Sömnlöshet med klimakteriet

Harmonier

Sömnlöshet under klimakteriet är en patologi där en kvinna har en otillfredsställande sömnkvalitet. Det kan bli för ytligt, intermittent, kort. Att somna är ofta svårt, och själva drömmarna åtföljs av mardrömmar.

Sömnlöshet och klimakteriet kan extremt negativt påverka det fysiska och mentala tillståndet. För att förbättra deras välbefinnande måste en kvinna söka medicinsk hjälp.

orsaker

När en kvinna har klimakteriet - sömnlöshet kan bli hennes ständiga följeslagare. Enligt statistik upplever cirka 30% av patienterna under denna period sömnstörningar. Detta fenomen orsakas av två faktorer: en förändring i den hormonella bakgrunden och problem i den psykologiska sfären.

Om vi ​​talar om hormonella förändringar, då under denna period minskar kvinnor avsevärt mängden progesteron och östrogen i blodet, medan de inte bara ansvarar för reproduktionsorganen, utan också för rätt förlopp för många processer i kroppen. Så östrogen är involverat i produktionen av melatonin - sömnhormonet. Med sitt underskott blir full vila omöjlig.

Dessutom påverkar tidvatten kvaliteten på sömn under klimakteriet. Vid denna tidpunkt, flera gånger om dagen, kan en kvinna känna värme i överkroppen, vilket ersätts av riklig svettning. Om detta händer på natten kan det störa vilan. Ofta efter värmevallningar finns takykardi, migrän, och detta bidrar inte heller till att somna.

Situationen kan förvärras av att kvinnor under klimakteriet ofta har behov av att urinera. Detta fenomen beror på atrofi av slemhinnorna i köns- och urinorganen. Ofta kombineras detta med klåda. Under sådana förhållanden är det mycket svårt att somna.

När det gäller den psykologiska faktorn består det i det faktum att många kvinnor svårt går igenom alla förändringar i sin egen kropp. Detta medför ångest och depressiva tillstånd av varierande svårighetsgrad. Till och med den minsta händelsen uppfattar kvinnor som en tragedi. Varje liten sak kan orsaka allvarlig ilska eller harsel. Innan hon somnar kan en kvinna återigen bläddra igenom alla händelser som hände under dagen i hennes minne, medan hon bara tittar på dem i svart.

faktorer

Som praxis visar förvärras sömnlöshet i närvaro av följande faktorer:

 • stillasittande arbete;
 • övervikt;
 • dåliga vanor (rökning, alkoholmissbruk);
 • brist på ordentlig vila på eftermiddagen;
 • ofta konsumtion av drycker som innehåller koffein.

Således, om patienten har en sömnstörning med klimakteriet, beror vad som ska göras också på predisponerande faktorer..

rekommendationer

Innan man bekämpar sömnlöshet med klimakteriet måste en kvinna göra några förändringar i sin livsstil. Det finns ett antal rekommendationer som observerar att patienten kommer att kunna underlätta sitt välbefinnande under klimakteriet.

Rätt näring. I denna ålder måste du vara uppmärksam inte bara på smakens mat, utan också på dess sammansättning samt kvalitet. Det rekommenderas att öka konsumtionen av frukt och grönsaker. Dessutom bör de inte genomgå värmebehandling. Sådan mat hjälper till att fylla underskottet på näringsämnen i kroppen, bidra till bättre sömn, ha en gynnsam effekt på figuren..

I detta fall bör man särskilt uppmärksamma mandel och bananer. Av dessa normaliserar den första produkten den hormonella bakgrunden, och den sista - minskar muskelspänningen (på grund av det höga halten magnesium). Samtidigt minimeras sockerkonsumtionen bäst. Den sista måltiden bör vara 2-4 timmar före sänggåendet.

Utövar sport. Enligt statistik är kvinnor som regelbundet utför fysiska övningar mycket lättare att tolerera klimakteriet än alla andra. Under klasser är det emellertid mycket viktigt att följa åtgärden, eftersom överdriven iver kan vice versa - förvärra problemet. Helst bör sport bedrivas på morgonen i frisk luft.

Trevliga stunder. Dessa inkluderar: lyssna på avkopplande musik, dricka varm mjölk, tyst sex, andningsövningar. Samtidigt är det inte önskvärt att titta på TV, lyssna på aggressiv musik och spendera tid vid datorn före sänggåendet.

Det är mycket viktigt att ventilera sovrummet, använda kläder och pastellkläder av naturliga tyger, se till att temperaturen och luftfuktigheten i rummet motsvarar normala indikatorer. Om det behövs ska kuddar och madrass bytas ut mot bekvämare..

Dessutom kommer en tydlig rutin att hjälpa till att återställa sömnen. Du bör alltid gå i säng och vakna på samma gång, även på helgerna. Men om lusten att koppla av uppstår tidigare, slåss inte med det. I detta fall måste du omedelbart gå i säng.

Mediciner

Om sömnlöshet är allvarlig och ofta stör en kvinna, kan läkaren rekommendera mediciner..

Du får inte i något fall självmedicinera, eftersom detta inte bara inte löser problemet utan också kan leda till allvarliga konsekvenser. Om en kvinna har sömnlöshet i klimakteriet, vad man ska göra i detta fall och vilka mediciner man ska ta, kan bara en läkare berätta.

Du kan använda valerian eller morwort på egen hand för att normalisera sömnen..

Sömntabletter

Dessa läkemedel kan inte bota sömnlöshet. De eliminerar emellertid dess symtom. De behöver endast användas i extrema fall och inte ständigt. Annars kan kroppen bli beroendeframkallande..

Lugnande

Dessa medel har en lugnande effekt på det centrala nervsystemet. De kan presenteras i form av tinkturer från medicinska örter eller tabletter. Beroligande läkemedel kommer att lindra överskjutande spänningar och känslomässighet, hjälpa till att lugna ner. Sömn återhämtning i detta fall är en "biverkning" av behandlingen.

Det är värt att notera att en del av läkemedlen ger en positiv effekt först efter långvarig användning. Därför behöver du inte vänta på en omedelbar lösning på problemet.

hormoner

Om patienten har ett allvarligt klimax kan dålig sömn - hormonella läkemedel vara en utmärkt lösning. Beroende på situationen kan en specialist rekommendera syntetiska steroider eller fytohormoner (dessa ämnen finns i växter och liknar struktur med mänskliga hormoner).

Innan du börjar ta sådana mediciner måste en kvinna genomgå en medicinsk undersökning, som kommer att innehålla ett blodprov för hormoner. Fördelarna med steroidbehandling inkluderar det faktum att de förutom sömnlöshet eliminerar många andra problem som har uppstått mot bakgrund av klimakteriet.

