Orsaker till svullnad och ömhet i bröstkörtlarna hos kvinnor

Klimax

Tillståndet där mjölkkörtlarna sväller, vid beröring av dem orsakar smärta, är varje kvinna bekant. Regelbundet förekommer sådana känslor före menstruationen. Men orsakerna till svullnad i körtlarna och smärta i dem är inte alltid ofarliga. I händelse av sådana symtom tvivlar en kvinna som regel på om det är värt att gå till läkaren. Du kan inte riskera hälsa, det är bättre att lita på en specialist. Att känna till de möjliga orsakerna till en sådan anomali kan många komplikationer förebyggas..

Fysiologiska tillstånd

Under hela livet inträffar successiva förändringar i det kvinnliga bröstet. De visas i barnet, från och med de första dagarna efter födseln.

Utvecklingen av externa sexuella egenskaper (brösttillväxt, en förändring i form av en kvinnlig typ) sker efter cirka 11 år, när puberteten börjar och produktionen av kvinnliga sexuella homoner i äggstockarna ökar. Vid början av reproduktionsperioden bildas bröstet slutligen. I början av klimakteriet inträffar bröstkörtlarnas omvända utveckling (involvering). De pågående processerna är direkt relaterade till förändringar i hormonell bakgrund, åtföljs ofta av ett symptom som svullnad i bröstkörtlarna, förekomsten av smärta i dem.

Svullnad av körtlarna hos nyfödda

Ofta, hos nyfödda, 3-4 dagar från födseln, blir mjölkkörtlarna svullna och mjölk utsöndras från dem. Detta inträffar med barn födda i tid och har normal vikt. Detta fenomen förklaras av hormonella processer som förekommer i en nyfödd kropp.

I slutet av graviditeten kommer moderhormoner in i fosterets blod genom moderkakan. Efter födseln kommer de in i barnets kropp tillsammans med bröstmjölk. Under påverkan av hormoner i bröstkörtlarna hos det nyfödda barnet inträffar samma processer som hos mamman, som ett resultat av att de sväller, bildas mjölk. Detta tillstånd kan observeras inom 2-4 veckor, varefter fenomenen försvinner helt. De har ingen effekt på den efterföljande utvecklingen av mjölkkörtlarna och barnets hälsa.

Diametern på det förseglade området är cirka 3 cm, det finns inga förändringar i hudfärg och smärta. Med felaktig vård av barnet är infektion i körtlarna och förekomsten av en inflammatorisk process (mastit) möjlig. Tecken på detta tillstånd är:

 • en ökning av storleken på svullnadsområdet;
 • skillnaden i storlek på tätningarna på båda sidor av bröstet;
 • rodnad i svullnadsområdet;
 • feber hos ett barn.

Om en sådan patologi inträffar, bör barnet omedelbart visa läkaren och påbörja antiinflammatorisk behandling.

Orsaker till smärtsamma bröstförändringar hos ungdomar

Hos tonåriga flickor är bröstsvullnad förknippad med en kraftig ökning av halten östrogen och progesteron i kroppen. Mognad av äggstockarna inträffar inte omedelbart, därför, inom 1-2 år efter pubertets början, fluktuerar den hormonella bakgrunden, vilket leder till en oregelbunden menstruationscykel, uppkomsten av obegripliga smärtsamma upplevelser i bröstet.

Under påverkan av hormoner växer bröstet, mjölkiga kanaler bildas i det, nätverket av blodkärl grenar, tjockleken på fettlagret ökar (bröstets storlek och form beror på det). Sprain, som inträffar med en ökning av körtlarnas volym, samt ackumulering av sekretionsvätskor (blod, lymf) i dem, leder till svullnad och smärta. Smärtan är intermittent, uppstår vid beröring, det verkar som om det finns ett blåmärke i bröstet.

Efter att den hormonella bakgrunden har justerats, upprättas cykeln, en svag svullnad och ömhet kommer att dyka upp endast före menstruationen.

Video: Orsaker till bröstödem hos barn i olika åldrar

Bröstförändringar före menstruation

Detta fenomen observeras hos de flesta kvinnor några dagar före menstruationen. Redan på 3-4 dagars menstruation återgår tillståndet till det normala. Anledningen till svullnad i bröstkörtlarna under denna period är en ökning av blodnivåerna i sådana hormoner som progesteron och prolaktin. Progesteron reglerar processerna i kroppen förknippade med bevarandet av embryot, och prolaktin ansvarar för att förbereda bröstkörtlarna för amning.

I samband med den eventuella början av graviditet i bröstkörtlarna börjar tillväxten av nätverk av kanaler, blodkärl och kapillärer. Uppsamling av blod och lymf leder till en ökning av det intracellulära trycket. Irritation av nervändarna överförs till hjärnan, smärta visas.

Alla förändringar avbryts om befruktning inte inträffar och menstruation inträffar. Premenstruellt syndrom (PMS) hos kvinnor manifesterar sig med större eller mindre styrka, beroende på kroppens egenskaper.

Video: Svullnad och bröstsmärta före menstruation

Bröstsvullnad under graviditet och efter födseln

Under graviditeten förbereds bröstkörtlarna för efterföljande mjölkproduktion. Östrogeninnehållet i kroppen stiger kraftigt, vilket leder till en ökning av massan av körtelvävnad, spridning av kanaler och en förändring i utseendet på bröstvårtor. De expanderande kanalerna börjar fyllas med råmjölk, mjölkkörtlarna förstoras, blir tyngre. Transparent urladdning från bröstvårtan kan förekomma långt före födseln. Sådana förändringar är helt naturliga under denna period, om det inte finns några tecken som individuell komprimering i körtlarna, asymmetri i bröstvårtorna, smärta i skärande eller sömnad natur.

Efter födseln uppträder svullnad i bröstkörtlarna när de fylls med mjölk. I det här fallet känner kvinnan inte några obehag. I ett trångt bröst visas en lätt stickande känsla. Efter tömning blir den mjuk och minskar i storlek. För att inte orsaka patologi måste en kvinna följa reglerna för utfodring och omsorgsfullt hennes bröst.

Tillägg: Om graviditeten avslutas tidigt (en missfall inträffar eller en abort utförs), i några dagar till, blir mjölkkörtlarna tätare och smärta i dem.

