Amenorré är detta. Brist på menstruation: orsaker, behandling

Intim

Amenorré är ett ganska vanligt problem i modern gynekologi. Denna term betyder en kränkning där en kvinna inte har sin period under flera menstruationscykler.

I själva verket, om det inte finns någon graviditet, och det inte finns någon menstruation heller, så oroar ett sådant tillstånd patienten och inte förgäves. En sådan kränkning kan orsakas av många faktorer. Naturligtvis anses det inte vara livshotande, men det kan indikera allvarliga kränkningar. Så vad är orsakerna till denna patologi? Vem ska du kontakta för hjälp? Hur ser diagnosprocessen ut? Finns det effektiva behandlingar? Svaren på dessa frågor kommer att vara av intresse för många läsare..

Allmän information om menstruationsperioden. Vad är amenorré?

Amenorré är en specifik kränkning av menstruationscykeln, i vilken menstruationen är helt frånvarande. Närvaron av en sådan störning kan sägas om menstruationen har slutat i flera månader. Det bör sägas med en gång att amenorré inte är en sjukdom, utan snarare ett symptom på en sjukdom.

Innan man pratar om olika misslyckanden är det värt att komma ihåg funktionerna i menstruationscykeln. Det är ingen hemlighet att denna process har flera huvudfaser som upprepas regelbundet, med regelbundna intervall. Hela cykeln regleras av könshormoner.

Regleringen av den första delen av cykeln utförs med östrogener, som stimulerar utvecklingen av folliklar i vävnaden i äggstocken. Samma biologiskt aktiva substanser är ansvariga för utvecklingen av livmoderns livmodersättning, vilket gör det lämpligt för vidare introduktion av ägget. Den andra halvan av cykeln passerar under påverkan av progesteron. Om befruktning av ägget inte inträffar observeras endometrial avstötning, som går ut tillsammans med blodet och partiklarna i det förstörda ägget - det är så menstruationsflödet visas. Efter avslutad börjar cykeln igen med processen för mognad av en ny follikel.

Det är värt att notera att menstruationscykeln inte bara regleras av könshormoner. Hjärnans hypotalamisk-hypofyssystem deltar i denna process, som genom att isolera specifikt neurohormoner kontrollerar arbetet i alla endokrina körtlar i människokroppen, inklusive äggstockarna.

Frånvaron av menstruation kan bero på olika skäl, eftersom den hormonella bakgrunden beror på många faktorer i den inre och yttre miljön, med början från nervsystemets och andra organ, som slutar med svår stress och dålig näring. Men i alla fall är amenorré resultatet av förekomsten av vissa avvikelser.

Amenorré klassificering

Naturligtvis finns det i modern medicin flera klassificeringsscheman för en sådan störning, beroende på orsakerna och egenskaperna för sjukdomsförloppet. Beroende på patologins ursprung är det vanligt att skilja två typer:

 • Primär amenoré är ett tillstånd i vilket menstruationen är helt frånvarande när de når puberteten. Enkelt uttryckt, i flickor som skulle börja en normal menstruationscykel, kom det aldrig. Som regel diagnostiseras en sådan störning hos ungdomar mellan 14 och 17 år. I vissa fall indikerar frånvaron av menstruation närvaron av en viss sjukdom. I andra situationer är detta tillstånd helt normalt..
 • Sekundär amenoré är en kränkning som man kan tala om om en kvinna har slutat ha sin period i sex månader eller längre. I detta fall, före sjukdomens början, hade patienten minst en gång en normal menstruationscykel.

Det finns andra klassificeringssystem. Till exempel kan amenorré vara hormonell, psykologisk, uppstå mot bakgrund av fysisk stress etc..

Förresten, i vissa källor nämns ofta graden av amenoré, vilket i huvudsak motsvarar uppdelningen i den primära (1 grad) och sekundära (2 graders) formen av överträdelse.

De främsta orsakerna till den primära formen av amenoré

Omedelbart värt att nämna att primär amenoré i de flesta fall är ett helt normalt fysiologiskt tillstånd. Icke desto mindre kan ibland orsakerna vara mycket allvarliga..

 • Ibland är en liknande form av störningen associerad med specifika genetiska avvikelser..
 • Hos vissa flickor fastställs under undersökningen en eller annan kränkning av den cykliska sambanden mellan hypotalam-hypofysen och reproduktionssystemen, vilket kan vara resultatet av skada eller sjukdom i hjärnan eller endokrina körtlarna..
 • I vissa fall upptäcks anatomiska avvikelser under diagnosen under utvecklingen av könsorganen, till exempel frånvaron av en öppning i hymen, vaginal eller livmoderhalscancer, frånvaro av livmodern, etc. I närvaro av sådana patologier är den så kallade falska amenoréen där äggstockarna fungerar normalt, men det finns mekaniska hinder för att frigöra menstruationsflödet.

Fysiologisk amenorré: är det ett problem?

Som redan nämnts är frånvaron av menstruation i vissa situationer helt normal - ett liknande tillstånd kallas "fysiologisk amenorré".

Ett exempel är processen för sexuell utveckling. Det första tecknet på dess början är tillväxten av bröstkörtlar, uppkomsten av könshår osv. Oftast börjar sådana fenomen vid 12-13 år gammal, och den första menstruationen (menarche) inträffar efter 2-3 år.

Men än en gång är detta en genomsnittlig statistik. Faktum är att den första menstruationen ofta förekommer i åldern 14-16 år, men det är mycket möjligt både tidigare och senare. Amenorré hos ungdomar har oftast en fysiologisk karaktär och kräver ingen specifik behandling.

Fysiologiska tillstånd inkluderar också frånvaron av menstruation under graviditet, amning (inte alltid observerad, men mycket möjligt), klimakteriet. Under dessa perioder är amenorré helt naturlig..

