Allt om basaltemperatur: hur man mäter det, exempel på grafer med avkodning, norm och avvikelser

Ansvarsfrihet

Det är användbart för varje tjej som planerar en graviditet att veta hur man håller en basal temperatur (BT) schema. Detta är inte svårt, men processen kräver mycket tålamod, eftersom BT måste noteras varje dag i minst två till tre månader. Det är bättre att analysera de resulterande graferna med en gynekolog. Men med denna metod och utan läkare kan du lära dig mycket om din hälsa och förmågan att bli gravid. Vår artikel, skriven tillsammans med en barnläkare-gynekolog, hjälper dig med detta..

Vad är basal temperatur?

Bastemperatur och kroppstemperatur är inte alls samma sak. BT mäts inte i armhålan, utan i slidan, i munnen eller (oftast) i anus. Denna temperatur är inte kroppens yta utan temperaturen på de inre organen. Bastemperaturen förändras markant även med en liten förändring i nivån för vissa kvinnliga hormoner.

Kroppstemperaturen är lite beroende av dagen för månadscykeln, men BT förändras märkbart när cyklernas faser förändras. Det är därför barnläkare-gynekologer och kvinnor själva har gjort BT-scheman i flera decennier för att ta reda på hur reproduktionssystemet fungerar..

Metoden uppfanns på 50-talet av 1900-talet i Storbritannien. Professor Marshall fann att hormonet progesteron (ett av huvudhormonerna i det kvinnliga reproduktionssystemet) kan påverka temperaturen i den kvinnliga kroppen signifikant. Med basal temperatur kan du bestämma svängningen av hormonnivån ganska exakt. Och eftersom mängden progesteron varierar under hela cykeln, enligt BT-schemat, kan du förstå hemma hur äggstockarna fungerar..

BT hjälper till och med att berätta om befruktningen har inträffat. Naturligtvis kommer du att få ett tydligt svar på denna fråga först efter en försening med hjälp av speciella tester eller analyser. Men schemat säger att graviditet är möjligt.

Du bör dock inte tro att en "termometer i påven" är ett obligatoriskt objekt i programmet för alla kvinnor som vill bli gravida. Inte alls. Vid planering av graviditet är basal temperaturmätning helt valfri. Det är mycket viktigare att genomgå minst en läkarundersökning av en gynekolog och terapeut - att göra tester för infektioner, nivån på grundläggande könshormoner, ett allmänt blodprov, etc..

Men det finns situationer när metoden för att mäta basaltemperatur kommer att vara riktigt användbar:

 1. Om du inte kan bli gravid i 6-12 månader. Om "upplevelsen" är mindre är det absolut ingenting att oroa sig för. Du måste bara fortsätta försöka. Om det är mer kan vi prata om infertilitet och vi måste genomgå en allvarlig undersökning av en läkare. Men under denna tidsperiod hjälper schemat dig att navigera när ägglossningen inträffar (och att "arbeta" på en framtida graviditet just dessa dagar). BT hjälper dig också att se till att ditt reproduktionssystem fungerar korrekt..
 2. Om du mäter BT rekommenderade läkaren dig. Denna metod är inte den viktigaste i diagnostik, men som en hjälpmetod har den använts under lång tid och framgångsrikt. Till exempel hjälper det din läkare att ta reda på om din dominerande follikel mognar och om det finns ägglossning. Men som regel ber läkaren patienten att komplettera mätningen av BT med ägglossningstester. Och kom ihåg att ingen läkare har rätt att diagnostisera och förskriva behandling endast på basis av BT-scheman! Detta är en ytterligare forskningsmetod, men inget mer;
 3. Om du har bråttom att bli gravid och vill veta exakt när dina bördiga dagar kommer.

Att tro denna metod

Låt oss göra en reservation direkt: många moderna läkare anser att denna metod är föråldrad. För 10 år sedan var schemaläggning av BT en obligatorisk punkt för att undersöka patienter som har svårt att bli gravida.

Nu har ett antal läkare övergett denna studie till förmån för andra - mer exakta och mindre noggranna - metoder. Till exempel follikulometri (speciell ultraljud) och ägglossningstester.

I vissa situationer är BT-schemat faktiskt felaktigt och kan vara vilseledande:

 • Om du mäter temperaturen fel;
 • Om du mäter BT bara en månad. Det enda schemat är informativt. Det är nödvändigt att mäta minst tre cykler i rad;
 • Om det finns en kronisk eller akut sjukdom (inte nödvändigtvis förknippad med gynekologi);
 • Om du har hypo- eller hypertyreos (sköldkörtelsjukdom);
 • Du tar lugnande medel eller hormoner

och i vissa andra situationer.

Men om allt görs korrekt kan BT fortfarande fungera som en gratis men värdefull diagnostisk metod..

Naturligtvis bör du själv inte göra några diagnoser och dricka medicin baserat på BT-schemat. Detta är en felaktig metod och självmedicinering är oacceptabelt.!

Hur man mäter basal temperatur

Det finns tre huvudsakliga sätt att mäta bastemperatur:

 • i munnen (oralt);
 • in i vagina (vaginalt);
 • i anus (rektalt).

Var och en av dem har sina för- och nackdelar, medan den tredje metoden anses vara klassisk och mest exakt. Avstå från att experimentera: om du började mäta i munnen ska du fortsätta till slutet av cykeln. I nästa cykel, om mätmetoden verkade obekväm, kan den ändras.

Det är möjligt att mäta basaltemperaturen med både en konventionell (kvicksilver) termometer och en elektronisk termometer, men den är alltid kvalitativ och korrekt. När allt kommer omkring, om du till exempel har angina, spelar det ingen roll vad din temperatur är - 38,6 eller 38,9. Men när du mäter BT har varje tionde grad mycket betydelse. Kvicksilvertermometern hålls i 6-7 minuter, elektronisk - tills signalen plus 2-3 minuter kommer den att bli mer exakt. Det är inte värt att byta termometer under en cykel. Torka termometern med alkohol av hygieniska skäl.

BT mäts tidigt på morgonen omedelbart efter att du vaknat upp, utan att komma ur sängen eller ens flytta (termometern ska skakas av i förväg och läggas på nattduksbordet bredvid sängen, men inte under kudden). Det är viktigt att du vaknar minst tre timmar kontinuerligt innan du vaknar (utan att gå på toaletten eller få vatten).