Bröstsvullnad vid klimakteriet

Med början av klimakteriet och en gradvis minskning av nivån av kvinnliga könshormoner i blodet inträffar en involvering av bröstkörtlarna. Körtelvävnad ersätts i allt högre grad av bindväv och fettvävnad. Obehag, känslor av dragande smärta kan förekomma i bröstet.

Ofta, efter 50 år, förekommer endokrina sjukdomar, metaboliska störningar, kvinnor blir fett. Med fetma ökar risken för hyperestrogenism. Patologi förknippas med en onormal, ålders olämplig ökning av innehållet av östrogener som fettvävnad börjar producera. Ofta leder detta tillstånd till allvarliga sjukdomar i bröstkörtlarna. Därför måste en kvinna i ålderdom vara särskilt försiktig med uppkomsten av ett symptom som åtdragning och svullnad i bröstet, utseendet på smärta.

Icke-fysiologiska orsaker till bröstsvullnad

Obehagliga och till och med smärtsamma känslor i bröstkörtlarna kan förekomma i följande fall:

 1. Vid användning av hormonella preventivmedel eller läkemedel som innehåller hormoner. En artificiell förändring av innehållet av östrogener och progesteroner i kroppen leder till en förändring av den allmänna hormonella bakgrunden, vilket påverkar tillståndet i olika vävnader. Om smärtan och svullnaden i bröstkörtlarna inte försvinner tre månader efter början av intaget bör du kontakta en gynekolog och en mammolog. Felaktig eller okontrollerad användning av sådana produkter leder till de allvarligaste konsekvenserna, även bröstcancer..
 2. Under användning av diuretika för viktminskning. Lusten att gå ner i vikt genom att ta bort vätska sätter kroppen i stress. Vätskan börjar ackumuleras, särskilt i vävnaden i bröstkörtlarna, vilket leder till deras svullnad. Samma kroppsreaktion inträffar med användning av lugnande medel.
 3. Vid cirkulationsstörningar i bröstet som ett resultat av användning av tätt underkläder, sova i ett obekvämt läge.
 4. Om en kvinna upplever stress, nervös spänning.
 5. Efter skador i bröstkörtlarna. Blåmärken och skador i bröstkörtlarna orsakar patologisk spridning av vävnader, uppkomsten av olika godartade och maligna neoplasmer.

Obs: Mastodyni (ömhet och bröstkänsla) kan uppstå vid sjukdomar i andra organ, till exempel med osteokondros, interkostal neuralgi, kardiovaskulära patologier.

Svullnadsrelaterade bröstsjukdomar

Orsakerna till utvecklingen av sjukdomar i bröstkörtlarna är som regel en ärftlig predisposition, hormonella störningar i kroppen eller trauma. Manifestationer av sådana patologier hos kvinnor är smärta i bröstkörtlarna, ojämn svullnad, bildning av sälar, asymmetrisk arrangemang av bröstvårtorna, utsläpp från dem, förändring i hudens utseende.

Godartad patologi

mastopati Denna sjukdom är förknippad med onormal utveckling av bröstvävnad som ett resultat av hormonell brist i kroppen. Bildningen av knölar och cyster fyllda med slem leder till smärta och svullnad..

Fibroadenom. En tumör som ser ut som en rund tätning. Det kan förekomma i både en och båda körtlarna och når en storlek på flera centimeter.

Intraductal papilloma. Det kännetecknas av bildandet av tillväxter (papillomas) både i mjölkiga kanaler och i bröstvårtan.

Mastit. En akut inflammatorisk process som oftast förekommer hos kvinnor som ammar ett barn. Det verkar på grund av stagnation av mjölk med ofullständig tömning av bröstet, penetration i bröstkörteln i infektionen genom sprickor i bröstvårtorna, hypotermi.

Vid behandling av godartade sjukdomar används både konservativ (hormonell och antiinflammatorisk terapi) och kirurgiska metoder (cystpunktion, sektoriell tumörresektion).

Maligna sjukdomar

Dessa inkluderar bröstcancer och sarkom. Skillnaden mellan dessa sjukdomar är att i cancer utvecklas tumören från epitelceller och i sarkom, från muskel, fett och bindväv. Bröstsvullnad, ökande smärta kan vara de första tecknen på patologier. Behandling av sådana sjukdomar är endast kirurgisk. Det består i avlägsnande av tumören tillsammans med omgivande friska vävnader (i de tidiga stadierna) eller i fullständigt avlägsnande av bröstkörtlarna.

Diagnos av sjukdomar utförs med metoder såsom mammografi, ultraljud, biopsi, blodprover för vita blodkroppar, hormoner, tumörmarkörer. Utseendet på obehag i bröstet bör inte ignoreras, det är viktigt att utföra regelbunden självundersökning av bröstkörtlarna..

Bröstsvullnad

Artiklar om medicinsk expertis

Bröstsvullnad, det vill säga en ökning av volymen av deras celler eller stroma, har både en fysiologisk karaktär och en patologisk etiologi.

ICD-10-kod

Orsaker till svullnad i bröstet

Alla fysiologiska processer som förekommer i brösten beror på syntesen av hormoner som östrogener, progesteron, syntetiserade av hypofysen i luteotropiskt hormon prolaktin, liksom andra steroidhormoner som producerar hypotalamus, sköldkörtel, binjurebarken.

Men om svullnaden i bröstkörteln inte är förknippad med den naturliga metabolismen av hormoner, kvarstår det andra alternativet - patologi. Och det finns många versioner av dess utveckling: från överskottet (eller bristen) på kolesterol, som är "råmaterialet" för biosyntes av steroidhormoner i motsvarande körtlar, till att dessa körtlar inte fungerar eller bristen på speciella enzymer som är nödvändiga för steroidogenes.

De viktigaste orsakerna till svullnad i bröstet, främst hos kvinnor, beror på förändringar i könshormoner.

Så svullnaden i bröstkörtlarna före menstruation, som observeras hos de flesta kvinnor, orsakas av ökad syntes och frisättning i blodet av östrogener - östradiol, östriol och östron, såväl som progesteron, som produceras av äggstockarna och binjurebarken. Från progesteron ökar volymen av körtelceller i bröstkörteln och på grund av östradiol uppstår bildningen av bindväv i bröstet och en ökning av antalet mjölkkanaler. Därför finns det en svullnad och ömhet i brösten före menstruation.

