Antibiotikabehandling av endometrit: effektiva medel för att bekämpa sjukdomen

Blödning

För aktivt deltagande i befruktningsprocessen och vidare bäring av fostret har kvinnans livmodern ett speciellt lager av celler som linjer dess innervägg. I det normala tillståndet är det kvinnliga reproduktiva organet helt skyddat från yttre infektion, men det finns situationer när inflammation i endometrium inträffar. I praktisk gynekologi kallas detta tillstånd endometrit..

Skador på själva muskelväggen är ofta anslutna till den inflammatoriska processen i livmoderns innervägg, sedan sätter de endomyometritis. Behandlingen syftar till fullständig förstörelse av bakterier och mikrober i alla vävnadsskikt.

Kärnan i patologi

Uterus endometrit - inflammation i livmoderslimhinnan - endometrium.

Endometritis är en vanlig gynekologisk sjukdom. Uppstår, vanligtvis efter operation eller abort..

Det är en inflammatorisk process i endometrium - slemhinnan i livmodern. Endometriet är det inre slemhinnan i livmodern, som tillför dess kärl.

Varje menstruationscykel i endometriumet mognar och växer, vilket bidrar till fästningen av ett befruktat ägg. Det skyddar också livmodern från att få infektioner..

Men med skador på livmodern eller stigande kanaler kan infektionen komma in i livmoderhålan, vilket orsakar inflammation i dess inre skikt.

Orsaken till sjukdomen är penetrering av olika virus, bakterier eller svampar i livmoderhålet. Sjukdomen kan också utvecklas med minskad immunitet..

Den patologiska processen påverkar initialt endast endometrium, men om inte en snabb behandling ges, sprider inflammation snabbt djupt in i livmodern och endomyometritis utvecklas, och angränsande organ kan också påverkas.

I avsaknad av adekvat behandling kan det leda till bildning av cyster av olika etiologier och vidhäftningar i äggledarna, vilket åtföljs av infertilitet. Endometritis drabbar ofta kvinnor i fertil ålder.

Sjukdomen kan uppstå i akut, subakut och kronisk form.

Vad är endometritis?,

Typer av läkemedel beroende på sjukdomens form

Inflammatoriska lesioner i livmoderens innermembran rekommenderas att utföras omfattande, se till att ta hänsyn till egenskaperna (formen) för den befintliga sjukdomen: akut eller kronisk endometrit. Dessutom, bland läkemedlen, är den viktigaste precis antibiotikumet. Hela behandlingsregimen för patienter beror på typen av effekt..

Antibiotika för akut endometrit

Patienter med en akut form av endometrit ser oftast en läkare. Ju tidigare behandling har förskrivits och genomförts, desto mindre risk utgör sjukdomen i sig.

Med inflammation i endometriet är det oerhört viktigt för läkaren att helt eliminera den möjliga akuta patologin av den kirurgiska typen, samt att korrekt bedöma livmodermembranens känslighet för effekterna av antimikrobiella medel. Eftersom processen med att diagnostisera sjukdomen kan dra i flera dagar föreskriver läkaren omedelbart ett standardkomplex av läkemedel, bestående av:

 • Cefazolin, som tas intramuskulärt tre gånger om dagen, 1 gram av läkemedlet. Som supplement kan Gentamicin (0,8 gram) eller Metrogil (0,5 gram åt gången) användas..
 • Penicilliner och beta-laktamantibiotika, till exempel, i detta fall används en kombination av Unazin och Agumentin i stor utsträckning, som används 5 gånger om dagen i 1,5 respektive 5 gram. Läkemedlen i sig rekommenderas att tas intramuskulärt, vilket gör det möjligt att öka koncentrationen av ämnet i kroppen och förlänga dess exponeringsperiod.

Graden av behov av sanitet av livmoderhålan bestäms av läkaren själv, eftersom eventuella ytterligare manipulationer kan leda till komplikationer och kräva maximal sterilitet och noggrannhet.

Kroniska antibakteriella medel

Sjukdomen kan botas först efter att ha genomfört ett antibiotikogram, vilket gör att du kan välja de mest effektiva antibiotika, samt tilldela ett schema för deras användning.

En av de vanligaste behandlingsmetoderna är baserad på användning av Kefzol med clindamycin. Det första läkemedlet kan ersättas med cefotaxim. För att återställa de drabbade områdena i slemhinnan kan Metronidazol förskrivas. Actovegin, vitaminkomplex och immunomodulatorer bidrar också till återställning av vävnader och immunitet..

Typer och diagnos av sjukdomen

Endometritis kan vara:

 • ospecifik - orsakad av infektion på grund av förlossning eller kirurgiska ingrepp, kännetecknad av onormal menstruation (försenade perioder, tunga och långvariga perioder), och värkande smärta i nedre del av buken, utsläpp med en obehaglig lukt, låggradig feber.
 • aktinomykotisk - orsakad av svampar av olika släkter, den kliniska bilden är densamma som med icke-specifik endometrit.
 • tuberkulös - orsakad av mycobacterium tuberculosis (Kochs bacillus), kännetecknad av en ökning av temperaturen upp till 38 grader, menstrual oregelbundenhet, blod.
 • gonoré - orsakad av gonokocker, feber upp till 40 grader, krampande smärta i nedre del av buken, blodig-purulent urladdning med en obehaglig lukt.

Diagnos av sjukdomen inkluderar:

 • Historia tar (som oroar, antalet aborter, förlossningar, graviditeter, operationer);
 • vaginal gynekologisk undersökning;
 • allmänna kliniska studier (allmän och biokemisk blodanalys, allmän urinanalys, koprologisk undersökning, smuts på florans renhet);
 • bakteriologiska studier;
 • PCR-studier;
 • Ultraljud
 • hysteroskopi.

Symtom på patologi

Symtom på akut endometrit:

 • Skarp smärta i nedre del av buken.
 • Att höja kroppstemperaturen till 39 grader.
 • Svaghet, frossa, allmän sjukdom.
 • Blödning.
 • Utsläpp från könsorganen i grön eller smutsig gul färg med en obehaglig lukt.
 • Smärtsam urinering.

Tecken på sjukdomen börjar som regel bry sig redan 3 dagar efter infektionen.

Symtom på kronisk endometrit:

 • Ritningsvärk i nedre del av buken.
 • Bältros av nedre ryggsmärta.
 • Subfibrillär feber.
 • Premenstrual och postmenstrual spotting spotting.
 • Menstruation i mer än sju dagar.

Kronisk endometrit uppstår efter det akuta stadiet av endometrit och är resultatet av otidig eller felaktig behandling..

