Kombinationen av adenomyos och graviditet: är det möjligt?

Klimax

Adenomyos eller intern endometrios är en patologisk process som påverkar livmoderkroppen med spridningen av det inre skiktet i slemhinnan i tjockleken på organets väggar. Mot denna bakgrund bildas en specifik bild av sjukdomen med samtidig allvarliga komplikationer. Till exempel blir adenomyos och graviditet ofta uteslutande begrepp, eftersom denna sjukdom vanligtvis leder till infertilitet..

Denna gynekologiska patologi tar tredje plats i rankningen av alla sjukdomar i det kvinnliga könsorganet. Eftersom det i de flesta fall finns hos kvinnor i fertil ålder, förtjänar det noggrann uppmärksamhet.

Vad är adenomyos

Adenomyos är en patologi där tillväxten av det inre skiktet av livmodern utanför den inträffar. Plottar i slemhinnan, som under påverkan av könshormoner genomgår cykliska förändringar, börjar bildas i organets muskelskikt. Som ett resultat växer blödningsfoci i endometrium i livmodern och en kronisk inflammatorisk process utvecklas.

Fokusen för sådan kronisk inflammation påverkar livmoderns funktion som ett organ som är avsett att bära ett barn. Muskelskiktet kan genomgå betydande förändringar: tunnare, dystrofisk omarrangemang, vilket leder till brott mot organets kontraktila funktion. Om sjukdomen inträffar under graviditeten finns det stor sannolikhet för ett hot om avbrott.

Adenomyos är ganska vanligt hos kvinnor som diagnostiseras med infertilitet. Sjukdomen är en indikator på hormonsvikt i en kvinnas kropp. Detta fel leder till infertilitet och problem med att fostra ett barn.

Patologivideo

Orsaker till sjukdomen

Tillförlitliga orsaker till den atypiska platsen för slemhinnesektionerna är fortfarande okända. Det har emellertid visat sig klart att patienter med adenomyos har immun- och hormonstörningar.

Förutsättningarna för utveckling av patologi är följande faktorer:

 • genetisk predisposition;
 • historia med komplicerad födelse;
 • aborter eller curettage av livmodern av andra skäl. I dessa fall är ett rent mekaniskt införande av sektioner av livmoderslimhinnan i muskelskiktet;
 • långvarig bärning av intrauterina anordningar;
 • fetma eller andra hormonella och metabola sjukdomar;
 • okontrollerat intag av orala preventivmedel;
 • stress och undernäring som förvärrar hormonella störningar.

Riskgruppen består av kvinnor med hormonella och metabola störningar, vars kvinnliga släktingar drabbades av en liknande sjukdom.

För det är han mest mottaglig för

Enligt resultaten från studier av olika kvinnor med adenomyos fastställdes vem som är i riskzonen:

 • Kvinnor som genomgick diagnostiska intrauterina förfaranden - abort, städning och andra.
 • Om den kvinnliga hälften av familjen utsattes för gynekologiska sjukdomar led farmor och mödrar av godartade (myom) eller maligna tumörer.
 • Om kirurgi tidigare utfördes på äggstockarna led äggledarna eller kvinnor av inflammatoriska sjukdomar i livmodern.
 • Intressant nog är kvinnor som födde i riskzonen, problem uppstår ofta när de planerar en sekundär graviditet.

Manifestationer av patologi hos gravida kvinnor

Innan befruktningen börjar, manifesteras adenomyos som smärta under menstruationen, tung menstruation och fläckar i gapet mellan dem, vilket kan förväxlas med tecken på inflammation. Men när graviditet inträffar upplever kroppen en kraftfull hormonjustering.

Slemhinnan i livmodern upphör att genomgå cykliska förändringar under en stund - sjukdomen regresserar. Eftersom blödande foci i livmoderns tjocklek under graviditet inte existerar, är de, som det var, i en bevarad form, då avslöjar de inte specifika manifestationer under graviditet under adenomyos.

Den enda gruppen av tecken på patologi kan vara förknippad med otillräcklig fullhet i livmoderns muskelskikt och med brist på progesteron.

Kombinationen av dessa faktorer bestämmer symptomen på hotet om abort:

 • smärta i nedre buken, värre på kvällen eller efter träning;
 • ökad ton i livmodern, det blir "svårt" vid beröringen;
 • patologisk urladdning från könsorganen (blodig fläckning eller flytande klart vatten).

Hur kan jag bli gravid

Få ett tydligt svar på frågan "hur man blir gravid med adenomyos?" ganska svårt. Det bästa rådet skulle vara att bli av med sjukdomen. Med tanke på att orsaken till sjukdomen ännu inte har identifierats, är behandling som garanterar en fullständig eliminering av problemet omöjlig. Det finns bara ett sätt att eliminera patologin - avlägsnande av livmodern. I detta fall är graviditetens början också omöjlig.

Först och främst är det nödvändigt att genomgå en omfattande undersökning:

 • Upprätta äggledarnas öppenhet;
 • Ta reda på processens omfattning;
 • Bestäm den hormonella bakgrunden;
 • Upprätta ägglossning.

Behandlingen beror på resultaten av undersökningen och upptäckten av den omedelbara orsaken till kvinnlig infertilitet. Även om problemet löses tillfälligt finns det en risk att graviditet uppstår.

Adenomyos och graviditetskompatibilitet

Det är ganska svårt för en kvinna som lider av adenomyos att bli gravid. Enligt statistik kan upp till 80% av patienterna med denna sjukdom inte bli gravida på länge. Omöjlighet för befruktning och efterföljande implantation av embryot, samt adenomyos, är förknippat med hormonell obalans.

Om befruktning har inträffat, är patienten under granskning av barnläkare på grund av den höga risken för abort. Den ökade risken kvarstår tills morkakan bildas - den viktigaste källan till hormoner under graviditeten. Därför förskrivs patienter med adenomyos i de tidiga stadierna (i första trimestern) hormonbehandling (till exempel läkemedlet Dufaston).

Efter 14 veckor minskar risken för att graviditeten kan frysa. Kvinnan är emellertid under observation, eftersom livmoders väggar, påverkade av adenomyos, förlorar sin elasticitet. Med fostrets tillväxt kan en gradvis förlängning av livmoderns väggar åtföljas av dragande smärta i nedre del av buken.

En annan egenskap hos graviditet med adenomyos är vidhäftningar och noder i livmoderhålet (med nodulär adenomyos). Med en uttalad limprocess kan det växande fostret ha svårigheter och ta en tvingad position.

Den diffusa formen av patologi kännetecknas av mer eller mindre enhetliga förändringar i livmoderväggen. Med svåra dystrofiska förändringar i livmoderväggen under graviditeten utvecklas ofta bristande fetoplacental brist, vilket leder till fosterhypoxi och förseningar i fysisk och mental utveckling.

En fokal form av patologi är farlig i de fall när moderkakan är fäst i området för det drabbade området. Detta är fylld med utvecklingen av en av de allvarligaste graviditetspatologierna - abrupt placenta.

L-behandling

Den huvudsakliga behandlingen för infertilitet vid adenomys är användningen av hormonella läkemedel och organbevarande kirurgi.

Spridningen av processen, symptom kommer att påverka valet av behandlingsmetoder.

Kvinnor bör förstå att adenomyos är en obotlig sjukdom som kan återkomma när som helst, bara borttagning av livmodern ger 100% garanti, men kan du gå med på detta om du vill få barn?

Vissa läkare säger att det är möjligt att bota adenomyos genom graviditet, men detta är inte sant, eftersom i studier tyder många kvinnor på att det dök upp eller förblev efter födseln.