Sekundära former av amenoré och deras orsaker

Vilka faktorer orsakar sekundär amenoré? Skälen till utvecklingen av en sådan störning kan vara olika:

 • Ofta är frånvaron av menstruation förknippad med polycystisk äggstock. Med en sådan sjukdom observeras bildandet av cyster i vävnaden i äggstockarna, vilket resulterar i att de ökar i storlek och gradvis ändrar sina endokrina funktioner. En sådan sjukdom åtföljs inte bara av amenorré, utan också av en ökning av androgenens nivå, förbättrad hårväxt på kroppen etc..
 • Vissa kvinnor har en tidig början av klimakteriet. I sådana fall observeras också symtom som är typiska för klimakteriet, inklusive inte bara upphörandet av menstruationen, utan också humörsvängningar, värmevallningar, minskad sexuell lust, torrhet i vaginal etc..
 • Hormonell amenoré är ganska vanligt, vilket är förknippat med hormonell obalans, eftersom, som redan nämnts, hela menstruationscykeln är nära kopplad till det endokrina systemets arbete. Orsakerna inkluderar dysfunktion i äggstockarna, hypothalamisk-hypofyssystem, sköldkörteln (hypotyreos, tyrotoxikos).
 • Ett liknande tillstånd kan vara förknippat med hjärtsjukdomar där det finns en funktionsfel i hypothalam-hypofyssystemet, inklusive tumörer, skador, stroke, skada på vissa delar av hjärnan under en svår födelse.
 • Frånvaron av menstruation kan också förknippas med användning av vissa mediciner, till exempel läkemedel som används i onkologi, antidepressiva medel, samma hormonella preventivmedel.
 • Skälen kan också omfatta vissa anatomiska förändringar, bildning av vidhäftningar, kort sagt hinder för passage av menstruationsblod.
 • Vilka andra faktorer kan leda till ett tillstånd när det inte finns några perioder? Skäl (andra än graviditet) kan också hittas i livsstil. Till exempel en obalanserad kost, trånga dieter, plötslig förlust eller tvärtom viktökning, brist på fysisk aktivitet, fysisk utmattning, nervös belastning, konstant stress, känslomässiga nedbrytningar - allt detta påverkar den hormonella bakgrunden och kan därför leda till oregelbunden menstruation.

Vilka är symtomen på patologi??

Många kvinnor vänder sig till gynekologen och noterar att de inte har menstruation. Skälen, förutom graviditet, kan naturligtvis vara olika. Och för att bestämma vad som exakt orsakat amenorré, kommer läkaren att försöka samla in den maximala mängden information om patientens tillstånd.

I detta fall kan symtomen vara olika eftersom de beror på den primära kränkningen. Till exempel, om vi talar om en tonåring och genetiskt bestämd primär amenoré, kan man märka underutvecklingen av könsorganen, oproportionerlig utveckling av kroppen, etc. Tecken på tidig menopaus kan uppstå mot bakgrund av hormonella störningar..

Om vi ​​talar om trauma eller hjärtsjukdom, då kan huvudvärk, plötsliga humörsvängningar, yrsel, svaghet, personlighetsstörningar etc. leda till frånvaron av menstruation. Med falsk amenorré, vätska ackumuleras i bäckenorganen, vilket leder till smärta i nedre del av buken.

Vilka diagnostiska metoder används?

Diagnos av amenorré är en lång process. I detta fall är det faktiskt inte bara nödvändigt att fastställa förekomsten av en patologi, utan också fastställa dess exakta orsak. Så hur ser denna process ut och vilka stadier finns i den?

Först och främst kommer läkaren förmodligen att försöka ta reda på om patienten är gravid. Om det saknas menstruation, är testet negativt, är detta en allvarlig anledning att genomföra en fullständig undersökning av förekomst av sekundär amenoré.

Till att börja med genomförs en allmän undersökning samt insamling av information om förekomsten av riskfaktorer, till exempel om patientens entusiasm för dieter, möjligheten till mental eller fysisk stress, kroniska sjukdomar, tidigare överförda inflammatoriska processer etc..

I framtiden är det nödvändigt att bestämma hormonnivån - för detta ändamål donerar patienter blod för analys. I laboratoriet bestäms först mängden prolaktin, östrogen, karyotin, könskromatia, gestagener. Dessutom är tester för sköldkörtelhormoner, liksom ett biokemiskt blodprov och bestämning av glukosnivåer nödvändiga (för fetma krävs också ett glukostoleranstest).

Därefter utförs en ultraljudsundersökning av bäckenorganen - under förfarandet kan läkaren kontrollera patientens närvaro av polycystisk äggstock, samt utvärdera endometriumets tillstånd. Det rekommenderas också att schemalägga en ändring i rektal temperatur. En cytologisk analys av smet från vagina för förekomst av vissa infektioner genomförs också..

I närvaro av vidhäftningar i livmoderkaviteten utförs en mer ingående undersökning med ett hysteroskop. Med polycystiska äggstockar är diagnostisk laparoskopi nödvändig. Om det finns misstankar om en tumör eller skada på hypofysen måste patienten skickas för undersökning till en neurolog, varefter en röntgenstråle av skallen, MR och CT i hjärnan utförs.

Amenorré: behandling

Det är värt att säga med en gång att behandling direkt beror på vad som exakt orsakade försvinnandet av menstruation, eftersom amenorré inte är en sjukdom, utan snarare dess symptom.

Till exempel, om orsaken är en kränkning av den normala hormonella bakgrunden, väljs patienten lämplig hormonbehandling, som kan inkludera:

 • östrogener, särskilt Divigel, Proginova, Folliculin - dessa läkemedel är lämpliga både i närvaro av endokrina sjukdomar hos kvinnor och för att normalisera pubertetsprocessen hos tonårsflickor;
 • gestagener, som också används för att behandla båda formerna av sjukdomen (till exempel Duphaston, Norkolut, Utrozhestan);
 • hormonfrisläppande hormonanaloger;
 • co-ektrogen-gestagen orala preventivmedel.

Varaktigheten av hormonterapi kan vara annorlunda. Vissa läkemedel används i kurser för att stimulera ägglossning (till exempel vid behandling av infertilitet), medan andra måste tas kontinuerligt för att stödja menstruationscykeln tills menopausen.

Tillsammans med detta föreskriver läkare ibland vissa homeopatiska läkemedel, särskilt "Mastodinon", "Remens" eller "Klimadinon". Dessa läkemedel påverkar försiktigt det hypotalamiska hypofyssystemet, som gradvis normaliserar menstruationscykeln, tolereras väl av patienter och har också en lugnande effekt..

I vissa fall krävs andra behandlingsmetoder. Till exempel i närvaro av hjärntumörer krävs kirurgiskt avlägsnande, strålning eller kemoterapi - först efter det att hormonbehandling har genomförts för att återställa menstruationscykeln. I närvaro av vidhäftningar, anatomiska defekter är kirurgiskt ingrepp också nödvändigt för att avlägsna mekaniska hinder och menstruationsvätska. Förekomsten av polycystos är en indikation för laparoskopi - det är en mikrosurgisk operation under vilken läkaren tar bort cystiska neoplasmer. Efter avslutad ordination föreskrivs hormonell medicinering. Enligt statistik lyckas kvinnor med rätt behandling bli gravid och framgångsrikt fostra ett barn i framtiden.

