Kan jag bli gravid av klimakteriet?

Harmonier

Den kvinnliga kroppen fungerar som en klocka, och förr eller senare sluter en av händerna - reproduktionsfunktionen -. Detta är en normal fysiologisk process som varje kvinna oundvikligen stöter på - klimakteriet inträffar. Utrotningen av reproduktiv funktion sker inte direkt: det tar år. Normalt börjar denna process ungefär 43-47 år gammal, men tidig menopaus skiljer sig också när de första symtomen uppträder efter 35. Tänk om kvinnan planerade att bli mamma? Kan jag bli gravid av klimakteriet?

Klimax och dess perioder:

Under hela kvinnans liv bildar reproduktionsorganen kvinnliga könsceller, könshormoner produceras - kroppen förbereder sig för en eventuell graviditet. Tillräckligt med tid tilldelas detta - från mognadstiden i tonåren till början av klimakteriet. Kroppens normala funktion indikeras av menstruation, där ett oförgiftat ägg lämnar äggstockarna och ett nytt börjar mogna..

Beroende på kroppens individuella egenskaper börjar reproduktionsfunktionen att bleka vid 35, vid 45 och till och med 60. Hos de flesta kvinnor anses 45 års ålder vara kritisk - vid denna tidpunkt visas de första tecknen på klimakteriet och under flera år är menopausens syndrom fixat.

I klimakteriet skiljer man tre steg varandra efter varandra.

- premenopaus

Premenopaus börjar räkna från den första manifestationen av ett tecken på klimakteriet, och den sista menstruationen anses vara slutet av perioden. Enligt olika källor kan scenen börja 30-40 år och varar 6-10 år. Under denna period minskar östrogenproduktionen, till följd av att menstruationscykeln störs, menstruationen är oregelbunden, urladdningen blir mer eller mindre. Som regel finns det inga andra synliga symtom..

- klimakteriet

Menopaus anses vara den sista menstruationen. Det är viktigt att förstå att med början av klimakteriet går cykeln så dålig att det kanske inte finns en period på flera månader, men då börjar menstruationen igen. Menopaus kallas sant om kritiska dagar inte kommer inom 1-1,5 år.

- postmenopausen

Vid detta skede har alla större förändringar i kroppen redan skett. Hormonell omstrukturering är klar, äggstockarna producerar inte längre könshormoner. Organen som påverkas av östrogen och andra hormoner utsätts för hypotrofiska förändringar: livmodern minskar, mängden könshår minskar, bröstkörtlarna förändras också.

Under vilket stadium av klimakteriet är graviditet möjligt??

En kvinna kan bli gravid om äggen fortsätter att mogna. Detta inträffar i premenopaus, mindre vanligt i klimakteriet. När det gäller det första steget av klimakteriet kan befruktningen uppstå med stor sannolikhet, precis som en vanlig 20-årig tjej. Under året efter den senaste menstruationen är graviditet också möjligt, men äggen produceras redan med mindre frekvens, och inte en enda kvinna är försäkrad om att detta inte kommer att hända..

Graviditet är inte möjligt hos kvinnor efter menopaus..

Hur man skiljer klimakteriet från graviditeten?

En annan oväntad fråga om kvinnor som går in i klimakteriet.

Jag vill omedelbart notera att om du misstänker en graviditet är det bättre att kontakta en födelseklinik, eftersom tester kan snedvrida resultatet på grund av hormonella förändringar.

En av de vanliga kännetecknen för den inträffade befruktningen och klimakteriet är förseningen av menstruationen. Det andra liknande symptomet är illamående. Under graviditet inträffar anfall huvudsakligen på morgonen, men om det är en klimakterie, kan illamående förekomma när som helst på dagen.

Båda processerna kännetecknas av en förändring i smakpreferenser, även med en speciell varning: under graviditeten orsakar vissa lukt, typer och smaker av rätter en mycket stark motvilja, upp till kräkningar. Menopausalt syndrom kännetecknas av fientlighet mot matlukt och smak, de kan irritera och orsaka huvudvärk, men inte orsaka illamående.

Allmän sjukdom och svaghet förekommer under graviditet och i utrotning av reproduktionsfunktion. I det första fallet upplever kvinnan yrsel och svaghet, åtföljd av frossa och kallsvett, medan klimakteriet ofta orsakar värmeattacker, särskilt i överkroppen.

Ömhet i bröstet och buken manifesteras ungefär samma, därför är det svårt att skilja mellan de två tillstånden enligt dessa tecken. Men här kan man, genom urladdningens karaktär, göra ett antagande: under graviditeten blir de mer, och med klimakteriet observeras torrhet och obehag i slidan.

I alla fall, om en kvinna misstänker graviditet, bör du besöka en läkare.

Hur man känner igen graviditet med klimakteriet med hjälp av ett test?

Det finns ett speciellt utformat uttrycktest som gör att du kan bestämma graviditet eller klimakteriet även innan du går till gynekolog. Detta test syftar till att identifiera follikelstimulerande hormon (FSH), vars innehåll minskar under befruktningen och ökar med början av klimakteriet.

En ministudie utförs enkelt: precis som det vanliga graviditetstestet. Det är nödvändigt att placera en remsa i morgonurin i 10 sekunder och du kan redan se resultatet. Med en ökad mängd FSH kommer två ljusa ränder att visas, med en sänkt - en.

För resultatets tillförlitlighet är det tillrådligt att utföra ett andra test i 7-10, men endast en specialist kan ge det mest pålitliga resultatet.

Vad är faran för graviditet efter klimakteriet?

Uppenbarligen, med utrotning av reproduktionsfunktion, kommer graviditet att gå annorlunda, och det finns fler risker. För att bevara fostret eller inte, bestämmer kvinnan tillsammans med läkaren: efter en serie studier måste gynekologen varna henne för eventuella hot och konsekvenser.

 • Graviditet efter 40 år skapar en viss risk för medfödda patologier hos barnet, som bestäms även på kromosomnivå. En vanlig sjukdom är Downs syndrom;
 • I början av premenopaus "lugnar kroppen" gradvis i en reproduktiv mening. När befruktningen inträffar utsätts alla system för en enorm belastning: de endokrina och reproduktionssystemen arbetar med full styrka. Detta bidrar inte bara till att upprätthålla fostrets utveckling, utan också stimulera olika processer i kroppen, inklusive tumör;
 • Under klimakteriet upplever kroppen en kraftig skakning under påverkan av förändrade förhållanden. När graviditet inträffar ökar effekten flera gånger, graviditeten är svårare att tolerera, den minsta negativa effekten leder till allvarliga komplikationer.