När hormonbehandling av infertilitet används

 • Orala preventivmedel - Yarina, Jes och andra. Mot bakgrund av tillbakadragandet av läkemedel är graviditet möjligt, men enligt resultaten av studierna är orala preventivmedel inte de mest effektiva läkemedlen. Terapiförloppet varar 0, 5 år.
 • Progestogener är kemiska analoger av progesteron, som nyligen började förskrivas aktivt. Ljusa representanter för denna grupp av droger är Dufaston, Vizanne. Duphaston tas cykliskt, det förhindrar inte ägglossning. Analogen till Dufaston är den naturliga Utrozhestan.
 • Antigonadotropiner (danazol, danoval, gestrinon) - mer nyligen skrev de att danazol är den mest effektiva för att uppnå graviditet, men för närvarande används den praktiskt taget inte på grund av att läkemedlet har en uttalad biverkning - övervikt, grovhet röster och andra. När man tar läkemedlet försvinner menstruationen, en månad efter avslutad behandling bör de återuppta.
 • Gonadotropinfrisättande hormonagonister (aHnRH) - zoladex, decapeptil är tunga hormoner och används i det avancerade stadiet av adenomys. De anses vara mycket effektiva läkemedel, men deras användning begränsas av deras höga kostnad. Dessutom orsakar en lång behandling med dessa läkemedel en bestående brist på östrogen, vilket leder till en signifikant minskning av benmineraldensitet.

Hormonterapi påverkar ägglossning och menstruation, därför återställs alla reproduktionsfunktioner 1-2 cykler efter avbrott och graviditet kan inträffa vid denna tidpunkt, men efter avbrottet måste äggmognadsprocessen kontrolleras och om ägglossning inte äger rum är det nödvändigt att använda ägglossningsstimulerande läkemedel (gonadotropiner). Med corpus luteuminsufficiens, gestagener med vitamin E-hjälp, tas detta vitamin i den andra fasen av cykeln.

Med ineffektiviteten i hormonbehandling används laparoskopiskt avlägsnande av adenomyosnoder. Denna organbevarande operation används för den nodulära formen av adenomyos. Kärnan i denna operation är att med hjälp av en laser sker excisionen av både noden och återställningen av livmodersväggar..

Efter organbevarande operationer rekommenderas det att använda hormonella läkemedel inom sex månader, orala preventivmedel i detta fall har låg effektivitet, aGnRH och förloppet med radonbad har visat sig vara det bästa..

Om patienten har obstruktion av äggledarna är vidhäftningar, mikrosurgisk plastikkirurgi nödvändig för att återställa dem.

Det är mycket viktigt att betala till det psykologiska tillståndet, vid behov, ta lugnande medel.

Det enklaste för behandlingen är livmoderhalsadenomyos, det diagnostiseras enkelt och laserterapi kan användas aktivt i behandlingen för att lättare och snabbare ta bort smärtsamma foci. I 90% eller fler fall med denna diagnos inträffade graviditet.

Med adenomyos används även embolisering av livmoderns artärer, effektiviteten hos denna operation är dåligt studerad. Under operationen "fartyg" som matar myoma eller foci av intern endometrios "konstgjord" så att noderna slutar växa. Livmoderblodflödet enligt protokollet bör återställas om ett år och efter det får det bli gravid, men enligt recensioner kommer många senare att möta en kränkning av livmoderns blodtillförsel.

Om alla försök till medicinsk och kirurgisk behandling visar sig vara misslyckade kan kvinnor leda dem till in vitro fertilization (IVF), men effektiviteten av detta förfarande i detta fall är två gånger lägre än hos icke-sjuka kvinnor.

Terapi för att upprätthålla graviditet

Om en kvinna lyckades bli gravid på bakgrund av att använda Duphaston eller Utrozhestan, är det förbjudet att sluta ta drogen skarpt - detta kan provocera ett missfall.

Det är mycket viktigt att kontrollera nivån på progesteron, ofta orsakar den låga nivån spontana aborter..

I vissa fall används Duphaston under hela graviditeten.

Diagnostik

Diagnosen adenomyos hos en gravid kvinna är baserad på:

 1. Undersökningen. Patienten klagar som regel över smärtsam och långvarig menstruation före graviditeten. Samt att upptäcka brunbrun urladdning några dagar före menstruationens början och inom två till fyra dagar efter cyklisk blödning.
 2. Inspektion. Med en vaginal undersökning bestäms livmodern större än vad den borde vara under denna graviditetsperiod. Med en fokalform kan tuberositet bestämmas. Palpation i livmodern är ofta smärtsam eller åtminstone obekväm..
 3. Ultraljudsundersökning. Skillnaden mellan livmoderstorleken och graviditetsåldern, ökad ekogenicitet eller sällsynt muskelvävnad vid lokalisering av lesioner bestäms.

Andra undersökningar - magnetisk resonansavbildning, röntgen, hysteroskopi - används inte under graviditeten på grund av eventuella negativa konsekvenser för fostret.

Behandling

Behandling av adenomyos under graviditet syftar till att lösa följande problem:

 1. Hämning av spridning av foci i slemhinnan i livmodermuskeln. För detta används androgener eller progestogener. Beredningar och doser väljs av den behandlande läkaren.
 2. Eliminera hotet om abort. För att göra detta tilldelas en kurs:
   antispasmodics (No-shp, Papaverine, etc.);
 3. lugnande medel;
 4. metaboliska förstärkare (t.ex. glycin).

Utöver dessa åtgärder används inte andra metoder för behandling av adenomyos under graviditet, eftersom:

 1. Om du tar mediciner eller förfaranden under denna period ökar risken för negativa effekter på fostret. Först och främst är medicinens huvudregel ”gör ingen skada”. Behandling av sjukdomen kan skjutas upp till postpartum..
 2. Hotet om abort kommer i framkant, det utvecklas hos en betydande del av patienter med denna diagnos. Därför syftar läkemedelsbehandling specifikt till att eliminera detta problem..

I vissa fall kan hormonbalansen förändras efter födelsen och adenomyos fokuserar gradvis att minska i storlek. Om detta inte händer, förskrivs patienten konservativ eller kirurgisk behandling efter barnets födelse.

Postpartum terapi

Konservativ behandling av adenomyos utanför graviditeten inkluderar:

 • hormoner som efterliknar klimakteriet. Behandlingsförloppet är från fyra månader till ett år;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel med svår smärta;
 • avkok och infusioner av örter, liksom andra metoder för traditionell medicin. Den behandlande läkaren kan förskriva örter både i form av douching och för oral administrering.

Som regel tas hormonella läkemedel inte under örtterapi..

Infusioner hjälper till att minska blödning av vävnader och ta bort inflammatoriska processer i myometrium:

 1. Shepherds väskor. En tesked torrt gräs hälls med ett glas kokande vatten, infunderas i en timme och tas i en matsked fyra gånger om dagen en halvtimme innan måltiderna.
 2. Nässlor. Två matskedar torra eller färska örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i 40 minuter. Hela beloppet måste delas in i flera metoder och konsumeras på en dag.
 3. Himmelblad. En matsked torra eller färska örter hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i två timmar. Den resulterande infusionen är indelad i fyra delar, den första bör konsumeras på tom mage, resten kan vara efter måltider, jämnt under hela dagen.

Förutom örtbehandling kan inflammatoriska processer i livmodermuskeln minskas med:

 1. Hirudotherapy. Läckor placeras på nedre del av buken under övervakning av en läkare. Speciella enzymer som dessa djur innehåller har kraftfulla antiinflammatoriska och regenererande egenskaper..
 2. Blå leraomslag. Applicering av lera på inguinalområdet förbättrar blodcirkulationen i bäckenet och i kombination med andra behandlingsmetoder påskyndar processerna för regenerering av myometrium.

En intrauterin enhet som innehåller gestagener har god effekt. Att bära en spiral minskar blodförlust under menstruationen och försvagar smärtan.

Om konservativ terapi inte ledde till önskad effekt inträffade komplikationer och använd sedan kirurgisk behandling av adenomyos.

Indikationer för operation är:

 1. Svår uterinblödning.
 2. Kombinationen av adenomyos och stora fibroider.
 3. Kombinationen av adenomyos med atypiska förändringar i livmoderhalskanalens endometrium eller epitel.

Förebyggande

Det är knappast möjligt att helt skydda dig mot denna sjukdom. Kvinnor som har hormonella och metabola störningar måste noggrant övervaka tillståndet i de inre könsorganen och följa enkla regler:

 1. Besök en gynekolog minst två gånger per år och genomgå ultraljud i bäckenet.
 2. Om det finns problem med menstruationen - bli smärtsam, riklig, upptäckt fläckar några dagar före menstruationen - är det bättre att inte skjuta upp besöket hos gynekologen.
 3. Upprätta rätt system för dagen och en balanserad kost, bli av med övervikt.
 4. Omdefiniera attityder mot nervös överbelastning.
 5. Låt inte dig överdrivet känslomässig trötthet, få regelbundna kurser med avslappnande massage och fysioterapeutiska förfaranden för att stärka nervsystemet.

