Bakteriell vaginit

Intim

Bakteriell vaginit - orsaker, symtom och behandlingsschema

Bakteriell vaginit kännetecknas av en kraftig ökning av antalet opportunistiska mikroorganismer. Och laktobaciller i detta fall blir mycket mindre. Ibland observeras deras fullständiga frånvaro. Det är viktigt att med denna typ av sjukdom inte upptäcks Candida-svamp, trichomonas, gonococcus och andra patogena patogener alls..

Sjukdomen kan upptäckas genom gynekologisk undersökning och genom att ta utstryk för analys. När man tittar på det från patienten upptäcks hyperemi med fläckblödningar längs vaginalslemhinnan, inklusive specifik vit urladdning Som regel klagar en kvinna över känslor av klåda och sveda i det yttre könsdelområdet, liksom obehag under sexuellt samlag.

Vad det är?

Vaginit är en inflammation i slidan eller snarare vaginalslemhinnan. Orsakerna kan vara olika: strepto- och stafylokocker, Escherichia, Trichomonas, svampar (candida), allergier, östrogenbrist, kemisk irritation.

Skäl för utveckling

Baserat på namnet på patologin är det tydligt att det orsakas av bakterier: stafylokocker, klamydia, blekt treponem, hemofil, tuberkulos och Escherichia coli, mycoplasma, streptokocker och andra bakterier.

Infektionen kommer in i slidan och livmoderhalskanalen som ett resultat av:

 • dålig intim hygien;
 • sex med en infekterad partner;
 • spruta med icke-sterila lösningar eller en spruta med en spets som inte har passerat kokande.

I det här fallet kan mikrober initialt orsaka inflammation i vaginalslemhinnan (primär vaginit) och kan tränga in från den inflammerade livmodern (sekundär fallande process) eller de yttre könsorganen (sekundär stigande vaginit eller kolpit).

Typiskt förhindras penetrering av bakterier i vagina genom ättiksyra och mjölksyra som produceras av dess normala mikroflora. Men om en eller flera predisponerande händelser inträffar blir vaginit möjligt:

 • endokrina sjukdomar;
 • patologi hos reproduktionsorganen;
 • mekanisk skada på slidan: under sex, abort, förlossning;
 • allmänna infektionssjukdomar som kräver antibiotika;
 • allergiska reaktioner;
 • dålig blodtillförsel till reproduktionsorganen;
 • minskad immunitet orsakad av diabetes mellitus, med hormonella och cytostatiska läkemedel.

symtom

I frånvaro av någon skada i organet producerar den den så kallade leukocéen, som är luktfri, oklar eller transparent sekretion. De irriterar inte väggarna i slidan själv eller de yttre könsorganen. Deras antal och densitet beror på fasen av menstruationscykeln och kvinnans hälsotillstånd.

Symtom på vaginit är som följer (se bild):

 1. Volymen och färgen på markeringen ändras.
 2. Det finns en obehaglig lukt.
 3. En kvinna klagar över klåda och sveda i slidan.
 4. Smärta kan förekomma under urinering.
 5. Smärta uppstår under samlag.

Intensiteten hos dessa tecken beror på den allmänna immuniteten hos den sjuka kvinnans kropp och de faktorer som orsakade nederlag och utveckling av vaginit. Om åtminstone ett av ovanstående symtom visas, bör en kvinna besöka en gynekolog, en försening av undersökningen kan leda till övergången av sjukdomen till en kronisk form.

Bakteriell vaginit under graviditeten

Under graviditeten kan ytterligare orsaker till bakteriell vaginit uppstå. De är associerade med hormonella processer, när påverkan av hormonerna i corpus luteum förändrar det kvantitativa förhållandet mellan mikroorganismer i slidan, vilket skapar förutsättningarna för förekomst av bakteriell vaginit.

 1. Gravida patienter klagar över riklig gråvit flytande urladdning. Den mest ogynnsamma situationen är när processen är asymptomatisk. Cirka 35-50% av patienterna har en asymptomatisk form av förloppet av bakteriell vaginit, men med en djupgående undersökning avslöjar de alla tecken på sjukdomen.
 2. Bakteriell vaginit under graviditeten kan inte tillskrivas säkra sjukdomar. Gravida kvinnor som diagnostiseras med bakteriell vaginit har en ökad risk för komplikationer under förlossningen. Okontrollerad utbredning av villkorligt patogen flora kan provocera uppkomsten av en stigande infektiös process, intrauterin infektion i fostret, inflammation i korionens membran och för tidig födsel. En individuell plan upprättas för sådana patienter, inklusive förebyggande åtgärder och utnämning av adekvat behandling..

Registrerade av närvaron av graviditet genomgår kvinnor en obligatorisk undersökning av förekomsten av en patologisk process i slidan tre gånger - när de registrerar sig på en mammaklinik för graviditet, i perioder på 27-30 och 36-40 veckor av graviditeten.

Diagnostik

För att utföra en noggrann diagnos och föreskriva effektiv behandling för misstänkt bakteriell vaginit föreskrivs följande studier för en kvinna:

 • bestämning av vagans pH-nivå;
 • tappar för att identifiera patogener;
 • vid behov utförs även PCR-diagnostik.

För att testresultaten ska vara så exakta som möjligt måste du förbereda dem på rätt sätt.

 • för det första rekommenderas att avstå från att ta mediciner.
 • för det andra, tvivla inte innan du går till läkaren, för då kan studien vara oöverträffad. Så innan du utför diagnostiska procedurer behöver du bara tvätta dig själv med vatten utan att använda några medel för intim hygien.

Hur man behandlar?

Den för närvarande rekommenderade grundläggande behandlingsregimen för bakteriell vaginit inkluderar läkemedel av imidazol-typ, främst metronidazol, eller antibiotika:

 1. Metronidazol, producerad i form av en gel på 1000 mg eller i suppositorier på 500 mg för intravaginal administration. Gelén administreras en gång om dagen på natten, ljus - på morgonen och på natten. Behandlingsförloppet är 7-10 dagar.
 2. Dalacin, vars aktiva substans är klindamycinsulfat. Finns i form av suppositorier som innehåller 100 mg av den aktiva ingrediensen och en kräm med en applicator - 5 gram grädde (en applikator) innehåller 100 mg av den aktiva substansen. Ett ljus eller en applikator administreras över natten i 3 dagar.
 3. Polygynax, som är ett kombinerat antibiotikum (neomycin med polymyxin och nystatin) i kapslar. Introduceras djupt i slidan på natten dagligen i 12 dagar.

Tyvärr är läkemedel mot bakteriell vaginit relaterad till imidazolserien oönskade för användning hos gravida kvinnor och ammande, liksom för långvarig behandling eller förebyggande, eftersom de snabbt leder till resistens (resistens) hos mikroorganismer (hos 20%) och har ett antal biverkningar, inklusive mutagena och cancerframkallande.

Svårigheten att behandla gravida kvinnor beror på att de nödvändiga antimikrobiella läkemedlen är osäkra, särskilt i första trimestern av graviditeten. På grund av den ofta förändrade hormonella bakgrunden noteras dessutom deras låga effektivitet och frekventa förvärringar av bakteriell vaginit.

