Hur ser smärta i sammandragningar ut? Som med stark menstruation?

Ansvarsfrihet

Jag tänkte på det. Det verkar som om hon inte födde en dotter för inte så länge sedan (3 år sedan). Och födelsen var så svår! Jag har kämpat i en och en halv dag - eller inte, det är svårt att säga))) Men jag kan inte beskriva graden och arten av smärtan. Om det bildligt är så smärtsamt att du till och med faller ur verkligheten. Till exempel började jag en sådan nonsens mellan sammandragningar att barnmorskan, som var på vakt med mig, sprang för att ringa läkaren på vakt. Men jag kommer inte ihåg det.

Det är vettigt att komma ihåg vilken typ av smärta det var (skarp, tråkig, skärande, bankande) - jag kan inte.

Om kvinnor som befinner sig i ett slagsmål, säger de att de för tillfället "lever mellan två världar".

Och om det är ännu enklare, behöver du bara föda för att känna det.

Hon är likadant. Tja, föreställ dig att båda benen, båda händerna är trasiga, alla tänder dras ut samtidigt, och all denna smärta är lokaliserad i magen och nedre delen av ryggen.

Men seriöst. arbetskraft är en liten del av ditt liv. Du kommer att leva i 100 år, och detta. ett par timmars smärta. Men vad är resultatet.

Ja, denna smärta liknar smärta under menstruationen, bara många gånger starkare. Men det finns en annan smärta. Allt är mycket individuellt..

Dessutom kan smärta vara under den första födelsen, med andra kan du känna allt annorlunda..

Dessutom skiljer smärtkänslor under sammandragningar och försök, och jag kan inte säga om alla kvinnor, men jag hade smärta i allmänhet 3-5 minuter innan barnets födelse och de senaste försöken var smärtfritt.

Så snart barnet föddes har smärtan gått. Och det är glömt direkt. Efter tandbehandling försvinner smärtan inte omedelbart, efter operationen försvinner inte smärtan direkt, etc., och födelsemärta slutar plötsligt, precis som det inte gjorde. Det återstår bara en mycket stor trötthet, som om "du var plöjd".

Naturligtvis, om det var snitt, sömmar, kommer det att bli en annan smärta, men detta gäller inte för födelsen.

Och ändå beror smärtan på förlossningen på den känslomässiga stämningen hos kvinnan vid förlossningen. Om en kvinna är rädd för smärta, kommer det att vara hemskt för henne, och om en kvinna vet vad hon kommer att göra kommer allt att gå mindre smärtsamt, tolerant.

Menstruationssmärta som sammandragningar

Kramp under menstruationen är en otäck sak, men åtminstone bekant. Det är därför det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt eventuella förändringar - till exempel om vanligtvis ganska tolerabelt obehag har förvandlats till verkligt lidande. Eller smärtan lämnar dig inte ens några dagar efter att menstruationen har avslutats. Slutligen är urladdningen ovanligt riklig och varar onormalt länge. Oavsett vilken förändring som uttrycks, signalerar det att något kan vara fel med kroppen. "Och du kan inte ignorera det," avslutar Alice Duque, barnläkare-gynekolog vid Mount Kisco Clinic i New York.

För att få en uppfattning om möjliga problem, läs vidare..

Mycket svår smärta och kraftig urladdning

Möjlig orsak: uterus fibroids. Detta är en godartad tumör på livmoderens inre eller yttre vägg. Varför fibroma förekommer är inte helt förstått, men problemet är mycket vanligt bland kvinnor 30-40 år. Smärtan, den nivå som Duque beskriver som "går av skala" uppstår vanligtvis på grund av det mekaniska trycket från tumören i livmodern eller som ett resultat av inflammation.

Vad du ska göra: boka tid hos din gynekolog och prata om symtomen. Läkaren kommer sannolikt att genomföra flera undersökningar, vilket kommer att bli tydligt om du har fibrom och om du behöver ta bort det. Det senare beror på många faktorer - inklusive tumörens placering och dess storlek (varierar från knapp till medium grapefrukt). Eftersom fibroider är känsliga för östrogennivåer kan du förskrivas COC som anestesimedel..

Konstant dragande smärta

Möjlig orsak: inflammatorisk process i bäckenorganen, det vill säga en infektion i äggstockarna, urinblåsan, livmodern och / eller äggledarna. Var kommer inflammation från? Nåväl STI kan till exempel leda till det i ett avancerat skede (kom ihåg att klamydia och gonoré ofta är asymptomatiska). ”Smärtan är nästan konstant, vanligtvis utan svåra anfall, men samtidigt mycket obehaglig,” sa Alice. Och under menstruationen, i kombination med spasmer, kan smärtan från inflammation intensifieras.

Vad du ska göra: gå genast till gynekologen. "Den inflammatoriska processen blir sällan en ursäkt för mycket brådskande åtgärder, men du kan inte starta den," säger Duke. - Ju tidigare läkaren undersöker dig och bestämmer orsaken, desto snabbare kan han förskriva antibiotika. Om du ignorerar inflammation under lång tid kan det orsaka ärrvävnad, vilket i slutändan påverkar din förmåga att bli gravid ett barn..

Skarp smärta i ena sidan

Möjlig orsak: äggstocks torsion. "Detta händer när ett fenomen (till exempel bildandet av en cyste) får äggstocken att vridas, vilket gör det svårare för blod att rinna," säger Duque. "Detta är en mycket stark, nästan outhärdlig smärta som kräver omedelbar läkarvård." En av konsekvenserna är utrotningen av ovariefunktionen..

Vad du ska göra: ring en ambulans. Ultraljud och andra studier kommer troligtvis att krävas. Vid bekräftelse av diagnosen torsion krävs en omedelbar laparoskopisk (det vill säga med en minimal nivå av intervention) för att få organet till en normal position. ”Ibland kan äggstocken sparas i rätt tid. Men om det redan ser oundvikligt ut måste det tas bort. Lyckligtvis är detta organ parat, och den återstående äggstocken tar över produktionen av östrogen och ägg ”.

Allvarliga kramper som vanliga smärtstillande medel inte hjälper

Möjlig orsak: endometrios är en sjukdom där livmodervävnader rör sig till andra organ (till exempel äggstockarna eller äggledarna) och rotar sig där. Enligt American Center for Obstetrics and Gynecology finns endometrios hos nästan 10 procent av kvinnorna. Men saken är att det kan ta år att få rätt diagnos. Innan detta händer tror de flesta patienter att svår smärta under menstruationen är ett vanligt fenomen och att de lider. Dessutom känner de sig ofta obekväma under sex.

Vad du ska göra: igen, gå till läkaren och beskriv dina symtom. Du har ordinerat flera tester och studier för att bestämma behandlingsalternativ. Eftersom endometriala vävnader är känsliga för hormonnivåer, tar hormonella preventivmedel att minska smärta. Men det enda sättet att bekräfta endometrios är fortfarande laparoskopi, under vilken läkaren kan försöka ta bort så mycket vävnad som möjligt.

Svår kramp efter installation av intrauterin preventivmedel

Möjlig orsak: koppar (icke-hormonell) intrauterin enhet. Inom tre månader efter installationen av denna lilla T-formade enhet är intensifiering av smärta möjlig, eftersom spiralerna behöver tid för att "slå rot" i kroppen.

Vad du ska göra: "om smärtan fortsätter under lång tid eller plötsligt inträffar efter en lång period av normal funktion av IUD, måste du registrera dig för en ultraljudssökning för att ta reda på i vilket tillstånd spiralen befinner sig," rekommenderar Duque. Läkaren kan kontrollera och lätt korrigera IUD: s position, varefter smärtan bör försvinna.

Vilka är orsakerna till krampande smärta under menstruationen?

Cykliska omarrangemang av kroppen är en normal förekomst i varje kvinnas liv. Varje månadsperiod föregås av två eller tre dagar, när det rättvisa könet "särskilt smärtsamt" känner tillvägagångssättet för kritiska dagar. Under denna period har de flesta damer ökat nervositet, huvudvärk, illamående, smärta i bröstet och bröstvårtorna, smärta i korsryggen och svansbenet, kramp i nedre del av magen, snabb avföring och urinering. Cirka nittio procent av kvinnorna har liknande klagomål inför menstruationen. De smärtsamma känslorna når sin maximala manifestation under de första dagarna av blödningens början, efter tre dagar minskar smärtan avsevärt, och vid slutet av utsläppet slutar den helt. Hos de flesta företrädare för det svagare könet är smärtan måttlig och svag. Men cirka tio procent av kvinnorna upplever så svår smärta att de inte kan leda en vanlig livsstil och utföra nuvarande uppgifter.

Huvudsakliga skäl

Vilka är de krampande smärtorna som är förknippade med under menstruationen och före dem? Det bör förklaras att krampande smärta i nedre del av buken orsakas av ökad sammandragning av mjuka muskler, som finns i alla organ med en ihålig struktur, inklusive i organen i det lilla bäckenet. De mjuka musklerna i livmodern, tarmarna och urinledarna med sina konstant och omärkbara sammandragningar säkerställer främjandet av innehållet i de ihåliga organen längs dem. I normalt skick förekommer detta smärtfritt och osynligt för människor. Om krampa inträffar (skarpa krampsmärtor) indikerar detta att kroppens rörelse är svår (blockering, komprimering, böjning) och dess muskler samlas i ett förbättrat läge för att säkerställa att det fungerar. Sådan smärta kan manifestera en sten som sitter fast i urinledaren, tarmhinder. Om spastisk smärta i nedre tredjedel av buken kombineras med blodig utflöde från könsorganen, kan vi tänka på en allvarlig gynekologisk patologi.

