Är det möjligt att ta utstryk under menstruationen

Klimax

Det händer att en gynekologisk undersökning måste genomföras under menstruationsperioden. Vissa kvinnor, även i fall av patologi, skjuter upp ett besök hos läkaren om menstruation förväntas snart eller om de redan går. Är det möjligt att ta utstryk under menstruationen eller är det bättre att utföra manipulationen vid en annan tidpunkt?

Funktioner vid leverans av smet under menstruationen

Förfarandet utförs endast om det inte finns tid att vänta på slutet av menstruationen. Skillnaderna är bristen på beredning innan man tar utstryk under menstruationen, och proceduren kommer också att ta längre tid. Läkaren ser ibland bara inte var man ska ta materialet.

När är det bättre att ta en gynekologisk smet

Om det inte finns något stort behov, är den bästa tiden att genomföra studien 7-10 dagar av menstruationscykeln. Resultatet kommer att vara det mest exakta både i inflammatoriska patologier och vid störningar i vaginal mikroflora..

Är det möjligt att skrapa under menstruationen

Det är oönskat att göra en analys under menstruationen, detta beror på flera skäl:

 1. Det är inte möjligt att ordentligt förbereda sig för studien på kritiska dagar. Könsorganens hygien utförs oftare, det är ganska svårt att begränsa sig till kvällstvätt. För att lindra smärta under de första dagarna av menstruationen tar flickor smärtstillande medel, vilket inte bör göras före smet.
 2. Det är svårt att ta materialet, för på grund av blödning ser gynekologen inte platsen där du behöver ta en smet.
 3. Resultatet blir opålitligt: ​​blod som frigörs under menstruationen kommer att falla in i testet. Därför måste man komma ihåg att en smuts på floran togs under menstruationen - detta kommer att undvika upprättandet av en felaktig diagnos.

Ibland uppstår situationer där en smuts helt enkelt är nödvändig för att diagnostisera en sjukdom eller övervaka terapiens effektivitet. Dessa inkluderar:

 • nödberedningsperiod,
 • inflammatorisk process som utvecklas snabbt.

Under påverkan av hormoner under menstruationen bildas en gynnsam miljö för tillväxt av patogena mikroorganismer. En smuts ges idag för att bestämma utvecklingen av den patologiska processen, för att identifiera en viss typ av mikroflora..

Är det möjligt att ta en smet innan menstruationen

Mängden utsöndrad sekretion före menstruationens början ökar på grund av ökad aktivitet i utsöndringskörtlarna i slidan och livmoderhalsen. Mängden vätska kan smeta den verkliga bilden av sammansättningen av smet på floraen, så före en menstruation skulle det vara att föredra att överföra besöket till gynekologen.

När kan jag ta utstryk efter menstruationen

Några dagar senare, när utsläppet av blod från slidan har slutat helt, kan du ta en smet. Denna tid anses vara den mest lämpliga av följande skäl:

 • vaginala sekretioner produceras i små mängder,
 • immunförsvaret försvagas efter menstruationen, så i en smet på floran kommer mikroorganismer att vara mycket lättare att identifiera.

Det är nödvändigt att uppmärksamma patientens allmänna tillstånd. När det gäller en patologi som inte är relaterad till det kvinnliga reproduktionssystemet, är det bättre att vänta tills tillståndet förbättras. Sjukdomen själv eller den terapi som föreskrivs mot den kan ändra smetens prestanda och därmed ge ett felaktigt resultat.

Hur man förbereder sig för proceduren

För att få ett tillförlitligt resultat är det viktigt inte bara menstruationsperioden utan också kvinnans förberedelse för proceduren för insamling av material. Under en möte varnar ingen patienten för beteendets regler innan han besöker en gynekolog, vilket i framtiden kan snedvrida den verkliga bilden av sjukdomen.

För att få ett informativt resultat bör följande punkter beaktas:

 1. Det är nödvändigt att välja rätt tid för insamling av material. Några dagar efter menstruationen är det mest effektivt att ta en smet: immunmekanismerna är ännu inte tillräckligt starka, en idealisk grogrund för mikrober uppstår. Det släpps inte mycket naturlig vätska just nu, ett ökat antal patogener är inte svårt att identifiera.
 2. Sluta ta mediciner, det spelar ingen roll, det är vaginala suppositorier eller näsdroppar. Under deras inflytande kan mikrofloraen i könsorganen förändras, vilket kommer att smeta bilden av smet. Om läkemedlet inte kan avbrytas, är det nödvändigt att meddela gynekologen.
 3. Dusch inte i en vecka innan du tar. Vätskan som injiceras i vagina lakar ut den naturliga mikrofloran tillsammans med mikrober, detta påverkar resultatet av smet.
 4. Uteslut sexuell kontakt 2-3 dagar innan du tar utstryk. De kan påverka mikrofloraens natur, mikrotrauma kan också bildas under sex, varefter röda blodkroppar kan hittas i smet..
 5. Du måste tvätta dig själv före förfarandet före sänggåendet, vilket gör att mikrofloran i slidan kan behålla sin sammansättning. Användningen av intima hygienprodukter är oönskad.

Gynekologs råd

De flesta läkare säger att vid behov kan en smuts tas när som helst under undersökningen. Om det finns ett beroende av resultatet av utvärderingen av materialet på den undersökta kvinnans hormonella bakgrund, är det bättre att ta en smet vid en viss tid bestämd av gynekologen. Under menstruationen är det tillåtet att ta material för studier av mikroflora, oncocytologi (detektion av atypiska celler).

Slutsats

I båda fallen avgörs individuellt frågan om det är möjligt att ta utstryk under menstruationen. Att ta material på mikrofloran är en enkel procedur att utföra, men många faktorer påverkar dess resultat. Gynekologen förlitar sig på kvinnans allmänna tillstånd och att det finns ett brådskande behov av manipulation.

Kommer resultatet att vara rimligt om du tar utstryk under menstruationen?

Specialisten rekommenderar inte en kvinna att gå till honom för en undersökning på "speciella" dagar om det inte finns några plågor. Men ibland är menstruationsflödet inte ett hinder för studien av vaginal mikroflora.

Det är bra för dig att ta reda på i vilka fall resan till läkaren ska skjutas upp "tills bättre tider".

Vilka är målen för undersökningen

Studien av mikroflora är en av komponenterna i en omfattande diagnos. Det utförs tillsammans med andra undersökningar, som föreskrivs i närvaro av avvikelser från normen. Efter det väljs om nödvändigt effektiv behandling.

De viktigaste indikatorerna som gör det möjligt att bestämma vattpinnen beskrivs i tabellen..

vita blod cellerDeras antal ökar snabbt under den inflammatoriska processen.
EpitelOm ett överskott upptäcks kan läkaren misstänka hormonfel eller inflammation..
JästFriska kvinnor ska inte ha svamp. Annars diagnostiseras patienten med trast..
gonokockerMåste vara frånvarande. Om tillgängligt diagnostiseras gonoré, vilket kan orsaka infertilitet..