Näringsrekommendationer

En kvinna kan sakna vissa vitaminer och mineraler. För att kompensera för sin brist är det värt att konsumera så mycket som möjligt:

 • vitamin B (nötter, baljväxter, lever, spenat, vitlök, svamp);
 • vitamin C (havtorn, vinbär, apelsiner, citroner, etc.);
 • vitamin A och E (sötpotatis, broccoli, tång, torkad frukt, etc.);
 • magnesium (skaldjur, nötter);
 • zink (bovete och havregryn, bönor, ärtor, fjäderfä, lamm, etc.);
 • kalcium (ost, grädde, korn etc.).

Under behandling av bakteriell vaginit såväl som för att förebygga det rekommenderas det att begränsa användningen av söt och alkohol, vilket kan förvärra terapin.

Överförs bakteriell vaginos sexuellt??

Gardnerella finns hos kvinnor och män, de överförs sexuellt, men deras överföring betyder inte alltid att en kvinna kommer att ha kolpit, hon kan helt enkelt vara en smittbärare. För män är orsakssubstanser för bakteriell vaginit inte farliga.

Manliga bärare av gardnerella kräver inte behandling, liksom sexuella partner till kvinnor med bakteriell vaginos. Men under förutsättning att det inte finns några tecken på inflammation.

Lyamusik

Blogg om graviditet och föräldraskap

Vaginit: former av sjukdomen, symtom och behandling

Vaginit är någon inflammatorisk sjukdom i slidan. Nästan varje kvinna i reproduktiv ålder lider minst en gång av denna typ av sjukdom. Baserat på detta är kolpit en av de vanligaste orsakerna till att kontakta en gynekolog.

Varför utvecklas vaginit??

Orsakerna till kolpit är nära besläktade med tillståndet i mikrofloraen i kvinnans vagina. Hos en frisk kvinna i fertil ålder är mikrofloran fylld med laktobaciller och inte ett stort antal opportunistiska mikroorganismer. I sin tur kan patogena bakterier inte orsaka betydande skador på slidan på grund av dess lilla antal. Laktobaciller i en kvinnas kropp skyddar könsorganen från infektioner. Det är därför deras antal alltid bör överstiga andra typer av bakterier i kroppen.

Med en ogynnsam situation i slidan minskar antalet laktobaciller. Som ett resultat stiger pH och tillåter patogener att multiplicera. Följaktligen blir mindre laktobaciller, desto mer utrymme för patogena mikrober mot vilka en inflammatorisk process bildas.

Vilka former av kolpit finns?

Orsakerna till vaginit kan vara olika och detta beror inte alltid på patogena mikroorganismer. Eventuella faktorer som kan skada väggarna i slidan leder till vaginit. En av de vanligaste orsakerna är till exempel grovt kön eller användning av hygienprodukter av dålig kvalitet.

Fördela:

 • bakteriell vaginos;
 • ospecifik vaginit;
 • vaginal candidiasis;
 • vaginal inflammation med trikomoniasis.

Bakteriell vaginit

Bakteriell vaginit (vaginos) är ett syndrom som uppstår när normal mikroflora i slidan (laktobaciller) ersätts av opportunistiska mikroorganismer. Enligt publicerade data upptäcks sjukdomen hos 30% av medelålders patienter.

Först trodde man att sjukdomen orsakar gardnerella (därav namnet på sjukdomen tidigare - gardnerellos), men det konstaterades därefter att denna patologi utvecklas exakt på grund av mikrobiell obalans. Lactobacilli blir färre, och gardnerella, mycoplasmas, peptostreptococci, fusobacteria, etc. multiplicerar aktivt.

Orsaken till patologin kan vara långvarig användning av antibiotika, preventivmedel, hormonell obalans, minskad immunitet, promiskösa sexuella relationer.

Kliniskt manifesterat av uppkomsten av riklig grå urladdning från slidan med en obehaglig lukt av fisk, tand och brännande känsla är lokalt.
Diagnosen ställs på grundval av klagomål och med en mikroskopisk undersökning av vaginala utstryk: karakteristiska "nyckel" -celler, alkalisk miljö, försvinnande eller ett litet antal Doderlein-celler (laktobaciller).

Behandling av bakteriell vaginit

Vid behandling används antibiotika (ornidazol, metrogil, clindamycin) i tabletter eller vaginala suppositorier under en vecka. Därefter återställs normal vaginal mikroflora med hjälp av eubiotika (bifidumbacterin, vagilac, acylact, lactobacterin).

Vitaminterapi visas för att förstärka kroppen..

Ospecifik vaginit

Icke-specifik vaginit - inflammation orsakad av mikroorganismer (streptokocker, Escherichia coli, anaeroba organismer, stafylokocker), samt uppstår under påverkan av olika mekaniska, termiska, kemiska miljöfaktorer..

Patienter är oroliga för klåda och sveda i slidan, purulent utflöde, smärta under samlag. Diagnosen ställs under en gynekologisk undersökning - inflammation i väggarna i slidan kan uttryckas i varierande grad, upp till bildandet av magesår i allvarliga fall. Sjukdomen kan bli kronisk..

Behandling av ospecifik vaginit

Vid behandling av ospecifik vaginit används samma antibakteriella läkemedel tillsammans med douching 1-2 gånger dagligen med antiseptiska lösningar (dioxid, betadin, miramistin, klorhexidin). Därefter indikeras användningen av eubiotika som återställer den normala mikrofloraen i slidan.

Jästvaginit

Vaginal candidiasis är den vanligaste inflammatoriska sjukdomen i slidan. Mikroskopisk jäst i släktet Candida är det orsakande medlet. Det utvecklas mot bakgrund av långvarig användning av antibiotika, hormoner, cytostatika, minskad immunitet (med diabetes, tuberkulos, etc.)

Det finns akut candidiasis (med en varaktighet på upp till 2 månader) och kroniskt återkommande (respektive med en längre varaktighet av sjukdomen).

Kliniska manifestationer - klåda och brännande i slidan, kännetecknad av ”skämd” urladdning från könsorganen. Ofta går fenomenen dysuria (smärtsam och täta urinering) samman. "Bubblor" bildas på perinealhuden, som sedan spricker, varefter erosion (ytliga sår) bildas.

Behandling av candidal vaginit:

 • antifungala läkemedel i form av vaginala tabletter, kräm, suppositorier (econazol, clotrimazol, isoconazol, nifuratel, gynofort, ketoconazol, etc.) i 7-8 dagar.
 • i den kroniska förloppet av lokal behandling är det inte tillräckligt, det är nödvändigt att använda tabletterade preparat (flukonazol, ketokonazol).

Efter behandlingen har eubiotika också visat sig återställa normal mikroflora. Parallellt försöker de stärka immunitet, korrigera samtidig patologi (noggrant övervaka glykemi vid diabetes, till exempel).

Trichomonas vaginitis

Vaginit med trikomonias avser sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt. Det är vanligt. Tyvärr diagnostiseras och behandlas det inte alltid..

Det orsakande medlet för infektionen är Trichomonas vaginalis (en encellig protosoanorganism), har flagella med vilka den snabbt kan röra sig. Trichomonas överlever dåligt i miljön, dör snabbt vid en temperatur på 40 ° C och över, torkning, desinfektion.

Trikomonader överförs ofta i kombination med andra infektioner (klamydia, gonorré, mykos, ureaplasmos). Därför pratar de ofta om en blandad protozoal bakteriell infektion..

Mikroorganismer minskar spermiernas rörlighet, så att denna infektion kan orsaka infertilitet.

