Orsaker till smärta i ändtarmen

Harmonier

Rektum är den sista delen av tarmen där avföringen samlas och genom vilken avföringen utsöndras. Denna process bör inte orsaka obehag. Utseendet på smärta i ändtarmen är ett allvarligt skäl att konsultera en specialist, eftersom det kan vara ett symptom på mycket farliga sjukdomar. Enligt statistik förekommer smärta i analkanalen 1,5 gånger oftare än hos män på grund av strukturella egenskaper hos kroppen.

Smärta i analkanalen hos kvinnor förekommer 1,5 gånger oftare än hos män.

Orsaker till smärta i ändtarmen

Det finns många orsaker till obehagliga och ibland smärtsamma upplevelser i den direkta delen av tarmen, och inte alla är ofarliga till sin natur. Mycket ofta indikerar denna symptomatologi olika patologier i de inre organen, särskilt hos kvinnor.

De huvudsakliga orsakerna till uppträdande av smärta i ändtarmen hos kvinnor är följande negativa faktorer och patologiska tillstånd:

 • proktologiska sjukdomar (proctalgia, polypper, hemoroider, coccyxcyster, tarmfistlar, rektal prolaps, paraproctitis, Crohns sjukdom);
 • sjukdomar i urinsystemet (cystit, stenar i urinblåsan och njurarna);
 • gynekologiska sjukdomar (endometrios, adnexit, ovariecyst);
 • premenstruellt syndrom;
 • maligna och godartade neoplasmer i rektum och andra organ i det lilla bäckenet.

Dessutom manifesterar smärtsamma känslor med olika sjukdomar på olika sätt. De kan uppstå med eller utan ytterligare symptom..

Många kvinnor upplever slem i rektal under graviditeten Detta kan orsakas av både låg rörlighet och långvarigt sittande i ett läge, liksom allvarliga kränkningar i de inre organens arbete, vilket kan påverka hälsan hos den framtida modern och barnet. Därför, för att undvika alla typer av komplikationer vid smärta i anus, bör du rådfråga en läkare.

Skarp skarp smärta

orsakerKliniska manifestationer
Hemorrojder komplicerade av sfinkterfissurer och hemorroidal trombos.Det orsakar svår smärta. Vid anala sprickor observeras ofta avföring av avföring och förstoppning. Blodutflöde från analkanalen efter avföring är också karakteristiskt (detta inträffar när avföring skadar inflammerade hemorrojder).
Appendicit.Vid akut inflammation i bilagan uppträder smärta i höger sida och avger ofta till perianalregionen. Smärta ökar med tiden, lokalisering av smärta går förlorad, kroppstemperaturen stiger.
Akut Proctitis.En förvärring av sjukdomen kännetecknas av skarp smärta som inträffar i området av den direkta tarmen, medan patienten har en ökning av kroppstemperaturen, försämring av det allmänna fysiska tillståndet. Efter tarmrörelser kan avföring av blod och slem finnas i avföringen på grund av allvarlig inflammation i tarmslemhinnan.
Rektal prolaps.Hos kvinnor förekommer ofta rektal prolaps efter många eller mycket svåra födelser. Smärtan i ryggen i detta tillstånd kan vara så allvarlig att det leder till förlust av medvetande eller chock. Kolonprolaps åtföljs vanligtvis av avföring och gasinkontinens..
polyper.En kraftig smärta i rektum indikerar förekomsten av stora polyper som skadas av avföring. I detta fall lider patienten ofta av avföringsstörningar (förstoppning ersätts av diarré), i avföringen finns en blandning av blod och slem.
Mekanisk skada på svansbenet (coccyalgia).Patologi kännetecknas av smärta som plötsligt uppstår i ändtarmen, som strålar till korsryggen.
Proctalgia.Hos kvinnor är det sällsynt. Sjukdomen kännetecknas av svår smärta som uppstår i området i rektal tarmen. Anledningen är en stark kramp i de rektala musklerna. Det är karakteristiskt att en skarp smärta i ändtarmen kan passera på egen hand, så oväntat som den började och kan vara i timmar. Med proctalgia ges smärtanfall till buken, perineum, svansben.
Coccyx cysta.Det är mindre vanligt hos kvinnor än hos män. Det kännetecknas av skarp, konstant smärta som täcker perineum och perianal region. Det är enkelt att särskilja den cystiska bildningen av svansbenet från andra patologier - tillsammans med smärtan som ger ut i ändtarmen bildas en rundaktig tätning i glutealvecket, från vilken blod och lymf utsöndras.

Det är en tråkig smärta

orsakerKliniska manifestationer
Premenstruellt syndrom.

Ritningssmärta i anus hos de flesta kvinnor inträffar omedelbart före menstruationen, när livmodern börjar samlas. Obehagliga symptom försvinner vanligtvis på egen hand om 1-2 dagar och kräver ingen behandling..Adnexit (uterusinflammation), cyst i äggstockarna.Med utvecklingen av den inflammatoriska processen i bilagorna täcker ritningssmärtan hela nedre del av buken och ger in i slidan, den direkta delen av tarmen samt korsbenet. Med cyster på äggstockarna uppträder ofta pulserande smärta. Ursprungligen inträffar den på höger eller vänster sida (beroende på cystens läge), och efter en tid kan den spridas i nedre del av buken, vilket ger i rektum, perineum, svansben..endometrios.Sjukdomen är unik för kvinnor. Det inträffar med tillväxten av endometrium till äggstockarna och bukhinnan. Förutom smärta åtföljs sjukdomen av ofta avföringsstörningar..Vid adnexit (inflammation i livmoderns bilagor) kan smärta i nedre del av buken uppstå.

Dull rektal smärta

orsakerKliniska manifestationer
Crohns sjukdom.Det kännetecknas av uppträdandet av tråkig smärta i buken, ibland oklar lokalisering med strålning till ändtarmen, perineum, svansben..
Cystit, stenar i urinblåsan och njurarna.I det första stadiet av utvecklingen av patologi lokaliseras tråkig smärta i nedre del av buken, ger perineum, sakrum, ändtarmen.
tumörer.Godartade eller maligna neoplasmer i de första utvecklingsstadierna är asymptomatiska. Därefter, med svår irritation av tarmsdelen av tarmen, uppträder tråkiga smärtanfall och slem eller blodiga utsläpp uppträder från anus..

Rektala sjukdomar: vilka sjukdomar som finns, hur man märker symptom i tid och på vilka sätt att bota sjukdomen?

