Idealisk tid att besöka gynekologen och smetkollektionen 1

Ansvarsfrihet

Det är bra för dig att ta reda på i vilka fall resan till läkaren ska skjutas upp "tills bättre tider".

Varför är det viktigt att ta celler från intima områden?

När du får en tid hos en kvinnlig läkare vet du att undersökningen kommer att sluta med en smet. Genom en skrapning från slemhinnorna hos patienten kan gynekologen få korrekt information om tillståndet i mikroflora i dess "hemliga hörn". Smetproceduren är enkel. Läkaren sätter in en miniatyrspegel i patientens vagina.

Inte alla damer och unga damer vet om en gynekolog kan ta utstryk under menstruationen. Med hjälp av en speciell spatel samlar gynekologen celler från livmoderhalsen och vagina. I vissa fall blir det nödvändigt att ta en skrapning från urinröret. Detta material placeras på speciella laboratorieglasögon..

Cellforskning kommer att göras av specialister på laboratoriet..

Vissa patienter känner lite obehag under proceduren. Oftast indikerar smärta i känsliga områden en inflammatorisk process.

En utstrykning är nödvändig om följande händelser har inträffat i en kvinnas liv:

 • graviditet;
 • uppkomsten av en ny sexpartner;
 • långvarig antibiotikabehandling;
 • försening av menstruation;
 • obehag och brännande känsla i perineum.

När du får en tid hos en kvinnlig läkare vet du att undersökningen kommer att sluta med en smet. Genom en skrapning från slemhinnorna hos patienten kan gynekologen få korrekt information om tillståndet i mikroflora i dess "hemliga hörn". Smetproceduren är enkel. Läkaren sätter in en miniatyrspegel i patientens vagina.

Inte alla damer och unga damer vet om en gynekolog kan ta utstryk under menstruationen. Med hjälp av en speciell spatel samlar gynekologen celler från livmoderhalsen och vagina. I vissa fall blir det nödvändigt att ta en skrapning från urinröret. Detta material placeras på speciella laboratorieglasögon. Cellforskning kommer att göras av specialister på laboratoriet..

När är den bästa tiden att ta en smet för att studera

Den bästa tiden att besöka en gynekolog och smärta är 7-10 dagar av menstruationscykeln. Du måste först se till att menstruationsflödet är helt över. Det är under denna period som uttagningen blir så informativ som möjligt. Läkaren kan upptäcka den inflammatoriska processen och den obalans som finns..


Analysen hjälper till att identifiera inflammation i livmodern

Boka tid hos gynekolog i förväg. Patienten bör ta hänsyn till cykeldagen. Du måste också följa alla förberedande rekommendationer i förväg..

Behandling av trast under menstruationen: gynekologs råd

Under många år, utan framgång slåss med mjölkaren?

Institutets chef: ”Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att bota tröskling varje dag...

En kvinnas kropp utsätts för cykliska hormonella förändringar. Under månaden förändras den hormonella bakgrunden upprepade gånger. Tillsammans med det förändrar kvinnors humör, beteende, fysisk och mental aktivitet.

Under denna period kan kroniska infektioner förvärras. Trast under menstruationen kan också förvärras.

Lite om trast

Trast eller vulvovaginal candidiasis är inflammation i vaginalslemhinnan och vulva. Kvinnor möter ofta denna sjukdom. Kallas av Candida.

Candida hos 10% av kvinnorna är en del av den normala mikrofloraen i slidan och ger samtidigt inte smärtsamma manifestationer. Candida finns normalt på huden, i tarmen, i munhålan. Sjukdomen uppstår vid försvagning av kroppens försvar och skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av svampen.

En gång i slidan fäster svampen sig till epitelcellerna och väntar i vingarna. Emellertid existerar den i små mängder med mikrofloraen i slidan. Transport av svampinfektion uppstår. För reproduktion av svampen i slidan måste det finnas gynnsamma förhållanden.

När de inträffar delar candida sig aktivt, bildar hyfer och tränger in i de djupa skikten i epitelet och till och med i sin egen platta i vaginalslemhinnan. I svåra fall kommer infektionen in i blodkärlen och sprids med blodet i hela kroppen. Orsakar skador på inre organ.

Gynnsamma förhållanden för uppfödning av candida:

 • hög luftfuktighet;
 • pH 6-6,5;
 • temperatur från 21-37 ° C;
 • en tillräcklig mängd näringsämnen. Candida kan inte gå förbi socker, och detta är glykogen, som finns rikligt i vaginala epitelceller..

Svampen tävlar med normal vaginal mikroflora om näringsämnen och gillar inte den sura miljön som laktobaciller skapar. Med död av laktobaciller, till exempel, när man tar antibiotika, växer candida.

En förändring av den hormonella bakgrunden vid sköldkörtelsjukdom, graviditet, klimakteriet, stress leder till en förändring av immunsystemet och ändrar också de lokala förhållandena i slidan. Detta leder till trast. En minskning av immuniteten leder också till tillväxt och reproduktion av candida.

Menstruationscykel

Hormonell bakgrund reglerar många processer i vår kropp. Vagina är ett hormonberoende organ. Hans tillstånd förändras hela månaden. Detta innebär att lokala förhållanden och skyddsfaktorer förändras..

Så i follikelfasen i menstruationscykeln - detta är ungefär de första 2 veckorna från början av menstruationsflödet, under påverkan av östrogen finns en aktiv reproduktion av epitelceller i slidan och livmodern. Tillväxt och reproduktion av normal mikroflora i slidan (Doderlein pinnar).

Blodtillförsel till könsorganen, inklusive vaginalslemhinnan, förbättras. Östrogener ökar immunförsvarets aktivitet. Vid tidpunkten för ägglossning observeras en topp i östrogen. En kvinnas beteende förändras. Hon blir aktiv, energisk, ögonen gnistrar, styrka och energi visas.

Efter ägglossningen sker sekretionsfasen eller lutealfasen. Här minskar mängden östrogen gradvis och progesteron blir huvudhormonet. Det bidrar till ansamlingen av glykogen - en livsmedelskälla för svampen, i epitelcellerna i slidan.

Vagans vägg blir saftig, är väl försedd med blod. Progesteron påverkar immunsystemet. Varken östrogener eller progesteron bidrar till utvecklingen av trast. Men obalansen mellan dem kan leda till candidiasis.