Med hjälp av en smuts kan läkaren också upptäcka:

 • gram-negativa och gram-positiva pinnar;
 • trichomonas;
 • chlamydia.

Undersökningen kan vara diagnostisk eller profylaktisk. Det rekommenderas att även i frånvaro av några klagomål genomgår en studie för förebyggande.

Varför är det viktigt att ta celler från intima områden?

När du får en tid hos en kvinnlig läkare vet du att undersökningen kommer att sluta med en smet. Genom en skrapning från slemhinnorna hos patienten kan gynekologen få korrekt information om tillståndet i mikroflora i dess "hemliga hörn". Smetproceduren är enkel. Läkaren sätter in en miniatyrspegel i patientens vagina.

Inte alla damer och unga damer vet om en gynekolog kan ta utstryk under menstruationen. Med hjälp av en speciell spatel samlar gynekologen celler från livmoderhalsen och vagina. I vissa fall blir det nödvändigt att ta en skrapning från urinröret. Detta material placeras på speciella laboratorieglasögon..

Cellforskning kommer att göras av specialister på laboratoriet..

Vissa patienter känner lite obehag under proceduren. Oftast indikerar smärta i känsliga områden en inflammatorisk process.

En utstrykning är nödvändig om följande händelser har inträffat i en kvinnas liv:

 • graviditet;
 • uppkomsten av en ny sexpartner;
 • långvarig antibiotikabehandling;
 • försening av menstruation;
 • obehag och brännande känsla i perineum.

När du får en tid hos en kvinnlig läkare vet du att undersökningen kommer att sluta med en smet. Genom en skrapning från slemhinnorna hos patienten kan gynekologen få korrekt information om tillståndet i mikroflora i dess "hemliga hörn". Smetproceduren är enkel. Läkaren sätter in en miniatyrspegel i patientens vagina.

Inte alla damer och unga damer vet om en gynekolog kan ta utstryk under menstruationen. Med hjälp av en speciell spatel samlar gynekologen celler från livmoderhalsen och vagina. I vissa fall blir det nödvändigt att ta en skrapning från urinröret. Detta material placeras på speciella laboratorieglasögon. Cellforskning kommer att göras av specialister på laboratoriet..

När är den bästa tiden att ta en smet för att studera

Den bästa tiden att besöka en gynekolog och smärta är 7-10 dagar av menstruationscykeln. Du måste först se till att menstruationsflödet är helt över. Det är under denna period som uttagningen blir så informativ som möjligt. Läkaren kan upptäcka den inflammatoriska processen och den obalans som finns..


Analysen hjälper till att identifiera inflammation i livmodern

Boka tid hos gynekolog i förväg. Patienten bör ta hänsyn till cykeldagen. Du måste också följa alla förberedande rekommendationer i förväg..

Eventuella avvikelser är en anledning till diagnos

En kvinna kan misstänka att hennes könsstämningssystem inte är i ordning om hon får utsläpp av en ovanlig färg. Klåda och ömhet "där" kan också varna patienten. Om möjligt, planera ett besök till läkaren dagen efter slutet av ditt menstruationsflöde. Den här tiden är bra för forskning. Kroppens immunkrafter har nästan ingen effekt på sammansättningen av mikrofloraen i din vagina.

En gynekologisk smet hjälper dig att ta reda på vilka sjukdomar som hindrar dig från att leva fredligt. Om läkaren avslöjar en ökad surhet i vaginalmiljön, är du troligtvis irriterad av trast. Närvaron av klamydia i smet kommer att "berätta" för gynekologen att du utvecklar klamydia. Ju tidigare du återhämtar dig från denna infektionssjukdom, desto mindre problem kommer du att få i framtiden..

Flickor frågar ofta om det är möjligt att ta utstryk under menstruationen. Experter rekommenderar att skjuta upp insamlingen av biologiskt material, om sjukdomen är "feminin". En rutinundersökning görs bäst två till tre dagar efter slutet av menstruationsflödet.

Är det möjligt att ta utstryk under menstruationen

Undersökning under kritiska dagar är mycket avskräckt. För närvarande är studien inte informativ. Detta förklaras av flera faktorer:

 • leukocytantal kommer att ökas i slidan, därför kan inflammation felaktigt diagnostiseras;
 • med menstruation finns det en hög risk att hoppa över utvecklingen av en ondartad process eller andra avvikelser;
 • med kritiska dagar är synligheten försämrad.

Med menstruation är det nästan omöjligt att upptäcka patogener. Naturliga utsöndringar blandas med månatligt blod. Ibland tillåts en utstrykning när menstruationen redan är över. Emellertid minskar pålitligheten hos diagnosen i detta fall betydligt.

Det finns inget definitivt förbud mot att genomföra en undersökning under kritiska dagar. En smuts kan tas om det är absolut nödvändigt. Om det inte finns några allvarliga skäl, är diagnosen bättre att skjutas upp till perioden efter menstruationen.

Vilka tester kan (och till och med behöva) göras under menstruationsperioden?

Menstruation betyder inte i något fall en kontraindikation för analys. Bara en läkare bör varnas för början av menstruationsperioden, i vilket fall att göra justeringar av resultaten av testerna. Det tros att den mest optimala tiden under menstruationen för att donera blod är intervallet från 10 till 28 dagar.

Men när det gäller blodprover för kvinnlig hormonstatus är menstruationsperioden bäst lämpad för detta. För närvarande når växelvis olika hormoner en toppkoncentration. Och det är alltid bättre att bestämma hormonnivån med "maximala förhållanden". När kroppen producerar hormonet i största möjliga mängd för tillfället är det möjligt att bedöma bristen på eller överflödet av ett eller annat hormon mest exakt. Hormonala toppar är följande:

 • slutet av den första veckan av menstruation - alla östrogener, follikelstimulerande hormon, luteiniserande hormon;
 • slutet av tredje veckan - progesteron.

Det finns ett antal tester som inte på något sätt är förknippade med menstruationsperioden, och detta fysiologiska tillstånd hos den kvinnliga kroppen kan inte påverka dem:

 1. analys för HIV, hepatit och syfilis;
 2. blodprovtagning för enzymimmunanalys för detektion av könsinfektioner;
 3. Ett blodprov för toxoplasmos, herpes, cytomegalovirus och rubella (facklakomplex) utförs vanligtvis vid planering av en graviditet, eftersom dessa infektioner är potentiellt farliga för det ofödda barnet, kan orsaka patologier av embryogenes och fostret;
 4. analys av sköldkörtelhormoner, prolaktin, kortisol och testosteron.

Ofta när menstruationen inte påverkar några tester alls.

Vilka är indikationerna för undersökningen

För förebyggande föreskrivs en smuts en gång per år. En studie kan också rekommenderas för:

 • graviditet för att bedöma reproduktionssystemets tillstånd;


En smuts tas för klagomål på klåda.