Huvudregeln för att mäta bastemperaturen är att hålla termometern i ett benäget läge, i ett avslappnat tillstånd, nästan halvt sova, utan att röra sig. Spela in resultatet (skriv in det i diagrammet) omedelbart - det är lätt att glömma.

Om det inte fungerade på morgonen är det meningslöst att göra det på eftermiddagen. I själva verket under dagen är bastemperaturen instabil, den hoppar beroende på känslomässigt tillstånd, fysisk aktivitet, mat etc..

Varför kommer diagrammet på vilse

Vissa förhållanden kan påverka bastemperaturen och göra schemat opålitligt. Fortsätt att mäta BT, men markera de dagar då följande omständigheter gällde:

 • ARVI eller andra virala såväl som bakteriella sjukdomar med temperaturökning;
 • tar vissa mediciner, till exempel hormoner eller lugnande medel. När man tar orala preventivmedel undertrycks ägglossningen, så att mäta BT är i allmänhet meningslöst;
 • skador, kirurgiska ingrepp, inklusive mindre (till exempel, en tand drogs ut);
 • stress, sömnlöshet;
 • alkoholintag;
 • matsmältningsstörningar;
 • flytta, flyga, särskilt med förändring av tidszoner;
 • samlag.

Analysera diagrammet måste du göra en justering för dessa faktorer.

Hur man bygger ett diagram

För att skapa en basal temperaturgrafik, klicka på den här mallen och spara den på din dator (och fyll den precis där) eller skriv ut.

Klicka för att förstora mallen. Ladda ner den till din dator och fyll den just där. Eller skriv ut och fyll i för hand.

Siffrorna i den övre kolumnen är dagarna i menstruationscykeln (inte att förväxla med månadens dagar). Lägg en prick i motsvarande kolumn varje dag efter att du har mätt temperaturen. För att plotta, i slutet av cykeln, ansluter du punkterna i följd med en linje.

När schemat har fyllts måste du rita en stängningslinje. För att göra detta, titta på temperaturvärdena dag 6 till 12. En linje dras ovanför dem. Den här linjen är service, den behövs bara för tydlighet..

Nedan, på ett tomt fält, kan du göra anteckningar. Till exempel "från 12 till 15 dts - tanden skadade, temperaturen steg." “18 dagars cykel - svår stress”.

Vad bör basaltemperaturen vara normal

Normalt förändras basaltemperaturen under hela cykeln, och schemat är tvåfas.

Cykellängden och längden på varje fas för varje kvinna är olika, så vi kallar ungefärliga, ungefärliga siffror.

Under menstruationen är BT vanligtvis 36,7-37 grader. När blödningen stannar sjunker temperaturen något. I den första fasen av månadscykeln (från 1 till 10-15 dagar) har en kvinna en hög nivå av östrogen och en låg nivå av progesteron. Omedelbart efter menstruationen är normal bastemperatur låg. Hos en frisk kvinna stiger hon sällan över 36,6.

Innan ägglossningen kan det minska något. Och efter ägglossningen stiger den till 37 och över. Skillnaden mellan faserna är 0,4-0,8 grader.

Normal basaltemperatur kan sjunka något före den mest månatliga. Om detta inte händer kan detta indikera både individuella egenskaper och en möjlig graviditet..

Här är ett exempel på en basal temperaturgraf.

Om ditt schema är ungefär detsamma som på bilden, har du troligtvis ägglossning och äggstockarna fungerar korrekt. Om det finns avvikelser, om det inte finns någon tydlig temperaturökning i den andra fasen av cykeln, kan detta indikera (även om det inte nödvändigtvis) vissa hormonella problem.

Hur man fastställer ägglossning enligt schema

Förresten basal temperatur ändras kan ägglossning beräknas - det är ett viktigt ögonblick när ägget lämnar äggstocken och befruktning är möjlig. En normal basal temperaturgraf antyder ganska kraftiga fluktuationer. Innan ägglossningen minskar BT något, och sedan, under ägglossningen, stiger den ganska kraftigt. På diagrammet måste minst tre punkter i rad ligga över stängningslinjen. Ägglossningslinjen dras vertikalt - den skiljer låga temperaturer från höga.

Om till exempel BT var 36,5 och bastemperaturen då var 37, betyder det att ägglossning har inträffat. Om du planerar att bli gravid måste du ha sex två dagar före ägglossningen, under den och två dagar efter.

Men kom ihåg att du inte ska använda den här informationen som en preventivmetod. Metoden "farliga dagar" är extremt opålitlig. Det ger en hög andel spontana graviditeter. Om du bara skyddar dig själv på "farliga dagar", var du beredd på att du blir gravid under året med en sannolikhet på 10-40 procent (denna spridning beror på att risken analyserades med olika metoder).

Otillförlitligheten med metoden "farliga dagar" beror på att livskraftiga spermatozoer kan "hålla" i kvinnliga könsorganen i flera dagar. Och vänta på att ägget ska kolla. Dessutom kan metoden för att mäta basaltemperatur inte bestämma ägglossningen med absolut noggrannhet..

BT i olika patologier

Bastemperatur kan berätta om en kvinna är frisk och till och med hjälper till med en specifik diagnos..

Vi publicerar exempel på diagram över basaltemperatur med avkodning.

Anovulatorisk cykel

Om schemat är monotont, om det inte finns någon temperaturökning i den andra fasen, kan vi prata om frånvaron av ägglossning och att denna cykel och schemat är anovulatoriskt. Det vill säga, den dominerande follikeln mognar inte eller mognar, men av någon anledning brister inte. Följaktligen kommer inte ett moget ägg ut, och det kan inte finnas någon uppfattning i denna cykel. Normalt har varje kvinna från 2 till 6 anovulatoriska cykler per år (ju äldre kvinnan, desto fler av dem). Men om en sådan bild observeras flera månader i rad kan det vara en källa till problem med befruktningen. Jag måste träffa en läkare.

Östrogen-progesteronbrist

Om det är en temperaturökning, men den är liten (01-0,3 grader), kan detta indikera ett fel i corpus luteumfasen (östrogen-progesteronbrist). I den här situationen ägglossning inträffar, befruktning kan till och med ske, men hormonnivån är otillräcklig för att stödja graviditet. Detta tillstånd korrigeras av hormonella läkemedel (de bör förskrivas av en läkare).

Kort andra fas

Den andra fasen av cykeln (efter ägglossning) är normalt 12-16 dagar. Om det är kortare än 10 dagar kan det indikera att den andra fasen misslyckats. Ett såddägg, även om det är befruktat, kommer inte att kunna invadera endometriet och graviditet kommer inte att inträffa. I detta fall är det inte svårt att dechiffrera basaltemperaturgrafen: graviditet är problematiskt. Träffa en läkare.

