Menstruella oregelbundenheter (hormonell profil)

Intim

Omfattande studie av hypofys- och äggstockshormoner för differentiell diagnos av menstruations oregelbundenheter (NMC).

Hormonell bakgrund med NMC; blodprov för hormoner i NMC.

Synonymer engelska

Hormonal diagnos för menstruations oregelbundenhet, amenorré upparbetas.

Vilket biomaterial kan användas för forskning?

Hur man förbereder sig för studien?

 • Uteslut fettiga livsmedel från kosten inom 24 timmar före studien.
 • Ät inte i 8 timmar innan studien, du kan dricka rent stilleben.
 • Uteslut (efter överenskommelse med läkaren) intaget av steroid- och sköldkörtelhormoner inom 48 timmar före studien.
 • Uteslut helt (efter överenskommelse med läkaren) läkemedel inom 24 timmar före studien.
 • I avsaknad av läkarinstruktioner rekommenderas det att göra en studie på 3-5 dagar av menstruationscykeln.
 • Eliminera fysisk och emotionell stress inom 24 timmar före undersökningen.
 • Rök inte i 3 timmar före studien.

Studieöversikt

Menstruella oregelbundenheter (NMC) är mycket vanliga och är en av de vanligaste orsakerna till kvinnor som besöker en gynekolog. NMC: er är indelade i tre grupper: amenoré (frånvaro av menstruationscykeln), dysmenorré (smärta under menstruationscykeln) och menorragi (tung menstruationsblödning). En vanlig orsak till NMC är en kränkning av växelverkan mellan hypothalamus, hypofys och äggstockar (det så kallade hypothalamic-hypofys-äggstocksystemet).

Normalt utsöndras det gonatropinfrisättande hormonet (GnRH) i hypotalamus, vilket stimulerar produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH) i hypofysen. FSH är nödvändigt för tillväxt och mognad av follikeln i äggstocken. Den växande follikeln syntetiserar östrogen, vilket främjar tillväxten av endometrium (proliferativ fas i cykeln). I mitten av menstruationscykeln, som ett resultat av en kraftig ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH), liksom nivån av FSH, ägglossning inträffar. Efter början av ägglossningen faller nivåerna av FSH och LH, och en gul kropp som syntetiserar progesteron bildas i stället för den brustna follikeln. Progesteron stimulerar differentieringen av endometrieceller och stabiliserar den (sekretionsfasen i cykeln). 14 dagar efter ägglossningen, till följd av involvering av corpus luteum, östrogen- och progesteronnivåerna minskar, det funktionella lagret i endometrium avvisas och menstruationsblödning inträffar.

Överträdelser av denna komplexa process kan förekomma i alla skeden. Därför kräver diagnosen NMC som regel en integrerad strategi. Studien av en kvinnas hormonella bakgrund är ett av de viktigaste sätten att identifiera orsakerna till NMC, särskilt med amenorré. Vid undersökning av en kvinna med amenoré undersöks koncentrationen av följande hormoner: FSH, LH, östradiol, progesteron, prolaktin.

Skillnaden mellan primär och sekundär amenoré. Primär amenoré är frånvaron av menark under 14 år (i frånvaro av sekundära sexuella egenskaper) eller 16 år (i närvaro av sexuella egenskaper). Sekundär amenoré - frånvaron av en menstruationscykel under 3 (eller 6) månader hos en tidigare menstruerad kvinna. Sekundär amenoré är vanligare än primär.

I regel bedöms prolaktinnivåerna i det första steget av den differentiella diagnosen av sekundär amenoré. Prolactin är ett proteinhormon som syntetiseras i den främre hypofysen. Under graviditet är prolaktin nödvändigt för utveckling av bröstkörtlar och början och underhåll av mjölkutsöndring. Prolactin hämmar utsöndringen av GnRH. Under graviditet hämmas sålunda den cykliska syntesen av GnRH, FSH och LH och ägglossningen stoppas tillfälligt (amningsterminoré). Samma mekanism ligger till grund för amenoré till följd av sjukdomar och tillstånd som åtföljs av produktion av överskott av prolaktin. En prolaktinnivå som överstiger 100 ng / ml är mycket karakteristisk för prolaktinom. Vid hypotyreoidism är ektopisk produktion av prolaktin (bronkogen karcinom, teratom, dermoid ovariecyst), njur- och leverinsufficiens, en måttlig ökning av prolaktin (20 IE / L) och LH (> 40 IE / L) karakteristiskt för hypergonadotropisk hypogonadism och indikerar att amenorré orsakas av sjukdomar i äggstockarna själva. En ökning av FSH och LH kan observeras med för tidig ovariesvikt till följd av kemoterapi och strålbehandling som ett resultat av autoimmuna störningar, infektionssjukdomar (kusma) och ärftliga sjukdomar. Könshormoner (östradiol och progesteron) kan sänkas.

En låg nivå av FSH och LH är karakteristisk för hypogonadotropisk hypogonadism och indikerar att amenorré orsakas av en dysfunktion i hypothalamus eller hypofysen. Detta kan observeras med tumörer i det centrala nervsystemet, intensiv fysisk ansträngning, anorexi eller bulimi, kroniska sjukdomar i levern, njurarna, diabetes mellitus och immunbrist. Könshormoner (östradiol och progesteron) kan sänkas.

Normala nivåer av FSH och LH indikerar normogonadotropisk hypogonadism. De två vanligaste orsakerna till detta tillstånd är förhindrande av reproduktionsvägarna (till exempel cervikalstenos, Asherman-syndrom) och kroniskt överskott av androgener (polycystiskt äggstocksyndrom, adrenogenitalt syndrom, akromegali, viriliserande äggstockscancer och andra). Ytterligare studier kan krävas för att klargöra diagnosen, främst testning av testosteron, dehydroepiandrosteronsulfat och 17-hydroxyprogesteron.

Vid analys av koncentrationerna av alla hormoner bör man ta hänsyn till menstruationsfasen. Dessutom beror nivån på dessa hormoner på patientens fysiologiska tillstånd, tar mediciner, förekomsten av samtidiga sjukdomar. Laboratorieforskning är en mycket viktig, men inte den enda komponenten i diagnostisk algoritm för NMC och särskilt amenorré. Ytterligare instrumentella (ultraljud) och cytologiska metoder kan också krävas. Resultaten av en omfattande analys bör tolkas med hänsyn till ytterligare kliniska, laboratorie- och instrumentdata.

Vad används studien för??

 • För differentiell diagnos av menstruations oregelbundenheter.

När en studie är planerad?