Folkmetoder

Det finns ett stort antal alternativa metoder för att behandla sömnlöshet i klimakteriet. Fonder beredda på basis av medicinalväxter har den mest skonsamma effekten på kroppen, så risken för biverkningar är i detta fall minimal.

Det är värt att notera att för att uppnå goda resultat måste folkrättsmedel användas under lång tid, så en kvinna ska vara tålamod.

I svåra fall kan folkläkemedel mot sömnlöshet med klimakteriet inte användas som huvudbehandling, men de kan komplettera behandling med mediciner. Detta hjälper till att påskynda läkningsprocessen..

Kamomill

Te med kamomill hjälper till att slappna av, minskar nervspänningar, ångest. Du måste förbereda läkemedlet precis som vanligt te. För att förbättra smaken på produkten kan du lägga till honung, mjölk eller kanel..

Ingefära

Tinktur av ingefära och fänkål hjälper inte bara till att lindra överflödiga nervspänningar, utan också förbättra matsmältningssystemet.

Tinkturen är tillverkad enligt följande:

 • torr ingefära rot och fänkål krossas till pulver och blandas i lika stora proportioner;
 • 1 msk. l 150 ml kokande vatten hälls i pulvret;
 • botemedlet infunderas i en timme.

Denna tinktur bör drickas före sänggåendet (i 1 timme) i 1 msk. l.

Hopp

Hagtornsbär och humlekottar måste krossas till pulver och blanda sedan allt i samma proportioner. Sedan måste du hälla 1 msk. l färdigpulver med ett glas kokande vatten. Det är bättre att tillverka läkemedlet på morgonen så att det på kvällen har tid att infusera. Det rekommenderas att dricka ett avkok av 100 ml före sänggåendet. Halsarna bör inte vara för stora.

Johannesört

Johannesört och lavendel måste krossas. Blanda sedan 1 msk. l örter och häll dem 400 ml kokande vatten. Produkten ska infunderas i minst 2 timmar. Den färdiga medicinen filtreras genom gasväv, viks i flera lager och används före sänggåendet i 1 tsk..

Homeopati

Homeopati har nyligen vunnit enorm popularitet. Och detta är inte förvånande. Dessa åtgärder mot sömnlöshet vid klimakteriet väcker nästan aldrig biverkningar och har samtidigt ett minimum av kontraindikationer.

Dreamzz

DreamZzz hjälper till att minska nervös agitation och förbättrar sömnkvaliteten. Verktyget utvecklades av en rysk forskare. Kompositionen innehåller inga toxiska komponenter.

Produktens höga effektivitet beror på förekomsten av sådana komponenter i den:

 1. Gaba alishan - ett ämne som innehåller gamma-aminobutyric acid, som är ansvarig för kvinnors psyko-emotionella tillstånd. Det hjälper också att normalisera sockernivåerna, förbättrar blodcirkulationen, förbättrar tänkandet..
 2. Bävergäll. Detta ämne normaliserar arbetet i organen i hjärt- och nervsystemet. Det eliminerar kramper och migrän, förbättrar humöret.
 3. Plantera lofant. Det har en antimikrobiell effekt, sänker blodtrycket, stärker kroppen och bromsar åldringsprocessen..
 4. En samling av 32 örter. Det slappnar av kroppen och lugnar nervsystemet, normaliserar hjärtfunktionen..

Således hjälper DreamZzz inte bara att eliminera sömnlöshet, utan också att eliminera orsakerna som provocerade det. Den maximala effekten av behandling med detta läkemedel kan uppskattas efter fullständig kurs.

Sonilyuks

Sonilyuks tillverkas på basis av naturliga komponenter. Det stärker kroppen som helhet, stabiliserar cirkulationssystemets och centrala nervsystemets funktion, främjar avkoppling.

Sonilux testades 2015 och visade hög effektivitet. Alla patienter som behandlade sömnlöshet i klimakteriet med det noterade att deras tillstånd förbättrades till en eller annan grad..

De flesta kvinnor efter behandling:

 • somnar snabbare;
 • sömnen blev lugnare, starkare;
 • försvinna nattliga uppvakningar;
 • överdriven aggressivitet och ångest försvann eller minskade signifikant;
 • gått konstant trötthet;
 • psykologisk stress minskade.

För maximalt resultat, ta Sonilux 1 scoop två gånger om dagen. De första positiva förändringarna kan märkas efter en veckas terapi. Innan en behandling av sömnlöshet i klimakteriet med homeopati bör en kvinna konsultera en läkare.

Andra tekniker

Att förbättra situationen med menopausal sömnlöshet kan vara en avkopplande massage och ta ett varmt bad. För att förbättra effekten kan en kvinna ta till aromaterapi. För detta ändamål kan du använda eteriska oljor eller rökelse baserat på rosmarin eller andra avkopplande växter..

I vissa fall hjälper hypnos att bli av med sömnlöshet. Sådana förfaranden behöver dock endast gå till en erfaren, kvalificerad specialist med ett gott rykte. Han måste förstå exakt hur han kommer in och drar tillbaka patienten korrekt från hypnotisk sömn. Annars kan det inte bara uppnå önskad effekt utan också orsaka oåterkallelig skada. Fördelarna med denna behandlingsmetod inkluderar det faktum att det inte har några kontraindikationer.

effekter

Med klimakteriet kan sömnlöshet uppstå sporadiskt eller vara ständigt närvarande. Vi rekommenderar att du söker läkarhjälp om en hel natts vila saknas under veckan.

Om en kvinna inte börjar behandla sömnlöshet kan hon i framtiden stöta på sådana komplikationer:

 • gastrit, pankreatit;
 • depression, neuros;
 • en stroke eller olika störningar i funktionen av organen i det kardiovaskulära systemet;
 • allvarliga endokrina störningar (i sin tur kan de framkalla onkologi);
 • minskad immunitet.

Det är värt att notera att det är lämpligt att starta behandling för sömnlöshet på kortast möjliga tid. I detta fall kommer problemet att lösas lättare och snabbare..

Vad man ska göra om klimakteriet har börjat sömnlöshet: läkemedelsbehandling, folkmedicin och förebyggande

Menopaus sömnlöshet: effektiva behandlingar

Statistik över olika avvikelser hos kvinnor under klimakteriet tyder på att varje tredje kvinna är orolig av klimakteriet. Vid ung ålder är det inte problematiskt att hantera problemet och under klimakteriet är det mycket svårare att få en normal sömn.

Manifestationer av sömnlöshet

Manifestationerna av sömnlöshet i klimakteriet är individuella för varje kvinna.

De kännetecknas av:

 • svårigheter att somna;
 • ofta vakna upp efter en grund sömn med långvariga eller misslyckade försök att somna;
 • i rätt tid, men oproduktiv sömn, när en kvinna på morgonen inte står upp vilad över natten, utan trasig;
 • tidigt vakna upp med ett feberligt övervägande av olika problem, bekymmer och somna när det är dags att stå upp;
 • oförmågan att koppla av i en dröm med att även de vanliga tysta ljuden blir irriterande.