Diagnostiska åtgärder

En av de mest effektiva metoderna för att upptäcka adenomyos är ultraljud.

För en mer exakt diagnos måste du undersökas av en gynekolog.

Vanligtvis består denna procedur av att undersöka könsorganen med hjälp av speglar, ta utstryk, samt undersöka livmoderhalsen med speciella förstoringsapparater.

Det är också nödvändigt att genomgå en allmän undersökning av alla organ hos olika specialister för att utesluta andra åtföljande diagnoser.

Dessutom måste du klara ett antal tester som kan vara nödvändiga för ett eventuellt kirurgiskt ingripande.

Adenomyos och graviditet

Adenomyos kallas livmodern endometrios. Detta är en inflammatorisk process. Men för att förstå vad det är, låt oss först ta reda på vad endometrios är. Från insidan är livmodern fodrad med vävnad som kallas endometrium. Normalt bör endometrium endast vara i livmoderkaviteten och ingen annanstans. Hans viktigaste funktionella uppgift är att växa för att acceptera en befruktad cell och få en graviditet att hända. Det är i det att cellen tränger in och börjar utvecklas. Om ägget är obefruktat, exfolierar endometriumet och menstruationen börjar. Livmoderskiktet i endometriumet förblir i livmoderhålet, som går igenom samma cykel som föregångaren. Nu blir det klart varför livmodern är platsen för lokalisering av endometrium. Men i själva verket sträcker sig ofta endometrial vävnad bortom detta organ (till exempel ytan på äggstockarna eller bukhinnan) eller växer djupare in i dess väggar. Det är just när endometriet växer ut till livmoderns väggar, de pratar om intern endometrios, det vill säga adenomyos.

Hur manifesteras adenomyos??

För vissa kvinnor är det ingenting alls. Men ett visst antal kvinnor känner adenomyos, som de säger, "i sin helhet." Bland symtomen på denna sjukdom:

 • tung menstruation, vilket ofta leder till en minskning av hemoglobin i blodet;
 • svår smärta under menstruationen;
 • förekomsten av de så kallade dauberna inom några dagar före menstruationen, liksom efter (som regel har den en mörkbrun färg);
 • smärta under samlag;
 • förändring i livmoders form och storlek (bestäms av läkaren).

Om du har sådana symtom betyder det inte alls adenomyos. Med andra sjukdomar, till exempel med en polyp i livmoderhalsen eller livmodervävlingarna, är liknande symtom möjliga.

Med tiden förvandlas inte adenomyos till cancer.

Uterin adenomyos och graviditet

Uterin adenomyos (livmodern endometrios) är en sjukdom där foci förekommer i vävnaderna i livmodern, äggstockarna och andra vävnader som liknar strukturen i livmoderslimhinnan, som är små knölar som innehåller mörk tjock vätska. I sådana fokus inträffar förändringar som liknar avstötning av livmoderslimhinnan. Utvecklad blödning från dessa områden leder till smärta under menstruationen. Moderna läkare kallar ofta adenomyos en sådan sjukdom som livmodern endometrios. Och endometrios är en allvarlig inflammatorisk process.

Endometriala foci kan lokaliseras i olika organ och vävnader: i livmoderhalsen, i livmoderns tjocklek, på muren i bukhålan, utanför reproduktionssystemets organ.

Uterin adenomyos symptom

Det vanligaste symptomet är smärta som uppträder eller förvärras på premenstruella dagar under menstruationen. Med uterusens nederlag kan det finnas tung menstruation, som upptäcker från könsorganen före och efter menstruationen. Smärta kan ges till sakrum, rektum och vagina. Uterin adenomyos kan uppstå utan symtom, i detta fall upptäcks denna patologi när patienter kontaktar kliniken med frågan att de inte kan bli gravid ett barn.

Uterin adenomyos och graviditet

Finns det några chanser att föda och föda ett friskt barn? Uterin adenomyos åtföljs ofta av infertilitet. Infertilitet utförs om graviditet inte har inträffat inom ett eller flera år med regelbunden sexuell aktivitet. Med livmodernadenomyos är implantering av fosterägget i livmoderslimhinnan omöjligt, äggets död inträffar.

Med livmoderns adenomyos noteras en kommissurell process som leder till infertilitet. Det finns en kränkning av äggledarnas patency, vilket leder till frånvaro av graviditet. Vid livmodernadenomyos kan det också finnas en brist på äggmognad i äggstocken, en förändring av egenskaperna hos livmoderslimhinnan.

När en diagnos av livmodernadenomyos upprättas föreskrivs gestagenbehandling mot bakgrund av vilken graviditet kan uppstå. Denna grupp läkemedel bör inte avbrytas, de måste tas vidare för att ge nödvändigt hormonellt stöd. Det är känt att denna sjukdom kännetecknas av närvaron av hormonella störningar, så den första trimestern av graviditeten är den mest ansvariga. Som regel bör gravida hormoner ta upp till 14 veckor. Men detta måste kontrolleras med hänsyn till resultaten från ett blodprov för innehållet av progesteron. Baserat på resultaten av undersökningen avgörs frågan om avskaffande av gestagener eller fortsättning av terapi. Många studier har genomförts, enligt vilka ingen information mottogs om den negativa effekten av hormoner, särskilt dydrogesteron, på fostret. Detta läkemedel används i stor utsträckning i obstetrik och hjälper till att skapa optimala förhållanden för graviditetsutveckling..

Den vanligaste komplikationen av graviditet med adenomyos är hotet om dess avbrott. Denna situation kräver förebyggande kurser för att förhindra utveckling av en hotklinik. Förskriv läkemedel från gruppen antispasmodika, lugnande medel, lugnande medel som förbättrar metaboliska processer.

Orsaker till livmodern adenomyos

Uterin adenomyos på grund av genetisk predisposition. Det finns en teori om den hormonella utvecklingen av sjukdomen, enligt vilken det finns en kränkning av innehållet och förhållandet mellan hormoner i en kvinnas kropp. En annan teori för förekomsten av livmodernadenomyos är implantation, enligt vilken de avvisade endometripartiklarna sätter sig på äggstockarna, rören, bukhinnan och skapar "jord" för utvecklingen av sjukdomen. De viktigaste - negativa förändringar i det neuroendokrina systemet på grund av stress, undernäring, olika sjukdomar av icke-gynekologisk natur.

Diagnos av livmodernadenomyos

Det är möjligt att misstänka förekomsten av livmodernadenos hos kvinnor med infertilitet och i närvaro av vissa faktorer: ett länge existerande smärtsyndrom, med misslyckad behandling av inflammatoriska processer i livmodern, med intrauterina ingrepp, med fläckar från könsorganen. med smärta från sexuellt samlag, smärta vid undersökning på en gynekologisk stol; tecken på vidhäftningar i bäckenet, ömhet i livmoders ledband.

Ultraljud är den viktigaste diagnostiska metoden som låter dig bestämma storleken på livmodern, muskelmembranets struktur, storleken, strukturen hos cystiska formationer i äggstockarna. Nästa viktiga steg i undersökningen är metoder för att bedöma äggledarnas patency. Exempelvis kan närvaron av foci av inflammation i livmoderväggen detekteras med användning av ett röntgenfoto av livmodern. Storleken på livmodern, processens fördelning beräknas från bilden.

Idag förblir endoskopisk kirurgi (laparoskopi) standarden för diagnos för olika former av infertilitet, inklusive formen av infertilitet till följd av livmodern adenomyos. Under operationen införs "instrument" i bukhålan genom öppningar i bukväggen. Med hjälp av en sådan undersökning är det möjligt att bestämma äggledarnas tillstånd, närvaron av vidhäftningar, fokuser på livmodernadenomos.