Konsekvensen av en sådan sjukdom kan vara infertilitet eller vanligt missfall.

Vid tillämpning

Patienter som tog ceftriaxon för inflammation i bilagorna lämnar positiva recensioner om läkemedlet. Det är emellertid mycket viktigt att följa alla terapiregler, inte bryta mot antibiotikabehandlingen, såväl som den dos som bestäms av den ledande specialisten. Annars kan biverkningar utvecklas..

Antibakteriell terapi med ceftriaxon utförs:

 1. I varje avsnitt av adnexit;
 2. Vid subakut inflammation i bilagorna;
 3. Om en kronisk patologisk process upptäcks.

Om patienten misstänker inflammation i bilagorna, under ett besök hos henne, kommer en specialist definitivt att förskriva en bakteriekultur. Även utan att få resultaten av studien är det tillåtet att använda bredspektrumantibiotika, som inkluderar läkemedlet.

Det är emellertid först nödvändigt att ta hänsyn till ett antal relaterade faktorer och diagnostiska kriterier. Ju mer uttalade symptomen är, desto större är sannolikheten för att du kommer att behöva använda läkemedlets doseringsform.

Patienten ska klaga på smärta med måttlig eller hög svårighetsgrad i nedre del av buken. Nästan alltid är det en ökning av kroppstemperaturen, det finns många vita blodkroppar i blodet, under den gynekologiska undersökningen syns tecken på en inflammatorisk process.

Med endometritis

Ceftriaxone används också ofta vid endometrit. Detta läkemedel är, som i tidigare fall, del av komplex antibakteriell terapi. Om patologin är kronisk bör valet av läkemedlet göras individuellt med tanke på mikroorganismernas känslighet för läkemedlet.

Antibiotikum i form av en injektion. Källa: prostatitno.ru

När det gäller det akuta stadiet av endometritis, är intravenös administrering av antibakteriella läkemedel, med en samtidig kombination av cefalosporiner och Metrogil, mest acceptabel. Vid behov kan du göra introduktionen av Gentamicin. Terapitiden är 10 dagar. Läkemedlet administreras i en dos av 2 g under dagen. Användning i början av graviditeten är kontraindicerat.

Orsaker till förekomst

Olika bakterier, svampar och virus som kommer in i livmoderhålan på grund av:

 • abort
 • förlossning;
 • kejsarsnitt;
 • användningen av intrauterina anordningar;
 • samlag under menstruation;
 • bakteriell vaginos;
 • E coli;
 • mykoplasma;
 • protozoal infektion;
 • streptokocker;
 • tuberkulos;
 • diagnostiska studier;
 • kränkning av personlig hygien;
 • ARVI;
 • allmän infektionssjukdom;

Är det möjligt att bota med antibiotika?

Behandling av endometritis påbörjas bäst på rätt tid och efter att ha konsulterat en gynekolog.
Läkare föreskriver som regel antibiotika med bred spektrum eller tar hänsyn till patogenens känslighet för dem. Om endometritis utvecklas under postpartum, vid förskrivning av ett antibiotikum, beaktas det att mamman ammar barnet.

För komplex behandling föreskrivs multivitaminer, antiallergiska läkemedel, medel som normaliserar tarm- och vaginal mikroflora, antimykotiska läkemedel och ämnen som lindrar symtom på allmän förgiftning av kroppen..

Med rätt recept på antibiotika sker förbättringar redan den 3: e dagen.

Dmitrieva Elena Yuryevna

Gynekolog-endokrinolog, 40 års erfarenhet

Endometritbehandling är en basterapi. Att behandla inflammation utan antibiotika är helt ineffektivt och meningslöst. Eftersom de ger en snabb förstörelse av infektionen och inte heller tillåter sjukdomen att gå till det kroniska stadiet. Det är mycket viktigt att alla rekommendationer från läkaren och principerna för antibiotikabehandling följs..

Vanligtvis förskrivna läkemedel

I moderna behandlingsregimer används nya generationer antibiotika som snabbt eliminerar inflammationsfokus. Komplexa antibiotika används också som innehåller andra antimikrobiella ämnen.

I akut form av endometrit, den mest effektiva:

 1. Ceftriaxone är ett nytt cefalosporin som dödar alla typer av bakterier. Det används också i kronisk form.
 2. Clindamycin är ett bredspektrat antibiotikum som är effektivt vid stafylokockinfektioner och streptokockinfektioner.
 3. Unazin är ett penicillinläkemedel som innehåller ampicillin och sulbactam. Det senare förstärker den antimikrobiella effekten av ampicillin. Ta läkemedlet i kombination med Agumentin.
 4. Augmentin är ett läkemedel baserat på amoxicillin. Förstör bakterier som är okänsliga för andra antibiotika.
 5. Metronidazol är inte ett antibiotikum, men det tillhör gruppen antimikrobiella medel. Därför rekommenderas det att ingå i den komplexa behandlingen av endometrit.

Antibiotikabehandling vid kronisk endometrit börjar efter att ha fått testresultat. Använd ett brett spektrum av läkemedel, till exempel:

 • Sparfloxacin, förskrivet i frånvaro av känslighet av patogener för andra antibiotika;
 • Doxycyklin, till vilken många mikroorganismer är känsliga, inklusive patogener av sexuellt överförda sjukdomar;
 • Ertapenem, som används vid monoterapi och komplex behandling av akut postpartum endometrit.

Vid endometrit föreskrivs också Cefazolin, Sumamed, Gentamicin, Levofloxacin, Linkomycin, etc. Om läkemedlet väljs korrekt, efter 3-4 dagar sker en förbättring.

Det måste komma ihåg att poliklinisk behandling kräver strikt efterlevnad av doseringen av läkemedel som föreskrivs av läkaren och administreringstiden.

Hur man behandlar akut endometrit?

Den akuta formen av sjukdomen är vanligast..

Vid kontakt undersöks patienten och en vaginal såddank föreskrivs för att bestämma mikrofloraens känslighet för antimikrobiella medel.

Behandlingen utförs omedelbart och föreskriver cefalosporiner, nämligen Cefazolin intramuskulärt.

För komplex behandling utse:

 • Gentamicin (ett aminoglykosidantibiotikum som är effektivt mot gramnegativa bakterier).
 • Metrogil (ett antimikrobiellt läkemedel som används för att bekämpa de enklaste mikroorganismerna och anaeroba bakterier).
 • Ceftriaxone (tredje generationens parenteralt cefalosporinantibiotikum med långvarig verkan).

För akutvård, intramuskulärt ordinerat:

 • Ampicillin (bakteriedödande läkemedel).
 • Sulbactam (har en hämmande effekt av beta-laktamas och har en antimikrobiell effekt).

