De viktigaste ljus från vaginit

Blödning

Vaginit eller kolpit är en av de vanligaste inflammatoriska sjukdomarna i gynekologisk praxis. Sjukdomen kännetecknas av lokalisering av den patologiska processen i vaginalslemhinnan. Behandlingen är vanligtvis komplex, huvudkomponenten i behandlingsregimen är vaginala suppositorier.

Fördelarna med suppositorier vid behandling av vaginit

Modern farmakologi erbjuder för behandling av inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet olika former av läkemedel:

 • lokala preparat - salvor, geler, suspensioner, krämer;
 • tablettformuleringar för oral användning;
 • injektioner;
 • suppositorier.

Suppositorier används aktivt för att behandla olika inflammatoriska sjukdomar, vars fokus är lokaliserat i slidan och i livmoderhalsen. Det är sådana patologier som vaginit gäller.

Enligt medicinsk statistik diagnostiseras kolpit hos 65% av kvinnorna som har konsulterat en läkare om problem med reproduktionssystemet. Sjukdomen har en smittsam karaktär och kan utlösas av olika patogener, beroende på vilken typ dess former skiljer sig åt:

 • specifik, när orsaken till inflammation är olika virus, klamydia, mykoplasmas, candida och andra;
 • ospecifik, som utvecklas med ökad aktivitet av stafylokocker, streptokocker, Escherichia coli eller Pseudomonas aeruginosa.

Vaginala suppositorier erkänns som den mest effektiva formen av läkemedelsbehandling av vaginit, eftersom de aktiva ingredienserna i suppositoriet, när de upplöses, har en direkt effekt på den orsakande infektionsmedlet och orsakar dess omedelbara död.

Fördelarna med vaginala suppositorier jämfört med andra dosformer ligger i deras verkningsmekanism. Förutom den aktiva substansen inkluderar deras sammansättning en bas av gelatin, glycerin eller paraffin, som vid en normal rumstemperatur bibehåller en fast konsistens.

Men när ett ljus sätts in i slidan, där temperaturen motsvarar medelvärdena för människokroppen, börjar basen att mjukas, vilket gör att de aktiva komponenterna kommer i direkt kontakt med vaginalslemhinnan och livmoderhalsen.

Suppositoriernas effektiva terapeutiska effekt beror också på att en del av den aktiva substansen lätt tränger igenom de små blodkärlen i slidan i cirkulationssystemet i bäckenorganen och påverkar foci av inflammation i hela det urogenitala systemet.

Tack vare mekanismen för aktiva substanser som kommer in i kroppen sker absorption i blodet mycket snabbt, de blir helt biologiskt aktiva inom en timme. Samtidigt har de inte någon negativ effekt på levern och njurarna, eftersom de inte kommer in i den allmänna blodomloppet.

En annan fördel med denna doseringsform är att de, till skillnad från tabletter, inte påverkar mag-tarmkanalen och orsakar inte irritation eller allergiska reaktioner..

Vanligtvis har de aktiva ingredienserna i suppositorier en komplex effekt: utöver den antibakteriella effekten lindrar de inflammation. Dessutom kan immunomodulatorer, vitaminer och andra komponenter som är användbara för den kvinnliga kroppen inkluderas i deras sammansättning.

Och här handlar mer om vaginal candidiasis.

Hur man väljer effektiva läkemedel för behandling av vaginit

I komplexet av kolpitbehandling används läkemedel med olika inriktningar, men huvudkomponenten i det terapeutiska komplexet är antibakteriella medel för att bli av med patogen mikroflora och återställa den naturliga vaginalmiljön. Dessutom förskrivs läkemedel för att öka immuniteten tillsammans med antibiotika.

tabletter

Orala antibiotika används i stor utsträckning vid behandling av vaginit. Deras val beror på resultaten av bakteriologisk analys med ett obligatoriskt test för stamens resistens mot ett specifikt läkemedel.

Oftast provoseras kolpit av flera patogener av infektionen, därför är det för dess behandling nödvändigt att välja läkemedel med ett brett spektrum av verkan. För närvarande erkänns antibakteriella medel såsom Amoxicillin, Doxycycline, Ofloxacin och andra som de mest effektiva..

Alla antibiotika har en stor lista över möjliga biverkningar: dessa kan vara allergiska reaktioner, störningar i mag-tarmkanalen, problem med leverfunktion och andra. I detta avseende bör sådana läkemedel förskrivas av en läkare och tas under hans stränga övervakning. Med en stark biverkning kan en specialist välja en ersättning från en annan grupp antibiotika.

Lokala läkemedel används också aktivt vid behandling av vaginit, de är främst effektiva i kampen mot bakterieetiologiens sjukdom. Inom gynekologi är de mest populära salvorna med antimikrobiell aktivitet Metronidazol och Clindamycin. Salvor har färre kontraindikationer och biverkningar, av vilka vissa också kan användas under graviditet efter samråd med din läkare.

immunmodulerande

En av orsakerna till kronisk inflammation i vaginalslemhinnan är försvagningen av kroppens försvar, därför ingår ett sätt att öka immuniteten i komplexet för behandling av vaginit. Immunomodulatorer förbättrar effekten av antimikrobiella och antiinflammatoriska läkemedel och minimerar risken för återfall.

Det mest effektiva sättet att öka immuniteten är timalin, som görs från extraktionen av nötkreaturens tymus. Av de andra läkemedlen i denna grupp kan Gepon, Galavit och Blastomunil särskiljas.

De bästa suppositorierna för akut och kronisk inflammation

Valet av suppositorier för behandling av kolpit beror på flera faktorer:

 • typ av patogen;
 • arten av sjukdomsförloppet;
 • individuell intolerans mot läkemedlet.

I allmänhet skiljer sig grupper av läkemedel i form av suppositorier i behandlingen av bakteriell, atrofisk vaginit och med en sjukdom orsakad av flera patogener.

Med bakteriell vaginit

Denna typ av kolpit provocerar opportunistisk mikroflora, vilket negativt påverkar vaginalslemhinnan och orsakar betydande foci av inflammation i den..

I komplexet för behandling av bakteriell vaginit används suppositorier med antiseptiska och antiinflammatoriska effekter, eftersom det i det första behandlingsstadiet är viktigt att stoppa processen för reproduktion av patogen mikroflora och lindra inflammation i slemhinnan. Det mest effektiva, enligt läkare, följande suppositorier:

Vid behandling av denna form av vaginit kan du inte i något fall fatta ett självständigt beslut om valet av läkemedlet, eftersom det kan leda till att sjukdomen går till det kroniska stadiet och provocerar flera komplikationer.

Med atrofiska

Denna typ av patologi är karakteristisk för kvinnor under klimakteriet, inflammation i vaginalslemhinnan uppstår på grund av utrotningen av äggstocksfunktionen och lägre nivåer av kvinnliga könshormoner. Med åldern blir vaginalepitel tunnare och lätt mottagligt för infektion.

Terapi med vaginit i denna ålder syftar till att återställa normal mikroflora i slidan och lindra inflammation. Oftast föreskriver läkare följande suppositorier:

 • Estriol. Huvudkomponenten är den analoga kvinnliga könshormonet - estriol, dessutom innehåller läkemedlets sammansättning dimetylsulfoxid. Behandlingsförloppet varar 2 månader enligt schemat: under den första månaden administreras ljuset en gång om dagen, i det andra - två gånger i veckan.

Läkemedlet är effektivt vid behandling av flera gynekologiska problem hos kvinnor i klimakteriet: det eliminerar klåda i könsområdet, fuktar vagina och hjälper i fall av urininkontinens och problem med urinering..

