Bakteriell vaginos

Harmonier

Vad är det - bakteriell vaginos kallas också vaginal gardnerellos eller dysbios (dysbios) på grund av infektiöst icke-inflammatoriskt syndrom på grund av en kraftig minskning eller frånvaro av laktoflora och dess ersättning med polymikrobiella föreningar av anaerober och gardnerella.

Hos kvinnor finns det ett speciellt ekosystem i slidan som består av laktobaciller. De skyddar vagina: utsöndrar mjölksyra, skapar en sur miljö, stimulerar lokal immunitet och hämmar tillväxten av patogener.

Vid bakteriell vaginos störs den vaginala mikrofloran (eller mikrobiocyanos), vilket leder till en ökning av rollen för den villkorade patogena endogena mikroflororna och en kraftig minskning eller försvinnande av laktobaciller med deras ersättning med andra mikroorganismer..

Vid bakteriell vaginos kan komplikationer uppstå under graviditet eller svår patologi hos en kvinnas könsorgan. Nämligen: för tidig födelse på kort tid och födelsen av ett för tidigt barn med låg vikt, utvecklingen i könsorganen i inflammatoriska processer, postpartum endometrit och förekomsten av purulent-septiska komplikationer hos mor och barn.

Orsaker till bakteriell vaginos

Symtom på bakteriell vaginos

Under en lång tid kan bakteriell vaginos uppstå utan speciella symtom eller visa ett av tecknen. Därför är det bara laboratorieundersökningar av sekret som hjälper till att identifiera sjukdomen.

I akut form kan kvinnor klaga på förekomsten av:


 • utsöndringar: gråvit, skummig med en obehaglig lukt av bortskämd fisk.
 • klåda och sveda under urinering i yttre könsorgan och i slidan.
 • urinationer.
 • smärta under samlag.
 • ökade sekret efter sex och före menstruation.
 • klibbiga, klibbiga, tjocka gulgröna vita i fall av processen.
 • utseendet på irritation och inflammation i huden i perineum, lår, anuszon och skinkor.
Infekterade män klagar över:

 • inflammation i urinröret (med uretrit);
 • inflammation i huden på huvudet och på forhuden av penis (med balanoposthitis);
 • smärta under urinering och ofta urinering.

Diagnos av bakteriell vaginos

Närvaron av gardnerella hos män bestäms genom att undersöka utsöndringen av prostatakörteln..

På laboratoriet bestämmer kvinnor ett annat karakteristiskt symptom på bakteriell vaginos - pH i vaginalinnehållet blir högre - 4,5, det vill säga surhetsgraden i slidan blir mer alkalisk.

Bakteriell vaginos kan dölja andra virus och infektioner och öka risken för sexuellt överförda sjukdomar: klamydia, trikomoniasis, mykoplasmos. Aktivt utvecklande börjar gardnerella förstöra mikrofloraen, användbar för slidan, och skapa förhållanden som är gynnsamma för utveckling av sexuell infektion, farligare för kroppen.

En diagnos fastställs baserad på:


 1. 1) PCR och cytologiska studier.
 2. 2) Ett aminotest där kemikalier interagerar med onormala vaginalutsöndringar, vilket resulterar i en obehaglig fisklukt.
 3. 3) Kulturinokulering för att identifiera patogen genom kulturmedier.
 4. 4) Smetmikroskopi med färgning för att bestämma närvaron eller frånvaron av vaginalepitel - nyckelceller tätt befolkade av anaeroba bakterier: Klebsiella, Fusobacteria, Bacteroid, Gardnerella, vilket är typiskt för dysbios (vaginos).
Bakteriekultur är nödvändig för att bestämma sammansättningen av den vaginala mikrofloran: kvalitativ och kvantitativ. I närvaro av ett positivt resultat av fyra diagnostiska metoder, speciellt smet, bekräftar diagnosen - "bakteriell vaginos" och föreskriver ett behandlingsförlopp.

Behandling av bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos behandlas i två steg..

Under det första steget förstörs en bakterieinfektion (gardnerellos) med antibakteriella och kombinerade läkemedel för allmän och lokal användning.

Under det andra steget återställer de normal vaginal mikroflora med biologiska preparat och aktuella läkemedel: tamponger, bad etc..

Det är viktigt för en kvinna att få lämplig behandling i tid. Med en långvarig sjukdomsförlopp kan inflammatoriska processer i livmodern och hängorna uppstå, vilket leder till endometritis, salpingit (infektiös inflammation i äggledarna - livmoderslangarna), komplikationer under graviditet och förlossning: korioamnionit - inflammation i väggarna i fosterblåsan (fostrets membran) och infektionen i amn vätska, för tidig födelse, intrauterin infektion av barnet och viktminskning.

Förutom lunginflammation, patologisk uterinblödning, postoperativa infektiösa komplikationer, nedsatt reproduktiv och sexuell funktion hos kvinnor, nedsatt prestanda och neuropsykiatriska störningar.

Steg ett - antibakteriell terapi

För att förstöra sjukdomsorsakande medel inom 7-10 dagar utförs behandlingen:


 1. 1) Metronidazol (Trichopolum), Tinidazol, Clindamycin, Miramistin, Polycresulene (Vagotil), Klorhexidin, Metrogil, Betadine, Terzhinan i tabletter oralt.
 2. 2) Ljus, geler, salvor eller krämer med närvaro av ovanstående läkemedel (utom Tinidazol) och injiceras i slidan.
 3. 3) Immunokorrektorer - Viferon eller Kipferon.
 4. 4) Östrogener och antihistaminer.
Vid behandling med metronidazol eller tinidazol är det förbjudet att dricka alkohol för att undvika buksmärta och kräkningar. Metronidazol kan orsaka flera biverkningar:

 • illamående och kräkningar åtföljt av smärta i nedre del av buken;
 • anorexia - läkemedlet används med en stark önskan att gå ner i vikt;
 • förstoppning eller diarré, allergiska reaktioner;
 • torr eller metallisk smak i munnen;
 • glossit, stomatit, pankreatit, candidiasis;
 • irritation och irritabilitet, perifer neuropati;
 • kramper, svaghet, hallucinationer, sömnlöshet;
 • polyuri, cystit, urininkontinens och färgning av den brungröd.
Metronidazol är kontraindicerat hos patienter som är känsliga för läkemedlets komponenter, i närvaro av leukopeni, organiska lesioner i nervsystemet, allvarlig leversvikt, amning och graviditet.