Infektionsvägen är främst sexuell. Ibland finns det ett hushållssätt när du använder vanliga handdukar, sänglinne. Vid födelsen infekteras barnet när det passerar genom den infekterade slidan hos modern.

Färsk trikomoniasis isoleras - sjukdomens varaktighet är upp till 2 månader (det finns akut, subakut och låg symptom), kronisk (med en längre sjukdomstid) och vagn, när den patologiska processen i slidan inte utvecklas, men infektionen kan överföras genom sexuell kontakt.

Inkubationsperioden varierar från några dagar till en månad. Ljusheten i den kliniska bilden beror på aktiviteten hos patogenen och kroppens försvar.

Oftare störs patienterna av obehag, klåda och sveda i slidan, skummig gulgrå urladdning i stora mängder. Med låg symptom och kronisk form uttrycks inte klagomål eller är helt frånvarande.

Trichomonas vaginit diagnostiseras genom undersökning i speglarna, men det ledande är en mikroskopisk undersökning av utstryk, där patogenen upptäcks.

Studien ska genomföras innan du tar specifika läkemedel.

Behandling av Trichomonas vaginit

Trichomonas vaginitis måste också behandlas med en sexuell partner. Terapi utförs med antimikrobiella medel (metronidazol, tinidazol, ornidazol). Om behandlingsförloppet är ineffektivt ändras läkemedlet, eller dosen ökas.

Vid en svag, kronisk form av sjukdomen, förskrivs Solkotrichovac-vaccinet, som innehåller speciella sorter av laktobaciller. Efter användning av vaccinet produceras antikroppar i kroppen som förstör Trichomonas. Parallellt normaliseras mikrofloran i vagina och långsiktig immunitet bildas. Med effektiv terapi försvinner klagomål, detekteras inte patogenen i utstryk.

Vaginit och graviditet.

Om du planerar en graviditet måste du naturligtvis eliminera alla infektionscentrum i kroppen. Dessutom är det nödvändigt att sanera könsdelarna genom vilka barnet kommer att föds. Dessutom kan infektionen spridas från vagina ovan, orsaka intrauterin infektion i fostret, vilket kan leda till en hel del komplikationer: från upphörande av graviditet vid olika tidpunkter, tills fostret utvecklar avvikelser, och till och med kan leda till dödfödelse.

Naturligtvis, när en kvinna har klagomål (smärta, vaginal urladdning med en obehaglig lukt, klåda etc.), vänder sig patienter ofta till en gynekolog och får den nödvändiga behandlingen. Men det måste komma ihåg att vaginal inflammation (vaginit) kan uppträda omöjligt - eller asymptomatiskt, så före början av en efterlängtad graviditet kommer det att vara tillrådligt att överföra utstryk från slidan och urinröret för mikroskopisk undersökning.

Och när patogena mikroorganismer upptäcks är det nödvändigt att genomgå en kurs med antimikrobiell terapi och sedan upprepa studien. Oftare är behandlingen ganska effektiv, och du kan börja ett nytt och viktigt steg i ditt liv, som att ha ett friskt barn!

Vaginit förebyggande

För att förhindra uppkomsten av vaginit är det nödvändigt att justera den hormonella bakgrunden under klimakteriet. Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kvinnor som lider av äggstockspatologi..

Se till att stoppa överföringen av patogena bakterier. Använd kondom vid enstaka samlag. Douche med Miramistin efter att ha kontaktat en ny partner.

Använd mild hygienprodukter, se till att de passar din kropp och inte orsakar allergier och irritationer. Duschning ska endast göras vid behov. Byte av dynor under menstruationen minst var fjärde timme.

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos (gardnerellos) är en infektionssjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet. Det har ett polymorfiskt ursprung, men kärnan i patologin är en förändring i mikroflora i slidan. Det utvecklas mot bakgrund av minskade skyddande egenskaper hos kroppen. Sjukdomen fortsätter i en latent form, inte kännetecknad av allvarliga symtom. Skillnaden från vaginit är frånvaron av tecken på en inflammatorisk process. Det dominerande symptomet är riklig utflöde från könsorganen. En gynekolog är involverad i behandlingen av patologi, som en kvinna bör konsultera innan utvecklingen av komplikationer.

Vad det är

Utvecklingen av gardnerellos påverkar kvinnor i reproduktiv ålder. Därför är orsaken till sjukdomen ofta förknippad med sexuell överföring. Den fysiologiska miljön i slidan är sur. Det är med en sådan mikroflora att patogena patogener, som har trängt in i könskanalerna, inte kan ha någon negativ inverkan på hälsan.

Vaginens naturliga miljö representeras av laktobaciller - korta tjocka pinnar som löser glykogen. Cellerna syns inte visuellt - deras antal kan endast bestämmas med hjälp av ett mikroskop. För att upprätthålla en stabil pH-nivå bör koncentrationen av laktobaciller vara minst 98%. Bakteriell vaginos är en polymikrobiell sjukdom..

En spontan minskning av nivån av vaginal surhet och antalet laktobaciller orsakas inte av en enda patogen utan av en kombination av dessa. Definitionen av "bakteriell vaginos" förklaras av funktionerna i sjukdomens utveckling. Den patogena processen fortsätter med deltagande av ett stort antal aerob och anaerob mikroflora. Ett särdrag i patologin är frånvaron av leukocyter (celler som endast är förhöjda med inflammation).

Hur utvecklas det

Ersättningen av den fysiologiska miljön i vagina med patogena mikroorganismer sker under påverkan av ett stort antal negativa faktorer. De är förknippade med tidigare interventioner på organen i det reproduktiva systemet, livsstil och näringsegenskaper..

Från det ögonblick som den vaginala mikrofloran förändras (efter att gardnerella har kommit in i den) och tills de första tecknen visas kan det ta från flera dagar till 2-3 månader eller till och med sex månader. I extremt sällsynta fall tog inkubationsperioden mer än 1 år. I denna fråga är den avgörande faktorn en kvinnas immunitet. Ju svagare kroppens skyddande egenskaper - desto mer uttalade symtom på patologi och tidigare manifesterar sig.

Riskfaktorer

Med hög sannolikhet utvecklas bakteriell vaginos hos kvinnor för vilka det är relevant:

 1. Ofta påfrestningar, problem med psykoterapi
 2. Nyligen överförda kirurgiska ingrepp eller instrumentella diagnostiska förfaranden på urogenitala organ
 3. Cystiska neoplasmer i organen i könsorganet (oavsett kvantitet, storlek, lokalisering, orsak till utveckling)
 4. Användning av läkemedel som innehåller nonoxynol-9 (till exempel Patentex oval, Nonoxynol)
 5. Tillstånd efter nyfödelse (särskilt belastat)
 6. Bär underkläder av syntetiskt tyg
 7. Bildningen av menstruationscykeln (perioden med hormonförändringar påverkar negativt tillståndet i vaginalslemhinnan, vilket gör den sårbar)
 8. Okontrollerad eller orimligt långvarig användning av hormonella, antiinflammatoriska, svampdödande läkemedel. Detta gäller särskilt för användning av antibiotika..
 9. Strålning eller kemoterapi överförs (för tumörsjukdomar)
 10. Dålig näring, ansträngande kost
 11. Användning av tvättmedel med låg kvalitet

Riskgruppen för utveckling av gardnerellos inkluderar kvinnor som alltför ofta douchar, inte utför hygieniska procedurer och är superkylda. Latexintolerans, överkänslighet mot smörjmedel, spermicidala krämer påverkar skadan i vaginalslemhinnan negativt.

symtom

De viktigaste tecknen på utveckling av bakteriell vaginos:

 1. Vaginal urladdning. De kännetecknas av en skarp fiskig lukt, en gröngul nyans och överflöd (antalet är 20 gånger högre än normalt). Konsistensen är tjock, klibbig, skummig. Sekretionen förbättras efter samlag, douching, menstruation.
 2. Svår smärta under samlag, vilket uppmanas att stoppa det. Obehag är akut, brinnande i naturen, kvarstår under en viss tid efter intimitet.
 3. Obehagliga känslor under urinering (smärta, irritation i urinröret).
 4. Sömnlöshet, obehagliga känslor i nedre del av buken under menstruationen, inte relaterade till cykeln.
 5. En skarp, lugn fisklukt från urin, en förändring i dess färg.

