En specifik manifestation av en utvecklingsavvikelse eller en alarmerande klocka om förekomsten av sjukdomar - primär amenoré

Intim

Primär amenoré är en patologi för det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket uttrycks i fullständig frånvaro av menstruation hos flickor under puberteten. Inom medicin definieras det inte som en oberoende sjukdom, eftersom det är en följd av kränkningar av fysiologiska, mentala, biokemiska och andra processer i kvinnlig kropp. Dessutom orsakas primär amenoré ofta av genetiska faktorer..

Orsaker till primär amenoré hos ungdomar

Klagomål om frånvaron av menstruation under puberteten är inte ett vanligt skäl att kontakta en gynekolog, även om de kan vara en manifestation av allvarliga sjukdomar. Orsakerna till primär amenoré är indelade i tre huvudgrupper:

 • frånvaron av menstruation orsakas av tonåringens anatomiska drag;
 • patologi på grund av ärftliga faktorer;
 • problem med menstruationscykeln är resultatet av emotionella och psykologiska störningar.
Amenorré klassificering

Anatomiska orsaker till primär amenoré förekommer ofta under prenatalperioden, när könsdelarna till flickan börjar bildas.

I vissa fall har tonåringen visat sig ha för smal eller helt stängd ingång till slidan under den första gynekologiska undersökningen. Sådana anatomiska funktioner tillåter inte menstruationsblod att gå utanför, så det ackumuleras i livmoderhålet, vilket är fylld med början och utvecklingen av inflammatoriska processer i organen i könsorganet. En sådan utveckling av patologi kan också orsaka inflammation i bukhinnan och andra farliga konsekvenser..

Primär anatomisk amenorré av den anatomiska typen är vanligtvis karakteristisk för flickor med underviktiga och underutvecklade sekundära sexuella egenskaper. För en noggrann diagnos är det nödvändigt att göra en ultraljud av bäckenorganen.

Genetiska orsaker till primär amenoré identifieras också ofta vid det första besöket hos gynekologen. Ibland, när man samlar anamnesis, visar det sig att en tonårings familj har samma avvikelser från nära släktingar, till exempel hade en mamma eller äldre syster en sen början av menstruationen.

Anomalier av genetisk art med amenorré är förknippade med skador eller underlägsenhet i det 23: e paret av X-kromosomer, som ansvarar för äggstockarnas arbete.

Under de senaste åren möter gynekologer i allt högre grad fall där ungdomar som klagar på brist på menstruation inte visar några ärftliga eller anatomiska faktorer för förekomst av amenoré.

Undersökning av ungefär en tredjedel av alla flickor med menstruations oregelbundenhet avslöjar psyko-emotionella problem, konstant stress, överdriven fysisk aktivitet, till exempel professionell sport, anorexi, alltför strikt diet för viktminskning. För många av dem återställs cykeln över tid utan medicinsk intervention, men ibland krävs kvalificerad medicinsk hjälp..

Denna form av amenoré kallas "central", dess orsak är problem i hypotalamus, varav en av funktionerna är att kontrollera menstruationsfunktionen. I sällsynta fall kan en hjärntumör vara en faktor i förekomsten av central amenorré..

I allmänna termer kan orsakerna till primär amenoré formuleras enligt följande:

 • avvikelser i utvecklingen av livmodern och gonaderna (gonadal dysgeni);
 • genetisk patologi där flickor saknar eller skadar en X-kromosom (Shereshevsky-Turner-syndrom);
 • brist på vävnadskänslighet för manliga könshormoner, när uppsättningen kromosomer hos flickor motsvarar den manliga (syndrom av textil feminisering);
 • problem med hypotalamus;
 • patologi för intrauterin utveckling som orsakade vaginal infektion;
 • anorexi, felaktig kost;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • konstant stress, nervös belastning.

En grundlig omfattande undersökning av en tonåring kommer att avgöra orsaken till primär amenoré.

Och här handlar mer om ovariell dysfunktion.

Klassificering

På grund av de olika orsakerna och patogenetiska mekanismerna för utvecklingen av primär amenorré i modern vetenskap finns det inga enhetliga principer för systematisering av patologiformer.

Enligt den vanligaste klassificeringen skiljer sig primär amenoré:

 • med en försening av den sexuella utvecklingen, när flickorna börjar se sekundära sexuella egenskaper för sent, eller de är dåligt utvecklade;
 • utan fördröjning av sexuell utveckling, när sekundära sexuella egenskaper utvecklas normalt och i tid, men det inte finns någon menstruation.

Med amenorré av den första typen saknar flickor från 16 år och äldre fullständigt menstruation, medan de inte observerar en ökning i bröstkörtlarna, håret i köns- och axillärregionerna, fördröjning i vikt- och höjdindikatorer enligt genomsnittet för denna åldersgrupp, och graden av benbenificering stämmer inte med kalendern antal år.

I frånvaro av menstruation mot bakgrund av normal pubertet upptäcks patologier för utvecklingen av könsorganen - en fullständig frånvaro av en naturlig utgång från slidan eller hymen (ginatresia), eller betydande underutveckling, eller en fullständig frånvaro av livmodern (aplasi).

En mer utökad klassificering baseras på fördelningen av patologinivån:

 • nivån på hypotalamus och hypofysen, denna form finns i 12% av fallen, orsakas oftast av infektionssjukdomar som överförts i tidig barndom, födelse trauma, neoplasmer i hypofysen och hypotalamus, nervösa och fysiska överbelastningar;
 • äggstocksnivå, när en flickas patologi utvecklas redan före födseln på grund av onormal kromosomutveckling;
 • nivån på livmodern och vagina, när utflödet av menstruationsblod blir omöjligt på grund av anatomiska egenskaper, kallas denna typ av patologi falsk amenoré;
 • hormonnivåer när frånvaron av menstruation är förknippad med avvikelser i produktionen av kortikosteroider.
Orsaker till amenoré beroende på skada på reproduktionssystemets nivå

Tillförlitlig diagnos av sjukdomens form och dess orsaker är nyckeln till framgångsrik terapi.

Symtom på patologi

Den största skillnaden mellan amenoré och andra kvinnliga sjukdomar är frånvaron av menstruation i sex månader eller mer, men mot bakgrund av detta förekommer alltid tecken på de patologier som var orsaken till detta fenomen:

 • Om primär amenoré orsakas av anatomiska problem, samlas blod i livmodern, vilket orsakar svåra krampvärk i nedre del av buken. Dessa smärta förekommer cykliskt på de dagar då menstruationen börjar och varar i genomsnitt 2 till 3 dagar. De åtföljande symtomen är huvudvärk, illamående, utvidgning av bröstkörtlarna och en ökning av deras känslighet.
 • Om frånvaron av menstruation är förknippad med neoplasmer i hypofysen, har flickor ökad irritabilitet, instabilt känslomässigt tillstånd, humörsvängningar, huvudvärk och andra psykoterapeutiska störningar.
 • Med primär amenoré av genetisk art hos pubertetsflickor upptäcks underutveckling av könsorganen. Ofta skiljer ungdomar från sina kamrater i för höga, långa lemmar med en tillräckligt kort kropp.
Shereshevsky-Turner syndrom
 • Om patologin orsakas av avvikelser i äggstockarna kan symtomen vara överviktiga, akne, alltför märkbart hår i kroppen och ansiktet och ökade nivåer av insulin i blodet. Denna form av primär amenoré är full av utvecklingen av osteoporos.

Komplexet med identifierade symtom på primär amenoré gör det möjligt för läkaren att bestämma taktiken för behandling beroende på sjukdomens natur som orsakade denna patologi.

För orsakerna till primär amenoré, se den här videon:

Behandling av primär amenoré av äggstocks ursprung och andra

Komplexiteten i behandlingen av denna patologi beror på orsakerna som orsakade den. Så om amenorré är förknippad med ett fördröjning i utvecklingen av organen i det reproduktiva systemet, måste flickan anpassa sin livsstil och sin diet. En speciell kost rik på näringsämnen föreskrivs för att öka muskelmassan och bygga upp fettvävnad.

Samtidigt föreskriver läkaren hormonersättningsterapi för att stimulera utvecklingen av sekundära kvinnliga sexuella egenskaper. Korrigering av den hormonella bakgrunden låter dig stimulera menstruationens början och normalisera cykeln. Endast en läkare kan förskriva hormonella läkemedel och utveckla en behandlingsplan baserad på hormonanalys.

Om menstruationen är frånvarande på grund av angrepp i slidan eller hymen, och också orsakas av andra avvikelser i ungdomens anatomiska struktur, indikeras kirurgisk ingripande.

Dissektion av jomfruhinnen

Denna operation är enkel, utförs på poliklinisk basis, utförs vanligtvis utan anestesi och utgör ingen fara för flickan. Kirurgen måste göra ett litet snitt i vävnaderna som täcker ingången till vagina; senare kommer menstruationsblod att släppas genom denna öppning..

Ibland kan vaginalplast krävas för fullständig återställning av könsorganen.

Med andra former av primär patologi, den så kallade riktiga amenorré, är behandlingen mycket mer komplex och lång, och prognosen är sällan gynnsam. Så, i frånvaro av äggstocken eller livmodern i flickans kropp, kommer hon för evigt att förbli infertil, eftersom det är omöjligt att återställa dessa organ.

I andra fall av verklig amenorré beror framgången för terapi på hur snabb patologin identifieras, hur tillräcklig behandling föreskrivs.

Nästan alla störningar i det reproduktiva systemet som orsakade frånvaron av menstruation hos ungdomar kräver en lång och systemisk komplex hormonterapi. Om till exempel amenorré orsakas av kromosomavvikelser (Turnersyndrom), måste flickan ta kvinnliga könshormoner - östrogener för livet.

En sådan patologi minimerar sannolikheten för naturlig befruktning, även om systemisk terapi möjliggör normal utveckling och funktion av reproduktionsorganen. Graviditet är oftast möjligt med hjälp av ett donerat ägg efter en IVF-procedur.

Vid problem med hypofysen och hypothalamus, liksom med Kallmans syndrom, visas flickan också hormonersättningsterapi, och när hon når standardåldern i klimakteriet, tas kvinnans äggstockar bort från bukhålan. Denna form av primär amenoré är en av de svåraste, eftersom graviditet i princip är omöjlig på grund av brist på livmodern.

Behandlingskomplexet för primär amenoré inkluderar nödvändigtvis läkemedel för att stärka nervsystemet, rekommendationer för korrekt och balanserad näring, vitaminkomplex och restaureringsmedel.

Och här handlar mer om genital herpes hos kvinnor.

Primär amenoré anses inte vara en separat sjukdom, men är en konsekvens av olika avvikelser i utvecklingen av den kvinnliga kroppen och kräver noggrann uppmärksamhet från föräldrar och läkare.

Många symtom på patologi förekommer hos flickor i en mycket ung ålder. Om föräldrar märker någon avvikelse i utvecklingen av sexuella egenskaper hos en tonåring, bör de omedelbart konsultera en läkare, eftersom tidig diagnos ger en chans till återhämtning och möjligheten att få barn i framtiden.

Användbar video

Se länkarna i regleringen av menstruationscykeln:

Om algodismenorré upptäcks hos flickor, bör behandlingen påbörjas så snart som möjligt. Det är primärt och sekundärt, ungdomar diagnostiseras ofta med "NMC-syndrom efter typ", och kvinnor diagnostiseras med sekundär. Symtom - akut smärta under menstruationen, förändringar i den emotionella bakgrunden. Läkemedel, tabletter, träningsterapi hjälper.

Vaginal candidiasis är ganska vanligt bland vuxna kvinnor, men det kan också förekomma hos flickor. Skälen är ganska omfattande, det är inte alltid möjligt att fastställa källan. Symtom på trast - utsläpp ostmassa konsistens och lukt. Förberedelser än att behandla en infektion i ett akut tillstånd väljs av en läkare. Men diet hjälper till att undvika komplikationer..

Vulvitis utvecklas, vars symtom och behandling ofta endast kan bestämmas av en läkare på grund av felaktig hygien, virus och bakterier. Orsakerna till det akuta tillståndet kan också ligga hos den sexuella partneren. Behandlingen utförs med salvor, läkemedel, douching används hemma.