Dosering och behandlingstid föreskrivs endast av en läkare.

Efter att ha mottagit resultaten föreskriver flora såtanken, läkaren föreskriver vid behov andra antibiotika i enlighet med patogenen.

Till exempel förskrivs doxycyklin om klamydia är orsaken till endometrit. Det stoppar proteinsyntes och bakterietillväxt.

Clindamycin (ett läkemedel från lincosamidgruppen) används för att identifiera stafylokocker och streptokocker i analyserna.

Effektivitet

Överväg om det är vettigt att ta antibiotika. Med deras regelbundna intag av läkemedel elimineras den patologiska processen som provoceras av mikroorganismer. Efter detta försvinner de karakteristiska tecknen på infektion. Sjukdomens symtom blir mindre uttalade, eftersom närvaron av den inflammatoriska processen försämrar endometrios.

Detta orsakas av försämring av vävnadsimmunitet under påverkan av inflammation. Det är denna skyddsbarriär som hämmar celldelningen. När den reduceras avsevärt utvecklas endometrios snabbt. Därför måste inflammation behandlas omedelbart.

Terapi av kronisk endometrit

För behandling av en kronisk form används samma läkemedel som för behandling av en akut form.

Men många läkare råder patienter att genomgå ett antibiotikogram för att bestämma effektiviteten hos de förskrivna läkemedlen..

Som regel förskrivs också cefalosporinläkemedel (Kefazol, Cefotaxime) och fluorokinoler tillsätts för bästa effekt.

En slående representant för fluorokinoler är Levofloxacin. Det är ett bredspektrumantibiotikum med hög effektivitet, har en bakteriedödande effekt.

Metranidazol kan också läggas till i listan över antibiotika. Det är ett antiprotozoalt och antibakteriellt medel..

För att uppnå det förväntade resultatet är det nödvändigt att strikt följa alla läkares möten när man tar alla läkemedel, annars blir behandlingen ineffektiv.

indikationer

När rekommenderas antibiotika? Vanligtvis görs detta i följande situationer:

 1. Förekomsten av komplikationer av en infektionsinflammatorisk karaktär, ofta är det endometrit, endocervicit;
 2. Förekomsten av förenade infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva, genitära systemet;
 3. Svampinfektion.

I andra fall förskrivs aldrig läkemedel i denna klass, eftersom de har många biverkningar. I synnerhet minskar de immuniteten ytterligare, vilket teoretiskt kan orsaka en acceleration av utvecklingen av endometrios. Men oftast händer detta inte, eftersom antibiotikabehandling utförs under "täckningen" av en eller annan typ av hormonbehandling..

Andra behandlingar

Förutom antibiotika, för effektiv behandling:

 • antipyretiska och smärtstillande läkemedel (för att lindra allmänna symtom);
 • hemostatiska medel;
 • immunomodulatorer;
 • multivitaminer;
 • restaureringsläkemedel;
 • hormoner
 • fysioterapi (UHF, elektrofores, pulserade ultraljud för att förbättra blodcirkulationen i bäckenet).

Varje inflammation i kroppen leder till en försämring av välbefinnandet och slår ur det vanliga sättet att leva.

Varje kvinna mellan 15 och 50 år kan möta en sådan sjukdom..

Om de första symtomen uppträder, även de mest "ofarliga", bör du omedelbart rådfråga en läkare eller gynekolog.

Endast en erfaren läkare kan enkelt diagnostisera livmodersinflammation och förskriva alla nödvändiga tester och analyser..

Det bör noteras vikten av ett snabbt besök hos en specialist för att förhindra utvecklingen av komplikationer såsom peritonit, uterusinflammation, parametrisk flegmon, bäckenabcess, bäckenhematom och tromboflebit, olika cystor i livmodern och infertilitet.

Med en snabb och korrekt behandling med antibiotika, liksom att följa alla läkares rekommendationer, kan livmoderns endometrit passera utan speciella konsekvenser för en kvinna.

fördelar

Ceftriaxone för endometritis, recensioner, liksom för inflammation i bilagorna, är positivt. Läkemedlet är ett bredspektrat penicillinantibiotikum, på grund av vilket det kan ha följande effekter:

 • Det kännetecknas av en hög grad av aktivitet för ett stort antal mikrober som provocerar utvecklingen av inflammatoriska processer;
 • Den kombinerar perfekt som en del av komplex behandling med andra antibiotika som används i svåra situationer;
 • Läkemedlet har en låg toxicitet;
 • Det är tillåtet att använda under vissa graviditetsperioder, om det finns ett behov av att genomföra antibakteriell behandling;
 • Om du observerar behandlingstiden och den rekommenderade dosen uppnås den terapeutiska effekten på kort tid.

Om akut inflammation i hängorna eller endometritis diagnostiseras, i det första steget av behandlingen, föredras injektionsformen av läkemedlet. Tack vare honom kan du inte bara hantera svåra, akuta och kroniska inflammatoriska processer, utan också förhindra utveckling av sepsis och andra komplikationer.

Endometritis: behandling av kronisk och akut endometrit, är det möjligt att bli gravid

Endometritis, tillsammans med salpingit och oophorit, är en del av ett antal inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen och anses vara en allvarlig patologi. Denna sjukdom förekommer ganska ofta hos kvinnor i fertil ålder (cirka 95% av alla fall faller i denna kategori).

Andelen akut endometrit är 2,1% av det totala antalet gynekologiska sjukdomar, medan kronisk endometrit är i genomsnitt 14%. Sjukdomen, särskilt dess kroniska form, utgör ett allvarligt hot mot kvinnors hälsa fram till utvecklingen av infertilitet. Diagnostiseras ofta med postpartum endometrit. Det noteras i 5 till 20% av fallen efter en oberoende födelse, och i 40% efter bukomlossning (kejsarsnitt).

Endometritis - vad är det?

För att förstå vilken typ av sjukdom detta är - endometrit, bör man komma ihåg anatomi, och i synnerhet, livmoderns struktur.

Som du vet har livmodern tre lager. Det inre skiktet representeras av slemhinnan eller endometriumet, mitten, det är muskelskiktet, kallas myometrium, men på utsidan är livmodern täckt med ett visceralt ark i bukhinnan och bildar det tredje skiktet - perimetri. I relation till utvecklingen av endometrit är det inre skiktet viktigt. Det består av två delar: ett ytskikt eller ett funktionellt lager som rivs av under varje menstruation och ett basal- eller groddlager; ett nytt funktionslager växer från det under varje menstruationscykel. Om graviditet har inträffat, hypertrofier det funktionella lagret och bildar ett decidualt membran, vilket ger ytterligare utveckling av fosterägget. Med endometritis blir livmoderslimhinnan inflammerad, särskilt basalskiktet (eftersom funktionen uppdateras varje månad).

