Amenorré - orsaker och behandling

Blödning

Vad är det - om kvinnor 16-45 år har menstruationsstörning och menstruationen är frånvarande i sex månader, diagnostiseras amenorré.

Det är inte isolerat i en separat sjukdom, eftersom det förekommer som ett symptom mot bakgrund av störningar: fysiologisk, psyko-emotionell, biokemisk och genetisk.

De flesta kvinnor uppfattar felaktigt den normala kränkningen av menstruationscykeln. Därför är en försening i menstruationen inte ett skäl för att besöka en gynekolog även i närvaro av patologisk urladdning och obehag, smärta i nedre del av buken.

Med för lång försening i menstruationen börjar kvinnor använda test för att kontrollera graviditet och ta en vänta och se attityd, vilket leder till infertilitet och andra komplikationer.

Klassificering

Klassificeringen är baserad på två typer av amenoré - falskt och sant.

Om hormonella och cykliska förändringar bevaras i livmodern och äggstockarna kallas amenorré falsk, eftersom menstruationsflödet från könsorganen saknas på grund av anatomiska hinder. I frånvaro av ägglossning diagnostiseras verklig amenorré, därför att en kvinna av denna anledning inte kan bli gravid.

Falsk amenoré

Falsk amenoré förekommer vid en medfödd missbildning av könsorganen: atresi i jungfruolmen (hymenalöppningen), vagina eller livmoderhalsen. Därför ackumuleras blod under menstruationen i slidan av slidan (med hematoskopi), livmoderhålet (med en hematometer) och i äggledarna (med hematosalpinx).

Sann amenorré

Det finns ingen menstruation och ägglossning med verklig amenoré mot bakgrund av cykliska processer i kroppen, så en kvinna kan inte bli gravid ett barn. Sann amenorré delas in i: fysiologisk och patologisk, vilket beror på dess orsaker.

Med amenoré fysiologiskt sant finns det inga perioder:


 • hos flickor - före puberteten;
 • hos kvinnor - under graviditet och amning vid amning;
 • hos äldre kvinnor - under klimakteriet.

Amning av amning

Sann fysiologisk amenoré är 98% effektiv som en fysiologisk preventivmetod endast sex månader efter födseln under amningen. I detta fall måste du följa dessa regler:


 • mata barnet minst 6 gånger om dagen;
 • ammar på natten;
 • använd inte blandad matning och utfodring så att barnet ständigt suger mammas mjölk.
Under denna period kommer menstruation och en annan graviditet att vara frånvarande. Fördelarna med sådan kost för den nyfödda är uppenbara. Mamma kan återhämta sig från förlossning under denna tid. Nackdelen med amningsartad amenorré är bristen på en garanti för skydd mot penetration i könsorganen av infektionssjukdomar och sexuellt överförda sjukdomar, inklusive HIV och B - hepatit.

Med patologisk verklig amenorré finns det inga perioder i förekomst av störningar: organisk eller funktionell i kvinnans kropp:


 • endokrina sjukdomar;
 • lesioner i nervsystemet;
 • patologiska chocker;
 • infantilism.
Sann patologisk amenoré är indelad i primär och sekundär.

Primär amenoré

Om menstruationen är frånvarande initialt (sexuell utveckling försenas) hos tonåriga flickor, noteras primär amenoré.

Amenorré sekundär: orsaker

Om det finns skäl för upphörandet av menstruationen är amenorré sekundär. Det kan vara mentala och störningar i hormonsystemet eller matsmältningskanalen, gynekologiska sjukdomar.

Orsaken till sjukdomar associerade med gynekologi är:


 • genital tuberkulos;
 • operation för att ta bort livmodern och äggstockarna;
 • abort;
 • äggstockar efter exponering för strålning;
 • förekomsten av akuta infektionssjukdomar;
 • förekomsten av kroniska sjukdomar som orsakar utmattning: tyfus, malaria och lung tuberkulos;
 • kronisk förgiftning med fosfor, kvicksilver och bly.
Oftast är sekundär amenoré hypotalamisk, som är indelad i underarter:

 • psykogen på grund av stark mental stress;
 • Chiari-Frommel syndrom;
 • falsk graviditet av mental art;
 • berusning;
 • nervös (långvarig frivillig fasta);
 • adipos-genital dystrofi (hypotalamisk-hypofysregion är störd);
 • Lawrence-Moon-Beadle Syndrome.
Även sant patologisk sekundär amenoré kan vara: livmoder, äggstockar och hypofys. Med dessa typer av sekundär patologi inträffar förändringar i det kvinnliga reproduktions- och urinsystemet. De stör resten av de inre organen i den kvinnliga kroppen.

Diagnos av amenoré

Under inlägget utesluter läkaren graviditet och klargör de stunder som väckte sekundär amenoré. Det kan hända på grund av en passion för olika nyfångna dieter, mental och fysisk överbelastning, samtidiga sjukdomar, sammanfaller med tidpunkten för början av klimakteriet hos en mormor eller mamma.

Patientens höjd och vikt bestäms och indikatorerna jämförs med normen, eftersom till följd av dystrofi eller fetma uppträder amenorré på grund av fysiologiska och hormonella brister.

Läkaren bestämmer graden av ovariell dysfunktion, undersöker urogenitala organ med ultraljud. Närvaron av hormoner (E, LH, FSH och prolaktin och sköldkörteln - TK, T4, TSH) bestäms med ett blodprov.

För att bestämma gratis testosteron och polycystos utförs en laparoskopisk undersökning. Glukostolerans bestäms genom test..

Kvinnor undersöks av en neurolog. För att utesluta misstankar (eller bekräftelse) i tumörens hypofysen utförs en röntgenstråle av skallen eller beräknad (magnetisk resonans) avbildning.

Hormonella tester, användning av progestogener och östrogener ger en bild av endokrin dysfunktion i äggstockarna. En utstryk av vaginalinnehållet undersöks och den östrogena mättnaden i kroppen och närvaron (frånvaro) av infektioner bestäms. Undersök den vaginala mikrofloran tillsammans med livmoderns epitel.

Med amenoré öppnas livmoderhalsen något och den kommer att innehålla en liten mängd slem, som skiljer sig från den normala menstruationsförloppet i 6-20 dagar. Livmoderhalsens yttre svelg bör normalt förstoras och fyllas med en klar vätska, så när den ses är den liknar ögonpupillen.

Primär amenorébehandling

Behandling av sekundär amenoré

I närvaro av sekundär amenoré klargörs och elimineras dess orsaker. Patienter måste följa alla läkares rekommendationer:


 1. 1) Observera en hälsosam och näringsrik kost, arbeta och vila, utesluta stressande situationer, delta i fysisk träning.
 2. 2) Behandla vanliga infektionssjukdomar och somatiska sjukdomar effektivt.
 3. 3) Att ta bort giftiga föreningar från kroppen genom att rengöra kroppen
 4. 4) Skapa ett basaltemperaturdiagram för att upptäcka ägglossningen.
Behandlingen tillhandahåller hormonterapi under lång tid för att stimulera äggstockarna, behandling med gestagener. Med polycystisk äggstock föreskrivs lämpliga läkemedel. Stimulering av ägglossning utförs med användning av analoger av gonadotropinfrisättande hormoner.

