Normen för luteiniserande hormon hos kvinnor i olika åldrar på cykeldagarna. Orsaker och konsekvenser av avvikelser

Ansvarsfrihet

Hormoner är involverade i alla processer som säkerställer kroppens vitala aktivitet. Brott mot deras produktion förvandlas till en allvarlig störning i kvinnors reproduktiva hälsa. En obalans kan orsaka infertilitet. Ett blodprov för innehållet i dessa ämnen är en av de viktigaste metoderna för att diagnostisera patologier. Det finns en nära relation mellan produktion av äggstockshormoner och hypofysen. Jämförelse av resultaten från analysen för luteiniserande hormon med normala indikatorer bestämmer läkaren taktiken för behandling av olika sjukdomar i kvinnliga reproduktionsorgan..

Funktionerna hos det luteiniserande hormonet i den kvinnliga kroppen

I hypofysen produceras 3 huvudhormoner, på vilka arbetet hos kvinnliga könskörtlar (äggstockar) beror: luteiniserande (LH), follikelstimulerande (FSH) och prolaktin. Var och en av dem spelar sin ledande roll i implementeringen av reproduktionsprocesser i ett visst skede..

FSH reglerar mognaden av folliklar med ett ägg i den första fasen av cykeln. LH och prolaktin spelar en avgörande roll i den andra (luteal), när ägglossning inträffar och befruktning är graviditet möjligt.

Funktionen av luteiniserande hormon är enligt följande:

 • stimulerar början av ägglossning efter mognaden av den dominerande follikeln;
 • deltar i bildandet av corpus luteum i stället för ägget som har lämnat follikeln;
 • reglerar produktionen av progesteron i äggstockarna (ett hormon som hjälper till att bevara ett befruktat ägg och dess fixering i livmodern);
 • menstruationscykelns regelbunden beror på hur mycket produktionen av luteiniserande hormon och FSH är normal.

Normen för innehållet i LH hos kvinnor på olika cykeldagar

Normalt stiger hormonnivån kraftigt i mitten av cykeln, vilket är förknippat med slutet av äggmognad och ägglossningens början. Om en sådan våg inte inträffar betyder det att kvinnans kropp har någon form av patologi, cykeln är anovulatorisk, graviditet är omöjligt.

Om hormonnivån inte sjunker efter ett äggstopp, är detta också onormalt, vilket indikerar att kvinnan har allvarliga endokrina störningar.

LH-normindikatorer i olika perioder av cykeln (tabell)

Menstruation

Normalt innehåll i LH (i internationella enheter - mU / ml)

Corpus luteum fas (luteal)

Om en kvinna använder hormonell preventivmedel, undertrycks LH-produktion, ägglossning inträffar inte. I detta fall överstiger det normala innehållet av luteiniserande hormon inte 8 mU / ml.

Indikatorerna påverkas av de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen, inklusive ärftliga. Hos vissa kvinnor kan hormonnivån i follikelfasen nå 3-14 mU / l, under ägglossningen upp till 24-150 mU / l, och i lutealfasen upp till 2-18 mU / l.

Som framgår av tabellen är innehållet av luteiniserande hormon i blodet i den första och sista fasen nästan detsamma. En kraftig ökning i LH-produktion under ägglossningen stimulerar bildandet av en corpus luteum som producerar progesteron, och därefter sjunker nivån av LH.

LH hos kvinnor i olika åldrar (tabell)

Blodnivån för luteiniserande hormon hos kvinnor beror inte bara på cykeln. Indikatorn ändras med åldern, eftersom äggstockarna och deras hormonbildande förmåga under hela livet är varierande.

Åldersperiod

Det normala innehållet i LH, honung / ml

Över 18 år (fram till slutet av klimakteriet)

Video: LH: s roll i en kvinnas kropp. Hur man klarar analysen

Anledningar till avvikelser

Avvikelser indikerar inte alltid närvaron av en kvinnas sjukdom. De kan vara tillfälliga, uppstå som ett resultat av stress, en förändring i kosten eller ta vissa mediciner. Men orsaken till ihållande avvikelser är vanligtvis patologier i organarbetet.

Låg luteiniserande hormon

Orsaken till minskningen av LH-nivåerna kan vara graviditet eller lågt hemoglobin i blodet. Det kommer också att vara lågt om analysen genomfördes i början eller slutet av cykeln..

En betydande ökning av kroppsvikt kan bidra till en minskning av dess produktion. En sådan avvikelse observeras om kroppen konstant utsätts för kraftig fysisk ansträngning, ett tillstånd av nervnedbrott eller depression observeras. I detta fall förekommer ofta amenorré, vilket påverkar produktionen av hormoner negativt.

Nivån av LH sänks hos de som är skyddade från graviditet eller behandlas med hormonella läkemedel som undertrycker ägglossningen. Överträdelsen inträffar efter operation på könsorganen, sjukdomar i hypofysen eller sköldkörteln.

Ibland finns det en ökad produktion av prolaktin i hypofysen. Samtidigt förändras förhållandet mellan hormoner och nivån av luteiniserande hormon hos kvinnor är låg. LH är lägre än normalt om en kvinna röker eller ständigt dricker alkohol.

Hos ungdomar är konsekvenserna av brist på LH i kroppen den sena början av puberteten, frånvaron av menstruation upp till 16 år och avmattningen i tillväxten och utvecklingen av yttre sexuella egenskaper. Därefter kan sådana avvikelser påverka förmågan att bli gravid. Ibland är orsakerna till avvikelser genetiska sjukdomar (som till exempel hyperandrogenism - ett överskott av manliga könshormoner i en flickas kropp), medfödda utvecklingspatologier och även fetma.

Under graviditeten ökar produktionen av prolaktin, som är nödvändig för att förbereda bröstkörtlarna för amning, avsevärt. Detta minskar produktionen av de återstående hypofyshormonerna. Under denna period ökar östrogennivån kraftigt, vilket säkerställer fostrets tillväxt och utveckling. Detta är också orsaken till att produktionen av LH och FSH försvagades. Om nivån på LH är hög, kan det leda till missfall eller onormal utveckling av fostret..

Förhöjd LH

En ökad nivå av hormonet observeras i mitten av menstruationscykeln, liksom i närvaro av följande patologier:

 • endometrios;
 • tumörsjukdomar i hypofysen;
 • polycystisk äggstock;
 • början av klimakteriet;
 • för tidig utmattning av äggstockarna;
 • metaboliska störningar i kroppen.

Överdriven LH-produktion bidrar till svält och stress..

Med klimakteriet är nivån på detta hormon i kroppen mycket högre än i andra perioder av livet. Som ett resultat uppträder karakteristiska åkommor och sjukdomar. Ökningen i LH-koncentrationen förklaras av en kraftig minskning av produktionen av östrogen i äggstockarna.

Den sänkta nivån av hormonet i blodet under denna period är en onormalitet och indikerar uppkomsten av hyperestrogeni. Konsekvensen kan vara utvecklingen av endometrios, östrogenberoende tumörer i livmodern och bröstkörtlarna.