Behandling av livmodernadenomyos

Behandling av livmodernadenomyos utförs med kirurgisk korrigering, fysioterapeutiska metoder och hormonbehandling. Under de senaste decennierna har hormonella läkemedel dominerat den medicinska behandlingen av livmodernadenomyos. De stoppar menstruationen tillfälligt, undertrycker äggstockarnas arbete. De skapar konstgjord menopaus, vilket leder till en minskning av svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen, en minskning av fokusen på livmodernadenomyos. Hormonala läkemedel av den senaste generationen har ett minimum av biverkningar jämfört med läkemedel från tidigare generationer. Behandling med sådana hormonella läkemedel används som det första behandlingsstadiet före operationen. Vid behandling och förebyggande av progression av icke-allvarliga former av livmodernadenos, används också orala hormonella preventivmedel..

Den största effekten kan uppnås genom att kombinera den hormonella och kirurgiska metoden för behandling - laparoskopi, under operationen tas endometriotiska foci bort. I detta fall kan hormoner användas som ett preoperativt preparat, inom 3-6 månader efter operationen som ett förebyggande åtgärder mot uppkomsten av symtom på livmodernadenomos.

Graviditetsplanering för livmodernadenomyos

Laparoskopi används till om det finns endometrioida ovariecyster, det finns ett behov av att fastställa äpplen hos äggledarna. Efter operationer i 3-6 månader ordineras vanligtvis hormonbehandling. Hormonala läkemedel fördjupar reproduktionssystemet i sömn. Efter flera månader avbryts behandlingen, patienten får bli gravid. Om graviditeten inte inträffar inom ett år minskar detta dramatiskt chansen att återställa en kvinnas reproduktionsfunktion. I detta fall rekommenderas ett IVF-program. Med graviditet och amning i frånvaro av menstruation kan den omvända utvecklingen av livmodernadenomyos uppstå. Avbrott av graviditet med curettage av livmoderhålan leder till förvärring och förvärring av livmodernadenomyos. Snabbt undersökning, behandling av livmodernadenomyos hjälper graviditeten.

Det faktum att förekomst av adenomyos betyder inte att graviditet kommer att uppstå hos alla gravida kvinnor med komplikationer. En stor andel patienter vet inte alls att de har en sådan sjukdom, medan befruktningen uppstår utan problem. I denna situation är det inte nödvändigt att omedelbart utnämna hormonterapi. Det är nödvändigt att göra en omfattande uppföljningsundersökning av en kvinna, hennes hormonprofil, så att det är möjligt att bedöma behovet av läkemedelsbehandling.

Om en kvinna lider av adenomyos och planerar en graviditet, bör hon vara beredd på en så viktig period i sitt liv. En fullständig undersökning och lämplig behandling, beroende på de erhållna resultaten, är garantin för att graviditet kommer att inträffa och kommer att fortsätta utan komplikationer. Särskild uppmärksamhet ägnas åt diagnosen infektioner som är relaterade till STI. Med adenomyos minskar kroppens skyddande immunförsvar. Graviditet är ett tillstånd av naturlig immunbrist, så det kan leda till att infektionsprocessen under graviditeten kommer att åtföljas av olika komplikationer. Det är nödvändigt att föreskriva en kurs med specifik terapi före graviditet, eftersom listan över läkemedel som är godkända för gravida kvinnor är mycket begränsad.

Det kan hävdas att diagnosen adenomyos för en kvinna inte bör innebära att hon inte kommer att kunna föda ett friskt barn. Det viktigaste är att följa rekommendationerna från en specialist i behandlingen av denna sjukdom och ansvarsfullt närma sig den planerade graviditeten.

Adenomyos: är graviditet möjligt med denna patologi??

Endometrios är en av de mest mystiska, länge kända, men hittills inte fullt ut förstås och sprids sjukdomar i de senaste decennierna. Det drabbar främst kvinnor i reproduktiv ålder, men förekommer alltmer bland tonåringar och under klimakteriet. Enligt vissa experter är det inledande stadiet av det adenomyos, andra - det senare anses vara en oberoende sjukdom. Kan jag bli gravid med adenomyos och få barn? Vissa författare tror vanligtvis att denna patologi inte påverkar graviditeten.

Begreppet adenomyos

Histologiskt består livmodern av tre skikt: slemhinnan eller endometrium, foder i kaviteten, myometrium eller slät muskellager, och det serösa membranet som täcker organet från sidan av bukhålan.

I sin tur består endometriumet av två skikt: basalen, eller den huvudsakliga, som är smält till muskelskiktet och är en bindvävnadsplatta; funktionell (från sidan av livmoderkaviteten), bestående av ett cylindriskt epitel och rörformiga körtlar.

Under hela menstruationsperioden förtjockas det funktionella lagret, som ett resultat av hormonell reglering av det hypothalamiska hypofys-äggstocksystemet, och förbereder sig kvalitativt för implantering av ett befruktat ägg med principen om positiv och negativ feedback. I avsaknad av det avvisas han, vilket åtföljs av menstruationsblödning. Från basalskiktet växer ett nytt funktionellt membran..

Endometriosis fick sitt namn från uterusslemhinnan. Sjukdomen inträffar i fall där endometriala celler växer från tillväxtzonen på basalskiktet, inte bara in i livmoderhålet, utan också i motsatt riktning. Celler spirar och bildar passager genom basskiktet, muskelmembranet och går längre än det. De sprids främst i det omgivande, och ibland i avlägsna organ och vävnader, och bibehåller sin funktionella aktivitet i enlighet med menstruationscykeln.

Om denna process endast är begränsad till livmoderkroppen kallas den adenomyos eller intern endometrios. För att begränsa spridningen av processen reagerar kroppen med en inflammatorisk reaktion, spridning av muskelfibrer och bindväv runt endometriotiska passagerna. Sådana foci liknar ibland myomatiska noder, men skiljer sig från de senare i frånvaro av tydliga gränser och en kapsel som skiljer dem från den omgivande vävnaden. Som ett resultat av detta förstoras, deformeras och förvärvar organet en asymmetrisk och sedan en karakteristisk sfärisk form, som beror på antalet, storleken och lokaliseringen av fokuserna.

Hos många kan adenomyos vara asymptomatisk och är ett oavsiktligt fynd under en ekografisk studie, men ofta kan den väsentligt försämra livskvaliteten, åtföljd av symtom som:

 • menstruations oregelbundenheter av olika natur, åtföljt av smärtsam och riklig menstruationsblödning, smärta i nedre del av buken, korsryggen och sakralområdet;
 • långvarig menstruationsblödning;
 • "Spotting" mörkbrunt urladdning mellan menstruationen;
 • smärta några dagar före menstruationens början och inom några dagar efter det;
 • ibland ömhet under samlag (dyspareunia);
 • överdriven trötthet, dåsighet och slöhet, depressiva tillstånd;
 • i de senare stadierna - ofta urinering eller avföring.

Är adenomyos och graviditet kompatibla

Således finns det en sammansmältning av två lager av väggarna i livmodern - endometrium med myometrium. Hos många kvinnor med adenomyos är befruktning, graviditet och förlossning normal. Under graviditeten sker dessutom en betydande avmattning i tillväxten av foci och sjukdomen. Befruktning, graviditet, dess utveckling och kurs kan påverkas av djupet i lesionen och området för dess spridning i organet. Beroende på djupet av penetration av endometriotisk vävnad skiljer följande grader av adenomyos:

 1. I Art. - den patologiska processen är begränsad till submukosa, det vill säga basalskiktet, eller sträcker sig upp till 1/3 av tjockleken på myometrium.
 2. II Art. - spridningen av den patologiska processen till mitten av muskelskiktet.
 3. III art. - groddning över hela tjockleken på myometrium till det serösa membranet.
 4. IV Art. - penetrering av patologisk spridning i det serösa membranet, det vill säga in i parietal peritoneum, och gå utöver det med skador på angränsande organ.

Till följd av spridningens natur delas adenomyos villkorat in i former:

 • diffus, när den patologiska processen sprids jämnt över livmodern; samtidigt öppnas “blinda fickor” och ibland fistlar i bäckenhålet i slemhinnan i olika storlekar; denna form finns i 50-70%;
 • fokal (nodulär), eller cystisk 5-8%), i vilken individuella endometrioida noder omgiven av muskelvävnad innehåller en klar eller chokladfärgad vätska som bildas i dem som ett resultat av blödning under menstruationen;
 • diffus-nodulär eller blandad.

