Billiga analoger och ersättare för Duphaston: en prislista

Intim

Under graviditeten är det särskilt viktigt att upprätthålla en normal nivå av hormonet progesteron. På grund av otillräcklig naturlig produktion indikeras Dufaston.

Detta läkemedel hjälper till att upprätthålla graviditet, förhindra placental abruption, stoppa livmodersblödning och stödjer normal fosterutveckling..

Dessutom hjälper ett läkemedel baserat på den aktiva substansen - dydrogesteron vid behandling av infertilitet och andra hormonella störningar.

En ersättlig kvinnlig assistent kan köpas på ett apotek för 600 rubel. Behandlingsminimum är dock en månad som påverkar familjens budget.

Läs vad det finns billiga analoger av Duphaston ryska och utländska produktion.

Analoger av rysk produktion

Inhemska farmakologiska företag kan inte erbjuda billiga ersättare. Men i apotekshyllorna finns det analoger av rysk produktion billigare än originalen.

Praktiska läkemedel skiljer sig inte i sammansättning: den aktiva substansen är baserad på dydrogesteron.

Kolla in de bästa billiga motsvarigheterna i tabellen nedan:

ErsättningsnamnBeskrivning och indikationer för användning av generikaDen genomsnittliga kostnaden i ett apotek
progesteronSyntetiskt hormonersättare med samma namn.

Till skillnad från tablettformen av Duphaston, är den ryska analogen tillgänglig i form av en lösning för intravenös administration. Kostnaden är bara 20 rubel580 rubeldydrogesteronEtt läkemedel med samma substans i kompositionen. Liksom originalet är det indicerat för att bevara graviditet, för behandling av infertilitet och för att normalisera menstruationscykeln480 rubelPregninEn nära ersättare i kompositionen, som också stöder fostrets vitala aktivitet i livmodern, vilket förhindrar uppkomsten av missfall.

Indikeras ofta för användning för att öka amningen. Släppformulär - tabletter450 rubel

Att köpa progesteron kommer att vara fördelaktigt för bara 20 rubel. Graviditet kan köpas för 450 rubel, vilket hjälper till att spara 300 med två paket.

Ukrainska generiker

Bland progestogenerna kan du hitta billiga generika. Den ukrainska tillverkaren erbjuder att köpa förpackningar från 100 rubel.

Vad bestämmer denna kostnad och hur länge effekten kvarstår efter att ha tagit läkemedlet, läs vidare.

Kolla in listan över de billigaste synonymerna i ukrainsk produktion:

  Oxyprogesteronkapronat. Denna synonym hänvisar också till progestogen-gruppen av läkemedel, men skiljer sig från originalet i en längre varaktig effekt..

Efter avbokningen varar effekten mer än två veckor. Kostnaden är inte låg, men billigare än Dufaston - 560 rubel.

Ingesta. Ett nära substitut i komposition med det syntetiska hormonet progesteron. Det har samma indikationer som Dufaston.

Lämplig för långvarig behandling av infertilitet, oförmåga att fostra ett barn, föreskriver läkaren när ett missfall börjar, placentabbrott och blödning. Den billigaste synonymen är bara 100 rubel. Folliculin. Skillnad i komposition från originalet. Duphaston tillhör gruppen av gestagener och ukrainska generiska - till östrogenläkemedel.

Det är indicerat för användning vid inkonsekvens och inkonstans i menstruationscykeln, för behandling av kvinnlig infertilitet och för graviditetsproblem. Priset i apoteket är 160 rubel.

Den tveksamma fördelen med ukrainska ersättare är prisvärd. Du kan köpa läkemedlet Injest för bara 100 rubel.

Bristen på ukrainska synonymer - finns sällan på apotek i Ryssland.

Andra utländska ersättare

Importerade medel anses dyra men av hög kvalitet. Men bland många farmaceutiska ersättare kan du hitta billigare läkemedel.

Generik för utländsk tillverkning kan köpas från 300 rubel per paket.

Bland de mest populära drogerna:

  Prajisan. Indisk synonym, som skiljer sig från originalet endast i sammansättningen av ytterligare ingredienser.

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är syntetisk progesteron. Priset på det indiska läkemedlet kommer att glädja dig - bara 300 rubel.

Iprozhin. En annan gestagenersättare som hjälper till att normalisera kvinnors hälsa.

Den aktiva substansen är identisk med originalet. Huvudindikatorn för användning är problem med lager eller befruktning på grund av brist på progesteron. Den genomsnittliga kostnaden för ett apotek är 390 rubel. Allylestrenol. En annan strukturell analog som föreskrivs för behandling av infertilitet och andra gynekologiska problem.

Läkemedlet produceras i Ungern, läkemedlet förhindrar progesteronbrist och förbättrar det hormonella systemets funktion. Kostnaden skiljer sig inte från priset på Dufaston - 600 rubel. Utrozhestan. En av de populära ersättarna för fransk produktion. Synonymen skiljer sig bara på det sätt som hormonet syntetiseras..

Som en del av Utrozhestan naturligt progesteron. Trots det naturliga hormonet har läkemedlet dock en stor lista över biverkningar, vilket är underlägsen originalet.

Släpp form - ljus. Genomsnittspriset för ett paket är 350 rubel.

Duphaston är, liksom analoger, indicerat för långvarig användning. Beroende på problemet föreskriver läkaren en specifik behandlingsplan.

Efter avbrytande av läkemedlet kvarstår effekten i flera dagar. Synonymer för utländsk produktion kan köpas i intervallet 300 till 600 rubel.

Duphaston: analoger är billiga och ryska, bruksanvisning, sammansättning

Dufaston är en syntetisk progesteron (progestogen), vars användning syftar till att bekämpa progesteronbrist. Med restaureringen av den hormonella bakgrunden och en kvinnas reproduktionsfunktion hanterar läkemedlet ganska framgångsrikt, men inte alla har råd med behandling med det. Därför kommer det att vara användbart att förstå läkemedlets syfte, instruktioner för att ta, kontraindikationer för dess användning och analoger av Dufaston.

Sammansättning (aktiv substans) av Duphaston

Sammansättningen av Duphaston inkluderar:

 • huvudsubstansen är dydrogesteron;
 • laktosmonohydrat;
 • stärkelse;
 • kiseldioxid;
 • stearinsyra;
 • E171;
 • agalite.

Denna kombination av komponenter styr rätt utveckling av endometrium och dämpar östrogen, vilket återställer mängden kvinnliga hormoner.

Tabletter förpackas i blåsor i en mängd av 20 bitar.

Billiga ryska analoger

Den genomsnittliga kostnaden för läkemedlet är 600 rubel. Ett sådant pris på läkemedlet avgör efterfrågan på billiga analoger av Dufaston..

Följande läkemedel anses vara ersättare för Duphaston:

 1. "Progesteron". Dess åtgärder syftar till att normalisera miljön för utvecklingen av ägget. Verktyget finns i form av en lösning för intramuskulär administration. Pris - från 570 rubel.
 2. Pregnin. Det förbereder endometriet för äggimplantation, minskar livmodern och har en positiv effekt på amning. Pregnin finns i tablettform. Pris - från 400 rubel.
 3. Dydrogesteron är en aktiv ingrediens i Dufaston. Möjlig mottagning under graviditeten. Pris - från 450 rubel.
 4. "Ingesta." Ett progesteronbaserat läkemedel för behandling av amenoré, uterinblödning och infertilitet. "Ingesta" hjälper till att upprätthålla graviditet och har ett minimum av kontraindikationer. Pris - från 95 rubel. (den billigaste ryska analogen till Duphaston på läkemedelsmarknaden).