Under undersökningen observeras inte färgen på slemhinnorna i slidan som kännetecknar den inflammatoriska processen (ödem, rodnad). Kroppstemperaturen förblir inom normala gränser, det finns inte heller några klagomål om typiska tecken på förgiftning (frossa, svaghet). Därför, utan att misstänka förekomsten av sjukdomen, går kvinnan inte till läkaren eller gör det sent.

orsaker

Specialister identifierar följande orsaker till utvecklingen av bakteriell vaginos:

 • Förändring i hormonella nivåer. Observeras under puberteten, graviditet, klimakteriet, efter abort.
 • Intestinal dysbios (kränkning av dess naturliga mikroflora). Det utvecklas på grund av inflammation i tjocktarmen eller tjocktarmen, förgiftning. Överträdelse av mikroflora bidrar till iakttagandet av en utmattande diet, svält.
 • Atrofiska förändringar i vaginalslemhinnan (förekommer främst under klimakteriet).
 • Kontinuerlig användning under menstruationen uteslutande tamponger. De bidrar till intravaginal blodstasis, skapar ett gynnsamt tillstånd för inflammation.
 • Förekomsten av dekompenserad form av diabetes mellitus. Patologi bidrar till regelbunden irritation av vaginalslemhinnan.

Risken för att utveckla gardnerellos ökar om en kvinna leder ett oberoende sexliv och använder den intrauterina enheten för länge. Källan till inflammation som finns i kroppen ökar sannolikheten för en infektionssjukdom.

Degrees

Vid gynekologi används en viss klassificering av bakteriell vaginos. Enligt detta delas sjukdomen i enlighet med svårighetsgraden av symptomatiska manifestationer i en kompenserad, subkompenserad och kliniskt uttalad typ.

kompenserad

Det kännetecknas av avsaknaden av laktobaciller i slidan, vilket skapar en risk för att den naturliga mikrofloran ersätts med patogener. Sådana indikatorer gäller inte ett patologiskt tillstånd. Ofta är de förknippade med en alltför grundlig hygienbehandling av könsorganen innan ett gynekologbesök. Särskilt om en kvinna använde antiseptiska läkemedel eller mycket koncentrerade tvättmedel för att rensa sitt intima område. Dessutom förekommer bakterievaginos av denna typ i onkologiska neoplasmer - på grund av strålning och kemoterapi.

Subcompensated

Det kännetecknas av en minskning av antalet laktobaciller, vilket indikerar en kränkning av vagans naturliga mikroflora. Ödem och rodnad i slemhinnan i könsorganet observeras inte. Därför kan förändringar endast upptäckas på laboratoriet. Vita blodkroppar - 15-20 i synfältet, som avser till måttlig grad. Annan mikrobiell flora ökar.

Mot bakgrund av leukocytos visas de så kallade "nyckel" -cellerna. Deras antal är upp till 5 inom synfältet. De viktigaste symtomen på denna grad av vaginal candidiasis är klåda, ömhet under intimitet. Dessutom finns det en ökning av vaginal urladdning, utseendet på en obehaglig lukt från dem.

Kliniskt uttalad

Det kännetecknas av fullständig frånvaro av laktobaciller och närvaron av anaerober. När man studerar en smet under ett mikroskop upptar “nyckel” -celler hela synfältet hos laboratorieassistenten. De viktigaste manifestationerna av tillståndet är ett stort antal av vaginal urladdning, klåda i könsorganen. Patogen utsöndring, vars volym ökar efter samlag, fäster ihop väggarna i slidan.

Funktioner hos gravida kvinnor

Bakteriell vaginos är en av sjukdomarna, med tanke på faran för fostret, rekommenderar gynekologer en detaljerad preliminär studie. De viktigaste konsekvenserna av sjukdomen för barnet och den förväntade modern:

 1. Intrauterin skada på fostret. Konsekvenserna av påverkan av patogen flora på barnet är avvikelser i dess utveckling. Felaktig läggning av organ inträffar - i synnerhet hjärtat, nervröret, muskuloskeletalsystemet, skalben.
 2. Missfall. Den smittsamma processen stimulerar livmoderkramper, vilket bidrar till avstötning av ägg. De första tecknen på tillståndet är ömhet i nedre del av buken, utseendet på blodig utflöde från könsorganen.
 3. Fosterfrysning. Bakteriell vaginos är en patologisk process som negativt påverkar det utvecklande fostret. Infektion bidrar till kränkning av blodtillförseln till barnet, orsakar hans berusning, vilket innebär intrauterin död. De första tecknen på tillståndet är mörk fläck från könsorganen, en ökning av kroppstemperaturen till höga siffror. Under en gynekologisk undersökning fastställs en skillnad mellan storleken på livmodern och graviditeten.

Ofta kan bakteriell vaginos orsaka polyhydramnios eller lågvatten, isthmic-cervical insufficiens, placental misslyckande. Komplikationer av gardnerellos är för tidigt början av förlossning eller infektion av barnet under dess passering genom födelseskanalen. I 2% av fallen är förekomsten av bakteriell vaginos förknippad med utvecklingen av preeklampsi under graviditet och för tidigt bristande membran..

Om patologin uppstod under graviditeten blir tillståndet mer komplicerat på grund av problem med valet av behandling. Svårigheten är att antibiotika och andra antiinflammatoriska läkemedel är kontraindicerade under graviditeten.

Möjliga komplikationer

Bakteriell vaginos kan orsaka uretrit, cystit, kolpit, cervicit, i de mest förvärrade fallen - endometrit. Inflammation i urinblåsan, urinröret, vagina, livmoderhalskanalen och det inre skiktet i livmodern är listat. På grund av kronisk och ofta dold inflammation i dessa organ utvecklas infertilitet, men risken för en ektopisk graviditet är också hög. Brott mot vaginalmiljön som inträffade under graviditeten ökar risken för allvarliga komplikationer.

Vilken läkare du ska kontakta

Behandlingen av bakteriell vaginos utförs av en gynekolog. Men den avgörande orsaken är grundorsaken till patologin. Om sjukdomen orsakas av diabetes mellitus krävs ytterligare ett samtal till endokrinologen. Med förhållandet mellan bakteriell vaginos och sexuella infektioner är det nödvändigt att överklaga en venereolog. Om gardnerellos är en följd av tarmdysbios måste du konsultera en gastroenterolog.

