Endometrios

Klimax

Som regel utvecklas endometrios med svag immunitet och orsakas av hormonell obalans. Livmoderliknande vävnad i livmodern växer alltför mycket. Tyvärr är detta en mycket vanlig sjukdom..

Det kan finnas flera skäl. Huvudversionerna är genetisk disposition och hormonella störningar. Post-menopausal och graviditetsrelaterad sjukdom vänd.

Det finns situationer då böjda små partiklar i endometrium kastas i rören, bukhinnan och äggstockarna. Växer med tiden där. Det händer:

◉ Med spastiska livmodersammandragningar

◉ Under menstruationen

◉ Skada vid förlossning

Andra viktiga skäl:

◉ Könsinfektioner

◉ Vanliga somatiska sjukdomar

Störning av de endokrina körtlarna

Enligt läkare orsakas hälften av endometriossjukdomar av problem i sköldkörtelfunktionen. Därför börjar behandlingen ofta med restaurering av det endokrina systemet och bäckenorganen.

Varför inträffar endometrios?

Faktorer som provocerar utvecklingen av sjukdomen är det vanligt att inkludera följande:

● Vissa födslar i livet

● Den trasiga menstruationscykeln

● Användning av intrauterin preventivmedel

Befintlig en eller en kombination av faktorer kan leda till patologi. Att se en läkare vid minsta oro kommer att hjälpa till att identifiera sjukdomen.

Hur börjar endometrios?

Som regel börjar sjukdomen under puberteten. Befintliga former av endometrios: extragenital (utanför könsorganen) och könsorgan (extern och intern). Båda formerna förekommer samtidigt.

Symtomen hos olika kvinnor kan variera. Som regel beror det på platsen för patologiska förändringar, psykologiska kriterier, varaktighet.

De viktigaste tecknen på endometrios

◐ Under menstruationen observeras att livmodern ökar avsevärt, som äggstockarna. Om manifestationen av endometrios är extragenital, så är det organ som påverkas.

◑ Smärtsam menstruation på grund av nedsatt funktion. Rytmen för kritiska dagar är trasig. Efter och före menstruationen är det blodig urladdning.

◐ Smärta kan förbli efter menstruation

◑ Trasigt rör

◐ Livmoderslimhinnan förändras

Extragenital endetrios

Det finns i alla åldrar. Lokalisering av sjukdomen som inte är könsorgan, sker i naveln eller i perineumens postoperativa ärr. Också på bukhuden. Vanligtvis inträffar efter operationer.

Bildad var som helst är endometrios igenkänd av blå formationer av alla storlekar. Varav blod frigörs under menstruationen.

endometrios

Skador på musklerna i livmodern och slemhinnan är karakteristiska. Den vanligaste sjukdomen hos kvinnor som är fyrtio till femtio år gamla.

De viktigaste orsakerna: diagnostisk curettage, komplicerad leverans, kirurgiska ingrepp, abort. Sjukdomen åtföljs av en störning i menstruationsfunktionen. Samtidigt uppstår andra problem:

◍ Tyngd, smärta i nedre del av buken

◍ Urineringsproblem före menstruation

◍ Kräkningar, illamående

◍ Huvudvärk

◍ förlust av medvetande

◍ temperatur hängande

◍ Tunga långa perioder

◍ Infertilitet

◍ Anemi

Blood Blodutladdning i mitten av cykeln

Metoder för att fastställa en diagnos är instrumentell undersökning av livmodern, röntgenstrålar och ultraljud. Det är bättre om diagnosen utförs under premenstrual period.

Vaginal endometrios

Denna form är sällsynt. Det åtföljs av patologisk utveckling av livmodern, endometrios i livmoderhalsen. Överväxt inträffar ibland i livmodermuskeln. Tränger oftast in i grannvävnaderna djupt.

Smärta förekommer vanligtvis i perineum, nedre rygg eller nedre del av buken..

Rör endometrios

Inte en vanlig variation av denna sjukdom. Leder till en ektopisk graviditet. Det är problematiskt att diagnostisera en sådan patologi. Eftersom det ofta upptäcks under operationen.

Ofta förblir under lång tid oupptäckt.

Äggstocksändometrios

Det bestäms av infertilitet och olika grader av smärta. Det finns konstant smärta. Det blir starkare före menstruationen.

Det finns obehagliga symtom som kräkningar, förstoppning, nedsatt urination, uppblåsthet. En kvinna upplever frossa, ett hopp i temperatur. Som följaktligen påverkar patientens prestanda. Därför kommer behandling att behöva lång.

Cervikal endometrios

Det uppstår främst som en följd av förlossning med komplikationer och abort. På grund av trauma i halsen bildas en patologisk förändring på den.

Smärta åtföljs av sjukdomens gång sällan. Det huvudsakliga symptomet är utseendet på en mörk färg på viskös fläckning.

Utför en visuell inspektion med hjälp av verktyg. En bit vävnad tas för undersökning. Således ställs diagnosen..

Posterior endometriosis

Som namnet antyder är denna form av endometrios lokaliserad bakom livmoderhalsen. Diagnostiserad med laparoskopi. Symtom som en kvinna känner är som följer:

◎ Fotograferingsvärk

◎ Smärta strålar till perineum, lår, rektum

◎ Ökad smärta under menstruationen

◎ yrsel, kräkningar under menstruationen

◎ Kallhet i lemmarna

◎ förlust av medvetande

◎ Svår svaghet

◎ Sovstörning

◎ Irritabilitet, tårfullhet

◎ Minskad funktion av äggstockarna och sköldkörteln

◎ Fel på gallgången

◎ Persistent förstoppning, alternerande med diarré

◎ Smärta under samlag

Tillväxterna av endometrios är små. Storleken är inte mer än en centimeter. Den hormonella bakgrunden och menstruationscykeln störs inte. Men infertilitet åtföljer sjukdomen.

Behandling med enddometrios

Behandlingens taktik bestäms beroende på grad och form av endometrios. Processens roll och patientens ålder spelar också en roll..

Korrigering av den hormonella bakgrunden och effekten på fokalskador är möjlig. Ibland ta operation. Icke-kirurgisk behandling innebär följande åtgärder:

◐ Immunitet

◑ Underhåll av bukspottkörteln och levern

◐ Absorberbara preparat för blockering av blodkärl

När det inte var möjligt att återhämta sig fattar läkaren ett beslut om operationen. Sedan tas alla ändrade vävnader bort. I ett extremt fall hela det drabbade organet.

I dag utförs kirurgi på laparoskopiskt sätt. Det vill säga genom små snitt. Denna metod är mindre traumatisk för patienten. På grund av detta är komplikationerna efter operationen minimala..

Endometrios och graviditet är det möjligt att bli gravid

Infertilitet med endometrios är ofta följeslagare. I 40% av fallen leder sjukdomen till att äggen inte kan gå ut från äggstocken och hindra rören. På grund av bildandet av tillväxter, tillväxten av endometrium, bildas blodproppar i organens cyster. Som är lödda med andra tyger. Därför gör vidhäftningar graviditet osannolikt.

Efter operationen förskrivs en kvinna hormonbehandling i tre till sex månader. Vidare avbryts läkemedlen och väntar tills befruktning inträffar. Möjligheterna till befruktning minskar om graviditet inte inträffar inom ett och ett halvt år. Använd sedan IVF.

När en kvinna är gravid löser fokusen på endometrios. Aborter och andra kirurgiska ingrepp förvärrar sjukdomen. Därför bör inte inflammatoriska och endokrina sjukdomar utlösas.

När en mamma matar ett barn inträffar hämning av utvecklingen av endometrios. Graviditet kan också stoppa sjukdomen.

Hur man känner igen symptomen på livmodern endometrios?

Endometrios är en patologi för en kvinnas inre organ, uttryckt av vävnad på dem, liknande endometrium - vävnaden som foder livmodern inifrån.

Endometrium och dess struktur

För att förstå sjukdomen fysiologi, är det nödvändigt att bestämma begreppen "menstruation" och "endometrium".

Endometriet är det inre skiktet i livmoderslimhinnan (från den grekiska "endo" - inuti, "meter" - livmodern). Endometriet är komplex strukturerat. Det första lagret av det kallas basalen, det andra, som kommer ut med blodet i menstruationsperioden - funktionell.

Vid graviditet är det befruktade ägget fäst vid det funktionella lagret i endometriumet och avstötning sker inte. Basskiktet är grunden för tillväxt av det funktionella skiktet.

Menstruation i gynekologi är processen för endometrial avstötning under påverkan av könshormoner, som normalt sker med en frekvens på en månad. Menstruationsflödet består av endometriala celler blandat med blod.

Förutom vagina kommer en liten mängd menstruationsflöde in i äggledarna och faller i bukhålan, där den förstörs av speciella skyddsceller.

Men det finns fall då menstruationsflödet inte förstörs fullständigt, och endometriecellerna, en gång i bäckenorganets kavitet, fäster sig vid vävnaderna i olika organ och börjar växa och bildar endometrioidvävnad.

Endometrioidvävnad har en skillnad från endometrium som finns inuti ytan av livmodern. Sådan vävnad är mer livskraftig. Att komma in i andra organ sprids och utvecklas aktivt, oberoende passerar faser som liknar endometrium: tillväxt och menstruation, vilket stör den korrekta funktionen av kvinnans reproduktiva system.

