Bestäm basaltemperaturen under graviditet och ägglossning

Blödning

Graviditet är en period då den blivande modern noggrant övervakar sin hälsa med speciell vård. När allt kommer omkring är hon nu oroad inte bara för sig själv utan också för livet som har sitt ursprung i hennes kropp.

Det är mycket viktigt att inte oroa dig för någon anledning, eftersom onödig spänning inte ger några fördelar. Det finns några metoder, till exempel mätning av basaltemperatur, som kommer att hjälpa dig att ständigt övervaka din hälsa.

Bastemperatur i tidig graviditet

Denna teknik hjälper till att identifiera några farliga symptom. Efter att ha reagerat i tid kan den väntande modern rädda sitt ofödda barn. Om det finns någon avvikelse från normen måste du snabbt söka medicinsk hjälp.

Vad är BT?

Vanligtvis förkortas det som BT, mindre ofta rektaltemperatur. Som namnet antyder mäts det inte på vanligt sätt - armhålor. Det finns flera mätalternativ - i munnen, i slidan och i ändtarmen. Med sin hjälp övervakas ofta ägglossningen när en kvinna vill bli gravid.

Den vanliga menstruationscykeln visar ofta upp till 37 Celsius, men exakt till det ögonblick då ägglossningen börjar - då stiger temperaturen med 0,4 Celsius. Efter det, under menstruationen eller om 1-2 dagar, minskar det igen. Men om detta inte händer, har troligen graviditeten kommit.

Hur mycket ska vara under graviditeten? Och hur mycket ska hon hålla på?

Varje organisme är individuell, men normal - 37,1 - 37,3, exakt samma temperatur under ägglossningen, och detta kvarstår om graviditet har inträffat. Det är värt att komma ihåg att gränsenormen är 37,0. Om det finns en avvikelse på 0,8 grader i endera riktningen är detta ett tillfälle att gå till läkaren eller åtminstone konsultera en läkare.

När det gäller hur mycket hon har är svaret entydigt - från början av graviditeten och de första månaderna tills flickan bär fostret.

Varför mäta BT?

Det finns två skäl - för att övervaka hälsotillståndet hos mamma och barn samt för att planera graviditet.

Den första anledningen, som nämnts ovan, hjälper till att förstå om allt är i ordning med hälsan. Och det andra skälet hjälper till att beräkna ägglossningen. När en kvinna vill få barn måste hon bestämma när ägglossningen inträffar. När BT ökar är det ett tecken på att hon har kommit och nu är den största chansen att bli gravid.

Hur man mäter det under graviditeten?

Se till att mäta på morgonen, omedelbart efter sömn, när kroppen fortfarande är i vila. En viktig punkt - det är önskvärt att drömmen är full, minst sex timmar. Det kan mätas på något sätt, men rektal anses vara den mest pålitliga. Mätning på detta sätt bör utföras i minst tre till fyra minuter..

Orala och vaginala mätmetoder är också lämpliga, men tiden ökar till fem minuter. Varje termometer är lämplig - både vanligt kvicksilver och elektroniskt. Det är lämpligt att göra mätningar varje dag och markera dem i en anteckningsbok eller i ett speciellt schema - det är lättare att spåra dynamiken. Det är nödvändigt att utföra proceduren varje gång på samma gång, den tillåtna tidsskillnaden är trettio minuter.

Norm efter befruktningen

Varje organisme är individuell. Detta kan bevisas genom ett enkelt faktum - för vissa människor är den normala (icke-rektala) temperaturen normal - 36,6, för andra - 37 och ännu högre. Samtidigt känns två typer av människor utmärkta och blir inte sjuka.

Så när man mäter BT - beror det allt på den specifika organismen. Du bör dock känna till de allmänt accepterade och vanligaste normerna - från 37 till 37,3. Temperaturen stiger, som ett speciellt hormon - progesteron, börjar produceras i stora mängder. Detta händer för att skydda fostret..

Det fanns fall då en kvinna hade en rektaltemperatur - 38, men hon var inte sjuk och allt var i ordning med fostret. Sådana fall är mycket sällsynta, vanligtvis om temperaturen redan är över 37,3 eller under 37 är det klokare att konsultera en läkare.

Bestämning av graviditet med basal temperatur

Troligtvis är en kvinna gravid om följande symtom observeras:

 • Temperaturen höjs tre dagar efter ägglossningens slut.
 • Om flickan i den vanliga tvåfasgrafen observerar ytterligare ett hopp i temperaturen (detta tillstånd anses inte vara obligatoriskt).
 • Corpus luteum-fasen stannar inte på 18 dagar - det vill säga temperaturen har höjts hela denna tid.

BT dagliga fluktuationer

Som vanligt måste du mäta temperaturen omedelbart efter sömnen, samtidigt. Faktum är att faktorer som lätt fysisk ansträngning, mat och till och med kläder kan påverka resultatet. Normalt, när det är på dagen (inte på morgonen), stiger det över 37,3 - men de faktorer som beskrivits tidigare är exakt orsaken till ökningen.

Öka

Om det finns en situation med en ökning av kroppstemperaturen under graviditeten, är det troligt att inflammatoriska eller smittsamma processer inträffar. Men detta är bara om ökningen registrerades korrekt, det vill säga på morgonen. En abort i detta fall är osannolik, men det kan inte diskonteras..

När det gäller en ektopisk graviditet kan det inte nödvändigtvis orsaka en ökning av rektal temperatur. Vanligtvis ligger det inom normala gränser. Om det finns en kränkning av denna typ av graviditet kan en kvinna känna svår smärta i buken, även blödning kan observeras. I det här fallet kan du inte skjuta upp det, du bör ringa en ambulans.

Fallet

Detta händer också. Hennes fall, särskilt en skarp, borde vakna. Detta innebär att det inte finns tillräcklig produktion av hormoner. Detta indikerar tydligt att kroppen inte kan stödja den kvinnliga kroppen under graviditeten..

Om du, tillsammans med en sänkning av rektal temperatur, märker symtom som smärta i buken, blodutflöde, långvarig livmodern, kontakta en läkare, bör du genomgå en undersökning.

En frusen graviditet visar vanligtvis ett resultat under 37, men även i detta fall ska du inte få panik, utan kontakta en medicinsk institution.

När och hur man ska mäta?

På morgonen, utan att komma ur sängen, i vila och med minimal aktivitet. För att göra detta, ta en termometer och placera den i vagina eller rektum i två centimeter. Håll termometern i tre till fem minuter.

Det är nödvändigt att mäta BT varje gång med samma metod, det vill säga välja en - rektal eller placera en termometer i slidan. Termometern kan inte heller bytas, precis som mättiden - om du bestämmer dig för att mäta klockan 8 på morgonen, fortsätt i samma anda. Fluktuationerna kan vara upp till trettio minuter i båda riktningarna.

Här följer några regler för att utföra proceduren så exakt som möjligt:

 • Gör proceduren i ett horisontellt läge och vänd dig inte ens på din sida, särskilt eftersom du inte kan hålla dig.
 • En full sömn behövs - från fem timmar.
 • Det är tillrådligt att inte ha sex medan du övervakar temperaturförändringar. Eller åtminstone bibehålla en klyfta på en halv dag mellan mätning och samlag.
 • Du kan inte ta mediciner - de både sänker och ökar BT. Det är värre när de ökar det - du kan ha det under normen, och du kommer att tro att det är i ordning.
 • Ät frukost endast efter proceduren..
 • Försök att inte bli sjuk - till och med ont i halsen kan snedvrida prestandan.