På grund av oskyddat och aktivt sex med olika partners kan du få STD-infektioner. Deras lista är ganska omfattande och i början är symtomen hos många osynliga. Vad är dolda infektioner hos män och kvinnor? Hur du ska behandla om du inte kan skydda dig själv?

Amenorré sekundär vid behandling av ungdomar

Reproduktionsstörningar hos ungdomar är ett problem som till och med betraktas av gynekologer som obetydliga. Vissa sjukdomar försvinner med åldern, men amenorré hos ungdomar gäller inte för dem. En obehandlad störning kan orsaka allvarliga störningar i framtiden..

Typer av månatlig försening hos ungdomar

Menstruationen börjar hos flickor i åldrarna 9-16 år. Fel i cykeln i processen för bildning av normal menstruationsfunktion kan uppstå under de första två åren - detta är inte kritiskt, inte nödvändigtvis motsvarande patologi. Men om de efter att menstruationen börjar försvinna i flera månader (sex månader eller mer), är det värt att oroa sig.

Amenorré - ett tillstånd där menstruationen inte kommer på länge.

Ungdomars normala pubertet antyder att menstruationen kommer upp till 16 år, nationella och genetiska egenskaper kan bli undantag. Primär amenoré - ett tillstånd där de börjar efter 16 års flicka.

Viktig! Om alla sexuella egenskaper redan har börjat visa sig (bildandet av bröstkörtlar, hårväxt i axillary och pubic, utseendet på vit urladdning från slidan), och det fortfarande inte finns någon menstruation, bör du kontakta en gynekolog för att starta behandlingen.

Sekundär amenorré - ett tillstånd som manifesterade sig efter manifestationen av menstruation. Cykeln börjar bildas i tonåren, som den ska vara, till 16 år. Men menstruationen försvinner i 6 månader eller mer. Detta är också en situation där du bör gå till gynekologen. Hon kan behandlas beroende på orsaken..

Tillhörande symtom

Amenorré av den andra typen åtföljs också av följande symtom:

 • utmattning;
 • smärta i buken, som liknar krampaktig med menstruation;
 • förekomsten av värmevallningar som är jämförbara med samma tillstånd under klimakteriet hos vuxna kvinnor;
 • viktminskning;
 • viktökning i närvaro av hormonell instabilitet;
 • irritabilitet, andra manifestationer av ett deprimerat nervsystem, effekterna av stress.

Med terapi försvinner symptomen också, det allmänna tillståndet för den unga flickans fysiska och psykiska hälsa förbättras.

Psykologen Natalya Murashova berättar om de viktigaste frågorna relaterade till amenoré och hur man kan överleva en svår period..

Orsaker till försening hos tonårsflickor

Skälen till att både primär amenoré och sekundär kan utvecklas:

 • en onormalitet i livmodern;
 • metabolisk störning;
 • ätstörningar - bulimi, anorexi;
 • infertilitet;
 • graviditet;
 • hämning av ovariefunktionen;
 • brist på kvinnliga östrogenhormoner;
 • skador på nivån av hypofysen;
 • tumörer;
 • exponering för strålning och kemoterapi;
 • psykiska störningar, skador;
 • överskott androgener.

Den exakta orsaken kan endast fastställas av den behandlande läkaren som observerar flickan. Skälen kan vara mycket allvarliga, så du bör inte försena överklagandet till det gynekologiska kontoret. En snabb förtydligande av faktorerna som orsakade en försening i menstruationen hos en pubertetspatient eliminerar snabbt detta tillstånd och återställer flickans reproduktiva hälsa.

Viktig! Hos ungdomar noteras ofta amenorré i närvaro av RPP. Om en flicka är mycket orolig för sin vikt och försöker begränsa sig i mat, bör detta förebyggas - önskan att gå ner i vikt kan leda till funktionsstörningar.

Brott mot hypofysen och hypotalamus blir också en vanlig orsak till menstruationsproblem hos unga flickor. Tillsammans med detta påverkar konstitutionella och ärftliga faktorer. Det är viktigt att övervaka hur en tonåring bildas, hur hennes kropp utvecklas, hur andra primära sexuella egenskaper manifesterar sig, för att märka patologi i tid.

Diagnos av amenoré i tonåren

Försenad menstruation kan orsaka panik hos varje flicka, särskilt som har börjat leva ett sexuellt liv. Graviditet är det första skälet till att alla kvinnor som har upplevt en cykel som de tänker tänker på. När han "rider" ett barn i 5-10 dagar - detta är normalt. När i flera månader vid rätt tidpunkt känns dragande smärta, men ingenting annat händer - nej.

En gynekolog för att diagnostisera tillståndet kommer att behöva samla in följande data för en fullständig klinisk bild:

 1. Undvik graviditet.
 2. För att klargöra om orala preventivmedel och andra mediciner har använts som kan påverka den hormonella bakgrunden, fungerar reproduktionssystemet.
 3. Kontrollera kroppsvikt, fråga en tonårsflicka mer om hur hon äter, för att identifiera möjliga ätstörningar som direkt påverkar cykeln.
 4. Klargör om en tonåring utsätts för ständiga påfrestningar som påverkar nervsystemet och den bräckliga psyken.
 5. Ta reda på vilken fysisk aktivitet patienten har genomgått nyligen.
 6. Klargör om strålning eller kemoterapi har inträffat.
 7. Samla en anamnese för förekomst av samtidigt symtom (tecken på sköldkörtelsjukdom, värmevallningar, torrhet i slidan, andra).
 8. Kontrollera flickans genetiska placering: ta reda på om hennes familj hade problem med utvecklingen av reproduktionssystemet eller tidig menopaus.

Insamling av alla dessa uppgifter krävs för att differentiera menstruationsförseningen från andra gynekologiska, andra fysiologiska eller nervösa störningar som kan manifestera sig som fel i cykeln.

Viktig! Om en flicka tar psykotropa läkemedel kan detta också bli en faktor i utvecklingen av en funktionsfel i hennes menstruationscykel. Det är viktigt att förklara för henne farorna med ett sådant tillstånd och ta reda på om hon inte använde sådana ämnen.

Om den personliga upplevelsen av att hantera amenoré - berättelsen om tonårsbloggaren Ksenia Pistashka, se videon.

Diagnostiska undersökningar

För att differentiera sekundär amenoré hos en ung patient genomförs sådana studier:

 • Graviditetstest.
 • Kontroll av hormonnivåer.
 • Prolaktintest.
 • Definition av sköldkörtelfunktion.
 • Specifikation av läkemedel som kan tas av patienten.
 • Bedömning av östrogenstatus.

Undersökningsprocessen börjar endast med ett graviditetstest, eftersom detta är det vanligaste skälet till att kvinnor slutar ha sina perioder. Sedan om graviditet är helt uteslutet börjar en kontroll av sköldkörteln, prolaktin och hormonella nivåer. Dessutom specificeras effekten av stress - prolaktin kan öka i känslomässigt stressande situationer.

Notera! Det sista steget i diagnosen sekundär amenoré är bedömningen av kvinnlig östrogenstatus.

För detta tar flickan medroxyprogesteronacetat oralt i 5-7 dagar. Resultaten bestäms av närvaro eller frånvaro av blödning i uttag. Efter alla diagnostiska procedurer föreskriver läkaren lämplig behandling för flickan, vars kurs måste slutföras i sin helhet. Om det finns några obehagliga biverkningar utförs terapiajusteringar fortfarande uteslutande av en gynekolog.

Terapi av sekundär amenoré hos ungdomar

Diagnostiska procedurer, på grund av vilka sekundär amenoré upptäcks, syftar också till att klargöra orsaken till detta tillstånd. Vid primär amenorré utförs samma procedurer. Behandlingsförloppet kommer att byggas upp beroende på detta skäl: det är nödvändigt att eliminera inte bara symtomen (försening av menstruationen), utan också dess.

Gynekologen ska efter diagnos:

 1. Genomför symtomatisk terapi.
 2. Förskriv behandling av den underliggande sjukdomen som orsakade amenoré.
 3. Ge råd relaterade till lindring av psyko-emotionell stress, näring, sexualitet, befruktning för framtiden.

Vid behov kan gynekologen också hänvisa till en annan specialist med en smal profil:

 • till endokrinologen om fel i sköldkörteln har noterats;
 • psykiater, om en tonårsflicka har ätstörningar på bakgrund av puberteten och psykoterapi;
 • onkolog, om det finns misstankar om utvecklingen av cancertumörer.

Skälen till att en tjej med sekundär amenoré kan ledas till en ytterligare undersökning av hela organismen:

 • Minskad vikt, inte når normen för hennes hud och ålder.
 • Hyperprolaktinemi noteras i studier på MR eller CT.
 • Äggstocksnedbrytning som kan orsakas av autoimmuna sjukdomar.

Om flickan omdirigerades till en annan specialist av en gynekolog, kan denna riktning inte ignoreras. Det finns en sannolikhet att utveckla ännu allvarligare sjukdomar och tillstånd som inte bara kan leda till oförmåga att bli gravid i framtiden, utan också till risken för patientens liv. Gör inte utan behandling.

Behandling mot hyperprolaktinemi

För att hantera sekundär amenoré mot bakgrund av hyperprolaktinemi går en tonårsflicka till en endokrinolog. Läkaren föreskriver symptomatisk behandling, väljer läkemedel som påverkar tumörens storlek, vilket bidrar till minskningen. Terapin är lång, en minskning av tumören kan observeras endast sex månader efter medicineringens början. Om behandlingen misslyckas kan kirurgisk behandling förskrivas..

RPP-behandling

Ätstörningar är en av de vanligaste orsakerna till sekundär amenoré hos unga flickor som vill se ut som magra modeller från underkläderannonser. Oftast noteras problem med psyken, RPP kan kombineras med andra störningar, som i pubertetsperioden ofta inte uppmärksammas av barnets föräldrar, inte lärare i skolan eller psykologer. Problem relateras till hormonella förändringar, därför ignoreras.

Viktig! Behandling av en deprimerad menstruationscykel med RPP krävs symptomatiskt, men det kommer inte att återställas om flickan inte får normal vikt för hennes ålder och hud..

Observation av en psykoterapeut krävs, det är möjligt att konsultera en psykiater för läkemedelsbehandling av samtidig psykiska störningar hos ett barn. Återställningen av den hormonella bakgrunden och menstruationscykeln sker med en minskning av den psykomotiska effekten på kroppen, liksom på grund av den normala dieten och den växande kroppen som tar emot alla nödvändiga vitaminer och näringsämnen.

Möjliga risker

Om du inte startar aktuell behandling för att försena menstruationen hos en tonårsflicka, kan komplikationer av detta tillstånd uppstå både inom en snar framtid och i vuxen ålder. De beror både på själva sjukdomen och på orsaken som orsakade den, så det är så viktigt att göra en korrekt diagnos.

Sekundär amenorré är full av sådana konsekvenser som:

 • förekomsten av tumörer;
 • infertilitet;
 • osteoporos;
 • hjärt-kärlsjukdomar;
 • endometrial hyperplasi;
 • minskad plasticitet av ryggkotorna i ländryggen;
 • ökad ångest;
 • risken för att förvärra ett instabilt mentalt tillstånd.

Det finns alltid en risk för komplikationer, oavsett vilket skäl som orsakade förseningen i menstruationen. Därför bör du inte blunda för problem med menstruationscykeln hos en ung flicka, det är viktigt att kontakta en gynekolog i tid, utföra en fullständig diagnos och starta terapi.

Varför menstruationen försvinner och var man ska leta efter dem senare - de viktigaste frågorna om amenorré hos ungdomar, se videon.

Sekundär tonårs amenoré är ett tillstånd där menstruationen helt enkelt plötsligt upphör. Det säger att något är fel med den kvinnliga kroppen och utvecklingen av reproduktionssystemet. Det är nödvändigt att ta reda på orsaken till detta tillstånd för att undvika komplikationer och fullständig infertilitet hos flickan i framtiden.

