Vad är bastemperaturen under menstruationen. Basal temperatur

Blödning

Alla som planerar ett barn inom en snar framtid eller bara tittar på sin hälsa är intresserade av kroppens funktioner. Många kvinnor mäter basal temperatur, eftersom det hjälper till att förstå om reproduktionssystemet fungerar normalt. För att avgöra om allt är i ordning måste du veta vilka indikatorer en kvinna ska ha under olika perioder av cykeln.

Mätregler

Innan man pratar om specifika värden är det viktigt att ta reda på exakt vilken bastemperatur som ska mätas före menstruationen. De mest exakta avläsningarna kommer endast att omfattas av ett antal villkor. Så det är lämpligt att göra mätningar på samma gång, på morgonen, tills kvinnan går ur sängen. Läkare rekommenderar att man övervakar bastemperaturen, snarare än att mäta i munnen eller armhålan. Det tros att det i ändtarmen är mest tillförlitligt..

plottning

Det bör noteras att det finns generella genomsnittliga indikatorer på vad som ska vara bastemperaturen före och efter menstruationen, under ägglossningen, liksom i andra perioder av cykeln. Men varje organisme är individuell, därför är det nödvändigt att regelbundet registrera de erhållna värdena och bygga grafer för att förstå om det finns problem med det reproduktiva systemet. Möjliga sjukdomar bedöms utifrån temperatursvingningar, av skillnaden i indikatorer i den första och andra fasen, beroende på deras förändringar. Grafen är konstruerad enligt följande: cykeldagarna markeras på den horisontella axeln och mätvärdena på den vertikala axeln. Normalt bör två faser vara tydligt synliga på den. I den första av dem är temperaturen lägre och ligger på nivån 36,5 grader, och i den andra, som inträffar efter frigörandet av ägget, stiger till 37 eller mer. För att förstå om det finns några problem rekommenderar läkare att beräkna medelvärdena i varje fas. Skillnaden mellan dem bör vara minst 0,4 grader.

Cykliska förändringar

Om indikatorerna i den första och andra fasen är tydliga, oroar många kvinnor frågan om vad som ska vara bastemperaturen före menstruationen. Helst, i den andra fasen, som börjar efter ägglossningen, bör värdena vara över 37 grader. I början av menstruationen kan de minska något. De första dagarna av menstruationen kännetecknas av att temperaturen sjunker varje dag och når en nivå på 36,5-36,8 grader till deras slut.

Innan ägglossningen kan falla ännu mer och stiga kraftigt omedelbart efter det att ägget släppts. Detta indikerar att den andra fasen har börjat. Om du mäter indikatorerna regelbundet kan olika problem misstänkas genom att värdena avviker. Trots att många talar om meningslösheten i mätningar under kritiska dagar, kan temperaturen under denna period säga vilka aspekter av kvinnors hälsa som bör uppmärksammas. Bastemperaturen under menstruationen bör sjunka, om detta inte händer, är det värt att tänka på att genomföra undersökningen.

Möjliga sjukdomar

I genomsnitt bör ett par dagar före utsläppsstart bör indikatorerna börja minska. En gradvis sänkning av temperaturen bör inträffa under kritiska dagar. Om istället för en minskning under menstruationen observeras dess kraftiga stigning till indikatorer på cirka 37,6 grader, kan detta indikera utvecklingen av endometritis eller endomyometritis. Naturligtvis bör en förhöjd bastemperatur under menstruationen vara alarmerande, men det är oacceptabelt att diagnostisera endast en mätning.

Men i fallet när temperaturen knappt når 37 grader i den andra fasen, men med början av kritiska dagar stiger den över denna nivå, kan man misstänka inflammation i bilagorna. Dessutom gör mätningar det möjligt att identifiera problem med rören eller livmoderhalsen. Det är värt att prata om den troliga inflammation i dessa organ i de fall då temperaturindikatorerna ökar med den 4: e-5: e dagen av menstruationen. Det är värt att noga överväga de fall då bastemperaturen före menstruationen är 37,2. Om det inte faller markant med början av kritiska dagar, är det bättre att göra ett test. Kanske är detta en graviditet med hotet om avbrott. Men om temperaturen stiger under en dag, bör du inte oroa dig, det betyder fortfarande ingenting. Glöm inte, för diagnosen ensam är inte tillräckliga mätningar, för detta måste du genomgå en serie undersökningar.

