Amenorré: behandling, diagnos av orsaker, primär, sekundär, vad man ska göra

Ansvarsfrihet


Alla kvinnor vet att den ”kvinnliga andelen” är svår. Månatliga blödningar från 12-16 år börjar leverera flickan, sedan flickan vissa besvär. När menstruation uppstår regelbundet kan flickan klaga på smärta och oförmåga att gå till poolen eller gymmet i dag. Få människor gläder sig över menstruationens ankomst, men när de inte är där, och orsaken är oklar, är detta inte längre obehag, utan en verklig anledning att oroa sig.

Således är amenorré frånvaron av menstruation hos en kvinna i reproduktiv ålder. Och detta är inte den sällsynta patologin, den förekommer hos cirka 3,5% av kvinnorna i åldern 15 till 49 år.

När amenorré är normal?

 • Puberteten

Vanligtvis börjar menstruationen 12-16 år, vid 12-13 års ålder är frånvaron av menstruation den absoluta normen.

Normal ålder för klimakteriet är 49-52 år. Det här är mycket genomsnittliga siffror, vi måste fokusera på ålder av klimakteriet hos kvinnor i familjen.

Frånvaron av menstruation under amningstiden är amningstjänster. Här är tiden för amning av amning, en mycket speciell balans mellan hormoner, en hög grad av prolaktin och ägget mognar inte. Men som en preventivmetod rekommenderar vi det inte, eftersom det räcker med att ta en paus i utfodringen i mer än två timmar och något ägg kan mogna. Och om sexualiteten är regelbunden, kanske du inte ser din period utan blir omedelbart gravid.

Frånvaron av menstruation under graviditeten är naturlig. Äggfunktionen är klar, du bär barnet, andra ägg behövs inte ännu.

Grader av amenoré

 1. Mild - ingen månadsperiod på mer än 1 år. I det här skedet är det lättare att hjälpa flickan och välja en behandling.
 2. Den genomsnittliga graden - frånvaron av menstruation från 1 till 3 år.
 3. Svår grad - ingen månad i mer än 3 år.

Amenorré - diagnos och undersökning

 • Sjukhistoria och extern undersökning

Att intervjua patienten och hennes anhöriga är alltid mycket viktigt. Hur är det med moderns menstruationscykel, hur födelsen ägde rum, var det några allvarliga sjukdomar i flickan i hennes barndom, var det exponering för strålning eller kemikalier, vad är andra hälsoproblem (hjärtproblem, övervikt, ledsjukdomar).

Extern undersökning är också viktig, vi utvärderar patientens höjd och vikt, kroppstyp, utveckling av bröstkörtlar, närvaro och typ av hårväxt och hudtyp. Ofta har genetiska syndrom karakteristiska tecken och kan misstänkas redan vid första inläggningen.

 • Undersökning av en obstetriker-gynekolog på en stol

Bäckens tillstånd, yttre könsorgan utvärderas hos flickor - typen av jungfruor.

 • Ultraljud av könsorganen och bröstkörtlarna

Som ett resultat av ultraljud får vi mycket användbar information: närvaron och storleken på livmodern och äggstockarna, funktionen av äggstockarna (mognad av folliklarna i dem), tillståndet i livmoderns väggar, närvaron av cyster och tumörer.

 • Hormonal profil:
  • sköldkörtelhormoner (minsta är T4-fri och TSH)
  • könshormoner (FSH, LH, DHEAS, testosteron, prolaktin, AMH och andra enligt indikationer)
 • Ytterligare forskning:
  • genetik konsultation,
  • endokrinolog,
  • neurolog och / eller neurokirurg,
  • onkolog,
  • dietist,
  • barnläkare,
  • Ultraljud av sköldkörteln och binjurarna,
  • Röntgen av skallen,
  • dator eller magnetisk resonansavbildning av hjärnan, bäckenet och binjurarna.

Former av amenoré

Formerna av amenorré är indelade i primär och sekundär. Formerna och orsakerna till amenorré är av grundläggande betydelse vid valet av en behandlingsmetod. Och endast en specialist bör vara involverad i att diagnostisera orsakerna till amenorré. Som regel går de med klagomål på frånvaron av menstruation till barnläkare-gynekolog. Men i vissa fall kan du också behöva hjälp av en endokrinolog och till och med genetik.

Primär amenoré

Primär amenoré kallas när flickan / kvinnan aldrig har haft en menstruation alls. Frånvaron av upp till 16 år bör inte vara mycket oroande om flickan i allmänhet utvecklas harmoniskt.

Primär amenoré med försenad sexuell utveckling

Genital missbildningar och genetiska patologier

Gonad dysgenes är ett medfødt tillstånd när flickans reproduktionssystem inte utvecklas som det borde.

Ibland händer det att en nyfödd tjej inte har sin egen "legitima" uppsättning av kromosomer 46 XX, utan en patologisk. 46 XO eller andra, detta är resultatet av felaktig uppdelning och förflyttning av kromosomer under prenatalperioden.

Detta manifesteras inte bara av avsaknad av menstruation, utan också av olika patologier i de inre organen, och har ofta karakteristiska yttre manifestationer. Externt kan du se en flickas korta statur (upp till 150 cm), en kort hals med hudveck från topp till botten, en felaktig bett, kvisar, deformerade knän och armbågar finns ofta. Från ultraljud ser vi att äggstockarna är mycket små och att de inte har körtelvävnad.

Äggstockarna består huvudsakligen av vävnad som liknar cicatricial, de har inte ägg. Livmodern är också liten och outvecklad, ibland finns det inte ens en kavitet i den, livmodern ser ut som en tung.

Därför har sådana flickor inte menstruation, graviditet är praktiskt taget omöjligt för dem. Frekvens på cirka 1 av 12 tusen levande nyfödda.

Den slutliga diagnosen ställs efter samråd med en genetiker. Behandlingen består av livslångt hormonersättningsbehandling (oftast är det läkemedlet femoston). På grund av den långa perioden med att ta hormoner rekommenderas det också att ta leverskyddsmediciner (heptor, heptral, essentials) i 30 dagar var sjätte månad.

Testikulär femininiseringssyndrom (STF)

Under det vetenskapliga namnet finns det ett tillstånd när fosterhormonmetabolismen störs i fostret. Först och främst finns det problem med produktion och metabolism av testosteron. Som ett resultat ser flickan normalt utåt, hennes utseende utvecklas enligt den kvinnliga typen. Någon är orolig för bristen på pigmentering runt bröstvårtorna och bristen på hår i armhålor och pubis, och någon tar inte upp det.

Men en djup undersökning avslöjar att hon har en vagina, men den är kort och slutar blindt. Det finns ingen livmoder och livmoderhalsen, inga äggstockar heller. I bäckenet finns det underutvecklade testiklar (manliga könsorgan) där reproduktionscellerna inte produceras. Eftersom det inte finns äggstockar och livmoder finns det ingen menstruation och därefter graviditeter. Förekomstfrekvensen är ungefär 1 av 15 tusen nyfödda.

Efter diagnos innebär behandling nödvändigtvis avlägsnande av manliga organ, eftersom de ofta utvecklar cancer. Operationen indikeras efter 16 år, efter att bröstet utvecklats och en kvinnlig kroppsbyggnad har bildats. Därefter förskrivs kvinnliga hormoner (femoston) för livet och plastikkirurgi utförs för att låta flickan leva ett normalt sexliv.

Dysfunktion av hypothalam-hypofyssystemet (GHS)

GHS är ett system med reglerande organ i hjärnan som producerar hormoner och andra stimulerande hämmande ämnen som reglerar inte bara menstruationsfunktioner utan också metabolism i allmänhet.

Funktionell dysfunktion av GHS sker mot bakgrund av undernäring vid kroniska långvariga infektioner och berusning. Amenorré hos tonåriga flickor observeras ofta med låg hemoglobin (anemi).

När en flicka botas av en underliggande sjukdom, får hon tillräcklig vikt, då menstruationsfunktionen regleras av sig själv.

Ibland kan vi möta en konstitutionell form av försenad sexuell utveckling, när den sexuella åldern ligger något bakom passet. Detta händer med kvinnor från de nordliga folken (Khanty, Aleut, Koryak, Nenets, Chukchi och andra, mer små). I dessa fall är frånvaron av menstruation vid 16 års ålder och något äldre normalt med uteslutning av andra orsaker till amenoré. I regel görs inte bara studier av hormoner och ultraljud av könsorganen, utan också en röntgenstråle av handen, handleden och underarmen. Om dessa ben har normala tillväxtzoner, är det de genetiska kännetecknen för utvecklingen och förseningen av puberteten..

Organiska störningar i hypothalamisk-hypofyssystemet

I detta fall beror en kränkning av puberteten på medfödda tumörer i hypofysen. Som regel diagnostiseras tumörer med röntgen eller datortomografi. Efter avlägsnande av tumören återställs funktionerna nästan alltid i sin helhet.

Primär amenoré utan försening i utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper

I denna grupp av tillstånd är ginatresia och uterin aplasi mest vanliga..

Ginatresia är infektionen i en del av slidan eller den fullständiga infektionen av jomfruhinnen. Det är också bildat i utero, men lyckligtvis är det kirurgiskt justerat. Vanligtvis i detta fall fungerar äggstockarna helt, men menstruationsblodet har ingenstans att rinna. Efter operationen är både en normal menstruationscykel och graviditet möjlig.

Uterinplasi är en medfödd frånvaro av livmodern. Ofta i kombination med underutveckling av slidan och missbildningar i njurarna och urinvägarna. Äggstockarna fungerar oftast normalt, den hormonella profilen är också normal. Men livmodern är en liten tät formation utan ett hålrum inuti, eller definieras inte alls. I detta fall är inte menstruationscykeln och graviditeten möjlig. Men efter kirurgisk korrigering har sexlivet inte betydande begränsningar.

Många av dessa patologier är resultatet av intrauterina mutationer, som redan observerats hos ungdomar. Därför hjälper medicinska interventioner ofta flickan att anpassa sig till sin kropp och leva ett fullständigt liv. Men det är omöjligt att helt bota medfödda tillstånd.

Sekundär amenoré

Intrauterin patologi

Ibland efter intrauterina ingripanden, såsom instrumental abort, separat behandling och diagnostisk curettage, hysteroskopi, avlägsnande av polypper, kvarstår konsekvenserna.

Typ av skada beror på typ av operation, vilka instrument som används, kvalifikationerna hos den operativa gynekologen. Ibland blir delar av livmoderns innervägg så tunna att de upphör att fungera som de borde. Endometriet ökar inte under cykeln och följaktligen finns det inget att riva av under menstruationen. Som regel utvecklas en sådan patologi gradvis, menstruationen blir sämre och kortare och slutar helt. Särskilt farliga är sådana komplikationer av förfarandet, som utförs mot bakgrund av inflammation.

Även i detta fall kan atresia (fusion) i livmoderhalscancer utvecklas. Atresia som behandlas kirurgiskt, återställer kanalens patency.

Intrauterin vidhäftning (synechia) eller Ashermans syndrom kan också vara ett resultat av abort eller annan curettage. Livmodern inuti är fylld med commissures, dess hålighet försvinner nästan.

Båda dessa komplikationer minskar risken för graviditet avsevärt..

Behandlingen består av terapeutisk hysteroskopi, separering av vidhäftningar och införande av lösningar för att förhindra bildning av nya vidhäftningar. Ofta använda hyaluronsyragelberedningar (frisättningsmedel).