Kombinerade östrogen-progestogen orala preventivmedel eliminerar polycystiskt äggstocksyndrom. Med polycystisk äggstock används laparoskopi: förändrade delar av äggstockarna avlägsnas genom små punkteringar i buken.

Hormonala läkemedel förskrivs samtidigt med homeopatiska läkemedel - Remens och Mastadinon för att reglera det hypotalamiska hypofyssystemet och normalisera menstruationscykeln.

Kirurgiskt punktskatt en förvärvad anomali - fusion i livmoderhalskanalen eller livmoderhålan genom att utföra hysteroresektoskopi på den förväntade dagen för menstruationens början.

komplikationer

Vilken läkare ska jag kontakta för behandling?

Om du, efter att ha läst artikeln, antar att du har symtom som är karakteristiska för denna sjukdom, bör du söka råd från en gynekolog.

Amenorré: behandling, diagnos av orsaker, primär, sekundär, vad man ska göra


Alla kvinnor vet att den ”kvinnliga andelen” är svår. Månatliga blödningar från 12-16 år börjar leverera flickan, sedan flickan vissa besvär. När menstruation uppstår regelbundet kan flickan klaga på smärta och oförmåga att gå till poolen eller gymmet i dag. Få människor gläder sig över menstruationens ankomst, men när de inte är där, och orsaken är oklar, är detta inte längre obehag, utan en verklig anledning att oroa sig.

Således är amenorré frånvaron av menstruation hos en kvinna i reproduktiv ålder. Och detta är inte den sällsynta patologin, den förekommer hos cirka 3,5% av kvinnorna i åldern 15 till 49 år.

När amenorré är normal?

 • Puberteten

Vanligtvis börjar menstruationen 12-16 år, vid 12-13 års ålder är frånvaron av menstruation den absoluta normen.

Normal ålder för klimakteriet är 49-52 år. Det här är mycket genomsnittliga siffror, vi måste fokusera på ålder av klimakteriet hos kvinnor i familjen.

Frånvaron av menstruation under amningstiden är amningstjänster. Här är tiden för amning av amning, en mycket speciell balans mellan hormoner, en hög grad av prolaktin och ägget mognar inte. Men som en preventivmetod rekommenderar vi det inte, eftersom det räcker med att ta en paus i utfodringen i mer än två timmar och något ägg kan mogna. Och om sexualiteten är regelbunden, kanske du inte ser din period utan blir omedelbart gravid.

Frånvaron av menstruation under graviditeten är naturlig. Äggfunktionen är klar, du bär barnet, andra ägg behövs inte ännu.

Grader av amenoré

 1. Mild - ingen månadsperiod på mer än 1 år. I det här skedet är det lättare att hjälpa flickan och välja en behandling.
 2. Den genomsnittliga graden - frånvaron av menstruation från 1 till 3 år.
 3. Svår grad - ingen månad i mer än 3 år.

Amenorré - diagnos och undersökning

 • Sjukhistoria och extern undersökning

Att intervjua patienten och hennes anhöriga är alltid mycket viktigt. Hur är det med moderns menstruationscykel, hur födelsen ägde rum, var det några allvarliga sjukdomar i flickan i hennes barndom, var det exponering för strålning eller kemikalier, vad är andra hälsoproblem (hjärtproblem, övervikt, ledsjukdomar).

Extern undersökning är också viktig, vi utvärderar patientens höjd och vikt, kroppstyp, utveckling av bröstkörtlar, närvaro och typ av hårväxt och hudtyp. Ofta har genetiska syndrom karakteristiska tecken och kan misstänkas redan vid första inläggningen.

 • Undersökning av en obstetriker-gynekolog på en stol

Bäckens tillstånd, yttre könsorgan utvärderas hos flickor - typen av jungfruor.

 • Ultraljud av könsorganen och bröstkörtlarna

Som ett resultat av ultraljud får vi mycket användbar information: närvaron och storleken på livmodern och äggstockarna, funktionen av äggstockarna (mognad av folliklarna i dem), tillståndet i livmoderns väggar, närvaron av cyster och tumörer.

 • Hormonal profil:
  • sköldkörtelhormoner (minsta är T4-fri och TSH)
  • könshormoner (FSH, LH, DHEAS, testosteron, prolaktin, AMH och andra enligt indikationer)
 • Ytterligare forskning:
  • genetik konsultation,
  • endokrinolog,
  • neurolog och / eller neurokirurg,
  • onkolog,
  • dietist,
  • barnläkare,
  • Ultraljud av sköldkörteln och binjurarna,
  • Röntgen av skallen,
  • dator eller magnetisk resonansavbildning av hjärnan, bäckenet och binjurarna.

Former av amenoré

Formerna av amenorré är indelade i primär och sekundär. Formerna och orsakerna till amenorré är av grundläggande betydelse vid valet av en behandlingsmetod. Och endast en specialist bör vara involverad i att diagnostisera orsakerna till amenorré. Som regel går de med klagomål på frånvaron av menstruation till barnläkare-gynekolog. Men i vissa fall kan du också behöva hjälp av en endokrinolog och till och med genetik.

Primär amenoré

Primär amenoré kallas när flickan / kvinnan aldrig har haft en menstruation alls. Frånvaron av upp till 16 år bör inte vara mycket oroande om flickan i allmänhet utvecklas harmoniskt.

Primär amenoré med försenad sexuell utveckling

Genital missbildningar och genetiska patologier

Gonad dysgenes är ett medfødt tillstånd när flickans reproduktionssystem inte utvecklas som det borde.

Ibland händer det att en nyfödd tjej inte har sin egen "legitima" uppsättning av kromosomer 46 XX, utan en patologisk. 46 XO eller andra, detta är resultatet av felaktig uppdelning och förflyttning av kromosomer under prenatalperioden.

Detta manifesteras inte bara av avsaknad av menstruation, utan också av olika patologier i de inre organen, och har ofta karakteristiska yttre manifestationer. Externt kan du se en flickas korta statur (upp till 150 cm), en kort hals med hudveck från topp till botten, en felaktig bett, kvisar, deformerade knän och armbågar finns ofta. Från ultraljud ser vi att äggstockarna är mycket små och att de inte har körtelvävnad.

Äggstockarna består huvudsakligen av vävnad som liknar cicatricial, de har inte ägg. Livmodern är också liten och outvecklad, ibland finns det inte ens en kavitet i den, livmodern ser ut som en tung.

Därför har sådana flickor inte menstruation, graviditet är praktiskt taget omöjligt för dem. Frekvens på cirka 1 av 12 tusen levande nyfödda.

