NÄR ÄR BÄTTRE ATT VARA PREGNANT? FANTASTISKA DAGAR FÖR KONSEPT

Ansvarsfrihet

Ofta ligger orsaken i okunnigheten om gynnsamma dagar för befruktningen. Därför är det viktigt att veta vilka dagar efter din period du kan bli gravid. När du känner till dessa dagar kan du minska antalet par som inte kan hitta orsaken till misslyckandet avsevärt. Den här artikeln hjälper till att förstå den kvinnliga kroppens natur och närma befruktningen närmare..

Vilken dag efter menstruationen kan du bli gravid?

När kan jag bli gravid efter menstruation? På speciella dagar, som kännetecknas av förväntningarna på ett moget ägg i spermierna. Sådana stunder inträffar på dagen för ägglossningen. En frisk kvinna ska alltid ha det en gång i cykeln. Vissa kvinnor har ibland två ägglossningar i en cykel, men detta är ett mycket sällsynt fall och kan betraktas som ett undantag från regeln..

Ägglossning börjar sitt arbete när flickan når puberteten och hennes period börjar för första gången. Normalt kan menstruationscykeln variera från 21 dagar till 35. Spottingens varaktighet är 3-7 dagar. I genomsnitt ägglossning sker den 14: e dagen av cykeln (förutsatt att menstruationscykeln varar 28 dagar).

Den första dagen av menstruation anses vara början av cykeln. Det vill säga om menstruationen började den första dagen i den aktuella månaden, i kalendern är det värt att notera denna dag som den första dagen i perioden.

Kalendern bör hållas för att alltid kunna vägledas när du förväntar dig dina "röda dagar" och se deras systematiska natur. Alla vet att indikatorn för kvinnors hälsa är menstruationscyklens regelbundenhet och noggrannhet..

Befruktning efter menstruation är omedelbart osannolik, så det är bättre att planera ett par dagar före ägglossningen.

I allmänhet är hela cykeln villkorat uppdelad i fyra faser:

 • Den första fasen är menstruationsdagarna, de kallar det menstruation. Varaktighet är från 1 dag till 7.
 • Den andra fasen är follikulär, som varar från 12 dagar till 16.
 • Den tredje fasen är ägglossning, med tiden är den kort - 1 dag.
 • Och i slutet av perioden är den fjärde fasen luteal, någonstans plus eller minus två veckor.

För den första fasen finns det inget att säga, och det är därför tydligt att menstruationen pågår i dessa dagar. Under denna tid inträffar endometrial avstötning och det kommer ut med blod.

Den andra fasen kännetecknas av tillväxten av folliklar och början av ett nytt steg av förtjockning av livmodersväggar. Detta innebär att tiden för ägglossning närmar sig och det är värt att förbereda sig för antagandet av ett befruktat ägg. Det är i livmodern som embryot kommer att fästa och denna process är mycket viktig för en framgångsrik befruktning.

Den ägglossande fasen innebär ägglossning. Under denna period brister den dominerande follikeln och ett moget ägg kommer ut ur den. Hon går genom äggledarna mot livmodern. Här måste hon träffa sin svansade vän..

Hennes livstid är ingenting, en dag. Det tros att du kan bli gravid två till tre dagar före ägglossningen, under den. Om ett betydande datum har ägt rum, arbetar kroppen aktivt för att tillhandahålla alla de bästa förutsättningarna för att bära fostret.

Detta är intressant: i själva verket inträffar befruktningen bara på dagen för ägglossningen, när ägget lämnar follikeln. Hennes genomsnittliga livslängd är en dag.

Men du kan bli gravid om det var oskyddat samlag 2-3 dagar före ägglossningen.

Faktum är att en spermier, efter att ha kommit in i livmodern, kan fortsätta sin aktivitet till och med upp till 5 dagar, och därmed kan vänta på ägget och smälta samman med det. Befruktningen hände.

Slutsats: du kan bli gravid efter menstruationen på 9-14 dagar med en regelbunden cykel, som varar i 28 dagar. Om cykeln är mycket kort kommer ägglossningen att vara inom 10-11 dagar. Med tanke på att spermiernas överlevnad kan ske med oskyddat kön, den femte dagen efter menstruationen finns det också en chans att bli gravid.

Men i en situation där spermierna inte dök upp vid mötet dör ägget. Detta avslutar ägglossningsfasen i cykeln och börjar luteal.

I lutealfasen börjar kroppen igen förbereda sig för menstruation. Endometriet, som växte på livmodersväggarna för att bekvämt placera ett foster i det, behövdes inte.

Kroppen blir av med det: bitar av endometrial vävnad kommer ut med blodutsöndringar.

Det visar sig att det är bättre att planera en befruktning 11-14 dagar efter början av spotting.

Låt oss göra lite matte:

 • Först fortsätter spermierna att leva i en kvinnas kropp i cirka fem dagar;
 • För det andra fastställde vi att en kvinna kan bli gravid både före ägglossning och under denna process;
 • Resultatet är en gynnsam period upp till 1 vecka för hela cykeln, eller mer exakt - upp till 5 dagar.

Harbingers av "farliga" eller "lyckosamma" dagar

Vi förstår alla att varje representant för en vacker del av mänskligheten har en individuell karaktär av menstruationscykeln. Och inte alla kvinnor vet när deras kropp kommer att vilja fullfölja uppdraget att skapa.

För vissa kvinnor som inte vill bli gravid är det farliga dagar. Och andra väntar bara på gynnsamma dagar för befruktningen. Därför belyser gynekologer och erfarna damer vissa symtom när ägglossning bör inträffa..