 • Vid undersökning av en patient med menstruations oregelbundenhet: primär amenoré (frånvaro av menark under 14 år utan sekundära sexuella egenskaper eller upp till 16 år med sexuella egenskaper), sekundär amenoré (frånvaro av en menstruationscykel under 3 eller 6 månader hos en tidigare menstruerad kvinna) och i vissa fall med dysmenoré (smärta under menstruationscykeln) och menorragi (tung menstruationsblödning).

Vad betyder resultaten??

 • Vid analys av koncentrationerna av alla hormoner bör man ta hänsyn till menstruationsfasen;
 • För att få ett korrekt resultat måste du följa rekommendationerna för att förbereda dig för testet;
 • Resultaten av en omfattande analys bör tolkas med hänsyn till ytterligare kliniska, laboratorie- och instrumentdata.

[40-424] Omfattande studie av hormoner (10 indikatorer)

[08-023] Sexhormonbindande globulin (SHBG)

[12-003] Cytologisk undersökning av hormonell bakgrund (med hot om abort, cykelstörningar)

Vem föreskriver studien?

Gynekolog, endokrinolog, allmänläkare.

Sekundär amenoré

Sekundär amenoré betyder frånvaron av menstruation hos en kvinna i reproduktiv ålder under 6 månader eller mer, under förutsättning att menarche uppstår och graviditet och amning utesluts. Den vanligaste orsaken till sekundär amenoré är hypotalamisk dysfunktion, upptäckt i 35% av fallen. Dessutom leder hypofyssjukdomar (19%), nedsatt äggstocksfunktion (10%), polycystiskt äggstocksyndrom (30%) och livmoderskador (5%) till sekundär amenoré. Sällsynta orsaker till sekundär amenoré inkluderar hypercorticism, hypotyreos, äggstocks- och binjuretumörer.

Sekundär amenoré på grund av hypotalamisk dysfunktion är vanligtvis förknippad med en minskning av frekvensen och amplituden hos GnRH-pulsgeneratorn, vilket i sin tur är ett resultat av viktminskning, dålig näring, stress, ökad fysisk träning eller en kombination av ovanstående. Ett exempel på en sådan kombination är den kollektiva bilden av en modern tjej som strävar efter att uppfylla accepterade skönhetsstandarder, börjar följa de strängaste dieterna, intensifieras i gymmet och kombinerar studier vid universitetet med arbete.

Infiltrativa sjukdomar i hypotalamus (lymfom, histiocytos) kan sällan leda till sekundär amenoré. Hypotyreoidism, som manifesteras genom sekundär amenoré, beror troligen på avvikelser i produktionen av GnRH, eftersom dess produktion är nära besläktad med produktionen av TWG.

Den enskilt vanligaste orsaken till sekundär hypofys amenoré är hyperprolaktinemi på grund av närvaron av prolaktinom (18% av fallen). Andra sjukdomar i hypofysen som leder till sekundär amenoré, såsom syndromet i den tomma turkiska sadeln, Sheehans syndrom och Cushings sjukdom finns i mindre än 1% av fallen.

hyperprolaktinemi

Under menstruationscykeln varierar plasma-prolaktinvärden från 5 till 27 ng / ml. För att få de mest adekvata prolaktinvärdena bör blodprovtagning inte göras omedelbart efter att patienten har vaknat eller efter att några förfaranden har utförts. Prolactin utsöndras i pulser med en frekvens av 14 pulser per dag i den sena follikulära fasen, upp till 9 pulser per dag i den sena luteala fasen. Dessutom finns dagliga fluktuationer i prolaktinsekretion, så den lägsta prolaktinnivån observeras omedelbart efter uppvaknandet. En ökning av prolaktinsekretion börjar en timme efter att somna och fortsätter att öka under sömnen. Topputsöndringen sker mellan 5 och 7 på morgonen. Generellt sett är serumprolaktinnivåer mycket känsliga för en mängd olika faktorer som kan orsaka övergående hyperprolaktinemi, och därför, förutom att patienten på lämpligt sätt förbereder ett blodprov, bör prolaktinnivåerna alltid utvärderas om förhöjda värden upptäcks.

Prolaktinhämmare

 • dopamin;
 • gamma-aminobutyric acid;
 • pyroglutaminsyra;
 • somatostatin.

Prolactin-produktionsstimulanter

 • Beta-endorfin.
 • 17 beta etradiol.
 • enkefaliner.
 • GnRH.
 • Histamin.
 • serotonin.
 • Ämne P.
 • Thyrotropin frisättande hormon.
 • Vasoaktiv tarmpeptid.
 • Anestesi.
 • Tomt turkiskt sadelsyndrom.
 • Idiopatisk ökning.
 • Samlag.
 • Kirurgi och bröstskada (brännskador, herpes, slagbröst).
 • Laktation.
 • Nippelstimulering.
 • Graviditet.
 • Postpartum period (1 till 7 dagar).
 • Sömn.
 • Påfrestning.
 • Tumörer av olika histogenes.
 • Neurotuberculosis.
 • sarkoidos.
 • akromegali.
 • Addisons sjukdom.
 • craniopharyngioma.
 • Cushings syndrom.
 • Hypotyreos.
 • Histocytosis.
 • Metastatiska tumörer (särskilt lungor och bröst).
 • Multipel endokrin neoplasi.
 • Nelsons syndrom.
 • Hypofysenom.
 • Introduktion av tyrotropinfrisättande hormon.
 • Ektopisk produktion (hypernefrom, bronkogen sarkom).
 • Levercirros.
 • Njursvikt.
 • mediciner.
 • metyldopa.
 • Antidepressiva.
 • cimetidin.
 • Dopaminantagonister (fenotiaziner, tioxantiner, butyrofenon, prokainamid, metaklopramid, etc.).
 • östrogener.
 • opiater.
 • reserpin.
 • sulpirid.
 • verapamil.

Brott mot den normala ägglossningscykeln på grund av hyperprolaktinemi realiseras på grund av effekten av prolaktin på äggstockarna och hypotalam-hypofyssystemet, vilket manifesteras i: en minskning av antalet granulosa-celler i folliklarna och en minskning av mottagningen för FSH; hämning av produktion av 17 beta-östradiol av granulosa-celler; otillräcklig luteinisering och för tidig regression av corpus luteum, samt undertryckande av frisättning av GnRH.

Även om närvaron av galaktoré innebär hyperprolaktinemi, är prolaktinvärden normala hos 50% av kvinnor med nippelutflöde. Troligtvis hade sådana kvinnor en kortvarig ökning av prolaktinnivåerna, vilket orsakade galaktorré, vilket fortsätter trots normaliseringen av prolaktinnivåerna. Detta är just den situation som observeras hos ammande mödrar, i vilka mjölkproduktionen fortsätter efter normala prolaktinvärden efter amning. För den mest exakta bestämningen av den kliniska situationen rekommenderas det dock starkt att inte försumma upprepade tester.