Men svullnaden i bröstkörtlarna efter menstruation är oftast ett tecken på mastopati - fibrotisk, cystisk, fibrocystisk, fokal eller diffus. Smärta och svullnad i bröstkörtlarna med dessa godartade neoplasmer uppstår på grund av tillväxten av fibröst (bindväv) i bröstet, epitelet i dess kanaler eller alveoler, liksom utseendet på nodulära eller allvarliga formationer. Överkänslighet och hyperemi i huden i bröstet, samt utsläpp från bröstvårtorna, kan noteras..

Till exempel, hos icke-gravida kvinnor, mot bakgrund av menstruations oregelbundenheter, kan svullnad i bröstkörtlarna till och med åtföljas av frisättning av mjölk. Detta är den så kallade hyperprolactinemiaen - ökad syntes av hormonet prolaktin, varför skälet ligger i närvaron av en tumör (adenom) i hypofysen. Emellertid visar klinisk praxis att denna patologi kan bero på cyster på äggstockarna, levercirrhos, hypotyreos eller hjärntumörer..

Var gör det ont?

formulär

Graviditet och klimakteriet

Bröstsvullnad under graviditeten uppstår av naturliga skäl. Med metoden att utfodra avkommor tillhör en person däggdjur, och syftet med bröst som är fastställt av naturen är att föda barn tills de har förmågan att äta andra livsmedel.

Därför är detta tecken under graviditeten - en ökning av körtelvävnaden som kommer att producera mjölk, utvecklingen av alveoler och utsöndringskanaler - en förberedelse för den kommande amningen. Förutom östradiol och progesteron, är östriol, prolaktin och ett speciellt hormon som syntetiseras av ytskiktet av trofoblasten från det mänskliga embryot, placentalaktogen, involverat i denna process..

Kvinnor som har kommit ut i fertil ålder kan ha svullnad i bröstkörtlarna med klimakteriet, vilket är förknippat med en ökning av deras volym av fett och delvis fibrös vävnad, som i regel förskjuter körtlarna. Det förekommer också mot bakgrund av förändringar i funktionen av hormonsystemet, dessutom kardinal.

Den dominerande fysiologiska och biokemiska komponenten i hormonella processer under klimakteriet är en minskning av äggstocksaktiviteten, en kraftig minskning av östrogensyntes genom follikulära celler och ett fullständigt upphörande av östradiolproduktion. Denna period kännetecknas av betydande förändringar i lipidmetabolismen och en ökning av det totala kolesterolet..

Dessutom utesluter inte klimakteriet mastopati, där brösten förstoras. Trots en signifikant minskning av östrogenproduktionen i äggstockarna kan fettvävnad avsätta östrogener, som syntetiseras från testosteron under klimakteriet (binjurebarken fortsätter att producera det, om än i mycket mindre mängder). Dessa östrogener destabiliserar också den hormonella bakgrunden, vilket leder till olika patologiska processer i brösten.

Bröstsvullnad hos barn och ungdom

Svullnad i bröstkörtlarna hos ett barn förekommer huvudsakligen av fysiologiska skäl. Till exempel hos nyfödda (under den första månaden av livet) är resultatet att östrogen och progesteron från mödrarna kommer in i moderkakan och hamnar i fosterets blod, och efter förlossningen, i barnets blod.

Detta fenomen definieras av barnläkare som ”den nyföddes hormonella kris”, som i genomsnitt förekommer hos åtta av tio spädbarn, båda könen.

Efter ett par veckor passerar svullnaden i bröstkörtlarna hos nyfödda (ofta med utsläpp från bröstvårtan) naturligt. Men om det upptäcks en ökning som inte påverkar bröstvårtansområdet och barnets kroppstemperatur stiger, är inflammation uppenbar - mastit hos spädbarn, som kan utvecklas till purulent. Och sedan måste du använda antibiotika.

Svullnad av bröstkörtlarna hos flickor, som börjar efter att de har fyllt åtta till nio års ålder, är en helt normal process förknippad med puberteten. Under denna period börjar kroppen producera östrogen, i synnerhet östron, som är ansvarig för bildandet av sekundära sexuella egenskaper. Deras tillväxt sker gradvis och fortsätter under puberteten..

Om detta symptom hos flickor börjar vid en tidigare ålder, fastställer läkarna faktumet av för tidig pubertet, och i de flesta fall, i fullständig frånvaro av andra tecken på pubertets början. Barnet ska visas till endokrinologen, eftersom allt talar om en hormonell patologi som kan vara förknippad med hypofysen, hypotalamus, binjurarna eller sköldkörteln..

Det bör noteras att en betydande svullnad i bröstkörtlarna hos ungdomar (både flickor och pojkar) är möjlig på grund av fetma, när fettavsättningarna koncentreras i bröstet och axelbandet.

Förresten, detta symptom hos pojkar kan observeras exakt i tonåren och beror också på inträde i puberteten. Enligt medicinsk terminologi är detta juvenil eller juvenil gynekomasti, vars orsak är ett brott mot steroidogenes i riktning mot kvinnliga könshormoner.

Bröstsvullnad hos tonåriga pojkar ser ut som en liten ökning av det pigmenterade området runt bröstvårtorna (2-5 cm i diameter) med deras ökade känslighet. När du blir äldre återgår hormonproduktionen till normal och gynekomasti försvinner. Och om ökningen inte försvinner i ungefär ett och ett halvt år, kan pojken ha problem med sköldkörteln, levern eller testiklarna. Vad exakt - en pediatrisk endokrinolog måste bestämma.

Bröstsvullnad hos män

Gynekomasti - spridning av körtelvävnad i bröstkörtlarna - är också resultatet av hormonella störningar i kroppen. I synnerhet att minska testosteronproduktionen; otillräcklig syntes av androgener (hypogonadism); överskott av progesteron och östrogener med hyperkortik (hyperfunktion i binjurebarken); överskrider normen för produktion av hypofysen av somatotropiskt hormon; ökade nivåer av sköldkörtelhormoner (hypertyreos), etc..

Specialister förknippar dessa patologiska avvikelser i hormonsfären med både genetiskt bestämda egenskaper hos det endokrina systemet och tumörformationer i ett av de hormonproducerande organen - testiklarna, binjurarna eller hypofysen.

Dessutom kan bröstsvullnad hos män uppstå på grund av skrumplever i levern hos alkoholberoende patienter, samt efter långvarig användning av hormoner som innehåller östrogen och vissa antidepressiva.

En viktig roll i utvecklingen av denna patologi spelas av fetma, där det finns den så kallade falska gynecomastia eller lipomastia - tillväxten av bröstens fettvävnad parallellt med tillväxten av subkutana fettansamlingar i olika områden i kroppen.