Diagnostik

Inledningsvis gör läkaren en undersökning och undersökning av patienten. Från anamnesen lär han sig om förekomsten av matsmältningsproblem, en förändring av sexpartner, användningen av nya intima produkter. En obstetrisk historia är också av liten betydelse - du måste berätta för din läkare om komplikationer uppstod under graviditet eller förlossning. Under undersökning på en gynekologisk stol upptäcks inga tecken på inflammation.

Syftet med undersökningen är att utesluta förekomsten av sjukdomar med liknande symptom och sedan bestämma graden av organskada och förekomsten av komplikationer. Liknande tecken under ureaplasmosis, trast (vaginal candidiasis), trichomoniasis. Undersökning av patienten gör att du enkelt kan skilja den infektiösa patologin. Standarduppsättning diagnostiska procedurer:

 1. Mikroskopisk undersökning av smet från slidan. Den mest vägledande typen av undersökning. Upptäcker alla förändringar i vaginal mikroflora.
 2. Blodglukostest, allmänna kliniska och biokemiska parametrar.
 3. Urinalys är generell (ett stort antal vita blodkroppar upptäcks i provet).
 4. Bakteriologisk undersökning av urin (kultur).
 5. PCR-diagnostik (identifiering av patogen - gardnerell).

Redan på grund av resultaten av smet blir det tydligt att mikrofloraen i slidan är trasig. Det konstateras att mjölksyrabakterier är nästan frånvarande, nivån av leukocyter motsvarar normen eller något överskrider den, pH i utsöndringarna är mer än 4,5. I 95% av fallen räcker det med att klargöra den kliniska bilden av de listade typerna av undersökningar.

Ytterligare typer av diagnos beror på egenskaperna hos grundorsaken till utvecklingen av bakteriell vaginos. Det är möjligt att en ultraljud av bukhålan och bäckenorganen är nödvändig. Diagnos utförs i förväg av behandlingen, 2 veckor efter starten och 1 månad efter avslutad behandling.

Behandling

Gardnerellos behandlas inte på ett operativt sätt - en ganska omfattande, men konservativ strategi. Förutom att eliminera den smittsamma patogenen måste du återställa pH i slidan. På lång sikt är återhämtning av liten betydelse för att stärka kroppens immunförmåga.

För att stoppa bakteriell vaginos förskrivs patienten:

 1. Användning av ett antiinflammatoriskt läkemedel (av alternativen nedan, 1 eller 2 föreskrivs). Metronidazol (Trichopolum) 1 flik. 2 sid. per dag är den terapeutiska kursens varaktighet 10 dagar. Clindamycin (150 mg) - 1 tablett. 4 sid. per dag. Behandlingsvaraktigheten är 1-1,5 veckor. Tiberal (500 mg) - 1 tablett. två gånger om dagen, upp till 5 dagar i rad.
 2. Användning av vaginala suppositorier med antiinflammatoriska, antifungala, antibakteriella effekter. Dessa inkluderar Vagisept, Terzhinan, Wagiferon. Tilldela introduktionen av 1 ljus 1 s. per dag, efter grundlig intim hygien. Den terapeutiska kursen är 10 dagar.
 3. Återställning av tarmmikroflora. Tilldela Linex (2 kapslar 3 r. Per dag, 3 veckor i följd) eller Hilak Forte (1 tsk. Per 100 ml vatten 3 r. Per dag, 3 veckor).
 4. Vitaminterapi. Läkemedel i grupp B administreras individuellt eller i form av komplex (Neurobeks, Neurorubin hänvisar till dem). Terapeutisk kurs med förbehåll för intramuskulär injektion av läkemedel - 10 dagar.
 5. Kostnäring. Vägran att använda godis, sur, kryddig, salt, rökt, rätter. Alkohol och koffein är inte tillåtet. Om bakteriell vaginos orsakas av tarmdysbios, inkluderar skräpmat stekt och fet mat, baljväxter.

Efter stopp av patogena mikroorganismer visas normalisering av vaginal mikroflora på grund av användning av läkemedel såsom Lactonorm, Bifidumbacterin, Acylact. Vaginorm, Lactogel eller deras analoger administreras vaginalt.

Under behandlingen är det nödvändigt att observera sexuell vila. Det är lika viktigt att utföra hygienåtgärder i sin helhet (särskilt efter att du har gått på toaletten och under menstruationen). Det bör komma ihåg att bakteriell vaginit kan smitta en man under intimitet, vilket kan orsaka komplikationer för partnerens sexuella hälsa. Därför måste han genomgå behandling samtidigt och vända sig till en urolog.

Prognos

Om du eliminerar inte bara gardnerellos utan också orsaken till dess utveckling är möjligheterna att återställa hälsostatus gynnsamma. När patologin tar en utdragen kurs är kvinnans reproduktionsfunktion i fara. I allmänhet kan sjukdomen lätt elimineras, men under förutsättning att behandlingen utförs av en läkare och patienten följer alla hans rekommendationer.

Förebyggande

För att undvika utveckling av bakteriell vaginos hjälper följande rekommendationer:

 • Användningen av vitaminer (särskilt under lågsäsongen)
 • Underkylningsskydd
 • Att upprätthålla ett anständigt sexliv
 • Stressavlastning
 • Att eliminera användningen av abort som en optimal metod för födelsekontroll
 • Förebyggande av förstoppning - vägran att äta torr mat, fraktionerad näring
 • Val av en alternativ preventivmetod (med latexintolerans)
 • Tidlig korrigering av tarmens mikroflora
 • Kompletta hygienåtgärder
 • Normalisering av blodsockernivåer, regelbundna besök hos en endokrinolog (med en ärftlig benägenhet till diabetes)
 • En sund inställning till användningen av intima varor
 • Avslag på den experimentella inställningen till valet av hygienprodukter

Överdriven användning av tamponger under menstruationen orsakar irritation i vaginalslemhinnan. Därför rekommenderas det att använda packningar med jämna mellanrum. Det är lika viktigt att eliminera sjukdomar i urogenitalkanalen i tid och förhindra att patologierna blir kroniska. Du bör också tillräckligt närma sig frågan om douching, ta droger.

Bakteriell vaginos är en gynekologisk patologi av polymorfiskt ursprung, som elimineras utan kirurgi. Även med ett konservativt tillvägagångssätt bör behandlingen vara omfattande - förutom medicinska recept, inkludera kost, hygien och sexuell vila. Patologi orsakar komplikationer endast vid långvarig ouppmärksamhet mot ens hälsa. Särskilt när en kvinna inte besöker en gynekolog under en lång tid och inte vet om förekomsten av en sjukdom. Om patologin orsakas av endokrina eller gastrointestinala störningar, måste du besöka läkare i dessa profiler.

Bakteriell vaginos

Allmän information

Bakteriell vaginos kallas också gardnerellos och är en icke-inflammatorisk infektionssjukdom. Den huvudsakliga manifestationen av patologin är en kraftig minskning eller fullständig frånvaro av laktoflora, liksom dess ersättning med ett samhälle av polymikrobiella föreningar med gardnerella (Gardnerella vaginalis) och anaeroba mikroorganismer. Deras koncentration inuti vagina kan nå hundratals miljarder kolonidannande eller genomiska element per 1 ml, vaginalt separerade. Det finns en mängd olika typer av mikroorganismer som initierar bakteriell vaginos, men på grund av frånvaron av leukocyter i den vaginala miljön som orsakar inflammatoriska reaktioner, utesluter terminologin begreppet vaginit.

