoré måste du känna till de fysiologiska processerna som styr menstruationen. De beror på en viss koncentration av de nödvändiga hormonerna i blodet. Det finns fyra nivåer av kontroll av könshormon:

 • Den viktigaste är centrala nervsystemet (centrala nervsystemet);
 • Primär (hypothalamus) är en neurohormonal struktur i diencephalon. Det utsöndrar foliberin, luliberin, prolaktoliberin och samma statiner som hämmar syntesen av specifika hormoner (till exempel, prolaktoliberin stimulerar frisättningen av prolaktin, prolaktostatin - vice versa).
 • Sekundär (hypofysen) - huvudkörtlarna i kroppen, som kontrollerar funktionen hos alla mänskliga körtlar. Det producerar sådana gonadotropa hormoner som folitropin - FGS, lutropin - LH och prolaktin.
 • Tertiär (äggstockar) - könskörtlar som syntetiserar östrogen och progesteron.

Hypothalamus skickar hormoner till hypofysen, som stimulerar eller hämmar syntesen av hypofyshormoner. Den injicerar sina hormoner i blodomloppet, som transporteras till äggstockarna, där de börjar producera östrogen och progesteron. Alla hormoner interagerar med varandra och skapar ett helt system av reglering, där förlusten av minst en nivå kommer att leda till störning av cykeln. Reglering av koncentrationen sker på grundval av feedback. När det finns mycket ett hormon hämmas dess syntes, och vice versa, om det inte räcker, får högre nivåer en signal om bristen och kompenserar för förluster.

Amenorré klassificering

 • Det är sant - frånvaron av cykliska förändringar som är förknippade med en skarp brist på kvinnliga hormoner.
 • Falskt (kryptomenorré) - detta är när cykeln är, men det finns ingen utflöde på grund av avvikelser i könsorganen (vaginal atresia - blod kommer inte ut och samlas i livmodern, livmoderns rör).
 • Primär (hypogonadotropisk) - brist på menstruation hos tonåriga flickor.
 • Sekundär (hypergonadotropisk) - stoppa sekret som tidigare var (även om det fanns en menstruation).
 • Fysiologisk - när menstruationen inte ska vara normal. Det observeras under graviditet, amning, under klimakteriet, hos flickor före puberteten.
 • Patologisk - orsakad av olika slags störningar.

Formen av amenorré beror på dess orsak..

Orsaker till amenorré

Amenorré är uppdelad efter lesionsnivån i: hypothalamisk, hypofys, äggstocken och livmodern.

Hypotalamisk amenorré förekommer:

 • I stressiga situationer ("student" amenorré under tentamen, amenorré under fientligheter). Under stress hämmas frisättningen av hormonerna i hypothalamus, som är ansvariga för mogningen av folliklarna (äggen mognar från dessa celler) och, som ett resultat, frånvaron av menstruation.

Den inkluderar också amenoré vid anorexia nervosa hos tonåriga flickor under puberteten (hårda dieter för viktminskning, extrem nervös och fysisk stress) och under en overklig graviditet (när en kvinna är rädd att bli gravid eller verkligen vill).

 • På grund av trauma, tumör, neurogen infektion i hypotalamus. Cykeln störs på grund av det sistnämnda nederlaget och bristen på hormoner som den utsöndrar.
 • Medfødt - underutveckling av hypotalamus.
 • Sällsynta former (laktations amenoré - där högt prolaktin hämmar syntesen av follikelstimulerande hormon (FSH), till exempel med prolaktinom, Morgagni-Stewart syndrom - avsättning av kalciumsalter i hypotalamisk hypofyssystem).

Pituitary amenorrhea manifesterar sig av följande skäl:

 • Med hypofysananism (dvärgism). Det senare inträffar på grund av brist på tillväxthormon, och frånvaron av menstruation - på grund av skada på hypofysen genom infektion eller trauma, som ett resultat - brist på hormoner nödvändiga för cykeln.
 • Med gigantism. Här är situationen tvärtom. Ökad produktion av andra tillväxthormon hämmar syntesen av könshormoner.
 • Vid Itsenko-Cushings sjukdom, där en ökad koncentration av kortikotropa hormoner hämmar syntesen av könshormoner.
 • På grund av blödning i hypofysen under svåra födelser (Sheehan syndrom).
 • Medfödd missbildning av gonaderna (frånvaro av X-kromosomen, närvaron av U-kromosomen).
 • Cystiska förändringar i äggstockarnas struktur (polycystiska).

Uterin amenoré utmärks också, där orsaken ligger i medfödda utvecklingsavvikelser eller inträffar under inflammatoriska processer med bildning av strikturer, skador, kränkningar av livmoders struktur under abort och tuberkulära lesioner i endometrium. Vid störningar i det endokrina systemet (sjukdomar i sköldkörteln och binjurarna).

Symtom på amenoré

Som redan nämnts är amenorré ett symptom på många sjukdomar, och dess orsak skapar redan symtom. Den huvudsakliga manifestationen är frånvaron av blodutsöndringar i cirka 6 månader eller mer.

Vilka är symtomen på hypothalamisk amenorré?

 • Mentala störningar.
 • Stark och långvarig stress, stor fysisk och emotionell stress, rädsla för att bli gravid eller vice versa.
 • Brist på hår på könsorganen, små storlekar på det senare.
 • Med tumör - huvudvärk, ökat intrakraniellt tryck.
 • Med medfödd missbildning av hypotalamus - medfödda missbildningar (polydakty, mental retardering, dövhet, blindhet och så vidare).

Pituitary amenorrhea kommer att manifestera sig:

 • När hypofysen är infekterad eller skadad, är symtomen brist på alla hormoner i huvudkörtlarna.
 • Med Itsenko-Cushings sjukdom, förutom amenorré, ökar fettvävnad, främst på kropp, nacke och ansikte, trycket ökar, osteoporos, hjärta- och njursjukdomar uppträder.
 • Med blödning i hypofysen - huvudvärk, svaghet, lågt blodtryck, skamhårförlust, hypotrofi av könsdelarna och bröstkörtlarna.

Med observerad äggstocksborrning:

 • Fetma.
 • Hirsutism (ökad mängd kroppshår).
 • Ofruktsamhet.
 • Med underutvecklingen av könskörtlarna har barn en liten kroppsvikt och tillväxt, växer långsamt, kroppen är oproportionerlig, strukturen i benen är sönder, det finns alla typer av medfödda avvikelser.

Med livmodern amenoré finns symptom på inflammation, strikturer som kan upptäckas genom en gynekologisk undersökning.

Tecken på amenoré vid sjukdomar i sköldkörteln och binjurarna manifesteras av kränkningar i deras arbete.

Diagnos av amenoré

Diagnosen amenorré görs på grundval av symtom och gynekologisk undersökning (med medfödda avvikelser och brist på gonadotropa hormoner, en minskning av könsorganen, en smal ingång till vagina, brist på hår).

Laboratoriediagnostik inkluderar bestämning av koncentrationen av gonadotropa hormoner (prolaktin, follikelstimulerande hormon, lutropin), östrogener, progesteroner, sköldkörteln och binjurarna i blodet. Om amenorré är primär, kommer antalet FGS och LT att minska, om sekundärt - sedan ökas. I urinen upptäcks produkter med ökad nedbrytning av könshormoner.

Från instrumentell diagnostik som används: ultraljud av könsorganen i närvaro av anomalier; Röntgen, CT och MR-huvud i huvudet - med tumörer, skador i hypothalamisk-hypofyssystemet; diagnostisk laparoskopi - för polycystisk äggstocksjukdom.

Mängden östrogen och progesteron i livmoderns endometrium kan också detekteras med en cytologisk metod..

Om orsaken är en medfödd patologi, kommer en genetisk analys att visa en trasig kromosomstruktur, deras antal, avvikelser hos släktingar eller en historia av teratogena substanser under graviditet.

Amenorrébehandling

Terapi beror på orsaken till frånvaron av menstruation.

Vid hypergonadotropisk (primär) amenorré används överföringen av ett befruktat givarägg, med preliminär administrering och från dagen för överföring av embryot till livmodern i hormonella preparat (östradiol, progesteron).

Hypogonadotropisk (sekundär) amenorré behandlas med syntetiska analoger av gonadoliberiner för att stimulera ägglossning. För kvinnor som inte vill bli gravid ordineras progestiner (progesteronanaloger). Om, på grund av nederlag av hypofysen, kirurgisk ingripande, med gigantism, somatostatin.

Amning med amning - föreskriva analoger av prolaktostatiner eller, i fallet med en prolaktinproducerande hypofystumör, kirurgiskt avlägsnande.

Med psykogen (central) amenorré är det viktigt att eliminera stressande faktorer, skapa administrering av lugnande medel och skapa en bekväm och lugn miljö..

Med medfödda patologier utförs östrogenersättningsterapi för uppkomsten av sekundära tecken. Om U-kromosomen finns i karyotypen, kirurgiskt avlägsnande av könsorganen. Med atresia i vagina bildas dess tålamod, i frånvaro - den skapas konstgjordt med kirurgiska metoder.

Sjukdomar som är orsakerna till amenoré (Itsenko-Cushings sjukdom, sjukdomar i sköldkörteln och binjurarna, striktur och inflammation i livmodern, lesioner i gonaderna) behandlas också..

Amenorré med anorexi korrigeras genom diet, en hälsosam kost, avskaffande av läkemedel för viktminskning.

Uppmärksamhet! Endast en kvalificerad läkare kan förskriva rätt behandling och ställa diagnos. Självmedicinera inte!

Med hormonell amenoré med ersättningsterapi i 6 månader återupptas menstruationen helt efter läkemedelsavbrott hos 95% av patienterna. Om det patologiska tillståndet som orsakat orsaken elimineras sker återhämtning.

Rekommendationer och förebyggande

Tonårsflickor bör inte använda strikta dieter, droger för viktminskning, eftersom de hjälper till att minska östrogen genom viktminskning. Det är också viktigt att undvika stressiga förhållanden, överdriven fysisk och nervös stress och äta rätt.