Under graviditet

Krampande smärta under graviditeten är en signal om hotet om abort (graviditetsfel). Vanligtvis uppträder dragsmärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen innan kramper. Och tillägget av spotting spotting indikerar att du snabbt måste kontakta en läkare. I denna situation förloras inte allt och det är möjligt att upprätthålla en graviditet. Annars kan spontan abort orsaka intensiv blödning som är livshotande för patienten eller kan bli en källa till septiska händelser som hotar kvinnans hälsa och framtida moderskap.
Periodisk spastisk smärta kan indikera ett misslyckande av en ektopisk graviditet. Det inträffar när fosterägget inte kan komma in i livmodern av olika skäl och börjar utvecklas i äggledaren. Dess ökade sammandragningar orsakar krampande smärta och leder till avstötning av fosterägget, vilket uttrycks av blodigt utflöde. De kan ofta förväxlas med menstruationens början, vilket gör diagnosen mycket svår. En onormalt lokaliserad graviditet kan misstänkas om kvinnan redan hade haft ett ektopiskt läkemedel, om kvinnan fick diagnosen obstruktion i rören eller i historien har hon akuta eller kroniska sjukdomar i livmoderns bilagor av inflammatorisk karaktär, om patienten tar preventivmedel för gestagen.

patologier

Krampande smärta i nedre del av buken kan bli ett symptom på födelsen av den myomatösa noden - en formation som ligger på benet och som kan gå ut ur livmoderhulen. Denna patologi åtföljs av överflödiga smärtsamma perioder, en känsla av obehag i buken, ofta förstoppning och urinering..
Denna sjukdom är full av allvarliga komplikationer i form av blödning, smärtchock, bildningsnekros och behöver akut kirurgi.
Om smärta bara inträffar under menstruationen talar de om algomenorré - alltför smärtsamma perioder, åtföljda av trånga smärta. Läkare kan inte entydigt ange orsaken till primär algomenorré. Det manifesterar sig i unga flickor, strax efter uppkomsten av den första menstruationen. Det är allmänt accepterat att primär algodismenorré förekommer under påverkan av ärftliga egenskaper, vilket leder till ökad produktion av prostaglandiner - hormoner som påverkar livmoderens släta muskler och samtidigt ökar känsligheten hos nervändar för smärta. Tendensen till smärtsam menstruation kan ärvas från mor till dotter. Många tror att en sådan menstruationsperiod naturligt och efter förlossningen normaliseras oberoende. Men denna åsikt är inte sant. Smärtan under menstruationen är så intensiv att patienterna förlorar medvetandet. Varför bli så plågad? Dessutom andra allvarligare störningar, såsom:

 • ökad koncentration av noradrenalin och dopamin i blodet med en kombination av störningar i det sympatiska nervsystemet. Detta tillstånd kännetecknas av en kombination av ökad ömhet under menstruationen med ofta förstoppning, sömnstörningar, takykardi, hopp i kroppstemperatur före menstruationen, domningar i armar och ben.
 • otillräcklig magnesium i kroppen. Du kan tänka på det när algodismenorrhea åtföljs av dragande smärta längs tarmarna, regelbundet återkommande förstoppning och symtom som talar om myopi.
 • känslomässigt - neurologiska störningar. Sådana tillstånd kan förändra uppfattningen av smärta när patientens klagomål inte hittar sin objektiva bekräftelse.
 • onormal utveckling och placering av organen i könsområdet orsakat av medfödda störningar. Ändring av anatomi hos de kvinnliga könsorganen kan bidra till ett svårt utflöde av sekret under menstruation, och detta medför ökad muskelaktivitet.

En sekundär typ av algominorré observeras hos kvinnor som har fått förlossning och är bevis på att det finns störningar i patientens könsdelar som behöver medicinsk justering. Det kan vara:

 • vidhäftningar i bäckenet, som uppstod som ett resultat av inflammatoriska processer i de kvinnliga könsorganen.
 • volumetriska formationer av livmodern och dess bilagor, som ett resultat av vilket komprimering av de omgivande organen inträffar, vilket ökar smärta under menstruationen.
 • endometrios. En sjukdom orsakad av spridning av endometrium i organ som inte kännetecknar det.
 • förändringar i livmoderns inre yta beroende på typen av cicatricial, orsakad av ofta ingripanden i dess hålighet.
 • livmoders ligamentdefekter efter förlossningen.
 • långvarig användning av IUD utöver förfallodagen.

För att stoppa krampande smärta i buken med måttlig intensitet under menstruationen kan du använda en uppvärmningsdusch eller en varm värmedyna i nedre del av buken, ta en piller med ett krampläkemedel eller bedövningsmedel. Och för att minska smärtnivån under menstruationen måste du anpassa din livsstil: ge upp rökning och alkohol, leda en mobil livsstil, stärka regelbundet dina bäcken- och magmuskler, prioritera växt- och proteinmat i maten, undvika stress och överdriven fysisk ansträngning, skydda själv från hypotermi. Det kommer inte att vara överflödigt att hålla en kalender för menstruationscykeln, där inte bara dagarna från början och slutet av menstruationen, utan också deras intensitet, smärta.

Om inte under menstruationen

Särskild uppmärksamhet bör uppmärksammas om smärtsamma kramper fortsätter bortom menstruationen och åtföljs av blödningar, om det är en kränkning av cykeln eller menstruationens varaktighet har ökat, om smärtintensiteten under menstruationen har ökat avsevärt. Allt detta är anledningen till omedelbar läkarhjälp..
Dessutom kan sjukdomar som inte har någon relation till könsområdet bli orsaken till trånga buksmärta. Med sådana symtom kan mekanisk obstruktion av tarmen, inversion av olika delar av tarmen, intrång i hernias, dysenteri, njurkolik.

Verkliga kämpar för vad de är??

Vårt val

I strävan efter ägglossning: follikulometri

Rekommenderat av

De första tecknen på graviditet. Opinionsundersökningar.

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Symptoms of Pregnancy, 13 september 2019

Rekommenderat av

Wobenzym ökar sannolikheten för befruktning

Rekommenderat av

Gynekologisk massage - fantastisk effekt?

Irina Shirokova publicerade en artikel i Gynekologi den 19 september 2019

Rekommenderat av

AMG - Anti-Muller hormon

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Analys och undersökningar, 22 september 2019

Rekommenderat av

Populära ämnen

Inlagd av: Gravid ekorre
Skapad för 4 timmar sedan

Inlagd av: Lara`
Skapad för 2 timmar sedan

Upplagt av: Tranquility
Skapad för 11 timmar sedan

Inlagd av: Fox Patrication
Skapad för 3 timmar sedan

Upplagt av: London-london
Skapad för 3 timmar sedan

Inlagd av: Галина1205
Skapad för 8 timmar sedan

Inlagd av: Veronika1201
Skapad för 5 timmar sedan

Inlagd av: Kasatik01
Skapad för 21 timmar sedan

Inlagd av: Mamba
Skapad för 3 timmar sedan

Upplagt av: Валюшка1994
Skapad för 55 minuter sedan

Om webbplatsen

Snabblänkar

Populära avsnitt

Materialet som publiceras på vår webbplats är för informationssyfte och är avsett för utbildningsändamål. Använd dem inte som medicinsk rådgivning. Att fastställa diagnosen och valet av behandlingsmetoder förblir den exklusiva befogenheten för din läkare!

Fördröjningar, men inga perioder: Vad betyder det?

Medan vissa människor upplever mild kramp och en känsla av tyngd under och omedelbart efter menstruationen, kan andra uppleva svår smärta eller smärta som uppstår vid olika tidpunkter i menstruationscykeln..

I den här artikeln kommer vi att prata om orsakerna till kramper och relaterade symtom, liksom när vi ska läkare..

Orsaker och relaterade symptom

Smärta i bäckenet under menstruationen kallas dysmenorré. Vissa sjukdomar kan orsaka anfall, som kan likna dysmenorré, men utan menstruation.

Möjliga orsaker och andra symtom på spasmer utan menstruation inkluderar:

Bekkeninflammatorisk sjukdom (VBT)

PID är en infektion i de kvinnliga könsorganen. Detta kan vara en komplikation av vissa sexuellt överförda sjukdomar, såsom klamydia och gonorré, men kan också uppstå på grund av andra typer av infektioner..

Förutom magkramper kan symtom på PID inkludera:

 • feber
 • fetid urladdning
 • smärta eller blödning under sex
 • brinner under urinering
 • blödning mellan menstruationen

endometrios

Endometrios är ett tillstånd där vävnad liknar vävnad som bildar livmodern i någon annanstans i kroppen..

Denna vävnad svarar på hormoner genom att dela och blöda på samma sätt som vävnad i livmodern. Eftersom endometrial vävnad inte kan lämna kroppen genom slidan, kan den orsaka skador och orsaka smärta och svullnad..

Vissa personer med endometrios upplever symtom under menstruationen, medan andra kan uppleva symtom under sin menstruationscykel..

fibroider

Uterin fibroids är små tumörer som inte är cancer, som växer i livmodersväggar eller på livmodersväggar. Många har fibroider och upplever inga symtom. Men de kan också orsaka blödningar och kramper, även om personen inte har någon menstruation..

Intestinalirritationssyndrom (IBS)

Upp till 20 procent av de vuxna i USA har IBS, och kvinnor och personer under 50 år är mer benägna att ha sjukdomen..

IBS kan orsaka kramp och smärta i buken och bäckenet. Det finns inget botemedel mot IBS, men människor kan hantera sina symtom med dietförändringar och diskmedel..

Andra symptom på IBS inkluderar:

 • förstoppning
 • inte känna sig tom efter tarmen.
 • diarre
 • växlande diarré och förstoppning.
 • slem i avföringen.
 • svullnad i magen eller uppblåsthet
 • gas
 • obehag i övre buken.
 • obehag efter att ha ätit helt eller illamående.