Vanligtvis med början av klimakteriet har en kvinna redan ägt rum som mamma och är inte mentalt beredd att överleva en ny födelse av ett barn. Ofta beslutar mogna kvinnor ganska lugnt att avsluta graviditeten för att skydda sig själva och sin familj. Ändå är graviditet ofta efter 35-40 år framgångsrikt, ett friskt och starkt barn föds och moderns kropp återställs väl efter kvalitetsterapi. Så bara en gravid kvinna bör bestämma sig för att föda eller att inte föda, med hänsyn till allt som den behandlande läkaren kommer att säga.

Efter 40 år, när de första tecknen på klimakteriet uppträder, slappnar kvinnor ofta av och glömmer preventivmedel och tänker att sannolikheten för graviditet är noll. Detta är sant om den sista menstruationen har gått mer än två år sedan. I andra fall är befruktning mycket möjlig om sexuell kontakt sker på en gynnsam dag för befruktningen.

När det finns tecken på klimakteriet, bör varje kvinna besöka en läkare och genomgå en undersökning för att se till att det hormonella "slaget" inte påverkade funktionen hos andra organ och system..

Är det möjligt att bli gravid med klimakteriet: tecken, skydd

Den kvinnliga kroppens förmåga att naturligt bli gravid ett barn slutar. Denna funktion beror på det faktum att den kvinnliga kroppen vid ett visst ögonblick inte längre kan hantera barnets födsel och födelse, så den listiga naturen för kvinnors menopaus. Men under vissa förhållanden kan en kvinna bli gravid av klimakteriet.

Vuxens psykologi

Avslutningen av menstruationscykler som kvinnor uppfattar annorlunda. Vissa förväntar sig att detta ögonblick kommer att lindra ett suck av månatliga besvär. Andra hoppas att detta ögonblick kommer senare, och att de fortfarande har tid att få barn.

Möjligheten att bli gravid vid 50 år är mycket stor idag. I allmänhet blir sen graviditet normen för en modern livsstil..

Kvinnor började tänka mer och mer på födelsen av ett barn på grund av arbete och svåra livsvillkor. Samtidigt tror många att skyddet inte längre är värt med början av klimakteriet. Det är bevisat att om du inte skyddar dig själv kan du bli gravid under klimakteriet..

Alla vet att för att fortsätta släktet producerar äggstocken ett ägg, vars befruktning sker under ägglossningsperioden. Man bör komma ihåg att klimakteriet är en komplex och lång process, därför är det fortfarande inte värt att utesluta en eventuell graviditet under klimakteriet. Fortplantningsfunktionerna upphör gradvis att fungera, men under en tid fortsätter kroppen att producera ägg, och ägglossningsprocessen slutar inte omedelbart.

Stadierna av klimakteriet hos kvinnor

Varje åldersperiod hos en kvinna har fysiologiska och psykologiska egenskaper. Den komplexa processen för återuppbyggnad av den kvinnliga kroppen består av flera stadier, som var och en har sina egna egenskaper:

 • Premenopause. Det kommer efter 45 år, även om det är mycket individuellt. Denna etapp varar i cirka 5 år, det finns en gradvis utrotning av funktioner (instabil menstruationscykel, svag urladdning). Under denna period fortsätter ägglossningsprocessen att ske i den kvinnliga kroppen, liksom processen med äggmognad. Chansen att bli gravid i detta skede är mycket hög, så glöm inte skyddsmedlen.
 • Klimakteriet. Månadsperioder slutar nästan, nivån av kvinnliga hormoner i kroppen är minimal. Barnfödningsfunktioner är helt avstängda. Emellertid har folliklarna ett lager av omogna ägg, så en 100% garanti för att graviditet inte inträffar är svårt att ge. Endast i frånvaro av menstruation i mer än ett år kan du vara säker.
 • Postmenopause. Fullständiga reproduktionsförmågor. Menstruationens slutliga upphörande, låga hormonnivåer. Och bara i detta skede kan du sluta skydda dig, eftersom det inte finns fler ägg.

När det är svårt att förutsäga klimakteriet beror det allt på kroppens individuella egenskaper, miljömässiga och emotionella skäl. För de flesta kvinnor börjar dock början i 50 år, ibland tidigare och ibland senare.

Oväntad graviditet

I vuxen ålder har kvinnor liten förväntan på att bli gravid och ofta misstänker graviditet för början av klimakteriet. Detta kan dock leda till konsekvenser. Att få ett barn i denna ålder kan starkt påverka barnet och den förväntade mammans hälsa. Och om graviditet inte fastställs i rätt tid, utan svårigheter kommer det inte att vara möjligt att avsluta den. Därför bör en kvinna alltid vara på vakt. När det gäller de första misstankarna och förändringarna bör du kontakta kliniken för födseln för att fastställa exakt orsak..

Tecken på graviditet

Graviditetens första trimester påminner mycket om symptomen på klimakteriet: avslutande av menstruationscykler, utbyte av smakpreferenser, ökad trötthet, irritabilitet, sömnlöshet, smärta i bröstet från beröring. Alla dessa förändringar antyder vid början av klimakteriet. Om du samtidigt använder örter och infusioner för att förbättra det allmänna tillståndet och hormonbalansen, visas illamående, trötthet och allmän svaghet i kroppen. Dessutom övertygar hennes eget humör kvinnor av klimakteriet, och tankar om en möjlig graviditet uppstår inte ens.

För att inte förväxla dessa två komplexa tillstånd i den kvinnliga kroppen, bör man skilja på de upplevelser som uppstår och korrekt diagnostisera dem. Följande symtom är typiska för början av klimakteriet: huvudvärk, periodisk urladdning, förändring i hy, hypertoni, distraktion och glömska, förändring i aptit, ledvärk, nedsatt funktion av sköldkörteln och binjurarna, dålig sexuell aktivitet, ofta uppmaningar och försämring av hår och naglar, rynkor.