Kursens funktioner

Utvecklingen av problem med natt sömn förekommer ofta hos kvinnor vars ålder har passerat 50 år. Sömnlöshet anses enligt läkaren som det främsta skälet till utvecklingen av depression hos kvinnor under klimakteriet. Faran med detta tillstånd är att det är ganska svårt att bota denna nervsjukdom tills symptomen på klimakteriet passerar.

Enligt statistik observeras depression under klimakteriet hos nästan alla representanter för det svagare könet, eftersom slutet av barnfödelseperioden väcker tankar om åldrandet av kroppen, och visar också att kvinnan helt förlorade sin egen sociala roll, vilket består i fortsättningen av släktet.

Klimakterisk sömnlöshet observeras emellertid inte hos varje patient - för vissa är störd sömn på natten helt frånvarande, vilket ger dem rätt att slappna av och få styrka.

Men det finns en annan kategori av patienter som under klimakteriet inte längre märker några tecken och symtom på klimakteriet, utom sömnlöshet.

I det här fallet är det inte svårt att bota sömnlöshet - du behöver bara besöka en läkare för att förskriva homeopatiska eller folkliga läkemedel som gör att du kan bota sömnlöshet utan att skada din hälsa, samt normalisera biologiska rytmer.

För att veta hur man ska hantera sömnlöshet vid klimakteriet är det viktigt att det upptäcks korrekt. Identifiering av följande symtom kan hjälpa till med detta:

 • hjärtklappning, även om kvinnan är i ett lugnt tillstånd;
 • tidvatten som uppstår på natten och på kvällen;
 • överdriven svettning;
 • svaghet;
 • konstant känsla av ångest;
 • distraktion;
 • ofta uppvaknande på natten, varefter kvinnan inte längre kan somna;
 • tidig uppvaknande - vid 4-5 på morgonen;
 • oförmågan att snabbt somna på kvällen (innan patienten somnar, måste hon ligga i sängen i 2 timmar eller mer).

Läkarna rekommenderar att man börjar behandla sömnlöshet tillsammans med andra tecken på klimakteriet, eftersom sömnlöshet annars kan dyka upp om symptomen på klimakteriet ständigt stör patienten.

Låg progesteron

Orsaker till sömnproblem i klimakteriet

Den främsta orsaken till sömnstörningar i klimakteriet är den hormonella omstruktureringen av kroppen, varför syntesen av sömnhormonet - melatonin reduceras betydligt.

Denna process förvärras också av andra skäl som är inneboende tecken på klimakteriet:

 • tidvatten. Känsla av intensiv värme, "rusa" av blod till huvud och nacke, åtföljt av ökad svettning, vilket ofta händer på natten. Det ersätts ofta av huvudvärk och takykardi..
 • nervositetstillstånd, ökad känslomässighet, när någon liten sak dramatiseras, kan orsaka förbittring, depression, irriterande och bokstavligen tårar. Det intensifieras innan du går till sängs med minnen om misslyckanden i en dag som går.
 • regelbunden urination. Detta beror på en minskning av funktionalitet och torrhet i slemhinnorna i köns- och urinorganen. Därför klåda, sveda, obehag, ofta nattliga urineringar. Allt detta bidrar inte till djup och lugn sömn..

Sådana avvikelser ger inte en kvinna full vila på natten. Detta påverkar hennes tillstånd på dagen och orsakar trötthet och irritabilitet. En kvinna vill ständigt sova, men vila på dagtid är som regel omöjligt på grund av anställning på jobbet.

Sömnlöshet kan inte ignoreras, eftersom det ofta inte är möjligt att övervinna detta tillstånd på egen hand. För att processen inte fördjupas krävs kvalificerad behandling.

Konsekvenser för kroppen

Om sömnstörningarna inte elimineras i tid, kan den patologiska processen ha en negativ inverkan på kvinnans kroppstillstånd. Under klimakteriet försvagas kroppens skyddande funktioner, så sömnlöshet kan framkalla en förvärring av kroniska sjukdomar eller utvecklingen av nya.

Sömnsjukdomar, om de inte behandlas, kan orsaka följande negativa konsekvenser:

 • hjärtinfarkt;
 • stroke;
 • minskad immunstatus i kroppen;
 • arteriell hypertoni;
 • träningsvärk
 • diabetes;
 • övervikt;
 • metallisk smak i munnen;
 • domningar i lemmarna;
 • övervikt.

Förändringar i den hormonella bakgrunden, som förvärras av sömnlöshet, kan utlösa depression. Ingen klimatbehandling behövs..

Vad man ska göra för att undvika sömnlöshet i klimakteriet utan droger

I kampen mot sömnlöshet hjälper sådana åtgärder och faktorer:

 • balanserad kost, som är en korrekt konstruerad diet med en övervägande av grönsaker och frukter. Tung mat är skadlig innan du lägger dig, eftersom den förhindrar att somna, provocerar tryckfall och hettändar. En stor mängd vätska som är berusad på natten orsakar ödem och ofta nattlig urinering.
 • skapar bekväma förhållanden i sovrummet med luftning före sänggåendet, temperatur som inte överstiger 20 grader, normal luftfuktighet, med avsaknad av ljusa föremål och skarpa lukt.
 • du måste regelbundet gå före sänggåendet och under dagen för att fördela tid till sport.
 • innan du lägger dig, ta ett aromatiskt bad, gör några enkla andningsövningar med avkopplande och inte hög musik.

Läs också hur du upprätthåller skönhet och hälsa med klimakteriet.

Rökning, dricka alkohol, titta på film och hänga vid sänggåendet på sociala nätverk är fienderna till god sömn, som fungerar på nervsystemet spännande.

Symtom på klimakteriet: rastlösa bensyndrom

Orsaken till dålig sömn kan vara ”rastlösa ben”. Sådana symtom på klimakteriet finns ofta hos kvinnor efter 50. Patienter klagar över att de inte kan somna på grund av obehagliga känslor i nedre extremiteter (stickningar, brännande, gåsbockar) och en obsessiv önskan att flytta benen (stå upp och sträcka, eftersom det blir lättare när man rör sig).

Varför händer det här? Modern medicin tror att en av de avgörande faktorerna är hormonell obalans. I klimakteriet hos kvinnor sjunker nivån av könshormoner i blodet kraftigt, vilket i sin tur minskar cellernas känslighet för hormoner, särskilt för hormonet och neurotransmitter dopamin. Dopamin är involverat i reglering av muskelton, koordination av olika muskler. Om cellerna "inte uppfattar det, uppstår symtom som ihållande spänning och oförmåga att slappna av. Behandlingen i detta fall bör vara omfattande och kräva samarbete av en gynekolog, endokrinolog och neurolog.