Ungefär en tredjedel av kvinnor med galaktoré har en normal menstruationscykel, medan i 66% av fallen, hyperprolaktinemi inte åtföljs av galaktoré, vilket kan förklaras av otillräcklig exponering för östrogen eller progesteron i bröstkörteln. Det noteras att hos två patienter med galaktoré och amenorré i två tredjedelar av fallen upptäcks hyperprolaktinemi, och en tredjedel av denna grupp av kvinnor diagnostiseras med hypofyseadenom.

Prolaktinnivåer hos patienter med stora mikroadenom och hypofysmakroadenom kan vara högre än 100 ng / ml. Prolaktinnivåer kan dock vara lägre vid små mikroadenom eller andra suprasellära formationer, som ofta inte visualiseras i röntgenstudier..

Den mest informativa diagnostiska metoden för hypofyseadenom är MR. Denna metod är särskilt indicerad för kvinnor med misstänkt hypofyseadenom som planerar en graviditet, eftersom förekomsten av makroadenom eller andra sellar-suprasellära formationer kan leda till komplikationer under graviditeten.

Hypofysen mikroadenom kallas också laktotrof hyperplasi. Vanligtvis överstiger dess storlek inte 1 cm, den kännetecknas av en godartad kurs och växer mycket långsamt.

Enligt olika hypoteser bidrar bildningen av hypofysmikro- och makroadenom till en minskning av koncentrationen av dopamin i hypofyseportalsystemet av olika skäl. Mikroadenom utvecklas sällan till makroadenom, men patienten måste dock varnas för att vid frekvent huvudvärk och synskada måste hon snarast kontakta en läkare.

Makrofenom i hypofysen är vanligtvis mer än 1 cm i diameter. Om makroadenom upptäcks är en undersökning nödvändig för förekomsten av patologisk utsöndring av andra tropiska hormoner. Symtom på hypofyseadenom är oftast svår huvudvärk, förändringar i synfält, sällan fullständig synförlust. Vid diagnos av hypofysen macroadenom måste patienten konsultera en neurokirurg för att bestämma behovet av kirurgisk behandling.

Microadenomas orsakar vanligtvis inga komplikationer under graviditet, medan kvinnor med hypofysma macroadenom bör noggrant observeras, eftersom i 20% av fallen i genomsnitt, mot bakgrund av graviditeten, hypofysmacroadenom tenderar att öka.

Andra orsaker till hyperprolaktinemi kan vara hypotyreos, som utvecklas till följd av hyperplasi av tyrotroper. Behandling av sköldkörtelhormon leder normalt till normalisering av prolaktinnivåerna hos sådana patienter..

Hyperprolaktinemi upptäcks hos 20-75% av kvinnor med kroniskt njursvikt. Mot bakgrund av hemodialys normaliseras inte prolaktinnivån, men njurtransplantation leder till normalisering av prolaktinsekretion.

Mot bakgrund av binjurahyperandrogenemi kan hyperprolaktinemi uppstå. Detta tros vara förknippat med ökad utsöndring av ACTH. Terapi med hyperprolaktinemi har ett antal mål: att minska graden av prolaktinsekretion, återställa den normala mentalcykeln, minska tumörens storlek vid diagnosen hypofyseadenom och förhindra osteopeni på grund av det hyperprolaktinemi-inducerade östrogenbrist. För behandling av hyperprolaktinemi används dopaminagonister, varav en är bromokriptin. Bromocriptin ökar koncentrationen av dopamin, vilket leder till en minskning av prolaktinsekretionen. För att återställa den normala menstruationscykeln förskrivs bromokriptin vanligtvis i en dos av 2,5-3,75 mg per dag (1/2 tablett. 2-3 gånger om dagen), om nödvändigt kan dosen ökas med två gånger. Behandlingen fortsätter tills menstruationscykeln normaliseras. För att förhindra återfall fortsätter behandlingen under flera menstruationscykler. De vanligaste biverkningarna av bromokriptinterapi är: illamående, kräkningar, munorrhet, förstoppning, huvudvärk, yrsel. Vid graviditet när du tar bromokriptin avbryts läkemedlet.

Förutom bromokriptin för behandling av hyperprolaktinemi, användningen av andra läkemedel, såsom pergolid, cabergolin, metergolin, etc..

Tomt turkiskt sadelsyndrom

Ett tomt turkiskt sadelsyndrom kan också orsaka sekundär amenoré. Detta patologiska tillstånd inträffar på grund av ansamling av cerebrospinalvätska i pia-materens tankar, som i sin tur pressas in i hypofysefossan. En sådan "depression" leder till komprimering och därefter atrofi av hypofysen, som manifesteras av hypopituitarism och, som en följd, amenoré. Tomt turkiskt sadelsyndrom kan diagnostiseras med en MR- eller CT-skanning i hjärnan. Det är också nödvändigt att mäta nivåerna av tropiska hormoner i blodet för att välja en adekvat ersättningsterapi.

Utvecklingen av dysfunktion i hypothalamic-hypofyssystemet efter massiv obstetrisk blödning kallas Sheehans syndrom. Under graviditeten ökar hypofysens volym ungefär två gånger. Mot bakgrund av en ökning av hypofysen i storleken och egenskaperna hos blodflödet i portalsystemet blir hypofysen under graviditeten särskilt känslig för ischemi till följd av blödning och blodtrycksfall.

Med utvecklingen av Sheehans syndrom kan en mängd olika alternativ för hypofysinsufficiens upptäckas. Brott mot utsöndring av tropiska hormoner manifesterar sig redan under förlossningen och uttrycks i frånvaro av amning, försämrad hårväxt, dålig sårläkning och muskelsvaghet.

Ett av de optimala testerna för att diagnostisera Sheehans syndrom är ett test vars essens är den intravenösa administreringen av 100 mg tyrotropinfrisättande hormon och bestämningen av prolaktinnivåer omedelbart efter administrering av TRH och efter 30 minuter. Förhållandet mellan prolaktin 30 minuter efter injektionen och initialvärdet bör vara större än 3. Om detta förhållande bryts, bör en sådan kvinna genomgå en fullständig undersökning för att identifiera panhypopituitarism.

Oftast påverkas Sheehans syndrom den främre hypofysen och de mellersta och bakre lobarna påverkas också ofta. En obduktionsstudie av kvinnor med denna sjukdom avslöjade 90% av atrofi och cikatriciala förändringar i neurohypofysen..

Självklart syftar behandlingen av Sheehan syndrom till att ersätta hypofysens funktion efter en detaljerad identifiering av bristen på tropiska hormoner.

Ovariella orsaker till sekundär amenoré

Orsaken till sekundär amenoré i 10% av fallen kan vara skador på äggstockarna. Förlust av follikelapparaten i äggstockarna under 40 år kallas för tidigt äggstocksutmattningssyndrom. På grund av bristen på follikulära apparater utvecklas hypoöstrogenemi, vilket leder till ökad produktion av FSH av hypofysen. För att ställa en diagnos av för tidig utmattning av äggstockarna är det således nödvändigt att mäta nivåerna av FSH och östradiol, kommer höga FSH-värden med en låg nivå av östradiol att bekräfta diagnosen. Det rekommenderas att komplettera undersökningen av patienten med ultraljudsundersökningar för att bedöma äggstockarnas tillstånd.

En av orsakerna till för tidig utmattning av äggstockarna är genetiska avvikelser i könskromosomerna. Även om hos de flesta patienter med sådana skift utvecklas ovariell dysfunktion innan puberteten börjar, men vissa kvinnor kan menstruera i flera år innan de har fullständigt utmattning av follikulära apparater. I detta avseende, alla kvinnor i vilka syndromet av för tidig utmattning av äggstockarna upptäcks före 30 års ålder, är det nödvändigt att utföra karyotypundersökningar som syftar till att identifiera kromosomavvikelser.

Autoimmuna processer kan vara en annan orsak till för tidig utmattning av äggstockarna. Utseendet på antikroppar mot ovarievävnad kan observeras hos kvinnor med polyglandulär autoimmuna endokrina sjukdomar (hypoparatyreoidism, Addisons sjukdom, hypotyreos, diabetes mellitus). En av de mest studerade autoimmuna ovariella skadorna är ovarieskador med myasthenia gravis. Med myasthenia gravis förekommer antikroppar mot acetylkolinreceptorer i blodet, vilket leder till neuromotoriska störningar, liksom antikroppar mot FSH-receptorer, vilket manifesteras av en snabb upphör av follikulär utveckling, vilket slutligen leder till för tidig utarmning av äggstockarna.

Skador på äggstockarna kan också bero på kemoterapi (särskilt cyklofosfamid), strålterapi, kilformad resektion av äggstockarna samt infektionseffekter (infektiös paratit, pyovar).

Det finns ingen specifik behandling för tidig utmattning av äggstockarna. Kvinnor med denna sjukdom har en hög risk att utveckla osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar på grund av hypoöstrogenemi, därför är hormonersättningsterapi det enda sättet att förhindra utvecklingen av dessa komplikationer.

Fortplantningsproblem hos dessa kvinnor bör uppnås genom befruktning in vitro med ett surrogatägg.

En annan vanlig orsak till amenoré är polycystiskt äggstocksyndrom och överproduktion av androgener av olika ursprung. Mer information om dessa patologiska tillstånd diskuteras i ett separat kapitel..

Livmoders orsaker till sekundär amenoré

En av de vanligaste livmoders orsakerna till sekundär amenorré är Asherman syndrom. Det kännetecknas av bildandet av ärrvävnad i livmoderkaviteten, vilket stör störningen av endometriet och på grund av utsläpp av kaviteten förhindrar menstruation. Detta syndrom är oftast resultatet av överdriven curettage av väggarna i livmoderhålan på grund av abort i de tidiga stadierna mot bakgrund av endometrit. I detta avseende måste i diagnosen mycket uppmärksamhet ägnas åt insamlingen av anamnes. Ett rutinmässigt diagnostiskt test är Ashermans syndrom, detta är utnämningen av östrogen (mikrofollin) till 100 mcg per dag under 15 dagar, följt av progesteron, till exempel, duphaston 1 tablett 2 gånger om dagen i 10 dagar. Avsaknaden av menstruation efter slutet av att ta progesteron i 3-5 dagar och närvaron av en tunn endometrium i en ultraljudstudie antyder med stort förtroende att denna kvinna har Ashermans syndrom. En definitiv diagnos kan ställas med hysterosalpingografi och / eller hysteroskopi.

En typisk behandling för Ashermans syndrom är kirurgisk dissektion av intrauterin syneki, följt av långvarig stimulering av endometrium med östrogener. Det är viktigt att komma ihåg att vissa kvinnor som blir gravida efter behandling av Ashermans syndrom kan utveckla en morkaka i form av placenta accreta.

Diagnostisk algoritm för sekundär amenoré

Innan man söker efter orsaken till frånvaro av menstruation är det först nödvändigt att utesluta graviditet. Efter en noggrant insamlad historik kan en ytterligare plan för undersökning av patienten föreslås. I händelse av att början av amenoré föregås av en abort är det nödvändigt först att utesluta Ashermans syndrom. Vidare är det mest logiskt att genomföra en ultraljudstudie där man kan fastställa storleken på livmodern, tillståndet i endometrium, storleken på äggstockarna och tillståndet i follikulära apparater. I nästa steg är bestämningen av fyra hormoner nödvändig och tillräcklig: FSH, östradiol, prolaktin och TSH. Beroende på de erhållna resultaten är det mycket troligt att bestämma nivån och arten av de störningar som ledde till amenorré.

 • Högt prolaktin - Hyperprolaktinemi.
 • Hög TSH - hypotyreos; låg TSH - hypertyreos.
 • Höga nivåer av FSH; låg östradiol - äggstocksskada.
 • Normal eller låg FSH och låg östradiol - störningar på nivån av hypothalamic-hypofyssystemet.

Om kliniska tecken på hyperandrogenemi (hirsutism, akne) upptäcks, bör blodnivåerna av testosteron och DHEA-C undersökas för att bestämma källan till androgenproduktion, eftersom en betydande ökning av androgener kan orsaka sekundär amenoré. Denna fråga kommer att behandlas mer detaljerat i ett separat kapitel..

Självklart bör behandlingen av sekundär amenoré syfta till att eliminera orsakerna som orsakade det och återställa den normala menstruationscykeln. Objektivt sett är behandlingen av amenoré palliativ, med undantag för fall av amenoré orsakad av stress, överdriven träning eller viktminskning. Till och med ett så till synes enkelt problem som hyperprolaktinemi (inte i fall av hypofysen macroadenom) har faktiskt bara en tillfällig lösning, eftersom nivån av prolaktin reducerat med läkemedel troligen kan återgå till sina tidigare höga värden, vilket kommer att döma kvinnan till en lång, upp till klimakteriet, periodiska dopaminagonister.