Ofta bara under puberteten hos tonåriga flickor finns det vissa utvecklingsavvikelser som fram till dess var asymptomatiska. Normalt upprättas menstruationsfunktion mellan åldrarna 9 och 16 år, och inom två år från menartidens tid är fysiologiska cykelfel möjliga. Amenorré - frånvaron av menstruation i sex eller fler månader. Varför uppstår detta tillstånd? Hur farligt är amenorré hos ungdomar och hur man behandlar det?

Typer och tecken

Puberteten är en stegvis process. I det första steget börjar flickan ändra bokmärkena i mjölkkörtlarna (den areolära regionen sväller och mörknar). Efter detta uppträder hårtillväxt i könsområdet och axillära hål, och vita börjar sticker ut från könsorganen. Parallellt med detta förändras barnets psyke, andras uppfattning etc. Det sista stadiet av puberteten är etablering av menstruationsfunktion.

Den första menstruationen bör normalt gå med flickan tidigast vid 9, men senast 16 år. Dessa parametrar kan också förändras något på grund av konstitutionella och nationella omständigheter..

I fallet när det inte är menstruation vid 16 års ålder bör vi prata om primär amenoré. Skälen till utvecklingen av detta tillstånd är många - från missbildningar till patologier i centrala nervsystemet.

Om flickans perioder började under den föreskrivna perioden, men sedan är frånvarande i 6 månader eller mer, är detta sekundär amenoré hos ungdomar. I de flesta fall har den en bättre prognos och chanserna att upprätthålla normal reproduktionsfunktion är ytterligare högre jämfört med den primära.

Det är viktigt att veta att en tjej under två år från början av menstruationsfunktionen kan uppleva olika oregelbundenheter i menstruationscykeln, frekvensen 21 till 35 dagar och den normala varaktigheten för kritiska dagar till 3 till 5 dagar inte alltid fastställs omedelbart. Både förseningar och en förkortning av perioden är möjliga - kroppen vänjer sig vid nya förhållanden. Men sådana misslyckanden bör inte vara närvarande efter två år från början av menarchen..

Orsaker till amenorré

Endast specialist efter minst en lägsta undersökning kan äntligen fastställa varför flickan hade oriktigheter i menstruationscykeln. Men ju förr problemet har fastställts, desto mer troligt är det att lösa det på det mest gynnsamma sättet med möjligheten till ytterligare födelse av friska barn.

Följande fyra grupper av orsaker till amenorré kan särskiljas:

 • Olika typer av funktionsstörningar, som inte alltid är enkla att hantera. Men det viktigaste är att i detta fall finns det inga problem i strukturerna och huvudarbetet för gonaderna och relaterade strukturer.
 • Brott mot hypofysen eller hypotalamus. Det kan vara antingen förvärvade problem eller medfödda.
 • Brott mot utvecklingen av gonader. I detta fall observeras utseendet på en nästan frisk flicka med en allvarlig förändring av hennes genetiska material.
 • Identifiering av missbildningar av könsorganen direkt.

Se videon om symtom och orsaker till amenorré:

Funktionsnedsättning

Speciellt för flickor under bildandet av sexuell funktion beror arbetet i alla organ på hennes livsstil och det erhållna genetiska materialet. Amenorré kan orsakas av följande:

 • Konstitution flickor. Så om en försening av sexuell utveckling observerades hos en av de närmaste släktingarna, både på kvinnliga och manliga linjer, dessutom utan försämrad reproduktionsfunktion och andra avvikelser, observeras också sannolikheten för en liknande hos barnet. Under undersökningen observeras inga avvikelser. I detta fall sker den första menstruationen ofta efter 18 år. Sådana flickor skiljer sig från sina kamrater i viss spädbarn, även om könsorganen utvecklas i enlighet med ålder. Det är alltid primär amenoré hos ungdomar.
 • Mot bakgrund av anorexi. Det är känt att med ett underskott i intaget av näringsämnen försöker kroppen minska alla dess funktioner, inklusive det "reproduktiva" reproduktionssystemet, eftersom det kräver mycket styrka och energi att bära och föda ett friskt barn. Man bör också komma ihåg att fettvävnad är involverad i östrogenens metabolism och dess brist leder utöver olika störningar. Som ett resultat inträffar funktionell amenorré..

Störning av hypofysen och hypotalamus

Hypofysen och hypothalamus utsöndrar ett stort antal aktiva ämnen som reglerar funktionerna i många organ. Vad gäller äggstockarna är dessa gonadotropiner. Hypofysen släpper också prolaktin, som är ansvarig för omvandlingen av bröstkörtlarna under amningen. Brott i bildandet av dessa ämnen och en förändring av känsligheten hos vävnader leder till funktionsfel i menstruationscykeln:

Anledningar till misslyckandetVarför händer det här
hyperprolaktinemiPatologin beror på att det av någon anledning (funktionell eller hypofystumör) finns en ökad hormonbildning. En tjej kanske inte känner några symtom alls, men när amenorré uppstår. Tillståndet är förknippat med det faktum att en ökad nivå av prolaktin förändrar produktionen av gonadotropiner, vilket påverkar äggstockarnas funktion. Dessutom kan hyperprolaktinemi uppstå mot bakgrund av hypotyreos (otillräcklig sköldkörtelfunktion), binjurepatologi och andra sjukdomar.
Kalmans syndromDet kännetecknas av en kombination av amenoré och brist på lukt. Eunukoidfysik (långa armar, hög statur, underutveckling av sexuella egenskaper etc.) märks också. Kalman syndrom är förknippat med en genetisk mutation och är en ärftlig sjukdom.
Adipos-genital dystrofiDet är förknippat med en kränkning av hypothalamus och hypofysen. Som ett resultat, mot bakgrund av okontrollerad fetma, inträffar inte rätt pubertet. Mental utveckling lider inte och är åldersanpassad.
Lawrence Moon syndromDet kännetecknas av ett förseningar i den sexuella utvecklingen, förekomsten av fetma och en minskning av intelligens, liksom en förändring i fundus, en ökning av antalet fingrar på händer och fötter och vissa andra symtom. Ofta åtföljs denna patologi av andra missbildningar av de inre organen, vilket leder till döden i puberteten.

Förändring i det genetiska materialet hos flickor

Det är ofta svårt att märka några avvikelser i det genetiska materialet innan puberteten börjar. Teenorr amenorré blir orsaken till en djupgående undersökning, som ett resultat bestäms patologi. Normalt bör uppsättningen vara XX. Förändringarna kan vara följande:

 • Shereshevsky-Turner syndrom beror på närvaron av endast en X-kromosom. Denna patologi förekommer i en av 2000 - 4000 nyfödda flickor. Samtidigt är en kort tillväxt av flickor, en tjock hals med pterygoidveck karakteristiska. Sexuella tecken är inte uttryckta eller svagt synliga, mjölkkörtlarna utvecklas inte. Detta beror på det faktum att istället för äggstockarna, är endast deras imitation från bindvävnaden närvarande, och följaktligen finns det inga nödvändiga hormoner.
 • Swyer-syndrom och testikelfeminisering kännetecknas av det faktum att en tjej med försening av sexuell utveckling bestäms av yttre tecken, och i studien av genetiskt material, manliga data, d.v.s. XY Men samtidigt finns det inga könshormoner i blodet. Oftast, före pubertetsperioden, bestäms inte patologi på grund av frånvaro av speciella symtom. Efter klargörande av självbestämmande och sensation, är hormonersättningsterapi och ibland kirurgisk ingripande nödvändig.
 • Resistent äggstocksyndrom orsakas av en kraftig minskning av känsligheten hos äggstockarna för hypofysen LH. Detta händer på grund av genmutationer. Som ett resultat har flickor med normal utveckling av de yttre och inre könsorganen menstruationsproblem - primär eller sekundär amenoré i tonåren. Dessa förändringar leder till infertilitet på grund av brist på ägglossning..
 • En defekt i arbetet hos vissa enzymer leder till nedsatt bildning av könshormoner och motsvarande kliniska förändringar. Normalt bildas östrogener av androgener, och om detta inte händer finns det tecken på virilisering - ökad manlig hårväxt, ökad klitoris och andra.
 • Polycystiskt äggstocksyndrom (Stein-Leventhal) leder också till varierande grader av amenoré. Men patologins sanna natur har inte klargjorts. Sjukdomen är mångfacetterad, manifesteras i varierande grad av cystiska förändringar i äggstockarna, hormonell obalans och infertilitet.

Könsdelade missbildningar

Med normal allmän hälsa och god äggstocksfunktion hos flickor kan olika missbildningar av könsorganen observeras i samband med vilken sekundär amenoré observeras. De viktigaste defekterna är förknippade med följande förändringar:

 • Underutveckling av den övre delen av slidan och livmodern. I detta fall tillåter till och med den nedre tredjedelen att leva ett normalt sexliv. Graviditet i sådana fall är endast möjligt med användning av IVF, särskilt surrogacy.
 • Atresia (förträngning och sammandragning) i livmoderhalskanalen, vagina och även med en alltför tät jomfruhinne. I sådana situationer bildas flickans menstruationsblod men kan inte lämna livmodern eller slidan. Månadliga ansamlingar av utsöndringar orsakar dragande smärta i nedre del av buken hos flickor, ibland med en mycket intensiv karaktär. Under undersökningen, inklusive ultraljud, är dessa förändringar tydligt synliga och orsakar inte speciella svårigheter.

Diagnostik

Det är nästan omöjligt att självständigt avgöra varför brott inträffade.

amenorré hos ungdomar

ofta förankrat i genetiska utvecklingsstörningar och könsorganiska avvikelser.

Därför kan endast en specialist äntligen ta reda på problemet efter en grundlig undersökning av flickan. Studiekomplexet innehåller ofta följande:

 • En standardundersökning med bestämning av vikt, höjd, konstitution, närvaro av sekundära sexuella egenskaper etc..
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen, där du kan upptäcka brott i strukturen hos de inre könsorganen.
 • Funktionell studie med bestämning av nivån för olika hormoner i blodet. Se till att bestämma LH, FSH, testosteron, östradiol, kortisol (bildat i binjurarna), progesteron, DHEA, prolaktin, T3 och T4 (syntetiserad i sköldkörteln) och några andra efter bedömning av pediatrisk gynekolog eller endokrinolog..
 • Efter undersökningskomplex kan olika tester med hormoner utföras för att kontrollera om kroppen svarar på dem eller är intakt.
 • I framtiden är det i de flesta fall nödvändigt att utföra en radiografi av skallen, CT eller MRI i hjärnan med misstänkta mikroadenom i hypofysen eller patologin i den turkiska sadeln.
 • Undersökning av fundus misstänker vissa genetiska störningar och hjärntumörer.
 • Det är också nödvändigt att bestämma karyotypen för en flicka för att utesluta kromosomala patologier.

Undersökningsområdet kan utökas beroende på de grundläggande resultaten av testerna efter bedömning av den behandlande läkaren.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om hur du ringer din period. Från det kommer du att lära dig om du behöver orsaka menstruation och om det kan göras, effektiva läkemedel för försening, användning av folkrättsmedel.

Patologi behandling

Behandling av amenorré hos ungdomar beror på orsaken som orsakade den.

Komplex behandling kan i vissa fall återställa menstruationsfunktionen och till och med normalisera reproduktionspotentialen. Men vissa alternativ med genetiska förändringar, en kränkning av utvecklingen av könsorganen kräver ibland allvarliga kirurgiska ingripanden.

I många fall är efterföljande graviditet endast möjlig genom IVF, ibland med surrogati.