Alla delar generöst denna information när ägglossningen börjar:

 • Kalender metod. Det är här kalendern hjälper oss, där vi firar menstruationscykeln. Nu finns det många applikationer i telefonen, på den bärbara datorn, på internet, där du kan ange information online. Så det är inte nödvändigt att ha en papperskalender som försöker fly undan någonstans. Under månader kan kvinnor säga med noggrannhet när gynnsamma dagar förväntas. Naturligtvis gäller detta för den vanliga cykeln. De som inte har detta privilegium väljer andra presumtiva symtom..
 • Avsättningar. Det finns något sådant som livmoderhalsslem. Detta är en klar och viskös vätska från slidan som med jämna mellanrum kan dyka upp. Vid ägglossningen blir det tätare och mer omfattande. Och hennes utseende liknar äggvita.
 • Sexdrift. Moder Natur själv tog hand om fortsättningen av mänskligheten och lade in kvinnan speciellt under denna period speciell sensualitet och sexualitet. På sådana dagar känner damen vackrare än vanligt och männen omkring henne och når ut till henne. Vanligtvis på sådana dagar ökar frekvensen av kön ibland.
 • Basal temperatur Nyligen har denna metod för att bestämma ägglossning blivit populär. Dess fördelar är följande: gratis och korrekt, särskilt för dem som har kört basplaner i mer än en månad. Hur många par som säkert har fött ett barn efter den här metoden kan inte räknas. Så damer, ta vapen. Faktum är att allt är enkelt: du måste ha någon termometer och viljestyrka. Varje morgon på samma gång, när kroppen är i vila i minst 4 timmar, mäter vi temperaturen och markerar resultaten på diagrammet. BT-mätningar kan utföras på tre sätt: i munnen, i slidan och i anus. Oftast uppmätt i anus anses det vara mer exakt. Ändra inte mätmetoden under hela tiden. Bastemperaturen börjar stiga när ägglossningen närmar sig och sjunker kraftigt på dagen för ägglossningen. Så om en tjej ser ett kraftigt hopp i temperaturen ner, är detta ett säkert tecken på ägglossning och det blir tydligt på vilken dag efter menstruationen hon visas. Du kan vara gravid säkert den här dagen..
 • Ägglossningstest. En dyrare metod är att köpa en testremsa för att bestämma ägglossningen. Enligt reglerna i detta test är det värt att börja urinera på det en och en halv vecka efter menstruationens början. Den tveklösa nackdelen med denna metod är dess höga kostnad, särskilt om en kvinna har en oregelbunden cykel. Men plusserna inkluderar den exakta definitionen av dagen för ägglossning.
 • Smärta i nedre buken. Under ägglossningen börjar kvinnor känna obehag i nedre del av buken. Det kan manifestera sig i form av kramper, smärta, uppblåsthet. Vanligtvis är detta en ensidig typ av känsla, där ägglossningsprocessen sker. Men det kan förväxlas med vanligt tarmarbete. Även om en tjej känner hennes kropp perfekt, kommer hon inte att förväxla dessa känslor med några andra. Mild smärta kan orsaka brott i follikeln. Några droppar blod kan till och med dyka upp.
 • Ömhet i brösten. Kanske svullnad i bröstkörtlarna och deras smärta.
 • Ultraljudövervakning. En annan metod som en kvinna kan använda, men för detta måste hon gå till en ultraljudssökning. Ultraljud är ett bra sätt att spåra alla faser som går igenom en kvinnas kropp. Det är också en möjlighet att skapa din personliga ägglossningskalender..

Nedan är hur mycket apparaten med interna funktioner kan visa:

 • När follikeln som lagrar ägget ökar;
 • När livmoderhalsen öppnas och slätas ut;
 • Hur den dominerande follikeln mognar, fram till början av ägglossningen;
 • Tiden när corpus luteum visas. Det kännetecknas av det faktum att ägglossningsfasen har börjat;
 • Det kommer att visas efter hur många dagar du säkert kan bli gravid.

Är det möjligt att bli gravid under menstruationen?

Vissa företrädare för den kvinnliga delen av jorden hävdar att deras barns befruktning föll precis vid tiden för menstruationen. Och det gör det verkligen.

Allt är elementärt: när menstruationen varar i 6 dagar och en kvinna har en kort menstruationscykel (21 dagar). Intimitet var den 5-6: e dagen av menstruationen. Spermierna fick "leva" och behöll sin styrka i 5 dagar.

Med tanke på att ägglossningen sker i mitten av menstruationscykeln, kom den 10-11 dagar.

Som ett resultat befruktade hela och oskadda spermierna efter 5 dagar av sitt liv i livmodern ägget, som kom ut under ägglossningen, den 10–11: e dagen av cykeln.

Det visar sig att kvinnan blev gravid under menstruationen. I själva verket inträffade befruktningen 5 dagar efter menstruationens slut. Med en kort menstruationscykel kan du bli gravid både under menstruationen och efter den i en vecka, beroende på varaktigheten av blodutflödet.

I naturen finns det tre faktorer som påverkar förmågan att bli gravid när menstruationen pågår:

 • Den första är om flickan har en kort menstruationscykel från 21-23 dagar. I detta fall är det möjligt att de bästa dagarna för befruktningen bara faller på blödningsdagarna. Och om du tar hänsyn till spermiernas överlevnadsfaktor, ökar chansen. Det betyder att om sex var under menstruationen och ägget mognades 10 dagar efter inledningen av fläcken, kommer mötet att äga rum.
 • Den andra kan tillskrivas de fall då ägglossning inträffar flera gånger per cykel. Detta är ganska sällsynt, men om förfäderna på den kvinnliga sidan hade detta, ökar chansen. Det visar sig att den andra ägglossningen kan falla på menstruation. Vissa funktioner i kroppen kan också påverka detta fenomen: en kraftig våg av hormoner och en sällsynt men stark orgasme..
 • Den tredje faktorn är den instabila naturen av ägglossningsfasen. När en dam har funktionsfel i månadscykeln, växlar alla faser automatiskt. Följande situationer finns: förlossning, perioden före klimakteriet och gynekologisk kirurgi. Efter dem är oregelbundna perioder möjliga och detta anses vara normen fram till återhämtningsperioden. I det här fallet är det möjligt att ägglossningen kommer vid tidpunkten för blödningen.