Det finns också en klassificering enligt stadierna av sjukdomen, baserad på en hysteroskopisk bild av adenomyos och som bidrar till en mer fullständig bild av möjligheten till graviditet:

 1. Steg I - befrielsen från livmoderslimhinnan förändras inte. Den definierar blödande eller mörkblåa "ögon", som är endometrioida "rörelser". När man skrapar livmoderhålan har väggarna den vanliga karakteristiska tätheten.
 2. II-steg - endometrioida "passager" är synliga i slemhinnan, dess lättnad är ojämn och har form av tvärgående eller / och längsgående utsprång i form av "åsar" eller fibrös myometrial vävnad. Vid curettage definieras livmoderväggarna som tätare än normalt och dåligt töjbara.
 3. Steg III - i livmoderhålan syns svullande vävnader i olika storlekar och utan tydliga konturer. Ibland bestäms stängda eller öppna endometrioida "passager" på deras yta. Vid skrapning känns hög densitet, ojämnhet på väggarnas yta och en karakteristisk knirk.

Sjukdomens verkliga svårighetsgrad och graviditet med livmodernadenomos bestäms till stor del av förekomsten i organet, lokalisering av processen och de kliniska manifestationerna, även om det inte alltid finns en fullständig korrespondens mellan dem. Samtidigt, enligt statistik, är andelen patienter med endometrios bland kvinnor med infertilitet betydligt högre (upp till 40-80%) än bland kvinnor med normal reproduktiv funktion.

Hur man blir gravid med adenomyos

Det finns flera olika teorier om dess förekomst, men de faktorer som provocerar utvecklingen av sjukdomen och dess spridning i kroppen är allmänt erkända. I riskgruppen ingår kvinnor:

 • med immun- och hormonstörningar i hypothalamus-hypofysen-äggstocksystemet;
 • med fetma, på grund av övervägande av överskott av östrogen i dem på grund av deras syntes och avsättning i fettvävnad;
 • med en intrauterin enhet installerad;
 • ha samlag under menstruationen;
 • med kroniska inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen, som under en lång kurs bidrar till en förändring i tillväxtriktningen för endometrieceller;
 • genomgå separat diagnostisk curettage, abort och andra diagnos- och behandlingsförfaranden och manipulationer i livmodern (kejsarsnitt, myomektomi) eller livmoderhalsen, kirurgiska ingrepp på bäckenorganen, vilket bidrar till skada på basskiktet som separerar endometrium från muskelskiktet.

Infertilitet vid adenomyos kan inte orsakas så mycket av själva endometrioidprocessen som av orsakerna som provocerade det (hormonella störningar, kronisk inflammation, mekanisk skada, etc.) eller en kombination av endometrios med dem.

Därför innebär behandling av infertilitet att fastställa dess orsaker, såväl som stadiet och formen av adenomyos, dess prevalens genom en grundlig undersökning, som består av en klassisk gynekologisk undersökning, undersökning av utstryk från livmoderhalskanalen och vagina, kolposkopi, ultraljudundersökning, hysteroskopi och blodprover för könshormoner, hormoner sköldkörtelkonsultation med andra specialister.

Undersökningsresultaten gör det möjligt för oss att lösa frågorna om behandlingstaktik med hjälp av antiinflammatorisk terapi, monofasiska orala preventivmedel, etablering av Mirena intrauterin hormonell enhet och användning av in vitro-befruktning (framgångsrik med 60%).

Att välja rätt behandling för infertilitet hos kvinnor med adenomyos i många fall ger en chans när det gäller framgångsrik befruktning och normal graviditet.

Adenomyos och graviditet

Symtom och diagnos

Beroende på sjukdomsstadiet kan intern endometrios ha en latent och uttalad klinisk bild. Följande symtom noteras:

 • tunga perioder och uppträdandet av fläckar i mitten av cykeln;
 • premenstruellt syndrom noteras under en lång tid;
 • smärta i buken under och efter menstruationen;
 • obehag med intimitet.

För att ställa en diagnos utförs en undersökning på en gynekologisk stol, en anamnes undersöks och ytterligare manipulationer utförs:

Baserat på de erhållna uppgifterna är det möjligt att göra en noggrann diagnos och föreskriva adekvat behandling..

Många kvinnor kan inte skilja mellan adenomyos och endometrios, så vi rekommenderar att du läser ytterligare information om detta ämne..

Kan jag bli gravid

Svårigheterna med befruktningen är främst förknippade med hormonell obalans. Men med rätt behandling är befruktning fortfarande möjlig. Sådana kvinnor bör vara under ständig medicinsk övervakning, eftersom risken för abort i detta fall är extremt hög.

I de tidiga stadierna är faran allvarligast. Först när morkakan bildas, som är den viktigaste källan till hormoner, stabiliseras tillståndet och prognoserna förbättras. Eftersom att bevara embryot är läkarnas huvuduppgift, föreskrivs en kvinna hormonella läkemedel i första trimestern (till exempel Dufaston).

Efter 14 veckor minskar risken för missfall. Ändå kontrolleras den framtida moderns tillstånd nödvändigtvis av gynekologer och barnläkare, eftersom det drabbade livmodern till stor del förlorar sin elasticitet. När fostret växer sträcker sig väggarna, och under denna period upplever patienten svår dragande smärta i nedre del av buken.

Det finns ett annat problem förknippat med den fokala formen av sjukdomen. Som tidigare nämnts bildas vidhäftningar och noder. På grund av dem har barnet ofta svårigheter och tar en tvingad position.

Dessutom är den ovannämnda variationen av sjukdomen extremt farlig om morkakan är fixerad i skadaområdet. I denna situation ökar sannolikheten för att det lossnar avsevärt..

Den diffusa typen av sjukdomen åtföljs av en enhetlig fördelning av de förändrade områdena längs livmodern. Om dystrofiska processer har gått långt, upptäcks ofta fetoplacental brist. Det senare leder nästan alltid till fosterhypoxi och allvarliga förseningar, både i mental och fysisk utveckling hos den nyfödda.

Risker för endometrios

Många läkare säger att det inte är tillrådligt att bli gravid med endometrios, eftersom det finns stora risker för både fostret och modern. Dessa risker orsakas av endometriumtillståndet under graviditetsperioden.

Konsekvenserna kan vara följande:

 • hotet om abort i de tidiga stadierna på grund av avstötning av embryot;
 • för tidig födsel under graviditetens andra trimester;
 • dålig blodtillförsel till moderkakan;
 • atypisk placenta previa;
 • graviditet bleknar när som helst;
 • kejsarsnitt, eftersom elasticiteten i livmoderhalsen minskas;
 • livmoderväggar tårar under fostrets utveckling.

Dessutom kan riskerna bero på hormonella störningar som alltid förekommer under graviditeten.

Den vanligaste komplikationen är ökad livmodern, vilket leder till spontan abort..

Möjlig ektopisk graviditet.

Procentandelen av sannolikheten för dessa risker är ganska hög, detta måste komma ihåg när man planerar en graviditet med endometrios.

Kan bli gravid med uterin adenomyos?

Denna patologi är ett ganska vanligt problem bland medelålders kvinnor, men utgör inte en definitiv mening om graviditetsplanering. Med adenomyos är det möjligt att bli gravid, gå igenom hela perioden av ett nytt liv och föda ett friskt barn. Det är en adekvat undersökning under graviditeten och genomförandet av lämplig terapi som hjälper till att eliminera utvecklingen av alla typer av komplikationer.

Särskild uppmärksamhet under undersökningen ägnas åt upptäckten av infektioner som sprider sig genom sexuell kontakt. Graviditetsperioden åtföljs redan av en minskning av kroppens immunsystem, och adenomyos försvagar immunsystemet ännu mer

Därför kan en infektion i en kvinnas kropp under graviditeten orsaka vissa komplikationer. Därför, innan man blir gravid, är det nödvändigt att genomgå ett behandlingsförlopp, eftersom det är kontraindicerat att ta de flesta läkemedel i denna position.

Frågan kan tänkas eller inte med adenomyos, svaret kommer att vara positivt när en fullständig undersökning har genomförts och tillräckliga terapeutiska åtgärder har ordinerats.