Endometrios kan spridas i organen i underlivet (på äggstockarna, i urinblåsan, äggledarna), i organen i könsorganet (könsorganet) och utanför det (i lungorna, i ryggmärgen och hjärnan). Denna patologi är vanligt särskilt bland kvinnor före klimakteriet..

Enligt de senaste uppgifterna finns det en tendens till att sjukdomen sprids bland unga kvinnor och till och med ungdomar. Sjukdomen har en negativ moralisk effekt på patienterna, förvärrar livskvaliteten, orsakar patologier i reproduktionssystemet.

Därför är snabb diagnos av tecken på sjukdomen och behandling i de tidiga stadierna, förebyggande av den kroniska formen viktig. Med endometrios är en kombination av svår smärta i bäckenorganen och vidhäftningar möjlig. Detta beror på gripandet av nervändar på ytan av inre organ..

Oftast påverkas livmodern, äggstockarna, ändtarmen och urinblåsan av endometrioidvävnad. Cervical endometrios är inte så vanligt och enligt statistik förekommer det mindre ofta än andra former.

Orsaker till endometrios

Forskare argumenterar fortfarande om orsakerna till utvecklingen av endometrios..

Här är de vanligaste orsakerna som identifierats av läkare:

 • Implantation. Vid hormonell obalans får endometrieceller förmågan att aktivt fästa (vidhäfta) och penetrera andra vävnader i celler, där de fortsätter att växa;
 • Endometrial. Sjukdomen provoseras av kirurgiska ingrepp som utförs i livmoderhålan och bryter mot slemhinnans integritet (abort, kirurgisk curettage, kejsarsnitt);
 • Metabola. Det kännetecknas av omvandlingen av en typ av vävnad till en annan, liknande endometriet, under påverkan av vissa faktorer;
 • Foster Felaktigt bildade under intrauterin utveckling av den embryonala vävnaden och könsorganet kan lokaliseras i andra organ och expandera under vissa förhållanden. Detta antagande förklarar utvecklingen av endometrios hos män;
 • Genetisk predisposition.
 • Spridning av endometrieceller längs de lymfatiska banorna till organ som inte kommunicerar med livmoderhålet på andra sätt;
 • Inträngning av endometrialpartiklar med menstruationsflöde med deras efterföljande fixering på livmoderhalsen, vaginalväggar, könsorgan - den så kallade retrograderade menstruationen, som bidrar till att slösa endometriala vävnader i äggstockarna, bukhålan.

Följande faktorer kan provocera sjukdomen:

 • Infektiösa och inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ;
 • kirurgiska ingrepp i livmoderhålan;
 • svår förlossning;
 • anemi, låg immunitet;
 • brott mot hormonbalansen, det endokrina systemet;
 • oregelbunden menstruationscykel;
 • långvarig preventivmedel med intrauterina anordningar;
 • förekomsten av maligna tumörer;
 • användning av alkohol samt ämnen som innehåller nikotin, koffein.

Diagnos av uterus endometrios

Om symtom på endometrios uppträder, kontakta en gynekolog. Diagnos är möjlig endast efter att anamnestiska data har samlats in och en omfattande undersökning av patienten.

För att ställa en diagnos, bestämma platsen för patologiska foci, sjukdomens grad, följande typer av undersökningar används:

 • Undersökning i gynekologisk stol. Vid undersökning får läkaren en uppfattning om livmoderns nuvarande tillstånd, sonderar noder och tuberositet.
 • Ultraljud av alla bäckenorgan gör det möjligt att bestämma lokaliseringen av foci för endometrios.
 • Magnetisk resonansavbildning.
 • Laparoskopi. Denna metod inkluderar både undersökningstypen och metoden för effektiv behandling av endometrios. Det utförs genom en punktering i nedre del av buken. En speciell anordning - ett laparoskop ger en tydlig bild av tillståndet i organen i könsområdet och kan kapera de drabbade vävnaderna.
 • hysterosalpingografi.
 • Kolposkopi. Undersökning av vagina och livmoderhalsen med en speciell anordning - ett kolposkop.

Typer av endometrios

Beroende på lokalisering av sjukdomens fokus, är könsorgan (inuti eller utanför könsorganen, livmoderns yta) och extragenitala (utanför könsorganen) särskiljade endometrios..

Endometriosis klassificeras, inklusive av drabbade organ:

 • Endometrios av livmodern. Denna patologi kännetecknas av spridning av endometrieceller på ytan av livmodern med grodd i sitt muskelskikt. Sjukdomen åtföljs av riklig utflöde under menstruation, livmodersblödning följt av risk för anemi och svår smärta. Ofta orsakar adenomyos infertilitet. När livmodern endometrios upptäcks ordineras vanligtvis behandling med hormonella läkemedel. Kirurgi används till i frånvaro av effekten av hormonterapi. I avancerade stadier av sjukdomens utveckling och med en särskild fara för en kvinnas hälsa, avlägsnande av livmodern eller dess del.
 • Cervikal endometrios. Det finns en risk för livmoderhals endometrios, som en konsekvens av cauterisering av erosion genom operation. Det finns en stor sannolikhet för implantation av endometriala celler i livmoderhalsen i livmoderhalsen under deras transport med menstruationsflödet vid kirurgiska ingrepp under den premenstruella perioden. Med endometrios i livmoderhalsen hos kvinnor inträffar blodig utflöde i mitten av cykeln, ökad smärta under menstruationen. Vid bekräftelse av diagnosen föreskriver läkaren behandling med hormonella läkemedel och därefter cauterisering av foci för endometrial proliferation.
 • Äggstocksändometrios. När äggstockarna påverkas av endometrioida cyster, bryts kroppens reproduktionsfunktion: cystor hindrar ägglossningsprocessen - utloppet av ägget från follikeln, hotar utarmningen av follikulärreserven och, som en konsekvens, kvinnlig infertilitet. Symtom vid äggstocksändometrios uppvisar akuta skärvärk i nedre del av buken, särskilt under eller efter samlag. För att ställa en diagnos är det nödvändigt att genomgå en ultraljudsundersökning och bestämma cysternas natur. För dessa ändamål utförs ultraljud flera gånger under menstruationscykeln. Med denna typ av patologi som beaktas indikeras kirurgisk ingripande (laparoskopi). Beroende på graden av skador på äggstockarna avgör läkaren om det är nödvändigt att ta bort en del av vävnaderna, eller hela äggstocken.
 • Endometrios i bukhålan. Denna typ av sjukdom tillskrivs den extragenitala formen av endometrios eller peritoneal peritoneal endometrios. Orsakerna till sjukdomen kan vara inträde av endometriala celler i bukhinnan under retrograd menstruation, eller vid kränkningar som utvecklats under perioden med intrauterin utveckling. Det huvudsakliga symptom vid denna sjukdom är sömnad och skärande smärta i bäckenområdet, vilket intensifieras särskilt under samlag, tarmrörelser, under menstruationen. Ofta, på grund av svårigheten att upptäcka foci för peritoneal endometrios, inträffar diagnosen av denna form av sjukdomen under operationen.
 • Vaginal endometrios. Endometrios kan passera från livmodern till väggarna i slidan, vilket är särskilt troligt i närvaro av sår och inflammatoriska processer i slemhinnan. Symtom manifesteras i fläckar efter sexuellt samlag, uppträdande av smärta i slidan. Under undersökningen görs en analys av materialet som tas från slidan. En kurs med hormonterapi eller kirurgisk cauterisering av patologierna föreskrivs.
 • Rekto-vaginal form av endometrios. Med denna form av sjukdomen påverkas endometrioidceller i könsorganen och ändtarmen. Den kliniska bilden av denna typ av sjukdom uttrycks av skarp smärta under tarmrörelser, avföring med blodinklusioner under menstruationen. Vid diagnos utförs en rektal undersökning, föreskrivs kirurgiska metoder för behandling.
 • Enderometrios i urinblåsan. Patologin för detta organ i praktiken är sällsynt. Utvecklingen av denna form av endometrios utlöses ofta av inträde av endometriaceller med blod under retrograd menstruation, med ytterligare spiring av endometrioidvävnad genom livmoderslimhinna eller infektion från endometrioida cyster från drabbade organ. Ofta är denna form av sjukdomen svår att diagnostisera på grund av frånvaro av symtom. Kliniskt, smärta och ofta urinering, blod i urinen kan manifesteras, vilket kan vara en signal om tillväxten av endometrium på väggarna i urinblåsan eller urinledarna. För att bestämma den slutliga diagnosen används cystoskopi.

Graden av sjukdomens utveckling

Det finns fyra grader av utveckling av endometrios:

 1. 1 grad - det första stadiet av sjukdomen, i vilken isolerade foci av patologiska förändringar bildas;
 2. Grad 2 kännetecknas av en djupare penetration av endometrioidceller i vävnaderna i drabbade organ;
 3. Grad 3 uttrycks genom en ökning av antalet foci för endometrios utspridda över hela ytan på livmodern och äggstockarna, bildandet av vidhäftningar;
 4. Grad 4 uttrycks genom närvaron av många foci, endometrioida ovariella lesioner och vidhäftningar.