Personer under 18 år får inte läkemedlet ordineras i kombination med Amoxicillin. För gravida kvinnor väljer läkaren en behandlingskurs med godkända läkemedel vid en given graviditetsålder (fosterålder).

Steg två - Microflora-återhämtning

De återställer mikrofloraen genom att kolonisera bakterier som är användbara för slidan, med hjälp av tandläkare och probiotika. Oftast använda Linex, Acylact, Bifiform, Bifidumbacterin.

Behandling enligt systemet (schema) utförs i närvaro av särskilt allvarliga fall.

Förebyggande

Vilken läkare ska jag kontakta för behandling?

Om du, efter att ha läst artikeln, antar att du har symtom som är karakteristiska för denna sjukdom, bör du söka råd från en gynekolog.

Bakteriell vaginos: symtom och behandling

Bakteriell vaginos är ett patologiskt tillstånd orsakat av en kränkning av den normala mikrofloraen i slidan. Även kallad gardnerellos, eftersom de viktigaste (men inte de enda) patogenerna av denna sjukdom är bakterier av arten Gardnerella vaginalis. Minst en tredjedel av kvinnorna i reproduktiv ålder har minst en gång upplevt denna sjukdom. Sjukdomen kan förekomma i alla åldrar, men patienter från trettio år påverkas huvudsakligen av patologi..

Mekanismen för utveckling av bakteriell vaginos

I en frisk kvinnlig kropp skyddas vagina av laktobaciller, vilket skapar en miljö med låg surhet i slidan. Detta förhindrar en ökning av antalet opportunistiska organismer som en kvinna normalt har. Under påverkan av vissa faktorer kan emellertid antalet mjölksyrabakterier minska avsevärt. Detta medför en ökning av antalet patogena mikrober, som blir basen för utvecklingen av vaginos.

Orsaker till utvecklingen av bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos är inte en sexuellt överförbar sjukdom. Gardnerella diagnostiserades hos barn som inte lever sexuellt. Bakteriell vaginos diagnostiseras inte hos män, men efter att ha haft sex med en kvinna som lider av denna sjukdom kan gardnerella hittas hos män i urinröret.

På grund av det faktum att sjukdomen inträffar på grund av den patologiska tillväxten av en grupp villkorligt patogena mikrober, finns det skäl som provocerar denna process. Dessa inkluderar:

 • Långvarig användning eller irrationell användning av antibakteriella läkemedel. Antibiotika påverkar inte bara patogena mikroorganismer utan också laktobaciller. Deras okontrollerade intag hjälper till att minska antalet fördelaktiga bakterier som utför en skyddande funktion. Detta kan orsaka gardnerellos..
 • Bärande syntetiskt tunt underkläder. Sådana kläder skapar en varm och fuktig miljö, vilket är ett utmärkt skick för spridning av patogen mikroflora..
 • Irritation av slemhinnan med hjälp av främmande kroppar: kuddar, tamponger, intrauterina anordningar. Förutom irritation förhindrar de att syre tränger in i kroppen och förstör skadliga anaeroba mikroorganismer.
 • En obalanserad diet och otillräcklig konsumtion av mjölksyraprodukter. Detta kan provocera dysbios, vilket därefter orsakar gardnerellos..
 • Kronisk tarmsjukdom. Sådana tillstånd åtföljs också av dysbios..
 • Bekvämningar i bäcken kan orsaka komplikationer som orsakar bakteriell vaginos.
 • Immunbristförhållanden. De kan orsakas av förkylningar, akuta luftvägsinfektioner, hypotermi, graviditet och kroniska sjukdomar. Minskad immunitet orsakar också användning av cytostatika och svampdödande läkemedel, förekomsten av HIV-infektion och diabetes.
 • Ofta stressande situationer.
 • Bakgrund inflammatoriska processer i livmoderhalsen.
 • Obalans av hormoner i kroppen. Det förekommer under graviditet, tar orala preventivmedel och andra hormonella läkemedel. Under klimakteriet är det en minskning av antalet östrogener som är ansvariga för att undertrycka antalet patogena bakterier.
 • För ofta tvätt av det intima området eller douching. De upprör balansen i normal vaginal mikroflora.
 • Ständig förändring av sexpartner, ignorerar kondomanvändning.

Symtom på bakteriell vaginos

Ofta är det enda klagomålet från kvinnor närvaron av sekret med en dålig illalukt av fisk. Sällan har de en tjock konsistens och en lätt gul färg. Med bakteriell vaginos, klåda i könsorganen, smärta under urinering och sexuell kontakt finns också. Dessa vaginala urladdningar har vit eller gråaktig färg, kan vara rikliga, smala eller helt frånvarande..

Det finns prejudikat när bakteriell vaginos inte har några specifika tecken och är asymptomatisk.

Om bakteriell vaginos inte svarar på lämplig terapi går den in i det kroniska stadiet. Denna form är svårare att behandla och utveckla efter två eller flera år med att ignorera sjukdomen..

För det kroniska stadiet av bakteriell vaginos är följande symtom karakteristiska:

 • förändring i färg och konsistens på urladdningen, som får ett skorpat utseende och en grönaktig nyans;
 • mängden utsläpp från könsorganen överstiger avsevärt normen;
 • vaginit utvecklas (på grund av anslutning av ytterligare infektioner);
 • ofta smärtsam urinering;
 • smärta kvarstår under sex.

Diagnos av bakteriell vaginos

Innan behandlingen påbörjas bör du testas för förekomst av bakteriell vaginos.

Läkaren kan föreslå att en kvinna lider av bakteriell vaginos av en karakteristisk lukt när hon tar en smuts. Lukten blir mer intensiv om en tioprocent kaliumhydroxidlösning läggs till vaginalutsläppet på en glideskiva.

En studie genomförs för närvaro av onormala celler med mikroskopi. Vid diagnostisering av gardnerella är det inte deras närvaro i vaginal urladdning som betyder något, utan deras kvantitativa innehåll. Om en stor mängd gardnerella och frånvaron av laktobaciller finns i smet, bekräftas diagnosen bakteriell vaginos. För ett mer exakt resultat sås vaginalinnehållet i ett speciellt näringsmedium. Bakteriekultur gör det möjligt att identifiera vilka typer av mikroorganismer som finns i vaginalfloraen.