De huvudsakliga riktningarna för konservativ behandling är följande:

 • Cyklisk vitaminterapi, såväl som homeopati och växtbaserade produkter. Till exempel används cyklodinon, tidsfaktor, cyklovit och andra. De är särskilt effektiva för funktionella störningar orsakade av stress, näringsförändringar, konstitutionella egenskaper och i närvaro av metabolisk patologi, till exempel med diabetes mellitus, etc..
 • Föräldrar bör organisera de mest bekväma förhållandena för flickans liv: minska vid behov fysisk och mental stress, balansera näring, etc..
 • Beroligande läkemedel, allt från växtbaserade preparat till antidepressiva medel, hjälper till att övervinna funktionella störningar orsakade av anorexi och andra sjukdomar. Det är viktigt för normaliseringen av förhållandet mellan hypofysen, hypothalamus och könsorganens mentala balans. För samma ändamål föreskrivs adaptogener (eleutherococcus, ginseng och liknande).
 • Läkemedel för att stimulera äggstockens egen funktion, till exempel metionin, glutaminsyra och andra.
 • Hormonersättningsterapi förskrivs ofta regelbundet med konventionella orala preventivmedel. Sådan behandling är nödvändig för att simulera menstruationsfunktionen och upprätthålla hälsan med ovariefel eller avvikelser associerade med den.

Amenorré i tonåren är en allvarlig patologi, som du omedelbart måste uppmärksamma och försöka identifiera orsaken till kränkningarna. Ju tidigare behandling påbörjas, desto större är chanserna för maximal social anpassning med genetiska och andra allvarliga defekter. Bevarande eller återställande av reproduktionsfunktionen är tyvärr inte alltid möjlig.

kära kollegor!
Seminariedeltagarens certifikat, som kommer att genereras om du lyckats slutföra testuppgiften, kommer att ange kalenderdatum för ditt onlinedeltagande i seminariet.

Författare: Nachetova T.A..

Nuförtiden, hos de flesta tonårsflickor, börjar menstruationsdysfunktion (NMF) av typen oligomenorrhea (OM) och sekundär amenoré (VA) från menarche-perioden. Det antas att under det första året av bildandet av menstruationsfunktion kan menstruationscykeln, även under fysiologiska förhållanden, vara oregelbunden. Men med VA och ihållande OM, för att uppnå en uttalad effekt och förhindra förvärring av dysfunktion i hypotalamisk-hypofys-äggstockskomplexet, bör behandlingen börja det första året efter menarken. Behandlingen ska vara omfattande och syfta till korrigering av alla delar av de patogenetiska mekanismerna i NMP (tabell. 1).

Tabell 1. Funktioner för den komplexa behandlingen av tonåriga flickor med OM och VA

Det terapeutiska komplexet bör syfta till att normalisera

gonadotropisk och prolaktinbildande hypofysfunktion

blodtillförsel till bäckenorganen

vitamintillförsel och energibalans

homeopatiska tabletter (Agnus castus, Pulsatilla pratensis D3, Rosmarinus officinalis D2, Apis mellifica D3);

homeopatiska tabletter (Vitex agnus castus D1; ​​Caulophyllum thalictroides D4; Cyclamen europaeum D4; Strychnos ignatii D6; Iris versicolor (Iris) D2; Lilium lancifolium D3)

homeopatiska tabletter (vanlig tistelfruktekstrakt)

homeopatiska tabletter (Cimicifuga D1, Sanguinaria D6, Jaborandi D6, Sepia D12, Lachesis D12)

Ultra-fonophorese vita mine E

DL-karnitinhydroklorid, L-lysinhydroklorid

När man väljer läkemedel som normaliserar tillståndet för den gonadotropa och prolaktinbildande funktionen i hypofysen, bör både läkemedlets verkan och de kliniska och hormonella egenskaperna hos patienterna beaktas (tabell 2).

(Cimicifuga D1, Sanguinaria D6, Jaborandi D6, Sepia D12, Lachesis D12)

(Vitex agnus castus D1; ​​Caulophyllum thalictroides D4; Cyclamen europaeum D4; Strychnos ignatii D6; Iris versicolor (Iris) D2; Lilium lancifolium D3)

(vanligt europeiskt fruktekstrakt)

(Agnus castus, Pulsatilla pratensis D3, Rosmarinus officinalis D2, Apis mellifica D3)

Oligomenorré (2-3 månader), åtföljd av dysmenorré hos patienter med känslomässig labilitet, irritabilitet, tårfullhet

Sekundär amenoré, oligomenorré åtföljd av juvenil mastopati och / eller uppstår mot bakgrund av måttlig hyperprolaktinemi

Sekundär amenoré, oligomenorré mot bakgrund av måttlig hyperprolaktinemi

Sekundär amenoré, oligomenorré som uppstår genom måttliga dysfunktioner av gonadotropisk funktion, måttlig hypogonadotropinemi, måttlig hypergonadotropinemi, dysgonadotropinemi (multidirektionsnivåer av LH och FSH, eller nivån för en av dem är normal, och den andra är förhöjd eller minskad)

Oavsett hormonella parametrar föreskrivs hos patienter med menstruation upp till 2-3 månader med emotionell labilitet, irritabilitet, tårfullhet, algodismenorea, homeopatiska tabletter (Cimicifuga D1, Sanguinaria D6, Jaborandi D6, Sepia D12, Lachesis D12) som en tablett 3 en gång om dagen. Läkemedlet ordineras kontinuerligt i 3 månader. Efter 1 månad ska behandlingen upprepas. Det bör noteras att i ungdomar bör detta läkemedel, liksom andra homeopatiska läkemedel, förskrivas i tabletter, på grund av att det är svårt att ta droppar på dagen medan patienten är i skolan. Under långvarig övervakning av flickor med OM, konstaterades det att trots möjligheten att använda detta läkemedel, oavsett hormonell bakgrund, beror persistensen på dess positiva effekt på vissa hormonella indikatorer: det minskar med den initiala normo- eller hypestrogenemi och ökad daglig utsöndring av 17-ketosteroider, låg eller förhöjda prolaktinnivåer (PRL) (Fig. 1).

Amenorré - vad det är och vad som är orsakerna till ungdomar

Amenorré - vad det är och vad som är orsakerna till ungdomar?

Amenorré - brist på menstruation. Detta är inte en sjukdom, och det betyder inte att tonåriga flickor eller kvinnor är infertila, men det är värt att komma ihåg att utseendet på detta symptom kräver uppmärksamhet från en läkare som kommer att genomföra en lämplig undersökning och vid behov föreskriva behandling.

Menstruationen börjar för första gången under puberteten och varar upp till 45-55 år, vid denna tidpunkt börjar premenopaus, och sedan klimaks. Under graviditeten stannar menstruationen också och återupptas efter förlossningen. Men om det inte finns några synliga skäl för frånvaron av menstruation, är detta ett tillfälle att besöka en läkare.

Amenorré - vad är det??

I klinisk praxis är det vanligt att skilja två typer av amenoré: primär och sekundär. Det finns en betydande skillnad mellan dem både i orsakerna och i behandlingsmetoderna, liksom prognoser.

Primär amenoré

Primär amenoré talas om när tonårsflickor inte har menstruation. Enligt allmänt accepterade rekommendationer, om menstruationen inte börjar i åldern 15-16 år, är detta ett tillfälle att söka medicinsk hjälp. Prevalensen av primär amenoré är lyckligtvis inte så stor och är cirka 0,1% av det totala antalet tonårsflickor.

Sekundär amenoré

Om en tonåring börjar menstruation, är cykeln etablerad, men under en viss period har allt stannat, då i det här fallet pratar de om sekundär amenoré. Självklart är frånvaron av menstruation under graviditet eller amning ganska normal. Men utanför dessa fysiologiska processer - ett tillfälle att konsultera med en specialist. Vissa data visar att sekundär amenoré diagnostiseras hos cirka 4% av kvinnorna i Ryssland.

Det bör noteras att frånvaron av 1-2 menstruationer i rad inte är ett tecken på amenoré. Men det finns bara ett råd - att utesluta graviditet och besöka läkare, gynekolog och endokrinolog. Att prata om sekundär amenoré är bara möjligt om två huvudregler följs:

 • tidigare var menstruationscykeln stabil utan störningar och efter att den var frånvarande i 3 månader;
 • en historia av menstruationscykeln stördes, och efter det var den helt frånvarande i 6 månader.

En studie genomfördes vid King's College London, Storbritannien, som visade att psykologiskt tillstånd och sömnstörningar spelar en roll i bildandet av sekundär amenoré. Därför kan symtom som sömnstörningar, långvarig depression betraktas inte bara som en predisponerande faktor, utan också som ett symptom på begynnande problem..

Primär och sekundär amenoré hos ungdomar: tecken, symtom och behandling

Ofta bara under puberteten hos tonåriga flickor finns det vissa utvecklingsavvikelser som fram till dess var asymptomatiska. Normalt upprättas menstruationsfunktion mellan åldrarna 9 och 16 år, och inom två år från menartidens tid är fysiologiska cykelfel möjliga. Amenorré - frånvaron av menstruation i sex eller fler månader. Varför uppstår detta tillstånd? Hur farligt är amenorré hos ungdomar och hur man behandlar det?

Läs den här artikeln

Typer och tecken

Puberteten är en stegvis process. I det första steget börjar flickan ändra bokmärkena i mjölkkörtlarna (den areolära regionen sväller och mörknar). Efter detta uppträder hårtillväxt i könsområdet och axillära hål, och vita börjar sticker ut från könsorganen. Parallellt med detta förändras barnets psyke, andras uppfattning etc. Det sista stadiet av puberteten är etablering av menstruationsfunktion.

Den första menstruationen bör normalt gå med flickan tidigast vid 9, men senast 16 år. Dessa parametrar kan också förändras något på grund av konstitutionella och nationella omständigheter..

I fallet när det inte är menstruation vid 16 års ålder bör vi prata om primär amenoré. Skälen till utvecklingen av detta tillstånd är många - från missbildningar till patologier i centrala nervsystemet.

Det är viktigt att veta att en tjej under två år från början av menstruationsfunktionen kan uppleva olika oregelbundenheter i menstruationscykeln, frekvensen 21 till 35 dagar och den normala varaktigheten för kritiska dagar till 3 till 5 dagar inte alltid fastställs omedelbart. Både förseningar och en förkortning av perioden är möjliga - kroppen vänjer sig vid nya förhållanden. Men sådana misslyckanden bör inte vara närvarande efter två år från början av menarchen..

Orsaker till amenorré

Endast specialist efter minst en lägsta undersökning kan äntligen fastställa varför flickan hade oriktigheter i menstruationscykeln. Men ju förr problemet har fastställts, desto mer troligt är det att lösa det på det mest gynnsamma sättet med möjligheten till ytterligare födelse av friska barn.

Följande fyra grupper av orsaker till amenorré kan särskiljas:

 • Olika typer av funktionsstörningar, som inte alltid är enkla att hantera. Men det viktigaste är att i detta fall finns det inga problem i strukturerna och huvudarbetet för gonaderna och relaterade strukturer.
 • Brott mot hypofysen eller hypotalamus. Det kan vara antingen förvärvade problem eller medfödda.
 • Brott mot utvecklingen av gonader. I detta fall observeras utseendet på en nästan frisk flicka med en allvarlig förändring av hennes genetiska material.
 • Identifiering av missbildningar av könsorganen direkt.

Se videon om symtom och orsaker till amenorré:

Funktionsnedsättning

Speciellt för flickor under bildandet av sexuell funktion beror arbetet i alla organ på hennes livsstil och det erhållna genetiska materialet. Amenorré kan orsakas av följande:

 • Konstitution flickor. Så om en försening av sexuell utveckling observerades hos en av de närmaste släktingarna, både på kvinnliga och manliga linjer, dessutom utan försämrad reproduktionsfunktion och andra avvikelser, observeras också sannolikheten för en liknande hos barnet. Under undersökningen observeras inga avvikelser. I detta fall sker den första menstruationen ofta efter 18 år. Sådana flickor skiljer sig från sina kamrater i viss spädbarn, även om könsorganen utvecklas i enlighet med ålder. Det är alltid primär amenoré hos ungdomar.
 • Mot bakgrund av anorexi. Det är känt att med ett underskott i intaget av näringsämnen försöker kroppen minska alla dess funktioner, inklusive det "reproduktiva" reproduktionssystemet, eftersom det kräver mycket styrka och energi att bära och föda ett friskt barn. Man bör också komma ihåg att fettvävnad är involverad i östrogenens metabolism och dess brist leder utöver olika störningar. Som ett resultat inträffar funktionell amenorré..

Störning av hypofysen och hypotalamus

Hypofysen och hypothalamus utsöndrar ett stort antal aktiva ämnen som reglerar funktionerna i många organ. Vad gäller äggstockarna är dessa gonadotropiner. Hypofysen släpper också prolaktin, som är ansvarig för omvandlingen av bröstkörtlarna under amningen. Brott i bildandet av dessa ämnen och en förändring av känsligheten hos vävnader leder till funktionsfel i menstruationscykeln:

Anledningar till misslyckandetVarför händer det här
hyperprolaktinemiPatologin beror på att det av någon anledning (funktionell eller hypofystumör) finns en ökad hormonbildning. En tjej kanske inte känner några symtom alls, men när amenorré uppstår. Tillståndet är förknippat med det faktum att en ökad nivå av prolaktin förändrar produktionen av gonadotropiner, vilket påverkar äggstockarnas funktion. Dessutom kan hyperprolaktinemi uppstå mot bakgrund av hypotyreos (otillräcklig sköldkörtelfunktion), binjurepatologi och andra sjukdomar.
Kalmans syndromDet kännetecknas av en kombination av amenoré och brist på lukt. Eunukoidfysik (långa armar, hög statur, underutveckling av sexuella egenskaper etc.) märks också. Kalman syndrom är förknippat med en genetisk mutation och är en ärftlig sjukdom.
Adipos-genital dystrofiDet är förknippat med en kränkning av hypothalamus och hypofysen. Som ett resultat, mot bakgrund av okontrollerad fetma, inträffar inte rätt pubertet. Mental utveckling lider inte och är åldersanpassad.
Lawrence Moon syndromDet kännetecknas av ett förseningar i den sexuella utvecklingen, förekomsten av fetma och en minskning av intelligens, liksom en förändring i fundus, en ökning av antalet fingrar på händer och fötter och vissa andra symtom. Ofta åtföljs denna patologi av andra missbildningar av de inre organen, vilket leder till döden i puberteten.

Förändring i det genetiska materialet hos flickor

Det är ofta svårt att märka några avvikelser i det genetiska materialet innan puberteten börjar. Teenorr amenorré blir orsaken till en djupgående undersökning, som ett resultat bestäms patologi. Normalt bör uppsättningen vara XX. Förändringarna kan vara följande:

 • Shereshevsky-Turner syndrom beror på närvaron av endast en X-kromosom. Denna patologi förekommer i en av 2000 - 4000 nyfödda flickor. Samtidigt är en kort tillväxt av flickor, en tjock hals med pterygoidveck karakteristiska. Sexuella tecken är inte uttryckta eller svagt synliga, mjölkkörtlarna utvecklas inte. Detta beror på det faktum att istället för äggstockarna, är endast deras imitation från bindvävnaden närvarande, och följaktligen finns det inga nödvändiga hormoner.
 • Swyer-syndrom och testikelfeminisering kännetecknas av det faktum att en tjej med försening av sexuell utveckling bestäms av yttre tecken, och i studien av genetiskt material, manliga data, d.v.s. XY Men samtidigt finns det inga könshormoner i blodet. Oftast, före pubertetsperioden, bestäms inte patologi på grund av frånvaro av speciella symtom. Efter klargörande av självbestämmande och sensation, är hormonersättningsterapi och ibland kirurgisk ingripande nödvändig.
 • Resistent äggstocksyndrom orsakas av en kraftig minskning av känsligheten hos äggstockarna för hypofysen LH. Detta händer på grund av genmutationer. Som ett resultat har flickor med normal utveckling av de yttre och inre könsorganen menstruationsproblem - primär eller sekundär amenoré i tonåren. Dessa förändringar leder till infertilitet på grund av brist på ägglossning..
 • En defekt i arbetet hos vissa enzymer leder till nedsatt bildning av könshormoner och motsvarande kliniska förändringar. Normalt bildas östrogener av androgener, och om detta inte händer finns det tecken på virilisering - ökad manlig hårväxt, ökad klitoris och andra.
 • Polycystiskt äggstocksyndrom (Stein-Leventhal) leder också till varierande grader av amenoré. Men patologins sanna natur har inte klargjorts. Sjukdomen är mångfacetterad, manifesteras i varierande grad av cystiska förändringar i äggstockarna, hormonell obalans och infertilitet.

Könsdelade missbildningar

Med normal allmän hälsa och god äggstocksfunktion hos flickor kan olika missbildningar av könsorganen observeras i samband med vilken sekundär amenoré observeras. De viktigaste defekterna är förknippade med följande förändringar:

 • Underutveckling av den övre delen av slidan och livmodern. I detta fall tillåter till och med den nedre tredjedelen att leva ett normalt sexliv. Graviditet i sådana fall är endast möjligt med användning av IVF, särskilt surrogacy.
 • Atresia (förträngning och sammandragning) i livmoderhalskanalen, vagina och även med en alltför tät jomfruhinne. I sådana situationer bildas flickans menstruationsblod men kan inte lämna livmodern eller slidan. Månadliga ansamlingar av utsöndringar orsakar dragande smärta i nedre del av buken hos flickor, ibland med en mycket intensiv karaktär. Under undersökningen, inklusive ultraljud, är dessa förändringar tydligt synliga och orsakar inte speciella svårigheter.

Diagnostik

Det är nästan omöjligt att självständigt avgöra varför brott inträffade.

Därför kan endast en specialist äntligen ta reda på problemet efter en grundlig undersökning av flickan. Studiekomplexet innehåller ofta följande:

 • En standardundersökning med bestämning av vikt, höjd, konstitution, närvaro av sekundära sexuella egenskaper etc..
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen, där du kan upptäcka brott i strukturen hos de inre könsorganen.
 • Funktionell studie med bestämning av nivån för olika hormoner i blodet. Se till att bestämma LH, FSH, testosteron, östradiol, kortisol (bildat i binjurarna), progesteron, DHEA, prolaktin, T3 och T4 (syntetiserad i sköldkörteln) och några andra efter bedömning av pediatrisk gynekolog eller endokrinolog..
 • Efter undersökningskomplex kan olika tester med hormoner utföras för att kontrollera om kroppen svarar på dem eller är intakt.
 • I framtiden är det i de flesta fall nödvändigt att utföra en radiografi av skallen, CT eller MRI i hjärnan med misstänkta mikroadenom i hypofysen eller patologin i den turkiska sadeln.
 • Undersökning av fundus misstänker vissa genetiska störningar och hjärntumörer.
 • Det är också nödvändigt att bestämma karyotypen för en flicka för att utesluta kromosomala patologier.

Undersökningsområdet kan utökas beroende på de grundläggande resultaten av testerna efter bedömning av den behandlande läkaren.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om hur du ringer din period. Från det kommer du att lära dig om du behöver orsaka menstruation och om det kan göras, effektiva läkemedel för försening, användning av folkrättsmedel.

Patologi behandling

Behandling av amenorré hos ungdomar beror på orsaken som orsakade den.

Komplex behandling kan i vissa fall återställa menstruationsfunktionen och till och med normalisera reproduktionspotentialen. Men vissa alternativ med genetiska förändringar, en kränkning av utvecklingen av könsorganen kräver ibland allvarliga kirurgiska ingripanden.

De huvudsakliga riktningarna för konservativ behandling är följande:

 • Cyklisk vitaminterapi, såväl som homeopati och växtbaserade produkter. Till exempel används cyklodinon, tidsfaktor, cyklovit och andra. De är särskilt effektiva för funktionella störningar orsakade av stress, näringsförändringar, konstitutionella egenskaper och i närvaro av metabolisk patologi, till exempel med diabetes mellitus, etc..
 • Föräldrar bör organisera de mest bekväma förhållandena för flickans liv: minska vid behov fysisk och mental stress, balansera näring, etc..
 • Beroligande läkemedel, allt från växtbaserade preparat till antidepressiva medel, hjälper till att övervinna funktionella störningar orsakade av anorexi och andra sjukdomar. Det är viktigt för normaliseringen av förhållandet mellan hypofysen, hypothalamus och könsorganens mentala balans. För samma ändamål föreskrivs adaptogener (eleutherococcus, ginseng och liknande).
 • Läkemedel för att stimulera äggstockens egen funktion, till exempel metionin, glutaminsyra och andra.
 • Hormonersättningsterapi förskrivs ofta regelbundet med konventionella orala preventivmedel. Sådan behandling är nödvändig för att simulera menstruationsfunktionen och upprätthålla hälsan med ovariefel eller avvikelser associerade med den.

Amenorré i tonåren är en allvarlig patologi, som du omedelbart måste uppmärksamma och försöka identifiera orsaken till kränkningarna. Ju tidigare behandling påbörjas, desto större är chanserna för maximal social anpassning med genetiska och andra allvarliga defekter. Bevarande eller återställande av reproduktionsfunktionen är tyvärr inte alltid möjlig.

Oligomenorré hos flickor: orsaker, symtom, diagnos, behandling

Ett besök hos en barngynekolog måste göras för förebyggande syften för att undvika utvecklingen av patologi från reproduktionsorganen.

Av särskild vikt är ett besök hos läkaren efter början av menarche. Menstruationscykeln hos flickor kan vara oregelbunden, fläcken är knapp eller riklig. För att utesluta patologi tillhandahåller specialister från Center for Gynekology, reproduktiv och estetisk medicin kvalificerad medicinsk vård.

Varje avvikelse från normen kräver omedelbart samråd med en barngynekolog.

Vad är oligomenorré

Normalt får menstruationscykeln regelbundenhet inom 1 - 1,5 år från menarchen. Den första menstruationen inträffar i åldern 12 - 15 år.

Den vanliga cykeln är uppkomsten av menstruation en gång på 21 - 35 dagar i 3 - 7 dagar.

Ett av de patologiska tillstånd som kan uppstå hos en flicka är oligomenorrhea.

Oligomenorrhea innebär att menstruationscykelns varaktighet förkortas under tre dagar. Antalet blödningar i detta fall kan vara måttligt..

Typer av oligomenorré

Det finns två typer av oligomenorré:

Primär oligomenorré förekommer med menark. Oftast förekommer denna patologi med medfödda missbildningar i reproduktionssystemet, ärftliga sjukdomar eller sjukdomar i hypotalamisk-hypofyssystemet.

Sekundär oligomenorré uppstår efter att flickan har en regelbunden menstruationscykel. Oftast utvecklas patologi på grund av förvärvade sjukdomar i andra organ och system som kan påverka könsorganen.

Orsaker till oligomenorré

Orsakerna till oligomenorré hos flickor skiljer sig från typen av patologiskt tillstånd.

Orsaker till primär oligomenorré

Bland orsakerna som kan leda till uppkomsten av primär oligomenorré är:

 • medfödda missbildningar av livmodern och bilagor;
 • ärftliga patologier;
 • sjukdomar i det hypotalamiska hypofyssystemet av medfödd eller förvärvad natur.

Vid medfödda missbildningar i livmodern åtföljs oligomenorré oftast av en minskning av dess storlek i enlighet med åldersnormen. Samtidigt utvecklas sexuella grader av infantilism på 3 grader beroende på avvikelser från normen.

I den första graden av infantilism är livmodern ett rudimentärt organ. Menstruationerna är knappa eller frånvarande. Med denna typ av patologi är det omöjligt att återställa könsorganen till det normala.

Den andra graden av infantilism kännetecknas av närvaron av ett "barns storlek" av livmodern och utseendet på oligomenorré. Med adekvat behandling kan livmodern växa till normal storlek. Långvarig behandling.

Den tredje graden av infantilism kallas livmoderhypoplasi. I detta fall har livmodern en normal struktur, men en storlek minskad i jämförelse med normen. Ofta förekommer detta tillstånd mot bakgrund av infektionssjukdomar eller under puberteten. Behandlingen gör att du kan uppnå livmodersväxt och botemedel.

Orsaker till sekundär oligomenorrhea

Orsakerna till utvecklingen av sekundär oligomenorré kan vara:

 • försämrad syntes av hormoner från äggstockarna;
 • endokrinopatier, åtföljt av hormonellt misslyckande;
 • metaboliskt syndrom med fetma;
 • otillräcklig kroppsvikt, inklusive på grund av anorexi;
 • svåra stressiga situationer;
 • ökade prolaktinnivåer mot bakgrund av funktionella belastningar;
 • livmoderpatologi, inklusive intrauterin syneki eller stenos i livmoderhalskanalen;
 • skada på hypofysen och hypotalamus av sjukdomar eller skador;
 • samtidiga sjukdomar, inklusive kroniska infektioner;
 • ta mediciner;
 • period efter abort;
 • kirurgiska ingrepp på reproduktionsorganen;
 • plötsliga klimatförändringar.

Ofta är oligomenorrhea en av komponenterna i hypomenstruellt syndrom. Dessutom kan ett patologiskt tillstånd uppstå mot bakgrund av andra sjukdomar i fortplantningsorganen, såsom:

 • livmoderhypoplasi;
 • endometrit;
 • endometrios;
 • PCOS, eller polycystiskt äggstocksyndrom;
 • organiska skador av godartad eller malign natur.

Sällan kan oligomenorré uppstå vid sjukdomar:

 • hematopoietiska organ;
 • av kardiovaskulära systemet.

Symtom på oligomenorré

Det huvudsakliga symptomet på oligomenorré är en minskning av blödningar under menstruationen på mindre än 3 dagar.

Primär patologi inträffar från det ögonblick av den första menstruationen. Den sekundära formen av det patologiska tillståndet inträffar mot bakgrund av regelbundna menstruationscykler.

Vid diagnostisering av en sjukdom ska du dessutom vara uppmärksam på:

 • en kraftig förändring av kroppsvikt, en ökning eller minskning av den;
 • huvudvärk, som är snabb i sin natur;
 • minskad skolprestanda;
 • störd sömn;
 • psykologiska störningar.

Av de ytterligare tecknen med oligomenorré kan följande inträffa:

 • hirsutism, eller ökat hår av manlig typ;
 • acne.

Dessa patologiska förändringar inträffar på grund av överdriven produktion av manliga könshormoner. Överdriven vegetation hos en flicka kan uppträda i ansiktet, bröstkörtlarna, längs den vita linjen i buken, på insidan av låren. I avsaknad av behandling, en förändring i figuren på flickan, som blir lik den manliga.

Om det inte finns någon behandling för patologin, är en minskning av libido och infertilitet möjlig i vuxen ålder.

Diagnos av oligomenorré

Diagnos av oligomenorré inkluderar:

 1. Medicinsk historia.
 2. Allmän inspektion.
 3. Gynekologisk undersökning.
 4. Laboratorieforskningsmetoder.
 5. Instrumentella undersökningsmetoder.

Medicinsk historia

Historien samlas in av en gynekolog inte bara i flickan utan också hos hennes föräldrar.

De får reda på det från mamman:

 • graviditet och förlossningsförhållanden;
 • funktioner för flickans utveckling;
 • förekomsten av samtidiga sjukdomar;
 • utförda kirurgiska ingrepp;
 • barnets psykologiska egenskaper;
 • klagomål.

Flickorna får reda på:

 • klagomål
 • arten av den första menstruationen;
 • menstruationscykel, dess bildning, flödesmönster, varaktighet och regelbundenhet.

För att bestämma avvikelserna är det nödvändigt att ge läkaren en kalender för menstruationscykeln.

Allmän inspektion

Vid en allmän undersökning utvärderar gynekologen följande:

 • antropometriska data;
 • bestämning av BMI eller kroppsmassaindex;
 • graden av utveckling av mjölkkörtlarna;
 • korrespondens mellan kroppshår och kvinnlig typ och dess grad;
 • förekomsten av akne;
 • muskelutveckling.

Varje avvikelse från normen noteras av en specialist.

Gynekologisk undersökning

Gynekologisk undersökning hos flickor utförs på en gynekologisk stol. Skillnaden är att hos flickor utförs rektal peritoneal bimanuell undersökning. Hos flickor som lever sexuellt genomförs en studie av vaginal-bukväggen.

Laboratorieforskningsmetoder

Laboratorieforskningsmetoder inkluderar allmänna blodprover, urintest och special.

Av specialerna har bestämningen av barnets hormonella status fått den största användningen. I detta fall bestäms följande hormoner:

 • progesteron;
 • follikelstimulerande eller FSH;
 • luteinisering, eller LH;
 • prolaktin;
 • östradiol;
 • testosteron.

Instrumentella undersökningsmetoder

Av de instrumentella undersökningsmetoderna för oligomenorré används följande i stor utsträckning:

 • Ultraljud av bäckenorganen med transabdominal åtkomst;
 • om flickan har sex är det möjligt att genomföra en ultraljud med transvaginal åtkomst;
 • MRI
 • Röntgen av skallen.

Vid behov samråd med närstående specialister:

 • endocrinologist;
 • ögonläkare;
 • neurolog;
 • gastroenterologist;
 • psykolog.

Behandling av oligomenorré

Behandling av oligomenorré beror på dess form och utvecklingsorsak. Endast eliminering av orsaken som ledde till utvecklingen av det patologiska tillståndet kan vara ett botemedel.

Oftast kombineras terapi och kombinerar utnämning av olika specialister.

Kombinerad behandling av oligomenorré kan förbättra funktionen i hypothalam-hypofyssystemet, äggstockarna och förbättra blodflödet i bäckenområdet.

Följande typer av behandling för oligomenorré skiljer sig:

 1. livsstilskorrigering;
 2. drogterapi;
 3. fysioterapi;
 4. fysioterapi;
 5. kirurgi.

Livsstilskorrigering

Livsstils korrigering syftar till att minska eller öka tyngdens kroppsvikt. För detta väljer läkaren nödvändigt näringsschema.

En hälsosam livsstil inkluderar korrigering av fysisk aktivitet och ger optimal energibalans..

Drogterapi

Läkemedelsbehandling inkluderar:

Vitaminterapi ger dig möjlighet att ge flickans kropp de nödvändiga näringsämnena, vilket påverkar fördelarna med metabolism och normalisering av kroppsvikt.

Hormonterapi syftar till att normalisera barnets hormonella status. Oftast är hormoner nödvändiga för att eliminera tecken på hypomenstruellt syndrom. För detta ändamål stimuleras ägglossningen..

Under processen med att ta hormonella läkemedel inträffar en imitation av den normala follikulära fasen i cykeln, vilket gör att du kan växa ut endometrium av den erforderliga tjockleken. Behandlingen är i genomsnitt 10 till 12 dagar från att ta läkemedlet varje månad tills kroppen återhämtar sig.

Kirurgi

Vid sekundär amenoré är kirurgiska ingrepp möjliga om detta indikeras. För detta ändamål används radiovågskoagulation av äggstockarna som den mest sparsamma versionen av proceduren.

Prognosen i närvaro av adekvat utvald terapi för oligomenorré är gynnsam.

Om behandlingen är defekt eller otidig, minskas prognoserna för reproduktionsfunktion, befruktning och uppfödning av ett barn kraftigt.

komplikationer

I avsaknad av adekvat behandling kan oligomenorré åtföljas av följande komplikationer från könssystemet:

 • amenorré eller fullständig frånvaro av menstruation;
 • infertilitet;
 • missfall;
 • sjukdomar i reproduktionsorganen: endometrios, ovariecyster, tumörliknande formationer av livmodern.

Förebyggande

Det finns ingen specifik profylax för oligomenorré. För att utesluta utvecklingen av patologi eller identifiera den i ett tidigt skede krävs regelbunden övervakning av en gynekolog.

Efter behandling av patologi är en specialistkonsultation nödvändig 1 gång på 3 månader.

Läkningskriteriet anses vara början av måttlig menstruation som varar mer än 3 dagar åtminstone 1 gång på 40 dagar.

Amenorré hos ungdomar

Amenorré utvecklas som regel hos tonårsflickor och manifesteras oftast i frånvaro av menstruation under flera menstruationscykler. Amenorré hos ungdomar utvecklas oftast på grund av nedsatt funktion i kroppen inom genetikområdet eller den medfödda typen. Det finns två typer av denna sjukdom - primär och sekundär amenoré. Det finns olika skäl för båda sorter som bäst identifieras mellan 12 och 16 år, när amenorré reagerar bra på behandlingen..

Primär amenoré hos ungdomar

Amenorré anses vara primär om menstruationen inte inträffar efter 16 år. Som regel börjar menstruationen i åldern 12 - 13 år och under året blir frekvensen regelbunden. Primär amenorré hos ungdomar manifesteras i frånvaro av menstruation och hormonella störningar, liksom i barnets kroppsform, underutveckling eller brist på bröst, i felaktig hårväxt, etc..

En av orsakerna till amenorré av den första typen är avvikelser i utvecklingen av livmodern. Dessutom växer ofta en tonårsflicka normalt, men en gång i månaden kan hon få smärta i magen.

Amenorré sekundär hos ungdomar

Med sekundär amenoré försvinner menstruationen hos flickor under mer än 6 månader. Det kan finnas många skäl till detta fenomen. Oftast orsakas amenorré av denna typ av stress, ångest etc. Här sker den psykogena naturen hos amenorré. Sekundär amenoré hos ungdomar åtföljs ofta av en klyftig stämning, aggressivitet, orsakslös rädsla etc..

Den andra ganska vanliga orsaken till den långa frånvaron av menstruation hos moderna flickor är önskan om viktminskning och försvagande dieter. I detta fall leder undernäringen till en kränkning av ämnesomsättningen, hypofysens funktion och hypotalamus. Fel i detta system leder till nervös amenorré, vilket är svårt att stoppa. Samtidigt finns det misslyckanden i det mänskliga reproduktionssystemets funktion, som inte alltid kan korrigeras..

Sjukdomar i hypotalamus eller hypofysen

En annan källa till amenorré av den andra typen är sjukdomar i hypothalamus eller hypofysen. Förutom frånvaron av menstruation i kroppen finns det också symtom som orsakas av sjukdomar i det neurohormonala systemet. En ganska vanlig sjukdom i detta fall är Itsenko-Cushings syndrom. Det utvecklas på grund av skador, tumörer och infektioner. I detta fall har tonåriga flickor en ökad nivå av glukokortikoid och manliga hormoner.

Som framgår av ovanstående är konsekvenserna av amenoré ganska allvarliga. Därför är föräldrarnas huvuduppgift under puberteten ett snabbt besök hos gynekologen. Som regel är det i tonåren en chans att korrigera konsekvenserna av denna sjukdom..

Primär amenoré: orsaker, patologier, möjlig behandling

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2019 frågor och svar Inga kommentarer

Början av en kvinnas reproduktiva ålder faller på 9-16 år, det är under denna period som den första menstruationen (menarche) inträffar. För flickor med låg vikt är den första menstruationen 13-14 år gammal, och för deras fulla kamrater tidigare, 9-12. I genomsnitt börjar menarchen 12-13 år. Om flickan är 16 år gammal och det aldrig har förekommit en menstruationsblödning, gör gynekologen en slutsats - primär amenoré. Vad är det och vad jag ska göra härnäst?

Vad är amenorré

Denna latinska term betyder bara frånvaron av menstruation i flera månader. Om flickan aldrig hade dem, pratar de om primär amenoré.

När menstruationen försvann och sedan försvann är detta sekundär amenoré, det är karakteristiskt för gravida kvinnor, ibland ammande mödrar, med vissa sjukdomar, under klimakteriet och klimakteriet. Primär amenoré förekommer hos ungdomar.

Amenorré är inte en sjukdom, det är snarare ett syndrom, ett tecken på hormonell brist i kroppen, orsakad av både normala fysiologiska tillstånd och patologier. De pratar om amenoré om en tjej vid 14 års ålder inte har några tecken på hårighet på pubis, mjölkkörtlarna växer inte.

Om det finns sekundära sexuella egenskaper kommer en behörig läkare att vänta med slutsatser upp till 16 år, särskilt om patientens mamma eller mormor hade liknande problem. Om det vid 16 års ålder fortfarande inte fanns några perioder, ställs diagnosen "primär amenoré".