Efter att ha upptäckt sådana förändringar i kroppens tillstånd är det värt att omedelbart kontakta en klinik för födelse. Tillnärmningen av klimakteriet bör också diskuteras med din läkare och vid behov undersökas. För att förbättra hälsan och en mjukare övergång av kroppen till ett nytt sätt är det kanske värt att dricka droger eller vitaminer..

Idag kommer det inte att vara svårt för en kvinna att säkerställa sina tvivel hemma genom att använda det vanliga graviditetstestet. Åldersrelaterade förändringar kan dock påverka testresultatet, så det är värt att klargöra att med en ökad nivå av hCG ger testet ett positivt svar. Med åldern stiger denna nivå hos kvinnor och den räcker bara så att remsan visas, men förblir inte ljus. Därför bör du inte lita på ett regelbundet test, även om en kvinna efter att ha fått ett positivt svar i alla fall söka råd och kunna ta reda på exakta skäl.

Kom ihåg att vid eventuella förändringar är det värt att kontakta en födelseklinik, enkla tester och en undersökning av en specialist hjälper till att förstå denna situation, och läkaren kommer att kunna förskriva nödvändiga mediciner och förfaranden (vid behov).

Farorna med sen graviditet

Graviditet vid 45-50 år för en kvinna är ett allvarligt test. Den kvinnliga kroppens potential är på väg till utmattning, och att bära ett barn kan leda till oåterkalleliga konsekvenser för både modern och barnet. Ett stort antal farliga sjukdomar och risker väntar en kvinna vid graviditet i denna ålder:

 • diabetes;
 • hypertoni;
 • förvärring av befintliga sjukdomar och svår förkylning;
 • svårigheter i arbetet i bäckenorganen (njurar, binjurar, urinvägar);
 • instabil hormonell bakgrund;
 • ektopisk graviditet;
 • hög sannolikhet för missfall;
 • imponerande tårar från födelseskanalen;
 • en stroke eller hjärtattack;
 • hög sannolikhet för patologier hos barnet;
 • infektioner
 • sannolikheten för dödfödelse.

Med tanke på alla möjliga konsekvenser av en sådan graviditet och framtida födelse, rekommenderar läkare inte att bli mamma i en så mogen ålder. Läkaren måste definitivt etablera graviditet och ge råd och förklara alla möjliga risker. I grund och botten insisterar läkare på att avbryta graviditeten, om detta naturligtvis inte är den enda chansen att få ett efterlängtat barn. I det här fallet kommer läkaren att ge rekommendationer om nödvändig rutin och kost, samt upprätta en personlig plan för åtgärder och förfaranden som är nödvändiga för en framgångsrik graviditet.

När en kvinna i åldern 45-50 år sätter sitt liv i dödlig fara för att fostra ett barn, kommer beslutet att föda i ett sådant fall göra det ännu svårare att acceptera.

Graviditet och konstgjord klimakterie

I fall av sjukdomar i äggstockarna och livmodern (fibroider, tumörer, endometrios) använder läkare konstgjord suspension av reproduktionsfunktioner. En sådan intervention möjliggör behandling av sjukdomar. Efter återhämtning inom några månader återställs normalt tillstånd och reproduktionsfunktioner återställs också. Med kontroll av hormoner, kroppens allmänna tillstånd och korrekt medicinsk övervakning kan en kvinna naturligtvis bli gravid.

Indikationer för abort

Läkare kan inte bara förklara behovet av abort i vuxen ålder, utan kan också skrämma antalet möjliga sjukdomar.

De viktigaste indikationerna för abort under graviditet i vuxen ålder:

 • Anemi, utmattning. Detta orsakas av det faktum att med åldern blir mängden vitaminer och spårelement som är nödvändiga för utvecklingen av barnet i den kvinnliga kroppen mindre och mindre. Ibland kan intaget av vitaminer och läkemedel inte fylla i rätt volym för barnets fulla utveckling, som ett resultat av att barnet har patologier, och utvecklingen bromsar ner.
 • Nedsatt hälsa. Under graviditeten intensifieras befintliga sjukdomar, trycket stiger och på grund av belastningen i bäckenområdet stör njurarna och leverfunktionen. Allt detta sätter den förväntade mammans liv i fara och påverkar barnets utveckling negativt.
 • Försämring av könsorganen. Ett stort antal olika sjukdomar i livmodern, äggstockarna och rören leder kroppen till en oförmåga att få barn och som regel resulterar detta i ett missfall. Och det finns också en risk för för tidigt åldrande av moderkakan.

Prevensionsmedel efter 40 år

Varje kvinna väljer själv en bekväm och lämplig preventivmetod. Men med övergången till klimakteriet blir menstruationscykeln instabil, så konventionella läkemedel och kalendermetoden blir ineffektiv. För val av preventivmedel bör konsultera en specialist. Efter att ha genomfört nödvändig forskning och analys kan läkaren välja lämplig metod för skydd mot oönskad graviditet.

Användningen av barriärskydd (spiraler, cervikalkapslar) kan också bytas ut, detta beror på en förändring i läget för bäckenorganen.

De mest effektiva och mindre farliga är läkemedel som påverkar produktionen av hormoner i kroppen. Användningen av hormonella preventivmedel hjälper till att förbättra en kvinnas välbefinnande under den kommande klimakteriet. Östrogenet i preparatet har en positiv effekt på hjärtans funktion och minskar risken för bensjukdomar. Eftersom den kvinnliga kroppen är uttömd och inte kan producera den nödvändiga mängden kvinnliga hormoner, kan deras antal fyllas på med en medicinering. Och även en ökning av östrogennivåer kan minska risken för cancer i köns- och bröstkörtlarna.

Så att det inte finns några problem med användningen av orala preventivmedel utförs deras val individuellt med hänsyn till kroppens predisposition för vissa sjukdomar, liksom befintliga. Gynekologen kan inte självständigt bestämma det ideala preventivmedel, för detta är det nödvändigt att genomgå en grundlig undersökning av specialister (kardiolog, endokrinolog, terapeut och andra smala specialister, om det behövs). Och först efter att ha identifierat alla möjliga konsekvenser föreskrivs ett visst läkemedel (preventivmedel).

Felaktig recept på läkemedlet kan leda till ett antal sjukdomar och en allvarlig försämring av hälsan. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt doseringen, en hög dos kan också orsaka problem med det kardiovaskulära systemet. Dessutom är en liknande preventivmetod kontraindicerad för kvinnor som röker, eftersom dess användning kan orsaka sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och onkologi.