Den slutliga diagnosen ställs efter samråd med en genetiker. Behandlingen består av livslångt hormonersättningsbehandling (oftast är det läkemedlet femoston). På grund av den långa perioden med att ta hormoner rekommenderas det också att ta leverskyddsmediciner (heptor, heptral, essentials) i 30 dagar var sjätte månad.

Testikulär femininiseringssyndrom (STF)

Under det vetenskapliga namnet finns det ett tillstånd när fosterhormonmetabolismen störs i fostret. Först och främst finns det problem med produktion och metabolism av testosteron. Som ett resultat ser flickan normalt utåt, hennes utseende utvecklas enligt den kvinnliga typen. Någon är orolig för bristen på pigmentering runt bröstvårtorna och bristen på hår i armhålor och pubis, och någon tar inte upp det.

Men en djup undersökning avslöjar att hon har en vagina, men den är kort och slutar blindt. Det finns ingen livmoder och livmoderhalsen, inga äggstockar heller. I bäckenet finns det underutvecklade testiklar (manliga könsorgan) där reproduktionscellerna inte produceras. Eftersom det inte finns äggstockar och livmoder finns det ingen menstruation och därefter graviditeter. Förekomstfrekvensen är ungefär 1 av 15 tusen nyfödda.

Efter diagnos innebär behandling nödvändigtvis avlägsnande av manliga organ, eftersom de ofta utvecklar cancer. Operationen indikeras efter 16 år, efter att bröstet utvecklats och en kvinnlig kroppsbyggnad har bildats. Därefter förskrivs kvinnliga hormoner (femoston) för livet och plastikkirurgi utförs för att låta flickan leva ett normalt sexliv.

Dysfunktion av hypothalam-hypofyssystemet (GHS)

GHS är ett system med reglerande organ i hjärnan som producerar hormoner och andra stimulerande hämmande ämnen som reglerar inte bara menstruationsfunktioner utan också metabolism i allmänhet.

Funktionell dysfunktion av GHS sker mot bakgrund av undernäring vid kroniska långvariga infektioner och berusning. Amenorré hos tonåriga flickor observeras ofta med låg hemoglobin (anemi).

När en flicka botas av en underliggande sjukdom, får hon tillräcklig vikt, då menstruationsfunktionen regleras av sig själv.

Ibland kan vi möta en konstitutionell form av försenad sexuell utveckling, när den sexuella åldern ligger något bakom passet. Detta händer med kvinnor från de nordliga folken (Khanty, Aleut, Koryak, Nenets, Chukchi och andra, mer små). I dessa fall är frånvaron av menstruation vid 16 års ålder och något äldre normalt med uteslutning av andra orsaker till amenoré. I regel görs inte bara studier av hormoner och ultraljud av könsorganen, utan också en röntgenstråle av handen, handleden och underarmen. Om dessa ben har normala tillväxtzoner, är det de genetiska kännetecknen för utvecklingen och förseningen av puberteten..

Organiska störningar i hypothalamisk-hypofyssystemet

I detta fall beror en kränkning av puberteten på medfödda tumörer i hypofysen. Som regel diagnostiseras tumörer med röntgen eller datortomografi. Efter avlägsnande av tumören återställs funktionerna nästan alltid i sin helhet.

Primär amenoré utan försening i utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper

I denna grupp av tillstånd är ginatresia och uterin aplasi mest vanliga..

Ginatresia är infektionen i en del av slidan eller den fullständiga infektionen av jomfruhinnen. Det är också bildat i utero, men lyckligtvis är det kirurgiskt justerat. Vanligtvis i detta fall fungerar äggstockarna helt, men menstruationsblodet har ingenstans att rinna. Efter operationen är både en normal menstruationscykel och graviditet möjlig.

Uterinplasi är en medfödd frånvaro av livmodern. Ofta i kombination med underutveckling av slidan och missbildningar i njurarna och urinvägarna. Äggstockarna fungerar oftast normalt, den hormonella profilen är också normal. Men livmodern är en liten tät formation utan ett hålrum inuti, eller definieras inte alls. I detta fall är inte menstruationscykeln och graviditeten möjlig. Men efter kirurgisk korrigering har sexlivet inte betydande begränsningar.

Många av dessa patologier är resultatet av intrauterina mutationer, som redan observerats hos ungdomar. Därför hjälper medicinska interventioner ofta flickan att anpassa sig till sin kropp och leva ett fullständigt liv. Men det är omöjligt att helt bota medfödda tillstånd.

Sekundär amenoré

Intrauterin patologi

Ibland efter intrauterina ingripanden, såsom instrumental abort, separat behandling och diagnostisk curettage, hysteroskopi, avlägsnande av polypper, kvarstår konsekvenserna.

Typ av skada beror på typ av operation, vilka instrument som används, kvalifikationerna hos den operativa gynekologen. Ibland blir delar av livmoderns innervägg så tunna att de upphör att fungera som de borde. Endometriet ökar inte under cykeln och följaktligen finns det inget att riva av under menstruationen. Som regel utvecklas en sådan patologi gradvis, menstruationen blir sämre och kortare och slutar helt. Särskilt farliga är sådana komplikationer av förfarandet, som utförs mot bakgrund av inflammation.

Även i detta fall kan atresia (fusion) i livmoderhalscancer utvecklas. Atresia som behandlas kirurgiskt, återställer kanalens patency.

Intrauterin vidhäftning (synechia) eller Ashermans syndrom kan också vara ett resultat av abort eller annan curettage. Livmodern inuti är fylld med commissures, dess hålighet försvinner nästan.

Båda dessa komplikationer minskar risken för graviditet avsevärt..

Behandlingen består av terapeutisk hysteroskopi, separering av vidhäftningar och införande av lösningar för att förhindra bildning av nya vidhäftningar. Ofta använda hyaluronsyragelberedningar (frisättningsmedel).

Funktionsstörningar i GHS

 • Amenorré mot bakgrund av viktminskning

Sådan amenorré finns oftast hos ungdomar. Flickan, som följer de långsiktiga skönhetsidealerna, går ner i vikt så mycket att hon har nästan ingen fettvävnad. Menstruation i sådana fall betraktas av kroppen som en extrem förlust av blod och energi. Och perioderna slutar.

Behandling för kosmetisk amenorré är att öka optimal kroppsvikt. Vitaminer förskrivs också ofta i en cykel..

 • Psykogen amenorré eller stress amenorré

Mot bakgrund av stark psyko-emotionell stress kan menstruationen förlora sin regelbundenhet och sedan stoppa helt. Ett exempel är ofta citerad amenorré av krigstid, när kvinnor som väntade på sina män från kriget slutade ha perioder.

Behandlingen i detta fall består i att stoppa en stressande situation. Hormonbehandling föreskrivs inte i detta fall. Om du inte kan hantera ett mentalt tillstånd på egen hand är det bäst att konsultera en psykoterapeut. Försena inte ett besök hos en terapeut, eftersom en lång frånvaro av menstruation kan leda till en tidig menopaus.