Första fasen

Efter att ha förstått temperaturen under kritiska dagar kan du ta reda på hur kroppen ska bete sig efter att de är slut. Normalt bör termometern läsa om 36,6, men de kommer att bero på de personliga egenskaperna hos varje flicka eller kvinna. I vissa kommer de att hålla hela den första fasen på 36,4, i andra kan de stiga till 36,8 grader. Men båda fallen som beskrivs är ganska acceptabla.

Men en mer betydande temperaturökning indikerar att det är bättre för en kvinna att konsultera en gynekolog. Om indikatorerna i den första fasen närmar sig märket 37 grader, kan detta indikera brist på östrogen. Men detta kan bara bekräftas med ett blodprov för hormoner. Det är också värt att vara uppmärksam vid en ökning av bastemperaturen under menstruationen och dess periodiska ökning med 1-2 dagar under hela den första fasen till ett märke på 37 grader och högre. Detta kan indikera inflammation..

Indikatorer under ägglossningen

En ovanlig bastemperatur före menstruation eller under deras passering kan indikera ett antal problem. Men mätningar på andra dagar är inte mindre vägledande. Normalt nästa morgon efter frigörandet av ett ägg observerar en kvinna en temperaturökning. Det kan vara både skarpt och gradvis. För vissa ökar den första dagen med 0,4 grader, för andra uppnås denna skillnad på 2-3 dagar. Båda dessa situationer är acceptabla. I fallet när värdet ökar längre än tre dagar kan man misstänka underlägsenheten hos ägget som har lämnat äggstocken eller bristen på östrogen. Som regel är det nästan omöjligt att bli gravid i en sådan cykel.

Början av den andra fasen

Om indikatorerna efter frigörandet av ägget inte når 37 grader, kan detta indikera en underlägsenhet i corpus luteum. Men prata om bristen på den andra fasen endast med temperaturvärde är inte värt det. Det är viktigt att inte titta på själva indikatorerna utan på skillnaden i värden som fanns i den första och andra delen av cykeln. Om mätningar utförs i grader Celsius kommer den att vara 0,4 eller ännu högre med kroppens normala funktion. Även om det inte är värt att göra några diagnoser utan en undersökning. Bristen på den andra fasen och utnämningen av progesteronläkemedel är endast möjlig efter lämplig analys.

Slutet av den andra fasen

Oavsett vilken typ av värden kvinnan hade efter ägglossningen och före henne, bör bastemperaturen börja sjunka före menstruationen. Dessutom bör dess värde efter cykelns första dag normalt inte överstiga 37 grader. Om ägglossningsschemat gick för mer än 14 dagar sedan, och temperaturen inte sjunker, kan du göra ett test som hjälper i tidiga stadier att diagnostisera befruktningen av barnet. Det anses vara normal bastemperatur före menstruation på 37 grader. Men det är viktigt att det minskar när utsläppet börjar. Om menstruationen började, och febern varade några dagar till och bara föll mot slutet av kritiska dagar, kan detta indikera en aborterad graviditet.

Fasperiod

Förutom information om vilken bastemperatur som ska vara före menstruationen, är det viktigt att veta hur länge varje del av cykeln kan pågå. Så längden på bara den andra delen är relativt konstant, beroende på egenskaperna hos kroppen hos varje enskild kvinna, kan det vara 12-16 dagar. Men det ideala alternativet övervägs, där det varar 14 dagar. Men den långa första delen av cykeln kan sträcka sig från 10-12 dagar till flera veckor. Naturligtvis, med en cykel på 28 dagar, varar den cirka 14 dagar, under vilken tid follikeln har tid att mogna och ägglossningen inträffar. Men hos ett antal kvinnor kan det vara mycket längre. Samtidigt passerar alla nödvändiga stadier i kroppen: tillväxt och mognad av follikeln, frigörandet av ägget, bildandet och funktionen av corpus luteum.