Av allt är det klart att med klimakteriet kan du bli gravid och i praktiken är detta inte ovanligt. Dessutom är det under vissa förhållanden möjligt att bli gravid efter klimakteriet. Som ett resultat bör man inte glömma bort metoderna för skydd och hopp på frånvaron av menstruation. Många kvinnor dömer sig omedvetet till ett svårt val att bli mamma i vuxen ålder. Vid minsta förändringar och tvivel om tillståndet bör du konsultera en specialist för råd och komma ihåg behovet av en gynekologisk undersökning var sjätte månad..

En enkel resa till läkaren kommer att göra en kvinna mycket lättare.

"Är det möjligt att bli gravid under klimakteriet?". Gynekolog - vad varje kvinna ska veta om klimakteriet

De vanligaste frågorna från Intex-pressläsarna besvarades av en läkare - barnläkare-gynekolog Tatyana Malyshko.

Tatyana Malyshko. Foto: Alexander CHERNY

Climax är en naturlig biologisk process. Under denna period avslutar den kvinnliga kroppen gradvis sin reproduktiva aktivitet: äggstockarna minskar först östrogenproduktionen och slutar sedan helt.

Vid vilken ålder bör klimakteriet börja?

Beror på många faktorer. Till exempel från ärftlighet. Därför är det värt att fråga din mamma eller mormor när de började klimakteriet och hur denna period gick. Troligtvis kommer du att ha samma sak.

En viss roll spelas också av tillståndet i kvinnans nervsystem, tidigare och befintliga sjukdomar, förekomsten av dåliga vanor.

Det anses normalt om klimakteriet börjar om 45-52 år. Utrotningen av reproduktionsfunktionen kan dock börja tidigare - upp till 40 år. Det händer tvärtom: menstruationen fortsätter vid 55.

Om menstruationen har upphört före 40 års ålder, se till att läkare, som i fallet med för tidig menopaus, kan vi prata om tidig menopaus eller utmattning av äggstockarna. Om patologier inte upptäcks är det inget fel med det..

Hur man förstår att klimakteriet har kommit?

Det första tecknet som talar om början av klimakteriet är en kränkning av menstruationscykeln. Menstruationen blir oregelbunden (kan vara frånvarande i flera månader, och dyker sedan upp igen), deras intensitet förändras (de kan bli rikliga eller, omvänt, magra).

På detta stadium har många kvinnor också psyko-emotionella manifestationer: nervositet, irritabilitet, sömnlöshet, svettningar, olika rädsla, ökad ångest och depression. Periodiska värmevallningar kan förekomma. Denna period (premenopaus) kan pågå i flera år..

Efter det kommer den andra etappen av klimakteriet - klimakteriet. Det börjar efter den sista menstruationen och varar ett år. För närvarande kan kvinnor besväras av torrhet och förlust av hudens elasticitet, spröda naglar, håravfall. Problem med urinering, torrhet i vaginal, sexuell obehag kan också uppstå..

De sena manifestationerna av klimakteriet känner sig själva i postmenopausen (10-15 år efter början av klimakteriet) i form av osteoporos (en sjukdom som kännetecknas av en minskning av bentätheten) och hjärt-kärlsjukdomar. Detta manifesteras av benfrakturer, hos kvinnor är en fraktur av radien särskilt typisk. Hjärtsjukdom kännetecknas av hjärtattacker och stroke..

Det är värt att notera att sådana symtom inte observeras hos alla. Vissa kvinnor känner sig bra under klimakteriet.

Hur man lindrar manifestationerna av klimakteriet?

Med ett menopausalt syndrom av mild grad (5-10 spolar per dag) kan växtbaserade preparat hjälpa. De säljs på apotek utan recept och kan minska rodnad, irritabilitet, svettning, men symptomen kommer inte att lindras helt.

Jag vill notera att det inte rekommenderas att förskriva sådana läkemedel på egen hand - det är bättre att konsultera en läkare först.

Om värmevallningar uppstår 20-30 gånger om dagen, kan frågan uppstå om hormonersättningsterapi (HRT). HRT eliminerar fullständigt manifestationerna av klimakteriet - alla obehagliga symtom försvinner vanligtvis under den första inledningen. Dessutom är HRT, som startade i åldern 45-50 år, förebyggande av osteoporos och frakturer, såväl som hjärt-kärlsjukdomar i ålderdom.

Om patienten beslutar att påbörja sådan behandling, måste hon konsultera en läkare och genomgå en undersökning. Konsultera sedan en gång var sjätte månad.

Förutom läkemedel finns det allmänna regler som hjälper till att underlätta kvinnans välbefinnande under denna period: mindre stress, mer positiva känslor, regelbunden träning, god sömn och avkoppling.

Är det möjligt att ha sex efter klimakteriet?

Det är möjligt och nödvändigt. Climax är inte ett symptom på ålderdom, utan ett annat livsfas, när du äntligen kan leva för dig själv. Dessutom ökar libido även hos vissa kvinnor under denna period. Obehag under samlag kan störa ett fullständigt intimt liv på grund av en minskning av produktionen av naturlig smörjning i slidan. Men detta problem är lätt att lösa - använd bara specialverktyg som eliminerar torrhet och återställer den naturliga nivån på ph.

Är det möjligt att bli gravid när klimakteriet inträffar?

Även om klimakteriet har kommit, är kvinnan inte säker från graviditeten. Sannolikheten för att bli gravid är åtminstone ett år sedan den senaste menstruationen. Först när en ultraljudsundersökning bekräftar att äggstockarna är atrofiska kan graviditet inte uppstå.

Graviditet efter klimakteriet - är det möjligt

Menopaus (menopaus eller menopaus) är den fysiologiska omstruktureringen av kroppen, under vilken det finns en inblandning av könsorganen, utrotningen av reproduktionsfunktionen och åldersrelaterade förändringar förknippade med en minskning av produktionen av könshormoner.

Sannolikheten för graviditet under klimakteriet

Climax gäller inte sjukdomar, men är ett naturligt livsfas genom vilket biologisk individ passerar. Hos en kvinna kännetecknas menopausen av en gradvis upphörande av menstruation och följaktligen ägglossning, vilket dramatiskt minskar hennes förmåga att bli gravid, men sannolikheten för graviditet.