I vilka fall utförs en analys på PH

Analys för innehållet av luteiniserande hormon föreskrivs i följande fall:

 • kvinnan har oregelbundna perioder, de kommer med långa förseningar eller försvinner helt;
 • graviditet avbryts upprepade gånger;
 • det finns inga månatliga och externa sexuella egenskaper hos en flicka äldre än 15 år;
 • hårtillväxt på kroppen som inte är karakteristiskt för kvinnor observeras;
 • blödning inträffar mellan menstruationen;
 • infertilitet observeras.

Mätning av nivån av LH i blodet vid olika perioder av cykeln utförs för att bestämma tidpunkten för början av ägglossningen eller närvaron av anovulatorisk cykel. Denna analys är särskilt relevant vid behandling av infertilitet och före IVF. Det utförs upprepade gånger under graviditeten..

Blod för analys tas från en tom mageven. Förberedelserna består i att vägra stark fysisk ansträngning och känslomässig vila i samband med studien. Analysen utförs flera gånger under hela cykeln.

LH-justering

För att normalisera nivån av luteiniserande hormon hos kvinnor utförs läkemedelsbehandling eller kirurgisk behandling av sjukdomar som leder till ett fel. Innehållet i LH regleras av läkemedel som undertrycker produktionen av östrogen i äggstockarna, liksom medel för att stimulera ägglossningen, reglera produktionen av hypofyshormoner och sköldkörteln..

Hormonnivån normaliseras efter behandling av endometrios, kirurgiskt avlägsnande av tumörer och cystor i äggstockarna, hypofysadenom. Efter operationen utförs hormonbehandling i flera månader för att förhindra återfall av sjukdomen. Ofta leder behandling till återställande av cykeln och eliminering av infertilitet.

Luteiniserande hormon (LH)

Luteiniserande hormon (LH) är ett gonadotropiskt hormon i den främre hypofysen som stimulerar utsöndring av könshormoner (östrogen och progesteron) hos män och kvinnor.

Glykoprotein Gonadotropin, Luteotropin.

LH, luteiniserande hormon, ICSH, interstitiell cellstimulerande hormon.

Detekteringsområde: 0,1 - 200 mIU / ml.

mIU / ml (internationell milliliter per milliliter).

Vilket biomaterial kan användas för forskning?

Hur man förbereder sig för studien?

 1. Ät inte i 2-3 timmar innan testet, du kan dricka rent stille vatten.
 2. Sluta ta steroid- och sköldkörtelhormoner 48 timmar före studien (enligt överenskommelse med läkaren).
 3. Eliminera fysisk och emotionell stress 24 timmar före studien..
 4. Rök inte i 3 timmar före studien.

Studieöversikt

Luteiniserande hormon (LH) är ett gonadotropiskt peptidhormon i den främre hypofysen som stimulerar utsöndring av könshormoner (östrogen och progesteron) hos män och kvinnor. Hos män påverkar LH testikulära Leydig-celler, aktiverar testosteronsyntes hos dem, hos kvinnor, på äggstocksmembranet och corpus luteum, stimulerar ägglossningen och aktiverar syntesen av östrogen och progesteron i äggstockscellerna. I mitten av menstruationscykeln observeras en ökning av nivån av LH, som föregås (under 12 timmar) av den ömtåliga toppen av östradiol. Ägglossning sker 12-20 timmar efter att ha uppnått den maximala koncentrationen av LH.

Vad används studien för??

 • För att utvärdera reproduktionssystemets funktionella tillstånd.
 • För diagnos av infertilitet.

När en studie är planerad?

 • Med kvinnlig och manlig infertilitet.
 • Med för tidig pubertet.
 • När man genomför hormonbehandling för att inducera ägglossning.

Vad betyder resultaten??

 • För män: 1,7 - 8,6 mIU / ml.
 • För kvinnor

Cykelfas

Referensvärden

Menstruation (dag 1-6)

Follikulin (proliferativ) (3-14: e dagen)

Ägglossning (13-15: e dagen)

Luteal (dag 15 - början av menstruationen)

Anledningar till en ökning av LH

 • Dysfunktion i hypofysen (inklusive hyperpituitarism).
 • amenorré.
 • Primär könsdysfunktion.
 • Polycystiskt ovariesyndrom.
 • Klomifen, naloxon, spironolakton och antikonvulsiva medel.
 • Ärftliga kromosomsjukdomar i kön (Shereshevsky-Turner syndrom, Klinefelter syndrom).
 • Klimakteriet.
 • Tumörer i testiklarna eller hypofysen.
 • För tidigt pubertetssyndrom.

Orsaker till minskning av LH

 • Sekundär insufficiens eller tumörer i gonaderna.
 • Hypotalamus och hypofysdysfunktion (hypopituitarism).
 • Galactorrhea Amenorrhea syndrom.
 • anovulation.
 • Isolerad gonadotropisk hormonbrist förknippad med anosmi och hyposmi (Kallman syndrom).
 • Isolerad luteiniserande hormonbrist.
 • Med vissa mediciner (progesteron, megestrol, digoxin, fenotiazin, stora doser av östrogen).
 • Gonadatrofi hos män efter inflammation i testiklarna på grund av kusma, gonorré, brucellos.
 • Anorexia nervosa.
 • Tillväxt och sexuell fördröjningssyndrom.
 • Svår stress eller sjukdom.

Vad kan påverka resultatet?

Genomföra radioisotopstudier mindre än sju dagar före studien, med vissa mediciner.

LH (luteiniserande hormon)

Du kan lägga till fler tester i beställningen inom 7 dagar

Luteiniserande hormon (LH) - produceras i hypofysen, reglerar syntesen av könshormoner. Bestämning av nivån av LH används för att bedöma reproduktionsorganens funktion (äggstockar eller testiklar), för att bedöma hypofysens funktion, i en omfattande undersökning av nedsatt fertilitet.

I vilka fall föreskrivs det vanligtvis att bestämma nivån på LH?

I kvinnor bestäms vanligtvis nivån av luteiniserande hormon för menstruations oregelbundenheter, med möjlig infertilitet, för att spåra ägglossning. Traditionellt brukar det förskrivas en analys för LH tillsammans med en analys för FSH (follikelstimulerande hormon).

LH-analys hos män föreskrivs för möjlig infertilitet, med en avslöjad patologi i spermogrammet, om det finns tecken på testosteronbrist.

Hos barn kan testet användas för att bedöma tidig (för tidig) eller försenad pubertet. En annan anledning till analys för könshormoner, inklusive LH, är misstanken om patologi hos hypofysen eller gonaderna (äggstockar eller testiklar).

Vad bestäms exakt i analysprocessen?

Humant luteiniserande hormon (LH, lutropin) är en proteinförening som består av två olika underenheter: alfa och beta. LH-alfenheten är mycket lik de analoga α-underenheterna för andra hormoner: FSH, TSH och hCG. Men beta-subenheter av dessa biologiska ämnen är olika. Nivån av LH i blodet bestäms exakt av koncentrationen av beta-subenheten.

Vad betyder testresultaten??

Hos kvinnor med en regelbunden menstruationscykel finns det vissa fluktuationer i hormonnivån; det erhållna LH-resultatet ska utvärderas beroende på cykelns fas. Innan ägglossningen ökar koncentrationen av LH. Under perioden av klimakteriet, tillsammans med en minskning av östrogennivåerna, ökar koncentrationen av FSH och LH i blodet.

Hos män är LH: s huvudroll att stimulera produktionen av testosteron av Leydig-celler. LH är involverat i regleringen av spermatogenes. Testosteron påverkar frisättningen av LH genom principen om negativ feedback, så om testosteronnivån är låg och det inte finns några dysfunktioner i hypofysen kommer LH att höjas.

Typisk testvarighet

Vanligtvis kan resultatet av analysen av LH erhållas inom 1-2 dagar

Behöver jag speciell förberedelse för analys??

Specialutbildning krävs inte. Du kan läsa mer om leveransvillkoren i avsnittet "Förberedelse". Kvinnor gör traditionellt en analys i 3-5 dagar av menstruationscykeln, såvida inte läkaren har föreskrivit något annat.

Referensgränser, mIU / ml:
Ålder kvinnor män
från 4 dagar: mindre än 2,41 0,19-3,81
från 3 månader: mindre än 1,19 mindre än 2,89
från 1 år: mindre än 0,33 mindre än 0,33
från 10 år: mindre än 4,34 mindre än 4,34
från 13 år gammal: 0,37-6,52 mindre än 4,11
från 15 år: mindre än 13,08 0,79-4,76
från 17 år till 19 år: mindre än 8,38 0,94-7,1

Friska män över 19 år: 0.57-12.07

Kvinnor med en normal menstruationscykel:
Follikelfas: 1.80-11.78
Mittcykel: 7.59-89.08
Luteal fas: 0.56-14.00

Kvinnor efter menopaus som inte får HRT: 5.16-61.99

Luteiniserande hormon (luteiniserande hormon)

Servicekostnad:500 gnugga. * 1000 gnugga. Beställ snabbt
Utföringsperiod:upp till 1 cd 3-5 timmar **
 • Hormonstatus (hane) 1900 gnugga. Programmet inkluderar en minimal uppsättning studier av blodhormoner för att bestämma manlig fertilitet (dvs fertilitet), vilket gör att du kan bedöma de processer som sker på alla nivåer av en mans hormonella system. För djupgående. 123 Beställning
 • Hormonell status (kvinna) 2855 gnugga. Det är lämpligt att förskriva detta program i den första (follikulära) fasen av menstruationscykeln (3-5 dagar av cykeln), såvida inte läkaren har föreskrivit något annat. Komplexet rekommenderas för kvinnor med menstruations oregelbundenhet, infertilitet, hirsutism (överdriven tillväxt. 123 Order
 • Hormonstatus (i klimakteriet) 2390 rubel. Menopaus - den fysiologiska perioden i en kvinnas liv; kännetecknas av en gradvis minskning och sedan "stänga av" funktionen av äggstockarna. Det resulterande tillståndet av hypergonadotropisk hypogonadism (främst östrogenbrist) kan c. 123 Beställning
 • Hyperandrogenism (hos kvinnor) 2440 gnugga. Hyperandrogenism är ett kliniskt syndrom som kombinerar de mest typiska kliniska manifestationerna av ett överskott av androgener (manliga hormoner) i perifert blod och / eller en ökning av deras aktivitet. Symtom på hyperandrogenism inkluderar skador på hårsäckarna och talgkörtlarna (akne. 123 Order
 • Förväntande mamma (utökad) 18520 gnugga. 123 Beställning
 • Hormonstatus kvinna (inkluderar progesteron) 3340 rubel. Denna uppsättning studier rekommenderas att utses i den första (follikulära) fasen av menstruationscykeln (3-5 dagar av cykeln), såvida inte läkaren har föreskrivit något annat. Komplexet rekommenderas för kvinnor med menstruations oregelbundenhet, infertilitet, hirsutism (överdrivet. 123 Order
 • Premiumklass (för kvinnor över 30 år) - I 42810 gnugga. Detta program är en del av en omfattande laboratorieundersökning utformad för kvinnor över 30 år för att upptäcka störningar i olika organ och system i kroppen, främst kännetecknande för denna ålder. 123 Beställning
 • Premiumklass (för män 30+) 37 990 rubel. 123 Beställning
 • Premiumklass (kvinnor 50+) 49 035 gnugga. Detta program är en omfattande laboratorieundersökning avsedd för kvinnor över 50 år för att identifiera störningar i olika organ och system i kroppen, främst kännetecknande för denna åldersgrupp: allmän analys. 123 Beställning
 • Premiumklass (för män 50+) 54 085 gnugga. Detta program är en omfattande laboratorieundersökning utformad för män över 50 år för att identifiera störningar i olika organ och system i kroppen, främst kännetecknande för denna åldersgrupp: allmän analys. 123 Beställning
Beställ snabbt Som en del av komplexet, billigare. Med den här tjänsten, beställDen angivna perioden inkluderar inte dagen för biomaterialet

Blod tas på tom mage (minst 8 och högst 14 timmars fasta). Du kan dricka vatten utan gas. Blodprovning rekommenderas på morgonen 8.00 - 12.00, för kvinnor - på 3-5 dagar av menstruationscykeln, såvida inget annat anges av den behandlande läkaren. Inför studien är det nödvändigt att utesluta sportträning, stress och överbelastning av mat. Omedelbart innan han tar blod bör patienten vara i vila i minst 10 - 15 minuter.

Forskningsmetod: IHLA

Luteiniserande hormon (Luteiniserande hormon, LH) produceras av cellerna i den främre hypofysen. Under påverkan av LH inträffar syntesen av könshormoner: östrogen (östron, östradiol), progesteron, testosteron. Hos kvinnor når LH sin maximala koncentration 12-24 timmar före ägglossningen och upprätthålls under hela dagen. LH-nivåer korrelerar negativt med innehållet av könshormoner i blodet: LH-koncentrationen minskas under graviditet, ökas hos kvinnor under klimakteriet och hos män över 65 år. LH-test hos kvinnor i reproduktiv ålder rekommenderas i 3-5 dagar av cykeln, om inte läkaren har föreskrivit något annat.

INDIKATIONER FÖR FORSKNING:

 • Dysfunktion i hypofysen,
 • Bedömning av kroppens reproduktionssystem,
 • hirsutism,
 • Missfall,
 • endometrios.