Graviditetsplanering för livmodernadenomyos

I närvaro av en sådan diagnos rekommenderas det att ansvarsfullt närma sig det ögonblick då barnet planeras. Förlossningsläkare-gynekologer råder den förväntade modernen att tänka på sin hälsa i förväg och förbereda sig för att bära barnet.

Är adenomyos och graviditet kompatibla

Tidigare trodde nästan alla läkare att en sådan sjukdom motsvarar infertilitet, men nu är det medicinska samfundet säkert tvärtom. Med livmodernadenomyos kan du inte bara bli gravid, utan också uthärda ett friskt barn. I större utsträckning påverkas denna process av de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp och förekomsten av andra sjukdomar i reproduktionssystemet..

Sannolikheten för infertilitet

I implantationsprocessen letar fosterägget efter en plats för fästning i livmoderhålet, varefter det hemligheter speciella enzymer som något förstör det övre skiktet. Detta gör att embryot kan fastna fast vid väggen och växa. Med adenomyos sker en förändring i myometrium och endometrium med varierande svårighetsgrad, vilket komplicerar implantationsprocessen: i detta fall lämnar fosterägget tillsammans med menstruationsblodet. Med fokala eller nodulära former av sjukdomen och stadierna 1-2 är det fortfarande en chans att bli gravid. Om den patologiska processen har nått 3-4: e graden eller livmodern är diffus, diagnostiserar läkare infertilitet.

Hur man blir gravid med livmodern adenomyos

Innan du planerar en graviditet rekommenderar barnläkare-gynekologer att behandla alla akuta och kroniska sjukdomar, samt följa reglerna för en hälsosam kost, ha mer vila och mindre stress. Befruktningen bör utföras under ägglossningsperioden (när ägget lämnar äggstocken). Du kan bestämma det med hjälp av ett speciellt test som säljs på ett apotek.

När man ska planera en graviditet efter en terapikurs

Efter konservativ behandling rekommenderar läkare att få avkomma efter att ha minskat fokusen på adenomyos eller försvunnit kliniska symptom. Det är nödvändigt att regelbundet ta tester och övervaka dynamiken i sjukdomen. Patienten bör sluta ta preventivmedel så att naturlig ägglossning återgår.

Kirurgisk behandling av adenomyos är stressande för kroppen. För att återställa reproduktionssystemets funktioner helt, normalisera menstruationscykeln, måste du vänta från 3 månader till sex månader. Detta kommer att förbereda livmodern för den efterföljande bärningen av barnet och förhindra utvecklingen av komplikationer.

Vad man ska göra för att sjukdomen inte stör moderskapet?

Så att det inte finns någon tvekan om det är möjligt att bli gravid med livmodernadenomos, och sjukdomen inte förgiftar liv, är det viktigt att regelbundet genomgå gynekologiska undersökningar och rådfråga en specialist vid minsta tecken på problem. Den snabbt diagnostiserade patologin är lätt att behandla och påverkar inte möjligheten att bli gravid

Vid adenomyos stadier 1 och 2 är prognosen för återhämtning gynnsam. Det bör noteras att sjukdomen är benägna att återfalla med hormonell obalans, så det är svårt att prata om ett 100% botemedel

Så att sjukdomen inte stör moderskapet, efter terapi är det viktigt att övervaka din hälsa och att inte ta till självmedicinering

3 och 4 stadier av adenomyos i 90% av fallen innebär ihållande infertilitet. I detta fall utförs behandlingen kirurgiskt. Under operationen avlägsnar läkaren den drabbade livmodervävnaden och bevarar organet, om möjligt. I stadium 4 av sjukdomen tas livmodern och äggstockarna vanligtvis bort.

Konservativ behandling i de första stadierna av sjukdomen inkluderar orala preventivmedel, multivitaminkomplex och immunmodulerande medel. Hormonbehandling är mest effektiv, eftersom en hälsosam graviditet inträffar efter hälften av kvinnor efter en kur med oral preventivmedel.

Graviditet efter behandling

Om det inte är möjligt att bli gravid med endometrios, förskrivs patienten hormonell korrigering. Denna behandlingsteknik kan tillämpas efter en kirurgisk procedur som innefattar separering av vidhäftningar och avlägsnande av foci i ett patologiskt beläget endometrium.

Konservativ terapi innefattar administrering av orala preventivmedel med antiandrogena effekter (till exempel Janine) i 6-9 månader utan veckavbrott. Som ett resultat av skapandet av en konstgjord hormonell bakgrund genomgår det funktionella lagret i livmodern inte spridning, och äggstockarna slutar producera stora doser av östrogen. Som en alternativ teknik används behandling med gonadotropinfrisättande hormoner. Läkemedel injiceras eller intranasalt (Buserelin Depot). Under hela användningsperioden av droger har en kvinna ingen menstruation. Detta tillstånd beror på blockering av äggstockarna och förebyggande av endometrial proliferation. Förebyggandet av hormonella förändringar under månaden undertrycker aktiviteten hos foci.

Samtidig planering av graviditet i processen med hormonbehandling kommer inte att ge framgång, eftersom äggstockarna inte fungerar och därför inte ägglossning. Men efter avslutad behandling har patienten en chans att bli gravid. Efter en lång vila blir könskörtlarna mer aktiva. Det finns mer än ett fall när, efter hormonell korrigering, båda äggstockarna ägglossades på en gång hos en patient och en tvillinggraviditet inträffade.

Adenomyos och födelse av ett barn

Att bära ett barn med livmodernadenomyos är mycket möjligt och det finns många kliniska bevis för detta. Det enda man bör tänka på är att graviditet med intern endometrios kan vara svårare än vanligt, det finns ett verkligt hot om spontan abort, för tidig födsel eller placentabrupp.

Därför en kvinna som lyckades bli gravid med en sådan diagnos, och särskilt en patient efter
IVF bör noggrant övervaka hur graviditeten går framåt, noga övervaka och svara på eventuella förändringar i kroppen och meddela den behandlande läkaren i rätt tid.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder hjälper till att förebygga uppkomsten och utvecklingen av adenomyos:

 • stärka immunitet;
 • regelbundna undersökningar av en gynekolog;
 • årlig bloddonation för kvinnliga könshormoner.

Varje kvinna bör noggrant övervaka sin reproduktiva hälsa

Det är viktigt att förebygga oönskade graviditeter och aborter, som kirurgiska manipulationer i livmoderkaviteten leder oftast till trauma i organets inre skikt

Med en predisposition för sjukdomen rekommenderas långvarig hormonersättningsterapi tills planeringen av önskad graviditet. Således sätts äggstockarna i "sömn" -läge, vilket förhindrar hormoner från att komma ur kontroll, och adenomyos - fortskrider.

Metoder för att behandla adenomyos under graviditet och efter förlossningen

Graviditet åtföljs av en tillfällig klimakterium, och hormonella förändringar i den förväntade moderns kropp bromsar den patologiska processen.

Vid en normal graviditet i livmodern bör gynekologen noggrant undersöka patienten med hjälp av en transvaginal ultraljudsgivare. Om adenomyos upptäcks utvecklar en specialist ett individuellt terapiprogram.

Drogbehandling

Med en 1-2 graders sjukdom under graviditet, föreskriver inte läkaren behandling för adenomyos, eftersom den patologiska processen stannar ett tag.

Efter förlossningen, när hormonfunktionen återställs och börjar arbeta med hämnd, börjar sjukdomen utvecklas. Läkaren föreskriver hormonersättningsterapi med hjälp av orala antikonceptiva medel och hög dos.

Folkrättsmedel

Traditionella medicinska metoder baserade på att ta avkok och tinkturer från medicinalväxter kan knappast kallas effektiva vid behandling av adenomyos. Eftersom detta är ett komplicerat problem, inklusive en hormonell och fysiologisk faktor, kommer örter och växter inte att kunna eliminera problemet helt utan bara minska symtomen.

Men bland anhängare av traditionell medicin är Boron livmodern (röd pensel) anses vara den mest effektiva medicinalväxten. Med sin hjälp behandlas många gynekologiska problem traditionellt..

Kirurgiskt ingrepp

Livmoderkirurgi är en extrem åtgärd när konservativ terapi misslyckas. Under graviditet är kirurgiskt ingrepp kontraindicerat, men efter förlossningen har läkaren rätt att förskriva en operation för att ta bort noder och foci av inflammation genom endokoagulering.