Med hjälp av speciella indikatorremsor bestäms minskningen av vaginal surhet, som är karakteristisk för denna sjukdom.

Behandling av bakteriell vaginos

Efter att ha bekräftat diagnosen föreskriver läkaren lämplig terapi. Metoderna för modern medicin garanterar återhämtning av en kvinna som lider av bakteriell vaginos med hjälp av lämpliga mediciner. Det kan dock inte garanteras att sjukdomen inte kommer att återkomma..

Användningen av läkemedel för behandling av bakteriell vaginos bör inte endast syfta till att eliminera orsaken till sjukdomen utan också att normalisera nivån av laktobaciller. Sjukdomen kan inte botas utan att återställa fördelaktiga mikroorganismer, eftersom utan dem kan den villkorligt patogena floran reproducera sig på obestämd tid. Detta kommer att orsaka ofta återfall av sjukdomen..

Behandlingsschema för bakteriell vaginos

Med bakteriell vaginos förskrivs läkemedel, den aktiva substansen är cefalosporiner, clindamycin och metronidazol. Deras handling är omorganisationen av vaginalslemhinnan.

Läkemedel kan förskrivas både oralt och för vaginal (lokal) användning (kapslar, tabletter, intravaginala suppositorier och krämer). Kombinationsterapi finns också, som kombinerar olika typer av administrering. Under behandlingen av bakteriell vaginos är det nödvändigt att begränsa användningen av alkohol, och du kan bara ha sex med en kondom.

Efter att ha tagit antibakteriella läkemedel är det nödvändigt att använda läkemedel som normaliserar mikroflora i slidan och tarmarna. Beredningar som innehåller laktobaciller och bifidobakterier finns i form av vaginala suppositorier och tabletter. Det rekommenderas också att ta multivitaminkomplex och läkemedel som stimulerar immunsystemet - eftersom sjukdomen kan uppstå exakt på grund av minskad immunitet och hypovitaminos.

Behandling av bakteriell vaginos under graviditet

Bakteriell vaginos finns ofta hos gravida kvinnor, eftersom deras immunförsvar försvagas och de är mottagliga för olika infektioner..

Under graviditeten, särskilt i första trimestern, genomförs inte eliminering av orsakerna till bakteriell vaginos med antibiotika. De uppvisar toxiska effekter på embryot. Aktuella läkemedel bör förskrivas med försiktighet och användas under noggrann övervakning av specialister.

Från andra trimestern, när det gäller medicinsk recept, utförs dock metronidazol- och klindamycinbehandling på korta kurser. Vaginal användning av läkemedel som innehåller klotrimazol och natamycin är tillåtet.

Faran för bakteriell vaginos

Faran för sjukdomen ligger i möjligheten till dess asymptomatiska kurs. Fall av utveckling av endometritis och adnexit på grund av den patologiska effekten av gardnerella på kroppen diagnostiserades. Bäckenorgan kan ha en särskild risk att utveckla en inflammatorisk process. Om en kvinna lider av bakteriell vaginos ökar risken för att få det humana immunbristviruset med oskyddad sexuell kontakt..

Förebyggande av bakteriell vaginos

Förebyggande åtgärder är att eliminera orsakerna till sjukdomens utveckling. Det är viktigt att minimera oavsiktlig sexuell kontakt, använda kondomer och iaktta personlig hygien.

Antibiotika bör endast användas enligt föreskrift av läkaren och strikt följa läkemedelsregimen. Det är viktigt att besöka en gynekolog var sjätte månad för att förhindra utvecklingen av sjukdomar i reproduktionssystemet och deras komplikationer.

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Bakteriell vaginos: orsaker, symtom och behandling

Vaginos är ett tillstånd i vilket en kränkning av mikroflora i slidan inträffar. Medelåldern för patienter med vaginos är 20-45 år. Förekomsten av sjukdomen i denna grupp är 80%. Baserat på dessa uppgifter kan man dra slutsatsen att åtta av tio kvinnor lider av vaginos minst en gång i livet.

Sjukdomen utgör inte ett hot mot en kvinnas liv, utan kan påverka hennes reproduktiva funktion negativt. Ofta, även efter graviditet, inträffar missfall hos patienter med vaginos. Om hon bär barnet, hotar sjukdomen intrauterin infektion i fostret, komplikationer efter förlossningen. Därför måste du veta de viktigaste orsakerna och symtomen till sjukdomen och också kunna hantera den.

Mekanismen för utveckling av vaginos

Människan och den mikrobiella floran finns i en odelbar tandem. Det finns mikrober som i utvecklingsprocessen har anpassat sig för att leva i människokroppen och till och med gynna honom. Denna process kallas biocenos. En sådan flora representeras av en stabil bakteriekomposition. Vissa bakterier befolkar uteslutet dermis, andra lever i munnen och andra i mag-tarmkanalen. Sådana bakterier ger fördelar för människokroppen genom att förstöra skadlig flora, producera vitaminer och stimulera funktionen av hans immunitet.

Laktobaciller lever i slidan. De ser ut som små tjocka pinnar. Bakterier bryter ned glykogen, som ligger i epitelets foder i slidan. Under denna process frisätts mjölksyra. På grund av vad en sur miljö upprätthålls i slidan. Patogena mikroorganismer dör i den, vilket är normen. I vaginal biocenos står laktobaciller för 95-98% av all användbar mikroflora.

Ibland händer det att laktobaciller förstörs. Sedan kommer andra mikrober på deras plats. Den sura miljön i slidan förändras, vilket skapar gynnsamma förhållanden för inträde av patogena mikroorganismer i den. De kan överföras sexuellt och kan reproducera på egen hand. I det senare fallet talar de om ospecifik vaginos. Lactobacillus ersätts av flora, som befolkar perineum, urinrör, perianala veck. Mikrober börjar föröka sig snabbt, men en sådan flora kan inte utföra laktobacillerfunktionerna.