Symtom på endometrios

Endometrios är känd för sin asymptomatiska kurs. Sjukdomens närvaro kan upptäckas av en slump och söka råd av en annan anledning. Det är nödvändigt att besöka gynekologen regelbundet och genomgå undersökningar.

Diagnos av endometrios kompliceras av symtom som liknar ett antal andra sjukdomar i könsorganen. För en noggrann diagnos krävs därför en omfattande undersökning.

Följande symtom är karakteristiska för endometrios:

 • Smärta i bäckenområdet (smärta uppstår några dagar före menstruation, under samlag eller under tarmrörelser);
 • Illamående, kräkningar, svaghet, liknande symtom på förgiftning - en konsekvens av en ökning av nivån av vita blodkroppar i blodet och utvecklingen av endometrios;
 • Brott mot menstruationscykeln, vilket framgår av fläckar i mitten av cykeln, menstruationens utdragna natur, en märkbar försämring av kroppens allmänna tillstånd;
 • Svårigheter med graviditetens början. Endometrios i de flesta fall indikerar direkt utvecklingen av infertilitet.

Behandling av livmodern endometrios

Det är nödvändigt att närma sig behandling med endometrios, utföra en undersökning och genomföra en behandlingskurs med hänsyn till följande faktorer, såsom graviditetsplanering, patientålder, sjukdomsutvecklingsgrad, lokalisering av sjukdomen.

Konservativ behandling

Följande metoder används för behandling:

 • Antiinflammatoriska läkemedel;
 • Vitaminer och mineraltillskott;
 • lugnande medel;
 • Förberedelser för att upprätthålla immunitet;
 • Fysioterapeutiska förfaranden

Kirurgisk behandling

Det finns två typer:

 • Radikal (avlägsnande av livmodern med hot om malignitet hos kvinnor äldre än 40 år);
 • Organbevarande (cauterisering av foci för endometrios genom laparoskopi). Vid laparoskopi genom ett litet snitt med ett laparoskop avlägsnas de resulterande vidhäftningarna och sjukdomen avtar. Under de kommande sex månaderna är det mer troligt att patienten blir gravid. Om graviditet inte inträffar, IVF-befruktning.

Dessutom rekommenderas följande åtgärder för en snabb återhämtning:

 1. Lev ett hälsosamt liv. Maten bör innehålla färsk frukt och grönsaker, livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror (nötter, havsfisk, vegetabiliska oljor). Produkter som innehåller socker, koffein, alkohol bidrar till ökad smärta. De bör kasseras.
 2. Flytta mer. En aktiv livsstil hjälper till att hålla kroppen i god form, hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förbättra det mentala tillståndet;
 3. Undvik gifter. Toxiner finns i miljön, i luften, vatten, produkter. Det är nödvändigt att regelbundet rena kroppen från gifter, sträva efter att leva i en hälsosam ekologisk miljö;
 4. Hitta support. För att bekämpa sjukdomen är det viktigt för en kvinna att ha psykologisk styrka, att vara positiv.

Hormonbehandling

 1. Behandling av endometrios med hormonterapi innebär användning av hormonella läkemedel under en kurs på tre till sex månader. I avsaknad av vidhäftningar i den kvinnliga kroppen föreskriver läkare kombinerade orala preventivmedel för att återställa cykeln och stoppa sjukdomen. Effektiviteten av preventivmedel är inte absolut och garanterar inte 100% återhämtning.
 2. Om det inte finns någon effekt kan läkaren ersätta preventivmedel med andra hormonella läkemedel som hämmar den patologiska effekten av endometrial tillväxt. För att bli av med vidhäftningar föreskrivs absorberbara läkemedel under 2-3 månader.
 3. Progesteron i tabletter eller inställning av en intrauterin enhet som regelbundet släpper små doser av hormoner, och därmed begränsar tillväxten av endometrium, kan vara effektivt vid behandling. Progesteroninnehållande läkemedel stoppar utvecklingen av endometrioidceller på ytan av livmoderslimhinnan.
 4. Om symptom på endometrios upptäcks och det inte finns någon möjlighet att se en läkare inom en snar framtid, är det möjligt att använda icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De hjälper till att minska prostaglandiner som orsakar muskelkramper och som ett resultat smärta.

När klimakteriet börjar kan vi prata om en mindre aggressiv sjukdomsförlopp, som är förknippad med en förändring av kvinnans hormonella bakgrund. Men det är också möjligt att överflödet av sjukdomen till en annan fas med nya symtom och behandlingens art.

Hembehandling

När man gör en diagnos av endometrios, bör man inte lita på behandling med homeopati och folkläkemedel. Men i samband med den terapeutiska behandlingen, är vitaminer och biologiska kosttillskott, såväl som folkrecept, ganska effektiva..

Många kvinnor använder sig också av behandling med hirudoterapi och akupunktur. Användningen av dessa medel görs bäst efter samråd och under övervakning av den behandlande läkaren.

Homeopatiska suppositorier (med örter och havtorn) eller tamponger fuktade med havtornolja används som hembehandlingsmetoder. Havtorn har gynnsamma egenskaper och ämnen som gynnar det kvinnliga reproduktionssystemet.

Ett annat sätt att behandla ett hem är genom att sova med växtbaserade lösningar. För dessa ändamål, använd tinkturer och avkok av salvia, röd pensel, hypericum, ryllik. Den mest populära växten för behandling av sjukdomar i bäckenorganen är livmodern, som också finns i droppar på apotek..

Innan örtbehandling är det nödvändigt att konsultera en läkare, eftersom vissa växter har kontraindikationer för användning.

recept:

 • Recept 1: 1 matsked av johannesört måste fyllas med ett glas kokande vatten och läggas i ett kokande vattenbad i 15 minuter. Kyl sedan till rumstemperatur och ta 4 matskedar 3 gånger om dagen.
 • Recept 2: 2 matskedar salvia häll 0,5 liter kokande vatten och låt det brygga i 1 timme. Drick under dagen.
 • Recept 3: 1 matsked gräs i livmodern, häll ett glas kokande vatten och koka sedan på svag värme under 15 minuter. Låt den brygga i 2 timmar. Ta 2 msk. l 3 gånger om dagen.

Konsekvenserna av endometrios

Mer än 60% av kvinnorna lider av infertilitet till följd av utvecklingen av endometrios, som:

 • det finns en kränkning av den månatliga cykeln på grund av hormonella förändringar;
 • inflammatoriska processer i bukorganen leder till bildning av vidhäftningar och deformation av äggledarna, vilket komplicerar befruktningen av ägget;
 • cystiska formationer i äggstockarna påverkar utloppet av folliklar och orsakar utarmning av äggstocksreserven;
 • foci av endometrioidvävnad hindrar den framgångsrika fixeringen av ett befruktat ägg inne i livmodern. Graviditet med endometrios kompliceras av hormonella störningar och försvinner ofta med komplikationer för mor och barn;
 • mot bakgrund av regelbunden blodförlust utvecklar kvinnor anemi och neurologiska störningar orsakade av skador på nervfibrerna i endometriet. Anemi orsakad av blodförlust leder vanligtvis till yrsel och huvudvärk, andnöd och allmän svaghet;
 • den farligaste konsekvensen av endometrios kan vara övergången av endometrioidvävnad till ett malignt tillståndstillstånd.

Graviditet med endometrios

Graviditet med endometrios är möjligt, det ska ske under ständig övervakning av en läkare. Under de första tre månaderna är sannolikheten för ett missfall hög, så läkaren föreskriver hormonella läkemedel för att upprätthålla graviditet.

Risken för missfall minskar efter bildandet av en morkaka som inte påverkas av endometrios, som kan bilda hormoner på egen hand. Efter förlossningen återkommer sjukdomen som regel igen, så det är nödvändigt att fortsätta behandlingen igen.

Prognos för livmodern endometrios

Prognosen för endometrios är i de flesta fall positiv. Resultatet av behandlingen beror först på allt på vilket stadium sjukdomen upptäcktes. Med behandling i de tidiga stadierna av utvecklingen av endometrios, är chansen att äntligen bli av med sjukdomen högre.

Lanserade former kan kräva kirurgisk ingripande och leda till infertilitet. Avlägsnande av livmodern genom kirurgiska ingrepp ger kvinnor en acceptabel livskvalitet efter klimakteriet.

Sjukdomsprevention

Det bästa förebyggandet av endometrios är snabb diagnos och en hälsosam livsstil. Hos kvinnor med insett reproduktiv funktion och frånvaron av kirurgiska ingrepp i bäckenorganen minskas risken för endometrios..

Förebyggande åtgärder kan förebygga eller bromsa uppkomsten av sjukdomen vid sjukdomens ärftlighet.