TOLKNING AV RESULTAT:

Referensvärden (normalternativ):

 • falla fas: 1,80–11,78
 • ovul. topp: 7,59–89,08
 • våldsam. fas: 0,56-14,00
 • klimakteriet (utan HRT): 5.16–61.99
ReferensvärdenEnheter
ÅldersårMänKvinnor
4 dagar - 3 månader170,57-12,07

Öka värdenaMinskning i värden
 • Gonadotropin-producerande hypofystumör
 • Primär könsbrist hos män och kvinnor
 • Klimakteriet
 • Läkemedel (klomifen)
 • Nedsatt hypofys- och / eller hypothalamusfunktion (hypogonadism)
 • Hyperprolaktinemi med tumörursprung
 • Anorexia nervosa
 • Kalmans syndrom
 • Sheena syndrom

Vi riktar er uppmärksamhet på det faktum att tolkningen av forskningsresultaten, diagnosen och utnämningen av behandlingen i enlighet med Federal Law Federal Law No. 323 “On the Basics of Protection of Citizens in the Russian Federation”, måste utföras av en läkare med relevant specialisering..

"[" serv_cost "] => string (3)" 500 "[" cito_price "] => string (4)" 1000 "[" parent "] => string (2)" 22 "[10] => string ( 1) "1" ["limit"] => NULL ["bmats"] => matris (1) < [0]=>matris (3) < ["cito"]=>string (1) "Y" ["own_bmat"] => string (2) "12" ["name"] => string (31) "Blood (serum)" >> ["add"] => array (23) ) < [0]=>matris (2) < ["url"]=>string (39) "follikulostimulirujushhij-gormon_060002" ["name"] => string (88) "Follikelstimulerande hormon" >> [1] => matris (2) < ["url"]=>string (26) "estradiol-estradiol_060003" ["name"] => string (30) "Estradiol (Estradiol)"> [2] => matris (2) < ["url"]=>string (16) "prolaktin_060004" ["name"] => string (30) "Prolactin (Prolactin)"> [3] => matris (2) < ["url"]=>sträng (29) "17-gidroksiprogesteron_060006" ["name"] => sträng (62) "17-hydroxyprogesteron (17-OH-progesteron)"> [4] => matris (2) < ["url"]=>string (27) "anti-mullerov-gormon_060007" ["name"] => string (63) "Anti-Mullerian hormon" >> [5] => matris (2) < ["url"]=>string (16) "ingibin-v_060008" ["name"] => string (28) "Inhibin B (Inhibin B)"> [6] => matris (2) < ["url"]=>string (35) "degidroepiandrosteron-sulfat_060201" ["name"] => string (90) "Dehydroepiandrosteronsulfat"> [7] => matris (2) < ["url"]=>string (26) "testosteron-obshhij_060202" ["name"] => string (37) "Testosteron (Testosteron)"> [8] => matris (2) < ["url"]=>string (45) "globulin-svazyvajushhij-polovoj-gormon_060204" ["name"] => string (99) "Sexhormonbindande globulin" >> [9] => matris (2) < ["url"]=>sträng (54) "tireotropnyj-gormon-sköldkörtel-stimulerande-hormon_060305" ["name"] => string (67) "Sköldkörtelstimulerande hormon (sköldkörtelstimuleringshormon)"> [10] => matris (2) < ["url"]=>string (68) "antitela-k-tireoperoksidaze-thyroid-peroxidase-autoantikroppar_060702" ["name"] => string (121) "Antikroppar mot thyroperoxidase (Anti-TPO) Ig G, kvantifiering"> [11] => array (2) < ["url"]=>string (53) "prostaticheskij-specificicheskij-antigen-obshhij_070001" ["name"] => string (115) "Prostate-Specific Antigen total" "> [12] => array (2) < ["url"]=>string (62) "prostaticheskij-specificheskij-antigen-obshhijsvobodnyj_070002" ["name"] => string (178) "Prostataspecifikt antigen gratis / totalt. Beräkning av förhållandet"> [13] => matris (2) < ["url"]=>string (45) "rakovyj-antigen-125-cancer-antigen-125_070006" ["name"] => string (62) "CA 125 (Cancer Antigen 125, Cancer Antigen 125)"> [14] => array (2 ) < ["url"]=>string (52) "sekretornyj-belok-4-epididimisa-cheloveka-he4_070014" ["name"] => string (110) "HE 4 (Human Epididymis protein 4 secretion, Human epididymis protein 4)"> [15] => matris (2) < ["url"]=>sträng (93) "25-oh-vitamin-d-25-gidroksivitamin-d-25-gidroskikalciferol-25-hydroxyvitamin-d-25-on-d_080006" ["name"] => sträng (44) "25-OH vitamin D (25-hydroxyvitamin D) "> [16] => matris (2) < ["url"]=>string (61) "diagnostika-funkcii-shhitovidnoj-zhelezy-rasshirennaja_300005" ["name"] => string (96) "Diagnos av sköldkörtelfunktionen (avancerad)"> [17] => matris (2) < ["url"]=>string (34) "gormonalnyj-status-muzhskoj_300013" ["name"] => string (54) "Hormonal status (male)"> [18] => array (2) < ["url"]=>sträng (30) "diagnostika-osteoporoza_300029" ["name"] => sträng (45) "Diagnostisering av osteoporos"> [19] => matris (2) < ["url"]=>string (74) "risk-obnaruzhenija-epitelialnoj-karcinomy-jaichnikov-v-premenopauze_300062" ["name"] => string (122) "Risk för att upptäcka epitelkarcinom i äggstockarna i premenopaus"> [20] => matris (2) < ["url"]=>string (75) "risk-obnaruzhenija-epitelialnoj-karcinomy-jaichnikov-v-postmenopauze_300063" ["name"] => string (124) "Risken för att upptäcka epitelcancer i äggstockarna hos postmenopausala kvinnor"> [21] => matris (2) < ["url"]=>string (37) "gormonalnyj-status-v-menopauze_300105" ["name"] => string (61) "Hormonal status (i klimakteriet)"> [22] => matris (2) < ["url"]=>string (34) "gormonalnyj-status-zhenskij_300132" ["name"] => string (94) "hormonell kvinnlig status (inkluderar progesteron)" >> ["inom"] => matris (10) < [0]=>matris (5) < ["url"]=>string (34) "gormonalnyj-status-muzhskoj_300013" ["name"] => string (54) "Hormonal status (male)" ["serv_cost"] => string (4) "1900" ["opisanie"] => sträng (1305) "

Programmet inkluderar en minimal uppsättning studier av blodhormoner för att bestämma manlig fertilitet (dvs fertilitet), vilket gör att du kan bedöma de processer som sker på alla nivåer av en mans hormonella system. För en djupgående undersökning rekommenderas det att man tar ett spermogram.

Vi uppmärksammar på det faktum att tolkningen av forskningsresultaten, diagnosen och utnämningen av behandlingen i enlighet med Federal Law Federal Law No. 323 "On the Basics of Protection of Citizens Health in the Russian Federation", måste utföras av en läkare med motsvarande specialisering.

"[" catalog_code "] => string (6)" 300013 "> [1] => matris (5) < ["url"]=>string (27) "gormonalnyj-status-zhenskij" ["name"] => string (54) "Hormonal status (woman)" ["serv_cost"] => string (4) "2855" ["opisanie"] => sträng (1252) "

Det är lämpligt att förskriva detta program i den första (follikulära) fasen av menstruationscykeln (3-5 dagar av cykeln), såvida inte läkaren har föreskrivit något annat. Komplexet rekommenderas för kvinnor med menstruations oregelbundenhet, infertilitet, hirsutism (överdriven hårväxt), övervikt, akne, tar preventivmedel och andra tillstånd.

UPPMÄRKSAMHET! Hos kvinnor i reproduktiv ålder och före början av klimakteriet påverkar fysiologiska faktorer som är förknippade med menstruationscykelens resultat, därför måste du, vid undersökning av könshormoner, berätta för registraren dagen för menstruationscykeln eller graviditetsåldern.

"[" catalog_code "] => string (6)" 300014 "> [2] => matris (5) < ["url"]=>string (37) "gormonalnyj-status-v-menopauze_300105" ["name"] => string (61) "Hormonal status (i klimakteriet)" ["serv_cost"] => string (4) "2390" ["opisanie" ] => sträng (2393) "

Menopaus - den fysiologiska perioden i en kvinnas liv; kännetecknas av en gradvis minskning och sedan "stänga av" funktionen av äggstockarna. Det resulterande tillståndet av hypergonadotropisk hypogonadism (främst östrogenbrist) kan åtföljas av en förändring eller kränkning av utsöndring av neurohormoner, skada på målorgan. Tidiga symptom på klimakteriet: värmevallningar, frossa, överdriven svettning, huvudvärk, irritabilitet etc. 1-3 år efter början av klimakteriet, urogenitala störningar, torr hud, spröda naglar, håravfall. De sena manifestationerna inkluderar postmenopausalt metaboliskt syndrom (ateroskleros, arteriell hypertoni, insulinresistens). Under perimenopaus och postmenopaus uppstår också dysfunktionell uterinblödning

Detta program är indicerat för kvinnor under klimakteriet för att ta reda på orsaken till kränkningar.

Vi uppmärksammar på det faktum att tolkningen av forskningsresultaten, diagnosen och utnämningen av behandlingen i enlighet med Federal Law Federal Law No. 323 "On the Basics of Protection of Citizens Health in the Russian Federation", måste utföras av en läkare med motsvarande specialisering.

"[" catalog_code "] => string (6)" 300105 "> [3] => matris (5) < ["url"]=>string (35) "giperandrogenija-u-zhenshhin_300106" ["name"] => string (48) "Hyperandrogenism (hos kvinnor)" ["serv_cost"] => string (4) "2440" ["opisanie"] => sträng (2062) "

Hyperandrogenism är ett kliniskt syndrom som kombinerar de mest typiska kliniska manifestationerna av ett överskott av androgener (manliga hormoner) i perifert blod och / eller en ökning av deras aktivitet. Symtom på hyperandrogenism inkluderar skador på hårsäckarna och talgkörtlarna (akne, seborré, hirsutism (överdriven hårväxt)), reproduktionsstörningar (menstruella oregelbundenheter, infertilitet). Med ett betydande överskott av androgener, virilism symtom visas, dvs manliga funktioner: rösten förändras, muskelmassa ökar, bröstkörtlar minskar, etc..

Programmet indikeras i närvaro av viriliseringssymptom (bevarande av akne hos kvinnor över 20 år, alopecia i frontala och parietala regioner, hirsutism, hypertlasi i bröstkörtlar, menstrual oregelbundenhet, etc.).

Vi riktar er uppmärksamhet på det faktum att tolkningen av forskningsresultaten, diagnosen och utnämningen av behandlingen i enlighet med Federal Law Federal Law No. 323 “On the Basics of Protection of Citizens in the Russian Federation”, måste utföras av en läkare med motsvarande specialisering.

"[" catalog_code "] => string (6)" 300106 "> [4] => matris (5) < ["url"]=>string (46) "budushhaja-mama-rasshirennaja-programma-300126" ["name"] => string (48) "Expectant Mother (Extended)" ["serv_cost"] => string (5) "18520" ["opisanie "] => string (0)" "[" catalog_code "] => string (6)" 300126 "> [5] => matris (5) < ["url"]=>string (34) "gormonalnyj-status-zhenskij_300132" ["name"] => string (94) "hormonell kvinnlig status (inkluderar progesteron)" ["serv_cost"] => string (4) "3340" ["opisanie"] => string (1897) "

Denna uppsättning studier rekommenderas att utses i den första (follikulära) fasen av menstruationscykeln (3-5 dagar av cykeln), såvida inte läkaren har föreskrivit något annat. Komplexet rekommenderas för kvinnor med menstruations oregelbundenhet, infertilitet, hirsutism (överdriven hårväxt), övervikt, akne, tar preventivmedel och andra tillstånd.

UPPMÄRKSAMHET! Hos kvinnor i reproduktiv ålder och före början av klimakteriet påverkar fysiologiska faktorer som är förknippade med menstruationscykelens resultat, därför måste du, vid undersökning av könshormoner, berätta för registraren dagen för menstruationscykeln eller graviditetsåldern.

Vi riktar er uppmärksamhet på det faktum att tolkningen av forskningsresultaten, diagnosen och utnämningen av behandlingen i enlighet med Federal Law Federal Law No. 323 “On the Basics of Protection of Citizens in the Russian Federation”, måste utföras av en läkare med motsvarande specialisering.

"[" catalog_code "] => string (6)" 300132 "> [6] => matris (5) < ["url"]=>string (46) "premium - klass-dla-zhenshhin-30-chast-1-300142" ["name"] => string (55) "Premium-klass (för kvinnor 30+) - I" ["serv_cost" ] => string (5) "42810" ["opisanie"] => string (2303) "

Detta program är en del av en omfattande laboratorieundersökning utformad för kvinnor över 30 år för att identifiera störningar i olika organ och kroppssystem, huvudsakligen karakteristiska för denna åldersgrupp: allmän blodtest, biokemiska markörer för inflammation, diagnos av leverfunktion, hjärt-kärlsjukdomar system, njurar, sköldkörtel, mage, bukspottkörtel, tarmar, typ 2-diabetes mellitus, risken för att utveckla åderförkalkning, studier av könshormoner, bedömning av status för olika vitaminer, bedömning av immunsystemets tillstånd i allergiska sjukdomar, parasitiska sjukdomar, tumörmarkörer genetisk predisposition för komplikationer vid graviditet, trombos, bröst- och äggstockscancer.

Indikationer för studiens syfte:

 • utvidgad förebyggande undersökning av kvinnor över 30 år.