Men om vi talar om endometritis, bör man inte glömma den allvarligare formen av sjukdomen - metroendometritis eller endomyometritis. Eftersom uterusslemhinnan och dess muskelskikt är nära sammankopplade, leder inflammation i endometriumet ofta till inflammation i myometrium, vilket leder till utveckling av metroendometritis.

Från det föregående, för att endometritis ska utvecklas, behövs en triggfaktor, det vill säga penetrering av smittämnen i livmoderhålet. Ofta inträffar detta mot bakgrund av skadad livmoderslimhinna, men ett annat alternativ är också möjligt när endometriet inte bryts, men smittämnena är för aggressiva.

Infektionen kommer in i livmodern antingen på stigande sätt (från livmoderhalskanalen och vagina) eller på fallande sätt (från livmoderhängen).

orsaker

Som redan nämnts kommer patogener oftare in i livmoderkaviteten från den underliggande livmoderhalsen och vagina. För att göra detta behövs två tillstånd: en öppen livmoderhalskanal och en skadad livmoderslimhinna. Med endostriumets ostörda integritet spelar en försvagad immunitet en roll i sjukdomens utveckling. Därför förutsätter förekomsten av endometritis ett antal faktorer.

Förutsägbara faktorer

För att provocera inflammation i livmoderslimhinnan kan:

Konstgjord abort eller diagnostisk curettage

Utvecklingen av patologi sker antingen i strid med reglerna för asepsis under operationen (icke-sterila instrument, behandling av dålig kvalitet av könsorganen med antiseptika, etc.) eller med fullständigt avlägsnande av hela det funktionella lagret. I det senare fallet bildas en enorm såryta i livmodern, som lätt attackeras av patogena mikroorganismer..

Spontan abort

I detta fall bidrar komplikationerna till resterna av ägg, som är ett utmärkt näringsmedium för mikroorganismer och till och med med en kort vistelse i livmoderhålan provocerar utvecklingen av patologi.

Hysteroskopi eller hysterosalpingografi

Förutom utvidgningen av livmoderhalskanalen i processen att utföra dessa procedurer spelar en försvagad immunitet och en kränkning av endometriumens integritet en roll.

Intrauterin enhet insättning

Infektionen kommer in i livmodern längs trådarna i ett intrauterint preventivmedel, antingen om spiralens aseps inte följs eller om undersökningen av kvinnan är nedsatt (smutsleverans).

Douching

Frekvent och orimlig douching bryter mot den normala mikrobiocenosen i slidan, vilket leder till en minskning av skyddande egenskaper hos slidan och livmoderhalsen och möjliggör fri penetrering av patogena mikrober i livmoderhålet.

Långvarig arbetskraft

Födelse som varar mer än 12 timmar fortsätter som regel mot bakgrund av en öppnad fosterblåsan. Livmoderhålet är tillgängligt för penetration och reproduktion av infektioner i den, vilket åtföljs inte bara av förekomsten av postpartum endometritis, utan också är fylld för barnet.

Sexuella handlingar under menstruationen

Under menstruationen öppnar livmoderhalsen något, och det funktionella skiktet avvisas, vilket avslöjar endometriumets groddskikt. Oskyddat samlag under denna period bidrar till penetrationen av infektionen i det "öppna såret" i livmodern och förekomsten av patologi.

Andra orsaker

 • Provning av livmodern - penetration av en infektion i livmoderhålet genom en sond.
 • Manuell separering av moderkakan - ofta utvecklas endometrit efter intrauterin ingripande vid förlossning (manuell separering av morkaken eller manuell kontroll av livmoderhålan).
 • Försvagad immunitet - långvarig användning av hormonella läkemedel, antibiotikabehandling, nyligen överförda infektionssjukdomar, HIV-infektion bidrar till en minskning av immuniteten.
 • IVF och artificiell insemination.

Patogener av endometrit

Orsakerna till endometritis är mikroorganismer. Det kan vara bakterier, virus, protozoer eller svampar. Men sjukdomen orsakas sällan av en typ av mikrober, som regel bidrar föreningen av infektiösa patogener till dess förekomst.

Bakteriell endometrit orsakas av:

 • gonokock;
 • streptokock;
 • E coli;
 • Kochs trollstav (orsakande tuberkulosmedel);
 • Klebsiella;
 • proteus;
 • difteripatogen;
 • chlamydia
 • mykoplasma;
 • Enterobacter.

Viral endometrit orsakas av:

 • cytomegalovirus;
 • Herpes simplexvirus;
 • humant papillomavirus och andra.

Svamp endometrit orsakas av svampar i släktet Candida. Av de enklaste i utvecklingen av sjukdomen är trikomonader.

Klassificering

Beroende på sjukdomsförloppet finns det:

 • akut endometrit;
 • subakut process;
 • kronisk sjukdom.

Beroende på svårighetsgraden av kliniska manifestationer skiljer sig graden av sjukdomsförloppet:

 • mild kurs;
 • måttlig;
 • svår grad.

Beroende på det smittsamma medlet delas endometrit upp i:

 • specifik (trikomonader, gonokocker, mycobacterium tuberculosis och andra);
 • ospecifik endometrit på grund av opportunistiska mikroorganismer.

Enligt resultaten av histologi (patomorfologiska former);

 • atrofisk - kännetecknas av atrofi av körtlarna och stromal fibros, infiltration av det senare med leukocyter;
 • cystisk - med stromal fibros, inträffar komprimering av kanalerna i körtlarna, vilket leder till stagnation och förtjockning av innehållet och bildandet av cyster;
 • hypertrofisk - kännetecknas av överdriven spridning av endometrium, vilket kräver terapeutisk curettage av livmoderhålan.

Sådana former av sjukdomen som catarrhal endometritis samt purulent-catarrhal endometritis används inte i den "mänskliga" klassificeringen, detta gäller för uppdelningen av sjukdomen hos djur (kor, hundar, katter).

Klinisk bild

Symtomatologin på sjukdomen beror på många faktorer:

 • patogen aggressivitet;
 • immunitetstillstånd;
 • patientålder;
 • predisponerande tillstånd (särskilt svår endometrit fortsätter mot bakgrund av IUD, efter ett missfall eller komplicerad leverans);
 • områden med skador på livmoderslimhinnan;
 • närvaron av samtidig gynekologisk patologi.