I händelse av att amenorré orsakas av vissa förändringar i behandlingen eller livsstilen, är det nödvändigt att eliminera alla riskfaktorer. Till exempel rekommenderas patienter att undvika stress, om nödvändigt, ta milde lugnande medel.

Om kränkningen av cykeln orsakas av en strikt diet, intensiv fysisk ansträngning, förskrivs patienten en speciell balanserad diet och vila för att återställa styrka. Om tvärtom kvinnan tog upp vikt för snabbt och det finns en risk för metaboliska störningar eller utveckling av diabetes, föreskrivs också en diet och en uppsättning fysiska övningar som syftar till att normalisera matsmältningen, assimilering av näringsämnen och kampen mot övervikt. Om menstruationen efter flera månader av underhållsregimen inte har kunnat återupptas naturligt, väljs lämpliga hormonpreparat för patienten. Endast på detta sätt kan amenorré elimineras. Hur som helst kommer behandlingen att ta lite tid..

Vilka komplikationer är möjliga??

Amenorré i sig är inte ett hot mot människors liv. Men om vi talar om en sekundär form av patologi, kan de primära sjukdomarna som leder till en upprörelse av menstruationscykeln vara en fara. Dessutom kan hormonell obalans och det reproduktiva systemet i sig leda till obehagliga konsekvenser:

 • menstruations oregelbundenhet och brist på ägglossning leder till infertilitet, som ibland inte kan behandlas;
 • ökad risk för tidig utveckling av så kallade åldersrelaterade extragenitala sjukdomar som uppstår mot bakgrund av låga östrogennivåer, till exempel diabetes mellitus, osteoporos, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • ökad risk för att utveckla hyperplastiska processer i livmodern samt endometrial cancer;
 • bland gravida kvinnor med amenoré (om det har uppstått mot bakgrund av hormonella störningar) är andelen tidiga missfall, preeklampsi, diabetes hos gravida kvinnor och för tidig födelse hög..

Amenorré: alternativ behandling

Detta problem kan vara ganska allvarligt. Ibland klagar kvinnor ibland på en tid hos en gynekolog att det inte finns någon månatlig period. Vad man ska göra i sådana fall, med hjälp av vilka läkemedel och förfaranden man ska ta till sig, kommer den behandlande läkaren definitivt att berätta. Men många patienter är också intresserade av frågor om behandling hemma är möjlig..

Det är värt att nämna att alla folkrecept endast kan användas med tillstånd från en specialist, eftersom självmedicinering kan vara farligt.

Ett ganska effektivt botemedel anses vara en infusion av persilja, som är lätt att förbereda hemma. För att göra detta, ta tre matskedar hackade färska gröna växter och brygg med två glas vatten. Det är bäst att lämna läkemedlet i en termos i 10-12 timmar, sedan sila. Du måste ta ett halvt glas tre gånger om dagen, helst före måltiderna.

Ett annat tillgängligt botemedel är avkok av skalen med vanliga lökar. Det måste kokas i en liten mängd vatten tills det får en mörk färg. Efter fullständig kylning bör buljongen filtreras och strypas tre gånger om dagen, 100-150 ml.

Som vissa studier har visat är sådana hemläkemedel särskilt effektiva om avbrott i menstruationscykeln orsakas av mentala faktorer. Men om orsakerna är allvarligare (hormonstörningar, hjärtsjukdomar, störningar i reproduktionssystemet), kan medicinering inte undvikas. I sådana fall kan hemmainfusioner också användas, men bara som hjälpmedel.

Finns det några förebyggande metoder??

Amenorré är ett vanligt problem, ignorer inte det. Tyvärr finns det inga speciella sätt att förhindra en sådan patologi. Men genom att följa några regler kan du minska risken för menstruationsstörningar.

Det är nödvändigt att regelbundet genomgå förebyggande undersökningar av en gynekolog, eftersom det, efter att ha identifierat sjukdomen i ett tidigt skede, är mycket lättare att behandla. Om det finns en funktionsfel i det endokrina eller nervsystemet, rekommenderas det också att du kommer till neurolog och endokrinolog för undersökningar då och då..

En hälsosam livsstil kommer att påverka hela organismernas arbete och därmed minska risken för funktionsfel i reproduktionssystemet. Korrekt balanserad kost, viktstöd inom normala gränser, eliminering av stressiga situationer, regelbunden fysisk aktivitet - allt detta kan hänföras till förebyggande åtgärder. Regelbundet men inte promiskuöst sexuellt liv har också en positiv effekt på funktionen hos det reproduktiva och endokrina systemet. Kom ihåg i alla fall att om det inte finns någon graviditet och det inte finns någon menstruation heller, är detta en bra anledning att konsultera en läkare.

Menstruationsdysfunktion (amenorré)

Allmän information

Den kvinnliga kroppen kännetecknas av en tydlig menstruationscykel, vilket innebär regelbundna upprepade förändringar av fysiologisk karaktär. Dessa förändringar regleras av det så kallade femlänksystemet (detta är hjärnbarken - hypotalamus - hypofysen - äggstockarna - livmodern).

Menstruationscykeln slutar med början av menstruation. Bestämma varaktigheten för den månatliga cykeln, ta hänsyn till den första dagen av den sista menstruationen, räkna dagarna till nästa. I allmänhet är den genomsnittliga längden på menstruationscykeln hos kvinnor i reproduktiv ålder 28 dagar. Cykeln kan dock variera, från 21 till 35 dagar. Menstruationen varar från 3 till 7 dagar, och under denna tid förlorar en kvinna upp till 150 ml blod.

Månadliga cykelstörningar

Om en kvinna har vissa avvikelser från funktionerna i den cykel som beskrivs ovan, visas i detta fall menstruationsdysfunktion. Specialister identifierar två grupper av sådana störningar: hypomenstruellt syndrom och hypermenstruellt syndrom. Sådana kränkningar förekommer under påverkan av många faktorer. Detta är först och främst sjukdomar och psykiska störningar, svår känslomässig omvälvning, neurologiska sjukdomar, fetma, infektionssjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, påverkan av professionella faktorer. Menstruationsfunktion är också möjlig som en följd av genetiska sjukdomar, hormonell obalans, gynekologiska operationer och vissa andra faktorer. Ibland kombineras flera skäl som väcker kränkningar av menstruationen.