Varaktigheten av den första fasen är inte så viktig: det beror på kvinnans individuella egenskaper och har liten effekt på förmågan att bli gravid.

Östrogenbrist

Om den första fasen av BT är hög (36,7-37 grader) kan det innebära att du inte har tillräckligt med östrogen - viktiga kvinnliga hormoner. Om detta tillstånd bekräftas genom analyser, måste det korrigeras med speciella läkemedel.

Inflammation

Hög temperatur i den första fasen kan också utlösas av inflammation i hängorna eller andra gynekologiska inflammatoriska sjukdomar.

Tecken på en inflammatorisk sjukdom

Uppmärksamhet: enligt dessa diagram kan vi bara anta förekomsten av problem! Detta är inte en diagnos eller anledning att dricka medicin..

Vilka avvikelser ska rapporteras till läkaren

monotona diagram, när temperaturen är högre eller lägre än 37 under hela cykeln, medan temperatursänkningarna är mindre än 0,4 grader;

 • för kort månadscykel (21 dagar eller mindre);
 • för lång månadscykel (mer än 36 dagar);
 • om det inte finns någon klar ägglossning på diagrammet, och en sådan bild observeras under flera cykler i rad;
 • om det under cykeln finns skarpa osystematiska hopp av BT. Emellertid kan detta tillstånd förklaras av olika externa och interna faktorer som påverkar temperaturen (alkoholintag, stress, somatiska sjukdomar, etc.);
 • om schemat är normalt men den önskade graviditeten inte inträffar inom 12 månader.

BT under graviditeten

Om temperaturen i slutet av cykeln inte sjunker utan förblir hög (37 grader och högre), finns det en chans att du är gravid. Normalt, efter en försening, kommer BT att stanna på 37-37,5 under hela första trimestern. En kraftig minskning kan vara oavsiktlig och kan innebära komplikationer under graviditeten. Du ska inte få panik, men det är bättre att kontakta din gynekolog.

Gynekologens kommentar

Så ändå mäta BT eller är det inte meningsfullt? Vi bad Anna Sozinova, barnläkare-gynekolog, att svara på denna fråga:

Mätning av basaltemperatur avser funktionstestdiagnostiska test (”pupillesymtom”, ”ormbandsymtom”, slemförorening, CPI-räkning), som ingen avbröt och har en välförtjänt existensrätt.

Mot bakgrund av moderna undersökningsmetoder och de senaste framstegen inom medicin verkar verkligen mätning av BT vara en föråldrad metod. Men med alla regler för att mäta BT, sammanställa ett schema som visar påverkan av olika faktorer (att ta alkohol, droger, samlag etc.), med denna metod, kan du bestämma ägglossning, beräkna "farliga" och "säkra" dagar, misstänka hormonella störningar, bestämma tiden menstruation.

Mätningen av BT fängslar med sitt informationsinnehåll, tillgänglighet och kräver inga finansiella kostnader. Dessutom har inte alla kvinnor möjlighet att testas för hormoner i tid, genomgå en ultraljudssökning för att bestämma den dominerande follikeln eller för att kontrollera utvecklingen av graviditet av banala skäl: brist på pengar eller brist på nödvändig utrustning och reagens i en lokal medicinsk institution (många bor på landsbygden).

Bastemperatur kan mätas i ändtarmen, i munnen eller i slidan. Det är bara viktigt att hålla sig till den valda mätplatsen. Enligt min mening är det bekvämare att mäta BT i ändtarmen, och tillförlitligheten för denna mätmetod är högre.

Så basaltemperatur är inte den enda och ganska grumliga diagnostiska metoden. Men det är enkelt, gratis och kan berätta mycket om läkaren och patienten..

Vad är basal temperatur under graviditeten och hur man mäter den?

Den kvinnliga kroppen är ett komplext system som regleras av hormonarbete, inklusive reproduktionsfunktioner.

En kvinnas menstruationscykel utsätts för cykliska förändringar som inträffar vid en viss frekvens, till följd av ökningen och minskningen av vissa hormoner.

Genom att känna till funktionerna i din egen menstruationscykel kan du diagnostisera början av ägglossning i de tidiga stadierna (vilket är viktigt för dem som planerar en graviditet).

Du kan också upptäcka graviditetens början (bastemperatur).

Detta är möjligt om du skapar och upprätthåller ett schema med basaltemperatur under graviditeten. Men för att diagnosen under graviditeten ska bli möjlig bör bastemperaturen mätas minst tre till fyra månader före befruktningen.

Detta gör att du kan spåra förändringar i indikatorer och föreslå graviditet i mycket tidiga stadier, redan innan nästa cykel och menstruation börjar.

Bastemperatur under graviditet

Att mäta basal temperatur är ett sätt att bestämma både ägglossning och graviditet.

Således kommer en ökning av basaltemperaturen i de tidiga stadierna av graviditeten vara ett av tecken på att nästa menstruation inte längre kan förväntas.

Basal är temperaturen som mäts i rektum i ett tillstånd av fullständig vila. Mätningar på detta sätt ger de mest exakta värdena, eftersom mätningar i andra kroppshåligheter kan vara felaktiga.

Sådana indikatorer kan indirekt indikera frånvaro eller förekomst av ägglossning när de mäts regelbundet, och kan också indikera graviditet..

Detta är den första fasen av menstruationscykeln. Med en ökning på cirka 0,3-0,4 grader måste du tänka på början av ägglossning.

Då förblir bastemperaturen förhöjd under den andra fasen av cykeln. En till två dagar innan nästa menstruationsstart kommer basaltemperaturen igen att sjunka under 37 grader. Om en sänkning av basaltemperaturen inte uppstår, medan det inte finns några tecken på en tidig menstruation, kan du vara gravid.

Således anses bastemperaturen i de tidiga stadierna av graviditeten vara dess förhöjda värden, upp till 37,2-37,3 grader i slutet av den andra fasen av cykeln och vidare.

Hur man mäter basal temperatur för att bestämma graviditet

För exakta resultat, och särskilt för att bestämma graviditet, måste du veta hur du mäter basal temperatur.

Baserat på det faktum att kroppstemperatur är en dynamisk indikator, och den varierar kraftigt under dagen beroende på tillstånd och aktivitet, stress, matintag, rörelse och många andra faktorer, är det troligt att man mäter den verkliga kroppstemperaturen exakt bara i vila - i en dröm.