Varför behöver jag ett schema??

Om den väntande modernen seriöst vill övervaka denna indikator kan ett schema inte undvikas. Olika förhållanden kan påverka rektaltemperaturen, särskilt under de första månaderna av graviditeten..

Vanligtvis ser fluktuationerna i diagrammet ut så här:

 1. På befruktningsdagen - från 36,4 till 36,7.
 2. De kommande tre till fyra dagarna är det en ökning med 0,1, det vill säga den kan nå 37 grader.
 3. Under de kommande två till tre dagarna kan värdet förbli detsamma..
 4. På dagen för implantation av ägg i livmoderslimhinnan minskar den till 36,5-36,6 grader.
 5. De kommande tre dagarna är det en jämn ökning och når från 36,7 till 37.
 6. De kommande fjorton dagarna varierar värdet från 36,7 till 31,1. Det är viktigt att övervaka om det har sjunkit under värdet som var under ägglossningen.


Det är viktigt att ange inte bara siffrorna i schemat, utan också de möjliga omständigheter som drabbade dem - sjukdom, stress, medicinering etc. Den behandlande läkaren bör veta om dem.

Hur man gör och avkodar ett diagram: en detaljerad guide

Du kan rita det själv eller hitta det på Internet och skriva ut det. Inkludera följande anteckningar i grafen:

 1. Menstruationscykeln för dag (tänk på cykelns längd).
 2. Dagliga temperaturavläsningar.
 3. Icke-standardmärken (förgiftade, kunde inte sova, blev sjuk osv.)
 4. Rita en graf:
 5. Ta bladet i buren.
 6. Bryt i två axlar: den första är X (cykeldag), den andra är Y (indikator på rektaltemperatur).
 7. Varje dag markeras en indikator, alla punkter måste anslutas med en linje.
 8. Det är nödvändigt att dra en solid linje genom de sex toppindikatorerna i den första fasen, inte med hänsyn till menstruationsdagarna, då måste linjen fortsätta till slutet av den andra cykeln.
 9. På dagen för den förmodade ägglossningen, rita en linje, men redan vertikal.

Gravida diagram

Du kan inte mäta allt med bara en graf; avvikelser är acceptabla. Olika kvinnor har olika indikatorer. Till exempel, vissa observerar inte implantationsindragning, eller så finns det flera.

Det händer att temperaturen stiger kraftigt eller omvänt smidigt. Ibland stiger den inte över 37. Alla beskrivna alternativ bestäms av läkare som norm.

Är det möjligt att bestämma graviditet med en termometer utan schema?

Du kan, för detta måste du följa reglerna:

 • På kvällen, skaka termometern och placera den bredvid den, men inte under kudden. Det viktigaste är att det skulle vara bekvämt för dig att få det utan att använda plötsliga rörelser;
 • På morgonen, utan att äta, och utan att ens stiga upp, använd en termometer. Välj antingen en rektal metod eller placera en termometer i slidan. Det är nödvändigt att placera två centimeter;
 • Vänta tre till fem minuter;
 • Om indikatorn är över 37 är du antagligen gravid.

Men du kan inte räkna med noggrannhet, en ökning kan signalera en inflammatorisk process, infektion, hormonsvikt eller normal stress.

Faktorer som påverkar prestanda

Uteslut sådana situationer för att få ett tillförlitligt resultat:

 • Ta medicin;
 • Användning av preventivmedel (oral eller helix);
 • Banal sömnbrist;
 • Konsumtion av alkoholhaltiga drycker;
 • Sex mindre än sex timmar före mätning;
 • Överansträngning;
 • Varje sjukdom;
 • Normal temperatur ökade.

Behöver jag kontrollera under graviditeten?

Det är vettigt att göra detta under de första månaderna. Det förblir förhöjd tills den tjugonde veckan efter befruktningen. Vanligtvis röstar inte bara gynekologer, utan även endokrinologer för BT-kontroll.

Genom att mäta BT kan avvikelser märkas i tid och reagera på dem. Låga frekvenser kan signalera en missfall. Därför är svaret klart - det är lämpligt att kontrollera det. Detta är dock inte det enda sättet att diagnostisera tillståndet för den framtida modern och hennes barn.

I olika stadier av graviditeten

Tänk på bastemperaturen i olika stadier av graviditeten:

 • Vecka 3 motsvarar den första embryonala veckan. BT visar från 37 till 37,7 och något högre. Ett märke nedan indikerar avvikelser och risken för missfall.
 • N. 4 i området från 37,1 till 37,3 °, maximalt - 38. Om högre är det en möjlig infektion.
 • N. 5 är stabilt från 37,1 till 37,7. Om hon "hoppar", var uppmärksam på andra tecken: dragande smärta, härdning i buken, mjukning av mjölkkörtlarna etc..
 • N. 6 behåller tidigare resultat: från 37,1 till 37,7. Om den stiger eller sjunker betydligt är fosterdöd möjligt.
 • N. 7-8 från 37.1-37.3 (inte lägre) och inte högre än 38. För icke-standardindikatorer, genomgå ytterligare hälsodiagnostik (ultraljud).
 • N. 9-10 - som under 7-8 veckor, men mer än 37 och under 38. Om detta inte är fallet, kontakta din läkare.
 • H. 11 minskar från 37 till 37,2. Om det fortfarande är högt - kontakta en gynekolog.
 • N. 12 från 37 till 37,8, men inte högre än 38. Idealiska är från 37,6-37,7 °.

De senaste veckorna visar från 36,6 till 36,8. Under den fyrtio veckan stiger den till 37,4 och kan stiga omedelbart före förlossningen.

Avvikelse från normen

Om den avviker från normen, är detta antingen ägglossning eller graviditet. Under graviditeten rekommenderar läkaren ofta att mäta det för att eliminera risken. Speciellt rekommenderas denna metod för dem som tidigare har upplevt missfall eller problem under graviditeten.

Varför är hon för lång?

Detta kan bero på infektion, på grund av en inflammatorisk process eller till och med en ektopisk graviditet. I det här fallet måste du övervaka några andra tecken: gör ont i magen, vilken färg är urladdningen (normalt transparent). Om du observerar dem, måste du göra en ultraljud.

Eventuellt hot om avbrott

Detta indikeras av en minskning av BT. Minskningen beror på en brist på progesteronproduktion. Om resultatet sjunker under 37, dessutom känns buksmärta och brun urladdning, akut behov av att söka hjälp.

Fryst graviditet

Tyvärr måste du i detta fall extrahera fostret, det hotar en kvinnas liv. Han går inte alltid ut på egen hand, därför måste han söka medicinsk hjälp.

Andra tecken på fosterfädning - ingen toxikos, mammakörtlarna förstoras inte längre.

Finns det en låg BT under normal graviditet??