Av utländska analoga fonder är Utrozhestan (Belgien) mest populärt. Men läkemedlet är tydligt underlägsen än Duphaston på grund av en stor lista över biverkningar (dåsighet, huvudvärk, ökad trötthet, etc.).

Mottagande av analoga medel måste godkännas av den behandlande läkaren.

Instruktioner för användning av läkemedlet

Intag av Duphaston-tabletter innebär absorption av dydrogesteron i blodet. Vidare fördelas ämnet jämnt över kroppen, vilket har en direkt effekt på reproduktionsfunktionen. Läkemedlet bör användas i doser som rekommenderas av läkaren, eftersom de förskrivs utifrån många faktorer (patologi, närvaro av menstruation, etc.).

Sammanfattade rekommendationer för antagning är följande:

 1. 10 mg av läkemedlet flera gånger under dagen i 20 dagar med endometrios.
 2. 4 tabletter vid den första dosen och 1 var 8: e timme i händelse av ett hot om spontan abort.
 3. 10 mg två gånger om dagen fram till den 20: e graviditetsveckan i händelse av ett hot om missfall med vanligt missfall.
 4. 1 tablett en gång om dagen i mitten av cykeln för infertilitet förknippad med ovarial corpus luteuminsufficiens.
 5. 1 piller två gånger om dagen i mitten av cykeln med oregelbundna perioder eller premenstruellt syndrom.
 6. 1 tablett två gånger om dagen i 20 dagar med smärtsam menstruation (dysmenorré).
 7. 1 kapsel två gånger om dagen under en vecka med dysfunktionell livmodersblödning. Terapi kan också förskrivas som ett förebyggande av återfall av problemet..

Under harmonisk ersättningsterapi förskrivs Duphaston-tabletter i kombination med östrogen.

Instruktioner för att ta läkemedelsrösterna en lista med viktiga instruktioner:

 • efter början av användningen av medicinen är genombrott uterusblödning möjlig, stoppas med en ökad dos av läkemedlet;
 • vid komplex behandling med östrogen bör biverkningar och kontraindikationer beaktas;
 • innan du tar läkemedlet måste du genomgå en fullständig medicinsk undersökning för att bestämma patologier, funktioner i bäckenorganen och möjliga negativa reaktioner på läkemedlets komponenter;
 • "Duphaston" under graviditet är endast tillåtet med indikationer och under övervakning av en läkare;
 • om medicinen tas under amning under denna period måste amning minimeras;
 • med tumörneoplasmer hos patienten är det viktigt att genomföra en serie studier som syftar till att bestämma reaktionen på dydrogesteron;
 • Dufaston påverkar inte bilkörning och samordning.

På apotek skickas medicin endast ut på recept. Hans spontana intag kan leda till allvarliga konsekvenser.

Kombinationen av dydrogesteron och etanol är oacceptabel. Resultatet av denna kombination blir en minskning av läkemedlets effektivitet och möjliga biverkningar.

Läkemedlet bör förvaras utom räckhåll för barn, skydda mot fukt och solljus, inte längre än 5 år från datumet på förpackningens rygg..

Analoger av Duphaston-tabletter

Duphaston (tabletter) Betyg: 265

Duphaston är ett systemiskt läkemedel för behandling av sjukdomar i urogenitala organ. Aktiv ingrediens: didrogesteron (i en dos på 10 mg per tablett). Det är indicerat för behandling av progesteronbrist. Det finns kontraindikationer och biverkningar..

Analoger av läkemedlet Duphaston

Analogen är dyrare från 2297 gnugga.

Producent: Bristol-Myers Squibb (USA)
Släppformulär:

 • Tabletter 160 mg, 30 st.; Pris från 2786 rubel
Priser för Megace i onlineapotek
Användningsinstruktioner

Megeis är ett amerikanskt läkemedel som är utformat för att behandla sjukdomar i urogenitala organ. Finns i form av tabletter belagda med en skyddande beläggning. Aktiv ingrediens: megestrol (160 mg). De viktigaste indikationerna för utnämningen: palliativ behandling av avancerad bröstcancer eller endometrial cancer, anorexi. Kontraindicerat för användning under graviditet och amning, under 18 år. En komplett lista över kontraindikationer och dosering finns i bruksanvisningen.

Analogen är billigare från 210 rubel.

Prajisan är en analog av indiskt ursprung. Det är indicerat för användning i fall av progesteronbrist. Användning under graviditet och amning är endast möjlig under övervakning av en läkare. Det finns kontraindikationer och biverkningar..

TOPP 6 av de billigaste läkemedelsanalogerna från Dufaston®

Duphaston är ett hormonellt läkemedel som kom in på läkemedelsmarknaden 1961. Det släpptes av Solway (Nederländerna). Det var det första orala progestogenet. Huvudfunktionen i detta läkemedel är att det bidrar till den metaboliska stabiliteten i den kvinnliga kroppen, utan att orsaka förändringar i östrogen, androgen och mineralocorticoid metabolism.

Duphaston orsakar praktiskt taget inte biverkningar och tolereras väl av patienter. Huvudområdet för dess tillämpning är obstetrik och gynekologi. Dessutom används verktyget i stödjande reproduktionstekniker.

Duphaston applikationsschema

Läkemedlet hämmar inte ägglossningen och därför förändras inte fertiliteten hos kvinnor som tar det. De aktiva komponenterna påverkar selektivt endometrium, vaginalslemhinna och livmoderhalskanal.

Duphaston är oumbärligt vid behandling av missfall, dysfunktionell blödning av livmodern, endometrios, infertilitet och assisterad reproduktionsteknologi (IVF). Duphaston har både dyra och billiga motsvarigheter. Du kan ersätta den med en av dem, men innan det måste du alltid konsultera en läkare.

Utgivningsformer, strukturella analoger, priser

Duphaston anses idag vara ett av de dyraste progesteronpreparaten. Vissa patienter, med tanke på det höga priset för det, vänder sig till läkaren med en begäran om att ersätta den med billiga analoger. Följande ersättare för Dufaston är representerade i apoteknätverket:

 1. Ingesta.
 2. Iprozhin.
 3. Oxyprogesteronkapronat.
 4. Prajisan.
 5. progesteron.
 6. Utrozhestan.

Alla dessa produkter är tillgängliga för oral och vaginal användning. Doseringen, formen för frisättning och kvantitet i förpackningen presenteras i detalj i tabellen. Priset på dessa läkemedel (läkemedel) i ryska apotek är något annorlunda.

DrognamnSläpp formulärAntal per förpackning, st.Dosering mg.
DufastonBelagda tablettertjugo10
IngestaInjektion5 ampuller på 1 ml1%; 2,5%
Iprozhinkapslarfemton; trettio100; 200
OxyprogesteronkapronatInjektion5 ampuller på 1 ml12,5%
Prajisankapslar10; tjugo; trettio100; 200
Vaginal gel1 applikator1000
progesteronInjektionslösning5 ampuller på 1 ml2,5%
Utrozhestankapslar14100; 200

Ingesta

Läkemedlet tillhör den farmakoterapeutiska gruppen av gestagener. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är progesteron, som är hormonet i corpus luteum. Ingesta påverkar fördelaktigt processen för implantering av ett befruktat ägg och stöder den normala utvecklingen av embryot under första halvan av graviditeten.

Detta beror på det faktum att det transformerar endometrial proliferationsfas under den sekretoriska fasen, vilket är nödvändigt för fysiologisk reproduktionsfunktion. Minskar myometriets excitabilitet och sammandragning, det stoppar och förhindrar abortprocessen.

Progesterons verkningsmekanism

Indikationerna är följande villkor:

 • amenorré;
 • livmodersblödning;
 • infertilitet associerad med en kränkning i det endokrina systemet;
 • missfall;
 • menstruations oregelbundenheter med varierande svårighetsgrad (till exempel algodismenorea).

