Vilka antibiotika att ta för endometritis hos kvinnor

Blödning

Den inflammatoriska processen lokaliserad på det inre lagret av livmodern kallas endometrit i gynekologi. Vanligtvis utvecklas sjukdomen mot penetrering av patogen mikroflora och orsakar ofta missfall och infertilitet..

Antibiotika för endometrit används nästan alltid, läkemedel mot denna åtgärd syftar till att eliminera det bakteriella medlet som orsakar inflammation. Med en snabb start av användningen av antimikrobiella medel återställs livmodern i ett behandlingsförlopp, och den akuta formen av sjukdomen blir inte kronisk.

Endometritis betraktas som en polymikrobiell patologi, därför, när man väljer antibakteriella läkemedel för att eliminera inflammation i livmoderslimhinna, är noggrann diagnos och identifiering av patogen nödvändig. Lämpliga antimikrobiella medel väljs beroende på dess typ..

Typer av läkemedel beroende på sjukdomens form

Patologiska skador på livmoderens innerfoder måste behandlas med komplexa åtgärder, med hänsyn till graden av inflammatorisk reaktion och dess form. Terapin kan variera. Men antibiotika bland andra läkemedel är det viktigaste verktyget för att bekämpa patogener.

Antibiotika för akut endometrit

Behandling av en akut process utförs omedelbart genom följande läkemedel:

 • intramuskulärt cefazolin;
 • Gentamicin mot gramnegativa bakterier;
 • Metragil mot anaeroba patogener;
 • i nödsituationer förskrivs patienten intramuskulärt Ampicillin.

Orsakerna till sjukdomens utveckling

Oavsett typ av patogen utvecklas endometrit mot bakgrund av en så kallad stigande infektion, som tränger in från utsidan under samlag, douching, olika kirurgiska ingrepp.

Faktorer som provocerar sjukdomen:

 1. Efter en abort eller diagnostisk curettage. Infektionen kan föras direkt i livmoderhålet med otillräcklig sterilitet i instrumenten.
 2. Oskyddat samlag under menstruationen.
 3. Komplicerade infektionssjukdomar med en betydande minskning av immunförsvaret. Provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen i endometrium.
 4. Akuta eller kroniska könsinfektioner. Möjlig inflammation i slemhinnan.
 5. Avvikelse eller brott mot hygiennormer. Det är möjligt att rida in i slidan av Escherichia coli med felaktig tvätt. I detta fall utvecklar bakteriell vaginos främst, mot dess bakgrund - endometrit.

Kronisk endometrit utvecklas en andra gång med en obehandlad akut form. Symtom på en kronisk form jämnas ut. Det är hon som är den främsta orsaken till infertilitet, abort. I denna fas genomgår slemhinnan atrofiska förändringar, möjligen bildandet av cyster och kroniskt ödem, endometrial hyperplasi eller hypertrofi.

Hur man behandlar

Endometritis orsakar en mikrobiell infektion, därför är det nödvändigt med åtgärder för att eliminera provokatören. Antibakteriella medel har en helande effekt. I behandlingsregimen används olika kombinationer av läkemedel, vilket hjälper till att förbättra den terapeutiska effekten.

Clindamycin

En representant för gruppen lincosamider som perfekt hanterar sjukdomar som provoceras av stafylokocker, aeroba och anaeroba streptokocker.

gentamicin

Läkemedlet är en aminoglykosidgrupp, effektiv mot gramnegativa bakterier. Det appliceras intramuskulärt och intravenöst.

ampicillin

Verktyget blockerar syntesen av bakteriecellväggen under aktiv reproduktion, på grund av vilken bakterier får känslighet för antibiotika.

Metronidazol, Sulbactam och Ertapenem

Dessa läkemedel har breda bakteriedödande egenskaper på grund av den snabba hämningen av syntesen av bakteriecellväggar.

cefoxitin

Cefoxitin hanterar gram-positiva cocci och gram-negativa baciller.

Piperacillin och tazobactamnatrium

Kombinationen av Ampicillin med Tazobactam-natrium är mycket effektiv som monoterapi hos 2/3 av patienterna. Denna kombination påverkar negativt anaeroba mikroorganismer. Men läkemedlen är inte idealiska när någon nosokomial infektion behandlas..

cefotetan

Läkemedlet används i monoterapi för att avlägsna gramnegativa, anaeroba och vissa typer av gram-positiva bakterier..

Möjliga komplikationer och biverkningar

Antibakteriella läkemedel, särskilt med ett brett spektrum av verkan, har en negativ effekt inte bara på patogena mikroorganismer, utan också på deras egen flora i magen, tarmarna och vagina. Vid långvarig eller felaktig användning av sådana medel kan biverkningar uppstå, till exempel:

 • riklig urladdning i samband med störning av mikroflora (candidiasis);
 • fel i menstruationscykeln;
 • blödning
 • utvecklingen av tarmdysbios;
 • toxisk skada på njurarna och levern;
 • utveckling av hjärtsvikt;
 • allergiska reaktioner.

Vid behandling av livmoderpatologi med antibakteriella läkemedel är det nödvändigt att använda alla åtgärder för att minska risken för komplikationer:

 1. Användningen av suppositorier är mindre effektiv men undviker utvecklingen av dysbios. Suppositorier används i början av sjukdomen utan allvarlig feber och inflammation..
 2. Valet av läkemedels- och dosberäkning bör endast göras av en specialist.
 3. Varaktigheten av användning av något läkemedel bestäms av kvinnans tillstånd.
 4. Eventuella biverkningar måste beaktas. Till exempel, med en historia av allergier, smalnar valet av läkemedel.

Ett typiskt behandlingsschema för akut endometrit är två typer av antibakteriella medel som administreras intravenöst tillsammans med metronidazol. Denna kombination används oftast vid utvecklingen av sjukdomen efter födseln..

Antibiotikafri behandling

Eftersom den grundläggande behandlingen för akut eller kronisk endometrit är användning av antibakteriella läkemedel, är resten hjälpmedel. Använda sig av:

 1. Fysioterapi. Det syftar till att normalisera livmoderfunktionen, återställa immunitet.
 2. Folkrättsmedel. De används endast i komplex behandling, eftersom utan användning av antibakteriella läkemedel hotar sådan behandling med blockering av röret, vidhäftningar.
 3. Elektrofores, hirudoterapi. Dessa metoder kan användas både på sjukhusmiljö och oberoende.