Dessa åtgärder omfattar främst:

 • korrekt näring (regelbunden konsumtion av färsk frukt och grönsaker, fisk och skaldjur, avslag på koffeinhaltiga drycker);
 • vägran av dåliga vanor (rökning, alkohol);
 • minskning av stressnivån (hjälper till att återföra det mentala tillståndet till det normala);
 • vägran från ofta användning av tamponger (tamponger hindrar utflödet av blod från slidan, vilket orsakar utvecklingen av patologiska förändringar);
 • full sömn (7-8 timmars sömn bidrar till att upprätthålla immunitet och upprätthålla hormonbalans i kroppen);
 • aktiv livsstil i allmänhet och måttlig fysisk aktivitet under menstruationsperioden påskyndar metaboliska processer i kroppen.
 • särskild uppmärksamhet bör ägnas åt tidiga undersökningar av endometrios för kvinnor över 40 år, liksom flickor som har smärtsam menstruation.
 • efter operationer i bukhålan är det nödvändigt att kontrollera förekomsten av endometrios och regelbundet besöka en gynekolog.
 • snabb behandling av inflammatoriska sjukdomar i könsområdet, behandling av kroniska sjukdomar i bäckenorganen kommer också att vara förebyggande, för att förhindra behovet av operationer i livmoderhålan.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt behovet av förebyggande åtgärder i följande fall:

 • med en förändring i menstruationscykelns varaktighet;
 • med en ökning eller kraftig minskning i vikt, vilket indikerar att ämnesomsättningen är försämrad;
 • kvinnor över 40 år;
 • med ökande östrogennivåer.

För att snabbt upptäcka sjukdomen måste du regelbundet besöka en gynekolog (minst 3 gånger per år) och ta tester.

recensioner

Recensioner av kvinnor om endometrios:

Vanliga frågor för endometrios

De vanligaste frågorna som kvinnor ställs med en diagnos av endometrios är:

 • Kan jag ha sex? Ja, sex är inte förbjudet och ibland hjälper till och med att lindra symtomen.
 • Behöver jag hålla mig till en viss diet och livsstil? Rätt kost och måttlig träning hjälper till att stödja kroppen och ge den styrka i kampen mot den identifierade sjukdomen.
 • Kan endometrios utvecklas till livmodercancer? Den godartade kursen av sjukdomen kan bli ondartad endast med en extrem, försummad form.
 • Vid vilken ålder är adenomyos? Sjukdomen kan utvecklas både hos omogna flickor och hos kvinnor i reproduktiv och klimakterisk ålder..
 • Vilken effekt har graviditet på adenomyosförloppet? Utvecklingen av endometrios kan leda till infertilitet. Om en kvinna mot bakgrund av sjukdomen fortfarande lyckas bli gravid avtar sjukdomen. Detta beror på en minskning av östrogennivåer och en ökning av progesteron i en kvinnas kropp. Sjukdomen återkommer vanligtvis efter en period av förlossning och amning..
 • Endometrios - en ärftlig sjukdom? I medicinsk praxis, många fall av sjukdomar i endometrios på grund av ärftlighet. I litteraturen beskrivs arvsformerna av sjukdomen och genen som orsakar denna patologi. Om ändå symptom på endometrios har upptäckts, bör du omedelbart konsultera en läkare och inte leta efter behandlingsmetoder på Internet själv.

Symtom och behandlingsschema för endometrios hos livmodern hos kvinnor

Mycket ofta inträffar förändringar i människokroppen på grund av verkan av yttre stimuli, som ibland är svåra att märka med blotta ögat. Trots detta utgör de en allvarlig fara. Det är mycket viktigt att inte ignorera kvinnliga sjukdomar som negativt påverkar reproduktionssystemet.

En av dessa sjukdomar är endometrios, som alltmer diagnostiseras hos unga flickor..

Endometrios avser spridning av endometrieceller utanför basskiktet, vilket åtföljs av en ökning av densiteten hos väggarna i det drabbade organet. Dessa celler är mycket beroende av de hormonella effekterna som uppstår i en kvinnas kropp varje månad. Därför ökar risken för blödning och andra komplikationer under dessa perioder.

Trots de otydliga symtomen på endometrios, bör behandlingen ske så snabbt som möjligt, eftersom patologi innebär mycket större fara än det kan se ut vid första anblicken.

Vad är endometrios?

Endometrios är en patologisk spridning av endometrieceller. Enkelt uttryckt, med endometrios, sträcker sig livmoderns inre foder utöver organet och påverkar inte bara det kvinnliga reproduktionssystemet utan också angränsande organ.

Trots att sjukdomens väsentlighet ligger i spridningen av livmodervävnaden, drabbar sjukdomen alltmer inte bara livmodern. Anledningen till denna process ligger i det faktum att endometrieceller sprids över hela kvinnan. Denna funktion av sjukdomen gör att den liknar onkologiska patologier..

Oftast diagnostiseras endometrios hos kvinnor i åldern 25 till 30 år. Men trots dumma stereotyper kan sjukdomen diagnostiseras inte bara hos flickor vars reproduktionssystem är helt bildat. Tecken på patologi kan ses hos både ungdomar och kvinnor efter klimakteriet. Dessutom förekommer ibland sjukdomen även hos män..

Symtom på endometrios hos kvinnor

De allra första tecken på endometrios, som är inneboende i andra gynekologiska patologier, är ömhet i nedre del av buken. Ofta intensifieras smärta när kritiska dagar börjar.

Trots att många flickor i olika åldrar upplever smärta under menstruationen, känner patienter med diagnostiserad endometrios smärta mycket mer uttalad.

Symtom på endometrios betraktas:

 • smärta under menstruation i nedre del av buken och rygg;
 • ömhet under samlag;
 • obehag under tarmrörelser och urinering;
 • spotting mellan menstruation;
 • ökad urladdningsintensitet under kritiska dagar;
 • infertilitet;
 • andra symtom som ingår i olika sjukdomar (diarré, förstoppning, allmän svaghet, illamående etc.).

Men symtomen kan variera beroende på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Svårighetsgraden av symtom kan också förknippas med sjukdomens svårighetsgrad: i de första stadierna förekommer sällan symtom, med avancerade former blir de permanenta.

Trots att smärta ofta följer med menstruationen kan det inte betraktas som huvudtecknet för endometrios, eftersom det kan elimineras med smärtstillande medel.

Men smärta kan också uppstå under tömning, urinering eller sex. Samtidigt uppträder skärsmärtor 2-3 dagar före de kritiska dagarna, försvinner med början.

Tror inte att svårighetsgraden är en tydlig indikator på försummelsen av sjukdomen. Vissa patienter med måttlig endometrios upplever svår smärta, medan andra patienter med en vanlig form kanske inte klagar över obehag alls..

Ofta misstas endometrios med andra sjukdomar som väcker smärta i bäckenområdet, till exempel adnexit eller cystor i äggstockarna. Ibland tas smärta för inflammation i tjocktarmen, vilket leder till spasmer och problem med tarmrörelser.

Menstruella oregelbundenheter

Menstruationsfel kan vara den första signalen om utvecklingen av endometrios. I detta fall kan det upptäcka fläckar, både före menstruation och efter dem. Dessutom blir menstruationen längre.

Trots sjukdomens utdragna natur åtföljs oregelbundna perioder av alltmer uttalade smärtsamma upplevelser, liksom en allmän försämring av kvinnors välbefinnande.

Infertilitet

Infertilitet diagnostiseras efter långvarig behandling av ett symptom som orsakade oförmågan att bli gravid på ett naturligt sätt. För diagnos av infertilitet krävs också alla tester..

Som regel är ett sådant symptom ensamt, för i en tandem med andra tecken är förekomsten av gynekologiska patologier uppenbar.

Men inte alltid endometrios leder till infertilitet. Ett positivt resultat efter behandling beror till stor del på den snabba diagnosen patologi och en väl vald komplex terapi.

Övriga organers nederlag och det postoperativa ärret

Extragenital endometrios är en mycket sällsynt sjukdom där endometriceller har trängt långt utanför gränserna för organen i det reproduktiva systemet. Detta tillstånd kan vara antingen den enda lokaliseringen av endometrios, eller det kan kombineras med intern eller extern endometrios..

Denna typ av sjukdom kan utvecklas i olika områden i den kvinnliga kroppen, till exempel:

 • i bröstkorgen;
 • i bukhinnan (både i stora organ och i urinvägarna, omentum, bukväggen);
 • i andra system och organ (navel, bilaga, ärr och postoperativa ärr, bensystem, hjärna, lymfkörtlar i ljumsken, etc.).

Mycket ofta påverkar patologin de postoperativa suturerna. Trots att diagnosåtgärder i dag inte orsakar svårigheter att göra en noggrann diagnos, förväxlas sjukdomen ofta med inflammatoriskt infiltrat, förgäves genom att göra absorberbar terapi och termiska procedurer som bara förvärrar situationen. Hos patienter förväxlas endometrios ibland med intrång i en ventral brok, eftersom patologi orsakar paroxysmal smärta.

Patientens klagomål om smärta i området för det postoperativa ärret registreras ofta, vars intensitet ökar med början av menstruation. Dessutom, under kritiska dagar, märker många patienter mörkbrun fläckar från ärret. Ju mer riklig utsläpp, desto mindre smärta och vice versa.

Trots en ökning av ömheten i området för det postoperativa ärret är också förtätade knölar eller cyster märkbara. Deras storlek kan variera från ärtor till körsbär med mera.

Dessutom talar många flickor med endometrios om lokal klåda i området för det postoperativa ärret. Även ökad hudfuktighet på platserna för bildning av endometriotiska noder på ärret noteras också..

Hur manifesteras sjukdomen hos äldre kvinnor

Enligt statistik drabbar sjukdomen inte bara unga flickor utan också kvinnor efter 50 år. I detta fall, efter början av klimakteriet, ökar sannolikheten för att utveckla endometrios, vilket leder till en otillräcklig mängd progesteron.