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Diagnos och behandling av hypogonadotropisk amenoré

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2019 frågor och svar Inga kommentarer

En patologi som kännetecknas av frånvaron i en kvinna i fertil ålder av menstruation i mer än 6 månader som ett resultat av egenskaperna hos genetik, tumörer i hjärnan, konstant stress är hypogonadotropisk amenoré. För att diagnostisera tillståndet genomförs en uppsättning åtgärder som syftar till att hitta en funktionsfel i patientens kropp. Terapi utförs med hjälp av vissa hormonella läkemedel..

Statusklassificering

Den månatliga kvinnliga cykeln bildas som ett resultat av en komplex kombination av hormoner, nervsystemet och endokrina körtlar deltar i processen. Det endokrina systemet, under kontroll av speciella centra i hjärnan, syntetiserar kemikalier och leder dem in i blodomloppet. Detta uppfattas av äggstockarna som en signal till början av produktionen av ett visst antal könshormoner..

Som ett resultat skapas förhållanden i äggstockarna för utveckling av ägget, tillväxten av livmoderslimhinna och graviditetens början. Om koordinationen mellan alla processer bryts, inträffar ett fel i kroppen, menstruationen inträffar inte.

Om en tonåring i 14-16 år aldrig har haft en period, pratar de om primär amenoré. Om patienten hade menstruation men sedan slutat, säger gynekologer att detta är sekundär amenoré.

Förutom de primära och sekundära syndromen klassificeras följande typer av amenoré:

Med den falska formen av amenoré, genomgår balansen mellan hormoner i kroppen cykliska förändringar, men menstruationen inträffar inte. Anledningen till detta fenomen är i patologiska processer, såsom en operation i livmodern, en frusen graviditet och så vidare. Vid denna tidpunkt störs utflödet av blod från livmodern till följd av överväxt av jungfruoljor, vagina eller livmoder.

I detta fall förhindrar en mekanisk hindring frisläppandet av livmodersekret. Behandlingsmetoden är ganska enkel - ta bort hindret kirurgiskt. I fallet med odlad jomfruhinne klipps det helt enkelt med ett kirurgiskt instrument. Om en sådan operation inte utförs i rätt tid utvecklar flickan smärta i nedre del av buken och en inflammatorisk process.

Frånvaron av menstruation i vissa fall bör inte skrämma patienten. Dessa inkluderar de fysiologiska typerna av sekundär amenoré:

 • graviditet,
 • laktation,
 • klimakteriet,
 • för ung.

Gynekologi är en komplex gren av medicinsk vetenskap, ibland föreskriver läkare mediciner för patienter för att stoppa menstruationen. Sådan behandling används för endometrios. Efter att ha tagit mediciner återställs menstruationen snabbt.

Den mest allvarliga formen är amenoré av central genesis, när patologin orsakas av avvikelser i hjärnbarken, vars delar kontrollerar frisättningen av gonadotropa hormoner.

Beroende på mängden producerade hormoner skiljer sig följande typer av hypogonadotropisk amenoré:

 • med en normal mängd hormon utvecklas normogonadotropisk amenorré;
 • vid hög - hypergonadotropisk amenoré;
 • vid låg - hypogonadotropisk amenoré;

Den hypergonadotropa formen är vanligtvis resultatet av tumörbildningar i hypofysen. Järn producerar en överskottsmängd materia, vilket leder till överdriven stimulering av äggstockarna. Med tiden tappas äggstockarnas energireserver, menstruationen upphör. Låt oss närmare överväga orsakerna, symtomen och behandlingen av hypogonadotropisk amenoré..

Orsaker till hypogonadotropisk amenorré

Detta är den allvarligaste varianten av patologi, som ett resultat av att det finns en funktionsfel i kontrollcentralernas funktion för bildning av könshormoner som finns i hjärnan. Andra hormoner produceras i den volym som krävs. Fel uppstår på olika nivåer: i hypofysen, hypothalamus, livmodern eller äggstockarna.

Orsakerna till patologin är följande:

 • nervös stress;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • långvarig inflammation på grund av infektioner;
 • vissa sjukdomar i barndomen;
 • förgiftning av tungmetaller och andra giftiga ämnen;
 • neoplasma och andra sjukdomar i hypofysen;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • Shiens syndrom;
 • begränsad näring;
 • överflödig näring;
 • läkemedel som påverkar nervfibrer;
 • huvud skador;
 • genetisk predisposition.

Om direkta släktingar hade sjukdomar orsakade av kromosompatologier ökar risken för hypogonadotropisk amenoré. Detta gäller också Skiens syndrom, som ett resultat av vilket menstruationen stannar efter en svår födelse (som ett resultat av blödning framför hypofysen).

Symtom på hypogonadotropisk amenoré

Det huvudsakliga klagomålet hos sådana patienter är en lång försening i menstruationen. Hur man behandlar sjukdomen bestäms av gynekologen efter en noggrann diagnos med en gynekologisk undersökning, laboratorietester och instrumentella studier. Symtom på denna sjukdom är följande:

 • menstruationsförsening;
 • hög tillväxt (inte alltid);
 • kort kropp;
 • långsträckta lemmar;
 • outvecklade mjölkkörtlar;
 • dåligt utvecklade könsorgan;
 • överviktig (inte alltid).

Som ett resultat av undersökningen konstateras det ofta att sådana kvinnor inte har sexuell lust eller att den är svag. Av denna anledning är inte patienten intresserad av män. Hon har en stor kroppsbyggnad, fet hud och akneproblem..

Diagnos av amenoré

Det första en gynekolog gör innan en sådan diagnos är att undersöka patienten på en gynekologisk stol. Externa uppgifter ger också mycket information för den påstådda diagnosen. Den diagnostiska sekvensen är som följer:

 1. Yttre sexuella egenskaper undersöks och analyseras..
 2. Vaginal patency bestämd.
 3. Jungfruarna inspekterar jomfruhinnen.
 4. En ultraljud av bäckenorganen utförs.
 5. Röntgen av skallen.
 6. Utför CT och MRI på skallen.
 7. Blod testat för hormonell sammansättning.
 8. Genetikkonsultation.

Ultraljud kan bestämma livmoderns storlek och tillstånd. Det kan visa sig att livmodern hos vissa kvinnor har dimensioner på utvecklingsnivån för en liten flicka, ibland är detta organ helt frånvarande. I det här fallet har kvinnans ofta fråga om hur man blir gravid inget svar. Vid svår dystrofi eller frånvaro av livmodern kommer graviditet aldrig att inträffa.

Det är viktigt att genomföra ett blodprov för hormoner: könsorgan, sköldkörtel, binjurar. Vid behov utförs tester med hormoner: hormonpreparat förskrivs kvinnan, då registreras det när hon har sin period. Om menstruationen inträffar i tid, dras slutsatsen att orsaken var bristen på det föreskrivna hormonet. Prover tas med hormonerna i hypofysen, hypothalamus och äggstockarna.

En detaljerad undersökning av patientens skalle hjälper till att hitta tumörer eller blödningar i hjärnan. Vanligtvis förekommer sådana formationer som ett resultat av en tidigare infektion eller skada. Behandlingen beror på tumörens storlek och plats, den består i operation och underhållsterapi.

Omfattande forskning involverar genetisk rådgivning. I de flesta fall dras slutsatsen att hypogonadotropisk amenorré är karakteristisk för den kvinnliga utvecklingen, men ibland finns det undantag från denna regel som ett resultat av en genetisk funktionsfel som inträffade under intrauterin utveckling.

För att fastställa en diagnos av hypogonadotropisk amenorré krävs deltagande av smala specialister. En kvinna undersöks av en terapeut, gynekolog, endokrinolog, genetik, kirurg.

Amenorrébehandling

Terapi av en sådan komplex sjukdom innebär en lång process som inte alltid slutar i en fullständig återhämtning. En kvinna föreskrivs hormonella läkemedel. De tas i cykler med regelbunden övervakning av resultaten. Innan behandlingen påbörjas är det viktigt för läkaren att ta reda på hur mycket kvinnan vill bli gravid.

Livsstilsförändringar är en förutsättning för att behandla amenorré. Det är nödvändigt att undvika stress och stor fysisk ansträngning, du måste etablera en hälsosam kost. Sedativa medel kan förskrivas.

Kostrekommendationerna tar hänsyn till patientens initiala vikt. Vissa patienter behöver gå ner i vikt, andra behöver bli bättre. För att uppnå en acceptabel vikt kan du bara använda en fullständig, balanserad diet.

Det är strängt förbjudet att begränsa de proteiner, fetter, kolhydrater, mineraler och vitaminer som är nödvändiga för normal funktion.

Hypogonadotropisk amenoré är en allvarlig sjukdom förknippad med störningar i de centrala endokrina organen. Hormonterapi är lång och leder inte alltid till framgång. För utnämning av läkemedel krävs en grundlig och mycket svår diagnos med deltagande av läkare med många specialiteter. Prognosen för behandlingen är kontroversiell, många patienter botas, andra för alltid delas med hopp om att få ett barn.

Högre medicinsk utbildning, specialförlossning och gynekologi, studerade vid Kazan State Medical University. Medförfattare till vetenskapliga publikationer.

Amenorré hypogonadotropisk behandling

1. Amenorré med centralt ursprung (psykogen).

Behandlingen utförs i samband med en terapeut; syftar till att eliminera stressfaktorn.

Visar: vitaminterapi, fysioterapi, psykoterapi. Bota kriterier:

- återställande av menstruationscykeln;

2. Amenorré med en primär skada på hypotalamus. Visar: bra näring, enzympreparat, vitaminer, psykoterapi, fysioterapi.

- viktökning:

- återställande av menstruationscykeln;

3. Den hypotalamiska hypofysen i form av amenoré.

A. Hypogonadotropisk amenoré (medfödd). Vid behandling används menopausala gonadotropiner (pergonal) i kombination med korioniska gonadotropiner och östrogen-gestagenläkemedel, som tas i cykliskt läge.