Ultrahögfrekvent terapi, elektrofores, magnetoterapi, interferens eller laserterapi kan också förskrivas..

I avsaknad av behandling som syftar till att eliminera sjukdomens orsakande agens är komplikationer möjliga, varav de farligaste är utvecklingen av infertilitet och missfall i framtiden. Kronisk endometrit förvärrar också förloppet av olika kvinnliga sjukdomar, provocerar infertilitet, degenerationen av skadade celler till malig.

För att undvika komplikationer är komplex diagnostik och användning av läkemedel specifikt inriktade på sjukdomens orsakande medel nödvändig. Vid felaktig behandling av den inflammatoriska processen passerar den ofta till muskelskiktet, vilket orsakar utveckling av metroendometritis eller metrothrombophlebitis, som är svårare - tillsatsen av anaerob flora orsakar ofta nekrotisk skada på myometrium.

I allmänhet används tre typer av terapi för att behandla det akuta stadiet av sjukdomen - antibakteriell, tonic och desensibiliserande. Kombinationen av sådan behandlingstaktik kan minska risken för att sjukdomen blir kronisk, skydda den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion och säkerställa en hälsosam graviditet och framtida bär.

Effektivitet

Överväg om det är vettigt att ta antibiotika. Med deras regelbundna intag av läkemedel elimineras den patologiska processen som provoceras av mikroorganismer. Efter detta försvinner de karakteristiska tecknen på infektion. Sjukdomens symtom blir mindre uttalade, eftersom närvaron av den inflammatoriska processen försämrar endometrios.

Detta orsakas av försämring av vävnadsimmunitet under påverkan av inflammation. Det är denna skyddsbarriär som hämmar celldelningen. När den reduceras avsevärt utvecklas endometrios snabbt. Därför måste inflammation behandlas omedelbart.

Traditionellt rekommenderas det att använda läkemedel som skiljer sig åt i ett brett spektrum av deras verkan. Cefalosporiner föredras ibland. Alla läkemedel injiceras eller piller tas. Behandlingen kompletteras verkligen med antiinflammatoriska läkemedel.

Brett utbud

Vanligtvis förskrivs ett av dessa läkemedel:

cefalosporiner

De används mindre ofta, även om de ibland är mer effektiva. Oftast hjälper de:

Endast en läkare föreskriver ett lämpligt läkemedel.

antifungal

Dessa mediciner förskrivs om sjukdomen är för försummad:

Systemet för deras mottagning är ganska komplicerat. Svampdödande läkemedel har många namn med en liknande sammansättning.

Bruksanvisning

Om vi ​​överväger den vanliga terapeutiska behandlingen, tillhandahåller det administrering av 500 mg av läkemedlet en gång, i kombination med andra antimikrobiella medel, om patienten är på ett sjukhus på sjukhus. Sådana åtgärder är obligatoriska om läkare misstänker att den inflammatoriska processen har utvecklats mot bakgrund av utvecklingen av en sexuellt överförd sjukdom.

I de flesta fall används ceftriaxon tillsammans med azitromycin eller doxycyklin. Om det finns ett behov, kommer läkaren att besluta att fortsätta behandlingen, medan det kommer att ordineras att ta 2 gram av läkemedlet per dag i sju dagar.

När det gäller kontraindikationer bör Ceftriaxone inte tas med individuell intolerans mot läkemedlets beståndsdelar och inte heller med kränkningar i levern och njurarna. Som ni ser är listan över förbud minimal, vilket gör att du kan använda medicinen även i de svåraste situationerna.

Symtom på endometrit

Symtomen på sjukdomen förekommer akut. På den tredje eller fjärde dagen av infektion, feber och förgiftningssymtom (feber, frossa, muskel- och ledvärk, svaghet, trötthet, illamående), smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, blodig eller purulentblodig vaginal urladdning etc..

Vid akut gonorrheal endometrit noteras ofta långvarig och tung menstruationsblödning..

Materialets författare är en läkare för infektionssjukdomar A. Chernenko..

Läs vidare: Symtom och behandling av gardnerellos hos kvinnor

Anna Chernenko

En specialist på infektionssjukdomar i den högsta kategorin med lång erfarenhet. Specialist i behandling av infektionssjukdomar i olika etiologier, metoder för laboratoriediagnos av biomaterial.

Symptomatisk

En integrerad metod för behandling av endometrit involverar påverkan på alla kliniska manifestationer av sjukdomen. Beroende på dina symtom och klagomål kan du behöva ta följande läkemedel:

 • smärtstillande medicin;
 • antiinflammatoriska;
 • lugnande;
 • preparat med enzymatisk aktivitet;
 • immunomodulerande.

Valet av behandling är strikt individuellt: vissa klagomål från kvinnan och de yttre manifestationerna av sjukdomen kommer att berätta för läkaren vad han ska behandla och vilka läkemedel som ska användas i båda fallen. Den viktigaste faktorn i terapin är bevarandet av fertilitet. För detta kommer det att vara nödvändigt att utföra reparativ behandling och fysioterapi.

indikationer

När rekommenderas antibiotika? Vanligtvis görs detta i följande situationer:

 1. Förekomsten av komplikationer av en infektionsinflammatorisk karaktär, ofta är det endometrit, endocervicit;
 2. Förekomsten av förenade infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva, genitära systemet;
 3. Svampinfektion.

I andra fall förskrivs aldrig läkemedel i denna klass, eftersom de har många biverkningar. I synnerhet minskar de immuniteten ytterligare, vilket teoretiskt kan orsaka en acceleration av utvecklingen av endometrios. Men oftast händer detta inte, eftersom antibiotikabehandling utförs under "täckningen" av en eller annan typ av hormonbehandling..

Metoder för behandling av kronisk endometrit och deras effektivitet

Under inflammation störs processerna för döende och endometrial tillväxt, som ett resultat bryts cykeln, infertilitet kan uppstå, blödning i livmodern kan öppnas och ett missfall kan också uppstå.

Behandling av kronisk endometrit är en lång procedur som involverar upprepade läkemedelsförändringar..

Vad är endometritis??

Endometritis är bildandet av inflammation i den inre delen av livmoderslimhinnan, den så kallade endometrium. Denna sjukdom orsakas av olika infektioner..

Endometriet förändrar sin struktur genom hela menstruationscykeln, nämligen att den växer och mognar, förbereder sig för framtida befruktning av ägget och dör om befruktningen inte inträffar. Livmoderhålan är i normalt skick och har en tillförlitlig skyddsbarriär mot infektiösa patogener om den är fodrad med endometrium.