Ovarier och livmodersformer av amenoré är i allmänhet kompromisslösa i förhållande till terapi

I allmänhet kan två metoder för behandling av amenoré särskiljas: den första är behandling som syftar till reproduktiv funktion och den andra syftar till att återställa den normala menstruationscykeln. Den "ideologin" för den första metoden som helhet består i induktion av ägglossning, utveckling och underhåll av graviditet. I det andra fallet kan återställningen av den normala menstruationscykeln i princip också realiseras vid induktion av ägglossning, både på grund av etiotropisk behandling och med användning av ägglossningsinducerare, men oftast är effektiviteten hos sådan terapi tillfällig. Den etablerade cykeln börjar brytas, och i slutändan förblir orala preventivmedel det enda sättet att reglera den..

amenorré

Beskrivning

Amenorré (mcb 10 N91) är inte en sjukdom, utan ett tillstånd i kroppen, som kännetecknas av frånvaron av menstruation under lång tid. Detta problem uppstår på grund av en funktionsfel i kvinnans reproduktiva system eller när det gäller strukturella defekter i könsorganen..

 • Sann;
 • falsk
 • primär;
 • fysiologisk;
 • sekundär;
 • patologisk.

Amenorré kan orsaka patologiska förändringar i livmodern, äggstockarna eller äggledarna, så om du har karakteristiska symtom bör du definitivt rådfråga en gynekolog. Han måste genomföra en fullständig undersökning av kroppen för att förstå vad som orsakar sjukdomen. Korrekt diagnos hjälper till att eliminera allvarliga kränkningar i reproduktionssystemet hos kvinnor.

Beroende på svårighetsgraden av tillståndet bestäms följande stadier av amenorré:

 • amenorré av 1: a grad - frånvaron av menstruationsflöde under mindre än ett år;
 • amenorré av 2: a graden - när det inte finns någon menstruation från 1 år till 3 år;
 • amenorré av tredje grad - en kränkning av den naturliga processen hos kvinnor i 3 år eller mer.

Kronisk amenorré kan plåga en kvinna i många år. Detta tillstånd är ganska farligt.

Primär amenoré

Primär amenoré kännetecknas av ett tillstånd när en tjej inte har menstruation under tonåren, vilket uppstår på grund av en abnormitet i utvecklingen av könsorgan. I det här fallet kan flickorna uppleva en sammansmältning av kanalen till vagina eller jomfruhinnen, vilket korrigeras genom kirurgisk ingripande..

Amenorré hos ungdomar kan uppstå på grund av en försening i fysisk utveckling, med ett allvarligt psykomotiskt tillstånd. En försvagande kost eller betydande fysisk aktivitet kan vara en provocerande faktor..

Utseendet på amenorésyndrom hos ungdomar kan vara en ärftlig faktor, när menstruation också uppträdde hos mamman till flickan i åldern 17-19.

Ibland kan orsaken till tidig amenorré vara farliga sjukdomar som åtföljs av utvecklingsavvikelser.

Sekundär amenoré

Sekundär amenoré kännetecknas av försvinnandet av menstruationen, när kvinnans månatliga cykel redan har fastställts. Det kan förekomma i alla åldrar och påverkar fertiliteten negativt.

Orsaker till sekundär amenoré:

 • hormonobalans;
 • gynekologiska sjukdomar (ibland orsakar fibroider amenorré);
 • en kvinnas psyko-emotionella tillstånd;
 • kroppsutarmning och andra faktorer.

Beroende på orsakerna till amenorré bör vissa behandlingsmetoder användas som syftar till att normalisera menstruationen.

Klassificering av sekundär amenoré:

 • hypogonadotropisk amenorré - uppstår på grund av en minskning i koncentrationen av gonadotropa hormoner som utsöndras av hypofysen;
 • hypotalamisk amenorré - detta tillstånd förefaller som ett resultat av negativa effekter på kroppen eller med skador på centrala nervsystemet;
 • hypofys amenorré - med skada på adenohypophys eller en kränkning av dess blodtillförsel;
 • ovarial amenorré - orsakad av inflammatoriska processer i äggstockarna eller dysfunktion i detta organ;
 • amenorré av central genesis - åtföljs av nedsatt funktion av de subkortikala strukturerna och hjärnan;
 • uterus amenorré - förekommer på grund av sjukdomar som påverkar livmodern.

Behandling av sekundär amenoré bör övervakas av en erfaren obstetriker-gynekolog.

Funktionell hypotalamisk amenorré - funktioner

I gynekologi finns amenorré ofta, vilket orsakas av förändringar i hypotalamus, vilket resulterar i att dess sekretion minskar. Vid behandlingen av sjukdomen måste de viktigaste negativa faktorerna som orsakat detta tillstånd elimineras. Dessa är neuroinfektion, psykologiska faktorer, berusning, komplex förlossning. Funktionell amenoré efter avbrott av födelsekontroll sker hos 5-8% av kvinnorna.

Orsakerna till amenoré och den nödvändiga behandlingen bestäms efter en omfattande undersökning av patienten, som utförs av en gynekolog.

Psykogen amenorré

De psykologiska orsakerna till amenoré finns hos många kvinnor som har identifierat symtom på sjukdomen. Det orsakas av långvarig stress, nervös belastning, konstant sömnbrist.

Militär amenoré är en variant av detta patologiska tillstånd. Det noteras att kvinnor som är i en militär situation är uppfödningsfunktioner avbrutna.

Psykosomatika och amenoré är sammankopplade: psykologiska problem påverkar direkt reproduktionsprocesserna i kvinnlig kropp.

Amningsterminoré

Amning av amning uppträder under amning. I en kvinnas kropp produceras hormoner som undertrycker ägglossningen. Amning av amning, vars längd är 2-3 månader till ett år, anses vara normalt.

Amenoré efter födseln är inte farligt för en kvinnas kropp. I det här fallet utförs ingen specifik behandling eftersom menstruationen bör återställas efter utfodringens slut.

Fysiologisk amenoré

Naturlig amenorré förekommer under graviditet eller efter klimakteriet. Pre-tonårsflickor saknar också menstruation. Detta anses vara en normal fysiologisk process som inte kräver ytterligare ingripande och behandling..

Hormonell amenorré

Orsakerna till sådan amenorré kan vara störningar i det endokrina systemet, som ibland uppstår på grund av:

 • fetma
 • kronisk stress;
 • försvagande dieter;
 • betydande fysisk ansträngning.

Amenorré och sport är ofta följeslagare. Vid stark fysisk ansträngning störs arbetet i hypofysen, sköldkörteln och äggstockarna. Med anorexi är amenorré inte heller ovanligt. När dessa faktorer elimineras, normaliseras menstruationsfunktionen..