Det är svårt att prata om normer - de är alltid godtyckliga. Inte alltid låga temperaturer stör fostret, kvinnor föder friska barn och ingenting hotar deras liv. Dessutom kan det finnas ett sådant alternativ - under ägglossningen, strax före befruktningen, var temperaturen 36,4, så det är osannolikt att den når 37 inom de kommande två veckorna.

Basal temperatur för en frisk kvinna

Norm - inte lägre än 36,2, men inte högre än 37,2. Innan ägglossningen sjunker temperaturen under stigningar - detta avgör det mest troliga ögonblicket för befruktningen. Efter befruktningen minskar det praktiskt taget inte.

Tecken på trolig infertilitet enligt schemat

Detta indikeras av följande:

 • Medelvärdet för den andra fasen av cykeln (efter att temperaturen stiger) överskrider medelvärdet för den första fasen med mindre än 0,4 grader.
 • I den andra fasen av cykeln sjunker temperaturen (den är under 37).
 • Temperaturökningen i mitten av cykeln varar mer än tre till fyra dagar.
 • Den andra fasen är kort (mindre än åtta dagar).

Schema för stimulering av ägglossning

När ägglossningen stimuleras, speciellt klomifen (clostilbegit) och med användning av duphaston, i den andra fasen av MC blir graden av rektal temperatur vanligtvis "normal". Tvåfas, med en uttalad fasövergång, med en tillräckligt hög temperatur i den andra, med karakteristiska "steg" (temperaturen stiger två gånger) och en liten drooping.

Om schemat under stimulering bryts och avviker från normen kan detta indikera ett felaktigt val av läkemedelsdosen.

När man ska kontakta en gynekolog?

Om du seriöst övervakar BT och ser ett problem under två på varandra följande cykler, kontakta din läkare. Men han bör inte förskriva läkemedel endast på grundval av schemat, du bör hänvisas till andra typer av undersökningar. Var uppmärksam på sådana faktorer:

 • Innovativ grafik.
 • Ständiga förseningar i cykeln, medan graviditet inte inträffar.
 • Sen ägglossning och du blir inte gravid under ett par cykler.
 • Kontroversiella indikatorer med vag ägglossning.
 • Grafer med hög eller låg temperatur under hela cykeln.
 • Om den andra fasen är kort (mindre än 10 dagar).
 • Höga frekvenser i den andra fasen av cykeln i mer än 18 dagar, medan det inte finns några perioder, och graviditet inträffade inte.
 • Blödning eller kraftigt urladdning i mitten av en cykel.
 • Överflödigt urladdning under menstruationen, vilket är mer än 5 dagar.
 • Grafer med en temperaturskillnad i den första och andra fasen på mindre än 0,4.
 • Cyklar mindre än 21 dagar eller mer än 35.
 • Diagram med uttalad ägglossning, regelbundet samlag under ägglossningen, men kvinnan blir inte gravid under flera cykler i rad.

BT som en preventivmetod

Det kan användas, eftersom den största sannolikheten för att en kvinna blir gravid är under ägglossning och två dagar efter det. Och eftersom denna period kan användas för att beräkna denna period kan den fungera som en preventivmetod.

Att tro denna metod?

Det kan användas som en ytterligare metod för graviditetskontroll och planering. Du kan dock inte bara lita på honom, eftersom moderna diagnostiska metoder är mer exakta. Men som en extra åtgärd är att mäta BT en bra idé..

Vad kommer basaltemperaturen att säga under menstruationen?

Varje flicka som vill bli mamma bryr sig om hon är frisk. Bastemperatur under och efter menstruation är en av indikatorerna på om dina äggstockar fungerar korrekt, om de kan producera full ägg.

Vad är det speciella med denna teknik och varför basaltemperatur mäts under menstruationen, kommer vi att överväga i vår artikel.

Mätregler

Bastemperatur förstås som medelindikatorer som erhålls genom att mäta på ett rektalt sätt, det vill säga i rektum. Detta är inte det enda sättet att ta reda på mer om dina reproduktionsorganers arbete. Moderna gynekologer föredrar mer exakta metoder. Till exempel ultraljud, hormonstudier, ägglossningstester. Metoden för att mäta BT är dock fortfarande populär eftersom den är enkel, gratis, prisvärd och ganska informativ..

För diagnosens tillförlitlighet bör studier genomföras dagligen i flera månader. Siffrorna matas in i ett speciellt schema, med hjälp av vilka temperaturfluktuationer spåras.

Rektalindex skiljer sig från normala temperaturförhållanden. När allt kommer omkring fixar de minimivärdena för att värma kroppen endast på grund av att de inre organen fungerar. I ett idealiskt diagnostiskt alternativ bör muskelkraften saknas.

För att uppnå sådana förhållanden måste följande regler följas vid mätning av BT:

 • Diagnosera omedelbart efter att du vaknat upp från en natt sömn vid en viss fast tid;
 • Forskning för att utföra liggande, med ett minimum av antal rörelser;
 • Använd endast en termometer, helst kvicksilver;
 • Utför diagnostik endast med full djup sömn i minst 5-8 timmar.

Varje avvikelse från dessa regler snedvrider resultatet..

Dessutom påverkar många faktorer temperaturindikatorer: stress, alkohol, mediciner etc. Därför är det tillrådligt att ange alla provokerande faktorer på grafen bredvid de inspelade digitala resultaten..

Vad händer under menstruationen

Vanligtvis mäts basaltemperaturen i början av månadscykeln, det vill säga den första dagen av menstruationen.

Den inledande fasen av cykeln kännetecknas av avlägsnande av ackumulerade gifter från kroppen. Därför, före menstruationen, känner kvinnor ett visst fysiskt besvär:

 • Ritningssmärta i nedre rygg eller nedre del av buken;
 • Ömhet och lätt täthet i bröstet;
 • Yrsel;
 • Ofta huvudvärk.

Förutom fysiska förändringar känner kvinnor allvarliga humörsvängningar, orsakslös ilska eller depression.

Detta tillstånd är förknippat med skarpa förändringar i den hormonella bakgrunden. Vid slutet av lutealperioden observeras den maximala mängden progesteron som produceras av kroppen. Hormonet är mycket aktivt i denna fas. Om befruktningen inte har inträffat, minskar dess koncentration. Det ersätts av östrogen, som ersätter progesteron under menstruationen.

Under menstruationen börjar endometriet att avvisa dess funktionella partiklar, som manifesteras i utseendet på blödning. Efter några dagar återställs endometrialkaviteten och menstruationsflödet avslutas.

I genomsnitt tappar en kvinnas kropp 20 till 60 g blod varje dag, vilket skiljer sig väsentligt från normal blodförlust: den koagulerar inte och har en specifik lukt.

Brå hormonförändringar leder till en manifestation av psykologisk och fysisk obalans. Även om vissa kvinnor aldrig har upplevt manifestationer av premenstruellt syndrom och tolererar naturliga funktionella förändringar ganska bra.

Dessa hormonella skurar förändras och BT-avläsningar i olika faser av cykeln. Enligt deras värden bestäms inte bara "viktiga" dagar för befruktningen, utan också olika avvikelser i kvinnors hälsa.

Vissa läkare tror att man under kritiska dagar inte kan göra mätningar, eftersom antalet under denna period inte är lika viktigt som till exempel i mitten av en cykel. Och de rekommenderar verkligen inte att använda den vaginala mätmetoden - under blödning är detta ohygieniskt och till och med skadligt.