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

De vanligaste typerna av IBD är ulcerös kolit och Crohns sjukdom. IBD orsakar inflammation i matsmältningssystemet och tillåter inte att den absorberar nödvändiga näringsämnen. Detta är ett långsiktigt tillstånd som vanligtvis kräver kontinuerlig behandling..

IBD kan orsaka svår smärta och kramp i magen, liksom:

 • diarre
 • aptitlöshet
 • Trötthet
 • feber
 • rektal blödning
 • ledvärk
 • hudproblem som utslag

laktosintolerant

Cirka 30-50 miljoner människor i USA tolererar inte laktos. Laktosintolerans är när kroppen inte kan smälta det naturliga socker som finns i mjölk och mejeriprodukter..

Inte bara magkramper, utan också laktosintolerans kan orsaka dem:

Symtomen uppträder vanligtvis mellan 30 minuter och 2 timmar efter intag av laktos..

dålig matsmältning

Matsmältningsbesvär, även kallad dyspepsi, kan också orsaka magkramper. Mjuksmältningsbesvär är en allmän term som beskriver en grupp symptom som påverkar matsmältningssystemet, inklusive:

 • smärta, brännande eller obehag i övre buken.
 • för tidigt att känna sig trångt av mat.
 • känner sig för full efter att ha ätit.

Cirka 25 procent av människor i USA upplever matsmältningsbesvär varje år. Om en person regelbundet upplever matsmältningsbesvär i flera veckor eller månader kan detta vara ett tecken på en annan sjukdom..

Jag är gravid?

Kontraktion kan ibland vara ett av de tidigaste tecknen på graviditet. Om fosterimplantation i livmodern inträffar 6-12 dagar efter befruktningen kan en person uppleva mild blödning eller fläckar. De kan också ha mild kramp..

Andra tidiga tecken på graviditet inkluderar

 • illamående eller morgon illamående
 • svullna eller ömma bröst
 • Trötthet
 • huvudvärk
 • behöver urinera mer.
 • matberoende eller motvilja mot mat
 • förändrad luktkänsla
 • mörka bröstvårtor
 • humörsvängningar

När man ska träffa en läkare

Den som ofta har kramper utanför sin period bör konsultera en läkare för att göra en korrekt diagnos..

Tidig diagnos och behandling av PID är avgörande eftersom skador på det reproduktiva systemet kan vara irreversibla och kan leda till långvariga komplikationer..

Om läkaren tror att en person kan ha endometrios eller livmodervävlingar kan han hänvisa honom till en gynekolog. En gynekolog kan göra olika tester för att diagnostisera dessa tillstånd, inklusive fysisk undersökning, ultraljud eller laparoskopi..

Människor kan vanligtvis hantera IBS-symtom genom att ändra sin diet och livsstil. Patienter med HDI kan dock behöva långtidsbehandling för att eliminera symtom och förebygga komplikationer som undernäring.

Den som tror att han har laktosintolerans kan försöka undvika mejeriprodukter för att se till att deras symtom förbättras..

Om en person har matsmältningsbesvär som varar mer än 2 veckor är det bäst att konsultera en läkare. Alla med en matsmältningsbesvär åtföljt av ett av följande symtom bör omedelbart söka läkarvård:

 • avföring som är svart och tjär.
 • kräkande blod
 • svår eller smärtsam sväljning
 • ofta kräkningar
 • oförklarlig viktminskning
 • bröst, käke, nacke eller arm smärta.
 • ansträngd andning
 • svettas
 • gulning av ögonen eller huden

Om en person har gått ett graviditetstest hemma och fått ett positivt resultat, måste han konsultera en läkare för bekräftelse.

Magkramper under menstruationen - vad man ska göra?

Vem sa att menstruationskramper är normala och att kvinnor helt enkelt måste tåla dem? Finns det verkligen inget sätt att hantera motbjudande hälsa, och denna mardröm kom till oss från naturen. Obehag i nedre del av buken, dåligt humör, dåsighet, brist på lust att göra någonting är vanliga symtom på PMS som är kända för alla flickor. Men är de smärta som vi känner under dessa dagar så ofarliga? Vad man ska göra om känslorna i nedre del av magen blir som kramper, hur man tar hand om sig själv och när man ska se en läkare läs mer.

Kramp är normalt?

Lätt, knappt märkbar spasmer under menstruationen betraktas verkligen som normen. Detta beror på den fysiologiska processen för uppdatering av livmoderslimhinnan - endometrium. Före ägglossningen växer endometriumet aktivt och bildar en gynnsam miljö för fästningen av embryot, om befruktning plötsligt inträffar.

Ägget föds vid denna tidpunkt, går till livmoderhålan för att träffa spermierna där. Anta att befruktningen inte ägde rum. Sedan startar livmodern hela processen på ett nytt sätt. Endometriet dör, exfolierar, sedan måste det, tillsammans med det ägda ägget, utvisas.

För att kasta död vävnad ur sig själv börjar livmodern att dras aktivt, så kramper i livmodermusklerna uppstår. Genom handlingsprincipen påminner denna process något om förlossningskontraktioner. Härifrån kommer de mycket smärta som vi känner innan menstruationen.

Om flickans hälsa är normal, kommer känslorna i buken inte att vara så starka att det berövar henne förmågan att göra vanliga saker. Vad sägs om de smärta som bokstavligen tränker igenom magen, och förhindrar att ens komma ur sängen?

Dessutom, yrsel, illamående, matsmältningsbesvär och i allmänhet känns det som att något inte stämmer. Gynekologer kallar det dysmenorré eller algodismenorrhea - ett syndrom av menstruationsstörningar som inte kan ignoreras.

Vad är dysmenorré

Med algodismenorré kommer du att känna ganska svår kramp under menstruationen. Denna känsla är svår att förväxla med den vanliga premenstruella smärtan i buken. Långvariga, trånga livmoderkramper åtföljs av ett antal andra symtom:

 • smärta, kolik i buken;
 • irritabilitet, depressivt humör;
 • dåsighet utöver mått eller omvänt attacker av sömnlöshet på natten;
 • öm, yr;
 • Jag vill ständigt äta;
 • anfall av illamående, lust att kräkas;
 • en känsla av blåsans fullhet;
 • dyspepsi, uppblåsthet, flatulens;
 • svullnad i ansiktet, benen.

Under menarchen (den första menstruationen hos unga flickor), såväl som under de kommande åren, åtföljs menstruationen alltid av smärta i nedre del av buken, men detta anses inte vara en patologi. En gynekolog kan diagnostisera dysmenorré först efter att cykeln normaliserats, blir regelbunden, ungefär två år efter den första menstruationen.

Hur visar det sig

Menstruationskramper orsakade av dysmenoré börjar några dagar innan starten och kvarstår under hela menstruationsperioden. Det händer att smärtan fortsätter efter menstruationen.

Vissa flickor beskriver dem som starka, smärtsamma sammandragningar, andra klagar över tråkig värkande smärta.

Känslan föds i nedre del av buken, ger vågor i nedre delen av ryggen, grenen och övre låret. Upplevelserna kan variera. Det beror på typen av dysmenorré och orsaken som orsakar detta tillstånd..

Primär

Förekomsten av primär dysmenoré är förknippat med medfödda strukturella funktioner i livmodern eller hormonell obalans, vilket är möjligt i det första stadiet av bildandet av menstruationscykeln.

I detta fall uppstår smärta på grund av:

 • Hormonell obalans. Otillräcklig östrogenproduktion leder till snabb, omfattande avstötning av endometrial vävnad. Detta förklarar spasmen i muskulaturen i livmoderns väggar. Kroppen saknar naturliga opiater, som produceras för att dämpa smärta. Men nivån på prostaglandiner går utanför skalan. Dessa ämnen ökar muskelkrampen ytterligare..
 • Livmoderns bakböjning. Livmoderens normala fysiologiska läge är en lutning framåt. Om dess läge avviker till korsryggen, samlas menstruationsblod så att det inte går ut genom den smala livmoderhalsen. Försök att pressa den ackumulerade urladdningen ur dig själv leder till smärtsamma upplevelser..
 • Ärftlighet. Det händer att tendensen till smärtsamma perioder överförs via modersidan.

Den primära formen av dysmenorré observeras huvudsakligen hos unga flickor som ännu inte har fött eller inte har haft aborter. Vanligtvis löses problemet när en kvinna regelbundet börjar ha ett sexliv eller efter att hon blivit mamma.

Sekundär

Den sekundära formen av dysmenorré utvecklas på grund av strukturella förändringar i livmoders vävnader. Orsaken kan vara infektiösa, inflammatoriska sjukdomar, olika tumörer eller endometrios.

I detta fall förklaras förekomsten av spasmer av:

 • Inflammation av livmodern och bilagorna. Alla typer av inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet åtföljs av smärta, kramper i nedre del av buken under och efter menstruationen..
 • Sexuellt överförbara sjukdomar. Även oskadlig cystit eller trast orsakar en ganska obekväm känsla i livmodern.
 • Endometrios. Tillväxten av endometrial vävnad komplicerar den naturliga processen för avstötning under menstruationen, vilket orsakar smärta.
 • Dysplasi och förekomsten av vidhäftningar. Det är logiskt att de flesta kvinnor med dessa patologier upplever smärtsamma kramper och smärta under menstruationen.

Sekundär dysmenoré drabbar vuxna som har fött kvinnor över 30 år. Förresten, om du har en intrauterin enhet, kan det vara orsaken till kramper i nedre del av buken, smärtsam menstruation.

Hur man lindrar symtomen

Det finns 9 sätt att lindra spasmer som förekommer före menstruationen. Använd dessa riktlinjer för att göra din menstruation mindre smärtsam. Du får inte låta dina perioder förstöra dina planer och oroa din vanliga livsrytm.