Drogbehandling

Det finns många läkemedel som förbättrar tillståndet och förbättrar sömnen med klimakteriet. Här är egenskaperna hos några av dem..

Komplexa hormonella medel Angelique

Läkemedlet "Angelique" mildrar effekterna av östrogenbrist, inklusive värmevallningar, överdriven svettning, sömnlöshet, sjukdomstillstånd, hjärtspatologier.

Ett annat läkemedel förbättrar muskel- och skelettsystemets funktion, hjälper till att bekämpa hudåldrande, atrofisk cystit, urininkontinens och torrhet i vaginal.

Det finns bevis på dess effektivitet i förebyggandet av äggstockscancer, som årligen tar liv för hundra tusen kvinnor.

Ta den på en tablett per dag.

Ginodian Depot

Detta är ett kombinerat östrogenersättningsmedel, presenterat som en injektion i en sprutampulle.

Endast en intramuskulär injektion krävs per månad.

Det är produktivt för behandling av astheniska fenomen, atrofi i urinsystemet och hudkomplikationer i samband med klimakteriet. I detta fall hjälper läkemedlet att skapa en dröm.

Climonorm

Läkemedlet Klimonorm används för att behandla menopausala störningar, ökar bentätheten, minskar risken för frakturer, har en positiv effekt på det kardiovaskulära systemet och förbättrar hudtillståndet. Dessutom minskar det stresssymptom, förbättrar humöret och normaliserar sömnen..

Det tolereras väl och provocerar inte viktökning, kan sänka kolesterolet.

Produkten finns i form av dragéer, av vilka det finns 21 stycken i lådan. Av dessa är 9 gula och 12 är bruna..

Tilldelas per bit per dag.

Proginova

Det är ett hormonellt tablettläkemedel som är effektivt i tidig menopaus..

Det hjälper till att bli av med värmevallningar med ökad svettning, är användbar vid sömnlöshet, neuros, yrsel, huvudvärk..

Det används efter äggstocksresektion eller bestrålning, det är effektivt för att minska slemhinnans och urinblåsans funktioner, och det tjänar behandling och förebyggande av osteoporos.

Tre veckors behandlingskurser (en tablett per dag) med en paus i veckan övas.

Premarine

Ett tablettläkemedel med östrogener används för att behandla vasomotoriska störningar i klimakteriet, inklusive svettningar, sömnlöshet, ångest, nattvatten och svettning.

Användbart för osteoporos, minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och tarmscancer. Väl tolererad, tagen intermittent eller kontinuerligt.

Climadinone

Klimadinon är ett tsimitsifugi rot extrakt, tillgängligt i tablettform eller flytande form. Dessutom används droppar på socker och tabletter kan inte bitas.

Det tar bort vegetovaskulära och psykomotionala patologier orsakade av hormonella störningar som ingår i alla symptom på klimakteriet, inklusive sömnlöshet och takykardi..

Läkemedlet är utformat för långtidsdoser, eftersom dess effekt endast påverkar ett par veckor efter kursstart. Men det kan inte användas på mer än sex månader.

Det tolereras väl av alla patienter, med undantag för de som är allergiska mot laktos, inte rekommenderas för vissa typer av tumörer..

Novo-Passit

Lugnande botemedel baserade på växt extrakt, tillgängliga i form av droppar och tabletter, har östrogena egenskaper.

Det är ett antidepressivt medel, hjälper till att bekämpa rädsla och sömnstörningar. Hjälper till med vegetativa symtom och takykardi. Läkemedlet är ett profylaktiskt för osteoparos.

Det tas tre gånger om dagen i en tablett eller sked tillsammans med te eller juice..

Cliofit

Detta är ett inhemskt läkemedel baserat på extrakt av cirka två dussin växtkomponenter, som inkluderar anis, hagtorn, en serie kumminfrön, humle, lakrits, eleutherococcus och andra.

En sådan elixir med ett konstant intag har en stärkande, lugnande effekt, det lindrar trötthet, normaliserar sömn och lindrar yrsel, rodnad och känslomässiga störningar.

Sonilyuks

Den senaste inhemska utvecklingen, som är ett pulver baserat på mer än tre dussin växt- och andra naturliga komponenter.

Läkemedlet hjälper till att bli av med psykomotiska störningar under klimakteriet. Det stärker kroppen, normaliserar nervsystemets och hjärt-kärlsystemens funktioner, hjälper till att producera nattsömn.

Dessa och andra läkemedel bör tas endast efter diagnos och enligt instruktion av en läkare är det enda undantaget tinktur av valerian och morwort.

Diagnostiska metoder

När symtom på patologi uppträder är det nödvändigt att konsultera en läkare - somnolog, psykoterapeut.

Diagnosen inkluderar flera steg:

 1. Samtal med patienten, under vilken läkaren bestämmer tillgängliga orsaker, klagomål och andra viktiga omständigheter. Oftast görs en noggrann diagnos på grundval av en anamnesis, men om det råder tvivel krävs en mer detaljerad undersökning.
 2. Laboratoriestudier, i synnerhet, ett blodprov som bestämmer nivån för kvinnliga könshormoner.
 3. Hårdvarudiagnostik. En liten enhet är ansluten till handleden, med den kan en kvinna fritt röra sig och sova. Enheten registrerar olika störningar som kan orsaka utveckling av en sjukdom (snarkning, ångest, bruxism).
 4. Somnography. Patienten tillbringar natten på ett specialiserat kontor under en speciell enhet som fångar olika indikatorer under sömnen. Detta är varaktigheten för olika faser, hjärnaktivitet, hjärtfrekvens, blodtryck, muskelspänning, ögonrörelse, syre i blodet.

Vad är folkrättsmedel

Arsenal av effektiva folkrättsmedel för sömnlöshet med klimakteriet har dussintals recept.

Här är några av dem:

 • örter: mynta, rosa höfter, timjan och kamomill hjälper väl mot sömnstörningar. Samlingen av dessa örter bör drickas som te före sänggåendet;
 • blommor och kottar av humle: insistera två timmars råvaror i ett glas kokande vatten i 4 timmar och dricka en kvarts kopp före sänggåendet;
 • mjölk och honung: tillsätt en sked honung i ett glas varm mjölk och dricka på natten;
 • tillsätt lite muskot till ett glas tomatsaft och dricka några timmar före sänggåendet;
 • sked torkad sorrel, motstå en timme i ett glas kokande vatten, dricka ett kvarter glas före varje måltid;
 • tre matskedar rosmarinblad blöt i ett glas alkohol i tre dagar. Drick två dussin droppar före måltid;
 • Sked de krossade rötter av blå cyanos tål i ett glas kokande vatten under ett par halvtimme. Ta den avkylda skeden efter måltiden.