Läkemedlet kan administreras på två sätt: intramuskulärt eller subkutant. Dosering och användningstid bestäms av indikationerna. För att förhindra hotet om graviditetsavbrott (i närvaro av låga nivåer av progesteron i blodet) eller för att behandla en hotande abort som redan har börjat, använd 15-25 mg Ingesta dagligen tills symtomen försvinner helt. Om diagnosen är "vanligt missfall" i samband med anamnestiska uppgifter, bör läkemedlet administreras varannan dag fram till den fjärde månaden av graviditeten.

Vid oregelbunden blödning av livmodern administreras 10 mg dagligen i 7 dagar. Om curettage utfördes före diagnosen kan Ingest användas endast 2 veckor efter proceduren. Om det finns ett behov av omedelbar användning av läkemedlet administreras 15 mg under 6 dagar.

Läkemedlet används inte i pediatrisk praxis och hos patienter med svår kardiovaskulär patologi, inklusive arteriell hypertoni, och under graviditet under 36 veckor.

Iprozhin

Basen för läkemedlet är mikroniserad progesteron, som har förmågan att interagera med ytreceptorerna i livmodern, tränger in i deras kärna, där den aktiverar organets DNA och stimulerar dess RNA. Tack vare dessa processer passerar livmoderslimhinnan från den proliferativa fasen till sekretorin och skapar därmed gynnsamma förutsättningar för implantation av fosterägget i livmoderhulen.

Läkemedlet kan användas både oralt och intravaginalt, och kommer djupt in i den bakre vaginala fornixen. I det första fallet når de aktiva komponenterna sin topp efter 2-3 timmar efter administrering, i det andra - efter en timme. Inträdesmångfald - två gånger om dagen under graviditetens första trimester. Doseringen (100 eller 200 mg) kan endast bestämmas av en gynekolog, eftersom det allt beror på laboratorieparametrar för nivån av progesteron i blodet hos varje patient.

Läkemedlet är indicerat för sådana patologier:

 • hormonersättningsterapi i fallet av icke-fungerande äggstockar eller deras fullständiga frånvaro;
 • beredning för in vitro-befruktning för att bibehålla lutealfasen;
 • förebyggande och behandling av missfall;
 • infertilitet;
 • livmodern endometrios;
 • förebyggande av tumörneoplasmer i livmodern.

Det är förbjudet att använda Iprozhin i närvaro av:

 • allergier mot Iprozhin-komponenter;
 • livmodersblödning, ospecificerad uppkomst;
 • försenade delar av embryot i livmoderkaviteten;
 • maligna tumörer i livmodern, äggstockarna eller bröstkörteln;
 • svår hjärtsjukdom;
 • lever / njursvikt.

En egenskap hos användningen av Iprozhin är att den kan orsaka störningar i levern. I detta avseende är det nödvändigt att regelbundet övervaka aktiviteten hos leverenzymer.

Oxyprogesteronkapronat

Den aktiva basen för läkemedlet är den aktiva komponenten i hydroprogesteronkapronat. Kompositionen inkluderar också raffinerad olivolja bensylbensoat. Läkemedlet tillhör gruppen av hormoner i gonaderna och ämnen som används i patologin i könsområdet. Pat "Biopharma" (Ukraina) utfärdas.

Läkemedlets aktiva substans genom dess kemiska struktur är en syntetisk analog av humant progesteron. Dess verkningsmekanism liknar naturligt progesteron: det förbättrar livmoders livmoders proliferativa egenskaper, minskar dess excitabilitet och stimulerar beredningen av bröstkörtlarna för amning. Det är mer stabilt i kroppen, så dess effekt kvarstår under lång tid..

Oxyprogesteron administreras intramuskulärt, långsamt, i närvaro av sådana störningar:

 • avvikelser förknippade med otillräckligt arbete i corpus luteum;
 • hotar abort;
 • primär eller sekundär amenoré;
 • intermenstrual uterinblödning;
 • hyperplastiska processer i livmoders endometrium, inklusive endometrios.

Du kan inte använda medicinen för behandling i sådana fall:

 • det finns en allergi mot komponenterna i oxyprogesteronkapronat;
 • graviditetsålder mer än 24 veckor;
 • graviditet utvecklas inte;
 • en historia av kolestatisk gulsot eller njursvikt;
 • förekomsten av könsdelade maligniteter misstänks;
 • historia med svår tromboflebit eller lungtromboemboli.

Före användning måste ampullen med läkemedlet värmas till rumstemperatur. Vid hotande abort är dosen 250 mg en gång i veckan. Om hypertrofiska processer i livmodern behandlas, används i detta fall endast 2 ml av en 12,5% lösning från den femte till den 25: e dagen av menstruationscykeln. Blanda inte läkemedlet med andra i samma spruta.

Prajisan

I var och en av formerna av läkemedelsfrisättning fungerar progesteron som en aktiv komponent. Den har egenskapen att interagera med ytreceptorerna i livmodern, tränger in i deras kärna, där den aktiverar organets DNA och stimulerar dess RNA.

Tack vare dessa processer passerar livmoderslimhinnan från den proliferativa fasen till sekretorin och skapar därigenom gynnsamma förhållanden för implantation av fosterägget i livmoderhålet. Det har en lugnande effekt på muskelfibrerna i myometrium och äggledarna, vilket förhindrar upphörandet av graviditeten. Tillverkad av ett indiskt läkemedelsföretag.

Farmakokinetiska egenskaper skiljer sig inte från tidigare läkemedel. Det samlas selektivt i livmoderhålet, varifrån det långsamt absorberas i cirkulationssystemet, där det når sin topp en timme efter administrering. Det metaboliseras i levern och utsöndras i urinen. Det används för alla avvikelser i samband med en kränkning av lutealfasen, nämligen:

 • HRT med dysfunktion eller frånvaro av äggstockar;
 • under förberedelserna för IVF för att normalisera förloppet av lutealfasen;
 • förebyggande och behandling av missfall;
 • infertilitet vid endokrin etiologi;
 • endometrios;
 • förebyggande av tumörneoplasmer i livmodern;
 • äggdonationsprogram.

Följande villkor är en begränsning av utnämningen:

 • koagulopati av varierande svårighetsgrad;
 • könsblödningar av okänt ursprung;
 • porfyri;
 • försenade delar av embryot efter en abort;
 • allergisk reaktion på läkemedlet.

Både kapslar och gel injiceras djupt i den bakre vaginala fornixen två gånger om dagen (daglig dos kan variera från 200 till 400 mg) med risk för missfall. För behandling av infertilitet används och administreras en Prajisan-gelapplikator dagligen från ägglossningsdagen eller från den 17: e till den 20: e dagen i cykeln under en vecka. Av hygieniska skäl är applikatorn i läkemedlet engångsbruk och måste hanteras efter användning..

progesteron

Avser hormonerna i gonaderna (gestagener) som produceras av äggstockens corpus luteum. Analogt sett är dess bas progesteron. Läkemedlet är injicerbart. Finns i Ryssland och Ukraina. Detta hormonella medel påverkar fördelaktigt implanteringsprocessen för ett befruktat ägg och stöder den normala utvecklingen av fosterägget till den 12: e graviditetsveckan..

Detta beror på det faktum att det transformerar endometrial proliferationsfas under den sekretoriska fasen, vilket är nödvändigt för fysiologisk reproduktionsfunktion. Minskar myometriets excitabilitet och sammandragning, det stoppar och förhindrar abortprocessen.

Läkemedlet administreras intramuskulärt eller subkutant. Före injektion, med tanke på att oljelösningen kommer att injiceras, måste ampullen värmas i ett vattenbad till en temperatur på 30 grader. Om lösningen börjar kristallisera bör upphettningen fortsätta tills fällningen är helt upplöst..