Men eftersom vi inte kan göra detta fysiskt, mäts bastemperaturen på morgonen, omedelbart efter att du vaknat - samtidigt, medan din kropp är i ett helt avslappnat och lugnt tillstånd, utsätts den inte för olika yttre påverkan. Det är denna temperatur som kallas basal (sant, tas som referens).

För att mätresultatet ska vara informativt måste särskilda regler följas vid basmätning.

Detta är nödvändigt både för att beräkna ägglossning och patologier i reproduktionsfären och för tidig upptäckt av graviditet.

Du kan inte mäta basaltemperatur när du tar oral preventivmedel, medan du tar hormonella läkemedel eller lugnande medel, antidepressiva medel eller alkohol.

Mätning utförs endast i ändtarmen, oralt eller vaginaltemperatur är opålitlig.

De börjar mäta basaltemperatur den första dagen i menstruationscykeln, efter att ha sovit innan de gjorde detta i minst 3-6 timmar.

Alla främmande åtgärder kan leda till snedvridning av mätresultaten. Du kan använda en konventionell kvicksilvertermometer eller elektronisk, vilket är mer praktiskt för mätningar.

Det måste kokas på kvällen i omedelbar närhet av sig själv, så att det inte går upp ur sängen och inte rör sig mycket, det bör vara redo för mätningar (du måste slå ner det sista vittnesboken).

Om du behöver stå upp tidigare måste du mäta temperaturen innan du står upp (till toaletten, enligt ditt eget företag), men det är lämpligt att mäta alltid ungefär samtidigt.

En kvicksilvertermometer tar mätningar på minst 5-7 minuter, elektronisk inte mindre än 1 minut. Mättiden bör vara densamma varje gång.

Du måste alltid använda samma termometer, ta ut den uppifrån för att inte slå ner avläsningarna och inte göra fel i mätningarna. Mätindikatorerna anges i BT-schemat, omedelbart anges möjliga orsaker till förvridningen av resultaten (om du är förkylt, nervös, tog alkohol).

Bastemperatur under graviditet

Med regelbundna mätningar av BT kan du nästan säkert beräkna ägglossningens dagar och senare märka graviditetens början.

Sannolikheten för befruktning är särskilt hög om du ser:

 • hög temperatur varar längre än den vanliga perioden för den andra fasen (dagar efter ägglossningen, när temperaturen bör höjas);
 • om ett tredje hopp i temperaturen observeras i närvaro av en stabil tvåfas temperaturgraf;
 • om den andra fasen varar i mer än 18 dagar enligt schemat (en hög temperatur hålls i rad tills dagarna för den redan förväntade menstruationen).

Vad bör vara basaltemperaturen under graviditeten

Om en ökning av temperaturen under ägglossningen har sin exakta förklaring och biologiska betydelse, finns en liknande förklaring till en ökning av basaltemperaturen under graviditeten..

Alla dessa processer sker under påverkan av hormoner, det är en förändring i deras nivå i blodplasma.

Detta är nödvändigt så att äggstockarna, äggledarna och livmoderns väggar är helt redo att få ett ägg, befruktningsprocessen och senare implantering av embryot i livmoderväggen..

I fall där ägglossning och sedan befruktning inträffade fortsätter hormoner för att upprätthålla graviditet, i synnerhet progesteron, att produceras i ökade mängder, vilket påverkar nivån på basal temperatur.

Sedan minskar det gradvis och det kommer inte att behöva mätas efter 16-20 veckor.

Under normala hälsotillstånd och graviditetens början finns det ingen speciell mening i att mäta basaltemperatur, men om det finns ett hot om abort, komplikationer med befruktningen eller några medicinska indikationer kan läkaren rekommendera att mätningarna fortsätter.

Så, till exempel, kan basaltemperaturen i en frusen graviditet, efter en ökad period, minska och förbli på en konstant reducerad nivå med försvinnandet av tecken på graviditet från kroppen under en tid innan avstötning av fosterägget.

Bastemperaturen förändras också under ektopisk graviditet, den kan ligga på gränsvärdet - över 37,0, men utan att nå höga siffror på 37,3 grader.

Bastemperaturen sjunker kraftigt och med hotet om missfall på grund av en minskning av progesteronnivån i en kvinnas blod.

Vid tidigare missfall kan läkaren rekommendera att mäta bastemperatur i början av graviditeten för att övervaka.

En höjning av temperaturen över 37,8 grader kan indikera utvecklingen av en patologisk eller inflammatorisk process som kan leda till missfall - detta är ett tillfälle för omedelbar läkarvård.

Hur man mäter basal temperatur korrekt under ägglossningen?

Bastemperatur är den lägsta temperaturindikatorn som människokroppen visar under sömnen och signaler om interna förändringar i de inre organen och systemen i den kvinnliga kroppen.

Det är en förändring i basaltemperatur (BT) som indikerar början av ägglossning i kvinnans kropp och produktionen av hormonet progesteron, vilket indikerar en beredskap för befruktning och framtida graviditet.

Bastemperatur före ägglossning

I genomsnitt varierar BT-indikatorer i den första fasen av menstruationscykeln mellan 36,3-36,5 g. och det kan fluktuera upp / ner med en tiondel av en grad.

Innan ägglossningen börjar diagnostiseras ett hopp i temperaturindikatorer och är 37,1-37,3 grader. Uppgifterna som presenteras kan variera individuellt med hänsyn till interna och externa faktorer.

Basal temperatur under ägglossningen

Ihållande BT i sina index stiger kraftigt, men i sina index med minst 0,2 g. - indikerar direkt starten.

Det är för detta som regelbundna och konstanta mätningar av BT utförs och uppgifterna införs i deras eget schema.

Efter ägglossningen

Efter att ha ökat på ägglossningsdagen förblir BT på samma, oändliga nivå tills menstruationsperioden. Om menstruationen enligt schemat inte har inträffat medan BT-indikatorerna själva hålls på samma, oförändrade nivå och efter en försening - är kvinnan gravid.

Det räcker för att förstå att en hög nivå av BT under graviditeten kan kvarstå under de första 3-4 månaderna, medan corpus luteum fungerar i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Beroende av bastemperatur på cykeln

För varje kvinnas reproduktiva ålder - menstruationscykeln under dess förlopp delas läkarna villkorligt in i tre faser - det vill säga follikulär, ägglossning och luteal.