Diagnos av svullnad i bröstkörtlarna

Diagnostik använder en uppsättning metoder för att fastställa den verkliga orsaken till patologin. Bland dem:

 • fysisk undersökning med palpation i bröstet;
 • bröströntgen (mammografi);
 • ultraljud (ultraljud) i bröstet, sköldkörteln, binjurarna, bäckenorganen;
 • laboratorieblodtester för hormoner (östradiol, prolaktin, testosteron, luteotropin, tyrotropin, adrenokortikotropin, etc.);
 • enzymimmunanalys;
 • urinalys (för innehåll av urea, kväve, kreatinin, levertransaminaser);
 • CT eller MR i binjurarna såväl som hjärnan.

10 skäl till varför bröst kan skada kvinnor

Det finns många svar på frågan varför kvinnor har bröstsmärtor: hormoner i olika faser av reproduktionscykeln, graviditet och amning, klimakteriet, olika patologier kan åtföljas av detta obehagliga symptom. Innan du får panik måste du hitta orsaken till smärtan.

1. Hormoner är en av orsakerna till bröst ömhet.

Hormonförändringar inträffar hela tiden i den kvinnliga kroppen: från puberteten växlar menstruationsfaserna varje månad, vilket hjälper kroppen att förbereda sig för en potentiell graviditet.

Om befruktningen har inträffat kommer hormoner att spela som ger näring och skydd för fostret, dess mognad under 40 veckor. Efter födseln tillåter andra hormoner en kvinna att amma..

När reproduktiv ålder har avslutats sjunker nivån på könshormoner, och en kvinna känner alla "charm" i klimakteriet.

2. Bröstsmärta under ägglossningen

Under ägglossningen, ungefär i mitten av cykeln. För närvarande lämnar ägget den sprängande follikeln, om det finns spermier i könsorganen, då är sannolikheten för befruktning hög.

Många flickor märker vid denna tidpunkt en ökning av libido, bröstet blir känsligt upp till ömhet. En kvinna blir mest attraktiv för det motsatta könet.

3. Efter ägglossningen

Efter ägglossning under PMS. Under påverkan av hormoner expanderar kanalerna i bröstkörtlarna, fettvävnad behåller mer vätska. Som ett resultat, under andra halvan av cykeln, en vecka innan menstruationen, hälls bröstet, blir känsligt, gör ont när du trycks ned.

Smärta känns särskilt i tonåren, hos flickor före den första menstruationen. Bröstkorg och mage ont innan kritiska dagar, under menstruationen, försvinner obehag.

4. Med en försening i menstruationen

Om tidsfristen har nått, men det inte finns någon menstruation, indikerar förseningen sannolikt graviditetens början. Under graviditeten gör ont i bröstkorgen ont, särskilt på morgonen gör det ont att röra vid det.

Handlingen med hormoner är att förbereda en kvinna för amning: kanalerna expanderar, bröstet ökar i storlek. Om en gravid kvinna plötsligt har slutat smärta i bröstet, är det värt att göra en ultraljudsundersökning: under korta perioder indikerar detta symptom ofta en frusen graviditet.

5. Efter menstruation

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, som före menstruationen, finns det goda skäl till oro. Ett positivt graviditetstest indikerar att befruktning av ägget har inträffat, men det har inte nått livmodern efter att ha fixat sig i äggledaren.

Vid en ektopisk graviditet kan det inte finnas någon menstruation alls, menstruationsliknande blödning kan passera, men bröstet är fortfarande ont efter menstruationen.

En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare, men du måste veta att en ektopisk graviditet hotar en kvinnas liv. Ta bort det befruktade ägget med äggledaren.

6. När man tar hormonella läkemedel

Medan man tar hormonella preventivmedel. När man tar orala preventivmedel i den kvinnliga kroppen, inträffar ganska komplicerade processer.

Istället för att inkludera hypofysen i mitten av cykeln, som startar syntesen av progesteron - hormonet som är nödvändigt för graviditet, skapar hormonella preventivmedel den nödvändiga konstgjorda bakgrunden själva.

Således luras den kvinnliga kroppen: en genomgående hög nivå av progesteron "övertygar" hjärnan under graviditeten (falsk, men ändå!). Kvinnan upplever respektivt tecken på graviditet.

Ett av symptomen är smärta i bröstkörtlarna, som "förbereder" sig för amning. P-piller är ett av de mest pålitliga och bekväma sätten att förebygga förekomsten av en oönskad graviditet, men läkaren måste välja rätt läkemedel.

7. Amning

Bröst kan skada vid amning. Det finns flera skäl till detta:

 • om bröstet gör ont i området av bröstvårtan, då fångar barnet felaktigt fångar bröstvårtan. Oftast förekommer sprickor på areolerna, amning orsakar allvarligt obehag. Videor, artiklar på Internet, samråd med den besökande beskyddaren hjälper till att fastställa processen och korrigera situationen.
 • Bröstet sväller, det gör ont om mjölken under amning kvarstår i kanalerna (barnet kan inte äta hela mängden, det finns för mycket mjölk eller barnet är litet, med dålig aptit). Den återstående mjölken måste dekanteras med händerna för att förhindra stagnation.

8. Med klimakteriet

Hormonstormar som rasar i kvinnokroppen med klimakteriet orsakar allvarligt obehag, stör den vanliga livslängden, orsakar svaghet, yrsel, heta blinkar, plötsliga humörsvängningar.

Menstruationscykeln kränks, libido minskar, slemhinnan i vaginal är fuktig och sexlivet förvandlas till en mardröm.

Tillsammans med andra saker gör ont i magen och bröstet. Om en kvinna är 50 år gammal förberedd mentalt för klimakteriet, anses menopausen vid 40 år vara tidig och korrigeras med hjälp av mediciner. Efter 50 hormonella förändringar avtar och symtomens intensitet minskar.

Bröstet i klimakteriet gör ont eftersom:

 • En minskning av nivån på könshormoner leder till en ökning av fettcellerna. Deras tillväxt orsakar obehaglig, till och med smärta;
 • Sjukdomar i muskuloskeletalsystemet och hjärt-kärlsystemet förvärras med åldern. Kalcium absorberas sämre och värre, ben blir spröda och antalet hjärtattacker ökar. Vissa sjukdomar som inte är relaterade till det kvinnliga bröstet åtföljs av smärta som utstrålar till bröstområdet.
 • Stress, trötthet, psykologisk obehag kan kännas av smärta i bröstet;
 • Passion för alkohol och tobak provoserar metaboliska störningar, tillväxten av fettvävnad, leder till smärta i bröstet mot bakgrund av en minskning av nivån av könshormoner.

9. För bröstsjukdom

Bröstsjukdomar är en ganska vanlig förekomst. Moderna kvinnor hittar inte alltid tid för sig själva och upptäcker ofta sjukdomar av en slump.

Om det ena bröstet gör ont och det andra inte gör det, eller ett bröst gör ont mer än det andra, finns det en anledning att besöka en mammolog och få en ultraljud av bröstkörtlarna.

 • Mastopati är ett tillstånd där körtelvävnad patologiskt växer. Nodlar, tätningar i olika storlekar bildas i bröstet. En kraftig avvikelse i hormonnivåer, stress, ångest, graviditet och hormonella läkemedel kan leda till mastopati. Det finns två former av mastopati - nodulär och diffus. Den första avlägsnas kirurgiskt, den andra korrigeras med medicinering och folkläkemedel. Med mastopati känns en tätning inne i körtlarna, vilket märks när du vidrör den (i det inledande skedet). Därefter, med allvarlig tillväxt, förstoras ett bröst eller körtlarna får asymmetri.
 • Cystor är små, ihåliga formationer fyllda med vätska. En bröstcyst förekommer under påverkan av könshormoner, psykologiska och fysiska trauma och frånvaron av ett intimt liv. Behandlingen beror på platsen och storleken på neoplasmen..
 • En godartad tumör, fibroadenom, orsakas av onormal spridning av vävnader som komprimerar kanalerna i körtlarna, vilket orsakar obehaglig smärta (tråkig dragande smärta). Fibroadenom har en klar kant och behandlas kirurgiskt.
 • Mastit är en inflammatorisk process i bröstet. Mycket ofta orsakas mastit från stagnation av mjölk, felaktig utfodring, men kan utvecklas före förlossningen, såväl som utan samband med graviditet. Med mastit blir bröstet smärtsamt, känsliga bröstvårtor är grova, huden runt dem är röd, het vid beröring. Den inflammatoriska processen orsakar en ökning av kroppstemperaturen, en känsla av fullhet i bröstet. Bröstet gör ont, brännskador, utflödet från bröstet - purulent.
 • Bröstcancer är en malign neoplasma. Finns i ett tidigt skede, kan sjukdomen behandlas medicinskt med en gynnsam prognos. I de senare stadierna kan kirurgi (borttagning av bröstkörteln) rädda patientens liv. För att diagnostisera en tumör så tidigt som möjligt bör en kvinna regelbundet undersöka sitt bröst på alla sidor i olika positioner. Den minsta missnöje, misstankar är orsaken till att man besöker läkare.

10. Vid bröstskador

Bröstskador. Blåmärken och hematomer är förknippade med mekanisk skada på vävnader, inte bara fall, ojämnheter, olyckor, men också med överdriven fysisk ansträngning. Som ett resultat uppträder ett blåmärke på huden, värk i bröstet, svullnad, smärtsam beröring.

Ett stort antal nervändar garanterar obehagliga sensationer även med relativt svag exponering. Ett utsläpp från en bröstvårta av en purulent natur eller med en blandning av blod indikerar skador på mjölkkanalerna.

Grovhet, sköljning av huden och en ökning av kroppstemperaturen indikerar början av den inflammatoriska processen.

Fel tvätt

Om det inte finns några patologiska processer, inflammation och trauma, det handlar inte om hormoner, är det troligt att obehaglig smärta är förknippad med felaktigt utvalda underkläder.

En tät bh, stel konstruktion av stödben, konstgjorda material, en push-up som inte låter bröstet "andas" leder till att bröstet i slutet av dagen gör ont, värk, körtlarna sväller.

Ett råd - välj rätt storlek och form på linne, föredra naturliga tyger.

När man besvarar frågan varför bröst är ont i kvinnor är det nödvändigt att säga om hormonella fluktuationer, graviditet, amning, patologier och skador, olämpliga underkläder.

Neurolog M.M. Sperling (Novosibirsk) talar om bröstsmärta hos kvinnor. Var inte särskilt rädd, behöver inte få panik. Vi lyssnar på läkarnas råd.

Eventuella obehagliga känslor är orsaken till att du besöker en specialist och en fullständig undersökning, eftersom det under de senaste åren har skett en betydande ökning av bröstneoplasmer, inklusive ondartade..

Bröstsvullnad och tillväxt


Innehållsförteckning

Bröstförstoring (ödem) är ofta förekommande. Det åtföljs inte alltid av smärta, men kan bekräfta förekomsten av olika patologier. Var noga med att uppmärksamma svällningen i körtlarna. Följ frekvensen, kom ihåg känslorna. Detta hjälper läkaren att få en fullständig bild av vad som händer. Vilka är tecken, orsaker till problemet? Finns det några effektiva metoder för att eliminera dessa?

Bröstsvullnad - symtom

En förstorad bröstkörtel indikerar inte nödvändigtvis en sjukdom. Parallellt med ödemet utvecklas ett nytt tecken som orsakar besvär - kontakta en specialist:

 • smärtan lämnar sig inte ens om kvinnan ljuger och sitter;
 • fysisk aktivitet är omöjlig;
 • vätska från de mjölkiga kanalerna;
 • bröst förstorad.

Huvudvärk, magkramper, förlust av aktivitet, allmän försämring av hälsan kan också indikera sjukdomar.

orsaker

Oftare är svullnad en naturlig reaktion av kroppen på produktionen av hormoner. Dessa är progesteron, östrogen, prolaktin, som syntetiseras av sköldkörteln, binjurarna, hypotalamus. Det visade sig att ödem inte är ett resultat av naturliga förändringar - du måste tillgripa en korrekt diagnos. Hormonfel, högt kolesterol, nedsatt körtlar - provokatörer av patologisk brösttillväxt.

Bröstsvullnad - fysiologiska orsaker

En kvinnas kropp är ett komplext system med specifika funktioner. Bröstödem med en viss periodicitet är ett naturligt fenomen som inte medför fara. Det kan finnas flera skäl..

Premenstrual period

Brösttillväxt provocerar ett ägg som har mognat. Nivån av hormoner som säger till hjärnan att befruktning kommer att inträffa snart stiger. Alla system börjar förbereda sig för amning, överskott av vätska ackumuleras i vävnaderna. Upplevelser - bröstet gör ont, drar.