Funktionsstörningar i GHS

 • Amenorré mot bakgrund av viktminskning

Sådan amenorré finns oftast hos ungdomar. Flickan, som följer de långsiktiga skönhetsidealerna, går ner i vikt så mycket att hon har nästan ingen fettvävnad. Menstruation i sådana fall betraktas av kroppen som en extrem förlust av blod och energi. Och perioderna slutar.

Behandling för kosmetisk amenorré är att öka optimal kroppsvikt. Vitaminer förskrivs också ofta i en cykel..

 • Psykogen amenorré eller stress amenorré

Mot bakgrund av stark psyko-emotionell stress kan menstruationen förlora sin regelbundenhet och sedan stoppa helt. Ett exempel är ofta citerad amenorré av krigstid, när kvinnor som väntade på sina män från kriget slutade ha perioder.

Behandlingen i detta fall består i att stoppa en stressande situation. Hormonbehandling föreskrivs inte i detta fall. Om du inte kan hantera ett mentalt tillstånd på egen hand är det bäst att konsultera en psykoterapeut. Försena inte ett besök hos en terapeut, eftersom en lång frånvaro av menstruation kan leda till en tidig menopaus.

Ovaries hypertrofisyndrom (OHSS)

AHF är frånvaron av menstruation efter långvarig användning av vissa hormonella läkemedel. Kombinerade orala preventivmedel (COC), gonadala frisättningshormonagonister (buserelin, goserelin), gestagener (byzanne) hämmar vissa hormonella processer. För de flesta patienter är detta en reversibel effekt, när cykeln justeras, behandlingsförloppet är avslutat, de avbryter tabletterna / injektionerna och cykeln återställer av sig själv. Men hos vissa flickor börjar inte menstruationen och inom 2-3 månader efter avslutad läkemedel. Flickor i asthenisk kroppsbyggnad (tunn, hög, med små bröst) som tidigare har en cykelstörning som knappt sällsynta menstruationer eller infertilitet är mer utsatta..

Om menstruationen inte har återhämtat sig på 3 månader, bör du rådfråga en gynekolog. Läkaren undersöker patienten, i sådana fall förskrivs ofta en analys av prolaktin. Om prolaktin är normalt är det möjligt att förskriva klomifencitrat (ett läkemedel för att stimulera ägglossning) under 1 till 4 menstruationscykler. Under behandlingen bör ultraljud av könsorganen övervakas, när vi ser att äggen mognar, och det inre skiktet i livmodern växer som det ska, då avbryter vi läkemedlet.

Om halten av hormonet prolaktin höjs till 1000 mIU eller mer, föreskrivs bromokriptinpreparat tills prolaktinantalet normaliseras (till 540 mUU eller mindre).

Organiska störningar i GHS

Detta är en ganska sällsynt orsak till amenoré, här talar vi om tumörer och cyster i hjärnan. Cystor eller tumörer (oftast godartade) pressar hypothalamus och hypofysen (organ i hjärnan som reglerar nästan alla hormonella processer i kroppen). På grund av detta störs en hel kedja av hormonella processer och menstruationen försvinner. Behandlingen här är kirurgisk, efter avlägsnande av cysta / tumör inom 6-12 månader återställs menstruationscykeln gradvis.

Det finns ytterligare två tillstånd som stör menstruationscykeln. Oftast är de förknippade med förlossning. Amenorré utvecklas efter en svår graviditet och / eller komplicerad födsel.

Sheehans syndrom (Shien) är en vasospasm eller blödning i hypofysen. Oftast utvecklas detta syndrom efter graviditet, inträffar mot bakgrund av preeklampsi (högt blodtryck, svullnad, protein i urinen) och efter förlossning, komplicerat av massiv blödning.

Till att börja med är problemet inte synligt, amningsledande amenorré döljer det. Men även efter amningens avbrott kommer menstruationen inte. I detta fall ska du inte vänta längre än 2-3 månader, men omedelbart rådfråga en gynekolog. Gynekologen frågar dig om graviditetsförloppet och förlossningen (du måste berätta alla detaljer, vad var trycket, om det fanns en stark svullnad, om det fanns en blodtransfusion efter förlossningen), tittar på stolen och utser en ytterligare undersökning (könshormoner, sköldkörtelhormoner).

Efter ytterligare undersökning kan du ordineras steroidhormoner (prednison, metipred), sköldkörtelhormoner (tyroxin) och / eller hormonersättningsterapi med könshormoner (femoston, divina, angelica). Att förskriva hormoner till dig själv är extremt orimligt, du kan inte återställa cykeln, men lägga på dig eller helt undertrycka dina egna hormoner. Endast den exakta och minsta dosen i båda fallen kan vara användbar och ofarlig..

Tomt turkiskt sadelsyndrom

Den turkiska sadeln är området i mänsklig skalle där hypofysen är belägen. Det kan bli "tomt" när hypofysen är komprimerad och försvinner. Främjande faktorer är ofta graviditeter, svåra födelser. Hanterings- och behandlingsmetoderna är desamma som för Sheehan syndrom.

Amenorré i äggstockarna

I detta fall fungerar det hormonella systemet som helhet normalt, men äggstockarna svarar antingen inte på hormonsignaler eller skadas.

Resistent ovariesyndrom (SRI) är en sjukdom när äggstockarna av någon anledning slutar svara på stimulering med könshormoner (från hypofysen, hypotalamus och binjurarna). Det utvecklas upp till 36 år, det händer ofta att det finns flera sådana fall i familjen. Behandlingen här utförs med hjälp av kombinerade könshormoner (femoston). Oberoende graviditeter är sällsynta. Men det är möjligt att föda ett barn med hjälp av IVF med ett givarägg.

Syndrom för för tidig utmattning av äggstockarna (SPIA) är ett tillstånd när äggstockarna slutar producera ägg, en tidig menopaus uppstår. Till skillnad från fysiologisk tidig menopaus (detta är genetiskt inkorporerat och i familjen för alla kvinnor, menopaus inträffar, till exempel i åldern 37-43 år, eller 45-47 år), SPIA provoseras av yttre faktorer. Sådana faktorer är: allvarliga infektioner (mässling, röda hundar, kusma, svår influensa), flera exponeringar, kemoterapi.

Behandling

Behandlingen av varje typ av amenoré beskrivs kort i beskrivningen av dessa typer. Här sammanfattar vi de metoder och läkemedel, hormoner och antihormoner som vi använder för att behandla amenoré.

Detta inkluderar divigel, östrogen, folliculin och andra, som används för att ersätta bristen på östrogen.

Duphaston, Utrozhestan eller Prajisan, Norethisterone används med brist på hormoner i den andra fasen av cykeln eller progestogener.

Clomiphencitrat är ett läkemedel för att stimulera ägglossning, det används strikt under övervakning av en läkare.

 • Kombinerade läkemedel för hormonersättningsterapi

Detta är femoston i olika doser (1/5, 1/10, 2/10), angelica, divina. Det används när vi vill låta äggstockarna återhämta sig eller för livet under vissa medfödda tillstånd..

 • Sköldkörtelhormoner

Levotyroxin (L - tyroxin, eutirox) behövs för att ersätta otillräcklig sköldkörtelfunktion.

 • Steroid (glukokortikoid) hormoner

Prednisolon, metipred föreskrivs vid bristande funktion av binjurarna, vilket kan vara vid dysfunktioner i hypofysen och hypotalamus.

Bromocriptin minskar prolaktin. En hög grad av prolaktin orsakar ett tillstånd som liknar matning av ett barn i kroppen och cykeln bryts.

I denna grupp, gynekologiska operationer (avlägsnande av de manliga embryonorganen, separering av vidhäftningar etc.) och neurokirurgi (fullständigt eller partiellt avlägsnande av tumörer, cyster).

Slutsats

Således ser vi att problemet med frånvaro eller avslutning av menstruation inte är så enkelt som det verkar. Självmedicinering, och speciellt behandling med folkmedicin, kommer bara att förvärra problemet. Du kommer att förlora dyrbar tid och amenorré kommer att bli mer bestående. Följ din läkares rekommendationer, ta hand om dig själv och vara frisk!

Sekundär amenoré - symtom och behandling

Vad är sekundär amenoré? Orsakerna, diagnosen och behandlingsmetoderna kommer att diskuteras i artikeln av Dr. Barkovskaya A. Yu., En gynekolog med en erfarenhet av 4 år.

Definition av sjukdomen. Orsaker till sjukdomen

I Ryssland kallas sekundär amenoré frånvaron av menstruation i sex månader med en regelbunden och oregelbunden cykel [1], i utländsk praxis - frånvaron av menstruation i tre eller flera cykler i rad i sex månader med en tidigare regelbunden cykel [2].

Det är nödvändigt att skilja mellan primär och sekundär amenoré. Primär amenoré är ett tillstånd där patienten aldrig har haft menstruation. Förekomsten av primär och sekundär amenoré är 3-5% utan att ta hänsyn till de fysiologiska orsakerna: graviditetsperioden och amning [1] [2]. Andelen sekundär amenoré jämfört med primär, enligt olika författare, varierar från 75% till 90%. Det är viktigt att förstå att amenorré inte är en oberoende patologi utan ett symptom på sjukdomen. I strukturen för gynekologiska sjukdomar med menstruations oregelbundenheter är andelen amenoré 10-15% [1] [2].

De främsta orsakerna till sekundär amenoré inkluderar: [1] [3] [4]:

1. Uterin patologi:

 • Atresia ("överväxande") i livmoderhalsens kanal.

2. Funktionsstörningar i hypotalamisk-hypofyssystemet:

 • Amenorré mot bakgrund av viktminskning och psykogen amenorré. Under stress riktar kroppen energiresurser för överlevnad, så funktioner som är förknippade med reproduktionsprocessen kan tillfälligt inaktiveras. Fysisk, emotionell stress eller svår hunger är förknippat med ökad produktion av hormonet kortikotropin, vilket också ökar produktionen av kortisol. Kortikotropin hämmar frisättningen av gonadorelin och minskar känsligheten hos luteiniserande hormon för det. Som ett resultat leder stress till en ökning av prolaktinnivåerna, och menstruationscykeln störs [12].
 • Ökat prolaktinhormon (hyperprolaktinemi).

3. Ovariella former av amenoré.

 • Resistent äggstocksyndrom (en störning där receptorer i äggstockarna blir immun mot könshormoner).
 • Ovariellt utarmningssyndrom (för tidig avslutning av ovariefunktionen).
 • Syndrom för gonadotropinhypertoni (minskad produktion av gonadotropiner) är en patologi som förekommer som svar på avskaffandet av orala preventivmedel som har använts under flera år eller mer.

Symtom på sekundär amenoré

De huvudsakliga klagomålen hos patienter är frånvaron av menstruation i sex eller fler månader. Sådana kvinnor kännetecknas av den normala utvecklingen av bäckenorganen, den kvinnliga typen av kroppsstruktur, korrekt utveckling av sekundära sexuella egenskaper.