 • Ovestin. Estriol är också basen för läkemedlet, det har samma egenskaper och används på liknande sätt..
 • Gynoflor E. Dessa är vaginala tabletter, som förutom östriol innehåller laktobaciller. Läkemedlets verkan syftar till att återställa normal vaginal mikroflora och stimulerar förnyelsen av epitelceller. Under de första 6 - 12 dagarna administreras en tablett i slidan per dag, därefter reduceras dosen till en två gånger i veckan.

Förutom dessa suppositorier har suppositorier Elvagin, Ortho-Ginest, Estrocard, Estrovagin och andra, som också innehåller estriol, en liknande effekt.

Med blandad infektion

Med denna form av kolpit föreskrivs samma komplexa beredningar som med bakteriella, specifika suppositorier kan kallas specifika, som inkluderar aktiva komponenter för att bekämpa sexuellt överförda infektioner:

 • Ginocaps. Det här är vaginala kapslar som löses upp när de införs i slidan. Produktens sammansättning inkluderar mikonazol för att bekämpa svampinfektion och metronidazol, vilket är effektivt mot ett brett spektrum av opportunistiska bakterier. Behandlingsförloppet varar i 10 dagar när man tar en kapsel per dag.
 • Hexicon, den huvudsakliga aktiva ingrediensen är klorhexidin bigluconate. Behandlingsförloppet varar 1 till 2 veckor, beroende på graden av skada och kroppens individuella egenskaper. Ett ljus injiceras i slidan en gång per dag. Läkemedlet kan förskrivas under graviditet.
 • Betadine. Läkemedlet tillverkas på basis av jod, är ett kraftfullt antiseptiskt medel. Det används i kombination med andra läkemedel. Betadine ska inte förskrivas till kvinnor som har problem med sköldkörtelfunktionen, liksom i första trimestern av graviditeten.

Vad kan vara under graviditeten

Födelseperioden är inte en fullständig kontraindikation för behandling av kolpit. Dessutom kräver vissa av dess typer, såsom trost, fullständigt botemedel före förlossningen. Beredningarna för behandling av vaginit under graviditeten är indelade i grupper beroende på trimestern. Så i det första kan du förskriva Nystatin, Pimafucin, Betadion (starkt kontraindicerat i andra och tredje trimestern), Terzhinan, Vagotil och några andra suppositorier.

Under andra trimestern och under hela graviditeten kan du ta vaginala suppositorier Geksion, Metronidazol (uteslutet i första trimestern och under amning), Meratin Combi.

Vid förskrivning av antibakteriell behandling, inklusive användning av vaginala suppositorier, måste gravida kvinnor konsultera en läkare och endast ta läkemedel som är tillåtna under denna period.

Och här handlar mer om ureaplasmosis hos kvinnor.

Suppositorier är en populär och effektiv doseringsform för behandling av vaginit i olika etiologier. Valet av ett specifikt läkemedel är baserat på sjukdomsformen, graden av skada på vaginalslemhinnan, infektionens art, patientens ålder och hennes individuella egenskaper. Prognosen för återhämtning är gynnsam med strikt efterlevnad av den föreskrivna behandlingsregimen och alla rekommendationer från specialister..

Användbar video

Se hur du sätter vaginala suppositorier i den här videon:

Kolpit (vaginit): behandling, läkemedel och folkläkemedel

Kolpitbehandling syftar till att eliminera inflammatoriskt fokus, bli av med infektion, bakteriell infektion. Oftare är behandling av vaginit nödvändig för kvinnor i reproduktiv ålder, mindre ofta krävs i klimakteriet eller före puberteten. Utan adekvat terapi blir patologin kronisk. Detta kan endast förebyggas genom snabb behandling av akut vaginit..

Diagnostik av vaginit

Behandlingen av vaginit hos barn och vuxna väljs genom att ställa en diagnos och bestämma sjukdomens natur. Läkaren föreskriver test för att identifiera patologisk mikroflora, infektionsfakta.

Diagnos av vaginit inkluderar:

 • mikroskopisk undersökning av cervikalsekret för att bestämma patogenen;
 • bakteriologisk kultur för att bedöma känsligheten för patologisk mikroflora av antibiotika;
 • onkocytologi-analys;
 • cytologi;
 • Ultraljud
 • PCR (eftersom behandlingsregimen för vaginit nästan alltid inkluderar behandling av könsinfektioner).

Det här är nyfiken! Kolpit och vaginit är synonyma ord. Vissa forskare anser att bakteriell vaginos är icke-inflammatorisk vaginit..

Kolpitbehandling hos kvinnor

Behandlingsregimen för kolpit bestäms av läkaren baserat på resultaten av diagnosen. Det är nödvändigt:

 • eliminera patogenen;
 • återställa mikroflorabalansen;
 • öka immuniteten.

Självmedicinering är omöjligt.

De grundläggande principerna för behandling av kolpit hos äldre, barn, människor i reproduktiv ålder:

 • etiotropisk kurs;
 • användningen av medel för att stödja funktionen av en fördelaktig mikroflora;
 • sexuell partnerbehandling;
 • förändring i diet;
 • bli av med samtidig patologier;
 • fysioterapi.

Komplex behandling av vaginit är uppdelat i:

Behandling av vaginit (bakteriell, atrofisk och annars) syftar till att eliminera det patologiska medlet. Använd mediciner:

Behandling av atrofisk kolpit

Behandling av atrofisk kolpit syftar till att stabilisera den hormonella bakgrunden. Använd lokalt ljus, tabletter. Vid behov förskrivs systemiska läkemedel - tabletter, injektioner. Oftare görs behandling av kolpit hos postmenopausala kvinnor med till exempel Ovestin.

Det här är nyfiken! Estriol innehöll i Ovestrin, öppnade 1930.

Icke-hormonell behandling av atrofisk vaginit inkluderar:

 • fysioterapi;
 • behandling med en lösning av soda;
 • havtornssuppositorier användbara vid behandling av kronisk vaginit.

Avhållsamhet från sexuell kontakt tills symptomen försvinner helt.

Behandling av bakteriell vaginit

Behandling av kolpit hos kvinnor hemma är möjlig efter en noggrann diagnos och bestämning av patogenen. Läkaren föreskriver läkemedel som patienten använder på egen hand vid en lämplig tidpunkt. Kursen beror på den identifierade patogenen..

För icke-specifik behandling av kolpit hos kvinnor föreskrivs:

 • Terzhinan (kurs på 10 dagar);
 • Polygynax (kurs 7-12 dagar);
 • Meratin-Combi (kurs 10 dagar);
 • Mikozhinaks (kurs 7-12 dagar);
 • jodopolyvinylpyrrolidon, samma Povidon-jod (kurs 7-12 dagar).

Trichomonas kolpitbehandling

För behandling av kolpit förskrivs preparat mot Trichomonas i genomsnitt med 10-dagars kurser, upprepade 3 menstruationscykler..

Användbara läkemedel för behandling av kolpit hos kvinnor:

Vid identifiering av en trikomonasform används Hexicon vid behandling av kolpit. Läkemedlet ordineras för ett ljus 3-4 gånger om dagen. Kursens längd - 1-3 veckor.

Candida colpitis behandling

Behandling av candidal kolpit utförs av Nystatin. Läkemedlet används 2 gånger om dagen i 1-2 veckor.

Effektiva läkemedel för behandling av kolpit (suppositorier, vaginala tabletter):

Behandling av kronisk kolpit

Systembehandling för kolpit används om sjukdomen har förvandlats till en kronisk. De är nödvändiga om patologin är mycket svår. I en specifik form indikeras infektion med gonokocker att administreras intramuskulärt:

 • tetracykliner;
 • cefalosporiner (cefixim).