En förändring av den vaginala biocenosen leder till det faktum att i den finns ett misslyckande av inte bara metaboliska utan också immunförfaranden. Produktionen av immunglobulin A. minskar. Det är detta ämne som förhindrar patogenerna från att fästa och tränga djupt in i organets epitelvägg. Epitelet själv försöker hantera bakterier, vilket leder till överdriven desquamation av dess partiklar. Detta förklarar ökningen av vaginal urladdning under vaginos. Anaeroba bakterier kommer i stället för laktobaciller. Så kallade mikroorganismer som kan upprätthålla sin vitala aktivitet i en syrefri miljö. Vissa av dem producerar aminosyror och flyktiga fettsyror. De bryts ned i slidan till flyktiga aminer. Dessa aminer har en obehaglig lukt som liknar lukten av fisk.

Den vaginala miljön från sura blir alkalisk. Metabolismen av fetter, proteiner, mineraler och kolhydrater störs, epitelet producerar en större mängd slem. Detta är det första tecknet på att utveckla vaginos. I detta fall är väggarna i slidan inte inflammerade. Alla förändringar är uteslutande fysiologiska till sin natur..

Orsaker till vaginos

Bakteriell vaginos kan inte kallas en könsinfektion, eftersom det inte finns några smittsamma representanter för flora i slidan. En sådan sjukdom kallas icke-specifik vaginos. Det främsta skälet till dess utveckling är en förändring i vaginalmiljön, som sedan leder till en obalans av mikroflora.

En mängd olika mikrober kan ersätta laktobaciller.

Mikroorganismer som:

Bakterier med kränkt vaginal mikrobiocenos börjar föröka sig snabbt, i 1 ml utsöndring kan antalet uppgå till 10 10. I detta fall måste det finnas lämpliga förutsättningar för utveckling av bakteriell vaginos. Därför finns det två grupper av orsaker som kan bli en drivkraft för sjukdomens utveckling. De är indelade i interna och externa.

Interna faktorer inkluderar:

Hormonell obalans i en kvinnas kropp med överdriven progesteronproduktion.

Atrofi av vaginalslemhinnan.

Yttre faktorer som påverkar sjukdomens utveckling:

Långtidsanvändning av antibiotika.

Behandling med läkemedel som påverkar immuniteten negativt. Detta gäller främst cytostatika och immunsuppressiva medel.

Genomgår strålterapi för cancer.

Förekomsten av ett främmande föremål i slidan, till exempel en vattpinne, pessary, membran för att förhindra oönskad graviditet.

Användning av spermicider.

Douching som görs för ofta.

Fel i intim hygien.

Någon av de listade orsakerna leder till det faktum att mikrobiocenosen i slidan är störd. I framtiden kan detta provocera vaginos..

Under graviditeten utvecklas vaginos främst på grund av hormonell obalans. För att en kvinna ska kunna föda ett barn, ökar hennes kroppsnivåer av progesteron. Detta hormon hjälper till att minska glykogennivåerna i epitelceller. Lactobacilli har inget att äta, de börjar dö, vilket provocerar en förändring i den sura miljön i slidan till alkaliskt. En annan effekt av progesteron är en minskning av immunitet, vilket skapar en gynnsam miljö för utbredning av patogen mikroflora.

Symtom på vaginos

Vaginos är inte en könsinfektion, men dess symtom liknar ofta könssjukdomar. Dessutom inträffar vaginos ofta efter en förändring av sexpartner. Ungefär en dag efter intimitet visar en kvinna de första tecknen på obehag. Detta händer under förutsättning att intimitet inträffade utan användning av kondom.

När orsaken till vaginos är användning av antibakteriella läkemedel, klimakteriet eller en annan faktor, har sexlivet inte någon effekt på dess utveckling.

Symtom på akut vaginos inkluderar följande:

En ökning av utflödesvolymen från könsorganen. De blir gråaktiga i färg, har en enhetlig konsistens. En obehaglig lukt börjar komma från dem. Det är mer urladdning efter intimitet, efter menstruation, efter att ha använt irriterande medel för intim hygien.

Smärta som uppstår under intimitet.

Klåda och sveda i det yttre könsdelområdet. Ibland är detta symptom helt frånvarande.

Vissa patienter klagar över smärta under tömning av urinblåsan..

Smärta kan också uppstå i könsområdet..

Om vaginos förföljer kvinnor i 60 dagar eller mer, och behandling inte ger önskad lättnad, pratar de om den kroniska formen av sjukdomen. I detta fall diagnostiseras en kvinna oftast med hormonell obalans. En komplikation av trög vaginos är atrofi i slemhinnorna i slidan.

Diagnos av vaginos

För att bekräfta diagnosen måste du besöka en gynekolog. Läkaren kommer att slutföra en medicinsk historia för att ta reda på kvinnans främsta klagomål. Nästa diagnosstadium är undersökning på en gynekologisk stol. Under sitt uppförande tar läkaren slemet.

Fakta som låter dig göra en preliminär diagnos av "vaginos":

Patientens ålder. Vaginos utvecklas oftast hos kvinnor 20-45 år gamla.

Nylig byte av sexpartner eller operation.

Nytt antibiotikumintag.

Förekomsten av symtom som är karakteristiska för vaginos.

Under en gynekologisk undersökning utvärderar läkaren de yttre och inre könsorganen. Om sjukdomen utvecklas på grund av utbredningen av opportunistisk flora, ändras inte slidan i färgen, dess väggar förblir enhetliga i ton, det finns inga tecken på inflammation.

Utsläppet fördelas ojämnt på innerväggen i slidan. Om sjukdomen är i den akuta fasen, är färgen på utsläppet gråaktig, en obehaglig lukt kommer från dem.

Kronisk vaginos kännetecknas av utsläpp av gult eller grönt. De är tjocka, viskösa kan bildas till ostmassa klumpar eller koagler. Ibland skummar urladdningen.

Under undersökningen bedömer läkaren surhetsgraden i slidan. Han gör detta med en indikatorlist. Om en kvinna har vaginos överstiger indikatorn märket 6.

För att bekräfta diagnosen utför läkaren ett uttryckt test. En smuts från slidan appliceras på glaset och blandas med en kaustisk kaliumkoncentration på 10%. Samtidigt börjar en skarp fiskig lukt komma från det tillbakadragna slemet. I detta fall anses testet vara positivt..

En annan utstryk från slidan skickas till laboratoriet. Epitelceller finns i den. Dessa är celler i vaginalslemhinnan som innehåller gramvariabla mikrober. Cellerna själva har inte en tydlig kontur, de blir korniga. Nivån på laktobaciller i smetet reduceras avsevärt. I detta fall kommer streptokocker, stavar och annan patogen flora i betydande mängder att hittas i den..