Ovaries hypertrofisyndrom (OHSS)

AHF är frånvaron av menstruation efter långvarig användning av vissa hormonella läkemedel. Kombinerade orala preventivmedel (COC), gonadala frisättningshormonagonister (buserelin, goserelin), gestagener (byzanne) hämmar vissa hormonella processer. För de flesta patienter är detta en reversibel effekt, när cykeln justeras, behandlingsförloppet är avslutat, de avbryter tabletterna / injektionerna och cykeln återställer av sig själv. Men hos vissa flickor börjar inte menstruationen och inom 2-3 månader efter avslutad läkemedel. Flickor i asthenisk kroppsbyggnad (tunn, hög, med små bröst) som tidigare har en cykelstörning som knappt sällsynta menstruationer eller infertilitet är mer utsatta..

Om menstruationen inte har återhämtat sig på 3 månader, bör du rådfråga en gynekolog. Läkaren undersöker patienten, i sådana fall förskrivs ofta en analys av prolaktin. Om prolaktin är normalt är det möjligt att förskriva klomifencitrat (ett läkemedel för att stimulera ägglossning) under 1 till 4 menstruationscykler. Under behandlingen bör ultraljud av könsorganen övervakas, när vi ser att äggen mognar, och det inre skiktet i livmodern växer som det ska, då avbryter vi läkemedlet.

Om halten av hormonet prolaktin höjs till 1000 mIU eller mer, föreskrivs bromokriptinpreparat tills prolaktinantalet normaliseras (till 540 mUU eller mindre).

Organiska störningar i GHS

Detta är en ganska sällsynt orsak till amenoré, här talar vi om tumörer och cyster i hjärnan. Cystor eller tumörer (oftast godartade) pressar hypothalamus och hypofysen (organ i hjärnan som reglerar nästan alla hormonella processer i kroppen). På grund av detta störs en hel kedja av hormonella processer och menstruationen försvinner. Behandlingen här är kirurgisk, efter avlägsnande av cysta / tumör inom 6-12 månader återställs menstruationscykeln gradvis.

Det finns ytterligare två tillstånd som stör menstruationscykeln. Oftast är de förknippade med förlossning. Amenorré utvecklas efter en svår graviditet och / eller komplicerad födsel.

Sheehans syndrom (Shien) är en vasospasm eller blödning i hypofysen. Oftast utvecklas detta syndrom efter graviditet, inträffar mot bakgrund av preeklampsi (högt blodtryck, svullnad, protein i urinen) och efter förlossning, komplicerat av massiv blödning.

Till att börja med är problemet inte synligt, amningsledande amenorré döljer det. Men även efter amningens avbrott kommer menstruationen inte. I detta fall ska du inte vänta längre än 2-3 månader, men omedelbart rådfråga en gynekolog. Gynekologen frågar dig om graviditetsförloppet och förlossningen (du måste berätta alla detaljer, vad var trycket, om det fanns en stark svullnad, om det fanns en blodtransfusion efter förlossningen), tittar på stolen och utser en ytterligare undersökning (könshormoner, sköldkörtelhormoner).

Efter ytterligare undersökning kan du ordineras steroidhormoner (prednison, metipred), sköldkörtelhormoner (tyroxin) och / eller hormonersättningsterapi med könshormoner (femoston, divina, angelica). Att förskriva hormoner till dig själv är extremt orimligt, du kan inte återställa cykeln, men lägga på dig eller helt undertrycka dina egna hormoner. Endast den exakta och minsta dosen i båda fallen kan vara användbar och ofarlig..

Tomt turkiskt sadelsyndrom

Den turkiska sadeln är området i mänsklig skalle där hypofysen är belägen. Det kan bli "tomt" när hypofysen är komprimerad och försvinner. Främjande faktorer är ofta graviditeter, svåra födelser. Hanterings- och behandlingsmetoderna är desamma som för Sheehan syndrom.

Amenorré i äggstockarna

I detta fall fungerar det hormonella systemet som helhet normalt, men äggstockarna svarar antingen inte på hormonsignaler eller skadas.

Resistent ovariesyndrom (SRI) är en sjukdom när äggstockarna av någon anledning slutar svara på stimulering med könshormoner (från hypofysen, hypotalamus och binjurarna). Det utvecklas upp till 36 år, det händer ofta att det finns flera sådana fall i familjen. Behandlingen här utförs med hjälp av kombinerade könshormoner (femoston). Oberoende graviditeter är sällsynta. Men det är möjligt att föda ett barn med hjälp av IVF med ett givarägg.

Syndrom för för tidig utmattning av äggstockarna (SPIA) är ett tillstånd när äggstockarna slutar producera ägg, en tidig menopaus uppstår. Till skillnad från fysiologisk tidig menopaus (detta är genetiskt inkorporerat och i familjen för alla kvinnor, menopaus inträffar, till exempel i åldern 37-43 år, eller 45-47 år), SPIA provoseras av yttre faktorer. Sådana faktorer är: allvarliga infektioner (mässling, röda hundar, kusma, svår influensa), flera exponeringar, kemoterapi.

Behandling

Behandlingen av varje typ av amenoré beskrivs kort i beskrivningen av dessa typer. Här sammanfattar vi de metoder och läkemedel, hormoner och antihormoner som vi använder för att behandla amenoré.

Detta inkluderar divigel, östrogen, folliculin och andra, som används för att ersätta bristen på östrogen.

Duphaston, Utrozhestan eller Prajisan, Norethisterone används med brist på hormoner i den andra fasen av cykeln eller progestogener.

Clomiphencitrat är ett läkemedel för att stimulera ägglossning, det används strikt under övervakning av en läkare.

 • Kombinerade läkemedel för hormonersättningsterapi

Detta är femoston i olika doser (1/5, 1/10, 2/10), angelica, divina. Det används när vi vill låta äggstockarna återhämta sig eller för livet under vissa medfödda tillstånd..

 • Sköldkörtelhormoner

Levotyroxin (L - tyroxin, eutirox) behövs för att ersätta otillräcklig sköldkörtelfunktion.

 • Steroid (glukokortikoid) hormoner

Prednisolon, metipred föreskrivs vid bristande funktion av binjurarna, vilket kan vara vid dysfunktioner i hypofysen och hypotalamus.

Bromocriptin minskar prolaktin. En hög grad av prolaktin orsakar ett tillstånd som liknar matning av ett barn i kroppen och cykeln bryts.

I denna grupp, gynekologiska operationer (avlägsnande av de manliga embryonorganen, separering av vidhäftningar etc.) och neurokirurgi (fullständigt eller partiellt avlägsnande av tumörer, cyster).

Slutsats

Således ser vi att problemet med frånvaro eller avslutning av menstruation inte är så enkelt som det verkar. Självmedicinering, och speciellt behandling med folkmedicin, kommer bara att förvärra problemet. Du kommer att förlora dyrbar tid och amenorré kommer att bli mer bestående. Följ din läkares rekommendationer, ta hand om dig själv och vara frisk!