Behöver jag träffa en läkare


Du kan självständigt känna igen patologin genom att utvärdera alla tillgängliga tecken och ditt välbefinnande..

Med milda former av sömnlöshet, när dess manifestationer inträffar då och då, kan du hantera sjukdomen hemma.

För att göra detta måste du anpassa den dagliga behandlingen och kosten, undvika stress, vänja dig till en måttligt aktiv livsstil.

Om problemet är permanent, sömnlöshet orsakar betydande obehag för en kvinna, förvärrar hennes välbefinnande, orsakar verklig hälsoskada, är det nödvändigt att söka specialisthjälp så snabbt som möjligt.

Logga in på webbplatsen

För att normalisera natt sömn kan du använda traditionell medicin. Läkaren föreskriver lugnande medel och sömntabletter. Allt iLive-innehåll granskas av medicinska experter för att säkerställa högsta möjliga noggrannhet och konsekvens med fakta. Sömnlöshet genomgår vanligtvis veckors behandling. Behandling av sömnlöshet med folkrättsmedel vid klimakteriet ger goda resultat.

Således leder inte bara hormonella förändringar, utan också ökad nervositet under klimakteriet till sömnstörningar. Mamma klagade alltid över tidvattnet och evig stress, sömnlöshet och lignarius hjälpte, allt kom tillbaka till det normala. Efter det rekommenderas att du tar ett bad med avkopplande buljonger eller oljor, sedan en lätt massage på korsryggen och benen.

Hur man hanterar sömnlöshet i klimakteriet?

Climax är en oundviklig period i varje kvinnas liv utan undantag. För närvarande bleknar reproduktionsfunktionen och menstruationen slutar helt.

Men den vanliga PMS eller menstruationssmärtan ersätts av inte mindre obehagliga symtom - värmevallningar, emotionell labilitet och... sömnlöshet. Det kanske senare fenomenet är kanske en av de mest obehagliga, eftersom brist på sömn leder till förvärring och ökar frekvensen av humörsvängningar. Men det finns en väg ut ur denna situation, och behandling av sömnlöshet med klimakteriet är möjlig, både med hjälp av mediciner, och genom användning av folkrättsmedel.

Orsaker till sömnlöshet hos kvinnor med klimakteriet

Climax är en övergångsrik, till och med kritisk period i en kvinnas liv. Men orsakerna till sömnlöshet ligger inte i ålder, utan i hormonella förändringar som inträffar i kroppen.

Under klimakteriet sker en gradvis minskning av östrogennivåer, vilket leder till att ägglossningen stoppas och reproduktionsfunktionen utrotas. En sådan omstrukturering har en kraftfull effekt på hela organismen. Och eftersom kvinnans psyko-emotionella tillstånd direkt beror på balansen mellan hormoner, lider hon först.

Sömnlöshet, humörsvängningar, plötsliga värmevallningar, irritabilitet och humör, följt av depression eller apati - detta är den kortaste listan över obehagliga symtom i samband med klimakteriet. Sådana manifestationer kan och bör bekämpas.

Vad ska man göra med sömnlöshet i klimakteriet, vilka läkemedel man ska ta och vilka folkrättsmedel man ska använda? Därefter överväger vi en lista över de mest effektiva recept som hjälper en kvinna att bli av med ett obehagligt symptom..

Att eliminera orsaken är den bästa behandlingen

Innan du börjar ta mediciner som har sömntabletter måste en kvinna kontakta sin gynekolog och prata om hennes oroande sjukdomar. Menopaus sömnlöshet kan testas på ett annat sätt - genom hormonersättningsterapi (HRT) eller användning av läkemedel baserade på växtbaserade komponenter.

För mer eller mindre uttalad stabilisering av hormonell bakgrund med efterföljande normalisering av natt sömn, kan läkare förskriva helt olika hormonella läkemedel. Men de kan orsaka ett antal biverkningar, så inte alla kvinnor är lämpliga för dem..

Därför föredras ofta läkemedel som innehåller fytoöstrogener i deras sammansättning. Dessa är naturliga ämnen som är så nära som möjligt i sin kemiska struktur naturliga östrogener producerade av ovarieceller. Dessutom är det inte hormoner, därför är de mycket mindre benägna att orsaka oönskade reaktioner från kroppen.

Men om en sådan behandling inte hjälper, och sömnlöshet med klimakteriet oroar en kvinna oftare, måste man ändå använda sig av piller. Och eftersom de flesta av dem är receptbelagda och har en stark effekt på kroppen, bör patienten välja den optimala lösningen med sin läkare.

En översyn av mediciner mot sömnlöshet

Omedelbart noterar vi att apotekläkemedel för sömnlöshet vid klimakteriet, med okontrollerad eller felaktig administration, kan orsaka ett antal biverkningar. Därför bör deras användning utföras med försiktighet, särskilt med självmedicinering..

Följande är en kort översikt av läkemedel med sömntabletter och lugnande medel. De kan variera i sammansättning och form av frisläppande, därför har de olika kontraindikationer för syftet, biverkningar och egenskaper hos inträde.

Barboval

Barboval Ett av de mest populära och effektiva lugnande och hypnotiska läkemedlen, med vilka du kan bekämpa sömnlöshet vid klimakteriet hos kvinnor, är Barboval.

Den innehåller den aktiva substansen fenobarbital och dispenseras i form av droppar eller tabletter för oral administrering. Det föreskrivs för humörsvängningar, orsakslös irritation, sömnlöshet (inklusive klimakteriet), takykardi. Det är förbjudet att ta medicinen för individuell intolerans mot dess komponenter, bradykardi, njur- eller leversvikt, svår arteriell hypotoni, obstruktivt syndrom etc..

Viktig! Barboval är kategoriskt kontraindicerat för behandling av sömnlöshet och humörsvängningar, om perioden av klimakteriet hos kvinnor åtföljs av depressiva tillstånd. Det spelar ingen roll hur djup och utdragen depression är..

Läkemedlet tas vanligtvis i en dos på 10-15 droppar (eller per tablett) 2 till 3 gånger om dagen. Eftersom dropparna har en specifik lukt och smak rekommenderas att du tar dem med en bit socker eller en liten mängd vatten. Behandlingsförloppet kan inte vara mer än 2 veckor.

Somnol

Somnol är ett hypnotiskt och lugnande medel som innehåller den aktiva komponenten zopiklon. Det doseras i form av tabletter för oral administrering. Det föreskrivs vid långvarig och svår sömnlöshet.

Du kan inte ta piller för att bekämpa sömnstörningar vid klimakteriet om det finns en ökad känslighet för zopiklon, andningsfel, sömnapnésyndrom, svår eller kronisk fas av leversvikt, myastenia gravis.