- utveckling av sekundära sexuella egenskaper;

- återställande av menstruationscykeln;

B. Postpartum hypopituitarism (Skien syndrom). Genomför 1 hormonersättningsterapi:

- glukokortikoider (prednison 5 mg 2 gånger om dagen i 2-3 veckor, behandlingen upprepas efter 2-3 månader.);

- sköldkörtelberedningar (beroende på kliniska manifestationer).

Kvinnor under 40 år har ordinerat östrogenprogestogenläkemedel - femoston, clemen, climonorm, divina, trisequens i cykliskt läge. För att förhindra en tidig utveckling av klimakteriet, hjärt-kärlsjukdomar och osteoporos visas följande: näring, intag av järn- och kalciumpreparat, vitaminer, biostimuleringsmedel, anabola läkemedel, fysioterapi.

- återställande av den inducerade menstruationscykeln;

- eliminering av symtom på hypogonadotropisk insufficiens.

B. Funktionell graviditetsrelaterad hyperprolaktinemi. Det kännetecknas av amenoré och laktoré (Chiari-Frommel-syndrom). Vid behandling används en semisyntetisk ergotalkaloid - parlodel (bromokriptin) (2,5-5 mg dagligen i 3-6 månader under kontroll av funktionella diagnostiska test och prolaktinnivåer i blodet). Bota kriterier:

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

G. Organisk hyperprolaktinemi (hypofyseprolaktinom)

Visar: strålterapi, parlodel, mindre ofta - kirurgisk behandling.

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

4. Binjurform av amenoré.

A. Postpubertalt adrenogenitalt syndrom. Applicera glukokortikoid - dexametason (0,25 mg per dag under kontroll av utsöndring i urin 17-KS). För att stimulera ägglossning och behandla infertilitet föreskrivs klomifen (clostilbegit) vid 50-100 mg från den femte till den nionde dagen i menstruationscykeln (under kontroll av basaltemperatur och ultraljud för att bestämma follikulär mognad), för att minska hypertrikos - veroshpiron (50 mg per dag under 3 månader) eller Diane-35 (i preventivmedelsregimet under 6-12 månader), androcur (25 mg vardera från den femte till den 15: e dagen i menstruationscykeln).

Rekonstruktiv plastikkirurgi visas - avlägsnande av hypertrofisk klitoris.

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

- minskning av hirsutism.

B. Viriliserande binjuretumör. Tumörborttagning indikerad.

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

- minskning av hirsutism.

5. Ovariell form av amenoré.

A. Syndrom för utmattning av äggstockarna, för tidig menopaus. Använd cyklisk östrogen-progestogen hormonersättningsterapi med clemen, climonorm läkemedel. divina, femoston, trisquens för förebyggande av tidig utveckling av kardiovaskulär patologi och osteoporos.

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

- brist på symtom på ”förlust” av äggstocksfunktionen.

B. Resistent äggstocksyndrom. Östrogen-gestagen hormonbehandling används med preventivmedel monofasiska läkemedel (rigevidon, minisiston, mikroguinon, marvelon i ett cykliskt läge från den 5 till 26: e dagen i menstruationscykeln) eller lågdos monofasiska läkemedel (femoden, silest, merlson, logest av den första dag i menstruationscykeln) eller med flerfasiga östrogen-progestagen läkemedel (anteovin, trisigon, tricvilar, triregol i preventivläget i 4-6 månader med avbrott i 2-3 månader).

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

B. Viriliserande tumörer i äggstockarna. Kirurgisk behandling indikeras - avlägsnande av en ovarietumör.

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

- minskning av hirsutism.

G. Stein-Leventhal syndrom. Använd östrogen-progestogenhormonterapi med preventivmedel monofasiska läkemedel (rigevidon, minisiston, mikroguinon, marvelon från femte till 26: e dagen i menstruationscykeln) eller lågdos monofasiska läkemedel (femoden, silest, mersilon, logest från den första till den 21: e dagen) cykel), eller flerfasiga östrogen-progestagen läkemedel (anteovin, triziston, tricvilar, tri-regol) i preventivläge under 4-6 månader. med avbrott i 2-3 månader. För att minska hypertrikos förskrivs veroshpiron med 50 mg per dag under 3 månader, Diane-35 i ett preventivmedel i 6-8 månader. (upp till ett år), androcourum 25 mg från den femte till den 15: e dagen av menstruationscykeln.

För att stimulera ägglossning och behandla infertilitet används klomifen (clostilbegit) i en dos av 50-100 mg från den femte till den nionde dagen i menstruationscykeln (under kontroll av basal temperatur och ultraljud för att bestämma follikulär mognad). Förskriv en diet för att minska kroppsvikt.

Kirurgisk behandling: kilformad äggstocksresektion: laparoskopisk elektrokuteri av äggstockar är att föredra.

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

- minskning av hirsutism;

- förebyggande av hyperplastiska processer i endometrium.

D. Dysgenes av gonader (rena och blandade former, Shereshevsky-Turner syndrom). Tillämpa hormonersättningsterapi från 13-14 års ålder med östrogener (0,05 mg mikrofollin eller 2 mg östrofem i 20 dagar intermittent) tills utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper, utvidgning av bröstkörtlarna, utseendet på menark och sedan cyklisk behandling med östrogen-progestogenläkemedel (climen, climonorm, femoston, divina, trisec-vence, etc.) för att förhindra den tidiga utvecklingen av klimakteriumssyndrom, kardiovaskulär patologi och osteoporos.

Med en blandad form av gonaddysgenes visas kirurgiskt borttagande av gonaden för att förhindra utveckling av maligna tumörer, med klitthypertrofi - dess resektion.

- utveckling av sekundära sexuella egenskaper;

- regelbunden inducerad menstruationscykel;

- brist på symtom på ”förlust” av äggstocksfunktionen.

E. Testikulärt feminiseringssyndrom (Morris syndrom, falsk hermafroditism för män). Efter kirurgiskt avlägsnande av testiklarna för att förhindra utveckling av maligna tumörer i åldrarna 16-18 år utförs cyklisk behandling med östrogen-gestagen läkemedel (klimat, femoston, klimonorm, divina, trisquens) för att förhindra tidig utveckling av klimakteriet, hjärt-kärlsjukdom och osteoporos.

Kirurgisk behandling - vaginal colpopoiesis.

- återställande av sexuell funktion;

- brist på symtom på ”förlust” av äggstocksfunktionen.

6. Livmoderform av amenoré.

A. Intrauterin synechia (Asherman syndrom). Hysteroskopi, förstörelse av syneki följt av hormonersättningsterapi i 3 månader.

B. Specifik tuberkulös endometrit. Speciell behandling mot tuberkulos indikeras. Bota kriterier:

- återställande av menstruationscykeln;

- regelbunden bifasisk menstruationscykel;

B. Rokytansky-Kustner syndrom. Kirurgisk behandling indikeras - vaginal colpopoiesis

Botemedelskriterier - återställ sexuell funktion.

Hypogonadotropisk amenoré: orsaker, symtom, behandling

Hypogonadotropisk amenoré orsakas av en minskning av utsöndring av gonadotropa hypofyshormoner (THG). Detta leder i sin tur till en minskning av äggstocksfunktionen och störning av menstruationscykeln med typen av amenorré. Anledningen till minskningen av utsöndring av THG kan vara associerad med både hypofysen och hypotalamus.

Vad är hypogonadotropisk amenoré och varför den utvecklas

Det neurohormonala systemet som stöder kvinnans menstruationscykel och hennes reproduktiva funktion består av följande länkar: cerebral cortex - hypothalamus - hypofysen - äggstockarna. Misslyckande med någon av dessa länkar leder till störningar i hela systemet.

Således kan spänningar, allvarlig fysisk och psykisk stress, förgiftning orsakad av kronisk infektionsfoci, svåra infektioner som överförs under barndomen samt belastad ärftlighet (förändringar i kromosomapparaten) leda till störningar i hjärnbarken och hypotalamus, vars huvuduppgift är är en rytmisk frisättning av sina egna hormoner som stimulerar syntesen och utsöndringen av hypofysen av GTG. När en sådan pacemaker misslyckas stör hypofysen också, den producerar mindre THG - follikelstimulerande och luteiniserande (FSH och LH).

Bristen på FSH leder till det faktum att ägget mognar långsamt och inte lämnar äggstocken, såväl som att minska frigörandet av kvinnliga könshormoner östrogen av äggstockarna. Brist på östrogen orsakar otillräcklig proliferation (proliferation) av slemhinnan i livmoderhulen.

En liten mängd LH kan inte orsaka ägglossning och ge hormonellt stöd under den andra halvan av menstruationscykeln, eftersom produktionen av progesteron inte stimuleras.

Progesteronsekretion är också omöjligt eftersom ägglossningen inte inträffade och en gul kroppssekreterande progesteron inte bildades i stället för den sprängande follikeln.

Således störs alla faser i menstruationscykeln, vilket leder till frånvaro av menstruation - amenorré.

Orsaken till hypogonadotropisk amenoré kan också vara sjukdomar och tumörer som förekommer både i hypotalamus och i hypofysen..

Med sådana skador är det ibland inte så mycket en minskning av utsöndring av THG och kvinnliga könshormoner som en kränkning av den korrekta rytmen för deras utsöndring - det är detta som leder till frånvaron av ägglossning och utveckling av amenoré. Allt detta leder till bildning av ihållande infertilitet..

Symtom på hypogonadotropisk amenoré

Det huvudsakliga symptomet på hypogonadotropisk amenorré är frånvaron av menstruation.

Dessutom är ett särdrag hos flickor med primär hypogonadotropisk amenoré deras utseende: oproportionerlig kroppsbyggnad, hög tillväxt, långa armar och ben, kort kropp, underutvecklade bröstkörtlar och yttre könsorgan. En undersökning visar att de inre könsorganen hos dessa flickor också är underutvecklade..