Anovulation och dess orsaker

Ibland verkar par ha beräknat allt, men försök att bli gravid ett barn lyckades inte. Anledningen kan vara dold i en vanlig anovulationscykel. Anovulation är frånvaron av ägglossning i cykeln.

Naturligtvis finns det en konstant anovulation och då måste du gå till läkaren och leta efter orsaken till detta tillstånd. Och det finns faktorer som kan orsaka henne och sedan inträffar anovulation i nästan varje cykel av en kvinna.

Vad orsakar en kvinna till en anovulatorisk cykel? Huvudsakliga skäl:

 • Aktiva kraftbelastningar. Om fysisk aktivitet överstiger normen som fastställts för en flicka, kan detta provocera frånvaron av en ägglossningsfas. I sådana fall är det värt att samråda med en specialist för att reglera sportbelastningar..
 • Påfrestning. Det är ett långt känt faktum: varje nervspänning har en stark effekt på den allmänna hälsan. Därför kan en kvinnas emotionella instabilitet lätt orsaka anovulation. Detta skäl kan elimineras med hjälp av en kvalificerad specialist eller med metoden för självläkning av känslomässiga upplevelser (lämplig för starka personligheter).
 • Att ta mediciner har förmågan att påverka ägglossningen. I det här fallet, oroa dig inte, allt kommer att elimineras efter avslutad läkemedel.

Så frågan är: "hur man blir gravid snabbt efter menstruationen, hur många dagar är befruktning möjlig?" lösas. Du behöver bara veta de bästa dagarna för befruktningen, samt att navigera perfekt i de tips som kroppen ger oss.

Vilken dag efter menstruationen kan du bli gravid

Man trodde alltid att en kvinna under menstruationsperioden och inom en vecka efter det inte kan bli gravid. Detta beror på hormoncykeln, äggfrisättningstiden och förmågan hos endometrium att ta en zygot. Men förekomsten av fall då befruktningen inträffade 1, 2, 3 dagar efter menstruationen, ifrågasatte relevansen av kalendermetoden för skydd.

Vi föreslår i denna artikel att förstå i vilka fall det fortfarande är möjligt att skyddas "enligt kalendern" och på vilken dag efter menstruation det är mer troligt att bli gravid. Vi kommer också att berätta om den bästa metoden för skydd, Pearl-indexet och möjliga metoder för att bestämma ägglossning hemma..

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen?

I konceptet klassisk medicin kan en kvinna omedelbart efter menstruationen inte bli gravid. Det finns undantag som inte bör försummas..

Därför är det inte möjligt att skydda omedelbart efter kritiska dagar endast i fall:

 • ha en vanlig sexuell partner;
 • graviditet är inte skrämmande;
 • regelbunden menstruationscykel.

Naturligtvis är sannolikheten för graviditet omedelbart efter menstruationen liten. Detta är ungefär 1-3 fall per tusen gravida.

Dessutom kan ibland vissa flickor förväxla menstruation med dishormonell blödning i livmodern..

Och en kvinna som för närvarande inte har några planer på att få barn kommer inte att vara nöjd med att komma in i en grupp på 0,1-0,3% av dem som hade en befruktning under tidig ägglossning.

Metoder för att bestämma ägglossning hemma

Ägglossning är den period under vilken den dominerande follikeln brister och ägget lämnar. Först lämnar hon äggstocken in i bukhålan, och sedan med hjälp av villi på äggledaren rör sig till livmodern hornet. Det är allmänt accepterat att denna period går på några dagar. Det är på dessa dagar sannolikheten för att bli gravid med en kvinna närmar sig 100%.

Det finns flera metoder för att bestämma ägglossning. Vissa exakta metoder är endast möjliga på gynekologkontoret. Men det finns ett antal enkla effektiva metoder som en tjej kan utföra på egen hand:

 • kalender
 • på livmoderhalsslem;
 • basal temperaturmätning.

Bastemperatur mäts i rektum med en speciell termometer. Det måste mätas i flera månader för att skapa en visuell graf. Några dagar före ägglossningen sjunker dess värde med 0,4-0,5 grader, och sedan är det ett hopp på 1-1,5 grader upp. Dagar då bastemperaturen stiger - detta är ägglossning.

Cervikalslem används också för att identifiera "farliga" och "säkra" dagar. Det tros att frånvaron av slem indikerar en låg risk att bli gravid, och utseendet på visköst och visköst slem indikerar ägglossning. Isolerat rekommenderas inte denna metod..

Men kombinationen av att bestämma arten av livmoderhalsekretioner, kalendermetoder och mäta basaltemperatur är en symptotermisk metod för att erkänna fertilitet. Dess Pearl Index är 0,2, vilket är betydligt lägre än alla andra preventivmetoder.

Naturligtvis, om en flicka inte vill bestämma ägglossning på egen hand, kan hon självklart använda speciella tester. Men för att bestämma den exakta dagen måste du genomföra mer än ett test.

Hej, när är det mer troligt att du blir gravid - före eller efter din period? Valentina, 28 år.

Hej Valentine, omedelbart före och omedelbart efter menstruationen är sannolikheten för att bli gravid låg. Efter kritiska dagar är livmoderns endometrium ännu inte redo för äggimplantation. Och ett par dagar före menstruationen kommer ägget in i livmoderhålet. Och den största sannolikheten för befruktning faller precis mitt i menstruationscykeln - ägglossningsperioden.

Kalenderskyddsmetod och pärlindex

Pearl Index för kalendermetoden är 20 till 40. Detta innebär att ungefär en tredjedel av kvinnor som regelbundet använder denna metod blir gravida under året.

För dem som inte planerar att bli föräldrar alls är detta en hög indikator. Men dess värde är ungefär samma som för spermicider.

Något mindre - 18% av kvinnorna blir gravida om de använder PAP (avbrutet samlag).