Enligt ICB-10 (internationell klassificering av den tionde revisionen) tilldelas bakteriell vaginos eller på annat sätt gardnerellos koden B96 och benämns som andra specificerade bakterieämnen som orsakar sjukdomen.

Detaljer om Gardnerella vaginalis

Gardnerella-bakterier upptäcktes av den amerikanska bakteriologen tyska Gardner 1955. De är fakultativa anaerober och förekommer ständigt i mikrofloran i vagina hos mogna kvinnor. Utvecklingen av gardnerellos förstör representanter för normal mikroflora. Vanligtvis frånvarande i den manliga kroppen, men om försenad blir mannen en bärare av gardnerellos och kan infektera en kvinna i händelse av oskyddat sex.

Mikrofotografier av Gardnerella vaginalis

patogenes

Normalt består kvinnor i sexuell ålder (i genomsnitt 16-42 år) huvudsakligen (95%) av mikroaerofila laktobaciller, tidigare kallad Doderlein bacilli. Dessutom representeras den vaginala mikrofloran av olika typer av grampositiva baciller (Lactobacillus, Eubacterium, Corynebacterium, Propionibacterium, Bifidobacterium, Clostridium), gram-negativt obligatoriskt anaerob bacilli (Bacteroides, Porphyococcus Levocococus Levios, Leptobococus Levios, Peptostreptococcus, Streptococcus viridians, Staphylococcus, etc.), gramnegativa kockar (Acidominococcus fermentans, Veilonella, icke-patogena Neisseria), enterobakterier (Enterobacter, Echerihia coli, Klebsiella, Citrobacter, etc.).

Laktobacillernas huvudfunktion i koloniseringen av vaginalslemhinnan är bildandet av en miljövänlig barriär och som ett resultat motståndet (stabiliteten) hos den vaginala mikrofloran. Implementeringen av skyddande egenskaper hos laktobaciller realiseras på olika sätt, inklusive:

 • antagonistisk aktivitet;
 • lysozymproduktion;
 • limegenskaper;
 • och viktigast av allt, frisättningen av väteperoxid och bildandet av syror.

Normalt bör miljön i slidan ha en sur reaktion (pH-värdet ligger i området 3,8-4,5) på grund av den resulterande mjölksyran (metaboliska produkter från mjölksyrabakterier). När pH i vagina minskar representeras tillväxten av patogena och villkorligt patogena mikrofloror, oftast representerade av streptokocker, mykoplasma och ureaplasma, obligatoriska anaerober (bakteroider, peptokocker) och oftast 95% av gardnerella. De är de mest patogena, eftersom de leder till uppkomsten av biofilmer, ökar risken för HIV-infektion, kolonisering och urinvägsinfektioner och har förmåga att vidhäfta på ytan av epitelceller och produktion av olika cytotoxiner, till exempel vaginolysin, mukolytiska enzymer och hemolysin.

Brott mot balansen i den vaginala biotopen under påverkan av eventuella yttre och inre faktorer minskar tätheten av kontaminering av slemhinnan med laktobaciller i slidan. I detta fall ersätts de av anaeroba och fakultativa anaeroba mikroorganismer, som under deras livslängd avger flyktiga fettsyror och aminokarboxylsyror. När de delas upp i flyktiga derivat av ammoniak - kadaverin och putrescine förändras sammansättningen av vaginalutsöndringarna, vilket ger dem en obehaglig avvisande lukt. Vid bacagnos inträffar inte en inflammatorisk reaktion och följaktligen ökar inte antalet leukocyter..

Långvarig persistens av infektion i könsorganen och ofta återfall av bakteriell vaginos orsakas vanligtvis av bildandet av en biofilm på väggarna i slidan. Biofilmen stör den självhelande processen i vaginal mikroekologi, och med återkommande bakteriell vaginos kvarstår den ofta även efter framgångsrik behandling och eliminering av andra kliniska tecken.

Klassificering

Beroende på förekomst av manifestationer är bakteriell vaginos asymptomatisk och med närvaro av kliniska manifestationer. Utmärkande är också former som bakteriell vaginos (gardnerellos) i det övre könsorganet, urogenitalkanal hos kvinnor, urogenitalkanalen hos män samt gardnerellos hos gravida kvinnor.

Orsaker till bakteriell vaginos

Trots resistensen från laktobaciller är den vaginala mikrofloran mycket varierande och kan påverkas av många exogena och endogena faktorer. De viktigaste orsakerna till bakteriell vaginos:

 • fysiologiskt baserade hormonförändringar, inklusive graviditet, tonår (pubertet), klimakteriet;
 • en historia av inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • störningar eller enskilda faser i menstruationscykeln som öppnar svalget, orsakar frånvaron av en slemhinna, närvaron av ett näringsmedium, övervägande av anaeroba bakterier;
 • sexliv (frekvens, aktivitetsnivå, närvaro av en konstant sexuell partner);
 • hypotermi;
 • strömfel;
 • hormonterapi;
 • användning av antibiotika (långvarig och okontrollerad);
 • användning av orala preventivmedel;
 • kirurgiska operationer;
 • samtidiga sjukdomar, inklusive diabetes, fetma, anemi, immunbrist, etc..

Alla dessa faktorer - tillsammans och separat leder till utveckling av bakteriell vaginos - en signifikant minskning av antalet laktobaciller i vagmiljön, vilket orsakar kolonisering av vagina Gardnerella vaginalis och andra tillhörande mikroorganismer (cirka 200 arter). Predisponerande faktorer betraktas också som låg levnadsstandard, alkoholism, frekventa påfrestningar, polygami och andra "misstag" i sexlivet (tidig debut, icke-traditionell sex, coitus under menstruationen, etc.)

Skälen kan också ligga i användningen av en intrauterin enhet under en lång tidsperiod, därför, för att förhindra och snabbt upptäcka sjukdomen när du använder denna typ av preventivmedel, bör du regelbundet undersökas av en gynekolog.

Symtom på bakteriell vaginos

De viktigaste symtomen på bakteriell vaginos är riklig vaginal urladdning, vanligtvis kännetecknad av en vit eller gråaktig färg, oftast med en obehaglig lukt som påminner om fisk, och eventuellt klåda. Mängden ansvarsfrihet kan öka före regleringen eller efter det att samlag har slutförts. De kan vara skummiga och kan tas bort från slemhinnan med en bomullsdyna.

Andra symtom - kränkning av urinering och förekomst av smärta under samlag orsakas vanligtvis av samtidiga sjukdomar. Emellertid är oftast bakteriell vaginos asymptomatisk, i hälften av fallen med återfall, oavsett taktik och behandlingsframgång..

De första oroande tecknen är dragande smärta i nedre del av buken, kraftiga menstruationsblödningar, mild feber och minskad libido. Om något av dessa symtom identifieras, kontakta en husläkare omedelbart..