Menstruation och trast

Om befruktning inte har inträffat, börjar menstruationen efter utsöndringsfasen. Nivåerna av östrogen och progesteron reduceras kraftigt. Samtidigt avvisas celler i det funktionella lagret i endometriumet - livmoderslimhinnan och släpps tillsammans med menstruationsblodet.

Utsöndringen av sebaceous och svettkörtlar ökar. Och Candida älskar hög luftfuktighet. En kvinna försöker noggrant observera hygien och använder geler och tvålar för intim hygien, vilket leder till alkalisering av miljön i slidan, död av laktobaciller och tillväxt av patogen mikroflora, inklusive svamp.

Symtom på tröst med menstruation

En kvinnas kropp blir den mest sårbara på några dagar och under menstruationen. Detta beror på en specifik hormonell bakgrund. Gynnsamma förhållanden för svampens tillväxt och reproduktion skapas..

Om trasten märks under menstruationen, indikerar detta att svampen länge har levt i din kropp och bara väntat på en bekväm timme.

Candidiasis är en infektion som inte går förbi när kroppens försvarsmekanismer minskar:

 • När trasten är orolig för klåda och sveda. De intensifieras på natten och efter kontakt med vatten.
 • Vaginal urladdning. Rikligt eller inte särskilt. Påminn keso. Under menstruationen förändras bilden på grund av fläckar, men det finns lite mer än vanligt.
 • Obehaglig sur lukt.
 • Svullnad och rodnad i de yttre könsorganen. Om candidiasis stör från månad till månad, finns det torrhet, atrofi, åtstramning av huden i yttre könsorgan.
 • Smärta under samlag. Symtomen försämras på grund av ytterligare trauma mot den inflammerade vaginalslemhinnan.
 • Urineringstörningar. Smärta och irritation.
 • Smärta i nedre buken.
 • Mensvärk.
 • Irritabilitet och nervositet på grund av ihållande klåda och obehag.

För att bota trast måste du diagnostisera det

Candidiasis kan bara diagnostiseras av en läkare. För att göra detta, ta en vattpinne från slidan till floran. Nyligen orsakas trast alltmer av läkemedelsresistenta svamptyper. I vissa fall bestäms svampens känslighet för läkemedel. För detta utförs sådd på ett näringsmedium..

Om trasten ständigt återvänder under menstruationen eller i förväg till dem, bör du tänka på den kroniska sjukdomsförloppet, hormonella störningar. Detta fall kräver en särskild strategi för behandling och diagnos av sjukdomen. Därför måste du gå till gynekologens möte.

Behandling av trast under menstruationen

Det är inte så enkelt. Trastbehandling kräver en integrerad strategi. Och menstruation komplicerar något diagnosen och behandlingen av sjukdomen. Dessutom finns det begränsningar för användningen av vissa läkemedel och metoder..

 • använd lokala svampdödande läkemedel: suppositorier för trast- och vaginala tabletter;
 • douche med antiseptiska lösningar, som detta kan leda till infektion i livmodern och äggledarna samt störa sammansättningen av mikroflora i slidan.

Att behandla trast under menstruationen är svårt, men du kan.

För att göra detta måste du:

 • Följ en diet med en övervägande frukt och grönsaker. Det är en källa till fiber, vitaminer och antioxidanter. Vägra kolhydrater: söt, stärkelse. Ge upp nikotin och alkohol och kaffe.
 • Ät fermenterade mjölkprodukter som innehåller probiotika.
 • Använd svampdödande mediciner inuti. Men bara enligt instruktion av en läkare.
 • Observera personlig hygien.
 • Använd medicinska örter med antiseptisk effekt för tvätt: kamomill, klorofyllipt, teträdolja, vitlökinfusion.

Trast under menstruationen - hur man kan förhindra det?

 • Följ en diet. Inga godisar. Mer frukt och grönsaker.
 • Undvik snäva och syntetiska underkläder såväl som spetsar och ringar.
 • Observera intim hygien. Tvätta korrekt: framåt mot rygg och inte tvärtom.
 • Använd inte tvål och gel för intim hygien. Detta bryter mot pH i vagina och främjar tillväxten av svampen i stället för normal mikroflora.
 • Kan hushållssåp hjälpa till med trast? Nej. I motsats till vad folk tror, ​​kommer tvätt tvål att göra mer skada än gott med trast.
 • Sluta använda dagliga sanitetsunderlägg.
 • Ge upp tamponger.
 • Undvik att använda packningar med dofter. Glöm inte att byta dem varannan timme eller när de blir smutsiga när du använder packningar.
 • Använd inte våtservetter.
 • Ge upp ditt intima liv medan din period går.

Hur man behandlar trast vet läkare obstetriker-gynekolog. En kvinna bör konsultera en specialist i tid och inte självmedicinera för att inte skada sig själv. Under menstruationen försvagas kroppen, det är nödvändigt att hjälpa den att överleva kritiska dagar, och då kommer ingen trast vara skrämmande.

Eventuella avvikelser är en anledning till diagnos

En kvinna kan misstänka att hennes könsstämningssystem inte är i ordning om hon får utsläpp av en ovanlig färg. Klåda och ömhet "där" kan också varna patienten. Om möjligt, planera ett besök till läkaren dagen efter slutet av ditt menstruationsflöde. Den här tiden är bra för forskning. Kroppens immunkrafter har nästan ingen effekt på sammansättningen av mikrofloraen i din vagina.

En gynekologisk smet hjälper dig att ta reda på vilka sjukdomar som hindrar dig från att leva fredligt. Om läkaren avslöjar en ökad surhet i vaginalmiljön, är du troligtvis irriterad av trast. Närvaron av klamydia i smet kommer att "berätta" för gynekologen att du utvecklar klamydia. Ju tidigare du återhämtar dig från denna infektionssjukdom, desto mindre problem kommer du att få i framtiden..

Hur man förbereder sig för proceduren

För att få ett tillförlitligt resultat är det viktigt inte bara menstruationsperioden utan också kvinnans förberedelse för proceduren för insamling av material. Under en möte varnar ingen patienten för beteendets regler innan han besöker en gynekolog, vilket i framtiden kan snedvrida den verkliga bilden av sjukdomen.