Den manliga kondomen är mer effektiv mot infektioner, och dess Pearl-index är 14. Kombinationer av flera möjliga metoder (till exempel kondomer och kalendermetoden) minskar avsevärt sannolikheten för att bli gravid.

Kärnan i kalendermetoden är att en kvinna betraktas som bördig endast på vissa cykeldagar. Detta är ungefär 12-14 dagar, om cykellängden är 28 dagar eller mindre, och 15-17 dagar, om 29-32 dagar går mellan två perioder.

Dessa siffror återspeglar tidpunkten för ägglossningens början ungefär.

Långa resor, dåliga vanor och till och med några dagar av sömnbrist kan förändra den vanliga cykeln, varför ägglossning sker i ett oväntat ögonblick och graviditet inträffar.

Kalendermetoden kan endast tillämpas om:

 • flickan har en regelbunden menstruationscykel;
 • Det finns en vanlig partner;
 • en kvinna leder en normal livsstil (utan kritisk stress, sömnbrist, långa resor);
 • graviditet är inte planerad, men om det inträffar kommer kvinnan att behålla fostret;
 • ingen av partnerna har STI (sexuellt överförda infektioner).

Under de senaste 5-6 åren har många mobilapplikationer dykt upp som tillåter inte bara att beräkna ägglossningsdagar, utan också att övervaka regelbundenhet i cykeln, vikt och jämnt humör. Deras användning underlättar i hög grad livet för par som utövar kalendermetoden för skydd.

Hej, vi planerar en påfyllning av familjen med min make. I vilken position är det bättre att stanna efter samlag för att underlätta spermierna att komma in i ägget? Angelina, 32 år.

Hej Angelina, för att öka risken för befruktning behöver du inte ligga i en björkpose eller höja benen ovanför ditt huvud i en halvtimme. Tillräckligt kommer att vara 15-30 minuters vila. Och naturligtvis är det mycket viktigt att under den mest optimala perioden för befruktningen ska det finnas 1-2 sexuella kontakter utan preventivmedel.

Intressant nog är den mest effektiva metoden för preventivmedel (om sterilisering inte beaktas) den symtotermiska metoden för att erkänna fertilitet. Det innehåller en kombination av:

 • kalenderberäkning av dagen för ägglossning;
 • bestämning av ägglossning genom att mäta basaltemperatur;
 • visuell undersökning av cervikalsekret.

Om en kvinna korrekt utför alla tre poäng reduceras chansen för graviditet till 0,2 enligt Pearl.

God eftermiddag. Berätta, snälla, hur många dagar varar den säkra perioden efter menstruationen, när du inte kan bli gravid och du inte kan skydda dig? Olga, 23 år.

God dag, Olga. Om du inte planerar en graviditet helt, bör du alltid använda minst en av preventivmetoderna. Detta sparar dig från att tänka på genomförbarheten för abort..

Hur många dagar efter menstruationen kan inte vara gravid

Sannolikheten för att bli gravid omedelbart efter menstruationen är verkligen liten. Men det ökar något varje dag i menstruationscykeln och når en topp under ägglossningsperioden.

Men för att beräkna risken för att bli gravid är det också nödvändigt att beakta spermiernas livskraft. Spermatozoa behåller sin förmåga att gödsla inom 1-4 dagar.

Detta innebär att inte 2-3 dagars ägglossning anses vara den farligaste för graviditet, men upp till 10 dagar i mitten av cykeln - detta är den bästa perioden för befruktningen.

Därför, om paret inte planerar att få barn, från 9 till 20 dagar (med en cykel på 28 dagar), bör graviditeten skyddas med spermicider, kondomer, ett membran, och det är bättre att använda en kombination av två metoder. Eller avstå från sexuellt samlag för denna tid.

God eftermiddag, vilka dagar efter din period kan du bli gravid? Victoria, 20 år gammal.

Hej Victoria, du kan bli gravid varje dag i cykeln. Men den största sannolikheten för befruktning är just 12-16 dagar, det är ungefär 7-11 dagar efter menstruationen. Men i alla fall, om du inte planerar en graviditet inom en snar framtid, är det bättre att använda preventivmedel under hela cykeln.

7 tips för att bli gravid snabbt efter din period

Att bli gravid omedelbart efter menstruationen är möjligt, men osannolikt. Men om en kvinna redan är redo att uppleva moderns glädje och planerar att bli gravid så snart som möjligt, kan 7 regler för framgångsrik förberedelse för graviditeten hjälpa:

 1. Snabb läkarundersökning. Eventuell obehandlad infektionspatologi kommer att påverka graviditetsförloppet signifikant. Och vissa sjukdomar som inte ens har visat sig tidigare leder till missfall, dödfödelse och allvarliga fosteravvikelser.
 2. Regelbunden menstruationscykel.
 3. Rationell sömn och vakenhet, rätt näring. Måttlig fysisk aktivitet.
 4. Avvisning av dåliga vanor.
 5. Vitaminer och mineraler för dem som förbereder sig för graviditet och moderskap. Folinsyra och järntillskott är en grunduppsättning för en tjej som håller på att bli gravid..
 6. Partnerhälsa.
 7. Att välja de bästa poseringarna för befruktningen. Vila i en halvtimme efter samlag.

Om paret planerar en graviditet är det bättre att välja 1-2 optimala dagar i en cykel. Alltför ofta samlag under de "mest gynnsamma dagarna" påverkar spermakvaliteten negativt. Efter utlösning tar det 48-72 timmar innan ett tillräckligt antal manliga könsceller samlas..

Hej Doktor! Jag har en regelbunden menstruationscykel, varar 28 dagar, en vanlig partner. Säg mig, vilken dag efter menstruationen är den största chansen att bli gravid? Oksana, 26 år.

Hej, Oksana, det antas klassiskt att med en 28-dagars cykel ägglossning inträffar på dag 14. Med tanke på spermiernas livskraft kan du bli gravid inom 7-10 dagar i mitten av cykeln.

Beroende på varaktighet är det 9-20 dagar. Det vill säga redan 4-5 dagar efter menstruationen ökar chansen för att ägget befruktas.