Test och diagnostik

För diagnos av bakteriell vaginos är det tillräckligt att identifiera DNA från gardnerella och annan patogen mikroflora i molekylärbiologiska studier, men kriterier såsom:

 • Amsel-kriterierna (3 av 4 villkor måste vara uppfyllda) tar hänsyn till de kliniska manifestationerna av patologin: närvaron av homogena gråvita sekretioner, en "fiskig" lukt, en ökning av pH över 4,5 och identifiering av "viktiga" celler i studien av nativa läkemedel.
 • "Guldstandarden" för att diagnostisera bakteriell vaginos är Nugent-poängen, som tar hänsyn till resultaten av smutsmikroskopi och förhållandet morpotyper, ett normalt tillstånd beaktas om poängen är mindre än 3 poäng, 4-6 - cytogrammet indikerar ett mellanliggande tillstånd, mer än 6 - patologi.
 • Hay-Ayson-skalan utvärderar också tillståndet för mikroflora från 0 till 4, där 0 betyder frånvaro av epitelceller och bakterier, antibiotikabehandling kan ha genomförts nyligen, 1 är normen, laktobaciller dominerar, 2 är blandad mikroflora, gardnerella och eventuellt anaeroba mikroorganismer i släktet är närvarande mobilunkus, 3 - indikerar bakteriell vaginos där det praktiskt taget inte finns några laktobaciller och den patogena floran råder, 4 - gram-positiva cocci och surmjölkbakterier upptäcks.

Behandling av bakteriell vaginos

Vanligtvis utförs behandlingen hemma, börjar med användning av ett antiseptiskt medel som Betadine suppositorium, vilket gör det möjligt att utesluta antibiotikaresistens.

Om kombinerade läkemedel används fortskrider behandlingen i två steg - först antimikrobiella medel och sedan - återställande av normal vaginal mikroflora. Följande läkemedel används oftast för att behandla bakteriell vaginos:

 • antiseptika, till exempel Betadine;
 • kombinationsmedel - Terzhinan;
 • preparat med aktiva ämnen i serien 5-nitroimidazol, inklusive Metronidazol, Secnidazol, Ornidazol, etc.;
 • lincosamider, till exempel, clindamycin.

Recensioner om behandlingen med dessa läkemedel är positiva, efter en kurs försvinner obehagliga symtom och ytterligare användning av probiotika krävs inte. Men i varje andra fall uppstår återfall. Prebiotics, som kan stimulera tillväxten av sin egen vaginala laktoflora, och inte främmande, blir mycket populära just nu. Goda resultat och rekommendationer har också läkemedel som innehåller mjölksyra.

Recensioner om läkemedlen kan inte alltid vara objektiva, eftersom i varje enskilt fall utvecklas en unik biocenos och dess mottaglighet för terapi kan variera avsevärt, därför är det bäst om behandlingsregimen väljs av en kvalificerad läkare som har studerat din medicinska historik och historia.

Behandling av bakteriell vaginos med folkläkemedel

De viktigaste metoderna för att behandla bakteriell vaginos med folkläkemedel är användningen av växtbaserade avkok och infusioner oralt inåt och med metoden för douching. Oftast består läkemedel för behandling av bakteriell vaginos på ett alternativt sätt av följande medicinalväxter:

 • ekbark är ett utmärkt medel för douchning, bara en vecka av sådana förfaranden med en lösning framställd från 1 matsked räcker. i ett glas kokande vatten (dessutom måste du hålla i 10 minuter i ett vattenbad, sila, insistera i en termos i minst 3 timmar);
 • frukter av fågelkörsbär - kan användas för att förbereda ett avkok - 1 msk. frukt i 2 glas vatten, koka i 20 minuter, sil sedan, sval och använd också för douchning i 7 dagar;
 • Echinacea, kamomill, rosehip, aloe, valnötter - utmärkta tillsatser till te och sallader som hjälper till att öka kroppens försvar och balansera det mikroekologiska tillståndet för kvinnors hälsa.

Bakteriell vaginit: orsaker, symtom, behandling och förebyggande

Kvinnor upplever regelbundet olika gynekologiska patologier. Statistik visar att bakteriell vaginit är på andra plats efter bakteriell vaginos. Ingen är säker mot denna sjukdom. Ofta förekommer det hos kvinnor i reproduktiv ålder. Det finns vissa riskfaktorer som ökar sannolikheten för vaginit. Du måste veta om dem för att försöka förhindra förekomsten av patologi.

Några ord om sjukdomen

Bakteriell vaginit är en infektiös och inflammatorisk sjukdom som utvecklas till slidan. Liksom andra sjukdomar har denna patologi en akut och kronisk form. Den inflammatoriska processen vid vaginit orsakas av sexuellt överförda mikroorganismer, men samtidigt kan de bebos av en frisk kvinnas vagina. Ofta uppträder symtom på vaginit några dagar efter oskyddat samlag med en ny partner. Därför tror många kvinnor att de har förvärvat patologi på detta specifika sätt, men denna slutsats är en felaktig. För att förstå vad som exakt orsakar bakteriell vaginit och vilka funktioner det är, är det nödvändigt att ta reda på arten av sjukdomens ursprung.

Bakteriell vaginos eller vaginit?

Få kvinnor kan säga vad skillnaden mellan dessa patologier är. Många är förvirrade och kallar vaginit vaginos och vice versa. På gynekologkontoret kan du också höra ordet ”kolpit”, som också hänvisar till dessa sjukdomar. Låt oss försöka ta reda på dem.

 • Vaginos är en icke-infektionssjukdom i slidan orsakad av obalans av opportunistiska bakterier och laktobaciller.
 • Vaginit är en infektiös och inflammatorisk patologi som orsakas av tillväxt av opportunistiska bakterier på grund av utvecklingen av vaginos.
 • Kolpit är vaginit orsakad av multiplikation av bakterier i slidan (trichomonas, streptokocker, stafylokocker och andra).

Baserat på detta kan vi säga att bakteriell vaginos är orsaken till vaginit. Du kan skilja patologdata genom att studera symptomen och genomföra laboratoriediagnostik. Endast en kvalificerad specialist kan pålitligt bestämma en kvinnlig sjukdom.

Skäl för utvecklingen av patologi

Vad orsakar bakteriell vaginit? Orsakerna till utvecklingen av patologin kan vara olika. Men alla kan sättas ihop och kallas bakteriell vaginos. Så orsaken till utvecklingen av bakteriell vaginit är en obalans av gynnsamma och opportunistiska mikroorganismer med den snabba tillväxten av den senare. Dessutom kan andra bakterier och svampar gå med. I detta fall kommer bakteriell vaginit att ha en ytterligare egenskap, till exempel candidal vaginit.

Riskfaktorer för sjukdomens utveckling inkluderar följande omständigheter:

 • ofta byte av sexpartner eller promiskuöst intimt liv;
 • minskad kroppsresistens på grund av ofta förkylningar;
 • ta mediciner: antibiotika, glukokortikoider eller hormonella läkemedel;
 • hormonella störningar (hypofunktion av äggstockarna, graviditet, amning);
 • autoimmuna sjukdomar;
 • brist på hygien;
 • bär tätt underkläder och kläder;
 • användning av irriterande tvättmedel, bad i offentliga behållare, bad med skum.

Vaginit under graviditeten

Under födelseperioden ökar sannolikheten för att utveckla bakteriell vaginit på grund av en minskning av immunförsvaret och hormonell justering. Sjukdomen kan påverka inte bara en kvinnas välbefinnande utan också orsaka vissa komplikationer:

 • missfall;
 • fästets fästning utanför livmodern;
 • amniotisk vätskainfektion;
 • för tidig födsel;
 • embryoinfektion;
 • lång återhämtningsperiod efter förlossningen.