Sjukdomen förekommer vanligtvis:

 • efter curettage av livmoderhålan,
 • intensiv obstetrisk vård,
 • abort,
 • länge bär en spiral,
 • kejsarsnitt,
 • äggstocksinflammation,
 • gynekologiska operationer,
 • endometrial biopsi.

Inflammationen utvecklas snabbt, den är akut. Flera patogener deltar i infektionen samtidigt..

Typer av enddometrit

Det finns två former av endometrit:

 • Den akuta formen av sjukdomen utvecklas till följd av förlossning, minabortioner eller aborter, såväl som diagnostisk curettage av livmoderhålan, hysteroskopi, etc. Dåligt avlägsnande av moderkakan eller partiklarna i fosterägget, bildandet av koagler eller flytande blod är en ideal mikroflora för uppkomsten av en akut inflammatorisk process och initieringen av infektionen. Ofta är orsaken till postpartuminfektion postpartum endometrit. Det börjar i 40% av fallen efter kejsarsnitt och i 20% med den naturliga formen av förlossning. Detta beror på en massiv omstrukturering av funktionen av immun- och hormonsystemet i den kvinnliga kroppen, eftersom under graviditeten av barnet, faller immunitet och resistens mot bakterier. Orsaken till akut endometrit blir ibland till och med herpes simplex och mycobacterium tuberculosis. Dessutom kan gonokocker, klamydia, cytomegalovirus, mykoplasmas etc. provocera en sjukdom..
 • Kronisk endometrit är en konsekvens av akut endometrit, inte fullständigt botad. I nästan 90% av fallen följer en sådan sjukdom företrädare för reproduktiv ålder och distribueras väl med intrauterina medicinska och diagnostiska åtgärder, med ett stort antal aborter. Denna typ av endometritis blir en av de ofta orsakerna till missfall, infertilitet, in vitro-fertilisering av dålig kvalitet, under svår graviditet och förlossning, samt under perioden efter förlossningen..

Diagnos av sjukdomen

För att motbevisa eller bekräfta diagnosen, hitta orsakssubstanserna och identifiera graden av deras aktivitet, bör följande studier göras:

 1. Undersökning på en gynekologisk stol. För att fastställa en diagnos undersöker läkaren livmoders tillstånd - finns det en ökning och en liten tätning. Samtidigt tas utstryk från tsovirkalkanalen och vagina. De visar inflammerad slemhinna eller inte. Dessutom tas slem i livmoderhalsen för framtida bakteriologisk undersökning, vilket visar sjukdomsorsakande medel.
 2. Ultraljudsförfarande. Ultraljudsförfarandet upprepas två gånger: första gången i början av menstruationscykeln, och andra gången under andra halvan av cykeln. Med hjälp av denna studie kan du se tecken på endometrit: polyper, cyster, vidhäftningar i endometriet och dess förtjockning.
 3. Hysteroskopi. Denna procedur innefattar en detaljerad mikroskopisk undersökning av penis med hjälp av en fiberoptisk anordning. Inspektion utförs under anestesi under den andra veckan i cykeln. Samtidigt, under undersökningen, utförs en biopsi av flera endometrialplatser samtidigt. Som ett resultat kan du inte bara få orsaken själv, utan också ta reda på hur aktiv den är..

Om diagnosen bekräftas måste läkaren förskriva ytterligare studier för att förstå den exakta orsaken till sjukdomen:

 • blodprov för närvaro av antikroppar (ELISA) - låter dig bestämma närvaron av en virusinfektion (cytomegalovirus och herpesvirus),
 • sådd av material tas från livmoderhålan och identifierar med hjälp av patogener av inflammation, vilket gör det möjligt att förstå vilka antibiotika som bota infektionen,
 • PCR-diagnos av slem från livmodern kommer att hjälpa till att exakt hitta alla virus och bakterier som orsakade bildandet av en kronisk form av sjukdomen.

Med infertilitet förskrivs patienten ett blodprov för hormoner.

Akut endometrit

Det orsakande medlet kommer in i livmoderhålan under sex eller när ett könsorgan är skadat. Med otidig behandling kan det orsaka komplikationer för hälsan, övergången till det kroniska stadiet och till och med infertilitet.

Konsekvensen av sjukdomen kan till och med vara vanliga hygieniska tamponger om reglerna för deras användning inte följs. Vid felaktig hygien, ofta douching och användning av intrauterin preventivmedel kan problem med bildningen och död av endometrium uppstå.

Symtom på akut enddomritit

Den akuta formen av endometrit i dess symtom liknar sjukdomar som uppstår i matsmältningssystemet: proctit, blindtarmsinflammation, paraproctitis. Denna typ av sjukdom förekommer den tredje dagen efter det att viruset inträffar..

Det kännetecknas av smärta i nedre del av buken, smärtsam urinering, feber, frossa, purulent utsläpp med en obehaglig lukt, blodiga blodproppar, ökad hjärtfrekvens, och i sällsynta fall, livmodersblödning.

Behandling av akut endometrit

Det är nödvändigt att bekämpa akut endometritis i en klinik, eftersom säng vila i kombination med läkemedelsbehandling krävs. Antibiotika föreskrivs, som väljs genom att ta en smet..

Baserat på resultaten kommer läkaren att fastställa infektionens känslighet för olika typer av antibiotika och välja den mest effektiva. Reaktionen på att ta läkemedel visas bara en vecka efter behandlingsstart.

Förutom antibiotika föreskrivs:

 • vitaminer,
 • antihistaminer,
 • infusionsterapi med glukos-saltlösning för avgiftning,
 • antioxidanter och immunostimuleringsmedel,
 • antimykotiska läkemedel.

Om en kvinna har blödning från livmodern, används en isblåsan i kampen mot akut endometrit och placeras på magen. Vid purulenta inflammationer tvättas livmodern med antiseptika. Om endometritis har en inaktiv fas behandlas sjukdomen med hirudoterapi (behandling med igler) och fysioterapi.

Skillnaden i valet av läkemedel och förfaranden är huvudsakligen baserat på typen av infektion, processens dynamik, immunitetstillståndet och sjukdomens stadium.

I den akuta formen av endometrit bör man inte glömma förgiftning av kroppen, eftersom bakterier släpper ut en enorm mängd toxiner. För detta föreskriver gynekologer pastorerna som används i form av ett intravenöst system: reopoliglyukin, almubin, saltlösning, reformerad. Antioxidanter C-vitamin kommer att vara ett användbart tillskott till denna behandling..