Och redan 9-10 dagar efter menstruationen - det mest optimala för befruktningen.

Vilken dag efter menstruationen kan du bli gravid

Varje kvinna i fertil ålder undrar vilken dag innan menstruationen kan bli gravid? Men samtidigt strävar de efter olika mål, vissa vill veta på vilka dagar chansen att få ett barn öka, medan andra tvärtom vill förhindra en oönskad graviditet. För att göra detta måste du ta itu med de processer som sker i den kvinnliga kroppen under hela cykeln..

Stadier av den kvinnliga cykeln

Menstruationscykeln är indelad i tre steg:

 1. Follikulär. För närvarande bildas flera folliklar i äggstocken, med tiden växer en (dominerande) follikel mer intensivt än andra, medan man förskjuter de återstående vesiklarna. I det bildas ägget direkt. Varaktighet med en normal cykel från 11 till 16 dagar.
 2. Ovulatoriska. Mognad till en viss punkt bryter cellen follikeln och går in i äggledarna och väntar på befruktningsprocessen. Om ägget inte befruktas dör det på en dag. Dess varaktighet är 1 dag. Men i sällsynta fall ökar dess varaktighet till 3 dagar, men detta är undantaget snarare än regeln.
 3. Luteal. En gul kropp visas på platsen för follikeln och producerar progesteron - ett hormon som hjälper till att upprätthålla graviditet. Om befruktning inte inträffar krymper corpus luteum medan hormonnivån minskar och blodutflödet börjar. Som regel varar detta steg 12-14 dagar..

Vad är ägglossning

Du bör överväga detta fenomen mer detaljerat för att förstå när det är möjligt att bli gravid efter menstruationen.

Till skillnad från den manliga kroppen, som är i stånd att gödsla varje månad i månaden, för den kvinnliga kroppen i månaden finns det bara några dagar tills ägget släpps och omedelbart dagen för utseendet, som kallas ägglossning.

Ägglossning är processen för att komma in i ägg ägget i ett moget ägg, redo för befruktning. Detta ögonblick är det mest framgångsrika för samlag, om graviditet planeras. Dess mognad beror på sådana faktorer:

 • hormonell bakgrund.
 • menstruationscykellängder.

Metoder för beräkning av bördiga dagar

När man planerar en befruktning måste en kvinna veta vilka dagar i cykeln du kan bli gravid. För att korrekt bestämma varaktigheten för var och en av cyklerna bör en kalender hållas varje månad, där det är värt att notera datumen för början av menstruationsflödet och deras varaktighet.

Varaktigheten av den kvinnliga menstruationscykeln är rent individuell. En normal cykel kan övervägas från 23 till 35 dagar. Det är på dess varaktighet när ägglossningens början beror.

En förutsättning för att du tydligt kan bestämma ägglossningens ögonblick är en regelbunden menstruationscykel utan fel under minst sex månader. Så, hur många dagar efter din period kan du bli gravid? Från 6 till 17 dagar i en normal cykel anses vara bördig.

Det är just nu är chansen att bli gravid hög. Men kalendermetoden är inte alltid effektiv om en kvinna med denna metod vill utesluta graviditet.

Kalendermetoden är inte lämplig om:

 1. Cykeln är oregelbunden, dvs med avvikelser på mer än 3 dagar.
 2. Kvinnan led stress, klimatförändringar, ökad fysisk aktivitet.
 3. Det finns hormonella preventivmedel eller andra läkemedel som påverkar cykeln.
 4. Mindre än ett år har gått sedan graviditeten slutade i förlossning eller abort..
 5. Kvinnan missbrukar alkohol eller tar droger
 6. Förekomsten av en infektion i kroppen som kan ändra hormoner.

För att exakt besvara frågan om hur man blir gravid snabbt efter menstruationen kan du använda följande metod. Det är nödvändigt att subtrahera två veckor (14 dagar) från det totala antalet dagar i menstruationscykeln, som som regel tar lutealfasen och 1 dag per ägglossning. Således kan follikelstegets längd beräknas..

Genom att känna till dess varaktighet kan du beräkna de dagar som är fördelaktiga för befruktningen av ett barn. Eftersom manlig spermier är mer livskraftiga än ett kvinnligt ägg, kan de förbli funktionella i en kvinnas kropp i 3 dagar, sedan 3 dagar före och 1 efter det bör läggas till dagen för ägglossningen.

Därför är chanserna för befruktning mycket höga i dag.

För närvarande finns det många användbara applikationer för prylar som hjälper kvinnor att beräkna cykelns varaktighet och, direkt, mognadsdagen för ägget, med början från cykelns längd. Sådana applikationer ersatte kalendrarna som tidigare användes för dessa ändamål..

Hur man bestämmer ägglossning för kvinnor med en oregelbunden menstruationscykel

För kvinnor med en oregelbunden cykel finns det ytterligare sätt att bestämma dagen "X":

 1. Testremsor för bestämning av ägglossning. Sådana tester kan köpas på alla apotek och utföras hemma. Enligt handlingsprincipen är de identiska med graviditetstester, men reagerar på ett annat hormon. Färgförändringen indikerar äggets mogna mognad, och omedelbart på dagen då det börjar visas två ljusa ränder.
 2. Basal temperaturreglering. Detta är också en riktig metod, som är att mäta temperaturen rektalt. Det är viktigt att följa mätreglerna för att få ett tillförlitligt resultat. Mätningar görs på morgonen samtidigt utan att komma ur sängen. Baserat på de mottagna uppgifterna byggs en graf. Ett hopp i temperaturen uppåt signalerar äggets mognad.
 3. Förändringar i urladdningens struktur. Du bör noga övervaka urladdningen under hela cykeln. Under ägglossningen blir de rikliga och liknar äggvita i utseende.
 4. Ultraljud En annan, den mest pålitliga metoden för att bestämma ägglossning idag är ultraljud under follikelfasen.