Klinisk bild

När en anamnesis samlas in, uppmärksammar läkaren på faktorer som kan provocera utvecklingen av amenoré. Dessa inkluderar [3] [4] [5] [7]:

 • kirurgiska ingrepp på bäckenorganen - konisering av livmoderhalsen (kirurgi för att ta bort en sektion i form av en kon med cervikal dysplasi), kirurgisk abort, separat diagnostisk curettage, resektion av äggstockarna, avlägsnande av cystor i äggstockarna, avlägsnande av äggledarna, avlägsnande av livmoderfibrer;
 • allvarlig stress, viktminskning, ökad fysisk aktivitet;
 • symtom på endokrinologiska sjukdomar - akne, alopecia (skallighet), hirsutism (hårväxt på kvinnors ansikte), utsläpp från bröstkörtlar, tidigare oligomenorrhea (cykeltid överstiger 35 dagar), huvudvärk, suddig syn, torr hud, rosa striae (stretchmärken) på huden), viktökning, dåsighet, apati;
 • symtom på ovariefel - värmevallningar (värmeutbrott, som kan åtföljas av plötslig svettning, rodnad i huden, skakning, hjärtklappning), en känsla av torrhet i slidan, sömnstörningar, muskelsmärta;
 • som tar mediciner och läkemedel - antipsykotika, fenotiaziner, haloperidol, metoklopramid, domperidon, pimosid, sulpirid, reserpin, monoaminoxidashämmare, opioider, amfetaminer, hallucinogener.

Ibland är amenorré förknippad med atresi i livmoderhalskanalen, som uppstod som ett resultat av kirurgiska ingrepp, till exempel med konisering av livmoderhalsen och curettage. I detta fall kan livmoderhalskanalen "övergrows" och menstruationsblod inte rinna ut från livmoderhålan. Men som regel åtföljs sådana situationer av skarpa smärta i nedre del av buken under menstruationsperioden och inom sex månader (kriteriet för diagnosen "sekundär amenoré"), är det möjligt att identifiera patologi och bougie (att utvidga lumen med en metallstav - bougie) livmoderhalscancer.

Patogenes av sekundär amenoré

För att förstå patogenesen för amenoré är det viktigt att komma ihåg de grundläggande principerna för reglering av den normala menstruationscykeln:

 1. Början på varje cykel är den första menstruationsdagen. Under denna period sjunker nivån av östrogen i blodet.
 2. Hypotalamiska och hypofysreceptorer fixerar en låg koncentration av östrogen och för att höja det börjar man producera gonadotropinfrisättande hormon (GnRH).
 3. Under påverkan av GnRH producerar hypofysen follikelstimulerande hormon (FSH).
 4. FSH verkar på ovarieceptorer, vilket stimulerar follikelväxt.
 5. Folliklar börjar producera östrogener, som genom mekanismen för negativ återkoppling gradvis minskar nivån av FSH.
 6. Under påverkan av en växande koncentration av östrogen börjar livmodersceller (livmoderslimhinna) aktivt att dela ut, livmodersblödning (menstruation) slutar.
 7. Efter 12-14 dagar bildas en dominerande follikel, östrogennivån når en kritisk koncentration, vilket orsakar en kraftig frisättning av luteiniserande hormon (LH) från hypofysen.
 8. Ägget kommer in i bäckenhålet och sedan i äggledaren och livmoderhålet.
 9. Den vävnad som återstår efter frigörandet av ägget, under påverkan av LH, förvandlas till en gul kropp, som inom 10-15 dagar producerar progesteron.
 10. Progesteron stimulerar tillväxten av körtlar i endometriet och transformerar den så att den är bäst lämpad för framgångsrik implantering av ett embryo..
 11. Om graviditeten inte har inträffat reduceras corpus luteum. En minskning av koncentrationen av progesteron leder till endometrial avstötning och menstruation uppstår. Cykeln startar igen.

Patogenesen av sjukdomen varierar beroende på typen av amenorré. Enligt WHO: s klassificering 2001 skiljer [2] [8] huvudkategorierna:

 1. Hypogonadotropiskt normoprolaktinemiskt ovariesvikt - den normala dagliga rytmen för produktionen av det gonadotropa frisättande hormonet i hypotalamus störs, nivåerna av FSH och LH reduceras. Ovariell stimulering förekommer inte, det finns ingen ägglossning, fysiologisk transformation av endometrium och menstruation. En sådan kränkning är typisk för kvinnor med en kraftig minskning av kroppsvikt, idrottare med en låg andel fettvävnad, med anorexia nervosa.
 2. Normogonadotropisk normoprolaktinemisk äggstocksfel - mekanismen för bildning av den dominerande follikeln kränks. Samtidigt bevaras funktionen hos hypothalamus och hypofysen. Det finns ingen dominerande follikel, därför ägglossning inte inträffar. Det finns inget corpus luteum som skulle producera progesteron, som ett resultat av vilket endometriumet inte förvandlas och inte avvisas, menstruation inträffar inte. Ett klassiskt exempel på denna typ av störning är polycystiskt äggstocksyndrom..
 3. Hypergonadotropisk ovarieinsufficiens - ovariereceptorer blir mindre känsliga för effekterna av FSH och LH: äggstocksfolliklarna kommer in i ägglossningspulten i allt mindre mängder från cykel till cykel och för tillväxten av den dominerande follikeln behöver de en allt högre FSH-nivå. På grund av detta växer FSH med varje cykel tills äggstockarna slutar svara på koncentrationen. Detta är mekanismen för den fysiologiska utvecklingen av klimakteriet. Exempel på denna typ är resistent äggstocksyndrom, för tidigt äggstocksutsläppssyndrom, ovariesvikt under kemoterapi.
 4. Amenorré på grund av anatomiska defekter - nedsatt mottagning av könshormoner i endometrial vävnad. I detta fall är nivån på könshormoner, tillståndet i äggstockarna, hypofysen, hypotalamus normalt, den patologiska processen inträffar endast i cellerna i endometrium. Denna situation är typisk för amenoré till följd av kirurgiska ingrepp i livmoderhålan (kirurgisk abort, separat diagnostisk curettage av livmoderhålan), smittsamma processer (genital tuberkulos, parasitisk sjukdom schistomatos), akut endometrit, bär en intrauterin anordning.
 5. Hyperprolaktinemisk äggstocksfel associerad med en hypofystumör - patologi förknippad med tumörer som producerar prolaktin. Dessutom kan orsaken vara hyperplasi av hypofysvävnad under amning (amningsterminoré).
 6. Hyperprolaktinemisk ovarieinsufficiens utan tumör - ökad prolaktinproduktion på grund av yttre faktorer, som att ta antipsykotika.
 7. Normoprolaktinemisk hypotalamisk hypofysdysfunktion är en kränkning av hypofysfunktionen, vilket orsakas av komprimering och ischemi (minskad blodtillförsel) i hypofysvävnaden. Orsaken till komprimering kan vara hjärntumörer och tumörbildningar i regionen av den turkiska sadeln (craniopharyngioma, meningioma, Ratke cyst, teratom, abscesser, arteriovenös cavernous sinus fistel, maligna tumörer), tomt turkiskt sadelsyndrom (herniated cerebellar utsprång) vätska) och Schenan syndrom (postpartum hypofyseninsufficiens på grund av omfattande blödning).

Separat är det värt att göra amenoré i samband med användning av hormonella läkemedel. Så till exempel är det ofta möjligt att observera frånvaron av menstruation mot bakgrund av spridning (utan paus för menstruation i 3-6 cykler) sätt att ta kombinerade orala preventivmedel, samtidigt som dienogest (ett läkemedel för behandling av endometrios) och användning av en hormonproducerande intrauterin enhet. I detta fall är amenorré inte patologisk, reversibel och orsakar inte komplikationer..

Klassificering och utvecklingsstadier av sekundär amenoré

Amenorré är indelad i primär och sekundär:

 • Med primär amenoré har menstruationsblödning aldrig hänt;
 • I den sekundära menstruationen var, men försvann därefter. Sekundär amenorré är också uppdelad i patologisk och fysiologisk. Den fysiologiska perioden inkluderar graviditet, amning, postmenopaus [1].

Komplikationer av sekundär amenoré

Amenorré åtföljs ofta av nedsatt fertilitet, ibland irreversibel. De långvariga effekterna inkluderar osteoporos (en minskning i densitet och en kränkning av benvävnadens struktur) och en ökad risk för hjärt- och onkologiska sjukdomar i hormonberoende organ hos kvinnor efter menopaus. Det finns ett samband mellan benmineraldensitet och nivån av kvinnliga hormoner, särskilt en minskning av östrogennivåer påverkar i vissa fall benets skörhet, eftersom de innehåller receptorer som är mottagliga för könshormoner. Ändå är hela bilden av denna mekanism fortfarande oklar.

Ett klassiskt exempel på komplikationer av amenoré är benfrakturer med osteoporos. Liknande skador förekommer ofta hos flickor som är professionellt engagerade i löpning, friidrott, triathlon, simning [2] [4] [6].

Det är viktigt att notera att inte någon form av amenorré kan leda till sådana konsekvenser. Fysiologisk amenorré (med undantag av postmenopausal period), störningar förknippade med användning av hormonella läkemedel och med anatomiska defekter orsakar inte sådana komplikationer.

Diagnos av sekundär amenoré

För att identifiera amenorré, ser läkaren från patienten hur länge det inte finns någon menstruation, närvaron av samtidigt patologier, ärftliga faktorer, särskilt yrkeshistoria och användning av mediciner. Vid fysisk undersökning bedöms höjd, vikt, kroppstyp, hudturgor, typ av hårväxt, närvaron av utsöndringar från bröstkörtlarna, akne, hirsutism, striae, hyperpigmentering i naturliga anatomiska veck.

Vidare utförs ultraljuddiagnostik av bäckenorganen med bestämning av endometriumets tjocklek och struktur, äggstockarnas volym och antalet folliklar i dem.

Ett obligatoriskt steg är bedömningen av hormonell status. För att göra detta, mät nivån av FSH, LH, östradiol, testosteron, prolaktin, TSH, progesteron. För att klargöra kan test för ACTH (adrenokortikotropiskt hypofyshormon), DHEAS (androgen syntetiserat av binjurarna), 17-OH-progesteron, kortisol användas. Följande test är också informativa:

 • gestagen test - patienten tar progestogener (steroidhormoner, progesteronanaloger) under 10-14 dagar, varefter frånvaron eller närvaron av en menstruationsliknande reaktion bedöms.
 • östrogen-gestagen-test - i den första fasen får patienten östrogenpreparat, i den andra fasen - gestagen och bedöma om en menstruationsliknande reaktion har inträffat;
 • gonadoliberintest - en bedömning av nivåerna av FSH, LH före och efter administreringen av GnRH (en analog av det gonadotropinfrisättande hormonet i hypotalamus) [1] [2] [7] [8] [9].

För att upptäcka makroprolaktinom, en godartad hypofystumör som producerar överskott av prolaktin, utförs en MRI i hjärnan..

För att bedöma komplikationerna med amenoré utförs densitometri - en röntgenbedömning av bentätheten.

Behandling av sekundär amenoré

Målen för behandling av amenorré är:

 • återställande av menstruationscykeln;
 • förebyggande av komplikationer;
 • fertilitet återhämtning.