Tänk på vilken bastemperatur som ska vara under menstruationen och varför indikatorerna kan skilja sig från normen.

Temperaturhastighet

Bastemperaturen under menstruationen kan variera för olika kvinnor, eftersom vi alla är olika. Men den allmänna trenden är viktig. I BT-diagrammet bör början av menstruationen tydligt indikera en minskning av indikatorerna. På den 16-25: e dagen av cykeln är temperaturen i anus normalt stabil över 37.

Vid den första "kritiska" mätningsdagen bör siffrorna 36.8-37.0 fastställas. Denna ränta kan variera något. I detta fall förblir de vanliga indikatorerna för kroppstemperatur bekanta - 36,5-36,7.

I framtiden, oavsett varaktighet på kritiska dagar och mängden utsläpp, måste antalet nödvändigtvis minska. Och i slutet av menstruationen sjunker indikatorerna till nivån 36,2-36,6.

Om min BT är "fel"

Trots det faktum att ovanstående indikatorer är i genomsnitt, indikerar betydande avvikelser från dem utvecklingen av patologiska processer i kroppen.

Om BT-mätningar under alla kritiska dagar registrerar ett stort antal (från 37,1 till 37,9), kan detta indikera förekomsten av inflammatoriska processer. Patologier kan upptäckas i livmoderslimhinnan eller i själva organet. Ett utmärkande kännetecken för "kvinnlig" inflammation är frånvaron av uppenbara symtom och normala kroppstemperaturindikatorer, mätt på vanligt sätt.

Det vill säga, om du har 36,5 i armhålan, och BT den femte dagen i cykeln - 37,2, måste du träffa en gynekolog. Om temperaturen höjs både där och där, måste orsaken sökas vid någon allmän sjukdom. Till exempel har du en banal ARVI.

Inflammation i bilagorna kännetecknas av en konstant ökning av indikatorerna under alla kritiska dagar. Om varaktigheten för kritiska dagar är från 3 till 5 dagar (det vill säga det är normalt), och efter menstruationen observeras en snabb ökning av antalet på termometern, kan det ske en inflammatorisk process i äggledarna.

Tecken på en inflammatorisk sjukdom

Om menstruationen är liten och ovanlig i upplevelser, och samtidigt BT är stabilt högt, kan detta indikera graviditet, men med hotet om avbrott.

I händelse av att ett kraftigt hopp i indikatorer registrerades för en kort tid, till exempel för en dag, oroa dig inte. Troligtvis är sådana förändringar förknippade med psykologiska orsaker eller mätfel, eftersom det tar längre tid att utveckla inflammation.

En otillräcklig mängd östrogen påverkar det höga antalet rektaltemperatur strax före menstruationens start (37,5).

En temperatur på 37 och högre, som inte minskar, från ägglossning till den planerade menstruationen (och sedan menstruationen inte kommer), indikerar oftast början av befruktningen. Detta beror på det faktum att progesteron fortsätter att produceras aktivt efter födelsen av livet, vilket inte tillåter östrogen att öka. Därför kommer BT-indikatorerna att öka under hela första trimestern av graviditeten. Först i början av den fjärde månaden bör hormonmängden minska något. Detta kommer att påverka siffrorna för rektal temperatur..

Varje betydande avvikelse från medelvärdena kräver samråd med en gynekolog.

Om kurvan "hoppar"

Betydande fluktuationer i kurvan på diagrammet betyder inte alltid början av graviditet eller patologi i urogenitalt område hos en kvinna.

Ofta beror detta på brott mot viktiga regler vid mätning. Du måste mäta bastemperaturen enligt rekommendationerna vi talade om ovan..

Dessutom, före studien, är det nödvändigt att utesluta provocerande faktorer som signifikant snedvrider information:

 • Ta mediciner;
 • Samlag;
 • Påfrestning;
 • Betydande fysisk aktivitet;
 • Psyko-emotionell stress;
 • Klimatförändring;
 • Dricka alkohol även i små doser.

Som framgår av ovanstående exempel kan många faktorer påverka siffrorna i grafen för rektal temperatur. Därför kan denna metod inte anses vara absolut tillförlitlig..

Att veta vilken basaltemperatur som ska vara normal bör dock hjälpa en kvinna att självständigt upptäcka avvikelser i reproduktionssystemet och rådfråga en läkare i tid.

Gynekologen, som har studerat de angivna schemat, kommer att förskriva lämplig diagnostik och laboratorietester. Med deras hjälp kommer läkaren att bekräfta eller förneka antagandena om möjliga patologiska förändringar i kroppen.

Bastemperatur före menstruation och efter menstruation. Regler för mätning av bastemperatur

Alla som planerar ett barn inom en snar framtid eller bara tittar på sin hälsa är intresserade av kroppens funktioner. Många kvinnor mäter basal temperatur, eftersom det hjälper till att förstå om reproduktionssystemet fungerar normalt. För att avgöra om allt är i ordning måste du veta vilka indikatorer en kvinna ska ha under olika perioder av cykeln.

Mätregler

Innan man pratar om specifika värden är det viktigt att ta reda på exakt vilken bastemperatur som ska mätas före menstruationen. De mest exakta avläsningarna kommer endast att omfattas av ett antal villkor. Så det är lämpligt att göra mätningar på samma gång, på morgonen, tills kvinnan går ur sängen. Läkare rekommenderar att man övervakar bastemperaturen, snarare än att mäta i munnen eller armhålan. Det tros att det i ändtarmen är mest tillförlitligt..

plottning

Det bör noteras att det finns generella genomsnittliga indikatorer på vad som ska vara bastemperaturen före och efter menstruationen, under ägglossningen, liksom i andra perioder av cykeln. Men varje organisme är individuell, därför är det nödvändigt att regelbundet registrera de erhållna värdena och bygga grafer för att förstå om det finns problem med det reproduktiva systemet. Möjliga sjukdomar bedöms utifrån temperatursvingningar, av skillnaden i indikatorer i den första och andra fasen, beroende på deras förändringar. Grafen är konstruerad enligt följande: cykeldagarna markeras på den horisontella axeln och mätvärdena på den vertikala axeln. Normalt bör två faser vara tydligt synliga på den. I den första av dem är temperaturen lägre och ligger på nivån 36,5 grader, och i den andra, som inträffar efter frigörandet av ägget, stiger till 37 eller mer. För att förstå om det finns några problem rekommenderar läkare att beräkna medelvärdena i varje fas. Skillnaden mellan dem bör vara minst 0,4 grader.

Cykliska förändringar

Om indikatorerna i den första och andra fasen är tydliga, oroar många kvinnor frågan om vad som ska vara bastemperaturen före menstruationen. Helst, i den andra fasen, som börjar efter ägglossningen, bör värdena vara över 37 grader. I början av menstruationen kan de minska något. De första dagarna av menstruationen kännetecknas av att temperaturen sjunker varje dag och når en nivå på 36,5-36,8 grader till deras slut.