Förutom ovanstående metoder för att bestämma utbytet av ett ägg, är det värt att uppmärksamma de signaler som kroppen ger. Ritningssmärta i äggstocksområdet är möjlig, som ett resultat av ett brott i follikeln. Svullnad i bröstkörtlarna, som ett resultat av exponering för hormoner och en ökning av libido, kan också bli täta tecken..

Dessa metoder för att bestämma datum för mognad och äggutbyte kommer att vara användbara för lyckliga ägare av den vanliga cykeln som ett tillägg till kalendermetoden.

Vad är sannolikheten för att få ett barn på "säkra" dagar?

Först och främst bör du ta reda på vilken dag i din period du kan bli gravid. Under de tidiga dagarna av menstruationen är chansen att bli gravid mycket små av två skäl: bristen på ett moget ägg, som är klart för befruktning, och en ogynnsam miljö som förhindrar att fosterägget fäster vid livmoderns väggar. Undantag i detta fall kan vara:

 • Kvinnor med långa perioder (5-7 dagar) och en kort cykel. I detta fall, om oskyddad kontakt inträffar 5 dagar före ägglossning, finns det en möjlighet att de mest aktiva spermierna kommer att överleva och befruktning kommer att inträffa..
 • Hormonell misslyckande på grund av att mognaden av ägget kommer att inträffa för tidigt.

Omedelbart efter slutet av blodutflödet ökar chansen att bli gravid avsevärt. Speciellt om partneren är helt frisk och hans spermier är aktiva. Därför, om graviditet inte ingår i planerna, ska du inte försumma de klassiska preventivmetoderna.

Perioden från den 18: e dagen av cykeln anses vara icke-bördig. Vid denna tidpunkt, om befruktning inte har inträffat, förstörs det förtjockade endometriumet i livmodern under påverkan av hormoner.

Det byggs upp under follikelfasen för att bättre fästa fosterägget. På grund av ogynnsamma förhållanden minskar risken för att bli gravid avsevärt.

Men om en kvinna inte har ett regelbundet sexliv, kan kroppen efter ett oskyddat samlag svara med ägglossning.

Under graviditetsplanering bör särskild uppmärksamhet ägnas definitionen av ägglossning. Det är vid tidpunkten för mognad och frigöring av ägget att det finns största sannolikheten för att oskyddat samlag kommer att bidra till befruktningen av barnet.

När det gäller skydd mot oönskad graviditet är metoden att räkna "säkra" dagar inte alltid effektiv och kan spela ett trick.

Därför behöver du inte blint lita på kalendrar och andra metoder för att bestämma ägglossning, preventivmedel bör också användas.

Hur många dagar efter din period kan du bli gravid

Förutom välkända preventivmedel använder par ofta en biologisk preventivmetod, som består i att ha samlag på dagar då ägget fortfarande befinner sig i mognadsstadiet eller om ägglossningen redan har avslutats. Denna naturliga metod är också lämplig när en kvinna vill bli gravid, så nygifta är ofta intresserade av hur många dagar efter menstruationen du kan bli gravid. För att göra detta är det viktigt att förstå med vilken algoritm mognaden av det kvinnliga ägget inträffar och när befruktningen är möjlig.

Utvecklingsvägen för det kvinnliga ägget

Redan vid tjejens födelse innehåller hennes äggstockar ett stort antal ägg i sin barndom. Deras reproduktion genom mitos sker i äggstockens djupa vävnader.

När barnet just är född dör de flesta av de primära cellerna och vid puberteten har flickan cirka femhundra gameter.

För närvarande etableras också menstruationscykeln, som hos olika kvinnor kan variera mycket i varaktighet och symtom..

Celler belägna i äggstocken före mognad skyddas av follikelmembranet. Varje månad börjar 1-2 folliklar att öka i storlek och når det optimala, bubblande stadiet - vid denna tidpunkt växer gameten i den och utvecklas på grund av näringsämnen.

I allmänhet tar processen tre huvudstadier:

 1. Follikulär - under vilken cellmognad inträffar;
 2. Äggstock - en mogen gamet rör sig genom äggledarna och kommer in i bukhålan;
 3. Lutealstadiet, när progesteronproduktion aktiveras, förbereder förutsättningarna för en möjlig befruktning - endometriumfodret i livmoderkaviteten tjocknar, sväller och är redo att acceptera ett fosterägg.

Rekommenderad läsning: Hur man blir gravid om du inte kan?

Dessa stadier upprepas varje månad på grund av hormonarbete. Ägglossningsfasen inträffar praktiskt taget i mitten av den månatliga cykeln - en mogen cell kan förbli livskraftig i ungefär två dagar, under vilken dess möte med spermierna kan avslutas i befruktningen. Efter detta fäster embryot sig vid väggen inuti livmodern och börjar utvecklas.

Men eftersom till och med en felsökningsprocess påverkas av många faktorer kan det finnas vissa avvikelser. En spelkamrat kan visas lite tidigare eller senare på grund av externa och interna förutsättningar, till exempel:

 • Hormonella störningar;
 • Uthållna aborter och missfall;
 • Fortplantningsorgan;
 • Klimatförändring;
 • Sexuella och sexuellt överförda infektioner;
 • Kroniska sjukdomar i könsorganet;
 • Systemiska sjukdomar i levern, njurarna;
 • Ofta stress.

På grund av detta störs den normala mognaden hos gamet, dess rörelse in i bukhinnan kan påskyndas eller bromsas ner.

En kvinnlig cykel anses vara normal om dess varaktighet inte är mer än 30 dagar. Därför fångar follikulära delen nästan 15 dagar.

När verkan av luteiniserande hormon börjar i slutet av denna period leder detta till mognad och frisättning av gamet.

Samtidigt bildas ett tillfälligt organ på follikelplatsen och syntetiserar nödvändigt progesteron vid graviditet. Sedan under den tredje månaden av graviditeten utvecklar hypofysen detta hormon.