Normalternativ

Att prata om vissa sjukdomar endast i termer av temperatur är inte värt det. Men denna information behövs för att misstänka några problem och genomgå nödvändiga studier för att bekräfta eller motbevisa diagnosen. Samtidigt är det omöjligt att bedöma endast efter en cykel, det är nödvändigt att mäta minst tre månader. Om bilden upprepas varje månad kan du tillsammans med gynekolog dra några slutsatser genom att analysera hur bastemperaturen förändras före menstruationen. Normen för den kan inte fastställas i absoluta värden. Det beror på värdena i den andra och i den första fasen. Om en kvinnas indikatorer före ägglossningen är nära märket 36,4 grader, kan de efter henne inte överstiga 36,9. I detta fall kommer en ökning med dagen för månadstemperaturer till 37 inte att tala om kritiska dagar, utan om graviditet.

Anovulatoriska cykler

Helst bör en kvinna ha en tvåfas graf över bastemperatur. Innan menstruationen minskar den något, men skillnaden mellan genomsnittsindikatorerna för den första och andra halvan av cykeln passar in i normen. Men det är helt acceptabelt om ägglossningen saknas en eller två gånger om året. I detta fall kan indikatorerna ändras varje dag, temperaturen kan antingen stiga eller sjunka kraftigt. Detta indikerar inga problem, bara den här månaden kommer ingen ägglossning.

Viktiga nyanser

Om det normala läget på någon av dagarna före mätningarna bröts, kommer temperaturen inte att indikera. Om du på kvällen drack alkohol, gick upp ett par timmar innan du mätte på toaletten eller på morgonen var intimitet, kan de erhållna värdena skilja sig avsevärt. Till och med en vanligt matsmältning eller stress dagen innan kan orsaka fluktuationer i temperaturkurvan. Detta är förresten ett av orsakerna till att en kvinnas hälsostatus inte bara kan bedömas på grundval av ett enda diagram. Men det bör också noteras att även ett idealiskt schema, där två distinkta faser visas med en god skillnad i indikatorer, och bastemperaturen före menstruationen är 36,9 grader, betyder inte att kvinnan klarar sig särskilt bra. Till exempel kommer mätningar inte att ge någon information om storleken på endometrium i livmodern eller om vidhäftningar i rören. Därför bör du inte försumma besök hos gynekologen, även vid normala priser.

Vad bör vara basaltemperaturen före menstruationen?

Vad ska vara bastemperaturen eller förkortad BT före menstruation? Många kvinnor drömmer om en regelbunden menstruationscykel, eftersom detta är ett av huvudtecknen på att reproduktionssystemet fungerar korrekt. En av de viktiga indikatorerna är BT. Daglig mätning av den gör att du kan kontrollera kroppens tillstånd, bestämma ägglossningens närmande och början av en ny menstruationscykel. Tänk på funktionerna för testning och tolkning av BT-mätresultat.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Gradusnik-protiv-zalyota.jpg "alt =" termometer i munnen "bredd = "660" höjd = "414" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Gradusnik-protiv-zalyota.jpg 660w, https: // dazachatie.ru / wp-content / uploads / 2018/02 / Gradusnik-protiv-zalyota-300x188.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Vad är BT?

BT - indikatorer som erhölls med hjälp av en termometer i munhålan, vagina eller rektalt, i anus. Bastemperaturen under menstruationen, före dem och även efter förändringar.

Ökningen eller minskningen av denna temperaturindikator beror på fasskillnaden i månadscykeln:

 • follikulär - fasen för mognad av ägget, beta-nivån kommer att minska;
 • ägglossning - den bördiga fasen, under vilken början av befruktningen är möjlig;
 • luteal - fasen för början av menstruationen, när alla hormoner faller, minskar BT.