Amenorré - hypomenstruellt syndrom

 • dysmenoré - amenoré och det kvinnliga patologiska tillståndet, som kännetecknas av svår smärta under menstruationen;
 • oligomenorrhea - amenorré, som manifesterar sig som kort menstruation i 1-2 dagar;
 • opsomenorrhea - menstruation efter 6-9 veckor;
 • spaniomenorrhea - antalet menstruationer reduceras till 2-3 gånger per år.

Dysmenorré är en sekundär amenoré som förekommer hos kvinnor efter 30 års ålder. Kan förekomma på grund av uppkomsten av inflammatoriska processer i bäckenet.

Kan jag bli gravid med amenorré?

Hos sjuka kvinnor uppstår frågan, är det möjligt att bli gravid med amenorré? Denna process kännetecknas i de flesta fall av avsaknad av ägglossning, därför är graviditet med amenoré omöjligt.

För att hjälpa en kvinna måste en gynekolog utföra en studie och förskriva behandling. Efter att ha tagit hormonella preventivmedel kan amenorré neutraliseras, och med tiden återställs reproduktionsfunktionen. Detta behandlingsschema används ofta av många gynekologer..

Amenorré - konsekvenser

Amenorré, som varar ett år eller ännu mindre, kan orsaka allvarliga reproduktionsstörningar. Ett liknande tillstånd kan orsaka irreversibla förändringar i äggstockarna, livmodern.

Amenorré är den främsta orsaken till infertilitet bland kvinnor i alla åldrar. Med denna sjukdom försvinner efter en tid förmågan att återställa reproduktionsfunktionen, särskilt om detta tillstånd uppstod i tonåren.

symtom

Det huvudsakliga symptomen på amenoré är den fullständiga frånvaron av menstruationscykeln. Flickor klagar ofta på övervikt, vilket är förknippat med hormonell funktionsfel i kroppen. Smärta med amenorré kan uppstå på grund av funktionsfunktioner i äggstockarna.

Dessutom diagnostiseras kvinnor med en ökning av testosteronnivåerna. De klagar över följande symtom:

snabb viktökning;

intensiv hårväxt;

rösten blir hårdare.

Med sekundär amenoré noterar läkarna utseendet på galaktoré. Hos flickor som inte är i läge börjar mjölken stå ut. Om prolaktinnivåerna ökar i kroppen, diagnostiserar läkare sekundär amenoré.

Kvinnor som ännu inte har gått in i klimakteriet rapporterar obehagliga symptom på klimakteriet. De upplever ofta och regelbunden rodnad, hjärtsmärta och överdriven svettning..

Symtom på amenoré åtföljs av huvudvärk, allmän svaghet, trötthet, dåsighet och irritabilitet. Frånvaron av menstruation med amenoré är en signal för att gå till läkaren. Om menstruationen inte observeras på tre månader är det nödvändigt att utföra en grundlig diagnos och eliminera grundorsaken till misslyckandet..

Symtom på hypotalamisk amenorré

Orsakerna till amenoré är mycket olika, därför måste du, efter de första symtomen börjar, rådfråga en läkare för att eliminera sjukdomen. Det vanligaste skälet är förekomsten av olika hormonella störningar. När den normala funktionen av hypotalamus observeras i kvinnans kropp, utsöndras den alla nödvändiga ämnen för att stimulera hypofysen. Detta organ påverkar äggstockarnas funktion, stimulerar den normala äggmognadcykeln.

Om det klara könet har problem med det endokrina systemet, kan de stöta på sådana problem:

Påverkan och reglering av den normala funktionen av hypothalamus reduceras.

Mängden hormoner i kroppen förändras.

En obalans i sköldkörtelhormonet uppstår. Dess otillräckliga eller överdrivna mängd leder till en mängd oegentligheter i menstruationscykeln. Flickor kan märka följande symtom: en minskning av menstruationens frekvens och oregelbundenhet.

Binjurarna störs, eftersom det ganska könet ökar innehållet av manligt hormon i kroppen.

Symtom på hypotalamisk amenorré är förknippade med sjukdomens ursprung och varaktighet. I de flesta fall utvecklas sjukdomen med regelbunden intensiv ansträngning, ofta stressande situationer, undernäring och snabb viktminskning..

De viktigaste symtomen är brist på menstruation, viktökning, brist på könshår och axillär hår, ökat blodtryck och osteoporos.

Diagnostik

Diagnos av primär amenoré

 • Historia tar. För att ställa diagnos av amenoré måste du noggrant analysera flickans anamnese, inklusive familjehistoria. Kanske är de sena datumen för menarchen en arv från mamma, mormor och andra släktingar. Det är nödvändigt att samla in information om flickans sexuella utveckling, de operationer hon genomgick, för att ta reda på när sekundära sexuella kännetecken dök upp, om flickan är på någon diet eller om hon bedriver sport som inte är kvinnlig.
 • Allmän inspektion. Läkaren uppmärksammar kroppsbyggnad, tillväxt, närvaro av hypertrikos (överdriven hårväxt på kroppen), utveckling av bröstkörtlar.
 • Undersökning i gynekologisk stol. Det utförs för att utesluta missbildningar av könsorganen - androgenitalt syndrom och gonad dysgenes.
 • Ultraljud av bäckenorganen. Kontrollera för polycystiskt äggstocksyndrom.
 • MR av hjärnan och hypofys-hypotalamisk forskning. Att identifiera eller utesluta patologier för hypofysens utveckling.
 • karyotypering En metod för att upptäcka eller eliminera ett antal genetiska patologier.

Diagnos av sekundär amenoré

Upptäck ett tillstånd på flera sätt:

 • Undersökning i gynekologisk stol. Vid diagnostisering av amenoré bör graviditet uteslutas. En undersökning avgör om orsaken till amenoré är kost, fysisk överbelastning eller stress. Uteslut genetisk predisposition.
 • Analyser med amenorré:
  • plasma prolaktinnivå. Den får inte överstiga 20 ng / ml. Om det finns för mycket prolaktin bör hypofysen undersökas;
  • till nivån av FSH (follikelstimulerande hormon). Det ökar med underutvecklingen av könskörtlarna, sänks med otillräcklig hypofysfunktion;
  • till nivån av LH - luteiniserande hormon. Om indikatorn är för hög och FSH är under genomsnittet är detta bevis på polycystiska äggstockar.
  • mäta tätheten av sköldkörtelhormoner: T4 och TSH (tyroxin- och sköldkörtelstimuleringshormon);
  • glukostoleransprov, glukosmätning.
  • Progesterontest. Med ett negativt test är orsaken till amenorré påverkan på hormonens endometrium eller dess förändringar av en annan anledning. Om det är positivt uppstår blödning under anovulation med bevarad östrogenutsöndring.

  Laparoskopi används, misstänkt polycystisk äggstock..

  En ultraljud av bäckenområdet utförs för att utesluta cyster.