Den kvinnliga kroppens reproduktions- och menstruationsfunktioner försvinner inte på en gång, denna process sträcker sig i 5-10 år eller mer.

Normalt är klimakteriet mellan 45 och 55 år gammalt. Dessutom, om menstruationen blev oregelbunden först efter 50-55 år, kan klimakteriet pågå i upp till 60-65 år, vilket innebär att det fortfarande finns möjlighet till en oväntad eller tvärtom önskad graviditet.

Vid 45 års ålder minskar utsöndringen av gonadotropiner och hypofyshormoner (FSH, LH), som påverkar produktionen av östrogen och progesteron i äggstockarna. Följaktligen finns det en gradvis utrotning av äggstockarnas hormonfunktion, på vilken äggmognad och efterföljande ägglossning beror. Vid menopausen minskas också äggstockens tillförsel av äggstockarna avsevärt, eftersom antalet folliklar från vilka äggen bildas med varje ägglossning minskar. Om vid tjejens födelse är hennes äggstocksförsörjning cirka 400 tusen folliklar, då den är 50 år gammal tappas den till 1000-2000, vilket också minskar sannolikheten för ägglossning och efterföljande befruktning. Under hela livet påverkas den kvinnliga kroppen av många negativa faktorer som påverkar framtida ägg. I detta sammanhang ökar risken för spontan abort i de tidiga stadierna vid befruktning på grund av bildandet av ett defekt fosterägg (frånvaro av ett embryo eller embryo med grova kromosomavvikelser). En kvinna har dock en liten chans att bli gravid under klimakteriet.

Stadier av klimakteriet

I klimakteriet skiljs följande steg:

 • Premenopause. I genomsnitt börjar i åldern 45 - 47 år. Den premenopausala fasen kännetecknas av en menstruationscykelstörning (sällsynta perioder, förkorta deras varaktighet, minskar blodförlust). Det är möjligt att värmevallningar, viktökning, tillägg av känslomässig labilitet och trofiska förändringar i hud och hår. Premenopaus varar i genomsnitt 2 till 7 år och varar tills menstruationen försvinner helt. I den premenopausala fasen sker ägglossning, om än inte i varje cykel och risken för att bli gravid förblir ganska hög.
 • Klimakteriet. Det varar 12 månader efter den senaste menstruationen. Under klimakteriet blir klimakteriens symtom mest uttalade. Förutom att stoppa menstruationen, vasomotoriska, trofiska och känslomässiga störningar, utsläpp av libido, torrhet och klåda i slidan. Perimenopause avser faser av premenopaus och menopaus. Sannolikheten för ägglossning och befruktning under klimakteriet kvarstår, men är lägre än i premenopaus.
 • Postmenopause. Det räknas efter ett års frånvaro av menstruation och fortsätter till slutet av en kvinnas liv. Det är det sista stadiet av klimakteriet och kännetecknas av en fullständig upphörande av äggstocksfunktionen och deras inblandning (minskning i storlek). Sannolikheten för att bli gravid hos postmenopausala kvinnor är mycket låg och kvarstår i 1 till 2 år. Kvinnans tillstånd stabiliseras, tidvatten, sömnlöshet försvinner, risken för osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar ökar.

Vad är faran för en graviditet under klimakteriet?

Graviditet som inträffar i sen reproduktiv ålder (vid 45+) är full av utveckling av möjliga komplikationer:

 • ett barn med Downs syndrom (35% och över) och andra kromosomala patologier;
 • utveckling av graviditetsdiabetes;
 • förekomsten av tidig gestos (närvaron av kroniska somatiska sjukdomar ökar sannolikheten);
 • patologi i njurarna;
 • anemi hos gravida kvinnor (utarmning i järn, moder och spårämnen)
 • problem med skelettet (spontana frakturer, tandröta på grund av ökat absorption av kalcium från fostret);
 • spontan abort under första halvåret (hos 50% av kvinnorna);
 • ektopisk graviditet (kränkning av peristaltis i äggledarna på grund av brist på könshormoner);
 • födelse- och obstetriska skador (styvhet i födelseskanalen, som är fylld med deras brott under oberoende förlossning, förekomst av anomalier i födelsekrafterna och förlust av elasticitet i de mjuka vävnaderna i födelseskanalen, vilket leder till intrakraniell blödning och frakturer i fostret);
 • fosterets död hos fostret (risken ökar tre gånger);
 • en kvinnas död under eller efter förlossningen (betydande överbelastning i förlossningen).

Preventivmedel för klimakteriet

Valet av preventivmetod för kvinnor 45 och äldre är ett av problemen i klimakteriet. Å ena sidan finns det symtom på klimakteriet och tillhörande obehag, å andra sidan har risken för en oönskad graviditet minskat men kvarstår. Nyligen, i väst, anses sterilisering (tubal ligation eller en vasektomi hos en sexuell partner) vara det bästa sättet att förhindra graviditet. Läkare rekommenderar att kvinnor efter 45 års ålder tar COC: er med lågt hormoninnehåll eller en ny generation progestogener (gestodene, desogestrel). Dessa hormonella piller förhindrar inte bara oönskad graviditet, utan underlättar också sexuellt samlag med torr vagina, eliminerar symptomen på klimakteriet, minskar ömhet och riklig menstruation, normaliserar menstruationscykeln. Dessutom är det mindre troligt att kvinnor som tar kombinerade preventivmedel utvecklar benskörhet..

När en kvinna röker eller har en kardiovaskulär patologi rekommenderas inte COC. I detta fall rekommenderar gynekologer att ta piller som endast innehåller progestiner. Deras syfte indikeras i närvaro av livmoderfibrer, endometrios och endometrial hyperplastiska processer. Nackdelarna med progestintabletter inkluderar förlängd fläckspotting och försenad menstruation. Användning av hormonell preventivmedel i klimakteriet överväger risken för möjliga komplikationer av abort, graviditetsperiod och förlossning.

Video: Live bra! Tips per minut: klimakteriet och graviditeten.

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Kan jag bli gravid med klimakteriet: tecken på graviditet

Med klimakteriet, efter utrotningen av reproduktionsåldern, slutar kvinnans kropp att producera bärande ämnen och hormoner, hennes ämnesomsättning minskar och metaboliska processer saknar ner. Tillståndet förvärras avsevärt under graviditeten, eftersom utvecklingen av fostret kräver ännu mer styrka och näringsämnen. Kombinationen med patologiska störningar i form av komplikationer och onkologiska neoplasmer kan bli dödliga.