För att få ett informativt resultat bör följande punkter beaktas:

 1. Det är nödvändigt att välja rätt tid för insamling av material. Några dagar efter menstruationen är det mest effektivt att ta en smet: immunmekanismerna är ännu inte tillräckligt starka, en idealisk grogrund för mikrober uppstår. Det släpps inte mycket naturlig vätska just nu, ett ökat antal patogener är inte svårt att identifiera.
 2. Sluta ta mediciner, det spelar ingen roll, det är vaginala suppositorier eller näsdroppar. Under deras inflytande kan mikrofloraen i könsorganen förändras, vilket kommer att smeta bilden av smet. Om läkemedlet inte kan avbrytas, är det nödvändigt att meddela gynekologen.
 3. Dusch inte i en vecka innan du tar. Vätskan som injiceras i vagina lakar ut den naturliga mikrofloran tillsammans med mikrober, detta påverkar resultatet av smet.
 4. Uteslut sexuell kontakt 2-3 dagar innan du tar utstryk. De kan påverka mikrofloraens natur, mikrotrauma kan också bildas under sex, varefter röda blodkroppar kan hittas i smet..
 5. Du måste tvätta dig själv före förfarandet före sänggåendet, vilket gör att mikrofloran i slidan kan behålla sin sammansättning. Användningen av intima hygienprodukter är oönskad.

Är det möjligt att ta utstryk under menstruationen

Undersökning under kritiska dagar är mycket avskräckt. För närvarande är studien inte informativ. Detta förklaras av flera faktorer:

 • leukocytantal kommer att ökas i slidan, därför kan inflammation felaktigt diagnostiseras;
 • med menstruation finns det en hög risk att hoppa över utvecklingen av en ondartad process eller andra avvikelser;
 • med kritiska dagar är synligheten försämrad.

Med menstruation är det nästan omöjligt att upptäcka patogener. Naturliga utsöndringar blandas med månatligt blod. Ibland tillåts en utstrykning när menstruationen redan är över. Emellertid minskar pålitligheten hos diagnosen i detta fall betydligt.

Det finns inget definitivt förbud mot att genomföra en undersökning under kritiska dagar. En smuts kan tas om det är absolut nödvändigt. Om det inte finns några allvarliga skäl, är diagnosen bättre att skjutas upp till perioden efter menstruationen.

Vilka tester kan (och till och med behöva) göras under menstruationsperioden?

Menstruation betyder inte i något fall en kontraindikation för analys. Bara en läkare bör varnas för början av menstruationsperioden, i vilket fall att göra justeringar av resultaten av testerna. Det tros att den mest optimala tiden under menstruationen för att donera blod är intervallet från 10 till 28 dagar.

Men när det gäller blodprover för kvinnlig hormonstatus är menstruationsperioden bäst lämpad för detta. För närvarande når växelvis olika hormoner en toppkoncentration. Och det är alltid bättre att bestämma hormonnivån med "maximala förhållanden". När kroppen producerar hormonet i största möjliga mängd för tillfället är det möjligt att bedöma bristen på eller överflödet av ett eller annat hormon mest exakt. Hormonala toppar är följande:

 • slutet av den första veckan av menstruation - alla östrogener, follikelstimulerande hormon, luteiniserande hormon;
 • slutet av tredje veckan - progesteron.

Det finns ett antal tester som inte på något sätt är förknippade med menstruationsperioden, och detta fysiologiska tillstånd hos den kvinnliga kroppen kan inte påverka dem:

 1. analys för HIV, hepatit och syfilis;
 2. blodprovtagning för enzymimmunanalys för detektion av könsinfektioner;
 3. Ett blodprov för toxoplasmos, herpes, cytomegalovirus och rubella (facklakomplex) utförs vanligtvis vid planering av en graviditet, eftersom dessa infektioner är potentiellt farliga för det ofödda barnet, kan orsaka patologier av embryogenes och fostret;
 4. analys av sköldkörtelhormoner, prolaktin, kortisol och testosteron.

Ofta när menstruationen inte påverkar några tester alls.

Vilka är indikationerna för undersökningen

För förebyggande föreskrivs en smuts en gång per år. En studie kan också rekommenderas för:

 • graviditet för att bedöma reproduktionssystemets tillstånd;


En smuts tas för klagomål på klåda.

 • förekomsten av ovanliga utsöndringar som har en patologisk färg eller lukt;
 • klåda och sveda i könsorganen, vilket kan indikera förekomsten av en infektiös eller inflammatorisk process;
 • patologiska förändringar i menstruationscykeln;
 • graviditetsplanering;
 • långvarig användning av olika mediciner;
 • partnerbyte eller promiskuös.

Undersökning kan genomföras ett obegränsat antal gånger på kort tid i närvaro av vissa faktorer..

Gynekologisk konsultation i början av cykeln

Varje kvinna måste ha en gynekologisk smet. Denna procedur låter dig identifiera olika gynekologiska sjukdomar och venereal sjukdomar, för att bestämma mikroflora i slidan. Detta är ett ganska enkelt, snabbt och billigt sätt att övervaka könsorganets tillstånd. Varje kvinna rekommenderas att ta ett smet varje år även i frånvaro av obehagliga symtom..

Gynekologisk smet är en effektiv metod för att studera tillståndet hos det kvinnliga reproduktionssystemet.

En gynekologisk smuts ges vid nästan varje undersökning av en gynekolog. Ofta ges en smuts för förebyggande, eftersom många sjukdomar i de inledande stadierna är asymptomatiska..

Många kvinnor är intresserade av när det är bättre att ta en smet, så att det är tillförlitligt, är det möjligt att ta en smet under menstruationen.

Villkoren för utstrykning föreskrivs av läkaren, de är individuella och beror på den specifika sjukdomen: i vissa fall ges utstryk när som helst, andra kräver en viss dag i cykeln.

Användbar video

Se i den här videon hur en smet tas på en kvinnas flora:

Inte alla tester kan göras under menstruationen. Exempelvis kommer totala blodutstryk från livmoderhalsen att vara informativ. Ultraljud under de första fem dagarna är också oönskat.

Det händer att efter en undersökning av en gynekolog upptäcker en kvinna fläckar på hennes underkläder. Orsakerna till deras utseende kan både vara helt ofarliga (till exempel när man tar en smuts från livmoderhalsen, graviditet) och indikerar en sjukdom.

Unga flickor är ofta inte säkra på om det är möjligt att gå till gynekolog under menstruationen. Läkarna själva rekommenderar att skjuta upp besöket, eftersom undersökningen kommer att vara ineffektiv. Men det finns situationer där mottagningen inte i något fall kan skjutas upp..