 1. Ta en varm dusch eller bad. Varmt vatten slappnar av, lindrar muskelkramper, lindrar smärta. Om du är osäker på förfaranden för vatten, använd en varm värmdyna..
 2. Drick örtte. Traditionell medicin är rik på recept för medicinska avkok, vilket kommer att vara användbart för menstruation. Ställ upp tusenskönor, mattor, johannesört, tistlar.
 3. Ät rätt mat. Det rekommenderas att inkludera livsmedel som är rika på vitamin B, kalium, kalcium och zink i kosten. Ät mer spannmål, frukt, grönsaksallad.
 4. Ligga i fostrets position. Denna position av kroppen hjälper till att slappna av magmusklerna. Dessutom kan du lägga en värmedyna på nedre del av buken.
 5. Ha sex. Långsamt ömt sex med en älskad, fullbordad av orgasm - det bästa smärtstillande och antidepressiva.
 6. Gör aromaterapi. Ta din favorit eteriska olja, tända doftljus eller rökelse. Lukt stimulerar hjärnbarken och tvingar fram produktionen av endorfiner, vilket också hjälper till att lindra smärta.
 7. Gör självmassage. Stryk bara nedre buken med fingrarna, massera livmodern i en cirkulär rörelse för att lindra muskelspasmer och minska obehag under menstruationen.
 8. Göra yoga. Bland de många gymnastiska yogakomplexen finns det speciella övningar som syftar till avslappning, avlägsnande av smärta.
 9. Ta smärtmedicinering. Sista utväg - dricka ett piller No-shpa eller Ibuprofen. Extremt, eftersom du inte kan missbruka smärtstillande medel. De är beroendeframkallande..

Nu har du så många som nio tips om hur du kan lindra spasm under smärtsamma perioder. Experiment, leta efter den som passar dig. Konsultera också en läkare. Det är mycket viktigt att hitta den verkliga orsaken till spasmen. Plötsligt har du allvarligare sjukdomar. De måste hittas och elimineras..

Anledning att gå till läkaren

Anledningen till undersökningen är svår smärta som sätter dig i sängen och berövar dig hälsa. Sådana symtom kan inte ignoreras..

Till att börja med kommer gynekologen att förskriva ett blodprov för hormoner för att avgöra om hormonsvikt är orsaken till spasmerna. En neurolog kommer att delta i diagnosen för att undersöka arbetet i hypothalamus och hypofysen - de viktigaste regulatorerna för hormonsystemet.

Därefter måste du lämna utstryk för infektioner för att utesluta möjliga infektionssjukdomar. Det är troligt att läkaren kommer att förskriva kolposkopi - en hårdvaraundersökning av vaginalslemhinnan, livmoderhalsen. Som en del av en utvidgad undersökning föreskrivs också hysteroskopi - en endometriell studie.

Om diagnosen dysmenoré bekräftas elimineras hormonella störningar genom substitutionsbehandling..

Infektionssjukdomar läker, om det finns tumörer - de tas bort. För att stoppa smärtan förskrivs antiinflammatoriska läkemedel för att minska prostaglandinproduktionen. Och för att snabbt lindra krampen, förskriv antispasmodika.

Smärta under menstruationen liknar smärta under sammandragningar?

Nej, det är inte så när du slåss,..
slår dig rakt och du kan inte komma någonstans..

100 gånger mer smärtsamt än med menstruation, även om jag har smärtsamma perioder..

 • Tack 1

det är inte rätt ord, min första födelse och förlossning är förmodligen lättare än den andra.

Jag trodde att jag inte födde... kapeterna var bara... så det var korv från 23:00 till 23:30..

Jag hörde också mycket första gången och andra gången jag visste vad som väntade..
men ändå, varken kejsarsnitt, bedövades anestesi. gjorde inte..

sådant är vårt öde..))

men då tittar du på den lilla lilla saken på bröstet eller på dina händer. som ljuger och möter mammas bröst och tänker... vilken lycka har du.
och all denna smärta är värdelös..

Svår krampande smärta med menstruationsorsaker

För vissa kvinnor är krampen av svår smärta under menstruationen nästan normens existens, som de försöker vänja sig vid. Medicinska specialister anser dock inte att patientens inställning till de negativa symtomen som följer med den naturliga cykliska processen är korrekt. Det fysiska tillståndet under menstruationen ska vara tillfredsställande, besvär - obemärkt och inte störa dagliga aktiviteter. Men hos 10% av kvinnorna börjar cykeln med utvecklingen av krampande smärta i nedre buken. Ett symptom är av varierande grad av intensitet och varaktighet, åtföljer endast kritiska dagar eller känner sig långt före dem. Ofta beskrivs smärta som sammandragningar under menstruationen av kvinnor med låg smärttröskel, individuella fysiologiska egenskaper och latenta patologier.

Livmodersammandragningar under menstruationen kan orsaka fysiskt obehag eller orsaka mild, kortvarig smärta på grund av mikrosfasmer i glatta muskelfibrer. Liknande fenomen förekommer i de flesta av det rättvisa könet och förklaras av den överdrivna aktiviteten i livmoderns muskulära väggar och blir av med innehållet.

Som norm kan symtom som tyngd och lätt klämma i nedre bukhinnan känna som inte stör det totala välbefinnandet. Svår krampande smärta anses vara ett tecken på en menstruationsfunktionsstörning - algomenorré. Tillståndet kan åtföljas av andra negativa tecken:

 • yrsel
 • illamående
 • ökning av temperaturen till subfibrila värden;
 • värkande muskler och leder;
 • irritabilitet och andra känslomässiga störningar.

Arten av krampande smärta i nedre del av buken är annorlunda: de kan periodvis sjunka och intensifieras, utstrålar till urinblåsan, korsryggen, anus. Ibland utvecklas spasmodiska symtom inte i början, utan i slutet av menstruationen.

Fysiologiska faktorer som orsakar svår smärta under menstruationen anses naturliga i konventionell mening. Primär algomenorré utvecklas under de första åren efter menark, kan följa en kvinna under hela reproduktionsperioden, försvinna spontant eller efter förlossning. Mekanismen för bildandet av smärtsamma perioder förstås inte helt. Bland orsakerna till kramper är följande:

 • överskott av prostaglandiner - hormonliknande ämnen som ökar känsligheten hos smärtreceptorer;
 • brist på naturliga endorfiner;
 • kränkning av cykelns luteala fas, vilket ger ökad sammandragning av livmodern;
 • strukturella egenskaper hos endometriumet, vilket gör det svårt att separera;
 • medfödda avvikelser i strukturen eller platsen för de inre könsorganen: närvaron av en uttalad förskjutning, böjning, bockornism i livmodern.

Ovanstående skäl inkluderar premenstruellt syndrom, som orsakas av betydande fluktuationer i en kvinnas hormonella bakgrund. Förloppet och svårighetsgraden av PMS bestäms av nivån av dopamin och noradrenalin. Ju högre den är, desto tyngre blir de efterföljande smärtsamma upplevelserna. Tecken på sjukdom uppträder en vecka före menstruationen: det finns skarpa hopp i humör, nervositet, svår irritabilitet, en nervös tic, hysteriska attacker. Skarp svår smärta uppstår i sådana fall regelbundet innan blödningen inträffar och når en topp under de första dagarna av menstruationen.

Krampande smärta under menstruationen kan indikera ett farligt tillstånd i kroppen eller sjukdomen. Vanliga patologier där liknande symptom utvecklas:

 • Olämplig preventivmedel - godtyckligt använda orala hormonella läkemedel orsakar en skarp obalans i de endokrina systemen, felaktigt utvalda IUD: er utövar mekaniskt tryck på väggarna eller livmoderhalsen.
 • Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen: adnexit, adenomyos förvärras ofta under menstruationen, provocerar smärtanfall.
 • Neoplasmer i de inre könsorganen: fibroider, polyper, cyster. Vid livmoderfibrer är svår kramp under menstruationen ett kännetecken. Ju större nod, desto mer smärtsamma är symtomen. Den så kallade födelsen av en nod - utgången från en tumör som växer på en tunn stjälk från livmoderhalskanalen till utsidan, åtföljs av verkliga arbetskämpar.
 • Cicatricialformationer, vidhäftningar, strikturer och andra kränkningar av genitalorganens integritet till följd av skador, aborter, kirurgisk behandling.
 • Ektopisk graviditet. Hos vissa patienter med menstruationssmärta som konsulterar en gynekolog för svåra symtom, finns ett fosterägg i lumen i äggledaren. Dess exfoliering och utgång orsakar allvarlig kramp i nedre del av buken och fläckar, vilket kan förväxlas med menstruation.
 • Missfall i tidiga skeden kan också vara vilseledande. Blödning till följd av en spontan abort tas som början på nästa cykel, i de flesta fall åtföljd av skarp ryckande smärta orsakad av en kontraherande livmoder.
 • Patologi för de inre organen. Svår njur- eller tarmkolik, intrång i bråck, sammanfaller i tid med början av menstruation, manifesteras av smärtsamma spasmer och uppfattas som algomenorré.

Intensiteten, tidpunkten för smärtsamma symtom beror på kvinnans hormonstatus, ålder, allmän hälsa. Krampande smärta i nedre del av buken som uppstår före menstruationen kan ha både fysiologiska och patologiska orsaker. Kramper på bakgrund av PMS åtföljs ofta av ett komplex av symtom:

 • engorgement av mjölkkörtlarna;
 • dåsighet
 • tårfullhet, depression;
 • svullnad i händer och fötter;
 • viktökning;
 • huvudvärk, fysisk svaghet.

Med befintliga kärl- eller endokrina sjukdomar i kroppen, takykardi, hjärtrytmstörning, överdriven svettning förenar de smärtsamma känslorna.

Tumörformationer i livmodern, endometrios, cystor i äggstockarna, vidhäftningar i bäckenområdet orsakar inte bara spasmer, utan också en cykelstörning, smetning av brun urladdning efter upphörande av menstruationen.

I inflammatoriska processer kan allvarliga krampsmärta i nedre del av buken innan menstruation utlöses av hypotermi, stress och fysisk stress.

Skarpa kramper under och efter samlag kan indikera förekomsten av en ektopisk graviditet. Smärtorna är mycket starka, "rivande", utstrålar till anus.

Även i frånvaro av några uppenbara patologier - den så kallade naturliga algomenorréen, är smärtsamma upplevelser mycket intensiva och kan leda till förlust av medvetande. I särskilt svåra fall, de första 2-3 dagarna av menstruationen, kan kvinnor inte leva ett aktivt liv, de tvingas ljuga under lång tid och försöker hitta en ställning där smärtan blir mindre smärtsam. Typen av ansvarsfrihet under fysiologiska kontraktioner skiljer sig inte från normen.

I närvaro av patologier, inklusive menstruations oregelbundenheter, organiska skador och tumörer, inträffar inte alltid sammandragningar och smärta under menstruationen. Uttalade tecken kan indikera utvecklingen av sjukdomen med några karakteristiska störningar: massiva blodproppar, för rikligt eller magra utsläpp, deras skummiga struktur, pusblandning, putrefaktiv lukt. Smärtbehandling i sådana situationer bör föregås av en detaljerad medicinsk undersökning.

För att lindra fysiologisk menstruationssmärta används mediciner, örter, fysioterapi. Snabbverkande läkemedel som förskrivs i sådana fall bör ha en kramplösande och smärtstillande effekt. Applicera No-spa, Papaverine, Ibuprofen, Nise, Ketorol, Trigan-D. Vid behov, hormonell korrigering, kan gynekologen förskriva orala preventivmedel: Yarina, Diane-35, Ovidon. För att kompensera för bristen på mineraler och vitaminer i kroppen med algomenorré, utöver rättsmedel mot menstruationssmärta, är det ofta nödvändigt att dricka en kurs med medicinska komplex som innehåller kalcium, magnesium, folsyra, riboflavin.

Elektrofores med novokain och andra anestetika lindrar de smärtsamma symtomen. Hemma, i frånvaro av kontraindikationer, kan du applicera en varm värmedyna på nedre del av buken.

Det rekommenderas att undvika stress, alkohol och rökning. Läkare rekommenderar att du gör lätt träning

Smärtsamma kritiska dagar kan indikera oupptäckta patologier. I alla fall måste du rådfråga en läkare för att klargöra diagnosen, särskilt om menstruationen ofta åtföljs av skarpa smärtsamma kramper. För de flesta gynekologiska och neurologiska problem ökar försenad behandling risken för komplikationer. Den "normala" smärtan är inte heller någon anledning att tålamod tålamod. Specialisten kommer att rekommendera många sätt att lindra tillståndet och återställa livskvaliteten..

Vissa kvinnor upplever ständigt trånga smärta under menstruationen, vilket de uppfattar som ett välkänt symptom på menstruation. Men normalt sett bör denna fysiologiska process inte åtföljas av smärta och obehag, utseendet på krampande ömhet indikerar att inte allt är i ordning med den kvinnliga reproduktionsfären. Tänk på de främsta orsakerna till smärta i menstruationen.

Adnexit, endometritis, adenomyos och vissa andra icke-smittsamma sjukdomar i reproduktionsfären kan nästan inte störa en kvinna vid normala tider, och med menstruation kan de uppvisa krampande smärta i nedre del av buken.

Orsakar uppträdande av smärta under menstruationen, en måttlig sammandragning av livmodern, nödvändig för utvisning av blod och partiklar av rivna bort epitel i innerväggen i könsorganet.

En ytterligare provocerande faktor i smärta under menstruationen är de naturliga fluktuationerna i den hormonella bakgrunden, med hänsyn till menstruationscykelens fas.

Under menstruationen ger trånga smärta:

Intensiteten hos de smärtsamma manifestationerna är annorlunda. "Kontraktioner" med menstruation kan vara måttliga, men kan orsaka nästan outhärdlig smärta.

Förutom smärtsam obehag åtföljs menstruationen av riklig blödning.

Behandlingen av gynekologiska patologier bör förskrivas av en läkare, med hänsyn till arten av den inflammatoriska processen. Och för att lindra tillståndet under menstruationen rekommenderas att man dricker antispasmodika:

Om smärtan är outhärdlig eller det finns kraftiga blödningar, ring en ambulans.

Gynekologer är engagerade i patologier i den kvinnliga reproduktiva sfären.

Avstötning av ägg är inte alltid möjligt att fastställa, ofta uppfattas spontan abort som början av menstruation och kvinnan förlorar sitt barn utan att veta att hon var gravid.

Fosterägget fästs med hjälp av chorion (placentaembryo) och under de första dagarna efter implantation är embryot inte ordentligt fixerat på könsorganets vägg. Kan framkalla avstötning av embryot:

 • påfrestning;
 • överansträngning;
 • bär tunga påsar;
 • ansträngning med förstoppning;
 • blåmärken i bukväggen.

Ibland förekommer avslag utan någon uppenbar orsak. Läkare föreslår att kroppen på detta sätt blir av med ett dött eller icke-livskraftigt embryo.

Spontan abort kan misstänkas av beskaffenheten av smärta:

 1. Värkande eller dragande smärta visas, som strålar ut till korsbenet eller svansbenet. Lobar obehag åtföljs av uppträdandet av upptäckt vaginal urladdning.
 2. Gradvis börjar smärtan bli starkare, sammandragningar visas under menstruationen. Krampande smärta utvecklas på bakgrund av svår uterinblödning.

Om en kvinna med menstruation alltid har en krampande smärta, kan ett missfall bli obemärkt.

Hjälp med en spontan abort kan bara göras på sjukhus. Om det är möjligt att upprätthålla graviditet, förskriv läkemedel som slappnar av könsorganets väggar. Förutom huvudterapin ges en förstärkande vitaminkurs..

Om embryot rivs helt från livmoderväggen, gör läkarna en granskning (förebyggande rengöring) av könsorganet för att förhindra komplikationer som uppstår när fosterägget inte släpps helt ut.

Om man misstänker en spontan abort indikeras sjukhusvistelse på gynekologavdelningen.

Ägget befruktas i äggledaren och sjunker sedan ner i livmodern och implanteras i organväggen. Men ibland förekommer inte vidhäftning i livmodern, utan i ett organ som inte är lämpligt för detta - då inträffar en ektopisk graviditet.

Svårigheter att leda ägg genom äggledarna kan orsakas av:

 • hinder;
 • förekomsten av patologiska förträngningar;
 • oförmågan hos könsorganets väggar att fästa ett befruktat ägg (implantation i livmoderhalsen inträffar).

Det går inte att få fotfäste i reproduktionsorganet, implanteras fosterägget i äggledaren eller livmoderhalsen, mindre ofta i andra organ, inte heller lämplig för att bära ett barn.

För ektopisk graviditet är karakteristiskt:

 • krampande smärta i nedre del av buken före menstruation;
 • uppträdandet av kraftiga blödningar bland ökade sammandragningar.

Med tubal implantation gör det dessutom skada höger eller vänster (på fästplatsen för embryot).

Nästan alltid utvecklas symtom efter en försening i menstruationen och kvinnan vet redan om graviditetens början. Men tyvärr, med hjälp av testet, är det möjligt att bestämma endast befruktningen som har inträffat och inte platsen för embryoimplantation, och under extern undersökning är det omöjligt att skilja en ektopisk graviditet från ett missfall.

Vad man ska göra, beslutar läkare under stillastående förhållanden. Det cervikala implantatet kommer ut oberoende under övervakning av läkare eller avlägsnas genom att rengöra könsorganet under lokalbedövning.

Med implantation av röret är spontan evakuering inte möjlig, och krampande smärta kan leda till brott i äggledaren. I detta fall utför de bukoperationer eller endoskopiskt avlägsnande av röret tillsammans med embryot.

Med överflödiga perioder, åtföljda av allvarliga krampsmärtor, är det nödvändigt att ringa ett ambulanslag. Läkarna kommer att leverera till inläggningsavdelningen på det gynekologiska sjukhuset.

En godartad tumör på benet som växer inuti livmodern kan spontant avvisas.

Det främsta skälet beaktas: spontan separering av neoplasmen, vilket inträffar i ett antal fall:

 • när man hoppar från en stor höjd;
 • blåmärka buken;
 • överbelastning av bukväggen.

Avlägsnande är endast möjligt för små tumörformationer. Risken för spontan avstötning av fibroider ökar under menstruationen.

Vid "födelse" av fibroider uppstår smärta under menstruationen, som sammandragningar, och sedan ökar mängden blodigt utflöde från slidan.

Symtomavstötning av myomnoden liknar en missfall, men processen slutar med frisläppandet av en homogen bildning.

Efter självavlägsnande av neoplasmen förlorar krampsmärtor intensiteten och passerar gradvis och mängden blodiga utflöde minskar. Om blödningen inte minskar kan det indikera skador på kärlen inuti livmodern eller inre brott.

Oavsett vad resultatet av utvisningen av myombildningen är: knuten kom ut och sammandragningarna stannade, eller processen fortsätter aktivt måste kvinnan läggas in på sjukhus. Samtidigt tas den "födda" neoplasmen också för efterföljande cytologisk undersökning..

Under stationära förhållanden utförs en livmoderultraljud och storleken på den fristående tumören bestäms - behandlingstaktiken beror på den. Efter att ha erhållit nödvändig information under lokalbedövning avlägsnas myomen och livmodern revideras..

För blödning från stora kärl som inte kan stoppas genom curettage eller cauterization, indikeras kirurgi.

Om noden redan har kommit ut och blodig urladdning, som under menstruationen eller efter förlossningen, lämnas patienten under observation och undersökningen utförs enligt plan.

Den nödvändiga assistansen kommer att ges av läkare på avdelningen för gynekologisk kirurgi.

Låt oss se vad som annars kan vara orsakerna till trånga smärta under menstruationen:

 • Tarmsjukdom. Tarmslingor finns bredvid livmodern och symtomen på organpatologi förvärras under menstruationen på grund av att könsorganet börjar sammandras något. Ett kännetecken - krampande smärta åtföljs av illamående, luftväxt och andra dyspeptiska störningar.
 • Ärr eller vidhäftningar i livmodern. På grund av abort, gynekologiska sjukdomar eller kirurgiska ingrepp förekommer cicatriciala förändringar, så att väggarna i könsorganet inte kan minskas jämnt under menstruationen. Detta orsakar smärta i nedre del av buken av en krampande natur.
 • Individuell smärtkänslighet. Vissa flickor har en ökad reaktion på smärta och fysiologiska sammandragningar av könsorganet under menstruationen börjar uppfattas som krampande smärtutslag.
 • Puberteten. Hos flickor, i 1-2 år från början av den första menstruationen, kan krampande smärta uppstå tills menstruationscykeln är fullt etablerad.

Utseendet på krampande smärta indikerar nästan alltid utvecklingen av patologi. Symtom bör inte ignoreras - det kan leda till komplikationer..

Först och främst, bedöma ditt tillstånd:

 • Smärtens intensitet. Om det gör ont i menstruationen allvarligt, krävs omedelbar läkare.
 • Arten av menstruationsblödning. Överdriven blodutflöde under menstruationen kan indikera missfall eller blödning i livmodern. Om krampsmärtor intensifieras krävs sjukhusvistelse.
 • När det började göra ont. Om smärtsamma krampupplevelser uppträder under menstruation regelbundet under flera år, kan detta vara ett tecken på en latent kronisk process i reproduktionssfären eller en felaktig installerad intrauterin enhet. Akutvård krävs inte, men en gynekolog måste undersökas.
 • Smärtlängden. Om det gör ont i menstruationen och måttlig smärta kvarstår efter menstruationen, är detta ett oroande tecken som behöver uppmärksamhet.

Utseendet på månadsvis krampande smärta, med sällsynta undantag, indikerar en patologisk process. Att vända sig till gynekologer hjälper till att göra dina perioder mindre smärtsamma och upprätthålla kvinnors hälsa..

Hittade du ett fel? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Normala perioder kommer regelbundet och varar i 3-5 dagar. Dessa dagar blir en kvinna snabbt trött, känner sig dålig. Men detta orsakar inte för mycket obehag, inte stör det vanliga sättet att leva. Vissa känner emellertid svår buksmärta. Ibland är hon så olycklig att en kvinna tvingas överge alla angelägenheter, stanna hemma, dricka smärtstillande medel. Sådan smärta under menstruationen är ett tecken på patologi. Orsaken kan vara sjukdomar och hormonella störningar. Det är omöjligt att tolera och hoppas att sjukdomen kommer att passera av sig själv. Vi måste gå till läkaren.

Innehåll:

 • När smärta under menstruationen betraktas som en patologi
 • Typer av dysmenorré
 • Grader av dysmenorré
 • Orsaker till smärtsam menstruation
 • Hur man minskar smärta under menstruationen
 • När man ska träffa en läkare
 • Läkemedel som ordinerats för dysmenoré
 • Förebyggande av dysmenorré

Livmoderslimhinnan (endometrium) uppdateras regelbundet, vilket resulterar i att menstruationen uppträder. Avlägsnande av dött epitel från livmodern utförs genom att minska dess muskler. I detta fall inträffar komprimering av nervändarna och vaskulär kompression, vilket orsakar uppkomsten av smärtsamma känslor i nedre del av buken. Smärta ges till korsbenet och korsryggen. Vanligtvis dyker de upp före menstruationen och de första två dagarna efter deras ankomst.

Smärtsam menstruation (dysmenorrhea) är en patologi. Förutom smärta i nedre del av magen och ryggen, finns det samtidigt åkommor med olika svårighetsgrad. Om kvinnans cykel är regelbunden är arten av hennes perioder normal, försvinner de obehagliga symptomen snabbt utan att orsaka henne mycket smärta. Allvarliga fall kräver allvarlig behandling.

Det finns två typer av dysmenorré:

 1. Primär (funktionell), inte associerad med någon sjukdom. Vanligtvis blir menstruationen smärtsam 1,5-2 år efter början av puberteten, när cykeln normaliseras, ägglossning uppstår regelbundet. Ofta försvagas smärta under menstruationen betydligt efter den första födelsen.
 2. Sekundär (förvärvad) associerad med patologiska förändringar i könsorganen och olika sjukdomar. Det förekommer oftast hos kvinnor äldre än 30 år. Vanligtvis åtföljd av vegetativa-vaskulära störningar (yrsel, överdriven svettning och andra), såväl som takykardi och hjärtrytm.

Om under årens lopp intensiteten av smärta under menstruationen förblir konstant, kallas sådan dysmenorré kompenserad. Om smärtan under menstruationen blir starkare varje år kallas den dekompenserad.

Det finns fyra grader av dysmenorré, kännetecknas av smärtintensiteten.

0 grader. Mild buksmärta, ingen smärtmedicinering krävs.

1 grad. Smärtan är måttlig, ganska acceptabel. Naturliga samtidiga symtom är mild depression, huvudvärk och irritation i matsmältningen. Sjukdomen kan elimineras fullständigt genom att ta ett bedövningsmedel.

2 grader. Smärta under menstruationen är allvarlig, åtföljt av symtom som illamående, yrsel, frossa, allmän svaghet, migrän, irritabilitet. Sjukdomarnas längd ökar. Smärtstillande medel och lugnande medel hjälper dig att må bättre.

3 grader. Svår buksmärta uppträder hos en kvinna 2-3 dagar före menstruationens början och fortsätter tills den slutar. I detta fall stiger temperaturen, huvudet är mycket ömt (innan kräkningar), takykardi och smärta i hjärtat uppstår. Besvimning kan förekomma. Kvinnan är helt inoperativ. Det är inte möjligt att förbättra tillståndet på konventionella sätt.

Tillägg: Smärta under menstruationen kan variera i karaktär (krampa, dra, värka, sy), ge till korsryggen, höfter.

Funktionell smärta under menstruationen kan uppstå som ett resultat av livmoderens patologiska placering, bildning av vidhäftningar och ärr efter en abort, ökad känslighet hos kvinnans kropp för förändringar som inträffar i den, emotionell excitabilitet. Ärftlighet spelar en viktig roll. Förekomsten av smärta kan provocera vitaminbrist och brist på magnesium och kalcium i kroppen. En stillasittande livsstil är också orsaken till progressiv dysmenorré. Bidrar till förekomsten av smärta under menstruationen och en faktor som hormonella störningar i kroppen. Överskott hormon prostaglandin orsakar ökade sammandragningar av livmodern, minskning av blodkärlen.

Utseendet på primär dysmenoré underlättas genom användning av en intrauterin enhet. Sekundär dysmenorré kan förekomma som ett resultat av patologier såsom endometrios, livmoderfibroider, ektopisk graviditet och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Svår smärta under menstruationen uppstår på grund av bildandet av polypper och cyster i livmodern.

Om smärtan är måttlig, cykeln är regelbunden, den månatliga är normal i volym och varaktighet, då med vissa tekniker kan du lindra smärtan.

Rekommendation: För svår smärta rekommenderas att besöka en läkare och se till att det inte finns några asymptomatiska sjukdomar. I vissa fall kanske kroniska inflammatoriska sjukdomar och till och med tumörer inte uppenbarar sig. Smärtsymtom kan vara det enda tecknet på problem.

Om en kvinna efter en gynekologisk undersökning inte har avslöjat några sjukdomar, kan hemma lindras på följande sätt:

 1. Massera magmusklerna i riktning moturs, vilket hjälper till att lindra spänningen i dem och underlätta kramper. Det är också bra att göra ländryggmassage.
 2. Ta en varm dusch, som hjälper till att slappna av muskler, utvidga blodkärlen.
 3. Ligg på din sida med benen pressade mot magen (embryon utgör).
 4. Ta ingen shpu för att eliminera livmodersspasm, ketonal eller ibuprofen (har en stark smärtstillande effekt), valerian (som ett lugnande medel).
 5. Gör lätta fysiska övningar (lutningar, rotation av kroppen). Bra hjälp för smärta under menstruationsyoga.
 6. Applicera kompresser med havssalt på nedre del av buken under menstruationen. Före och efter menstruationen är det bra att ta avkopplande korta (15-20 minuter) bad med tillsats av sådant salt.
 7. Drick lugnande kamomill och pepparmintte (tillsätt 1-2 tsk. Honung till 1 kopp te). Det är användbart att ta infusion av persilja, vild jordgubbe.
 8. Om det inte finns någon allergi kan du gnida eterisk olja i huden i sakralregionen och nedre del av buken. Förfarandet utförs 2 gånger om dagen 2 dagar före menstruation och de första 2-3 dagarna efter deras start. Det hjälper till att lindra svår smärta under menstruationen, en blandning som innehåller 50 ml johannesörtolja, 5 droppar ryllik och salviaolja.
 9. För smärta och kraftig blödning i nedre del av buken ska is appliceras i 15 minuter (ovanpå kläder, lägg den i en påse).

Simning rekommenderas. Under simning slappnar musklerna av och nervspänningen lindras. Endorfiner (de så kallade glädjehormonerna, bedövningsämnen) produceras intensivt i kroppen.