Det finns också ett antal gynnsamma faktorer som ökar sannolikheten för att utveckla endometrios i ålderdom:

 • övervikt;
 • diabetes;
 • sköldkörtelpatologi;
 • ofta infektionssjukdomar som bärs över livet;
 • ofta utförde ingrepp av kirurger, oavsett plats.

Det är värt att notera att ömhet i nedre del av magen hos äldre kvinnor är ganska sällsynt. Ofta på utvecklingen av sjukdomen indikerar fläckar av varierande intensitet.

Hur man behandlar livmodern endometrios

För att uppnå ett positivt resultat i behandlingen av endometrios måste du agera på ett omfattande sätt. Med en snabb diagnos av patologi har en kvinna en stor chans att återhämta sig utan kirurgens ingripande.

Om du ignorerar tecknen på patologi och inte besöker en läkare, riskerar kvinnan att fokusen på endometrios ökar varje månad, risken för bildning av cystisk kapsel kommer att öka, vävnaderna börjar ärr och bildar vidhäftningar. Handlingslöshet över tid kommer att leda till blockering av bilagorna och göra tjejen karga.

På grund av det faktum att det i dag finns olika taktiker för att behandla patologi, kan du välja de lämpligaste metoderna och läkemedlen i samråd med din läkare.

Konservativ terapi

En konservativ taktik för behandling av endometrios är långvarig behandling av hormoninnehållande läkemedel. Som regel föreskriver gynekologer sådana läkemedel:

Kombinerade orala preventivmedel

Ljusa representanter för denna grupp är Jeanine, Logest, Regulon. Varaktigheten av kontinuerlig behandling varierar mellan 6-9 månader.

Levonorgestrel, derivat av norsteroider

Denna behandling involverar installation av en Mirine-spiral. Spiralen ställs in av en gynekolog under en period av 5 år.

Långtidsverkande Medroxyprogesteronacetat

Vid behandlingen av Depo-Provera administreras läkemedlet intramuskulärt var tredje månad. Varaktigheten av en sådan behandling är cirka 6-9 månader.

Androgenderivat

Representanter för denna grupp hormonella läkemedel är Gestrinon och Danazol, som tas inom tre månader - sex månader.

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Populära läkemedel är Zoladex och Buserelin. Du måste ta medicinen i form av en kurs, vars längd kan vara upp till 6 månader.

I kombination med hormonterapi föreskriver gynekologer antiinflammatoriska läkemedel, krampläkemedel, lugnande medel och enzymer. Du kan också komplettera behandlingen med vitaminkomplex.

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgisk behandling av endometrios ger ett positivt resultat, men det finns inga garantier för att de opererade patienterna kan undvika återfall. Som regel tål kvinnor som har fallit under kirurgkniven en gång upprepade ingripanden. Sannolikheten för återfall av sjukdomen är 15-45%. Ett så stort intervall är förknippat med svårighetsgraden av patologin, liksom lokaliseringen av det drabbade organet. Hur radikal operationen var.

Det mest acceptabla sättet att genomföra kirurgi för endometrios är laparoskopi. Den här metoden låter dig infoga ett laparoskop i patientens bukhinnor genom små punkter på kroppen, ta bort patologiskt förändrade vävnader, cyster, vidhäftningar, oavsett storlek.

Vid svår endometrios måste patienterna förbereda sig för det värsta - fullständigt avlägsnande av det drabbade organet. Laparoskopi används också ofta för detta..

Om patienten är i fertil ålder kommer kirurgen att försöka upprätthålla reproduktionsfunktionen på alla möjliga sätt. Tack vare modern teknik som används inom medicinen, förlorar 60% av opererade kvinnor i fertil ålder, inte ens efter operationen, möjligheten att bli gravid och få ett friskt barn på egen hand.

Förmågan att använda ett endoskop vid kirurgisk behandling av endometrios gör det möjligt för kirurgen att ta bort de minsta fokuserna på sjukdomen.

Efter operationen visas patienter med hormonbehandling, vilket minimerar risken för förvärring av sjukdomen..

Om endometrios påverkar fertiliteten negativt, är kirurgisk behandling med ett endoskop nästan den sista chansen att en kvinna kan bli mamma.

Om en kvinna efter operation i 5 år lyckats undvika förvärringar och komplikationer, kan hon betraktas som botad av patologin.

Folkrättsmedel

Som långsiktigt praxis visar, hjälper medicinska örter att uppnå ett positivt resultat för att bli av med endometrios. Men sådana recept är också populära:

Svart kuminolja

Ett sådant verktyg har använts under många år i länder i öst som en terapi för gynekologiska patologier. Olja gör att du kan jämna ut balansen mellan hormoner, bidrar till den omvända utvecklingen av patologisk spridning av endometrium. Du måste ta läkemedlet i 1 tsk. 2-3 gånger om dagen i 14-28 dagar.

Veterinär huva ASD

Ett utmärkt verktyg för att bekämpa endometrios. Läkemedlet ska tas två gånger om dagen före måltider i en utspädd form, där 30 droppar extrakt kombineras med 100 ml vatten. Behandlingsregimen för ASD är en fem dagars användning av extraktet, varefter en månadslång paus görs. Därefter upprepas behandlingen tills patologins symtom helt elimineras..

ASD-baserad douching-lösning

En lösning på en procent baserad på ASD-2-extrakt är också lämplig för douching. Sådan behandling kommer att vara effektiv om du kombinerar den med att ta ASD inuti enligt metoden som beskrivs ovan.

Vitaminkomplex

Oavsett behandlingsmetoder har vitamintagande en positiv effekt på kvinnors hälsa och välbefinnande. B-vitaminerna kompletterade med magnesium och kalium är särskilt ersättningsbara och viktiga..

Som noterats tidigare är växtbaserade kosttillskott mycket effektiva vid endometrios. Användningen av avkok och tinkturer gör att du kan stoppa processerna av inflammatorisk karaktär, normalisera blodflödet, lindra svullnad och stagnation.

En positiv effekt på kroppen av patienter med endometrios utövas av en herde påse, johannesört, nässlor, plantain och viburnum. Men sådana folkrättsmedel räknas som de mest effektiva:

Red Brush Tools

Läkemedel som ärvts "från mormor" baserat på en röd pensel hjälper inte bara till att bota endometrios. De normaliserar också hormonnivån, tillåter gynekologiska patologier att utvecklas i motsatt riktning, ungefärligt när det gäller återhämtning.

Från den röda borsten kan du laga:

 • avkok (1 matsked av anläggningen häll 250 ml kokande vatten, håll i 5-7 minuter i ett vattenbad, kyl; använd tre gånger om dagen före måltid 100 ml);
 • alkohol tinktur (3 matskedar av en röd pensel, doppa ner i 500 ml vodka och låt infunderas i en månad; använd 1 tsk 3-4 gånger om dagen före måltiderna i en månad, vila sedan i 7-14 dagar, upprepa sedan kurs igen);
 • alkohollösning för douching (före proceduren, späd 1 tsk alkohol tinktur från en röd borste i 500 ml varmt vatten).
 • Avkok och tinkturer i tall livmodern.

Läkemedel baserade på bor livmodern har visat sig väl vid behandling av olika kvinnliga sjukdomar. Dessutom tillåter tinkturer och avkok att du kan normalisera menstruationens periodicitet, stoppa blödning, stoppa inflammatoriska processer.

Som terapi för en bor livmodern kan du använda:

 • avkok (1 matsked av anläggningen häll ett glas kokande vatten, insistera på ett vattenbad i 10 minuter, passera genom ostduken och svalna; ta 1 matsked 2-4 gånger om dagen före måltider);
 • tinktur (50 g livmodern i livmodern häll 500 ml vodka, insister 3-4 veckor på en mörk plats; ta 15-30 droppar 3 gånger om dagen före måltider).
 • celandine.

De aktiva ingredienserna från celandine gör ett utmärkt jobb med dermatologiska patologier, onkologi, tuberkulos, ledproblem.

För celandine terapi, 1 msk. örter hälls med kokande vatten och insisterar under ett stängt lock i cirka 2 timmar. När du behöver anstränga dig, ta en fjärdedel kopp 2-3 gånger om dagen före användning, skriv. Förloppet för sådan behandling varierar mellan 2-4 veckor.

Trots vilket folkmedicin som används kommer det att vara möjligt att uppnå positiv dynamik först efter långvarig behandling.

andra metoder

För effektiv behandling av endometrios, är inte bara avkok från medicinska örter lämpliga, utan också andra metoder, till exempel hirudoterapi, lerkompresser, etc..

För att göra lerkompresser är olika typer av lera lämpliga, både grå och grön. För att utföra lerkompresser späds först kaolin ut med vatten och appliceras i ett tjockt lager på nedre del av buken. Ovanpå leran är täckt med fastfilm, sedan ett ark. Det är nödvändigt att motstå kompressen högst 2 timmar genom att upprepa proceduren 10 gånger.

På en lapp! För att applicera lerkompresser för varje procedur måste du ta en ny lera. Tidigare använt material måste kasseras..

Förutom den terapeutiska effekten kan lera förbättra hudens tillstånd och ta bort giftiga ämnen från kvinnans kropp.