Beroende på orsaken till amenoré används olika typer av terapi:

 • Med hypogonadotropisk normoprolaktinemisk ovarieinsufficiens, först normalisera kroppsvikt och justera det psykomotiska tillståndet. Kosten bör vara kalorifattig, balanserad, med tillsats av vitamin A, E, D. Vid behandlingen av anorexia nervosa är det nödvändigt med en psykoterapikurs. Efter normalisering av kroppsvikt återställs cykeln inom sex månader hos 80% av flickorna. Om detta tillvägagångssätt är ineffektivt kan läkemedel för hormonersättningsterapi med naturliga östrogener och gestagener användas i 3-6 cykler. Vanligtvis tillåter detta tillvägagångssätt dig att "bromsa" hypotalamus och återföra den till den fysiologiska circhoral typen av GnRH-hormonproduktion (ett tillstånd där dess topputsläpp uppstår ungefär en gång per timme). Om patienten planerar en graviditet är det möjligt att stimulera ägglossningen med antiöstrogener och gonadotropiner [1].
 • Med normogonadotropiskt normoprolaktinemiskt ovariesvikt består behandlingen i att korrigera den underliggande sjukdomen - polycystiskt äggstocksyndrom. Först och främst justerar de vikt och näring. En minskning av kroppsvikt med ett överskott av BMI på tre eller fler kg kan utlösa spontan ägglossning. De övervinner insulinresistens genom att observera en diet med ett lågt innehåll av livsmedel med ett högt glykemiskt index och användningen av metformin. Vid normal kroppsvikt eller misslyckad behandling används orala preventivmedel, vilket förhindrar komplikationer och återställer den normala cykeln. Vid endokrin infertilitet stimuleras ägglossningen med hjälp av antiöstrogener och gonadotropiner [1] [10] [11].
 • Med hypergonadotropiskt äggstocksvikt består förebyggandet av komplikationer och återställande av menstruationsfunktion i utnämningen av hormonersättningsterapi i cykliskt läge. Återhämtning av fertilitet är möjligt med hjälp av reproducerad teknik med hjälp av ett givarägg.
 • Vid amenoré orsakad av anatomiska defekter innebär behandling kirurgisk ingrepp som syftar till att återställa organens normala anatomi, till exempel dissektion av vidhäftningar med intrauterin syneki. Efter operationen ordineras hormonersättningsterapi i 3-6 månader. Om fullständig återställande av reproduktionsfunktionen inte är möjlig kan patienten bli ombedd att söka hjälp från surrogatprogram [1] [10].
 • Vid hyperprolaktinemisk äggstocksfel associerad med en hypofystumör avlägsnas det anatomiska underlaget av amenoré för behandling. Vid makroprolaktinom eller andra hjärntumörer med allvarliga neurologiska symtom indikeras kirurgiskt avlägsnande av patologisk vävnad. Med mikroprolaktinom eller asymptomatiskt makroprolaktinom används dopaminomimetika.
 • Vid hyperprolaktinemisk ovarieinsufficiens som inte är associerad med en hypofystumör justeras läkemedelsbehandling och dopaminomimetik föreskrivs vid behov [1] [10] [11].
 • Med normoprolaktinemisk hypotalamisk-hypofysadysfunktion används läkemedel för hormonersättningsterapi, vid behov utförs en operation för att återställa normal hjärnanatomi.

Prognos. Förebyggande

Prognosen beror på kategorin amenoré, men främst för liv och hälsa vid snabb behandling är den gynnsam. Inga specifika profylaxmetoder har utvecklats [1]. Icke-specifik profylax inkluderar en hälsosam livsstil, upprätthåller en normal kroppsvikt, vägrar orimliga intrauterina ingrepp och snabb korrigering av endokrinologiska sjukdomar.

Amenorré sekundär är

Amenorré är en fullständig frånvaro av cyklisk menstruationsblödning under lång tid (mer än 6 månader). Den kvinnliga kroppen är ett ganska variabelt system och påverkan på det av olika yttre och inre faktorer under vissa livstider kan ha en betydande inverkan på aktiviteten i de endokrina körtlarna, på biokemiska reaktioner, metaboliska processer, den psyko-emotionella sfären och leda till oväntade reaktioner, inklusive amenorré.

Amenorré hos en kvinna som har nått vuxen ålder fungerar ofta som en anledning till oro. Men är det alltid motiverat? I de flesta fall indikerar naturligtvis frånvaron av menstruation en allvarlig sjukdom som kräver omedelbar behandling. Men vissa manifestationer av fysiologiska tillstånd orsakade av funktionella förändringar i den kvinnliga kroppen under inverkan av hormoner - antingen egna eller från utsidan med mediciner kan leda till amenoré.

Orsaker och typer av amenorré

Av skäl att uppstå skiljer sig flera typer av amenoré: falskt och sant. Falskt, som namnet antyder, innebär inte en kränkning av den hormonella bakgrundens cykliska karaktär. Samtidigt sker menstruationen enligt schemat, men det finns ingen urladdning. Anledningen är något hinder i deras väg längs könskanalen. Oftast inträffar denna typ av amenoré med medfödd onormal utveckling av slidan och hymen - atresi (fusion), som ganska lätt tas bort kirurgiskt. I frånvaro av störningar i hormonsfären, äggstockarna och andra könsorgan kallas frånvaron av cyklisk menstruationsblödning äkta amenoré.

Fysiologiska och patologiska amenoré utmärks beroende på utvecklingsmekanismer. Processerna som leder till sann fysiologisk amenorré anses vara helt naturliga..

Fysiologisk amenoré

Med fysiologisk amenorré finns det inga organiska förändringar i kvinnans kropp, orsakerna till hennes utseende är hormonella. Genom att känna till funktionerna i det kvinnliga endokrina systemet kan du inte oroa dig för menstruationens början vid angiven tid under följande förhållanden:

 • fysiologisk amenorré noteras under graviditet och i flera månader efter födseln under amningen. Ansvariga för denna process är äggstockshormonerna (progesteron) och hypofysen (prolaktin), som ansvarar för bevarandet av fostret, dess bäring under den föreskrivna tiden, bildandet av mjölk i bröstkörtlarna och omvänd utveckling av livmodern under postpartumperioden.
 • menopausala kvinnor saknar också menstruation. Detta är ett fysiologiskt fenomen som är förknippat med åldersrelaterad utrotning av fertilfunktion och gradvis upphörande av hormonell aktivitet i äggstockarna. I klimakteriet genomgår det kvinnliga reproduktionssystemet som en process en omvänd utveckling, vars logiska resultat är början av amenoré.
 • barns ålder före början av menarche (första menstruationsblödning) anses också vara en av de olika fysiologiska amenoréerna.
 • Stressfulla situationer för kroppen kan också leda till svängningar i nivån av kvinnliga hormoner i blodet och upphör med periodiska blödningar under lång tid. Allvarlig psyko-emotionell chock, ångest, kronisk trötthet och till och med en banal förändring i klimatregionen kan leda till utveckling av psykogen amenoré.

Externa faktorer som verkar inte ha något att göra med reproduktionssystemets funktion kan faktiskt ha en allvarlig effekt på kvinnokroppen. Deras handling utförs genom samma förändring i hormonell bakgrund och amenoré som orsakas av dem kan kallas villkorad fysiologisk.

 • det moderna livet, med dess orimliga krav på kvinnlig skönhet, tvingar ofta det rättvisa könet i ordets bokstavliga betydelse att skratta för deras kropp och förar det till ett svagt tillstånd med dieter och fysisk träning. I bästa fall är detta försett med upphörandet av menstruationen. I värsta fall allvarliga psykiska störningar och irreversibla förändringar i de inre organens tillstånd. Ständigt gå ner i vikt flickor och kvinnor bör komma ihåg att subkutant fett är en typ av depå för kvinnliga könshormoner - östrogener, och med en förlust av sin massa under 22% kommer menstruationen bara att vara ett minne.
 • Professionella idrottare, liksom kvinnor som arbetar med tungt fysiskt arbete, lider ofta av amenoré. Konstant stress, oproportionerlig fysisk aktivitet, kalorifattig diet, icke-iakttagande av den dagliga regimen, konstant resa och flyg kräver mobilisering av alla krafter. Kroppen förstår att sådana existensförhållanden är oförenliga med graviditeten och inkluderar skyddsmekanismer - äggstocks-menstruationscykeln fryser. Sport amenorré kommer.
 • hormonella preventivmedel kan bidra till utvecklingen av amenoré, inte bara under användning, utan även efter en tid efter att intaget har stoppats. Detta beror på inhiberingen av produktionen av hypofysen av sina egna hormoner av de progestogener som finns i preventivmedel. I frånvaro av hypofys- och äggstocksjukdomar återställs cyklisk blödning inom några månader efter läkemedlets tillbakadragande. Om detta inte händer bör du kontakta en gynekolog och genomgå en noggrann undersökning av kroppen.
 • allvarliga kroniska och infektionssjukdomar som leder till utarmning av kroppen, postoperativa tillstånd, dysfunktion i sköldkörteln kan också orsaka upphörande av menstruationen. I detta fall bör den underliggande sjukdomen behandlas, vilket inte har något att göra med reproduktionssystemet..

Med sådana förändringar är frånvaron av menstruation en konsekvens, inte en orsak, och i vissa fall krävs en detaljerad undersökning och behandling av samtidig patologi.

Patologisk amenoré

Patologisk amenorré utvecklas till följd av olika organiska eller funktionella störningar och beror oftast på deras kombination, på vilken nivå som helst av kvinnans reproduktiva system. Detta tillstånd är redan inte bara en tillfällig kränkning, utan en oberoende sjukdom och fungerar som ett skäl för att kontakta en specialist.

Djupet i reproduktiv dysfunktion skiljer mellan primär och sekundär amenoré.

Typer av primär och sekundär amenoré:

 1. hypotalamus.
 2. Hypofys.
 3. Binjure.
 4. Äggstocks.
 5. Uterin.

Primär amenoré

Primär amenoré kan pratas om en tjej i lämplig ålder inte har en menark. Det finns ganska många orsaker till detta tillstånd, men det är fortfarande ganska sällsynt. Oftast finns genetiskt bestämd ovariesvikt och menstruation inträffar vid ganska sen ålder - efter 17 år. Annars, om menstruationen inte har kommit, bör du leta efter organisk patologi på någon av nivåerna i könsområdet.

Kliniskt kan primär amenoré manifestera sig som en fullständig brist på pubertet, dess underutveckling, mot bakgrund av virilisering (ökad utveckling av manliga drag) eller en normal kvinnlig fenotyp, vilket antyder en nivå av patologi lokalisering.

Den fullständiga frånvaron av pubertet är förknippad med en djup underutveckling av könskörtlarna på grund av kromosomavvikelser.

Försenad sexuell utveckling orsakas oftast av organisk skada på hjärnstrukturer (tumörer, skador, hjärnhinneinflammation, encefalit, berusning). Ökad psykoterapeutisk excitabilitet kommer fram i sådana kvinnor, om vilka de ofta är registrerade hos psykiatriker. Funktionsstörningar i hypothalamisk-hypofysregleringen orsakas av en överträdelse av produktionen av könshormoner av hypotalamus eller hypofysen (hypotalamisk eller hypofonisk hypogonadism). Det manifesterar sig som en försening i puberteten mot bakgrund av svagt uttryckta sekundära sexuella egenskaper (små hårväxt, underutvecklade bröstkörtlar), minskad kroppsstorlek i livmodern och äggstockarna, minskade östrogennivåer i blodet och nästan fullständig frånvaro av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner..

Frånvaron av menarche mot bakgrund av uttalad virilisering (ökad hårväxt, utveckling av en manlig figur, grovhet av rösten) är oftast förknippad med en kränkning av den funktionella aktiviteten i binjurebarken, hormonproducerande tumörer i äggstockarna och binjurarna bildade under den prepubertala perioden.

Medfödda missbildningar av de kvinnliga könsorganen leder till primär amenoré, där fenotypen vanligtvis är kvinnlig, eftersom hormonell aktivitet inte försämras. Dessa inkluderar aplasi i livmodern och vagina (fullständig eller partiell frånvaro av dessa organ), samt gynatresia (fusion längs könsskalan). Vaginal atresi kan också utvecklas till följd av infektionssjukdomar hos barn (mässling, difteri) eller traumatiska skador i perineum.