Var och en har sin egen nivå av hormoner och följaktligen BT:

 • Under den allra första cykeln - östrogen dominerar i varje kvinnas kropp, och under hans direkta inflytande kommer temperaturindikatorerna att förbli på en låg nivå.
 • I den sista fasen dominerar progesteron, vilket håller BT-index på en hög nivå.
 • Skillnaden mellan själva cyklerna kommer att vara 0,4-0,5 grader och detta indikerar direkt det faktum att ägglossning redan har inträffat i hennes kropp. Ägglossningen har kommit - temperaturen kommer att visa ett kraftigt hopp på minst 0,2 grader och når 37,1-37,3.

Regler för mätning av bastemperatur

Regler för mätning av bastemperatur:

 1. Tidsindikatorn är uteslutande på morgontimmarna, tills själva mätningen av BT bör en kvinna ha minst 5-6 timmar god vila. Om en kvinna börjar komma ur sängen och rör sig aktivt - kommer BT-indikatorerna att ändras i större eller mindre utsträckning och anses vara opålitliga.
 2. Valet av termometer är en kvicksilver eller en elektrisk termometer. Men den första, kvicksilverläkare kallar det mer exakt - i 4-5 minuter. mäta BT. Om du väljer den elektroniska versionen av termometern - har den ofta en bekväm funktion för att lagra de senaste mottagna temperaturmätningsdata.
 3. Platsen för direktmätning av BT är ändtarmen, även om mätningar kan göras både i slidan och under tungan. Kom ihåg att det viktigaste är att mäta BT uteslutande samtidigt och med en kvicksilver eller elektronisk termometer som du ursprungligen valde.
 4. Den lägsta fysiska aktiviteten innan du mäter BT är att uppnå exakta och tillförlitliga resultat. Alla mätningar bör utföras omedelbart efter att du vaknat, medan du är i sängen, i ett horisontellt läge. Därför - placera termometern så nära som möjligt på kvällen nära dig.

Bygg upp diagrammet på rätt sätt

 1. Schema över förändringar i BT komponerar och leder från den första dagen i menstruationscykeln, när på morgonen temperaturförhållandena tas bort och matas in från tabellen.
 2. Om siffran på termometern ligger mellan två siffror, anges bottenindikatorerna i tabellen - detta anses vara korrekt.
 3. Om det har påverkats externa eller interna faktorer som kan påverka temperaturnivån, är det värt att skriva ner på ett separat pappersark och analysera det i framtiden.
 4. Ofta registrerar kvinnor en hög mätningstemperatur - alkohol, berusad dagen före eller underlägsen sömn, sjukdom osv. Kan provocera en ökning.

Varje normal indikation är sammankopplade med linjer, men ovanligt eller tveksamt med en streckad linje. Dessa indikatorer och ett diagram hjälper till att bestämma dagen för ägglossning, planera eller förhindra graviditet.

BT-ägglossningslinjen

När schemat för hantering av BT görs med beaktande av WHO: s alla rekommendationer och instruktioner, kan dess indikatorer inte bara indikera början av dagen för ägglossning, graviditet, men också utvecklingen av vissa sjukdomar..

Här är ägglossningslinjen en viktig indikator - BT samma dag som ägget lämnar äggstocken kommer att vara det lägsta i sin indikator, och kommer gradvis att öka under 3 dagar.

Det viktigaste att förstå är att skillnaden mellan raderna och dessa 3 värden inte bör vara mer än 0,1 grader under 2 av 3 dagar och inte mindre än 0,2 grader på en av två dagar.

Dessa indikatorer är viktiga för att planera graviditet..

Längden och varaktigheten av menstruationscykeln hos kvinnor

Nominell - menstruationscykel i en frisk, reproduktiv ålder hos en kvinna, cykeln bör normalt pågå från 21 till 35 dagar, men om dessa indikatorer är mer eller mindre, är det värt att genomgå undersökning och samråd med en läkare.

Detta fenomen kan bero på patologiska processer, hormonsvikt, provocerad av ovariell dysfunktion.

Detta kan orsaka en kvinnlig typ av infertilitet, eftersom det är så viktigt att genomföra en snabb undersökning och behandling.

Graf och temperaturskillnad

Som läkarna noterar, krävs normalt inte skillnaden mellan medelindex för BT i de två faserna att vara mindre än 0,4 grader i sina index - och om dessa index är lägre än den tillkännagivna nivån, kan detta respektive indikera sjukdomens gång i kvinnans reproduktiva system.

Oftast är detta en hormonell obalans - för att korrekt och korrekt ställa en diagnos är det viktigt att bestämma laboratorienivån för progesteron och ett hormon som östrogen i blodet.

BT kommer att vara högre - om alla indikatorer i progesterons blodkomposition överskrider indikatorerna i 7,6-12,7 enheter, även om det också händer när höga indikatorer observeras i den andra fasen av cykeln.

Det räcker att förstå att en normal nivå av BT i frånvaro av ägglossning inte kommer att bevisa normal funktion, funktionen av corpus luteum.

Hög BT i den första fasen

Under första halvåret är fasen av kvinnans menstruationscykel - östrogen i kroppen, vilket bestämmer effekten av BT-index inom 36,2-36,5 grader.

Om BT-indikatorerna stiger, indikerar detta indirekt problemet med kvinnans kropp.

I detta fall kommer temperaturindikatorerna att variera mellan 36,5-36,8 grader. I den andra fasen - BT kan också ökas om östrogenhormonbrist diagnostiseras..

Men det kommer gradvis att minska - en situation där BT varierar inom 36,7, men det är extremt sällsynt och börjar ofta på en nivå på 37 grader.

Låg BT i den andra fasen

Enligt läkare kommer BT-cykeln i den andra fasen av en kvinnas menstruationscykel att skilja sig från indikatorerna som erhölls i den första fasen med 0,4 grader. Om BT-mätningar utförs rektalt, kommer temperaturindikatorerna att variera på cirka 37 grader eller mer..

Med en skillnad på mindre än 0,4 grader indikerar detta direkt problem som har inträffat och uppstår i kroppen och som inte borde ignoreras.

Men det är viktigt att ta hänsyn till det faktum att varje kvinnas kropp är individuell och att vissa faktorer, sjukdomar som förekommer i den första eller andra fasen av menstruationscykeln kan påverka BT-indikatorer.

Vad påverkar värdena på BT?