När befruktning inte har ägt rum är corpus luteum ärr, och livmoderskiktet på livmodern avvisas, vilket resulterar i början av kritiska dagar. Med tiden tar detta steg lika mycket tid som follikulärstadiet.

Rekommenderad läsning: Hur man blir gravid snabbt efter en period?

Begreppet ett fruktbart fönster inkluderar faktiskt livet för ett ägg - från en till två dagar. Dessa är de mest praktiska dagarna för befruktningen. Men eftersom befruktningen också beror på spermiernas rörlighet är det möjligt att bli gravid med sexuell kontakt 4-5 dagar före ägglossningen.

Spermatozoa med en kvinnlig kromosom, trots sin tröghet, är mer ihärdiga, därför kan de mycket väl "vänta" på att gamet kommer att gå ut och befruktar det.

Den sperma vätskan som finns kvar på de kvinnliga könsorganen efter sex några dagar innan moget av gamet bidrar till befruktning.

Genom att känna till detta är det lätt att svara på frågan hur många dagar efter din period du kan bli gravid. Cirka fem dagar bör tas från mitten av cykeln för att bli farliga eller vice versa gynnsamma dagar. Det visar sig att minst sju dagar bör gå från början av menstruationen.

Om perioderna är stabila och inte kan ändras, gör det möjligt för dig att beräkna de nödvändiga dagarna för skydd eller befruktning. Dessutom kan du lära dig bestämma moget av gamet med hjälp av ett basalschema eller använda moderna apoteksprodukter - ägglossningstester.

Kan befruktning inträffa omedelbart efter menstruationen

Svaret på denna fråga är ja. Eftersom det inre arbetet i den kvinnliga kroppen är mångfaldigt och beror på olika kriterier, är befruktningen efter menstruationen inte något förvånande.

Detta kan hända i följande fall:

 • I händelse av funktionsfel i menstruationscykeln kan mogningen och frisläppandet av gamet inträffa tidigare än den inställda tiden;
 • Om en kvinna har en kort månadscykel som varar 20-21 dagar, inträffar ägglossning i själva verket omedelbart efter kritiska dagar;
 • När själva menstruationen förlängs i tid och varar mer än sju dagar, mognar ägget precis vid slutförandet;
 • I sällsynta fall mognar två ägg under en månads cykel, och då är befruktning möjlig varje dag efter menstruationen;
 • På vissa män, på grund av kroppens egenskaper, är spermatozoer livskraftiga i mer än en vecka, och om de har möjlighet att stanna kvar på slemhinnorna i de kvinnliga könsorganen, är det inte ovanligt att befruktningen inträffar. I detta avseende kan du bli gravid den andra, tredje och fjärde dagen efter menstruationen.

Således kan vi dra slutsatsen under vilka händelser chansen för befruktning är särskilt hög:

 1. För lång eller kort cykel;
 2. Instabiliteten i den kvinnliga cykeln;
 3. Fel på grund av hormonella förändringar, stress, sjukdom och andra orsaker.

Det finns också begreppet spontan mognad av en kvinnlig cell, vilket ökar sannolikheten för befruktning när som helst..

Menstruationsdysfunktion

Oförutsägbar mognad inträffar på grund av hormonfel. I denna situation är mognad flyktig och det andra (ytterligare) gametet är klart för befruktning på bara tre dagar.

Det tros att den starkaste orgasm som en kvinna upplever är skylden. Kvinnan är lugn, eftersom menstruationen kommer i tid, men han inser inte ens att det finns ett annat ägg. Det är omöjligt att bestämma dess närvaro med några tecken. Endast en gynekologisk undersökning kan avslöja detta faktum..

Rekommenderad läsning: Var ska man börja planera graviditet?

Men orsakerna till de hormonella förändringarna som orsakar detta fenomen är kända:

 • Fysisk och emotionell överbelastning;
 • Nervösa störningar;
 • Okontrollerad användning av den intrauterina enheten;
 • Gynekologiska sjukdomar;
 • Tar potent antibiotika, steroidläkemedel;
 • Självmedicinering med växtbaserade läkemedel utan indikationer på en gynekolog;
 • Sjukdomar och störningar i matsmältningskanalen;
 • Skador på inre organ, inklusive reproduktiv;
 • Hormonterapi för att stimulera ägglossning;
 • Lång eller kort menstruationscykel.

Det finns andra inre skäl för utseendet på två ägg i kroppen - en funktionsfel i hypofysen och äggstockarna hos en kvinna, en genetisk predisposition. Var det som det kan, men spontan ägglossning kan öka möjligheten till befruktning avsevärt. Du kan råda en kvinna att använda speciella ägglossningstester, som säljs på apotek.

Ta reda på hur många dagar efter din period du kan bli gravid, kanske du har studerat din kropp väl och ha en uppfattning om dess funktioner. Det beror på många lokaler, både externa och interna..

Därför är det viktigt för en kvinna att hålla sin personliga kalender med kritiska dagar så att hon kan beräkna de gynnsamma och farliga ögonblicken i cykeln korrekt.

Och eftersom hormonella nivåer påverkar stabil ägglossning bör du övervaka korrekt näring och mental balans..

Vilken dag efter menstruationen kan du bli gravid

Frågan om graviditet kan uppstå omedelbart efter menstruationen oroar många. Först och främst är svaret intressant för dem som föredrar fysiologisk preventivmedel. Men också mycket ofta är det viktigt för de par som planerar en graviditet.

Innan man fortsätter med ett motiverat svar är det värt att notera att det ofta finns en kvinnlig hälft av befolkningen att det är omöjligt att bli gravid under de första fem dagarna efter menstruationens slut. Här bör du omedelbart dela upp begreppen: det är omöjligt och en låg risk för en möjlig befruktning.

I princip bevaras sannolikheten för graviditet med oskyddat samlag. Bara en cykeldag är de tillräckligt små, men de kan inte kasseras helt. För att undvika oönskad graviditet rekommenderas därför att du skyddar dig själv..