Graviditet är möjlig endast i de tidiga stadierna av utvecklingen av klimakteriet, eftersom utrotningen av reproduktionsfunktioner sker gradvis och i detta skede kan kvinnokroppen fortfarande bli gravid och få barn.

Climax är en förändring i aktiviteten hos gonaderna hos kvinnor, åtföljd av utrotningen av reproduktionsfunktionen. Det antas att menopausen vanligtvis börjar mellan 46 och 54 år, men i varje enskilt fall kan tidsramen förskjutas. Normalt produceras ett antal hormoner under reproduktionsåldern. Bland dem är östrogen, östron, östradiol, follikelstimulerande och luteiniserande hormoner..

Under klimakteriet minskar produktionen av östrogen av äggstockarna, men det kan inte sägas att de inte produceras alls. Inre organ såsom lever, njurar och fettvävnad konverterar androgener till östron. Det är en svagare typ av östrogen i sin effekt. Trots kroppens ansträngningar att fylla på östrogenbalansen räcker detta inte och klimakteriet går in..

Överflödet av hormonella och fysiologiska förändringar i kroppen åtföljs av ganska livliga kliniska manifestationer. Känn igen det förestående början av klimakteriet av följande föregångare:

 • sömnlöshet;
 • ökad smärta under menstruationen;
 • svettas
 • periodiska spontana hjärtslag;
 • frossa;
 • en kraftig förändring av blodtrycket;
 • minskad libido (sexdrift);
 • psyko-emotionell labilitet;
 • förändring i matvanor;
 • smärta i bäckenområdet, korsryggen;
 • uppkomsten av djupa rynkor i ansiktet;
 • ömtåliga hår och naglar;
 • distraktion, glömska, minskad koncentration av uppmärksamhet;
 • minskad prestanda, trötthet.

Den klimakteriska perioden har flera steg i kursen, var och en har sina egna egenskaper beträffande den möjliga befruktningen.

PeriodVaraktighet / varaktighetFörändringar i kroppensymtom
PremenopauseBörjar på 45-46ÖstrogenreduktionCykelfel, humörsvängningar, trötthet, försämring av huden, ömhet i bröstkörtlarna. En kvinna har menstruation, men de är inte regelbundna
Klimakteriet50-53 årAllvarlig hormonell obalansDet bestäms 12 månader efter upphörandet av menstruationen. En kvinna känner stark spolning, alla symtom förvärras
PerimenopausePerimenopausens varaktighet + 2 år från avsaknad av menstruationNästan fullständig frånvaro av östrogenSömnlöshet, förvärrad humör, hopp i blodtryck, yrsel
PostmenopauseBörjar på 55-57 år, varar resten av sitt livUpphörande av hormonella fluktuationer, nivån av östrogen är stabilt extremt lågDe viktigaste symtomen blir mindre märkbara, det finns risk för komplikationer

Den genomsnittliga varaktigheten för klimakteriet är 6-10 år. Det är möjligt att bli gravid med klimakteriet under de första två faserna, när produktionen av östrogen inte har slutat än och ägget under dess verkan kan mogna och utsöndras i livmoderhålet. Ägglossningsprocessen hos kvinnor känns inte på grund av allmänna symtom på klimakteriet. I premenopaus inträffar periodvis en skarp frisättning av östrogen. Vid denna punkt är ägget mest mottagligt för spermier.

Den postmenopausala perioden kännetecknas av absolut infertilitet. Det är omöjligt att bli gravid på ett naturligt sätt.

Blod reproduktionshormon

En tidig menopaus kan uppstå där reproduktionsfunktionen försvinner redan före 40 års ålder. Detta underlättas av:

 • rökning;
 • ekologiskt ogynnsam miljö;
 • konstant anslutning till strikta dieter, fasta, undernäring;
 • kroniska påfrestningar, ogynnsamma förhållanden i familjen och arbetskollektiv, överarbete;
 • ärftlig predisposition;
 • ooforektomi;
 • operationer på bäckenorganen;
 • behandling av maligna tumörer med strålning och kemoterapeutiska metoder;
 • autoimmuna sjukdomar.

Tidig klimakterium är ganska farligt när det gäller oönskad graviditet. Detta beror på att menstruationen blir oregelbunden och det blir allt svårare för en kvinna att bestämma dagen för ägglossning. Det är bättre att konsultera en gynekolog om preventivmetoder just nu..

Befruktning in vitro (IVF) är möjlig i nästan alla stadier av klimakteriet. Vissa läkare är negativa till graviditeten, eftersom kroppen upplever svårigheter på grund av obalans i hormoner. Att fostra ett barn blir en extra börda. Chansen att få ett friskt barn minskar flera gånger.

Under graviditet under klimakteriet utesluts inte utseendet på ett antal komplikationer:

 • förvärring av kroniska sjukdomar;
 • ökad risk för genetiska avvikelser hos barnet;
 • ömtålighet hos benens moder och en ökad frekvens av sprickor;
 • komplikationer under förlossningen: blödning, bristningar i födelseskanalen;
 • metaboliska störningar hos modern;
 • risk för att utveckla hypertoni.

Trots ett antal komplikationer är födelsen av ett friskt barn fortfarande möjligt. Detta kommer att vara resultatet av korrekt graviditetshantering av gynekologen och kvinnans korrekta efterlevnad av alla läkares recept.

Menopausen är ofta liknande symptom som första trimestern. En kvinna känner typiska tecken på graviditet: trötthet och dåsighet, morgon illamående och kräkningar ger inte lättnad och är svåra att behandla. Det finns perioder, men de är inte regelbundna, så att förlita sig på menstruationscykeln är extremt svårt och inte tillförlitligt..

Med en möjlig befruktning är ett graviditetstest nödvändigt. Detta kan göras hemma..

Om du misstänker en graviditet och har tveksamma symtom bör du kontakta en gynekolog. Det är inte uteslutet utvecklingen av en ektopisk graviditet, som är förknippad med otillräcklig funktionalitet i reproduktionsorganen. I de tidiga stadierna, på en given plats för ägg, är testet falskt negativt..