Typer amenoré

Begreppet "amenorré" används för att bestämma en kvinnas tillstånd; hon har ingen barnkammare på sex månader eller mer. I de flesta fall definieras inte amenorré som en oberoende diagnos, utan är ett symptom på vissa sjukdomar..

Det finns flera typer av amenoré, som bestäms beroende på faktorer som påverkar dess utveckling. Fysiologisk amenoré manifesterar sig före flickans pubertet, under graviditet, under amning och även under en menstruationspaus. Fysiologisk amenorré är ett naturligt tillstånd som inte är en sjukdom. Patologisk amenorré är en konsekvens av vissa sjukdomar som utvecklas hos en kvinna.

Dessutom är det vanligt att bestämma primär amenoré (i detta fall förekommer menstruation inte hos en flicka under 16 år), liksom sekundär amenoré (menstruation dök upp, men stoppades under påverkan av vissa faktorer). Läkaren anser förekomsten av patologisk amenoré vara ett ganska alarmerande tecken, vilket indikerar utvecklingen av sjukdomen eller vissa organiska eller funktionella störningar i den kvinnliga kroppen. Patologisk amenorré kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar.

Falsk och sann amenoré bestäms också. I fallet med falsk amenoré i patientens kropp observeras förändringar i hormonbalansen, som är karakteristiska för den normala månadscykeln. På grund av förekomsten av vissa mekaniska hinder kan blod emellertid normalt inte sticka ut. En liknande patologi kan uppstå vid atresi (det vill säga infektion i jungfruolmen eller vagina). Ibland manifesterar falsk amenorré hos kvinnor med medfödda missbildningar av könsorganen.

Sann amenoré diagnostiseras om patienten inte har cykliska hormonella fluktuationer. Därför förekommer inte ägglossning i den kvinnliga kroppen, och patienten kan inte bli gravid.

Amningsterminoré

På tal om amningsteknisk amenoré innebär experter användningen av amning som preventivmetod. Denna metod för skydd mot oönskad graviditet är baserad på det faktum att ägglossning inte sker i processen med aktiv amning hos en ung mamma. En sådan skyddsmetod är dock giltig endast under första halvåret efter förlossningen. I detta fall är det nödvändigt att följa ett antal villkor - ammar barnet ständigt med bröstmjölk på hans begäran, ammar barnet på natten. Det bör emellertid komma ihåg att ett sådant skydd mot graviditet alltid är kortvarigt, dessutom finns det utan ytterligare preventivmetoder en hög risk för att få sexuellt överförda sjukdomar och andra infektioner.

Orsaker till amenorré

Primär amenoré hos en kvinna kan utvecklas under påverkan av genetiska störningar, kromosomavvikelser och sexuell underutveckling. Ibland förekommer detta tillstånd hos kvinnor med svåra infektionssjukdomar, liksom hos patienter som är överviktiga på grund av dysfunktion i hypofysen. Utvecklingen av sekundär amenoré påverkas av psykogena faktorer, en ohälsosam kost, svår utmattning och överansträngning av både fysisk och mental karaktär, endokrin störningar, tumörer och inflammatoriska processer i könsorganen..

Frekvensen för primär amenoré är relativt låg, men en sådan patologi är ett allvarligt skäl för att kontakta en specialist.

Läkare skiljer flera typer av orsaker till amenoré. De anatomiska orsakerna till amenoré bestäms hos flickor som har en tunn typ av kroppsstruktur, obebyggd bröst, smalt bäcken. I detta fall är menstruationen frånvarande på grund av den långsamma utvecklingen av flickans kropp. Men om sådana yttre utvecklingsavvikelser inte observeras, kan patologin för utvecklingen av könsorganen vara orsaken till frånvaron av menstruation. Oftast manifesteras amenorré på grund av jämnt orm. Sådana avvikelser kan bestämmas av en gynekolog under undersökningen.

Ibland, under undersökningen och ifrågasättandet av en patient som klagar på frånvaron av menstruation, bestämmer läkaren att hennes släktingar på den kvinnliga sidan började sin första menstruation på en relativt sen ålder - vid 17 år och senare. Denna situation indikerar förekomsten av genetiska faktorer som påverkar menstruationscykeln..

Men de senaste åren har experter visat att frånvaron av menstruation i de flesta fall orsakar andra skäl. Vi pratar om svår stress, allvarliga chocker av emotionell-psykologisk natur. Cirka en tredjedel av flickorna (och de som ännu inte börjat menstruation och flickor med en etablerad cykel) reagerar på detta sätt på stressande situationer. Hos vissa patienter återställs cykeln efter en tid utan ytterligare läkemedelsbehandling. Men med förbehåll för närvaron av kroniska sjukdomar krävs ofta läkemedelsbehandling..

Förutom dessa faktorer kan orsaken till menstruationsdysfunktion hos kvinnor vara stark och konstant fysisk aktivitet, liksom anorexi. Därför rekommenderar läkare starkt att alla flickor inte överdriver det, de väljer själva metoderna för sportträning och sitter på dieter. Unga flickor kan skada kraftsporten betydligt. Men undernäring gör inte mindre påtaglig skada när kroppen inte får de nödvändiga ämnena med de konsumerade produkterna..

Sekundär amenoré är ett tillstånd där menstruationen är frånvarande i sex eller fler månader hos de kvinnor vars menstruationscykel tidigare var relativt etablerad. Om medicinsk statistik beaktas lider cirka 10% av kvinnor i fertil ålder av sekundär amenoré. Sekundär amenorré anses vara ett allvarligare tillstånd än den primära formen av sjukdomen..

Läkare belyser också specifika orsaker till denna typ av amenoré. Så, upphörandet av menstruationen kan provocera en kraftig viktminskning hos en kvinna eller konstant stark fysisk ansträngning. En faktor som orsakar sekundär amenoré är polycystisk äggstock. Menstruation kan stanna hos kvinnor med vissa livmodersjukdomar, under påverkan av hypotalamiska hypofysor, som ett resultat av sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna och tuberkulos. Ibland är amenorré en konsekvens av att man tar vissa mediciner eller genomgår kemoterapi, strålbehandling. Dessutom förekommer denna form av amenoré vid för tidig menopaus, hyperprolaktinemi.

