Vad är smärtan med endometrios?

Blödning

Endometrios är ofta förvirrad med andra sjukdomar. Därför är det viktigt att veta vad som är dess kännetecken. Smärta med endometrios är, till skillnad från andra gynekologiska sjukdomar, till exempel adnexit, krampande i naturen, eftersom endometriet går längre än muskelvävnaden. Om kvinnan inte har intensiv vävnadsskada, kanske synliga tecken i form av smärta under rörelse, urinering och under menstruation inte finns.

Med adenomyos observeras en liknande klinisk bild. Det måste förstås att endometrios kan vara intern, och läkare noterar därför adenomyos i sjukvården. Detta är en typ av sjukdom som indikerar spridningen av livmoderhalsens inre yta. Om du tittar noga på statistiken kan du se att sjukdomen oftast uppstår efter 35 års ålder.


Varning!
Viktig! Endometrios kan uppstå under graviditet, så kontakta en läkare vid den första smärtan, eftersom det finns en hög risk för missfall.


Expertrecension
Borovikova Olga
I mitten av cykeln (menstruation) har en kvinna kronisk smärta i nedre del av buken. I det första stadiet av tillväxten av endometrial smärta kommer det under perioden med ägglossning eller på den första dagen av menstruation. Därför söker inte alla kvinnor medicinsk hjälp i tid, men hänvisar till vanliga smärta under menstruationen.

Orsaker till sjukdomen i gynekologi

Gynekologer kan fortfarande inte förstå vad som faktiskt provocerar den snabba tillväxten av endometrium.

Därför noterades flera provocerande faktorer..

 1. Ärftlig predisposition.
 2. Nedsatt hormonbalans i en kvinnas kropp.
 3. Endokrin misslyckande.
 4. Ofta finns det en patologi med en onormal struktur i livmodern.
 5. Anemi.
 6. Födelse med komplikationer.

Ytterligare orsaker till sjukdomen inkluderar: förekomst av en infektiös och inflammatorisk process i reproduktionsorganen, kirurgi, missbruk av dåliga vanor.

Var och hur gör det ont

Symtom på smärttecken visas hos varje kvinna på olika sätt. Gynekologer använder flera terminologier som har sina egna egenskaper i intensitet.

Algodismenorea: lokalisering av smärta (nedre del av magen och ryggen). Symtomen uppstår en dag före menstruationens början. Så snart en kvinna har utsatts försvagas symptomet.

Bäckensmärta med endometrios: lokalisering (buk, midja, nedre rygg). Smärttecken förekommer oavsett menstruation.

Dyspareunia: obehag i slidan. Med tillväxten av endometrium sker under samlag.

Dysuri: involverar snabb och smärtsam urinering.

Förutom smärtans olika karaktär har en kvinna andra kliniska symtom. När menstruationen blir riklig och koagler observeras finns det risk för att utveckla kronisk posthemorragisk anemi.

 • huvudvärk;
 • dyspné;
 • naglar blir spröda;
 • blodtrycket minskar;
 • slemhinnan och huden är blek.

Bröst

Detta område med endometrios gör sällan ont. Om detta symptom inträffar, är det värt att genomgå en omfattande diagnostisk undersökning, det finns en sannolikhet för att utveckla mastopati.

buk

I de tidiga stadierna av sjukdomen uppstår mindre smärta. Så snart endometrios går in i steg 3-4, blir symptomen mer intensiv.

Orsaken till smärta i nedre del av buken är migrering av celler utanför deras gränser. Karaktär: trånga, värka, dra.

Fransyska

Med tillväxten av endometrium i livmoderkroppen börjar ryggen skada. Anledningen är nederlaget för nervändarna. Ryggsmärta inträffar inte bara vid rörelse, utan också i lugnt tillstånd.

Smärta under och efter menstruationen

När endometriet runt ischiasnerven skadas har kvinnan ett intensivt smärtecken under menstruationsperioden. I slutet av cykeln avtar den över tiden. Det finns allmänna tecken på berusning: illamående, upp till kräkningar.

Sjukdomens symtom förvärras 3 dagar före cykelstart. Noteras också: feber, ömhet i bukhinnan.

Det är inte bara i dag.

Svullnad

Om det finns en överväxt av muskelskiktet och tarmslemhinnan noteras flatulens, gas är svår att urladda, förstoppning kan förekomma.

Uppblåsthet måste elimineras i tid, det finns en risk för tarmhinder. Annars krävs brådskande operation..

Äggstockarna gör ont

I gynekologi finns ofta cystisk-körtande endometrios i höger äggstock. Smärta börjar mot bakgrund av skador på angränsande organ.

Det noteras dessutom: illamående och kräkningar, utan kvalificerad medicinsk vård försvinner symptomen inte.

Vaginal smärta

När endometrial vävnad slits och en knut bildas kan en kvinna uppleva obehag i ljumsken. Vaginala smärta uppstår under samlag.

Urinrör


Observation
En sådan endometrios fångar uteslutande dess väggar. Huvudfunktion: utseendet på en polypoidnod. Patienter klagar över skarpa smärta i urinröret, som intensifieras under urinering. Storleken på noden börjar öka under menstruationen, vilket ger kvinnan mer obehag.

Mage

I detta fall inträffar det endast med felaktig behandling. Vid endometrios hos en kvinna med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, och med en ökning av dosen, uppstår obehag i magen.

Bäckensmärta

Detta är det vanligaste tecknet på en sjukdom. Det har en konstant eller periodisk karaktär, förbättras av rörelse och långvarig sittande.

I en stressande situation upplever en kvinna känslomässig spänning, på grund av detta finns det en vasospasm.

huvudvärk

Smärtcentret uppstår på natten på grund av den allmänna sjukdomen i kroppen i form av pulserande och värkande obehag. Liknande obehag kan förekomma i buken..

Intestinal smärta

Den patologiska processen utvecklas i bukhålan och påverkar äggstockarna. Uppstår på grund av tarmobstruktion.

Coccyx smärta

Visas med tillväxten av endometriotiska ställen i regionen av de uterosakrala ligamenten. Ger till vänster, men kan förekomma på höger sida.

Smärta i anus

Sjukdomen drabbar inte bara livmoderhålan utan också ändtarmen. Endometrial proliferation sker i tjocktarmen. Patologin är sekundär, utvecklas efter skada på bukhinnen och äggstockarna.

 • smärta i ändtarmen;
 • falska önskningar;
 • trasig pall;
 • obehag i nedre del av buken.

Under graviditet


Expertutlåtande
Borovikova Olga
Sjukdomen påverkar negativt fostrets utveckling. Med retrocervical endometrios, är det svårt för en kvinna att bli gravid och med könsorgan - att uthärda. Därför måste du genomgå en omfattande undersökning innan du planerar graviditet.

Behandling

Det finns flera behandlingar för endometros. För att avlägsna de allmänna tecknen på sjukdomen föreskrivs en fullständig diagnos i början.

 1. Hormonala läkemedel: Danazol, Gestrinon, Progesterone.
 2. Krampläkemedel och smärtstillande medel hjälper till att ta bort starka smärtsymtom..
 3. Att bedöva och samtidigt eliminera inflammation, lindra det allmänna tillståndet hjälper läkemedel som innehåller ett gestagenkomplex. Tilldela: Duphaston, Utrozhestan.

Om sjukdomen fortsätter utan komplikationer, rekommenderar läkare att sätta en intrauterin enhet på basis av levonorgestrel - Mirena. Gör detta med försiktighet.

Att behandla sjukdomen med konservativ terapi är effektivt i frånvaro av komplikationer, annars tar läkare en kirurgisk metod.

Hur man kan lindra smärta med folkliga botemedel vid endometrios

Hemrecept kommer sannolikt inte att bli av med smärttecknet, men sätt att lindra tillståndet. Det är tillåtet att använda dem efter samråd med din läkare.

För att förbereda ett avkok av nässlor, kommer receptet att hjälpa till att återställa hormonell störning och rena blodet från gifter. För 250 ml kokande vatten, insistera på 1 matsked torr nässlor i 30 minuter. Sikra genom sterilt gasbind efter att ha insisterat, använd det som en spruta.

Lindra tillståndet kommer att hjälpa avkok baseras på celandine. Växten har ett bakteriedödande och fungicidalt handlingsspektrum.

Beredning: insistera 20 gram av växten i ett glas vatten. Anstränga. Douching 2 gånger om dagen.

Om det gör ont så mycket, hitta i apoteket en färdig tinktur av celandine för internt bruk. Drick 50 ml 2-3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är från 7-17 dagar.

För vidhäftningar, använd propolis, vilket hjälper till att bromsa tillväxten av epitel.

Rehabilitering av patienter efter operation

Om konservativ terapi och folkrecept inte ger ett positivt resultat, utförs kirurgisk behandling.

Cauterize de drabbade områdena med hjälp av laparoskopi (laser). Om cyster upptäcks utförs avlägsnande genom elektrokoagulering.

Rehabiliteringsperioden är gynnsam, under menstruationen minskar smärtan, reproduktionsfunktionen återställs helt.

Efter operationen rekommenderas att besöka gynekologen en gång i månaden och göra en ultraljudssökning var tredje månad..

Det postoperativa ärret läker helt efter 3 månader. Under denna period kan en kvinna drabbas av obehag, så det rekommenderas att ta smärtstillande medel.

Patientrecensioner

Efter operationen var det svår uppblåsthet och smärta i tarmen. Hon tog No-shpa, men det var ingen effekt. Så snart läkaren ordinerade hormoner med antibiotika började saker och ting bli bättre. Nöjd med resultatet, inga komplikationer.

På råd från sin vän var hon på diet efter laparoskopi. Jag konsumerade livsmedel rika på fiber, de hjälpte till att bilda en alkalisk miljö i kroppen. Ibland värk magen mycket. För att lindra obehag i magen använde jag krampläkemedel.

Yarotskaya E.L. (1995). "Klinisk effekt av antihormoner i den kombinerade behandlingen av vanliga former av yttre könsdelar. "Abstrakt. dis. Läkare för medicin.

Ipatova M.V. (2011). "Restorativ fysioterapi av barn och ungdomar med gynekologisk patologi." Abstrakt. dis. Läkare för medicin.

Davydov M.I., Axel E.M. (2011). "Maligna neoplasmer i Ryssland och OSS-länderna 2002." GU RONTS dem. N.N. Blokhina RAMS. Medical News Agency.

Kuznetsova I.V. (2008). "Endometrios: patofysiologi och val av terapeutisk taktik." "Gynekologi nummer 5".

Om författaren: Olga Borovikova

Smärta med endometrios: orsaker och behandling

För några decennier sedan misstänks inte ens endometrios, men idag ställs denna diagnos efter laparoskopi av 25% av kvinnorna. En onormal spridning av livmodersceller (livmoderslimhinna) provocerar sjukdomen, och dess karakteristiska symptom är akut eller krampande smärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen. Läkarna kan fortfarande inte exakt bestämma orsaken till uppkomsten av endometrios, men man tror allmänt att detta händer oftare på grund av hormonstörningar i kroppen.

Vad är smärta med endometrios

Tillväxten av endometrium bakom livmoderhålan leder till uppkomsten av kronisk smärta i nedre del av buken, under menstruationen, provocerar den oregelbundna karaktären av urladdningen och andra obehagliga symtom. I de första stadierna av sjukdomen är smärtan mindre, det kommer tillsammans med menstruation, så många kvinnor har inte bråttom till gynekologen, och tillskrivar symptomet till kategorin norm.

Slumpmässiga och korta smärtor med tiden blir kroniska, börjar visas i viloläge, med kroppsrörelse, under en resa till toaletten. Samtidigt kan känslornas intensitet inte motsvara processens svårighetsgrad, det vill säga smärtan kommer att vara mycket allvarlig, men diagnosen visar minimal tillväxt av endometrium eller vice versa. Kronisk smärta är utmattande, så kvinnor med endometrios vet först från vad en nervös nedbrytning är. För att förhindra ett sådant utvecklingsscenario är det nödvändigt att genomgå en diagnos och starta behandlingen.

orsaker

Endometriet är livmoderslimhinnan, som, när den växer, inte förlorar sina egenskaper och funktioner. Normalt producerar det kvinnliga reproduktiva systemet nästan samma mängd hormoner: östrogen och progesteron. Med tillväxten av endometriumet bryts sekretionscykeln: östrogen produceras i överskott av endometriet och antalet progesteroner reduceras avsevärt. På grund av obalansen skapas en brist på resurser som kan stoppa den ytterligare tillväxten av livmoderhinnan.

Endometriet växer i livmoderhalsen, kan påverka äggstockarna, ofta diagnostiseras den inflammatoriska processen i bilagorna. Utanför livmoderhålan uppför han sig på samma sätt som att vara en del av det. Det vill säga, under menstruationscykeln förstörs en del av vävnaden, det finns inre blödningar och svår smärta. Ibland bildar delar av vävnaden cyster (hålrum fyllda med vätskeinnehåll) och ärrvävnad, vilket orsakar infertilitet.

Läkarna vet fortfarande inte vad som väcker en onormal spridning av endometriet. Det anses att de faktorer som provocerar den patologiska processen är:

 • ärftlig predisposition;
 • hormonell obalans;
 • störningar i det endokrina systemet;
 • onormal struktur i livmodern;
 • ofta smittsamma och inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • anemi (anemi);
 • minskat immunförsvar;
 • rökning;
 • kirurgiska manipulationer på reproduktionssystemets organ;
 • leverans med komplikationer.

Hur ontometrios gör ont

Intensiteten hos smärta hos varje kvinna manifesterar sig på olika sätt. Vissa patienter beskriver smärta som uthärdlig och värkande. Andra talar om svår, krampaktig smärta som liknar sammandragningar före förlossningen. Ett obehagligt symptom kan ges till olika delar av kroppen, därför, för att underlätta klassificering av smärta, antog läkarna följande termer:

 • Algodismenorea - svår smärta i nedre del av magen och ryggen under eller dagen före menstruationen. När slutet avslutas försvinner symptomet eller försvagas avsevärt.
 • Bäckensmärta - obehag i buken och midjan, smärta i ryggen med endometrios, uppstår oberoende av menstruationscykeln.
 • Dyspareunia - ömhet som uppträder i slidan under samlag.
 • Dysuri - smärtsam och snabb urinering.

Intestinal smärta

Peritoneal endometrios (skada på bukhinnan i buken) påverkar livmodern, äggledarna, äggstockarna. Ibland kan olika delar av tarmen vara involverade i processen, vilket leder till smärta och hinder (långvarig förstoppning). Intensiteten hos smärtan är inte direkt relaterad till graden av tarmskador. Mycket ofta med ytlig endometrios, när onormala celler endast påverkar övre muskler, känner en kvinna allvarligare smärta än med djupa skador.

Om sigmoid kolon var involverad i den patologiska processen, kan smärta stråla till höger sida. De återstående symtomen visas kanske inte omedelbart, men bara när sjukdomen flyttar till ett senare skede. Med utvecklingen av sjukdomen, tecken som:

 • uppblåsthet;
 • diarre;
 • förstoppning;
 • slem och föroreningar av blod i avföringen;
 • tarmobstruktion;
 • illamående;
 • generell svaghet.

Underliv

Obehagliga känslor i nedre del av buken förekommer sällan i de tidiga stadierna av sjukdomen, men förekommer regelbundet i det tredje eller fjärde steget av endometrios. Detta symptom är en följd av migrationen av celler i livmoderslimhinnan utanför dess gränser (in i äggstockarna, hängorna, vagina, tarmarna). Oftare uppträder smärta spontant och är inte knuten till menstruationscykeln eller andra tillfälliga faktorer. Upplevelsens natur varierar från värkande, dragande smärta till akuta krampattacker. Eftersom samtidigt symtom är:

 • generell svaghet;
 • spotting av vaginal urladdning;
 • nedsatt avföring (förstoppning eller diarré);
 • tung, smärtsam menstruation.

Under samlag

Djup och ytlig endometrios i slidan eller livmoderhalsen kan orsaka lätt obehag eller akut smärta under samlag. Ibland är obehagliga sensationer lokaliserade runt hela slidan av slidan, i vissa fall är fokusen för sensationer koncentrerad i en zon. När endometrios utvecklas kommer obehag att öka. Ibland åtföljs detta fenomen av fläckar under eller efter samlag, smärtsam urinering, bröstsmärta.

Under menstruationen

En betydande ökning av menstruationssmärtan är ett tillfälle att konsultera en läkare och göra en ultraljud i livmodern (ultraljudundersökning). Endometriet uppdateras varje månad, varför en kvinna har menstruation. Om det övre skiktet i slemhinnan i könsorganet är för tätt fortsätter processen med svårigheter, menstruationsfrekvensen ökar, smärtan intensifieras.

Smärtsamma perioder kan signalera livmoderns endometrios, bihang, äggstockar. Obehag intensifieras om cyster har bildats och menstruationen har orsakat att väggarna förfaller. Den kliniska bilden kompletteras ofta av:

 • kräkningsreflex;
 • illamående;
 • svår svaghet;
 • riklig blodförlust (inte kännetecknande för menstruation);
 • förlust av medvetande (i avancerade stadier).

Vid urinering

Om ryggsmärta inträffar med endometrios, uppträder ofta urinering och urineringsprocessen i sig är mycket obekväm, finns det en risk att patologiska celler har spridit sig till urinblåsan eller livmoderns yttre yta. Känslorna och lokaliseringen kan variera, akuta, paroxysmala smärtor finns ofta:

 • före urinering när urinblåsan är full;
 • under urinering, i nedre del av buken;
 • i urinröret medan du går på toaletten;
 • nedre buken efter urinering.

Endometriosis smärta i mitten av cykeln

Regelbunden acyklisk blödning, åtföljd av ett snitt i nedre del av buken är ett tydligt tecken på endometrios i livmodern, halsen och äggstockarna. Om sjukdomen drabbar lymfkörtlarna eller muskelvävnaden i mitten av cykeln visas en vitaktig, vattnig urladdning med en skarp obehaglig lukt. Smärta med endometrios efter menstruation åtföljs ofta av andra symtom:

 • illamående
 • yrsel
 • migränhuvudvärk;
 • generell svaghet;
 • en liten temperaturökning, vilket indikerar förekomsten av en inflammatorisk process.

Under tarmrörelser under menstruationen

Om det retrocervikala utrymmet (livmoderkanalens bakre vägg) påverkas kan smärta uppstå under avföring. Smärtan intensifieras under menstruationen, eftersom endometrihåligheterna börjar blöda och blir inflammerade. Obehag uttalas, många kvinnor beskriver smärta som mycket stark, skärande, krampande, lokaliserad i ändtarmen. Symtomen försämras vid förstoppning, när det är nödvändigt att anstränga sig att avföra. Andra tecken kan också vara närvarande:

 • förekomsten av slem eller blodproppar i avföringen;
 • svaghet;
 • törst;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • yrsel;
 • illamående, intensiv lust att kräkas;
 • uppblåsthet;
 • dolksmärta i sacro-lumbalen.

Vilka är de farligaste smärtorna vid endometrios?

Sjukdomen i sig kan inte orsaka problem. Många kvinnor känner inte smärta under urinering, samlag, före eller under menstruationen. Endometrios är farligt, inte av smärtintensiteten, utan av dess konsekvenser. Vanliga komplikationer av onormal proliferation av endometrium är:

 • Infertilitet. Endometrios av äggledarna är enligt läkarna den farligaste formen av patologi. Skada på organet kan leda till infertilitet, orsaka en ektopisk graviditet och en omfattande vidhäftningsprocess.
 • Cysta. Under påverkan av vissa faktorer kan förändringar i endometrium förvandlas till en cyste (kapsel fylld med vätska). Ju större dess storlek, desto högre är chansen för en paus. Med ett genombrott kommer vätska från cysten tillsammans med pus in i det retroperitoneala utrymmet och blir orsaken till peritonit (en inflammatorisk sjukdom i bukorganen). Denna sjukdom behandlas endast kirurgiskt och inte alltid framgångsrikt..
 • Stor blodförlust under menstruationen. Tillväxten av endometrieceller leder till en förlängning av menstruationscykeln och en riklig, smärtsam period. Många kvinnor föredrar att stoppa detta symptom med smärtstillande medel. Enligt läkare är detta tillvägagångssätt felaktigt. Lång och smärtsam menstruation orsakar anemi (järnbrist i blodet), på grund av att andra inre organ får mindre näringsämnen, uppstår fel.
 • Myom. Det finns inga tillförlitliga uppgifter om att tillväxt av endometrieceller kan leda till utveckling av en godartad tumör på livmodersväggarna, men många läkare är benägna att tro att en sjukdom innebär en annan. Myomatiska noder ökar menstruationssmärtan avsevärt och orsakar ofta infertilitet.

Hur man kan bli av med smärta

Produktionen av kvinnliga hormoner regleras av äggstockarna. När klimakteriet börjar minskar deras aktivitet avsevärt, smärtan med endometrios börjar sjunka, och själva sjukdomen försvinner utan någon behandling, så läkare har ingen brådska att förskriva allvarlig behandling till kvinnor efter 45 år. I en tidigare ålder finns det två sätt att bli av med patologi - konservativt eller kirurgiskt.

Den konservativa metoden är baserad på hormonersättningsterapi. Läkaren kommer att förskriva läkemedel som stoppar aktiviteten i äggstockarna och orsakar konstgjord menopaus. Operationen föreskrivs endast i fall där preliminär diagnos visade närvaro av stora endonometriska cyster eller en kvinna klagar över svår kronisk smärta, riklig och långvarig menstruation. Laparoskopi (en operation för att ta bort tillväxter) utförs under generell anestesi, medan det inte finns några ärr eller ärr på kroppen, och rehabiliteringsperioden är högst två dagar.

Smärtstillande medicin

Svår smärta med endometrios stoppas med antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel. De tar bort några av symptomen och förbättrar en kvinnas livskvalitet avsevärt, men du bör inte missbruka sådana droger, några av dem är beroendeframkallande. För att lindra en akut smärtanfall rekommenderar läkare att använda:

 • Kapslar Nurofen. De innehåller den aktiva substansen - ibuprofen, som har antiinflammatoriska, smärtstillande och antipyretiska egenskaper. Kapslar absorberas snabbt från matsmältningskanalen (mag-tarmkanalen) inom en halvtimme, vilket ger en långvarig (upp till 12 timmar) terapeutisk effekt. Nurofen rekommenderas att tas på korta kurser på grund av det stora antalet biverkningar och dess förmåga att minska blodplättssyntesen.
 • Ibuprofen tabletter. Detta är en billigare, men inte mindre effektiv analog Nurofen. Läkemedlets verkan är samma. Ibuprofen hjälper till vid behandling av primär dysmenoré, algodismenorré, migrän, periodisk bäckensmärta. Med försiktighet förskrivs tabletter till patienter med nedsatt lever, njure och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Lite biverkningar kan uppstå under behandlingen: hudutslag, klåda, yrsel, halsbränna, dåsighet..
 • Naproxen tabletter. Ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel är avsett för symptomatisk terapi, smärtminskning och inflammatoriska processer, men påverkar inte sjukdomens utveckling. Naproxen kan öka vissa symtom på endometrios: illamående, kräkningar, yrsel, svaghet. Läkemedlet är kontraindicerat i närvaro av ulcerösa lesioner i mag-tarmkanalen, njursvikt.
 • Cream Dolgit. Läkemedlet föreskrivs för svår smärta i ländryggen. Dolgit är ett bedövningsmedel för extern användning baserat på ibuprofen. Krämen har en lokal smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Sällan kan allergiska reaktioner utvecklas vid användning av produkten: hudutslag, klåda, urtikaria. Dolgit är kontraindicerat vid överkänslighet mot ibuprofen, acetylsalicylsyra, med astmaattacker.

Video

Hittade ett misstag i texten?
Välj det, tryck på Ctrl + Enter så fixar vi det!

Hur går menstruationen med endometrios?

Menstruation med endometrios är vanligtvis rikligt och förlängd på grund av avstötning av endometrium från livmoderhålan och ytterligare tillväxt, som går utöver det, till andra angränsande organ, livmoderör, äggstockar, njurar, tarmar, livmoderhalsen. Mindre ofta, men månadsvis passera fattiga, magra, med koagel.

Bildningen av foci inträffar med ansamling av endometrial vävnad på ett ställe, penetrering djupt in i kroppen, som blev målet som ett resultat av tillväxten av endometrium. Med tillkomsten av menstruation avvisas endometrial vävnad, ett nytt lager av det växer på plats. Med tillväxt utvecklas en sjukdom - endometrios, en förändring i menstruation i naturen - smärtsam. Sjukdomen kräver behandling baserad på ultraljud som tilldelas kvinnor med misstank.

Varför utvecklas endometrios??

Det finns inget exakt skäl för sjukdomens utveckling. En ärftlig faktor spelar en stor roll, endometrios utvecklas också mot bakgrund av ett fel i hormonella immunförfaranden. I riskgruppen ingår kvinnor:

 • efter 30 år;
 • genomgår aborter, kejsarsnitt, cervikal diatermocoagulation eller erosion.

Särskilt farligt är en läkares ingripande innan menstruationscykeln påbörjas. Endometriala celler kan invadera såren, deras tillväxt går till tjockleken på halsen och sedan till bäckenhålet.

Hur förändras menstruationen med endometrios?

När endometriumet växer blir menstruationsperioden för en kvinna mer smärtsam, smärtsam, riklig och långvarig eller tvärtom knapp (med ovariell dysfunktion, deras otillräckliga produktion av hormoner). Uppsamlingen av sekret i livmodern leder till en ökning av dess storlek, kompaktering av strukturen. Med utvecklingen av endometrios, till exempel i livmoderhalsen, när den palperas, lämnar blodpartiklar. Ogynnsamma förhållanden för ägglossning skapas. Det inträffar helt enkelt inte, vilket indikerar omöjlighet tills problemet har lösts.

Med utvecklingen av endometrios störs kvinnans hormonella bakgrund. Endometriet upphör att utvecklas exakt i livmodern, ägget mognar inte inuti äggstockarna, som ett resultat det finns förseningar i menstruationen, deras oregelbundna ankomst. Äggledarna är benägna att fokusera på endometrios. Sjukdomen påverkar negativt kvinnors reproduktionsfunktioner och i första hand störs menstruationscykeln. Innan menstruationen börjar uppträder oskärliga smärta.

Självklart går endometriotisk sjukdom hos kvinnor annorlunda, men i alla fall måste den behandlas. Smärta börjar vanligtvis strax före menstruation, urladdning under kritiska dagar försvinner:

 • rikligt och långt;
 • dåligt, inte mer än 3 dagar;
 • acyklisk;
 • kontakt (bara utsmetad).

Vanligtvis med endometrios är menstruationen riklig, lång och smärtsam, vilket indikerar dysmenorré.

 1. Dysmenorré förekommer med:
 • en känsla av tyngd i nedre del av buken 3 dagar före menstruation;
 • utseendet på smärta som ökar. Ju närmare de kritiska dagarna, desto mer;
 • återkomst av smärta innan menstruationen börjar upp i buken, i nedre delen av ryggen;
 • smärta den första menstruationsdagen och når sin topp;
 • känslor av smärta som passerar 2-3 dagar från början av blödning.

Symtomen beror direkt på stadiet för endometrios. Med progression gör det nästan ständigt ont. Cykeln är inte trasig, men smärta under menstruationen och under hela perioden är utmattande, utmattande, en känsla av smärta är ständigt närvarande. Syndromet är stabilt om adenomyos dessutom börjar utvecklas. Vid 4 grader är operation inte längre nödvändig.

 1. Menorrhagia manifesteras när endometrios uttalas. Det finns endometrial hyperplasi, livmoder leukomom. Med menorrhagia:
 • smärta börjar i början av menstruation, knapp utflöde;
 • om smärtciderna håller på att minska börjar kvinnan uppleva blodförlust.
 • urladdningen lämnar rikligt med koagler;
 • menstruationssymtomen uttalas i 3 dagar, den 4: e dagen blir urladdningen mindre intensiv, den 5: e dagen finns det ingen tung urladdning, men de kan smeta under lång tid;
 • menstruationen varar upp till 8 dagar.

Blodförlust är farligt för kroppen, rikligt med anemi, minskad prestanda, snabb trötthet, svaghet, dåsighet.

 1. Oligomenorrhea manifesterar sig i förkortade perioder med en längd på högst 3 dagar. Detta tillstånd är förknippat med hormonella störningar vid äggstocksändometrios, en kraftig minskning av det endokrina systemets funktion. Med obetydliga perioder:
 • utstryk, ömhet manifesterar sig bara i början av menstruationen;
 • över 3 dagar, obetydlig urladdning, varaktighet på högst 3 dagar totalt.
 1. Acyclicitet, oregelbundna perioder. Också möjligt med endometrios. När en intervjuar en läkare kan en kvinna inte ange det exakta datumet för menstruationens ankomst. Tilldelningar är acykliska, det vill säga de är olika: magra, korta, rikliga, långa, smärtsamma. Kan vara frånvarande helt, kom med en försening, vilket ger kvinnor mycket besvär, irritation, nervositet fysiskt obehag.
 2. Blödning, urladdning är obetydlig, utsmetning, kan förekomma under hela menstruationscykeln. Ofta förekommer efter samlag, när man lyfter vikter, som ett resultat av införandet av vaginala suppositorier, douching och till och med palpation av en läkare under undersökningen. Menstruation smutsas vid diagnos av endometrios i livmodern, vagina, vulva, äggstockar, isthmus.
 3. Hypomenorré, magra perioder med blodförlust på högst 50 ml. Det förefaller med huvudvärk, också i ländryggen, bröstbenet, nedre buken, illamående, nedsatt tarmfunktion. Kanske näsblod. Utsöndringen av östrogen reduceras, tillsammans med dem libido, reproduktionsfunktioner. Mager menstruation uppstår med:
 • underlägsenhet hos endometrium;
 • efter abort, frekvent curettage;
 • mot bakgrund av tuberkulos av inflammatorisk karaktär.

Med en kränkning av utsöndring av producerade hormoner upphör cirkulationssystemet i livmodern att cirkulera normalt. Endometriet är underordnat under perioder med menstruation, vilket resulterar i dåligt urladdning. Lanseringen av mekanismen för utveckling av hypomenorré är möjlig på grund av:

 • utmattning av kroppen, viktminskning;
 • hypovitaminos, anemi, nedsatt metabolism;
 • spänningar, överbelastningar, nervstörningar;
 • könskirurgi;
 • partiellt avlägsnande av livmodern;
 • underutveckling av de kvinnliga könsorganen;
 • endokrina sjukdomar;
 • infektionssjukdomar (särskilt tuberkulos) i könsorganen;
 • exponering för skadlig strålning, kemisk förgiftning;
 • allvarlig förgiftning av kroppen.

Utsläpp med hypomenorré försvinner med mörka eller ljusbruna fläckar, åtföljs av illamående, huvudvärk, korsrygg, även förstoppning, dyspeptiska störningar. Spastiska sammandragningar av livmodern och skarp smärta under menstruationen kanske inte. Dåliga menstruationer är inte patologiska när menstruationsfunktionen bleknar eller återställs. Men i reproduktionsfasen är det allvarliga störningar hos kvinnor och ett tillfälle att träffa en läkare.

Det är viktigt att fastställa orsaken till menstruationsstörningar. I strid med den hormonella regleringen av endometrios, menstruationen är liten och förlängd, med komplikationer utvecklas infertilitet, i frånvaro av menstruation under lång tid - amenoré. Med inflammation i endometriet, den knappa bruna utflödet, en obehaglig lukt försvinner, nedre buken gör ont. Ofta finns det sådana utsläpp efter intrauterin intervention mot bakgrund av endometrit efter abort eller infektionssjukdomar. Det kan inte förekomma smärta med mörkblodigt, brunt utflöde, men det är också ett tecken på endometrios..

Månadlig överflöd med blodproppar

Observeras med odlat endometrium, dess avstötning med vaskulär skada. När blodkoagulering passerar menstruationen rikligt med bitar av endometrium eller koagler. De kommer ut med endometrial hyperplasi mot bakgrund av frisläppandet av ett stort antal östrogener. Normalt beaktas endast lochia efter födseln. Överflödigt urladdning med koagler varar från 3 till 6 veckor. Med tiden blir de ljusare. Om det finns långvariga perioder med en obehaglig lukt, sådan utflöde efter förlossning, även med smärta, feber, måste du besöka din läkare.

Om livmodersblödning är rikligt, hur ska man stoppa?

Med endometrios observeras rikliga perioder hos många kvinnor. Tillståndet leder till anemi och brådskande behov av att stoppa blödningen.

Läkaren kommer att förskriva dicinon, vikasol, tranexam, diferelin. För sammandragning av livmodern - kontrikal, oxytocin, ergometrin. Ascorutin, folinsyra hjälper till att stärka väggarna i blodkärlen. Vid behandling av endometrios, oavsett stadium, förskrivs danazol, zoladex, novinet, duphaston. Med långvarig blödning och låga hemoglobinnivåer är operation möjlig enligt resultaten av testerna.

Vid svår blödning är det förbjudet att duka, ta varma bad. Läkemedel för att stoppa blödning utan recept från läkare rekommenderas inte för att undvika komplikationer..

Laparoskopi är den perfekta tekniken för behandling av endometrios. Det består i att bibehålla rören (tre) genom punkteringar i bukhålan. Rör fyllda med gas verkar på patologiska foci och förstör dem. Som ett resultat av resektion avlägsnas endometriala foci utan skada på organet. Denna metod kan emellertid inte användas för att ta endometriala prover för biopsi, återfall är också möjligt, återställande av endometrial vävnad efter dess förstörelse är inte alltid framgångsrik..

Medicinalväxter, tillsammans med läkemedel, hjälper till att stoppa blödning. Endast med tillstånd från en läkare för att ta bort inflammationen, hjälper blödningen att hyllasaft. Herdens väska har samma effekt. Brygger, drick före måltiderna 2-3 gånger om dagen.

Nässlor har en antiinflammatorisk effekt. Hem använder avkok och infusioner. Ett konstant intag kommer att lindra blodförlust, reglera menstruationscykeln. Nässlan bryggs med kokande vatten, tas för 1-2 msk. l före måltiderna två gånger om dagen. Viburnum röd (bark) hjälper till att stoppa blödning av livmodern. Hackad bark bryggs med kokande vatten, som det är, drick 2-3 tsk. upp till 4 gånger om dagen.

Infusioner från medicinalväxter bör tas regelbundet under en månad. Om biverkningar uppstår, bör du rådfråga din läkare.

Endometrios leder till obalans, brott mot den hormonella bakgrunden. Om de inte behandlas är komplikationer oundvikliga.

Hur förändras menstruationen efter behandling av endometrios?

Månadsperioder börjar gå enligt schema, men misslyckanden är möjliga med:

 • stress, ångest före den kommande operationen;
 • ta hormonella läkemedel;
 • ökad fysisk ansträngning (det kan vara en försening).

Cykeln kan ändras efter operationen om det var nödvändigt att ta bort stora drabbade områden. Operationsdagen är början på en ny cykel. I avsaknad av perioder i tid anses en försening. Det kan vara upp till 5 dagar, kanske upp till 2-3 månader när man tar hormoner som ordinerats efter operationen för att återställa bakgrunden. Små urladdning är möjlig, anemonen som ett resultat av sårläkning, men de har inget att göra med menstruation.

Avvikelser anses vara rikligt med bruna urladdningsproppar, kanske ljusröd med en obehaglig lukt. Detta är ett tillfälle att konsultera en läkare igen för att genomgå en fullständig undersökning. Brott mot menstruationscykeln och hormonnivåerna leder oundvikligen till infertilitet. En gynnsam miljö kvarstår helt enkelt inte för befruktningen av embryobildning i livmodern. Även med graviditetens början är det extremt svårt att upprätthålla det mot bakgrund av att utveckla endometrios. Cykliskraften kränks, det finns ingen ägglossning, infertilitet sätter in. Det är menstruationen som går normalt, vilket indikerar kvinnors hormonella och fysiska välbefinnande.

Blodförlust eller, omvänt, liten spridning är ett tillfälle att besöka en gynekolog och genomgå en undersökning. Ömhet och riklig blödning är de viktigaste tecknen på endometrios. I avsaknad av behandling för sjukdomen blir förändringarna mer uttalade, leder till störningar, neurotiska störningar, en kvinna lyckas inte bli gravid. Sjukdomen är lumsk, och vid den första misstanken är en fullständig behandlingskurs extremt viktig för en kvinnas framtida hälsa.

Smärta med endometrios

Endometrios är en vanlig sjukdom som främst utvecklas hos kvinnor i reproduktiv ålder. Patologi orsakar uppkomsten av en mängd olika kliniska tecken, beroende på lokaliseringen av skadan, processens svårighetsgrad och kroppens individuella egenskaper. Ett karakteristiskt symptom som åtföljer nästan alla typer av sjukdomen är smärta med endometrios. De kan ha olika intensitet, lokalisering och varaktighet, men uppträder ofta i de tidiga stadierna av patologin.

Smärta med endometrios: natur och funktioner

Smärta med endometrios uppträder ofta i början av menstruationen eller några dagar före dem. I de tidiga stadierna varar smärtan i 2-3 dagar, med utvecklingen av sjukdomen håller de hela menstruationsperioden eller blir permanent. Oftast är smärta med endometrios lokaliserad i nedre del av buken och sprider sig till nedre delen av ryggen och bäckenet, även om detta beror på platsen för de primära endometrioiderna.

Intensiteten hos smärtanformationer beror på många faktorer, särskilt på tröskeln för känslighet hos en kvinna. Vissa patienter klagar över svår och outhärdlig smärta, andra om värkande och svaga. Dessutom kan deras svårighetsgrad öka under samlag, fysisk ansträngning, med avföring och urinering, en förändring i kroppsposition.

Mekanismen för uppträdande av smärta med endometrios

Normalt passerar endometriumet under påverkan av den hormonella bakgrunden genom flera utvecklingsfaser: spridning, utsöndring, perioden för avstötning och förnyelse. Under den första halvan av menstruationscykeln orsakar östrogener tillväxten av endometrieceller, förtjockning av slemhinnan i livmoderhålshålan och dess rikliga blodtillförsel. Vid tidpunkten för ägglossning - frisläppandet av ett moget ägg ökar koncentrationen av progesteron i blodet, vilket hämmar tillväxten av endometrium och bidrar till dess övergång till sekretionsfasen. Under denna period förbereder det inre skalet för befruktning och implantering av embryot.

Om befruktningen inte har inträffat minskar koncentrationen av progesteron på grund av atrofi i corpus luteum, kärl i endometrium är krampaktig och vävnaden avvisas. Menstruationsblödning uppstår. Sedan sker gradvis restaurering av slemhinnan. Normalt kännetecknas vasospasm, endometrial avstötning av smärta. Eftersom patologiska foci med endometrios också är föremål för alla cykliska förändringar, orsakar de också smärta - detta är en av mekanismerna för deras utseende. Dessutom kännetecknas endometrios av ett överskott av östrogen och brist på progesteron, och denna obalans orsakar en ökning av livmoderns excitabilitet och sammandragning, vilket leder till smärta.

Det är värt att notera att menstruationsblod från endometrioida foci kanske inte går utanför, i detta fall blir det orsaken till inflammatoriska processer, som också åtföljs av smärta. En av manifestationerna av endometrios är cyster, när väggarna i kaviteten är fodrade med endometriala vävnader, och under den menstruationsliknande reaktionen ackumuleras utsöndring av mörk färg inuti, vilket leder till en gradvis ökning av cystens storlek. Det orsakar också smärta, dessutom finns det en hög risk för brist på cysten, åtföljd av svår smärta och blödning.

Lokalisering av smärta med endometrios

Endometrios, beroende på platsen för foci, är indelad i interna och externa, könsdelar och extragenitala. Formerna av sjukdomen åtföljs av smärta av en annan karaktär:

 • Smärta med livmoderns endometrios (adenomyos) är krampande och mycket intensiv, de känns konstant, är belägna i nedre del av buken och sprids till nedre rygg och bäcken;
 • Smärta vid endometrios av äggstockarna är intensiv under menstruationen, ofta åtföljd av illamående och kräkningar. Ruptur av endometrioid cyster på äggstockarna orsakar svår och akut smärta och hotar patientens liv;
 • Smärta med vaginal endometrios är den allvarligaste och orsakar maximal obehag. Om focierna bara skadar ytlagren är smärtreaktionen måttlig, men i avancerade fall blir den mer intensiv. Om väggen intill blåsan är involverad i processen kan smärta förstärkas när du tappar. Även en förvärring av tillståndet inträffar under samlag och gynekologisk undersökning;
 • Smärta med extragenital endometrios förknippas med tarmhinder, skada på nervplexus, irritation i bukhinnan och retrocervikala utrymme. De har en diffus karaktär, men kan också vara tydligt lokaliserade. Ofta bildar de en bild av ”akut buk”, vilket orsakar svårigheter i diagnosen.

Det är värt att notera att smärta, menstruations oregelbundenhet, hormonella störningar alltid är tecken på gynekologiska sjukdomar. Det är mycket viktigt att snabbt identifiera den befintliga patologin och börja behandlingen, eftersom detta inte bara eliminerar obehagliga symtom, utan också förhindrar allvarliga konsekvenser. Du kan genomgå en fullständig undersökning av kroppen i kliniken "Center IVF" Kursk.

Hur man eliminerar smärta vid endometrios

Det är möjligt att eliminera smärta vid endometrios efter botande av sjukdomen eller uppnående av stabil remission. Patienternas hanteringstaktik beror på lokalisering av patologi, svårighetsgrad, ålder och andra faktorer, därför utvecklas den individuellt.

Vid endometrios på 1-2 grader använder man ofta läkemedelsbehandling, i synnerhet hormonella läkemedel, som, om de väljs korrekt, reducerar eller helt eliminerar smärtresponsen. Dessutom kan lugnande medel, smärtstillande medel, krampläkemedel och restaureringsläkemedel förskrivas till patienten. Kirurgiska ingrepp utförda för att avlägsna endometrioida foci bidrar också till återställande av organfunktion och leder till att negativa symtom försvinner.

När måste jag ljuda larmet? Tecken på endometrios hos kvinnor

Endometriosis - en vanlig patologi hos kvinnor i fertil ålder.

Kärnan är att endometriumfodret i livmoderkaviteten börjar växa utanför skiktets gränser, till vävnader som ligger i närheten: organ i bukhålan, urinblåsan.

Nästan alltid är detta problem godartat, men det måste behandlas, eftersom symptomen är oroande, och själva sjukdomen kan provocera problemet med infertilitet..

De första subtila manifestationerna

Smärta i början och slutet av menstruation av kvinnor uppfattas oftast som normalt.

Men detta är ett möjligt tecken på endometrios, och en läkare kan bekräfta denna diagnos..

Sjukdomen kan inte diagnostiseras exakt genom visuell och speciell undersökning. Behöver göra en ultraljud eller ta tester.

En alarmerande klocka bör vara smärtan som följer med intim kontakt eller urinering.

Ett farligt symptom är livmoderblödning som inte är förknippad med menstruation. Blodförlust kan kännas av blek hud, anemi.

I de flesta fall är orsaken till läkaren en uppfattning som inte inträffar på länge. Specialisten kan förskriva en ultraljud, och sedan, när man bekräftar diagnosen "endometrios", bestämma taktiken för behandling.

Symtom när de utvecklas

Med sjukdomen är symtomen ofta suddiga eller kan de vara helt frånvarande. Detta bestäms av graden av vävnadstillväxt, samtidiga sjukdomar och ett antal andra faktorer..

När sjukdomen utvecklas kan smärta vid intima kontakter intensifieras, menstruationen kan bli mer riklig, längre, obehag under urinering och avföring är möjlig, misslyckade försök att bli gravida under lång tid.

Om endometriet växer redan starkt kan det implanteras i angränsande organ. Detta kan leda till ökad urinering, förstoppning.

Blodproppar mellan perioder bör också varna dig.

Läs om den här artikeln om orsakerna till smärta i anus hos kvinnor..

Varför gör det nedre buken hos kvinnor på vänster sida? Leta efter svaret på frågan här i publikationen..

Hur manifesteras sjukdomen

Det är värt att överväga mer specifikt de specifika manifestationer som kan kännas vid denna sjukdom..

Vad smärtar: karaktär och lokalisering

Alla typer av smärta som uppstår med endometrios kännetecknas av cykliskitet: de beror på menstruationscykeln.

Mycket beror på lokaliseringen av patologin. Hur och vad gör ont med endometrios? Gör nedre buken ont?

Med skada på livmodern manifesteras intensiv smärta. De kramar, förekommer i början av menstruationen.

Sådana upplevelser kan vara konstanta, ibland försvaga, ibland intensifieras.

Om focierna finns i livmoderhalsen är smärtan mer måttlig, manifesteras vanligtvis av intima kontakter.

Vid skada på det retrocervikala utrymmet kan smärtan vara mycket allvarlig, eftersom endometriet kan tränga igenom rektum och vagina, och det finns många nervändar.

Då kommer lumbosacralregionen att skada, särskilt med menstruation.

Om äggstockarna drabbas kommer smärtsamma anfall att inträffa under menstruationen. De kan åtföljas av svår illamående och kräkningar..

Endometrios i tarmen och urinblåsan är också möjlig, då kommer smärtan att uppträda i bäckenområdet, intensifieras med tarmrörelser, urinering.

Utsläpp, om det finns blödningar, deras intensitet

Utsläppet är blodig. De blir inflammatoriska (slemhåriga eller purulenta) om en infektion går med i sjukdomen.

De kommer att vara cykliska - visas före, under eller efter menstruationen, men deras överflöd, densitet kommer att bestämmas av lokalisering.

Om tillväxterna i livmoderkroppen kommer menstruationen att vara riklig med märkbara blodiga blodproppar. Tilldelningarna kan fortsätta i 3-5 dagar efter menstruationen, kan förekomma innan de börjar.

Om sjukdomen uppträder i livmoderhalsen och i vagina, kan fläckning också förekomma före menstruationen. Under den andra halvan av cykeln, särskilt under samlag, är de bruna.

Om tarmen eller urinblåsan påverkas noteras fläckning under tarmrörelser eller urinering.

Menstruation: hur är dina perioder, vad är de

Tillväxten av endometrium påverkar menstruationscykeln. Menstruationen kan bli längre, smärtsam, riklig. Emellertid, med ovariell dysfunktion, tvärtom, kan de bli knappa.

Menstruationscykeln kan vara störd, smärtsamma känslor är möjliga.

De kan också passera acyklisk eller kontakt (bara smeta). Allt detta talar om kränkningar.

Hur kan man lindra tandvärk med hjälp av hemmet? Detaljer finns i denna publikation..

Du kan lära dig om behandling av blåsinflammation hos kvinnor från detta material..

Indirekta symptom

Indirekta tecken inkluderar obehag i bäcken och korsrygg, vilket kan uppstå periodvis.

Ibland observeras allmän svaghet, dåsighet, trötthet, irritabilitet, även om de kan prata om många andra sjukdomar som inte är relaterade till reproduktionssystemet..

Ett smärtsymtom kan avta eller försvinna helt efter menstruationens slut. Detta beror på den cykliska utvecklingen av slemhinnevävnad.

Övergång från akut till kronisk

Faran för endometrios är att om den inte visar sig och inte behandlas, finns det risk för övergång till en kronisk form.

Kronisk endometrios är lugn. I sällsynta fall är blödning möjlig före menstruation, smärta som är karakteristisk för sjukdomen.

Frånvaron av symtom indikerar emellertid inte sjukdomens säkerhet. Långsam och säker tillväxt av endometriumet väcker funktionell infertilitet.

Endometriala celler är praktiskt taget inaktiva, men kroppen reagerar på dem och omsluter dem med pluggar, kommissurer, bildar cyster.

Oftast väcker en kronisk sjukdom obehag som uppträder eller intensifieras före menstruationen. Med en lång, svår process är sådana känslor konstanta.

Under menstruationen är mörk urladdning i blodproppar möjlig, och efter det upptäcks fläckar. Detta indikerar vanligtvis intrauterin endometrios..

När och till vilken läkare du behöver gå

Eftersom sjukdomen ibland inte förekommer på något sätt eller känner sig av de symtom som vi uppfattar som normala är det viktigt att regelbundet genomgå undersökningar för att förhindra den.

Lägg märke till smärta, störningar i cykeln, urladdning, smärta vid samlag, urinering, avföring, gå till gynekologen. Han kommer att förskriva nödvändiga tester och sedan lämplig behandlingstaktik.

För behandling av endometrios används flera grupper av läkemedel. Ibland krävs en operation.

Mer om symptomen och behandlingen av endometrios:

Nu vet du allt om de första tecknen och symtomen på endometrios i livmoderkroppen, äggstockarna och andra organ hos kvinnor..

Efter att ha lagt märke till de oroande symtomen på endometrios (smärta i nedre del av buken, utflöde, ovanliga perioder) i tid och botat sjukdomen kommer du att förhindra allvarliga komplikationer, och en av de mest obehagliga är infertilitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kaffe och menstruation

En kvinnas kropp kräver en vördnadsfull attityd, särskilt under menstruationen. Trots det faktum att "dessa" dagar är en naturlig, föreskriven av naturen, regelbunden period för varje sexuellt mogen dam, är det fortfarande kritiskt, vilket innebär att det har fysiskt och psykiskt besvär....

Varför en vecka före menstruation värkande (öm) nedre buken

Yrsel, svaghet, engorgement i bröstkörtlarna, irritabilitet och dragande smärta i nedre del av buken en vecka före menstruationens början är manifestationer av premenstruellt syndrom (PMS)....

Bör kroppstemperaturen öka med ägglossningen

De flesta kvinnor märker inte att med ägglossning ökar kroppstemperaturen. Detta händer under påverkan av progesteron, det produceras av en tillfällig körtel av intern sekretion (corpus luteum)....