Kronisk endometrit

Om kampen mot akut endometritis skärps kommer den smidigt att bli kronisk. Vid behandling av åkommor avtar hennes symtom något, men det finns en kränkning av menstruationscykeln, liten smärta, utsläppet minskas något, men slutar inte.

Mycket ofta förekommer sjukdomen vid långvarig genital dysbios och med förvärrade kroniska former av sexuellt överförda sjukdomar. Vid kejsarsnitt provoseras endometrit av närvaron av suturmaterial som har varit i livmodern under lång tid, samt av abort av dålig kvalitet på grund av förekomsten av fosterrester i könsorganet.

Det finns flera klassificeringar av akut endometrit:

 • fokal - inflammation förekommer inte i hela den inre delen av membranet, utan på dess individuella delar,
 • diffus - en förändring inte i hela endometriet, utan i mer än hälften.

Det finns en klassificering enligt djupet på skadan:

 • endomyometritis - muskellagret i livmoderhålan påverkas,
 • ytlig - förekommer endast i livmoderns inre foder.

Beroende på sjukdomens art delas kronisk endometrit upp i:

 1. Inaktiv - remissionstadiet. Sjukdomen manifesteras inte av symptom och den upptäcks under undersökning före IVF och i studien av infertilitetsproblem.
 2. Trög - märkbara minimala symtom och dess tecken kan upptäckas med ultraljud i livmodern. Om en biopsi tas, kan du studera hur inflammation uppstår.
 3. Måttlig aktivitetsgrad - synlig endast vid ultraljud, och biopsi visar förändringar och deras aktivitet.

Symtom på kronisk endetrit

Ofta förekommer kronisk endometrit i frånvaro av symtom.

Men om sjukdomen är måttligt aktiv, representeras inflammation av följande symtom:

 • smärta under sex,
 • mycket magra eller rikliga perioder,
 • Trötthet,
 • värkande smärta i korsryggen eller suprapubisk region,
 • ihållande smärta som ökar under menstruationen,
 • menstruationsförsening,
 • blodflöde eller blödning mellan perioder,
 • oförmåga att bli gravid,
 • temperaturökning upp till 38 grader.

Orsaker till kronisk endometrit

Orsakerna till bildandet av den kroniska formen av endometrit är penetrationen av skadliga mikroorganismer i livmoderhålet - jästliknande svampar, virus och bakterier. Med en ospecifik form av sjukdomen orsakad av den "vanliga" floran, som finns på labia, perineum och anus.

I det normala tillståndet är livmoderkaviteten i ett stängt tillstånd från yttre påverkan, eftersom det slutar med ett smalt rör i livmoderhalsen, fylld med en tjock och viskös utsöndring. Mikrober kan tränga in i den endast under förlossning och menstruation, eftersom de kan tränga in i livmoderkaviteten, som för tillfället är osteril.

orsaker:

 • curettage och abort,
 • kejsarsnitt,
 • stora polypper i livmoderhalskanalen,
 • endometrial biopsi,
 • svår födelse,
 • långvarig användning av livmoderspiralen,
 • fel douching,
 • ofta användning av spermicidala krämer,
 • submucös myom, växer nära livmoderhalsen och öppnar sin kanal.

När det finns en ökad risk för kronisk endometrit?

Oftast finns den kroniska formen hos kvinnor i deras reproduktiva ålder (21-45 år) som lever ett aktivt sexliv. Sjukdomen är inte mindre utvecklad för det rättvisa könet som inte lever sexuellt.

Kvinnor löper hög risk:

 • efter endometrial biopsi,
 • med en intrauterin enhet,
 • efter ett missfall och biopsi,
 • med bakteriell candidiasis och vaginos,
 • efter hysteroskopi och hysterosalpingografi,
 • med infektion med cytomegavirus och genital herpes,
 • efter diagnostisk curettage,
 • efter sexuella sjukdomar - mykoplasmos, klamydia, trikomoniasis och gonorré,
 • med kronisk inflammation i livmoderhalsen (cervicit).
 • infektiösa komplikationer efter förlossningen, till exempel postpartum endometrit,
 • polyper eller submukösa livmoderfibroider.

Sjukdominfektioner

Denna sjukdom orsakas som regel av olika typer av infektioner. Vanligtvis är de desamma i kronisk och akut form..

Dessa är sjukdomar orsakade av de enklaste klamydierna och ureaplasmas, utlösta av candidiasis, samt bakterier och mikrober av olika slag, och naturligtvis sexuellt överförda sjukdomar. Alla sjukdomar som är lokaliserade i slidan kan snabbt passera in i livmoderkaviteten.

En förvärring av den kroniska inflammationsförloppet inträffar med en minskning av immunitet och passerar vanligtvis till det aktiva stadiet, vilket inte på något sätt beror på vilken infektionstyp.

komplikationer

Endometriet är det mest ansvarsfulla funktionella lagret i livmodern, ansvarig för den normala graviditetsförloppet.

Inflammatoriska processer i det innebär hot om missfall, svår bäring av fostret, placental insufficiens och, eventuellt, blödning efter förlossningen. Därför bör en kvinna som har endometritis vara särskilt uppmärksam av en gynekolog.

Bland konsekvenserna av denna fruktansvärda sjukdom förekommer vidhäftningar inuti livmoderhålet, d.v.s. intrauterin syneki, menstruation, cystor och polyper i endometrium, livmoderscleros.

Rör och äggstockar, vidhäftningar av bäckenorganen kan delta i den inflammatoriska processen vid denna sjukdom, och till och med peritonit kan utvecklas. Som regel, vid självhäftande sjukdom, uppstår svår buksmärta, vilket kan leda till infertilitet..

Behandling av kronisk endometrit

Mer än hälften av kvinnorna frågar sig om kronisk endometrit kan övervinnas. Naturligtvis är det möjligt när du väljer en individuell behandling, som beror på aktivitetsstadiet i processen och förekomsten av komplikationer.

I terapi använder moderna gynekologer ett integrerat tillvägagångssätt: immunmodulering, antimikrobiell, fysioterapeutisk och allmän förstärkande behandling. Kampen mot sjukdomen genomförs stegvis.

Först elimineras infektionen, på den andra - återställande av endometrium. För detta används antibiotika med ett brett spektrum av verkan. Återställningsprocessen är baserad på en kombination av metabolisk och hormonell terapi..