En obehaglig lukt under menstruationen kan uppstå på grund av bristande efterlevnad av hygienreglerna, särskilt funktionen i talgkörtlarna och på grund av sjukdomar.

Varje kvinna var tvungen att genomgå ett gynekologisk smutsprov. Med hjälp av denna analys kan du snabbt upptäcka farliga patologier, få en uppfattning om mikroflora i slidan. Därför rekommenderas det att besöka en specialist varje år, även om det inte finns några obehagliga symtom. För att få korrekt resultat av studien måste du korrekt välja provtagningsperioden. Därför är det viktigt att veta om det är möjligt att ta utstryk under menstruationen..

Antalet vita blodkroppar

En gynekologisk smuts innefattar tre komponenter: epitelceller, stavflora och vita blodkroppar.

De senare finns endast i små mängder i slidan och livmoderhalskanalen. Normalt bör dessa celler vara från 5 till 15 enheter hos patienter från 21 till 50 år. Hos äldre kvinnor är indikatorer från 5 till 21 normen. Hos patienter som undersöktes under menstruationen kan vita blodkroppar ökas med ytterligare tre enheter, vilket inte är en patologi.

En av orsakerna till ökningen av antalet vita blodkroppar är försummelsen av reglerna för intim hygien, liksom ofta användning av tamponger. Men oftast påverkar följande patologier indikatorer:

 • hormonell obalans;
 • minskad immunitet;
 • utveckling av vaginal herpes, candidiasis, klamydia och andra dolda infektioner;
 • dysbios i både slidan och tarmarna;
 • adnexit.

Vid förhöjda vita blodkroppar måste onkologiska sjukdomar i könsorganen samt närvaron av en cysta uteslutas.

Läkarnas åsikt

Gynekologer hävdar att det inte finns någon sådan period då det är absolut omöjligt att överföra utstryk under undersökningen. Det bör noteras att i vissa situationer, när resultatet direkt beror på en kvinnas hormonella bakgrund, är det viktigt att följa de rekommenderade termerna. Om materialet undersöks med avseende på mikroflora och / eller närvaron av atypiska celler, är det tillåtet att ta det under menstruationen.

En gynekologisk smet hjälper till att bestämma följande indikatorer:

 • Nivån på leukocyter (normal nivå - enstaka celler i synfältet).
 • Antalet epitelceller (enstaka i synfältet).
 • Mikroorganismer (cocci / stavar) dominerar som regel i en frisk kvinna grampositiva stavar.
 • Jästsvampar (fastställs normalt inte).
 • Gonococci, Trichomonas, Chlamydia - patologisk mikroflora bestäms normalt inte. Hennes närvaro indikerar en infektion eller en kombination av infektioner.

Enligt indikatorerna ovan bestäms graden av renhet i slidan, från den första till den fjärde. Det första är ett idealiskt resultat, som finns hos unga flickor som inte har börjat sexuellt. 2–3 grader - normala alternativ, och den fjärde indikerar förekomsten av en smittsam och inflammatorisk process.

När menstruation inte är ett hinder för undersökning

En undersökning kan endast genomföras om det finns goda skäl. Annars är det bättre att skjuta upp diagnosen. Under menstruationen kan en smuts tas med:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt från sekret;
 • långvarig menstruation;
 • en stark ökning av kroppstemperaturen mot bakgrund av andra gynekologiska klagomål;
 • en kraftig förändring i urladdningens färg;
 • svår förbränning och klåda i slidan.

Alla dessa tecken indikerar utvecklingen av allvarliga gynekologiska sjukdomar. Det är därför det rekommenderas starkt att inte skjuta upp diagnosen..

Om hur en smet utförs under graviditeten, se den här videon:

När en kvinna undersöks vid kritiska dagar bör en kvinna ta med sig en blöja. Det måste tidigare läggas på den gynekologiska stolen. Innan proceduren rekommenderas att du inte tappar i en och en halv timme.

Testa med kaliumhydroxid (KOH) baserat på vaginal urladdning

KOH-testet utförs endast på kvinnor som är oroliga för ovanlig urladdning eller hos kvinnor för vilka diagnos av bakteriell vaginos kan vara viktig..

Kärnan i detta test är att en droppe av 10% kaliumhydroxid (KOH) tillsätts till en liten mängd utsöndringar som samlats in under en vaginal utstrykning..

Utseendet på en karakteristisk "fiskig" lukt anses vara ett positivt resultat (positivt whiff-test, positivt amintest) och är ett annat möjligt tecken på bakteriell vaginos.

Kompromissalternativ

Om du ska ta en smet under din period bör du förbereda att undersökningsförfarandet kommer att ta längre tid än det tog tidigare. Om du som resultat av studien hittar en infektion, kommer läkaren att rekommendera antibakteriella läkemedel. För att klargöra diagnosen kan läkaren förskriva en ultraljud av livmodern och äggstockarna..

Om "menstruationsutsmetningen" verkar för läkaren inte vara tillräckligt informativ, kommer gynekologen att råda dig att besöka efter utskrivningen.

I det här fallet, med hjälp av en vattpinne från slidan, kan följande tillstånd och sjukdomar diagnostiseras:

 • Bakteriell vaginos;
 • Candidiasis (trast);
 • Aerob vaginit;
 • Atrofisk vaginit;
 • Inflammation i vagina eller livmoderhalsen orsakad av gonoré eller trikomoniasis;
 • Vaginal inflammation provocerad av beta-hemolytisk streptokock från grupp A (BHSA, Streptococcus pyogenes);

(2) För alla kvinnor som inte har symtom, men som har en ökad risk att drabbas av sexuellt överförda infektioner, kan en vaginal smet tillhandahålla PCR-material för diagnos av klamydia, gonoré eller trikomoniasis.

Hos många kvinnor orsakar dessa infektioner inga symtom, de kan inte upptäckas på annat sätt, men de kan överföras till sexpartner, kan orsaka allvarliga komplikationer hos kvinnan själv, liksom komplikationer under graviditeten och komplikationer hos ett nyfött barn.

Ökad risk att drabbas av sexuellt överförda infektioner:

 • alla kvinnor som under det senaste året hade mer än en sexpartner;
 • alla kvinnor som under det senaste året fick en ny sexpartner;
 • alla kvinnor vars partner har andra sexpartner;
 • alla kvinnor som under det senaste året redan haft en av de sexuellt överförda infektioner.