BT-resultat kan påverkas av:

 • kort och underlägsen sömn, liksom själva kroppstemperaturen.
 • att dricka inför alkohol och stressiga situationer, samt långvarig depression.
 • på kvällen hade kvinnan en aktiv och våldsam sexuell relation, liksom diarré eller ofta toalettbruk på natten.
 • inflammatoriska processer som förekommer i ändtarmen och intag av vissa mediciner - sömntabletter eller hormoner.
 • en förändring i kroppshållning under mätning eller temperaturmätningstid, dag eller kväll, en termometer, liksom sömnlöshet eller en förändring i klimatförhållanden.
 • överdriven fysisk aktivitet på kvällen, den smittsamma karaktären på sjukdomens ursprung, liksom typen av termometer som används - elektroniskt eller kvicksilver.

Allt detta och mycket mer bör beaktas vid mätning av BT och schemaläggning av det..

Hormoner och BT

Äggstockarna i deras struktur innehåller folliklar och det är i dem att ägget mognar - innan ägglossningen börjar frisätts ett visst hormon, vilket provocerar tillväxten av follikeln och den efterföljande frisättningen av ägget som har mognat från det.

Det är östrogen som bidrar till det faktum att kroppen bygger upp endometrium, slemhinnan i livmodern och dess ökning provoserar brott i follikeln och frigörandet av ägget.

Redan dagen för ägglossningens början - det är ägget som lämnar och flyttar till livmodern och själva corpus luteum och producerar sedan progesteron.

Så själva corpus luteum är en sprängande follikel och hormonet kommer att försena utvecklingen av follikeln - så länge hormonet progesteron produceras kommer det att producera värme, så det påverkar temperaturnivån på BT.

När ägget inte befruktas kommer hormonnivåerna att minska, då förstörelsen av endometrialskiktet inträffar, följaktligen börjar menstruationen.

Vad betyder avvikelser från normen??

Själva avvikelserna kan utlöses av olika skäl - om en specialist är kvalificerad kan han på grund av indikatorer för BT-schemat diagnostisera patologi, utan dyra och långa studier..

Som ett exempel, förblir BT-indikatorerna höga under den andra fasen i den inflammatoriska processen som uppstår i bilagorna.

 1. Vid låga progesteronnivåer - en ökning av BT sker före menstruationens början, men ibland minskar den inte. När en kvinna är gravid, på grund av brist på progesteron, kan graviditeten avslutas naturligt. Endast en läkare kan ställa en noggrann diagnos genom att förlita sig på laboratorietester och bestämma nivån på hormonet progesteron i blodet.
 2. Om det är en försening i menstruationen och samtidigt faller indikatorerna till en nivå under 37 grader - detta indikerar en nedbrytning av äggstockarnas arbete. En läkare leder en kvinna till en ultraljudsundersökning och tidigt graviditetstest..

Om diagnosen bekräftas - dysfunktion i äggstockarna bryts också hormonnivån, vilket också provocerar ett antal patologiska tillstånd i kvinnans kropp. Läkaren föreskriver en kurs för att ta progesteronhormon för att normalisera den hormonella bakgrunden.

misstag

Fel i mätningen av BT inträffar också och oftast förekommer de direkt i själva mätprocessen - detta är en enkel överträdelse av mätreglerna.

Dessutom faktorer som:

 • gynekologiska sjukdomar och andra patologiska tillstånd som provocerar feberattacker och en temperaturökning.
 • ta mediciner eller alternativa metoder för självbehandling.
 • allvarliga överbelastningar, både fysiska och psykologiska, det sexuella samlaget som en kvinna hade före mätningen.
 • tar alkohol, tar hormonella preventivmedel.

I varje fall är det värt att besöka en läkare, genomgå en undersökning och en behandlingskurs, för att inte provocera kursen av gynekologiska sjukdomar, kvinnlig typ av infertilitet.

Basal temperatur

Bastemperatur med ektopisk (+ 5 BT scheman!)

I den här artikeln kommer du att ta reda på om det är möjligt att misstänka en ektopisk graviditet (WB) enligt en basal temperaturgraf. Avviker BT från normal livmoders graviditet och patologisk? WHO

Vad BT med en försening är ett negativt test (+ Diagram!)

Om förseningen och bastemperaturen har höjts i 16 dagar eller mer är detta ett tecken på graviditet, även om testet är negativt. Normal, ökning av BT med

Bastemperatur i IVF - informativ eller inte?

Vad bör basaltemperaturen vara efter IVF om dagen? Finns det någon egenhet i BT-index under kryotransfer? Bör basaltemperaturen alls mätas

Vilken termometer är bättre att mäta bastemperatur

En kvicksilver eller elektronisk termometer är lämplig för mätning av bastemperatur. Den första är mer exakt och lätt att ta hand om, den andra är mer modern, snabb och kräver inte kontroll

Bastemperatur - mätning rektalt, i munnen och vaginalt

Den här artikeln beskriver var basaltemperaturen mäts. Hur man korrekt mäter BT i munnen, rektum eller vagina. Vilka är funktionerna hos var och en

Varför växer BT! (+ grafer: ägglossning, befruktning, menstruation!)

Det är normalt om bastemperaturen stiger efter ägglossningen med 0,3-0,5 grader. Det är också naturligt att öka BT i fall av framgångsrik befruktning, efter implantation eller under det påstådda

Bestämning av ägglossning med basal temperatur (verifierad!)

När bastemperaturen sjunker med 0,2–0,4 °, betyder det att ägglossningen kommer att inträffa inom cirka 12–48 timmar. Men ett sådant karakteristiskt fall är inte alltid. Direkt

Låg BT - Hur förstår jag? Vad ska man göra? (Framgångsrika scheman upp till 37)

Artikeln beskriver vad en låg bastemperatur är. Hur man förstår om detta är normalt eller bör konsultera en specialist. Exempel på schema för gravida och icke-gravida ges.

Normal basaltemperatur utan graviditet (diagram!)

Den vanliga basaltemperaturen för en icke-gravid kvinna varierar beroende på menstruationsfasen. I den första fasen (före ägglossningen) är den lägre i förhållande till indikatorerna för den andra

Bastemperaturen har sjunkit! (+ Dekryptering i fas I och II)

Bastemperaturen kan sjunka före och efter ägglossningen (när östrogen hoppar). I det andra fallet beror en minskning av BT på implantation av embryot med hormonellt

Meddelande om nya artiklar!