Innan ägglossningen kan falla ännu mer och stiga kraftigt omedelbart efter det att ägget släppts. Detta indikerar att den andra fasen har börjat. Om du mäter indikatorerna regelbundet kan olika problem misstänkas genom att värdena avviker. Trots att många talar om meningslösheten i mätningar under kritiska dagar, kan temperaturen under denna period säga vilka aspekter av kvinnors hälsa som bör uppmärksammas. Bastemperaturen under menstruationen bör sjunka, om detta inte händer, är det värt att tänka på att genomföra undersökningen.

Möjliga sjukdomar

I genomsnitt bör ett par dagar före utsläppsstart bör indikatorerna börja minska. En gradvis sänkning av temperaturen bör inträffa under kritiska dagar. Om istället för en minskning under menstruationen observeras dess kraftiga stigning till indikatorer på cirka 37,6 grader, kan detta indikera utvecklingen av endometritis eller endomyometritis. Naturligtvis bör en förhöjd bastemperatur under menstruationen vara alarmerande, men det är oacceptabelt att diagnostisera endast en mätning.

Men i fallet när temperaturen knappt når 37 grader i den andra fasen, men med början av kritiska dagar stiger den över denna nivå, kan man misstänka inflammation i bilagorna. Dessutom gör mätningar det möjligt att identifiera problem med rören eller livmoderhalsen. Det är värt att prata om den troliga inflammation i dessa organ i de fall då temperaturindikatorerna ökar med den 4: e-5: e dagen av menstruationen. Det är värt att noga överväga de fall då bastemperaturen före menstruationen är 37,2. Om det inte faller markant med början av kritiska dagar, är det bättre att göra ett test. Kanske är detta en graviditet med hotet om avbrott. Men om temperaturen stiger under en dag, bör du inte oroa dig, det betyder fortfarande ingenting. Glöm inte, för diagnosen ensam är inte tillräckliga mätningar, för detta måste du genomgå en serie undersökningar.

Första fasen

Efter att ha förstått temperaturen under kritiska dagar kan du ta reda på hur kroppen ska bete sig efter att de är slut. Normalt bör termometern läsa om 36,6, men de kommer att bero på de personliga egenskaperna hos varje flicka eller kvinna. I vissa kommer de att hålla hela den första fasen på 36,4, i andra kan de stiga till 36,8 grader. Men båda fallen som beskrivs är ganska acceptabla.

Men en mer betydande temperaturökning indikerar att det är bättre för en kvinna att konsultera en gynekolog. Om indikatorerna i den första fasen närmar sig märket 37 grader, kan detta indikera brist på östrogen. Men detta kan bara bekräftas med ett blodprov för hormoner. Det är också värt att vara uppmärksam vid en ökning av bastemperaturen under menstruationen och dess periodiska ökning med 1-2 dagar under hela den första fasen till ett märke på 37 grader och högre. Detta kan indikera inflammation..

Indikatorer under ägglossningen

En ovanlig bastemperatur före menstruation eller under deras passering kan indikera ett antal problem. Men mätningar på andra dagar är inte mindre vägledande. Normalt nästa morgon efter frigörandet av ett ägg observerar en kvinna en temperaturökning. Det kan vara både skarpt och gradvis. För vissa ökar den första dagen med 0,4 grader, för andra uppnås denna skillnad på 2-3 dagar. Båda dessa situationer är acceptabla. I fallet när värdet ökar längre än tre dagar kan man misstänka underlägsenheten hos ägget som har lämnat äggstocken eller bristen på östrogen. Som regel är det nästan omöjligt att bli gravid i en sådan cykel.

Början av den andra fasen

Om indikatorerna efter frigörandet av ägget inte når 37 grader, kan detta indikera en underlägsenhet i corpus luteum. Men prata om bristen på den andra fasen endast med temperaturvärde är inte värt det. Det är viktigt att inte titta på själva indikatorerna utan på skillnaden i värden som fanns i den första och andra delen av cykeln. Om mätningar utförs i grader Celsius kommer den att vara 0,4 eller ännu högre med kroppens normala funktion. Även om det inte är värt att göra några diagnoser utan en undersökning. Bristen på den andra fasen och utnämningen av progesteronläkemedel är endast möjlig efter lämplig analys.

Slutet av den andra fasen

Oavsett vilken typ av värden kvinnan hade efter ägglossningen och före henne, bör bastemperaturen börja sjunka före menstruationen. Dessutom bör dess värde efter cykelns första dag normalt inte överstiga 37 grader. Om ägglossningsschemat gick för mer än 14 dagar sedan, och temperaturen inte sjunker, kan du göra ett test som hjälper i tidiga stadier att diagnostisera befruktningen av barnet. Det anses vara normal bastemperatur före menstruation på 37 grader. Men det är viktigt att det minskar när utsläppet börjar. Om menstruationen började, och febern varade några dagar till och bara föll mot slutet av kritiska dagar, kan detta indikera en aborterad graviditet.

Fasperiod

Förutom information om vilken bastemperatur som ska vara före menstruationen, är det viktigt att veta hur länge varje del av cykeln kan pågå. Så längden på bara den andra delen är relativt konstant, beroende på egenskaperna hos kroppen hos varje enskild kvinna, kan det vara 12-16 dagar. Men det ideala alternativet övervägs, där det varar 14 dagar. Men den långa första delen av cykeln kan sträcka sig från 10-12 dagar till flera veckor. Naturligtvis, med en cykel på 28 dagar, varar den cirka 14 dagar, under vilken tid follikeln har tid att mogna och ägglossningen inträffar. Men hos ett antal kvinnor kan det vara mycket längre. Samtidigt passerar alla nödvändiga stadier i kroppen: tillväxt och mognad av follikeln, frigörandet av ägget, bildandet och funktionen av corpus luteum.

Normalternativ

Att prata om vissa sjukdomar endast i termer av temperatur är inte värt det. Men denna information behövs för att misstänka några problem och genomgå nödvändiga studier för att bekräfta eller motbevisa diagnosen. Samtidigt är det omöjligt att bedöma endast efter en cykel, det är nödvändigt att mäta minst tre månader. Om bilden upprepas varje månad kan du tillsammans med gynekolog dra några slutsatser genom att analysera hur bastemperaturen förändras före menstruationen. Normen för den kan inte fastställas i absoluta värden. Det beror på värdena i den andra och i den första fasen. Om en kvinnas indikatorer före ägglossningen är nära märket 36,4 grader, kan de efter henne inte överstiga 36,9. I detta fall kommer en ökning med dagen för månadstemperaturer till 37 inte att tala om kritiska dagar, utan om graviditet.

Anovulatoriska cykler

Helst bör en kvinna ha en tvåfas graf över bastemperatur. Innan menstruationen minskar den något, men skillnaden mellan genomsnittsindikatorerna för den första och andra halvan av cykeln passar in i normen. Men det är helt acceptabelt om ägglossningen saknas en eller två gånger om året. I detta fall kan indikatorerna ändras varje dag, temperaturen kan antingen stiga eller sjunka kraftigt. Detta indikerar inga problem, bara den här månaden kommer ingen ägglossning.

Viktiga nyanser

Om det normala läget på någon av dagarna före mätningarna bröts, kommer temperaturen inte att indikera. Om du på kvällen drack alkohol, gick upp ett par timmar innan du mätte på toaletten eller på morgonen var intimitet, kan de erhållna värdena skilja sig avsevärt. Till och med en vanligt matsmältning eller stress dagen innan kan orsaka fluktuationer i temperaturkurvan. Detta är förresten ett av orsakerna till att en kvinnas hälsostatus inte bara kan bedömas på grundval av ett enda diagram. Men det bör också noteras att även ett idealiskt schema, där två distinkta faser visas med en god skillnad i indikatorer, och bastemperaturen före menstruationen är 36,9 grader, betyder inte att kvinnan klarar sig särskilt bra. Till exempel kommer mätningar inte att ge någon information om storleken på endometrium i livmodern eller om vidhäftningar i rören. Därför bör du inte försumma besök hos gynekologen, även vid normala priser.

Basal temperatur Diagram före menstruation, efter ägglossning, under graviditet. Normer, hur man mäter, tabell, kalender

Bastemperatur är temperaturen i ändtarmen efter en lång vila (minst 6 timmar). Det gör att kvinnor kan bestämma dagen för ägglossning, början av graviditeten eller utvecklingen av patologier. För att göra detta måste du göra mätningar dagligen och bygga grafer, enligt vilka du med hjälp av en gynekolog kan identifiera avvikelser från normen.

Varför mäta basaltemperatur?

Till skillnad från standardtemperaturen (uppmätt under armen), som stiger eller faller med utvecklingen av patologier, förändrar basaltemperaturen dess värde hos friska kvinnor under en månad. Ökningen och minskningen påverkas av övervägande av det första av hormonerna - progesteron eller östrogen.

Temperaturen mäts främst i ändtarmen (indikatorerna kommer att vara mer exakta). Det är tillåtet att mäta i munhålan eller i slidan.

Östrogen håller temperaturen i ändtarmen normal, och progesteron ökar den. När ägglossningen sker ökar mängden östrogen i blodet, medan temperaturen minskar med 0,2-, 03 grader. Efter frigörandet av ägget bildas en gul kropp som börjar producera progesteron.

Detta leder till en ökning av basaltemperaturen. Om ägget inte befruktar dör corpus luteum, progesteronproduktionen minskar, östrogen börjar råda, vilket sänker temperaturen till normal.

Med tanke på temperaturens beteende under menstruationscykeln rekommenderade gynekologer ett schema för förändringar i följande fall:

 1. För att bestämma dagen för ägglossning, att beräkna den gynnsamma dagen för befruktningen. Vid skydd kommer dessa att vara farliga dagar..
 2. Om en kvinna misstänks vara infertilitet. Schemat bestämmer om ägglossning inträffar;
 3. För att upptäcka hormonproduktionsstörningar;
 4. För att bestämma början av tidig graviditet;
 5. För att fastställa utvecklingen av den inflammatoriska processen i reproduktionsorganen;
 6. För att exakt bestämma menstruationens början;
 7. För att bestämma ett fel i äggstockarna.

Enligt schemat kan endast en gynekolog bestämma förekomsten av avvikelser. Att utföra självdiagnos och behandling rekommenderas inte. Om det finns ett fel, kommer specialisten att förskriva en ytterligare undersökning. Enligt schemat är det omöjligt att ställa en 100% korrekt diagnos..

Typer av termometrar för mätning av basal temperatur. Val av kriterier

För att bestämma kroppstemperatur används 3 typer av termometrar (kvicksilver, elektronisk, infraröd). De kan användas för att mäta prestanda i ändtarmen (munhålan, vagina). Varje termometer har sina för- och nackdelar i bruk.

Kriterier för att välja en termometer för att mäta basal temperatur:

Typ av termometerEnhetens fördelarNackdelarna med anordningen
MercuryTemperaturavläsningar med hög noggrannhet.Det är farligt på grund av kvicksilverinnehållet (om det är trasigt kan det förgiftas av metallånga). När du mäter temperatur måste du vänta 5 minuter. Termometern är tillverkad i tunt glas och kan lätt gå sönder. Faran är inte bara kvicksilver, utan också små glaspartiklar.
ElektroniskTermometern är flexibel och enkel att använda. Vid temperaturmätning avges en akustisk signal. Mätningstid högst 1 minut. Temperaturindikatorn visas på en digital display. Består av en metallspets på gummi och ett plasthölje, vilket garanterar hållbarhet.Mätfelet kan vara upp till 0,2 grader. Denna avvikelse tillåter dig inte att skapa en korrekt graf över bastemperaturen.
InfrarödTemperaturmätningstid 1-3 sek. Kontaktlösa modeller finns tillgängliga. Vid mätning finns det inget behov av att sätta in en termometer i anus, mun eller vagina. Det räcker att rikta lasern till önskat område.Temperaturindikatorn har ett fel på upp till 0,5 grader. En sådan avvikelse tillåter dig inte att skapa rätt schema. Enheten rekommenderas inte för att mäta bastemperatur..

För att mäta temperaturen i ändtarmen är det idealiska alternativet för noggrannhet en kvicksilvertermometer för enkel användning - en elektronisk. Om valet är begränsat till en elektronisk modell är det nödvändigt att välja en dyr och högkvalitativ modell. Testa innan fel används (jämföra prestanda för en kvicksilvertermometer och elektronisk).

Regler för mätning av bastemperatur

Bastemperatur (diagram kommer att byggas exakt om alla mätregler beaktas) under hela mätperioden bör mätas med den första termometern. Och också på första platsen. Gynekologer rekommenderar att mäta basaltemperatur i ändtarmen. Det kommer att vara besvär under menstruationen i slidan, och en liten rinnande näsa kan snedvrida noggrannheten i munhålan.

Regler för noggrannhet vid mätning av bastemperatur:

 1. Mät dagligen, åt gången, även på helgerna.
 2. Termometern ska ligga bredvid sängen, kvicksilvertermometern ska skakas på kvällen.
 3. Vilotiden bör inte vara mindre än 6 timmar.
 4. Efter att ha vaknat, mät omedelbart temperaturen, utan onödiga rörelser och går på toaletten. Det senaste toalettbesöket ska vara tre timmar innan du vaknar upp.
 5. Varaktigheten för temperaturmätningen med en kvicksilvertermometer bör vara 5 minuter utan avvikelser. Elektronisk enhet och infraröd signal om mätberedskap.
 6. Temperaturen börjar mätas från den första dagen i menstruationscykeln. Under menstruationsflödet stoppar proceduren inte.
 7. Temperaturmätningsperioden varar från 3 till 4 menstruationscykler.
 8. Om kolumnen stannade på kvicksilvertermometern i mitten av två siffror, måste du ta ett mindre resultat.
 9. Alla nödvändiga data matas in i tabellen för att skapa en kurva.

Vid mätning av temperaturen i munhålan ska läpparna vara stängda. Termometerns ände ska vara placerad under tungan. Intag av frisk luft genom munnen förvränger mätningens noggrannhet. När enheten placeras i anus eller i slidan ska den gå 3-5 cm.

Vad du behöver ange i BT-tabellen?

Innan du planerar måste du ange alla data i en tabell. På arket bör placeras: själva diagrammet, under det en tabell, under förklaringen.

Basdata för att skapa tabellen:

 1. Månadens datum.
 2. Menstruationscykeldag.
 3. Basal temperatur.
 4. Temperaturmätningstid. Det är viktigt om det inte alltid är möjligt att mäta samtidigt..
 5. Diagram för anteckningar. Faktorer som påverkar förändringen i temperaturindikatorn matas in i den:
 • vila mindre än 6 timmar;
 • dricka alkohol eller ha sex på kvällen;
 • karakteristisk urladdning under menstruationen;
 • ökning av den allmänna temperaturen på grund av sjukdomen;
 • svår stress;
 • ökad fysisk aktivitet på kvällen;
 • nedsatt avföring (diarré eller förstoppning). Det är viktigt om mätningen är rektal;
 • ta medicin;
 • svår överarbetning;
 • ändring av tidszon;
 • besök på badet eller bastun på kvällen;
 • överätande innan du går till sängs.

När gynekologen utvärderar schemat uppmärksammar förklaringen på orsaken till temperaturförändringen. Utan kommentarer kommer specialisten att tolka uppgifterna felaktigt. För korrekt presentation av tabellen och diagrammet har den behandlande gynekologen ett prov.

Standarder för BT-indikatorer under cykeln, under graviditeten

När ägget befruktas ändras kurvan för bastemperaturkurvan. Fasen före ägglossningen fortsätter oförändrad. Efter frigörandet av ägget börjar temperaturen stiga och kan nå ett märke på 37,4 grader i slutet av menstruationscykeln.

En minskning av indikatorerna 2-6 dagar före början av menstruationsflödet observeras inte. Bekräftelse av graviditeten är en minskning av temperaturen (0,1-0,3 grader) den sjätte eller 7: e dagen efter ägglossningen och varar upp till 2 dagar. Detta händer som ett resultat av implantation av embryot i livmodern..

Vidare är temperaturen stabil 37,1-37,4 grader fram till 14-16: e graviditetsveckan. Från 15-17 veckor är det en minskning av hormonet progesteron, vilket leder till en sänkning av temperaturen till 36,8-37 grader. Till det normala värdet, 36,6 grader, finns det ingen sänkning förrän barnet föddes.

Mätning av basaltemperatur rekommenderas upp till 18 veckor. Sedan före denna period inträffar en frysta graviditet eller missfall som åtföljs av en sänkning av basaltemperaturen. Från den 19: e veckan avbryts mätningen av basal temperatur.

Avkodning av basala temperaturgrafer

Bastemperaturen (diagram avkodas av gynekologen) korrekt uppmätt och registrerad med hänsyn till faktorer som påverkar dess ökning, gör att du kan bestämma avvikelser i ägglossningen, närvaron av graviditet eller den inflammatoriska processen. Förändringar bedöms med indikatorer som karakteriserar oegentligheter i menstruationscykeln.

Stängningslinje

Plottning börjar med en stängande (mellersta) linje. Det visar inte förekomsten av avvikelser, men med sin hjälp är det mer bekvämt att spåra dynamiken i temperaturförändringar.

En rad dras efter att tabellen har 6-7 poster. En rak linje dras horisontellt på nivån för temperaturvärdet den sjätte dagen (endast om mätningen gjordes på den dagen, rätt, och det inte fanns några provocerande faktorer).

Ägglossningslinje

Ägglossningslinjen låter dig dela grafen i två faser. För dess tillämpning spåras 3 temperaturindikatorer (markerade efter varandra) över mittlinjen. En vertikal linje dras framför dem. Vid spårning av bastemperatur under mer än fyra cykler, bestäms det på vilken dag av menstruationscykeln ägglossning inträffar.

Menstruationscykel

Dessutom kan du, enligt schemat, spåra längden på menstruationscykeln (dess eventuella fluktuationer). Grafkurvan börjar byggas från den första dagen i menstruationscykeln och slutar innan nästa menstruationsstart.

Andra fasens längd

Varaktigheten av den 2: a fasen spelar en viktig roll för att fostra barn. På diagrammet är det beläget efter ägglossningslinjen. Normalt bör dess varaktighet vara i intervallet 12-16 dagar och inte ändras, även om menstruationscykeln förlängs.

En ökning eller minskning av antalet dagar i menstruation kan uppstå på grund av den första fasen, som är på diagrammet till ägglossningslinjen.

BT i olika patologier

Bastemperatur (diagram tillåter dig att bestämma avvikelser i produktionen av hormoner och förekomsten av en inflammatorisk process), dess förändringar, indikerar förekomsten av patologier.

Anovulatorisk cykel

Med en normal menstruationscykel är schemat uppdelat i två faser: före och efter ägglossningen. I den första fasen överskrider temperaturen inte indikatorerna över 36,5 grader. Efter ägglossning (2: a fasen), på grund av bildandet av corpus luteum, produceras progesteron, vilket resulterar i en ökning av temperaturen.

Graf över basaltemperatur under anovulatorisk cykel

När grafkurvan är enhetlig, inte har en karakteristisk sänkning av temperaturen, en dag före ägglossningen och en efterföljande ökning, gick ägget inte ut ur äggstocken.

Detta fenomen anses vara normen om det inträffar upp till två gånger per år. En vanligare manifestation kännetecknar utvecklingen av patologi. Förrän problemet är löst kommer graviditet inte att utvecklas. Hos kvinnor efter 40 år kan den anovulatoriska cykeln vara mer trolig.

Östrogen-progesteronbrist

När temperaturintervallet på grafen har en skillnad på högst 0,4 grader och det inte sker någon sänkning av temperaturen innan ägget släpps, betyder detta otillräcklig produktion av östrogen och progesteron.

I det här fallet är ägglossning närvarande och graviditet kan förekomma, men hormoner räcker inte för att upprätthålla den. En tidig missfall kommer att inträffa. Om dessa avvikelser hittas är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Han kommer enligt schemat att utse ett blodprov under en viss period. För behandling föreskrivs hormoner.

Kort andra fas

När längden på den andra fasen är mindre än 12 dagar, betyder detta otillräcklig produktion av progesteron på grund av felaktig utveckling av corpus luteum. Med hormonbrist kan ett befruktat ägg inte fästa sig till livmodern. Utan hormonbehandling blir en kvinna inte gravid.

Östrogenbrist

Bristen på östrogener vid plottning kommer att präglas av en ökad temperatur från den första dagen i menstruationscykeln (över 36,7 grader), i den andra fasen kan indikatorn öka till 37,5 grader. Med en brist på dessa hormoner är graviditet osannolikt.

Ägglossning spåras praktiskt taget inte på grund av den smala övergången av menstruationscykeln från den första fasen till den andra. För behandling av en gynekolog föreskrivs en kurs med hormonbehandling.

Inflammation av bilagorna

I den inflammatoriska processen i reproduktionsorganen noteras också en temperaturökning från den första dagen i den första fasen av cykeln. Men det håller inte konstant, det finns skarpa droppar, bara i den första fasen. I den andra fasen hålls temperaturen över standarden och kan nå 37,5 grader. Ytterligare vaginal urladdning noteras dessutom. Behandling ordineras efter en fullständig undersökning..

Diagram över basaltemperatur under graviditeten

Bastemperatur (scheman måste fortsätta även under graviditeten) under graviditetsperioden, gör att du kan bestämma hotet om missfall, missad graviditet och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Vad grafen visar under graviditeten

Under befruktningsperioden stiger basal temperaturindikatorn efter ägglossningen och håller sig på 37,4 grader nästan tills mitten av termen. Vidare minskar mängden progesteron i blodet, eftersom fostret redan har en morkaka, vilket ger ytterligare bärande av barnet.

Corpus luteum dör. Som ett resultat sjunker temperaturen till 36,8-37 grader. Indikatorns intervall hålls till förlossning..

Med en ektopisk graviditet inträffar en ökning av basaltemperaturen, eftersom fostret som utvecklas utanför livmoderhålet provocerar utvecklingen av den inflammatoriska processen. En ökning kan också betyda inflammation i bilagorna. Men samtidigt kommer bastemperaturen att antingen öka eller minska. Med en ektopisk graviditet förblir hon ständigt hög..

När fostret fryser kommer temperaturen att börja sjunka och gradvis når normala temperaturer. Detta beror på en minskning av progesteronnivåerna. Efter embryonets död dör corpus luteum, eftersom det inte finns något behov av att upprätthålla graviditetens säkerhet. Gynekologer rekommenderar att fortsätta mäta basaltemperatur fram till den 20: e veckan för att utesluta patologier under utveckling.

Corpus luteuminsufficiens

Med corpus luteuminsufficiens minskar progesteronproduktionen. Det är nödvändigt att upprätthålla och normal graviditet, tills morkakan bildas i embryot. Denna förändring hotar missfall.

På diagrammet återspeglas denna patologi i en minskning av bastemperaturen till 36,9 grader. Patologi utvecklas ofta hos kvinnor som hade en kort 2: a fas före befruktningen.

Östrogen-progesteronbrist

Bristen på östrogen och progesteron resulterar i de flesta fall i ett missfall i upp till 8 veckor. I detta fall kanske kurvan på diagrammet under graviditeten inte återspeglar förekomsten av patologi. Hormonbrist kan upptäckas på laboratoriet (bloddonation för hormoner).

hyperprolaktinemi

En ökning av basaltemperaturen kan inträffa med ökad produktion av prolaktin. Denna patologi kan uppstå vid hormonell svikt i kroppen (efter ett missfall vid ett senare tillfälle, allvarlig stress) och under amning. Med hyperprolaktinemi är en fullständig frånvaro av menstruation möjlig. På diagrammet kan kurvan helt motsvara kurvan under graviditeten.

Graf över basaltemperatur under stimulering av ägglossningen

Bastemperatur (diagram krävs när du stimulerar äggstockarna) låter dig bestämma rätt val av läkemedlet och bestämma dagen för ägglossning för att ta ett ägg för ytterligare befruktning. För att anpassa cykeln används klomifen i den första fasen, i den andra, duphaston.

Under stimulering återspeglar kurvan i diagrammet klart den första och andra fasen med den önskade temperatursänkningen före ägglossningen. När den andra fasen inträffar övervakas rätt temperaturökning. Avvikelse från schemat från normen indikerar behovet av att ändra läkemedlets dos eller ersätta det.

När man ska kontakta en gynekolog?

För att bestämma reproduktionssystemets korrekta funktion är det nödvändigt att ange en bastemperatur på minst fyra cykler. De erhållna uppgifterna ska visas för gynekologen, endast en specialist kan enligt kurvan från diagrammet ställa en preliminär diagnos och föreskriva nödvändig ytterligare undersökning.

För vilka scheman och ytterligare symtom bör du omedelbart kontakta en gynekolog:

Graf dataYtterligare symtom
Anovularcykel mer än 2 gånger på 12 månader.Graviditet förekommer inte. Kanske frånvaron av menstruation.
Varaktigheten för den andra fasen är 11 dagar eller mindre.Förändring i karaktären av menstruation, riklig eller liten, brist på befruktning.
Menstruationscykelns varaktighet är mindre än 20 dagar och mer än 36 dagar.Inte graviditet, riklig ansvarsfrihet med närvaro av ett stort antal koagler.
Instabilitet i menstruationsflödescykeln.Förekomst av intermentella utsläpp, smärta och feber.
Kurvan har små avvikelser, medan själva bastemperaturen är över normal.Brist på graviditet eller ofta missfall. Eventuellt funktionsfel eller brist på menstruationsflöde.
Stark temperaturförändring i den första fasen av cykelnÖmhet i området för hängorna, ytterligare urladdning från slidan
Förändring i basaltemperatur, i riktning mot ökning eller minskning under graviditet.Smärta i nedre del av buken och förekomsten av fläckar.

Du måste också konsultera en specialist om schemat för att mäta basaltemperatur är utan avvikelser, men det inte finns någon graviditet. Det är farligt att diagnostisera och starta behandlingen på egen hand och kan leda till full infertilitet..

Tecken på trolig infertilitet med basal temperaturgraf

Vid undersökning av temperaturkurvan kan gynekologen försiktigt diagnostisera barnlöshet i följande fall:

 • varaktigheten för den andra fasen är mindre än 9 dagar;
 • varaktigheten av temperaturökningen under ägglossningen i mer än fyra dagar;
 • stora fluktuationer i basaltemperatur i den andra fasen av cykeln.

För att klargöra diagnosen är det nödvändigt att genomgå en fullständig undersökning och fortsätta att plotta.

Bestämning av graviditet med basal temperatur

För att bestämma graviditetens början är det nödvändigt att hålla ett schema tills den planerade befruktningen av minst tre cykler. För att mäta temperaturen rekommenderas det att välja en rektalmetod, det är en exakt termometer och kvicksilver. Följ alla regler när du mäter. Var noga med att notera de medföljande faktorer som påverkar schemat.

På ritningen, som visar cykeln med början av graviditeten, visas en liten sänkning av temperaturen före ägglossningen och dess gradvisa ökning efter 2-3 dagar. Temperaturområdet är 37,1-37,5. I slutet av cykeln inträffar inte temperatursänkning. Temperatursänkningen i början av graviditeten signalerar början av ett missfall.

Bastemperatur hjälper till att snabbt och pålitligt upptäcka förändringar i reproduktionssystemet utan att använda utrustning. För att förtydliga patologin måste grafik visas för gynekologen. Det är tillrådligt att fortsätta att registrera data i en tabell och bygga en temperaturkurva under graviditeten, särskilt om det finns risk för missfall.

Författare: Kotlyachkova Svetlana

Artikel design: Mila Fridan

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad man ska göra om perioden är försenad, testet är negativt (drar nedre buken och nedre delen av ryggen)?

Försenad menstruation, ett negativt test (drar nedre delen av magen och nedre delen av ryggen) - detta är ett mycket oroande symptom, vilket är ett allvarligt skäl för att besöka läkare....

När kommer menstruationen efter att ha tagit Postinor?

Nödprevention av PostinorDet finns fall av oskyddat samlag när sannolikheten för en oönskad graviditet är mycket hög. I denna situation kan en kvinna ta läkemedelspostinor, vilket kan förhindra graviditet, men här kan konsekvenserna för kroppen vara i form av förändringar i månadscykeln....

Hur länge efter en missfall börjar menstruationen

Missfall - ett allvarligt test för varje kvinnaHur man skiljer menstruation från missfallMenstruation är en naturlig process för förnyelse av kvinnliga ägg....