För att bli av med sömnlöshet under klimakteriet rekommenderas Somnol att tas i en dos på 7,5 mg, vilket är lika med 1 tablett per dag. Du måste dricka medicin strax före sänggåendet.

Behandlingstiden med Somolom sömnlöshet är 2 till 3 veckor. Men eftersom med klimakteriet detta symptom kan manifestera sig mer intensivt, kan terapiförloppet förlängas..

Förskrivning av läkemedlet, bestämning av dos och varaktighet för att ta tabletterna utförs endast av en neurolog. Somnol är ett potent läkemedel som kan orsaka ett antal biverkningar, och en överdos av dem kan leda till allvarliga konsekvenser..

Sondox

Sondox hypnotiskt läkemedel tillverkas på basis av den aktiva substansen doxylaminsuccinat. Läkemedlet är indicerat för behandling av periodisk eller kortvarig sömnlöshet i olika kategorier av patienter, inklusive kvinnor under klimakteriet..

Kontraindikationer för receptbelagda läkemedel inkluderar överkänslighet mot dess komponenter, glaukom med vinkelförslutning. Med försiktighet bör tabletter tas för kvinnor som har nedsatt andningsfunktion..

Den initiala dosen av Sondox är 7,5 mg per dag, vilket är lika med hälften av tabletten. Om en sådan dos inte hjälper till att eliminera sömnlöshet, fördubblas den, vilket ger upp till 1 tablett per dag. Intagande av medicinering utförs omedelbart innan du lägger dig. Terapitiden kan vara högst fem dagar. Om det är ineffektivt, bör en kvinna söka ytterligare råd från en läkare.

Folkrättsmedel vid sömnlöshet vid klimakteriet

Behandling av sömnlöshet som inträffar vid klimakteriet, eventuellt utan att använda sömnpiller mediciner. Traditionell medicin har i sitt arsenal ett stort antal recept som hjälper till att eliminera ett obehagligt symptom utan att skada kroppen. Och detta gäller inte bara avkok eller infusioner baserade på medicinska örter, utan också alkoholekstrakter av medicinska växter.

Vilka folkmedel vid sömnlöshet vid klimakteriet kan jag använda? Följande är några effektiva recept som hjälper dig att glömma det obehagliga symptom på klimakteriet..

Hjärt

Motherwort är en läkande ört med en lugnande, hypnotisk, hypotensiv effekt. För att eliminera sömnlöshet med klimakteriet kan du göra antingen avkok eller infusioner från det, eller ta det i form av ett alkoholutdrag. Tinktur kan köpas på alla apotek, det kostar cirka 25 rubel.

För att förbereda medicinen behöver du 1 msk. l Brygg torra blad av växten med ett glas kokande vatten och insistera under locket en kvarts timme. Sil sedan det färdiga läkemedlet, pressa kakan och bringa, om nödvändigt, infusionen till sin ursprungliga volym med kokt vatten.

Hur man hanterar sömnlöshet vid klimakteriet med hjälp av detta folkmedicin? Infusion bör tas en matsked tre gånger om dagen. Behandlingsförloppet kan fortsätta i flera veckor, varefter en tio-dagars paus kan tas, och sedan, om nödvändigt, kan du återuppta med infusion av moderwort.

Med droppar är allt enklare. Det färdiga alkoholhaltiga extraktet drickas 15 till 20 droppar före måltiderna. Mottagningen kan göras på morgonen och kvällen.

Vänderot

Om en kvinna inte vet vad man ska göra med sömnstörningar under klimakteriet kan Valerian officinalis hjälpa till att bli av med problemet. Detta är en läkande ört som har en deprimerande effekt på det centrala nervsystemet, varför en lugnande och hypnotisk effekt uppnås..

Från valerianens rötter rekommenderas att förbereda ett avkok. För att göra detta, behöver du en sked utan en kulle med hackade rötter eller jordgubbar rhizomer, häll 2 koppar kokande vatten och sätta på en långsam eld. Koka blandningen i 7 minuter, ta sedan bort från värmen, kyl och filtrera. Ta en färdig buljong i en tredjedel av ett glas 2 till 3 gånger om dagen.

Tinktur av denna medicinska ört drickas i 20 droppar 2-3 gånger om dagen. Tabletter - 2 delar per dos. Mängd applikation är identisk med ovanstående.

Pionstinktur

Pion är en verkligt mirakulös växt som används inom många medicinområden. Neurologi och gynekologi är inget undantag.

Tinktur av denna växt är särskilt nödvändig för kvinnor med klimakteriet, eftersom under påverkan av denna ört normalisering av sömn, stabilisering av det psykomotiska tillståndet och förbättring av det endokrina systemet inträffar. Pion har dessutom en gynnsam effekt på balansen mellan hormoner och förhindrar värmevallningar och hormonstörningar.

Men det bör komma ihåg att denna växt är giftig, så det är oerhört viktigt att följa doseringen av alkoholhaltiga extrakt. Det är 30 droppar per dag.

Läkemedlet tas efter måltider, helst före sänggåendet. Du kan fortsätta behandla sömnlöshet under klimakteriet med pionstinktur inte längre än en månad, varefter du definitivt måste ta en tio dagars paus, och sedan, om nödvändigt, börja ta medicinen igen.

Växtbaserad samling för att normalisera sömn med klimakteriet

Det är mycket användbart att göra olika växtbaserade infusioner från flera typer av medicinalväxter. De hjälper till att hantera sömnstörningar, irritabilitet och andra obehagliga symptom som stör kvinnor under klimakteriet mycket mer effektivt. Receptet för ett av dessa läkemedel ges nedan..

Det är nödvändigt att blanda bladen på citronmeliss, pepparmynta och kamomillblommor i lika stora proportioner. Häll en matsked av blandningen med ett glas kokande vatten och insister sedan under en halvtimme under locket. Som ett resultat visar det sig inte ens en infusion, utan ett doftande och välsmakande te som du behöver dricka i en dos, efter att du har filtrerat det noggrant i förväg. Du kan dricka en sådan drink två gånger om dagen - morgon och kväll.

Det är mycket användbart att kombinera folkläkemedel eller sömntabletter med aromaterapi, meditation, massage, avkopplande bad. Sådana förfaranden kan göras varje dag, alternerande mellan dem. Så det blir mycket lättare att hantera sömnlöshet och irritation under klimakteriet..

Artikeln kontrollerades av expertpraktiserande husläkare Krizhanovskaya Elizaveta Anatolyevna.

Orsaker och behandling av sömnlöshet i klimakteriet

Hormonförändringar under klimakteriet påverkar kvinnors känslomässiga och fysiska tillstånd, aktivitetens kvalitet och vila. Sömnproblem kan vara tidiga föregångar till klimakteriet, observeras då och då eller ständigt. Sömnlöshet i klimakteriet är en naturlig förekomst för 60% av kvinnorna.