Konstgjord abort kan också vara en provocerande faktor vid vaginit. Frekvensen av dess förekomst efter gynekologisk curettage varierar från 30 till 50%.

symtomatologi

Symtom på bakteriell vaginit liknar manifestationer av vaginos. Icke-inflammatorisk vaginal dysbios (vaginos) åtföljs av en riklig vitgrå utflöde, som har en obehaglig fisklukt. Speciellt intensifieras det efter sexuell kontakt. Saken är att sperma har ett pH på 7, vilket gör surheten i slidan lägre. På grund av detta frisätts aminer som ger en obehaglig lukt till sekret. Med vaginit förekommer följande symtom:

 • urladdningen får en gulaktig färg och en tätare konsistens;
 • intensiv klåda och sveda;
 • smärta i nedre del av buken blir starkare, särskilt under samlag och menstruation;
 • inflammerade vaginalväggar.

Vaginit av bakteriellt ursprung kompletteras ofta av inflammation i livmodern med bilagor. Dessa patologier har enskilda symtom som kan kallas en konsekvens av kolpit..

Diagnostiska metoder

Tecken på bakteriell vaginit kan lätt förväxlas med vaginos. För att ställa rätt diagnos bör du därför gå till gynekologen. Undersökning av patienten inkluderar flera steg.

 1. Intervju och historia. Läkaren studerar de kliniska manifestationerna, skriver dem till kortet enligt patienten. Se till att ta hänsyn till anamnesis. Kanske är detta inte det första fallet med vaginit, då kan vi prata om den kroniska formen av sjukdomen.
 2. Manuell inspektion. Med hjälp av gynekologiska speglar undersöker en specialist tillståndet i vaginalslemhinnan och livmoderhalsen. Samtidigt tas material för laboratoriestudier.
 3. Analysen visar minsta mängd laktobaciller i smet, och de som är - producerar inte väteperoxid. Det finns också en ökning av vita blodkroppar (vilket inte är fallet med bakteriell vaginos) och mycket CFU av opportunistiska bakterier.

Baserat på resultaten från en omfattande undersökning väljs en specifik behandlingstaktik, individuell för varje patient.

Hur man behandlar bakteriell vaginit?

Terapi av smittsamma och inflammatoriska processer i slidan innebär integrerad användning av läkemedel.

 1. Systemiska antibiotika - förskrivs i ett antal fall. De måste vara förenliga med känsligheten hos avelsmikroorganismer..
 2. Lokala antiseptika, antibiotika och svampdödande medel - som alltid används, påverkar patogenen direkt.
 3. Microflora-återställande läkemedel - orala eller lokala probiotika och prebiotika.
 4. Immunstärkande produkter.

Förebyggande är viktigt vid behandling av bakteriell vaginit, och det hjälper också till att förebygga återfall av sjukdomar..

Användning av antibiotika: systemiska och lokala läkemedel

Antibiotika för bakteriell vaginit används internt och topiskt. Ofta föreskriver läkare samma aktiva substans. Med den här tekniken kan du förmodligen eliminera sjukdomen som orsakar det. Imidazolserien är fortfarande en fördel: läkemedel baserade på metronidazol.

 1. Suppositorier och gel Metronidazol används i en 10-dagars kurs med 1-2 injektioner per dag. Ljus placeras helst på morgonen och kvällen och gelén används före sänggåendet. En enda dos av läkemedlet är 500 mg.
 2. Suppositorier "Dalacin" eller "Clindamycin" används i tre dagar en gång. Det rekommenderas inte att kombinera dessa medel med läkemedel som liknar användningsmetoden.
 3. Polygynax, Terzhinan och Makmiror Complex tabletter används i 10-12 dagar före sänggåendet. Det unika med dessa läkemedel ligger i det faktum att de innehåller kombinerade aktiva ingredienser.
 4. Om bakteriell vaginit diagnostiseras förskrivs tabletter med samma metronidazol: Trichopolum eller Metronidazoleum. Behandlingsförloppet varierar från en till två veckor. Läkaren kan också rekommendera Naxojin kapslar, som används i 5 dagar eller tas en gång. I vissa fall föreskrivs inte oral användning av läkemedel.

Alternativa behandlingar

Många patienter känner inte igen behandling med tabletter och suppositorier för bakteriell vaginit. De föredrar att kosta folkrättsmedel. Det bör omedelbart sägas att konsekvenserna av sådan självbehandling kan vara obehagliga. Så, till exempel, med douching, kan du överföra infektionen från slidan till livmodern. Följande behandlingsmetoder vid hörsel hos kvinnor:

 • douching med ett avkok av johannesört (koka 2 matskedar per 2 liter vatten i 10 minuter);
 • douching med en avkok av bark av ek, kamomill och salvia (bland ingredienserna i lika stora proportioner och insistera i en liter kokande vatten tills de är helt kylda;
 • varmt bad med tallgrenar (förkoka och insistera i en timme).

Om du har bakteriell vaginit kan folkhjälp inte hjälpa. Bristen på förbättring inom 5-7 dagar bör uppmuntra dig till en läkare. Annars kan patologin gå in i en kronisk form, vilket är praktiskt taget omöjligt att bli av med..

Förebyggande

Förebyggande av bakteriell vaginit involverar personlig hygien, användning av individuella handdukar och ofta byte av sanitetsunderlägg. För att inte bli sjuk är det nödvändigt att utesluta faktorer som ökar sannolikheten för patologi. Bär inte snäva underkläder (strumpor, bikini), smala jeans eller shorts. Under menstruationen är det nödvändigt att byta tamponger regelbundet om du använder dem. God hälsa och stark immunitet hjälper dig att undvika sjukdomen. För att upprätthålla det, ät bra, ge upp skadliga dieter och alkohol, spela sport.

För att undvika ett tidigt återfall, i slutet av antibiotikabehandling, genomföra en kurs för återställande av vaginal mikroflora. För att göra detta kommer läkaren att förskriva läkemedlen "Lactobacterin", "Acylact." Immunomodulatorer kan rekommenderas: Derinat, Kipferon och Vaginorm-S.

För att sammanfatta

Behandlingen av bakteriell vaginit varar i genomsnitt 1-2 månader. Under denna tid kan du bli av med patogenen och återställa kroppens försvar. Läkarna rekommenderar starkt att man inte använder alternativa behandlingsmetoder. För att behandlingen ska bli riktigt effektiv måste du först testa och ta reda på vad som orsakat sjukdomen exakt. Om du märker symtom på bakteriell vaginit, kontakta din gynekolog så snart som möjligt. Således kommer du att skydda dig mot de obehagliga konsekvenserna av denna sjukdom.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hormonell längtan, eller kvinnlig depression. PMS: orsaker, symtom, hjälp.

Varför är det värt att prata separat om ”kvinnlig depression”? Stämningsstörningar är verkligen könlösa, och den mentala strukturen hos män och kvinnor är densamma i struktur....

Månadsperioder började före schemat med 5, 10 dagar eller 2 veckor

Varför menstruationen kom före schemat?Kvinnlig intim hälsa är ett bräckligt system som är mycket beroende av kroppens hormonbalans. Det är också en känslig mekanism, vars funktion kan påverkas av vad som helst....

Scarlet varje månad

Scarlet menstruation: orsaker, sätt att minska blodförlustOm menstruation av skarlakansröd är normal eller är det en anledning att besöka en gynekolog? Läkarna säger att menstruationsfärgen inte är viktig, men när den startade, på vilken dag av cykeln, vad är dess överflöd och varaktighet....