Expert Ovuliaciya.ru

Förlossningsgynekolog Olga Prydukhina

Läkare obstetriker-gynekolog, läkare i ultraljuddiagnostik.
Certifierad operationsläkare obstetriker-gynekolog.
Författare till boken: "Hur man blir gravid snabbt".
Medlem av forskning relaterad till graviditetskomplikationer. Har ett antal publikationer i vetenskapliga tidskrifter.

Bastemperatur under graviditet

Bastemperatur under graviditet är en viktig indikator. Det låter dig bestämma inte bara befruktningens ögonblick, utan också i tid identifiera kränkningar i fostrets utveckling. Det finns vissa gränser för normen; för eventuella avvikelser måste du konsultera en gynekolog.

Vad det är

Bastemperatur (BT) - temperaturen i kroppens inre miljö i ett tillstånd av fullständig vila. Det är högre än kroppen med 0,2-0,4 enheter. Du kan mäta i munhålan, vagina. Men de mest pålitliga är värdena i ändtarmen.

Regelbundet underhåll av en kurva över rektaltemperatur hjälper till att få viktig information om den kvinnliga kroppen:

 • bedöma det allmänna tillståndet hos de inre könsorganen;
 • lära sig om förekomsten av sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • se ägglossningens ögonblick;
 • identifiera möjliga orsaker till infertilitet.

Hälsostatus kan bedömas endast på grundval av scheman i minst 3 månader. Eftersom höga eller låga värden kan vara normen, är en individuell egenskap hos kroppen.

Varför mäta

Indikatorerna för rektal temperatur påverkas av tillståndet av den hormonella bakgrunden. Värdena förändras under menstruationscykeln. Det gör att du kan bestämma en gynnsam dag för befruktningen, graviditetens början innan andra tidiga symtom uppträder.

Hur basaltemperaturen förändras under cykeln

FasBT-indikatorer (grader)
Follikulär - från den första menstruationsdagen till 11-1 dagar36,1-36,8
ÄgglossningDet är ett kraftigt hopp i indikatorer till 37-37,7 enheter.

Om temperaturhoppet är mindre än 0,4 enheter, betraktas cykeln som anovulatorisk. Sådana värden signalerar närvaron av hormonella patologier..

lutealÖver 37 enheter. Några dagar innan menstruationen reduceras med 0,3-0,5 enheter.

Om det inte finns någon minskning, är sannolikheten för befruktning.

Mätning av basaltemperatur under graviditet krävs för att i tid upptäcka en död, ektopisk graviditet, hotet om missfall.

Gynekolog, endokrinolog rekommenderar att gravida kvinnor mäter BT. Grafen hjälper till att göra en mer exakt bild av graviditetsförloppet, för att övervaka hur hormonsystemet fungerar.

Hur och när man ska mäta

När du mäter basaltemperatur efter befruktningen bör du följa enkla regler så att resultaten är tillförlitliga.

Hur man mäter basaltemperatur under graviditeten:

 1. Mät rektaltemperatur endast på morgonen. Sömns varaktighet - minst 6 timmar, annars kan resultaten inte betraktas som korrekta.
 2. Innan proceduren kan du inte stå upp, sitta ner, äta, dricka.
 3. Mät temperaturen med samma termometer.
 4. Håll en kvicksilvertermometer i ändtarmen i 7-10 minuter, elektronisk - 1-2 minuter.
 5. Ändra inte mättiden. Toleranser - högst en halvtimme.

Spela in data i schemat. På ett papper i en cell ritar du två axlar, på en not datum, på den andra - BT-indikatorer.

Vid avvikelser, ange omständigheter som kan påverka förändringar i rektal temperatur. Förkylningar, sömnlöshet, samlag på kvällen - alla dessa faktorer påverkar värdena på BT.

Det finns speciella mobilapplikationer som bygger en graf baserad på de angivna BT-värdena.

Hur man styr

Efter graviditeten krävs ett schema för BT tills 16-20 veckor. På sikt är mätning av rektaltemperatur opraktiskt.

Dagliga priser

Bastemperaturen under graviditeten i de tidiga stadierna är 37,1-37,4 grader. Samtidigt minskar inte indikatorerna under den andra halvan av menstruationscykeln.

Sådana värden på bastemperatur kvarstår till 16 veckor, minskar gradvis med 20 veckor. Vad är förknippat med hormonella och funktionella förändringar i kroppen.

BT-indikatorerna varierar under dagen.

Vad påverkar basaltemperaturen:

 • mat- och läkemedelsintag;
 • fysisk aktivitet;
 • känslomässiga upplevelser;
 • överhettning, hypotermi;
 • överansträngning;
 • brist på sömn.

Därför är det viktigt att göra mätningar på morgonen samtidigt. Det måste gå minst 12-14 timmar mellan mätningen av BT och samlag, annars kommer indikatorerna att vara opålitliga.

Vilka är avvikelserna

Under graviditeten bör BT vara över 37,1 grader, den nedre normala gränsen är 37 grader. Om indikatorerna är lägre kan detta indikera brott i utvecklingen av fostret, instabil produktion av progesteron, hotet om missfall.

Bastemperatur över 37,5 grader - ett tecken på graviditetskomplikationer, förekomsten av en infektiös eller inflammatorisk process.

En periodisk avvikelse av bastemperaturen under graviditeten från det normala kan orsakas av överansträngning, acklimatisering, sömnlöshet eller stress. Patologiska kränkningar kan bedömas om indikatorerna ligger utanför de acceptabla värdena i mer än 1-2 dagar.

Ektopisk graviditet

När ägget fixeras utanför livmoderhålan ligger BT-värdena inom normala gränser, ibland ökar de till 37,5-38 grader.

Men liknande värden kan indikera förekomsten av en inflammatorisk process i bäckenorganen.

Andra tecken indikerar ektopisk implantation - feber, illamående och kräkningar, akut buksmärta, medvetenhetsförlust.

Risk för missfall

Om det finns risk för missfall minskar BT med cirka 0,2 enheter. Detta beror på otillräcklig produktion av progesteron.

Avbrytande av graviditet är också möjligt med BT 38 grader. Sådana värden förekommer under den inflammatoriska processen, vilket kan framkalla avstötning av ägget.

Frys av fosterutvecklingen

Vid en frusen graviditet sjunker BT-värdena till cirka 37 grader och lägre. Indikatorerna reduceras till nivån som var före befruktningen av ägget.

En minskning av rektal temperatur förekommer inte alltid omedelbart efter det att fosterutvecklingen bleknar. Ibland observeras en minskning först efter några veckor.