Vi riktar er uppmärksamhet på det faktum att tolkningen av forskningsresultat, diagnos och utnämning av behandling i enlighet med federal lag nr 323-ФЗ ”Om grunderna för att skydda medborgarnas hälsa i Ryssland” av den 21 november 2011, bör utföras av en läkare med motsvarande specialisering.

"[" catalog_code "] => string (6)" 300142 "> [7] => matris (5) < ["url"]=>string (36) "premium-klass-dla-muzhchin-30-300144" ["name"] => string (51) "Premium-klass (för män 30+)" ["serv_cost"] => string (5) "37990" ["opisanie"] => string (0) " ["catalog_code"] => string (6) "300144"> [8] => matris (5) < ["url"]=>string (37) "premium-klass-dla-zhenshhin-50-300145" ["name"] => string (51) "Premium-klass (för kvinnor 50+)" ["serv_cost"] => string (5) "49035" ["opisanie"] => sträng (2404) "

Detta program är en omfattande laboratorieundersökning avsedd för kvinnor över 50 år för att upptäcka störningar i olika organ och kroppssystem, främst karakteristiska för denna åldersgrupp:

allmänt blodprov, biokemiska markörer av inflammation och autoimmuna sjukdomar (inklusive reumatoid artrit), diagnos av leverfunktion, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, njurar, sköldkörteln, mage, bukspottkörtel, tarmar, typ 2 diabetes mellitus, risk för utveckling av åderförkalkning, forskning könshormoner, bedömning av status för olika vitaminer, bedömning av immunsystemets tillstånd vid allergiska sjukdomar, parasitiska sjukdomar, tumörmarkörer; genetisk predisposition för osteoporos, trombos, arteriell hypertoni och hjärtinfarkt.

Indikationer för studiens syfte:

 • utökad förebyggande undersökning av kvinnor över 50 år.

Vi riktar er uppmärksamhet på det faktum att tolkningen av forskningsresultat, diagnos och utnämning av behandling i enlighet med federal lag nr 323-ФЗ ”Om grunderna för att skydda medborgarnas hälsa i Ryssland” av den 21 november 2011, bör utföras av en läkare med motsvarande specialisering.

"[" catalog_code "] => string (6)" 300145 "> [9] => matris (5) < ["url"]=>string (36) "premium-klass-dla-muzhchin-50-300146" ["name"] => string (51) "Premium-klass (för män 50+)" ["serv_cost"] => string (5) "54085" ["opisanie"] => string (2432) "

Detta program är en omfattande laboratorieundersökning avsedd för män över 50 år för att identifiera störningar i olika organ och system i kroppen, främst kännetecknande för denna åldersgrupp:

allmänt blodprov, biokemiska markörer av inflammation och autoimmuna sjukdomar (inklusive reumatoid artrit), diagnos av leverfunktion, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, njurar, sköldkörteln, mage, bukspottkörtel, tarmar, typ 2 diabetes mellitus, risk för utveckling av åderförkalkning, forskning könshormoner, bedömning av status för olika vitaminer, bedömning av immunsystemets tillstånd vid allergiska sjukdomar, parasitiska sjukdomar, tumörmarkörer; genetisk predisposition för koronar hjärtsjukdom, trombos, arteriell hypertoni och hjärtinfarkt.

Indikationer för studiens syfte:

 • utökad förebyggande undersökning av män över 50 år.

Vi riktar er uppmärksamhet på det faktum att tolkningen av forskningsresultat, diagnos och utnämning av behandling i enlighet med federal lag nr 323-ФЗ ”Om grunderna för att skydda medborgarnas hälsa i Ryssland” av den 21 november 2011, bör utföras av en läkare med motsvarande specialisering.

"[" catalog_code "] => sträng (6)" 300146 ">>>

Biomaterial och tillgängliga metoder för fångst:
En typPå kontoret
Blod (serum)
Förberedelse för studien:

Blod tas på tom mage (minst 8 och högst 14 timmars fasta). Du kan dricka vatten utan gas. Blodprovning rekommenderas på morgonen 8.00 - 12.00, för kvinnor - på 3-5 dagar av menstruationscykeln, såvida inget annat anges av den behandlande läkaren. Inför studien är det nödvändigt att utesluta sportträning, stress och överbelastning av mat. Omedelbart innan han tar blod bör patienten vara i vila i minst 10 - 15 minuter.

Forskningsmetod: IHLA

Luteiniserande hormon (Luteiniserande hormon, LH) produceras av cellerna i den främre hypofysen. Under påverkan av LH inträffar syntesen av könshormoner: östrogen (östron, östradiol), progesteron, testosteron. Hos kvinnor når LH sin maximala koncentration 12-24 timmar före ägglossningen och upprätthålls under hela dagen. LH-nivåer korrelerar negativt med innehållet av könshormoner i blodet: LH-koncentrationen minskas under graviditet, ökas hos kvinnor under klimakteriet och hos män över 65 år. LH-test hos kvinnor i reproduktiv ålder rekommenderas i 3-5 dagar av cykeln, om inte läkaren har föreskrivit något annat.

INDIKATIONER FÖR FORSKNING:

 • Dysfunktion i hypofysen,
 • Bedömning av kroppens reproduktionssystem,
 • hirsutism,
 • Missfall,
 • endometrios.

TOLKNING AV RESULTAT:

Referensvärden (normalternativ):

 • falla fas: 1,80–11,78
 • ovul. topp: 7,59–89,08
 • våldsam. fas: 0,56-14,00
 • klimakteriet (utan HRT): 5.16–61.99
ReferensvärdenEnheter
ÅldersårMänKvinnor
4 dagar - 3 månader170,57-12,07

Öka värdenaMinskning i värden
 • Gonadotropin-producerande hypofystumör
 • Primär könsbrist hos män och kvinnor
 • Klimakteriet
 • Läkemedel (klomifen)
 • Nedsatt hypofys- och / eller hypothalamusfunktion (hypogonadism)
 • Hyperprolaktinemi med tumörursprung
 • Anorexia nervosa
 • Kalmans syndrom
 • Sheena syndrom

Vi riktar er uppmärksamhet på det faktum att tolkningen av forskningsresultaten, diagnosen och utnämningen av behandlingen i enlighet med Federal Law Federal Law No. 323 “On the Basics of Protection of Citizens in the Russian Federation”, måste utföras av en läkare med relevant specialisering..

Genom att fortsätta använda vår webbplats samtycker du till bearbetning av kakor och användardata (platsinformation; typ och version av operativsystemet; typ och version av webbläsaren; typ av enhet och skärmupplösning; källa från vilken användaren kom till webbplatsen; från vilken webbplats eller av vilken reklam; språket för operativsystemet och webbläsaren; vilka sidor som användaren klickar på och vilka knappar; IP-adressen) för att driva webbplatsen, genomföra ommålning och utföra statistisk forskning och granskningar. Om du inte vill att dina data ska behandlas, lämna webbplatsen.