Det kan finnas andra symtom, beroende på vad som orsakade sjukdomen..

Diagnostik

För att ställa rätt diagnos undersöks blod för hormoner (GTG, prolaktin, östrogener, progesteron, testosteron, sköldkörtelhormoner, binjurhormoner) och hormonella tester utförs med progesteron, med hormonella preventivmedel, glukokortikoidhormoner. Se till att genomföra genetisk forskning för att identifiera genetiska mutationer.

Se till att genomföra ultraljud, röntgenundersökningar av hypothalamus, hypofys och könsorgan hos kvinnor. Syftet med sådana studier är att identifiera tumörer, blödningar, sjukdomar i dessa organ..

Behandling

För behandling av hypogonadotropisk amenoré används humana menopausala gonadotropiner, till exempel pergonal. Kompositionen för detta läkemedel inkluderar FSH och LH i ett förhållande av 1: 1. Pergonal från mänsklig postmenopausal urin erhållen.

Det har en follikelstimulerande och luteiniserande effekt - det stimulerar äggets tillväxt och mognad, ökar östrogennivåerna och stimulerar spridningen av slemhinnan i livmodern och ägglossningen. Pergonal är kontraindicerat för alla tumörer i reproduktionssystemet och bröstkörtlarna..

I vissa fall kombineras administrationen av pergonal med administrationen av hormoner i hypotalamus eller med korionisk gonadotropin (profas).

 • Sådana behandlingskurser leder till hormonell korrigering, äggmognad, ägglossning och återställande av regelbunden menstruationsblödning.
 • Moderna metoder för att behandla olika typer av amenoré gör det möjligt för de flesta kvinnor att uppleva glädjen av moderskapet.
 • Galina Romanenko
 • Artikel taggar:

Hypogonadotropisk amenoré: vad är det, orsaker, symtom, behandling

En patologi som kännetecknas av frånvaron i en kvinna i fertil ålder av menstruation i mer än 6 månader som ett resultat av egenskaperna hos genetik, tumörer i hjärnan, konstant stress är hypogonadotropisk amenoré. För att diagnostisera tillståndet genomförs en uppsättning åtgärder som syftar till att hitta en funktionsfel i patientens kropp. Terapi utförs med hjälp av vissa hormonella läkemedel..

Statusklassificering

Den månatliga kvinnliga cykeln bildas som ett resultat av en komplex kombination av hormoner, nervsystemet och endokrina körtlar deltar i processen. Det endokrina systemet, under kontroll av speciella centra i hjärnan, syntetiserar kemikalier och leder dem in i blodomloppet. Detta uppfattas av äggstockarna som en signal till början av produktionen av ett visst antal könshormoner..

Som ett resultat skapas förhållanden i äggstockarna för utveckling av ägget, tillväxten av livmoderslimhinna och graviditetens början. Om koordinationen mellan alla processer bryts, inträffar ett fel i kroppen, menstruationen inträffar inte.

Om en tonåring i 14-16 år aldrig har haft en period, pratar de om primär amenoré. Om patienten hade menstruation men sedan slutat, säger gynekologer att detta är sekundär amenoré.

Förutom de primära och sekundära syndromen klassificeras följande typer av amenoré:

Med den falska formen av amenoré, genomgår balansen mellan hormoner i kroppen cykliska förändringar, men menstruationen inträffar inte. Anledningen till detta fenomen är i patologiska processer, såsom en operation i livmodern, en frusen graviditet och så vidare. Vid denna tidpunkt störs utflödet av blod från livmodern till följd av överväxt av jungfruoljor, vagina eller livmoder.

I detta fall förhindrar en mekanisk hindring frisläppandet av livmodersekret. Behandlingsmetoden är ganska enkel - ta bort hindret kirurgiskt. I fallet med odlad jomfruhinne klipps det helt enkelt med ett kirurgiskt instrument. Om en sådan operation inte utförs i rätt tid utvecklar flickan smärta i nedre del av buken och en inflammatorisk process.

Frånvaron av menstruation i vissa fall bör inte skrämma patienten. Dessa inkluderar de fysiologiska typerna av sekundär amenoré:

 • graviditet,
 • laktation,
 • klimakteriet,
 • för ung.

Gynekologi är en komplex gren av medicinsk vetenskap, ibland föreskriver läkare mediciner för patienter för att stoppa menstruationen. Sådan behandling används för endometrios. Efter att ha tagit mediciner återställs menstruationen snabbt.

Den mest allvarliga formen är amenoré av central genesis, när patologin orsakas av avvikelser i hjärnbarken, vars delar kontrollerar frisättningen av gonadotropa hormoner.

Beroende på mängden producerade hormoner skiljer sig följande typer av hypogonadotropisk amenoré:

 • med en normal mängd hormon utvecklas normogonadotropisk amenorré;
 • vid hög - hypergonadotropisk amenoré;
 • vid låg - hypogonadotropisk amenoré;

Den hypergonadotropa formen är vanligtvis resultatet av tumörbildningar i hypofysen. Järn producerar en överskottsmängd materia, vilket leder till överdriven stimulering av äggstockarna. Med tiden tappas äggstockarnas energireserver, menstruationen upphör. Låt oss närmare överväga orsakerna, symtomen och behandlingen av hypogonadotropisk amenoré..

Orsaker till hypogonadotropisk amenorré

Detta är den allvarligaste varianten av patologi, som ett resultat av att det finns en funktionsfel i kontrollcentralernas funktion för bildning av könshormoner som finns i hjärnan. Andra hormoner produceras i den volym som krävs. Fel uppstår på olika nivåer: i hypofysen, hypothalamus, livmodern eller äggstockarna.

Orsakerna till patologin är följande:

 • nervös stress;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • långvarig inflammation på grund av infektioner;
 • vissa sjukdomar i barndomen;
 • förgiftning av tungmetaller och andra giftiga ämnen;
 • neoplasma och andra sjukdomar i hypofysen;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • Shiens syndrom;
 • begränsad näring;
 • överflödig näring;
 • läkemedel som påverkar nervfibrer;
 • huvud skador;
 • genetisk predisposition.

Om direkta släktingar hade sjukdomar orsakade av kromosompatologier ökar risken för hypogonadotropisk amenoré. Detta gäller också Skiens syndrom, som ett resultat av vilket menstruationen stannar efter en svår födelse (som ett resultat av blödning framför hypofysen).

Symtom på hypogonadotropisk amenoré

Det huvudsakliga klagomålet hos sådana patienter är en lång försening i menstruationen. Hur man behandlar sjukdomen bestäms av gynekologen efter en noggrann diagnos med en gynekologisk undersökning, laboratorietester och instrumentella studier. Symtom på denna sjukdom är följande:

 • menstruationsförsening;
 • hög tillväxt (inte alltid);
 • kort kropp;
 • långsträckta lemmar;
 • outvecklade mjölkkörtlar;
 • dåligt utvecklade könsorgan;
 • överviktig (inte alltid).

Som ett resultat av undersökningen konstateras det ofta att sådana kvinnor inte har sexuell lust eller att den är svag. Av denna anledning är inte patienten intresserad av män. Hon har en stor kroppsbyggnad, fet hud och akneproblem..

Diagnos av amenoré

Det första en gynekolog gör innan en sådan diagnos är att undersöka patienten på en gynekologisk stol. Externa uppgifter ger också mycket information för den påstådda diagnosen. Den diagnostiska sekvensen är som följer:

 1. Yttre sexuella egenskaper undersöks och analyseras..
 2. Vaginal patency bestämd.
 3. Jungfruarna inspekterar jomfruhinnen.
 4. En ultraljud av bäckenorganen utförs.
 5. Röntgen av skallen.
 6. Utför CT och MRI på skallen.
 7. Blod testat för hormonell sammansättning.
 8. Genetikkonsultation.

Ultraljud kan bestämma livmoderns storlek och tillstånd. Det kan visa sig att livmodern hos vissa kvinnor har dimensioner på utvecklingsnivån för en liten flicka, ibland är detta organ helt frånvarande. I det här fallet har kvinnans ofta fråga om hur man blir gravid inget svar. Vid svår dystrofi eller frånvaro av livmodern kommer graviditet aldrig att inträffa.

Det är viktigt att genomföra ett blodprov för hormoner: könsorgan, sköldkörtel, binjurar.

Vid behov utförs tester med hormoner: en kvinna föreskrivs hormonella läkemedel i sin tur, då registreras det när hon har sin period.

Om menstruationen inträffar i tid, dras slutsatsen att orsaken var bristen på det föreskrivna hormonet. Prover tas med hormonerna i hypofysen, hypothalamus och äggstockarna.

En detaljerad undersökning av patientens skalle hjälper till att hitta tumörer eller blödningar i hjärnan. Vanligtvis förekommer sådana formationer som ett resultat av en tidigare infektion eller skada. Behandlingen beror på tumörens storlek och plats, den består i operation och underhållsterapi.

Omfattande forskning involverar genetisk rådgivning. I de flesta fall dras slutsatsen att hypogonadotropisk amenorré är karakteristisk för den kvinnliga utvecklingen, men ibland finns det undantag från denna regel som ett resultat av en genetisk funktionsfel som inträffade under intrauterin utveckling.

För att fastställa en diagnos av hypogonadotropisk amenorré krävs deltagande av smala specialister. En kvinna undersöks av en terapeut, gynekolog, endokrinolog, genetik, kirurg.

Amenorrébehandling

Terapi av en sådan komplex sjukdom innebär en lång process som inte alltid slutar i en fullständig återhämtning. En kvinna föreskrivs hormonella läkemedel. De tas i cykler med regelbunden övervakning av resultaten. Innan behandlingen påbörjas är det viktigt för läkaren att ta reda på hur mycket kvinnan vill bli gravid.

Livsstilsförändringar är en förutsättning för att behandla amenorré. Det är nödvändigt att undvika stress och stor fysisk ansträngning, du måste etablera en hälsosam kost. Sedativa medel kan förskrivas.

