Basal temperatur Diagram före menstruation, efter ägglossning, under graviditet. Normer, hur man mäter, tabell, kalender

Ansvarsfrihet

Mätning av basaltemperatur hjälper inte bara att spåra början och slutet på olika faser av cykeln, att beräkna de mest gynnsamma dagarna för befruktningen, utan också att göra en slutsats om reproduktionssystemets hälsostatus. BT-indikatorer, som ligger inom normala gränser, indikerar en säker hormonell bakgrund, frånvaron av inflammatoriska processer, dolda gynekologiska patologier. Bastemperatur före menstruation kan ge en kvinna information om befruktning har inträffat under denna cykel, och om det tidiga graviditetssteget är normalt, om graviditeten fortfarande ägde rum.

Bestämning av basal temperatur

Bastemperatur - detta är indikatorerna som erhålls vid mätningar med en termometer på ytan av kroppens slemhinnor. Översatt från det grekiska språket översätts termen basal som den huvudsakliga, vilket betyder termometermärken, som är närmast de fysiologiska i kroppen. Naturlig BT är fixerad hos friska flickor som inte har några avvikelser i reproduktionsfären, hormonellt misslyckande.

Idag övergav många kvinnor metoden för att mäta basaltemperatur, även om den tillåter dig att exakt bestämma stadiet i månadscykeln, identifiera de mest lämpliga dagarna för befruktning, ge gynekologen mycket information om tillståndet i reproduktionsorganen.

Pålitliga BT-index kan erhållas genom att mäta i lugnt tillstånd i en av de naturliga öppningarna:

Mätning av temperatur i armhålan är inte särskilt informativ, eftersom den endast återspeglar externa indikatorer som sällan stiger i frånvaro av patologier över 36,6 ° C.

Målen för hennes mätning inom gynekologi

Vanligtvis plottar de basaltemperaturen före menstruationen och tar reda på hur det ska vara som kvinnor som vill bli gravid och föda ett barn så snart som möjligt. De använder samtidigt flera metoder för att beräkna de mest bördiga dagarna..

Menstruationscykler

Bastemperaturen låter oss dra slutsatsen hur den hormonella bakgrunden har förändrats och hur ett visst cykliskt steg påverkar den:

Follikulär fas

Början av den första fasen observeras den första menstruationsdagen, den fortsätter normalt i 14 dagar. För närvarande växer folliklarna i hängorna, varav en kommer att bli dominerande och förskjuta resten - det kommer att vara bäraren av ett moget ägg, redo för fusion med spermierna. Före ägglossningen sjunker BT kraftigt, eftersom östrogen inte har så stor påverkan på indikatorer som progesteron.

Luteal fas

Innan menstruationen kan kvinnor som vill bli gravida bedöma om befruktningen har inträffat på grundval av BT-indikatorer som erhållits i den andra fasen av menstruationscykeln. Tack vare hormonet progesteron finns det en snabbare ökning av termometerens basala märken - ett tjockt epitelskikt skapas inuti livmodern som kan hålla det befruktade gamet så att lagret fortsätter.

I avsaknad av befruktning, kommer bastemperaturen uppmätt före menstruationen att bli lägre, eftersom corpus luteum, bildat för att stödja graviditet och producera progesteron, atrofier. En minskning av hormonnivån i blodet minskar BT och en kvinna kan dra en oberoende slutsats om att graviditet inte inträffade.

Regler för att mäta BT hemma

För att kvalitativt kunna övervaka hur många dagar före menstruationens början faller BT, huruvida den stiger omedelbart efter ägglossningen (om reproduktionsorganen fullständigt utför sina funktioner), är det viktigt att strikt följa reglerna för mätning av basalindikatorer:

 1. Mät temperaturen omedelbart efter att du vaknat, om sömnen var kontinuerlig i 5-6 timmar i rad.
 2. Försök att göra mätningar samtidigt med ett intervall på högst en halvtimme, det är bättre under den maximala toppkoncentrationen av hormoner (från 05 till 07 på morgonen).
 3. Använd en termometer, helst en normal kvicksilvertermometer - den är mer exakt och ger inga fel.
 4. Sätt termometern nära för att inte komma upp och gör inte plötsliga rörelser (först måste du skaka av den på kvällen).
 5. Efter att ha vaknat är det förbjudet att röra sig intensivt, gå på toaletten och till och med spänna i sängen.
 6. Förvara den elektroniska termometern i anus i 3 minuter, kvicksilver - minst 5-7 minuter, skriv omedelbart resultatet i en anteckningsbok.
 7. Sänk ned termometern i anus till ett djup av 2-3 cm, smörj den med babygrädde, olja eller vaselin.
 8. Ha inte sex, vägrar att äta saltad, stekt och fet mat, snabbmat 4-5 timmar innan du mäter BT.