Sekundär amenoré

Sekundär amenoré utvecklas hos kvinnor och flickor efter en viss menstruationsperiod. Dysfunktion i hypotalam-hypofyssystemet, som manifesteras av en kränkning av rytmen för utsöndring av hormoner som reglerar äggstockens cykliska funktion, utvecklas på grund av kronisk stress och andra orsaker som beskrivs i avsnittet om fysiologisk amenoré. Organiska lesioner i hypothalamus eller främre hypofysen, varav den vanligaste är Sheehan's syndrom (hypofysblödning under postpartumperioden), leder till ihållande störningar i menstruations-äggstockscykeln och kräver ersättningsterapi.

Sekundär amenoré observeras också när äggstockarna utsätts för joniserande strålning, hormonellt aktiva äggstockscancer, polycystiskt äggstocksyndrom, för tidig menopaus och syndrom som är okänslig för hormoner i hypofysa äggstockarna. Skada på endometrium med förlust av sin förmåga att svara på hormonstimulering kan också vara orsaken till frånvaron av menstruation.

Diagnos och behandling av amenoré

Diagnos av amenoré är baserad på kliniska data, patientklagomål om avsaknad av menstruation i sex månader eller mer, och resultaten av ett omfattande laboratorium och instrumentell undersökning.

En serie tester utförs som bestämmer den hormonella aktiviteten hos hypothalamus, hypofysen, äggstockarnas och livmoderns funktionella tillstånd och en gynekolog krävs att undersökas. I vissa fall förskrivs en MR eller röntgen av huvudet med regionen i den turkiska sadeln där hypofysen är belägen.

Efter att ha fastställt orsaken till överträdelsen i det kvinnliga könsorganet föreskrivs lämplig behandling. Mekanismerna för utvecklingen av sjukdomen, nivån på skador på reproduktionssystemet och dess hormonreglering, kvinnans miljö, barnens närvaro eller frånvaro bör beaktas. Det är nödvändigt att normalisera kosten, ha en god vila, promenera i frisk luft, måttlig fysisk aktivitet, återställande procedurer, från livsmedelstillsatser - jodiserade produkter, vitaminterapi och immunmodulerande medel. Med hypofunktion av hypothalamus-hypofyssystemet och äggstockarna föreskrivs lämpliga hormonella läkemedel för att stimulera äggstockens ägglossningsfunktion. Hyperprolaktinemi på grund av långvarig användning av orala preventivmedel botas framgångsrikt genom att ta bromokriptin, dosen och behandlingsvaraktigheten beror på nivån av prolaktin i blodet. Primär amenoré behandlas med östrogener som används i en cyklisk regim för att normalisera utvecklingen av könsorgan.

Sekundär amenoré

Lästid: min.

Sekundär amenoré

Vad är sekundär amenoré och hur hanteras det? Detta är en fråga som ställs av nästan varje tredje kvinna som har upplevt brist på menstruation efter att ha upprättat sin cykel eller åtminstone en episod i sitt liv, eftersom det ofta uppstår som ett symptom på en annan sjukdom.

Vad är amenorré hos kvinnor?

Sekundär amenorré - vad är det hos kvinnor, frekvensen av dess förekomst, orsaker, diagnostiska förmågor och behandlingsalternativ. Om dessa och andra viktiga punkter kommer vi ytterligare att försöka ta reda på och diskutera.

En sekundär frånvaro av menstruation förstås som att stoppa menstruationen hos en kvinna i reproduktiv ålder i sex månader eller mer när menstruationscykeln är etablerad, när det huvudsakliga symptomet som indikerar denna patologi är frånvaron av blodigt utflöde från könsorganen. Ofta, tillsammans med detta symptom, drar eller verkar smärta i nedre del av buken, psykiska hälsoproblem, viktökning och autonoma störningar.

Sekundär amenoré hos kvinnor innebär att genomföra en allmän och gynekologisk undersökning, studera hormonell bakgrund, instrumentell undersökning - ultraljud, radiografi av skallen, hysteroskopi och ibland laparoskopi utförs.

Bland alla kvinnor i reproduktiv ålder är sekundär amenoré cirka 15%, medan de fysiologiska orsakerna till frånvaron av menstruation är uteslutna. I de flesta fall ansöker kvinnor med sekundär amenoré infertilitet som den främsta orsaken till behandlingen. "Jag har sekundär amenoré och jag vill få barn," - det här är kvinnor som kommer till reproduktionsmedicinska centra eller en gynekolog med, eftersom oberoende försök att behandla och orsaka menstruation inte lyckades.

Det bör förstås att den plötsliga upphörandet av menstruation hos en kvinna med en etablerad cykel indikerar en allvarlig patologi i kroppen, som är associerad både med patologi från sidan av gynekologiska sjukdomar och med endokrinologisk eller psykiatrisk patologi.

Med sekundär amenoré utmärks de huvudsakliga förändringarna i anatomi, genetik, biokemiska processer, förändringar i hormonell bakgrund och neuropsykiska orsaker som leder till dess utveckling..

Orsaker till amenoré hos kvinnor och flickor

Beroende på skadnivån är sekundär amenoré uppdelad i:

 • hypothalamic, som förekommer under verkan av kronoinfektioner, infektioner av viral etiologi, exponering för överdriven fysisk träning, stark mental överbelastning, reproduktionsorgan. I detta fall sker aktiveringen av det sympatoadrenala systemet med stimulering av hjärnstrukturerna i den hypotalamiska regionen. Laboratorieökning av luteinotropiskt och follikelstimulerande hormon, prolaktin, adrenokortikotropiskt och sköldkörtelstimulerande hormoner, kortisol, aldosteron och en minskning av östradiol och progesteron. Glöm inte sekundär amenoré mot bakgrund av viktminskning och falsk graviditet.
 • hypotalamisk hypofys, kan bero på både funktionell och organisk hyperprolatinemi, eftersom med ökad prolaktinproduktion minskar produktionen av gonadotropiner, vilket förklarar frånvaron av menstruation.
 • binjurar, som observeras med adrenogenitalt syndrom, tumörer och Cushings syndrom.
 • äggstocken, som uppstår med syndromet av för tidig utmattning av äggstockarna, deras resistens, polycystiska, tumörer, inflammatoriska processer, med klimakteriet, skapade med konstgjorda medel.
 • livmoder, uppträder med inflammation eller skada på endometrium
 • psykogen, till följd av mental eller emotionell omvälvning.

Vad är sekundär amenoré och hur diagnostiseras det? Först och främst bör du uppmärksamma kliniken, men korrekt definition av dess form och orsaker till den kräver ytterligare diagnostiska metoder för gynekologer - endokrinologer, neuropatologer och psykoterapeuter. Det är också viktigt tidpunkten för uppkomsten av den första menstruationen, menstruationen och deras tidigare natur, obstetrisk, gynekologisk och somatisk historia, historia av trauma och kirurgiska ingrepp, ärftlighet, kost och fysisk och mental stress samt effekten av stress på kvinnans kropp.

Kom ihåg, sekundär amenoré, att ett sådant tillstånd kräver att du träffar en läkare omedelbart, eftersom korrekt behandling kommer att undvika förekomsten av allvarliga komplikationer i samband med det. Ibland kan detta symptom korrigeras och justeras efter vitaminterapi och psykoterapikurser, normalisering av mental eller fysisk stress, och då är användningen av hormoner inte nödvändig för att korrigera den hormonella bakgrunden.

Äggstockarna med sekundär amenoré är i vissa fall utmattade, påverkade av polycystisk eller annan patologi, ibland fungerar de inte eller tas bort.

Svårighetsgraden av amenorré delas in i bara tre beroende på tiden för dess varaktighet:

 1. Den första graden av amenoré kännetecknas av en varaktighet när perioden av amenoré inte är mer än ett år, medan det inte finns några klagomål, och vid undersökning bestäms en liten ökning av livmoderns storlek.
 2. Den andra graden - amenoré varar från ett till tre år, medan vegetovaskulära störningar i kroppen kommer fram och livmoderns storlek ökar avsevärt.
 3. den tredje graden kännetecknas av en varaktighet på mer än tre år, medan den kliniska bilden uttalas, eftersom irreversibla processer har inträffat i kroppen.

Detta är bara ett litet inträde i en så stor och farlig patologi för en kvinna i reproduktionsperioden, eftersom det med hennes närvaro är omöjligt att utföra reproduktionsfunktionen, och livskvaliteten försämras på grund av autonoma störningar, endokrina och psykogena.

ICD-kod 10 sekundär amenoré

Sekundär amenoré är ett koncept som kännetecknar menstruationens icke-uppträdande efter sex månader eller mer, med förbehåll för befintlig.

Sekundär amenorré enligt ICD 10.

Enligt ICD X-revisionen (den internationella klassificeringen av sjukdomar, klassificeras den i XIV-klass - sjukdomar i könsorganet (N00-N99)), avsnitt N80-N98 enligt ICD 10 - icke-inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen. Detta inkluderar alla kränkningar av menstruationsfunktionen bland kvinnor i reproduktiv ålder från sex månader eller mer, eller till och med frånvaron av menstruation hos en flicka i pubertetsåldern - upp till 16 år. Glöm inte de fysiologiska tillstånden i en kvinnas kropp, när amenorré inte är ett patologiskt symptom - graviditet, amning och samtidigt som de inte behöver någon diagnos, korrigering och behandling.

Sekundär amenorré - kod enligt ICD 10 N91.1. Frekvensen för dess spridning bland befolkningen är cirka 78 - 80%, medan primär amenorré endast upptäcks hos 4% av kvinnorna. Det är ett symptom på polycystiska, metaboliska och endokrina störningar, binjuredysfunktion.

Sekundär amenoré - ICD-kod 10 N91.1 - kännetecknas av frånvaron av menstruation bland kvinnor i åldrarna 16 till 49 år med en varaktighet på 6 månader eller mer när de bestäms minst en gång i livet eller med en tidigare normal menstruationscykel. Orsakerna till dess förekomst är mycket varierande och beroende på skadans nivå i kroppen klassificeras de i hypotalamik, hypofys, äggstockar och livmoder. Den hypotalamiska formen av amenorré förekommer med psykisk sjukdom eller neurologisk, med en tumörskada i denna hjärnstruktur, exponering för starka påfrestningar och känslor, svält, en kraftig viktminskning. Hypofysor orsakas av störningar och förändringar i hypofysen - en tumörprocess eller cirkulationsstörningar i detta område. Under förlossningen beror detta på blodförlust eller bakteriell chock..

Orsaker och tecken på amenorré

Ovarial amenorré orsakas av äggstocksutmattningssyndrom, polycystiskt äggstocksyndrom, tumörer eller deras fullständiga borttagning.

Och uterusformen indikerar livmoderens nederlag genom tuberkulosprocessen, närvaron av syneki i livmoderhålet, skada på endometriumet under hysteroskopi eller en brännskada i endometriumet vid exponering för kemikalier, samt amputation eller utsträckning av det.

ICD 10: sekundär amenoré med livmoderpatologier är ganska vanligt och patologier såsom atresi i livmoderhalskanalen och livmodersynekier (kod enligt ICD-10 N85.6) orsakas av traumatiska effekter på endometrium eller grova manipulationer, curettage med skada på endocervixens basskikt.

Överträdelser av det hypotalamiska hypofyssystemet av funktionell karaktär är förknippade med utvecklingen av sekundär amenoré - ICD-kod X för revision N91.1 inkluderar villkor som:

 • frånvaron av menstruation efter deras existens mitt i en kraftig viktminskning
 • psykogen sekundär amenoré som ett resultat av emotionella och psykologiska störningar
 • Hyperprolaktinemi - sekundär amenoré - ICD-kod 10 - E22 är associerad med både primär skada på prolaktinproducerande strukturer och tillhörande endokrina kvinnliga eller icke-endokrina sjukdomar eller med användning av vissa mediciner.

Sekundär amenoré vid 10 mcb inkluderar också äggstocksformer:

 • resistent äggstocksyndrom
 • ovariellt utmattningssyndrom, som, tillsammans med frånvaro av menstruation, kombineras med symtom som indikerar brist på östrogen och hypergonadotropinemi i den normala cykeln.
 • ovariellt hypertrofisyndrom, som är iatrogent och dess utseende är förknippat med felaktig behandling eller självmedicinering, det vill säga med självmedicinering.

Sekundär amenoré - ICD10

Kategori i klassificering:Internationell klassificering av sjukdomar ICD-10
Kvalitet:14. N00-N99. Sjukdomar i könssystemet
Blockera:N80-n98. Icke-inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga reproduktionsorgan
Paragraf:N91. Brist på menstruation, oligo och opsomenorré
Delpunkt:N91.1. Sekundär amenoré

Symtom på amenoré hos kvinnor

Sekundär amenoré (ICD 10 - kod N91.1.) Har ett klassiskt symptomkomplex, där frånvaron av menstruation kommer fram som det viktigaste, och ibland det enda symptomet, förutsatt att de var tidigare. Men detta är inte alltid ett symptom, oftast är det ett symptomkomplex där det finns:

 • en kraftig ökning i vikt eller brist, upp till cachexia
 • en kraftig förändring av humör, irritabilitet, tårfullhet, förvirring - allt detta är förknippat med psykomotiska störningar
 • minskad libido
 • en förändring i röstrikt, hårväxt i hela kroppen, svettning - allt detta beror på en ökning av testosteron i kvinnans kropp
 • galaktorré i avsaknad av graviditet
 • klimakteriebesvär - värmevallningar, bröstsmärta

ICD-koden, sekundär amenoré och dess förebyggande syftar till att observera kalenderregimen för cykeln för tidig diagnos av amenoré och vård, eftersom tidig tillgång till medicinsk vård förhindrar utvecklingen av sjukdomen. Med sekundär amenoré är det mycket viktigt att normalisera kroppsvikt och upprätthålla korrekt näring med livsmedel berikade med fiber och vitaminer, ett stort antal grönsaker och frukter.

Orsaker och behandling av amenoré

Hennes behandling utförs med hjälp av hormonella läkemedel för att återställa månatliga och cykliska förändringar i äggstockarna och livmodern, normalisera hormonella nivåer, stimulera ägglossningen, vilket ökar sannolikheten för graviditet, särskilt om en kvinna vill ha det, eftersom detta är det huvudsakliga klagomålet när en kvinna ringer en läkare med amenoré. I närvaro av en tumör, varje etiologi som orsakar amenorré, måste den tas bort kirurgiskt. Med polycystisk äggstockning indikeras. Vid funktionsnedsättningar bör regimet för arbete, vila, fysisk aktivitet och mentalt arbete anpassas och sedan börjar menstruationen utan användning av hormoner.

Låt oss nu fokusera på de viktigaste symtomen på sekundär amenoré och deras diagnos.

Orsaker till sekundär amenoré

Om en ung kvinna inte har haft menstruation på sex månader eller mer (tidigare var de relativt sett regelbundna) - kallas detta tillstånd sekundär amenoré. Första ordningen amenorré inkluderar fall där en vuxen kvinna aldrig har haft en menstruation. Om en kvinna över femton år aldrig har haft menstruation, gör medicinen en diagnos av primär amenoré, vars huvudsakliga orsak är hormonpatologier eller anatomi (de flesta är medfödda).

Orsakerna till sekundär amenoré

 • Enligt statistik är ofta orsaken till sjukdomen hypotalamus patologiska tillstånd. Hypotalamusen är kontrollcentret i hjärnan. Hypotalamus är ansvarig för den normala ämnesomsättningen, könsorganens funktion och andra körtlar. I hypotalamus kontrolleras samarbetet mellan hormon- och nervsystemen.
 • Amenorré som orsakas av avvikelser i hypofysen, den huvudsakliga endokrina körteln som ligger i hjärnans bas, är mindre vanligt. Kontroll från hypofysen säkerställer att hormonsystemet fungerar.
 • Orsaken kan vara hormonella störningar på bakgrund av fel i utsöndring av östrogen - kvinnliga hormoner. Ett överskott av androgener - manliga hormoner (denna sjukdom kallas hyperandrogenism) är också farligt.
 • Ibland orsaken till sjukdomen är patologier i sköldkörteln, binjurarna och andra endokrina körtlar..
 • Amenorré förekommer ganska kraftigt på grund av godartade eller maligna tumörer..

Hypotalamiska störningar

Hypotalamiska störningar leder ofta till bildning av amenoré. En av de viktiga uppgifterna för hypotalamus är att producera gonadotropinfrisättande hormon (dess förkortade namn är GRH-hormon). Enligt de många nervprocesserna sipprar GRH-hormonet in i hypofysen och orsakar bildning och frisättning av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner och prolaktin i cirkulationssystemet. Alla dessa hypofyshormoner styr frisättningen av androgener och östrogener (manliga och kvinnliga hormoner) i kroppen..

Ibland orsakas en svag utsöndring av GRH-hormon i hypotalamus av vissa fel i kroppen.

 • Farliga infektioner (såsom kronisk sepsis).
 • Huvudskada.
 • Blödning.
 • Dramatisk viktminskning, anorexia nervosa.
 • Plötslig viktökning leder till fetma.
 • Åtgärd av läkemedel.
 • Medfödd patologi för hypotalamus.

Denna amenorré kallas hypothalamic, den diagnostiseras av normala nivåer av prolaktin, FSH och androgener med ett lågt innehåll av LH-hormon. LH är avsett att stimulera ägglossningen när ett moget kvinnligt ägg förvisas från äggstocken till livmodern. En ständigt sänkt nivå av LH provocerar en brist på ägglossning, amenorré utvecklas..

Hypofysiska störningar

Sekundär amenorré förekommer som ett resultat av hypofysensjukdomar. Hypofyshormonet kallas prolaktin, det ansvarar för utveckling, utvidgning och funktion av mjölkkörtlarna. Om det finns för mycket prolaktin kallas detta hyperprolaktinemi, vilket oftare än andra patologier i hypofysen leder till sekundär amenoré.

 • Normen för innehållet av prolaktin anses vara 61-512mU / l.
 • Om det finns en ökning av hormonet över en specifik nivå, ställs en diagnos av hyperprolaktinemi.
 • Om prolaktin är 450-512mU / l - är oregelbundenheter i menstruationscykeln möjliga.
 • En efterföljande ökning av mängden prolaktin till 450-750mU / L är orsaken till infertilitet (eftersom det inte finns någon ägglossning).
 • Prolactin över 3 000 mMU / L leder till en fullständig upphörande av menstruationen.

Hormonmetaboliska störningar

Metabolism är metabolism av organiska ämnen, eftersom alla störningar i samband med denna process kallas metabola.

 • Hypotyreos är en minskad aktivitet av sköldkörtelfunktionen. Mekanismerna i hypofysen och hypotalamus kontrollerar sköldkörteln och reproduktionssystemet. Frigörande av hormonet tyrotropin stimulerar frisättningen av TSH och prolaktin, kontrollerar mängden sköldkörtelhormoner. Om sköldkörteln producerar små hormoner ökar hypothalamus automatiskt deras nivå, lägger till TRG. Samtidigt produceras prolaktin, vilket orsakar menstruationens patologi. För att diagnostisera sjukdomen hänvisas patienten till test av sköldkörtelstimuleringshormon TSH, fri T4 och tyroxin.
 • Diabetes kännetecknas av insulinbrist och dålig äggstocksfunktion. Resultatet av sådana patologier är utvecklingen av sekundär amenoré. Hos patienter med sådana störningar finns det brist på FSH-hormon i hypofysen, LH-hormonet, såväl som testosteron och östradiol.
 • Fetma bidrar till ökad aktivitet i binjurebarken hos överviktiga kvinnor. Binjurarna är små körtlar som ligger ovanför njurarna och består av ett par skikt (kortik och hjärna). Resultatet är en ökning av androgensnivån, som ett resultat utvecklas ett polycystiskt äggstocksyndrom med ett stort antal manifestationer av kliniken och hormonella defekter, inklusive amenoré.
 • Patologiskt låg vikt till följd av anorexi, vägran att äta är typiskt för kvinnor från tretton till arton år gamla. Sådana processer i kroppen är förknippade med vissa psykiska störningar. För att könsorganet ska fungera normalt är det nödvändigt att bibehålla normal vikt. Fettvävnad utgör normalt minst 1/5 av den totala vikten. Brist på fettceller i kroppen bidrar till en patologisk förändring av östrogen. Analyser av sådana patienter visar en låg nivå av LH, FSH och östradiol..

Hyperandrogent syndrom

Om den kvinnliga kroppen har ett överskott av androgener (hyperandrone), utvecklas hyperandrogent syndrom. Denna hormonriktning är ett viktigt skäl för utvecklingen av sjukdomen - sekundär amenoré. Androgener har olika ursprung: binjurar, äggstockar och hypofys.

symtom

Genom att känna till begreppet och symtomen på sekundär amenoré bör dess huvudsakliga kliniska symtom analyseras. Så symptomen på sekundär amenoré är alltid olika, beroende på dess form, men frånvaron av menstruation i mer än sex månader hos kvinnor i reproduktiv ålder är ett patognomoniskt symptom. Oftast åtföljs frånvaron av menstruation av övervikt, ökade testosteronnivåer, vilket manifesteras av svettning, en förändring i formen av den manliga typen, hårväxt förbättras på platser som inte är typiska för hårväxt hos kvinnor, och rösten förändras.

Sekundär amenoré - dess symtom kombineras i de flesta fall med galaktoré mot bakgrund av hyperprolaktinemi. Det kan vara symtom på klimakteriet - värmevallningar, smärta bakom bröstbenet, svettningar, huvudvärk, humörförändringar, irritabilitet. Med livmodern upphör menstruationen gradvis, till att börja med är de knappa och ersätts av en fullständig frånvaro. Den psykogena formen av amenoré, förutom ovanstående symtom, kombineras med likgiltighet mot sig själv och andra, depression, ångest, anorexi och autonoma manifestationer. Därför kräver frånvaron av menstruation i mer än 6 månader en noggrann diagnos för att fastställa orsaken till dess förekomst och korrekt val av behandling.

Diagnos av sekundär amenoré

När en kvinna behandlas med amenoré, bör graviditet uteslutas. Ett blodprov för hCG hjälper i detta i 100% av fallen, eftersom ett graviditetstest och ultraljud inte alltid är tillförlitliga.

Var får man en diagnos av sekundär amenoré och hur man behandlar den korrekt? Vi kommer att försöka besvara alla dessa frågor i en tillgänglig form..

Sekundär amenoré: undersökningen består av flera steg:

 1. Inledande medicinsk historia
 2. Steg 1-undersökning
 3. andra steget av diagnos
 4. tredje etappen
 5. diagnostik i fjärde steget.

Sekundär amenoré: undersökningen vid den första behandlingen bör börja med en medicinsk historia: den tidpunkt då den första menstruationen inträffade, hur menstruationsfunktionen fortsatte, reproduktionsfunktionen, förekomsten av operationer på könsorganen, bäckenorganen och bukhålan. Förekomsten av symptom på klimakteriet, vilken typ av hårväxt, oavsett om det finns galaktoré, klargörs, för att bedöma viktbrist eller tvärtom, dess överdrivna vinst, förekomsten av känslomässiga påfrestningar eller betydande upplevelser, fysisk ansträngning och också för att ta reda på om en kvinna tar några mediciner.

Analyser med sekundär amenoré visas alltid, eftersom vi endast med deras resultat kan bedöma skador med hypofys-hypothalamus-äggstocks-livmodern..

Sekundär amenoré - test som utförs för alla kvinnor utan undantag:

 • follikelstimulerande, luteiniserande hormoner, östradiol, testosteron och prolaktin
 • med hyperprolaktinemi diagnostiseras sköldkörteln (T3, T4, TSH), CT och MRI, bestämning av synfält.

Omedelbart är det nödvändigt att genomföra en granskad radiografi av skallen med en grundlig studie av den turkiska sadeln, för att studera halterna av prolaktin och TSH i blodet, för att upptäcka dold hypotyreos.

Progesterontest för amenoré. Analyser, sekundär amenoré - dess diagnos inkluderar från början ett test med gestagener och för att utvärdera utflödet av blod genom könsorganen. För detta används gestagener - norkolut, duphaston eller progesteron vid 10-15 mg per dag under 5 dagar och efter 2 till 7 dagar bestäms en menstruationsliknande reaktion. Om testet är positivt, indikerar detta ett fullt utflöde av menstruationsblod, endometrium är bra, östrogennivån är tillräcklig, vilket leder till proliferativa förändringar i endometrium.

Om en vecka efter ett test med gestagener det inte finns någon menstruationsliknande reaktion, indikerar detta ett ofullständigt utflöde av blod från livmodern, frånvaron av en bra endometrium och svag äggstocksfunktion. Och sedan genomför de ett test med östrogener: en kvinna tar 0,625 mg premarin i 21 dagar och under de senaste fem dagarna av att ta det tar det också 10 mg per dag medroxyprogesteronacetat. Resultatet utvärderas av endometrium - om det inte är det, indikerar detta en livmodersform av sekundär amenoré, och om det finns en minskning av äggstockarnas funktionella förmåga.

Sekundär amenoré - analyser av nivån av gonadotropiner gör att du kan dela upp den i hyper-, hypo- och normogonadotropiska former.

Med en hypergonadotropisk form reduceras nivån av FSH och LH, vilket indikerar en svag funktion av äggstockarna och sedan visas en sådan kvinna ha en äggstocksbiopsi och bestämmer karyotypen i de medicinska-genetiska centren, följt av rådgivning.

Hypogonadotropisk amenoré diagnostiseras efter negativa testresultat med gestagener och positivt med östrogener, vilket indikerar amenorré av central genesis, eftersom detta oftast händer med tumörer i hypofysen eller hypothalamus, med Sheehan-syndrom eller anorexia nervosa.

Normogonadotropisk amenorré är ganska dåligt fördelad, eftersom nivån av gonadotropiner är låg och inte alltid bestäms genom laboratoriemetoder eller på grund av heterogeniteten hos gonadotropiner, av vilka vissa är biologiskt sämre.

Och slutligen är det ytterligare nödvändigt att skilja vilken form av amenorré som är hypofys eller hypotalamisk. För detta ändamål visas tomografi av diencephalic-hypofysregionen, etablering av brist på gonadotropiner och sköldkörtelstimulerande hormon med kortisol och andra binjurhormoner - då är diagnosen hypopituitarism entydig. För att bestämma gonadotropiska cellers förmåga att svara på stimulering med liberiner utförs ett test med luliberin i en dos av 100 μg och bestämning av nivån av luteinotropa hormoner vid den 15: e, 30: e, 60: e och 120: e minuten. När det gäller ett positivt test är det en ökning av LH fem gånger i timmen efter administrering av läkemedlet.

Behandling av sekundär amenoré

Så kommer läkaren att fastställa slutsatsen om förekomsten av sekundär amenoré först efter undersökningen och sedan förskriva en viss behandling, beroende på dess form. Med rätt behandling kan effektiviteten redan observeras efter en cykel som återställs, fysiologiska processer kommer tillbaka till den vanliga arbetsrytmen, vilket leder till återställande av fertilitet.

Hur behandlar sekundär amenoré och hur behandlar sekundär amenoré hos kvinnor i reproduktiv ålder? Denna fråga diskuteras ständigt vid World Conferences and Associations, eftersom behandlingen av primär och sekundär amenoré är annorlunda och spelar en mycket viktig roll i en kvinnas reproduktionsfunktion..

Behandling av sekundär amenoré är oftare konservativ, men ibland till exempel med polycystisk sjukdom är kirurgisk behandling, laparoskopi, den rationella metoden. När man identifierar amenorré av sekundär genesis är det värt att identifiera orsaken som leder till dess utseende och sättet att utrota den.

Behandlingen av en sådan patologi hos en kvinna bör göras av en gynekolog-endokrinolog som kommer att återställa och normalisera menstruationens art och rytm.

Hur behandlar sekundär amenoré som har uppstått mot bakgrund av betydande viktminskning och utveckling av anorexi? Först och främst indikeras utnämningen av en kalorifattig diet, lugnande medel och ibland psykoterapi. I fetma, tvärtom, använder de kalorifattig näring. Om de fysiska och atletiska belastningarna är intensiva eller några psykogena faktorer verkar på kvinnans kropp, bör sådana ögonblickers inverkan på kvinnans kropp uteslutas, vilket kommer att leda till det önskade resultatet: återställande av menstruation. Ibland kan detta uppnås efter normaliseringen av regimen för arbete och vila, och även efter stabilisering av den känslomässiga och psykologiska balansen hos kvinnan. Och först efter normalisering av kroppsvikt för behandling använder man östrogen - progestogener i minst tre månader.

Hur man behandlar sekundär amenoré vid resistent äggstocksyndrom, när gestagen-testet är positivt, innebär detta stimulering av ägglossning i 1-3 månader med klomifen för att normalisera menstruationscykeln.

Om amenorré uppstår till följd av en tidig menopaus, används lågdos COC: er tillsammans med läkemedel som används i klimakteriet under tre månader med en månads paus, och så vidare tills naturlig menopaus inträffar, vilket uppstår i genomsnitt vid 49.

Sekundär amenoré - hur behandlas det om orsaken till dess förekomst är tumörliknande formationer av äggstockarna eller hypofysen? Det finns ett entydigt svar på denna fråga, eftersom kirurgisk behandling indikeras för sådana kvinnor: hysteroskopi i Ashermans syndrom i syfte att dissekera vidhäftningar i livmoderhålan, dilatation av livmoderhalskanalen och hysteroskopi utförs med fullständig atresi och HRT indikeras i vissa fall i tre månader.

Sekundär amenoré: hur man behandlar det, om orsaken till dess förekomst är sköldkörtelens patologi. I sådana fall används tyrotropiska hormoner under lång tid, och om en kvinna har funktionell hyperprolaktinemi, används läkemedel från parlodelgruppen.

Sekundär amenoré: behandling med folkrättsmedel de senaste åren har blivit utbredd. Men vi ska inte glömma att det endast kan användas efter att ha konsulterat en gynekolog - en endokrinolog efter en fullständig diagnos och fastställande av orsaken till amenoré, eftersom den oberoende användningen av traditionell medicin kan vara ineffektiv och ännu farligare för en kvinnas hälsa.

Sekundär amenoré - behandling med folkläkemedel är endast möjlig efter en tillförlitlig uteslutning av graviditet, eliminering av allergier mot växtbaserade preparat som används i medicin och medicinsk rådgivning. Och först efter att ha eliminerat alla kontraindikationer på rekommendation från den behandlande läkaren, kan du använda ett av recepten för att behandla det med alternativa metoder.

Tänk på de vanligaste folketips:

 • Slipa 50 g Rhodiola rosea rot och häll en halv liter 40% alkohol, placera sedan på ett mörkt ställe i 2 veckor, och ta sedan 15 droppar tre gånger om dagen 30 minuter före måltid i två veckor
 • ta 500 ml olivolja och krossa ett glas viburnum i det, följt av infusion i 10 dagar, sil och ta 2 matskedar på tom mage och omedelbart före sänggåendet i tre månader
 • Placera 100 gram persilja i 1,5 l vatten och koka i 20 minuter, följt av tinktur i 2 timmar. varefter det måste drickas under dagen i två månader, följt av en minskning av vatten till en halv liter och dricka upp till ett halvt år.
 • 20 tonsiller, 20 blad av pelargon, 2 citroner med zest, 2 matskedar hagtornblommor, 1g kamferpulver, 1 msk. tinkturer av valerian och 20 droppar pepparmynta - blanda allt och ta 3 gånger om dagen före måltiderna
 • Amur sammet, nässlor, herdsväska, lakritsrot och fjällklättringsfågel i förhållandet 1: 4, krossad och torkad. Rör om den beredda blandningen och ta 2 msk varje dag. fyll den med 1 liter kokt vatten och koka upp till 1/3 av den beredda buljongen. Vi insisterar i minst en timme, följt av filtrering. Ta 1 msk tre gånger om dagen i 14 dagar.
 • i 2 liter vatten kokar 0,5 kg tallnålar i 30 minuter och insisterar 2 timmar. Ta separat 100 g ingefära rot, mal och koka i en liter vatten i 30 minuter, följt av infusion i minst 40 minuter. Häll de kokta buljongen med tillsats av 1 tsk i badet med vatten med en temperatur på 38 grader. Thuja oljor, ta ett bad varje dag i 30 minuter i två veckor.

Det bör komma ihåg att om en kvinna vill återställa reproduktionsfunktionen, beror prognosen i detta fall på hennes form. Och om infertiliteten fortsätter, får en kvinna en konsultation med en reproduktolog, eftersom modernt stödd reproduktionsteknologi tillåter IVF och föder ett barn.

Mediciner för behandling av sekundär amenoré

Genom att känna till diagnosen, orsakerna och mekanismerna för uppkomsten av sekundär amenoré, är det nödvändigt att ta isär läkemedlen som används för sekundär amenoré.

Mediciner för behandling av sekundär amenoré. Bland dem skiljer sig flera grupper på grund av att sjukdomen i sig är en följd av sjukdomar eller en kränkning av den hormonella bakgrunden i kroppen under reproduktionsperioden i livet.

För att eliminera orsaken till sekundär amenoré måste du använda sådana metoder:

 • stabilisering av mental och emotionell balans i en kvinnas kropp
 • vitaminterapi
 • bra kost
 • stresshantering och stresshantering
 • stabilisering av nervsystemet och förstärkning av det
 • hormonterapi
 • ibland är det värt att ta till kirurgisk behandling, eftersom effekten av läkemedel inte ger någon mening
 • vid fel livsstil är det värt att ändra den
 • arbete och vila bör stabiliseras
 • att ge upp dieter för viktminskning, eftersom anorexi är en vanlig orsak till amenoré

Sekundär amenoré: behandling, läkemedel och metoder för deras användning.

Hormonersättningsterapi är baserat på användning av läkemedel med östrogener, med gestagener, antiöstrogener, analoger av gonadotropinfrisättande hormoner, kombinerade orala preventivmedel. Ofta används också homeopatiska medel av växt- eller djurursprung..

Bland östrogener för behandling av äggstocksstörningar är divigel, folliculin och proginova utbredda. Progestogener är kända som utrozhestan, duphaston, lutein. Antiöstrogener såsom klomifen används för att stabilisera äggstocksfunktionen. Homeopati, allmänt använt i vårt land - apilak, remens, mastodinon, cyklodinon eller climadinon.