 1. Perioden före ägglossningen är en ökning av nivån för hormonet östradiol, östriol, östron. Ämnen är katalysatorer som är nödvändiga för tillväxt av mjölkkanalerna.
 2. Efter äggmognad dominerar progesteron. Det provocerar tillväxten av celler i bröstkörteln..

Sådana processer bör inte skrämma en kvinna. Men om smärtan förstärktes, plågas med varje PMS är värt ett besök hos en specialist.

Pubertets tonår

Övergångsålder hos flickor väcker svullnad i bröstvårtorna. Anledningen är bildandet av en hormonell bakgrund, syntesen av ämnen som påverkar förändringar i kroppen. För mycket kläder kan orsaka obehag. Så snart puberteten är klar försvinner alla obehagliga känslor.

Graviditet

Menstruationscykeln går förlorad, och bröstet är svullet? De första tecknen på graviditet. Se till att du bär fostret och rådfråga en läkare för att utesluta förekomsten av patologier.

Utvidgning av körtlar, svårighetsgrad, obehag är normalt under graviditeten. Progesteron, som förbereder kroppen för att mata barnet, är skylden. Körtelvävnadsceller växer. När fostret blir äldre blir bröstet ännu känsligare och ökar i volym. Bekväm behå, rymliga kläder gör att du kan minska obehag.

Laktation

Under utfodring ökar ömheten i bröstkörtlarna dramatiskt. Mjölk produceras, kanalernas lumen expanderas, bröstet hälls. Fogar:

 • vävnader är betydligt komprimerade, styvhet;
 • ökad temperatur i körtlarna;
 • lokalisering av smärta i vissa områden;
 • tätningar som liknar knölar - filts efter att ha uttryckt mjölk;
 • rodnad, sprickor i bröstvårtorna.

För att eliminera obehagliga symtom bör du följa barnets matningsregime och uttrycka mjölk regelbundet. Att ignorera rekommendationerna utgör ett problem - mastit. En komplex sjukdom åtföljs av akut smärta, ibland måste du ta operation.

Abort

Avbrott av graviditet - störning i kroppen. Hormoner har redan börjat syntetiseras, bröstvävnad förbereder sig för amning. Konsekvensen av operationen är en allvarlig obalans i reproduktionssystemets funktion. Resultatet blir svullna bröst, periodisk smärta.

Klimax

Perioden då omstruktureringen av interna system börjar, i samband med åldersrelaterade förändringar. Nya processer leder till svullnad i körtlarna. Anledningen är att körtelvävnad förflyttas från bröstet, vilket kommer att ersättas av växande fibrös och fet vävnad. Det väcker brösttillväxt:

 • för trånga underkläder;
 • vätskeintag i stora mängder;
 • överdrivet saltintag;
 • koffeinhaltiga drycker.


Ökad smärta är inte ett bra symptom, du bör konsultera en läkare.

Icke-patologiska orsaker till bröstförstoring

Förutom naturliga processer är bröstsvullnad ibland associerad med:

 1. Hormonell preventivmedel - en biverkning kan vara bröstförstoring, åtföljd av ömhet, obehag. Det är nödvändigt att konsultera en läkare, välja ett annat läkemedel.
 2. Depressiv störning och stress.
 3. Drog användning. Den största risken är antidepressiva medel, som kan orsaka obalanshormoner. Kroppen ökar bildningen av vissa ämnen och minskar dramatiskt andras nivå.
 4. Skador, mekaniska skador på bröstet - vävnaderna sväller, rodnad och smärta uppträder. Du måste träffa en läkare.
 5. Överdriven konsumtion av saltade livsmedel i förväg av månadsblödning. Kroppen ackumulerar vätska och salt förvärrar processen och låter inte lymf fritt tas bort från kroppen.

Smala täta bh, täta kläder kan också provocera bröstsvullnad..

Patologiska orsaker

Allvarligt obehag, en märkbar bröstförstoring - en signal från kroppen om utvecklingen av sjukdomar:

 1. Mastopati - manifesterar sig både i klimakteriet och i alla åldrar. Tecken - efter nästa menstruation blir bröstet fullt, det gör ont, det finns en känsla av tyngd. Diagnosen kan vara cystisk, fibrös, diffus eller fokal mastopati.
 2. Fibroadenom (med bärandet av fostret). Det är förknippat med utseendet på godartade tumörer. Orsakar smärta, svullnad i körtlarna. Patologi behandlas inte under graviditet, eftersom läkemedel inte bör tas.
 3. Onkologi - en sjukdom av malign eller godartad natur orsakar bröstsvullnad.

Det spelar ingen roll vad som orsakar svullnad i körtlarna med fysiologi eller patologi. Ignorera inte symtomen, men kontakta en läkare för korrekt diagnos..

Avslöja orsaken

Det fanns inga skador, men smärta och svullnad observeras? Utnyttja medicinens resultat - till din tjänst finns alla möjliga diagnostiska metoder. De kommer att identifiera patologier i de tidiga stadierna:

 1. Bröstklappning.
 2. Ultraljud i binjurebarken.
 3. Mammografi.
 4. Enzymbundna immunosorbentanalyser.
 5. MR och CT i binjurarna och hjärnan.
 6. Ultraljud av körtlarna och sköldkörteln.
 7. Blodtest för hormonnivåer.
 8. Undersökning av urin för kväve.
 9. Undersökning av bäckenorganen.

Läkaren föreskriver diagnostiska procedurer.

Behandling

Valet av behandlingsteknik beror på orsaken till patologin. Oftast är terapi medicinering som kan lindra symtomen. Förskriv hormonella läkemedel som innehåller prolaktin eller progesteron.

Observera att självmedicinering väsentligt kan förvärra en kvinnas tillstånd. Specifika läkemedel har kontraindikationer. Med klimakteriet kommer östrogensynthämmare att ordineras. Symtomen försvinner, men migrän, illamående, svaghet uppträder.

Förebyggande åtgärder

De fysiologiska processerna som förekommer i bröstkörtlarna är inbäddade i den genetiska koden. Därför är förebyggande av vävnadsödem omöjligt. Måttlig träning hjälper till att normalisera kolhydratmetabolismen. Detta är en garanti för att hormonellt fel inte uppstår. Det är värt att begränsa dig själv i användning:

Dessa livsmedel hotar en normal ämnesomsättning..