Om termometerstolpen har ett tvivelaktigt värde måste du fixa den nedre delen i anteckningsboken. Om en kvinna kommer upp ur sängen på morgonen, tar starka sovpiller innan hon lägger sig, är nervös eller bryter behandlingen, bör detta skrivas ned.

Normer för temperaturindikatorer i olika faser av cykeln

I tabellen nedan kan du se normen för BT före menstruation, under blödning och omedelbart efter den. Med hjälp av dessa data kan du beräkna ägglossningsfasen och välja ett gynnsamt ögonblick för befruktningen.

CykelfasDagscykelFaskontrollämnenBT-indikatorer som bör vara normala
Follikulär1-13Östrogen, follikelstimulerande hormon36,3–36,5 ° C
Ägglossning14-15Östrogen, luteiniserande hormonSänk till 36,2–36,3 ° C

Follicle Disclosure 36.4–36.7 ° C

Vid slutet av ägglossningen, 37-37,4 ° C

luteal16-28progesteron37,1–37,5 ° C

Under menstruationen

Den normala bastemperaturen för menstruation är 36,7–37 ° C, eftersom effekten av progesteron, som gör livmodersmältosnöt sprött och beredd på införandet av ett befruktat gamete, ännu inte har slutat. Under de kritiska dagarna upplever många kvinnor slapphet, förlust av styrka, lider av huvudvärk, illamående.

Symtom manifesteras eftersom menstruationen är en slags stress för den kvinnliga kroppen, mycket vätska och blod förloras, med vilka ackumulerade gifter går ut. På den tredje dagen av menstruationen sjunker basalvärdena till 36,4–36,5 ° C, på den fjärde och femte dagen blir de ännu lägre - 36,2–36,3 ° C.

Efter menstruation

I slutet av menstruationen är follikelfasen i full gång. Under påverkan av östrogen och follikelstimulerande hormon växer folliklarna, varav ägget mognar. Dessa hormoner påverkar inte kraftigt termoreguleringsprocesserna i bäckenet, varför rektaltemperaturen förblir i området 36,4–36,5 ° C. Den period då gamet lämnar den dominerande follikeln och kommer in i livmodern kallas låg temperaturfasen. Om en kvinna observerar 36,3 ° C på en termometer, kommer ägglossning att ske efter 1-2 dagar.

Under ägglossningsfasen kommer termometern att stiga med 0,2-0,4 ° C - den här gången är den mest gynnsamma för spermier och samlag och gödsling av ägget. Omedelbart efter ägglossningen är temperaturnormen 36,9–37,2 ° C. Om du har tid att ta intim kontakt inom 24–48 timmar, medan gamet är i livmodern, kommer detta att leda till graviditet.

Innan menstruationen börjar

Vad bör vara bastemperaturen innan menstruationens början och under graviditeten - om befruktningen inte äger rum kommer BT gradvis att sjunka till 36,7-36,9 ° C, och efter kritiska dagar börjar den sjunka ännu mer.

Om befruktningen fortfarande inträffade kan detta faktum misstänkas av den förhöjda bastemperaturen - 37-37,5 ° C, som kvarstår ända fram till menstruationsperioden..

När graviditeten börjar, i väntan på nästa menstruationsperiod, som inte kommer, kan en kvinna notera följande temperaturfluktuationsschema:

 1. Befruktningsdag - 36,5–36,7 ° C (för att bestämma att gamet har smälts samman med spermierna av BT är ännu inte möjligt, du måste vänta 7-10 dagar på att ägget kommer ut och implanteras i livmoderväggen).
 2. Embryoimplantation i endometrium - basnivåerna minskar till 36,3–36,5 ° C (implantationsindragning).
 3. 2–4 dagar efter implantering av fostret i livmodern - BT-indikatorerna ökar till 37 ° C.
 4. De närmaste 1-2 veckorna - temperaturen sjunker inte under 37 ° C, normalt efter befruktningen visar termometern upp till 37,4–37,5 ° C.

Om en kvinna fixar en förhöjd nivå av BT nästan en vecka i rad före den påstådda menstruationen och vill veta snabbare om befruktningen har kommit, bör hon donera blod för att bestämma mängden hCG. Denna analys är mest känslig för hormonnivåer, till skillnad från testet, och kommer att visa befruktning efter 7-10 dagar.

Varför bastemperaturen förblir förhöjd före menstruationen

Normalt bör basaltemperaturen sjunka före menstruationsperioden från 37 till 36,7-6,8 ° C - om detta inte händer, utöver graviditeten, kan du misstänka förekomsten av vissa patologier som stöder höga BT-indikatorer:

Inflammation i bäckenet

Inflammation leder till en kränkning av termoregulering, en rusning av blod till hängorna och livmodern, varför BT hålls på en högre nivå än väntat.

Spontan ägglossning

Vid plötsliga hormonstörningar släpps ägget mycket tidigare eller senare än den erforderliga tiden. Om BT, strax före början av menstruationen, ökas till 37 ° C, indikerar detta den nyligen inträffade gameten i livmodern och den förväntade förseningen i menstruationen. Du bör gå till läkaren för att studera den hormonella bakgrunden..

Upprepad ägglossning

Det händer att BT minskar när början av menstruationen till de erforderliga nivåerna på 36,8 ° C, en kvinna är övertygad om att befruktningen inte har inträffat och väntar på kritiska dagar, och termometern stiger igen över 37,3 ° C. Symtomen orsakas av upprepad ägglossning - en sällsynt händelse när två ägg mognar i folliklarna på en gång. Om en av dem redan har kommit in i livmodern och inte har befruktats, lämnar den andra äggstocken strax före menstruationen, vilket skapar en andra topp av BT.

BT-värden över 37,5 ° C före menstruation är patologiska och kräver kommentarer från en läkare, eftersom de indikerar förekomsten av en akut inflammatorisk process i bäckenet.

Temperaturindikatorer vid början av befruktningen

Vad blir kroppstemperaturen under graviditeten i de tidiga stadierna före förseningen? Det kommer inte att fungera för att fastställa om befruktning inträffade i denna cykel vid bastemperatur en vecka före början av menstruationen - i detta skede, medan det aktiva steget i lutealfasen varar, under påverkan av progesteron, kommer termometern att höjas. Senare, efter 7-10 dagar, strax före menstruationens början, kan termometermärkena säkrare svara på om graviditeten ägde rum.

Hos kvinnor med en instabil lång cykel (32–35 dagar eller mer) kan menstruationen komma tidigare eller senare, varför det inte alltid är möjligt att gissa om perfekt befruktning före förseningen. När damen börjar oroa sig för att det inte finns någon menstruation mer än 35 dagar i rad, kan hon diagnostiseras med 1,5-2 veckors graviditet. BT-standarder i de tidiga stadierna och orsakerna till avvikelser visas i tabellen.

Befruktningstid i veckorObstetrisk period i veckorNorm BT i ° CFaktorer som påverkar förändringen i normal BT
1336,9-37,4Minska - hotet om spontan abort, feber - en akut inflammatorisk process
2437,2-37,6
3537,2-37,7
4637,2-37,7Med en minskning av indikatorerna och deras efterföljande kraftiga ökning till 37,9–38 ° C kan du misstänka en missad graviditet

Patologisk basaltemperatur

Inte alltid basaltemperaturen före början av menstruationen förblir i normala intervall, både vid början av befruktningen och utanför graviditeten. Om en kvinna regelbundet skriver BT-indikatorer i en anteckningsbok och bygger diagram för flera cykler i rad, bör hon få specialistråd när hon märker allvarliga avvikelser i termometermärkena. Temperaturen som indikerar befruktningen vid 37-37,5 ° C före menstruationen är ett tillfälle att omedelbart bekräfta eller förneka faktumet av graviditet med hjälp av ett blodprov eller ultraljuddiagnos.

Varför prestanda kan minska

En kvinna bör varje månad observera hur många dagar före menstruationens början, hennes basaltemperatur sjunker för att vara redo för diagnosen möjlig befruktning - vanligtvis minskar BT-indikatorerna en dag före menstruationen. Om termometern med säkerhet gav ut 37,5 ° C under nästan en vecka, vilket indikerar framgångsrik befruktning, och då indikatorerna minskade kraftigt, kan detta betyda:

 • hotet om spontan abort;
 • början missfall;
 • tidig graviditet;
 • progesteronbrist.

Lägre än normala basnivåer kan vara individuella för en kvinna. Om det under ägglossningen fångar temperaturen vid en topp på 36,7–36, 8 ° C, är en indikator på 36,9–37,1 ° C efter befruktningen inte en avvikelse från normen.

Ökade basnivåer före menstruation

Svaret på frågan om vilken temperatur som ska vara före menstruation i ändtarmen beror på om graviditet har inträffat under den aktuella cykeln. Om befruktningen har inträffat bör normala värden vara 37–37,5 ° C; utan graviditet, före menstruationens början, bör termometern visa 36,7–36,9 ° C.

Hos gravida kvinnor indikerar en ökning av basalnivåerna till 38 ° C följande problem:

Ektopisk graviditet

Vid en period av 2-3 veckor kan det manifesteras genom att dra smärta i nedre del av buken, främst å ena sidan, med allmän hypertermi, svaghet och en minskning av blodtrycket. Senare förenar blodiga vaginala utsläpp av smutsig natur symtomen, smärtan intensifieras. I detta skede är det viktigt att omedelbart åka till sjukhuset för att undvika brott i röret och inre blödningar;

Risk för missfall

Symtom på hotet är värkande smärta i buken, utstrålar till korsryggen, försämring av välbefinnande, svaghet. Om du går till sjukhuset i tid, kan läkaren förskriva progesteronpreparat till patienten för att förlänga lagret.
Utanför graviditeten, om bastemperaturen har stigit, kan detta indikera akuta och kroniska inflammatoriska processer (i bäcken, tarmar, mage). Sådana patologier inkluderar adnexit - inflammation i äggstockarna. Sjukdomen kännetecknas av symtom på dragande smärta i buken, smärta under tarmrörelser och urinering, en ökning av den totala kroppstemperaturen till 37,5–38 ° C. Ibland förvärras patientens tillstånd så mycket att hon behöver akut vård på slutenvård..

Överskattning av basnivåerna till 38 ° C orsakas också av sjukdomar:

endometrit

Akut bakteriell infektion som påverkar livmoderns endometrioidskikt. Det utvecklas efter abort, missfall, diagnostisk curettage och operationer i livmodern. Manifesteras av svaghet, utsöndring av klibbig svett, en kraftig försämring av välbefinnandet. Från könsorganen kan fläckar blandas med pus eller slem.

Könsinfektioner

Dessa inkluderar trast, klamydia, ureaplasmosis, mycoplasmosis, trichomoniasis, gonorré. Förutom obehag i nedre del av buken, har en kvinna vaginal urladdning med en frastötande, obehaglig lukt, som har en onaturlig färg (grön, gul, grå, vit med en knölig konsistens);

Sjukdomar i könssystemet

Med cystit uppstår inflammation i urinblåsan. Damen kan inte urinera normalt, det finns en konstant känsla av överflöd av bubblan. Under en resa till toaletten uppstår skärande smärta i nedre del av buken och brännande i urinröret. Kroppstemperaturen stiger till 37,5–38 ° C.

Hög bastemperatur före menstruationen och när de inte började i tid, bör vara ett tillfälle att konsultera en läkare, särskilt om det finns farliga tecken: dålig hälsa, svaghet, akut smärta i nedre del av buken.

Mätt i enlighet med alla regler, kommer bastemperatur att göra det möjligt för en kvinna att bestämma närvaron eller frånvaron av problem med reproduktionsorganen, för att beräkna de dagar som är fördelaktiga för befruktningen. Varje tjej rekommenderas att lära sig att korrekt upprätta ett schema, så att i tid att kontakta en specialist när det finns skarpa avvikelser från normen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför uppstår diarré och tarmstörningar under ägglossningen?

I processen med mognad och utträde av den kvinnliga gameten från follikeln kan många kvinnor som är i reproduktiv ålder störas av de karakteristiska tecknen på början av ägglossning....

Gåvor och tips

Många idéer om originella och trevliga gåvor för alla evenemang och för alla tillfällenIngen menstruation efter en vakuummånads månad har gått. Vakuumsugning av livmoderhålan: utför med en död graviditet, efter förlossningen och i andra situationerEtt av de mjuka sätten att avsluta en graviditet under korta perioder är vakuumabort....

Varför temperaturen stiger före menstruationen, orsakar

Temperaturökning före menstruationEn av de viktigaste indikatorerna för kvinnors hälsa är menstruationscykelns regelbundenhet. Därför övervakar det klara kön noga hälsan i deras reproduktiva system och lyssnar noga till signalerna som kroppen skickar dem, särskilt under menstruationen....