Sömnlöshet - ett symptom på klimakteriet

Naturliga sömncykler är en komplex balans mellan hormonella komponenter i kroppen. När upp- och nedgångar av progesteron- och östrogennivåer observeras i den kvinnliga kroppen, störs biokemiska processer globalt. Hormonella fluktuationer uttrycks av fysiska reaktioner dag och natt..

Sömnlöshet med klimakteriet åtföljs av ett eller flera av följande symtom:

 • oregelbunden menstruation;
 • värmevallningar och svettningar;
 • irritabilitet och humörsvängningar;
 • förändring i sexdrift;
 • förlust eller ökad aptit.

Ju mer uttalade sekundära symtom, desto mer uttalad sömnlöshet under klimakteriet. Med en ökning av tårfullhet och irritabilitet ökar trötthet, nervsystemets excitabilitet förhindrar sömn.

Det finns flera faser av klimakteriet och dess effekt på kvinnlig sömn:

 1. Perimenopausal sömnlöshet kan börja 10 år före klimakteriet, men märkbara tecken förekommer exakt på 5 år. Svårighetsgraden och varaktigheten beror på familjehistoria. Under perimenopaus faller östrogennivåerna, vilket minskar menopausrelaterade symtom. Sällsynt spolning kan förekomma, nattsvettningar som stör sömn, menstruations oregelbundenhet.
 2. Menopausal sömnlöshet observeras om 12 månader går utan menstruation. Symtomen blir vanligare. Värmevallningar, nattsvett och ångest får dig att vakna på natten, kronisk sömnlöshet utvecklas.
 3. Postmenopausal sömnlöshet utvecklas på grundval av en förankrad beteendemodell förknippad med sömnsstörning under hela livet: under PMS, graviditet, under barnets uppväxt.

Sömnlöshet kan vara ett symptom på mer allvarliga sömnstörningar. Statistik visar att efter klimakteriet klagar många kvinnor över rastlösa bensyndrom och apné. I allmänhet är förekomsten av patologi mycket högre exakt i ålderdom, vilket också är förknippat med åldersrelaterade känslomässiga förändringar och mediciner..

Genomsnittsåldern för perimenopausen är 47 år och klimakteriet är 51 år..

Oftast uppträder symtom 3-5 år före upphörandet av menstruationscykeln. Cirka 40-50% av kvinnorna utvecklar sömnlöshet, tillsammans med en ökad reaktion på stress, nervspänning och depression. Kvinnor är tre gånger mer benägna att klaga på svårigheter att somna precis under perimenopausal period. Konstiga intensiva drömmar, plötsliga takykardi stör resten.

Biokemi i klimakteriet och sömnlöshet

Med klimakteriet är det en minskning av nivån för två huvudhormoner:

Ämnen påverkar sömnen på olika sätt. Ett blodprov för hormoner antyder vad du ska göra med sömnlöshet i klimakteriet, om du bestämmer dig för ersättningsterapi.

Östrogen är viktigt för att upprätthålla magnesiumnivåer i kroppen. Detta mineral bidrar till avslappning av skelettmusklerna. Med en minskning av magnesiumnivåerna uppstår sömnproblem.

Med klimakteriet sjunker östrogennivåerna, vilket kan leda till svettningar

Fallande östrogennivåer är en faktor i nattsvett, vilket skapar obehag i sömnen. Hormonet är ansvarigt för att reglera kroppstemperaturen, och dess fluktuationer väcker andningsstörningar under sömn, som liknar apné.

Progesteron behövs för att somna och sova hela natten. Med en minskning i nivån kastar kvinnor knappt in fasen av djup sömn, sover vilolöst och vaknar. Kvinnor med låga hormonnivåer vaknar dubbelt så ofta. Progesteron är en andningsstimulant, påverkar andetagets stabilitet.

Hormonell obalans

Progesteronnivåerna börjar sjunka tidigare på grund av hämning av ovariefunktionen under påverkan av stress. Om mängden östrogen i förhållande till progesteron blir högre blir menstruationscykeln kortare eller längre än 28 dagar, tecken på PMS, humörsvängningar, uppblåsthet och svullnad utvecklas. Menstruationssmärta, fibroma, polypper och kraftig blödning uppstår när östrogen dominerar.

Med en ökning av östrogennivåer kan tecken på PMS utvecklas.

Det finns tre former av hormonet:

 • estrone är den starkaste formen;
 • östradiol är den vanligaste formen hos kvinnor i fertil ålder;
 • östriol - vanligt under klimakteriet.

Alla former metaboliseras av levern och utsöndras i form av galla, som rör sig från gallblåsan genom tarmen. Den metaboliska processen kallas metylering, som beror på genetik, matsmältningskanalen och nervsystemet. Om kroppen inte avgiftar östrogen riskerar kvinnan att utveckla endometrios, livmoderfibroider och bröstcancer.

När perimenopaus fortskrider, minskar äggstockarna också östrogenproduktionen, och detta sker snabbt eller krampligt. Med varje minskning av nivån sänder hjärnan signaler till kroppen, och den reagerar med sömnlöshet, svettning, rodnad, migrän och irritabilitet. Efter avslutad ägglossning reduceras hormonnivåerna till ett minimum. Kvinnor upplever torrhet i vaginal, urinvägsinfektioner, ledvärk och viktökning - dessa faktorer stör också sömnen..

Kortisol, melatonin och testosteron

Många hormoner påverkar östrogen- och progesteronnivåer samt sömn och humör. Att upprätthålla balans beror på den normala interaktionen:

 1. Cortisol börjar produceras efter sömn klockan 18.00 samt under påverkan av ljus på natten. Vanan att läsa på natten, sitta sent vid datorn strider mot sömns rytm och vakenhet. Mot bakgrund av sömnlöshet produceras kortisolantagonisten insulin okontrollerat, vilket tvingas konsumera enkla kolhydrater.
 2. Testosteron syntetiseras på natten och är en antagonist av kortisol. Med stress och sömnlöshet, hormonell obalans, depression utvecklas, musklerna blir slapp och metabolism bromsar..
 3. Melatonin behövs för att neutralisera oxidativ stress, långsamt åldras. Hormonet produceras i mörkret. Hormonet ger att somna och kontinuerlig sömn. Men när man tar melanin i tabletter störs den naturliga syntesen av ämnet..
 4. Syntesen av melatonin beror på kortisol, östrogen, testosteron samt kolesterol - ett ämne som finns i boll, smör, ägg. Undernäring, som orsakar en minskning av serotonin och en ökning av adrenalin, är orsaken till sömnlöshet. Överdriven intag av koffein och godis, vilket hjälper till att övervinna sömnighet, ökar insulinnivåerna, leder till diabetes.
 5. Serotonin är ett hormon med gott humör, och med depression minskar dess produktion eller celler blir resistenta mot ämnet. Behandlingen är att korrigera obalansen..