Vid kronisk trikomonas kolpit inkluderar behandling hos kvinnor nitroimidazoler:

Om sjukdomen är ospecifik, förskriv:

Med svampinfektion, en kronisk kurs, är det nödvändigt:

Behandling av akut vaginit

I akut form föreskrivs vaginit suppositorier och vaginala tabletter. De normaliserar mikroflora, eliminerar patologiska livsformer. Eftersom mikroflorabalansen störs efter kolpitbehandling inkluderar kursen aktuell probiotika.

Flora återställs med hjälp av:

Jäst Colpitis Behandling

Behandling mot jästkolpit fokuserar på antimykotiska läkemedel. Läkaren väljer verktyget och utvärderar patogenens resistens. Om jästliknande svampar provocerade en kronisk sjukdom rekommenderas:

En diet för denna typ av vaginit inkluderar avslag på godis, en betoning på frukt och grönsaker. Undvik salt, stekt, fet, kryddig, mjöl.

Det här är nyfiken! Åsikter om effektiviteten hos immunmodulerare skiljer sig åt: vissa anser att de är nödvändiga, andra är övertygade om att den här typen av läkemedel är värdelös.

Behandling av senil kolpit

Behandling av senil kolpit hos kvinnor syftar till att korrigera den hormonella bakgrunden. Vanligtvis används systemiska effektmediciner. För att lindra symtomen visas:

 • skölj;
 • lokal desinfektionsbehandling.

Den senila formen bekymrar bara kvinnor i avancerad ålder. För denna kategori av patienter är det särskilt viktigt att övervaka kosten, genomgå förebyggande undersökningar och göra gymnastik..

Gravid behandling av kolpit

Behandlingen av kolpit under graviditeten är komplicerad på grund av begränsningar i användningen av mediciner. Behovet av terapi är förknippat med risker för den gravida kvinnan och fostret. Inflammation kan leda till oförmågan att uthärda embryot. För att undvika komplikationer är det nödvändigt att genomgå terapi. Gynekologen väljer kursen.

 • lokal antibakteriell;
 • stimulerande immunitet.

Under graviditeten kommer örter, douching och tvätt i framtiden.

Expertkommentar - Selikhova Maria Viktorovna

Chef för Centrum för kvinnors hälsa, REMEDI. Institutet för reproduktiv medicin.

Behandling av kolpit, gravid bacaginos kan vara lokal (ljus, krämer), kan vara systemisk - oral och parenteral medicinering eller kombinerad - vaginala dosformer plus systemiska läkemedel.

Vi ger en speciell plats för diagnosen och behandlingen av sexpartnern i närvaro av kolpit under graviditeten (särskilt om vi talar om sexuellt överförda infektioner och återkommande ospecifik kolpit och bacagnos hos kvinnor). Den sexuella partnern måste personligen konsultera en urolog: undersökning, utstryk, lösa behovet av behandling av en partner är ett obligatoriskt program för en man vars kvinna lider av kolpit eller bacvinos.

Under graviditeten är medicinering för behandling av kolpit strikt begränsad. Detta beror på att inte alla läkemedel är godkända för användning under graviditet.

För behandling av candidal kolpit hos gravida kvinnor använder vi ofta ett lokalt polyenantibiotikum från makrolidgruppen. För behandling av bakteriell vaginit hos gravida kvinnor kan medel som innehåller antimikrobiella komponenter, kombinerade preparat med antiinflammatoriska, antibakteriella och svampdödande effekter användas. Om frågan om förskrivning av systemisk behandling avgörs, föredras penicillinpreparat, makrolider, cefalosporiner II, III-generationer.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt det andra behandlingsstadiet - återställande av maximal möjlig frisk mikroflora i tarmen och könsorganen. För att göra detta är det möjligt att inkludera probiotika, eubiotika, enterosorberade i återhämtningssystemet mot bakgrund av en sparsam diet med begränsad konsumtion av livsmedel med högt glykemiskt index. Det är godis, mjöl.

Viktig! För en noggrann diagnos, noggrann diagnos och snabb behandling, konsultera en läkare. Det är bättre att inte delta i självmedicinering. Detta leder till allvarliga problem - utveckling av verkliga graviditetskomplikationer, utveckling av resistens (resistens) av mikroorganismer mot läkemedel.

Behandling av vaginit hos flickor

Terapi ordineras av en gynekolog. Öva en omfattande kurs, inklusive:

 • grundlig hygien;
 • antiseptiska instillationer;
 • medicinska applikationer;
 • antibiotika
 • svampdödande läkemedel;
 • antihistaminer;
 • multivitaminer;
 • immunomodulatorer;
 • lactobacilli;
 • fysioterapi.

En öppenvårdskurs är vanligtvis tillräcklig. I avsaknad av resultat eller misstankar om en organisk sjukdom är det nödvändigt att placera patienten på ett sjukhus.

Kolpitbehandling hos äldre kvinnor

I denna åldersgrupp är huvuddelen av fallen atrofisk, senil sjukdom. Orsaken till sjukdomen är en förändring av den hormonella bakgrunden. Endokrinologen väljer terapi baserat på resultaten av ett blodprov. Hormonersättningsterapi stöds av lokala åtgärder för att eliminera patologiska bakterier..

Atrofisk, senil kolpit är ofta obotlig. Kursens huvudmål är att uppnå stabil remission..

Behandling av män med kolpit hos kvinnor

Behandling för kolpit hos män krävs inte. Sjukdomen är lokaliserad på slemhinnan i kvinnlig vagina. Om orsaken till infektion är en patogen som överförs genom sexuell kontakt, förskrivs en partner en kurs av STI-terapi.

Läkemedel för behandling av kolpit

Lokala åtgärder anses vara de mest effektiva. De sätts in i slidan. Användningen av sådana mediciner är förknippad med en minimal risk för komplikationer, biverkningar. Ljus förskrivs oftare. De är säkra för levern, snabbverkande, inte farliga överdoser.

 • Hexicon (antiseptiskt, innehåller klorhexidin);
 • Terzhinan (ett kombinationsläkemedel som hämmar produktionen av protein i patologiska celler);
 • Pimafucin (svampdödande, hjälper till med trikomoniasis, candidiasis);
 • Natamycin (antimykotisk);
 • Betadin (innehåller povidonjod);
 • Polygynax (designad för en 6-dagars kurs);
 • Livarol (innehåller ketokonazol);
 • Clotrimazol (effektiv för infektion med streptococcus, stafylokock).

För att återställa mikroflora visas:

För att upprätthålla behandlingen, justera dieten. Uteslut stekt, salt, kryddig. Inkludera grönsaker, frukt i menyn. Söt, mjöl förbjudet.

För att öka kroppens resistens förskrivs immunmodulerande läkemedel. Skriv ofta:

Behandling av kolpit med folkläkemedel

Huvudrätten kompletteras av douching med buljonger:

Vaginit (kolpit) - orsaker och symtom. Tabletter, kapslar, suppositorier och geler vid behandling av vaginit. Hur man behandlar kolpit hos kvinnor under graviditeten

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Mikrofloran i en kvinnas vagina är unik; en av dess funktioner är att skydda det reproduktiva systemet från infektioner från den yttre miljön och genom sexuell kontakt. Men också vaginalslemhinnan är mycket sårbar och mottaglig för olika inflammatoriska processer, inklusive risken för inflammation i livmodern, rören och äggstockarna, vilket kan leda till infertilitet och många andra obehagliga konsekvenser.