Inokulation med bakteriell utstrykning med misstänkt vaginos utförs sällan, bara när det är nödvändigt att ta reda på exakt vilka representanter för den patogena floran som innehåller vagina..

Om det finns misstankar om könsinfektioner, utför ett PCR-test.

Differentialdiagnos av vaginos utförs med sjukdomar som trichomonas colpitis, icke-specifik kolpit, candidiasis, gonoré.

Effekten av vaginos på befruktningen och graviditeten

Med bakteriell vaginos kan en kvinna bli gravid, eftersom sjukdomen inte orsakar några patologiska förändringar i könsorganen. Manlig sperma har i sig en alkalisk miljö. En gång i vagina med vaginos, händer ingenting med spermierna.

Efter graviditet kan villkorligt patogen mikroflora komma in i livmoderhålet och leda till infektion i fostret. I det här fallet kommer barnet att släppa efter i utvecklingen, kommer inte att få den nödvändiga kroppsvikten.

Ibland orsakar vaginos missfall, ett tidigt utflöde av fostervatten, födelse av ett för tidigt barn.

Riskerna för blodförgiftning under förlossningen ökar också. Speciellt hög risk för kvinnor som har haft kejsarsnitt.

Vaginosbehandling

En gynekolog är involverad i behandlingen av vaginos. Men om en kvinna har sjukdomar i andra organsystem, kan hon hänvisas till samråd med en endokrinolog eller gastroenterolog. Behandlingen utförs hemma, patienten placeras inte på sjukhuset.

Terapi syftar till att förstöra den patogena floran i slidan och att återställa normal mikroflora i den, det vill säga laktobaciller. Det är viktigt inte bara att eliminera symtomen på vaginit, utan också att bli av med orsaken som provocerade dess utveckling. Som praxis visar leder en enstegsbehandling till att sjukdomen i 35-50% av fallen återkommer. För att undvika detta måste du följa tidpunkten för terapin, som bör fasas.

Först förskrivs antibiotika till patienten. De tillåter dig att förstöra den patogena floran som befolkade slidan. För detta ändamål kan läkemedel som: metronidazol, clindamycin, tinidazol användas. Alla dessa läkemedel är skadliga för anaerober..

I det andra steget är det nödvändigt att återställa den intima mikrofloran för att återställa lokal immunitet och skydda mot upprepad förvärring. Utan det andra steget kan effekten av antimikrobiell terapi vara mycket lägre. Speciella vaginala probiotika används för att återställa intim mikroflora. Den mest moderna och effektiva för idag är den franska probiotiska Lactozhinal. Det kan snabbt återställa den intima mikrofloraen, pH i vaginalmiljön och stimulera lokal immunitet på detta sätt. Lactozhinal innehåller förstärkta laktobaciller, som bildar osynliga skyddsfilmer som förhindrar infästning av patogen flora och stimulerar tillväxten av deras egna fördelaktiga laktobaciller, som skyddar vaginalmiljön från infektioner. Tvåstegsmetoden för behandling med Lactozhinal har länge varit guldstandarden vid behandling av vaginala sjukdomar som bakteriell vaginos och trast..

Läkare indikerar att med en okomplicerad sjukdomsförlopp är det bättre att föredra lokal antibiotikabehandling. Detta undviker de många biverkningar som sådana läkemedel har på kroppen som helhet. Lokal terapi av infektiös vulvovaginit involverar användning av läkemedel i form av vaginala tabletter, suppositorier eller kapslar, såsom Macmiror Complex (vaginal kapslar / kräm), som är avsett för aktuell behandling av vulvovaginitis. Den aktiva substansen nifuratel som ingår i dess sammansättning har antibakteriell, svampdödande och antiprotozoal aktivitet, och nystatin tillsätts för att förbättra svampdödande aktivitet. I kliniska studier har Macmirror Complex visat sig vara mycket effektiv mot svampar, bakterier, Trichomonas och deras föreningar med andra patogener. Macmirror Complex skapar gynnsamma förhållanden för att upprätthålla en hälsosam vaginal biocenos, eftersom det inte slingrar laktobaciller.

Terapi väljs individuellt av läkaren:

Metronidazol. Läkemedlet används i form av en gel med en koncentration av 0,75%. Det injiceras i slidan en gång var 24 timmar. Behandlingsförloppet bör inte vara längre än 5 dagar.

Clindamycin gel med en koncentration av den huvudsakliga aktiva ingrediensen på 2%. Läkemedlet injiceras i slidan 1 gång på 24 timmar. Terapiförloppet är en vecka.

Tinidazol tabletter 2 g. De tas 1 gång på 24 timmar. Behandlingsförloppet är 3 dagar.

Clindamycin i suppositorier 100 mg. De introduceras i slidan 1 gång på 24 timmar. Behandlingsförloppet bör pågå i tre dagar.

Tabletter Metronidazol 2 g. Läkemedlet tas oralt en gång..

Om vaginos utvecklas hos en gravid kvinna, förskrivs antibiotika till henne tidigast två trimestrar. De används i tablettform. Behandlingen ska pågå i sju dagar, men inte längre.

Under terapin är det viktigt att utesluta all alkohol. Detta gäller även för små doser av alkohol. Läkemedel som används för att behandla vaginos reagerar med etanol och orsakar allvarlig förgiftning av kroppen. Hennes symtom liknar symtomen på en baksmälla. Kvinnan intensifierar svaghet, skakningar av armar och ben observeras, blodtrycket stiger, intensiv huvudvärk uppstår. Patienten är sjuk och kräks.

Sammansättningen av clindamycin innehåller fett, vilket kan skada kondomens integritet. För in något sätt i slidan innan du lägger dig. Detta gör att läkemedlet kan stanna kvar i kvinnans kropp under lång tid och inte läcka ut.

Om en kvinna har en individuell intolerans mot antibakteriella medel, förskrivs hon antiseptika för första steget.

Det kan vara sådana medel som:

Hexicon. Det kommer att vara nödvändigt att införa ett suppositorium var 12: e timme. Behandlingsförloppet är 10 dagar..

Miramistin. Denna lösning bevattnar slidan 1 gång per dag. Behandlingsförloppet varar i en vecka.

Det andra steget i behandlingen av vaginos är användningen av läkemedel som innehåller laktobaciller. De låter dig normalisera mikrofloraen i slidan. De börjar användas 2-3 dagar efter avslutad antibiotikabehandling.