Amenorré hos kvinnor: typer av patologi, orsaker, symtom och behandlingsmetoder

Amenorré hos kvinnor är frånvaron av menstruationsblödning i sex månader eller mer. Patologi är inte en oberoende sjukdom, utan bara en manifestation av störningar i det organorgan som ansvarar för reproduktiv funktion. Amenorré klassificeras enligt flera kriterier, i synnerhet är den primära och sekundära formen indelad.

Symtom och orsaker till sjukdomen kan variera beroende på sjukdomsformen. Metoderna för normalisering av menstruationscykeln skiljer sig åt, men i båda fallen kan både konservativ och kirurgisk behandling vara nödvändig..

En sjukdom som amenorré förekommer hos ungdomar och kvinnor i reproduktiv ålder. I gynekologi delas patologin upp i primär och sekundär form:

 1. 1. Primär diagnos hos ungdomar i tre fall:
 • månadsperioder upp till 14 år är helt frånvarande;
 • tonåringen släpar efter i utvecklingen;
 • vissa karakteristiska sexuella egenskaper bildas, men menarken är frånvarande tills 16 år.

2. Sekundär amenoré diagnostiseras med normal mognad efter en etablerad menstruationscykel, när en kvinna inte har några perioder i 3-6 cykler i rad.

Klassificeringen av sjukdomen presenteras i tabellen:

Typ av amenoréKort beskrivning
SannDet kännetecknas av en fullständig frånvaro av månadsvis urladdning, medan patologiska förändringar inte observeras i livmodern, äggstockarna och kroppen som helhet. Könsorganens otillräckliga funktion i detta fall provoseras av brist på könshormoner
FalskDet utvecklas på grund av den onormala strukturen i slidan, livmoderhalsen, cykliska störningar i äggstockarna. Frånvaron av månadsvis urladdning förklaras av det faktum att blod inte kan gå ut och samlas i livmoderhålan, äggledarna och slidan. Orsakerna är en kontinuerlig jomfruhinne, en hindring av livmoderhalskanalen eller dess medfödda frånvaro
Postpartum (amning)Det observeras efter förlossningen och kvarstår under amningen. Kan hålla upp till 2-3 år
PatologiskHypergonadotropicDet utvecklas med en ökad nivå av gonadotropa hormoner syntetiserade av hypofysen. I detta fall producerar äggstockarna otillräckliga mängder progesteron och östrogen som är nödvändiga för en normal menstruationscykel.
hypogonadotropicObserverats med låga nivåer av GnRH (gonadotropinfrisättande hormon) och ovariell dysfunktion
NormogonadotropicDet noteras med ökad utsöndring av progesteron och östrogen. Med neurotransmitterabnormaliteter i hjärnan undertrycks produktionen av gonadotropinfrisättande hormon av hypotalamus

Funktionell hypotalamisk amenorré är den vanligaste. Det kännetecknas av en minskning av nivån av gonadotropa hormoner, vilket resulterar i en minskning av produktionen av FSH och LH, äggen kan inte lämna folliklarna, det finns ingen ägglossning.

Följande grader av patologi skiljer sig:

Graden av amenorréMenstruationens varaktighet
LättMindre än 1 år
Medel1 till 3 år
TungMer än 3 år

I svåra fall åtföljs sjukdomen av hormonella störningar och komplikationer. Behandlingsmetoden beror på sjukdomens form och grad..

Amenorré är inte en oberoende sjukdom. Det provoseras av andra sjukdomar i reproduktions- och nervsystemet. Dessutom kan amenorré vara fysiologisk.

Anledningarna till den fysiologiska formen är perioden före puberteten, graviditet, amning och postmenopaus.

Bland de möjliga faktorerna för utveckling av amenorré är:

 • graviditet, inklusive ektopisk;
 • anorexi och bulimi;
 • klimakteriet, inklusive för tidigt;
 • cystor på äggstockarna;
 • medfödda missbildningar av de inre könsorganen;
 • prolaktinom och hjärntumörer;
 • påfrestning;
 • fetma;
 • avmagrat och polycystiskt äggstocksyndrom;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • STD.

Bland de negativa faktorer som leder till menstruations oregelbundenhet finns det:

 • en diet som leder till plötslig viktminskning eller snabb viktökning;
 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i bäckenorganen;
 • hormonella läkemedel.

Amenorré utgör inte ett hot mot en kvinnas liv. Vanligtvis är orsakerna till den primära formen av patologi mer allvarliga i jämförelse med etiologin för den sekundära formen. Detta beror på det faktum att frånvaron av menstruation vid 16 års ålder och tidigare kan indikera endokrina eller genetiska störningar. Sekundär amenoré diagnostiseras mot bakgrund av infertilitet eller anovulation.

De viktigaste kliniska tecknen på amenoré är frånvaron av menstruation som varar mer än 6 månader och infertilitet. Dessa två symtom är karakteristiska för vilken form och svårighetsgrad som helst av patologin. Amenorré skiljer sig från den vanliga förseningen i menstruationen per perioder: förseningen varar aldrig mer än sex månader.

Med primär amenoré kan ungdomar visa tecken på underutveckling. Flickor med denna diagnos har ett karakteristiskt utseende: långa armar och ben, lång och kort kropp.

Med sekundär amenoré utvecklar 80% av patienterna vasomotoriska störningar:

 • minskad sexlyst;
 • störningar i nervsystemet (dåligt humör, irritabilitet);
 • ömhet under samlag.

I den primära formen är sådana symtom inte karakteristiska. Om sekundär amenoré är en följd av endokrina störningar, har en kvinna i ung ålder tecken på klimakteriet:

 • smärta i hjärtat;
 • generell svaghet;
 • tidvatten.

Innan läkaren förskrivs, genomför läkaren en serie laboratorie- och instrumentstudier. Detta är nödvändigt för att fastställa den exakta orsaken till sjukdomen:

Diagnostisk metodKort beskrivning
Allmän inspektionDet utförs för att identifiera tecken på somatiska (icke-sexuella) sjukdomar. En kvinna bestämmer typen av kroppsbyggnad, mängden och fördelningen av fettvävnad, förekomsten av sträckmärken (sträckmärken) på huden, typen av hårväxt, närvaron av utsläpp från bröstvårtan, utvecklingen av bröstkörtlarna och andra karakteristiska egenskaper
Hormonalt blodprovKontrollera som regel arbetet i hypofysen, binjurarna, äggstockarna, sköldkörteln. Nivån på vissa hormoner visar hur väl varje organ fungerar.
ProgesterontestEn pålitlig metod för att upptäcka östrogennivåer och eventuella intrauterina störningar
FSH-nivåMed en ökning av FSH antas en kränkning av ägglossningen
ProlaktinnivåUndersökes för att bestämma hypofysens funktionalitet. Med en ökad mängd prolaktin finns det en risk för prolaktinom
Laparoskopi, hysteroskopiDessa instrumentella diagnostiska metoder används för att undersöka livmoderhålan, livmoderhals- och äggstockskanalerna
UltraljudscanningDet utförs för att identifiera neoplasmer i bäckenorganen som kan orsaka utvecklingen av sjukdomen
Röntgen av den turkiska sadelnDet utförs om det finns misstankar om prolaktin (se avsnitt "Prolaktinnivå")
Intravenös pyelografiDet är nödvändigt för misstänkt dysgenes av livmoderhalskanalerna, som kombineras med njuravvikelser.
MR / CTAnvänds vid behov, till exempel för att upptäcka strukturella förändringar av ultraljud. Dessa metoder för instrumentell diagnostik gör det möjligt att klargöra lokalisering och storlek på neoplasmer

Ovanstående diagnostiska metoder får inte kompletteras eller tillämpas i sin helhet. Den slutliga listan över hormontester bestäms endast av din läkare.