Orsaker till syndromet

Syndromet förekommer sällan, i motsats till sekundär amenoré, vilket händer med många gynekologiska sjukdomar, kirurgiska ingrepp och systemiska sjukdomar. I detta fall blir förvärvade patologier orsaken. Problemet med medfödda missbildningar är karakteristiskt för syndromet av primär amenoré.

I gynekologisk praxis skiljs följande typer av syndrom:

 • aplasi i slidan eller livmodern;
 • dysgenes av gonader (Shereshevsky-Turner syndrom);
 • hypotalamisk-hypofysstyp.

Orsakerna till primär amenoré är följande:

 • misslyckande med intrauterin utveckling av könsorganen;
 • misslyckande i det endokrina systemets funktion;
 • mental patologi;
 • stel diet;
 • hög fysisk aktivitet.

Det är ofta svårt att självständigt identifiera orsaken till menarchförseningen; hjälp av kvalificerade specialister (gynekologer, endokrinologer, psykiatriker, neuropatologer, terapeuter) krävs.

Utvecklingspatologier

När könsorganen hos barnet bildas i livmodern utvecklas ibland patologier i utgångskanalen:

 • tvärgående vaginalmembran;
 • testikelfeminisering;
 • jomfruhunder utan perforering;
 • vaginal agenes.

Tvärgående vaginalmembran

Vaginalmembranet bildas tillsammans med vagina. Ibland i den normala bildningen inträffar ett oförutsett fel under vilket toppen av slidan inte är separerad från den nedre delen. Som ett resultat leder en sådan anomali till ett brott mot utflödet av menstruationsflödet.

Vanligtvis med denna patologi finns det inga problem från det endokrina systemet, sekundära tecken på sex visas i tid. Det patologiska tillståndet hos membranet i slidan upptäcks lätt vid den första gynekologiska undersökningen.

Behandlingen av primär amenoré i detta fall involverar mindre operationer för resektion av pleus. Efter operationen blir flickans cykel bättre.

Testikelfeminisering

Ett mycket farligare tillstånd är testikelfeminisering, när kroppen inte är känslig för androgener hos barn födda med enskilda yttre tecken på en pojke, men som bildas enligt den kvinnliga typen.

Tonåringen har kvinnliga bröst som växer, det finns en vagina i sin barndom, men livmodern är helt frånvarande. Patienten har testiklar, de migrerar till labia majora eller förblir obesvarade.

För att säkerställa att barnet har ett normalt sexliv bildar kirurger under operationen en ny vagina. Operationen är extremt komplicerad, en sådan patient är karg.

Operforerade jomfruor

Följande utvecklingsanomali kan enkelt fixas. Om det inte finns något hål i jomfruhinnen kallas det icke-perforerat. I det här fallet börjar flickan menarchen i tid, men urladdningen hittar ingen väg ut.

Blod i livmodern och den övre delen av slidan samlas cykliskt, dessa organ sträcker sig gradvis under vätsketrycket. En tonåring klagar över smärta i nedre del av buken och bäckenområdet. Vid den gynekologiska undersökningen märks en utsträckt crimson pleura.

Behandlingen är enkel - pleura öppnas med en skalpell, varefter patienten inte har några problem med reproduktionsfunktionen.

Vaginal agenes

Med vaginal agenes är den nödvändiga delen av reproduktionssystemet helt frånvarande eller är i sin spädbarn. Gynekologen kan misstänka denna diagnos under undersökning, den bekräftas eller avvisas med ultraljud.

Ultraljud visar tydligt att äggstockarna finns med en fullständig eller partiell frånvaro av livmodern och vagina. Det finns ingen kränkning av puberteten, flickan ser ut som sina kamrater. Kirurger kommer att bilda en vagina under operationen, men patienten kommer inte att kunna bära barnet.

Genetiska avvikelser

Primär amenoré är karakteristisk för många medfödda patologier, men gonaddysgenes, kännetecknad av oformade äggstockar, är vanligast. Typisk, ren och blandad dysgenes förekommer..

Typisk dysgenes

Typisk dysgenes upptäcks även vid födseln. Diagnostiserad med svullnad i lymfvävnaden i överkroppen, nacken och benen. När ett barn växer upp kännetecknas han av ett tunnliknande bröst, en kort nacke, en underutvecklad underkäken, tänder och ben deformeras.

Flickans ansikte ser ut som en gammal kvinna, det finns strabismus och prolaps av övre ögonlock. Problem inte bara i utseende, flickan har hjärtfel, blodkärl, utsöndringsorgan.

I en jämn form har barnet kort status, en kort nacke och avvikelser i utvecklingen av leder.

Ren dysgenes

Med ren dysgenes kännetecknas barnet av hög tillväxt och kroppsbyggnad, som liknar utseende som en kastrull. Bröstet är underutvecklat eller inte alls, könsdelarna är små. Det finns inga äggstockar, de är i sin spädbarn. En liknande patologi förekommer hos patienter med en manlig genotyp. Med den kvinnliga genotypen finns det ibland knapp menstruation.

Blandad dysgenes

Med blandad dysgenes utvecklas barnet som en hermafrodit, diagnosen är klar även vid födseln. Barnet har genital patologier, enligt vilka det är omöjligt att entydigt avgöra om det här är en flicka eller en pojke. I framtiden måste patienten bestämma vilket kön han vill tillhöra. Ansiktshår växer i tonåren, röstrånet blir lägre, klitoris växer.

Hårighet förekommer hos kvinnor, men i en svagare form. Brösten är underutvecklade, det finns en liten storlek på livmodern och äggledarna.

Gonad dysgenes involverar hormonbehandling, men de yttre könsorganen är förinställda för att ge patienten egenskaperna hos ett specifikt kön.

I framtiden genomförs hormonersättningsterapi. Med framgångsrik behandling ser patienten frisk ut, leder ett normalt sexliv, men kan inte föda barn.

Endokrin patologi

Grundorsaken till primär amenoré kan vara patologi i det endokrina systemet (hypotalamus och hypofysen). Hypotalamus är den del av hjärnan som ansvarar för funktionen av de endokrina körtlarna och alla organ. Hypofysen är den del av hjärnan som styr bildningen av de flesta hormoner, inklusive könet. I händelse av fel i hypofysen eller hypotalamus uppträder abnormiteter i utvecklingen av reproduktions- och andra system.

Endokrina problem upptäcks inte omedelbart, föräldrar märker gradvis att barnet är bedövat, har otillräcklig kroppsvikt eller fetma och mentala patologier finns. Alla symtom visas inte nödvändigtvis, mycket beror på typen av sjukdom..

Ibland finns det inga problem i barndomen, avvikelser finns i tonåren. Patienten har dystrofi av livmodern och könsorganen, bröstet växer inte. Testresultaten visar östrogen- och gonadotropinbrist. Behandling av endokrina störningar utförs endast i form av ersättningsterapi.

Psyko-emotionella patologier

Moderna tonåringar är benägna att primär amenoré, vilket inte uppstår till följd av fysiologiska orsaker..

Puberteten är ett svårt stadium i en persons liv, särskilt inom den psyko-emotionella sfären. Förändringar i balansen mellan hormoner och nervsystemet leder till en ökning av känslighetsnivån hos flickan, hon har orimliga (enligt vuxna) humörförändringar. Tonåringen blir snabbt tempererad, irriterad, synpunkter på maximalism i livet noteras.

Det tonåriga nervsystemet är under enorm belastning. Situationen förvärras av press från föräldrar, skolor, kamrater och allmänheten. Som ett resultat får barnet kronisk stress och depression..

Amenorré är ett av symptomen på dessa psykologiska tillstånd. Diagnos kräver hjälp av en barnpsykolog. I detta fall behandlas amenorré med lugnande medel och psykoterapeutiska sessioner..

Föräldrarnas beteende spelar en stor roll i återhämtningen, de måste skapa en positiv atmosfär i familjen, prata med sin dotter om ämnen som intresserar henne, försöka öka barnets självkänsla, hjälpa till att hitta sin plats i livet.

Kost och amenoré

Menstruation kan vara frånvarande på grund av en alltför stel kost, som flickan följer efter eget gottfinnande eller av medicinska skäl. Tonårsmiljön är modeorienterad som främjar skönhetsstandarder som inte har något att göra med hälsa.

Bulimia, anorexia och amenorré - dessa farliga förhållanden hotar tonårsflickor som gör allt för att uppnå en imaginär idealfigur.

Otillräcklig viktökning leder till brist på hormonet östrogen, som produceras från fettvävnad. Särskilt värdefullt i detta avseende är ett fett i en kvinnas buk, sidor och bäcken. På grund av fettvävnaden på dessa platser får kvinnofiguren en feminin rundhet. Östrogen främjar tillväxten av det endometriotiska skiktet i livmodern och förbereder det för framtida befruktning och förlossning. Utan östrogen förekommer inte äggmognad, och utan det finns ingen menstruation.

Behandling innebär en balanserad diet och en uppsättning nödvändig vikt. Problemet är att flickan själv vägrar vanligtvis sådan behandling. Tonåringen litar inte på föräldrar och läkare och misstänker dem för avsikt att förstöra hennes figur.

Om detta är situationen måste du ta till psykoterapi för att övertyga barnet om att normal näring är en del av kvinnans hälsa, utan vilken det inte finns något sätt att bli mamma.

Amenorré och träning

Idrottsrekord placeras av tränare, föräldrar, lärare och till och med kamrater som en del av livssucces. Hos viljiga och målmedvetna flickor leder detta ofta till en negativ biverkning - exorbitant fysisk aktivitet leder inte till en harmonisk utveckling av kroppen, utan till en försening i puberteten. Kroppen spenderar energi på att tillhandahålla fysisk aktivitet, lite kvar på utvecklingen av organ.

Sekundära störningar förekommer i det endokrina systemet, särskilt könshormoner. I en kvinnas kropp produceras det övervägande manliga hormonet testosteron överdrivet, och produktionen av kvinnligt östrogen reduceras dramatiskt.

En sådan partiskhet påverkar tjejens utseende, men allt händer så gradvis att föräldrarna för närvarande inte uppmärksammar det.

Som ett resultat har idrottare ofta svårt att bli gravida. Inte en enda post är värd att en kvinna undergräver hennes hälsa för honom.

Föräldrar bör noga övervaka sin dotters fysiska aktivitet för att kunna rådgöra med specialister i tid och minska stress. Det är omöjligt att bara lita på tränarens och idrottsläkarnas kompetens i sådana fall. De är ofta inriktade på rekordprestationer till varje pris, du måste vända dig till ointresserade specialister för en andra åsikt..

Om flickan inte har någon menstruation vid 14 års ålder måste du konsultera en gynekolog. Läkaren kan besluta att vänta till 16 år om det förutom amenorré inte finns några andra tecken på sjukdomen. Ibland måste du vidta brådskande åtgärder fram till operationen.

Högre medicinsk utbildning, specialförlossning och gynekologi, studerade vid Kazan State Medical University. Medförfattare till vetenskapliga publikationer.

Amenorré hos barn

Amenorré avser en kvinnas tillstånd där hon av fysiologiska eller onormala skäl inte har menstruation.