(3) Hos gravida kvinnor som inte är oroliga för några symtom

, genom att hålla en smet från slidan kan du fastställa följande villkor:

 • Förekomsten av bakteriell vaginos
  - diagnos och behandling av detta tillstånd före 20: e graviditetsveckan, det kan vara viktigt
  för gravida kvinnor som tidigare har haft en för tidigt födsel
  ;
 • Närvaro i vagina eller tarmen i grupp B streptococcus (Streptococcus agalactiae
  ) - diagnosen av detta tillstånd under sen graviditet gör att du kan planera behandlingen i förväg för
  minska risken för att utveckla farliga infektioner hos ett nyfött barn
  .
 • Enligt vissa experter är alla gravida kvinnor under de sista graviditeterna
  kan få någon indirekt nytta av diagnosen av vaginal kolonisering av jäst
  Candida
  . Upptäckt av vaginal kolonisering av dessa mikroorganismer och behandling strax före förlossningen
  minskar risken för blöjdermatit och tros i munhålan hos ett nyfött barn under de första fyra veckorna efter födseln
  . Med tillräcklig behandling minskar risken för att utveckla dessa problem hos ett barn under den första levnadsmånaden från 10% till 2%.

Under arbetet med materialet som vi använde för att skriva den här artikeln (se Källor) kunde vi inte hitta referenser till genomförbarheten av att utföra en smet från slidan i någon annan situation eller för något annat syfte.

Vi uppmärksammar läsarna på att smet från slidan till flora skiljer sig från det cytologiska utstryket

(smeta för onkocytologi, Pap-smet, Pap-test). Detaljerad information om denna undersökning presenteras i artikeln.
Evidensbaserade riktlinjer för kvinnor för skydd av livmoderhalscancer.
I många fall görs också en vaginal vattpinne för att diagnostisera mänsklig papillomavirusinfektion (HPV)

. En förklaring av värdet som diagnosen av denna infektion har för kvinnor presenteras i artikeln om skydd mot livmoderhalscancer, länken till vilken presenterades ovan.

Beroende på det praktiska syftet med undersökningen kan prover som samlats in under en vaginal utstrykning användas för en eller flera av följande tester / analyser:

 1. Bestämning av pH för sekretioner;
 2. Test med KOH;
 3. Genomföra ett bakteriologiskt utstryk, det vill säga studera ett urladdningsprov under ett mikroskop utan färgning eller med färgning;
 4. Mikrobiologisk kultur (bakteriologisk kultur) för att identifiera flera specifika typer av mikrober:
   jästliknande svampar som Candida glabrata, Candida tropis
   , och
   Candica albicans
   resistent mot standardbehandling för candidiasis;
 5. Streptococcus agalactiae (streptococcus från grupp B);
 6. Streptococcus pyogenes (streptococcus från grupp A);
 7. Trichomonas
  eller
  gonokocker
  om du misstänker att infektionen är resistent mot standardbehandling;
 8. PCR-analys för diagnos av sexuellt överförda infektioner.

Varför skrapas från livmoderhålan för histologi?

När och varför föreskrivs en gynekologisk smuts

En gynekolog utför en undersökning och undersökning för att föreslå en diagnos baserad på klagomål, sjukdomshistoria och visuell bedömning av hälsan. Vad är orsaken till behovet av att göra en analys, särskilt med ett förebyggande besök??

Läkaren tar material för forskning med varje ny behandling av en kvinna. Å ena sidan är detta hur screening utförs (avslöjar dolda sjukdomar eller åkommor i början av undersökta patienter som inte har några klagomål), och å andra sidan gör laboratoriediagnostik det möjligt att klargöra diagnosen och bekräfta den slutliga återhämtningen efter behandlingen.

En smet "på floran" föreskrivs när färg, struktur, lukt av sekret förändras, särskilt om dessa kvalitativa förändringar i vitvatten åtföljs av klåda, undersöker laboratorieassistenten mikroflora ibland även under menstruationen.

Förutom mikroorganismer som lever i testmediet, hjälper en smetning att bestämma cellkompositionen - leukocyter, epitel, inklusive celler som är atypiska för ett visst organ.

Vilka infektioner är smuts testade?

Kommer smet att visa en infektion? Ett bra resultat av en kvinnlig utsmetning (dvs deras icke-upptäckt) kan inte anses vara absolut tillförlitlig, särskilt i närvaro av vissa klagomål. Detta förklaras av ett antal objektiva punkter som påverkar dess resultat. I situationer där det finns tecken på inflammation, men skälet till det enligt resultaten av konventionella utstryk för infektion inte är klart, kan gynekologer ta till sig ytterligare metoder - PCR-diagnostik, bakterios.

Varför resultaten av ett smutsprov för infektion inte räcker för en noggrann diagnos av STD: er:

 • Virala, klamydiala, mykoplasma och ureaplasmainfektioner upptäcks praktiskt taget inte i urogenitalsprut för infektioner. Virus, klamydia, ureaplasma och mycoplasma är mycket små mikroorganismer som är svåra att se under ett mikroskop i en konventionell smutsanalys. För diagnos av infektioner i dessa fall finns det andra, mer informativa metoder (smeta PCR, ELISA).
 • En upptäckt svamp i smet för infektion är ett säkert symptom på trast. Men candidiasis kan vara en samtidig sjukdom som har utvecklats mot bakgrund av en allvarligare sexuell infektion (STI).
 • Förhöjda leukocyter med smetmikroskopi för infektioner kan vara resultatet av en felaktig diagnos, i händelse av oavsiktlig kontakt med en smuts när man tar pus. Leukocytos förhindrar laboratorieläkaren från att "se" patogenen.
 • I många fall tillåter en vaginal utstryk för infektion att du kan identifiera en infektion, men inte "naturen" (patogen) av denna infektion, och, inte mindre viktigt, genom att använda en smuts är det inte möjligt att bestämma känsligheten hos dessa patogener för vissa antibiotika. Detta problem kan lösas genom bakteriologisk kultur..

Smetpris för infektion

Grundläggande laboratoriestudier av kvinnliga sekretioner, ₽

metoderpriserna
Kvinnlig smet450
Smeta500
Gramsprut1 750
Bakposev1 750
PCR-test450
Flocenosis3500
NASBA1300
Tar analys450

Förberedelse för proceduren

Det bör noteras att en gynekologisk smuts innefattar undersökning av material från slidan, livmoderhalskanalen, i vissa fall, urinröret.