Slutsats

Ignorera inte problemet! Om bröstkörtlarna sväller ofta uppstår smärta och svårighetsgrad - kontakta genast en läkare. Detta är en garanti för att du får en noggrann diagnos och att effektiv terapi påbörjas. Tidig diagnos är alltid bättre än kirurgi, komplikationer och risken för allvarliga patologier..

Varför gör bröst ont hos kvinnor

När förekomsten av smärtsymtom i bröstet mötte många representanter för den vackra halvan av mänskligheten. Därför uppstår frågan så ofta varför bröstkörtlarna hos kvinnor är ömma. Det finns många skäl till detta. Många av dem är inte förknippade med patologiska problem och utgör inga hot mot liv och hälsa. Men lika ofta orsakas smärta av allvarliga sjukdomar som, utan snabb behandling, leder till allvarliga tillstånd.

Varför bröst ont - skäl

Oftast observeras syndromet hos kvinnor i samband med hormonella störningar. Ibland kan detta misslyckande vara fysiologiskt, men oftare är det förknippat med olika sjukdomar.

Norm

Smärta i bröstkörteln orsakad av naturliga processer inträffar ofta efter ägglossningen. Menstruationscykeln är förknippad med fluktuationer i mängden olika könshormoner i en kvinnas kropp. Efter ägglossningen börjar förberedelserna för en eventuell graviditet.

Norm - måttlig ömhet i bröstet, som varar 2-3 dagar. Under vissa omständigheter, på grund av de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen, är obehag intensivt och långvarigt. I en sådan situation rekommenderas det att genomgå en diagnos för att utesluta förekomsten av sjukdomar och andra patologiska tillstånd.

Bröstsmärta i graviditetens första trimester anses vara normalt. De kan visas och försvinna, ibland hållna under en lång tid. Smärtan åtföljs av en känsla av svullnad i bröstet. De beskrivna manifestationerna är förknippade med att förberedelsen av den kvinnliga kroppen för att föda ett barn börjar.

Fysiologiska processer är förknippade med ömhet under klimakteriet. Det orsakas också av hormonellt misslyckande. Som regel är dessa känslor kortlivade, ibland är de skarpa, men oftare kännetecknas de av låg intensitet. Dessutom observeras förändringar i form och storlek på bröstkörtlarna..

Patologi

Icke-cyklisk bröstsmärta betraktas alltid som en kränkning och uppstår:

 • I närvaro av maligna och godartade neoplasmer.
 • Med cyster.
 • Efter skador och operationer.
 • Mot bakgrund av att ta olika mediciner.

Vad smärta i en bröstkörtlar indikerar

Ömhet å ena sidan väcker alltid misstankar om sjukdomens utveckling. Därför krävs brådskande diagnos..

Den vanligaste sjukdomen som orsakar obehag är mastit. Orsaken till sjukdomen är infektion. Mastit utvecklas oftast under postpartum. Det provoserar problemet med stagnation av mjölk, vilket orsakar inflammation.

Men mastit har inte alltid en koppling till förlossningen. Det kan orsakas av kroniska infektionssjukdomar som försvagar immunsystemet..

En annan vanlig patologi som orsakar problem i vänster eller höger bröst är mastopati. Det kännetecknas av utvecklingen av godartade neoplasmer i körtelstrukturer. Förekomsten av smärta är förknippat med komprimering av vävnaderna, på vilka nervändarna som finns här reagerar. Ofta finns det en bestrålning av smärta i arm och armhåla. Ibland är det outhärdligt. Mastopati är förknippad med en obalans i hormoner i kroppen.

Mycket ofta, mot bakgrund av hormonella störningar, förekommer fibroadenom i bröstkörteln. Det är en godartad tumör som bildas från körtelvävnad och bindväv. Denna neoplasma svarar på förändringar i den hormonella bakgrunden, därför kan den före menstruationen minska avsevärt. Om läkaren rekommenderar en kirurgisk operation måste du definitivt gå med på detta.

En livshotande patologi är cancer. Du bör veta att den maligna tumören inte visar sig som smärta i det initiala skedet, men när den växer börjar den komprimera nervändarna, vilket initialt orsakar lätt obehag och därefter outhärdlig smärta.

Arten av smärta och deras koppling till vissa sjukdomar

Läkaren vid den första undersökningen är intresserad av smärtans natur. En detaljerad beskrivning av patientens sensationer hjälper honom att avgöra varför brösten är ömma..

Sömnadssmärta

Stygdsmärta i bröstkörteln har inte alltid en patologisk orsak. De kan uppstå mot bakgrund av ett premenstruellt tillstånd. Ett sådant tecken indikerar också förekomsten av mindre skador och skador som ofta uppstår, till exempel när man matar ett barn.

Syning av periodisk smärta åtföljer perioden för barn. Det indikerar att förändringar i vävnadsstrukturer inträffar på grund av förberedelserna för att föda barnet. Obehag av denna typ kännas från de första dagarna av amning, och detta är också normalt, eftersom det indikerar utseendet på mjölk.

Men förutom detta finns det patologiska orsaker till stickningar:

 • Kardiovaskulära problem.
 • Patologi i ryggraden.
 • Interkostal neuralgi.

Smärta och brännande

Med vissa egenskaper hos den kvinnliga kroppen uppstår en brännande känsla i slutet av menstruationscykeln. Som regel försvinner obehag efter ägglossningen. Ett ytterligare symptom är en ökning i bröstkörtlarna i volym och en känsla av fullhet från insidan..

En brännande känsla visas under graviditeten. Detta sker på grund av storskaliga förändringar i den hormonella bakgrunden. Samtidigt observeras illamående, irritabilitet och dåsighet. Det anses normalt om obehag försvinner i slutet av första trimestern, men ibland kvarstår till förlossningen..

En brännande känsla i bröstet under amning betraktas som en komplikation, därför rekommenderas det omedelbart att söka medicinsk hjälp. Sådana känslor orsakas av skador på bröstvårtorna, vilket ökar risken för infektion, vilket ofta orsakar mastit.

Hormonförändringar inträffar också i klimakteriet, vilket provocerar en brännande känsla i bröstområdet. Trots att processen betraktas som fysiologisk observeras ibland en temperaturökning..

Naggande smärta

Hormonstörningar leder vanligtvis till att drabbas. Detta åtföljer cykliskt obehag under menstruationscykeln. Ritningsvärk hålls i detta fall under en kort tid och försvinner på egen hand.