 • förekomsten av ovanliga utsöndringar som har en patologisk färg eller lukt;
 • klåda och sveda i könsorganen, vilket kan indikera förekomsten av en infektiös eller inflammatorisk process;
 • patologiska förändringar i menstruationscykeln;
 • graviditetsplanering;
 • långvarig användning av olika mediciner;
 • partnerbyte eller promiskuös.

Undersökning kan genomföras ett obegränsat antal gånger på kort tid i närvaro av vissa faktorer..

Gynekologisk konsultation i början av cykeln

Varje kvinna måste ha en gynekologisk smet. Denna procedur låter dig identifiera olika gynekologiska sjukdomar och venereal sjukdomar, för att bestämma mikroflora i slidan. Detta är ett ganska enkelt, snabbt och billigt sätt att övervaka könsorganets tillstånd. Varje kvinna rekommenderas att ta ett smet varje år även i frånvaro av obehagliga symtom..

Gynekologisk smet är en effektiv metod för att studera tillståndet hos det kvinnliga reproduktionssystemet.

En gynekologisk smuts ges vid nästan varje undersökning av en gynekolog. Ofta ges en smuts för förebyggande, eftersom många sjukdomar i de inledande stadierna är asymptomatiska..

Många kvinnor är intresserade av när det är bättre att ta en smet, så att det är tillförlitligt, är det möjligt att ta en smet under menstruationen.

Villkoren för utstrykning föreskrivs av läkaren, de är individuella och beror på den specifika sjukdomen: i vissa fall ges utstryk när som helst, andra kräver en viss dag i cykeln.

En kvinna kan när som helst ta en smuts i en betald klinik för att kontrollera hälsotillståndet.

En smuts föreskrivs av en läkare i följande fall:

 • Graviditet. Under graviditeten tas ett smuts på floran flera gånger. Detta är nödvändigt för att kontrollera det kvinnliga reproduktionssystemets tillstånd, för att kontrollera graviditeten. Varje bakteriell, inflammatorisk sjukdom kan leda till försämrad fostrets utveckling och graviditetsavbrott.
 • Ovanlig urladdning. Det rekommenderas att genomföra en gynekologisk utstryk om urladdningen har blivit en ovanlig färg (gul, grön, brun), konsistens (tjock, curdled) eller har en skarp lukt.
 • Klåda, sveda och smärta i perineum. Närvaron av klåda och sveda i perineum kan indikera förekomsten av en infektiös, inflammatorisk sjukdom. Dessa symtom kräver omedelbar undersökning..
 • Menstruella oregelbundenheter. För olika oegentligheter i menstruationscykeln rekommenderas en kvinna att genomgå en fullständig undersökning: donera blod, smeta, göra ett ultraljud av bäckenorganen för att identifiera orsaken till kränkningarna.
 • Graviditetsplanering. I planeringsstadiet är en smetning nödvändig, eftersom det gör att du kan upptäcka kränkningar och inflammation i tid, för att behandla den redan före befruktningen, vilket ökar chansen för en framgångsrik graviditet.
 • Långvarig användning av droger. Vissa läkemedel kan störa vaginal mikroflora. Sådana läkemedel inkluderar orala preventivmedel, antibiotika. Efter avslutad behandling rekommenderas det att man tar en smuts för att upptäcka och behandla kränkningar i mikrofloran i tid.
 • Byte av partner. Om en kvinna har bytt partner, eller under det senaste året hade hon mer än 1 partner och hon inte besökte en gynekolog, är det tillrådligt att ta en smet på floran.

Endast en läkare kan ställa in rätt datum för smuts.

Som nämnts ovan är tidpunkten för utstrykningen individuell. Om det för närvarande inte är möjligt att ta utstryk kommer läkaren att förskriva en annan gång. Vanligtvis tas en smuts för förebyggande omedelbart när man besöker en gynekolog utan att ta hänsyn till cykeln. Om avvikelser upptäcks kan nästa utstryk ordineras med hänsyn till cykeln och behandlingsförloppet.

Det finns flera typer av utstryk: vaginal, cervical, uretral. Vanligtvis tas de samtidigt:

 • Det antas att den optimala perioden för leverans av en gynekologisk smuts är 7-10 dagar efter början av menstruation, det vill säga 2-3 dagar efter avslutad blödning.
 • Under menstruationen ger smet inte upp, eftersom fläckning kan smeta bilden. I vissa fall är detta möjligt, till exempel om en kvinna ständigt måste ta utstryk för att kontrollera bakterietillväxt och sjukdomens utveckling. En smuts ges under menstruationen om en kvinna har brådskande klagomål, smärta och obehag som kräver omedelbar undersökning.
 • Ibland stannar en kvinnas blödning inte länge. I detta fall tas en smuts också när som helst, eftersom det är nödvändigt att fastställa orsaken till livmodersblödning..
 • Om det första utstryket avslöjade avvikelser, föreskrivs en behandlingskurs. Efter behandlingen rekommenderas en kvinna att vänta i en period och ta en smet på den 7-10: e dagen av cykeln.
 • Under graviditet ges en smuts när som helst vid behov..
 • Leveransperioden för smet påverkas av administreringen av olika läkemedel. Det rekommenderas inte att du tar en vattpinne från slidan och urinröret medan du tar antibakteriella läkemedel.

Trots möjligheten att ta utstryk under kritiska dagar, glöm inte att en sådan analys kommer att ha sina svårigheter.

Till exempel rekommenderas det att man inte tvättar med tvål innan en smuts, och under menstruationen är detta omöjligt, särskilt om urladdningen är riklig.

Användning av hygieniska våtservetter kommer också att leda till brott mot resultatet..

Under insamlingen av smet på grund av sekretioner ser läkaren praktiskt taget inte var han tar materialet från. Blod kommer alltid i smet, så resultatet kan vara opålitligt. Men när bakterier detekteras, PCR-analys, påverkar menstruationen inte resultatet.

Ofta tas en smet när man besöker en gynekolog som en förebyggande kontroll. I det här fallet kan det inte finnas någon förberedelse. Om smet planeras, kommer läkaren definitivt att varna om beredningsmetoderna..

Förberedelser påverkar resultatets tillförlitlighet. Proceduren i sig är ganska smärtfri, sensationerna kan jämföras med obehagliga. Om svår smärta känns beror detta på förekomsten av inflammation, men inte själva smetproceduren..

 • En dag eller två innan du tar smetet, rekommenderas att man överger sexuella kontakter.
 • Innan du går till läkaren rekommenderas det inte att tvätta med tvål. Detta kan göras på kvällen. Aggressiva rengöringsmedel kan störa vaginalfloraen. Dessutom är det oönskat att använda dagliga dynor.
 • På dagen för utstrykningen och dagen innan rekommenderas det inte att sätta in vaginala suppositorier, använda salvor och intima smörjmedel.
 • Om en smuts ges för PCR, det vill säga för bestämning av infektioner, rekommenderas att provocera dem. Dagen före testet måste du äta rökt, salt, kryddig mat, vilket hjälper till att identifiera dolda infektioner.
 • Det är oönskat att raka bikiniområdet på dagen för besöket hos läkaren. Omedelbart efter rakning bildas liten svullnad, rodnad, inflammation och repor, vilket kan påverka resultatet. Det är bäst att göra hårborttagning en dag eller två innan du besöker det gynekologiska kontoret.