För blödning använd 15 mg dagligen i en vecka. Om curettage utfördes före diagnosen kan Progesteron användas endast 3 veckor efter proceduren. Om det finns ett behov av omedelbar användning av läkemedlet administreras 15 mg under 6 dagar.

Vid en överdos av läkemedlet uppstår biverkningar i form av illamående, kräkningar, yrsel, andnöd, synskador, svettningar, feber etc. Vid det minsta symptom bör du informera din läkare som kommer att ersätta läkemedlet med ett liknande eller avbryta det helt.

De viktigaste indikationerna för användning:

 • amenorré;
 • intermenstruell blödning;
 • endokrin infertilitet;
 • missfall;
 • menstruations oregelbundenheter med varierande svårighetsgrad (oligomenorrhea, algomenorrhea).

Utrozhestan

Utrozhestan är den vanligaste analogen till Dufaston, som också är flera gånger billigare än den. Strukturformeln för detta läkemedel är baserat på egenskaperna hos mikroniserat progesteron, som normaliserar utsöndringsfunktionen hos endometrium hos kvinnor i reproduktiv ålder och främjar regenerering av livmoderens inre yta efter operation (curettage). Det förhindrar också utvecklingen av endometrios, har en lugnande effekt på myometrium..

Det är särskilt viktigt att Utrozhestan inte har androgen aktivitet. I ett flertal kliniska studier har dess förmåga att påverka utsöndringen av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner med hypotalamus bevisats. I praktiken visar Utrozhestan goda nivåer av normalisering av plasmaprogesteronnivåer. Det tillhandahålls för alla ovanstående obstetriska och gynekologiska tillstånd förknippade med fel i cykelns lutfas.

Utrozhestans skyddande effekt

Det kan användas både vaginalt och oralt, tvättas ner med den nödvändiga mängden vatten. Beroende på den dos som föreskrivs av läkaren, tas de två gånger om dagen fram till graviditetsperioden. I andra fall av ansökan bör frekvensen och tidpunkten för tillträde justeras av barnläkare-gynekolog, beroende på kvinnans menstruationscykel.

Recensioner av läkare och patienter om valet av Duphaston och dess analoger

Bland läkare och patienter råder positiva recensioner om resultaten av behandlingen med Dufaston och liknande medel:

Dufaston har använts inom obstetrik och gynekologi i över 50 år. Hög kvalitet tillät honom att få förtroende hos läkare och patienter. Idag produceras många läkemedel med samma effekt, men till ett överkomligt pris. För att undvika negativa konsekvenser bör valet av läkemedlet och bestämningen av behandlingsregimen utföras av en specialist.

Dufaston-analoger av endometrios

Duphaston - bruksanvisning, analoger, recensioner och frisättningsformer (10 mg tabletter) av läkemedlet för behandling av endometrios, infertilitet och andra fall av progesteronbrist hos kvinnor, inklusive under graviditet och planering

I den här artikeln kan du läsa bruksanvisningen för läkemedlet Dufaston. Ger feedback från besökare på webbplatsen - konsumenter av detta läkemedel, såväl som åsikter från medicinska specialister om användningen av Dufaston i deras praktik. En stor begäran är att aktivt lägga till dina recensioner om läkemedlet: läkemedlet hjälpte eller hjälpte inte till att bli av med sjukdomen, vilka komplikationer och biverkningar som observerades, eventuellt inte tillkännagivits av tillverkaren i kommentaren. Duphastons analoger i närvaro av tillgängliga strukturanaloger. Används för behandling av endometrios, infertilitet hos kvinnor, samt under graviditet, dess planering och amning.

Duphaston är en analog av naturligt progesteron. Dufaston är i sin molekylstruktur, kemiska och farmakologiska egenskaper mycket nära naturligt progesteron. På grund av det faktum att dydrogesteron inte är ett derivat av testosteron, har det inte biverkningar som är karakteristiska för de flesta syntetiska progestogener, de så kallade androgena progestogenerna.

Dydrogesteron har inte östrogen, androgen, anabol, glukokortikoid och termogen aktivitet. Inga negativa effekter på kolhydratmetabolismen och leverfunktionen.

Vid administrering oralt verkar dydrogesteron selektivt på endometriet och förhindrar därmed en ökad risk för endometrial hyperplasi och / eller karcinogenes under förhållanden med överskott av östrogen. Det indikeras i alla fall av endogen progesteronbrist..

Läkemedlet har ingen preventiv effekt.

Vid behandling av dydrogesteron uppnås den terapeutiska effekten utan att undertrycka ägglossningen eller menstruationsdysfunktionen. Dydrogesteron gör det möjligt att bli gravid och upprätthålla graviditet under behandlingen.

farmakokinetik

Efter oral administrering absorberas Duphaston snabbt från matsmältningskanalen. Dydrogesteron metaboliseras i levern. Utsöndras i urin från 56 till 79%.

indikationer

 • endometrios;
 • infertilitet på grund av lutealinsufficiens;
 • hotande eller vanligt missfall (med progesteronbrist);
 • premenstruellt spänningssyndrom;
 • dysmenoré, oregelbunden menstruationscykel;
 • sekundär amenoré (i komplex behandling med östrogener);
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • för att neutralisera ökningens proliferativa effekt på endometriumet som en del av hormonersättningsterapi hos kvinnor med störningar orsakade av naturlig eller kirurgisk menopaus i den intakta livmodern.

Släpp formulär

10 mg tabletter.

Bruksanvisning och dosering

Läkemedlet tas oralt.

Med endometrios förskrivs 10 mg 2-3 gånger per dag från den femte till den 25: e dagen av cykeln eller kontinuerligt.

Vid infertilitet (på grund av lutealinsufficiens) - 10 mg per dag från den 14: e till den 25: e dagen av cykeln. Behandlingen ska genomföras kontinuerligt under minst 6 på varandra följande cykler. Det rekommenderas att behandlingen fortsätter under de första månaderna av graviditeten som rekommenderas för rutinmässig abort..

Vid hotande missfall förskrivs 40 mg en gång, sedan 10 mg var 8: e timme tills symptomen försvinner.

Med den vanliga missfallet förskrivs läkemedlet vid 10 mg 2 fram till 20: e graviditeten, följt av en gradvis minskning av dosen.

Med premenstruellt spänningssyndrom - 10 mg 2 från den 11: e till den 25: e dagen av cykeln.

Med dysmenorré - 10 mg 2 gånger om dagen från den femte till den 25: e dagen av cykeln.

Med en oregelbunden menstruationscykel - 10 mg 2 gånger om dagen från den 11: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln.

Med amenorré ordineras östrogener 1 gång per dag från den första till den 25: e dagen av cykeln med Dufaston - 10 mg 2 från den 11: e till den 25: e dagen av cykeln.

För att stoppa dysfunktionell blödning av livmodern förskrivs Dufaston 10 mg 2 gånger dagligen i 5-7 dagar.

För att förebygga dysfunktionell uterusblödning förskrivs Dufaston 10 mg 2 gånger dagligen från den 11: e till den 25: e dagen av cykeln.

Med hormonersättningsterapi i kombination med kontinuerlig östrogenbehandling ordineras Dufaston 10 mg en gång dagligen under 14 dagar som en del av en 28-dagars cykel. I en cyklisk administrering av östrogenadministration förskrivs Duphaston i en dos av 10 mg en gång om dagen under de senaste 12-14 dagarna av östrogenadministration.

Om en biopsi eller ultraljud indikerar ett otillräckligt svar på progestogenet, ska den dagliga dosen höjas till 20 mg.