Om detta är en svår grad av patologi (till exempel en nodulär form som påverkar hela myometrium), föreskrivs ett radikalt mått på behandlingen - avlägsnande av livmodern (hysterektomi). Oftast händer detta med kvinnor efter 40 år, om sjukdomen utvecklas och risken för malignitet ökar.

Fysioterapeutiska förfaranden

Fysioterapi är endast indicerat för att lindra symtom och relaterade komplikationer. De traditionella metoderna för fysioterapi - massage, ta terapeutiska bad, spa-behandling - syftar till att förbättra allmän hälsa, öka immuniteten och normalisera hormonell funktion. Men det kan inte sägas att fysioterapiens roll i behandlingen av adenomyos är stor.

Den här videon beskriver behandlingen av adenomyos.

Vad är livmodernadenomyos

Uterin adenomyos (intern endometrios) är en gynekologisk sjukdom baserad på groddning av celler i det inre skiktet i livmodermembranet (endometrium) i muskelskiktet (myometrium). På grund av den fysiologiska avstötningen av det inåtväxta endometriet uppträder smärta och fläckar före och efter menstruationen, vilket fungerar som ett skäl för att kontakta läkaren. En sådan patologi är vanlig hos kvinnor äldre än 30-40 år, men det finns fall av sjukdomens början vid en tidigare ålder..

Med adenomyos växer endometriet in i muskelskiktet och bildar holmar

Det finns olika typer av adenomyos:

 • Fokal. Endometriet växer inte in i muskelmembranet i hela livmodern, det finns bara drabbade områden i form av små öar.
 • Diffus. I detta fall groddar celler i livmoderens inre skikt över hela myometriumytan.
 • Nodulär eller cystisk. Med denna form av sjukdomen upptäcks bildningen av endometriala noder som liknar tumörer på ytan av livmodermuskelmembranet.

Klassificering av adenomyos i grader:

 1. Den första graden - endometriet växer till ett djup på mindre än hälften av muskelskiktet.
 2. Den andra - den patologiska processen sträcker sig till halva myometrium.
 3. För det tredje - endometriumet spirar hela tjockleken på muskelskiktet.
 4. Fjärde - det finns mer än 10 djupa fokus på intern endometrios, äggstockarna, äggledarna eller vagina kan vara involverade i den patologiska processen.

Med utvecklingen av adenomyos ökar antalet skadade områden i myometrium

För att sammanfatta

Adenomyos är en patologi som ifrågasätter möjligheten att bli befruktad och fostra ett barn. Ändå är det möjligt och nödvändigt att bekämpa den. För närvarande har mer än 60% av par som ställs inför denna diagnos en chans att bli föräldrar.

Det enda en kvinna som lider av livmodernadenomyos bör komma ihåg är den behandlande barnläkare-gynekologens ständiga uppmärksamhet och en ansvarsfull inställning till hennes egen hälsa. Det bör också noteras att efter naturlig förlossning kan tillväxten av endometrioidvävnad minska och till och med stoppa, och menstruationscykeln kommer att förbättras, medan risken för utveckling av patologin efter en abort ökar avsevärt efter en abort.

Det bör också noteras att efter naturlig förlossning kan tillväxten av endometrioidvävnad minska och till och med stoppa, och menstruationscykeln kommer att förbättras, medan risken för utveckling av patologin efter en abort ökar avsevärt efter en abort..

Lyssna på din kropp, lära dig att känna igen tecknen som den ger dig, besök regelbundet en gynekolog, granskas och följ din läkares rekommendationer - detta är nyckeln till framgång på vägen till en önskad graviditet.

Behandlingsmetoder

Hur man blir gravid med endometrios i livmodern eller äggstockarna? Lösningen på problemet beror på graden av sjukdomens utveckling, patientens ålder och hennes hormonella bakgrund. Först utförs diagnostik - ultraljud, laboratorietester, vid behov, laparoskopi och hysterografi.

För behandling används konservativa eller kirurgiska metoder, ibland kombineras de för att uppnå ett optimalt resultat. Vissa kvinnor kan bli gravida med endometrios efter att ha tagit hormoner, medan andra behöver operation.

Läkemedelsbehandling består av att ta hormoninnehållande läkemedel i 3–6 månader. Under den här perioden börjar konstgjord menopaus, vilket leder till en regression av sjukdomen. Efter behandling med hormoner återgår menstruationscykeln. Återfall är möjligt, men det finns en chans att bli gravid under remission.

Kirurgi innebär en laparoskopisk operation som genomgår generell anestesi. Vidhäftningar dissekeras och endometroidformationer avlägsnas. Vävnadsprover tas för laboratorieundersökning för att bekräfta diagnosen och utesluta möjligheten till onkologi..

Därför till patientens fråga: "Kan jag bli gravid av livmoderns endometrios?" läkarna svarar bekräftande och specificerar att varje kvinna har en annan chans till befruktning.

Om en kvinna, trots diagnosen, vill få ett barn, tillåter medicinens resultat att göra detta. Kvalificerade specialister inom gynekologi påstår att du med endometrios kan bli gravid, men för en framgångsrik befruktning och normal fosterutveckling måste du genomgå en behandlingsväg.

Ju tidigare den identifierade sjukdomen är, desto mer troligt är det önskade barnets födelse. Därför bör du omedelbart rådfråga en läkare om oroande symtom uppträder och regelbundet genomgå förebyggande undersökningar.

Orsaker till infertilitet med en sådan patologi

Kan jag bli gravid med adenomyos? Reproduktionsdysfunktion är en av de ofta och allvarliga konsekvenserna av denna patologi. Dessutom förekommer komplikationer i vissa kvinnor i befruktningsstadiet, medan andra lider av oförmågan att fostra ett barn (graviditet fryser i de tidiga stadierna eller missfall uppstår).

I vissa fall kan adenomyos provocera utvecklingen av hinder i äggledarna. I andra situationer dras livmodern i vilken endometrium har vuxit alltför mycket, vilket leder till oförmågan att fixera fosterägget. Dessutom finns det ett antal skäl till varför graviditet med adenomyos inte uppstår:

 • brist på ägglossning till följd av hormonell obalans;
 • autoimmuna störningar, till följd av att den kvinnliga kroppen uppfattar spermatozoer som har fallit i livmoderhålet som ett främmande ämne och förstör dem;
 • sjukdomar i bäckenorganen som är förknippade med adenomyos (livmoder fibroider, ovariecyster), såväl som olika inflammatoriska processer;
 • oregelbundet intimt liv på grund av förekomsten av dyspareunia (smärta under samlag).

Trots allt är graviditet med adenomyos möjlig. För detta måste en kvinna genomgå en omfattande undersökning och en behandlingskurs. Effektiviteten av behandlingen beror främst på hur lång tid som gått sedan sjukdomen började.

Graviditet efter behandling

Den botade sjukdomen påverkar inte negativt sannolikheten för graviditet. Om behandlingen genomfördes korrekt, infektionen inte förenades och vidhäftningsprocessen inte utvecklades, kommer den efterföljande befruktningen att inträffa med samma sannolikhet som om det inte fanns någon historia av sjukdomen..

 • Kvinnor i ung och mitten reproduktiv ålder blir gravida snabbt och utan problem;
 • Äldre kvinnor i reproduktiv ålder kan också ha barn, men de behöver ibland förberedande terapi;
 • Kvinnor efter 40-45 års ålder behöver förberedande och stödjande terapi så att befruktningen och graviditeten lyckas.

Hur som helst, när du planerar ett barn efter en sådan sjukdom, måste du rådfråga en läkare för råd.

Möjliga komplikationer

Att bära ett barn med adenomyos kan en kvinna uppleva följande tillstånd:

 1. Avstötning av ägg. Tillståndet orsakas av den ojämna strukturen i livmodern och en kränkning av dess sammandragning. Missfall som inträffar i början av graviditeten är en vanlig konsekvens av könsorganets problemstruktur och dess felaktiga funktion.
 2. Lossning av morkaken. Ett livshotande tillstånd som kännetecknas av massiv blodförlust och risk för död. Anledningen är ovans oförmåga att fästa vid det inre livmoderskiktet, vilket förändras på grund av patologiska processer och groddar in i myometrium.
 3. Vidhäftande sjukdom. Tillståndet kännetecknas av uppkomsten av specifika vidhäftningar i bäckenorganen, ibland med en övergång till bukhålan. Vidhäftningar kan endast tas bort kirurgiskt.

Var och en av dessa villkor äventyrar frågan om att bära fostret. För att minska risken för att utveckla dessa patologier, måste en kvinna bli av med endometrios i planeringsstadiet för moderskap.

Graviditetsfunktioner

Befruktning i närvaro av denna patologi anses vara mycket farlig. Detta beror på risken för spontan missfall och för tidig födsel. Det noterades att graviditet uppstår lättast i den första grad av adenomyos. Lesionsfokus har ännu inte haft tid att sprida sig och könsorganet kan fungera normalt.

De kliniska manifestationerna av patologin efter befruktningen börjar gradvis bleka, men efter födseln dyker de upp igen. Om adenomyos och graviditet har diagnostiserats även efter 40 år, bör du inte ta till abortåtgärder. Abort kan framkalla ett återfall av sjukdomen och dess övergång till en allvarlig form.

Varför förekommer sjukdomen?

Orsakerna till livmodernadenomyos identifieras för närvarande inte. Möjliga faktorer som ökar sannolikheten för bildandet av en sjukdom inkluderar:

 • genetisk predisposition (förekomst av adenomyos eller endometrios hos mor, syster eller mormor);
 • stillasittande livsstil;
 • inflammatoriska sjukdomar i livmodern och bilagor;
 • början av sexuell aktivitet fram till 16 års ålder;
 • oregelbunden menstruationscykel;
 • för tidigt (före 18 år) eller sent (mer än 35 år) graviditet;
 • förekomsten av dåliga vanor (särskilt missbruk av alkohol och droger);
 • självadministrering av vissa läkemedel (hormonella preventivmedel, steroider, cytostatika);
 • frånvaron av födelse upp till 40 år;
 • traumatiska skador i de inre könsorganen;
 • ofta curettage under en abort eller borstning efter ett missfall;
 • tidig menstruation hos flickor (upp till 12 år);
 • typ 1 och typ 2 diabetes;
 • mat från fetma (3-4 grader);
 • exponering för långvarig stress;
 • intensiv fysisk aktivitet.

Symtom på sjukdomens utveckling

I viss mån beror förmågan att bli gravid med adonomos beroende på graden av spridning av patologiska processer, liksom på förekomsten av andra patologier i det kvinnliga reproduktiva systemet. Det visar sig att i närvaro av sjukdomen är det svårt att bli gravid när andra patologier också upptäcks, till exempel livmoderfibroider (godartad tumör). Följande symtom kan indikera uppkomsten av problem i samband med adenomyos:

 • förekomsten av smärtsamma upplevelser före och under ankomst av menstruationen, dessutom efter en viss tid efter dem;
 • utseende före menstruation och flera dagar efter utsläpp av brun färg;
 • observation av förändringar i månatliga cykler;
 • bestämning av ökningen i livmoderns storlek och snedvridning av dess form;
 • oftast är menstruationen mycket riklig;
 • det kan vara smärta under samlag.

Under graviditeten återuppbyggs den hormonella bakgrunden, livmoderns tillstånd förbättras, lesionerna regresserar, du kan till och med observera en delvis förbättring av det sjuka organets tillstånd.

Funktioner i graviditetsförloppet med adenomyos

Det bevisas att förväntningarna på ett barn har en gynnsam effekt på kvinnans kropp. Graviditet är en typ av fysiologisk menopaus: på grund av frånvaron av menstruation försvinner de viktigaste kliniska manifestationerna av sjukdomen, och fokusen på adenomyos minskar också. I vissa fall kräver patienten en begränsning av fysisk aktivitet och användning av progestogener för att förhindra för tidig början av arbetet.

Leverering med livmodernadenomyos kan ske naturligt om det inte finns några andra indikationer på kejsarsnitt från modern eller barnet. Planerad kirurgisk intervention utförs under en period av 38–39 veckor.

Oönskade konsekvenser av sjukdomen

Uterin adenomyos är en extremt farlig sjukdom som kan leda till olika komplikationer i varje trimester av graviditeten. Oftast förekommer:

 • spontana aborter eller missfall i tidiga stadier (förknippade med nedsatt implantation av ägg och brist på näringskomponenter som är nödvändiga för fostrets utveckling);
 • placentainsufficiens (morkaka - ett barns ställe genom vilket gynnsamma ämnen från moderkroppen kommer in i barnets kropp);
 • preeklampsi - uppkomsten av ödem och ökat blodtryck;
 • placenta previa (på grund av den stora volymen av skador på ytan av livmodern, kan ägget fixeras i dess nedre del, varför födelsekanalen är blockerad);
 • blödning på grund av brott i blodkärlen;
 • för tidig början av arbetet (i upp till 38 veckor) på grund av frigöring av den normalt placerade morkaken.

Kom ihåg att för en gravid kvinna med diagnos av livmodernadenomos är all stress strängt förbjuden. En av mina patienter som lider av denna sjukdom var den 14: e veckan då hon hade en gräl med sin make. På grund av ett kraftigt hormonhopp och psykologisk stress fick kvinnan missfall. Efter curettage beslutade läkarna att ta bort livmodern tillsammans med bilagorna. Det enda sättet att få avkommor för denna patient var att adoptera ett barn från ett barnhem..

Funktioner i graviditetsförloppet med adenomyos

Varje patologi hos gravida kvinnor orsakar oro, vilken effekt av livmodernadenomyos på graviditet?

Det finns ett antagande att med utvecklingen av sjukdomen ökar produktionen av prostaglandiner av typ F. Under normala förhållanden är de ansvariga för sammandragningen av livmodern, men deras överskott leder till att musklerna i livmodern börjar krampa och slumpmässigt sammandras. Även om kvinnan inte är gravid är detta tillstånd en avvikelse från normen och leder till att smärta under menstruationen förstärks.

Under graviditet leder överproduktion av prostaglandiner till missfall i de tidiga stadierna, på grund av att blastocysten inte kan implanteras i livmodern. Detta antagande har inte starka bevis, men hos kvinnor i adenomyos-foci är nivån av prostaglandiner onormalt ökad..

Adenomyos och graviditetens början

Adenomyos kan botas efter graviditet. Om adenomyos är i ett tidigt skede, en kvinna är mindre än 35 år gammal, kan graviditet verkligen bli ett slags botemedel. Under denna period finns det ingen menstruationsblödning. Det finns en så kallad fysiologisk menopaus, under vilken tillväxten av endometrium och dess patologiska spridning avtar.

Specificiteten för graviditetsförloppet med adenomyos

 1. Förmodligen har en kvinna med denna diagnos en progesteronbrist. Och detta innebär att livmoderns sammandragning är hög, det finns en risk för missfall, risken för skador i de senare stadierna. Kejsarsnitt krävs troligtvis.
 2. Ibland förekommer vidhäftningar i livmoderkaviteten med adenomyos. På grund av dem är fostrets tillväxt svårt, han tvingas ta fel position, vilket också gör det omöjligt att föda naturligt.
 3. Om det är nära platsen för fästning - i fokus för adenomyos, - finns det risk för för tidig lösgöring av moderkakan.
 4. På grund av den patologiska processen i fartygen som levererar näringsämnen till membranen är risken för skador på dem hög. Detta orsakar fetoplacental insufficiens, vilket kan hämma barnets utveckling.

Kontroll i alla stadier: från förberedelse för befruktning till graviditet och förlossning - en garanti för att en lycklig graviditet med denna diagnos fortfarande är möjlig.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationen började en vecka tidigare: möjliga orsaker. Menstruella oregelbundenheter

Regulariteten i menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på hälsan hos det klara könet. Varje tjej som redan har etablerat en cykel kan beräkna sin period och ta reda på ungefärligt datum för nästa menstruation....

Varför menstruationen inte slutar länge: orsaker och behandling

Hos en frisk kvinna förekommer menstruation regelbundet och passerar utan svår smärta. Överflödet av blodutflöde bör normalt vara genomsnittligt....

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium....