Vad du ska göra om magen gör ont under din period

Blödning

Hej kära läsare. Låt oss ta reda på vad vi ska göra hemma om magen gör ont under din period. Det är ingen hemlighet att menstruationen under flera dagar ger kvinnor obehagliga upplevelser. Vissa är helt enkelt obekväma under de första dagarna, men det finns de som "denna oundviklighet" orsakar verklig smärta och slår ur den vanliga rytmen ett tag. Detta tillstånd kan uppstå åtföljt av känslor av illamående, uppblåsthet eller diarré, huvudvärk, migrän, akut luktkänsla eller till och med smärta vid beröring av kroppen.

Varför gör nedre buken ont vid menstruation

Enligt studier fann läkare att mer än 80% av kvinnorna för närvarande lider av svår smärta i nedre del av buken. Detta beror på det faktum att under en sådan period i kroppen samlas en stor mängd ämnen som är ansvariga för inflammation och smärta.

De ökar förmågan hos livmodern att dra sig samman och spasmer bildas som stör blodcirkulationen, vilket leder till lokal irritation av nervändarna. Således verkar smärta som bara varar de första dagarna, eller under hela perioden.

Det finns andra orsaker till att smärta uppstår:

 1. Funktioner för livmoders läge och tryck på nervreceptorer.
 2. Låg smärtkänslighet.
 3. Hormonell bakgrund.
 4. Smärta efter 30 år.
 5. Hög östrogenhormon.
 6. Pågående inflammatoriska processer.
 7. Konsekvenserna av skador eller operationer.
 8. En etablerad graviditetsskyddspole kan orsaka smärta under menstruationen..

Med medicinska termer kan smärta förklaras av att hormonet prostaglandin orsakar livmodersammandragningar.

Ju större dess koncentration, desto mer drar den sig och orsakar obehag. Dessutom läggs en känsla av illamående, huvudvärk eller till och med kräkningar..

Brott mot cykeln leder också till uppkommande smärta före och under menstruationen. I en ung ålder, när cykeln just börjar ta form, lider många av smärtsamma upplevelser. Vid hantering av klagomål kan läkaren förskriva en undersökningskurs.

Därefter upprättas oftast en diagnos, kallad algodismenorea. Hans symtom är buksmärta som går till överbenen, sömnstörningar eller svettningar. Vissa slutar med menstruationsvärk efter den första födelsen.

Om menstruationssmärta helt enkelt är outhärdlig, kan orsakerna vara:

 • cystor på äggstockarna;
 • endometrios;
 • brist på kalcium i blodet;
 • böjning av livmodern;
 • inflammation i bäckenorganen;
 • missfall.

Det är omöjligt att självständigt avgöra vad som är orsaken. Konsultera en läkare för att bestämma grundorsaken till smärtsam menstruation.

Hur man minskar smärta under menstruationen

Det finns inget universellt sätt som kommer att rädda alla kvinnor från regelbunden smärta.

Det kan helt enkelt inte vara, eftersom alla har det på olika sätt. Smärtan kan vara en föregångare från början av menstruationen och pågå de första dagarna, eller orsaka obehag tills de tar slut.

Var och en måste genom valet hitta ett sätt, om inte fullständig befrielse, då åtminstone minska dessa känslor.

För att minska ömheten kan du observera följande punkter:

 • Hitta tid att koppla av. På jobbet är det nödvändigt att ta pauser och helger, se till att kroppen inte är överbelastad.
 • Ta dig tid att sova, det är bättre att gå i säng samtidigt.
 • Gör en daglig rutin och följ den. I detta fall kommer nervsystemet att börja slappna av..
 • Superkyl inte kroppen. Utkast eller felaktigt utvalda kläder orsakar inflammation som bryter cykeln..
 • Håll koll på näringen, den ska inte bara vara korrekt, utan också balanserad (minska antalet mjölprodukter, stekt mat, eliminera alkohol).
 • Drick rent vatten utan gas.
 • Sluta röka.
 • Registrera dig och gå på ett gym eller yogakurs.
 • Gå till bastun (stress kommer att minska).
 • Mer tid för vandring.
 • Öva härdning.

Intim gymnastik hjälper till att minska känslan av smärta. Vid utförande av Kegel-övningar ökar förstärkning, elasticitet och ton i musklerna i perineum. Således förbättras blodtillförseln i reproduktionsorganen och sannolikheten för inflammatoriska processer minskas..

En förutsättning för att använda tekniken är en medicinsk konsultation som identifierar möjliga kontraindikationer.

Magvärk under menstruationen - vad man ska göra

Varför gör det ont från buken under menstruationen, räknade vi ut det. Kom ihåg att du med mycket svår smärta ska rådfråga en gynekolog. Nu kommer vi att ta reda på vad som kan göras hemma om magen gör ont under din period. Du kan ta piller, folkläkemedel, följa den dagliga rutinen, göra övningar, men först saker först.

1. Folkrättsmedel

Inte alla kvinnor vill använda mediciner av olika skäl (biverkningar, ett antal kontraindikationer, rädsla för missbruk, allergier) för att hantera månadsvis smärta. I sådana fall är vissa folkläkemedel lämpliga.

Torra värme (värmeplatta eller flaska fylld med vatten)

Det är nödvändigt att ligga på ryggen och applicera varmt på magen. Efter detta kommer blodflödet att öka i livmodern, och känslan av smärta minskar. Det är viktigt att inte hålla mer än 5-7 minuter för att inte orsaka kraftiga blödningar.

Varmt örtte

Du kan använda avgifter eller vissa typer av örter. Hjälp till att minska smärta:

 • citronmelisse eller mynta (de viktigaste örterna för kvinnors hälsa, har en lugnande effekt, normaliserar cykeln, lindrar sömnstörningar);
 • kamomill (oljorna i den kommer att lugna smärta, stärka immunförsvaret och nervsystemet);
 • hallonblad (har förmågan att lindra menstruationssmärta och reglera cykeln);
 • krossad elekampanrot (kan normalisera hormoner i den kvinnliga kroppen, minskar smärta under kritiska dagar, också användbar vid infertilitet);
 • hästsvans (under smärtsamma perioder har den en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt, den används som en restaurerande dryck).

Smärtstillande recept

Ett glas kokande vatten häll 3 teskedar torkade hallonblad, låt det brygga. Drick under dagen i portioner, 50 ml.

Ett glas kokande vatten häll en tesked torr elecampanrot, låt stå i en timme. Drick en matsked tre gånger om dagen.

2. Massage

Det har en avslappnande effekt, minskar smärta och stärker kroppen. Regelbundna sessioner kommer att påverka inre organ positivt..

3. Läkemedel

Det enklaste och första som kommer upp i minnet av att bli av med menstruationssmärta är att ta ett piller. Läkare föreskriver också mediciner med olika effekter för att bli av med obehagliga upplevelser. Några av dem:

 • Lugnande
 • De används också under PMS för att förbättra humör, eliminera tårfullhet och irritabilitet. Har en god effekt: tinktur eller tabletter av valerian, moderwort. För att återställa sömnen, kan läkaren föreskriva en kurs med sömntabletter eller "kväll" -piller på örter.
 • Smärtstillande medicin
 • De mest effektiva läkemedlen som snabbt lindrar smärta i dessa dagar inkluderar: Ketanov, Pentalgin, Ibuprofen, Analgin, Ketorol.
 • spasmolytika
 • No-shpa hjälper många kvinnor, ofta ersätts det av en analog som heter Drotaverin eller Papaverine.

För att förhindra smärta, en kurs med att ta vitamin B, E, kalcium eller Magne B6, hjälper Supradin-komplexet. Om primär algomenorré upptäcks, förskrivs preventivmedel eller progestiner.

4. Övningar

Du kan minska menstruationssmärta med rätt andningssystem. För att göra detta måste du ligga på ryggen, placera ett lätt föremål på magen (du kan använda boken).

Andas bara genom näsan, samtidigt som du flyttar bukväggen och se till att föremålet stiger till takten. Under 5-7 sekunder måste du hålla magmusklerna i spänning. Den här övningen är värd två minuter. Smärta i nedre buken sjunker gradvis.

Att utöva akupressur påverkar smärtområden med hjälp av aktiva punkter. Knäa, du måste klämma på höfterna. Tryck sedan med armbågen, först från utsidan av låret mot knäet.

I slutet, gå längs insidan, på väg mot bäckenet. Nästa alternativ är att trycka på en punkt som ligger 4 fingrar högre från vristens insida. En god effekt uppstår efter att ha klickat på de punkter som finns:

 • från naveln och i inguinalregionen;
 • i mitten av ryggen, på svansbenet;
 • i mitten av underbenet, på insidan.

Effektiva övningar under smärtsamma perioder

 • Ligga platt på ryggen, böj benen, fötterna bör vila på golvet, samtidigt som du håller händerna parallella med golvet, längs överkroppen. Under två minuter gör du jämna avböjningar i buken med avslappnade muskler. Upprepa - 5 gånger.
 • Ligg på ryggen och tryck på skinkorna mot den. Med böjda knän betonar du väggen med dina fötter. Lås din position i 5 minuter.
 • Flytta bort från väggen och böja ett ben så nära hakan som möjligt. Lämna den andra på golvet.
 • Det enklaste är att stå på knäna med händerna på golvet, sänka huvudet mellan dem och vara i detta läge i bara 2 minuter.
 • Yogautövare kan använda Cobra Pose för menstruationssmärta. Ligga på magen, dra i knäna, föra ihop fötterna och andas ut. Lyft sedan upp kroppen, lut tillbaka huvudet två gånger för att andas in och andas ut. Håll skinkorna i ett spänt tillstånd, fixa i 2 minuter.

Genom att ta vitaminer, justera den dagliga rutinen och konsumera växtbaserade infusioner kan du minska menstruationsvärk som inte orsakas av tidigare skador eller kroppsdrag.

I själva verket är detta en naturlig process som han kommer att hantera på egen hand efter en viss tid. Med hjälp av de föreslagna tips och utför enkla övningar, kommer smärtan som plågar många kvinnor varje månad att försvinna. Och livet kommer inte att sluta på sådana dagar på grund av obehag.

Hur man klarar av smärtsamma perioder?

Smärtsamma perioder betraktas ibland som normen. Statistiken säger att 10–15% regelbundet upplever svår smärta under menstruationen - upp till 70% av kvinnor i fertil ålder. I själva verket är detta inte normen, men en kränkning av menstruationsfunktionen, korrigering av vilken du kan bli av med smärta.

Bild 1 - Smärta är inte alltid lokaliserade i nedre del av buken. Det kan ge tillbaka till korsryggen eller bäckenet

Det huvudsakliga symptomen på sjukdom är kramp, värk, sömnad eller annan typ av smärta i nedre del av buken. Hon kan ge tillbaka, små bäcken, gren, inre lår. Oftast inträffar smärtans topp de första dagarna av cykeln, då minskar smärtans intensitet.

 • allmän obehag, förlust av intresse för omvärlden, minskad prestanda;
 • illamående, diarré, andra matsmältningsproblem;
 • plötsliga humörförändringar, irritabilitet, sömnstörningar, huvudvärk;
 • svettningar, hjärtklappning.

Bild 2 - Smärtsamma perioder provocerar ofta huvudvärk

Orsaker till smärtsam menstruation

Beroende på orsakerna till smärtsamma perioder (vetenskapligt - algomenorré) delar läkarna in dem i två typer - primär och sekundär algomenorré..

Primär algomenorré talas om när en pålitlig organisk orsak till smärtsamma perioder under undersökningen inte identifieras. Dess huvudsakliga orsaker är instabilitet i nivån på könshormoner och hormonliknande ämnen och störningar i nervsystemets funktion. Vid denna tidpunkt ökar livmodermuskelns sammandragning, vilket resulterar i att livmoderkärlen komprimeras och vävnaderna inte får tillräcklig näring. Som ett resultat, förekomsten av smärta. Parallellt, på grund av funktionsfel i nervsystemet, ökar känsligheten för smärta, vilket tvingar patienter att ta smärtstillande medel. Primär algomenorré observeras oftast hos unga flickor som just har börjat etablera en menstruationscykel. I många fall, ett år eller två efter den första menstruationen, när hormonnivån är stabiliserad, frågan om vad man ska göra med smärtsamma perioder, försvinner tonåringen av sig själv.

Bild 3 - Flickor är mer benägna att drabbas av smärta orsakade av nerver och hormoner

Prostaglandiner är hormonliknande ämnen vars obalans oftast är orsaken till smärtsamma perioder. Hos kvinnor som lider av primär algomenorré ökar produktionen av dessa ämnen betydligt i början av menstruationscykeln. Ökad kontraktilitet hos livmodermuskeln, på grund av vilken smärta uppstår, orsakas exakt av en ökad mängd prostaglandiner.

  Sekundär algomenorré uppstår på grund av någon sjukdom. Oftast är detta inflammation orsakad av fibroider, endometrios, trauma, gynekologisk kirurgi (cauterisering av erosion, kejsarsnitt, skärning av fibroids, etc.). Sannolikheten för att utveckla sekundär algomenorré ökar med användning av en intrauterin enhet, abort, efter infektionssjukdomar, kirurgiska ingrepp. Buken börjar skada 2-3 dagar före menstruationens början och slutar 2-3 dagar efter deras start. Eftersom den huvudsakliga orsaken till smärta i slutet av menstruationen inte försvinner, upprepas de regelbundet under hela cykeln. Sekundär algomenorré drabbar oftast kvinnor över 30 år.

En annan möjlig orsak till smärtsamma perioder är svårigheten att rengöra livmoderhålan från utsöndringar på grund av medfödda eller förvärvade anatomiska funktioner. De vanligaste av dem är för smal cervikalkanal (medfödd), myom (förvärvad). Smärta under menstruationen kan också uppstå på grund av det faktum att en liten mängd blod kastas in i bukhålan genom lumen i äggledarna.

Bild 4 - För smal livmoderhalskanal kan orsaka smärtsam menstruation

Ignorera menstruationssmärta är inte värt det. Om orsaken som orsakar dem inte elimineras, förutom de obehagliga upplevelserna och konsekvenserna av en eventuell gynekologisk sjukdom, kan du få en minskning av sexuell lust och till och med infertilitet.

Vad man ska göra med smärta under menstruationen?

Din gynekolog bör råda vad du ska göra med svår smärta vid menstruation. Konsultera en läkare utan att vänta på att en ny cykel börjar för att få tid att klara nödvändiga tester och utstryk för att genomgå en ultraljudssökning. Ju snabbare orsaken till fenomenet bestäms, desto snabbare kan du göra ditt liv lättare.

För att tillförlitligt ta reda på varför smärtsamma perioder observeras den första dagen eller under hela menstruationen, efter en standardundersökning, kan läkaren förskriva:

 • laboratorietester (utstryk);
 • hysteroskopi - undersökning av livmodern med en speciell optisk anordning som införs genom livmoderhalsen;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • diagnostisk laparoskopi - undersökning av livmodern och äggledarna, i vilka den optiska enheten sätts in genom små snitt i bukväggen;
 • studie av den hormonella profilen;
 • tester för sexuellt överförda sjukdomar;
 • blodprov (anemi kontrollerad).

Bild 5 - För att ta reda på orsaken till smärtsamma perioder kan läkaren förskriva hysteroskopi

I vissa fall för diagnos. Förutom gynekologen måste du rådfråga en endokrinolog och en neurolog. Det är möjligt att du måste ändra preventivmetoden.

Om orsaken till den smärtsamma perioden är en gynekologisk sjukdom bör smärtan försvinna av sig själv efter återhämtning.

Inte bara tabletter hjälper till att hantera primär algomenorré. Icke-farmakologiska behandlingsmetoder är effektiva:

 • allmän förstärkning av kroppen: en hel natts sömn, balans mellan fysisk och emotionell stress, korrekt näring, sluta röka, alkohol, starkt te, kaffe;
 • härdning, regelbunden träning (inte för sportresultat utan för ton);
 • fysioterapi: magnetoterapi, elektrofores, diadynamik, ultraljud, massage, träningsterapi;
 • akupunktur;
 • ta kurser med vitaminer;
 • hormonterapi. Kombinerade orala preventivmedel används i låga doser, vars intag gör att kroppen producerar rätt mängd hormoner. Minsta kurs - 3 månader.

Som ambulans kan läkaren förskriva krampläkemedel, smärtstillande medel och lugnande medel. Om behandlingskomplexet inte hjälper, måste du revidera preventivmedelstrategin, använda icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, progestins.

Vad man ska göra hemma med smärtsamma perioder?

Vad man ska dricka med smärtsamma perioder beror på smärta och dess orsaker.

  En attack av mild algomenorré kan avlägsnas genom att ta ett smärtstillande, kramplösande (Ibuprofen, No-Shpa, Spazmalgon, Analgin) eller ett kombinationsläkemedel (Novigan, Tamipul).

Med en måttlig grad av algomenorré är smärtan mer intensiv och långvarig. Ofta åtföljs de av huvudvärk, tarmstörningar, humörsvängningar. Tillsammans med smärtstillande medel kan du ta läkemedel som lindrar autonoma symtom (flatulens, illamående, halsbränna, takykardi).

Det är osannolikt att lindra attackerna av svår algomenorré med smärtstillande medel. Här är det nödvändigt att använda de symtomatiska medicinerna som föreskrivs av läkaren..

Om magen värker sporadiskt under menstruationen, kan smärtan tolereras, den varar bara ett ögonblick eller lindras snabbt med ett kramplösande, oroa dig inte. Läkare anser att detta tillstånd är en variant av normen. Vilka symptom i ditt fall som ger anledning till oro, kommer din läkare att berätta.

Bild 6 - Akut smärta med svår blödning tål inte - ring en ambulans

Att lindra tillståndet med smärtsam menstruation hjälper:

  Aromaterapi Det viktigaste i detta fall är att lindra stress och slappna av. Lägg en kudde med aromatiska örter under huvudet eller tänd en aromlampa. Bad bör behandlas med försiktighet under denna period. Oftast rekommenderar gynekologer att byta ut dem med en dusch.

Diet. Under perioder utesluter kryddig, stekt, saltad, rökt rätter, te, kaffe, alkohol och icke-naturliga livsmedel från kosten. Använd grönsaker, frukt, greener, magert kött, fisk och drick mycket vätska..

Yoga. Under menstruationen är aktiv fysisk aktivitet kontraindicerad, men att göra flera yoga-asanas kommer inte att skada. Instruktörer hävdar att det finns specialposer som hjälper till att göra dina perioder mindre smärtsamma, särskilt om du tränar regelbundet.

Promenader. Att gå i frisk luft hjälper till att lindra stress, ventilera lungorna, sträcka sig själv och stämma in till positiv. Om shopping hjälper dig mer kan du gå till butikerna.

Varning med värme! Om smärtan orsakas av inflammation bör du inte i något fall värma magen med en värmedyna eller på något annat sätt. Värme förbättrar den inflammatoriska processen och ökar blodförlusten.

Bild 7 - Motion hjälper till att lindra smärta och slappna av.

  Självkontrollens dagbok. Skriv i dagboken datumen för början och slut på menstruationen, de upplevelser som är förknippade med detta i de fysiska och emotionella planen. Om några månader kommer du redan kunna identifiera mönstret, förbered dig i förväg för förändringar i välbefinnande och humör. Detta kommer förmodligen att göra livet enklare, inte bara för dig utan också för de omkring dig..

Avslappning. Försök att justera ditt arbetsschema så att helgen faller under de första dagarna av cykeln. I det här fallet kan du koppla av hemma ordentligt - när du vill, ligga i sängen, bada eller dusch. Drick lugnande te och avgifter baserat på mynta, citronmeliss. Du kan använda apotekstinkturer - moderwort, valerian, pion.

 • Lätt massage. Massera försiktigt magen i medurs riktning. Detta är särskilt användbart vid luftväxt. Om det finns en möjlighet att ligga, ta en pose av embryot - dra benen mot magen.
 • Bild 8 - För att lindra smärta är det viktigt att slappna av.

  Om smärtan är för stark, inte försvinner under ungefär en dag, ökade blödningen kraftigt, blodproppar dök upp i blodet, ring snabbt en ambulans.

  Smärtsamma perioder - inte en anledning att skjuta upp viktiga saker för senare. Ta reda på orsakerna till sjukdomen, korrigera dem med lämplig behandling och lev utan smärta!

  Video 1 - Orsaker till smärtsamma perioder

  Video2 - Är smärtsamma perioder farliga? Gynekologen svarar.

  Orsaker till svår smärta under menstruationen. Hur man lindrar villkoret

  Normala perioder kommer regelbundet och varar i 3-5 dagar. Dessa dagar blir en kvinna snabbt trött, känner sig dålig. Men detta orsakar inte för mycket obehag, inte stör det vanliga sättet att leva. Vissa känner emellertid svår buksmärta. Ibland är hon så olycklig att en kvinna tvingas överge alla angelägenheter, stanna hemma, dricka smärtstillande medel. Sådan smärta under menstruationen är ett tecken på patologi. Orsaken kan vara sjukdomar och hormonella störningar. Det är omöjligt att tolera och hoppas att sjukdomen kommer att passera av sig själv. Vi måste gå till läkaren.

  När smärta under menstruationen betraktas som en patologi

  Livmoderslimhinnan (endometrium) uppdateras regelbundet, vilket resulterar i att menstruationen uppträder. Avlägsnande av dött epitel från livmodern utförs genom att minska dess muskler. I detta fall inträffar komprimering av nervändarna och vaskulär kompression, vilket orsakar uppkomsten av smärtsamma känslor i nedre del av buken. Smärta ges till korsbenet och korsryggen. Vanligtvis dyker de upp före menstruationen och de första två dagarna efter deras ankomst.

  Smärtsam menstruation (dysmenorrhea) är en patologi. Förutom smärta i nedre del av magen och ryggen, finns det samtidigt åkommor med olika svårighetsgrad. Om kvinnans cykel är regelbunden är arten av hennes perioder normal, försvinner de obehagliga symptomen snabbt utan att orsaka henne mycket smärta. Allvarliga fall kräver allvarlig behandling.

  Typer av dysmenorré

  Det finns två typer av dysmenorré:

  1. Primär (funktionell), inte associerad med någon sjukdom. Vanligtvis blir menstruationen smärtsam 1,5-2 år efter början av puberteten, när cykeln normaliseras, ägglossning uppstår regelbundet. Ofta försvagas smärta under menstruationen betydligt efter den första födelsen.
  2. Sekundär (förvärvad) associerad med patologiska förändringar i könsorganen och olika sjukdomar. Det förekommer oftast hos kvinnor äldre än 30 år. Vanligtvis åtföljd av vegetativa-vaskulära störningar (yrsel, överdriven svettning och andra), såväl som takykardi och hjärtrytm.

  Om under årens lopp intensiteten av smärta under menstruationen förblir konstant, kallas sådan dysmenorré kompenserad. Om smärtan under menstruationen blir starkare varje år kallas den dekompenserad.

  Grader av dysmenorré

  Det finns fyra grader av dysmenorré, kännetecknas av smärtintensiteten.

  0 grader. Mild buksmärta, ingen smärtmedicinering krävs.

  1 grad. Smärtan är måttlig, ganska acceptabel. Naturliga samtidiga symtom är mild depression, huvudvärk och irritation i matsmältningen. Sjukdomen kan elimineras fullständigt genom att ta ett bedövningsmedel.

  2 grader. Smärta under menstruationen är allvarlig, åtföljt av symtom som illamående, yrsel, frossa, allmän svaghet, migrän, irritabilitet. Sjukdomarnas längd ökar. Smärtstillande medel och lugnande medel hjälper dig att må bättre.

  3 grader. Svår buksmärta uppträder hos en kvinna 2-3 dagar före menstruationens början och fortsätter tills den slutar. I detta fall stiger temperaturen, huvudet är mycket ömt (innan kräkningar), takykardi och smärta i hjärtat uppstår. Besvimning kan förekomma. Kvinnan är helt inoperativ. Det är inte möjligt att förbättra tillståndet på konventionella sätt.

  Tillägg: Smärta under menstruationen kan variera i karaktär (krampa, dra, värka, sy), ge till korsryggen, höfter.

  Orsaker till smärtsam menstruation

  Funktionell smärta under menstruationen kan uppstå som ett resultat av livmoderens patologiska placering, bildning av vidhäftningar och ärr efter en abort, ökad känslighet hos kvinnans kropp för förändringar som inträffar i den, emotionell excitabilitet. Ärftlighet spelar en viktig roll. Förekomsten av smärta kan provocera vitaminbrist och brist på magnesium och kalcium i kroppen. En stillasittande livsstil är också orsaken till progressiv dysmenorré. Bidrar till förekomsten av smärta under menstruationen och en faktor som hormonella störningar i kroppen. Överskott hormon prostaglandin orsakar ökade sammandragningar av livmodern, minskning av blodkärlen.

  Utseendet på primär dysmenoré underlättas genom användning av en intrauterin enhet. Sekundär dysmenorré kan förekomma som ett resultat av patologier såsom endometrios, livmoderfibroider, ektopisk graviditet och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Svår smärta under menstruationen uppstår på grund av bildandet av polypper och cyster i livmodern.

  Video: Vad är orsakerna till smärtsamma perioder

  Hur man minskar smärta under menstruationen

  Om smärtan är måttlig, cykeln är regelbunden, den månatliga är normal i volym och varaktighet, då med vissa tekniker kan du lindra smärtan.

  Rekommendation: För svår smärta rekommenderas att besöka en läkare och se till att det inte finns några asymptomatiska sjukdomar. I vissa fall kanske kroniska inflammatoriska sjukdomar och till och med tumörer inte uppenbarar sig. Smärtsymtom kan vara det enda tecknet på problem.

  Om en kvinna efter en gynekologisk undersökning inte har avslöjat några sjukdomar, kan hemma lindras på följande sätt:

  1. Massera magmusklerna i riktning moturs, vilket hjälper till att lindra spänningen i dem och underlätta kramper. Det är också bra att göra ländryggmassage.
  2. Ta en varm dusch, som hjälper till att slappna av muskler, utvidga blodkärlen.
  3. Ligg på din sida med benen pressade mot magen (embryon utgör).
  4. Ta ingen shpu för att eliminera livmodersspasm, ketonal eller ibuprofen (har en stark smärtstillande effekt), valerian (som ett lugnande medel).
  5. Gör lätta fysiska övningar (lutningar, rotation av kroppen). Bra hjälp för smärta under menstruationsyoga.
  6. Applicera kompresser med havssalt på nedre del av buken under menstruationen. Före och efter menstruationen är det bra att ta avkopplande korta (15-20 minuter) bad med tillsats av sådant salt.
  7. Drick lugnande kamomill och pepparmintte (tillsätt 1-2 tsk. Honung till 1 kopp te). Det är användbart att ta infusion av persilja, vild jordgubbe.
  8. Om det inte finns någon allergi kan du gnida eterisk olja i huden i sakralregionen och nedre del av buken. Förfarandet utförs 2 gånger om dagen 2 dagar före menstruation och de första 2-3 dagarna efter deras start. Det hjälper till att lindra svår smärta under menstruationen, en blandning som innehåller 50 ml johannesörtolja, 5 droppar ryllik och salviaolja.
  9. För smärta och kraftig blödning i nedre del av buken ska is appliceras i 15 minuter (ovanpå kläder, lägg den i en påse).

  Simning rekommenderas. Under simning slappnar musklerna av och nervspänningen lindras. Endorfiner (de så kallade glädjehormonerna, bedövningsämnen) produceras intensivt i kroppen.

  Video: Övningar mot smärta under menstruationen

  När man ska träffa en läkare

  Uppenbara tecken på allvarliga patologier är oftast svår smärta, som varar länge (mer än 2 dagar). Dessutom är smärtan så stark att kvinnan tvingas lägga undan alla sina saker och stanna hemma. Buksmärta åtföljs av diarré, illamående och kräkningar. Yrsel, huvudvärk, sömnadsmärta i buken kan vara tecken på överdriven blodförlust och anemi.

  Svår kramp i buken inträffar vid ektopisk graviditet. I det här fallet behöver kvinnan en nödsituation.

  När smärtstillande medel och nospa inte hjälper, smärta och volym utsöndringar intensifieras, är en läkarkonsultation absolut nödvändig. Om svår smärta dök upp under menstruationen plötsligt mot bakgrund av en cykelstörning, viktminskning, kan detta vara ett tecken på en tumör. En gynekolog måste undersökas snarast.

  Läkemedel som ordinerats för dysmenoré

  Menstruationssmärta drabbar 90% av kvinnorna i åldrarna 18 till 35 år. Sådana smärtor är ofta intensiva, så att snabb administration av ett effektivt smärtstillande medel hjälper patienter att återställa deras rytm och helt eliminera menstruationssmärta..

  Dialrapid är ett snabbverkande smärtstillande medel som eliminerar smärta i vilken intensitet som helst. Kaliumbikarbonat fungerar som en pH-buffert, vilket ger läkemedlet fullständig upplösning i vatten och skapar därefter en mikromiljö runt den aktiva substansen - diklofenak-kalium. Det är denna mikromiljö som främjar accelererad absorption och hjälper läkemedlet att absorberas helt av kroppen. Den uttalade effekten av dialrapid visas under de första 5 minuterna efter applicering. Pulvret absorberas av kroppen nästan lika snabbt som injektion och har, till skillnad från tablett motsvarigheter, en hög toppkoncentration i plasma 1.

  För att eliminera patologisk smärta under menstruationen föreskriver läkaren icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med kramplösande läkemedel. De kan undertrycka produktionen av prostaglandiner och därmed minska livmoderkontraktiliteten..

  Orala preventivmedel används ofta för att behandla dysmenoré - hormonella lågdosläkemedel som förhindrar bildandet av ett överskott av prostaglandiner. Örtbaserade beredningar baserade på fytoöstrogener som hjälper till att förbättra hormonhalterna, liksom icke-hormonella homeopatiska medel (menalgin) används också. Gradvis ansamlas i kroppen, de hjälper till att reglera menstruationscykeln, minskar smärta och förbättrar nervsystemets tillstånd.

  Komplexa preparat som innehåller vitaminer, kalcium, järn, magnesium såväl som växt extrakt (till exempel tidsfaktor) föreskrivs. Det rekommenderas att börja ta mediciner i förväg innan menstruationen börjar. Sedan, när de börjar samlas den nödvändiga dosen i kroppen, är läkemedlet mer effektivt.

  Fysioterapimetoder som UHF och elektrofores hjälper till att minska smärta under menstruationen. I detta fall utförs förfarandet i förväg. Innan menstruationen börjar appliceras speciella lösningar på magen (novokain, natriumbromid) och exponering för ultraljud eller elektriska pulser utförs. Det värms upp och anestesi.

  Förebyggande av dysmenorré

  För att menstruationen ska vara mindre smärtsam rekommenderas det att sluta dricka alkohol på kritiska dagar, undvika stress, inte bli förkylt, gå mer, göra yoga. Det är nödvändigt att begränsa användningen av socker i dag, produkter som orsakar uppblåsthet. Det är bra att äta choklad som stimulerar produktionen av endorfiner, såväl som livsmedel som innehåller kalcium och magnesium.

  Video: Menstruation yogakurser

  1. Det finns kontraindikationer. Det är nödvändigt att bekanta dig med instruktionerna eller rådgöra med en specialist.

  Menstruationssmärta - hur man kan bli av med dem

  Menstruationskramper är smärtsamma upplevelser av varierande intensitet. Dessutom indikerar smärta på kritiska dagar inte alltid någon patologi. Mycket ofta är måttlig smärta under menstruationen förknippad med en naturlig sammandragning av livmodermusklerna. Men om obehaget är så starkt att det bryter mot det vanliga sättet att leva, är det bättre att undersökas av en gynekolog för att ta reda på dess orsak.

  Menstruationssmärta - normal eller patologisk

  Smärtsam menstruation anses inte vara en patologi om de inte är förknippade med någon sjukdom. Mycket ofta gör ont i magen under kritiska dagar under de första två åren efter den första menstruationens början. Under denna tid normaliseras cykeln och vanligtvis försvinner smärtan. Oftast försvinner smärta under menstruationen efter den första födelsen på grund av de förändringar som har skett i den kvinnliga kroppen.

  Men om smärtan under menstruationen är mycket stark och förvärrar kvinnans allmänna tillstånd avsevärt, betraktas detta som en patologi. Orsakerna är olika störningar i reproduktionssystemets organ. Och de bör diagnostiseras för att bota den underliggande sjukdomen och som ett resultat bli av med smärta under menstruationen.

  Symtom på smärta

  Arten av smärta under menstruationen kan vara annorlunda: dra, brista eller krampa. Vid akut smärta, som tydligt anses vara patologisk, kan yrsel, kräkningar och diarré dessutom uppstå. I svåra fall observeras besvämning.

  Primära menstruationsvärk som inte är patologiska uppträder vanligtvis vid början av den första menstruationen. Ibland kan de dyka upp under de första ett och ett halvt åren efter uppkomsten. Enligt statistik observeras smärta oftare hos flickor i asthenisk kropp med liten kroppsvikt.

  Smärta känner sig i regel cirka 12 timmar före menstruationens början. Gradvis kan styrken öka och förblir på samma nivå i upp till 2 dagar. Efter detta avtar smärtan och i slutet av menstruationen försvinner helt.

  Typer av menstruationsvärk

  Menstruationssmärta i enlighet med medicinsk terminologi kallas "dysmenorrhea".

  Klassificera smärtsam menstruation enligt följande:

  • Primär eller funktionell dysmenorré. Det är inte förknippat med någon sjukdom och har fysiologiska orsaker. Smärta kan försvinna på grund av förändringar i flickans kropp när hon blir äldre.
  • Sekundär eller förvärvad dysmenorré. Det är förknippat med olika patologier i organen i det reproduktiva systemet eller sjukdomar i andra organ och system. Som regel förekommer denna typ av smärtsam menstruation hos kvinnor äldre än 30 år..

  Dessutom klassificeras smärta efter styrkan i deras manifestation i enlighet med tidsperioden:

  Om smärtorna bibehåller sin intensitet på samma nivå kallas dysmenorré kompenserad.

  Om smärtan intensifieras varje år kallas dysmenorré dekompenserad.

  Enligt intensiteten i manifestationen av smärta, skiljer sig 4 grader av dysmenorré:

  • Med noll grad uppstår subtil mild smärta i buken, för att ta bort som du inte behöver ta smärtstillande medel.
  • I den första graden observeras måttlig men acceptabel smärta. De kan åtföljas av mild depression och huvudvärk. Ibland uppstår en matsmältningsstörning. Detta smärtsyndrom lindras lätt av smärtstillande medel..
  • I den andra graden inträffar svår menstruationssmärta. Mycket ofta åtföljs av illamående och yrsel. Mot bakgrund av ett försämrat tillstånd kan allmän svaghet och irritabilitet uppstå. Sjukdomen kan kvarstå under lång tid. Med smärtstillande medel och lugnande medel kan du förbättra ditt välbefinnande avsevärt..
  • Med den tredje graden inträffar mycket svår smärta. Som regel känner de sig redan 2-3 dagar före menstruationens början, kvarstår med varierande intensitet till slutet av menstruationen. Mot denna bakgrund kan kroppstemperaturen stiga och allvarlig huvudvärk uppstår, vilket kan orsaka kräkningar och takykardi. Under denna period blir kvinnan obearbetbar. Det är inte möjligt att förbättra tillståndet med konventionella smärtstillande medel..

  Orsaker till smärta under menstruationen

  Orsakerna till smärta under menstruationen kan vara mycket olika. För att ta reda på vad som orsakade smärtsyndromet är det nödvändigt att genomgå en undersökning på en medicinsk institution. Om den fysiologiska karaktären av smärtan bekräftas kommer läkaren att ge kvinnan rekommendationer som minskar intensiteten hos smärtsyndromet. Om smärtan orsakas av patologiska processer förskrivs undersökning och behandling..

  Primär dysmenorré

  Primär dysmenorré är en följd av olika psykologiska och fysiologiska störningar.

  Tilldela de viktigaste grupperna av skäl till dess utveckling:

  • Mekanisk. Smärta orsakas av svårigheter i utflödet av menstruationsblod på grund av olika avvikelser i livmodern.
  • Endokrin. Smärta provocerar en kränkning av syntesen av prostaglandiner, vilket leder till smärtsamma sammandragningar av livmodern.
  • Konstitutionell. Smärtsyndrom är förknippat med dålig utveckling av muskelstrukturer..
  • Neuropsychogenic. Obehag utvecklas på grund av en minskning av tröskeln för känslighet..

  Sekundär dysmenorré

  Sekundär dysmenorré utvecklas mot bakgrund av olika sjukdomar. Som regel diagnostiseras en sådan patologi hos kvinnor i åldern 25-35 år..

  Följande patologier anses vara de främsta orsakerna till smärta under menstruationen:

  • endometrios I detta fall uppträder dragsmärta och inflammatoriska processer kan utvecklas i bäckenområdet.
  • Myom. Patologi är förknippat med uppkomsten av en godartad tumör i livmoderns muskelskikt. Mycket ofta orsakas denna sjukdom av användning av kombinerade orala preventivmedel. Ibland är orsaken till livmodervibrer ofta födsel.
  • Inflammatoriska sjukdomar. De vanligaste orsakerna till smärta under menstruationen är salpingit och endometrit. Oskyddat sexuellt samlag eller kirurgiska operationer i livmodern och bilagor kan provocera sådana sjukdomar..
  • Vidhäftande processer. Som regel förekommer sådana patologier mot bakgrund av utvecklingen av kroniska inflammatoriska sjukdomar eller efter kirurgiska ingrepp.

  Hur man minskar svår smärta under menstruationen

  Rusa inte om du får svår smärta under menstruationen, ta några mediciner. Det finns många andra effektiva sätt att förbättra ditt tillstånd. Värme hjälper till att snabbt lindra menstruationskramper, men det är absolut nödvändigt att ha förtroende för att dysmenorré inte är förknippat med någon sjukdom. Det slappnar av musklerna väl med en varm dusch, värmepad eller ett badkar. Varaktigheten för termiska procedurer bör inte överstiga 15 minuter.

  Andra metoder anses vara effektiva:

  • Massage. Det rekommenderas att massera nedre del av buken i en cirkelrörelse medurs. Trycket på bukhålan bör vara måttligt.
  • Embryo Pose. Du måste ligga ner och dra benen mot magen. I detta läge slappnar kroppen automatiskt av, vilket minskar menstruationssmärtan..
  • Fysiska övningar. Det rekommenderas att när svår menstruationssmärta inträffar, sitta ner flera gånger. Användbar övning: sitter på benen, de måste långsamt minskas och höjas.

  Dessutom rekommenderar experter en speciell diet för smärtsam menstruation. En vecka före menstruationens början bör du överge skräpmat. Det är nödvändigt att minimera konsumtionen av frukt och grönsaker, vilket bidrar till uppkomsten av jäsningsprocesser i tarmen, vilket innebär att de kan öka menstruationssmärtan.

  Det rekommenderas att inkludera så många grönsakssaft som möjligt i kosten. Dessutom kan du ta vitaminkomplex. Det bör komma ihåg att rökning och missbruk av alkohol kan öka menstruationssmärtan..

  Avkoppling, andningsövningar och en positiv attityd kan påverka det känslomässiga tillståndet och lindra menstruationssmärtan. Sådana tekniker kan distrahera från smärta och stabilisera tillståndet utan att använda några mediciner. Det rekommenderas att du fortsätter att göra dina favorit saker, kommunicera på Internet, läsa böcker, tidskrifter eller titta på intressanta filmer.

  Om orsaken till smärta under menstruationen är sekundär dysmenorré, är det, utöver smärtlindring, nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen.

  Piller för smärta under menstruationen

  Som regel kan läkemedel snabbt eliminera menstruationssmärta. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Ibuprofen, Nimesulide, Nise, Ketonal) och smärtstillande medel (Analgin, Pentalgin, Paracetamol) anses vara effektiva. Men man bör komma ihåg att dessa grupper av läkemedel kan ha en negativ effekt på mag-tarmkanalen. Därför, om det finns patologier i matsmältningssystemet, måste dessa läkemedel tas med försiktighet.

  Du kan lindra magkramper med menstruationsvärk med krampläkemedel - No-shpa, Spazmalgon. Ofta är ökad smärta under menstruationen förknippad med överexcitation av nervsystemet. Konventionella lugnande medel hjälper till att stabilisera staten, den mest använda valerian.

  Vid långvarig menstruationssmärta rekommenderas att du först konsulterar din läkare om att ta vissa mediciner. Det finns en annan grupp läkemedel som effektivt kan minska smärta under menstruationen. Dessa är orala preventivmedel. Mottagande av hormonella preventivmedel kan utföras strikt enligt föreskrift av läkaren. Denna typ av medicinering gör att du kan återställa den hormonella bakgrunden, vilket innebär försvagning av menstruationsvärk.

  Det är tillrådligt att vägra att använda potenta läkemedel, till exempel Ketanov, för menstruationssmärta. Detta kraftfulla botemedel föreskrivs vanligtvis efter operationen. Dessutom ska du inte dricka fler tabletter än vad som krävs. Först måste du dricka en tablett och vänta en viss tid. Endast om menstruationsvärkarna inte har minskat, är det tillåtet att ta p-piller igen. Men samtidigt måste man se till att inte överskrida den tillåtna dagliga dosen. Drick tablettberedningarna med minst ett glas vatten. I detta fall kommer läkemedlet att lösas upp snabbare och börja fungera..

  Behandling med folkrättsmedel

  Bland folkläkemedel för att eliminera menstruationssmärta i första hand är läkande örtte, kännetecknad av en lugnande effekt. För att förbereda dem kan du använda citronmelisse, hallon, kamomill, körsbär, nässlor och många andra naturliga produkter. Allt läkande te med en lugnande effekt rekommenderas att dricka i varm form. I avsaknad av allergiska reaktioner kan honung tillsättas drycker för att förbättra smaken..

  Följande infusioner och avkok är effektiva för att lindra smärta under menstruationen:

  • Från hallonblad. Tre matskedar löv hälls med ett glas kokande vatten och insisterade en kvarts timme. Det rekommenderas att ta infusionen i små läppar hela dagen.
  • Från roten till elecampane. En tesked av produkten hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i en timme. Du måste ta en infusion av 1 matsked 3 gånger om dagen.
  • Från barken i viburnum. 4 matskedar krossad bark ska hällas med ett glas vatten och kokas i 30 minuter, och sedan sila. Det rekommenderas att ta ett avkok 3 gånger om dagen i en matsked före måltiderna.
  • Från hästsvans. En tesked gräs hälls i 300 ml kokande vatten och insisterade i en timme. Det rekommenderas att använda en infusion på 50 ml ungefär varje timme. Intervallet ökar när smärtan avtar.

  Gynekologs råd

  Gynekologer rekommenderar att konsultera en läkare med svår, outhärdlig menstruationssmärta som varar mer än en dag.

  Dessutom bör undersökningen genomföras i andra fall, nämligen:

  • Om menstruationssmärta åtföljs av kraftiga blödningar, under vilka blodproppar frigörs.
  • Om tillståndet inte förbättras när du tar smärtstillande medel.

  Förebyggande av menstruationssmärta är för det första normaliseringen av livsstilen. Detta kommer att minska intensiteten av smärta under menstruationen och i framtiden hjälper till att bli helt av med obehagliga symtom under kritiska dagar..

  Det är mycket viktigt att ge upp dåliga vanor, som att dricka alkohol, droger, röka. Det är viktigt att balansera din diet. Menyn bör ha så få kryddig och kryddig mat som möjligt. Minimera kaffeförbrukningen.

  Dessutom rekommenderas det att ha ett regelbundet sexliv. Det bör förstås att positiva känslor är en viktig faktor för att lindra menstruationssmärta. Stress och hypotermi bör undvikas. Mot denna bakgrund kan olika inflammatoriska processer utvecklas. Att förbättra hälsan och minimera menstruationssmärta hjälper regelbunden fysisk aktivitet. Även med en tung belastning måste du hitta tid för sport. Ett mycket användbart tidsfördriv är simning, dans, löpning, yoga.

  Gynekologer rekommenderar att definitivt diagnostisera orsakerna till dysmenorré.

  Dessutom leder menstruationssmärta alltid till psykologiska störningar. Kvinnor upplever ofta depression och neuros, vilket avsevärt försämrar livskvaliteten.

  Smärta i menstruationen: de främsta orsakerna och sätten att lindra smärta

  Menstruationssmärta är ett vanligt problem som drabbar upp till 80% av kvinnorna. Vissa klagar över lätt obehag, medan andra klagar på skarp smärta under menstruationen, ont i magen nedan, i mitten eller i sin helhet. Naturligtvis oroar detta problem flickor, och de vill ta reda på varför magsmärta under menstruationen, och betyder det hälsoproblem.

  Skälen till att i dessa dagar gör ont i magen och nedre rygg

  Anledningen ligger i fysiologin i början av menstruationen.

  Normalt, efter varje första menstruation, etablerar en flicka en cykel: ungefär en gång i månaden är ett ägg klart i äggstockarna och lämnar livmodern, som är redo att befruktas (ägglossning). Om befruktning inte inträffar dör den, och kroppens uppgift är att bli av med den. För detta har naturen uppfunnit en speciell mekanism: vid en viss tidpunkt smälter livmoderkärlen och blockerar blodflödet, livmodervävnad avvisas tillsammans med ägget - detta är menstruationsflödet, varför skador på nedre del av magen under menstruationen.

  Andra kvinnliga könsorgan finns i bäckenhålet: ändtarmen, urinblåsan, mjuka vävnader, blodkärl och nerver, vilket också kan orsaka smärta. Det är därför som menstruation gör ont i korsryggen och nedre buken.

  Således är smärta under menstruationen ett tillåtet fenomen, men i vissa fall kan det också vara en följd av patologi. Här är en lista över sjukdomar som kan orsaka smärtsamma perioder.

  endometrios

  En sjukdom där celler från livmoderhålan introduceras utanför den och genomgår cykliska förändringar.

  Detta kan vara orsaken till att det i menstruationen gör ont i korsryggen om cellerna kommer utanför livmodern.

  Myom

  Detta är en godartad tumör. Det kan manifesteras genom krampande smärta i nedre del av magen under menstruationen, genom konstant smärta i nedre del av buken.

  Könsinfektioner

  Ett smittämne kan komma in i slidan, livmodern och äggstockarna och orsaka inflammation. Denna grupp inkluderar sexuellt överförda sjukdomar (gonorré, syfilis, klamydia och andra). Dessa är "tysta" patogener som kan gå obemärkt under en lång tid. Och ibland är detta orsaken till att det gör ont i bäckenområdet under menstruationen.

  Spiral

  Smärtsam och tung menstruation, en historia av IUD-administration. Intrauterin synechiae är fusioner som lödar livmoders väggar och orsakar dess deformation. Manifesteras av smärtsam menstruation, konstant smärta i nedre del av buken, en minskning av mängden blod som förlorats under menstruationen och dess varaktighet, en historia av abort, förlossning, intrauterin manipulation.

  Sjukdomar i andra bäckenorgan

  Patologi kan påverka urinblåsan och kolon, som ligger bredvid könsorganen, varför smärta uppstår..

  Behandling

  Det är värt att notera att buksmärta under menstruationen inte i alla fall kräver behandling, detta är ett acceptabelt fenomen som du behöver lära dig att leva. Vad man ska göra med smärta under menstruationen, som inte orsakar allvarligt obehag och är tolerant - är att försöka avstå från piller.

  Om kramper stör arbetet och leder en normal livsstil kan du ta krampläkemedel (No-shpa, Drotaverin, Spazmalgon, etc.). Vid identifiering av sjukdomar används speciell behandling.

  Ett stort antal kvinnor lider av livmoderfibrer, och förekomsten ökar med åldern. Och i många fall behandlas inte fibroider alls, men de använder observations taktik: ofta efter menopaus försvinner det av sig själv. I motsatt situation används hormoner och kirurgi. Läs om storleken på fibroider för kirurgisk ingrepp här..

  Urogenitala infektioner behandlas med lämpliga antibakteriella läkemedel. Endast en läkare kan förskriva rätt behandling efter att ha fått resultaten av testerna.

  Intrauterin anordning - avlägsnande från livmoderhålan, syneki av livmoderhålan - hysteroskopi.

  En gynekolog är involverad i diagnos och behandling av sjukdomar i kvinnliga organ..
  Du kan ställa en gynekolog en fråga online och få svar på ditt specifika problem..

  Buksmärtapiller med priser

  För närvarande har marknaden ett brett utbud av smärtstillande medel som skiljer sig åt i typ av åtgärder och kostnader, varför det inte är lätt att välja rätt bland dem. Följande är tabletter för buksmärta under menstruationen, som kan användas för att lindra algodismenorea.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur man känner igen graviditet under menstruationen

  För de flesta kvinnor är frånvaron av planerad menstruation det första tecknet på graviditet. Men som praxis visar kan det finnas undantag från varje regel....

  Är det möjligt att bli gravid under menstruationen

  Inte varje kvinna, mycket mindre en man går med på att ha sex under menstruationen. Dessutom rekommenderar läkare inte detta, främst för att livmoderhalsen under denna period öppnas något - och livmodern är tillgänglig för patogena mikroorganismer....

  Hur follikeln växer och utvecklas: faser i processen, storlekar per cykeldag fram till ägglossning

  Tillväxten av follikeln och den efterföljande ägglossningen av ett ägg som har mognat i det är de viktigaste processerna som säkerställer att det kvinnliga reproduktionssystemet är klart för befruktningen....