Tekniken för att behandla amenorré varierar beroende på dess form och sjukdomens svårighetsgrad. I vissa fall är konservativ behandlingskostnad, i andra kan återställande av genitala och systemens normala funktion endast uppnås kirurgiskt.

Det finns flera principer för behandling av primär amenoré, beroende på sjukdomsorsaken:

 1. 1. Medfödda missbildningar som orsakas av strukturella kromosomavvikelser behandlas med livslångt hormonersättningsbehandling.
 2. 2. När de försenar sexuell och fysisk utveckling hos flickor, väljer de en diet och hormonella läkemedel som stimulerar produktionen av hormoner och hjälper till att eliminera menstruations oregelbundenhet.
 3. 3. Om menstruationen inte går normalt på grund av mekaniska hinder i livmoderns struktur används kirurgisk behandling.
 4. 4. Vid emotionell instabilitet föreskrivs förstärkningsterapi för det centrala nervsystemet..

När det gäller sekundär amenoré kan också behandlingsmetoder noteras, som varierar beroende på orsakerna till patologin:

 1. 1. Vid menstruations oregelbundenheter på grund av plötslig viktminskning, psyko-emotionell och fysisk ansträngning, en diet, föreskrivs en ordentlig vila. Detta undviker hormonbehandling..
 2. 2. Sekundär menstruationsdysfunktion elimineras fullständigt genom utnämning av progestogen preventivmedel utan östrogenkomponenter.
 3. 3. I närvaro av strukturella och funktionella förändringar i gonaderna behandlas samtidiga sjukdomar. För att återställa ägglossningen används hormonella preventivmedel eller laparoskopisk diatermokoagulering av gonaderna.
 4. 4. Med ett överskott av prolaktin i blodet används läkemedel som minskar koncentrationen av prolaktinliknande proteiner.
 5. 5. Neoplasmer i hypofysen elimineras genom neurokirurgi.

Terapiens effektivitet utvärderas med rektala temperaturindikatorer. Hennes ökning indikerar en framgångsrik återställande av ägglossningsfunktionen.

Ofta reducerar behandling hemma med en sekundär form till normaliserad livsstil och näring, eliminerar stressfaktorer, korrigerar sömnmönster och arbetar. Med psykogen amenoré är det också möjligt att använda psykoterapisessioner utan att ta hormonella eller andra droger.

I svårare fall krävs en fullständig konservativ behandling. Det inkluderar användning av läkemedel för att stimulera äggstocksfunktionen, orala preventivmedel och hormonersättningsterapi:

förberedelserindikationerLista
Östrogeninnehållande och antiklimakterisktÖstrogenbrist vid ovariell dysfunktion
 • Angelique.
 • Proginova.
 • Estrofem.
 • Zoely
Gestagen innehållerProgestogenbrist på äggstockarna
 • Dufaston.
 • Utrozhestan.
 • Femoston
gonadotropinerStört hypofys
 • Pergonal.
 • Profazi.
 • cyklamat
Kombinerade orala preventivmedelPolycystiskt ovariesyndrom och ökad androgenproduktion
 • Jeanine.
 • Silhuett.
 • jess
antiöstrogenerAmenorré i äggstockarnaKlostilbegit
glukokortikosteroiderPolycystisk äggstock
 • prednison.
 • dexametason
Läkemedel för att hämma prolaktinsyntesHypofyssjukdom
 • Ronalin.
 • Parlodel

Vanligtvis fortsätter den terapeutiska kursen i sex månader eller mer. Förutom användning av preventivmedel och hormonella läkemedel utförs behandling med växtbaserade läkemedel, mineraler, vitaminer och lugnande medel som reglerar arbetet i hormonproducerande organ. De mest populära är Klimadinon och Qi-Klim.

Obligatorisk är korrigering av sköldkörtelsjukdom och diabetes. Dessutom förskrivs patienter fysioterapikurser:

 • laserterapi;
 • elektrofores;
 • paraffinterapi;
 • Darsonval.

I närvaro av kroniska sjukdomar i reproduktionsfären kan kurser av antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel behövas..

För att normalisera menstruationscykeln är homeopatiska föreningar, såsom Remens, Mastodinon, Cyklodinon, såväl som olika tinkturer och granuler lämpliga. Läkemedel av detta slag korrigerar balansen i hypofysen - hypothalamus - äggstocksystemet, eftersom menstruationen gradvis återvänder. Homeopati hjälper till att eliminera symtomen på tidig menopaus, stabiliserar en kvinnas psykomotiska tillstånd, med en mild lugnande effekt.

I vissa fall kan amenorré inte botas endast med läkemedel. Vissa former av patologi kräver kirurgi.

Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • cystor på äggstockarna;
 • hjärntumörer;
 • vidhäftningar och ärr i könsorganen;
 • onormal struktur i äggstockarna;
 • polycystisk äggstock;
 • livmoderfibroider och andra godartade eller maligna neoplasmer;
 • brist på en vagina;
 • närvaron av en tät jomfruhinne;
 • androgen sekretoriska ovarietumörer.

I närvaro av ytterligare avvikelser i strukturen hos de yttre könsorganen utförs motsvarande plast- och rekonstruktionsoperationer parallellt.

Traditionella medicinska metoder bör endast betraktas som tilläggsbehandling, som fungerar som homeopatiska läkemedel som beskrivs ovan. De kan inte ersättas med hormonella läkemedel, eftersom de senare är mer effektiva..

Innan du använder folkrättsmedel bör du rådfråga din läkare. Vissa örter och växtkomponenter kan provocera snabb utveckling av tumörer..

Menstruationsdysfunktion (amenorré)

Allmän information

Den kvinnliga kroppen kännetecknas av en tydlig menstruationscykel, vilket innebär regelbundna upprepade förändringar av fysiologisk karaktär. Dessa förändringar regleras av det så kallade femlänksystemet (detta är hjärnbarken - hypotalamus - hypofysen - äggstockarna - livmodern).

Menstruationscykeln slutar med början av menstruation. Bestämma varaktigheten för den månatliga cykeln, ta hänsyn till den första dagen av den sista menstruationen, räkna dagarna till nästa. I allmänhet är den genomsnittliga längden på menstruationscykeln hos kvinnor i reproduktiv ålder 28 dagar. Cykeln kan dock variera, från 21 till 35 dagar. Menstruationen varar från 3 till 7 dagar, och under denna tid förlorar en kvinna upp till 150 ml blod.

Månadliga cykelstörningar

Om en kvinna har vissa avvikelser från funktionerna i den cykel som beskrivs ovan, visas i detta fall menstruationsdysfunktion. Specialister identifierar två grupper av sådana störningar: hypomenstruellt syndrom och hypermenstruellt syndrom. Sådana kränkningar förekommer under påverkan av många faktorer. Detta är först och främst sjukdomar och psykiska störningar, svår känslomässig omvälvning, neurologiska sjukdomar, fetma, infektionssjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, påverkan av professionella faktorer. Menstruationsfunktion är också möjlig som en följd av genetiska sjukdomar, hormonell obalans, gynekologiska operationer och vissa andra faktorer. Ibland kombineras flera skäl som väcker kränkningar av menstruationen.

Typer amenoré

Begreppet "amenorré" används för att bestämma en kvinnas tillstånd; hon har ingen barnkammare på sex månader eller mer. I de flesta fall definieras inte amenorré som en oberoende diagnos, utan är ett symptom på vissa sjukdomar..

Det finns flera typer av amenoré, som bestäms beroende på faktorer som påverkar dess utveckling. Fysiologisk amenoré manifesterar sig före flickans pubertet, under graviditet, under amning och även under en menstruationspaus. Fysiologisk amenorré är ett naturligt tillstånd som inte är en sjukdom. Patologisk amenorré är en konsekvens av vissa sjukdomar som utvecklas hos en kvinna.

Dessutom är det vanligt att bestämma primär amenoré (i detta fall förekommer menstruation inte hos en flicka under 16 år), liksom sekundär amenoré (menstruation dök upp, men stoppades under påverkan av vissa faktorer). Läkaren anser förekomsten av patologisk amenoré vara ett ganska alarmerande tecken, vilket indikerar utvecklingen av sjukdomen eller vissa organiska eller funktionella störningar i den kvinnliga kroppen. Patologisk amenorré kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar.

Falsk och sann amenoré bestäms också. I fallet med falsk amenoré i patientens kropp observeras förändringar i hormonbalansen, som är karakteristiska för den normala månadscykeln. På grund av förekomsten av vissa mekaniska hinder kan blod emellertid normalt inte sticka ut. En liknande patologi kan uppstå vid atresi (det vill säga infektion i jungfruolmen eller vagina). Ibland manifesterar falsk amenorré hos kvinnor med medfödda missbildningar av könsorganen.

Sann amenoré diagnostiseras om patienten inte har cykliska hormonella fluktuationer. Därför förekommer inte ägglossning i den kvinnliga kroppen, och patienten kan inte bli gravid.

Amningsterminoré

På tal om amningsteknisk amenoré innebär experter användningen av amning som preventivmetod. Denna metod för skydd mot oönskad graviditet är baserad på det faktum att ägglossning inte sker i processen med aktiv amning hos en ung mamma. En sådan skyddsmetod är dock giltig endast under första halvåret efter förlossningen. I detta fall är det nödvändigt att följa ett antal villkor - ammar barnet ständigt med bröstmjölk på hans begäran, ammar barnet på natten. Det bör emellertid komma ihåg att ett sådant skydd mot graviditet alltid är kortvarigt, dessutom finns det utan ytterligare preventivmetoder en hög risk för att få sexuellt överförda sjukdomar och andra infektioner.

Orsaker till amenorré

Primär amenoré hos en kvinna kan utvecklas under påverkan av genetiska störningar, kromosomavvikelser och sexuell underutveckling. Ibland förekommer detta tillstånd hos kvinnor med svåra infektionssjukdomar, liksom hos patienter som är överviktiga på grund av dysfunktion i hypofysen. Utvecklingen av sekundär amenoré påverkas av psykogena faktorer, en ohälsosam kost, svår utmattning och överansträngning av både fysisk och mental karaktär, endokrin störningar, tumörer och inflammatoriska processer i könsorganen..

Frekvensen för primär amenoré är relativt låg, men en sådan patologi är ett allvarligt skäl för att kontakta en specialist.

Läkare skiljer flera typer av orsaker till amenoré. De anatomiska orsakerna till amenoré bestäms hos flickor som har en tunn typ av kroppsstruktur, obebyggd bröst, smalt bäcken. I detta fall är menstruationen frånvarande på grund av den långsamma utvecklingen av flickans kropp. Men om sådana yttre utvecklingsavvikelser inte observeras, kan patologin för utvecklingen av könsorganen vara orsaken till frånvaron av menstruation. Oftast manifesteras amenorré på grund av jämnt orm. Sådana avvikelser kan bestämmas av en gynekolog under undersökningen.

Ibland, under undersökningen och ifrågasättandet av en patient som klagar på frånvaron av menstruation, bestämmer läkaren att hennes släktingar på den kvinnliga sidan började sin första menstruation på en relativt sen ålder - vid 17 år och senare. Denna situation indikerar förekomsten av genetiska faktorer som påverkar menstruationscykeln..

Men de senaste åren har experter visat att frånvaron av menstruation i de flesta fall orsakar andra skäl. Vi pratar om svår stress, allvarliga chocker av emotionell-psykologisk natur. Cirka en tredjedel av flickorna (och de som ännu inte börjat menstruation och flickor med en etablerad cykel) reagerar på detta sätt på stressande situationer. Hos vissa patienter återställs cykeln efter en tid utan ytterligare läkemedelsbehandling. Men med förbehåll för närvaron av kroniska sjukdomar krävs ofta läkemedelsbehandling..

Förutom dessa faktorer kan orsaken till menstruationsdysfunktion hos kvinnor vara stark och konstant fysisk aktivitet, liksom anorexi. Därför rekommenderar läkare starkt att alla flickor inte överdriver det, de väljer själva metoderna för sportträning och sitter på dieter. Unga flickor kan skada kraftsporten betydligt. Men undernäring gör inte mindre påtaglig skada när kroppen inte får de nödvändiga ämnena med de konsumerade produkterna..

Sekundär amenoré är ett tillstånd där menstruationen är frånvarande i sex eller fler månader hos de kvinnor vars menstruationscykel tidigare var relativt etablerad. Om medicinsk statistik beaktas lider cirka 10% av kvinnor i fertil ålder av sekundär amenoré. Sekundär amenorré anses vara ett allvarligare tillstånd än den primära formen av sjukdomen..