Sekundära orsaker till sömnlöshet

Sömnlöshet hos kvinnor i klimakteriet kan orsakas av andra faktorer:

 1. Sjukdomar och tillstånd. Sömnapné, artrit, kronisk huvudvärk, astma, hypertyreos, halsbränna, utöver fysiska symtom, provocerar panik och ångest, ökar kortisolnivån.
 2. Medicinska preparat. Mediciner mot astma, allergier och arteriell hypertoni (betablockerare) har sömnproblem i biverkningar.
 3. Aktiva ämnen och stimulanser: koffein, nikotin och alkohol stör sömnen på många sätt. Alkoholmissbruk kan störa dygnsrytmen och få dig att vakna mitt på natten.
 4. Sociala problem, som att flytta hemifrån, ta hand om föräldrar, problem i relationer och karriärer, stress - allt detta bidrar till frisläppandet av kortisol, utmattning. Minskat östrogen bland stigande stresshormon orsakar sömnlöshet.

Praktiska lösningar mot sömnlöshet

För klagomål på sömnlöshet i klimakteriet föreskriver terapeuter lugnande medel och för depression, serotoninåterupptagshämmare, hormonersättningsterapi. Behandling föreskrivs efter att ha studerat historien, mediciner kan inte tas på egen hand.

Bättre att inte sitta vid datorn innan du lägger sig

Hemma kan du korrigera sömnstörningar med andra metoder:

 1. Använd sängkläder tillverkade av naturliga tyger för god ventilation och svett. Naturligt linne och bomull, siden bidrar till avkoppling av kroppen på grund av kylningseffekten.
 2. Skaffa en kylmadrass eller madrass med sidor för sommar och vinter för att upprätthålla en behaglig sömntemperatur.
 3. Använd istället för traditionella pyjamas, toppar och shorts av högteknologiska tyger som tar bort fukt och torkar snabbt. Liknande kläder är vanliga bland idrottare..
 4. Försök att sova ensam, kanske en förändring i sexuella relationer med en partner under klimakteriet påverkar sömnen.
 5. Följ korrekt sömnhygien, undvik att titta på TV och arbeta vid datorn i sängen. Sovrummet bör vara helt dedikerat till avkoppling.
 6. Ställ in ett specifikt läge för att somna och vakna, begränsa tiden tillbringade i sängen på natten, enligt schemat. Huvudmålet är att sova 85% av tiden i sängen. Försök att stå upp på samma gång.
 7. Ät ordentligt för god sömn. Fetmat eller sockerhaltiga livsmedel ökar nivån av insulin direkt associerat med kortisol, vilket förhindrar att somna. Socker och koffeinhaltiga livsmedel utlöser nattsvett.
 8. Balansera innehållet av kalcium och magnesium i kosten. Magnesium är viktigt för sömnen, men det slösas bort under varje stressande situation. Spenat, jordnötter, bönor innehåller halten magnesium.
 9. Behärska en avslappningsmetoder, såsom yoga, meditation, hypnoterapi. Med hjälp av en teknik hjälper du att stoppa flödet av tankar i huvudet, koppla av och stämma in för att sova.
 10. Öva regelbunden aerob träning för kvalitetssömn, öka humöret och vitaliteten. Stillasittande kvinnor 55 år och äldre svarar på lätt träning fyra gånger i veckan med minskade tecken på sömnlöshet.

Förberedelser och andra medel

Sömnlöshet är inte bara ett vanligt klagomål, utan ett symptom på det underliggande problemet. Orsaken till störningen kan vara hormonell, mat, farmakologisk eller psykologisk..

Det finns två huvudsakliga terapeutiska metoder:

 • behandling av en specifik underliggande orsak;
 • symptomlindring på kort sikt.

Om sömnlöshet blev starkare under PMS väntar liknande förändringar på en kvinna under perimenopaus eller menopaus..

Specialisten bör välja hur man ska behandla sömnlöshet:

 • psykologer genomför kognitiv terapi för att lindra stress;
 • endokrinologer föreskriver hormonersättningsterapi som verkar på orsaken till sömnlöshet;
 • allmänläkare och kardiologer behandlar underliggande sjukdomar vars symtom kan störa sömnen.
Det finns många läkemedel som kan hjälpa till att behandla sömnlöshet, men de bör förskrivas av en specialist.

Även mycket låga doser av östrogen hjälper en kvinna att övervinna sömnlöshet. Hormonet är inte ett lugnande medel, men hjärnan upplever abstinenssymtom under klimakteriet, och som ett resultat ökar nivån av noradrenalin. Vissa kvinnor upplever en "flight or fight" -reaktion under en natts vila på grund av brist på reproduktiva hormoner som inte längre produceras av äggstockarna. Östrogenbehandling ökar å andra sidan risken för trombos, eftersom läkemedlet förskrivs av en specialist.

Melatonin betraktas som ett botemedel mot sömnlöshet vid klimakteriet. Studien visade hur man ska hantera sömnstörningar: 0,5 mg av hormonet på två veckor minskade signifikant tiden för att somna, men påverkade inte underhållet av sömnen eller förbättringen av dess djup. En annan studie visade att att ta 2 mg per dag melatonin kan minska dosen av sovpiller med bara 50% på bara två veckor. Fråga din läkare om att ta läkemedlet.

5-hydroxytryptophan minskar den tid som behövs för att somna, minskar frekvensen för nattliga vakningar. Ämnet ökar serotoninnivåerna, och i sin tur är vitamin B6 viktigt för den endogena produktionen av tryptofan.

Valerian används som lugnande medel och kämpar mot sömnlöshet. En schweizisk studie visade att extraktet förbättrade sömnfördröjningen, minskade nattuppvakningar, särskilt hos kvinnor. Forskare undersökte valerian tillsammans med passionflower och citrongräs. Växter som har en avkopplande effekt inkluderar humle och passionflower.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur menstruationscykeln är etablerad hos tonåringar, vad som anses normalt och vad som är en kränkning?

Från det ögonblick puberteten börjar till den första menstruationen tillbringar tonårsflickor flera år....

Vad händer med menstruationen efter att spiralen har tagits bort

Månadsvis efter en spiral, installation eller borttagning, kränks och går inte som vanligt. I de flesta fall uppstår förseningar från två veckor till två månader....

Alla befintliga typer av ovariecyster

Ofta hos den kvinnliga hälften av befolkningen diagnostiseras en sjukdom såsom en ovariecyst. För att välja taktik för terapeutiska åtgärder är det nödvändigt att ta hänsyn till typen av cystisk neoplasma....