Diagnos av amenoré

Om patienten kommer till läkaren med klagomål på plötsligt stoppad menstruation, gör först läkaren en undersökning och undersökning av patienten. I processen med att prata med en kvinna måste en specialist definitivt ta reda på några funktioner i hennes liv. I synnerhet är det viktigt att ta reda på om patienten följer en viss diet, hur ofta hon går in för sport, om det finns allvarlig fysisk ansträngning, konstant stress. Det är också viktigt att ta reda på hur proportionellt förhållandet mellan vikt och höjd för en kvinna är och om hon är överviktig. Ganska ofta manifesteras amenorré som en följd av fetma eller dystrofi, eftersom en kvinna i detta tillstånd ofta utvecklar allvarliga hormonstörningar.

Efter att den första undersökningen och ifrågasättningen genomförts genomgår kvinnan mer detaljerade studier för att fastställa de exakta orsakerna till amenoré. Det är viktigt att utesluta graviditet hos en kvinna, varefter en analys görs för innehållet av hormoner i blodet, en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. I processen för diagnos av amenoré tar läkaren hänsyn till många olika data: rektal temperatur, resultat av en cytologisk undersökning av vaginala smet, undersökning av närvaron av gonadotropiner i urin och blod, etc. Efter att diagnosen har fastställts, föreskriver läkaren terapi, med hänsyn till de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp.

Amenorrébehandling

Om diagnosen fastställs, föreskriver specialisten behandlingen av amenoré till patienten och gör det på ett sådant sätt att man tar hänsyn till alla orsakerna till detta tillstånd. Om patienten har en försening i utvecklingen av reproduktionssystemet som helhet, rekommenderas hon att uppmärksamma kosten. En diet bör följas under en tid, vilket kommer att öka volymen av både fett och muskelvävnad. En behandling med hormonella läkemedel är också möjlig, eftersom hormoner kan stimulera utvecklingen av det kvinnliga reproduktiva systemet och påskynda början av den första menstruationen. Men det är viktigt att patientens tillstånd ständigt övervakas av en specialist under hela behandlingsperioden.

Om amenorré förekommer hos en kvinna som en följd av vissa särdrag hos könsorganens anatomiska struktur, genomgår i detta fall patienten en kirurgisk operation. Med hjälp av ett speciellt verktyg gör kirurgen ett snitt av slidan eller jomfruhinnen om det finns en sammansmältning av kanaler. En sådan operation är mycket snabb, och den kan utföras även utan allmän narkos..

Utvecklingen av primär amenoré kan uppstå som en följd av hypothalamisk-hypofysinsufficiens, såväl som ovariesvikt på grund av infektion, negativ yttre påverkan, autoimmuna störningar.

Om amenorré har uppstått hos en patient på grund av vissa livsstilsegenskaper, bör det inledningsvis fastställas vad exakt orsakade detta tillstånd. Så en kraftig minskning av kroppsvikt (mer än 10 kg) kan provocera amenoré. Frånvaron av menstruation observeras också ofta hos vuxna kvinnor vars vikt inte överstiger 50 kg. Om patienten diagnostiseras med amenoré, kan hon följa kosten ytterligare endast under ständig övervakning av den behandlande läkaren. För att återställa den månatliga cykeln i detta fall föreskriver läkaren också kvinnan att ta progestogen orala preventivmedel.

Mycket ofta konsulteras flickor nu med en läkare vars menstruation har upphört på grund av anorexi. Detta tillstånd kännetecknas av en kraftig minskad aptit. Som regel lider unga flickor som vill gå ner i vikt till varje pris av anorexi. Sådana patienter berättar för läkaren att de själva medvetet orsakade kräkningar, vägrade att äta och tog ständigt laxeringsmedel. Som ett resultat utvecklar sådana flickor ett antal allvarliga psykiska och fysiska avvikelser, bland vilka amenorré upptar en speciell plats.

Vid behandling av amenoré orsakad av anorexi rekommenderar gynekologen ibland att flickan också konsulterar en psykolog. I detta fall är dessutom fullt stöd från nära och kära viktigt.

Vid behandling av amenoré, som provocerats av polycystisk äggstock, kommer patienten att börja ta några orala preventivmedel, som väljs uteslutande individuellt efter alla nödvändiga studier. Det är viktigt att exakt bestämma nivån av testosteron och östrogen i en kvinnas blod. Det är dessa uppgifter som läkaren har vägledning att välja nödvändiga preventivmedel.

Om amenoré uppstår som en följd av för tidig menopaus, talar vi i detta fall om otillräcklig äggstocksfunktion. Som ett resultat upphör menstruationen hos kvinnor som knappt har fyllt 40 år. Förutom amenorré klagar sådana patienter över svår torrhet i vaginalen. Med denna patologi manifesteras amenorré särskilt ofta hos kvinnor som ständigt är i stress. Behandlingen av amenoré i detta fall involverar långvarig hormonersättningsterapi. Det är viktigt att notera att graviditet i en sådan situation endast kan uppstå om givarens ägg används..

Amenorré på grund av hyperprolaktinemi uppstår under påverkan av prolaktinhormonet som är för högt i blodet. I detta fall utvecklar en kvinna regelbundet mjölkig utflöde från bröstkörtlarna. Samtidigt kan menstruationen helt stoppa. För behandling av detta patologiska tillstånd används medel som kan minska prolaktininnehållet i kvinnans kropp. När de tar dessa läkemedel kan vissa kvinnor uppleva periodisk illamående, men det finns inga andra biverkningar. Hormonterapi ska alltid kombineras med fysioterapeutisk behandling..

Sekundär amenoré är ett tillstånd som kan behandlas, så du bör söka medicinsk hjälp utan dröjsmål.

Amenorré: behandling, orsaker, symtom, diagnos, tecken

Amenorré (a - en partikel av förnekande, en beteckning på frånvaron av någon egendom + tep - "månad" + reo - "flöde") - frånvaron av menstruation under puberteten hos en kvinna.

Primär amenoré utmärks om en flicka aldrig har haft menstruation vid 16 års ålder. Sekundär amenoré observeras hos kvinnor som tidigare har en tidigare menstruation av någon anledning stoppar.

Amenorré kan vara primär eller sekundär.

Primär amenoré är frånvaron av menstruation:

 • vid 16 års ålder;
 • hos flickor ungefär 14 år som ännu inte har gått igenom puberteten.

Om flickan inte har någon menstruation vid 13 års ålder och det inte finns några tecken på puberteten, bör detta utvärderas som primär amenoré.

Sekundär amenorré är upphörandet av menstruationen efter att de har kommit. Patienter bör undersökas för sekundär amenoré om menstruationen var frånvarande i mer än 3 månader eller mer än 3 typiska cykler, eftersom under perioden från menark till perimenopaus är menstruationscykeln som varar mer än 90 dagar inte typisk.

Patofysiologi för amenoré

GnRH stimulerar utsöndring av hypofysegonadotropiner (follikelstimulerande hormon [FSH] och luteiniserande hormon [LH]), som kommer in i blodomloppet. Gonadotropiner stimulerar utsöndring av östrogen av äggstockarna (främst östradiol), androgener (främst testosteron) och progesteron. Dessa hormoner utför följande funktioner:

 • FSH stimulerar vävnader runt utveckla oocyter för att konvertera testosteron till östradiol.
 • Östrogener stimulerar endometriet och orsakar dess spridning.
 • LH under den vålliknande stigningen under menstruationscykeln, främjar mognad av dominerande oocyter, frigörandet av ägget och bildandet av corpus luteum, som producerar progesteron.
 • Progesteron förvandlar endometrium till en sekretionsstruktur och förbereder det för äggimplantation (endometrial decidualisering).

Om graviditet inte inträffar, minskas produktionen av östrogen och progesteron och endometriumet förstörs och avvisas under menstruationen. Menstruation inträffar 2 veckor efter ägglossningen i normalcykeln.

När en del av detta system inte fungerar uppstår äggstocksfunktion; östrogenproduktionscykeln och cykliska förändringar i endometriet störs, och menstruation inträffar inte, vilket resulterar i anovulatorisk amenoré. De flesta amenorréer, särskilt sekundära, är anovulatoriska.

Emellertid kan amenorré också uppstå när ägglossning inträffar, liksom med anatomiska avvikelser i könsorganen, vilket stör den normala menstruationen, trots normal hormonstimulering..

Orsaker till amenorré

Det är vanligt att skilja mellan fysiologisk och patologisk amenoré.

Patologisk amenoré - bevis på en sjukdom: missbildningar i köns- eller kardiovaskulära system, infantilism, neuropsykiska störningar och chocker, endokrina systemsjukdomar.

Amenorré kan vara en följd av: tuberkulos i könsorganen, brist på öppning i den aktiva hymen, frånvaro av livmodern eller äggstockarna, närvaron av ärr i slidan.

Amenorré klassificeras vanligtvis som anovulatorisk eller ägglossande. Varje alternativ har många orsaker, men i allmänhet är de huvudsakliga orsakerna till amenoré följande:

 • Graviditet.
 • Pubertetsförsening.
 • Funktionell hypotalamisk anovulation (t.ex. på grund av överdriven fysisk ansträngning, undernäring eller stress).
 • Droganvändning eller drogberoende (t.ex. orala preventivmedel, depoprogesteron, antidepressiva medel, psykotropa läkemedel).
 • Amning.
 • Polycystiskt ovariesyndrom.

P-piller kan orsaka tunnare endometrium, vilket ibland leder till amenoré; menstruationen återhämtar sig vanligtvis 3 månader efter att orala preventivmedel har upphört. Antidepressiva och psykotropa läkemedel kan höja prolaktinnivåerna, vilket stimulerar mjölkproduktionen och kan orsaka amenoré..

Vissa sjukdomar kan orsaka äggstocks- eller anovulatorisk amenoré. Medfödda anatomiska avvikelser orsakar endast primär amenoré. Alla störningar som orsakar sekundär amenoré kan leda till primär.

Anovulatorisk amenorré. De huvudsakliga orsakerna är störningar i hypothalamic-hypofys-äggstocksystemet. Skälen inkluderar:

 • hypotalamisk dysfunktion (funktionell hypotalamisk anovulation);
 • dysfunktion i hypofysen;
 • för tidig ovariesvikt;
 • endokrina systemsjukdomar som orsakar överdriven androgenproduktion.

Anovulatorisk amenorré är vanligtvis sekundär, men kan vara primär om ägglossning aldrig har inträffat - till exempel på grund av en genetisk sjukdom. Om ägglossningen inte inträffar är puberteten och utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper onormala. Genetiska avvikelser, med närvaro av kromosom Y, ökar risken för germinogen äggstockscancer.

Äggstocks amenoré. De viktigaste orsakerna är:

 • kromosomavvikelser;
 • medfödda anatomiska avvikelser hos könsorganen som stör menstruationen.

Obstruktionsstörningar åtföljs vanligtvis av normal hormonell funktion. En sådan överträdelse kan leda till hematokolpos (ansamling av menstruationsblod i slidan), manifesteras genom utbuktning av vaginalväggen eller till en hematometer, manifesterad av en ökning av livmodern eller livmoderhalsen. Vissa medfödda missbildningar (såsom aplasi eller vaginal septum) orsakar också urinvägar och abnormiteter i skelettet..

Vissa förvärvade anatomiska störningar, såsom cikatriciala förändringar i endometriumet efter ett instrumentellt stopp av postpartumblödning eller infektion (Ashermans syndrom), orsakar sekundär ovulatorisk amenoré.

Symtom och tecken på amenoré

Amenorré orsakar ibland inte märkbara allmänna hälsoproblem hos kvinnor, men i svåra fall är obehagliga känslor möjliga - värmevallningar, illamående, yrsel, depression.

Den kliniska bilden av amenoré orsakas som regel av en sjukdom som orsakar upphörandet av menstruationen. För det första är de karakteristiska symtomen på utvecklingsavvikelser, infektionssjukdomar, endokrina och andra sjukdomar, ätstörningar, förgiftning. Amenorré är i sådana fall bara ett samtidigt fenomen, en följd av de patologiska processerna som ligger i den underliggande sjukdomen. Ofta leder avsaknaden av menstruation till metaboliska förändringar, vilket orsakar fetma eller omvänt viktminskning.

Diagnos av amenoré

Flickor undersöks om:

 • de har inga tecken på pubertet vid 13 års ålder.
 • Inget könshår i åldern 14 år.
 • Menarche kom inte förrän 16 år eller två år efter pubertets början.

Kvinnor i reproduktiv ålder bör undersökas för graviditet i frånvaro av menstruation under en månad. Det är nödvändigt att genomgå en undersökning för amenoré om patienten inte är gravid och inte har sin period på mer än 3 månader eller 3 av sina vanliga cykler; hon har mindre än 9 menstruationer per år; plötsligt förändringar i den normala menstruationscykeln. Anamnes. Sjukdomens sjukdomshistoria inkluderar information om förekomsten av menstruation (för att upptäcka primär eller sekundär amenoré); i närvaro av menstruation: menarchålder, menstruationens regelbundenhet, datum för den sista normala menstruationen. Det är också nödvändigt att få information om menstruationens varaktighet och intensitet; närvaro eller frånvaro av premenstrual bröstkänslighet och humörförändringar; om telarkens tillväxt, utveckling och ålder.

Vid bedömningen av det allmänna tillståndet bör hänsyn tas till symtom som kan indikera möjliga orsaker, inklusive galaktoré, huvudvärk och synstörningar (hypofysestörningar); trötthet, viktminskning, kall intolerans (hypotyreos); hjärtklappning, nervositet, skakningar och värmeintolerans (hypertyreoidism), akne, hirsutism och en minskning av rösten timbre (överskott av androgener), och hos patienter med sekundär amenoré - värmevallningar, vaginal torrhet, sömnstörning, osteoporotiska frakturer och minskad libido (östrogenbrist). Patienter med primär amenoré ifrågasätts för symtom på puberteten för att avgöra om ägglossning har inträffat.

I historien om tidigare sjukdomar bör riskfaktorer för funktionell hypotalamisk anovulation, såsom stress, kronisk sjukdom, nya läkemedel, beaktas; senaste förändringar i vikt, kost eller träning; såväl som hos patienter med sekundär amenoré, riskfaktorer för Ashermans syndrom (till exempel dilation och curettage, endometrial ablation, endometritis, obstetriska skador, livmoderkirurgi).

Den medicinska historien bör innehålla specifika frågor om användningen av läkemedel som påverkar dopamin (t.ex. antihypertensiva läkemedel, psykotropiska läkemedel, opioider, tricykliska antidepressiva medel), läkemedel som är förskrivna för cancercemoterapi (t.ex. busulfan, klorambucil, cyklofosfamid) och könshormoner, vilket kan leda till virilisering (t.ex. androgener, östrogener, höga doser av progestiner) och den senaste tidens användning av orala preventivmedel.

Familjehistoria bör innehålla information om familjemedlemmars tillväxt och alla fall av försenad pubertet eller genetiska störningar hos familjemedlemmar.

Fysisk forskning. Läkarna bör uppmärksamma vitala funktioner och kroppsstruktur, inklusive höjd och vikt, och bör beräkna kroppsmassaindex (BMI). Om axillary och pubic hår är närvarande, har adrenarch kommit.

Bröstkörtlarna undersöks för utsöndring, varvid alla avdelningar palperas från basen till bröstvårtan. Galaktoré (utsläpp av mjölk från bröstvårtorna som inte är förknippad med förlossning) bör skilja sig från andra typer av utsläpp från bröstvårtorna genom att detektera fettkulor i urladdningen med hjälp av ett mikroskop med låg effekt.

Gynekologisk undersökning utförs för att identifiera anatomiska genitalavvikelser; svullnad av jomfruhinnen kan orsakas av hematocolpos, vilket indikerar hinder. Undersökning av bäckenområdet kan också avslöja tecken på östrogenbrist. Under perioden efter puberteten indikerar det tunna, bleka slemhinnan i slidan utan veck och ett pH> 0,6 på brist på östrogen. Närvaron av livmoderhalsslem med kristallisation (visköst och elastiskt) indikerar vanligtvis en normal nivå av östrogen.

En allmän undersökning fokuserar på tecken på virilisering: hirsutism, tillfällig skallighet, akne, låg röst, ökad muskelmassa, klitomegali (ökad klitoris) och defemination. Hypertrikos, vanligt i vissa familjer, bör skilja sig från sann hirsutism, som kännetecknas av närvaron av hår på överläppen, hakan och bröstet. Eventuella förändringar i hudfärg (till exempel gulhet på grund av gulsot eller karotinemi, svarta fläckar på grund av akantos) bör övervägas.

Oroande tecken. Följande data är särskilt oroande:

 • försenad pubertet;
 • virilisering;
 • synskada.

Tolkning av symtom. Graviditet bör inte uteslutas baserat på anamnes. graviditetstester behövs.

Vid primär amenoré indikerar närvaron av sekundära sexuella egenskaper vanligtvis en normal hormonell bakgrund för patienten; amenorré är vanligtvis ägglossning och uppstår vanligtvis på grund av medfödd könsstopp. Primär amenoré i kombination med onormala sekundära sexuella egenskaper är som regel anovulatorisk (på grund av genetiska störningar).

Vid sekundär amenoré antyder kliniska data ibland följande:

 • galaktorré involverar hyperprolaktinemi (till exempel på grund av hypofysdysfunktion, användning av vissa läkemedel), vid synskada, huvudvärk, bör hypofystumören antas.
 • Symtom och tecken på östrogenbrist indikerar för tidig dödande av äggstocksfunktionen.
 • Virilisering misstänker ett överskott av androgener.

Undersökning Sjukhistoria och allmän undersökning hjälper dig att göra en fokuserad undersökning.

Om flickan har sekundära sexuella egenskaper måste ett graviditetstest utföras för att utesluta graviditet och trofoblastisk sjukdom som orsak till amenoré. Kvinnor i reproduktiv ålder bör testas för graviditet vid förlust av en menstruation.

Tillvägagångssättet för undersökning i primär amenoré skiljer sig från det i sekundär amenoré, även om det inte finns några allmänt accepterade specifika enhetliga principer och algoritmer.

Om symtomen och tecknen gör det möjligt att misstänka en specifik sjukdom kan en speciell undersökning anges oavsett vad som rekommenderas av algoritmen. Till exempel, om en patient har specifik fetma i bagageutrymmet, ansiktet ("månformad") och halsen ("bisonhumpa") och tunna lemmar, bör det undersökas när det gäller Cushings syndrom. Patienter med huvudvärk och nedsatt synfält eller med tecken på hypofysdysfunktion behöver en MR-hjärna i hjärnan.