Ofta med en frysta graviditet hålls BT på 37 enheter. Detta beror på inflammation i endometriumet, som uppstår under nedbrytningen av embryot. Ökade värden observeras med septiska komplikationer orsakade av fosterdöd..

Vid en frusen graviditet uppstår också andra negativa symtom. Manifestationerna av toxikos försvinner, bröstförstoringen upphör, dragande smärta uppträder i nedre del av magen, blodig eller brun vaginal urladdning med en skarp lukt.

Avvikelser i basaltemperatur under graviditeten är inte en anledning till panik. Schemat är inte det enda skälet till att ställa en diagnos. Med en ökning eller minskning av värden förskrivs väntande mödrar en ytterligare undersökning - en allmän analys av urin och blod, analys för hCG och andra hormoner, ultraljud.

Bastemperatur under graviditet

Bastemperatur före graviditet

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar. Cirka 12-14 dagar efter den sista menstruationens början inträffar ägglossning - utgången av den kvinnliga reproduktionscellen från äggstocken. Hur bestämmer jag ägglossning med basal temperatur? Från detta ögonblick, inom tre dagar, blir befruktningen möjlig. Med en kortare cykel kan ägglossning observeras dag 8-12. Med en lång cykel inträffar spiring vid 16-18 dagar, ibland till och med senare. Vissa kvinnor har två eller flera ägglossningar mellan två perioder.

För att bestämma ägglossning kan du använda kalendermetoden eller specialtest. Den första metoden kan emellertid ha låg tillförlitlighet, eftersom de gynnsamma dagarna för befruktning hos alla kvinnor motsvarar olika cykeldagar. Att använda ett ägglossningstest är en ganska korrekt men ganska dyr metod..

Låt oss se vad som är basal temperatur

Att mäta basaltemperatur för att bestämma ägglossningen är ett gratis och effektivt sätt att beräkna ägglossningen. Från början av cykeln är indikatorn 36,5-36,8 grader. Vad är BT? Det beror på aktiviteten hos progesteron - ju mer det är i blodet, desto högre är hastigheten. I början av menstruationscykeln är mängden hormon minimal. Lågtemperatur stöder mognad av äggstockarna.

BT-beräkning

Dagen före frigörandet av den kvinnliga reproduktionscellen från äggstocken kan bastemperaturen under ägglossningen sjunka kraftigt med några tiondels grad, nästa dag stiger den till 37,1-37,3. Under ägglossningen visas ett nytt organ - corpus luteum, som syntetiserar progesteron. Det är ökningen av mängden hormon som höjer BT till de nämnda värdena.

Genom att beräkna basaltemperaturen före ägglossningen kan en kvinna förhindra graviditet. Denna skyddsmetod är emellertid inte särskilt effektiv, eftersom spermatozoa bibehåller fertiliteten i 7 dagar efter samlag. För tillförlitligt skydd mot oönskad graviditet bör beräkningen av BT kombineras med andra skyddsmetoder..

Hur man mäter basal temperatur för att bestämma graviditet?

Bastemperatur före försening

Bastemperaturen för vad det är, det tjänar till att bestämma graviditet är en av metoderna för att beräkna början av befruktningen. Men dess tillförlitlighet beror helt på hur korrekt förfarandet genomfördes. Om alla villkor är uppfyllda, kommer basal temperaturmätning att rapportera graviditet tills menstruationen är försenad..

I frånvaro av graviditet syntetiserar corpus luteum progesteron inom 7-10 dagar, sedan dör det, och mängden av hormonet minskar gradvis. Därför blir bastemperaturen efter ägglossning efter en tid flera tiondelar lägre, vilket uppgår till cirka 36,9 till en bastemperatur på 37 grader Celsius. Efter början av menstruationsblödning tar dessa siffror igen värden på cirka 36,7 grader Celsius under ägglossningen.

Om graviditet har inträffat dör inte corpus luteum utan fortsätter att syntetisera progesteron, vilket stöder graviditet. BT faller i detta fall inte och blir ibland till och med en tiondel av en grad högre, vilket uppgår till 37,1-37,4 temperaturen i slidan.

Genom att mäta BT kan man bedöma IVF: s framgång. Med in vitro-befruktning stimuleras en kvinna av progesteron, vilket ökar indikatorns värde över 37,1 grader. Om proceduren är framgångsrik kommer bateshka att ligga inom det karakteristiska området för fysiologisk graviditet.

Bastemperaturen under tidig graviditet är 37,1-37,4 och kan fungera som en metod för att bestämma början av befruktningen och övervaka dräktighetsprocessen.

Bastemperatur efter försening

Förseningen börjar motsvara 5 veckors graviditet. När den förväntade modernen inte har ett hCG-test till hands kan hon använda metoden för att bestämma bastemperaturen under ägglossningen, vilket borde vara. Om antalet är 37,1-37,4 grader är det mycket troligt att befruktningen bör bedömas. När BT är mindre än 37,0-36,9 - graviditet är osannolikt.

Progesteron, som ansvarar för att upprätthålla BT, fortsätter att syntetiseras aktivt av corpus luteum i första trimestern. Därför överskrider dess normala värden före 11-12 veckors graviditetsålder 37,0 grader.

I början av andra trimestern börjar corpus luteum gradvis minska i storlek och producerar mindre progesteron. Det är därför BT, som är 36,8-36,9 grader vid 16-18 veckors graviditet, är en variant av normen. Sedan mitten av andra trimestern har corpus luteum inte fungerat, vilket minskar mängden hormon, därför har mätningen av indikatorn inget förutsägbart värde från 20 veckor.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man tar tinktur av vattenpeppar - indikationer, användningsmetoder, kontraindikationer och recensioner

Traditionell medicin har länge använt vattenpeppar som ett botemedel. Det växer nära floder, sjöar, det finns i våta ängar....

Varför det inte finns någon lång menstruation efter förlossningen

Ett av de huvudsakliga problemen som oroar en nyligen myntad mor efter rädsla för födelsen av en baby avta är det faktum att det inte finns någon menstruation och den vanliga cykeln bryts....

Hur man använder ägglossningstestet - som visar en översikt av verktyg för expressanalys med priser

Kvinnor som drömmer om att få ett barn lyckas inte alltid bli gravida. Hjälp i denna situation tillhandahålls genom ett ägglossningstest, som, genom att ändra färgen på remsan, bestämmer tiden för den sannolika befruktningen av ägget med ett spermier - om allt görs korrekt....