Under alla dessa faser är nivån på hormoner i en kvinnas kropp annorlunda. Östrogen och progesteron, som regelbundet utsöndras av kroppen, påverkar förändringen i BT. Och det är just vid förändring av BT som en av de mest pålitliga preventivmetoderna byggs - kalendermetoden.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/chart.jpg "alt =" graf "bredd =" 660 "höjd = "334" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/chart.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /03/chart-300x152.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Mätregler

Så det basala (orala eller rektala) temperaturtabellen är mycket viktigt, eftersom läkaren kommer att förlita sig på den erhållna informationen kan se en bild av kvinnans hälsotillstånd och avgöra om det sker förändringar i arbetet i det barnomsorgssystemet eller inte.

Det finns ett antal regler för att mäta temperatur, varefter det är möjligt att få de mest exakta resultaten:

 1. Temperaturmätning måste alltid utföras vid samma tid på dagen. De mest tillförlitliga resultaten kan uppnås genom att mäta BT på morgonen omedelbart efter att du vaknat upp. Mindre avvikelser i tiden är tillåtna - +/- 30 minuter påverkar inte avläsningarna negativt. Den ideala tiden för proceduren anses vara mellan 6 och 8 på morgonen. Det är mycket viktigt att innan du mäter BT ska det finnas en sund sömn i minst 4 timmar.
 2. Basal eller, med andra ord, rektal, temperatur under menstruationen mäts alltid med samma termometer. Om den går sönder eller slutar visa korrekta värden och termometern var tvungen att ersätta den, bör detta noteras i din anteckningsbok, där avläsningarna spelas in.
 3. Det rekommenderas att förbereda termometern i förväg genom att lägga den nära sängen. En mätning utfördes utan att komma ur sängen.
 4. Procedurens längd beror på mätmetoden, men i genomsnitt inte mindre än 5 minuter.
 5. För att spåra dynamiken i BT-förändringar är det nödvändigt att upprätthålla ett speciellt schema där alla indikatorer för dagen, veckan, månaden etc. anges.

Genom att följa dessa enkla rekommendationer kan du få de mest exakta resultaten och med deras hjälp förhindra en förvärring av sjukdomar i det reproduktiva eller könsmarknadssystemet, eller fastställa graviditet.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/maxresdefault-1.jpg "alt =" hur man mäter "bredd =" 660 "height =" 371 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp- innehåll / uppladdningar / 2018/03 / maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

BT under menstruationen

Studier börjar registreras från den första dagen av menstruationen. Vad ska BT vara före menstruation, till exempel en vecka före menstruation? Indikationer under denna period kan ökas, därför kan detta faktum ignoreras. Men på den sista menstruationsdagen kommer BT-indexet att vara cirka 36,3 ° C och kan vara upp till 36,5 ° C. Dessa är de mest gynnsamma förhållandena för full utveckling av folliklar.

Vad BT före menstruationen beror på äggets beteende: om befruktningen inträffade eller inte. När ägget lämnar follikeln, bildas en gul kropp på platsen för urinblåsan och producerar hormoner för att förbereda livmodern för implantering av embryot om befruktning inträffar. Och det är denna körtel som stimulerar ökningen av BT den första dagen av förseningen för att förbättra förhållandena i livmodern för en mer bekväm utveckling av embryot.

BT en vecka före menstruation

Under denna period kommer indikatorerna att variera mellan 37-37,5 ° C. Samtidigt är det värt att överväga en sådan faktor som implantat tappar - när BT tillfälligt sjunker och sedan stiger kraftigt.

Om befruktningen inte ägde rum under denna period sjunker gradvis progesteronnivån, corpus luteum börjar bleka, vilket leder till en sänkning av temperaturen.