Hirudoterapi är ett bra sätt att befria människokroppen från stagnation och svullnad. Eftersom sådana manifestationer med endometrios orsakar obehag och smärta, i kombination med andra behandlingsmetoder, hjälper igelterapi att glömma sjukdomen helt. Dessutom har användning av iglar mycket få kontraindikationer, nämligen förekomsten av kraftiga blödningar, dålig blodkoagulation.

Propolis är en oumbärlig biodlingprodukt inom farmakologi och folkläkning, som också har etablerat sig som ett effektivt sätt att bli av med endomerios. Hemlagad propolis använder ofta hemlagad vaginal suppositorier och douching..

För att göra ljus måste du kombinera 100 ml honung, 10 g propolis, värma blandningen i 10-25 minuter, sil. Forma sedan en bomullspinne från ett sterilt bandage, fukta den i en "söt massa" och lägg den i slidan som ljus.

Du kan också använda honungsblandningen förberedd enligt ovanstående recept för douching. Men före proceduren måste massan spädas i varmt vatten i ett förhållande av 1:10.

Förvara en blandning av propolis och honung i kylen.

Men glöm inte att självmedicinering inte alltid är möjligt att uppnå ett positivt resultat. För att undvika komplikationer, särskilt innan du använder traditionell medicin, måste du konsultera en läkare.

Klassificering av endometrios

I dag är klassificeringen av endometrios mycket varierande, eftersom sjukdomen inte bara kännetecknas av stadier utan också graden av skada på livmodern etc..

Beroende på scenen i den patologiska processen, sker endometrios:

 • Steg 1 (peritoneal implantation inträffar med små defekter i bukhinnan och fokuserna hos endometrios);
 • 2 stadier (endometriotiska foci påverkar livmodern, cyster bildas på äggstockarna, commissures och endometrioid infiltrates på organen i den lilla bäckenformen);
 • 3 stadier (endometrioidvävnader påverkar baksidan av livmoderhalsvävnaden och angränsande organ; beroende på läget för skadorna har de ett steg med bokstaven a, b, c);
 • 4 stadier (flera lesioner i bäckenorganen, spridning av endometrios i bukorganen).

Enligt graden av skada på livmodern klassificeras sjukdomen enligt följande:

 • muskelskiktet i livmodern påverkas;
 • hälften av muskelskiktet påverkas;
 • skador på alla livmoders väggar.

Avlägsna fokus för den patologiska processen kan uppstå:

 • i postoperativa ärr;
 • i naveln;
 • i tarmen;
 • i lungorna, etc..

Retrocervical endometrios

Retrocervical endometrios är utseendet på foci av endometrios på livmoderhalsen i livmoderhalsen. Oftare påverkar patologin kvinnor efter 30 år. Detta är den mest komplexa formen av sjukdomen, som kännetecknas av att uterusskiktet går utöver de tillåtna gränserna..

Orsakerna till sjukdomen är fortfarande inte tydligt identifierade. Men det finns relaterade faktorer som ökar chansen att bli sjuk:

 • ärftlighet;
 • felaktig menstruation av en annan karaktär;
 • sjukdomar i könsorganet, vilket leder till avstötning av utflöd under menstruation i bukhinnan.
 • sjukdomar som påverkar reproduktionssystemet;
 • hormonell obalans, överdriven östrogenproduktion;
 • kirurgiska ingrepp i livmodern, där slemhinnan i organet eller mjuka vävnader skadas;
 • långvarig användning av livmoderspiralen;
 • felaktig förlopp av metaboliska processer;
 • patologi hos inre organ.

Trots att symptomen på denna typ av endometrios i de tidiga stadierna kan förväxlas med olika sjukdomar i både könsområdet och inre organ, är progressionen och vidareutvecklingen av sjukdomen fylld med allvarliga förvärringar som kräver omedelbar behandling. I de sista stadierna av sjukdomen blir smärtan så outhärdlig att ingen smärtmedicinering hjälper till att lindra den..

Endometrios och uterus fibroids

Kombinationen av endometrios med livmodermyom är ett vanligt fenomen, eftersom myom, som endometrios, utvecklas mot bakgrund av en obalans i hormonnivåer.

Vävnaderna i fibroider innehåller många hormonreceptorer, som är väldigt lik struktur till endometrium. Med en obalans av hormoner och exponering för olika faktorer förvärras tillväxten av endometriumet av livmodermyom.

Kombinationen av fibroider med endometrios påverkar negativt kvinnornas fertil fertilitet. Patologiska noder och spridande endometrium minimerar risken för en kvinna att fästa ett fosterägg i livmoderhålet, vilket kan provocera en abort. Dessutom finns det en kränkning av musklerna i livmoderns kontraktila aktivitet, vilket medför riklig urladdning under menstruationen och ett misslyckande av menstruationscykeln.

Cervikal endometrios

För endometrios i livmoderhalsen är utflödet mellan menstruationen karakteristiskt. En sådan patologi orsakar sällan smärta, men leder ofta till utveckling av infertilitet..

För att diagnostisera cervikal endometrios, bör cystoskopi, laparoskopi, kolposkopi eller sigmoidoskopi utföras.

Om endometriose i livmoderhalsen fortskrider i kombination med livmoderhalscancer, komplicerar detta avsevärt kvinnans tillstånd, kräver behandling av högsta kvalitet, men med stor sannolikhet kommer kvinnan att vara infertil.

Äggstocksdometrios

Ovarial endometrios är en hormonberoende sjukdom som drabbar en kvinna. Sjukdomen uppstår som ett resultat av en obalans av hormoner när celler som är utformade för att förstöra endometrium inte klarar av deras arbete. Det händer också på grund av ärftlighet, liksom andra sjukdomar.

Mot bakgrund av sjukdomens utveckling bildas foci av endometrios på äggstockarna, från vilka cystiska formationer bildas.

Idag klassificeras ovariell endometrios i två grupper. Den lilla formen kännetecknas av individuella endometrioida foci, som kan bildas på en eller två äggstockar samtidigt. Den andra gruppen är endometrioida cyster, som är kapselformade, fyllda med menstruationsblod. Det är på grund av det blodiga innehållet att cysterna har en brunbrun färg, kan omvandlas till onkologi.

Som en behandling av sjukdomen används farmakologiska preparat eller kirurgiska ingrepp samt en kombination av olika metoder. Men du kan klara med ett piller bara med en tidig diagnos av patologi.

Grad av endometrios

Hittills är 4 grader av endometrios kända för medicinen:

 • 1 grad - enstaka formationer på livmodern;
 • 2 grader - djupare livmodervävnader lider, antalet foci ökar som regel inte;
 • Grad 3 - antalet foci för endometrios ökar, vilket påverkar livmodern djupare, små cyster kan bildas på äggstockarna och uppstår på väggarna i bukhålan;
 • Grad 4 - patologiska fokus är mycket djupa, cyster når stora storlekar, organ växer tillsammans.

Vid tidig diagnos av endometrios (i steg 1) kommer en kvinna att kunna klara med hormonbehandling utan att ta till operation, samtidigt som man bibehåller möjligheten till en naturlig graviditet.

Med sjukdomens utveckling ökar symtomen, anemi och tecken på allmän utmattning i kroppen observeras, vilket orsakar ofta blödning.

Orsaker till endometrios

Trots det faktum att endometrios inte har en tydlig kausal gradering, associerar kvinnor ofta utvecklingen av patologi med sådana faktorer:

 • brist på järn;
 • ofta utförda aborter;
 • förorenad ekologi;
 • övervikt;
 • frekventa operationer på bäckenorganen;
 • installation av en intrauterin enhet;
 • gynekologiska sjukdomar av inflammatorisk art;
 • sämre leverfunktion.

Kombinationen av minst flera faktorer bör stimulera en kvinna till regelbundna besök hos gynekologen, vilket hjälper till att diagnostisera sjukdomen i tid och börja behandlingen.

Teorier om sjukdomens utveckling

Specialister kom till slutsatsen att teorier om utveckling av endometrios kan vara:

 • menstruation (menstruationsflöde med endometriala celler tränger in i bukhinnan, som ett resultat av att de "fångar" de inre organen och vävnaderna, vilket leder till dysfunktion);
 • endometrial metaplasi (lämnar livmodern, endometriet kan förvandlas till en annan vävnad, även om det för många fortfarande inte är klart hur detta är möjligt);
 • hormonell obalans (anledningen till detta är en förändring i förhållandet steroidhormoner, en ökning av sekretionen av prolaktin, samt en minskning av progesteronproduktionen);
 • ärftlighet (ibland är endometrios "ärftlig", och hos dessa patienter identifierade forskare lämpliga genetiska markörer);
 • låg immunitet (med en reducerad skyddande funktion av den kvinnliga kroppen, immunitet kan inte förstöra endometriaceller, vilket resulterar i att de implanteras i angränsande organ utan störningar och utvecklas helt).

Trots den allmänt accepterade teorin bör varje kvinna lyssna på sin kropp, ibland ger den ganska exakta signaler som bara behöver tolkas korrekt.