Om en kvinna har planerat ett besök hos en gynekolog, bör hon följa vissa förberedelseregler så att resultatet blir så informativt som möjligt..

 • Innan en utstrykning rekommenderas att tvätta kvällen innan, så att under påverkan av medel för intim hygien inte "smörjer" resultatet.
 • Det är bättre att avstå från depilering, spendera det ett par dagar innan proceduren.
 • Det är tillrådligt att vägra daglig läggning.
 • Avstå från vaginal sex per dag, eller bättre - två innan undersökningen.
 • Om material samlas in urinröret, tappa inte en timme före undersökningen.
 • Sluta ta mediciner 7 eller bättre 10 dagar innan du tar materialet. Om det inte är möjligt att sluta ta vissa mediciner, berätta för din gynekolog att du vid tiden för studien genomgår behandling med vissa mediciner..
 • På rekommendation av en gynekolog, före undersökningen, är det möjligt att producera den så kallade matprovokationen av infektioner. Detta innebär att efter att ha druckit alkohol, rökt kött och pickles, aktiveras den patologiska mikrofloran och visas som ett kraftigt positivt resultat i en smet. Gonovirus används ibland för att provocera gonorré, det administreras intramuskulärt en dag före undersökningen.

Hur man förbereder och överför en smet på en kvinnas flora?

En smuts på floraen är ett obligatoriskt diagnostiskt förfarande som utförs som en del av en gynekologisk undersökning.

Den visar mikroflora i kvinnliga könsorgan. Forskningsresultat ger information om förekomst eller frånvaro av sjukdomar.

Syfte med analysen

Regelbunden smutsleverans bidrar till en tidig diagnos av sexuellt överförda sjukdomar. Att ta en smuts uppträder vid varje möte hos en gynekolog.

Förfarandet är smärtfritt, men dess fördelar kan knappast överskattas.

Det är särskilt viktigt att ta utstryk i följande fall:

 • med obehagliga symtom (klåda, brännande, förändrad urladdning);
 • ta hormonbaserade läkemedel;
 • graviditet eller amning;
 • kontroll inom behandlingen;
 • förberedelse för diagnostiska procedurer eller operationer.

Dåligt utstrykresultat indikerar sjukdom.

Under vissa procedurer är deras närvaro oönskad. Till exempel, när man kontrollerar äggledarna, kan en kontrastlösning sprida infektionen över bäckenområdet. Detta kommer att komplicera förloppet med den befintliga sjukdomen..

När man ska ta

Tidpunkten för utstrykning beror på dess syfte. Om materialet tas för profylax, är en smuts bättre att ta i intervallet från 10 till 20 dagar av cykeln.

En kvinna med en lång cykel får ta en analys vid ett senare tillfälle.

Under graviditeten görs en smet minst tre gånger - med bekräftelse av befruktningen, den åttonde månaden och omedelbart före förlossningen.

Den sista förändringen behövs för att utesluta infektion hos barnet med en infektion när det rör sig längs födelsekanalen. Innan staketet kan materialet inte ha sex. Detta kan påverka resultatet..

Använd inte hushållsprodukter för att rengöra. Vissa av dem kan påverka sammansättningen av vaginal mikroflora..

Förberedelse för leverans

Korrekt förberedelse säkerställer de mest exakta analysresultaten. Analysen utförs på vissa dagar av cykeln..

Hur förbereder du mig för en smet på floran? Från den sista menstruationsdagen bör minst tre dagar gå. Annars kommer blodceller att komma in i materialet, vilket kommer att förvränga slutresultatet avsevärt..

Förberedelser för analys kräver följande principer:

 • på kvällen måste du avstå från sexuell intimitet - en smet av flora efter sex kan snedvrida resultaten;
 • det är förbjudet att använda rengöringsmedel som kan påverka mikrofloraens tillstånd;
 • två dagar före blodprovtagning, bör du överge läkemedlen som används med metoden för vaginal administration;
 • två veckor före analysen måste du sluta ta antibiotika och alla antiinflammatoriska läkemedel.

Omedelbart innan du besöker gynekologkontoret kan du inte gå på toaletten, du bör inte utföra några hygienprocedurer.

I receptionen måste du ta med en engångsblöja och utbytbara skor. I privata kliniker tillhandahålls allt du behöver på plats.

I vissa fall krävs omprövning. Det är också möjligt att resultatet blir felaktigt. Detta gäller särskilt i fall där leveransreglerna bryts..

Materialprovningsalgoritm

Förfarandet för att ta en smuts orsakar inte kvinnan betydande obehag. Det passerar snabbt och smärtfritt..

 • placering av patienten i den gynekologiska stolen;
 • introduktion av instrument som utvidgar väggarna i slidan och öppnar en översikt för gynekologen;
 • samling av sekret från baksidan av vagina med en medicinsk spatel;
 • fixering av smet på glas.

De återstående manipulationerna utförs direkt i laboratoriet. Ett prov på urladdningen kan tas inte bara från slidan, utan också från urinröret eller livmoderhalsen.

Forskningsstadier

Låt oss försöka svara på några mer spännande frågor: hur många dagar görs en smet på floran, hur mycket analys förbereds? Analys av en kvinnas vaginalhemlighet utförs i ett utrustat laboratorium.

Först färgas utstrykningen med hjälp av Gram-metoden..

Metylenblått används för färgning. Denna process bidrar till den snabbaste separationen av bakterier per art..

Nästa steg är att laboratorieassistenten räknar varje celltyp..

Antalet leukocyter och graden av renhet av vaginal utsöndring bedöms..

I en statlig klinik kan studiet av materialet vara sju dagar, i betalda institutioner kan resultatet av analysen erhållas redan nästa dag.

Hur är proceduren

Material för studien väljs helt smärtfritt. Kvinnan i receptionen ligger i gynekologisk stol. Läkaren installerar en speciell spegel i lämplig storlek, så att du kan undersöka slidan och livmoderhalsen. Gynekologen tar celler från de intima områdena, nämligen: vagina, livmoderhalskanalen med en spatel.

Om under undersökning erosion eller annan patologisk skada upptäcks tas material för laboratoriediagnostik från detta område. Om det är nödvändigt att rekrytera de studerade cellerna till PCR används en borste, inte en spatel.