För detta ändamål, läkemedel som:

Ljus Atzilakt. De sätts in i slidan 1 bit 2 gånger om dagen. Terapiförloppet varar 5-10 dagar.

Läkemedlet Bifilis. Det tas oralt i 5 doser två gånger om dagen. Behandlingsförloppet varar 5-10 dagar.

Suppositorier som innehåller en svampdödande komponent är inte förskrivna för kvinnor. De kan endast användas om sjukdomen åtföljs av patogen tillväxt av svampar i släktet Candida. I detta fall används läkemedlet Clotrimazol. Det sätts in i slidan en gång var 24 timmar. Behandlingen ska pågå i sex dagar.

Experter rekommenderar starkt inte självmedicinering. Om du väljer fel dos kan detta leda till resistens av patogen mikroflora. Det kommer att vara svårare att hantera en sådan sjukdom, liksom med en kronisk form av sjukdomen. Därför, med de första symtomen på vaginos, måste du gå till en tid hos en gynekolog.

Video: gynekolog Balatskaya Julia Fakhradinova om bakteriell vaginos:

Vaginosförebyggande

Sjukdomen överförs inte sexuellt, men en förändring av sexuell partner kan leda till utveckling av vaginos. Detsamma gäller för oskyddad intimitet. Därför måste du använda kondomer för att förhindra utvecklingen av sjukdomen.

Om oskyddat samlag uppstår, är det nödvändigt att skölja vagina med Miramistin.

Det är viktigt att behandla kroniska sjukdomar i tid. Om användning av antibiotika krävs, tas de enligt det schema som anges av läkaren.

Eventuella hormonförändringar måste korrigeras under övervakning av en specialist..

Det finns kontraindikationer. Rådfråga din läkare före användning.

Artikelförfattare: Valentina Vladimirovna Lapikova | Gynekolog, reproduktolog

Utbildning: Diplomet "Obstetrics and Gynecology" erhölls vid det ryska statliga medicinska universitetet vid Federal Agency for Health and Social Development (2010). 2013 genomförde forskarskolan vid NIMU im. N. Pirogova.

Bakteriell vaginos: orsaker till sjukdomen, effekter på graviditet, behandling

Bakteriell vaginos är en icke-inflammatorisk sjukdom i slidan i samband med en förändring av dess mikroflora. Ett liknande tillstånd är extremt utbrett bland kvinnor i fertil ålder (20-45 år), dess förekomst i denna grupp når 80%. Det vill säga, av tio kvinnor lider 8 av bakteriell vaginos minst en gång i livet. Sjukdomen utgör inte någon fara för patienten själv utan kan påverka hennes reproduktiva funktion negativt. Bacquinosis orsakar ofta missfall, intrauterin infektion i fostret, komplikationer efter förlossning, abort och invasiva ingrepp på könsorganen. Hur sjukdomen överförs och hur man kan bli av med den, läs vidare.

Hur utvecklas bakteriell vaginos??

Mänsklig existens är oskiljbar från aktiviteten hos olika mikroorganismer. De som under utvecklingen har anpassat sig till produktivt samarbete med människor kallas normal mikroflora / biocenos. Dess sammansättning är permanent: vissa mikroorganismer finns endast på huden, andra i munhålan, i tarmen. I deras livsmiljö utför de de viktigaste funktionerna: skydda värdorganismen från patogena bakterier, producerar vitaminer, stimulerar immunsvaret.

Normalt befolkas vagina av laktobaciller - korta tjocka pinnar. De bryter ned glykogen, som är rik på vaginala epitelceller med bildning av mjölksyra. Således upprätthålls en sur miljö konstant i en nedre könsorgan för en kvinna, vilket förhindrar fixering och tillväxt av patogen mikroflora. För att upprätthålla normala förhållanden och skyddande funktion i slidan är ett stort antal laktobaciller nödvändigt, så deras andel i dess biocenos är 95-98%.

Av olika skäl som listas nedan förflyttas mjölksyrabaciller och ersätts av andra mikroorganismer. Denna situation underlättar koloniseringen av vagina genom patogena mikroorganismer - patogener av sexuellt överförda infektioner, men i de flesta fall är det en förändring till icke-specifik mikroflora. Det inkluderar bakterier som lever på huden i perineum, perianala veck, i nedre urinröret. De upptar fritt en ny livsmiljö, multiplicerar intensivt, men de kan inte utföra funktionerna i normal mikroflora. Deras enzymsystem skiljer sig från det för laktobaciller och bryter inte ned glykogen med bildning av mjölksyra.

Ospecifik mikroflora orsakar ett antal störningar i metabolism- och immunförfarandena i slidan som helhet. Produktionen av skyddande immunglobulin A, som förhindrar bindning av patogena medel till det vaginala epitelet, reduceras. Epitelceller adsorberar delvis villkorliga patogena bakterier på deras yta och deskvameras intensivt, vilket är förknippat med uppkomsten av sekretioner under bakteriell vaginos. Laktobaciller ersätts huvudsakligen av anaerober - bakterier som fungerar utan syre. Vissa av deras metabolismprodukter - flyktiga fettsyror och aminosyror - bryts ned i slidan till flyktiga aminer, som har en karakteristisk fiskig lukt.

De beskrivna förändringarna leder till en förändring av pH i vagina från sur till alkalisk. Detta medför progressiva förändringar i protein, kolhydrat, mineral och lipidmetabolism hos epitelceller. Deras produktion och slemproduktion intensifieras, vilket kliniskt manifesteras som rikligt urladdning - det viktigaste tecknet på bakteriell vaginos. Det bör noteras att det inte finns någon inflammatorisk reaktion i väggarna i slidan och att alla förändringar endast är funktionella.

Vad som orsakar sjukdomen?

Bakteriell vaginos gäller inte sexuella infektioner och har inte en enda patogen, varför det också kallas icke-specifik vaginos. Orsaken är en förändring i vaginalmiljön, vilket medför störningar i mikrobiocenos. Mikrofloran som ersätter laktobaciller kan vara mycket annorlunda och oftast representeras av föreningar av opportunistiska bakterier. Bland dem är:

Deras tillväxt är som regel överdriven och antalet bakterier i vaginal utsöndring når 10 10 per 1 ml. Emellertid uppstår bekväma förhållanden för deras reproduktion först efter påverkan av vissa faktorer i den yttre eller inre miljön i kroppen.