Riskfaktorer

Som noterats tidigare är hormonobalans det främsta skälet till utvecklingen av endometrios. Men det finns också några indikatorer, i vilken en kvinna är närvarande i den högriskgrupp för utveckling av patologi, nämligen:

 • åldersbegränsningar från 30 till 40 år;
 • nulliparösa flickor (särskilt de som efter 25-30 år inte blev mamma);
 • flickor med långa perioder (om menstruationen varar mer än sju dagar och cykeln är kortare än 28 dagar);
 • ungdomar vars menstruation började för tidigt (upp till 12 år);
 • flickor som fick diagnosen patologi i kvinnofamiljen.

Trots detta förbättras dynamiken och tillståndet hos många patienter med början av klimakteriet eller graviditeten, och symtomen kan försvinna helt utan medicinsk eller kirurgisk behandling av rotorsaken.

Kan det växa till cancer

Fram till idag finns det ingen officiellt bekräftad information om att endometrios kan förvandlas till cancer. Patienter med överväxt endometrium, såväl som friska flickor, kan drabbas av cancer eller undvika en sådan bekant. Endometrios hjälper inte att bli sjuk av cancer.

Trots detta bör patienter med endometrios inte förvärra processen och låta saker gå av sig själva i hopp om att sjukdomen i sig försvinner. Endast snabb behandling kommer att eliminera irreversibla konsekvenser..

Hur man upptäcker

För att diagnostisera endometrios, räcker det att genomgå en undersökning med en gynekolog, vilket kan åtföljas av ömhet - ett ytterligare symptom på sjukdomen. Det rekommenderas också att en ultraljudssökning, hysteroskopi, ett blodprov för markörer av endometriumets patologiska tillstånd.

Om gynekologen inte är helt säker på diagnosens noggrannhet kan ytterligare åtgärder förskrivas till patienten, vilket också hjälper till att välja den lämpligaste behandlingstaktiken..

Ultraljud är ett säkert och enkelt sätt att diagnostisera endometrios. Men ett sådant förfarande är inte tillräckligt informativt..

För att proceduren ska ge den mest exakta bilden är det nödvändigt att genomgå en ultraljud under en viss period av cykeln. Så det rekommenderas att gå till ultraljuddiagnostik före början av kritiska dagar, nämligen den 23-25 ​​dagen i menstruationscykeln. Det är just nu som endometriet når sin maximala tjocklek, vilket möjliggör bättre visualisering av foci.

Men tyvärr kan inte alla former av endometrios upptäckas med hjälp av ultraljud. I sådana situationer krävs ytterligare procedurer, såsom laparoskopi..

hysteroskopi

För att utföra hysteroskopi behöver patienten sjukhusvistelse. Under proceduren fastställs närvaron eller frånvaron av patologi med en speciell anordning med en tiofaldig ökning, vilket undviker snitt under operationen, varefter oattraktiva ärr kvarstår.

Hysteroskopi indikeras inte bara för misstänkt endometrios, utan också för diagnos av endometriala polyper, olika patologier för endometrioidvävnad, infertilitet etc..

För manipulation ges patienten generell anestesi. Före sjukhusvård bör en kvinna genomgå en serie undersökningar för att undvika oförutsedda situationer.

Hysteroskopi består i att fylla livmodern med saltlösning, som injiceras i den utvidgade livmoderhalsen genom ett speciellt rör. Tack vare fyllningen av livmodern ökar den, så att du bättre kan visualisera hålrummet. I slutet av proceduren avlägsnas vätska från patientens kropp, utsläpp är möjligt samma dag. Om förfarandet inte genomfördes som en inspektion görs uttalandet 3 dagar efter förfarandet.

Kolposkopi och biopsi

Kolposkopi är en procedur där livmoderhalsen, vaginalväggarna och yttre könsorgan undersöks under ett mikroskop. Manipulering låter dig visualisera misstänkta celler, kärlsystemet.

För diagnosen behöver du inte anpassa dig till menstruationsfasen, eftersom colposcopy utförs när som helst när flickan inte har någon fläck. Men trots detta är det bättre att fokusera på den första fasen, för under proceduren är det just nu att en biopsi är möjlig.

Biopsi - ta ett vävnadsprov från de drabbade områdena i organet. För manipulationen är en fas i cykeln lämplig utan några sekretioner och inflammationer.

Notera! Efter att ha tagit biopsin från patienten är fläckning möjlig i 3-4 dagar.

För att ta vävnadsprover väljs de områden som är mest ifrågasatt av gynekologen under undersökningen. Som en biopsi tas ett vävnadsfragment på flera millimeter som undersöks på laboratoriet. Den 7-10 dagen efter att provet tagits kommer testresultaten att vara klara.

Hysterosalpingografi (GHA)

Hysterosalpingografi är en metod för att diagnostisera patologier i livmodern och äggledarna, för vilken röntgendiagnostik med introduktion av kontrast används.

En sådan diagnostisk procedur utförs med misstänkt tubal infertilitet, uterus tuberkulos, såväl som intrauterina patologier och onormal utveckling av livmodern.

Med tanke på syftet med GHA utförs manipulationen på olika menstruationsdagar.

Förfarandet kräver en röntgentransparent urologisk stol samt en digital röntgenmaskin, vilket minimerar effekten av strålningsexponering.

Innan proceduren ligger patienten på bordets kant i det läge som krävs för vaginal kirurgi, behandlar den medicinska personalen de yttre könsorganen med en desinfektionslösning och fortsätter till manipuleringen. För detta sätts en spegel in i vagina för flickan, livmoderhalsens främre läpp fixeras med kulaklämmor för att inte tränga igenom slemhinnan i livmoderhalsen. Men pincetten måste fixeras rörligt så att spetsen i livmoderhalsen hålls tätt. Därefter fylls kanylen med kontrast, varefter spegeln tas bort.

GHA indikeras inte bara för patienter, utan också för öppenvården. I det här fallet, innan proceduren, bör en kvinna avstå från sex och klara alla tester.

laparoskopi

Laparoskopi är inte bara en metod för att diagnostisera olika sjukdomar, utan också en metod för behandling av endometrios, som är mycket noggrann, informativ och säker..

Under proceduren måste du göra flera punkter i buken genom vilken medicinska instrument introduceras.

Med hjälp av laparoskopi kan du ta bort vidhäftningar, punktskada patologiska endometrieceller och även ta bort äggstockarna och andra reproduktionsorgan. En sådan procedur för endometrios gör att du kan spara en kvinnas förmåga att ha en oberoende graviditet.

CT och MRT

MRI är en icke-invasiv diagnos, som är baserad på densiteten av väte som finns i vatten, eftersom en person är 90% vatten.

Proceduren går inte längre än 30 minuter, varefter röntgenläkaren beskriver bilderna och ger resultatet. MR har inte någon negativ effekt på människokroppen, så den kan användas som en screening.

MRI förskrivs för den mest specifika diagnosen, särskilt för de patienter vars testresultat strider mot den kliniska bilden. Manipulation indikeras också för misstänkt cancer.

Endometrios på MRI visualiseras som en förtjockning av livmodersväggar, eller anteckningar om patologisk inkludering i myometrium.

CT - en skiktad röntgenanalys av ett organ som kräver dator. Med hjälp av proceduren kan de minsta patologierna diagnostiseras. Detta gör att du inte bara kan bekräfta eller motbevisa utvecklingen av endometrios, utan också om den är tillgänglig, ange tydliga gränser för fokuserna, kontrollera tillståndet nära de lokala inre organen.

Den psykologiska faktorens roll i diagnosen

Utvecklingen och utvecklingen av endometrios leder ofta till psykologiska problem, som ett resultat - till patientens sociala missanpassning, vilket påverkar livskvaliteten.

Depression och psyko-emotionell störning är de viktigaste symtomen som förekommer i kronisk smärtsyndrom. Med en ökning av symtomen ökar svårighetsgraden av sjukdomen, vilket innebär en känsla av ångest, minskad aktivitet och humör. I andra fall uppträder svaghet, tårfullhet, humöret sjunker.

Om patologin orsakade infertilitet kan en kvinna utveckla en isolerad eller blandad ångest.

Med hjälp av en psykoterapeut med endometrios kan du stoppa ångestattacker, påverkar asteni, en känsla av rädsla och autonoma störningar i de inre organen och systemen.

Med kirurgisk behandling av patologi ökar psykoterapi i ett tidigt skede av den postoperativa perioden effektiviteten av behandlingen

Vid klagomål från patienter kan sådana psykoterapeutiska metoder som hypnos, musikterapi etc. tillämpas på dem, men det kommer att vara möjligt att uppnå det största resultatet på grund av kognitiv beteendeterapi.

Svaren

Vid minsta misstankar om endometrios, tveka inte, du måste besöka en läkare så snabbt som möjligt för att undvika komplikationer - infertilitet och maligna tumörer.

Tack vare olika moderna behandlingsmetoder är det möjligt att stoppa den patologiska processen, men situationen kompliceras av det faktum att sjukdomen inte alltid åtföljs av svåra symtom. Tyvärr har många kvinnor levt med endometrios i flera år utan att ens veta det, eftersom de inte är tillräckligt medvetna om vad de ska leta efter.

Hur man förhindrar en sjukdom

Trots den progressiva farmakologin och medicinen är det omöjligt att undvika de olika riskerna med att utveckla endometrios. Men genom att följa de enkla reglerna som består i en hälsosam livsstil och regelbundna besök hos läkaren etc. kan du minimera sannolikheten för att utveckla komplikationer och manifestationer..

Endometrios och sex

Enligt läkare finns det inga rimliga skäl att förbli utan intimitet med endometrios. Den enda begränsningen är att avstå från sex under kritiska dagar eller vid blödning.

Utöver det faktum att regelbunden tillfredsställelse från sex förbättrar tillståndet i organen i det reproduktiva systemet, normaliserar sexuella kontakter den psykomotiska bakgrunden.

Ofta är kvinnor med endometrios oroade över smärta under intimitet med en partner. För att undvika detta, bara prata om ditt problem, och välj sedan passande ställningar tillsammans med din partner. Om du fortfarande inte kan bli av med smärtan, bör du berätta för läkaren om det, eftersom ett sådant tillstånd kan vara en signal om förvärringar av sjukdomen, som kräver omedelbar behandling.

Vad kan och kan inte göras

Eftersom endometrios har en skadlig effekt på kvinnans allmänna tillstånd måste vissa restriktioner iakttas i vardagen.

Kontrollera näring

Att sitta på en speciell diet för endometrios är inte nödvändigt. Men det är viktigt att övervaka balansen i kosten och dess användbarhet. Även om det inte finns några strikta matbegränsningar, måste alla dessa från vissa gastronomiska läckerheter överges.

Utvalda produkterRekommenderade produkter
Grönsaker och fruktAlkohol, te och kaffe, särskilt hårtkokt
Magert kött, fisk och skaldjurrött kött
Renat vatten (minst 2 liter per dag)Bakning, särskilt bakning, godis
Mejeriprodukter med hög fetthalt

Gör sport

Med endometrios bör du inte leda en passiv livsstil, tvärtom, en kvinna ska vara aktiv. Förutom att hjälpa till att hålla kroppen i form, hjälper sporten att minska ömheten. Men glöm inte att fysisk aktivitet ska vara måttlig, inte ansträng dig och bli bortkörd av kraftbelastningar. De mest lämpliga sporterna för kvinnor med endometrios är gymnastik och yoga.

Undvik inte termiska procedurer

För att minimera risken för komplikationer bör du inte ha en termisk effekt på kroppen. Med endometrios är det värt att utesluta resor till badet och bastun, inte värma korsryggen och regionen i nedre del av buken.

För att minska tiden under den aktiva solen, att överge solen

Denna begränsning innebär inte att patienter ska vara inlåsta före solnedgången. Det räcker för att undvika att gå ut på toppen av solaktiviteten, välja mindre varma månader för en strandsemester, dricka tillräckligt med vatten och undvika en kraftig förändring av klimatförhållandena. Sådana begränsningar beror på det faktum att studier har bekräftat den snabba tillväxten av endometrium från exponering för hög temperatur.

Superkyl inte

Hypotermi är också farligt för friska kvinnor. Men patienter med endometrios är ännu mer utsatta för en redan diagnostiserad sjukdom för att hitta inflammation i könsorganet..

Vägrar att använda tamponger under menstruationen

Med endometrios är användningen av tamponger kontraindicerad, eftersom de stör det naturliga utflödet från menstruationsflödet. Detta kan leda till frigöring av "tilltäppta" sekretioner i äggledarna och bukhålan, vilket ökar risken för spridning av den patologiska processen. Men användning av medicinska tamponger är inte förbjudet. De är gjorda med speciell impregnering från avkok av örter och användbara syror. Endast den behandlande läkaren kan ordinera sådan behandling.

Håll dig fast vid den dagliga rutinen

Patienter med endometrios ska följa vila och arbete. Det är viktigt att det tar minst 8 timmar om dagen att sova. Dessutom är det värt att bli av med missbruk.

Möjligheten att graviditet och bär ett friskt foster

Trots att många patienter även efter behandling av endometrios blir infertila, är det fortfarande möjligt att bli gravid på egen hand. Om graviditet inträffar och det bärande fostret inte har några avvikelser, bör detta ha en positiv effekt på sjukdomsförloppet..

Men om graviditeten måste avbrytas blir detta orsaken till hormonella svängningar, vilket förvärrar patologin.

Eftersom den kvinnliga kroppen stoppar den cykliska produktionen av hormoner under graviditeten, förlorar endometriotiska focier sitt "stöd" för tillväxt och reproduktion. Så sjukdomen går in i sömnfasen, symtomen minimeras eller försvann helt. Det är därför det finns en uppfattning om att graviditet är ett utmärkt naturligt botemedel mot endometrios..

Men var inte i förväg för att glädjas. Vagga kan vara tillfällig tills ägglossningen återställs.

Kan endometrios botas för alltid

Som nämnts tidigare tar behandlingen av endometrios mycket tid, men detta ger inga garantier för att sjukdomen kommer att botas fullständigt. Men med början av klimakteriet bör patologin försvinna på egen hand.

Nyligen har den intrauterina enheten Mirena blivit allt populärare. Handlingsprincipen är den doserade frisättningen av ett syntetiskt progesteronsubstitut. Men spiralen fungerar bara 5 år. Trots detta är det möjligt på 5 år att uppnå den omvända utvecklingen av den patologiska processen.

Kan det gå av sig själv

Svaret på denna fråga är kategoriskt. Endometriosis passerar inte på egen hand under några förhållanden, eftersom om patologiska celler har bildats, de inte kommer att kunna upplösa, måste de tas bort omgående.

Priser för behandling av endometrios

Den genomsnittliga kostnaden för behandling i Ryssland är:

 • konservativ behandling - 2000-27000 rubel;
 • behandling genom skärning av retrocervical endometrios - 10.000-106.000 rubel;
 • laparoskopi - 2000-275000 rubel.

Eftersom behandlingen av endometrios utförs med olika metoder och tekniker (mediciner, hormoner, kirurgi, etc.), som föreskrivs av den behandlande läkaren, är därför kostnaden för behandling betydligt olika. Dessutom är positiv dynamik endast möjlig med komplex terapi.

Kvinnors recensioner

Som framgår av många års träning, använder kvinnor i kampen mot endometrios, alla typer av förfaranden som inte alltid gör det möjligt att undvika kirurgiskt ingripande.

Kvinnor som behandlades med hormonella läkemedel märker en positiv trend och frånvaron av biverkningar. Men trots detta kompletterades terapin av kirurgisk behandling, varefter hormoner åter togs. Denna behandlingstaktik låter dig på ultraljudet märka avsaknaden av nya fokuser av endometrios, varefter kvinnan rekommenderas att bli gravid.

Det finns också de patienter som hormonterapi inte hjälper alls. Dessutom, efter operationen (efter en viss tid), fortsätter sjukdomen sin aktivitet. I detta fall rekommenderas fullständigt avlägsnande av livmodern. I fertil ålder kommer detta att stoppa kvinnans förmåga att bli gravid och föda ett barn, såväl som konstant hormonintag.

Patienter som diagnostiseras med en sjukdom i tidiga skeden, hävdar effektiviteten hos folkläkemedel.

Förebyggande åtgärder

För att undvika utvecklingen av endometrios, följer en kvinna bara elementära regler:

 • regelbundet besöka en läkare för gynekologisk undersökning och kontroll, som kommer att upptäcka patologi i de tidiga stadierna av utvecklingen och börja snabb behandling;
 • om specifika symtom uppstår, skjut inte upp ett besök hos en specialist;
 • snabb behandling av kroniska sjukdomar i det akuta stadiet, såväl som infektion;
 • att skyddas av preventivmedel mot oönskad graviditet och sexuellt överförda sjukdomar;
 • observera könshygien.

Det är inte svårt att följa ovanstående rekommendationer, men detta kommer att skydda kvinnan från gynekologiska problem.

Vad är prognosen

Endometrios är en patologi med en tendens till återfall. Under de första 5 åren efter terapin förvärras patologin med förnyad kraft hos 40% av flickorna, och efter 5 år - hos 75%.

Men risken för återfall reduceras avsevärt vid början av klimakteriet. Sjukdomen utvecklas inte heller hos kvinnor som har varit tvungna att överleva ett radikalt avlägsnande av livmodern.

Varje kvinna bör inse att endometrios inte är en vanlig förkylning. Patologin är mycket allvarlig och kräver omedelbar behandling. Annars ökar risken för infertilitet och cancer. Försumma inte förebyggande!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Dessa dagar: 8 svar på de mest besvärliga perioderna

Låt oss prata om det ❤️26 december 2019Ordet "månatligen" i de flesta skolor och familjer uttalas bara i en viskning. Okända människor förtalade denna naturliga process och likställde den med att gå på toaletten....

Menstruation under amning: när börjar de och går de

Publiceringsdatum: 06/11/2018 | Visningar: 12242 Graviditet är en av de lyckligaste perioderna för alla kvinnor. Men vid den här tiden har den förväntade modern många tvivel när det gäller inte bara barnets bärande, men också postpartumperioden....

Allt om kosten under menstruationen: varför försvann menstruationen efter kosten, hur man återlämnar dem, är det möjligt att svälta under menstruationen, vad som kan ätas och vad som inte kan

När kampen mot övervikt blir meningen med livet börjar flickor ta ut sin kropp med styva dieter, ta droger från overifierade tillverkare och spendera timmar på att göra tunga fysiska övningar....