Sidoeffekt

 • huvudvärk, migrän;
 • genombrott uterusblödning (som kan förhindras genom att öka dosen);
 • ökad känslighet hos bröstkörtlarna är möjlig;
 • mindre brott i levern, ibland åtföljd av svaghet eller sjukdom, gulsot eller smärta i buken;
 • hemolytisk anemi;
 • hudutslag, klåda;
 • urticaria, Quinckes ödem;
 • perifert ödem.

Kontra

 • överkänslighet mot läkemedlets komponenter.

Med försiktighet bör läkemedlet förskrivas om det har förekommit hudklåda under tidigare graviditet..

Graviditet och amning

Kanske användningen av Duphaston under graviditeten, om detta indikeras.

Dydrogesteron utsöndras i bröstmjölk. Amning när du tar läkemedlet rekommenderas inte..

speciella instruktioner

Vid utnämning av dydrogesteron i kombination med östrogener (till exempel för hormonersättningsterapi) bör kontraindikationer och varningar i samband med användning av östrogener övervägas.

Innan hormonersättningsterapi (HRT) påbörjas, bör en fullständig medicinsk historia samlas in. Under behandlingen rekommenderas att regelbundet övervaka den individuella toleransen för HRT. Patienten bör informeras om alla förändringar i bröstkörtlarna, hon ska informera läkaren. Studier som involverar mammografi bör utföras i enlighet med allmänt accepterad patientundersökning..

Ibland under de första behandlingsmånaderna kan genombrott uterusblödning uppstå. Om genombrottsblödning inträffar efter en viss tid med läkemedlet eller fortsätter efter en behandlingsperiod, bör du studera orsaken, göra en endometrial biopsi för att utesluta maligna förändringar i endometrium.

En noggrann klinisk undersökning krävs om det finns en historia av en progesteronberoende tumör (till exempel meningiom), såväl som vid dess progression under graviditet eller under tidigare hormonbehandling..

För närvarande finns det inga bevis på den negativa effekten av didrogesteron vid kroniskt njursvikt.

Duphaston tabletter ska inte förskrivas till patienter med genetiskt bestämd galaktosintolerans, laktasbrist eller malabsorptionssyndrom.

Påverkan på förmågan att köra fordon och kontrollmekanismer

Läkemedlet påverkar inte förmågan att köra fordon och kontrollmekanismer.

Läkemedelsinteraktion

Vid samtidig användning med Duphaston kan inducerare av mikrosomala leverenzymer (såsom fenobarbital, rifampicin) påskynda metabolismen av dydrogesteron och minska läkemedlets effektivitet.

Fall av oförenlighet med andra läkemedel är okända..

Analoger av läkemedlet Duphaston

Strukturanaloger av den aktiva substansen:

 • Iprozhin;
 • Krynon;
 • Prajisan;
 • progesteron;
 • Progestogel;
 • Utrozhestan.

Duphastons analoger

Duphaston är ett ursprungligt hormonellt läkemedel som är en del av standarderna för att hjälpa gravida kvinnor med problemet med missfall, multipel graviditet, neoplasmer. Andra indikationer är endometrios, en oregelbunden menstruationscykel, infertilitet och missfall.

Duphaston dispenseras strikt enligt läkarens recept och används på vissa dagar av cykeln. Kostnaden beror på antalet tabletter i paketet (20 eller 28 stycken), apoteksorganisationens marginal. I genomsnitt varierar priset på förpackningar från 530 till 870 rubel.

Valet av billiga Duphaston-analoger är oerhört viktigt att samordna med gynekologen på grund av biverkningar, allvarlighetsgraden av läkemedlets grupp, nyanserna av utnämningen.

farmakologisk effekt

Tillverkare: Abbott, Nederländerna eller Veropharm, Ryssland

Släppformulär: tabletter

Aktiv substans: dydrogesteron

Läkemedlet tillhör gruppen av gestagener, syntetiskt ursprung, fungerar som det naturliga hormonet progesteron. Läkemedlets egenskaper:

 • kompenserar för endogen progesteronbrist;
 • ger i endometrium början av sekretionsfasen.

Läkemedlet undertrycker inte ägglossningen, kan inte användas som ett preventivmedel. För Duphaston är glukokortikoid, anabola, androgena och östrogena effekter inte karakteristiska.

Duphaston är ett hormonellt läkemedel eller inte?

Läkemedlets sammansättning inkluderar ett hormon - dydrogesteron, en syntetiserad analog av naturligt progesteron.

Duphaston hormonella tabletter kan inte användas ensamma utan recept från läkare. De är indicerade för hormonersättningsterapi om progesteronbrist är fastställt..

Indikationer Duphaston

Duphaston är en analog av naturlig progesteron, som ansvarar för bildandet av en kvinnas utseende och sexuella egenskaper, menstruationsförloppet och ägglossningen och säkerställer graviditet.

Läkemedlet indikeras för att kompensera för bristen på naturligt hormon i följande fall:

 • infertilitet;
 • graviditet - hotet om missfall, hotet om för tidig födsel, multipel graviditet;
 • amenoré och dysmenorré;
 • endometrios;
 • livmodersblödning.

Duphaston föreskrivs av en läkare när man planerar en graviditet för de kvinnor som har haft en abortabort eller spontan missfall..

Dufaston - bruksanvisning

Läkemedlet tas 2-3 gånger om dagen i den dos som föreskrivs av läkaren. Funktionerna i behandlingen bestäms av gynekologen beroende på indikationerna, tillståndet och svårighetsgraden av patologin hos patienten.

Det finns risk på p-piller. Det är avsett att underlätta svälja om det är svårt att svälja..

Är Duphaston ett recept eller inte? För att köpa en medicin behöver du ett receptformulär som utfärdats av en gynekolog. I vissa områden finns också läkemedlet på listan över receptbelagda läkemedel.

Duphaston före eller efter en måltid

Läkemedlet tas 2-3 gånger om dagen på morgonen och på kvällen. Hur man dricker ett piller - med eller efter måltider påverkar inte Duphastons effektivitet.

Om patienten missade medicinen bör detta göras så snart som möjligt. Men om mer än 12 timmar har gått behöver du inte dricka den missade dosen..

Duphastons analoger

Duphaston-ersättare kännetecknas av inkommande komponenter som har terapeutiska egenskaper, indikationer och kontraindikationer. För att köpa dem behöver du ett recept från en läkare.

Eftersom Dufaston-analoger tillhör hormonella läkemedel, bör de inte förskrivas på egen hand på grund av möjliga biverkningar.

Dufaston substitutionslista

Tillverkare: Abbott, Nederländerna

Släppformulär: tabletter

Aktiv ingrediens: didrogesteron, östradiol

Analogen med Duphaston-tabletter är läkemedlet Femoston, tillverkat av samma läkemedelsföretag i Nederländerna, Abbott. Medicinen är original, den patenterade tekniken för produktion och forskning används. Baserat på dem utarbetas bruksanvisningar, begränsningar, oönskade reaktioner och deras frekvens av förekomst identifieras.

Analogen används som ett kombinerat antiklimakteriskt läkemedel som innehåller gestagen och östrogen. Det föreskrivs för att minska symptomen på klimakteriet, förebyggande av osteoporos. Recept tillgängligt.

progesteron

Producent: Dalkhimpharm, Ryssland

Släppformulär: ampuller

Aktiv substans: progesteron

Duphastons analoga Progesteron vid injektioner används som ett preventivmedel, med amenoré, vanligt missfall, livmodersblödning. Det injiceras intramuskulärt enligt schemat. Det är en oljelösning, före användning är det nödvändigt att värma.