En pinne från slidan tas snabbt och smärtfritt. En kvinna sitter på en stol, och läkaren med hjälp av en gynekologisk spegel och en engångsspatel tar lite slem från slidan. Kvinnan kanske inte känner något..

En utstryk från livmoderhalskanalen åtföljs av mer obehagliga upplevelser..

Cervikalkanalen ligger nära livmodern, så det är något svårare att ta utstryk från denna del. Vanligtvis är detta smet nödvändigt för att bestämma patologier i livmoderhalsen, förekomsten av cancerceller. En smuts tas också med hjälp av gynekologiska speglar och en spatel..

En smuts från urinröret tas med en tunn krokformad spatel. Denna procedur är obehaglig, men inte smärtsam. En stund efter att du har tagit smet kan en brännande känsla kännas. Det rekommenderas inte att urinera en timme innan ett urinrörssprut.

En smet har 4 grader av renhet. En smet av den första renhetsgraden anses vara ideal. Alla indikatorer är normala. En smet av den fjärde renhetsgraden indikerar att sjukdomen redan är igång, det finns en inflammatorisk process och det är brådskande att starta behandlingen.

En gynekologisk smet innehåller många indikatorer, men deras norm varierar beroende på närvaron av graviditet eller klimakteriet hos en kvinna:

 • Vita blod celler. Dessa celler indikerar förekomsten av inflammation. De kan finnas både i slidan och i livmoderhalskanalen, urinröret, men i små mängder.
 • Epitel. Epitelceller finns i varje utstryk, men i mått. Om mängden epitel är stort, indikerar detta antingen en inflammatorisk process eller hormonella störningar.
 • Gram-positiva pinnar. De bör endast finnas i slidan. Ju fler av dem, desto bättre. De ansvarar för immunitet i slidan. Men ett minskat antal pinnar indikerar inflammation eller dysbacteriosis i slidan.
 • Gramnegativa pinnar. Dessa pinnar är frånvarande i en frisk kropp. Deras närvaro indikerar inflammation eller obalans av mikroflora.
 • Jästsvampar. Svamp ska vara frånvarande i smet. Deras närvaro indikerar candidiasis eller trast.
 • Gonokocker. Dessa är patogener av gonorré, vars närvaro i kroppen är mycket oönskad. Gonoré orsakar ovanlig urladdning, smärta i perineum och urinrör, obehag under samlag och kan också leda till infertilitet och ledsjukdomar.
 • Trichomonader. Trichomoniasis är en sexuellt överförbar sjukdom. Närvaron av någon mängd Trichomonas i smet indikerar trichomoniasis. Denna sjukdom leder inte ofta till komplikationer, men i försummad form kan orsaka inflammation i äggledarna.
 • Chlamydia Klamydia i smet bör också vara frånvarande. Klamydia är en av de vanligaste orsakerna till kvinnlig infertilitet och kan också leda till missfall under graviditeten..

En smet på floraen är ofta det första steget i undersökningen. Om avvikelser upptäcks i smet, föreskrivs ytterligare undersökning. I vissa fall räcker en gynekologisk smet för att diagnostisera och förskriva behandling.

En av de vanliga frågorna som patienter ställer en gynekolog är om det är möjligt att ta utstryk under menstruationen. Det oönskade att utföra en planerad inspektion just nu beror på flera funktioner:

 1. Komplexiteten i förberedelserna för studien. Det är förbjudet att tvätta den dagen testet görs, men med blödning är det orealistiskt att följa denna regel.
 2. Du kan behöva ta smärtstillande medel som påverkar mikrofloran..
 3. Specialisten tar materialet nästan blindt, oundvikligen en blandning av blod, vilket kan snedvrida diagnosen.

Under menstruationsblödning är det ganska svårt att bedöma tillståndet i vaginal mikroflora. Detta är en av de främsta orsakerna till att det är en kontraindikation för att ta en skrapning från slemhinnorna.

Andra faktorer som stör det normala intaget av biologiskt material hos en kvinna under menstruationen inkluderar:

 1. Felaktig förberedelse. Innan en gynekologisk undersökning rekommenderas det inte att tvätta dig själv, särskilt med användning av tvättmedel. Denna punkt är ganska svår att observera när perioden går. Analgetika, som ofta används av kvinnor under kritiska dagar, kan snedvrida resultatet av en laboratorieundersökning på grund av felaktig beredning..
 2. Svårigheten att samla biologiskt material. Höjdpunkten överlappar den normala vyn. Det vill säga att det kommer att vara svårt för läkaren att göra en skrapning på rätt plats. Av denna anledning rekommenderas inte analysen att tas några dagar före menstruationens början. Under denna tidsperiod aktiveras sekretionsfunktionen. Men ibland är det denna omständighet som kan tjäna som syftet med analysen för att ta en smet. Under intensiv utsöndring kan mer avancerad mikroflorainformation erhållas..
 3. Ogiltig dekryptering. En blodsmetning kommer att finnas när den smuts som tas. Det kan orsaka snedvridning av resultaten från laboratorietester..

Hur är förberedelsen

För att öka undersökningens effektivitet bör du ordentligt förbereda dig för proceduren. I 2-3 dagar, avstå från vaginal sex. Detta är nödvändigt för att bevara den naturliga mikrofloran. Vägrar douching en vecka före diagnos. Dusch ska tas på kvällen före undersökning utan att använda tvättmedel..

Idealisk tid att besöka gynekologen och smetkollektionen 1

Det är bra för dig att ta reda på i vilka fall resan till läkaren ska skjutas upp "tills bättre tider".

Varför är det viktigt att ta celler från intima områden?

När du får en tid hos en kvinnlig läkare vet du att undersökningen kommer att sluta med en smet. Genom en skrapning från slemhinnorna hos patienten kan gynekologen få korrekt information om tillståndet i mikroflora i dess "hemliga hörn". Smetproceduren är enkel. Läkaren sätter in en miniatyrspegel i patientens vagina.

Inte alla damer och unga damer vet om en gynekolog kan ta utstryk under menstruationen. Med hjälp av en speciell spatel samlar gynekologen celler från livmoderhalsen och vagina. I vissa fall blir det nödvändigt att ta en skrapning från urinröret. Detta material placeras på speciella laboratorieglasögon..

Cellforskning kommer att göras av specialister på laboratoriet..

Vissa patienter känner lite obehag under proceduren. Oftast indikerar smärta i känsliga områden en inflammatorisk process.

En utstrykning är nödvändig om följande händelser har inträffat i en kvinnas liv:

 • graviditet;
 • uppkomsten av en ny sexpartner;
 • långvarig antibiotikabehandling;
 • försening av menstruation;
 • obehag och brännande känsla i perineum.