Diagnostik

Vid smärta som inträffar i tarmen direkt, först och främst bör du söka råd från en proktolog, eftersom olika patologier kan orsaka detta tillstånd.

Om det uppstår smärta i ändtarmen bör du först kontakta en proktolog.

Du bör omedelbart söka hjälp från en läkare i fall där en kraftig smärta i ändtarmen åtföljs av en snabb försämring av det allmänna tillståndet, har en långvarig karaktär eller intensifieras efter en tid. I närvaro av ytterligare symtom i form av inre blödningar, utsläpp av slem, pus eller blod från anus kan en första undersökning utföras av en kirurg.

I andra fall börjar diagnostiska åtgärder med att en specialist tar en sjukhistoria:

 • smärts natur;
 • plats för dess lokalisering;
 • frekvensen av smärtanfall;
 • intensitet.

I det andra steget genomför läkaren ett antal kliniska studier. De inkluderar:

 • visuell undersökning av patienten;
 • slagverk i buken (diagnos genom att knacka på den främre bukväggen och analys av ljud som härrör från dessa manipulationer);
 • palpation i buken;
 • anoskopi eller sigmoidoskopi;
 • koloskopi;
 • laboratorietester av urin, avföring, blod.
Läkaren utför ett antal kliniska studier. De inkluderar laboratorietester av urin, blod.

Först efter testen och de erhållna resultaten kan läkaren fastställa en noggrann diagnos och välja den optimala behandlingstaktiken..

Läs mer om metoder för kontroll av ändtarmen och tarmen i den här artikeln..

Behandlingsfunktioner

Behandling för att eliminera smärta i ändtarmen föreskrivs baserat på resultaten som erhållits efter diagnos.

Så behandlingen av den inre formen av hemorrojder beror på utvecklingsstadiet av sjukdomen och svårighetsgraden av de befintliga komplikationerna. I de första stadierna är konservativ behandling med ett komplex av läkemedel tillräckligt: ​​salvor och krämer, tabletter, rektal suppositorier. Vid prolaps av hemorroida noder, med svår trombos av hemorroida vener, används minimalt invasiva procedurer för behandling.

Anal-nötningar kan behandlas framgångsrikt med salvor och krämer för extern användning, som påskyndar regenereringen och återställningen av vävnader och har också en antiseptisk effekt.

Med coccyalgia föreskrivs patienten en kurs för fysioterapi, paraffinbaserade applikationer. Med mycket svår smärta i rektalområdet blockeras de med anestetika (främst novokain).

I inflammatoriska processer i tarmslemhinnan föreskrivs en speciell diet som normaliserar aktiviteten i hela mag-tarmkanalen.

I inflammatoriska processer i tarmslemhinnan, förutom mediciner, föreskrivs patienten antibakteriell terapi och en speciell diet som normaliserar aktiviteten i hela mag-tarmkanalen och har en sparsam effekt på organen i matsmältningsapparaten, inklusive tarmarna.

För behandling av proctalgia måste patienten hänvisas till en psykoterapeut för analys och normalisering av det psyko-emotionella tillståndet, eftersom det tros att huvudorsaken till detta patologiska tillstånd ligger i frekvent stress och depression.

Dessutom föreskrivs patienten en kurs med lugnande medel, med förvärring, novokainblockader görs för att lindra smärta och mikroclyster med anestesilösningar, massage.

I vilket fall som helst utförs behandling av bäcken och mag-tarmvärk endast i kombination och endast efter en noggrann diagnos. För en fullständig återhämtning är det först nödvändigt att eliminera de faktorer som utlöser uppkomsten av detta symptom eller själva sjukdomen. Det är därför det med regelbunden uppträdande smärta i ändtarmen är mycket viktigt att konsultera en specialist i tid.

artiklar

Författare: E. Karakolsky

Smärta i anus är ett vanligt klagomål hos kvinnor i olika åldrar. Dessutom är inte detta symptom i alla fall ett tecken på en inflammatorisk process eller patologi. Smärta har olika karaktär, vanligtvis är de indelade i två typer:

Du kan drabbas av kronisk smärta under lång tid och skjuta upp ett läkarbesök. Eftersom detta är ett ganska känsligt problem hoppas kvinnor ofta att vänta på problemet. Denna metod är inte den mest användbara eftersom många sjukdomar endast kan botas efter en noggrann bestämning av sjukdomen.

I detta fall kan smärta i anus också stör en frisk kvinna. I detta fall kommer aktiv behandling att skada inte mindre än brist på inflammation..

Varför sådana problem uppstår hos en frisk kvinna:

 • Muskelkramp. Detta problem påverkas vanligtvis av ungdomar. Anusens muskler tränger sig ofrivilligt under sömn, vilket gör att flickan får smärta. Med åldern försvinner detta problem av sig själv..
 • Obehaglig stol. En hård plats kan förstöra en dag inte värre än någon sjukdom. Det är lätt att bli av med problemet - lägg en mjuk halsduk på stolen eller byt stolen. I allmänhet, för att förhindra sådan smärta, rekommenderar läkare att flytta mer och göra mindre stillasittande arbete..
 • Smärta i anus hos kvinnor förekommer ofta under menstruationen. Varje kvinna har strukturella funktioner, om livmodern ligger närmare ryggen, kommer troligen flickan att klaga på sådan smärta.
 • Graviditet är en svår period. Många flickor har för närvarande klagomål på smärta i anus. Under tillväxten av embryot växer livmodern i storlek och börjar trycka på angränsande organ. Det är därför gravida kvinnor så ofta vill använda toaletten. Om en flicka sitter eller sover mycket under graviditeten på ryggen, komprimeras nerverna i rektum. Därför klagar flickor över smärta.

Klagomål på smärta i anus är ett tecken på en hel lista över olika problem i kroppen. Hos kvinnor är detta ofta förknippat med könsinflammation eller trauma. Det gör också ont i allvarligare fall, till exempel om rektalcancer utvecklas. Nervändar kan klämmas på grund av felaktig bäckenstruktur. Och till och med vanlig osteokondros kan orsaka problem. Det gör ont i ändtarmen om det påverkar korsryggen.

Orsaker till akut smärta i anus

Om det finns klagomål om smärta i anus, har du troligtvis hemorrojder. Denna sjukdom är förknippad med inflammation i hemorroidala vener. Efter en tid kan du känna för de noder som har fallit ut utan en särskild undersökning, eftersom sjukdomen utvecklas över tiden. Trots den populära missuppfattningen börjar hemorrojder inte med smärta. Innan detta kan kvinnor klaga på skabb i anus eller en brännande känsla. Efter märkbart blod när du går på toaletten. Defekation blir ett problem. I det här fallet är det inte muskelringen som gör ont, utan själva ändtarmen. Din period kan förvärra din smärta.