Kostrekommendationerna tar hänsyn till patientens initiala vikt. Vissa patienter behöver gå ner i vikt, andra behöver bli bättre. För att uppnå en acceptabel vikt kan du bara använda en fullständig, balanserad diet.

Det är strängt förbjudet att begränsa de proteiner, fetter, kolhydrater, mineraler och vitaminer som är nödvändiga för normal funktion.

Hypogonadotropisk amenoré är en allvarlig sjukdom förknippad med störningar i de centrala endokrina organen. Hormonterapi är lång och leder inte alltid till framgång..

För att förskriva läkemedel behöver du en grundlig och mycket svår diagnos med deltagande av läkare med många specialiteter.

Prognosen för behandlingen är kontroversiell, många patienter botas, andra för alltid delas med hopp om att få ett barn.

Sekundär amenoré

Sekundär amenoré - avslutande av menstruation i sex månader eller mer hos kvinnor i reproduktiv ålder med en etablerad menstruationscykel. Det definierande tecknet är frånvaron av menstruation i minst sex månader. Sekundär amenoré kan åtföljas av smärta i nedre del av buken (med livmodern), psykiska störningar (med den psykogena formen), fetma (med den endokrina formen), autonoma störningar (med äggstocksformen), etc. En allmän och gynekologisk undersökning utförs för att bestämma orsakerna till amenoré, hormonstudier, bäcken-ultraljud, röntgen av den turkiska sadeln, hysteroskopi och laparoskopi. Behandlingen syftar till att korrigera faktorer som leder till sekundär amenoré.

Sekundär amenoré är en kränkning av menstruationscykeln, kännetecknad av frånvaron av menstruation i 6 månader eller längre. Till skillnad från primär amenoré, utvecklas en sekundär form hos tidigare menstruerade kvinnor.

Vid 16-45 års ålder är förekomsten av sekundär amenoré, inte förknippad med fysiologiska orsaker (graviditet, amning, menopaus) 3-10% av fallen. Sekundär amenoré är ett av de svåraste reproduktiva hälsoproblemen, eftersom kvinnor med en sådan störning alltid lider av infertilitet.

Spontan upphör av menstruationen indikerar en allvarlig dysfunktion i kroppen, vilket kan vara i planen för övervägande av gynekologi, endokrinologi, psykiatri.

Bland den sekundära amenoréen är dess sanna och falska former utmärkande. Grunden för verklig amenorré är ett brott mot den neuroendokrina reglering av menstruationscykeln.

Falsk amenorré diagnostiseras med bevarandet av hormonell funktion i äggstockarna och cykliska förändringar i livmodern; i detta fall är frånvaron av menstruation förknippad med anatomiska hinder för utflödet av blod från livmodern och könsorganen.

Med falsk amenorré kan blod samlas i äggledarna (hematosalpinx), livmodern (hematometern) eller i slidan (hematocolpos).

Beroende på nivån av gonadotropa hormoner som reglerar menstruationsfunktionen, delas amenorré i:

 • hypogonadotropisk orsakad av organiska lesioner i hypofysen eller hypotalamus;
 • hypergonadotropisk, på grund av nedsatt äggstocksfunktion hos en genetisk, enzymatisk, autoimmun eller annan etiologi;
 • normogonadotropisk, orsakad av livmoders patologi, PCOS, psykogena faktorer, undernäring, försvagande fysisk ansträngning, hyperprolaktinemi.

Utvecklingen av patologisk sekundär amenoré kan förknippas med olika anatomiska, genetiska, biokemiska, hormonella, neuropsykiska faktorer. Med tanke på etiologin och nivån på skador, sekundär amenoré i hypotalamisk, hypothalamisk-hypofys, binjurar, äggstocks, livmoders, psykogen genesis.

Sekundär hypotalamisk amenoré observeras hos kvinnor med funktionsstörningar i systemet ”hypothalamus-hypofysen-binjurar äggstockarna” - det så kallade hypotalamiska syndromet.

En sådan patologi utvecklas under påverkan av frekventa virussjukdomar eller kroniska infektioner, överdriven fysisk och mental stress, kirurgiska ingrepp. Vanligtvis förekommer hos flickor 1-3 år efter menarche.

Patogenesen av hypotalamiskt syndrom är associerad med hyperaktivering av det sympatoadrenala systemet och stimulering av hypotalamiska strukturer. Mot denna bakgrund noteras ökad utsöndring av LH, FSH, prolaktin, ACTH, TSH, kortisol, aldosteron; minskning av östradiol och progesteron, STH.

Efter det att det sympatoadrenala systemet tappas, minskar också aktiviteten hos det hypotalamiska hypofys-binjurens system, vilket åtföljs av sekundär amenoré.

Störningar i hypotalamus kan också uppstå mot bakgrund av betydande viktminskning på grund av en kalorifattig diet eller anorexia nervosa..

Det är känt att till och med en förlust på 10-15% av vikten från fysiologiska och åldersnormer kan orsaka symtom på sekundär amenoré, och viktminskning på mindre än 46 kg leder till okänslighet i hypofysen för stimulering av gonadoliberiner.

Falsk graviditet kan vara en annan orsak till hypothalamisk amenorré. Med detta syndrom noteras ökad utsöndring av LH och prolaktin med samtidig hämning av FSH-syntes.

Sekundär amenoré av hypotalamisk-hypofysen är ofta associerad med funktionell och organisk hyperprolaktinemi. En ökning av prolaktinproduktionen åtföljs av en minskning av syntesen av gonadotropiner, vilket bestämmer upphörandet av menstruationen.

Funktionell hyperprolaktinemi kan utvecklas mot bakgrund av hypotyreoidism, långvarig amning, stress, abort, långvarig användning av psykotropa, hormonella läkemedel, COC. Orsaker till organisk hyperprolaktinemi kan vara hypofystumörer (prolaktinom).

Störningar i den hypotalamiska hypofysregleringen av menstruationscykeln noteras i Sheehans syndrom, hypofyseadenom, huvudskada, neuroinfektion.

Adrenalvarianten av sekundär amenoré finns i adrenogenitalt syndrom (medfødt binjurarhyperplasi), viriliserande binjuretumörer, binjurebarkenhyperplasi, Itsenko-Cushings syndrom. Ovarieformer observeras med äggstocksutmattningssyndrom, resistent äggstocksyndrom, PCOS, tumörer i äggstockarna, oophorit, konstgjord menopaus inducerad genom operation eller strålterapi.

Livmoderformer av sekundär amenoré är oftast förknippade med inflammatoriska eller traumatiska skador på endometriet..

Förstörelse av endometrium kan uppstå på grund av endometrit av tuberkulos eller gonorrheal etiologi, upprepade aborter och behandling och diagnostisk curettage, endometrial ablation.

I detta fall, till följd av skada på livmoderens basskikt, sker inte den cykliska transformationen av endometrium som svar på hormonstimulering och dess desquamation. Mindre vanligt inkluderar livmoderfaktorer för amenoré Ashermans syndrom, livmoderhalsatresi på grund av elektrokonisering av livmoderhalsen.

Psykogenic eller stress amenorré svarar för cirka 10% av fallen bland andra former av störningen. Det kan utlöses av akuta eller kroniska emotionella och psykologiska skador..

Stress amenorré förekommer ofta hos kvinnor under perioder med väpnade konflikter och sociala katastrofer, därför definieras det ofta som "krigshamnorrhea".

Stressfulla effekter på kroppen orsakar frisättning av en stor mängd ACTH, neurotransmittorer som blockerar utsöndringen av gonadotropinfrisättande faktor, vilket leder till en störning i produktionen av gonadotropinhormoner (FSH och LH) av hypofysen och en minskning av syntesen av könshormoner av äggstockarna.

Oavsett orsaken till sekundär amenoré, gemensamt för alla former är upphörandet av menstruationsblödning som tidigare inträffade mer eller mindre regelbundet och infertilitet. Kriteriet betraktas som avsaknad av menstruation i 6 eller flera månader i följd. De återstående symtomen är varierande och beror på formen av sekundär amenoré..

Psykogen amenorré åtföljs dessutom av asthenoneurotiska, depressiva eller hypokondriska syndrom. Patienter noterade ökad trötthet, ångest, sömnstörningar, en tendens till depression, minskad libido. Takykardi, torr hud och förstoppning kan vara störande. Menstruationen upphör plötsligt, det finns ingen period med oligomenorré.

Amenorré mot bakgrund av viktminskning åtföljs av en märkbar brist på vikt; en medicinsk undersökning avslöjar hypoplasi av bröstkörtlar och könsorgan. Andra tecken på undernäring inkluderar arteriell hypotension, bradykardi, hypotermi, hypoglykemi och förstoppning. Appetiten reduceras, ihållande aversion mot mat och kakexi kan utvecklas, vilket indikerar uppkomsten av anorexi.

Sekundär amenoré i hypotalamiskt syndrom kombineras med tidig pubertet, fetma, hirsutism, närvaron av akne och stria i huden och vegetativ-vaskulär dystoni.

Spontan galaktoré är karakteristisk för amenoré förknippad med hyperprolaktinemi. Klagomål om cephalgi, yrsel, arteriell hypertoni.

Det finns psyko-emotionella störningar: humörvariabilitet, irritabilitet, depressiva reaktioner.

I äggstocksformer av sekundär amenoré föregås ofta menstruationens försvinnande av en period med oligomenorré. Patienter har en historia av tidpunkten för menarch och ofta normal menstruationsfunktion..

Med resistent äggstocksyndrom upphör menstruationen före 35 års ålder, men det finns inga autonoma-vaskulära störningar som är karakteristiska för för tidig menopaus.

Amenorré förknippad med ovariellt utarmningssyndrom åtföljs däremot av värmevallningar, ansiktsspolning, svettning, huvudvärk.

Det definierande symptomet på falsk amenoré är spastisk smärta i nedre del av buken orsakad av en kränkning av utflödet av menstruationsblod. Vid kronisk endometrit utvecklas en menstruationscykelstörning gradvis: med tiden minskar intensiteten och varaktigheten av menstruationen tills den är helt stoppad..

Sekundär amenoré diagnostiseras utifrån historia och klinisk presentation. Den differentiella diagnosen av form av amenoré och bestämningen av dess orsaker blir emellertid en svårare uppgift för gynekologer - endokrinologer, neurologer, psykoterapeuter och andra specialister..

Vid bestämning av patientens gynekologiska status, menarchens ålder, menstruationens art tidigare, obstetrisk historia, tidigare gynekologiska och extragenitala sjukdomar, operationer och skador, ärftlighet, näring, exponering för stress och andra faktorer som påverkar menstruationsfunktionen.

Obligatoriskt för sekundär amenoré är undersökning på fåtöljen, funktionella tester (pupillesymtom, mätning av basaltemperatur, kolpositologi), kolposkopi, ultraljud i bäckenet.

Inom ramen för differentiell diagnos används farmakologiska tester i stor utsträckning: med progesteron, östrogener och progestogener, klomifen, gonadotropiner. För att detektera intrauterin patologi utförs hysterosalpingografi och hysteroskopi..

Med äggstocksformer av sekundär amenoré är diagnostisk laparoskopi informativ.

För att identifiera hormonella störningar visas en studie av TSH, T4, insulin, LH och FSH, östradiol, progesteron, testosteron, prolaktin, ACTH, kortisol och andra hormoner med hänsyn till den föreslagna varianten av sekundär amenoré.

Om man misstänker hypofysen patologi utförs en röntgen av den turkiska sadeln; CT eller MR av hypofysen utförs enligt indikationer.

Undersökningsplanen innefattar samråd med en ögonläkare med fundusundersökning (oftalmoskopi) och synfältundersökning.

Behandlingsalternativ för sekundär amenoré är nära besläktade med dess form. Terapi syftar till att eliminera orsakerna till amenorré, om möjligt - återställande av menstruations- och reproduktionsfunktioner.

Sekundär amenoré som orsakas av viktminskning eller anorexi behandlas tillsammans med psykoterapeuter och näringsläkare. Patienter tilldelas en kalorifattig diet med frekventa fraktionella måltider, lugnande medel, multivitaminer, psykoterapi.

Om spontan återställning av menstruationscykeln inte sker mot denna bakgrund föreskrivs hormonbehandling i 4-6 månader. Patienter med en psykogen form av amenoré rekommenderas att utesluta provocerande faktorer, normalisera arbets- och viloförhållanden.

Fysioterapikurser visas: endonasal elektrofores, ShVZ-massage, balneoterapi.

Om hypotyreos är orsaken till amenoré, används sköldkörtelhormoner under långa perioder. Patienter med hyperprolaktinemi visas med bromokriptin, cabergolin och deras analoger. Identifieringen av hypofysen macroadenom enligt resultaten av undersökningen är grunden för kirurgisk behandling eller strålbehandling.

Terapi av äggstocksformer av sekundär amenoré består i utnämningen av cyklisk hormonbehandling, lågdos COC. Om en ovarietumör upptäcks krävs en ovariektomi eller adnexektomi (borttagning av bilagorna). Med atresia i livmoderhalskanalen.

Behandling av syneki i livmoderhålan är operativ med hjälp av hysteroresektoskopi. Vid infektionsprocesser indikeras utnämningen av etiotropisk antibakteriell terapi..

I framtiden, för att förbättra metaboliska processer i livmodern, är det tillrådligt att genomföra fysioterapeutiska förfaranden - ultraljud, elektrofores, diatermi i bäckenområdet.

I de flesta fall, med hjälp av korrekt organiserad behandling, är det möjligt att uppnå menstruationens återupptagande. Prognosen för återställande av reproduktionsfunktionen beror på formen av sekundär amenoré..

Med en bestående infertilitet rekommenderas en konsultation med en reproduktolog för en kvinna.

Moderna reproduktionsteknologier möjliggör befruktning in vitro (enligt IMSI- eller ICSI-metoden), vid behov, med hjälp av givarsperm, ett givarägg eller ett givarembryo.

För att öka chanserna för graviditet efter artificiell insemination och ett framgångsrikt embryologiskt stadium utförs kryokonservering av embryon med deras efterföljande tining och implantation i patientens livmoder. Kronisk missfall är en indikation för användning av surrogacy.

Hyper och hypogonadotropisk amenopoeia

 1. Hyper och hypogonadotropisk amenopoeia
 2. Behandling

Amenorré kännetecknas av frånvaron av menstruation hos kvinnor i reproduktiv ålder i 6 månader eller mer.

Med olika typer av amenoré kan hypofysens gonadotropiska funktion involveras på ett eller annat sätt, och enligt förändringar från hypofysen delas amenorré också i normogonadotropisk, hypogonadotropisk och hypergonadotropisk.

Normogonadotropisk amenoré är amenoré som kan orsakas av medfödda eller förvärvade förändringar i livmodern och könsorganen, men äggstockarna producerar vanligtvis en normal mängd östrogen och progesteron, och hypofysen ger en normal nivå av gonadotropiner.

Hypogonadotropisk amenoré diagnostiseras hos patienter i de fall då produktionen av gonadotropiner i hypofysen minskar eller helt upphör. Dessa inkluderar luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. Samtidigt bevaras produktionen av de återstående hypofyshormonerna. Hypogonadotropisk amenoré är vanligtvis sekundär - resultatet av någon effekt på kvinnans kropp.

Hypergonadotropisk amenoré - vad är det? Denna typ av amenoré är alltid primär och är förknippad med kromosomala och genetiska defekter där utsöndring av gonadotropiner undertrycks.

Orsaker till sjukdomen

Hypogonadotropa former av amenoré uppstår av sådana skäl:

 1. Ärftlig faktor.
 2. Förekomsten av fysisk eller psyko-emotionell överbelastning.
 3. Felaktig kost, undernäring.
 4. Nervös utmattning.
 5. Förekomsten av volymetriska formationer av hypofysen.
 6. Sheehan eller Simmonds syndrom.
 7. Sarkoidos eller hemokromatos.
 8. Tar orala preventivmedel, ganglionblockerare samt antihypertensiva läkemedel.
 9. Strålning och kemoterapi.

Enligt många läkare är hypogonadotropisk amenoré främst en ärftlig sjukdom som orsakar medfödd bristande hypotalamisk-hypofyssystem.

De flesta patienter är utsatta för en belastad familjehistoria: de har sina första perioder ganska sent, och några av deras släktingar lider av infertilitet. Dessutom upplevde mödrarna till dessa patienter komplikationer under graviditeten.

Behandlingsfunktioner

Hypogonadotropisk amenorré är en typ av amenorré där nivån av gonadotropiner är låg på grund av en överträdelse i arbetet med steroidregleringscentra på vilken nivå som helst.

Den vanligaste orsaken är stress, fysisk aktivitet, infektioner, inflammatoriska processer, förgiftning av skadliga ämnen på hjärnceller, hypofystumörer, sköldkörtelpatologi, hunger eller överätande, mediciner som påverkar nervsystemet samt huvudskador. Ibland är orsaken till sådan amenorré arv eller blödning i den främre hypofysen.

Hypogonadotropisk amenoré: behandlingen börjar först efter en fullständig undersökning av kvinnan och upprättandet av kvinnans önskan att få barn.

Behandling: hypogonadotropisk amenoré kräver långvarig behandling, eftersom detta är en mycket svår och allvarlig kränkning, vilket i alla fall inte leder till ett gynnsamt resultat.

Vilken är terapin för kvinnor som diagnostiseras med hypogonadotropisk amenoré? Behandlingen beror på patientens mål.

Om hon är intresserad av att bli gravid, men hon diagnostiseras med en hypotalamisk sjukdom, bör behandlingen syfta till att återställa ägglossningen med hormonet gonadotropin frisläppande, liksom mänsklig menopausal gonadotropin.

Nuförtiden används syntetiska analoger av gonadoliberiner effektivt för att stimulera ägglossning, samt öka möjligheten till befruktning. Kvinnor som försöker bli mödrar stimuleras också genom ägglossning med hjälp av klomifen.

De kvinnor som inte är intresserade av att ha en graviditet är ordinerade progestiner. Detta kan till exempel vara Medroxyprogesteron, som tas av patienter dagligen i en mängd av 10 mg / dag. i 5 dagar. För att återställa menstruationscykeln stannar ersättningsterapi under behandling av hypogonadotropisk amenoré vanligtvis efter sex månader från början av behandlingen.

Hypogonadotropisk amenoré - behandling inkluderar en uppsättning åtgärder. Först och främst är det:

 • normalisering av arbete och vila
 • normalisering av näring
 • stabilisera fysisk aktivitet
 • eliminera effekterna av stress och psykogena faktorer på kroppen
 • vitaminterapi
 • hormonbehandling.

Vad gäller hormonbehandling har det en gynnsam effekt.

Under tonåren används läkemedel från östrogengruppen, varför livmodern och bröstkörtlarna uppnår sin fulla utveckling med ytterligare cyklisk behandling av hormoner under kontroll av hormonnivåer. Hittills är det universellt östrogen som har en positiv effekt i denna situation..

Glöm inte att sådan amenoré är ett allvarligt patologiskt tillstånd som är förknippat med patologin i de centrala organen i det endokrina systemet.

Hypogonadotropisk amenoré

En av de mest allvarliga formerna av amenoré är hypogonadotropisk amenoré. Då det sker förändringar inte bara i frekvens, utan också i sekretionsnivån för gonadotropiner, på grund av hypotalamisk - hypofysinsufficiens.

Denna form av amenoré kännetecknas av ett lågt blodgonadotropininnehåll (LH och FSH - upp till 3 IE / L) med normal utsöndring av andra hypofyshormoner, vilket resulterar i en signifikant minskning av äggstockens ovariefunktion.

Ofta kränkningar av menstruations- och generationsfunktionen hos patienters släktingar, senare menarken, liten turkisk sadel, eunukoid fysik, närvaron av enstaka somatiska avvikelser, underutveckling av könsdelar och bröstkörtlar, primär infertilitet tyder på att den främsta orsaken till hypogonadotropisk amenoré är medfödda insufficiens i hypotisk och faktorer som förvärrar den patologiska processen, allvarliga infektionssjukdomar och tonsillektomi som överförts under barndomen och puberteten.

Diagnos av hypogonadotropisk amenoré

Den komplicerade undersökningen av patienter, förutom att bestämma innehållet av hypofys- och äggstockshormoner i blodplasma, kliniska, röntgen-, ultraljudstudier, bör omfatta en genetisk studie med definitionen av könskromatin och karyotyp. I de flesta fall bestäms en kvinnlig karyotyp och normal könskromatin hos patienter, även om förekomsten av genmutationer inte kan uteslutas.

Behandling av hypogonadotropisk amenoré

Den mest effektiva behandlingen mot infertilitet hos patienter med hypogonadotropisk amenoré är pergonal (menopausal gonadotropin) och luteiniserande hormonagonister - frisläppande hormon, som kan stimulera graviditet hos 70-90% av patienterna. Den mest effektiva behandlingen hos kvinnor med en positiv nedbrytning av luliberin.

Ett diagnostiskt test med luliberin utförs för att bestämma graden av känslighet hos hypofysens gonadotrofer för endogen hypotalamisk stimulering, vilket därefter är viktigt för att välja den lämpligaste metoden för stimulering av ägglossning.

Provkonstruktion: blodprov från kubitalven för att bestämma den initiala nivån av gonadotropa hormoner, införandet av luliberin i en dos av 0,1 μg intravenöst, efterföljande blodprov för att bestämma koncentrationen av hormoner i blodet efter 15-30-45-60 120 minuter och 24 timmar. Provet anses vara positivt om det i värdena 30-60 minuter finns en 3-faldig ökning i koncentrationen av gonadotropiner jämfört med den initiala.

Den mest effektiva metoden för administrering av pergonal är att individuellt välja dos av läkemedlet beroende på resultaten av den dagliga dynamiska kliniska hormon- och ultraljudscreeningen.

När den överstyrda nivån av östradiol i blodet har uppnåtts - 800-1200 nmol / l, den pre-ovulatoriska storleken på den dominerande follikeln 18 mm i diameter, administreras en ägglossningsdos av korionisk gonadotropin på 8-10 tusen enheter en gång intramuskulärt.

I den luteala fasen av den stimulerade cykeln bör underhållsdoser av CG - I500 - 2000 IE administreras den 6-7: e dagen av basal temperaturökning.

Komplikationer av stimulering av ägglossning med hypogonadotropisk amenorré bör övervägas som möjligheten att utveckla ovariell hyperstimulering, vilket observeras i 2-4% av behandlingscyklerna och multipel graviditet, vars frekvens är 10-25%.

Naturligtvis kan patienter med denna form av amenoré bara behandlas på välutrustade obstetriska och gynekologiska institutioner.

Hypogonadotropisk amenoré: vad är det

Hypogonadotropisk amenoré - utvecklas om en kvinnas kropp kraschar med produktion av hypofyshormoner (follikelstimulerande, luteiniserande), som är ansvariga för normaliseringen av menstruationscykeln och påverkar utvecklingen av en kvinnas urogenitala system. Om en obalans uppstår kan det framkalla för tidig amenorré..

Orsaker, symtom på sjukdomen

Den kvinnliga kroppen utsätts för många stressiga situationer varje dag, vilket kan leda till en hormonell förändring, vilket kan orsaka amenoré. De huvudsakliga orsakerna till hypogonadotropisk aminorré är:

 • instabil näring (dieter, anorexi, bulimi);
 • onkologiska sjukdomar i hjärnan;
 • kemoterapi;
 • kronisk stress;
 • autoimmuna sjukdomar (ascariasis, systemisk lupus erythematosus);
 • genetisk predisposition (ärftlighet ökar risken för denna sjukdom med 30%);
 • genetiska sjukdomar.

För den kvinnliga kroppen är en stabil hormonell bakgrund viktig. Om du inte följer regelbundenhet i cykeln och hoppar över amenorré, kan du märka för tidigt åldrande av kvinnans kropp.

Hur man känner igen de första symptomen?

Det huvudsakliga symptomet på hypogonadotropisk amenorré är frånvaron av menstruation. Det finns ett antal samtidiga manifestationer som kan varna patienten om instabiliteten i det hormonella systemet, med efterföljande samråd med en gynekolog. Vi listar dem:

 • frånvaro av menstruation (aminorré) i sex månader;
 • fetma (inte förknippat med en förändring i kosten);
 • kränkning av kroppens autonoma funktioner (krampaktig minskning eller ökning av tryck, ökad svettning, upprörd gastrointestinal kanal);
 • utseendet på hår på manlig basis (hårig ansikte, buk, rygg);
 • ofta ångest på kvällen och natten.

Diagnos av sjukdomen

Vid det första besöket undersöker läkaren patienten, palperar buken, bedömer könsorganens tillstånd, endokrina körtlar och tar skrotningar. Diagnostiska tester föreskrivs för att göra en noggrann diagnos..

Den första studien är ett test för närvaron av korionisk gonadotropin, ett hormon som produceras hos kvinnor endast under graviditet. Ett negativt resultat indikerar förekomsten av patologisk amenoré.

Det andra steget av diagnos är insamling av tester för förhållandet kvinnliga och manliga könshormoner. Vidare används med grundläggande instrumentell diagnostik, ultraljud i bäckenet, bukhålan, sköldkörteln.

Om alla tidigare utförda diagnostiska metoder inte har gett resultat förskrivs därefter magnetisk resonansavbildning av hjärnan (för att utesluta en funktionsfel i hypofysen och förekomsten av cancer). Resultaten av studien studeras av en grupp specialister (gynekolog, urolog, neuropatolog, endokrinolog).

Den slutliga diagnosen inträffar först efter undersökning av ovanstående läkare (vid konsultationen).

Alternativa behandlingsmetoder

Huvuduppgifterna för folkrecept är att stabilisera hormon- och nervsystemet. Innan behandlingen påbörjas med alternativa metoder är det värt att få en detaljerad medicinsk konsultation.

Med hormonella störningar kan folkläkemedel bara lindra symtomen på amenoré, men inte lösa detta problem. Använd ofta roten på manschetten vanliga och persilja blad. Av dem gör avkok och infusioner.

Här är några enkla recept som kommer att bli ett ytterligare sätt att bekämpa aminorré:

 1. Ta en liten massa persilja, finhackad för att få 3 matskedar med en bild. Häll kokande vatten med två glas, insister i 12 timmar. Tinktur tas 100 gram före måltider 3 gånger om dagen i 3 veckor. Detta recept hjälper inte bara återställa menstruationscykeln utan kan också lindra symtomen på premenstruellt syndrom. En sådan fördel med denna växt förklaras av det faktum att den innehåller hormonliknande ämnen, i synnerhet apikol, som i sin struktur liknar det kvinnliga könshormonet östrogen.
 2. Vi tar en rot av den vanliga manschetten, gnugga den (du kan slipa den i en mixer), häll den resulterande massan i 1 liter kokande vatten. Insistera 6 timmar, sedan sila. Häll den resulterande buljongen i ett varmt bad. Ta proceduren i mer än 20 minuter. Den vanliga manschetten har en gynnsam effekt på urogenitalsystemet hos kvinnor, stimulerar produktionen av hormoner och sammandragningen av livmodern. Funktioner i detta avkok: gynnsam effekt på huden, utjämning av små rynkor, hög tonisk effekt.

Drogbehandling

Vid behandling av hypogonadotropisk amenoré används hormonella preparat huvudsakligen, vars bas är kvinnliga könshormoner och deras derivat. Det valda läkemedlet är Pergonal, som innehåller follikelstimulerande och lutenshormoner. Läkemedlet stimulerar tillväxt och mognad av äggstocksfolliklar, stabiliserar menstruationscykeln och arbetskraft.

Amenorré. Primär och sekundär amenoré eller frånvaro av menstruation. Symtom, tecken och behandlingsmetoderAmenoréorsaker och diagnos - behandlingVideo om sjukdomen "amenoré" menstruationsförsening? livet utan perioder är... normalt Menstruationscykeln och dess reglering (46)

Hypogonadotropisk amenoré, som manifesteras av uppkomsten av sekundära manliga sexuella egenskaper, behandlas med orala preventivmedel med syntetiska östrogenanaloger.

Exempel på dessa läkemedel är: Femoston, Didrogesterone, Tri-Regol, Regulon, som stimulerar produktionen av hormoner, stabiliserar den hormonella bakgrunden.

Det finns ett antal läkemedel som tillverkas på örter, som alla ovanstående formuleringar, de hjälper till att återställa menstruationscykeln. Exempel: Remens, Mastodinon.

Behandlingsprogrammet är med hänsyn till den individuella strategin. Självmedicinering är olämpligt, eftersom du måste jämföra alla resultat av diagnostisk undersökning, på ett tillförlitligt sätt ta reda på orsakerna till patologin som har börjat. Alla dessa läkemedel bör endast användas enligt instruktion av en läkare. Den korrekta och individuella strategin för varje patient är nyckeln till en framgångsrik behandling av amenoré.

Hypergonadotropisk amenoré

Denna sjukdom består i upphörande av menstruation till följd av överdriven bildning av hypofyshormoner i en kvinnas kropp (hjärnjärn), som stimulerar äggstocksfunktionen.

Normalt observeras ovariesvikt (ovarie) hos alla kvinnor i klimakteriet när fysiologisk utmattning av äggstockarna inträffar. Hypergonadotropisk amenoré kan orsakas av olika genetiska störningar.

Medfödda missbildningar av sexuell utveckling åtföljs som regel av en hög nivå av gonadotropiner (hypofyshormoner som påverkar kvinnans körtlar) och frånvaron av menstruation (amenorré).

Utarmat äggstocksyndrom - början av irreversibel amenorré hos kvinnor yngre än 37-38 år som tidigare hade normala menstruations- och reproduktionsfunktioner på grund av genetiskt bestämd äggstockspatologi.

Vid utvecklingen av denna sjukdom är den främsta faktorn förekomsten av kromosomavvikelser, vilket leder till bildande av små äggstockar med follikulär brist. I 46% av fallen av en sjukdom hade släktingar till den första och andra graden (mamma och dotter eller systrar) av släktskap menstruationsdysfunktion och tidig menopaus.

Troligtvis, mot bakgrund av en genetisk predisposition, kan eventuella yttre påverkan (stress, infektion, förgiftning, strålning, svält) leda till dysfunktion i folliklarna i äggstockarna.

Olika ogynnsamma faktorer som påverkar den kvinnliga kroppen, under perioden före och efter puberteten, bidrar till förstörelse av bakterieceller, skador på könskörtlarna och deras ersättning med bindväv.

Sjukdomen börjar med det faktum att menstruationen, i jämförelse med vanliga, blir mer knapp och kortare. Sådana förändringar varar i regel från sex månader till tre år. Ett annat sjukdomstillfället kan vara en kraftig upphörande av menstruationen i allmänhet.

Mot bakgrund av en brist på kvinnliga äggstockshormoner (ovarial hypoestrogenism), efter att menstruationen upphör, utvecklar kvinnor ett komplex av symtom som är typiska för menopausalt syndrom.

I det här fallet förekommer följande manifestationer: huvudvärk, depression, ”värmevallningar”, nedsatt uppmärksamhetskoncentration, ångest, minskad libido och arbetsförmåga, torr vagina, vaginal inflammation, urogenitala störningar, olika metaboliska störningar, förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar och sjukdomar ökar osteoporos utvecklas ofta.

En gynekologisk undersökning visar en minskning av storleken på livmodern och äggstockarna. Rektal temperatur (temperatur i ändtarmen) förblir oförändrad när som helst.

Förändringarna som observerats med ultraljud är identiska med de som inträffar efter klimakteriet. I detta fall är det en gradvis minskning av storleken på livmodern och äggstockarna. Äggstocksfolliklarna upptäcks inte.

Med en hormonell studie noteras skarpa förändringar i den hormonella bakgrunden.

För att identifiera sjukdomen utförs en histologisk undersökning av äggstocksvävnaden, där karakteristiska förändringar upptäcks. Dessutom är det nödvändigt att genomföra tester med hormoner. I detta fall leder den cykliska administreringen av kvinnliga könshormoner till en förbättring av en kvinnas välbefinnande och uppkomsten av en organismreaktion identisk med början av menstruation.

Kriterierna för diagnos av utarmat äggstocksyndrom är följande symtom: irreversibel upphörande av menstruation och infertilitet under 37 år; normal menstruationsfunktion i det förflutna; karakteristiska manifestationer av menopausalt syndrom; karakteristiska förändringar i hormonhalter i ett laboratorieblodtest; brist på folliklar och äggstocksatrofi, bestämd genom histologisk undersökning av organvävnad.

Utarmat äggstocksyndrom måste skiljas från resistent ovariesyndrom.

Resistent äggstocksyndrom kännetecknas av upphörande av menstruation, infertilitet, normal utveckling av sekundära sexuella egenskaper, en kvinnlig uppsättning av sexkromosomer (46, XX), en måttlig ökning av nivån av gonadotropa hormoner i hypofysen och en måttlig minskning av kvinnliga könshormoner (östrogen). Med detta syndrom upptäcks korrekt bildade, något underutvecklade äggstockar med ett tillräckligt antal folliklar. Det tros att denna sjukdom överförs av en autoimmun typ av arv, där antikroppar mot receptorer för hypofyshormoner som påverkar äggstockarna bildas i kvinnans kropp. Det antas att vid långvarig administrering av stora doser av gonadotropiner kan aktivering av äggstocksfunktionen ske upp till dess fulla återhämtning..

Kriteriet för att diagnostisera resistent äggstocksyndrom är förekomsten av följande symtom hos en kvinna: vändbar (i motsats till sjukdomen som diskuterats ovan) upphörande av menstruation och infertilitet under 37 år; normal menstruationsfunktion i det förflutna; förekomsten av alla tecken på menopausalt syndrom; karakteristiska förändringar i den hormonella bakgrunden i studien av blodserum; ett tillräckligt antal folliklar bestämda genom histologisk undersökning av organvävnad.

Orsaken till minskningen av äggstockarnas funktionella aktivitet kan också vara olika skador på detta organ, inklusive strålning eller exponering för kemoterapeutiska läkemedel (särskilt de som används vid behandling av olika onkologiska sjukdomar). Menstruationscykeln och ägglossningen hos vissa kvinnor kan oberoende återhämta sig även efter en lång förekomst av sjukdomen och en markant minskning av innehållet av kvinnliga könshormoner (östrogen).

Litteraturen beskriver fall av äggstocksfel hos kvinnor som har upplevt smittsamma kusma, liksom efter allvarliga inflammatoriska processer i bäckenområdet. Kirurgisk kastrering leder också till utvecklingen av hypergonadotropisk amenorré.

Behandling. Alla kvinnor med hypergonadotropisk amenoré, oavsett närvaro eller frånvaro av manifestationer av en minskning av bildandet av östrogen, föreskrivs könshormonersättningsterapi, som utförs före och efter naturlig menopaus..

I avsaknad av kontraindikationer är graviditet hos kvinnor med denna sjukdom möjlig genom artificiell insemination av givarägg med spermierna från en make i ett provrör, följt av överföring av det resulterande embryot till den beredda livmodern.

Sådana metoder har blivit möjliga som ett resultat av utvecklingen av in vitro-befruktningsprogram..

Hypogonadotropisk amenoré

Hypogonadotropisk amenoré utvecklas om det sker en minskning eller fullständig upphörande av hypofonaproduktion av gonadotropin - follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) -hormoner - där produktionen av andra hypofyshormoner bevaras. I det här fallet är det således en kränkning inte bara av frekvensen av frisättning av hormoner, utan också av deras produktion i sin helhet.

För att undvika farliga komplikationer är det mycket viktigt att snabbt diagnostisera patologin och genomgå ett behandlingsförlopp. Du kan boka tid med läkaren via telefon på webbplatsen eller med inspelningsknappen.

Hos patienter med hypogonadotropisk amenoré reduceras nivån av gonadotropa hormoner kraftigt (särskilt bestäms de inte alls genom urinalys) och som ett resultat östrogener, vars koncentration motsvarar postmenopausal period.

Orsaker till hypogonadotropisk amenorré

En minskning av hypofysens gonadotropiska funktion kan bero på olika skäl:

 • Psyko-emotionell eller fysisk överbelastning
 • Otillräcklig diet
 • Ätstörningar (Anorexia Nervosa)
 • Volumetriska hypofysformationer
 • Sheehan syndrom
 • Hypofysen kakexi
 • hemokromatos
 • Simmonds syndrom
 • sarkoidos
 • Ta mediciner (ganglionblockerare, p-piller, vissa antihypertensiva läkemedel etc.)
 • Användning av strålning och kemoterapi

Experter tror att hypogonadotropisk amenoré i de flesta fall är ärftlig och beror på medfödd bristande hypotalamisk-hypofyssystem.

Många patienter har en belastad familjehistoria: sen början av menark (första menstruationen) hos modern, infertilitet hos nära släktingar.

Dessutom rapporterar kvinnor ofta komplikationer under graviditeten, liksom stress. Negativa predisponerande faktorer är

Diagnos av hypogonadotropisk amenoré

 • Medicinsk historia
 • Gynekologisk undersökning
 • Bestämning av nivån av gonadotropiner och östrogener
 • Bekken ultraljud
 • Röntgen av skallen
 • CT eller MR av huvudet
 • karyotypering
 • Bestämning av könskromatin

Infertilitetsbehandling för hypogonadotropisk amenorré

Infertilitet beror på en betydande minskning eller fullständig upphörande av produktionen av gonadotropiner (FSH och LH), under vilken påverkan har tillväxt och utveckling av folliklar i äggstockarna, såväl som efterföljande ägglossning (utträde av en mogen oocyt i bukhålan).

Stimulering av ägglossning kan vara möjlig genom användning av menopausala gonadotropiner och GnRH-agonister (gonadtropinfrisättande hormon eller, annars, luliberin).

Effektiviteten av en sådan behandling kan förutsägas baserat på resultaten av testet med luliberin.

Om du har några frågor relaterade till hypogonadotropisk amenorré kan du fråga läkarna Nova Klinik.

För att undvika farliga komplikationer är det mycket viktigt att snabbt diagnostisera patologin och genomgå ett behandlingsförlopp. Du kan boka tid med läkaren via telefon på webbplatsen eller med inspelningsknappen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varje månad tar Jess och Jess plus

När de tar COC: er är många kvinnor bekymrade över hur piller som tar preventivmedel kommer att påverka deras menstruationscykel och själva utsöndringens natur..I den här artikeln kommer vi att ta hänsyn till menstruationens cykel och natur när du tar Jess och Jess plus....

Vad är lutealfasen? Överträdelser, normen för hormoner

Luteal fas: vad är det och vad är dess roll i processen för befruktningen av ett barn? Denna fråga är av intresse för många flickor som planerar en graviditet eller helt enkelt bryr sig om sin hälsa.....

Tecken, symptom på ägglossning, hur man beräknar när den inträffar, ingen ägglossning, vad man ska göra


En kvinnas huvuduppgift anses vara fortsättningen av släktet. Naturligtvis är både en kvinna och en man involverad i befruktningen, men huruvida företrädaren för det svagare könet gör graviditet, om hon kommer att föda ett friskt barn, beror bara på sig själv....