Uppenbara tecken på allvarliga patologier är oftast svår smärta, som varar länge (mer än 2 dagar). Dessutom är smärtan så stark att kvinnan tvingas lägga undan alla sina saker och stanna hemma. Buksmärta åtföljs av diarré, illamående och kräkningar. Yrsel, huvudvärk, sömnadsmärta i buken kan vara tecken på överdriven blodförlust och anemi.

Svår kramp i buken inträffar vid ektopisk graviditet. I det här fallet behöver kvinnan en nödsituation.

När smärtstillande medel och nospa inte hjälper, smärta och volym utsöndringar intensifieras, är en läkarkonsultation absolut nödvändig. Om svår smärta dök upp under menstruationen plötsligt mot bakgrund av en cykelstörning, viktminskning, kan detta vara ett tecken på en tumör. En gynekolog måste undersökas snarast.

För att eliminera patologisk smärta under menstruationen föreskriver läkaren icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med kramplösande läkemedel. De kan undertrycka produktionen av prostaglandiner och därmed minska livmoderkontraktiliteten..

Orala preventivmedel används ofta för att behandla dysmenoré - hormonella lågdosläkemedel som förhindrar bildandet av ett överskott av prostaglandiner. Örtbaserade beredningar baserade på fytoöstrogener som hjälper till att förbättra hormonhalterna, liksom icke-hormonella homeopatiska medel (menalgin) används också. Gradvis ansamlas i kroppen, de hjälper till att reglera menstruationscykeln, minskar smärta och förbättrar nervsystemets tillstånd.

Komplexa preparat som innehåller vitaminer, kalcium, järn, magnesium såväl som växt extrakt (till exempel tidsfaktor) föreskrivs. Det rekommenderas att börja ta mediciner i förväg innan menstruationen börjar. Sedan, när de börjar samlas den nödvändiga dosen i kroppen, är läkemedlet mer effektivt.

Fysioterapimetoder som UHF och elektrofores hjälper till att minska smärta under menstruationen. I detta fall utförs förfarandet i förväg. Innan menstruationen börjar appliceras speciella lösningar på magen (novokain, natriumbromid) och exponering för ultraljud eller elektriska pulser utförs. Det värms upp och anestesi.

För att menstruationen ska vara mindre smärtsam rekommenderas det att sluta dricka alkohol på kritiska dagar, undvika stress, inte bli förkylt, gå mer, göra yoga. Det är nödvändigt att begränsa användningen av socker i dag, produkter som orsakar uppblåsthet. Det är bra att äta choklad som stimulerar produktionen av endorfiner, såväl som livsmedel som innehåller kalcium och magnesium.

Varje månad har kvinnor kritiska dagar. Ingen gillar den här perioden, och vissa väntar på honom med rädsla på grund av fruktansvärda krampande smärtor. Det finns tillfällen när det rättvisare könet tvingas stanna hemma och ringa en ambulans, för hon känner sig hemsk. Vad som orsakar svår smärta under menstruationen, hur man kan förhindra utseendet och lindra kramper, om de redan har dykt upp, måste du veta för att kunna hjälpa dig själv innan du besöker läkare.

Dysmenorré är smärtan i nedre del av buken som följer med menstruation. De uppstår på grund av det faktum att inom en månad växer epitelet i livmodern, som embryot kommer att fästa efter befruktningen, och om detta inte händer, blir kroppen av med det genom blödning. Läkarna fann att det är omöjligt att bli gravid den första dagen av cykeln.

Under menstruationen upplever en kvinna lätt malaise, obehag i buken och trötthet. Men detta hindrar inte henne från att hålla sig till den vanliga livsrytmen. Om de kritiska dagarna är mycket smärtsamma och cykeln är oregelbunden måste du kontakta en gynekolog.

Två typer av dysmenoré skiljer sig: primär och sekundär.

Primär inträffar inom två år från början av flickans första menstruation. Det är inte förknippat med några patologier, och smärtan är naturlig och uppstår på grund av utvisning av ett odödligt ägg från äggstocken. Denna typ av sjukdom försvinner vanligtvis efter den första födelsen. Vid primär dysmenorré tappas cykeln inte utan förblir normal och regelbunden.

Sekundär, eller som det också kallas, förvärvad dysmenorré, uppstår på grund av sjukdomar och förändringar i könsorganen. Det förekommer oftare hos kvinnor över 30 år och åtföljs av hjärtarytmi, takykardi och vegetovaskulära avvikelser (överdriven svettning, yrsel).

Om obehaget inte förändras genom åren kallas sådan dysmenorré kompenserad. Om smärtan bara intensifieras med åldern, dekompenseras följaktligen.

Förutom att drabbningar i underlivet kan menstruationen åtföljas av:

 • Hjärtbesvär.
 • Svår huvudvärk eller migrän.
 • Trötthet.
 • Obehagliga känslor i ögonområdet.
 • Sömnstörning.
 • Oregelbundet tryck.
 • Irritabilitet och depressivt humör.
 • puffiness.
 • Humörsvängningar.
 • Smärta i nedre rygg.
 • Yrsel, illamående och kräkningar.
 • Ökad svettning.
 • Bröstsmärta eller ömhet.
 • Förstoppning, diarré eller andra avvikelser i matsmältningskanalen.

Det finns fyra typer av smärta i nedre del av buken under menstruationen:

 • Grad 1. Smärtan är inte stark, det finns inget behov av att ta en bedövningspiller. En kvinna leder en normal livsstil.
 • Grad 2. Spasmer är måttliga och tolererbara. Tillsammans med störningar i mag-tarmkanalen, migrän och humörnedgång. Det är lätt att lösa symptom om du dricker drogen..
 • Grad 3. Allvarlig sjukdom, åtföljd av frossa, huvudvärk, illamående, svaghet, yrsel. Mediciner kan bara minska intensiteten av smärtsamma upplevelser..
 • Grad 4. Intensiv smärta uppstår flera dagar före den första dagen av cykeln och åtföljs av feber, smärta i hjärtat, huvudvärk, vilket leder till kräkningar och takykardi. Flickan är helt oförmögen och kan svimma. Tyvärr är det omöjligt att lindra tillståndet med improviserade medel utan hjälp av en läkare.

Menstruationssmärta kan uppstå på grund av följande faktorer.

 • Felaktig placering av inre organ, särskilt livmodern.
 • De resulterande vidhäftningar och ärr efter artificiell avslutning av graviditeten (abort).
 • Ärftlighet.
 • Konstant psyko-emotionell stress.
 • Bristen på järn, kalcium och magnesium i kroppen.
 • Hormonell störning.
 • avitaminosis.
 • Installerad intrauterin enhet.
 • Ektopisk graviditet.
 • Inaktiv och inaktiv livsstil.
 • Bekkeninflammation.
 • Sjukdomar som uterus fibroids, endometrios.
 • Bildandet av cyster eller polypper i livmodern.
 • Sexuellt överförda infektioner.

Om sensationerna inte stör flickans normala aktivitet, oroa dig inte och dra hastiga slutsatser. Om spasmer stör mycket och det är omöjligt att tåla, måste du konsultera en specialist.

När medicinerna inte längre hjälper till att bli av med de fruktansvärda symtomen och kvinnan tvingas sluta alla sina uppgifter i flera dagar varje månad, är det viktigt att undersöka en gynekolog.

De flesta läkemedel som föreskrivs av läkaren syftar till att minska mängden producerade prostaglandiner och därmed minska livmodersammandragningar, vilket orsakar attacker.

Läkaren kan förskriva lågdos hormonella läkemedel - orala preventivmedel. Dessutom kommer antiinflammatoriska icke-steroider och antispasmodika att ha en effekt..

Under en tid innan menstruationen börjar föreskriver läkaren komplexa preparat, som inkluderar järn, kalcium, magnesium och vitaminer. Du måste dricka dem i förväg så att i början av cykeln de nödvändiga spårelementen samlas i kroppen och har den nödvändiga effekten.

Elektrofores och UHF ger smärtstillande och uppvärmning. Dessa procedurer hjälper till att ta bort smärta, men det är också bättre att starta dem i förväg..

Om menstruationen är regelbunden, smärta är acceptabel och det inte finns något behov av att ändra ditt schema, kan du lindra patientens tillstånd hemma på följande sätt:

 • Lägg dig ett tag i fostrets läge (på sidan med benen korsade).
 • Står under en varm dusch som slappnar av dina muskler och utvidgar dina blodkärl.
 • Massera magen i en cirkelrörelse medurs och massera korsryggen.
 • Delta i en yogalektion eller göra lite träning hemma (kroppsrotation i olika riktningar, lutningar).
 • Ta ett kramplösande eller smärtstillande medel.
 • Före och efter menstruationen, ta bad med tillsats av havssalt i cirka 20 minuter. Applicera kompresser från det till nedre del av buken under spasmer.
 • Ett 15-minuters ispaket hjälper till att lindra stress och minska blödningen..
 • Drick pepparmynta och kamomillte flera gånger om dagen.
 • I avsaknad av kontraindikationer kan en lösning av eteriska oljor gnides in i nedre del av buken och korsbenet: 5 droppar salvia och ryllik och 50 ml Johannesört.

För att förebygga, läkare rekommenderar att göra yoga och simma, som slappnar av musklerna. Överarbeta inte, bli mycket nervös och dricka alkohol, särskilt under och före menstruationen. Begränsa dina uppblåsta livsmedel och sockerhaltiga livsmedel. Men choklad, däremot, kommer att hjälpa produktionen av endorfiner. Det är bäst att leda en hälsosam livsstil och bli av med orsakerna till smärta under menstruationen än att drabbas och behandla deras konsekvenser i framtiden.