När du får en tid hos en kvinnlig läkare vet du att undersökningen kommer att sluta med en smet. Genom en skrapning från slemhinnorna hos patienten kan gynekologen få korrekt information om tillståndet i mikroflora i dess "hemliga hörn". Smetproceduren är enkel. Läkaren sätter in en miniatyrspegel i patientens vagina.

Inte alla damer och unga damer vet om en gynekolog kan ta utstryk under menstruationen. Med hjälp av en speciell spatel samlar gynekologen celler från livmoderhalsen och vagina. I vissa fall blir det nödvändigt att ta en skrapning från urinröret. Detta material placeras på speciella laboratorieglasögon. Cellforskning kommer att göras av specialister på laboratoriet..

När är den bästa tiden att ta en smet för att studera

Den bästa tiden att besöka en gynekolog och smärta är 7-10 dagar av menstruationscykeln. Du måste först se till att menstruationsflödet är helt över. Det är under denna period som uttagningen blir så informativ som möjligt. Läkaren kan upptäcka den inflammatoriska processen och den obalans som finns..


Analysen hjälper till att identifiera inflammation i livmodern

Boka tid hos gynekolog i förväg. Patienten bör ta hänsyn till cykeldagen. Du måste också följa alla förberedande rekommendationer i förväg..

Behandling av trast under menstruationen: gynekologs råd

Under många år, utan framgång slåss med mjölkaren?

Institutets chef: ”Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att bota tröskling varje dag...

En kvinnas kropp utsätts för cykliska hormonella förändringar. Under månaden förändras den hormonella bakgrunden upprepade gånger. Tillsammans med det förändrar kvinnors humör, beteende, fysisk och mental aktivitet.

Under denna period kan kroniska infektioner förvärras. Trast under menstruationen kan också förvärras.

Lite om trast

Trast eller vulvovaginal candidiasis är inflammation i vaginalslemhinnan och vulva. Kvinnor möter ofta denna sjukdom. Kallas av Candida.

Candida hos 10% av kvinnorna är en del av den normala mikrofloraen i slidan och ger samtidigt inte smärtsamma manifestationer. Candida finns normalt på huden, i tarmen, i munhålan. Sjukdomen uppstår vid försvagning av kroppens försvar och skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av svampen.

En gång i slidan fäster svampen sig till epitelcellerna och väntar i vingarna. Emellertid existerar den i små mängder med mikrofloraen i slidan. Transport av svampinfektion uppstår. För reproduktion av svampen i slidan måste det finnas gynnsamma förhållanden.

När de inträffar delar candida sig aktivt, bildar hyfer och tränger in i de djupa skikten i epitelet och till och med i sin egen platta i vaginalslemhinnan. I svåra fall kommer infektionen in i blodkärlen och sprids med blodet i hela kroppen. Orsakar skador på inre organ.

Gynnsamma förhållanden för uppfödning av candida:

 • hög luftfuktighet;
 • pH 6-6,5;
 • temperatur från 21-37 ° C;
 • en tillräcklig mängd näringsämnen. Candida kan inte gå förbi socker, och detta är glykogen, som finns rikligt i vaginala epitelceller..

Svampen tävlar med normal vaginal mikroflora om näringsämnen och gillar inte den sura miljön som laktobaciller skapar. Med död av laktobaciller, till exempel, när man tar antibiotika, växer candida.

En förändring av den hormonella bakgrunden vid sköldkörtelsjukdom, graviditet, klimakteriet, stress leder till en förändring av immunsystemet och ändrar också de lokala förhållandena i slidan. Detta leder till trast. En minskning av immuniteten leder också till tillväxt och reproduktion av candida.

Menstruationscykel

Hormonell bakgrund reglerar många processer i vår kropp. Vagina är ett hormonberoende organ. Hans tillstånd förändras hela månaden. Detta innebär att lokala förhållanden och skyddsfaktorer förändras..

Så i follikelfasen i menstruationscykeln - detta är ungefär de första 2 veckorna från början av menstruationsflödet, under påverkan av östrogen finns en aktiv reproduktion av epitelceller i slidan och livmodern. Tillväxt och reproduktion av normal mikroflora i slidan (Doderlein pinnar).

Blodtillförsel till könsorganen, inklusive vaginalslemhinnan, förbättras. Östrogener ökar immunförsvarets aktivitet. Vid tidpunkten för ägglossning observeras en topp i östrogen. En kvinnas beteende förändras. Hon blir aktiv, energisk, ögonen gnistrar, styrka och energi visas.

Efter ägglossningen sker sekretionsfasen eller lutealfasen. Här minskar mängden östrogen gradvis och progesteron blir huvudhormonet. Det bidrar till ansamlingen av glykogen - en livsmedelskälla för svampen, i epitelcellerna i slidan.

Vagans vägg blir saftig, är väl försedd med blod. Progesteron påverkar immunsystemet. Varken östrogener eller progesteron bidrar till utvecklingen av trast. Men obalansen mellan dem kan leda till candidiasis.

Menstruation och trast

Om befruktning inte har inträffat, börjar menstruationen efter utsöndringsfasen. Nivåerna av östrogen och progesteron reduceras kraftigt. Samtidigt avvisas celler i det funktionella lagret i endometriumet - livmoderslimhinnan och släpps tillsammans med menstruationsblodet.

Utsöndringen av sebaceous och svettkörtlar ökar. Och Candida älskar hög luftfuktighet. En kvinna försöker noggrant observera hygien och använder geler och tvålar för intim hygien, vilket leder till alkalisering av miljön i slidan, död av laktobaciller och tillväxt av patogen mikroflora, inklusive svamp.

Symtom på tröst med menstruation

En kvinnas kropp blir den mest sårbara på några dagar och under menstruationen. Detta beror på en specifik hormonell bakgrund. Gynnsamma förhållanden för svampens tillväxt och reproduktion skapas..

Om trasten märks under menstruationen, indikerar detta att svampen länge har levt i din kropp och bara väntat på en bekväm timme.

Candidiasis är en infektion som inte går förbi när kroppens försvarsmekanismer minskar:

 • När trasten är orolig för klåda och sveda. De intensifieras på natten och efter kontakt med vatten.
 • Vaginal urladdning. Rikligt eller inte särskilt. Påminn keso. Under menstruationen förändras bilden på grund av fläckar, men det finns lite mer än vanligt.
 • Obehaglig sur lukt.
 • Svullnad och rodnad i de yttre könsorganen. Om candidiasis stör från månad till månad, finns det torrhet, atrofi, åtstramning av huden i yttre könsorgan.
 • Smärta under samlag. Symtomen försämras på grund av ytterligare trauma mot den inflammerade vaginalslemhinnan.
 • Urineringstörningar. Smärta och irritation.
 • Smärta i nedre buken.
 • Mensvärk.
 • Irritabilitet och nervositet på grund av ihållande klåda och obehag.