Klåda, sveda i vaginalområdet, utsläpp av ovanlig färg och lukt, smärta under samlag - det här är vaginit eller kolpit. Denna sjukdom är mycket vanlig och är bekant för nästan alla kvinnor. Det utvecklas inte bara med oskyddat och promiskuös sexliv. Vaginit kan utvecklas med hypotermi, stress, överarbete, hormonella förändringar, ta antibiotika, bär obekväma underkläder och även mot bakgrund av allergier. Och inte bara vuxna som har sex med kvinnor är mottagliga för utveckling av vaginit, denna sjukdom finns ofta hos spädbarn upp till tio år gamla, och även hos spädbarn och nyfödda..

Manifestationer av vaginit ger betydande obehag, och varje inflammation i slidan kan leda till allvarliga komplikationer, därför är det inte bara nödvändigt att behandla vaginit, utan det är nödvändigt och samtidigt på ett omfattande och korrekt sätt. Kontakta en gynekolog för att göra detta.

Modern medicin erbjuder ett stort antal läkemedel som är effektiva för en viss typ av inflammation i vaginalslemhinnan. Personlig hygien och traditionell medicin hjälper kolpitbehandlingskomplexet. Men ändå, utan läkemedelsbehandling, är det nästan omöjligt att hantera detta problem helt. Låt oss försöka ta reda på vilka piller, kapslar och suppositorier som är effektiva för vaginit, hur den komplexa behandlingen väljs.

För att göra detta måste du först bestämma vilka typer av kolpit är, eftersom valet av vissa läkemedel beror på detta.

Typer kolpit (vaginit)

Akut och kronisk kolpit

Vaginit, som alla inflammation, kan uppstå akut och kroniskt.

Akut vaginit kännetecknas av en våldsam manifestation av symtom, eventuellt en allmän störning i välbefinnandet. I detta skede, med snabb behandling, kan du uppnå fullständig återhämtning.

Tyvärr är akut vaginit ofta komplicerad av utvecklingen av en kronisk inflammatorisk process. Kronisk vaginit kännetecknas av en trög och raderad kurs, kvinnor vänjer sig vid dess symtom. Men detta är faran, eftersom inflammation långsamt men säkert sprider sig till de överliggande könsdelarna, och till och med urinblåsan med njurar under pistolen. Det vill säga kronisk kolpit i sig är inte farligt, utan komplikationerna.

Dessutom är ett kroniskt inflammatoriskt fokus ingångsporten för andra patogena (patogena) mikrober och virus. Ja, och det bevisas att det är kronisk kolpit som avsevärt ökar risken för att utveckla cancer i könsorganet.

Ospecifik vaginit

Ospecifik vaginit är en inflammation i vaginalslemhinnan som orsakas av infektioner som klassificeras som opportunistiska mikroorganismer, det vill säga dessa mikrober finns i vaginal mikroflora, men orsakar normalt inte inflammation. Utvecklingen av dessa infektioner bidrar till en minskning av immuniteten, inte bara från vaginalen, utan också för allmänheten.

Villkorligt patogena mikroorganismer i vaginalslemhinnan:

 • Gardnerellabakterier (Gardnerella vaginalis);
 • stafylokocker;
 • streptokocker;
 • enterokocker;
 • E. coli (Escherichia coli);
 • svampar av släktet Candida;
 • Proteus och några andra.

Orsaker till ospecifik vaginit:
 • kränkning av personlig hygien hos de yttre könsorganen;
 • promiskuösa samlag och en förändring hos en vanlig partner;
 • ta antibakteriella medel;
 • douching av vagina med antiseptika;
 • skador i vaginalslemhinnan (som ett resultat av kemiska eller fysiska effekter);
 • effekten på vagina av 9-nonoxynol, som finns i preventivmedel som används externt (i kondomer, suppositorier, vaginala tabletter);
 • hormonella störningar, inklusive till följd av stress, graviditet, överarbete;
 • virus (humant papillomavirus, genital herpes, cytomegalovirus, influensa, HIV-infektion och andra);
 • allergier (mat, kontaktallergier mot personliga vårdprodukter (tvål, geler, kuddar, preventivmedel), underkläder (särskilt smal och syntetisk)) och andra skäl.

Bakteriell vaginit (vaginos)

Bakteriell vaginos är en vaginal dysbios som är förknippad med en minskning av antalet "gynnsamma" laktobaciller och tillväxten av villkorligt patogena bakterier (mestadels gardnerellabakterier).
Mer om bakteriell vaginos

Candida colpitis eller trast

Detta är en svampinfektion i vaginalslemhinnan. Svampar av släktet Candida finns i slidan hos alla kvinnor, därför är trast, såväl som bakteriell vaginit, en manifestation av vaginal dysbios. Trast kan överföras både sexuellt och vara en konsekvens av en minskning av immunitet eller med antibiotika.
Mer om trast

Speciell vaginit

Utvecklingen av specifik vaginit bidrar till sexuellt överförda sjukdomar:

 • trikomonasinfektion;
 • gonorré;
 • chlamydia
 • syfilis;
 • ureaplasma;
 • mykoplasma;
 • tuberkulos.

Speciell vaginit kan orsaka tillväxt av opportunistisk mikroflora (gardnerella, candida, stafylokock). Men behandling bör riktas specifikt mot specifik inflammation, och vaginalfloraen kommer att återhämta sig efter att de provocerande faktorerna eliminerats. Med sådan kolpit är det också viktigt att behandla alla sexuella partners för att undvika sekundär infektion och massspridningen av dessa infektioner.

Speciell vaginit förekommer ofta kroniskt, kräver specialiserad behandling och leder ofta till komplikationer, inklusive infertilitet.

Atrofisk kolpit

Atrofisk kolpit är en inflammation i vagina förknippad med brist på kvinnliga könshormoner, nämligen östrogen.

Orsaker till atrofisk kolpit:

 • klimakteriet (klimakteriet);
 • avlägsnande av äggstockarna;
 • ta läkemedel som hämmar produktionen av östrogen (t.ex. testosteron).

Atrofisk kolpit utvecklas hos mer än hälften av kvinnorna 3-4 år efter klimakteriet. Det fortsätter kroniskt under flera år, ibland upp till 10-15 år efter klimakteriet. Den huvudsakliga manifestationen av atrofisk kolpit är torrhet, obehag i slidan, brännande känsla.

Förutom obehag predisponerar atrofisk kolpit tillväxt av opportunistiska bakterier, underlättar infektion med sexuellt överförda sjukdomar och förvärrar deras kurs.

Vaginit (kolpit) - foto

Vilken läkare ska jag kontakta för vaginit?

Om du misstänker någon typ av vaginit, måste kvinnor konsultera en gynekolog (registrera dig) vid en klinik eller i en privat klinik. Eftersom vaginit diagnostiseras och behandlas på poliklinisk basis, är det meningslöst att kontakta de gynekologiska avdelningarna i stads- och distriktssjukhus med misstänkt vaginit.

Diagnostik

Diagnos av vaginit baseras på klagomål och symtom hos patienten, resultaten av en gynekologisk undersökning (registrering), utförd av läkaren själv och resultaten av laboratorietester. Det bör förstås att den faktiska diagnosen av vaginit, det vill säga inflammation i vaginalvävnaderna, görs på grundval av undersökningsdata och de karakteristiska kliniska symtomen som beskrivs av kvinnan. Och ytterligare tester och undersökningar föreskrivs av en läkare för att bestämma typen av vaginit, för att identifiera det mikrob-orsakande medlet i den inflammatoriska processen och följaktligen för att välja den optimala behandlingen som skulle bota sjukdomen. Tänk på vilka tester och undersökningar en läkare kan förskriva för att diagnostisera en mängd olika vaginit och identifiera patogenen för inflammation.

Vilka tester kan en läkare förskriva vaginit?