Under diagnosen genomförs en obstetrisk undersökning på fåtöljen och en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Det är nödvändigt att utföra laboratorietester, i vilka, tillsammans med allmänna kliniska studier av den hormonella bakgrunden. Ett positivt test är möjligt med utvecklingen av äggstockscancer. Därför förskrivs ofta bild av bäckenmagnetisk resonans.

Uterin fibroids - en godartad tumör som förekommer i hennes muskelskikt. Det kan både regressera och dyka upp i början av klimakteriet. Denna sjukdom är hormonberoende, dvs dess uppkomst beror på en obalans av hormoner i kroppen, som utvecklas under klimakteriet. Möjligheten att bli befruktad med myom är utesluten.

Cystor i äggstockarna visas också. Det är godartade neoplasmer. Det är känt att utvecklingen av ovariecyster är baserad på en långvarig metabolisk obalans. I klimakteriet ökar också riskerna för deras bildning. De flesta cystor stör inte befruktningen utan påverkar negativt fostret. Till och med i ung ålder tillkommer de ofta artificiell födelse och kirurgisk behandling av neoplasmer, särskilt om de är komplicerade av brott, vridningar i benen etc..

Endometrios avlägsnar risken för att utveckla en oönskad graviditet, men den utgör i sig ett särskilt hot mot en kvinnas hälsostatus. Med uttalad celldelning av endometrium och dess konstant tillväxt utvecklas långvarig blödning. Diagnostisk och terapeutisk curettage av innehållet utförs. I en återkommande kurs rekommenderas avlägsnande av livmodern..

Bevarande av graviditet är inte alltid acceptabelt. Det finns ett antal indikationer på dess avbrott efter 45 år:

 • anemi, utmattning av kroppen;
 • kroniska sjukdomar i dekompensationsstadiet;
 • oförmåga hos födelseskanalen och könsorganen att leverera;
 • onkologiska sjukdomar;
 • autoimmuna sjukdomar.

Beroende på termen bestäms terapeutiska taktiker. Det är sällan möjligt att hantera med minimalt invasiva metoder, såsom vakuum eller medicinsk abort. Oftast utförs curettage med ett staket av histologiskt material för att studera endometriet. Detta är nödvändigt för att förhindra utveckling av patologiska och onkologiska förändringar..

Graviditet med klimakteriet har sina egna fysiologiska och patologiska aspekter. Funktioner hos gravida kvinnor efter 40 år:

 1. 1. Folsyraintag är inte begränsat till 1: a trimestern, det indikeras förrän den 38: e veckan.
 2. 2. Hormonalt stöd för graviditet tillhandahålls hela tiden. Duphaston, Utrozhestan utnämnd av långa kurser.
 3. 3. Visningar vid bestämd tid utförs mer omfattande, enligt indikationer är samråd med närstående och andra smala specialister nödvändiga. Multivitaminkomplex indikeras under hela graviditeten och en tid efter det.
 4. 4. När man väljer en medicinsk institution för den kommande födelsen, beaktas närvaron av en perinatal och intensivvårdsavdelning. Nödhjälp kan vara nödvändig för både en kvinna och en nyfödd.
 5. 5. Regelbundna besök hos gynekologen av patienten genomförs minst en gång varannan vecka..

Graviditetens början under klimakteriet har ett antal funktioner, och varje organism uppfattar på sitt eget sätt den befruktning som har inträffat. Möjligheten att bära fostret bestäms individuellt. Du kan lära dig om riskerna efter en diagnos, där de bedömer de möjliga konsekvenserna för en kvinnas liv och hälsa.

Graviditet under klimakteriet

Artiklar om medicinsk expertis

En kvinnas huvudfunktion är att ge liv till en ny person, inte i någon ålder. Vid årsskiftet 43-45 år börjar förändringar i fysiologin hos kvinnor: produktionen av könshormoner bleknar gradvis, ägglossningen och produktionen av folliklar i äggstockarna minskar. Denna period kallas klimakteriet. Från grekiska översätts detta ord som "steg". För en kvinna är detta verkligen en vändpunkt, en ny etapp, ett steg som begränsar förmågan att skapa. Men händer detta direkt eller är graviditet fortfarande möjligt under klimakteriet?

Kan jag bli gravid av klimakteriet?

För att svara på frågan om det är möjligt att bli gravid med klimakteriet är det nödvändigt att förstå de processer som sker i en kvinnas kropp. Den klimakteriska perioden i sin utveckling passerar flera steg. En förändringsprodukt är premenopaus, under vilken nivån av östrogen och follikelstimulerande hormon stiger, men inte överskrider normen. Gradvis minskar äggstockarnas reaktion på hormoner, varför äggen förlorar sin förmåga att mogna helt och i tid. Menstruella oregelbundenheter uppträder. Uppkomsten av premenopaus hos varje kvinna inträffar på olika sätt, men i princip händer det efter 43-45 år och kan pågå i upp till 55 år. Under denna period minskar risken för att bli gravid, men utesluts inte, och därför är det ett hopp i oönskade graviditeter. Frånvaron av en lång period av menstruation tas för början av klimakteriet och kvinnor upphör att skyddas.

Nästa steg börjar efter den sista menstruationen, varar ett år och kallas klimakteriet. I genomsnitt närmar sig en kvinna honom 51 år av sitt liv. Olika spänningar, en ohälsosam livsstil och användning av vissa mediciner kan påskynda ankomsten av klimakteriet. I detta skede är det nästan omöjligt att bli gravid, och ändå rekommenderar gynekologer att skydda minst ett år efter upphörandet av menstruationen, eller till och med upp till 5 år.

Efter klimakteriet inträffar postmenopaus, reproduktionssystemet genomgår irreversibla förändringar, blir olämpligt för befruktning. För en kvinna är det dags för vissnande och ålderdom. Postmenopausen varar tills livets slut. Graviditet är inte möjligt i detta skede på ett naturligt sätt.