Duphaston och sekundär amenoré

Dess utveckling är förknippad med många olika faktorer, men behandlingsriktningen är nästan densamma - kombinerad hormonersättningsterapi med duphaston i kombination med östrogener, varefter menstruationscykeln återställs och ägglossningen inträffar, som kvinnor drömmer om med anovulatoriska cykler och en önskan att bli gravid. Vi kommer att försöka kort undersöka vilken effekt det har på kvinnans kropp när den används, vilka kontraindikationer som kan användas och vilka biverkningar som uppstår mot bakgrund av dess användning.

Duphaston med sekundär amenoré verkar på grund av att det innehåller dydrogesteron, vilket i sin struktur och egenskaper är mycket likt naturligt progesteron och inte orsakar biverkningar som är inneboende i många syntetiska progestogener. Vid användning ersätts bristen på naturligt progesteron fullständigt och som ett resultat inträffar processer som är karakteristiska för den andra fasen av cykeln, vilket leder till att endometriumet lossnar för implantation av ägget eller avslaget i frånvaro av befruktning..

Duphaston med sekundär amenoré indikeras endast efter en preliminär undersökning och kontroll av laboratorieindikatorer för hormonella nivåer. Som regel används det för att behandla sekundär amenoré från den 11: e till den 25: e dagen av en cykel på 10 mg 2 gånger om dagen på samma gång. Glöm inte att det är ett långverkande läkemedel och ibland visas resultatet efter flera cykler.

Behandling av sekundär amenoré med duphaston orsakar ibland vissa biverkningar, bland vilka den vanligaste är en liten ökning av kroppsvikt, och om du följer en kalorifattig diet kan denna biverkning elimineras. Migrän och huvudvärk är sällsynta, allergiska utslag och klåda är mycket sällsynta.

Sekundär amenoré: behandling med duphaston, schemat och dess dos väljs enskilt endast av en läkare som har resultatet av alla undersökningar av en kvinna, så du bör inte förskriva detta läkemedel själv eller ändra de föreskrivna doserna av en specialist.

Duphaston - sekundär amenoré kan också ha kontraindikationer för dess syfte. Dessa inkluderar Rotor och Dabin-Jones syndrom, klåda i en tidigare graviditet, amning och, naturligtvis, individuell intolerans mot dydrogesteron. sedan används andra progestogener i struktur och struktur för behandling.

Och ändå hur man återställer kritiska dagar och menstruationscykeln med hjälp av duphaston. Först bör du söka råd från en läkare som kommer att utesluta graviditet och om det är frånvarande, sedan använder ett antal laboratorie- och instrumentmetoder avgör orsaken till deras frånvaro om de tidigare funnits. I närvaro av ogynnsamma faktorer från utsidan - stress, klimatförändringar, upplevelser efter deras eliminering återställs själva menstruationen. Om menstruationen efter att ha eliminerat orsakerna till amenorré inte återhämtade sig mer än 10 dagar senare, indikeras en studie av kvinnans hormonella bakgrund och utnämningen av läkemedelsbehandling. Duphaston är det läkemedel som valts och föreskrivs 1 tablett två gånger om dagen i fem dagar och menstruationen bör börja efter att dess intag har slutat eller innan det slutar, eller 3-7 dagar efter dess annullering. Om cykeln tidigare var oregelbunden, visas dess syfte i 3-6 månader från 11 till 25 dagar, vilket i de flesta fall leder till dess återställande.

Graviditet och sekundär amenoré

Diagnosen av amenoré är, som vi redan har upptäckt, ett symptom på en av sjukdomarna i kvinnans kropp under reproduktionsperioden eller är det ett fysiologiskt tillstånd. Först och främst, efter uppkomsten eller uppkomsten av din frånvaro av menstruation, bör du rådfråga en läkare för att avgöra orsaken till deras frånvaro, eftersom behandlingen beror på orsaken till denna överträdelse, och hur processen startas.

Många kvinnor under hela livet, i dess olika perioder, ställer frågan: kan jag bli gravid med sekundär amenoré? Det är definitivt omöjligt att få ett svar på det, eftersom det för det första är värt att ta reda på dess orsak till förekomst: förekomsten av extragenital patologi eller intag av vissa mediciner som kan avsevärt störa menstruationscykeln eller bidra till upphörandet av menstruationen.

Kan jag bli gravid eller inte med sekundär amenoré? Om detta inte är amenoré under amningen, som vi kommer att diskutera senare, kan graviditet med amenoré efter oskyddat samlag inte inträffa, eftersom äggstockarna är omogna, äggledarnas cili är stationära, vilket inte ger tillräcklig leverans av spermier i äggledarna, som och leder till utveckling av infertilitet. Graviditet kan endast uppstå om den organiska patologin i livmodern eller äggstockarna elimineras fullständigt, och även efter normaliseringen av kroppens endokrina körtlar, som kan reglera menstruationscykeln.

Graviditet med sekundär amenoré i 70% av fallen, enligt statistik, inträffar inte tidigare än sex månader från början av behandlingen, och ibland mycket mer, men endast under övervakning av en reproduktionsläkare som leder hela behandlingen till förekomsten av ägglossning och äggmognad.

Sekundär amenorré - är det möjligt att bli gravid med amning? Naturligtvis vet inte alla att graviditet kan uppstå vid amning, så ammande mödrar skyddas inte från en oönskad graviditet. Och först under de första månaderna efter förlossningen kan graviditet inte förekomma med amning, eftersom intervallerna mellan utfodringarna inte blir mer än tre timmar, medan prolaktinaktivitet aktiveras och inte ägglossning inträffar, och livmoderns endometrium ständigt avlägsnas utan att vänta på början av graviditeten. Världshälsoorganisationen för amning har föreslagit att förlänga nattlig utfodring och sova tillsammans med modern tills barnet är två år, vilket kommer att förlänga amenoré. Enligt observationen, i nästan 90% av kvinnorna, inträffar graviditet under amning förrän perioderna mellan utfodring blir högst tre timmar, eftersom ägget inte mognar, och därför kan du säkert inte skyddas. Men om perioderna mellan matningen är mer än tre timmar, och även på natten, fungerar den här metoden praktiskt taget inte. Med tiden utvecklas mjölkkörtelsvävnaden bakåt, degenerationen av mjölkkanalerna och mjölkproduktionen minskar, och som ett resultat syntetiseras prolaktin i kroppen bara för att fästa barnet i bröstet, och på grund av sällsynt och oregelbunden utfodring återställer kvinnans menstruationscykel med mognad av ett fullt ägg kan befruktning. Glöm inte att graviditet kan uppstå vid den första menstruationen efter förlossningen, medan menstruationscykeln kan vara oregelbunden och magra.

Sekundär amenoré - är graviditet möjligt med dess patologiska former? Det finns inget entydigt svar på denna fråga på grund av det faktum att graviditet, beroende på vilken typ av denna patologi, kan förutsägas. Om en kvinna har amenorré som ett resultat av undernäring, exponering för stressiga situationer eller under påverkan av betydande fysisk ansträngning, är prognosen för graviditet mycket gynnsam. Detta beror på att 85% av kvinnorna, efter att ha eliminerat problemet med amenoré, blir gravida inom 3-6 månader.

Sekundär amenoré - hur man blir gravid med olika former av amenoré?

Med amenorré av central genesis indikeras en kurs med hormonterapi, varefter 95% av kvinnorna har en efterlängtad graviditet.

På forum och många webbplatser kan du hitta många rekommendationer och tips: blev gravid med sekundär amenoré, trots oberoende behandling och inte söker hjälp från läkare med hjälp av traditionell medicin. Läs inte deras råd, eftersom endast en kvalificerad specialist i reproduktion hjälper till att återställa en fullständig menstruationscykel, varför chanserna för befruktning och graviditet kommer att öka avsevärt.

Forum, recensioner

Sekundär amenoré: behandling, recensioner och rekommendationer från andra kvinnor som lider av denna sjukdom kan ses på många forum där behandlingsfrågan diskuteras oavsett form och grad av amenoré, förekomsten av somatisk patologi och andra faktorer, vilket inte alltid leder till en adekvat bedömning av tillståndet och dess korrektion.

Behandling för sekundär amenoré - forumet är bland kvinnorna i vårt land det mest populära, även om detta inte är särskilt korrekt, eftersom kvinnor skriver där långt ifrån en medicinsk utbildning och inte känner till alla finesser för att behandla denna patologi.

Enligt många infertila kvinnor som lider av sekundär amenoré, finns det en uppfattning om att forumet vet hur man ska behandla sekundär amenoré och på ett adekvat sätt kan bedöma en kvinnas tillstånd och situation. Stopp, älskade kvinnor, var inte så misstro mot läkare och anser att de känner mindre än någon flicka eller kvinna på Internet som inte har någon utbildning alls och som kanske inte förstår kärnan i saken alls, men som ger rekommendationer för behandling som medicin, behandling med folkläkemedel.

Behandling av sekundär amenoré: recensioner på forum diskuterar ofta ofta användning av traditionell medicin som ett universalmedel mot alla sjukdomar. Jag vill återigen tänka på att behandling med traditionell medicin inte alltid är till nytta i behandlingen. Det är värt att ta till det först efter ett preliminärt samråd med din läkare, eftersom bara han kan utesluta alla biverkningar från behandling med dem.

Sekundär amenorré - behandling, ett forum om detta ämne är ganska utbrett, eftersom detta problem är utbrett under de senaste åren ganska allmänt. Detta beror främst på användningen av en mängd olika dieter, fysisk aktivitet, som främst är förknippad med kvinnornas önskan att ha en idealisk figur, och därför är tonåringar och kvinnor ofta intresserade av sport i kombination med dieter, vilket är den främsta orsaken till utvecklingen av amenoré av sekundär genesis. En viktig plats i utvecklingen av amenoré i den moderna världen upptas av påverkan av konstant stress och psykomotiska chocker, mental överbelastning och kronisk trötthet. Dessa är alla faktorer som leder till amenorré i 45% av fallen och efter deras eliminering ökar sannolikheten för restaurering och ägglossning av menstruationscykeln, och därför ökar chansen för graviditet hos infertila par avsevärt.

Du kan alltid ta reda på allt om ditt problem på forumen, särskilt om sekundär amenoré, men du bör inte diagnostisera dig själv efter att ha fått information i dem, och ännu mer gör självmedicinering, eftersom det kan skada din hälsa. Naturligtvis kan du bekanta dig med informationen om forumets intresse, men behandling bör föreskrivas av en kvalificerad läkare som helt undersöker dig och utesluter alla kontraindikationer för användning av läkemedel.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Indikationer och kontraindikationer för elektrofores med aminofyllin, karipazim, lidas, kalciumklorid

Elektrofores - avser fysioterapeutiska förfaranden och mer än andra metoder som utövas vid olika sjukdomar hos vuxna och barn....

Drar nedre buken efter ägglossningen och varför det gör ont vid ägglossningen

Ibland drar nedre buken efter och under ägglossningen, vilket finns hos de flesta flickor och kvinnor. Mindre obehag är normen, indikerar att könsorganen fungerar korrekt och hjälper till att bestämma ägglossningsfasen för en framgångsrik befruktning....

15 fakta som hjälper dig att bättre förstå en man och hans önskemål

Har han kritiska dagar, vad som händer med honom under dagen och andra nya fakta om det hemliga hormonella livet på din andra hälft.Hur många dagar i den manliga månadenDet finns olika synpunkter på denna poäng....