Cyclodinone

Tillverkare: Rottendorf Pharma eller Bionorika, Tyskland

Utgivningsform: tabletter, droppar

Aktiv ingrediens: vanligt tistel-extrakt

I vissa fall kan en gynekolog ersätta Duphaston med Cyklodinon - tabletter eller alkohol droppar. Kärnan i handlingen är ett kornekstrakt som normaliserar koncentrationen av könshormoner. De läkande egenskaperna hos den analoga:

 • minskning av prolaktinproduktionen;
 • behandling av patologiska processer i bröstkörtlarna och minskning av smärta;
 • normalisering av den andra fasen av menstruationscykeln.

Cyklodinonanalogen används enligt schemat för menstruations oregelbundenheter (amenorré, dysmenorré, oregelbunden menstruation), mastodynia och PMS. Terapiförloppet är långt - från 3 månader.

Tillverkare: Bayer, Tyskland

Släppformulär: tabletter

Aktiv ingrediens: drospirenon, etinylöstradiol

Analogen till Dufaston Yarin är ett kombinerat preventivmedel baserat på östrogen och gestagen. Den huvudsakliga mekanismen är undertryckande av ägglossning och en ökning av viskositeten för sekretionen av livmoderhalsen, som ett resultat av vilket spermierna inte kan fästa, och befruktning inte inträffar.

I medicinsk praxis används Dufaston Yarin-analogen för preventivmedel hos kvinnor över 35 år. För unga patienter förskrivs läkemedlet Jess med lägre hormoner och Janine.

Producent: Delfarm Lille S.A.S., Frankrike

Släppformulär: dragees

Aktiv substans: östradiol

Proginova är en analog av Duphaston med en annan aktiv komponent från östrogengruppen. Det kompenserar för bristen på könshormoner och används vid klimakteriet för att minska och mildra symtomen:

 • tidvatten;
 • huvudvärk;
 • depressiva tillstånd, nervositet;
 • sömnstörning;
 • yrsel;
 • osteoporos.

Läkemedlet ordineras av en läkare efter att ha tagit ett hormontest.

Producent: Obninsk HFK, Ryssland

Släppformulär: tabletter, ampuller

Aktiv substans: tranexaminsyra

Läkemedlet Tranexam används i tabletter eller ampuller för att stoppa blödning under graviditet, tung menstruation. Används inte samtidigt med orala preventivmedel på grund av risken för trombos och andra komplikationer.

Duphaston eller Utrozhestan - vilket är bättre

Producent: Olik Limited, Thailand

Utgivningsform: kapslar

Aktiv substans: progesteron

Synonymer: Iprozhin, Prajisan, Krainon

Duphaston och Utrozhestan - läkemedel från östrogengruppen, förskrivna under graviditet eller graviditetsplanering, belastade med en historia av missfall eller aborter. Båda läkemedlen importeras.

Duphaston - tabletter för oral administrering baserat på syntetiskt östrogen. Duphastons analog under graviditet Utrozhestan - kapslar för oral administrering och intravaginal administration som innehåller naturligt progesteron. Med introduktionen av Dufaston-analogen i vagina noteras en snabb effekt och en lägre frekvens av biverkningar i suppositorier.

Båda läkemedlen är receptbelagda, vilken av analogerna att välja, bestämmer patienten med läkaren. De avgörande kriterierna är graviditetsålder, närvaron av samtidiga sjukdomar (trombos, njursjukdom), rökning, ålder etc..

Duphaston eller Norkolut - vilket är bättre

Producent: Gideon Richter, Ungern

Släppformulär: tabletter

Aktiv substans: noretisteron

Duphaston är en analog av naturligt progesteron, vilket bidrar till övergången av endometrium till utsöndringsfasen. Det används för kränkningar av menstruationscykeln, infertilitet, endometrios, problem med att bära fostret under graviditeten.

Norkolut är en importerad analog av Dufaston som används för försenad menstruation, endometrios, endometrial hyperplasi, menopaus, mastodynia. Det kan användas som ett preventivmedel för att förhindra graviditet. Drick 1-2 tabletter en gång om dagen på vissa dagar av cykeln.

Båda läkemedlen - Duphaston och Norkolut-analog tillhör gruppen av gestagener. Vid menstruations oregelbundenhet, klimakteriet och endometrios, kan båda läkemedlen användas. Under graviditet används Duphaston..

Duphaston-ersättare är billigare än Norkolut som används för att stoppa amning och för preventivmedel.

Dufaston eller Prajisan

Tillverkare: San Pharmaceutical Industries, Indien

Utgivningsform: kapslar

Aktiv substans: progesteron

Hur du byter ut Duphaston under graviditeten bör diskuteras med din läkare. Det valda läkemedlet är Prajisan-kapslar, som kan tas oralt eller administreras intravaginalt. Den andra användningsmetoden har mindre troligtvis biverkningar..

Läkemedel varierar i aktiv substans - den analoga innehåller progesteron, Dufaston - källan till den syntetiska substansen dydrogesteron.

Duphaston eller Byzanne med endometrios

Tillverkare: Bayer, Tyskland

Släppformulär: tabletter

Aktiv substans: dienogest

Med endometrios är en viktig del av terapin användningen av hormonella läkemedel, till exempel byzantin eller Dufaston. Den första medicinen är ett dyrt tyskt läkemedel från progestogen-gruppen. Det används länge en gång om dagen. Du kan börja behandlingen med en analog varje dag i menstruationscykeln.

Dufaston är ett annat importerat läkemedel som används för endometrios 2-3 gånger om dagen.

Vad man ska välja, bestämmer den behandlande gynekologen. Patienten måste informeras om läkemedlen är överkomliga, finns det i stadens apotek.

Enligt studier har Vizanne med endometrios flera fördelar:

 • minskar bäckensmärta associerad med sjukdomen;
 • leder till atrofi av foci med överväxt endometrium, och sådana områden kan vara i hela kroppen (i njurarna, mag-tarmkanalen);
 • effektivitet mot andra symptom på endometrios - dysmenorré och dyspareunia.

Vad kan ersätta Duphaston - en fråga som bara lösas med en gynekolog. Hormoner har ett antal biverkningar (humörförändringar, huvudvärk, dåsighet, irritabilitet, effekt på benapparaten, risken för onkologi). Valet av en analog påverkas av närvaron av graviditet och amning, andra läkemedel som tas, patientens ålder och samtidiga sjukdomar.

Svar på frågor

 1. Från Dufaston bli bättre eller inte?

Enligt kliniska studier påverkar läkemedlet sällan vikt; patienter som inte följer dieten går upp i vikt och blir fett. För att bibehålla vikten medan du tar läkemedlet bör du hålla dig till ett kaloriunderskott.

Hur dispenseras Duphaston - recept eller inte?

Ett recept från en läkare behövs för att köpa läkemedlet..

Duphaston dämpar ägglossningen eller inte?

Läkemedlet undertrycker inte ägglossningen, har inte egenskaperna som preventivpiller.

Duphaston försenar menstruationen eller inte?

När det tas på vissa dagar i cykeln, stimulerar läkemedlet starten av utsöndringsfasen och hjälper till att normalisera menstruationscykeln.

Duphaston är ett antibiotikum eller inte?

Nej, detta är ett hormonellt syntetiskt läkemedel, en analog av progesteron.

Vizanne eller Duphaston med endometrios?

Enligt WHO är cirka 10% av alla kvinnor i fertil ålder mottagliga för endometrios. I utvecklade länder manifesteras sjukdomen under den mest optimala reproduktionsperioden för en ung kvinna från 25 till 30 år, vilket har en negativ inverkan inte bara på patientens livskvalitet, utan också på samhället som helhet. De vanligaste symptomen på endometrios är bäckensmärta, dysmenorré och ökad trötthet. I avsaknad av snabb diagnos och hormonbehandling leder endometrios i hälften av fallen till infertilitet, uppkomsten av vidhäftningar och ektopiska skador, vilket återigen betonar vikten av en systematisk undersökning av en gynekolog.

Det finns för närvarande inget botemedel som helt kan bota endometrios. Farmakologi har utvecklat speciella progestininnehållande läkemedel som kan stoppa den patologiska processen och lindra symtomen, vilket ökar en kvinnas livskvalitet. Vi bor på två av de populäraste representanterna - Dufaston och Byzanne, för att jämföra deras effektivitet.

Läkemedlet Vizanne är ett piller baserat på en tyskgjord dienogest (Bayer). De kom in på marknaden relativt nyligen, därför, i avsaknad av generika, lämnar priset på den genomsnittliga halvårsvisa kursen för Vizanne mycket att önska. 2 mg tabletter tas en gång om dagen samtidigt. Det är viktigt att inte hoppa över, så att effektiviteten inte minskar. Finns i paket med 28 och 84 stycken (det senare är mer lönsamt).

Dienogest är ett progestin för oral administrering. Han har undersökts omfattande i behandlingen av endometrios i två kliniska program genomförda i Europa och Japan under 65 veckor. Resultaten visade att dienogest i en dos av 2 mg per dag effektivt avlägsnar de smärtsamma manifestationerna av endometrios, minskar skador på livmoderens innerfoder och förbättrar indikatorerna på livskvalitet. Bekräftad gynnsam säkerhets- och toleransprofil med förutsägbara biverkningar.

Den vanligaste biverkningen av att ta Vizanne är menorré (cirka 70% av fallen), i vissa fall rikligt i början av behandlingen. På andra plats är huvudvärk (19%) och förstoppning (10%). Dessa effekter är inte ett skäl för att avbryta den påbörjade läkemedlet. Frekvensen av menorré minskar vanligtvis när behandlingen fortskrider - den 50: e veckan har mer än en tredjedel av kvinnorna inte upplevt blödning.

Återlämnandet av den normala fysiologiska cykeln och menstruationen inträffar vanligtvis under den första månaden efter avslutad terapi, äggstocksaktiviteten återupptas inom intervallet senast 43 dagar. Inom sex månader efter slutet av den sexmånaders kursen avslöjade bedömningen av tillståndet för fysisk och psykisk hälsa inte signifikanta skillnader från det som var på behandlingsplatån.

Trots att standard 2 mg dienogest per dag fullständigt undertrycker ägglossningen, är det nödvändigt att använda icke-hormonella preventivmetoder under hela behandlingsperioden. P-piller kan inte användas samtidigt som Vizanne.

Gollanlsky Duphaston som en aktiv komponent i tabletter innehåller 10 mg didrogesteron. Det är ett syntetiskt hormon som liknar struktur och farmakologi som naturligt progesteron. En signifikant skillnad mellan Duphaston och Vizanne är att det inte undertrycker ägglossningen och att patienterna får normal menstruation och möjligheten till graviditet. Därför kan läkaren vid behandling av infertilitet på grund av nedsatt äggstocksfunktion hos patienter med endometrios förskriva Duphaston efter Byzanne-kursen..

Medicinska publikationer och kliniska studier har rapporterat effektiviteten av dydrogesteron för att lindra symptomen på endometrios, även om dess verkningsmekanism fortfarande diskuteras. Ändå hjälper Dufaston mycket i att stoppa smärta i nedre del av buken, orsakad inte bara av problem med endometrium utan också av PMS.

Dydrogesteron kan också vara lämpligt för post-laparoskopisk behandling av endometrios. Studier har bekräftat att efter operation, med Dufaston från den femte till den 25: e dagen av cykeln (1-2 gånger om dagen) under 3-6 cykler, minskade bäckensmärta och dysmenorré hos 90% av försökspersonerna.

Duphaston har funnits på apoteksmarknaden under många år, så kostnaden för att behandla den är mycket lägre jämfört med Visan.

Läkare föreskriver Duphaston eller Byzanne baserat på målen för behandlingen - förekomsten av infertilitet eller önskan att bli gravid med endometrios, svårighetsgraden, en bedömning av det allmänna tillståndet och riskfaktorer.

Vizanne är effektiv vid konservativ behandling av endometrios, vilket ger en lång period av remission efter avslutad kurs. Det kan användas i komplex förberedelse för IVF.

Duphaston kan vara det valda läkemedlet efter operation på endometrium eller för behandling av infertilitet med nedsatt funktion av corpus luteum mot bakgrund av progesteronbrist. Lämplig för att upprätthålla graviditet i de tidiga stadierna eller med hot om missfall.

Trots den goda säkerhetsprofilen för båda läkemedlen kräver progestinterapi systematisk övervakning. Under behandlingen är det viktigt att en kvinna observeras av en mammolog och gynekolog. En gång var tredje månad, genomföra en fysisk och ultraljudsundersökning av bröstkörtlarna, bäckenorganen, cytologin i livmoderhalsen.

Vad kan ersätta Dufaston

De flesta patienter med behov av långvarig användning av läkemedlet har ibland inte råd att köpa ett läkemedel i tillräcklig mängd för att genomföra hela kursen, vilket tvingar dem att leta efter billiga analoger av Dufaston. Men finns det några? Och i så fall, hur mycket motsvarar de föreskrivna åtgärderna?

Duphaston (Duphaston) - ett läkemedel som är vanligt vid gynekologisk praxis och innehåller en syntetisk analog av progesteron (hormonet som ansvarar för normal graviditet) och används för:

 • endometrios;
 • menstruationsstörningar (dysmenorré, sekundär amenoré);
 • infertilitet till följd av lutealinsufficiens;
 • livmodersblödning;
 • menopaus eller liknande störningar i det kvinnliga reproduktionssystemet som ett medel för ersättningsterapi;
 • premenstruellt syndrom.

Nu kommer vi att försöka svara på dessa och några andra frågor och samtidigt välja en värdig ersättning som uppfyller alla nödvändiga krav och ger terapeutiska resultat som inte skiljer sig från originalet.

Val av kriterier

Analoger av läkemedlet Duphaston bör inte bara skilja sig från det i pris (ned), utan också ha samma spektrum av terapeutisk aktivitet (behandla för samma eller de flesta sjukdomar som anges i bruksanvisningen). Samtidigt är de kanske inte helt identiska och innehåller inte en liknande aktiv komponent. När vi granskar läkemedel kommer vi därför att dela upp dem i två villkorade grupper.

Nödvändig varning: alla "Dufaston-ersättare" som listas nedan, trots att när de letade efter dem användes data från pålitliga källor, de ersätter inte i något fall rekommendationerna från den behandlande läkaren och avbryter inte hans utnämningar. Och om du behöver ändra läkemedlet till ett av de som finns i den här artikeln (med undantag för de angivna fallen) rekommenderar vi starkt att du meddelar en specialist och genomgår ytterligare samråd för att förhindra eventuella komplikationer.

Identiska droger

Fullständiga analoger av Dufaston är:

Båda läkemedlen skiljer sig från originalet endast i namn och innehåller samma aktiva komponent - didrogesteron, vilket innebär att deras effekt, indikationer och kontraindikationer är helt identiska. Dessa läkemedel är vad Duphaston kan ersättas utan hälsorisk. Men även om dessa egenskaper har var och en av sina egna egenskaper som är viktiga för potentiella köpare.

Duphaston: troligen släpptes detta läkemedel lite senare av ett annat läkemedelsföretag. Den enda möjliga skillnaden från anläggningstillgången är i priset, som kan vara antingen lägre eller högre (beroende på försäljningsstället). Möjliga skillnader: liten skillnad i ytterligare komponenter.

Dydrogesteron: den aktiva komponenten i huvudtillgången i sin renaste form. Den mest kompletta och tillförlitliga analoga tabletten, och priset är flera gånger lägre än för Dufaston. Skynd dig dock inte att glädjas: det är så sällsynt på apotek att det nästan är omöjligt att hitta det. Detta gäller särskilt för små städer i avlägsna regioner. När det gäller de ytterligare komponenterna är deras lista minimal och, troligen, tjänar de endast till att bilda en doseringsform.

Med en liknande åtgärd

Denna grupp inkluderar läkemedel som innehåller aktiva ingredienser som liknar progesteron. Alla av dem kan användas för att behandla de sjukdomar som anges i indikationerna för Duphaston..

Utrogestan är en analog av Duphaston från Thailand, som innehåller naturligt mikroniserat progesteron erhållet från frivilliga eller djur som en aktiv komponent. Därför högre effektivitet och relativt låg sannolikhet för allergiska reaktioner (hormoner innehåller inte antigenisk struktur och fungerar lika bra i olika djurarter). Men samtidigt är läkemedlet kontraindicerat i fall av blödning från födelsekanalen till en kvinna av okänt ursprung och kan orsaka dåsighet på grund av vilket det är kontraindicerat för de som är aktiva eller kör fordon.

Progesteron (Progesteron) - den ryska analogen till Duphaston, som innehåller sammansättningen av gestagen - corpus luteumhormonet. Trots den tydliga skillnaden i den aktiva komponenten används den i samma fall som huvudläkemedlet. En betydande skillnad - det senare finns endast tillgängligt i doseringsform för injektion, vilket något komplicerar dess oberoende användning, vilket möjliggör användning på ett sjukhus. Men å andra sidan leder det till en terapeutisk effekt mycket snabbare än tabletter och kan som ett resultat bli läkemedlet att välja för särskilt allvarliga former av spontan abort.

Endometrios är en vanlig sjukdom hos kvinnor i fertil ålder och manifesteras genom spridning av vävnad som liknar endometrium (livmoderens inre foder), utanför gränserna för livmoderens inre yta. Denna sjukdom kan orsaka infertilitet. Det är för behandlingen av en sådan sjukdom som läkemedlet Dufaston utvecklades. Det är särskilt effektivt för att inte köra former av endometrios, eftersom det är ett skonsamt läkemedel. I svåra fall kan operation vara nödvändig..

Duphaston är ett hormonellt läkemedel (en konstgjord analog av progesteron) som hjälper till att fylla på sin brist i en kvinnas kropp och stimulera regelbundet avstötning av endometriala vävnader. Det viktigaste är att detta läkemedel fastställer den hormonella bakgrunden i kroppen och kämpar aktivt mot endometrios, men påverkar inte ägglossningsprocessen och förmågan att bli gravid, respektive.

Det är mycket svårt att upptäcka mängden progesteron i kroppen, även i en laboratoriemiljö, och därför förskrivs Dufaston oftast i följande fall: sannolikheten för missfall, blödning vid kort dräktighet, nedsatt graviditet, endometrios och uterin dishormonal blödning, behandling av infertilitet på grund av hormonell obalans, brist i menstruationscykeln, lindring av menstruationssmärta och bli av med premenstruellt syndrom.

Duphastons arbetsprincip

Kärnan i verkan av detta läkemedel under graviditeten är att normalisera nivån av progesteron i en kvinnas blod. Om corpus luteum på grund av någon anledning inte producerar tillräckligt med hormon under graviditeten, kan graviditeten bryta eller förvärras på grund av eventuell blödning.

Med endometrios strömmar normalt blod från livmodern genom könsorganen, och i det slutna rummet ökar lätt endometrioidformationerna, vilket skapar smärtsamma känslor. Genom att medicinskt öka nivån av progesteron eller liknande ämnen inträffar inte stark tillväxt av livmodern (endometrium) och obehag försvinner.

I fall av menstruation av menstruationscykeln förskrivs Duphaston-tabletter om det finns en brist i produktionen av progesteron och det finns en förkortning av den andra fasen av cykeln.

Duphaston är också effektivt vid dysmenoré (smärta under menstruationen) - progesteron i stora koncentrationer avslappnande verkningar i livmodern och obehag försvinner.

Rekommendation för användning:

 1. Luteinbrist som orsakar infertilitet
 2. Chans för missfall på grund av brist på progesteron
 3. Premenstruellt syndrom
 4. Menstruella oregelbundenheter
 5. Upprepad amenorré (används tillsammans med östrogen)
 6. Dysfunktioner i livmodersystemet

Hur du tar Duphaston med endometrios:

 1. Konsultera en specialist
 2. Läs läkemedelsmanualen
 3. Ta produkten enligt anvisningar från din läkare (det beror på sjukdomens form och svårighetsgrad).
 4. I de flesta fall tas Duphaston med 10 mg 3 gånger om dagen under sex månader. Den maximala löptiden är 9 månader. Läkemedlet tas strikt från den femte till den 25: e dagen av menstruationscykeln.

Kontraindikationer för användning av Duphaston:

 1. Amning
 2. Individuell intolerans mot komponenter
 3. Graviditet börjar i andra trimestern
 4. Inte kompatibel med vissa mediciner (kontakta en specialist)

Biverkningar vid användning av Duphaston:

 1. Möjlig huvudvärk och migrän
 2. Utseendet på blodproppar i venerna
 3. Bröstsmärta
 4. Livmoderblödning
 5. Störningar i levern
 6. Svullnad i benen
 7. Allergisk reaktion

Läkare recensioner.

För att se till att läkemedlet är effektivt, gå bara till kvinnors forum på Internet och läs recensioner från riktiga människor (en rätt majoritet av dem är positiva). Det är också värt att uppmärksamma läkarnas rekommendationer, eftersom det inte är utan anledning att läkare anser Dufaston vara det första läkemedlet när man föreskriver behandling för mild endometrios. Läkemedlet har funnits på den globala läkemedelsmarknaden i över fyrtio år och är godkänt av hälsoministeriet i de flesta länder. Läkemedlets kostnad i skrivande stund är 664 rubel.

Gynekologer svarar positivt på detta läkemedel och föreskriver ofta det. I allmänhet är läkarnas recensioner mycket, mycket bra och rekommenderande när det gäller Dufaston, men det finns människor, särskilt på Internet, som skriver negativa recensioner. Som regel är orsakerna till en sådan reaktion:

 1. Brist på preliminär undersökning och identifiering av de verkliga orsakerna till sjukdomen
 2. Bruksanvisning har inte studerats innan start
 3. Läkemedlet ordinerades inte av en läkare, men förvärvades enbart baserat på en beskrivning från Internet

Varje läkemedel kan vara både fördelaktigt och skadligt, särskilt när det gäller så känsliga saker som hormoner. Innan du går till apoteket för Dufaston, kontakta därför din gynekolog och få nödvändig information från honom.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När börjar den första menstruationen hos flickor

Puberteten är ett betydande steg i varje människas liv. För flickor är denna period förknippad med stora förändringar både på fysiologisk och psykologisk nivå....

Orsaker till att känna sig illa under menstruationen

InnehållUnder menstruationen kan många kvinnor uppleva smärta, illamående, feber, svaghet och andra obehagliga symtom.Varför detta händer och vad som inte behöver göras under menstruationen för att inte provocera en försämring av egen hälsa?...

Tecken på ägglossning: känslor under ägglossningen

Beredskapen hos kvinnans kropp för befruktning gör det möjligt att bestämma speciella tecken - tecken på ägglossning. Dagen för början av ägglossning hjälper till att förstå några av de symtom som signalerar att en äldre ägg lämnar äggstocken....