I vissa sjukdomar finns problemet länge. Smärta förvärras av palpation och fysisk ansträngning. Hotande tecken - svullnad, utflöde från bröstvårtorna, feber, svaghet. Alla dessa symtom indikerar mastit, neoplasmer eller mastopati. Detta kräver läkare, annars ökar risken för komplikationer..

Det är en tråkig smärta

Värkande känslor är ett ganska hotfullt symptom. Det åtföljer många farliga patologier. Ett sådant syndrom indikerar mastopati. I slutet av menstruationscykeln intensifieras vanligtvis obehag.

Värkande syndrom observeras med laktostas (stagnation av mjölk i bröstkörteln under amning). Detta inträffar när barnet får felaktigt mat. I svåra situationer stiger kroppstemperaturen. Åtgärder som krävs för att eliminera komplikationer.

Dessutom indikerar en värkande karaktär inflammation eller utvecklingen av en godartad neoplasma.

Stark smärta

Svår smärta i bröstkörtlarna anses i de flesta fall vara en patologisk manifestation. I detta fall krävs diagnos..

Bröstkörtlar hos kvinnor gör ont när de skadar vävnader. Ett sådant fenomen noteras sällan, men du bör ändå veta att skador och blåmärken efter olika tillfällen inträffar efter en viss tid. I närvaro av hematom bör åtgärder vidtas för att utesluta utvecklingen av den inflammatoriska processen. Annars kan vävnadsdegenerering uppstå, vilket är mycket farligt..

Svår smärta är karakteristiskt för inflammatoriska processer efter implantatplacering. Detta indikerar komprimering av nervändarna. Se en läkare för att undvika komplikationer.

Om svår smärta dök upp under utfodring av barnet inträffar troligtvis mastit. Dessutom finns det en känsla av bröstets fullhet, det finns en tätning i vävnaderna. I detta fall anges akut medicinsk vård..

En ganska sällsynt komplikation av mastit är en abscess. En sådan patologi allokeras till en separat sjukdom. Det kännetecknas av akut, knappt tolererad, smärta. I detta fall bildas en abscess i bröstvävnaden. Behandlingen utförs endast med operation snabbt.

Varför gör bröstkörtlarna ont, men det finns inga perioder

Om menstruationen börjar ett par dagar senare, men det inte finns några obehag, som regel, kvinnor inte uppmärksamma det. Men när bröstsmärtan kvarstår, men menstruationen inte inträffar, är det omedelbart rädsla för kroppens tillstånd.

Den första orsaken är att befruktningen har inträffat och graviditeten har inträffat. Detta bekräftas vanligtvis av en stark svullnad i bröstkörtlarna och en ökning av bröstvårtornas känslighet. Ett graviditetstest med högt förtroende bekräftar eller motbeviser sådana spekulationer. Men om det är negativt, rekommenderas det att det upprepas på ett par dagar eller testas för korionisk gonadotropin.

När graviditeten inte har bekräftats är orsakerna till frånvaron av menstruation patologiska.

Försenad menstruation inträffar med utvecklingen av följande patologier:

 • Hormonell obalans.
 • Ektopisk graviditet.
 • Mastopati, som orsakas av hormonell obalans.

Under en tid kvarstår obehag i bröstet och menstruationen inträffar inte i klimakteriet. Främjar också problemet med klimatförändringar. Speciellt händer detta ofta med väderberoende kvinnor när man ändrar tidszonen. När du återgår till normala förhållanden återställs menstruationscykeln, kroppens allmänna tillstånd återgår till det normala.

Följande allvarliga patologier kan leda till en försening i menstruationen och förekomsten av smärta:

 • Polycystisk äggstock.
 • Onkologiska sjukdomar.
 • Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet.
 • Venereala sjukdomar.

Hur man lindrar smärtsymtom

Svår bröstsmärta kan avlägsnas på olika sätt. Till exempel visar sig kålbladet vara effektivt, vilket tidigare är belagt med honung och appliceras på bröstet på natten. En sådan naturlig kompress kan snabbt eliminera svår smärta..

Avkok av örter med antiinflammatoriska och smärtstillande effekter hjälper också bra. Dessa inkluderar kamomill, lårfötter, kalendula, lind och röd yarrow. Med traditionell medicin måste man vara försiktig eftersom många örter kan orsaka allergiska reaktioner. Dessutom kan du inte använda växtbaserade behandlingar när det inte finns någon säkerhet om att det inte finns någon graviditet. Detta beror på att vissa föreningar kan orsaka ofrivillig abort..

Det rekommenderas att granska kosten. Det är nödvändigt att ta bort kryddig och kryddig rätter från den, för att berika menyn du behöver frukt, grönsaker och örter.

När akut behov av att träffa en läkare

Urgentligt bör du kontakta din läkare om svår smärta uppstår i bröstkörtlarna som varar länge. Det är särskilt farligt om tätningar eller knölar hittades i bröstet under självdiagnos. Ett annat hotande symptom är utflöde från bröstvårtorna..

Ett brådskande behov måste undersökas när följande förändringar dök upp:

 • asymmetri av bysten. Till exempel har ett bröst blivit större än ett annat, eller dess form har förändrats;
 • förändring av bröstvårtan. Till exempel fick han en annan färg eller engagerade sig. Konstig urladdning, särskilt de med en obehaglig lukt och med föroreningar av pus, bör varnas;
 • ömhet vid tryckning eller vid beröring av bröstvårtorna, som hålls under lång tid;
 • huden på bröstet blev grov, började skala av, röd eller skrynklig.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Mesjachnie.com

Allt du behöver veta om menstruation!Har män menstruation?Månadsperioder är det "privilegium" för det svagare könet, att vi inte kommer att prata om detta som deras styrka eller svaghet. I början anses flickan vara kapabel att bli befruktad och uppfödande....

Akupunktur: indikationer, behandling, nytta och skada, kontraindikationer

Akupunktur är en populär terapeutisk teknik, en typ av zonterapi som gör att du kan bli av med många sjukdomar och sjukdomar. Under proceduren används yttre irritationsmedel - nålar som verkar på ett extremt litet område på hudytan, eller snarare på nervändarna som finns i vävnaderna....

Typ av ansvarsfrihet efter att ha tagit Escapel och vad de anger

Varje kvinna hade oskyddat sex i sitt liv, varefter hon kunde bli gravid. Men om vissa människor har en positiv attityd och drömmer om att bli mamma, är det inget att oroa sig för....