Läkare belyser också specifika orsaker till denna typ av amenoré. Så, upphörandet av menstruationen kan provocera en kraftig viktminskning hos en kvinna eller konstant stark fysisk ansträngning. En faktor som orsakar sekundär amenoré är polycystisk äggstock. Menstruation kan stanna hos kvinnor med vissa livmodersjukdomar, under påverkan av hypotalamiska hypofysor, som ett resultat av sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna och tuberkulos. Ibland är amenorré en konsekvens av att man tar vissa mediciner eller genomgår kemoterapi, strålbehandling. Dessutom förekommer denna form av amenoré vid för tidig menopaus, hyperprolaktinemi.

Diagnos av amenoré

Om patienten kommer till läkaren med klagomål på plötsligt stoppad menstruation, gör först läkaren en undersökning och undersökning av patienten. I processen med att prata med en kvinna måste en specialist definitivt ta reda på några funktioner i hennes liv. I synnerhet är det viktigt att ta reda på om patienten följer en viss diet, hur ofta hon går in för sport, om det finns allvarlig fysisk ansträngning, konstant stress. Det är också viktigt att ta reda på hur proportionellt förhållandet mellan vikt och höjd för en kvinna är och om hon är överviktig. Ganska ofta manifesteras amenorré som en följd av fetma eller dystrofi, eftersom en kvinna i detta tillstånd ofta utvecklar allvarliga hormonstörningar.

Efter att den första undersökningen och ifrågasättningen genomförts genomgår kvinnan mer detaljerade studier för att fastställa de exakta orsakerna till amenoré. Det är viktigt att utesluta graviditet hos en kvinna, varefter en analys görs för innehållet av hormoner i blodet, en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. I processen för diagnos av amenoré tar läkaren hänsyn till många olika data: rektal temperatur, resultat av en cytologisk undersökning av vaginala smet, undersökning av närvaron av gonadotropiner i urin och blod, etc. Efter att diagnosen har fastställts, föreskriver läkaren terapi, med hänsyn till de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp.

Amenorrébehandling

Om diagnosen fastställs, föreskriver specialisten behandlingen av amenoré till patienten och gör det på ett sådant sätt att man tar hänsyn till alla orsakerna till detta tillstånd. Om patienten har en försening i utvecklingen av reproduktionssystemet som helhet, rekommenderas hon att uppmärksamma kosten. En diet bör följas under en tid, vilket kommer att öka volymen av både fett och muskelvävnad. En behandling med hormonella läkemedel är också möjlig, eftersom hormoner kan stimulera utvecklingen av det kvinnliga reproduktiva systemet och påskynda början av den första menstruationen. Men det är viktigt att patientens tillstånd ständigt övervakas av en specialist under hela behandlingsperioden.

Om amenorré förekommer hos en kvinna som en följd av vissa särdrag hos könsorganens anatomiska struktur, genomgår i detta fall patienten en kirurgisk operation. Med hjälp av ett speciellt verktyg gör kirurgen ett snitt av slidan eller jomfruhinnen om det finns en sammansmältning av kanaler. En sådan operation är mycket snabb, och den kan utföras även utan allmän narkos..

Utvecklingen av primär amenoré kan uppstå som en följd av hypothalamisk-hypofysinsufficiens, såväl som ovariesvikt på grund av infektion, negativ yttre påverkan, autoimmuna störningar.

Om amenorré har uppstått hos en patient på grund av vissa livsstilsegenskaper, bör det inledningsvis fastställas vad exakt orsakade detta tillstånd. Så en kraftig minskning av kroppsvikt (mer än 10 kg) kan provocera amenoré. Frånvaron av menstruation observeras också ofta hos vuxna kvinnor vars vikt inte överstiger 50 kg. Om patienten diagnostiseras med amenoré, kan hon följa kosten ytterligare endast under ständig övervakning av den behandlande läkaren. För att återställa den månatliga cykeln i detta fall föreskriver läkaren också kvinnan att ta progestogen orala preventivmedel.

Mycket ofta konsulteras flickor nu med en läkare vars menstruation har upphört på grund av anorexi. Detta tillstånd kännetecknas av en kraftig minskad aptit. Som regel lider unga flickor som vill gå ner i vikt till varje pris av anorexi. Sådana patienter berättar för läkaren att de själva medvetet orsakade kräkningar, vägrade att äta och tog ständigt laxeringsmedel. Som ett resultat utvecklar sådana flickor ett antal allvarliga psykiska och fysiska avvikelser, bland vilka amenorré upptar en speciell plats.

Vid behandling av amenoré orsakad av anorexi rekommenderar gynekologen ibland att flickan också konsulterar en psykolog. I detta fall är dessutom fullt stöd från nära och kära viktigt.

Vid behandling av amenoré, som provocerats av polycystisk äggstock, kommer patienten att börja ta några orala preventivmedel, som väljs uteslutande individuellt efter alla nödvändiga studier. Det är viktigt att exakt bestämma nivån av testosteron och östrogen i en kvinnas blod. Det är dessa uppgifter som läkaren har vägledning att välja nödvändiga preventivmedel.

Om amenoré uppstår som en följd av för tidig menopaus, talar vi i detta fall om otillräcklig äggstocksfunktion. Som ett resultat upphör menstruationen hos kvinnor som knappt har fyllt 40 år. Förutom amenorré klagar sådana patienter över svår torrhet i vaginalen. Med denna patologi manifesteras amenorré särskilt ofta hos kvinnor som ständigt är i stress. Behandlingen av amenoré i detta fall involverar långvarig hormonersättningsterapi. Det är viktigt att notera att graviditet i en sådan situation endast kan uppstå om givarens ägg används..

Amenorré på grund av hyperprolaktinemi uppstår under påverkan av prolaktinhormonet som är för högt i blodet. I detta fall utvecklar en kvinna regelbundet mjölkig utflöde från bröstkörtlarna. Samtidigt kan menstruationen helt stoppa. För behandling av detta patologiska tillstånd används medel som kan minska prolaktininnehållet i kvinnans kropp. När de tar dessa läkemedel kan vissa kvinnor uppleva periodisk illamående, men det finns inga andra biverkningar. Hormonterapi ska alltid kombineras med fysioterapeutisk behandling..

Sekundär amenoré är ett tillstånd som kan behandlas, så du bör söka medicinsk hjälp utan dröjsmål.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Så här sätter du in en vattpinne med en applikator?

Det är enkelt att använda vattpinnar med en applikator! Innan du sätter i en pinne med en applikator för första gången, läs bruksanvisningen.
1, 2. Applikatorpinnen måste tas med två fingrar (tumme och mitten)....

Varför går blodproppar ut under menstruationen?

Många kvinnor hittade blodproppar i menstruationen under menstruationen. Dessa blodklumpar kan ha olika storlekar och sticker ut med jämna mellanrum. I vissa fall ser utsläppet ut som bitar med sönderrivet kött, vilket skrämmer kvinnan....

Är det möjligt att besöka tandläkaren under menstruationen

Menstruation är en av de svåraste perioderna i en kvinnas liv, ofta åtföljd av obehag och smärta. Många kvinnor är intresserade: är det möjligt att besöka tandläkaren under menstruationen för behandling eller tanduttag?...