För att bota trast måste du diagnostisera det

Candidiasis kan bara diagnostiseras av en läkare. För att göra detta, ta en vattpinne från slidan till floran. Nyligen orsakas trast alltmer av läkemedelsresistenta svamptyper. I vissa fall bestäms svampens känslighet för läkemedel. För detta utförs sådd på ett näringsmedium..

Om trasten ständigt återvänder under menstruationen eller i förväg till dem, bör du tänka på den kroniska sjukdomsförloppet, hormonella störningar. Detta fall kräver en särskild strategi för behandling och diagnos av sjukdomen. Därför måste du gå till gynekologens möte.

Behandling av trast under menstruationen

Det är inte så enkelt. Trastbehandling kräver en integrerad strategi. Och menstruation komplicerar något diagnosen och behandlingen av sjukdomen. Dessutom finns det begränsningar för användningen av vissa läkemedel och metoder..

 • använd lokala svampdödande läkemedel: suppositorier för trast- och vaginala tabletter;
 • douche med antiseptiska lösningar, som detta kan leda till infektion i livmodern och äggledarna samt störa sammansättningen av mikroflora i slidan.

Att behandla trast under menstruationen är svårt, men du kan.

För att göra detta måste du:

 • Följ en diet med en övervägande frukt och grönsaker. Det är en källa till fiber, vitaminer och antioxidanter. Vägra kolhydrater: söt, stärkelse. Ge upp nikotin och alkohol och kaffe.
 • Ät fermenterade mjölkprodukter som innehåller probiotika.
 • Använd svampdödande mediciner inuti. Men bara enligt instruktion av en läkare.
 • Observera personlig hygien.
 • Använd medicinska örter med antiseptisk effekt för tvätt: kamomill, klorofyllipt, teträdolja, vitlökinfusion.

Trast under menstruationen - hur man kan förhindra det?

 • Följ en diet. Inga godisar. Mer frukt och grönsaker.
 • Undvik snäva och syntetiska underkläder såväl som spetsar och ringar.
 • Observera intim hygien. Tvätta korrekt: framåt mot rygg och inte tvärtom.
 • Använd inte tvål och gel för intim hygien. Detta bryter mot pH i vagina och främjar tillväxten av svampen i stället för normal mikroflora.
 • Kan hushållssåp hjälpa till med trast? Nej. I motsats till vad folk tror, ​​kommer tvätt tvål att göra mer skada än gott med trast.
 • Sluta använda dagliga sanitetsunderlägg.
 • Ge upp tamponger.
 • Undvik att använda packningar med dofter. Glöm inte att byta dem varannan timme eller när de blir smutsiga när du använder packningar.
 • Använd inte våtservetter.
 • Ge upp ditt intima liv medan din period går.

Hur man behandlar trast vet läkare obstetriker-gynekolog. En kvinna bör konsultera en specialist i tid och inte självmedicinera för att inte skada sig själv. Under menstruationen försvagas kroppen, det är nödvändigt att hjälpa den att överleva kritiska dagar, och då kommer ingen trast vara skrämmande.

Eventuella avvikelser är en anledning till diagnos

En kvinna kan misstänka att hennes könsstämningssystem inte är i ordning om hon får utsläpp av en ovanlig färg. Klåda och ömhet "där" kan också varna patienten. Om möjligt, planera ett besök till läkaren dagen efter slutet av ditt menstruationsflöde. Den här tiden är bra för forskning. Kroppens immunkrafter har nästan ingen effekt på sammansättningen av mikrofloraen i din vagina.

En gynekologisk smet hjälper dig att ta reda på vilka sjukdomar som hindrar dig från att leva fredligt. Om läkaren avslöjar en ökad surhet i vaginalmiljön, är du troligtvis irriterad av trast. Närvaron av klamydia i smet kommer att "berätta" för gynekologen att du utvecklar klamydia. Ju tidigare du återhämtar dig från denna infektionssjukdom, desto mindre problem kommer du att få i framtiden..

Hur man förbereder sig för proceduren

För att få ett tillförlitligt resultat är det viktigt inte bara menstruationsperioden utan också kvinnans förberedelse för proceduren för insamling av material. Under en möte varnar ingen patienten för beteendets regler innan han besöker en gynekolog, vilket i framtiden kan snedvrida den verkliga bilden av sjukdomen.

För att få ett informativt resultat bör följande punkter beaktas:

 1. Det är nödvändigt att välja rätt tid för insamling av material. Några dagar efter menstruationen är det mest effektivt att ta en smet: immunmekanismerna är ännu inte tillräckligt starka, en idealisk grogrund för mikrober uppstår. Det släpps inte mycket naturlig vätska just nu, ett ökat antal patogener är inte svårt att identifiera.
 2. Sluta ta mediciner, det spelar ingen roll, det är vaginala suppositorier eller näsdroppar. Under deras inflytande kan mikrofloraen i könsorganen förändras, vilket kommer att smeta bilden av smet. Om läkemedlet inte kan avbrytas, är det nödvändigt att meddela gynekologen.
 3. Dusch inte i en vecka innan du tar. Vätskan som injiceras i vagina lakar ut den naturliga mikrofloran tillsammans med mikrober, detta påverkar resultatet av smet.
 4. Uteslut sexuell kontakt 2-3 dagar innan du tar utstryk. De kan påverka mikrofloraens natur, mikrotrauma kan också bildas under sex, varefter röda blodkroppar kan hittas i smet..
 5. Du måste tvätta dig själv före förfarandet före sänggåendet, vilket gör att mikrofloran i slidan kan behålla sin sammansättning. Användningen av intima hygienprodukter är oönskad.

Är det möjligt att ta utstryk under menstruationen

Undersökning under kritiska dagar är mycket avskräckt. För närvarande är studien inte informativ. Detta förklaras av flera faktorer:

 • leukocytantal kommer att ökas i slidan, därför kan inflammation felaktigt diagnostiseras;
 • med menstruation finns det en hög risk att hoppa över utvecklingen av en ondartad process eller andra avvikelser;
 • med kritiska dagar är synligheten försämrad.

Med menstruation är det nästan omöjligt att upptäcka patogener. Naturliga utsöndringar blandas med månatligt blod. Ibland tillåts en utstrykning när menstruationen redan är över. Emellertid minskar pålitligheten hos diagnosen i detta fall betydligt.

Det finns inget definitivt förbud mot att genomföra en undersökning under kritiska dagar. En smuts kan tas om det är absolut nödvändigt. Om det inte finns några allvarliga skäl, är diagnosen bättre att skjutas upp till perioden efter menstruationen.

Vilka tester kan (och till och med behöva) göras under menstruationsperioden?

Menstruation betyder inte i något fall en kontraindikation för analys. Bara en läkare bör varnas för början av menstruationsperioden, i vilket fall att göra justeringar av resultaten av testerna. Det tros att den mest optimala tiden under menstruationen för att donera blod är intervallet från 10 till 28 dagar.