De huvudsakliga orsakerna till bakteriell vaginos är uppdelade i två stora grupper:

Internt (endogent):

 1. hormonell obalans med övervägande av progesteron;
 2. atrofi av vaginalslemhinnan;
 3. tarmdysbios;
 4. immunstörningar i kroppen.

Extern (exogen):

 1. långvarig antibiotikabehandling;
 2. läkemedelsimmunsuppression - tar cytostatika, glukokortikoider;
 3. strålterapi av tumörer;
 4. främmande föremål i slidan (hygieniska tamponger, pessary, preventivmembran, ring);
 5. användning av spermicider, ofta douching;
 6. personlig hygien.

Alla dessa faktorer stör på ett eller annat sätt den vaginala slemhinnans normala funktion eller orsakar döden av ett stort antal laktobaciller. Således frigörs en nisch för opportunistisk mikroflora och den upptar omedelbart den.

Bland de främsta orsakerna till bakteriell vaginos under graviditeten är en förändring i en kvinnas hormonstatus: höga doser av progesteron, vilket minskar glykogeninnehållet i epitelceller, krävs för normal dräktighet. Avsaknaden av ett näringssubstrat för laktobaciller leder till alkalisering av vaginalmiljön och multiplikation av icke-specifik mikroflora. Dessutom minskar progesteron aktiviteten för immunförsvar, vilket underlättar tillväxten av bakteriekolonier..

Hur manifesteras bacvinos?

Trots att sjukdomen inte är tillämplig på sexuella infektioner, förknippas ofta dess förekomst med samlag, särskilt när man byter partner. Tecken på bakteriell vaginos hos kvinnor utvecklas i genomsnitt en dag efter samlag, om det inträffade utan kondom. Om orsaken till sjukdomen var användning av antibiotika och andra läkemedel, en förändring av den hormonella bakgrunden (klimakteriet), då symptomen på bakteriell vaginos utvecklas oavsett sexuell aktivitet.

Akut vaginos manifesterar sig:

 • utsöndringar från könsorganen: de har en gråvit färg, en enhetlig konsistens, en obehaglig "fisklukt". Deras antal kan vara annorlunda, som regel blir de mer rikliga efter menstruation, samlag, användning av irriterande tvättmedel;
 • ömhet under samlag;
 • obehag, klåda och sveda i könsorganen. Dessa tecken är som regel svaga eller frånvarande;
 • sällan har en kvinna ömhet, smärta vid urinering, magont i det suprapubiska området.

Kronisk bakteriell vaginos är en kontinuerlig sjukdomsförlopp i mer än två månader, trots den pågående behandlingen. Som regel kombineras det med hormonell obalans och atrofi i vaginalslemhinnan.

Diagnostik

Diagnosen ställs av gynekologen efter att ha samlat in patientens anamnes, undersökt hennes klagomål, undersökt på en gynekologisk stol och fått laboratoriedata. Till förmån för bakteriell vaginos säger de:

 • ålder - sexuellt aktiva kvinnor i reproduktiv ålder drabbas oftast;
 • förhållandet med en partnerbyte, behandling av andra sjukdomar, kirurgisk ingripande;
 • måttliga eller milda kliniska tecken på sjukdomen.

Vid undersökning utvärderar läkaren tillståndet i vagina, livmoderhalsen, yttre könsorgan. Vid icke-specifika förändringar är slemhinnan rosa, inte inflammerad, ojämnt täckt med sekret. Vid akut bacaginos är de vitgrå, med en obehaglig lukt. Om sjukdomen har gått in i ett kroniskt stadium och varar i flera år, ändrar urladdningen sin färg till gulaktiggrön, blir tätare, viskös, liknar keso eller har ett skummigt utseende. Under undersökningen mäter gynekologen pH i slidan med en indikatorremsa: med bakteriell vaginos är dess värde över 6.

Det finns ett enkelt men informativt test för snabb diagnos av bacvinos. Läkaren lägger en liten mängd urladdning på en glasrutschbana och blandar den med en 10% kaliumhydroxidlösning. Med en positiv reaktion intensifieras den obehagliga lukten och liknar ruttna fiskar.

Laboratoriediagnostik av bakteriell vaginos består i mikroskopi av färgade vaginala utstryk. De upptäcker nyckelceller - epitelceller i slemhinnan med mikrobiella kroppar vidhäftade till deras yta. Cellen får ett granulärt utseende, dess gränser blir luddiga, prickade. Med mikroskopi upprättas också en kraftig minskning av antalet laktobaciller, upp till fullständigt försvinnande från befolkningen. Istället hittas ospecifik mikroflora: enstaka kockor, streptokocker, små pinnar.

Bakteriologisk utsäde av utsöndringar utförs i sällsynta fall när det är nödvändigt att exakt bestämma sammansättningen av den förändrade mikrofloraen. PCR-metod söker efter de vanligaste orsakssubstanserna för könsinfektioner (mycoplasma, herpesvirus, trichomonas), eftersom de ofta binder till opportunistisk mikroflora.

Hur sjukdomen påverkar befruktningen och graviditeten?

Eftersom bakteriell vaginos är en patologi för kvinnor i fertil ålder är många av dem bekymrade över frågan: är det möjligt att bli gravid med en liknande diagnos? Förändring av mikroflora i slidan innebär inte inflammatoriska förändringar i könsorganen, därför är det inte ett problem att bli gravid. Sperm har normalt en alkalisk miljö och när den kommer in i slidan, med ett förändrat pH uppåt, är spermierceller i förhållanden som är bekväma för dem.

Vad är faran för bakteriell vaginos i detta fall? Ospecifik mikroflora penetrerar ofta den gravida livmodern och påverkar det utvecklande barnet. Detta tillstånd kallas intrauterin infektion av fostret och medför konsekvenser i form av brist på kroppsvikt, dess utvecklingsfördröjning. I vissa fall leder infektionen till spontan missfall, för tidig utflöde av fostervatten och födelse av ett för tidigt barn. Med bagnagnos ökar risken för sepsis och purulenta komplikationer hos kvinnor i arbetet, särskilt efter kejsarsnitt.