Läkemedel injiceras i slemhinnan i livmoderhålan för att öka koncentrationen i fokus för inflammation, och detta ger en hög behandlingseffekt.

Antibiotika och antivirala läkemedel

Vid endometritis med en bakteriell infektion förskrivs antibiotika strikt. Eftersom olika bakterier är mycket känsliga för vissa typer av antibiotika. Idag finns det fortfarande inget speciellt universellt behandlingsprogram..

För varje patient utvecklas den individuellt med fokus på patogenen och dess känslighet för läkemedlet. I det akuta stadiet administreras antibiotika intravenöst, nämligen Metrogil i kombination med Cephalosporin. Vid behov ges patienten Gentamicin-injektioner.

Om ett genital herpesvirus hittades i livmodern krävs antivirala läkemedel. Vanligtvis är detta Acyclovir. Immunomodulatorer föreskrivs också, det vill säga läkemedel för att öka immuniteten.

Antibiotikanvändningen ska vara längre än tio dagar.

De mest populära av dem:

 • Amoxicillin är ett prisvärt bredspektrumläkemedel som används för intravenös och oral behandling. Från 0,75 till 3 gram per dag används.
 • Ceftriaxone - används intravenöst för att blockera sepsis och undertrycka det orsakande infektionsmedlet. Det kan inte förskrivas i början av graviditeten. Dosen bör inte överstiga två gram per dag.

Hormonala droger

I hjärtat av den kroniska formen är inte bara infektion, utan också död av endometrium och en kränkning av dess bildning. Därför är hormonterapi ett integrerat steg i kampen mot sjukdom.

Olika preventivmediciner förskrivs vanligtvis, som måste tas mellan tre månader och sex månader. Efter att ha tagit dessa läkemedel återställs menstruationscykeln vanligtvis. Och efter behandlingen kan en kvinna bli gravid.

Om en kvinna är gravid, för att bevara fostret, föreskrivs hon läkemedel baserade på östrogenhormoner.

I andra fall, om kvinnan inte är på plats, tillämpas följande behandlingsschema:

 • 1 halvcykel - Divigel appliceras på huden i nedre buken, som utför endometrial hyperplasi. Han har många kontraindikationer, så behandling bör endast utföras med medicinsk övervakning. Den dagliga dosen bör inte överstiga ett gram.
 • 2 hälften av cykeln - vaginal administrering av suppositorier eller oral administrering av Utrozhestan. Det är skapat på progesteron och bör tas en kapsel på morgonen och kvällen. Vaginal behandling utförs endast med tillstånd av läkaren, eftersom det kan vara kontraindicerat för vissa typer av infektioner.

Behandling av folkmoder i endometritis

Är det möjligt att helt bota endometrit med farmors läkemedel? Som de säger 50 till 50, och bara efter samråd med din läkare. Han väljer dig ett läkemedel i kombination med folkmässiga åtgärder för att få bästa resultat..

Med en sådan kombinerad behandling kan läkaren förskriva ytterligare test som visar hur effektiv denna metod för behandling med örter är, för i slutändan kan du bara ta bort symtomen på sjukdomen, och inflammation i kroppen kommer att kvarstå.

Endometritis och graviditet

Kvinnor med endometrit, som andra, hoppas på en framgångsrik befruktning. Men problemet är att det är nästan omöjligt att fostra och få barn.

Det finns två viktiga hot som stör den normala graviditeten:

 • Den första är att slemhinnan i livmoderhålan inte är tillförlitlig, eftersom det skadade endometriet inte tillåter embryot att få fotfäste, även om befruktning inträffar. Men det finns fall som ägget kan hålla, men samtidigt finns det ett stort hot om missfall, som kommer att kvarstå under hela graviditetsperioden. Många kvinnor har inte ens tid att ta reda på deras graviditet och tror att de i allmänhet är infertila, så innan du gör för tidiga slutsatser bör du genomgå en undersökning av en gynekolog.
 • Det andra hotet är att den inflammatoriska processen inte slutar ens i det inledande stadiet av fostermognad, tvärtom, det utvecklas aktivt, vilket påverkar både väggarna i livmoderhålet och det växande fostret. Som regel slutar en sådan kombination av omständigheter i ett missfall i de tidiga stadierna. Vid denna tidpunkt kan intrauterin förgiftning eller fosterdöd inträffa..

Men tappa inte hjärtat, eftersom kronisk endometrit kan botas helt, vilket innebär att det i framtiden kommer att vara möjligt att planera en graviditet. Med en positiv dynamik i behandlingen och en minskning av den inflammatoriska processen utförs återställningsförfaranden för fysioterapi som hjälper till att återställa egenskaperna hos endometrialceller.

recensioner

Recensioner av kvinnor om endometritis:

Endometritförebyggande

Förebyggande åtgärder:

 • Förhindrande av endometrit vid förlossning innebär ett tidigt besök hos en gynekolog och regelbunden övervakning av en gynekolog. Komplikationer som uppstår under mognad av foster kan orsaka bildning av endpartritis efter födseln..
 • Överensstämmelse med regimet för arbete och vila med fullständigt undantag för övertid och nattarbete från befruktningen är viktiga aspekter i förebyggandet av endometritis.
 • Det är extremt förbjudet att komma i kontakt med olika bekämpningsmedel och arbeta med farlig produktion. Glöm inte mammaledigheten och använd den enligt avsikten.
 • Regelbunden näring bör innehålla vitamin- och mineralkomplex, grönsaker och frukt, promenader i frisk luft - allt detta hjälper till att öka immuniteten och förhindrar att infektioner rotar i en gravid kvinnas kropp.
 • Personlig hygien bör alltid övervakas, eftersom den inte tillåter utveckling av inflammatoriska processer i slidan. Det har stor relevans i de sista stadierna av fetalt mognad. Ohälsosamma tänder är det största problemet med rehabilitering och påverkas av karies, de blir det orsakande infektionsmedlet, vilket till och med kan leda till inflammation i könsorganet.
 • Kvinnor som utsätts för postpartum endometritis på sjukhuset genomgår strikt profylax för antibiotikabehandling. Vissa läkemedel används omedelbart efter leveransen. Det finns läkemedel som administreras upprepade gånger och vanligtvis tre gånger. Det är värt att notera att ett sådant läkemedel kan påverka amning, upp till dess förlust.

Således, periodiskt observerat av en gynekolog, är det möjligt att identifiera kronisk endometrit i de tidiga stadierna. Om en kvinna använder intrauterina tamponger under menstruationen, måste de ändras i tid, eftersom tamponger är ett hygienmedel.

Skyddat sexuellt samlag med användning av preventivmedel kommer att förhindra intag av skadliga mikroorganismer. Efter aborter, intrauterina ingrepp och kejsarsnitt bör antibiotika tas för förebyggande.

Antibiotikabehandling av endometrit: effektiva medel för att bekämpa sjukdomen

För aktivt deltagande i befruktningsprocessen och vidare bäring av fostret har kvinnans livmodern ett speciellt lager av celler som linjer dess innervägg. I det normala tillståndet är det kvinnliga reproduktiva organet helt skyddat från yttre infektion, men det finns situationer när inflammation i endometrium inträffar. I praktisk gynekologi kallas detta tillstånd endometrit..

Skador på själva muskelväggen är ofta anslutna till den inflammatoriska processen i livmoderns innervägg, sedan sätter de endomyometritis. Behandlingen syftar till fullständig förstörelse av bakterier och mikrober i alla vävnadsskikt.

Kärnan i patologi

Uterus endometrit - inflammation i livmoderslimhinnan - endometrium.

Endometritis är en vanlig gynekologisk sjukdom. Uppstår, vanligtvis efter operation eller abort..

Det är en inflammatorisk process i endometrium - slemhinnan i livmodern. Endometriet är det inre slemhinnan i livmodern, som tillför dess kärl.

Varje menstruationscykel i endometriumet mognar och växer, vilket bidrar till fästningen av ett befruktat ägg. Det skyddar också livmodern från att få infektioner..

Men med skador på livmodern eller stigande kanaler kan infektionen komma in i livmoderhålan, vilket orsakar inflammation i dess inre skikt.

Orsaken till sjukdomen är penetrering av olika virus, bakterier eller svampar i livmoderhålet. Sjukdomen kan också utvecklas med minskad immunitet..

Den patologiska processen påverkar initialt endast endometrium, men om inte en snabb behandling ges, sprider inflammation snabbt djupt in i livmodern och endomyometritis utvecklas, och angränsande organ kan också påverkas.

I avsaknad av adekvat behandling kan det leda till bildning av cyster av olika etiologier och vidhäftningar i äggledarna, vilket åtföljs av infertilitet. Endometritis drabbar ofta kvinnor i fertil ålder.

Sjukdomen kan uppstå i akut, subakut och kronisk form.

Vad är endometritis?,

Typer av läkemedel beroende på sjukdomens form

Inflammatoriska lesioner i livmoderens innermembran rekommenderas att utföras omfattande, se till att ta hänsyn till egenskaperna (formen) för den befintliga sjukdomen: akut eller kronisk endometrit. Dessutom, bland läkemedlen, är den viktigaste precis antibiotikumet. Hela behandlingsregimen för patienter beror på typen av effekt..

Antibiotika för akut endometrit

Patienter med en akut form av endometrit ser oftast en läkare. Ju tidigare behandling har förskrivits och genomförts, desto mindre risk utgör sjukdomen i sig.

Med inflammation i endometriet är det oerhört viktigt för läkaren att helt eliminera den möjliga akuta patologin av den kirurgiska typen, samt att korrekt bedöma livmodermembranens känslighet för effekterna av antimikrobiella medel. Eftersom processen med att diagnostisera sjukdomen kan dra i flera dagar föreskriver läkaren omedelbart ett standardkomplex av läkemedel, bestående av:

 • Cefazolin, som tas intramuskulärt tre gånger om dagen, 1 gram av läkemedlet. Som supplement kan Gentamicin (0,8 gram) eller Metrogil (0,5 gram åt gången) användas..
 • Penicilliner och beta-laktamantibiotika, till exempel, i detta fall används en kombination av Unazin och Agumentin i stor utsträckning, som används 5 gånger om dagen i 1,5 respektive 5 gram. Läkemedlen i sig rekommenderas att tas intramuskulärt, vilket gör det möjligt att öka koncentrationen av ämnet i kroppen och förlänga dess exponeringsperiod.

Graden av behov av sanitet av livmoderhålan bestäms av läkaren själv, eftersom eventuella ytterligare manipulationer kan leda till komplikationer och kräva maximal sterilitet och noggrannhet.

Kroniska antibakteriella medel

Sjukdomen kan botas först efter att ha genomfört ett antibiotikogram, vilket gör att du kan välja de mest effektiva antibiotika, samt tilldela ett schema för deras användning.

En av de vanligaste behandlingsmetoderna är baserad på användning av Kefzol med clindamycin. Det första läkemedlet kan ersättas med cefotaxim. För att återställa de drabbade områdena i slemhinnan kan Metronidazol förskrivas. Actovegin, vitaminkomplex och immunomodulatorer bidrar också till återställning av vävnader och immunitet..

Typer och diagnos av sjukdomen

Endometritis kan vara:

 • ospecifik - orsakad av infektion på grund av förlossning eller kirurgiska ingrepp, kännetecknad av onormal menstruation (försenade perioder, tunga och långvariga perioder), och värkande smärta i nedre del av buken, utsläpp med en obehaglig lukt, låggradig feber.
 • aktinomykotisk - orsakad av svampar av olika släkter, den kliniska bilden är densamma som med icke-specifik endometrit.
 • tuberkulös - orsakad av mycobacterium tuberculosis (Kochs bacillus), kännetecknad av en ökning av temperaturen upp till 38 grader, menstrual oregelbundenhet, blod.
 • gonoré - orsakad av gonokocker, feber upp till 40 grader, krampande smärta i nedre del av buken, blodig-purulent urladdning med en obehaglig lukt.

Diagnos av sjukdomen inkluderar:

 • Historia tar (som oroar, antalet aborter, förlossningar, graviditeter, operationer);
 • vaginal gynekologisk undersökning;
 • allmänna kliniska studier (allmän och biokemisk blodanalys, allmän urinanalys, koprologisk undersökning, smuts på florans renhet);
 • bakteriologiska studier;
 • PCR-studier;
 • Ultraljud
 • hysteroskopi.

Symtom på patologi

Symtom på akut endometrit:

 • Skarp smärta i nedre del av buken.
 • Att höja kroppstemperaturen till 39 grader.
 • Svaghet, frossa, allmän sjukdom.
 • Blödning.
 • Utsläpp från könsorganen i grön eller smutsig gul färg med en obehaglig lukt.
 • Smärtsam urinering.

Tecken på sjukdomen börjar som regel bry sig redan 3 dagar efter infektionen.

Symtom på kronisk endometrit:

 • Ritningsvärk i nedre del av buken.
 • Bältros av nedre ryggsmärta.
 • Subfibrillär feber.
 • Premenstrual och postmenstrual spotting spotting.
 • Menstruation i mer än sju dagar.

Kronisk endometrit uppstår efter det akuta stadiet av endometrit och är resultatet av otidig eller felaktig behandling..

Konsekvensen av en sådan sjukdom kan vara infertilitet eller vanligt missfall.

Vid tillämpning

Patienter som tog ceftriaxon för inflammation i bilagorna lämnar positiva recensioner om läkemedlet. Det är emellertid mycket viktigt att följa alla terapiregler, inte bryta mot antibiotikabehandlingen, såväl som den dos som bestäms av den ledande specialisten. Annars kan biverkningar utvecklas..

Antibakteriell terapi med ceftriaxon utförs:

 1. I varje avsnitt av adnexit;
 2. Vid subakut inflammation i bilagorna;
 3. Om en kronisk patologisk process upptäcks.

Om patienten misstänker inflammation i bilagorna, under ett besök hos henne, kommer en specialist definitivt att förskriva en bakteriekultur. Även utan att få resultaten av studien är det tillåtet att använda bredspektrumantibiotika, som inkluderar läkemedlet.

Det är emellertid först nödvändigt att ta hänsyn till ett antal relaterade faktorer och diagnostiska kriterier. Ju mer uttalade symptomen är, desto större är sannolikheten för att du kommer att behöva använda läkemedlets doseringsform.

Patienten ska klaga på smärta med måttlig eller hög svårighetsgrad i nedre del av buken. Nästan alltid är det en ökning av kroppstemperaturen, det finns många vita blodkroppar i blodet, under den gynekologiska undersökningen syns tecken på en inflammatorisk process.

Med endometritis

Ceftriaxone används också ofta vid endometrit. Detta läkemedel är, som i tidigare fall, del av komplex antibakteriell terapi. Om patologin är kronisk bör valet av läkemedlet göras individuellt med tanke på mikroorganismernas känslighet för läkemedlet.

Antibiotikum i form av en injektion. Källa: prostatitno.ru

När det gäller det akuta stadiet av endometritis, är intravenös administrering av antibakteriella läkemedel, med en samtidig kombination av cefalosporiner och Metrogil, mest acceptabel. Vid behov kan du göra introduktionen av Gentamicin. Terapitiden är 10 dagar. Läkemedlet administreras i en dos av 2 g under dagen. Användning i början av graviditeten är kontraindicerat.

Orsaker till förekomst

Olika bakterier, svampar och virus som kommer in i livmoderhålan på grund av:

 • abort
 • förlossning;
 • kejsarsnitt;
 • användningen av intrauterina anordningar;
 • samlag under menstruation;
 • bakteriell vaginos;
 • E coli;
 • mykoplasma;
 • protozoal infektion;
 • streptokocker;
 • tuberkulos;
 • diagnostiska studier;
 • kränkning av personlig hygien;
 • ARVI;
 • allmän infektionssjukdom;

Är det möjligt att bota med antibiotika?

Behandling av endometritis påbörjas bäst på rätt tid och efter att ha konsulterat en gynekolog.
Läkare föreskriver som regel antibiotika med bred spektrum eller tar hänsyn till patogenens känslighet för dem. Om endometritis utvecklas under postpartum, vid förskrivning av ett antibiotikum, beaktas det att mamman ammar barnet.

För komplex behandling föreskrivs multivitaminer, antiallergiska läkemedel, medel som normaliserar tarm- och vaginal mikroflora, antimykotiska läkemedel och ämnen som lindrar symtom på allmän förgiftning av kroppen..

Med rätt recept på antibiotika sker förbättringar redan den 3: e dagen.

Dmitrieva Elena Yuryevna

Gynekolog-endokrinolog, 40 års erfarenhet

Endometritbehandling är en basterapi. Att behandla inflammation utan antibiotika är helt ineffektivt och meningslöst. Eftersom de ger en snabb förstörelse av infektionen och inte heller tillåter sjukdomen att gå till det kroniska stadiet. Det är mycket viktigt att alla rekommendationer från läkaren och principerna för antibiotikabehandling följs..

Vanligtvis förskrivna läkemedel

I moderna behandlingsregimer används nya generationer antibiotika som snabbt eliminerar inflammationsfokus. Komplexa antibiotika används också som innehåller andra antimikrobiella ämnen.

I akut form av endometrit, den mest effektiva:

 1. Ceftriaxone är ett nytt cefalosporin som dödar alla typer av bakterier. Det används också i kronisk form.
 2. Clindamycin är ett bredspektrat antibiotikum som är effektivt vid stafylokockinfektioner och streptokockinfektioner.
 3. Unazin är ett penicillinläkemedel som innehåller ampicillin och sulbactam. Det senare förstärker den antimikrobiella effekten av ampicillin. Ta läkemedlet i kombination med Agumentin.
 4. Augmentin är ett läkemedel baserat på amoxicillin. Förstör bakterier som är okänsliga för andra antibiotika.
 5. Metronidazol är inte ett antibiotikum, men det tillhör gruppen antimikrobiella medel. Därför rekommenderas det att ingå i den komplexa behandlingen av endometrit.

Antibiotikabehandling vid kronisk endometrit börjar efter att ha fått testresultat. Använd ett brett spektrum av läkemedel, till exempel:

 • Sparfloxacin, förskrivet i frånvaro av känslighet av patogener för andra antibiotika;
 • Doxycyklin, till vilken många mikroorganismer är känsliga, inklusive patogener av sexuellt överförda sjukdomar;
 • Ertapenem, som används vid monoterapi och komplex behandling av akut postpartum endometrit.

Vid endometrit föreskrivs också Cefazolin, Sumamed, Gentamicin, Levofloxacin, Linkomycin, etc. Om läkemedlet väljs korrekt, efter 3-4 dagar sker en förbättring.

Det måste komma ihåg att poliklinisk behandling kräver strikt efterlevnad av doseringen av läkemedel som föreskrivs av läkaren och administreringstiden.

Hur man behandlar akut endometrit?

Den akuta formen av sjukdomen är vanligast..

Vid kontakt undersöks patienten och en vaginal såddank föreskrivs för att bestämma mikrofloraens känslighet för antimikrobiella medel.

Behandlingen utförs omedelbart och föreskriver cefalosporiner, nämligen Cefazolin intramuskulärt.

För komplex behandling utse:

 • Gentamicin (ett aminoglykosidantibiotikum som är effektivt mot gramnegativa bakterier).
 • Metrogil (ett antimikrobiellt läkemedel som används för att bekämpa de enklaste mikroorganismerna och anaeroba bakterier).
 • Ceftriaxone (tredje generationens parenteralt cefalosporinantibiotikum med långvarig verkan).

För akutvård, intramuskulärt ordinerat:

 • Ampicillin (bakteriedödande läkemedel).
 • Sulbactam (har en hämmande effekt av beta-laktamas och har en antimikrobiell effekt).

Dosering och behandlingstid föreskrivs endast av en läkare.

Efter att ha mottagit resultaten föreskriver flora såtanken, läkaren föreskriver vid behov andra antibiotika i enlighet med patogenen.

Till exempel förskrivs doxycyklin om klamydia är orsaken till endometrit. Det stoppar proteinsyntes och bakterietillväxt.

Clindamycin (ett läkemedel från lincosamidgruppen) används för att identifiera stafylokocker och streptokocker i analyserna.

Effektivitet

Överväg om det är vettigt att ta antibiotika. Med deras regelbundna intag av läkemedel elimineras den patologiska processen som provoceras av mikroorganismer. Efter detta försvinner de karakteristiska tecknen på infektion. Sjukdomens symtom blir mindre uttalade, eftersom närvaron av den inflammatoriska processen försämrar endometrios.

Detta orsakas av försämring av vävnadsimmunitet under påverkan av inflammation. Det är denna skyddsbarriär som hämmar celldelningen. När den reduceras avsevärt utvecklas endometrios snabbt. Därför måste inflammation behandlas omedelbart.

Terapi av kronisk endometrit

För behandling av en kronisk form används samma läkemedel som för behandling av en akut form.

Men många läkare råder patienter att genomgå ett antibiotikogram för att bestämma effektiviteten hos de förskrivna läkemedlen..

Som regel förskrivs också cefalosporinläkemedel (Kefazol, Cefotaxime) och fluorokinoler tillsätts för bästa effekt.

En slående representant för fluorokinoler är Levofloxacin. Det är ett bredspektrumantibiotikum med hög effektivitet, har en bakteriedödande effekt.

Metranidazol kan också läggas till i listan över antibiotika. Det är ett antiprotozoalt och antibakteriellt medel..

För att uppnå det förväntade resultatet är det nödvändigt att strikt följa alla läkares möten när man tar alla läkemedel, annars blir behandlingen ineffektiv.

indikationer

När rekommenderas antibiotika? Vanligtvis görs detta i följande situationer:

 1. Förekomsten av komplikationer av en infektionsinflammatorisk karaktär, ofta är det endometrit, endocervicit;
 2. Förekomsten av förenade infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva, genitära systemet;
 3. Svampinfektion.

I andra fall förskrivs aldrig läkemedel i denna klass, eftersom de har många biverkningar. I synnerhet minskar de immuniteten ytterligare, vilket teoretiskt kan orsaka en acceleration av utvecklingen av endometrios. Men oftast händer detta inte, eftersom antibiotikabehandling utförs under "täckningen" av en eller annan typ av hormonbehandling..

Andra behandlingar

Förutom antibiotika, för effektiv behandling:

 • antipyretiska och smärtstillande läkemedel (för att lindra allmänna symtom);
 • hemostatiska medel;
 • immunomodulatorer;
 • multivitaminer;
 • restaureringsläkemedel;
 • hormoner
 • fysioterapi (UHF, elektrofores, pulserade ultraljud för att förbättra blodcirkulationen i bäckenet).

Varje inflammation i kroppen leder till en försämring av välbefinnandet och slår ur det vanliga sättet att leva.

Varje kvinna mellan 15 och 50 år kan möta en sådan sjukdom..

Om de första symtomen uppträder, även de mest "ofarliga", bör du omedelbart rådfråga en läkare eller gynekolog.

Endast en erfaren läkare kan enkelt diagnostisera livmodersinflammation och förskriva alla nödvändiga tester och analyser..

Det bör noteras vikten av ett snabbt besök hos en specialist för att förhindra utvecklingen av komplikationer såsom peritonit, uterusinflammation, parametrisk flegmon, bäckenabcess, bäckenhematom och tromboflebit, olika cystor i livmodern och infertilitet.

Med en snabb och korrekt behandling med antibiotika, liksom att följa alla läkares rekommendationer, kan livmoderns endometrit passera utan speciella konsekvenser för en kvinna.

fördelar

Ceftriaxone för endometritis, recensioner, liksom för inflammation i bilagorna, är positivt. Läkemedlet är ett bredspektrat penicillinantibiotikum, på grund av vilket det kan ha följande effekter:

 • Det kännetecknas av en hög grad av aktivitet för ett stort antal mikrober som provocerar utvecklingen av inflammatoriska processer;
 • Den kombinerar perfekt som en del av komplex behandling med andra antibiotika som används i svåra situationer;
 • Läkemedlet har en låg toxicitet;
 • Det är tillåtet att använda under vissa graviditetsperioder, om det finns ett behov av att genomföra antibakteriell behandling;
 • Om du observerar behandlingstiden och den rekommenderade dosen uppnås den terapeutiska effekten på kort tid.

Om akut inflammation i hängorna eller endometritis diagnostiseras, i det första steget av behandlingen, föredras injektionsformen av läkemedlet. Tack vare honom kan du inte bara hantera svåra, akuta och kroniska inflammatoriska processer, utan också förhindra utveckling av sepsis och andra komplikationer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tjockleken på livmoderns endometrium under klimakteriet: symtom på hyperplasi

Climax är en tidsperiod som oundvikligen inträffar i varje kvinnas liv. Det kännetecknas av förändringar i hela kroppen i samband med exponering för hormoner.....

Kan ägglossning inträffa omedelbart efter menstruationen?

Kalendermetoden för preventivmedel får mer och mer popularitet bland kvinnor. Det är baserat på det faktum att befruktning är möjlig endast under vissa perioder av cykeln när ägglossningen sker.....

Varför du inte kan ladda ner pressen under menstruationen

Kvinnor som följer en siffra kan inte föreställa sig livet utan sporter ens på kritiska dagar. Men på grund av den dåliga hälsan som uppstår under menstruationen vägrar många att träna tills den är klar....