Men när det gäller blodprover för kvinnlig hormonstatus är menstruationsperioden bäst lämpad för detta. För närvarande når växelvis olika hormoner en toppkoncentration. Och det är alltid bättre att bestämma hormonnivån med "maximala förhållanden". När kroppen producerar hormonet i största möjliga mängd för tillfället är det möjligt att bedöma bristen på eller överflödet av ett eller annat hormon mest exakt. Hormonala toppar är följande:

 • slutet av den första veckan av menstruation - alla östrogener, follikelstimulerande hormon, luteiniserande hormon;
 • slutet av tredje veckan - progesteron.

Det finns ett antal tester som inte på något sätt är förknippade med menstruationsperioden, och detta fysiologiska tillstånd hos den kvinnliga kroppen kan inte påverka dem:

 1. analys för HIV, hepatit och syfilis;
 2. blodprovtagning för enzymimmunanalys för detektion av könsinfektioner;
 3. Ett blodprov för toxoplasmos, herpes, cytomegalovirus och rubella (facklakomplex) utförs vanligtvis vid planering av en graviditet, eftersom dessa infektioner är potentiellt farliga för det ofödda barnet, kan orsaka patologier av embryogenes och fostret;
 4. analys av sköldkörtelhormoner, prolaktin, kortisol och testosteron.

Ofta när menstruationen inte påverkar några tester alls.

Vilka är indikationerna för undersökningen

För förebyggande föreskrivs en smuts en gång per år. En studie kan också rekommenderas för:

 • graviditet för att bedöma reproduktionssystemets tillstånd;


En smuts tas för klagomål på klåda.

 • förekomsten av ovanliga utsöndringar som har en patologisk färg eller lukt;
 • klåda och sveda i könsorganen, vilket kan indikera förekomsten av en infektiös eller inflammatorisk process;
 • patologiska förändringar i menstruationscykeln;
 • graviditetsplanering;
 • långvarig användning av olika mediciner;
 • partnerbyte eller promiskuös.

Undersökning kan genomföras ett obegränsat antal gånger på kort tid i närvaro av vissa faktorer..

Gynekologisk konsultation i början av cykeln

Varje kvinna måste ha en gynekologisk smet. Denna procedur låter dig identifiera olika gynekologiska sjukdomar och venereal sjukdomar, för att bestämma mikroflora i slidan. Detta är ett ganska enkelt, snabbt och billigt sätt att övervaka könsorganets tillstånd. Varje kvinna rekommenderas att ta ett smet varje år även i frånvaro av obehagliga symtom..

Gynekologisk smet är en effektiv metod för att studera tillståndet hos det kvinnliga reproduktionssystemet.

En gynekologisk smuts ges vid nästan varje undersökning av en gynekolog. Ofta ges en smuts för förebyggande, eftersom många sjukdomar i de inledande stadierna är asymptomatiska..

Många kvinnor är intresserade av när det är bättre att ta en smet, så att det är tillförlitligt, är det möjligt att ta en smet under menstruationen.

Villkoren för utstrykning föreskrivs av läkaren, de är individuella och beror på den specifika sjukdomen: i vissa fall ges utstryk när som helst, andra kräver en viss dag i cykeln.

Användbar video

Se i den här videon hur en smet tas på en kvinnas flora:

Inte alla tester kan göras under menstruationen. Exempelvis kommer totala blodutstryk från livmoderhalsen att vara informativ. Ultraljud under de första fem dagarna är också oönskat.

Det händer att efter en undersökning av en gynekolog upptäcker en kvinna fläckar på hennes underkläder. Orsakerna till deras utseende kan både vara helt ofarliga (till exempel när man tar en smuts från livmoderhalsen, graviditet) och indikerar en sjukdom.

Unga flickor är ofta inte säkra på om det är möjligt att gå till gynekolog under menstruationen. Läkarna själva rekommenderar att skjuta upp besöket, eftersom undersökningen kommer att vara ineffektiv. Men det finns situationer där mottagningen inte i något fall kan skjutas upp..

En obehaglig lukt under menstruationen kan uppstå på grund av bristande efterlevnad av hygienreglerna, särskilt funktionen i talgkörtlarna och på grund av sjukdomar.

Varje kvinna var tvungen att genomgå ett gynekologisk smutsprov. Med hjälp av denna analys kan du snabbt upptäcka farliga patologier, få en uppfattning om mikroflora i slidan. Därför rekommenderas det att besöka en specialist varje år, även om det inte finns några obehagliga symtom. För att få korrekt resultat av studien måste du korrekt välja provtagningsperioden. Därför är det viktigt att veta om det är möjligt att ta utstryk under menstruationen..

Antalet vita blodkroppar

En gynekologisk smuts innefattar tre komponenter: epitelceller, stavflora och vita blodkroppar.

De senare finns endast i små mängder i slidan och livmoderhalskanalen. Normalt bör dessa celler vara från 5 till 15 enheter hos patienter från 21 till 50 år. Hos äldre kvinnor är indikatorer från 5 till 21 normen. Hos patienter som undersöktes under menstruationen kan vita blodkroppar ökas med ytterligare tre enheter, vilket inte är en patologi.

En av orsakerna till ökningen av antalet vita blodkroppar är försummelsen av reglerna för intim hygien, liksom ofta användning av tamponger. Men oftast påverkar följande patologier indikatorer:

 • hormonell obalans;
 • minskad immunitet;
 • utveckling av vaginal herpes, candidiasis, klamydia och andra dolda infektioner;
 • dysbios i både slidan och tarmarna;
 • adnexit.

Vid förhöjda vita blodkroppar måste onkologiska sjukdomar i könsorganen samt närvaron av en cysta uteslutas.

Läkarnas åsikt

Gynekologer hävdar att det inte finns någon sådan period då det är absolut omöjligt att överföra utstryk under undersökningen. Det bör noteras att i vissa situationer, när resultatet direkt beror på en kvinnas hormonella bakgrund, är det viktigt att följa de rekommenderade termerna. Om materialet undersöks med avseende på mikroflora och / eller närvaron av atypiska celler, är det tillåtet att ta det under menstruationen.

En gynekologisk smet hjälper till att bestämma följande indikatorer:

 • Nivån på leukocyter (normal nivå - enstaka celler i synfältet).
 • Antalet epitelceller (enstaka i synfältet).
 • Mikroorganismer (cocci / stavar) dominerar som regel i en frisk kvinna grampositiva stavar.
 • Jästsvampar (fastställs normalt inte).
 • Gonococci, Trichomonas, Chlamydia - patologisk mikroflora bestäms normalt inte. Hennes närvaro indikerar en infektion eller en kombination av infektioner.

Enligt indikatorerna ovan bestäms graden av renhet i slidan, från den första till den fjärde. Det första är ett idealiskt resultat, som finns hos unga flickor som inte har börjat sexuellt. 2–3 grader - normala alternativ, och den fjärde indikerar förekomsten av en smittsam och inflammatorisk process.

När menstruation inte är ett hinder för undersökning

En undersökning kan endast genomföras om det finns goda skäl. Annars är det bättre att skjuta upp diagnosen. Under menstruationen kan en smuts tas med:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt från sekret;
 • långvarig menstruation;
 • en stark ökning av kroppstemperaturen mot bakgrund av andra gynekologiska klagomål;
 • en kraftig förändring i urladdningens färg;
 • svår förbränning och klåda i slidan.

Alla dessa tecken indikerar utvecklingen av allvarliga gynekologiska sjukdomar. Det är därför det rekommenderas starkt att inte skjuta upp diagnosen..

Om hur en smet utförs under graviditeten, se den här videon:

När en kvinna undersöks vid kritiska dagar bör en kvinna ta med sig en blöja. Det måste tidigare läggas på den gynekologiska stolen. Innan proceduren rekommenderas att du inte tappar i en och en halv timme.

Testa med kaliumhydroxid (KOH) baserat på vaginal urladdning

KOH-testet utförs endast på kvinnor som är oroliga för ovanlig urladdning eller hos kvinnor för vilka diagnos av bakteriell vaginos kan vara viktig..

Kärnan i detta test är att en droppe av 10% kaliumhydroxid (KOH) tillsätts till en liten mängd utsöndringar som samlats in under en vaginal utstrykning..

Utseendet på en karakteristisk "fiskig" lukt anses vara ett positivt resultat (positivt whiff-test, positivt amintest) och är ett annat möjligt tecken på bakteriell vaginos.

Kompromissalternativ

Om du ska ta en smet under din period bör du förbereda att undersökningsförfarandet kommer att ta längre tid än det tog tidigare. Om du som resultat av studien hittar en infektion, kommer läkaren att rekommendera antibakteriella läkemedel. För att klargöra diagnosen kan läkaren förskriva en ultraljud av livmodern och äggstockarna..

Om "menstruationsutsmetningen" verkar för läkaren inte vara tillräckligt informativ, kommer gynekologen att råda dig att besöka efter utskrivningen.

I det här fallet, med hjälp av en vattpinne från slidan, kan följande tillstånd och sjukdomar diagnostiseras:

 • Bakteriell vaginos;
 • Candidiasis (trast);
 • Aerob vaginit;
 • Atrofisk vaginit;
 • Inflammation i vagina eller livmoderhalsen orsakad av gonoré eller trikomoniasis;
 • Vaginal inflammation provocerad av beta-hemolytisk streptokock från grupp A (BHSA, Streptococcus pyogenes);

(2) För alla kvinnor som inte har symtom, men som har en ökad risk att drabbas av sexuellt överförda infektioner, kan en vaginal smet tillhandahålla PCR-material för diagnos av klamydia, gonoré eller trikomoniasis.

Hos många kvinnor orsakar dessa infektioner inga symtom, de kan inte upptäckas på annat sätt, men de kan överföras till sexpartner, kan orsaka allvarliga komplikationer hos kvinnan själv, liksom komplikationer under graviditeten och komplikationer hos ett nyfött barn.

Ökad risk att drabbas av sexuellt överförda infektioner:

 • alla kvinnor som under det senaste året hade mer än en sexpartner;
 • alla kvinnor som under det senaste året fick en ny sexpartner;
 • alla kvinnor vars partner har andra sexpartner;
 • alla kvinnor som under det senaste året redan haft en av de sexuellt överförda infektioner.

(3) Hos gravida kvinnor som inte är oroliga för några symtom

, genom att hålla en smet från slidan kan du fastställa följande villkor:

 • Förekomsten av bakteriell vaginos
  - diagnos och behandling av detta tillstånd före 20: e graviditetsveckan, det kan vara viktigt
  för gravida kvinnor som tidigare har haft en för tidigt födsel
  ;
 • Närvaro i vagina eller tarmen i grupp B streptococcus (Streptococcus agalactiae
  ) - diagnosen av detta tillstånd under sen graviditet gör att du kan planera behandlingen i förväg för
  minska risken för att utveckla farliga infektioner hos ett nyfött barn
  .
 • Enligt vissa experter är alla gravida kvinnor under de sista graviditeterna
  kan få någon indirekt nytta av diagnosen av vaginal kolonisering av jäst
  Candida
  . Upptäckt av vaginal kolonisering av dessa mikroorganismer och behandling strax före förlossningen
  minskar risken för blöjdermatit och tros i munhålan hos ett nyfött barn under de första fyra veckorna efter födseln
  . Med tillräcklig behandling minskar risken för att utveckla dessa problem hos ett barn under den första levnadsmånaden från 10% till 2%.

Under arbetet med materialet som vi använde för att skriva den här artikeln (se Källor) kunde vi inte hitta referenser till genomförbarheten av att utföra en smet från slidan i någon annan situation eller för något annat syfte.

Vi uppmärksammar läsarna på att smet från slidan till flora skiljer sig från det cytologiska utstryket

(smeta för onkocytologi, Pap-smet, Pap-test). Detaljerad information om denna undersökning presenteras i artikeln.
Evidensbaserade riktlinjer för kvinnor för skydd av livmoderhalscancer.
I många fall görs också en vaginal vattpinne för att diagnostisera mänsklig papillomavirusinfektion (HPV)

. En förklaring av värdet som diagnosen av denna infektion har för kvinnor presenteras i artikeln om skydd mot livmoderhalscancer, länken till vilken presenterades ovan.

Beroende på det praktiska syftet med undersökningen kan prover som samlats in under en vaginal utstrykning användas för en eller flera av följande tester / analyser:

 1. Bestämning av pH för sekretioner;
 2. Test med KOH;
 3. Genomföra ett bakteriologiskt utstryk, det vill säga studera ett urladdningsprov under ett mikroskop utan färgning eller med färgning;
 4. Mikrobiologisk kultur (bakteriologisk kultur) för att identifiera flera specifika typer av mikrober:
   jästliknande svampar som Candida glabrata, Candida tropis
   , och
   Candica albicans
   resistent mot standardbehandling för candidiasis;
 5. Streptococcus agalactiae (streptococcus från grupp B);
 6. Streptococcus pyogenes (streptococcus från grupp A);
 7. Trichomonas
  eller
  gonokocker
  om du misstänker att infektionen är resistent mot standardbehandling;
 8. PCR-analys för diagnos av sexuellt överförda infektioner.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Förberedelser för behandling av endometrios

Det finns många läkemedel i världen för behandling av endometrios och det är ibland svårt att bestämma vilka läkemedel som är mer lämpade för dig. I det här avsnittet kan du: titta på en video om ämnet för läkemedlet, läsa recensioner av läkare, se bruksanvisningen för läkemedlet, ta reda på kostnaden....

Vilka tamponger hjälper dig att bli gravid

Infertila par som inte har kunnat bli gravida i mer än ett år försöker använda alla kända terapeutiska metoder för att återställa fertiliteten. Icke-traditionella, folkliga metoder är populära....

En dagars orsaker och behandling varje månad, vilket är normalt och inte

En dagsperioder kan hända i livet för varje kvinna. Och orsakerna till detta kan vara mycket olika från enkel stress till allvarliga sjukdomar och till och med patologier....