Behandling

Behandling av bakteriell vaginos utförs av en gynekolog, vid behov observeras patienten dessutom av en endokrinolog och en gastroenterolog. Sjukhusinläggning med denna sjukdom krävs inte, eftersom det inte strider mot kvinnans välbefinnande, inte hotar hennes liv och inte är smittsamt för andra. Terapi syftar till att sanera vagina från opportunistisk mikroflora, kolonisera den med laktobaciller och korrigera de provocerande faktorerna i sjukdomen. Akut bakteriell vaginos återkommer hos 35-50% av kvinnorna under de första sex månaderna efter en enstegsbehandling, så det måste utföras stegvis, iakttagande av tidpunkten för varje steg.

Ursprungligen ordineras antibiotika till en kvinna: de har en skadlig effekt på ospecifika bakterier och rengör vaginalslemhinnan från dem. De valda läkemedlen är Metronidazol, Tinidazol, Clindamycin, eftersom de är aktiva mot anaerober. Lokala antibiotika är att föredra för att undvika systemiska biverkningar, men i vissa fall tvingas gynekologen ta till tablettformer. Behandlingsregimen väljs individuellt:

 • Metronidazol i form av en 0,75% gel administreras en gång dagligen i slidan i 5 dagar;
 • en kräm med 2% innehåll av clindamycin injiceras i slidan 1 gång per dag under 7 dagar;
 • Tinidazol 2.0 i form av tabletter tas oralt 1 gång om dagen i 3 dagar;
 • suppositorier med clindamycin 100 mg injiceras i slidan 1 gång per dag under 3 dagar;
 • Metronidazol 2.0 tabletter tas oralt en gång.

Hos gravida kvinnor som lider av bakteriell vaginos är användning av antibiotika möjlig från och med andra trimestern. De förskrivs i form av tabletter, behandlingsförloppet varar inte mer än sju dagar.

Under antibiotikabehandlingens varaktighet och dagen efter det är det nödvändigt att utesluta användningen av alkohol även i minimala doser. Läkemedlen förstör metabolismen av etylalkohol i kroppen, på grund av vilken det finns en ansamling av toxiska metaboliter och allvarlig förgiftning utvecklas. I sin natur liknar det en svår baksmälla: en kvinna upplever allvarlig svaghet, skakande lemmar, högt blodtryck, en stark bankande huvudvärk, svårt illamående och kräkningar utvecklas.

Clindamycin-grädde innehåller fett, så det kan skada kondom eller ett latex-födelsekontrollmembran. Alla lokala former av läkemedel administreras omedelbart före sänggåendet för att förhindra att de tappas längs väggarna i slidan.

Om antibiotika är intoleranta eller det finns kontraindikationer för deras användning utförs det första behandlingssteget av lokala antiseptika:

 • Hexicon 1 suppositorium administreras 2 gånger om dagen under 7-10 dagar;
 • Miramistin i form av en lösning bevattnar slidan 1 gång per dag i 7 dagar.

Läkemedlen som används i det andra behandlingssteget innehåller laktobaciller och skapar gynnsamma förhållanden för återställande av vaginal mikroflora. De används 2-3 dagar efter avslutad antibiotikabehandling:

 • Acylact 1 suppositorium 2 gånger om dagen injiceras i slidan i 5-10 dagar;
 • Bifilis i 5 doser tas oralt 2 gånger om dagen i 5-10 dagar.

Laktobaciller, som utgör upp till 98% av biocenosen i den intima zonen, kan normalt bara existera under vissa förhållanden, till exempel vid pH från 3,8 till 4,5. För att upprätthålla denna pH-nivå är det nödvändigt att använda produkter med mjölksyra.

Bland fonderna för denna grupp finns Biofam. Den innehåller mjölksyra, som upprätthåller de nödvändiga förutsättningarna för förekomsten av laktobaciller och glykogen för deras framgångsrika näring och reproduktion. En viktig komponent i Biofam är också timjanolja, som på grund av innehållet av tymol och carvacrol i dess sammansättning har en uttalad antiseptisk effekt på 120 stammar av mikroorganismer, inklusive Candida. Timjanolja tillåter inte patogen mikroflora att fästa vid ytan av vaginalepitel och skapa biofilmer, vilket minskar sannolikheten för återfall av bakteriell vaginos.

Svampdämpande suppositorier föreskrivs vanligtvis inte. Behovet av dem uppstår om candidiasis, en svampinfektion, förenar sig med en villkorligt patogen mikroflora. I detta fall förskrivs Clotrimazol suppositorier en gång dagligen intravaginalt i 6 dagar.

Självbehandling hemma rekommenderas inte, eftersom en felaktig dos eller kursens längd leder till utveckling av resistens hos bakterier. I framtiden kommer det att vara extremt svårt att bota en sådan infektion och det finns en hög risk för dess kroniska förlopp. Hur man behandlar bakteriell vaginos bestäms bäst av en specialist - en gynekolog.

Hur man kan förhindra?

Trots det negativa svaret på frågan "överförs bacagnos sexuellt" kan påverkan av en förändring av sexpartner och oskyddat sex på utvecklingen av sjukdomen tydligt spåras. Därför är det främsta förebyggandet användningen av barriärprevention - en kondom, som kan kompletteras med lokala antiseptika. Duschning med Miramistin ska göras senast 2 timmar efter samlag. Dessutom kan en snabb behandling av kroniska sjukdomar, med antibiotika som strikt föreskrivs av en läkare och korrigering av hormonella störningar tillskrivas förebyggande åtgärder..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menopaus hos kvinnor: början, symptom och behandling

Menopaus ensam är inte en sjukdom. Detta är den naturliga perioden för utrotning av en kvinnas reproduktions-sexuella krafter, förknippad med en genetiskt bestämd och åldersrelaterad hormonell förändring i kroppen....

Smärtsamma perioder: orsaker, behandling. Typer av algomenorré

I en kvinnas kropp inträffar månatliga processer associerade med reproduktionsorganens funktion. Om allt är i ordning med hälsan, är menstruation ett vanligt fysiologiskt fenomen, som, även om det är oundvikligt, inte orsakar mycket besvär....

Progesteroninjektioner för menstruation: indikationer för användning, recension av läkemedel

Ett viktigt villkor för en fullständig menstruationsfunktion är en tillräcklig mängd progesteron. Dess brist stör äggstockarna och utvecklingen av endometrium, och provocerar också infertilitet....