Vilka sjukdomar kan diagnostiseras?

Män underskattar ofta möjligheten att analysera en smet från urinröret och ställa frågor om patologier som det gör att du kan diagnostisera. Så utan en utstryk kommer en bra urolog inte att göra någon slutlig diagnos beträffande inflammation i könssystemet. Detta beror på att många infektioner är lika asymptomatiska eller ger samma symtom..

Tack vare analysen av urladdningen från urinröret kan prostatit, gonoré, uretrit, klamydia eller ureaplasmos, etc. fastställas. Ytterligare förfiningstekniker kan krävas..

En smet under menstruationen

Tar de fortfarande en smet under menstruationen? Ja, i vissa situationer är detta möjligt. Till exempel med misstänkt smittsam process. Det är ganska svårt att ta material från livmodern och slidan för laboratoriediagnos, eftersom slemhinnorna är täckta med blodig utflöde, visualiseringen är allvarligt försämrad, så undersökningen kommer inte att vara tillräckligt noggrann. Det är också ganska svårt att hoppa över morgontvätten. Och resultatet kommer att förvrängas på grund av förekomsten av menstruationsflöde i utstryk.

Om smutsleveransen av objektiva skäl sammanföll med menstruationsperioden är det värt att följa följande regler, förutom allmänt accepterade:

 1. Kväll och morgontvätt av de yttre könsorganen utförs utan speciella medel för intim hygien, kokt vatten.
 2. Använd inte vattpinnar på natten och omedelbart före utsmetningen.
 3. Se till att använda blöjan på fåtöljen.
 4. Läkaren kommer att ange på proverna att de togs från en menstruerande kvinna.

Vävnadsprover för forskning

Livmodern är ett ihåligt organ som består av muskelvävnad och som liknar ett inverterat päron i utseende. Den smala sidan ansluts till halsen, som sträcker sig in i slidan. Kaviteten är fodrad med endometrium, som består av två lager:

 1. basal, bestående av stamceller;
 2. funktionellt, vilket avvisas under menstruationen om graviditet inte har inträffat.

För histologisk undersökning separeras det funktionella lagret i livmoderkaviteten. Ytterskiktet i endometrium är också separerat från livmoderhalsen - den plats där livmoderhalsen ansluter till livmoderkroppen.

Hur man skrapar från livmodern?

Efter att testen har samlats in och de gynekologiska infektioner, om de har behandlats, får patienten en remiss för diagnostisk manipulation.

 • 8 timmar före ingreppet ska du inte äta eller dricka - alla åtgärder utförs under generell anestesi, därför bör vissa regler följas. Ett rensande lavemang görs inte, men före operationen är det nödvändigt att tömma urinblåsan.
 • Könsorganen behandlas externt med ett antiseptikum - ofta jod, sedan speglar installeras och patienten får anestesi. Patienten känner inte längre att livmodern dras tillbaka och dess fixering med kulpincett.
 • I vissa fall är det nödvändigt att använda sig av Geghar-förlängare med hjälp av livmoderhalskanalen expanderar. Du bör inte vara rädd för att kirurger kan skada gynekologiska organ - de utför manipulationer baserat på deras position. Expandrar införs gradvis, med början med den minsta diametern.
 • Efter det att diagnosproceduren inte stör, införs en skarp skedkurett i livmodern, som separerar endometrialskiktet. Halsen skrapas först, sedan framväggen, ryggen, hörnen. Vävnadsprover från olika delar av livmodern placeras i separata rör.
 • Om hysteroskopi utförs krävs en inspektion för att bedöma kvaliteten på det utförda arbetet..
 • Förfarandet tar från 15 minuter till en timme, beroende på arten av de patologiska förändringarna och antalet nödvändiga procedurer. 15 minuter är tillräckligt för curettage vid frysning i början av graviditeten, för en hysteroskopisk operation med submukös myom eller livmodercancer, det tar 1-1,5 timmar, eftersom den tuberösa ytan måste behandlas mycket noggrant.

Patientens tillstånd kan upprätthållas av en dropper med saltlösning, men ibland kan de klara sig utan det.

Under force majeure-omständigheter lyckas de alltid vidta nödvändiga åtgärder - läkaren, operationssjuksköterskan och anestesilegen är i manipuleringsrummet. Oroa dig inte - det här är en av de mest behärskade och säkra medicinska operationerna..

Läkarnas åsikt

Gynekologer hävdar att det inte finns någon sådan period då det är absolut omöjligt att överföra utstryk under undersökningen. Det bör noteras att i vissa situationer, när resultatet direkt beror på en kvinnas hormonella bakgrund, är det viktigt att följa de rekommenderade termerna. Om materialet undersöks med avseende på mikroflora och / eller närvaron av atypiska celler, är det tillåtet att ta det under menstruationen.

En gynekologisk smet hjälper till att bestämma följande indikatorer:

 • Nivån på leukocyter (normal nivå - enstaka celler i synfältet).
 • Antalet epitelceller (enstaka i synfältet).
 • Mikroorganismer (cocci / stavar) dominerar som regel i en frisk kvinna grampositiva stavar.
 • Jästsvampar (fastställs normalt inte).
 • Gonococci, Trichomonas, Chlamydia - patologisk mikroflora bestäms normalt inte. Hennes närvaro indikerar en infektion eller en kombination av infektioner.

Enligt indikatorerna ovan bestäms graden av renhet i slidan, från den första till den fjärde. Det första är ett idealiskt resultat, som finns hos unga flickor som inte har börjat sexuellt. 2–3 grader - normala alternativ, och den fjärde indikerar förekomsten av en smittsam och inflammatorisk process.

Anledning till diagnos

Flickor är ofta intresserade av om det är möjligt att ta en smet med menstruation. Om det inte finns någon sjukdom rekommenderar experter att skjuta upp en planerad inspektion i flera dagar. En bra tid att studera mikroflora är den första dagen efter menstruationens slut.

Insamling av biologiskt material krävs i följande fall:

 1. Oskyddad kontakt med en ny sexpartner - risk för infektion.
 2. Graviditet. Under perioden med att bära barnet tas ett smuts på floran upprepade gånger. Detta är viktigt för att övervaka graviditetsförloppet, för att bedöma det kvinnliga urogenitalsystemet.
 3. Utsläpp med ovanlig konsistens och skarp färg.
 4. Långvarig användning av antibiotika - för att återställa balansen i tid.
 5. Graviditetsplanering. Genom att snabbt upptäcka patologier ökar chansen för ett lyckat lager.
 6. Fel i menstruationscykeln - för att identifiera orsaken till kränkningar.
 7. Burning, klåda i perineum, smärta i nedre del av buken - dessa symtom kan indikera en inflammatorisk process eller närvaro av infektion.

Förfarandet är enkelt: en specialist sätter in en smal spegel i slidan och utför insamlingen av celler med en speciell spatel. Ibland är det nödvändigt att göra skrotningar från urinröret. Det resulterande materialet överförs till speciella laboratorieglasögon och överförs till studien..

Funktioner för att ta en smet med prostatit

Det finns två sätt att ta en smet från urinröret hos kvinnor:

 • I det första fallet sätts en smal applikator in i urinröret med ett sterilt vattpinne på det, tryck det mot organets vägg och avlägsna det försiktigt genom att rotera något.
 • Den andra metoden - ett finger sätts in i slidan, de pressas på urinrörets främre vägg, separeras med ett speciellt verktyg, de samlas på en spatel för undersökning.

Under proceduren måste en kvinna sitta på en gynekologisk stol och slappna av bäckenet. För att förhindra infektion under skrapning är det bättre att köpa ett individuellt gynekologisk kit, som har en engångsspegel och spatel.

Material för analys för bakteriologisk kultur tas från urinröret genom att placera en speciell sond i den. En sond är en tunn, mjuk trollstav. Det introduceras till ett djup på cirka 3 cm. Naturligtvis måste alla material och rör vara helt sterila. Efter att sonden har införts i urinröret, rullas den något för att samla urladdningen. Sedan tas verktyget bort och placeras i ett provrör.

Denna procedur är inte bara trevlig i moraliska termer. I själva verket känner en man bara lätt obehag under analysen. Ibland lite obehagligt och i flera timmar efter att ha tagit ett smet. För att minska obehag, råder läkare patienten att massera prostata på egen hand.

För att ta utstryk placeras en steril engångssond (bild nedan) i urinröret, på vilken huvudet en mikrocellulosaester sprayas (en slags borste). Läkaren fördjupar den noggrant på ett djup av cirka 1,5-2 cm, gör flera rotationsrörelser och tar bort den. Skrapa från väggarna kvar på huvudet.

Upplevelserna när du sänker ner och drar ut sonden kan vara obehaglig, till och med smärtsam, även om arbetsdelens diameter bara är 1,5-3 mm. För analys av flora räcker det att samla slem, och för forskning om sexuellt överförda infektioner genom PCR krävs epitelceller, som måste skrotas, och detta beror på obehag. Om det finns inflammation i urinröret (uretrit), kommer smärtan att vara mycket intensiv och kommer inte att lugna ner några timmar till.


Universal urogenital sond

Ett speciellt kit används för att ta en smet för bakteriekultur, som inkluderar en sond för nedsänkning i urinröret och en behållare med ett näringsmedium. Upplevelserna vid analysen är inte så smärtsamma längre, eftersom sondhuvudet inte är en borste utan mjuk bomull.

När en smuts tas genom skrapning skadas slemhinnan i urogenitalkanalen, som återställs efter 3-4 dagar. Under denna tid gör det många att urinera, troligen utseendet på bloddroppar. Du kan minska smärtan efter en smuts med hjälp av Katedzhel gel med lidokain. Ett speciellt munstycke ger en djup insättning i urinröret.

Många män försöker urinera mindre ofta efter att ha tagit en smuts för att undvika smärta. Detta är misstag. Ju längre urin finns i urinblåsan, desto mer koncentrerad blir den och irriterar urinröret mer.

Om det är viktigt för en man att ta några läkemedel, bör han innan han testar konsultera en specialist i detta avseende.

På analysdagen kan du inte ta en dusch, du kan bara torka av könsdelarna med en trasa fuktad med vatten. Innan proceduren (i studien) torkas penis med alkohol för att förhindra att mikrober och epitel tränger in i skrapningen.

resultat

När en smet från urinröret överförs väcker dekrypteringen hos kvinnor några frågor. Låt oss försöka svara på dem. Naturligtvis bör alla experter kommentera alla analyser. Baserat på ett referensvärde är det svårt att bedöma urinvägarnas hälsotillstånd.

Nedan föreslår vi att du bekanta dig med de resultat som anses vara normala:

 • Röda blodkroppar bör inte vara högre än 2, vita blodkroppar tillåts cirka 5 och epitelet är normalt om antalet celler inte överstiger 10.
 • Jäst, gonokocker och Trichomonas bör inte vara alls, liksom slem.
 • Med patologiska processer ökar leukocyter och röda blodkroppar. Deras tillväxt observeras när sjukdomen går in i ett allvarligt stadium. När det gäller dysbios, jäst multipliceras aktivt. Slem indikerar att urinvägarna grips genom en smittsam process.
 • Skivepitelceller i utstryk kan indikera att någon typ av sjukdom tidigare har överförts. Av dem själva är de inte ett tecken på sjukdom..

Hos gravida kvinnor kommer normala resultat att vara annorlunda. En ökning av vita blodkroppar indikerar inte alltid en infektion. Under barnets uppkomst kan detta vara normen om det inte finns några klagomål. Gynekologer rekommenderar kvinnor att ”regelbundet ta” en urinremsskrapning ”i position” för att inte missa början av inflammation eller infektion..

Det är optimalt att ta en smuts från urinröret hos kvinnor två gånger per år vid varje gynekologisk undersökning. Sådan taktik låter dig märka avvikelser i tid och förhindra obehagliga symtom och komplikationer..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Ägglossning och befruktning (datum, tecken, hur man känner igen?)

Ägglossning och befruktning sker inom 24 timmar efter ett äggs liv. Ägglossning sker ungefär 14 dagar (12-16 dagar är tillåtet) innan nästa menstruation börjar....

Hur många dagar är normala månatliga perioder. Anledningar till avvikelser

Antalet dagar som en kvinnas menstruation varar påverkas av många faktorer, inklusive kroppens fysiologiska egenskaper, livsstil....

Postpartum urladdning

Senaste uppdatering: 14/14/2019Innehållet i artikelnFör att undvika eventuella komplikationer efter födseln måste du vara försiktig med din kropp och observera mängden och sammansättningen av sekret, kroppstemperatur och smärta....