Sannolikheten för graviditet med klimakteriet

Sannolikheten för graviditet med klimakteriet under de första två perioderna (premenopaus och klimakteriet) är ganska hög, eftersom kroppens reproduktionsfunktion försvinner gradvis, äggproduktionen försvagas, men fortsätter. För en oönskad graviditet är en tidig menopaus farlig, när menstruationen är instabil och en kvinna förlorar kontrollen över tiden då de börjar. Konstgjord insemination (in vitro-befruktning) är möjlig i alla skeden av klimakteriet, men oönskad. Varje graviditet leder till hormonella förändringar i kroppen. Samma sak händer under klimakteriet. Denna tandem resulterar i en förvärring av kroniska åkommor. Hypertoni uppstår ofta, metabolismen störs, bentätheten minskar, kalcium utsöndras från kroppen och njurfunktionen försämras. Kroppen lider av en dubbel börda. Sen graviditet påverkar fostret negativt. Sannolikheten för genetiska avvikelser hos ett barn, Downs sjukdom och andra olika patologier ökar. Ofta möjliga komplikationer under förlossningen, som uttrycks i blödningar och brott i födelseskanalen.

Hur man skiljer graviditet från klimakteriet?

Hur skiljer man graviditet från klimakteriet? Menopaus kännetecknas av ett antal tecken, som kallas "menopausalt syndrom." Detta begrepp inkluderar symtom på neuropsykiska, kardiovaskulära och endokrina störningar..

Nervsystemet kan uppleva ökad irritabilitet, sömnlöshet, en ständig känsla av ångest och rädsla för sig själva och sina nära och kära, depression, brist på aptit eller vice versa, en ökad önskan att "fastna" sina oroligheter.

Det kardiovaskulära systemet känner sig också: ofta huvudvärk på grund av vasospasm, ökat tryck, yr, hjärtklappning, plötsliga tidvatten, under vilken kvinnan är täckt av svett.

Det endokrina systemet lider också: det kan förekomma funktionsfel i sköldkörteln och binjurarna, vilket resulterar i en känsla av trötthet, ledvärk, förändringar i kroppsvikt, genital klåda.

Gemensamt för graviditet och klimakteriet är frånvaron av menstruation och vissa symtom som överlappar ovanstående. Men under graviditeten finns det tecken som inte kännetecknar klimakteriet: toxikos, bröstsvullnad, värkande smärta i korsryggen. En kvinna bör uppmärksamma "ledtrådarna" och inte förbli nonchalant i denna situation, men klargöra det genom att göra en resa till läkaren och genomföra laboratorietester. Ett graviditetstest kanske inte visar graviditet eftersom hormonet som är nödvändigt för testreaktionen under klimakteriet utsöndras dåligt och kanske inte är tillräckligt för att bestämma tillståndet.

Ektopisk graviditet med klimakteriet

Enligt statistik har 1-2% av kvinnorna en ektopisk graviditet. Mekanismen för dess uppkomst är att en befruktad cell, som ett resultat av sammansmältningen av ett ägg och en spermier (zygot), fäster sig till livmodern eller äggstocken, och ibland kommer in i bukhålan och inte kommer in i livmoderhålet för ytterligare tillväxt, som inträffar vid en normal graviditet. Zygoten fortsätter att växa under förhållanden som inte är lämpliga för sin utveckling utanför livmodern och kan skada röret eller skada äggstocken. Detta är mycket farligt för en kvinna, för orsakar kraftig blödning med ett utflöde i bukhålan, infektion i dess vävnader och, som ett resultat, förekomsten av peritonit. Slutet kan vara borttagandet av livmodern och till och med döden av en kvinna.

De mest uppenbara symtomen på en ektopisk graviditet är smärta i buken och fläcken. Lokaliseringen av smärta sker beroende på den plats där den befruktade cellen har fäst sig. Om det utvecklas i livmodern (äggledarröret), känns smärtan i sidan, med en abdominal upptäckt - i mitten av buken, med rörelse, promenader och förändring av kroppens position kan det förstärkas. Tiden för sådana symtom beror också på fostrets placering och kan uppstå från och med 5-6 veckor av graviditeten, ibland från 8 veckor.

Bland ett antal orsaker till ektopisk graviditet, som läkarna kallar (inflammation i äggstockarna och rören, cystit, artificiell abort, tidigare infektioner och gynekologiska operationer), är hormonella förändringar. Således är en ektopisk graviditet med klimakteriet och dessutom har kvinnor i klimakteriet en hög risk. Med hormonella förändringar i kroppen blir äggledarna smalare, varför deras transiteringsfunktioner störs. Dessutom är en kvinna efter 40-45 år mer belastad än ung av olika kroniska gynekologiska och andra sjukdomar som kan orsaka denna patologi.

En snabb appell till en gynekologisk konsultation hjälper till att undvika de allvarliga konsekvenserna av en ektopisk graviditet, där de kommer att genomföra en ultraljudsundersökning samt göra ett blodprov för närvaron av hormonet som släpps under graviditeten. Med ektopisk graviditet reduceras innehållet. Idag finns det bara en behandlingsmetod - kirurgisk.

De första tecknen på graviditet med klimakteriet

Om en kvinna minst en gång har bärt ett foster, kommer hon säkert att varnas av vissa särdrag från de tillstånd som är karakteristiska för klimakteriet. Dessa kan inkludera:

 • förändringar i smakpreferenser;
 • illamående, och ofta kräkningar, från motbjudande lukt;
 • bröstsvullnad;
 • trötthet och dåsighet;
 • rita smärta i korsbenet;
 • tung svettning.

Dessa kan vara de första tecknen på graviditet med klimakteriet. Ett blodprov från en ven kommer att ge ett exakt svar på frågan.

Läkare rekommenderar inte att planera en graviditet även med en tidig menopaus, som detta är inte bara en alltför stor belastning på kvinnans kropp, utan också en risk för fostret. Avslutning av oönskad graviditet i klimakteriet är också farligt, eftersom livmoderhalsen är atrofisk i denna ålder och det kan vara komplikationer. Icke desto mindre rekommenderar läkare starkt det senare alternativet. Varje kvinna måste komma ihåg att graviditet under klimakteriet är verklig och bättre att förhindra det än att betala med sin hälsa för misstag.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Brun fläckar en vecka före menstruation: patologi eller fysiologisk norm?

Slemhinnor i vaginal utsöndring av olika färgpigmentering och volym är en indikator på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa....

Varför det inte finns några perioder med ett negativt test, orsakerna till amenorré

Den regelbundna menstruationscykeln för menstruation som uppstår med jämna mellanrum är en typ av indikator på en kvinnas hälsa....

Smärta i mitten av cykeln (med ägglossning): orsakar svår smärta i höger eller vänster sida under och efter ägglossningen

Som ni vet är menstruationscykeln den viktigaste assistenten vid bedömningen av kvinnors hälsa....