Det kan blöda när man går på toaletten även med det näst mest populära problemet - en akut analfissur. Detta problem orsakar smärta direkt i området med sfinktern. I själva verket är detta en repa på sphincters vägg. Under hanteringsbehov irriterar avföring dessutom irriterande och skadar den ömma fläcken. Eftersom såret blöder och öppnas igen. Om behandlingen påbörjas går en sådan spricka in i ett kroniskt skede, vilket inte kan botas på grund av specialbehandling.

Orsaken till den anala sprickan kan vara långvarig diarré, eller tvärtom, förstoppning, liksom närvaron av osmälta livsmedel i maten, såsom ben. Eftersom det finns många nervändar i anus är smärtan mycket oroande och över tid kan den gå till angränsande organ.

Skador, inklusive under analsex, är inte den sista orsaken till sådan smärta. Om du skadar perineum kommer anus också att skada. Om du har analsex utan nödvändig förberedelse riskerar du att upptäcka en ny analfissur. Detta signaleras vältalande av problem med toaletten - det gör ont att klara, irritation verkar.

För hemorrojder är det inte det bästa valet att ha analsex, eftersom det kan ge en drivkraft för vidareutvecklingen av problemet.. Om det finns problem med ändtarmen bör du välja ställningar för traditionellt samlag så att det inte finns någon spänning i anus. Viktlyftning bör också undvikas..

Tarmarna fungerar bättre under fysisk ansträngning, men det är bättre att fokusera på löpning, gymnastik eller simning. De sporter som inte orsakar överbelastning i ändtarmen.

Orsaker till kronisk anal smärta:

När något problem visas kroniskt indikerar detta allvarliga problem. Kronisk smärta är ett tydligt tecken på att någon form av patologisk process pågår i kroppen. I detta fall är smärta inte det enda symptomet, och vi kan prata om en viss klinisk bild.

 • Slimhinneinflammation. När det förekommer i ändtarmen sägs det vanligtvis att en kvinna lider av papillit. De viktigaste symtomen är brinnande och generellt obehag på en öm plats. Ofta känner patienter påstås något på platsen för inflammation, som om en främmande kropp hade fastnat där. Det kanske inte skadar hela tiden, stärks under vissa perioder.
 • Kronisk paraproktit är en inflammation i fettceller runt ändtarmen. I själva verket bildas fett och fistlar i perinealregionen. Under en förvärring kan sådan svullnad lätt upptäckas av sig själv utan hjälp av en specialist. Patienter lider av obehag, temperaturen kvarstår under lång tid runt 37 grader. Smärtan känns lokalt, på ett ställe. När förvärringen försvinner finns det inga yttre tecken på sjukdomen.
 • Maligna tumörer är den minst önskvärda diagnosen för patienten. Cancer kanske inte orsakar akuta symptom på många år, men sjukdomen försvinner inte utan symtom. Smärtans styrka beror lite på sjukdomens stadium. En liten formation utan metastaser kan vara mycket smärtsam, medan i det sista steget fortsätter en rektal tumör praktiskt taget utan smärta. Regelbundna blödningar kan uppstå när du går på toaletten. Smärtan sprider sig till närliggande områden med tiden.
 • Appendicit ger smärta inte bara i sidan. För varje person lokaliseras denna process individuellt. Beroende på plats kan olika delar av kroppen skada, inte minst anus hos kvinnor. Smärtan är allvarlig och åtföljs av karakteristiska symtom - temperaturen stiger, patienten känner sig sjuk, som vid allmän rus. Varje specialist kan upptäcka ett problem under undersökningen, så det är särskilt viktigt att komma till sjukhuset i tid.
 • Könssjukdomar. Smärtan koncentreras i nedre del av buken och ger i anus. Därför skickas kvinnor med klagomål om smärta i anus för undersökning till en gynekolog. I detta fall kan allvarliga patologier också upptäckas, såsom cyster på äggstockarna eller livmoderhalscancer. För smärta på grund av en cysta är den senare vanligtvis redan stor och pressar på tarmen.
 • Sexuellt överförda sjukdomar är en vanlig orsak till kronisk anal smärta hos kvinnor. Du kan identifiera problemet med andra tecken, till exempel utslag av labia och anus. Ofta utsläpp från slidan eller grumlig urin.

Hur man kan bli av med smärta i anus hemma:

Behandlingen bör väljas beroende på diagnosen, men följande åtgärder hjälper till att lindra smärta.

 • Ett varmt bad hjälper till att slappna av och lindra spasm. Vatten ska inte vara varmt för att inte provocera blödning om du till exempel har en spricka i anus. Det är optimalt att välja en temperatur inom 40 grader. I vatten kan du lägga till ett avkok av örter som har antiinflammatoriska effekter: persilja, johannesört, elekampan. Om du inte kan ta ett bad kan du applicera en mjuk handduk doppad i varmt vatten på perineum.
 • Drick mer vätska. Tät avföring kan i sig själva skada tarmväggen och orsaka inflammation. Om en kvinna lider av hemorrojder eller andra sjukdomar, kommer ytterligare stress när du går på toaletten bara att förvärra tillståndet. Du måste dricka 6 glas vatten per dag eller mer. Extra vätska mjukar avföringen och underlättar.
 • Använd lokalbedövning. Salvor och krämer kommer att lindra smärta. De innehåller också antiinflammatoriska ämnen. Detta är en utmärkt lösning för behandling av hemorrojder i början. Du kan välja en lämplig salva i vår onlinebutik.
 • För gravida kvinnor rekommenderar de att sova mindre på sin sida så att det förstorade livmodern inte pressar tarmarna. Och sitta också mindre på dagen.
 • Observera god hygien i anus så att smuts eller bakterier inte kommer in i det inflammerade området. När du väljer hygienprodukter ska du undvika de som innehåller alkohol eller andra aktiva ämnen. För en bättre effekt kan du tvätta dig själv med avkok av kamomill, detta kommer att lindra inflammation.
 • För symptom på hemorrojder är det bäst att inte använda toalettpapper. Kvinnor bör välja alkoholfria våtservetter.

En ytterligare kurs med läkemedel, smärtstillande medel eller antibiotika föreskrivs efter undersökning av läkare. Det är inte nödvändigt att självmedicinera utan en noggrann diagnos, och i vissa fall är det farligt för hälsan. För att stödja kroppen rekommenderas det att dricka vitaminkomplex, detta hjälper kroppen att hantera infektionen snabbare. På vår webbplats kan du köpa ett komplex av vitaminer till ett överkomligt pris.

En slapp diet hjälper till att kontrollera tarmproblem. Dess grundläggande regler:

 • Äter regelbundet samtidigt, ungefär samma mängd mat.
 • Ät mer växtmat - spannmål, frukt och grönsaker. Dessa produkter är utmärkta för att förhindra förstoppning..
 • Mat är bättre att äta oftare, men mindre. Optimal - 4-5 gånger om dagen.
 • Begränsa mängden salt och kryddor. Kryddig mat bör kasseras helt..
 • Alkohol och kaffe måste också begränsas..

Rektal smärta

Smärta i ändtarmen är en signal om en befintlig sjukdom som inte kan ignoreras. Det bör vara särskilt uppmärksamt om ömhet i rektalen ofta visas. Tillsammans med smärtan kan även andra symtom observeras, vilket uttrycks i svåra tarmrörelser, smärta i nedre del av magen, spår av blod, slem eller pus från anus.

Smärtan manifesterar sig i ändtarmen på olika sätt. Upplevelser beror på patologityperna, graden av dess utveckling och stadiet av sjukdomsförloppet. Ibland klagar människor över hur något pressar inuti anus. Med en förvärring av den patologiska processen känns skott med kraftiga smärtor i ändtarmen. Smärta i den bakre kanalen måste diagnostiseras och akut behandlas, eftersom ett sådant symptom kan varna även om utvecklingen av den onkologiska processen.

Beskrivning av sjukdomen

Smärta i rektum har orsaker associerade med onkologi. Detta symptom uppstår på grund av att tarmtumörer spirar till angränsande vävnader och förstör musklerna. I detta fall störs urinering, menstruationscykeln förloras, cystit blinkar.

Smärta i den bakre kanalen noteras i närvaro av sprickor. Symtomen förstärks: smärta i anus vid långvarig sittande, under tömning. Krusning med lumbago i anus känns på morgonen och på natten. Avföring kommer ut med blod.

Med paraproktit gör ont i nedre del av buken och ger i anus. Det smärtsamma syndromet är långt, ryckigt, åtföljt av svullnad i de yttre kanalerna, rodnad, feber. Ömhet i analkanalen observeras med hemorrhoidal patologi 2-3-4 utvecklingsstadier. Akuta hemorrojder noteras med ömma knölar, smärtsamma tarmrörelser. Med tarmrörelse gör nedre buken ont.

Med ulcerös patologi observeras sprängning, skarp kolik, avföringsprocessen störs, spår av blod noteras i avföringen. Vid inflammation i prostata känns smärta i rektum, urinflödet störs.

Hos kvinnor kan buksmärta under ägglossningen ges till ändtarmen. Sådana symtom kan orsakas av:

 • appendage cysta;
 • inflammation i urinvägarna;
 • endometrios.

Svår kolik observeras under kritiska dagar, åtföljd av smärta i ryggmärgen. Kvinnor i ställning möter också obehagliga symtom på smärta på grund av förstoppning, fosterets motoriska aktivitet.

symtom

Smärta i den bakre kanalen varierar i frekvens, intensitet. Smärtsamma symptom kompletteras av andra obehagliga och obehagliga upplevelser:

Symtom på tarmpatologier kännetecknas av akut, tråkig, skarp, pulserande, smärta i anus som strålar till andra bäckenorgan. Buksmärta under menstruationen ger rektum.

Diagnostik

Smärta i anus måste diagnostiseras för att avgöra orsaken till dess förekomst. Till exempel har ibland smärta i anus hos män orsaker associerade med prostata. Kvinnors kraftiga smärta i nedre del av buken indikerar gynekologiska patologier. Smärta känns också i ändtarmen under menstruationen..

En proktologisk undersökning är nödvändig när akut smärta uppträder i anus mycket ofta. Om ömheten åtföljs av blodförlust, slemhinnor, purulent urladdning från anus, kan proktologen beställa en ytterligare undersökning av en kirurg.

Vid en proktologisk undersökning intervjuar läkaren patienten för:

 • egenskaperna hos störande känslor (skarpa tråkiga smärtor i ändtarmen);
 • exakt plats för manifestation;
 • intensiteter.

Efter undersökningen utförs en visuell undersökning av anorektalregionen, palpation och palpation av bukhålan, instrumentell undersökning föreskrivs. Instrumental primär diagnos inkluderar anoskopi, sigmoidoskopi och ibland koloskopi. Patienten måste också testas..

Baserat på resultaten av diagnostiska åtgärder och tester klargör diagnosen och ordineras effektiv terapi..

Behandling

Ett litet obehag betraktas i rektum som ett symptomvarning om förekomsten av hemorrhoidal patologi. Intensiv smärta i den bakre kanalen varnar för utvecklingen av en akut sjukdomsförlopp.

Varje sjukdom kräver ett speciellt tillvägagångssätt och genomförande av olika diagnostiska åtgärder av olika specialister:

Specialist

 • Dull smärta som uppstår i ändtarmen - proktolog, urolog.
 • Dunkande smärta i ändtarmen - Koloproktologkirurg.
 • Smärta i buken under tarmrörelser - proktolog, gynekolog.
 • Ger buksmärta i anus - gynekolog, proktolog.

För att välja rätt typ av behandlingsschema måste patienten undersökas och fastställa orsaken till de störande symtomen. Om du tillämpar symptomatisk behandling med hjälp av smärtstillande medel och mediciner utan att upptäcka den primära orsaken, kommer sjukdomen bara att förvärras, och patienten kommer inte att bli av med patologin.

För att eliminera hemorroidal sjukdom i början av dess utveckling (steg 1-2), föreskriver proktologer topiska preparat i form av rektal suppositorier, salvor. Sådana läkemedel minskar svårighetsgraden av syndromet. Försvagade noder eller massiv blodförlust kan endast behandlas med kirurgiska metoder. I det tredje steget av hemorrojder kan minimalt invasiv behandling användas..

Analfissurer behandlas med antiinflammatoriska suppositorier riktade mot smärtstillande, läkning och förbättring av regenererande förmågor i vävnader. Immunmodulerande läkemedel rekommenderas också för patienter att stärka lokal immunitet. Crohns sjukdom kan behandlas med en diet som syftar till att minska stressen på rektalorganet. Förutom dieten krävs glukokortikosteroidläkemedel. Rehydratiseringsbehandling är nödvändig eftersom denna sjukdom utarmar människokroppen..

Utnämningen av en behandlingsplan för att eliminera störande och ibland outhärdliga känslor i analområdet kräver:

 • drogbehandling;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • smärtstillande.

Om andra patologiska processer i tjocktarmen, urinvägarna eller könsorganen avslöjas, föreskrivs terapi för att eliminera den primära sjukdomen.

För att underlätta outhärdliga upplevelser rekommenderar experter:

Terapeutiska mikroclyster

 • Fysioterapi - lerbehandling, akupunktur, UHF.
 • Novokainisk blockad - epidural-sakral, perisacral, retrorektal.
 • Microclyster - havtornolja, anestesilösningar.
 • Massera rektalt organ - ta bort kramper.
 • Lugnande terapi - lugnande medel.

Primär proktologi är förknippad med en kränkning av patientens psykoterapeutiska tillstånd. Terapeutisk terapi beror på skapandet av en lugn miljö, stressiga situationer elimineras och depression behandlas. Patienter bör undvika ökad känslomässighet, nervös belastning. För detta rekommenderas en psykoterapeutisk teknik, avslappning.

Vissa patienter eliminerar neuralgi med hjälp av en psykolog. Förutom medicinska rekommendationer bör patienterna hålla sig till en balanserad diet för att förbättra matsmältningssystemet.

Förebyggande

Oftast uppstår smärta i ändtarmen när man sitter, särskilt om den är långvarig. Ritningsvärk uppträder i anus hos kontorsarbetare, förare, förflyttare. Därför bör förlängning av sittande, stående och lyftande tunga belastningar med hålla andan uteslutas i syfte att förebygga.

Rektal smärta

Artiklar om medicinsk expertis

Smärta i ändtarmen manifesterar sig ganska varierad, i vissa fall är den suddig och inte tydligt uttryckt. Obehag i analkanalen åtföljs ofta av förstoppning eller diarré, uppblåsthet, känsla av en främmande kropp i anus, blodiga, purulenta eller slemhinnor, klåda i perineum, allmän svaghet, symtom på berusning, anemi, falsk trang till avföring.

Med inflammation och maligna tumörer störs metabola processer och könsorganens funktion. För att differentiera symptomen, en klinisk och biokemisk analys av blod och avföring, röntgenstrålar, anoskopi, sigmoidoskopi, fibrokolonoskopi, palpation i tarmkanalens baksida.

Orsaker till smärta i ändtarmen

 1. En spricka i anus är en av de vanligaste orsakerna till smärta i ändtarmen. Med denna patologi noteras intensiva smärta, smärta, närvaron av blodigt utsläpp i avföringen. I vissa fall förefaller förstoppning, mindre ofta - diarré. För att fastställa en diagnos undersöks en analkanal. Skador kan lokaliseras på ryggen eller framväggen i analkanalen. Som terapi i sjukdomens akuta fas föreskrivs terapeutiska bad tre gånger om dagen. Vid kronisk sprickor kan kirurgi utföras..
 2. Paraproctitis. En sådan sjukdom kännetecknas av den inflammatoriska processen hos de anala körtlarna som är belägna i rektala bihålor. Det huvudsakliga symptomet är en smärtsam pulsering i tarmkanalens baksida, ofta åtföljd av feber. I perineum eller rektal kanal känns en tät eller fluktuerande formation vid beröring. Behandlingen utförs operativt.
 3. Skador på hemorrojder. Smärtsamma upplevelser uppstår om den inre hemorroidala noden faller ut och får klämda eller trombos av de yttre hemorroida noderna. I det senare fallet är smärtsyndromet mycket starkare. En smärtsam kompaktering känns i analkanalen och diarré eller förstoppning uppstår. När den interna noden faller ut, visas dess reduktion med lokalbedövning. Läkaren justerar noden manuellt och föreskriver sedan ytterligare terapeutiska förfaranden.
 4. Proctalgia. Denna typ av smärta kan uppstå från tid till annan utan organisk skada på tarmkanalens baksida. Den presumtiva orsaken till denna störning är spasm i analmusklerna. Patogenesen av sjukdomen studeras praktiskt taget inte, vilket väsentligt komplicerar behandlingen. Den kliniska bilden av sjukdomen inkluderar symtom som svåra smärtsamma känslor av verkande karaktär eller plötslig smärta i rektum, åtföljt av sammandragningar. Om patienten står, är smärtan vanligtvis mindre uttalad. Sådan patologi föregås av trauma eller operation på bäckenorganen. Behandlingen av sjukdomen i varje fall är individuell och kräver samråd med specialister som psykoterapeut, terapeut, kirurg.
 1. Coccyalgia. Trauma i svansbenet kan bidra till utvecklingen av denna sjukdom. Smärtan känns som regel när patienten sitter, eller i tarmens rörelse. Behandling för sådana tillstånd utförs med konservativa metoder under sex månader..
 2. Perianalt hematom. Med denna sjukdom uppträder en neoplasma i regionen av anus, som uppstår på grund av skada på analvenen och åtföljs av smärtsamma upplevelser av olika intensiteter. Som regel försvinner sjukdomen på egen hand på några dagar..
 3. En ulcerös bildning i analkanalen. Förutom smärta kännetecknas denna patologi av en känsla av en volumetrisk formation på baksidan av tarmkanalen, problem med tarmrörelse, blod och slemhinnor ur ändtarmen. Sjukdomen drabbar främst unga människor. För behandling, främst föreskriven näringskorrigering.
 4. Prostatit hos män. Vid denna sjukdom kan smärta ges till ändtarmen, åtföljd av smärta under urinering, ofta behov av att tömma urinblåsan och feber. Behandling ordineras av en urolog i enlighet med den övergripande bilden av sjukdomen.
 5. Cyster i äggstockarna, inflammation i bäckenorganen hos kvinnor. Hos kvinnor kan sjukdomar som cystor på äggstockarna eller inflammatoriska processer i bäckenorganen orsaka bestrålning av smärta i ändtarmen. Eliminering av obehag och smärta utförs efter en preliminär undersökning av en behandlande gynekolog.

Symtom på smärta i ändtarmen

Smärta i ändtarmen och tillhörande symtom är ganska olika och kan indikera olika sjukdomar. För smärta i ändtarmen, förstoppning eller diarré, flatulens, uppblåsthet, buksmärta, en känsla av en främmande kropp och utflöde från anus med en blodig eller slemkonsistens, etc..

Arten av smärtan i detta fall är ganska olika - från värkande och pressande till skarp och intensiv. Om smärta i ändtarmen åtföljs av utarmning av kroppen, metaboliska störningar och könsorganens funktion kan detta vara ett symptom på tumörens utveckling. Om smärta i ändtarmen kombineras med smärtsam kramp i buken, kan detta indikera Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. Om smärtan i buken är permanent kan vi prata om utvecklingen av divertikulos eller divertikulit, irriterande tarmsyndrom, ulcerös kolit. Ofta kombineras smärta i ändtarmen med smärta i anus eller perineum. Sådan smärta kan öka avsevärt efter en tarmrörelse och vara ett tecken på trombos i hemorroidala noder, akut paraproktit eller en spricka i analkanalen. Ett sådant symptom som utsläpp från slemhinnan eller purulenta massor under avföring kan förekomma med proctit, fistlar i tarmkanalens baksida och tumörformationer. Slem i avföringen finns med irriterande tarmsyndrom. Spotting i avföring noteras med hemorrojder och en rektal fissur, Crohns sjukdom, kolit, divertikulos. Ett sådant symptom som regelbunden falsk lust att tömma tarmarna, åtföljd av frisättning av slem eller blodiga föroreningar, kan leda till bildande av sprickor eller erosion och är resultatet av inflammatoriska processer i slemhinnan..

När smärta strålar till ändtarmen?

I de fall smärtan sprider sig till ändtarmen kan detta vara ett tecken på olika patologier. Till exempel med cystit ger de smärtsamma upplevelserna som uppstår på grund av inflammation i urinblåsan ofta analkanalen, medan dess exakta plats inte alltid är tydligt definierad. En sjukdom såsom inflammation i sigmoid-kolon kan också provocera fall när smärtan strålar till ändtarmen. Den sigmoid kolon är aktivt involverad i matsmältningsprocessen, med dess inflammation, intensiva krampliknande smärtor i ileum, förstoppning, diarré, uppblåsthet, rumling, illamående, smärta kan stråla ut i ändtarmen. Smärta kan också ges till ändtarmen med inflammation i bilagan, varför, när man misstänks för blindtarmsinflammation, utförs en rektal undersökning. Hos kvinnor strålar smärtan till ändtarmen med en ovariecyst eller inflammatoriska processer i bäckenorganen. Hos män kan strålning till analkanalen uppstå vid prostatit..

Rektal smärta på natten

Smärta på natten i ändtarmen inträffar ofta med proctalgia - en störning som manifesterar sig mot bakgrund av ogynnsamma känslomässiga tillstånd och orsakas av spasmer i rektum, oftast drabbas sjukdomen medelålders män. Med proctalgia kan smärtsamma upplevelser förekomma på natten och pågå från flera minuter till en halvtimme, vilket stör patientens sömn och vila, upprepade attacker kan uppstå upprepade gånger under natten, vilket kan orsaka smärtsyndrom av varierande intensitet. Som en behandling utförs en patients psykokorrektion, det är också möjligt att förskriva läkemedlet salbutamol strikt enligt läkarens indikationer och rekommendationer. Smärta på natten i rektum kan uppstå när analkanalen sänks och kan vara ganska intensiv. Samtidig symtom inkluderar uppblåsthet, frossa, diarré eller förstoppning, ökad svettning efter att attacken avtar.

Skarp smärta i ändtarmen

En skarp smärta i ändtarmen uppstår ofta när en spricka bildas i den. Sådana smärtsamma upplevelser kan visas både på morgonen och på natten, i det akuta stadiet ökar det med tarmrörelse, med utvecklingen av en kronisk form ökar den efter avföring. Smärta med en spricka i analkanalen orsakar mycket skarp och långvarig smärta, kan åtföljas av smärta i korsbenet och perineum, en funktionsfel i månadscykeln, hjärtsmärta och svårigheter att tömma urinblåsan. Prognosen för sjukdomens resultat är som regel gynnsam, symtomen på sjukdomen försvinner, men en fullständig återhämtning sker inte ofta. Attacker av svår smärta i ändtarmen kan också uppstå med proctalgia. Vanligtvis uppstår smärta spontant och åtföljs av en känsla av kramp. Smärta under proctalgia är inte förknippat med avföringsprocessen, ger till coccyx, anus, gren osv. Det tros att en stark emotionell belastning, stress kan provocera en attack av förvärring av sjukdomen. Ibland uppstår skarpa smärtsamma känslor med hemorrojder, när sjukdomen förvärras. Under denna period finns det en ökning av hemorrojder, deras svullnad och rodnad. Skarp smärta i rektum är också kännetecknande för sjukdomar som proctit, paraproctitis, med prolaps av analkanalen leder till chock. En skarp smärta i ändtarmen uppstår med så många av dess patologier, beroende på sjukdomens svårighetsgrad. Så, skarp smärta i ändtarmen kan bry sig med en spricka i anus, trombos av hemorrojder, utveckling av en abscess, prolaps eller prolaps i analkanalen, etc..

Om du har en skarp smärta i ändtarmen är detta en god anledning att se en läkare. Endast en kvalificerad proktolog som använder fingerundersökningar och hjälpdiagnostiska metoder kan fastställa orsakerna till sjukdomen och föreskriva nödvändiga terapeutiska förfaranden.

Kulande smärta i ändtarmen

Pulserande smärta i rektum är karakteristiskt för paraproktit, som kan vara akut eller kronisk. I den akuta fasen av sjukdomen inträffar den inflammatoriska processen för nästan rektal fiber tillsammans med bildandet av pus. Patientens kroppstemperatur stiger, det finns svullnad och rodnad i anus. Förstoppning av infektion i fiber kan provoceras av förstoppning, diarré, fysisk ansträngning, undernäring, alkoholmissbruk, hypotermi. På platserna för de anala krypterna bildas ett litet hål genom vilket infektionen penetrerar, och som ett resultat utvecklas en inflammatorisk process. Pulsande smärta noteras också med nästan rektal abscess. Med denna sjukdom är det svårt för patienten att sitta i sittande läge på grund av hård svullnad. Den inflammatoriska processen som leder till utvecklingen av en abscess inträffar som regel på grund av skada på slemhinnan i analkanalen, som därefter infekteras. För behandling av nästan rektal abscess öppnas och dräneras med anestetika och antibakteriella medel..

Dull rektal smärta

Dull smärta i ändtarmen orsakas av utvecklingen av en abscess - en edematös bildning av röd färg nära anus. Smärta ökar när patienten sitter, nyser eller hostar. Död rektal smärta kan åtföljas av purulenta massor, förstoppning eller diarré. En rektal tumör kan också orsaka tråkiga smärtsamma känslor i ländryggen. I detta fall utsöndras blod och slem från anus, det finns en känsla av uppblåsthet, överbefolkning och klämma i anus, det finns en försening i avföring eller diarré.

Svår smärta i ändtarmen

Svår smärta i ändtarmen kan uppstå med någon av dess patologier, i synnerhet såsom en spricka i anus, paraproktit, trombos i noderna, proctit, prolaps eller prolaps av analkanalen. Med en sådan patologisk process som en spricka i anus, kombineras intensiv smärta med spasmer i sphincter i anus, fläckar i avföringen, förstoppning, förekomst av perianalt eksem och klåda. Svår och oskärande smärta uppstår vid prolaps av analkanalen. Orsakerna till utvecklingen av en sådan patologi inkluderar ofta ansträngning, fasthållning, trauma mot analmusklerna, liksom deras förändringar förknippade med åldersrelaterade faktorer och kirurgiska ingrepp i bäckenområdet. Med utvecklingen av sjukdomen, spontant utsläpp av gaser, flytande avföring uppstår, slemhinnigt och blodigt utsläpp, klåda i det anala området. Utvecklingen av proctit, som påverkar tarmslemhinnan och orsakar svår smärta, kan förknippas med alkoholmissbruk, förstoppning, stagnation av blod i bäckenet, helminthisk invasion, hypotermi, inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, hemorrojder.

Bristande smärta i ändtarmen

Bristande smärta i ändtarmen uppstår vid trombos i hemorroidala noder, medan det i anus finns en känsla av en främmande kropp. Smärtsamma upplevelser åtföljs av pulsering, ökar med plötsliga rörelser, under hosta, tarmrörelser och även med palpation av noder. Bristande smärta i ändtarmen kan uppstå vid utveckling av maligna tumörer. Blod visas i avföringen, tarmrörelsen blir också smärtsam, en främmande kropp känns i analkanalen. Medföljande symtom i maligna neoplasmer inkluderar också utveckling av anemi, plötslig viktminskning, uppblåsthet och förstoppning. Smärtan ger i höfterna, nedre buken, könsorganen. Sjukdomen utvecklas ofta hos äldre. Smärta av en sprängande och värkande karaktär i rektum hos kvinnor kan vara ett symptom på cyster i äggstockarna. I detta fall kombineras obehag med en kränkning av den månatliga cykeln, dragande smärta i nedre del av buken, som blir starkare under samlag, livmodersblödning, illamående och kräkningar.

Ritningsvärk i ändtarmen

Ritningar i rektum är mest karakteristiska för inflammation i peri rektalvävnader. Med denna patologi uppträder falsk lust att avföda, allmän sjukdom, smärta i perineum och bäckenområdet. Beroende på ett antal samtidigt symtom kan smärtsamma känslor ha varierande intensitet - från måttlig till stark. Hos kvinnor kan dragande och sprängande smärta i rektum uppstå vid bildning av ovariecyster, olika inflammatoriska sjukdomar i bäckenområdet. Hos män kan drabbningar i rektum uppstå vid prostatit. En störning såsom proctalgia förknippad med muskelkramp i anus kan också provocera dragande smärta i rektum. Etiologin för denna sjukdom är fortfarande oklar. Anfallet av smärta varar från flera minuter till en halvtimme, medan smärtan strålar till coccyx, perineum och höftområdet. Smärtstillande medel för denna sjukdom är vanligtvis ineffektiva. Proctalgia kan provocera nervstress, stress samt fysisk överbelastning.

Colorectal Cancer Pain

Smärta i rektalcancer åtföljs av blodig och purulent urladdning i avföringen, smärta i anus när tarmarna är tomma, klåda, falsk lust att avföring, kan orsaka känslor av varierande intensitet och natur. Med sjukdomens progression täcker smärtsyndromet nedre buken, iliac-regionen. Intensiteten för smärta vid kolorektal cancer beror inte på sjukdomens stadium och kan vara mycket stark i närvaro av en liten neoplasma eller omvänt måttlig vid allvarliga störningar. Smärta i rektalcancer uppstår som regel när tumören växer lokalt, särskilt när den flyttar till vävnader och organ i närheten. Men om tumören är lokaliserad i den anorektala regionen uppstår smärtsamma känslor redan i ett tidigt stadium av sjukdomen. Smärta i rektalcancer kombineras med ett tillstånd av impotens, snabb trötthet, anemi, viktminskning och blek hudfärg..

Vad som väcker smärta i ändtarmen hos kvinnor

Rektum är belägen i bäckenområdet och slutar i perineum. Hos kvinnor är livmodern och den främre vaginal fornixen framför henne. Smärta i rektum förknippas ofta med sjukdomar i organ som finns i bäckenet. De strålar till analområdet. Vilka är orsakerna till rektal smärta?

Rektal funktion

Rektumens roll är evakuering av avföring. Maten smälts i mag-tarmkanalen och rör sig längs kolon och samlas i form av avföring precis ovanför sfinktern. Avföring beror på trycket som uppstår i ampullen i ändtarmen.

Huvudfunktionen är borttagning av bearbetad mat. Absorptionen av näringsämnen är snabbare än i magen. Störning i ändtarmen leder till peritonit, inflammation i organen i bäckenet, akut kolecystit, många allvarliga sjukdomar.

Sjukdomar med smärta i ändtarmen

Rektum är en del av matsmältningssystemet. Inflammation i mag-tarmkanalen manifesterar sig som regel i form av smärta i det anala området. Symtom på smärta är i varierande grad och förknippas med inflammation i tjocktarmen hos kvinnor och män..

Premenstruellt syndrom

Innan menstruationen upplever många kvinnor bankande smärta i analkanalen. Smärtan verkar på grund av att livmodern börjar samlas, vilket orsakar känslor som kan uppfattas som smärta i ändtarmen. Obehagliga sensationer passerar genom en kort period. Detta tillstånd orsakar obehag, men är inte en sjukdom..

Gynekologiska problem

Smärta vid avföring förekommer ofta hos kvinnor med gynekologiska patologier:

 • cystor på äggstockarna;
 • endometrios;
 • reproduktionsorganen inflammation.

Symtom visas vanligtvis på natten. Smärta strålar till ändtarmen och orsakar obehag.

Graviditet

Varför gör ändtarmen skada under graviditeten? Smärtsamt syndrom är vanligtvis i form av spasmer. Symtomen visas nästan omedelbart efter befruktningen. Den kvinnliga kroppen börjar återuppbyggas. Den hormonella bakgrunden förändras.

Ett växande foster orsakar kolik i ändtarmen. Gravida kvinnor upplever konstant sömnadsmärta i nedre del av buken. Tarmrörelsen störs, vilket åtföljs av förstoppning.

symtom

Vanligtvis orsakas avföring och rektal smärta av förstoppning. Under graviditeten förvärras ofta sjukdomar i ändtarmen. Valet av terapeutiska medel är mycket begränsat. Faran med att använda något läkemedel är att om det kommer in i mammas kropp kan de orsaka oåterkallelig skada på fostret. Proktologer med försiktighet föreskriver medicinering för gravida kvinnor.

Anal fissure

En anal klyv är en kränkning av integriteten i slemhinnan i analkanalen. Det orsakar svår smärta. Avföring har ofta blodiga fläckar.

symtom

 • smärta under tarmrörelser med spår av blod;
 • frekvent förstoppning.

Denna sjukdom kännetecknas av akut plötslig smärta, som snabbt passerar. Om behandlingen inte sker i tid, blir sjukdomen snabbt kronisk.

orsaker

Det är allmänt accepterat att orsakerna till uppkomsten av en anal fissur är förknippade med följande faktorer:

 • kronisk diarré, förstoppning;
 • cirkulationsstörningar under långvarig sittande;
 • inflammatoriska processer i slemhinnan;
 • kronisk kolecystit;
 • trauma under arbetet.

För behandling av sprickor används bioadditiv för att hjälpa avföringen att normalisera. Förskriv dietterapi. Applicera smärtstillande medel i form av ljus eller salvor.

Paraproctitis

Infektionssjukdom i pararektal fiber. Infektionen tränger in i körtlarna i anus, påverkar tarmslemhinnan. Efter infektion bildas en fistel.

symtom

Paraproctitis kan ha en akut eller kronisk form av sjukdomen. De viktigaste symtomen är karakteristiska för två tillstånd:

 • frossa, feber, feber upp till 39 grader;
 • tecken på berusning;
 • urinering är ganska smärtsamt;
 • ritningar i rektum, nedre del av buken;
 • bankande smärta i analområdet.

Den inflammatoriska processen åtföljs av rodnad i huden, svullnad, ett smärtsamt syndrom visas runt anus.

orsaker

Paraproctitis har olika orsaker till smärta. Den främsta orsaken är en infektion som tränger igenom rektum. De orsakande medlen till sjukdomen är oftast stafylokocker, E. coli och andra infektioner.

Paraproctitis behandlas kirurgiskt. Det är nödvändigt att öppna den resulterande abscessen så att den inte sprider sig till närliggande områden.

Hemorroidal trombos

Med åderbråck i venös plexus i ändtarmen, prolaps av hemorrojd, uppträder smärta. I analkanalen visas en tätning som orsakar smärtan i anus. Nodulär trombos är en komplikation av hemorrojder.

symtom

Svår smärta med trombos av hemorrojder är inte alltid förknippad med avföring. Symtomen på sjukdomen förekommer enligt följande:

 • även liten spänning kan orsaka svår smärta;
 • smärta åtföljs som regel av en klåda i analkanalen;
 • upplevelser av en främmande kropp;
 • låg blödning möjligt.

Svår smärta beror inte på hemoroiden.

orsaker

De huvudsakliga orsakerna till bildandet av hemorrojder är följande faktorer:

 • orimliga belastningar;
 • under graviditet, svår födelse;
 • tarmrörelser.

Bildningen av hemorrojder är ofta associerad med en stillasittande livsstil..

polyper

Godartade formationer växer i ändtarmen och stänger lumen. Neoplasma liknar en svamp med ett ben. Polypper är belagda med slem och är mjuka vid beröring. Långvarig utveckling av polyppen kan leda till degeneration till en malig form.

symtom

I början av sin utveckling manifesterar sig polypper sig inte på något sätt. Vanligtvis upptäcks polypper under endoskopisk undersökning. När tumören växer får symptomen uttalade egenskaper:

 • hala fläckar från analkanalen;
 • känsla av ett främmande subjekt;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • bankande, dragande smärta.

De resulterande polyperna kränker tarmens rörlighet, vilket provocerar en kränkning av tarmrörelsen.

orsaker

Förmodligen är orsakerna till tillväxt av polyper förknippade med inflammation i tjocktarmen. Felaktig näring, ekologi kan orsaka tillväxt av rektala polyper.

Proctalgia

Muskelkramper som stöder tarmen är karakteristiska för sjukdomen. Vid diagnos upptäcks inte utvecklingen av patologiska processer.

symtom

De karakteristiska symtomen som är förknippade med proctalgia visas enligt följande:

 • smärta i tarmen är periodisk;
 • muskelspasmer som höjer anus;
 • plötslig krampande smärta på morgonen, i vila;
 • i stående ställning försvagas ömheten.

I grund och botten upplevs smärta av patienter som har genomgått bäckenoperation eller har svårt att skada benet.

orsaker

Det finns flera typer av sjukdomar, vars orsaker inte är helt förståda. Antagande skäl kan övervägas:

 • manifestationer av osteokondros;
 • skadad svansben;
 • operationer på bäckenorganen;
 • avföringsstörningar;
 • urologi.

Proctalgia har en primär och sekundär form. Orsakerna till primär proctalgia är patologier associerade med ett neurologiskt tillstånd. Den sekundära formen utvecklas mot bakgrund av inflammatoriska sjukdomar i ändtarmen, urinblåsan.

Om kvinnor upplever smärta i ändtarmen, är en undersökning av en proktolog nödvändig. Endast han kan bota sjukdomen. Ofta kan diagnosen ställas med yttre tecken.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad förutom graviditet är orsakerna till förseningen i menstruationen

Genom hur kvinnans reproduktiva system fungerar kan man bedöma det allmänna hälsotillståndet. Utseendet på cykelstörningar, förseningen av menstruationen indikerar abnormiteter i det endokrina, nervösa och andra system....

Menstruation med klimakteriet: patologi och norm

Efter 45 år försvinner kvinnans reproduktionsfunktion. Den fysiologiska menstruationscykeln genomgår förändringar, menstruationen blir oregelbunden, kortvarig eller lång, kan vara frånvarande under lång tid och börja sedan igen....

När och varför bröstet sväller under graviditeten, hur länge efter befruktningen börjar bröstkörtlarna att skada?

Varför bröstet sväller under graviditeten?Den kvinnliga kroppen är strukturerad på ett sådant sätt att befruktningen av ägget omedelbart utlöser förändringsprocesserna i nästan alla dess system....