Copyright FBUN Central Research Institute of Epidemiology of the Federal Service for Supervision of Consumer Rights Protection and Human Welfare, 1998 - 2020

Huvudkontor: 111123, Ryssland, Moskva, ul. Novogireevskaya, d.3a, metro "Highway Enthusiasts", "Perovo"
+7 (495) 788-000-1, [email protected]

! Genom att fortsätta använda vår webbplats samtycker du till bearbetning av kakor och användardata (platsinformation; typ och version av operativsystemet; typ och version av webbläsaren; typ av enhet och skärmupplösning; källa från vilken användaren kom till webbplatsen; från vilken webbplats eller av vilken reklam; språket för operativsystemet och webbläsaren; vilka sidor som användaren klickar på och vilka knappar; IP-adressen) för att driva webbplatsen, genomföra ommålning och utföra statistisk forskning och granskningar. Om du inte vill att dina data ska behandlas, lämna webbplatsen.

Luteiniserande hormon (LH, LH)

Studieinformation

LH (luteiniserande hormon) är hormonet i den främre hypofysen vars målorgan är äggstockarna. Under påverkan av luteiniserande hormon syntetiserar äggstockarna de viktigaste könshormonema - östrogen och progesteron, och ägglossningsprocessen stimuleras. Hos män aktiverar LH testosteronproduktion av testiklarna. Koncentrationen av LH hos kvinnor varierar avsevärt beroende på menstruationscykelfasen, därför är den mest informativa och korrekta bestämningen av nivån för detta hormon på den 2-3: e dagen av menstruationscykeln (den första dagen av menstruationen anses vara den första dagen i cykeln).

De viktigaste skälen för att öka nivån av luteiniserande hormon är följande patologiska tillstånd:

 • primärt fel i ovariefunktionen hos kvinnor med förvärvade eller medfödda äggstocksjukdomar);
 • amenorré (brist på menstruation);
 • dysfunktion i hypofysen (tumörer, hypofysskador etc.).

En minskning av mängden PH i blodserum kan bero på en dysfunktion i hypofysen eller hypotalamus på grund av deras tumör eller traumatiska skador, eller medfödd fel. Dessutom observeras en låg nivå av LH med tillväxtfördröjning och pubertet, såväl som med neurogen anorexi (fullständig aptitlöshet och långvarig svält på grund av psykoterapi). Långvarig användning av vissa mediciner (preventivmedel, digoxin, stora doser av östrogen) kan också leda till en minskning av luteiniserande hormon i blodet.

Luteiniserande hormon hos kvinnor stimulerar syntesen av östrogen; reglerar utsöndring av progesteron och bildandet av corpus luteum. Att nå en kritisk nivå av LH leder till ägglossning och stimulerar syntesen av progesteron i corpus luteum. Genom att stimulera bildningen av könshormonbindande globulin (SHBG) ökar det permeabiliteten hos seminiferiska tubuli för testosteron. Således ökar testosteronkoncentrationen i blodplasma, vilket bidrar till att mogna spermier. Testosteron begränsar i sin tur LH-sekretion.

Frisättningen av hormonet är pulserande i naturen och beror på fasen av ägglossningscykeln hos kvinnor. I puberteten stiger nivån på LH och närmar sig de värden som är karakteristiska för vuxna. I menstruationscykeln hos kvinnor faller toppen av LH-koncentrationen på ägglossningen, varefter hormonnivån sjunker och håller hela lutealfasen vid lägre värden än i follikelfasen. Under graviditeten minskar koncentrationen. Under postmenopausal period sker en ökning av koncentrationen av LH, liksom FSH (follikelstimulerande hormon).

Särskilda instruktioner: kvinnor i reproduktiv ålder rekommenderas att ta ett blodprov för LH den 2 - 3 dagen i menstruationscykeln.

Ingen annan speciell förberedelse för studien krävs. Följ de allmänna forskningsförberedelsekraven..

ALLMÄNNA REGLER FÖR FÖRBEREDELSER FÖR FORSKNING:

1. För de flesta studier rekommenderas det att donera blod på morgonen, från 8 till 11 timmar, på tom mage (minst 8 timmar bör förflutna mellan den sista måltiden och blodprovtagning, vatten kan drickas som vanligt), före studien, en lätt middag med en begränsning intag av feta livsmedel. För tester för infektioner och akutstudier är det tillåtet att donera blod 4-6 timmar efter den sista måltiden.

2. OBS! Särskilda beredningsregler för ett antal test: strikt på tom mage, efter 12-14 timmars fasta, bör blod doneras för gastrin-17, lipidprofil (totalt kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, triglycerider, lipoprotein (a), apolipoprotein Al, apolipoprotein B); glukostoleranstest utförs på morgonen på tom mage efter 12-16 timmars fasta.

3. Innan studien (inom 24 timmar) för att utesluta alkohol, intensiv fysisk aktivitet, ta mediciner (enligt överenskommelse med läkaren).

4. I 1-2 timmar före bloddonation, avstå från att röka, drick inte juice, te, kaffe, du kan dricka still vatten. Uteslut fysisk stress (springa, snabba klättring av trappor), känslomässig upphetsning. 15 minuter före bloddonation rekommenderas att slappna av och lugna ner.

5. Donera inte blod för laboratorieforskning omedelbart efter fysioterapiprocedurer, instrumentell undersökning, röntgen- och ultraljudundersökningar, massage och andra medicinska procedurer.

6. Vid övervakning av laboratorieparametrar i dynamik rekommenderas det att göra upprepade studier under samma förhållanden - i samma laboratorium, donera blod på samma tid på dagen, etc..

7. Blod för forskning bör doneras innan du tar mediciner eller inte tidigare än 10-14 dagar efter att de har avbrutits. För att bedöma kontrollen av effektiviteten i behandlingen med alla läkemedel måste du göra en studie 7-14 dagar efter den sista dosen.

Om du tar medicin, var noga med att meddela din läkare.

Indikationer för studiens syfte

Studieförberedelse

Strikt på tom mage efter en natt med fasta från 8 till 14 timmar (från 7 till 11 på morgonen).
Innan studien är det nödvändigt att utesluta ökad psyko-emotionell och fysisk stress (sportträning), alkoholintag, rökning en timme innan studien - rökning.
För kvinnor med en hälsosam menstruationscykel utförs studien dag 2-4 i menstruationscykeln, såvida inte annat anges av den behandlande läkaren.

LH-blodprov. Vad är normen hos kvinnor?

Hastigheten för luteiniserande hormon hos kvinnor bestäms av fasen i menstruationscykeln och ålder. Den aktiva substansen påverkar mogningen av äggen och beredningen av endometrium (livmoderens inre lager) under graviditet. Hos kvinnor i reproduktiv ålder är mängden LH enligt följande:

 • follikulär fas - 2,4-12,6 mIU / ml;
 • ägglossning - 14,0-95,6 mIU / ml;
 • luteal fas - 1,0-11,4 mIU / ml;
 • hormonellt preventivmedel intag - 8,0 mIU / ml.