Akut endometrit

Inkubationsperioden för akut endometrit är 3 till 4 dagar. Den kliniska bilden av postpartum endometrit utvecklas senast den 4: e dagen. Ju större området i livmoderslimhinnan smittas, desto mer uttalade symtom och desto svårare är sjukdomen. De viktigaste tecknen på en akut process inkluderar:

Berusning

Detta manifesteras främst av en betydande temperaturökning (39 - 40 grader), åtföljd av frossa och ökad svettning. Mot bakgrund av hög temperatur uppträder andra tecken på berusning: svaghet, slöhet, förlust av styrka, förlust eller aptitlöshet, illamående upp till kräkningar.

Smärta i nedre del av buken kan vara av annan karaktär, från värkande till outhärdligt. Ibland är smärtorna lokaliserade i korsryggen eller sakralområdena och ges ofta till benen, under axelbladen. Patienter indikerar ofta en karakteristisk lokalisering av smärta - ovanför pubis i mitten av nedre buken. Vid svår inflammation kan peritoneala symtom gå med i smärtsyndromet (Tecken på Shchetkin-Blumberg m.fl.).

Ansvarsfrihet

Det kanske mest karakteristiska tecknet på denna sjukdom. Mukopurulent eller purulent och riklig urladdning noteras, vilket åtföljs av en obehaglig lukt (främst med purulent endometrit orsakad av pyogena bakterier). På grund av desquamation (avstötning) av slemhinnan och avmattningen av dess återhämtning, kan urladdningen blandas med blod, som kallas "färgen på köttslår" eller heligt och varar under ganska lång tid.

Totalt är purulent endometrit inget annat än pyometra, när en stor mängd pus ackumuleras i livmodern, och livmoderhalskanalen är stängd eller något ojämn. Pyometra är mest karakteristisk för spontana och kriminella aborter.

Kronisk endometrit

I avsaknad av behandling eller när behandlingen inte är avslutad till slutet, är processen tidsinställd, vilket är full av många komplikationer. De tecken som är karakteristiska för den akuta processen utjämnas något, så det är svårt att diagnostisera den kroniska sjukdomsförloppet. Symtom på kronisk endometrit inkluderar:

Temperatur

Patienter noterar en konstant temperaturökning till obetydligt antal (högst 38), mot vilken det finns en känsla av svaghet och svaghet, en minskning av arbetskapaciteten och ökad trötthet.

Cykelstörningar

Andra karakteristiska tecken på kronisk endometrit inkluderar olika cykelstörningar. Detta kan manifesteras genom att förlänga och öka volymen av menstruationsflödet (hyperpolymenorrhea), oregelbunden blödning av livmodern (metrorragia), fläckar före och efter menstruationen. Sådana kränkningar är för det första förknippade med spridning av bindväv (fibros), vilket stör cykliska processer i endometrium (proliferation och avstötning). För det andra beror detta på en kränkning av livmoderns kontraktila funktion. Och för det tredje, med en kränkning av trombocytaggregeringen, vilket istället för att stoppa blödningen leder till dess förlängning.

Patienten klagar ofta på konstant smärta i nedre del av magen och / eller korsryggen av lätt intensitet eller obehag. Smärta under tarmrörelser och under samlag är också karakteristiskt.

Ansvarsfrihet

Den kroniska processen åtföljs nästan alltid av riklig slemhinnor eller slemhinnor, ofta med en förbränningslig lukt.

Reproduktionsstörningar

För en kronisk sjukdom blir missfall eller infertilitet vanligt.

Är graviditet möjligt??

Trots sjukdomens svårighetsgrad utesluter inte endometritis möjlig befruktning och efterföljande utveckling av graviditeten. Utan tvekan, i många fall av den kroniska processen, blir graviditet en omöjlig dröm, men om så önskas och med vissa ansträngningar kan denna dröm inte bara föras, utan också realiseras.

Kronisering av processen leder till en minskning av det normala området, det vill säga hälsosam endometrium, vilket är nödvändigt för implantering av ett befruktat ägg och dess stöd för vidare utveckling. Det är ju en normalt fungerande livmoderslimhinna som kan växa i slutet av den andra fasen av cykeln, det vill säga förbereda den så kallade "fjäderbädden" för att ta emot det framtida embryot och, efter introduktionen av zygoten, förse den med alla nödvändiga näringsämnen i de första utvecklingsstadierna..

Kronisk endometrit utesluter inte möjligheten till befruktning (med befintlig ägglossning), men graviditet (i detta fall talar vi om en biokemisk graviditet när befruktning har inträffat och implantation ännu inte) avbryts vid införandet av zygoten i livmoderslimhinna. De flesta kvinnor misstänker inte ens att de hade missfall i ett mycket tidigt skede, kliniskt ser det ut som lite sen menstruation.

Men även med framgångsrik implantation avbryts graviditet ofta i första trimestern och missfall upprepas regelbundet (vanligt missfall). Om graviditeten, trots allt, fortsätter att utvecklas, åtföljs själva processen av många komplikationer, från det permanenta hotet om avbrott till ett barn med tillväxtfördröjning till dess död (under graviditet, förlossning eller kort efter).

Vid en akut process är det inte meningsfullt att prata om graviditet förrän adekvat behandling har passerat. Men är det möjligt att bli gravid med kronisk endometrit? För att inte skrämma kvinnor omedelbart är svaret positivt: "ja, graviditet är mycket möjligt." Men vad som behövs för detta?

För det första att närma sig graviditet medvetet, vilket innebär att man tänker på ett problem i planeringsstadiet. Det är nödvändigt att besöka en gynekolog och relaterade specialister enligt indikationer, börja leda en hälsosam livsstil, ge upp dåliga vanor (detta gäller även din make), ta vitaminer och genomgå en undersökning. Minsta undersökning inkluderar leverans av gynekologiska utstryk, ultraljud i bäckenet, tester för dolda könsinfektioner, i vissa fall hormonprover.

När gynekologen bekräftar diagnosen kronisk endometrit, och speciellt vid avslöjande av latenta könsinfektioner, kommer gynekologen att förskriva behandling. Den terapeutiska kursen är mycket lång, men det är viktigt att slutföra den. Först och främst förskrivs antibiotika beroende på känsligheten för den valda patogenen. I det andra steget av endometritbehandling är fysioterapi, immunmodulatorer, vitaminer, proteolytiska läkemedel och i vissa fall orala preventivmedel anslutna. Hormonella preventivmedel är nödvändiga för att återställa den cykliska förändringen i det funktionella skiktet i endometrium.

Efter en framgångsrik behandling av endometritis undersöks den förväntade modern igen, i synnerhet ultraljud i bäcken, där hon bekräftar inaktiv endometrit när sjukdomen är i remission, och "ger grönt ljus" till ett försök att bli gravid.