Så, först och främst, med vaginit, föreskriver läkaren en smet från slidan på mikrofloraen (registrera dig), eftersom denna studie ger dig möjlighet att få objektiv information som indikerar den inflammatoriska processen i slidan, och tentativt bestämma patogenen för inflammation. Med andra ord kan en utstryk på mikrofloran kallas "observation", eftersom det ger en ungefärlig uppfattning om vilken mikrobe som blev den orsakande inflammationsmedlet.

Efter en smet på floraen föreskriver läkaren samtidigt bakteriologisk kultur (registrering) av vaginal urladdning (blodprov) för syfilis (post) och PCR-analys (post) (eller ELISA) av vaginal urladdning för sexuellt överförda infektioner (post) (trichomoniasis, gonoré (post), klamydia (registrera dig), ureaplasmosis (registrera dig), mycoplasmosis (registrera dig)). Både bakteriologisk kultur och analys för syfilis och könsinfektioner bör ge upp, eftersom de tillåter dig att upptäcka olika mikrober som kan provocera vaginit. Och eftersom vaginit kan orsakas av en mikrobiell förening, det vill säga inte bara av en mikroorganism, utan flera samtidigt, är det nödvändigt att identifiera dem alla så att läkaren kan förskriva mediciner som är skadliga för alla mikrobiella källor till inflammation. Enligt instruktionerna måste bakteriologisk kultur och tester för sexuellt överförda infektioner tas, för även om Trichomonads eller gonokocker finns i en smet på mikrofloran kan detta vara felaktigt, och du kan inte fokusera på resultatet av smet ensam.

Efter att ha identifierat det orsakande medlet till vaginit kan läkaren förskriva en kolposkopi (registrera) för en mer detaljerad bedömning av graden av patologiska förändringar och tillståndet i vaginalvävnader. Vid vaginit är colposcopy obligatoriskt för unga nolliparösa flickor..

I princip slutar detta undersökningen av kolpit eftersom dess mål har uppnåtts. För att bedöma tillståndet i organen i det reproduktiva systemet mot bakgrund av den inflammatoriska processen i slidan kan läkaren också förskriva en ultraljud av bäckenorganen (registrera).

De grundläggande principerna för behandling av vaginit

 • Vaginit måste behandlas omfattande med läkemedel för extern användning och oral administration;
 • med specifik vaginit används endast antibakteriella läkemedel som är effektiva mot motsvarande infektioner, enligt resultaten av laboratorietester; de kan inte botas utan att ta antibiotika;
 • varje behandling av vaginit måste slutföras till slutet, eftersom ofullständigt botemedel leder till utvecklingen av en kronisk process och utvecklingen av resistens (resistens) av infektioner mot antibakteriella läkemedel;
 • det är viktigt att följa alla regler för intim hygien, bära naturliga, inte hårda underkläder;
 • under behandling är det önskvärt att utesluta sexuellt samlag, särskilt inte skyddat av en kondom;
 • en behandlingskurs måste tas emot samtidigt av en kvinna och hennes sexuella partner, detta förhindrar utvecklingen av upprepade fall av vaginit, inklusive dess kroniska förlopp;
 • under behandling är det nödvändigt att avstå från att dricka alkohol, det kommer att vara användbart att hålla sig till rätt näring, med undantag av feta, stekt, rökt, kryddig mat, för att begränsa användningen av salt och socker;
 • dieten bör innehålla ett stort antal icke-sura grönsaker och frukter, mejeriprodukter;
 • Det rekommenderas också att undvika hypotermi;
 • Vitaminpreparat föreskrivs i komplexet, vid behov, läkemedel som ökar kroppens försvar (immunostimuleringsmedel, immunmodulerande medel, antivirala medel, laktobaciller i tarmen, etc.) och hormonkorrigerande läkemedel.

Läkemedel för extern användning vid vaginit

Extern användning av läkemedel vid behandling av vaginit är mycket effektiv, vilket beror på påverkan av läkemedel direkt i fokus för inflammation. Tack vare detta är det lättare att agera på bakterier, återställa normal mikroflora och tillståndet i vaginalslemhinnan. En annan viktig positiv effekt av lokal behandling är en signifikant minskning av risken för biverkningar av läkemedel, särskilt jämfört med antibakteriella läkemedel för oral administration.

Lokal terapi av infektiös vulvovaginit involverar användning av läkemedel i form av vaginala tabletter, suppositorier eller kapslar, såsom Macmiror Complex (vaginal kapslar / kräm), som är avsett för aktuell behandling av vulvovaginitis. Den aktiva substansen nifuratel som ingår i dess sammansättning har antibakteriell, svampdödande och antiprotozoal aktivitet, och nystatin tillsätts för att förbättra svampdödande aktivitet. I kliniska studier har Macmirror Complex visat sig vara mycket effektiv mot svampar, bakterier, Trichomonas och deras föreningar med andra patogener. Macmirror Complex skapar gynnsamma förhållanden för att upprätthålla en hälsosam vaginal biocenos, eftersom det inte slingrar laktobaciller.

För närvarande finns det i apoteksnätverket ett stort antal doseringsformer för användning i slidan, effektiviteten, administreringsfrekvensen, den terapeutiska effektens varaktighet beror på dem.

Doseringsformer av läkemedel som används i slidan, och deras egenskaper:

1. Vaginala suppositorier eller suppositorier. Detta är den mest använda doseringsformen i gynekologi. Vaginala suppositorier har vanligtvis formen av en kon med en rundad ände, denna form ger enkel penetrering av suppositorin djupt in i slidan. Eventuella suppositorier utom den huvudsakliga aktiva substansen innehåller glycerin, gelatin och vissa andra tillsatser. Dessa tillsatser bildar en form, bidrar till gradvis upplösning av suppositoriet i den varma miljön i slidan och läkemedlets penetration i slemhinnan. Suppositoriernas positiva effekt är snabba åtgärder och avlägsnande av symtom på vaginit. Vaginala suppositorier rekommenderas vanligtvis inte för användning under menstruationen, eftersom läkemedlet tvättas av menstruationsblod. Dessutom läcker ljus från slidan, vilket minskar läkemedlets varaktighet på slidan av slidan. Användning av suppositorier kan orsaka obehag i slidan (klåda, sveda), dessa symtom försvinner vanligtvis inom 10-15 minuter.

2. Vaginala tabletter är en fast doseringsform, det är ett komprimerat pulver av den aktiva substansen och tillsatser. Ett kännetecken för användningen av denna form av läkemedel är behovet av att väta tabletterna omedelbart före administrering. Vaginala tabletter upplöses långsammare i slidan.

3. Vaginalkapslar - detta är en fast form av vaginala preparat, det är en gelatinkapsel (fall), inuti vilken är en koncentrerad aktiv substans. När det kommer in i den fuktiga och varma miljön i slidan löses gelatinet och en koncentrerad läkemedelssubstans frigörs. Denna form administreras bekvämt, vilket gör att läkemedlets komponenter kan "dröja sig på rätt plats", men effekten kommer inte lika snabbt som vid användning av vaginala suppositorier, så kapslarna används inte för att omedelbart lindra symtomen.

4. Medel för douchning är en flytande doseringsform, som ofta används för tvättning och bevattning av vaginalslemhinnan. Effekten av de läkemedel som införts är på kort sikt därför att monoterapi (behandling med ett läkemedel) inte används. Douching utförs vanligtvis innan andra vaginalpreparat används, men inte i något fall efter.

5. Tamponger - gasväskor tappade med ett medicinskt ämne och sys med tråd, som sätts in i slidan. I detta fall uppnås effekten av applikationer med läkemedel. Tamponger är effektiva vid kroniska former av vaginit, som kombineras med livmoderhalsen (erosion, dysplasi och så vidare).

6. Kräm och gel i applikatorerna - en mycket effektiv dosform av läkemedel, som gör att du får mer långvarig exponering för inflammationsfokus. Men den enda nackdelen är komplexiteten i produktionen, som ett resultat - de höga läkemedelskostnaderna. Många vaginala krämer och geler ger en positiv terapeutisk effekt efter en enda applikation. Vanligtvis finns varje dos av läkemedlet i speciella rör - applikatorer, med hjälp av vilken krämet är jämnt fördelat på vaginalslemhinnan.

7. Hygienprodukter för tvättning (tvål, gel, lotion för intim hygien) används vanligtvis vid komplex behandling av vaginit, men i större utsträckning används dessa medel för att förhindra vaginit och används dagligen under hygienprocedurer. Många produkter för intim hygien innehåller laktobaciller och mjölksyra, vilket gör att du kan balansera den normala mikrofloraen i slidan och öka kroppens motståndskraft mot olika infektioner i könsorganet. Intima geler kan också innehålla växtbaserade ingredienser, som kamomill och kalendula.

Regler för användning av vaginala preparat

 • Behandling med vaginit bör förskrivas av en gynekolog och inte av kvinnan själv på rekommendation av Internet eller en farmaceut.
 • Varje läkemedel har sina egna egenskaper för administration, indikationer och kontraindikationer, allt beskrivs i detalj i instruktionerna.
 • Innan läkemedel införs i slidan måste du tvätta dig själv (eller, om föreskrivs av en läkare, för att döka) och tvätta händerna ordentligt för att inte införa en infektion.
 • Vaginalpreparat injiceras i vagina med fingrar eller en speciell applikator, som kan tillhandahållas av tillverkaren.
 • Olika läkemedel injiceras i vagina i ryggläge med upphöjda och spridda ben (som på en gynekologisk stol), medan ett ljus eller piller skjuts in i slidan så djupt som möjligt. Efter det här förfarandet måste du ligga i minst 15-20 minuter, och om läkemedlet rekommenderas 1 gång per dag, är det bättre att komma in det före sänggåendet.
 • Efter applicering av många vaginala suppositorier kan du inte tvätta dig själv med tvål eller gel för intim hygien, svår klåda eller en minskning av effektiviteten hos det administrerade läkemedlet kan uppstå.
 • När du använder vaginalpreparat är det nödvändigt att använda dagliga kuddar, så det kommer att vara hygieniskt och bekvämt, eftersom många läkemedel läcker ut efter användning.

Douching Antiseptika

 • Klorhexidin 0,05% lösning;
 • Citeal - späd den koncentrerade lösningen med vatten 1:10;
 • Väteperoxid - 10-15 ml av en 3% -ig vattenlösning av peroxid utspädes i 1 liter varmt vatten;
 • Furacilin - 1 tablett per 100,0 ml varmt vatten;
 • Vagotil - 10-15 ml per 1 liter vatten;
 • Protargol 1% vattenlösning;
 • Soda-lösning -1 tesked bakpulver per 250,0 ml vatten.

Antiseptika i form av vaginal douching rekommenderas för alla typer av vaginit, inklusive trast och specifik kolpit. Denna typ av extern behandling används emellertid endast i början av terapin i 2-4 dagar, och endast som föreskrivs av gynekologen. Förlängd douching förstör mikrofloraen i slidan, förhindrar återställning av dess slemhinna, som ett resultat - de skjuter upp läkningsprocessen. Det rekommenderas inte att använda douching mer än 2-3 gånger om dagen.

Douching utförs på ett gynekologisk kontor eller hemma medan du använder en speciell spruta eller Esmarch-mugg. För det här förfarandet är det bättre att ta en ställning, som i en gynekologisk stol (i det liggande badkaret med benen upphöjda och spridda isär). Lösningar introduceras långsamt i uppvärmt tillstånd. Med rikliga tvättutsöndringar introduceras lösningarna i en volym av upp till 1 liter. Efter proceduren måste du ligga i 20 minuter så att det injicerade läkemedlet fungerar.

Vaginala suppositorier, kapslar, tabletter, geler används tidigast 20-30 minuter efter douching. Och efter användning av vaginala dosformer rekommenderas inte douching i 2-3 timmar.

Växtbaserade preparat för douchning vid behandling av vaginit:

 • ett avkok av kamomill;
 • salvia buljong;
 • ett avkok av kalendula;
 • alkohollösning av klorofyllipt - 10 ml utspädd i 1 liter vatten;
 • andra antiinflammatoriska växtbaserade läkemedel.

Reglerna för bedövning med örter är desamma som vid användning av kemiska antiseptika, det vill säga långvarig och frekvent användning rekommenderas inte.

Alternativa metoder för behandling av candidal vaginit eller trast (behandling hemma): douching med läsk, växtbaserade preparat, etc. - video

Recept för folkrättsmedel mot kolpit (vaginit): havtornolja, kamomill, kalendula - video

Vaginala suppositorier (suppositorier), tabletter, kapslar, krämer med antibakteriella, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter

LäkemedelsgruppIndikationer för användningMärkesnamnSläpp formulärHur man ansöker?
Metronidazolpreparat
 • Ospecifik vaginit;
 • bakteriell vaginos;
 • Trichomonas colpitis;
 • amöbainfektion;
 • förebyggande av bakteriella infektioner med vaginit;
 • livmoderhalsdysplasi.
metronidazol
Flagil
Metrovagin
500 mg vaginala suppositorierVaginala suppositorier ordineras vanligtvis en gång om dagen före sänggåendet. Vid svår ospecifik vaginit - två gånger om dagen.
Vaginala tabletter och geler används 2 gånger om dagen var 12: e timme. Vaginalgeler införs i vagina med hjälp av en speciell dispenser - applikator, med en dos som innehåller 5 g metronidazol.
Vid akut vaginit förskrivs metronidazolpreparat under 10 dagar. När menstruation inträffar avbryts läkemedlet och kursen startas på nytt från 4 dagars menstruation i 10 dagar, oavsett tidigare mottagna doser.
I kroniska former av vaginit förskrivs metronidazol från 4 dagars menstruation under 10-12 dagar.
Vid trikomoniasis rekommenderas, utöver de vaginala formerna av metronidazol, att metronidazol tas oralt, i svåra fall genom injektion.
Trichopol500 mg vaginala tabletter
Ginalgin250 mg vaginala tabletter
Medazole200 mg vaginala tabletter
metronidazol
Metrogil
Vaginal gel
Klotrimazolpreparat
 • trichomoniasis;
 • svår candidal vaginit (trast);
 • ospecifik vaginit;
 • förebyggande av fosterinfektion under förlossningen.
klotrimazol
Antifungol
Imidil
Candide
500 mg vaginala tabletterTabletterna sätts in i slidan med en speciell applikator. Vid akut vaginit används 500 mg clotrimazol en gång för kronisk vaginit - 3-4 gånger i veckan. Vaginala tabletter och suppositorier om 100 mg används 1 gång per dag vid sänggåendet i 6 dagar. Gelén administreras med en applikator av 10 mg 2 gånger om dagen under 10-14 dagar, eller 30 mg 1 gång per dag under 6 dagar. Läkemedlet avbryts tillfälligt under menstruationen.
klotrimazol100 mg ljus
Gine-Lotrimin,
Imidil
100 mg vaginala tabletter
Candidevaginalgel 30 mg
lotriminvaginalgel 10 mg
OrnidazolpreparatOrnisid
Meratin Combi
500 mg vaginala tabletter1 tablett en gång om dagen - 5-10 dagar. Under behandling med ornidazol rekommenderas inte pauser under menstruationen..
Svampdödande medel
 • Candidiasis vaginitis;
 • andra typer av vaginit som kombineras med trast.
nystatinvaginala suppositorier på 250 och 500 tusen enheter1 ljus 2 gånger om dagen, 7-14 dagar.
Lomexinvaginal kräm1-2 gånger om dagen, är behandlingsförloppet 7-14 dagar. Kremen injiceras med applikatorn djupt in i slidan..
Livarol400 mg vaginala suppositorier1 gång om dagen före sänggåendet från 3 till 5 dagar.
Ginesol-7100 mg ljus,
vaginal kräm 20 mg
1 gång om dagen i 7 dagar.
Pimafucin
Primafungin
100 mg vaginala suppositorier1 gång om dagen före sänggåendet är behandlingen 3-7 dagar.
Gino-Dactanolsuppositorier, vaginala kapslar på 200 mgEn gång om dagen tills symptomen försvinner helt och ytterligare 14 dagar, förskrivs vanligtvis detta läkemedel mot svår candidal vaginit som inte kan behandlas med andra läkemedel.
Gino-Pevaril
Ifenek
50 och 150 mg vaginala suppositorier1 gång per dag, 50 mg - 14 dagar, 150 mg - 3-4 dagar.
Gynofortvaginal krämEn gång.
Vaginala antiseptika
 • Alla typer av ospecifik vaginit;
 • förebyggande av sexuellt överförda sjukdomar;
 • förberedelse för förlossning;
 • trast;
 • specifik vaginit i kombination med lämplig antibiotika.
Hexicon8 och 16 mg vaginala suppositorier och 16 mg tabletter1 ljus eller tablett 2 gånger om dagen, behandling 7-14 dagar.
För att förebygga används ett ljus en gång två timmar efter sexuell kontakt.
VokadinVaginala pessarierPessarier (ringar) administreras med hjälp av applikatorer 1 gång före sänggåendet, behandlingsförloppet är 7-14 dagar.
Iodoxide
Betadine
200 mg vaginala suppositorier1 ljus 1-2 gånger om dagen i 7-14 dagar.
Fluomizine10 mg vaginala tabletter1 tablett (ljus) 1 gång per dag före sänggåendet, behandling 6-7 dagar.
Osarbon250 mg vaginala suppositorier
Chlorchinaldine200 mg vaginala tabletter
Colposeptinvaginala tabletter1-2 tabletter per dag, behandling upp till 2 veckor, som förberedelse för förlossningen 4-7 dagar.
Kombinationsläkemedel
 • Behandling av ospecifik vaginit, inklusive bakteriell vaginos i kombination med vaginal candidiasis;
 • kronisk ospecifik vaginit;
 • förberedelse för förlossning och operationer.
Polygynax (neomycin + polymyxin + nystatin)vaginala kapslar1 kapsel 10-14 dagar, för att förhindra 5-6 dagar.
 • Akut och kronisk icke-specifik vaginit, inklusive i kombination med candidiasis och trikomoniasis;
 • förberedelse för livmoderhalscirurgi.
Terzhinan
(ternidazol + neomycin + nystatin + prednisolon)
vaginala tabletter1 tablett under 10-12 dagar, ta inte pauser under menstruationen.
Mykozhinaks (metronidazol + nystatin + kloramfenikol + dexametason)vaginala tabletter
Gainomax (tioconazol + tinidazol)vaginala suppositorier1 tablett i 7 dagar eller 2 tabletter under 3 dagar.
 • Ospecifik vaginit, särskilt kronisk;
 • cervikal erosion.
Depantol (klorhexidin + dexpantenol)vaginala suppositorier1 ljus 2 gånger om dagen från 7 till 20 dagar.
 • Kombinerad ospecifik vaginit;
 • candidal vaginit;
 • trikomonasinfektion.
Klion-D
(metronidazol + mikonazol)
vaginala tabletter1-2 tabletter under 10 dagar.
Andra antibakteriella läkemedel
 • Bakteriell vaginos;
 • vaginit orsakad av klamydia, ureaplasma och mycoplasma.
Dalacin
Clindacin (clindamycin)
vaginala suppositorier
vaginal kräm
1 ljus före sänggåendet 3 dagar.
Beredningar som innehåller mjölksyra och laktobaciller
 • Alla typer av vaginit, inklusive specifika, i de akuta och kroniska stadierna i kombination med andra antiinflammatoriska läkemedel;
 • preparat som innehåller mjölksyra rekommenderas inte för vaginal candidiasis, de förskrivs efter en svamp mot svampbehandling;
 • atrofisk vaginit;
 • förebyggande av vaginit som förberedelse för förlossning, operationer samt med oskyddat kön;
 • vid komplex behandling av virussjukdomar (humant papillomavirus, herpetisk infektion, etc.).
Acylact
Lactonorm
Lactobacterin
Femilex
vaginala suppositorier1 ljus 2 gånger om dagen i 7-10 dagar.
LactagelGel i rör1 rör i slidan 1 gång per dag i 7-10 dagar. Med förebyggande av vaginit - 1-2 gånger i veckan.
Lactozhinalvaginala kapslar1 kapsel 2 gånger om dagen, 7-10 dagar.
Gynoflorvaginala tabletter1 tablett eller pessary 2 gånger om dagen, behandlingsförloppet är från 7 till 10 dagar.
Mycolact
Molvagin
vaginala pessarier (ringar)

Oftast har kvinnor blandad etiologisk vaginit (bakteriell vaginos, candidiasis, mindre vanligt med trikomoniasis). Därför är de mest relevanta inom gynekologi kombinerade vaginala suppositorier, tabletter och kapslar, som inkluderar ett antibiotikum eller antiseptiskt, en svampdämpande komponent och metronidazolpreparat. De mest effektiva anses vara moderna droger Poliginaks, Terzhinan och Mikozhinaks. Läkemedel som innehåller mjölksyra och laktobaciller hjälper också.

Som profylax för olika sexuellt överförda sjukdomar används antiseptika och beredningar med laktobaciller och mjölksyra, en gång 2-3 timmar efter oskyddad sexuell kontakt.

Med trikomoniasis är den klassiska utnämningen metronidazolpreparat, som förskrivs både intravaginalt och oralt (genom munnen eller som en injektion).

Gonoré behandlas vanligtvis framgångsrikt med bredspektrumantibiotika. Lokal intravaginal behandling föreskrivs för att återställa mikroflora (mjölksyra) och behandla samtidiga infektioner (svampar, trikomonader, gardnerella).

Vaginit orsakad av klamydia, mykoplasma och ureaplasma kräver komplex och långvarig behandling:

 • antibiotika via mun eller injektion, med en behandlingskurs på minst 12 dagar;
 • läkemedel som ökar immuniteten (Cycloferon, Viferon, och så vidare);
 • lokal behandling med antiseptika, antibiotika och läkemedel som innehåller mjölksyra.

Vid atrofisk vaginit används vaginala suppositorier med hormoner:
 • Ovestin;
 • Estrokad;
 • Ginodean depå och andra.

När bakteriell vaginos och / eller trast är fäst mot atrofisk vaginit, förskrivs antiinflammatoriska, antibakteriella och antiseptiska vaginala suppositorier och tabletter enligt laboratoriestudier. Växtbaserade läkemedel, homeopatiska medel och vaginalpreparat som innehåller mjölksyra och laktobaciller används också effektivt för atrofisk vaginit..

Beredningar för behandling av candidal kolpit (trast): suppositorier, tabletter, kapslar, salvor - applicering och doseringsregimer, yttrande från en dermatovenerolog - video

Funktioner för behandling av kolpit under graviditet och efter förlossningen

Kolpit under graviditeten är inte ovanligt, det kan följa en kvinna från befruktningstillfället till själva födelsen, vilket ger betydande obehag och lämnar ett obehagligt intryck i många år. Detta beror främst på en förändring av den hormonella bakgrunden och surheten i vaginalslemhinnan och med immunitet.

Komplicerar avsevärt situationen, det faktum att en kvinna i en intressant position, många vaginala preparat är kontraindicerade på grund av den negativa inverkan på barnet. Och gravida kvinnor måste behandla vaginit, eftersom alla infektioner kan påverka barnet, graviditet, förberedelse av livmoderhalsen för förlossning och för förlossning.

Vanligtvis, efter födseln, försvinner problemet med ospecifik vaginit på egen hand, men det finns situationer när kolpit förvärras under amning. Och samma problem uppstår - kontraindikationer för användning av många läkemedel under amning. Ingen vill avbryta amningen på grund av klåda och vaginal urladdning.

Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att utföra en laboratoriediagnos av vaginit och fastställa diagnosen. Bakteriologisk kultur hjälper inte bara att bestämma mikrofloras sammansättning, utan också antibiotika som kommer att vara effektiva för behandling av vaginit.

Speciell kolpit kräver intag av lämpliga antibakteriella läkemedel, för detta finns det en uppsättning antibiotika som är tillåtna under graviditet och amning. Och även om deras mottagning endast rekommenderas i svåra fall, behandlas specifik vaginit utan misslyckande vid något stadium av graviditeten, endast i tillstånd av en sjukhusgynekologisk avdelning eller moderskapssjukhus.

Ospecifik vaginit hos gravida kvinnor behandlas mer med lokala vaginala medel. För detta ändamål används kombinerade läkemedel oftare..

Vaginala preparat tillåtna under graviditet och amning:

 • Polygynax;
 • Terzhinan;
 • klotrimazol;
 • Colposept;
 • Betadine och Iodoxide;
 • Pimafucin;
 • Livarol;
 • Hexicon;
 • Acylact, Gynoflor och andra läkemedel med mjölksyra och laktobaciller.

Men även dessa läkemedel rekommenderas inte i de tidiga stadierna, de används i större utsträckning från andra halvan av graviditeten. Det är viktigt att komma ihåg att alla mediciner, särskilt vaginala, endast kan förskrivas av en gynekolog, graviditet är inte tiden för experiment.

Vad är behandlingen för vaginit (vulvovaginit) hos flickor?

Hos flickor som inte har sex är vaginit inte heller ovanligt och ett undantag. Detta gäller naturligtvis för icke-specifik vaginit, inklusive candidiasis. Barn under 10 år lider ofta av vaginit än ungdomar som inte lever sexuellt. Flickor kännetecknas av inte isolerad vaginit, men vulvovaginit - inflammation i labia och vagina.

De främsta orsakerna till vaginit hos flickor:

 • Brott mot hygien i labia: tidigt byte av blöjor, felaktig tvätt, särskilt om flickan gör det på egen hand, använder någon annans handdukar, och så vidare;
 • atopisk dermatit i perineum hos flickor under 2 år;
 • helminthiska angrepp;
 • tarmdysbios;
 • hormonella störningar i tonåren;
 • minskad immunitet mot kroniska sjukdomar: frekventa och långvariga infektionssjukdomar, kronisk tonsillit, bihåleinflammation, adenoidit, tandkaries, pyelonefrit och andra;
 • diabetes;
 • tuberkulos;
 • virala infektioner: Epstein-Barr-virus, cytomegalovirus och andra herpetiska infektioner vid akut och kronisk kurs, influensa, HIV-infektion;
 • sjukdomar som kräver långvarig användning av hormoner och andra cytostatika.

Flickor, liksom vuxna kvinnor, bör regelbundet undersökas av en gynekolog. Detta är inte nödvändigt att vara rädd för när man undersöker labia och vagina hos ett barn, infektion med bakterier och skador på jomfruhinnen är helt uteslutna. Vid behov kommer läkaren att ta nödvändiga tester för att fastställa tillståndet i vaginal mikroflora..

Alla inflammatoriska processer i detta område måste behandlas utan fel, eftersom inflammation kan bli kronisk och leda till komplikationer, såsom fusion av labia minora och labia majora, utveckling av cicatriciala förändringar i vaginalslemhinnan och skador på gonaderna.

Vid behandling av flickor föredras också lokala förfaranden. De vanliga intravaginala beredningarna (suppositorier och annat) föreskrivs inte för flickor på grund av risken för mekanisk skada på jungfruolmen Men det finns speciella doseringsformer av vaginala suppositorier och tabletter för jungfruliga. De är mindre och deras form är perfekt för flickor..

Metoder för extern behandling av vaginit hos flickor:

 • korrekt hygienisk vård av perineum;
 • bad med antiseptika och antiinflammatoriska lösningar (en svag lösning av kaliumpermanganat, ett avkok av kamomill, kalendula);
 • applikationer i labia med antiinflammatoriska salvor och geler (Solcoseryl, Fenistil, Actovegin);
 • smörjning av de yttre könsorganen efter varje hygienprocedur med oljor (havtornsolja, vitaminer A och E, nypolja, persikaolja och så vidare);
 • preparat som innehåller mjölksyra och laktobaciller (till exempel laktobakterin), rekommenderas dessa läkemedel den 3-4: e dagen från början av behandlingen för att återställa normal mikroflora, applicerad på vaginalområdet;
 • hos ungdomar med hormonella störningar använder de applikationer av Ovestin-kräm (innehåller östrogener);
 • Polygynax Virgo-emulsion - läkemedlet finns i kapseln, som är noggrant genomborrad och innehållet injiceras försiktigt i vaginalområdet;
 • ljus Geksikon D - ett antiseptiskt läkemedel som är specifikt utformat för användning i pediatrisk praxis, i form av suppositorier gör att du kan komma in i läkemedlet utan att kränka jomfruhinneintegriteten, men detta läkemedel föreskrivs endast av en gynekolog, om andra behandlingar inte hjälper.

Vanligtvis passerar en flickas vulvovaginit efter korrekt hygienisk vård och flera procedurer för bad, lotioner och applikationer. I svårare fall förskrivs antibiotika för oral administrering. Det är också mycket viktigt att sanera de kroniska fokusen på infektioner och öka immuniteten. För att göra detta måste du kontakta lämpliga specialister som kommer att föreskriva den nödvändiga behandlingen, immunostimulantia (Viferon, Laferobion, Immunoflazid och andra) och multivitaminpreparat (Vitrum, Multitabs, Revit och andra).

Det finns kontraindikationer. Rådfråga din läkare före användning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tunga perioder efter 40 år

Hormonella fluktuationer i en kvinnas kropp uppstår under hela perioden under vilken hon kan bli mamma. Menstruationen är helt beroende av dessa fluktuationer i nivån av hormoner i blodet....

Varför en vecka före menstruation värkande (öm) nedre buken

Yrsel, svaghet, engorgement i bröstkörtlarna, irritabilitet och dragande smärta i nedre del av buken en vecka före menstruationens början är manifestationer av premenstruellt syndrom (PMS)....

Vad är PMS hos flickor - hur avkodas det, symtom, hur man skiljer från graviditet, behandling

Avkodning av "PMS"PMS är förkortningen för premenstruellt syndrom. Detta är namnet på komplexet av negativa avvikelser i hälsotillståndet, som manifesterar sig i 50–80% av flickor och kvinnor 2–10 dagar före menstruation....