Amenorré hos ett barn är inte en sjukdom som förekommer på egen hand, utan en process som kännetecknar vissa hälsoproblem hos flickor i tonåren. Amenorré hos tonåriga flickor är frånvaron av menstruation, vilket är ett fysiologiskt inslag i varje flickas och kvinnas kropp med en korrekt funktion av kroppen. Det finns flera orsaker till amenoré. Tänk på dem nedan:

 • Genetiska eller medfödda missbildningar hos flickor. De beror på det faktum att fostret bildar fel antal kromosomer och på grund av detta finns det vissa avvikelser i utvecklingen av könsorganen. Vid födelsen kanske detta inte märks omedelbart..
 • Amenorré diagnostiseras i puberteten hos barn. Det kan vara medfödd underutveckling av livmodern eller slidan. Dessutom kan livmodern, äggstockarna eller vagina vara helt frånvarande. Om livmodern har vidhäftningar, eller om det inte finns någon livmoderhals som kopplar den till slidan.
 • Felaktigt arbete i hypofysen eller hepatalamus hos tonårsflickor. Dessa organ producerar kvinnliga könshormoner. Om det inte fungerar korrekt produceras de för mycket, eller mycket få, tvärtom, och på grund av detta kan det finnas brist på livmodersblödning. Fel i hypofysen hos barn kan uppstå på grund av någon form av nervös stress eller psykisk sjukdom. Vid fysisk stress eller med anorexi kan amenorré också uppstå..
 • Polycystisk äggstock hos flickor. Detta är en process där de blir oproportionerligt stora och täckas med en tjock film som förhindrar att ett moget ägg kommer in i äggledaren och startar menstruationen.
 • Äggstocks utmattning eller dysfunktion hos flickor. Som en följd av detta är det en minskning av produktionen av kvinnliga könshormoner.
 • Infektionssjukdomar i könsorganen, till exempel genital tuberkulos.
 • Fel i sköldkörteln, som också producerar hormoner och reglerar arbetet i livmodern och äggstockarna.
 • Sjukdomar i njurarna och binjurarna som utsöndrar manliga könsorgan.

Amenorré är primär, sekundär, iatrogen och falsk. Primär amenoré finns oftast hos barn. Detta är när menstruationen inte inträffar efter 16 år hos en flicka. Sekundär amenoré är när en flickas menstruation försvinner i ett halvt år eller mer. Iatrogen amenorré är när menstruationen avbryts på grund av någon form av kirurgisk ingripande, till exempel om äggstockarna eller livmodern tas bort på grund av cancer tumörer eller någon annan allvarlig sjukdom. Falsk amenoré uppstår om en tjej har några störningar i utvecklingen av könsorganen. Om flickan har för stark fusion av jomfruhinnen.

Beroende på orsaken till frånvaron av menstruation finns det:

 • amenorré på grund av nedsatt hjärnaktivitet. Kallas amenoré av centralt ursprung.
 • äggstocks amenorré.

Det huvudsakliga symptomen på amenorré hos ett barn är bristen på mesenterisk. Som redan nämnts kan detta vara en primär frånvaro, sekundär, till följd av vissa medfödda avvikelser.

Diagnos av amenorré hos ett barn

Amenorré diagnostiseras av flickans föräldrar, när man kontaktar läkare börjar sökningen på grund av avsaknaden av menstruation. Läkaren intervjuar barnet och föräldrarna om klagomål och frågar också om sjukhistorien. Har flickan någonsin haft menstruation i vilken ålder de började, vad var av karaktär. Om de gjorde det, när slutade de då och vad som kan provocera ett misslyckande. Läkaren kommer också att fråga om barnet var sjukt med infektionssjukdomar eller om det var nervnedbrott, anorexi etc. Kanske är amenorré ärftlig. Läkaren kommer också att fråga om flickan lever ett sexuellt liv, om flickan hade en abort eller om hon hade några smittsamma sjukdomar i könsorganen. Följande metoder används också för diagnos:

 • gynekologisk undersökning med en spegel. Läkaren undersöker avvikelser i utvecklingen av tjejens könsorgan.
 • allmän undersökning av hela kroppen, huruvida proportionerna i utvecklingen är korrekta, utvecklingen av bröstkörtlar, typen av hårväxt.
 • blodprov för hormoner.
 • magnetisk resonansbehandling i hjärnan, som visar om det finns några hypofys- eller hjärntumörer.
 • Bekken ultraljud.
 • endoskopisk undersökning. Med hjälp av en speciell enhet sätts en kamera in i hålrummet i buken och livmodern för att få en bild.
 • laparoskopi.
 • hysteroskopi.

För diagnos kan du behöva konsultera en gynekolog-endokrinolog, psykolog eller psykiater, också en neurolog.

komplikationer

Amenorré hos ett barn är full av infertilitet, risken för att utveckla tumörer i livmodern eller äggstockarna. Menstruella oregelbundenheter leder till utveckling av extra-genitala sjukdomar, såsom diabetes mellitus och osteoporos. Amenorré, som uppstår som ett resultat av ett överskott av hormoner, kan orsaka allvarliga inflammatoriska processer, amenorré kan också bli kronisk och orsaka ovariell dysfunktion.

Vad kan du göra

Försena inte med att kontakta en läkare om flickan har amenorré. Tyvärr finns det ingen första hjälpen. Om en flicka under 16 år inte har menstruation bör du kontakta en gynekolog och genomföra en undersökning.

Vad gör läkaren

Efter undersökningen kommer läkaren att förskriva behandling, som kan inkludera följande:

 • hormonterapi, syftar till att normalisera hormonhalter;
 • intag av vitaminkomplex (folsyra, B-vitaminer, vitamin E);
 • kirurgisk behandling, används vid eventuella utvecklingsavvikelser (med fusion av jungfruoljor, brist på livmoderhalsen eller vagina, avlägsnande av tumörer i äggstockarna eller livmodern).

Förebyggande

För att förhindra amenorré hos flickor är det nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog efter 13 år. Medelåldern för menstruationens början är från 11 till 16 år. Om menstruationen är försenad i en månad eller mer eller om de inte är permanent, är cykeln alltid annorlunda, är det bättre att genast gå till gynekologen och ta reda på orsaken till dess frånvaro.

Amenorré hos barn

Amenorré avser en kvinnas tillstånd där hon av fysiologiska eller onormala skäl inte har menstruation.

Amenorré hos ett barn är inte en sjukdom som förekommer på egen hand, utan en process som kännetecknar vissa hälsoproblem hos flickor i tonåren. Amenorré hos tonåriga flickor är frånvaron av menstruation, vilket är ett fysiologiskt inslag i varje flickas och kvinnas kropp med en korrekt funktion av kroppen. Det finns flera orsaker till amenoré. Tänk på dem nedan:

 • Genetiska eller medfödda missbildningar hos flickor. De beror på det faktum att fostret bildar fel antal kromosomer och på grund av detta finns det vissa avvikelser i utvecklingen av könsorganen. Vid födelsen kanske detta inte märks omedelbart..
 • Amenorré diagnostiseras i puberteten hos barn. Det kan vara medfödd underutveckling av livmodern eller slidan. Dessutom kan livmodern, äggstockarna eller vagina vara helt frånvarande. Om livmodern har vidhäftningar, eller om det inte finns någon livmoderhals som kopplar den till slidan.
 • Felaktigt arbete i hypofysen eller hepatalamus hos tonårsflickor. Dessa organ producerar kvinnliga könshormoner. Om det inte fungerar korrekt produceras de för mycket, eller mycket få, tvärtom, och på grund av detta kan det finnas brist på livmodersblödning. Fel i hypofysen hos barn kan uppstå på grund av någon form av nervös stress eller psykisk sjukdom. Vid fysisk stress eller med anorexi kan amenorré också uppstå..
 • Polycystisk äggstock hos flickor. Detta är en process där de blir oproportionerligt stora och täckas med en tjock film som förhindrar att ett moget ägg kommer in i äggledaren och startar menstruationen.
 • Äggstocks utmattning eller dysfunktion hos flickor. Som en följd av detta är det en minskning av produktionen av kvinnliga könshormoner.
 • Infektionssjukdomar i könsorganen, till exempel genital tuberkulos.
 • Fel i sköldkörteln, som också producerar hormoner och reglerar arbetet i livmodern och äggstockarna.
 • Sjukdomar i njurarna och binjurarna som utsöndrar manliga könsorgan.

Amenorré är primär, sekundär, iatrogen och falsk. Primär amenoré finns oftast hos barn. Detta är när menstruationen inte inträffar efter 16 år hos en flicka. Sekundär amenoré är när en flickas menstruation försvinner i ett halvt år eller mer. Iatrogen amenorré är när menstruationen avbryts på grund av någon form av kirurgisk ingripande, till exempel om äggstockarna eller livmodern tas bort på grund av cancer tumörer eller någon annan allvarlig sjukdom. Falsk amenoré uppstår om en tjej har några störningar i utvecklingen av könsorganen. Om flickan har för stark fusion av jomfruhinnen.

Beroende på orsaken till frånvaron av menstruation finns det:

 • amenorré på grund av nedsatt hjärnaktivitet. Kallas amenoré av centralt ursprung.
 • äggstocks amenorré.

Det huvudsakliga symptomen på amenorré hos ett barn är bristen på mesenterisk. Som redan nämnts kan detta vara en primär frånvaro, sekundär, till följd av vissa medfödda avvikelser.

Diagnos av amenorré hos ett barn

Amenorré diagnostiseras av flickans föräldrar, när man kontaktar läkare börjar sökningen på grund av avsaknaden av menstruation. Läkaren intervjuar barnet och föräldrarna om klagomål och frågar också om sjukhistorien. Har flickan någonsin haft menstruation i vilken ålder de började, vad var av karaktär. Om de gjorde det, när slutade de då och vad som kan provocera ett misslyckande. Läkaren kommer också att fråga om barnet var sjukt med infektionssjukdomar eller om det var nervnedbrott, anorexi etc. Kanske är amenorré ärftlig. Läkaren kommer också att fråga om flickan lever ett sexuellt liv, om flickan hade en abort eller om hon hade några smittsamma sjukdomar i könsorganen. Följande metoder används också för diagnos:

 • gynekologisk undersökning med en spegel. Läkaren undersöker avvikelser i utvecklingen av tjejens könsorgan.
 • allmän undersökning av hela kroppen, huruvida proportionerna i utvecklingen är korrekta, utvecklingen av bröstkörtlar, typen av hårväxt.
 • blodprov för hormoner.
 • magnetisk resonansbehandling i hjärnan, som visar om det finns några hypofys- eller hjärntumörer.
 • Bekken ultraljud.
 • endoskopisk undersökning. Med hjälp av en speciell enhet sätts en kamera in i hålrummet i buken och livmodern för att få en bild.
 • laparoskopi.
 • hysteroskopi.

För diagnos kan du behöva konsultera en gynekolog-endokrinolog, psykolog eller psykiater, också en neurolog.

komplikationer

Amenorré hos ett barn är full av infertilitet, risken för att utveckla tumörer i livmodern eller äggstockarna. Menstruella oregelbundenheter leder till utveckling av extra-genitala sjukdomar, såsom diabetes mellitus och osteoporos. Amenorré, som uppstår som ett resultat av ett överskott av hormoner, kan orsaka allvarliga inflammatoriska processer, amenorré kan också bli kronisk och orsaka ovariell dysfunktion.

Vad kan du göra

Försena inte med att kontakta en läkare om flickan har amenorré. Tyvärr finns det ingen första hjälpen. Om en flicka under 16 år inte har menstruation bör du kontakta en gynekolog och genomföra en undersökning.

Vad gör läkaren

Efter undersökningen kommer läkaren att förskriva behandling, som kan inkludera följande:

 • hormonterapi, syftar till att normalisera hormonhalter;
 • intag av vitaminkomplex (folsyra, B-vitaminer, vitamin E);
 • kirurgisk behandling, används vid eventuella utvecklingsavvikelser (med fusion av jungfruoljor, brist på livmoderhalsen eller vagina, avlägsnande av tumörer i äggstockarna eller livmodern).

Förebyggande

För att förhindra amenorré hos flickor är det nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog efter 13 år. Medelåldern för menstruationens början är från 11 till 16 år. Om menstruationen är försenad i en månad eller mer eller om de inte är permanent, är cykeln alltid annorlunda, är det bättre att genast gå till gynekologen och ta reda på orsaken till dess frånvaro.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför går blodproppar ut under menstruationen?

Många kvinnor hittade blodproppar i menstruationen under menstruationen. Dessa blodklumpar kan ha olika storlekar och sticker ut med jämna mellanrum. I vissa fall ser utsläppet ut som bitar med sönderrivet kött, vilket skrämmer kvinnan....

Månadsbrun - när du bör vara uppmärksam på din kropp?

Menstruation är en av manifestationerna av kvinnors reproduktionssystem. Det kännetecknar sig genom komplexa biokemiska och hormonella förändringar som inträffar i kroppen och manifesteras av separationen av blodet i de kvinnliga könsorganen, särskilt livmodern....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....