BT 3 dagar före menstruation

Vad BT kommer att bli under menstruationen och några dagar innan det beror på varje enskild kvinnas individuella egenskaper. Enligt statistiken, före menstruationen, kan indikatorerna sjunka med 0,3-0,5 ° C. Normen för denna fas i cykeln är värden i området 36,8 till 37,1 ° C.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/maxresdefault11.jpg "alt =" under graviditet "bredd =" 660 "höjd = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/03/maxresdefault11.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/03 / maxresdefault11-300x169.jpg 300w "storlekar =" (maxbredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Anledningar till BT-förändring

Det finns ett antal skäl som påverkar en ökning eller minskning av temperaturen:

 1. Progesteronbrist. Det leder till en minskning av BT. Ett karakteristiskt drag i detta patologiska tillstånd är en långsam temperaturökning, som inte kommer att pågå mer än sju dagar. Dessutom överskrider skillnaden i indikatorer i olika faser av cykeln inte 0,4 ° C, och varaktigheten för den andra perioden reduceras till 10 dagar, vilket i sin tur stimulerar uppkomsten av menstruation.
 2. Endometrit. Denna sjukdom kännetecknas av en ökning av basaltemperaturen före menstruationen - 37 ° C. Sådan BT varar tills menstruationen är klar. Och när det finns en minskning av BT före menstruationen, då i fall av endometrit, minskar dessa värden endast med några tiondelar av en grad, varefter de börjar växa upp.
 3. Graviditetens början. Om det finns en fördröjning och temperaturen i slidan eller anus når nivån 37 ° C, men inte högre än 37,5 ° C, var det troligtvis en befruktning av barnet. Om det snabba graviditetstestet inte visade två remsor, talar vi kanske om sen implantation eller patologier - en ektopisk graviditet eller anembryo.
 4. Starten av anovulationsfasen. En kaotisk ökning och minskning av BT-poäng kan indikera frånvaron av ägglossning. Dessutom har bastemperaturgrafen ingen tydlig gräns och den högsta punkten.
 5. Förekomsten av inflammatoriska gynekologiska sjukdomar. Med ovarieinflammation fixerar termometern värdena vid cirka 37 ° C, vilket kommer att observeras under den första och andra perioden. I detta fall kommer BT att minska före menstruationen, varefter den kommer att stiga igen, men redan till 38 ° С.

Okarakteristiska indikationer på basaltemperatur kan också observeras vid funktionsfel i den hormonella bakgrunden och med funktionsfunktion i sköldkörteln.

Slutsats

I slutet av publikationen, låt oss sammanfatta:

 1. BT är en beprövad gynekologisk metod för att övervaka hälsan hos en kvinnas reproduktionssystem. Särskilt viktiga är värdena på bas- eller rektaltemperatur efter menstruation och före kritiska dagar, ägglossning, mer exakt, dynamiken i deras tillväxt och minskning.
 2. Enligt BT-schemat är det möjligt att bestämma tillnärmningen av ägglossning och menstruation, ta reda på om det finns några avvikelser i funktionen hos organen i det reproduktiva systemet. Mycket ofta tyder plötsliga temperaturhopp på förekomsten av en inflammatorisk process eller sjukdom.
 3. Det finns vissa standarder för BT, avvik från vilka kännetecknas av uppenbara förändringar i arbetet i organen i könsorganet eller reproduktionssystemet..

Samtidigt bör man komma ihåg att BT-indikatorer "hoppar" under orala preventivmedel, så att du inte ska lita på deras tillförlitlighet.

Har du någonsin kontrollerat ändtarmen? Har du eller dina vänner en sådan kalender för att spåra den bördiga fasen och närma sig menstruationen?

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Graviditetstest före menstruation positivt

Graviditet eller PMS?Tecken på en utmärkt position liknar mycket premenstruellt syndrom. Därför är det svårt för en kvinna att bestämma sitt tillstånd redan innan det månatliga planerade schemat inleds....

Rektal smärta

Smärta i ändtarmen är ett symptom som kännetecknas av obehagliga känslor i området för detta organ, och kan utlöses av gastroenterologiska, proktologiska sjukdomar samt trauma i anus.Ett sådant symptom har inte tydliga begränsningar för ålder och kön, därför diagnostiseras det lika hos både män och kvinnor och är sällsynt i barndomen....

Varför kan blod gå under ägglossning och vad man ska göra?

Under ägglossningen hos kvinnor noteras vanligtvis ingen patologisk urladdning. De är transparenta, ganska rikliga på grund av ökad livmoderhalsutsöndring som ett sätt att skapa mer lämpliga förutsättningar för att spermier ska överleva, viskösa, med låg surhet....