  En röntgen är ordinerad för att säkerställa att det inte finns någon hypofystumör.

  MR och CT föreskrivs för samma ändamål..

  Intravenös pyelografi hjälper till att ta reda på om patienten lider av njuravvikelser.

  I vissa fall föreskrivs en basal (rektal) temperaturmätning.

  Vaginal smet för att bestämma östrogenmättnad.

  Resultaten av dessa studier ger en möjlighet att förstå orsaken till amenorré och förskriva behandling.

  Amenorré kan undvikas genom att följa principerna för en hälsosam kost, rätt väg ut ur stressiga situationer, upprätthålla en normal vikt, regelbundet sexliv och systematiska besök hos en gynekolog.

  Behandling

  Amenorré refererar till komplexa sjukdomar, så dess behandling är vanligtvis lång och mångsidig. Behandlingstaktiken för denna patologi bör väljas av en gynekolog, beroende på sjukdomsorsaken.

  Så om orsaken till sjukdomen är infantilism i reproduktionssystemet, ligger betoningen i behandlingen på en speciell diet och hormonella läkemedel. Detta leder till det faktum att en kvinna i flera månader snabbt får det saknade fett- och muskelvävnaden..

  Om amenorré orsakas av missbildningar, kan läkare förskriva kirurgisk behandling.

  Om en kvinna har en sekundär form av sjukdomen måste behandling av amenoré nödvändigtvis omfatta eliminering av orsaken som orsakade den. Ofta kräver detta att du ändrar din diet eller undviker stressiga situationer..

  Med äggstockspatologier föreskriver läkare hormonersättningsterapi. Det utförs endast under noggrann övervakning av en specialist. Under hela behandlingsperioden bör en kvinna ta hormonundersökningar då och då..

  Alla typer av amenoré, oavsett orsaker som orsakade det, kräver behandling. Undantaget i det här fallet kan endast vara ammoniär amenoré, eftersom sex månader efter födseln börjar menstruationscykeln att förbättras. Fram till denna tid kan en kvinna använda metoden för laktations amenoré (med korrekt användning kan dess tillförlitlighet nå 98%).

  I allmänhet inkluderar behandlingen av amenorré nästan alltid:

  • hydro och fysioterapi;
  • massage;
  • fysioterapiövningar;
  • härdningsförfaranden;
  • behandling med folkrättsmedel;
  • dietkorrigering;
  • intag av vitamin- och mineralkomplex.

  De bästa resultaten uppnås vanligtvis med en kombination av flera behandlingar.

  Om patientens amenorré är en följd av ogynnsamma psykogena faktorer, kan läkare dessutom förskriva:

  • psykoterapisessioner;
  • syreterapi eller yoga;
  • allmänna förstärkningsförfaranden.

  Det är värt att notera att amenorré endast kan botas genom att lära sig orsakerna till dess förekomst. Och till och med erfarna läkare kan behöva mycket tid för detta. Det är därför behandlingen av amenoré hemma är oacceptabel.

  Homeopati

  Homeopatiska läkemedel har en helt naturlig sammansättning, men samtidigt är de mycket effektivare än vanliga örter. Läkare förskrivar dem ofta utöver mediciner..

  Behandlingen av amenoré med homeopati används oftast om sjukdomen orsakades av kronisk stress eller svår emotionell stress. För detta används homeopatiska läkemedel med lugnande effekt..

  Men homeopatiska medel kan vara användbara i alla typer av amenoré. Detta gäller särskilt homeopatiska medel med hormonell effekt. Samtidigt ger de den största fördelen i behandlingen av hypogonadotropisk amenoré.

  Att välja dessa läkemedel och förskriva sin dos bör emellertid endast vara en läkare baserat på patientens indikationer och kontraindikationer.

  Massage

  Idag rekommenderar många ansedda läkare att patienter behandlar amenoré för att eliminera sjukdomen. Kärnan i denna massage är att skapa vibrationer i ryggkotorna. Således uppstår irritation av nervändarna i detta område, vilket i slutändan har en stimulerande effekt på reproduktionsorganen.

  En sådan massage kan bidra till normalisering av menstruationsfunktion och mognad av könsorganen.

  För att förbättra blodcirkulationen i bäckenorganen kan läkare också utföra tappningsrörelser på båda sidor om ryggraden.

  Många positiva recensioner av patienter om detta förfarande indikerar dess höga effektivitet..

  Diet

  Kost med amenorré är av stor vikt. Det bör dock direkt bero på orsakerna till sjukdomen. Så, om svält blev orsaken till amenoré hos patienten, fick hon en kalorifattig diet och om patologin orsakades av Itsenko-Cushings sjukdom, tvärtom, bör mängden konsumerad mat minskas.

  Hur som helst dieten bör amenorrénäring alltid vara komplett, det vill säga en kvinna ska inte äta vitaminer, fetter, proteiner, kolhydrater i en mängd mindre än den dagliga normen.

  Med amenoré är det mycket viktigt att normalisera patientens vikt, eftersom menstruationen inte kan gå normalt både med övervikt och med brist på kroppsvikt.

  För att återställa reproduktionsorganen är det också nödvändigt att överge användningen av alkohol och cigaretter, normalisera arbetssättet och vila.

  Medicin

  Drogbehandling

  Primär amenoré behandlas oftast med hormonella piller och en speciell diet som främjar viktökning på grund av muskelmassa. Vitaminer för amenoré i primär form är en obligatorisk behandlingsform. Förutom speciella vitaminkomplex för amenoré (vitamin E, vitamin B1 i lösning, folsyra), rekommenderas att man introducerar produkter som innehåller vitamin E, östrogen, folsyra, vitaminer som ger betydande hjälp för amenoré i kosten.

  Östrogen finns i:

  Folsyran innehåller följande produkter:

  E-vitamin med amenoré kompenserar för:

  Intaget av vitaminer med amenoré stärker nervsystemet och skapar förutsättningarna för återställande av reproduktionsfunktionen på ett naturligt sätt. Behandling av amenoré med vitaminpreparat minskar nervspänningen och höjer tonus. Om detta är den primära formen, kan det inte behövas tabletter från amenorré, äggstockarnas arbete återställs på egen hand. Läkemedel mot amenoré för flickor föreskrivs endast i svåra fall.

  Vitaminer, hormoner, droger (Folliculin, Cyclovita) och träning eliminerar hälsoproblem hos tonårsflickor. Vitaminkomplex Cyclovita - ett läkemedel som fyller på bristen på mineraler och vitaminer och återställer tonen i en försvagad kropp.

  Behandling med hormonella läkemedel föreskrivs när en speciell diet och vitaminkomplex inte hjälper..

  Primär amenoré orsakad av infektionssjukdomar eller intrauterina infektioner behandlas med speciella läkemedel.

  Med amenorré av den sekundära typen, förutom hormoner, behandlas de med specialdieter, fysioterapi och vitaminer, nödvändiga för patienter i alla åldrar.

  Med amenorré av den sekundära typen kan specialister förskriva hormonläkemedlet Dufaston. Detta är ett hormonellt läkemedel som innehåller dihydrogesteron. Duphaston används för amenoré av primär och sekundär typ som hormonersättningsterapi. Behandling av amenoré med Duphaston möjliggör effektiv terapi för patienter i reproduktiv ålder.

  Behandling av amenoré med Duphaston, du kan ersätta den med en analog av Utrozhestan. Läkemedlet är en naturlig progesteron. Utrozhestan kompenserar för endogen progesteronbrist och ersätter flera läkemedel som föreskrivs för behandling av amenoré. Utrozhestan ger inte biverkningar och utsöndras snabbt.

  Patienter med amenoré ordineras också hormonella läkemedel för att återställa äggstocksfunktionen i tabletter.

  Behandling av amenoré med substitutionsterapi läkemedel:

  • Gestagena läkemedel: Utrozhestan, Duphaston, Pregnin, Norkolut. Med amenorré används dessa läkemedel i stor utsträckning för att behandla primära och sekundära former..
  • Östrogener: Femoston, Femoston 210, Rigevidon.
  • GnRH-hormoner: cyklomat. Används för att behandla amenoré orsakad av polycystisk äggstock.
  • Icke-steroida syntetiska läkemedel: Clomiphen. Dessa piller stimulerar äggstocksfunktionen..

  Cyklodinon (en analog av Utrozhestan) föreskrivs för amenoré för att återställa cykeln och förebygga tidig menopaus. Sammansättningen av cyklodinon inkluderar ett extrakt av kornbär.

  Med amenorré används Femoston, liksom cyklodinon, med otillräcklig produktion av hormoner.

  Femoston hjälper till att återställa cykeln mitt i stressiga situationer och dramatisk viktminskning. Det föreskrivs för kvinnor efter 40 för att försena en tidig menopaus, som är baserad på en brist på kvinnliga könshormoner associerade med inträde av kvinnor i en viss ålder. Femaston hjälper till att förhindra värmevallningar, känslomässiga nedbrytningar, benutarmning, huvudvärk, slemhinnor som torkar ut.

  Femoston sänker kolesterol i blodet, sänker LDL och ökar HDL, förhindrar risken för karcinogenes och endometriala sjukdomar.

  Folkrättsmedel

  Behandling av amenoré med folkläkemedel är vanligt, men detta tillvägagångssätt är endast säkert i samråd med en läkare. Detta är nödvändigt med tanke på den möjliga individuella intoleransen hos behandlingsmedlen..

  Örter med primär amenoré

  Det är omöjligt att inducera menstruation med en sådan avvikelse med hjälp av homeopati, men att förbättra den hormonella bakgrunden och det totala välbefinnandet är ett löst problem. Tillämplig:

  • oregano-infusion. Det har en lugnande effekt;
  • salviaxtrakt - fytohormon, liknande egenskaper hos kvinnliga könshormoner.

  Folkrättsmedel vid primär amenoré - ger vanligtvis endast stödjande terapi, denna form av sjukdomen kräver ett mer radikalt tillvägagångssätt.

  Folkläkemedel mot sekundär amenoré

  Örtbehandling med en sådan sjukdom har en viss terapeutisk effekt. För att inte skada kroppen är det nödvändigt att ta reda på orsaken till amenoré och kontakta en gynekolog.

  De vanligaste och effektivaste åtgärderna:

  • bor livmodern. Det används i form av tinktur med alkohol eller en vattenlösning, det är särskilt effektivt för hormonella störningar;
  • ta ett varmt bad före sänggåendet med en avkokning av manschetteroten;
  • oregano i frånvaro av menstruation är ett sätt att återställa den hormonella bakgrunden. Växten innehåller östrogener som liknar kvinnor; infusion används i kokande vatten;
  • enligt många patienter bidrar elecampan till den snabba menstruationen med amenorré. Det största resultatet kan uppnås med en försening på upp till 10 dagar. De använder anläggningens rot, det är värt att komma ihåg att detta är ett mycket kraftfullt verktyg, du kan inte överskrida dosens medicin;
  • olivolja blandad med viburnumbär;
  • lökskalinfusionen (även enligt recensioner) eliminerar inte bara den gynekologiska sjukdomen utan stärker också kroppen;
  • för de tidiga början av kritiska dagar används rivna citrus - citron eller apelsin, blandad med socker;
  • persilja är en av de snabbast växande botemedel, särskilt växtsaft. Både persiljestjälkar och frön används. Finhackat gräs bryggs i en termos i cirka 12 timmar. Frön måste fyllas med varmt kokt vatten, dricka i små läppar;
  • Gormel är en homeopatisk medicin, den innehåller flera växter som har en positiv effekt på reproduktionssystemet med amenoré. Den vanliga uppsamlingen i produktens sammansättning är effektiv i frånvaro av menstruation, har också en lugnande effekt och hjälper till med sömnstörningar;
  • att ta ett bad med kakao kommer inte bara att påskynda början av kritiska dagar, utan kommer att lugna och förbättra ditt humör;
  • den röda borsten är mest aktiv i samlingen med bor livmodern och salvia. En sådan infusion i behandlingen av amenoré normaliserar funktionen hos de humorala och endokrina systemen.

  Du får inte i något fall använda dessa medel om du misstänker en graviditet, detta kan leda till allvarliga komplikationer och till och med dödsfall. I avsaknad av menstruation, se till att göra ett uttryckt test och besöka en läkare, och först sedan börja behandlingen av amenoré med folkläkemedel.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken på graviditet: dra i nedre del av buken

För att känna igen graviditet finns det ett stort antal alla slags tecken och symtom. De kan uppstå både tillsammans och separat. Anledningen till deras utseende är hormonella förändringar i en kvinnas kropp....

Temperatur under menstruationen: om den kan öka och till vilka siffror?

En ökning av temperaturen före menstruationen är också en avvikelse från normen, eftersom i den andra fasen av cykeln, bör temperaturen (BT), tvärtom, minska något, men dess ökning i kombination med svår smärta och illamående är ett tydligt tecken på sjukdom, inflammation eller graviditet....

Menopaus och hud - kollagenförlust, torrhet och akne

InnehållsförteckningMed införandet av klimakteriet kan du plötsligt stöta på nya förändringar som påverkar din hud, samt komma ihåg problem som felaktigt anses vara karakteristiska för tonåren, som akne....