Hormon normer efter ålder

Luteotropinkoncentration beror på ålder:

 1. Hos flickor, före puberteten, är en liten mängd av ämnet fixerat. Detta beror på att follikulogenesen saknas.
 2. Vid 13-15 år börjar menstruationen, åldersrelaterade hormonförändringar inträffar. Mängden LH ökar avsevärt.
 3. När början av klimakteriet bör koncentrationen av den aktiva substansen motsvara vissa indikatorer. Avvikelse från normen indikerar förekomsten av patologier.
Ålder / periodKoncentration i mIU / ml
upp till 3 år0,1-0,9
3-110,1-6,2
≈11-16
(puberteten)
0,3-21
Kvinnor:
follikulär fas2,4-12,6
ägglossningsfas14,0-95,6
luteal fas1,0-11,4
Premenopause
follikulär fas1-18
ägglossningsfas20-105
luteal fas0,4-20
Klimakteriet7-58
Postmenopause15-62

* Analysator och testsystem: Cobas 6000, Roche Diagnostics. Referensvärden kan variera beroende på laboratorium och teknik.

I den första fasen av cykeln börjar lutropin att aktiveras. Balansen mellan LH och FSH är en indikator på reproduktiv hälsa. Detta är en avgörande faktor för östrogenutsöndring. Under ägglossningen sker en kraftig ökning av koncentrationen av hormonet i blodet.

De högsta hastigheterna observeras dagen före brott i follikelblåsan och under dagen efter frigörandet av ägget. Innehållet i luteiniserande hormon varierar beroende på livscykelens fas. Den tredje dagen börjar den aktiva processen för bildning av folliklar, så medelvärdena är fixerade i LH. Den 5: e - de förändras nästan inte. En ökning av mängden ämne är möjlig med för tidigt brott i follikeln. Detta fenomen orsakas av både fysiologiska faktorer och patologiska.

Indikationer för analys

Avvikelser från normen för luteiniserande hormon är ett oroande tecken. För flickor och kvinnor föreskrivs en analys i följande fall:

 • för tidig pubertet (eller dess försening);
 • brist på menstruation (amenorré);
 • fel i livmoderscykeln;
 • bestämning av cykelfasen, början av ägglossning;
 • problem med befruktningen;
 • själv aborter;
 • infertilitet;
 • episodisk eller kronisk livmodersblödning;
 • utvärdering av effektiviteten i behandlingen av kvinnlig infertilitet;
 • graviditet;
 • förberedelse för IVF;
 • minskad sexuell lust;
 • överskott av hårväxt på kroppen.

Om ett blodprov för LH visar ett ökat hormoninnehåll beror detta på följande villkor:

 • endometrios (proliferation av det inre slemhinnan i livmodern);
 • sjukdomar i hypofysen;
 • polycystisk äggstock;
 • för tidig utarmning av gonaderna;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • patologier i njurarna;
 • klimakteriet.

En hög LH-nivå under klimakteriet är fysiologiskt motiverad - med upphörandet av fertil ålder minskar östrogenutsöndringen. Så kroppen försöker hantera hormonell obalans. Den låga koncentrationen av luteotropin under denna period är ett onormalt värde, vars farliga konsekvenser är hormonberoende tumörer i livmodern, bröst.

Graviditet, låga hemoglobinnivåer är orsakerna till minskningen av luteotropinkoncentrationen. Under graviditeten ökar mängden prolaktin, östrogen, så LH och FSH minskar. Vid en onormal ökning av lutropin är en missfall möjlig, risken för fosteravvikelser är hög. Minskad PH är fixerad under följande förhållanden:

 • påfrestning
 • svält;
 • fetma;
 • fysisk överbelastning;
 • rökning, alkoholmissbruk;
 • användningen av hormonella preventivmedel som undertrycker ägglossningen;
 • operationer som utförs på reproduktionssystemets organ;
 • hjärnskador;
 • endokrina sjukdomar;
 • genetiska patologier.

Lutealfasinsufficiens (NLF) är en diagnos som görs av en läkare i händelse av en dysfunktion i en kvinnas könskörtlar. På grund av den försvagade aktiviteten i corpus luteum (tillfällig körtel av intern sekretion) produceras otillräcklig mängd progesteron.

Av denna anledning är livmodern inte redo för graviditet, eftersom ett befruktat ägg inte kan fästa vid sitt inre slemlager..

Att fastställa misslyckandet i lutealfasen är möjlig genom självobservation. Mindre än 10 dagar går från ägglossningen (dess början bestäms av basaltemperatur eller ett speciellt test) till nästa menstruation. För att bekräfta diagnosen donerar de blod för LH - i den andra fasen av cykeln registreras en låg koncentration av hormonet. NLF är orsaken till infertilitet, självaborter vid 2-4 månaders graviditet.

Hur man donerar blod för tester?

Blodprovtagning för att bestämma hormonet LH hos kvinnor utförs under en av perioderna:

 • den tredje-åttonde dagen i cykeln;
 • den 12-14: e (under ägglossningen);
 • den 19-21.

Särskilda förberedande åtgärder genomförs inte. För att få ett blodprov för hormoner måste du följa några rekommendationer:

 • 48 timmar för att stoppa terapi med steroid- och sköldkörtelhormoner;
 • utesluta känslomässiga chocker och fysiska överbelastningar per dag;
 • 12 timmar före analysen, sluta äta;
 • utesluter stekt, fet, kryddig från kosten;
 • Sluta röka 3 timmar före blodprovtagning;
 • den optimala tiden för att klara analysen är 8-9 på morgonen;
 • Det bör finnas en paus på minst sju dagar mellan radioisotopdiagnostik och hormonanalys.

För att fastställa reproduktionssystemets funktionalitet är ett blodprov för att bestämma koncentrationen av luteiniserande hormon indikativt. I vissa fall kan avvikelser från referensvärden vara förknippade med fysiologiska faktorer och är inte farliga..

Ett antal sjukdomar är förknippade med en minskning och ökning av nivån av LH. Läkaren tar vid beräkningen av resultaten från en laboratorieundersökning hänsyn till cykelns fas, patientens ålder och anamnes..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur follikeln växer och utvecklas: faser i processen, storlekar per cykeldag fram till ägglossning

Tillväxten av follikeln och den efterföljande ägglossningen av ett ägg som har mognat i det är de viktigaste processerna som säkerställer att det kvinnliga reproduktionssystemet är klart för befruktningen....

Kort menstruation: varför de börjar och slutar omedelbart

Efter att ha upptäckt en sådan avvikelse, bör du först lära dig om möjliga fysiologiska och patologiska orsaker till misslyckandet i månadscykeln, liksom hur medicin hjälper i sådana fall....

Vilken tid

Hur man stavar?Vilken tidEftersom det i det här fallet inte finns något prefix i, har vi två olika ord som bör skrivas separat.I det här fallet finns det en preposition i och det finns ett uttal hur mycket....

Fråga
Rätt stavat
Varför är det så?