Om en klinisk undersökning antyder en kronisk sjukdom, gör en laboratorieundersökning av lever- och njurfunktionen, bestäm ESR.

Ofta innebär en undersökning att bestämma hormonnivåer i blodet; nivån av total testosteron eller dehydroepiandrosteronsulfat (DGAS) bestäms endast om det finns tecken på virilisering. För att bekräfta resultaten måste nivåerna av vissa hormoner granskas på nytt. Om till exempel en ökning av prolaktinnivåerna upptäcks, upprepa studien; om nivån av FSH i blodet är förhöjd, ska den mätas varje månad minst två gånger. Amenorré med förhöjda nivåer av FSH (hypergonadotropisk hypogonadism) indikerar ett brott mot ovariefunktionen.

Om en patient med sekundär amenoré inte har virilisering, normalt prolaktin, FSH och sköldkörtelfunktionen inte försämras, kan ett test med östrogen och progesteron (progesteronutmaningstest) utföras för att stimulera menstruationsblödning. Testet börjar med en daglig enda oral administrering av 5-10 mg medroxyprogesteron eller annat progestin och varar i 7-10 dagar.

 • Blödningen till följd av testet indikerar att amenoré förmodligen inte är ett resultat av endometrial skada (till exempel med Ashermans syndrom) eller hinder som bryter med menstruationsbrännan, och dess möjliga orsaker är dysfunktion i hypotalam-hypofysen, äggstocksfel eller ökade östrogennivåer.
 • Om blödning inte uppstår ordineras östrogener en gång dagligen i 21 dagar, följt av daglig oral administrering av medroxyprogesteron i en dos av 10 mg eller ett annat progestin i 7-10 dagar. Om blödning inte inträffar även efter östrogenadministration kan patienten ha endometrielskada.

Emellertid kan blödning inte förekomma hos patienter som inte har ovanstående patologi (till exempel på grund av att livmodern inte är känslig för östrogen). Därför kan ett test med östrogener och progestiner upprepas för att bekräfta. Med tanke på att testet varar i veckor och resultatet kan vara felaktigt kan diagnosen av några allvarliga kränkningar försenas betydligt. Därför bör hjärn MRT utföras före eller under testet..

Måttligt förhöjda nivåer av testosteron eller dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS) kan misstänka förekomsten av polycystiskt äggstocksyndrom, men kan också förekomma hos kvinnor med hypotalamisk eller hypofysdysfunktion, och ibland är halterna av dessa hormoner normala hos kvinnor med hirsutism och polycystiskt äggstocksyndrom. Orsaken till ökningen kan ibland hittas genom att undersöka nivån av LH i blodet..

Den huvudsakliga uppgiften i frånvaro av menstruation är att identifiera orsakerna till amenoré. För att känna igen många sjukdomar, varav ett av symtomen är detta tillstånd, är en undersökning på ett sjukhus nödvändig. Endast här är elektroencefalografi, diagnostisk curettage av livmodern, röntgenundersökning, hysterografi och hysteroskopi osv. Endokrinologiska studier utförs på sjukhuset mot bakgrund av hormonella tester.

Amenorrébehandling

Behandlingen riktar sig till den underliggande sjukdomen; sådan behandling leder ibland till återställande av menstruation. Till exempel korrigeras de flesta tillstånd som hindrar menstruationskolven kirurgiskt.

I närvaro av U-kromosom på grund av risken för att utveckla germinogen cancer rekommenderas avlägsnande av äggstockarna (gonader) från båda sidor..

Problem associerade med amenorré kan i sin tur kräva behandling, inklusive:

 • induktion av ägglossning med intresse för graviditet;
 • behandling av manifestationer av långvarig östrogenbrist (t.ex. osteoporos);
 • behandling av manifestationer av en långsiktig ökning av östrogennivåer (till exempel långvarig blödning, konstant och signifikant känslighet hos bröstkörtlarna, hyperplasi och endometrial cancer);
 • den största möjliga minskningen av hirsutism och långvarig exponering för förhöjda nivåer av androgener (såsom hjärt-kärlsjukdomar, hypertoni).

För behandling av amenoré är det nödvändigt att fastställa och eliminera den orsak som orsakar upphörandet av menstruationsfunktionen. Gynekologen måste göra detta..

Som regel vidtar läkaren åtgärder för att korrigera endokrina och metabola störningar, behandlingen av sjukdomar, vars symptom är amenoré. Efter botningen av den huvudsakliga patologiska processen återställs menstruationsfunktionen vanligtvis. Med amenorré behöver en kvinna ofta också hjälp av en psykolog och en neuropatolog. Med amenoré på grund av allvarliga sjukdomar kan läkaren förskriva hormonella läkemedel.

Hos kvinnor i reproduktiv ålder förhindrar en kombination av östrogen och administreringscykler av progestogen förekomsten av kronisk ovariesvikt (osteoporos, hjärtsvikt).

Samtidigt finns det allmänna rekommendationer som bör komma ihåg i avsaknad av menstruation: eliminering av negativa känslor och nervnedbrott, en balanserad diet, fysioterapiövningar, klimatterapi, regelbundna promenader i frisk luft. Med primär amenoré och betydande underutveckling av könsorganen utförs komplex behandling - allmän restaureringsläkemedel, hormonbehandling föreskrivs, kaloriintagande näring rekommenderas.

Kanske en djup läggning av tamponger med infusioner av kalendulablommor och malörörter. Du kan ta alkohol tinkturer av ett apotekspreparat från rhizomer av calamus, ginseng, gyllene rot, citrongräs, eleutherococcus 20-30 droppar 1 gång per dag.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken på graviditet med menstruation

Orsaker till menstruation under graviditetenDen kvinnliga kroppen är väldigt komplex i strukturen, den i rätt ögonblick ger välkända meddelanden om vad som händer inuti....

Piller för menstruationssmärta. Bäst för tonåringar. Lista, namn

Många kvinnor upplever smärta under menstruationen. Vissa har milda kramper, medan andra inte ens kan röra sig i dessa dagar. Menstruationssmärtstillande medel - ett effektivt sätt att lindra smärtsamma symtom....

Anledningar till försenad menstruation, utom graviditet

Menstruation, menstruation eller reglering är ett periodiskt avslag på livmoderns livmodersystem, åtföljt av blödning. Frånvaron av menstruation orsakar främst en kvinna i reproduktiv ålder misstänker graviditet....