Tänk nu på denna fråga ur en fysiologisk synvinkel.

Funktioner i menstruationscykeln

Den kvinnliga kroppen är en ganska subtil organisation, både ur en emotionell synvinkel och från en fysiologisk organisation. Alla processer i den sker under påverkan av hormoner. Detta förhållande gäller också menstruationscykeln. Dess naturliga kurs, som består i att förbereda ägget för befruktningen, sker under kontroll av hormoner..

Reproduktionssystemets funktion involverar gonadotropin, som produceras i hypotalamus, follikelstimulerande och luteiniserande - producerat av hypofysen, samt progesteron och östrogener producerade av äggstockarna.

Under påverkan av de angivna hormonerna fortsätter menstruationscykeln i kroppen, som är indelad i tre faser:

 • den första är follikulär, under vilken FSH frisätts under påverkan av gonadotropin. Det, tillsammans med blod, levereras till alla kroppens celler och ansvarar för att stimulera mognad av ägg i folliklarna. Det bör noteras att i det inledande skedet av cykeln läggs mognadsprocessen på cirka tjugo ägg, men endast ett, mindre ofta två, når det sista steget. Dessutom sker under denna period en förtjockning av endometrium, livmoderens inre skikt;
 • den andra är ägglossande, kännetecknad av det faktum att under påverkan av det luteiniserande hormonet brister en follikel, från vilken en ägg, som har mognat och är redo för ett "möte" med spermierna, kommer ut;
 • den tredje är luteal, bildandet av corpus luteum, som utsöndrar progesteron och östrogen, inträffar. Tack vare dessa hormoner finns det en förtjockning av endometrium och beredning av könsorganet för fixering av embryot i det. Men om befruktningen inte inträffar upphör corpus luteum att fungera, nivån av progesteron minskar och koncentrationen av prostaglandiner ökar. Som ett resultat inträffar endometrial avstötning, vars uttag från livmodern till utsidan åtföljs av blödning. Denna process är menstruation.

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen?

Baserat på de fysiologiska processerna som äger rum i kvinnans kropp under menstruationscykeln följer att mognaden av nya ägg börjar efter slutet av menstruationen. Därför, om du strikt följer de teoretiska postulaten, är det möjligt att bli gravid inom några dagar efter blödningen, även om detta händer i verkliga livet.

När allt kommer omkring har varje kvinna sina egna individuella egenskaper hos kroppen, så äggmognad kan inträffa mycket tidigare. Och eftersom spermier hos män kan skryta med hög livskraft är spermier aktiva i en kvinnas kropp i upp till sju dagar.

Därför kan du i detta fall bli gravid, eftersom spermierna helt enkelt väntar på det mogna ägget.

I det här fallet är det viktigt att förstå hur länge kvinnan har en cykel och hur konstant den är, så att du kan bestämma åtminstone den ungefärliga ägglossningstiden.

Beräkningarna utförs på detta sätt: det totala antalet dagar i cykeln tas och fjorton subtraheras från det (exakt lutealfasen varar så länge).

Kärnan i beräkningen är att ha en klar uppfattning om hur många dagar efter menstruationen risken eller chansen ökar (det finns redan en fråga i enskilda önskemål) att bli gravid. Till exempel varar en cykel 28 dagar. Att dra från det totala beloppet 14 och vi får att ägglossning kan förväntas dag 14.

Under denna period uppträder de största chanserna att bli gravid, och de par som ännu inte planerar ett barn måste skyddas, precis som i andra perioder av cykeln.

Dessutom kan du bli gravid ett barn inom fem dagar före ägglossningen och detsamma efter.

På andra dagar är därför risken för en oplanerad graviditet betydligt lägre. Det är också värt att notera att du inte kan bli gravid under menstruationen.

Det rekommenderas dock inte att flickor med en instabil menstruationscykel använder den fysiologiska preventivmetoden. För att undvika oönskad graviditet är det bästa sättet att skydda dig själv.

Varför kan jag bli gravid de första dagarna efter menstruationen

Graviditet inom ett par två - tre dagar efter menstruation inträffar när en kvinna har:

 • menstruationscykeln är för kort, det vill säga om det är mindre än tjugofyra dagar, då ägglossning kan inträffa inom några dagar efter blödning, och eftersom spermiernas fysiologiska förmåga att ”vänta” ägget är stort, visar det sig att efter oskyddat samlag den första dagen efter menstruationen du kan fritt bli gravid;
 • långvarig menstruationsblödning med en kort cykel;
 • en instabil cykel, i det här fallet är det nästan omöjligt att beräkna hur länge den här eller den fasen varar och när kroppen går in i ägglossningsperioden, det finns tillfällen när ägget mognar omedelbart efter menstruationen;
 • spontan ägglossning, två ägg mognar på en gång i kroppen, så att du kan bli gravid ett barn i detta fall när som helst i menstruationscykeln.

Risken för en oönskad graviditet omedelbart efter menstruationen ökar och genom möjliga livmoderhalscancer. I detta läge kan en kvinna förväxla livmodersblödning med menstruation, vilket innebär att kroppen under denna period kan vara i ägglossningsfasen, det vill säga chanserna för graviditet är höga

Och som en kort sammanfattning kan den kvinnliga kroppen bli befruktad nästan varje dag i cykeln, så du bör inte riskera din hälsa och agera grymt i förhållande till ditt framtida barn, utan välja en mer pålitlig preventivmetod. Kom ihåg att graviditeten ska vara om inte planerad, så önskas.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilken förseningsdag kan du bestämma graviditet?

För att veta hur och när du ska göra testet måste du förstå hur det fungerar. Det är också viktigt att veta på vilken dag förseningen testet visar graviditet med säkerhet?...

Små perioder, orsaker och behandling av knapp menstruation

Inlagd av: Natalie Record DateDåliga menstruationer, det här är menstruationsperioder där blodflödet är mindre än vanligt och varar en, två dagar....

Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid....