Nippelutladdning

Ansvarsfrihet

Hej kära läsare! Idag står ett mycket smalt ämne på dagordningen - vit utflöde från bröstkörtlarna och orsakerna till deras utseende. Bland mammologpatienter har bara 7% av kvinnorna ett symptom som utflöde från bröstvårtan (inte nödvändigtvis vit).

Så lite, säger du mig, varför berörde vi det här ämnet? Eftersom du är orolig för den här frågan, och också för att 5% av kvinnor med en vätska som strömmar från bröstvårtan utanför ammeperioden har livshotande patologier.

Vad är vita val?

Vitt urladdning från de mjölkiga kanalerna, som oser av eller visas när det trycks ned, är mjölk. Anledningen till uppkomsten av mjölk är ett överskott av prolaktin i blodet. Det händer:

 • under amning efter förlossning;
 • med galaktoré (laktorré) på grund av en hypofystumör;
 • med mjölklaktorré efter ett långt och inte helt kompetent intag av vissa preventivmedel.

I andra fall har vätskan en annan färg. Till exempel, före menstruation, efter täta flygningar, med framgångsrik befruktning (även före förseningen), eller med sexuell upphetsning efter aktiv stimulering av SAH (nippel-areolärt komplex), kan en kvinna utveckla en klar vätska utan färg eller lukt. Detta är fysiologisk sekretion..

Men om dina bröst inte oser av innan din period, och med tiden, vätskan börjar dyka upp, besök din läkare. Detta kan vara ett tecken på en utvecklande sjukdom i vävnaderna i bysten eller bäckenorganen..

Under graviditeten och de första dagarna efter förlossningen utsöndrar kvinnor inte mjölk utan råmjölk. Detta är en tjock substans med en grädde eller en gulaktig färg. Om den krämiga vätskan visas före din period, värker bröstet och blir grovt, och mastopati kan utvecklas. Träffa en läkare.

Det gulaktiga ämnet som kommer från bröstvårtan är pus. Purulent urladdning är aldrig ett normalt alternativ! Orsaken till deras utseende är mastit, en glattande cysta, purulent inflammation i hematom efter en skada eller operation i området av bröstkörtlarna, en förfallande cancerös tumör. Mer troligt för mammologen!

Ljusrosa, med röda vener, mörkbrun urladdning - detta är en hemlighet med en blandning av blod. Detta är vanligtvis ett tecken på trauma mot bysten, förfall av cancertumören, kompression och vaskulär skada i cancer (bröstcancer). I det här fallet kan du inte skjuta upp att gå till läkaren!

Brun (lätt, choklad) urladdning från bröstet är en blodig blandning. Om det uppträder med tryck, gör bröstet ont, sväller, ökar i storlek, och efter att ha tryckt och flyttat bort det bruna ämnet känner du lättnad, är det troligtvis en intraductal papillom. En sådan hemlighet kan vara med andra sjukdomar i bröstet, inklusive bröstcancer.

När vit urladdning inte är normen?

Läkaren misstänker galaktoré (laktoré, patologisk utsöndring av mjölk från bröstkörtlarna):

 • med uppkomsten av en vit hemlighet efter upphörandet av amning efter 20-25 veckor;
 • med utsöndring av mjölk hos flickor som aldrig har blivit gravid;
 • med utsöndring av mjölk hos flickor och kvinnor i mängden 2-4 droppar (hur mycket frigörs när man trycker på bröstvårtan)

Bekräftelse av diagnosen en kvinna kommer att förskrivas blodprover för hormonet prolaktin. En ökning av dess blodinnehåll orsakar mjölksyntes.

På vita markeringar är nästan allt. Vi svarade inte bara på en viktig fråga: finns det laktorré med normalt prolaktin? Det händer och har vanligtvis en reflexkaraktär:

 • konsekvenserna av kirurgi på vävnaderna i bysten som är förknippade med undertrycket av nerverna i bröstet;
 • herpesvirusinfektion;
 • manipulationer med bröstvårtensregionen, även elementär enkel palpation (palpation) i NAO-regionen ökar prolaktin upp till 8 gånger;
 • livmoderkirurgi;
 • duektasi eller utvidgning av mjölkkanalerna (inklusive åldersrelaterade, förknippade med bröstinvolvering hos kvinnor efter 40 år).

Endast en läkare kan fastställa orsaken och förskriva ett behandlingsförlopp. Se till att du besöker en mammolog. Detta avslutar vår recension av ämnet. Vi väntar på dig och dina vänner på vår sida. Du kan bjuda in vänner via sociala nätverk.

Bröstutladdning

Allmän information

När vätska släpps ut från bröstet indikerar detta fenomen ofta utvecklingen av en bröstsjukdom. Ett undantag är perioden för att bära barnet, då en sådan utflöde från bröstet kan uppstå under graviditeten. Så snart en icke-gravid kvinna börjar dyka upp under en lång tidsperiod, vit urladdning från bröstvårtorna eller vätska i någon annan färg, måste hon snarast genomgå en studie och så snart som möjligt genomföra den behandling som läkaren kommer att förskriva.

Ett sådant symptom bör varna representanter för det starkare könet. När allt kommer omkring kan det uppstå om inflammation i bröstkörteln hos män eller andra patologiska processer utvecklas. Därför är vätskan från bröstkörtlarna hos representanter för båda könen ett oroande tecken, som du omedelbart ska kontakta en specialist.

Varför visas bröstavlastning??

Det finns många faktorer som väcker ett sådant symptom och de är olika. De huvudsakliga orsakerna till detta fenomen listas nedan:

 • Obalans mellan hormoner som leder till utveckling av galaktoré.
 • Milky kanal ektasia.
 • Ständigt klädd i hårt pressande underkläder.
 • Bröstinflammation.
 • Maligna processer i bröstkörteln.
 • Användning av orala preventivmedel.
 • Intraductal papilloma.
 • Bär ett foster.
 • Användning av ett antal droger - detta kan provocera användningen av amitriptylin etc..
 • mastopati.
 • Bröstskada.

Om strukturen i mjölkkörtlarna

Kvinnlig bröstkörtel är ett parat organ vars uppgift är att säkerställa amning. Mjölk utsöndras från bröstkörteln för utfodring av avkommor. Oftast består bröstkörtlarna av parenkym - körtelvävnad. I varje bröst finns 15-20 lober separerade med bindvävssepta. Lobber består av lobuler och lobuler av alveoler. Mjölk utsöndras genom de mjölkiga kanalerna, som sträcker sig från varje lob mot bröstvårtan..

Under perioden när en kvinna bär ett barn uppstår en gradvis överväxt av körtelvävnad, eftersom bröstet förbereds för amning.

Lite lägre än mitten av bröstet är bröstvårtan som omger den mörka huden. Hos kvinnor som redan har fött är utrymmet nära bröstvårtan och bröstvårtan mörkbrunt, hos unga flickor är det rosa.

Huden på paralosal alveoler och bröstvårtor är mycket öm och sårbar, därför, under graviditet och särskilt amning, ökar risken för sprickor och infektioner.

Kolostrum före menstruation

Vilken typ av manifestation är det och är det normalt när många kvinnor är intresserade under de sista dagarna före början av menstruation. Svaret på frågan om råmjölk kan stå ut före menstruationen är positivt. Men bara om detta händer före menstruationen och 1-2 droppar genomskinlig utsöndring utsöndras från bröstet. Oroa dig inte om detta.

Men om en kvinna utsöndras aktivt råmelk utan graviditet, bör orsakerna till detta fenomen bestämmas av läkaren. När allt kommer omkring tycks ofta vätskan från bröstvårtorna före menstruationen på hormonell obalans och andra störningar.

Med sexuell upphetsning

Några droppar klar vätska från bröstvårtorna kan släppas om kvinnan väcks. Detta är möjligt med stimulering av bröstvårtorna under kärleksspel, liksom direkt under orgasm, när mjölkkanalerna aktivt reduceras.

Bröstavladdning under graviditeten

Från de första dagarna efter befruktningen börjar förändringar i bröstkörtlarna. Bröstet förstoras, blir känsligt, ett venöst nätverk visas ofta på det.

Ofta har förväntade mödrar utsläpp från bröstet under graviditeten. I de flesta fall är det råmjölkgult. Ibland har utsläppet från bröstvårtorna under graviditeten en mjölkig nyans. Sådana tecken är mjölkskördare.

I den period då en kvinna bär ett barn är det faktiskt en aktiv ökning av volymen av mjölkkörtlarna på grund av tillväxten av körtelvävnad. Så fungerar hormonet prolaktin på bröstkörtlarna.

Oftast börjar råmjölk från bröstet under graviditeten att sticka ut i förväg för barnets födelse. Men ibland förekommer bröstavladdning under graviditeten tidigare - i andra trimestern, ungefär 23 veckor av graviditeten.

Först efter födelsen av ett barn, efter 2-3 dagar, ersätter råmelk mjölk. Men råmelk är ett ämne som är nödvändigt för barnet, eftersom det är mycket kalorifattigt och innehåller ett stort antal antikroppar, vilket är mycket viktigt för den nyfödda.

Om utsläpp från bröstkorgen förefaller redan innan barnet föddes, är det viktigt att strikt övervaka hygien och övervaka bröstvårtornas tillstånd. Bröst på morgonen och kvällen ska tvättas med kokt vatten och torka sedan försiktigt. Det rekommenderas också att göra luftbad för bröstvårtor - denna procedur är att förebygga sprickor efter förlossningen.

De som noterar att sekreten gör smutsiga kläder bör bära särskilda kuddar. Om priset på bröstkuddar för gravida kvinnor verkar högt, kan du använda sterila bomullsskydd som säljs på apotek för dessa ändamål.

Om en kvinna är orolig för vissa egenskaper hos detta symptom, skulle hon bättre berätta för gynekologen om detta..

Du bör också rådfråga en gravid läkare i följande fall:

 • med regelbundna värkande bröstsmärtor;
 • med en ojämn ökning av bröstkörtlarna;
 • om hålor eller bulor visas på bröstet;
 • om blodig utflöde visas från bröstet.

Det är viktigt att ha bekväma underkläder som inte kommer att begränsa bröstet.

Sjukdomar där bröstmjölk utsöndras

Nedan talar vi om de vanligaste orsakerna till utvecklingen av detta tillstånd..

Galaktoré - vad är det?

Galaktoré är ett tillstånd där mjölk eller råmjölk hos icke-gravida kvinnor upphör spontant. Detta tillstånd bestäms också när mjölk eller råmjölk flyter efter fem månader eller mer.

Orsakerna till galaktoré är förknippade med ett överskott av prolaktin, under vilken påverkan mjölk bildas. Hos män utvecklas galaktoré också, eftersom prolaktin också produceras i det starkare könet..

Utvecklingen av galaktoré sker i samband med påverkan av olika faktorer. Det kan vara en konsekvens av en hypofystumör (prolaktinom), formationer eller skador i hypotalamus, sjukdomar i sköldkörteln, äggstockar, binjurar. Galaktoré kan också vara en konsekvens av stress, lever- och njursvikt..

Idiopatisk galaktoré är ett tillstånd när det är omöjligt att fastställa orsaken till spontant utflöde av mjölk. Enligt medicinsk statistik är det i ungefär hälften av fallen inte möjligt att identifiera varför detta händer..

Det huvudsakliga tecknet på detta tillstånd är vit utflöde, som mjölk, från bröstkörtlarna. Kvinnor som lider av galaktoré utvecklar också hirsutism (överdriven hårväxt), en kränkning av den månatliga cykeln, minskad sexdrift, akne.

För att bota detta tillstånd är det nödvändigt att genomföra terapi av den underliggande sjukdomen. Om det är idiopatisk galaktoré föreskrivs patienten eller patienten användning av bromokriptin, vilket minskar produktionen av prolaktin.

Milkig kanal ektasia

Om en kvinna diagnostiseras med ektasi, vad det är och hur man kan övervinna detta tillstånd, kommer läkaren att berätta.

Ectasia eller duectasia är ett tillstånd som leder till en gradvis utvidgning av mjölkkanalerna. En inflammatorisk process uppstår gradvis, och mjölkkanalernas ektasi utvecklas. Detta tillstånd kännetecknas av uppkomsten av klibbiga, tjocka sekret, som vanligtvis är bruna.

Denna sjukdom manifesteras oftast hos kvinnor i premenopausal ålder..

Behandling innefattar användning av antiinflammatoriska läkemedel (t.ex. indometacin) och varma kompresser i bröstet. Ibland föreskriver en läkare antibiotika.

I särskilt svåra fall kan kirurgiskt avlägsnande av mjölkkanalen vara nödvändigt..

mastit

Mastit är en akut infektionssjukdom som främst utvecklas när en ung mamma ammar sitt barn. En akut kurs är karakteristisk för denna sjukdom. Bröstet blir mycket smärtsamt, sväller, temperaturen stiger kraftigt. Bröstkörteln är mycket öm när den pressas. Dessutom, med mastit, skadar inte bara bröstkörtlarna när de pressas, utan smärtan störs om bröstet inte berörs. Skinnkörtlarnas hud är hyperemisk. Grön urladdning från bröstkörtlarna tycks, eftersom pusföroreningar finns i dem.

Som regel utvecklas mastit på grund av felaktig uttryck av bröst, bröstvårttsprickor och utveckling av laktostas. Mastit kan bero på att en kvinna inte behandlar hygienfrågor korrekt.

Om mastit fortskrider, går den i en abscess form. I detta tillstånd känner kvinnan väldigt dåligt.

Terapi av denna sjukdom involverar avstötning av amning som drabbats av mastit. Avgiftningsbehandling utförs också, antibiotika ordineras till kvinnan.

Om en abscess utvecklas, öppnas abscessen i bröstkörteln kirurgiskt.

Konsekvenserna av en bröstskada

Om en kvinna har drabbats av en allvarlig bröstskada kan blodiga utflöden från bröstkörtlarna uppträda med tryck eller godtyckligt. När skadorna läker, uppträder brunt eller gult urladdning från bröstet när det trycks ned..

Fibrocystisk mastopati

Med fibrocystisk mastopati plågas en kvinna av smärta, som växer i bröstet i den andra fasen av månadscykeln. I den andra fasen frigörs ibland vätska från bröstkörtlarna när de pressas. Gulaktig urladdning försvinner när menstruationen börjar.

Transparent urladdning från bröstkörtlarna med tryck är ett valfritt, men karakteristiskt symptom på mastopati. Svårighetsgraden av sådana sekretioner kan också vara olika. Ibland visas de med tryck. Ibland - på egen hand, vilket bekräftas av spår på linnet. Om de grönaktiga grenarna har ändrat den transparenta färgen, betyder det att en sekundär infektion har inträffat. Blodigt eller mörkt utflöde är ett ogynnsamt tecken när det gäller prognos, eftersom sådana manifestationer kan vara bevis på maligna tumörer.

Därför, om orsakerna till utsläpp från bröstkörtlarna med tryck är förknippade med mastopati, bör en kvinna genomgå regelbundna medicinska undersökningar och studier.

För att minska manifestationerna av fibrocystisk mastopati kan Mamoklam, ett mycket effektivt inhemskt icke-hormonellt läkemedel som minskar manifestationerna av mastalgia, som syftar till regression av cysterna, normalisera processerna för spridning av bröstkörtlarepitel. Mekanismerna för den terapeutiska effekten av Mamoklam beror på dess organiska jod erhållen från lipidkomplexet av brun tång av kelp, fleromättade fettsyror (fleromättade fettsyror) omega-3 och klorofyll, mikro- och makroelement.

Malig bildning i bröstkörteln

Om bröstcancer utvecklas finns det ett antal karakteristiska symtom. Brösthuden börjar avskalas, huden blir röd, den ser ut som en citronskal. Bröstet kan känna sig hett vid beröring. Axillära lymfkörtlar förstoras, en tät formation med ojämna gränser bestäms i bröstkörteln. Bröstvårtan dras in, mörk urladdning syns från den. Du bör vara medveten om att bröstsmärta med ondartade neoplasmer uppstår senare när andra tecken på cancer finns..

Tilldelningar med bröstonkologi verkar oftast blodig, viskös. Oftast kommer de från samma bröst. Därför, om en kvinna har blodiga avdelningar från ett bröst, bör detta varna och bli ett tillfälle för omedelbar medicinsk behandling.

Vid bekräftelse av diagnosen praktiseras kirurgisk behandling.

Pagets sjukdom

Detta tillstånd diagnostiseras hos båda könen. Detta är en av varianterna av bröstonkologi, där det finns blodiga fack från bröstvårtan. Den blir röd, en skorpa visas, vilket gör att en person är orolig för klåda, sveda och smärta. För att fastställa en diagnos utförs en biopsi och histologisk undersökning för att identifiera Paget-celler..

Den drabbade delen av bröstkörteln avlägsnas omedelbart..

rön

Därför bör varje kvinna förstå att utflöde från bröstet normalt uppträder i följande fall:

 • Några dagar före din period.
 • Med stark sexuell upphetsning, stimulering av bröstvårtorna och orgasm.
 • Under graviditet.

Om avdelningar dyker upp under andra omständigheter måste en kvinna träffa en läkare. För att bestämma orsakerna till detta fenomen utförs följande aktiviteter:

 • undersökning av bröstet och dess palpation;
 • palpation av lymfkörtlarna;
 • ultraljudsförfarande;
 • mammogram.

Utbildning: examen från Rivne State Basic Medical College med examen i farmaci. Hon tog examen från Vinnitsa State Medical University. M. Pirogov och en praktik baserad på den.

Arbetslivserfarenhet: Från 2003 till 2013 - arbetat som apotekare och chef för en apotekskiosk. Hon fick brev och distinktioner för många års samvetsgrannhet. Artiklar om medicinska ämnen publicerades i lokala publikationer (tidningar) och på olika internetportaler.

Nippelutladdning

Utseendet på utflöde från bröstvårtorna är en av de viktigaste klagomålen som patienterna vänder sig till en mammolog. Vätska från bröstet kan läcka spontant eller visas endast när bröstvårtan pressas.

Utflödesfärgen från bröstvårtorna kan vara annorlunda: vit, gul, grå, blodig. Genom sin konsistens är de vattniga, flytande eller tjocka..

Och om utsläppet av vitaktig vätska (råmjölk) från bröstvårtorna under graviditeten är normalt, är i alla andra fall varje utsläpp från bröstet oftast ett symptom på vissa sjukdomar i bröstkörtlarna..

Anledningar till utseendet på utsläpp från bröstvårtorna:

 • Ectasia (utvidgning) av mjölkkanalerna. En inflammatorisk process inträffar i flera eller en mjölkig kanal, varför exsudat börjar samlas i den. Sjukdomen förekommer vanligtvis hos kvinnor över 40 år. Det första tecknet är utseendet på utsläpp från bröstvårtorna i en mörk eller grön färg. Behandlingen är vanligtvis konservativ, men ibland kan operation krävas - avlägsnande av den drabbade kanalen.
 • Vita utsläpp från bröstvårtorna observeras oftast med galaktoré och är en mjölkliknande vätska, råmelk eller mjölk. Liknande utflöde från bröstvårtorna under graviditeten, som vi sa ovan, är normen. I alla andra fall är de ett symptom på hormonell obalans i en kvinnas kropp. Därför, om du har vit urladdning från bröstvårtorna, bör du definitivt besöka en mammolog och endokrinolog. Du bör också donera blod för innehållet av prolaktin och sköldkörtelhormoner. Ibland kan galaktoré förekomma hos kvinnor som tar orala preventivmedel.
 • Utseendet på gul eller grön transparent urladdning från bröstvårtorna kan observeras med en fibrocystisk form av mastopati.
 • Stängd bröstskada. I detta fall observeras fläckar från bröstvårtorna. Hos vissa patienter är de inte blodiga, men gula.
 • Transparent urladdning från bröstvårtorna kan förekomma mot bakgrund av akut eller förvärrad kronisk sjukdom i de kvinnliga könsorganen, samt efter en tidig missfall eller artificiell abort.
 • Mastit. Med purulent fusion av bröstvävnad från bröstvårtorna visas purulent urladdning. I detta fall utförs behandlingen av kirurgen och består i att öppna abscessen, tömma dess kavitet och förskriva antibiotika.
 • Intraductal papilloma. Det är en godartad tumör som finns inuti håligheten i den mjölkiga kanalen. Ett av symptomen på denna sjukdom är utseendet på blodig utflöde från bröstvårtorna, som har en ganska tjock konsistens. Kirurgisk behandling med obligatorisk histologisk undersökning av den borttagna bröstvävnaden.
 • Bröstcancer. Sjukdomen är asymptomatisk under lång tid. Ett av dess första tecken är uppkomsten av blodig utflöde från bröstvårtan från det drabbade bröstet. Ofta noterar en kvinna en ökning av samma bröst och utseendet på en nodulär neoplasma i hennes tjocklek. Vissa patienter klagar över att de har ömma bröstvårtor och utflöde från bröstet som är spontana.
 • Pagets sjukdom. Denna sjukdom är en speciell form av bröstcancer som främst drabbar bröstvårtan. Med Pagets sjukdom förändras bröstvårtens utseende (tillbakadragande, deformation), dess färg (mörkare eller rodnad). Ofta klagar patienterna över att de har utflöde och att en bröstvårta gör ont, eller klåda, brännskador uppstår i dess område. Kirurgisk behandling av Pagets cancer - avlägsnande av bröstkörtlarna (mastektomi).

Nippel-urladdning: vad man ska göra?

Om du befinner dig med utskrivning från bröstvårtorna, bör du definitivt gå till en tid hos en mammolog. För en noggrann diagnos krävs laboratorie- och instrumentundersökning:

 • Ultraljudundersökning (ultraljud) av bröstkörtlarna;
 • Mammografi;
 • Blodtest för hormoner;
 • Cytologisk undersökning av utflödet från bröstvårtorna.

Kom ihåg att utseendet på varje utflöde från bröstkörtlarna alltid kräver särskild uppmärksamhet och en obligatorisk djup undersökning. Detta gäller särskilt för blodig utflöde från bröstvårtan, när de dyker upp ska läkaren omedelbart konsulteras!

Video från YouTube om artikelns ämne:

Informationen sammanställs och tillhandahålls endast för informationsändamål. Se din läkare vid det första tecknet på sjukdom. Självmedicinering är farligt för hälsan.!

Enligt många forskare är vitaminkomplex praktiskt taget värdelösa för människor.

Den högsta kroppstemperaturen registrerades vid Willie Jones (USA), som inkom på sjukhuset med en temperatur på 46,5 ° C.

Varje person har inte bara unika fingeravtryck utan också språk.

Den första vibratorn uppfanns på 1800-talet. Han arbetade på en ångmotor och var avsedd att behandla kvinnlig hysteri..

Den sällsynta sjukdomen är Kurus sjukdom. Endast företrädare för Fore-stammen på Nya Guinea är sjuka med henne. Patienten dör av skratt. Det tros att orsaken till sjukdomen är att äta den mänskliga hjärnan..

Om du faller från ett åsna, är det mer benäget att du rullar nacken än om du faller från en häst. Försök bara inte att motbevisa detta uttalande..

Med ett regelbundet besök i garvningsbädden ökar chansen att få hudcancer med 60%.

Det finns väldigt intressanta medicinska syndrom, till exempel obsessiv intag av föremål. 2500 främmande föremål hittades i magen hos en patient som lider av denna mani.

Enligt studier har kvinnor som dricker flera glas öl eller vin i veckan en ökad risk att få bröstcancer.

Levern är det tyngsta organet i vår kropp. Hennes medelvikt är 1,5 kg.

Mänskliga ben är fyra gånger starkare än betong.

Om du bara ler två gånger om dagen kan du sänka blodtrycket och minska risken för hjärtattacker och stroke.

För att säga till och med de kortaste och enklaste orden använder vi 72 muskler.

I ett försök att få ut patienten går läkarna ofta för långt. Så till exempel en viss Charles Jensen under perioden 1954 till 1994. överlevde mer än 900 neoplasmaoperationer.

En utbildad person är mindre mottaglig för hjärtsjukdomar. Intellektuell aktivitet bidrar till bildandet av ytterligare vävnad för att kompensera för de sjuka.

Delvis brist på tänder eller till och med fullständig adentia kan vara resultatet av skador, karies eller tandköttssjukdom. Förlorade tänder kan dock ersättas med tandproteser..

Nippelutladdning

Nippelavladdning är en normal förekomst under graviditet och amning. Hos en frisk kvinna förekommer de ibland om du sätter press på bröstet, om bröstkörtlarna skadas av fel bh, efter intensiv träning.

I andra fall är utsläpp från bröstvårtorna inte normen, särskilt om de ser ovanliga ut, till exempel har en konstig färg eller innehåller en blandning av blod. Hur farligt är detta symptom, kan det indikera cancer och behöver det snabbt springa till läkaren? Låt oss förstå.

Vad är utsläppet från bröstvårtorna?

Utsläpp kan ske från en eller båda mjölkkörtlarna. De är transparenta, vita, gulaktiga, gröna, bruna, blandade med blod, vattniga eller tjocka. Vätskan släpps spontant eller när den pressas. Utsläppen kan öka på vissa dagar i månadscykeln.

Det är viktigt att uppmärksamma alla nyanser och berätta för läkaren om dem.

Vilka sjukdomar förekommer detta symptom i??

Skälen till utsläpp från bröstvårtorna är olika:

 • Fibrocystisk mastopati - ett tillstånd där strukturen i bröstvävnad störs, bindväv och / eller cyster växer i den. Detta orsakar åtstramning i bröstet, smärta och brännande känsla, genomskinlig, vit, gulaktig eller grönaktig urladdning. Symtomen försämras under andra hälften av menstruationscykeln, särskilt före menstruationen.
 • Galaktoré - spontant utflöde av mjölk från kvinnliga bröstkörtlar. Det kan orsakas av hypotyreos (minskad produktion av sköldkörtelhormoner), hypofystumörer (prolaktinom), användning av vissa läkemedel (hormoner, preventivmedel, psykotropa läkemedel) och växtbaserade läkemedel (fänkål, anis).
 • Mastit är en inflammatorisk process där pus ackumuleras i bröstkörteln. Dessutom innehåller urladdningen även föroreningar av pus. Oftast utvecklas mastit hos ammande mödrar mot bakgrund av laktostas - stagnation av mjölk i bröstet. Symtom på inflammation är vanligtvis uttalade: bröstet sväller, rödnar, svår smärta.
 • Ductectasia är en patologisk utvidgning (ektasia) av kanalerna i bröstkörtlarna. Oftast utvecklas detta tillstånd strax före klimakteriet. I kanalerna som är intill bröstvårtan inträffar inflammation, deras patency försämras. Om infektionen sammanfogas visas grön nippelutflöde.
 • Intraduktivt papillom är en godartad neoplasma, som är en utväxt inom kanalens bröstkörtlar. Ibland blir papillomas inflammerade, och detta leder till uppkomsten av tjock, viskös urladdning med en blandning av blod.

Det är inte cancer?

Oftast är utsläpp från bröstvårtorna en manifestation av en godartad sjukdom. Men ibland indikerar detta symptom på en malign tumör. Det är omöjligt att fastställa en korrekt diagnos utan en undersökning..

Blodigt utflöde från bröstvårtorna är bara ett av de möjliga symtomen på cancer. Det finns andra manifestationer: platsen för tillbakadragande och grov på huden, svullnad, rodnad, erosion, deformation och asymmetri i bröstkörtlarna, förändringar i huden som en "citronskal", tätningar, förstorade vener, förändring i utseende, tillbakadragande av bröstvårtan. Och till och med en kombination av flera av dessa symtom är långt ifrån alltid cancer..

Om vi ​​talar om typer av bröstcancer, är utflöde från bröstvårtorna mest karakteristiskt för duktalt karcinom - en ondartad tumör som utvecklas från epitelceller som foder i kanalens bröstkörtlar. Mindre vanligt, vanligtvis hos kvinnor äldre än 50, förekommer Pagets sjukdom - bröstcancer i bröstvårtan. Ofta kombineras det med andra maligna tumörer..

Vad ska man göra?

Först och främst måste du veta vad som definitivt inte är värt att göra:

 • Få inte panik i förväg och skynda dig inte att diagnostisera en fruktansvärd sjukdom hos dig själv. En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare efter en undersökning..
 • Att ignorera symtomen och försena ett besök på kliniken är inte heller värt det. Ja, utflödet av bröstvårtan indikerar sällan cancer. Men de kan vara en manifestation av en annan, inte så hemsk, men fortfarande i behov av behandlingspatologi.

Om du är i reproduktiv ålder och har ett utsläpp från bröstvårtorna, som inte försvann med början av nästa menstruationscykel, måste du besöka en läkare. Om du är i klimakteriet och har utskrivning är detta definitivt onormalt, du måste snarast konsultera en mammolog.

För att märka patologiska förändringar i bröstet i tid måste du regelbundet utföra självundersökning av bröstkörtlarna. Glöm inte att inspektera bh-kopparna - de kan lämna spår av urladdning.

Vilka diagnostiska metoder kan en läkare förskriva?

Vanligtvis föreskriver läkaren först en ultraljudssökning som den enklaste, snabbaste, icke-invasiva och samtidigt ganska informativa diagnostiska metoden. Om en patologisk formation under ultraljudet upptäcks, vilket kan vara en malig tumör, utförs en biopsi. Med hjälp av en nål erhålls ett fragment av misstänkt vävnad och skickas till ett laboratorium för histologisk, cytologisk undersökning. Du kan också analysera utsöndringar för cancerceller..

Tjänstens namnPris, gnugga.
Inledande konsultation av en mammolog2000
Ultraljud av bröstkörtlarna2450
Punktera biopsi av bröstneoplasma under kontroll av ultraljud med histologi6750
Mammografi2400

Boka en tid på ProfMedLab med Evelina Agasevna Badikyan. Ultraljud av bröstkörtlarna och mammografin utförs av en mammolog vid tillträdet. Ring: +7 (495) 308-39-92.

Bröstutmatning genom tryck

En kvinna kan av en slump upptäcka utflöde från bröstkörtlarna. De visas när de pressas och kan lämna svaga fläckar på tvätten..

Om en kvinna för närvarande inte matar barnet eller hon inte behövde föda alls, bör du definitivt vara akta. Utsläpp är inte nödvändigtvis förknippade med patologi, men bröstet är mycket sårbart och det är nödvändigt att kontrollera dess hälsa.

Fysiologiska orsaker till urladdning

Som de flesta fenomen kan utsläpp från bröstet med tryck uppstå av skäl:

Fysiologiska funktioner förklarar fördelningen:

 • Under graviditet. I det kvinnliga bröstet förekommer förberedelserna för barnets födelse och dess utfodring. Körtlarna tränar hur man bildar mjölk och tar bort den. Liknande processer förekommer i den tredje sista trimestern. En ökad ton i livmodern stimulerar frisättningen av en molnig vit eller gulaktig vätska från båda bröstkörtlarna.
 • En stund efter utfodring. Tilldelningar kan observeras de kommande två eller tre åren. Det beror på kvinnans ålder och antalet graviditeter.
 • Efter en abort. Närvaron av sekretioner och deras varaktighet bestäms av den period vid vilken den artificiella avslutningen av graviditeten inträffade. De kan bry en kvinna från några dagar till en månad.
 • Vid användning av preventivmedel. P-piller innehåller hormoner som stimulerar amning. Tilldelningar bör försvinna efter avbrott av preventivmedel. De bör ersättas med en annan typ. Men det är klokt att göra detta endast på rekommendation av en läkare.

Isolering av en liten mängd klar vätska är möjlig vid behandling av hormonella läkemedel, användningen av antidepressiva medel. En för hård behå och fysisk överbelastning kan vara orsaken..

Patologiska orsaker till utsläpp från bröstet

De viktigaste orsakerna till urladdning är följande:

 • Ductectasia är en sjukdom som kännetecknas av en patologisk utvidgning av kanalerna som kallas subareolära kanaler. Sjukdomen är karakteristisk för kvinnor efter 40 år, eftersom den främsta orsaken är åldersrelaterade förändringar. Sjukdomen utgör inte en hälsorisk, utan endast om behandling sker i rätt tid. I annat fall kan allvarliga konsekvenser inte uteslutas..
 • Bröstskada (bulor, blåmärken). Om detta hände utan att kränka hudens integritet, kan du enkelt pressa ut en blodig vätska inom två dagar från bröstvårtan.
 • Intraductal papilloma är en papillär godartad tumör. Hon visas i kanalen nära bröstvårtan. På grund av tumörens utveckling frigörs en tjock vätska, i vilken blodföroreningar ibland finns.
 • Mastit och abscess. Sjukdomar uppstår antingen under amning eller är resultatet av penetrering i det infekterade föremålet. Med mastit blir området av körtlarna inflammerat. Anledningen är en bakteriell infektion, i de flesta fall - Staphylococcus aureus. Med en abscess samlas pus i bröstvävnaderna, det drabbade området är begränsat från ett friskt område.
 • Galaktoré är ett utsläpp från bröstvårtorna av mjölk eller råmjölk som inte är relaterat till amning. Den vanligaste orsaken är en ökning av blodhormonet prolaktin (hyperprolaktinemi) eller en ökning av östrogennivåer.
 • Fibrocystisk mastopati - utseendet i bröstkörtlarna i komprimerade vävnadsområden. Tillståndet är farligt eftersom det kan degenerera till cancer.
 • Malign neoplasma (bröstcancer) - en tumör som bildas omöjligt på grund av okontrollerad celldelning. Utsläpp visas när de pressas från båda bröstkörtlarna eller från endast en.
 • Pagets sjukdom är en ondartad tumör som graverar nippeln eller paranasal cirkeln. Sjukdomen är extremt farlig och behöver tidig diagnos och behandling..

Orsaken till utsläpp från bröstet kan vara sjukdomar i könsorganen:

Ibland kan patologiska förändringar i hypofysen och hypotalamus, funktionsfunktion i sköldkörteln också vara de skyldiga till utsöndring från bröstkörtlarna..

Oavsett orsak till utsläpp bör det fastställas så snart som möjligt..

Markera färg och skäl

Utsläppet som utstrålar från bröstkörtlarna när det pressas skiljer sig i färg och konsistens..

Om de är transparenta eller har en vit, gul färg, ligger troligen orsaken i den fysiologiska obalansen.

Men utsöndring av blodföroreningar, bruna eller gröna - en föregångare av en allvarlig sjukdom.

Mindre transparent urladdning är resultatet av:

 • påfrestning
 • hormonella störningar;
 • tar preventivmedel (innehåller hormoner).

Vit urladdning är en frekvent och säker gäst under den tid som barnet föddes och under flera år efter amningens avbrott. De kan också följa galaktoré orsakad av överdriven produktion av prolaktin och östrogen..

Isolering från bröstet med lätt mjölkig gul sekretion är ofta förknippad med graviditet. Kanske efter ett blåmärke eller en allvarligare yttre skada på bröstkörtlarna. I detta fall indikerar gulaktig urladdning att läkningsprocessen går bra..

Med mastopati visas en grön sekretion, tjock och slemhinnig i konsistens.

Brun urladdning inträffar med blödning i mjölkkanalerna. Kärlskador uppstår på grund av tillväxt av maligna neoplasmer eller cystisk mastopati. Mörk till svart färg bildas på grund av närvaron av blod.

Blodigt utflöde är mest allvarligt, eftersom det verkar under utvecklingen av en tumör eller papillom. Men ibland är de närvarande efter en skada på bröstkörtlarna..

Purulent urladdning observeras när inflammatoriska och infektiösa processer inträffar i bröstet.

Hur man diagnostiserar patologi

När en kvinna upptäckte att när trycket appliceras på bröstet, visas utskrivning, bör du boka en tid hos en mammolog. Läkaren kommer att leda henne till passagen:

 • mammografi;
 • Ultraljud av bröstkörtlarna;
 • galaktografi (en typ av mammografi) - en röntgenundersökning av mjölkkanalerna, som involverar införandet av ett kontrastmedium.
 • blodprov för prolaktin-, köns- och sköldkörtelhormoner;
 • cytologisk undersökning av urladdning från bröstet.

Sammanfattning av resultaten hjälper läkaren att fastställa diagnosen och ytterligare terapeutiska åtgärder..

Behandling av orsaker till utsläpp från bröstet

Rätt behandling kommer att bidra till uppkomsten av positiva resultat. Beroende på diagnos kan det vara konservativt, men kirurgiskt ingripande utesluts inte..

Patologier såsom mastit och abscess behandlas med antibiotika och dissektion av purulenta håligheter..

Ductectasia kommer att kräva operation. I sin process avlägsnas den drabbade kanalen i bröstkörteln..

Kirurgisk ingripande är också nödvändig vid detektion av intraductal papillom. Det sjuka området i huden bör tas bort. De borttagna partiklarna underkastas histologisk undersökning för att utesluta papillomens maligna natur.

Med Pagets sjukdom föreskrivs en mastektomi - borttagande av det drabbade bröstet. Ytterligare kemoterapisessioner föreskrivs..

Efter att ha upptäckt utsläpp från bröstkörtlarna med tryck behöver du inte få panik. De omständigheter som ledde till detta fenomen är många.

Oavsett vilken färg och lukt på utsöndringen, om andra obehagliga symtom observeras, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Efter att ha genomfört de nödvändiga testerna väljer han individuell terapi. Kirurgisk ingripande är möjlig.

Bröstutmatning genom tryck - orsaker och behandling

Skälen till utsläppet från mjölkkörtlarna som uppstår med tryck kan vara helt olika och indikerar sjukdomar av en icke-farlig och farlig karaktär. Varje representant för det klara könet bör veta vilket utsläpp från bröstvårtorna som anses vara normalt och vilka som är farliga och kräver omedelbar läkarvård..

När urladdningen är normal?

Om urladdning från bröstkörtlarna när den pressas visas som ett resultat av följande skäl, utgör de inte någon fara för den kvinnliga kroppen:

 • under puberteten;
 • urladdning från bröstet som visas före menstruationen;
 • under amning eller när man vänjer sig på körtlarna efter amning.
 • under samlag under uppvakningsprocessen;
 • i födelse av ett barn.

Under puberteten är ansvarsfrihet normen

Trots att alla de ovannämnda perioderna i livet är karakteristiska för nästan varje kvinna, men detta betyder inte alls att vätskan från bröstvårtorna kommer att uppstå hos alla. Denna manifestation påverkas huvudsakligen av faktorer som ålder, hormonell status, genetisk predisposition, hälsostatus och antalet graviditeter.

Dessutom kan transparent utflöde från bröstkörtlarna under tryck ske som ett resultat av följande situationer:

 • som ett resultat av att blodtrycket sänks;
 • på grund av hormonbehandling och användning av preventivmedel;
 • efter mammografi eller diktografi;
 • efter behandling med antidepressiva medel;
 • bär olämpliga underkläder;
 • fysisk överspänning;
 • efter medicinsk, spontan eller kirurgisk abort.

Som ett resultat av sådana faktorer bör urladdningen från bröstet vara transparent, inte ha en karakteristisk lukt och inte orsaka obehag under urvalsprocessen. Annars, kontakta din läkare omedelbart..

Orsaker till patologier

Tyvärr, i de flesta fall, är orsaken till utsöndringar från bröstkörtlarna med starkt tryck de patologiska processerna som utvecklas i kvinnans kropp. Dessa kan vara inflammatoriska eller neoplastiska sjukdomar, såväl som bäckensjukdomar och hormonella störningar.

När det gäller hormonstörningar i en kvinnas kropp, provocerar sådana avvikelser ofta användningen av vissa mediciner, endokrina sjukdomar eller ofta aborter.

Följande sjukdomar kan bland annat framkalla utsläpp:

 1. Utvidgning av mjölkkanalerna - en sådan diagnos indikerar inte alltid en patologisk process, eftersom detta också kan inträffa under graviditeten eller innan kritiska dagar börjar. Om dessa två skäl utesluts, kan i detta fall ett sådant tillstånd indikera allvarliga och ibland irreversibla konsekvenser. Mycket ofta leder utvidgningen av mjölkkanalerna till bildning av papillom och cyster. Mycket ofta diagnostiseras en sådan process hos kvinnor i processen med hormonella förändringar som inträffar mellan åldern fyrtio och fyrtiofem.
 2. Mastit är en inflammatorisk process som sker som ett resultat av penetrering av en bakterieinfektion i bröstkörteln. Mycket ofta ställs en sådan diagnos till kvinnor under amning eller som ett resultat av bildandet av sprickor i juice.
 3. Mastopati - denna process kännetecknas av överväxt av bröstvävnad. Förutom utsläppet från bröstkörtlarna, som observeras hos kvinnor med tryck på gula, gröna, vita och andra färger och konsistensen, indikeras denna avvikelse av svår smärta i bröstvårtan.
 4. Intraduktivt papillom är en typ av tillväxter som, när de pressas, lätt skadas och som ett resultat av det uppstår blodiga utflöde från bröstkörtlarna.
 5. Galaktoré - denna patologiska process kännetecknas av det faktum att när trycket appliceras på bröstkörtlarna frigörs mjölk från dem, även om kvinnan inte ammar. Det finns en sådan patologisk process i den kvinnliga kroppen som ett resultat av hormonella störningar, liksom med hypofysen och problem med sköldkörteln.
 6. Ondartad bildning i bröstkörtlarna - med en sådan sjukdom, utöver utsläpp från bröstet, har en kvinna asymmetri av bröstvårtorna, deformation av huden och olika täthetsstorlekar.

En av orsakerna till uppkomsten av utflöde är mastit.

Dessutom kan utflöde från bröstet också indikera sjukdomar i bäckenet eller äggstockarna och kan orsakas av störningar i tarmens mikroflora. I händelse av att purulent utflöde från bröstkörtlarna uppträder vid pressning kan detta också indikera ett trauma i bröstet, som ett resultat av vilka inflammatoriska processer utvecklas.

Olika sorter

Beroende på vilken färgutsläpp från bröstvårtorna som observeras hos en kvinna, kan man anta utvecklingen av en sjukdom. I händelse av att utflödet från bröstet är vitt, kan detta indikera hormonella störningar i kroppen såväl som en ökning av prolaktinnivåerna. Ofta är orsaken till vit urladdning från bröstkörtlarna när man trycker på den konstgjorda graviditeten.

Purulent urladdning, i sin tur, indikerar abscesser eller purulenta processer i kanalerna. Om de visas måste du omedelbart söka hjälp från en läkare.

När det gäller blodig urladdning börjar de främst om en godartad eller ondartad formation utvecklas i kroppen.

Fläckning kan indikera utvecklingen av tumörer.

När en mörk eller brun vätska frisätts från bröstkörtlarna när den pressas, indikerar detta främst bildandet av cyster eller utvecklingen av mastit. Denna urladdningsfärg beror främst på att när små kärl skadas kommer blod in i kanalerna.

Om en kvinna har kolostrumutsöndringar från bröstet före den förväntade menstruationen, kan denna process indikera graviditet. Men det är också värt att notera att detta inte alltid händer. Dessutom kan orsakerna till utflödet från bröstkörtlarna med tryck före menstruationen vara en ökning av hormonsystemets aktivitet, i vilket fall utsläppet kan vara transparent, vitaktigt eller gulaktigt.

Diagnos av sjukdomar

Om en kvinna har ovanligt utflöde från bröstvårtorna, bör du inte i något fall ignorera symtomen, samt delta i självmedicinering. För att utesluta förekomsten av en patologisk process eller diagnostisera den i utvecklingsstadiet bör en medicinsk institution omedelbart kontaktas. Tveka inte, eftersom det exakta svaret på frågan kan bli en utflöde från bröstkörtlarna genom den normala fysiologiska processen före menstruation eller efter upphörandet av amning, eller indikerar detta utvecklingen av en allvarlig sjukdom, endast en professionell läkare kan.

När vätska från bröstkörtlarna dyker upp är det strängt förbjudet att pressa ut det, eftersom detta ytterligare kommer att stimulera urladdningen.

När man kontaktar en medicinsk institution bör läkaren först prata om utsläppets intensitet och färg, och hur länge de dök upp. Det är också mycket viktigt att komma ihåg om det har förekommit skador i bröstkörtlarna och om smärta är närvarande vid utsöndring..

Efter samtalet kommer läkaren att misslyckas palpera mjölkkörtlarna

Efter samtalet kommer läkaren utan misslyckande att palpera bröstkörtlarna och förskriva ett antal laboratorie- och instrumentstudier. I händelse av att efter palpation finns ett antagande om förekomsten av en onkologisk sjukdom, då är en punktering obligatorisk.

När det gäller behandlingen väljs den beroende på vilken diagnos som ställts till patienten.

Förebyggande

För att försöka förhindra förekomsten av olika typer av sjukdomar i bröstkörtlarna i kroppen såväl som med utvecklingen av patologi, bör det diagnostiseras i rätt tid minst en gång per år för att undersökas av en mammolog. Dessutom rekommenderas att regelbundet besöka en gynekolog, och om du får problem med det endokrina systemet bör du omedelbart starta behandlingen.

Det är också mycket viktigt att göra självundersökning av mjölkkörtlarna så ofta som möjligt. Det är bäst att göra detta minst en gång i månaden. Således kan du identifiera en utvecklande patologi i det första skedet av händelsen, vilket gör att du kan bli av med den utan att skada hälsan.

För att utesluta olika slags patologiska processer bör du noga övervaka din hälsa och försöka undvika skador och hypotermi i bröstet, såväl som stressande situationer och okontrollerat intag av mediciner.

För första gången, efter att ha märkt vätskan som frigörs från bröstvårtorna, bör man inte omedelbart få panik. Det är bäst att söka råd hos en mammolog så snart som möjligt, som efter att ha genomfört alla nödvändiga studier kommer att kunna ta reda på den exakta orsaken till detta manifestation. Mycket ofta indikerar en sådan utskrivning inte alls att en allvarlig sjukdom utvecklas i kvinnans kropp, utan är bara fysiologiska förändringar eller funktioner. Efter att ha gjort en noggrann diagnos kommer läkaren att välja den mest lämpliga och effektiva behandlingen på professionell nivå, naturligtvis, om det behövs. Under behandlingen är det strängt förbjudet att anpassa den föreskrivna behandlingen, samt ändra dos eller läkemedel till analoger.

En gynnsam prognos för återhämtning kan endast vara om kvinnan omedelbart sökt kvalificerad hjälp och följde alla rekommendationer från den behandlande läkaren under behandlingen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är PMS hos flickor - hur avkodas det, symtom, hur man skiljer från graviditet, behandling

Avkodning av "PMS"PMS är förkortningen för premenstruellt syndrom. Detta är namnet på komplexet av negativa avvikelser i hälsotillståndet, som manifesterar sig i 50–80% av flickor och kvinnor 2–10 dagar före menstruation....

Menstruationstabletter: en lista över effektiva åtgärder

Det kvinnliga reproduktionssystemet fungerar som en klocka. Varje månad, efter ett visst antal dagar, inträffar menstruation. Menstruationscykeln finns endast hos kvinnor i fertil ålder....

Rekommendationer för att svettas under klimakteriet

Svettning i klimakteriet är ett mycket vanligt problem. Nästan alla kvinnor möter dem - upp till 90%. Tidvatten är inte som något annat: det är en känsla av ett plötsligt och kraftigt intensifierat blodflöde till överkroppen....