Hos de flesta kvinnor uppträder menstruation med bukomvämligheter, mindre smärta. Detta är obehagligt, men normalt och, om så önskas, lätt avtagbart. Och vissa beskriver deras upplevelser som smärta i arbetet under menstruationen, liknar smärta i arbetet. Hur de kan orsakas och hur man hanterar en allvarlig manifestation?

Det huvudsakliga symptomet som leder en kvinna till en specialist är en plötslig, skarp, återkommande buksmärta under hela perioden av kritiska dagar. Det tappar ut, kränker inte bara prestanda. Även sängstöd ger inte lättnad, kvinnan försvagas. Menstruation är som en kamp, ​​men detta är inte det enda som hemsöker.

Smärtan kompletteras av andra obehagliga tecken:

 • yrsel tills desorientering, smärta i bakhuvudet och pannan;
 • ibland höjer temperaturen något över 37 grader;
 • flatulens, obehag i tarmen;
 • illamående i kombination med törst;
 • irritabilitet eller apati;
 • en aptitstörning med ökat intresse för godis;
 • obehag och smärta i bröstkörtlarna i kombination med svullnad;
 • vätskeansamling i kroppen, särskilt synlig på armar och ben.

Bland de listade symptomen, tillsammans med spastisk smärta, kan en eller flera dominerar. Och ofta ger det inte mindre ångest än sammandragningar under menstruationen.

Orsaken till intensiv krampsmärta är mycket viktig. Det kan vara villkorat naturligt, det vill säga på grund av felet i den speciella sammansättningen av hormoner. Uteslut inte sjukdomen, för vilken ett sådant symptom är karakteristiskt. Därför kan du inte tolerera upplevelserna, du bör definitivt gå till läkaren. Oavsett kramper orsakas finns det alltid en chans att bli av med dem eller sänka intensiteten.

Om det finns sammandragningar under menstruationen från menarchen eller ett par år efter början av menstruationen kan orsaken vara dold i funktionerna i den hormonella bakgrunden.

Det finns flera tillstånd som leder till en allvarlig manifestation av variationer i ämnets balans:

 • brist på endorfiner och enkefaliner som lindrar smärta;
 • felaktig luteal fas i cykeln, där livmodern tvingas sammandras intensivt;
 • en hög koncentration av prostaglandiner som tvingar organets släta muskler till intensiva rörelser;
 • endometrialt fel, i vilket dess lösgöring är svår;
 • låg smärttröskel.

Livmodern samlas på kritiska dagar i alla, utan undantag. Men ovanstående omständigheter tvingar henne att göra detta med smärta, vilket påverkar ett stort antal nervfibrer. Hormonella störningar provocerar sammandragningar före menstruation, när det reproduktiva systemet fortfarande förbereder sig för förnyelse. Syndromet kompletteras, liksom på kritiska dagar, av andra manifestationer av PMS.

Ibland leder detta till medfödda avvikelser i utvecklingen av livmodern och dess bifogningar (förträngning av nacken, vidhäftningar i kaviteten, krökningar, kränkning av platsen). Dessa funktioner förhindrar att slemhinnan släpps helt utanför eller leder till starka fluktuationer med röret och äggstockarna..

Vi rekommenderar att du läser en artikel om smärta i nedre rygg vid menstruation. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till obehag i ryggen före menstruation, förekomst av smärta under kritiska dagar, möjliga diagnoser, smärta med försening och sätt att lindra tillståndet.

Smärta under menstruation som sammandragningar kan vara en manifestation av en sjukdom eller farligt tillstånd, bland vilka:

OrsakVarför händer det här
MissfallFör tidig borttagning av ägget börjar vanligtvis med en smärta i drag som utstrålar till korsryggen. Tilldelningar från problemets första ögonblick spottar. Men när smärta ökar ökar också deras volym och hotar att gå in i massiva blödningar.
Ektopisk graviditetOm ägget har invaderat äggledaren eller livmoderhalsen, utesluts inte spontan separering från lokaliseringsstället. Detta inträffar med smärta, frisättning av en liten, men varje gång ökande mängd blod. Processen kan förväxlas med menstruation.
Den myomatösa nodens födelseEn godartad tumör som finns i organet, speciellt belägen nära halsen, kan börja separera oberoende från dess väggar. Kvinnor som har drabbats av detta säger att sådana sammandragningar liknar smärta under menstruationen, men mycket starkare och mer smärtsamma. Och det är mycket mer urladdning i processen. Smärtan ger också in i anus, perineum, och dessutom observeras ofta urinering och förstoppning.
Intestinal patologiDe kan vara av en annan karaktär, olika delar av organet lider också. Beroende på detta känns krampande smärta på vänster eller höger sida. Men med det finns kräkningar, flatulens, tarmrörelser är intryckta på ytan av buken (det kan vara asymmetriskt).
Gynekologisk patologiAdenomyos och inflammatoriska sjukdomar i könsorganen får ofta en särskilt smärtsam kurs under menstruationen. Dessa är att fatta smärta som ger tillbaka, riklig urladdning.
preventivmedelIUD eller piller ändrar ibland balansen mellan hormoner så mycket att en kvinna "föder varje månad".
Renal kolikOm det sammanfaller med de kritiska dagarna gör blockering med en sten i urinledaren en stark gripande smärta och ger området till livmodern. Det åtföljs av en enda kräkning.
BråckAtt få delar av tarmen genom den svaga magväggen under huden är mycket smärtsamt. Och om detta sammanfaller med menstruationen är det inte alltid möjligt att omedelbart identifiera patologi, särskilt hos feta kvinnor.

När magen gör ont under menstruationen så mycket att den liknar arbetsvärk kan du inte vänta. Särskilt om kritiska dagar inte orsakade sådana problem tidigare. Var och en av de ovannämnda orsakerna till lidande leder till behovet av att behandlas, ibland brådskande och kirurgiskt.

Om det konstateras att det inte finns några patologier, men menstruationen fortfarande förvandlar livet till en mardröm, måste du börja med förändringar i livsstilen:

 • ge inte efter för stress;
 • rör sig aktivt utanför menstruationen, vara i luften;
 • rök inte; minimera närvaron av alkohol;
 • behärska yoga asanas för att lära sig att slappna av;
 • överät inte, 3-4 dagar innan menstruationen utesluter fett, sött, kaffe;
 • applicera en varm värmedyna i magen under en smärtanfall.

Utöver de beskrivna metoderna för att lindra sammandragningar är läkemedel mer effektiva:

 • Lugnande "Valerian extrakt", "Motherwort", möjligen "Relanium". Genom att lindra stress kommer de att få hormoner till mer stabila värden..
 • Smärtstillande medel No-Shpa, Baralgin, Spazgan, Ketanov. De tre första kommer att minska livmoderns kontraktila aktivitet, den sista medicinen eliminerar spänningen. "Ibuprofen" kommer att bidra inte bara till eliminering av smärta, utan också minimal inflammation.
 • Hormonell "Janine", "Yarina", "Silest", "Regulon". Läkemedel reglerar cykeln i allmänhet, minskar sannolikheten för patologier, stabiliserar ämnets balans.

Det är möjligt och nödvändigt att återgå kritiska dagar till det normala. Det är viktigt att göra detta utan initiativ, särskilt när det gäller valet av läkemedel. Det är användbart att komplettera dem med vitaminterapi, fysioterapi, örter. Men varje metod bör diskuteras med en läkare.

Algomenorré eller smärta under menstruationen är bekant för nästan varje flicka. Enligt statistik upplever 70% av den kvinnliga befolkningen ständigt obehag i nedre buken under menstruationen. I många fall är smärta inte orsak till oro. Men när sådana upplevelser blir trånga i naturen måste du tänka på din hälsa.

Ömhet under menstruation hos kvinnor observeras på grund av sammandragningar av livmodern, som blir av med ett ofördelat ägg. Krampande smärta kan orsakas av både naturliga och patologiska orsaker..

Om menstruationskramper, som sammandragningar, stör en tjej från tiden för den första menstruationen och under de kommande två åren, är deras orsak det speciella med hennes hormonella bakgrund. Det finns andra naturliga faktorer som orsakar dessa symtom:

 • brist på enkefaliner och endorfiner - hormoner som är naturliga smärtstillande medel;
 • störningar i processen för lutealfasen i menstruationscykeln, varför livmoderns rörelser blir mer frekventa och intensifierade;
 • ett överskott av prostaglandiner, som stimulerar livmoderens släta muskler till intensiva sammandragningar;
 • defekter i endometriumet (livmoderens inre slemhinnor), vilket komplicerar dess separering;
 • låg smärttröskel;
 • avvikelser i livmoderns struktur från födseln (vidhäftningar, förträngning i nacken, böjningar), oriktigt arrangemang av organ (förskjutning).

Premenstruellt syndrom, som är resultatet av svängningar i hormonell bakgrund, kan också orsaka krampande smärta. PMS orsakas av förhöjda nivåer av dopamin och noradrenalin i blodet. Det särskilda med detta syndrom är att sjukdom och smärta uppstår redan innan menstruationen börjar och intensifieras under de första dagarna. Dessa symtom åtföljs av en försämring av humöret och till och med neuroser och raserianfall..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur citron påverkar menstruationen

Vad som inte kan göras för att stoppa menstruationenDet faktum att menstruation är ett oundgängligt kriterium för ett fullständigt kvinnligt liv är känt även för tonårsflickor....

Betyg av de bästa kuddarna - vilka gynekologer väljer!

De bästa packningarna är säkra för hälsan, gör sitt jobb bra, är praktiska att använda, prisvärda. Dessa kriterier används av moderna kvinnor när de väljer en hygienprodukt....

Huvudvärk efter menstruation

Mycket ofta, efter menstruation, har kvinnor olika typer av sjukdomar. Bland andra uppstår yrsel eller huvudvärk efter menstruationen. Läkare använder termen "menstruationsmigrän"....