Diagnostik

Diagnos av endometritis bör inkludera:

 • Sjukhistoria och klagomål
 • Gynekologisk undersökning

Med bimanual palpation bestäms en något förstorad och mjukad livmoder, smärtsam när man palperar. Förskjutning utöver livmoderhalsen och palpation av vaginalbågarna är också smärtsamma, vilket indirekt bekräftar involveringen av livmoderns bilagor i processen.

Tecken på inflammation finns i perifert blod: accelererad ESR, leukocytos med en förskjutning till vänster, anemi är möjlig.

Studien av innehållet i slidan och livmoderhalskanalen möjliggör i de flesta fall identifiering av patogener.

En tank hålls. utsäde av vaginala och cervikala sekret för mer exakt identifiering av patogenen och bestämning av dess känslighet för antibiotika.

Upptäcker latenta könsinfektioner.

Ultraljud av bäckenorganen bekräftar diagnosen, eliminerar komplikationer. Men i fallet med en kronisk process räcker inte ultraljudsdata för att bekräfta diagnosen.

 • Hysteroskopi följt av diagnostisk curettage av livmodern

Med hysteroskopi kan du visuellt bedöma livmoderväggarnas tillstånd, och materialet som erhålls under curettage bekräftar diagnosen histologiskt. Förfarandet föreskrivs för misstänkt kronisk sjukdomsförlopp..

Behandling

Taktiken för behandling av endometrit hos kvinnor bestäms av dess kurs, svårighetsgraden av processen, utsäde patogener och samtidig patologi. Som regel utförs behandling av en akut process eller med en förvärring av en kronisk på ett sjukhus.

Vid akut endometrit

 • Grundläggande terapi

Först och främst är patienten inlagd på sjukhus. Omedelbart, efter införandet, föreskrivs hon sängstöd och förkylning i nedre del av magen (stimulerar livmoderns kontraktila aktivitet, minskar smärta och har en hemostatisk effekt). Drick mycket vatten (för att lindra förgiftningssymptom) och en lätt smältbar diet rik på vitaminer och protein.

Kirurgisk behandling utförs enligt indikationer. I fallet med utvecklingen av patologi mot bakgrund av ett intrauterint preventivmedel utförs dess omedelbara avlägsnande. Om orsaken till sjukdomen är resterna av fostrets ägg efter ett missfall eller medicinsk abort, eller resterna av morkakan efter förlossning (oberoende eller operativ), krävs omedelbar tömning av livmoderhålan (curettage).

Curettage av livmoderhålan utförs endast efter massiv infusionsterapi med saltlösning och sänkning av temperaturen (till 37,5, minst 38 grader).

Vid behandling av sjukdomen ges antibiotika först. I den akuta processen förskrivs systemiska antibakteriella läkemedel (intramuskulärt eller intravenöst). Med tanke på att denna patologi ofta orsakas av föreningen av mikrober kombineras behandlingsregimen för endometrit och förutom bredspektrumantibiotika inkluderar metronidazolpreparat (aktiva mot anaerober)

 • cefalosporiner 3-4-generation intramuskulärt + intravenöst metrogil;
 • linkosamider + aminoglykosider 2 - 3 generationer intramuskulärt;
 • klindamycin + kloramfenikol intramuskulärt;
 • gentamicin + levomycetin intramuskulärt;
 • lincomycin + clindamycin intramuskulärt.

Utnämningen av antibiotikabehandling utförs tills tanken blir resultatet. såning av utstryk och bestämning av patogener och deras mottaglighet för de föreskrivna läkemedlen, eftersom resultaten av analysen blir kända tidigast efter 7 dagar, och behandlingen bör påbörjas omedelbart. Beroende på de färdiga resultaten fortsätter den tidigare påbörjade behandlingen eller tillsätts den nödvändiga beredningen. Den allmänna kursen för antibiotikabehandling är 7 till 10 dagar.

Saltlösning (glukoslösning med askorbinsyra, saltlösning med B-vitaminer, Ringers lösning m.fl.) och kolloidala lösningar (reopoliglukin, infucol, hemodes) injiceras droppvis för avgiftningsändamål. Den totala volymen av injicerade lösningar bör vara minst 2000 - 2500 ml dagligen.

 • Andra läkemedel mot endometrit

Samtidigt föreskrivs antihistaminer (suprastin, klarotadin, tavegil och andra), svampdämpande (oral flukostat), immunmodulatorer (viferon), vitaminer och probiotika för att återställa normal vaginal mikroflora..

Med kronisk endometrit

Hur behandlar jag kronisk endometrit? Terapi av en kronisk sjukdom utförs omfattande, i flera stadier och på poliklinisk basis (med undantag av förvärring).

Efter undersökning med PCR förskrivs läkemedel målmedvetet beroende på den patogen som isoleras. Till exempel, när klamydia och mykoplasmas upptäcks, ordineras doxycyklin, med acyklovirviral infektion, med svampetiologi, flucostat, orung systemiskt.

 • Livmorsköljning (intrauterin dialys)

Diffus tvätt av livmoderhålan med antibakteriella och antiseptiska läkemedel skapar en hög koncentration av läkemedlet i fokus för kronisk inflammation. Antiinflammatoriska lösningar (furatsillin, klorhexidin, dimexid, dioxidin), smärtstillande medel (novokain, tinktur av kalendula) och lösningar med enzymer som förhindrar bildning av intrauterin vidhäftning (lidas, longidas) används för livmodersköljning. Tvättningsförloppet är 3 till 5 procedurer, vätskevolymen per procedur når 2,5 till 3 liter (tills tvättvätskans klargöring är klar). Proceduren varar 1 - 1,5 timmar. Sköljning utförs med kylda lösningar (4 - 5 grader), vilket skapar en hypotermisk effekt, lindrar smärta och stimulerar livmodersammandragningar. I närvaro av blödning från livmodern ingår aminokapronsyra i sköljningen (hemostatisk effekt).

Suppositorier med en antibakteriell komponent väljs beroende på den valda patogenen (polygynax, betadin, clotrimazol). Suppositorier med en proteolytisk effekt föreskrivs för att förhindra bildning av vidhäftningar i livmodern och bäckenet (longidas, propolis). Som anestesimedel och antiinflammatoriskt medel förskrivs suppositorier med indometacin, diklofenak och voltaren (införs i ändtarmen).

Som medel för kronisk endometrit används läkemedel med metabolisk aktivitet (aktovegin, glasartad, aloextrakt), vilket bidrar till processerna för endometrial regenerering och stimulerar lokal immunitet. Intravaginal administration av tamponger med havtornolja och honung rekommenderas också..

Cykliska hormonella läkemedel (COC) förskrivs till patienter i fertil ålder för att återställa den cykliska förändringen av endometrium i cykeln, eliminera intermenstruell blödning och normalisera varaktigheten och volymen av menstruationsflödet. Monofasiska läkemedel föreskrivs (rigevidon, novinet, regulon).

 • Enzymer och multivitaminer
 • immunmodulerande

De föreskrivs för att öka allmän och lokal immunitet och skapa en gynnsam immunbakgrund som är nödvändig för framgångsrik implantation (wobenzym, tymalin, tactivin, lycopid, viferon, immunal)

Ett långt och effektivt skede av behandling av både endometrit och andra livmodersjukdomar.

Fysioterapi avlägsnar inflammatoriskt ödem i uterusslemhinnan, aktiverar blodcirkulationen i bäckenet, stimulerar lokal immunitet och regenererar endometrium. Av fysioterapiförfaranden är UHF, elektrofores av zink och koppar i faserna av cykeln, elektrofores med lidas och jod, ultraljud och magnetoterapi effektiva.

Under rehabiliteringsperioden rekommenderas patienter med en kronisk process att besöka sanatorier för kurser med lerterapi och balneoterapi.

Fråga Svar

Vad är faran för akut och kronisk endometrit?

Den akuta sjukdomsförloppet med ett tidigt besök hos läkaren kan leda till utvecklingen av pyometrar, när livmoderhålet är fyllt med pus, salpingoophoritis, bäckenbenskott, och i avancerade fall, sepsis och till och med död av en kvinna. I en obehandlad akut process är endometrit kronisk, vilket i sin tur är full av bildning av vidhäftningar i livmoderhålet och i bäckenet, kronisk smärta, nedsatt cykel, infertilitet och vanligt missfall.

Vad är förebyggandet av endometrit?

Det finns ingen specifik profylax av sjukdomen. De följer bara noggrant sin egen hälsa: utesluter oavsiktligt samlag eller använder kondom, genomgår förebyggande undersökningar i rätt tid, följer alla läkares rekommendationer när man avslöjar dolda könsinfektioner, vägrar abort och följer reglerna för intim hygien.

Endometritis och endometrios är samma?

Nej, det här är helt olika sjukdomar. Endometritis (slutet på "um" är inflammation) är en inflammatorisk process i slemhinnan i livmodern, och endometrios är spridningen av endometrioidceller, liknande struktur till endometriala celler i kroppen. Endometrioidceller genomgår alla de cykliska förändringarna som inträffar i endometriet under menstruationscykeln. Inklusive menstruation frigörs blod från endometrioidceller, vilket orsakar smärta och bidrar till bildandet av vidhäftningar i bukhålan. Endometritis är inflammation och endometrios är en hormonell sjukdom.

Kan jag ha sex med endometrit?

I en akut process eller en förvärring av en kronisk införs ett strikt förbud mot sexuell aktivitet. Om kronisk endometritis är i remission, är sexuellt liv inte förbjudet, du bör bara använda barriärmetoder för preventivmedel.

Antibiotikabehandling av endometritis - vilka läkemedel som är effektiva?

Senaste uppdatering av artikel 07.12.2019

För att uthärda ett friskt barn måste en kvinnas reproduktionssystem vara friskt. Detta berör främst livmodern, eftersom implantation av fosterägget och dess fortsatta utveckling beror på dess tillstånd. Normalt ger det inre skiktet i livmodern - endometrium, tillförlitlig fixering av embryot och gynnar dess tillväxt. I gynekologisk praxis finns det ofta fall när en inflammatorisk process som kallas endometrit börjar i endometriet. Behandlingen av denna sjukdom syftar till att eliminera patogener som orsakade inflammation, så antibiotika för endometrit används ganska mycket.

Orsakerna till sjukdomens utveckling

Patologisk skada på livmoderslimhinnan kan uppstå som ett resultat av penetrering i livmodern genom livmoderhalskanalen hos olika infektionspatogener. Inflammation provoseras av exponering för virus, svampar, mycoplasmas, streptokocker, klamydia och andra patogena bakterier. Endometritis i sin gång kan vara akut och kronisk.

Ett akut patologiskt början kan utlöses av gynekologiska ingrepp, till exempel:

 • när man utför en abort;
 • vid installation av den intrauterina enheten;
 • under diagnostisk curettage av livmodern, hysteroskopi;
 • i närvaro av kroniska sjukdomar i könsorganen;
 • till följd av komplikationer efter födseln, särskilt efter kejsarsnitt.

Mot bakgrund av en minskning av immunitet är inflammation i livmoderns inre lager möjlig på grund av att en kvinna har sexuellt överförda infektioner eller med extragenitala sjukdomar som diabetes, avvikelser i det endokrina systemet eller hormonell dysfunktion.

Sjukdommens kroniska förlopp utvecklas som en komplikation eller fortsättning av akut inflammation i livmoderns endometrium, som inte snabbt botas med läkemedelsmetoder. Därför är det extremt viktigt att den kroniska formen av endometrit behandlas i ett tidigt skede och inte föras till en akut form av patologi.

Diagnostik

Endometritis diagnostiseras i närvaro av en lämplig klinisk bild när sådana symtom observeras:

 • förekomsten av smärta i nedre del av buken;
 • problem med urinering;
 • förekomsten av vaginal urladdning med en skarp obehaglig lukt;
 • försämring av den allmänna hälsan;
 • en ökning av kroppstemperaturen över det normala;
 • takykardi kan uppstå;
 • undersökning av livmodern avslöjar det i ett spänningstillstånd, det är smärtsamt och förstorat.

Endometritisbehandling

Vilka mediciner behöver du för att behandla endometritis? Effektiviteten av terapeutiska åtgärder som utförs vid diagnosen patologi beror direkt på tidpunkten för behandlingsstart. Endometritis, som uppstår på grund av allvarliga komplikationer efter födseln, kräver behandling på sjukhus.

Dess lättare former kan behandlas utan patientinsjukhus. Läkemedel som används för att behandla endometrit innefattar ett antal antibiotika och antimikrobiella medel.

Behandling av endometrit med antibiotika baseras på att bestämma infektionspatogenen och eliminera konsekvenserna av dess negativa effekt på livmoderslimhinnan. I de flesta fall är endometritis en polymikrobiell sjukdom, det vill säga inflammation uppstår med deltagande av inte en utan flera patogener, som kommer in i livmodern från den vaginala mikrofloran längs de stigande banorna. Därför använder läkare taktiken för att förskriva bredspektrumantibiotika för endometrit.

Valet av läkemedelsbehandling utförs av en gynekolog baserat på undersökningen. Vilka specifika antibiotika som ska användas för att behandla endometrit beror på resultaten av analyserna som bestämmer de orsakande medlen för infektionen och bestämmer kroppens känslighet för vissa antibiotika. En liknande behandlingstaktik utförs hos kvinnor med kronisk endometrit. Följaktligen väljs de läkemedel som är mest effektiva i förhållande till de identifierade patogenerna, och till vilka kroppen visar stor känslighet. Med hjälp av dessa antikrogram bestäms det hur den patologiska floran reagerar på ett antal huvudgrupper av läkemedel och behandlingsregimen.

Om det finns tecken på en akut form av endometrit, används en annan metod för att lösa problemet. Eftersom de nödvändiga testerna (inokulation, antibiotikogram) tar en betydande tidsperiod, från cirka 2 till 5 dagar, och livmodern försämras snabbt, försöker de välja ett par terapeutiska läkemedel, vars ömsesidiga verkan kan påverka så många patogener som möjligt, vilket leder till patologiutveckling.

Tidsinitierade behandlingsåtgärder med bredspektrumantibiotika för endometrit ger goda resultat hos en stor andel sjuka patienter.

Lista över rekommenderade läkemedel för behandling

För terapeutiska åtgärder för både akuta och kroniska former av sjukdomen rekommenderas användning av ett antal kefalosporiner. Ceftriaxone för endometrit förskrivs ganska ofta.

Detta antibiotikum tillhör den tredje generationen läkemedel, kännetecknad av ett utökat spektrum av verkan mot patogener. Den verkar aktivt mot aerober och anaerober samt grampositiva och gramnegativa mikroorganismer. Ceftriaxone förbättras genom verkan av andra läkemedel som föreskrivs parallellt från utsläpp av fluorokinoloner, till exempel anses kombinationen av ceftriaxon - klindamycin vara framgångsrik.

Det hämmar utvecklingen av anaerober som bebor livmoderkaviteten och vaginalvalv med endometrit, läkemedlet Metronidazol, som används vid komplex behandling av akut endometrit. Till exempel använder läkare ofta kombinationen Ampicillin-Gentamicin-Metronidazol, vilket gör att det största möjliga aktivitetsområdet för potentiella infektionsmedel kan täckas av den ömsesidiga verkan av detta läkemedelskomplex..

Det är viktigt att tänka på att doseringen, liksom valet av läkemedel, beror på svårighetsgraden av processen och de etablerade typerna av patogener. Om det till exempel avslöjas att klamydia är involverad i den inflammatoriska processen föredrar läkare användningen av doxycyklin.

Det är nödvändigt att uppmärksamma det faktum att en förbättrad antibiotikabehandling är motiverad i akuta former av sjukdomen, medan den kroniska kursen behöver terapi med en övervägande immunostimulant för att aktivera kroppens egna försvarsmekanismer. Detta uppnås med användning av en behandlingsregim som förutom en viss grupp antibiotika inkluderar allvarliga doser av immunmodulatorer, vitaminkomplex, liksom medel som främjar aktiveringen av regenereringsprocesser i skadade vävnader, till exempel Actovegin.

Förteckningen över antibiotika som rekommenderas vid behandling av endometrit inkluderar:

 • ampicillin;
 • amoxicillin;
 • klindamycin;
 • gentamicin;
 • doxycyklin;
 • cefatoxime;
 • ceftriaxon;
 • levofloxacin;
 • ceftazidim;
 • Augmetin;
 • unazin.

Läkemedelsindustrin förbättrar ständigt utvecklingen av läkemedel för behandling av gynekologiska sjukdomar. En av en så framgångsrik utveckling är läkemedlet Longidaza. Patologin för endometrit leder till en gradvis tillväxt i endometrial slemhinnan i bindvävsställena, ytterligare bildning av vidhäftningar i vävnaderna intill inflammationsfokus. Detta stör deras normala funktion och kan leda till tubal infertilitet. Longidas med endometrit bidrar inte bara till att stoppa vidhäftningsprocessen utan också på grund av närvaron i dess sammansättning av ett speciellt enzym som bryter ned fibrösa inneslutningar, det kan påverka de redan bildade vidhäftningarna.

Longidas förbättrar mikrosirkulationen i blodet, vilket minskar svullnad och spänning i livmodervävnaderna och förbättrar även penetrationen av antimikrobiella medel i inflammatoriska foci i endometrium. Kliniska studier av ett läkemedel med innovativa egenskaper bekräftar effektiviteten hos Lognidase vid behandling av endometrit.

En av de nyaste läkemedlen i ett antal antibiotika är Sumamed. Det utvecklades av ett kroatiskt företag och antogs av många inhemska och utländska experter. Dess aktiva substans är azitromycin. Sammanfattat med endometrit föreskrivs om patienten har en nedsatt känslighet för det vanliga antibiotikaområdet.

Effekten av Sumamed på patogener är mycket bred, den är aktiv mot klamydia, mykoplasma, ureoplasmas. Läkemedlets förmåga att ackumuleras i fokus för inflammation skiljer det från andra antibiotika.

I kliniska prövningar konstaterades att aktiviteten hos den aktiva substansen Sumamed kan kvarstå i upp till 5-7 dagar efter den senaste användningen av läkemedlet. Detta läkemedel är så effektivt att istället för att ta en vanlig antibiotikakurs som varar i 7 dagar är Sumamed tillräckligt för att ta 3 dagar för att lindra effekterna av akut inflammation.

Patienter i livmodern i livmodern är en allvarlig gynekologisk patologi, men efter behandlingsregimen utvecklad av en kompetent och kvalificerad gynekolog kan den botas och undvika komplikationer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Störningar i menstruationscykeln beroende på typen av opsomenorré

Menstruationscykeln är tidsperioden från föregående till början av nästa menstruation. Dess normala varaktighet anses vara en period från 21 till 35 dagar....

Rosa blod för menstruation

Varje kvinna och ung flicka vet av erfarenhet hur normala kritiska dagar ser ut och börjar därför oroa sig när rosa urladdning kommer in på deras plats. Färgen på vaginal utsöndring och lukten indikerar hälsan, förändringarna eller patologierna hos en kvinnas urogenitala system....

LH: vilken typ av hormon och vad är dess norm hos kvinnor

Vad är luteniserande hormon ansvarigt för och vad är normen för LH hos kvinnor? LH är ett av hormonerna som säkerställer en stabil funktion av reproduktionssystemet....