Sjukdomar som orsakar smärta i vänster sida under menstruationen

Klimax

Fenomenet när vänster sida gör ont under menstruationen kan vara en signal till en kvinna om förekomsten av sjukdomar i reproduktionsorganen och systemen, eller patologier av en icke-gynekologisk karaktär. Dessa sjukdomar kan utgöra ett hot mot hälsan, så om du upplever smärta i vänster sida måste du hitta deras grundorsak och bli av med den.

Patologier som väcker smärta i vänster sida under menstruationen

När menstruationen börjar och smärta i vänster sida uppträder kan orsaken vara:

 • Endometrios är en överväxt av livmoderslimhinnan, som har en godartad natur. Utvecklingen av sjukdomen kan ske i könsorganen såväl som i bukhinnan. Celler går utanför slemområdet och börjar föröka sig, så menstruationen är mer riklig och längre än den föreskrivna perioden. Ofta varar menstruationscykeln med endometrios mer än en månad. Smärta i buken kan vara olika i intensitet och art, uppträder både före och efter menstruationen. Organet som drabbas av sjukdomen är större i storlek och börjar blöda. Det är möjligt att en kvinna senare visar sig vara infertil. Tillhörande symtom inkluderar feber, svaghet i kroppens allmänna tillstånd, utseende av illamående och kräkningar.
 • Salpingit är en inflammation i äggledarna som har en bakteriell karaktär. Först och främst täcker sjukdomen slemhinnan och sedan alla andra lager. Orgelet blir större i storlek och den vanliga menstruationscykeln går också förlorad: urladdningen är inte regelbunden och riklig, med karakteristiska föroreningar av pus. Samtidig symtom på sjukdomen är svaghet, feber, smärta i huvudet, förekomsten av illamående och kräkningar. Om sjukdomen fortsätter i ett akut skede börjar magen att skada i vänster sida abrupt och ganska starkt. Sjukdommens kroniska stadium kännetecknas av trist värkande smärta.
 • Ruptur och vridning av äggstocken är en sjukdom som kräver omedelbar läkarvård, eftersom det finns en kraftig kränkning av blodflödet i äggstocken och den inflammatoriska processen börjar, vilket snart leder till dess nekros. Vaginal blödning börjar. Ofta förekommer sjukdomen på grund av överbelastning av kroppen av fysisk natur. Relaterade symtom inkluderar svår smärta i vänster sida och nedre del av buken, som sträcker sig till inguinalregionen. Dessutom kan kroppstemperaturen stiga, riklig svettning kan börja, svaghet, illamående och kräken för kräkningar, migrän, ökad hjärtfrekvens etc..
 • Cystit är en inflammatorisk process av ett infektiöst ursprung som utvecklas till följd av hypotermi och en minskning av immunsystemets skyddande funktioner. Sjukdomen kan också förekomma på grund av att ha kläder som inte är lämpliga i storlek, sexuella relationer med olika partners och tar cytostatika. Symtom på cystit kommer att manifesteras av smärta från nedre del av buken och i vänster sida, en ständig önskan att urinera, vilket också passerar smärtsamt. Urinens färg är grumlig, eventuellt med blodföroreningar.
 • Nedsatt absorption och matsmältning av tarmen. Med malabsorption kan smärtans natur vara annorlunda. Symtom finns också: diarré med föroreningar av fett, svår trötthet, svaghet, viktminskning, hår, torr hud, bräckliga naglar.
 • Irriterande tarmsyndrom, i vilket magen på vänster sida kan skada, liksom förstoppning eller diarré, ökad flatulens och ofta trang till avföring.
 • Ulcerös kolit är en kronisk tarminflammation där buksmärta börjar krampa. Dessutom begår en person ofta en avföring, där blodföroreningar är synliga i avföringen.
 • Urolithiasis sjukdom. Ofta förekommer det hos kvinnor som har en ärftlig tendens och i närvaro av provocerande faktorer: undernäring, ohälsosam livsstil, infektion i könsorganet eller närvaron av metabolismsjukdom. Symtom på urolithiasis är smärta i buken med olika lokalisering och intensitet, vilket ger i ljumsken. Det gör ont vid urinering.

Diagnos av sjukdomar som väcker smärta i vänster sida under menstruationen

Om vänster sida gör ont med menstruation är det först nödvändigt att fastställa smärtans natur:

 • om sjukdomen har en gynekologisk karaktär kan smärtan vara annorlunda: akut, skärande eller värkande, vilket ger buken. Det beror på hur sjukdomen utvecklas.
 • när urinblåsan är inflammerad drar smärtan övervägande, också åtföljd av en störning i urinrörets funktion;
 • sjukdomar i njurarna kännetecknas av tråkig eller akut smärta i vänster sida, som strålar till nedre delen av ryggen och buken;
 • i närvaro av tarmsjukdomar börjar magen att skada inte bara i vänster sida, utan också i dess andra avdelningar. Smärtan är ofta akut, värkande och visas omedelbart efter måltiderna.

När menstruationens början åtföljs av smärta i vänster sida, är det absolut nödvändigt att konsultera specialister för att hitta dess orsak. För att göra en diagnos gör läkaren först en vaginal undersökning. Sedan skickas patienten för ultraljuddiagnostik av bukhinnan och bäckenorganen för att ta reda på exakt var problemet är och hur farligt det är för kvinnans hälsa.

För att få en fullständig bild av sjukdomen görs en undersökning av livmodern och bilagorna med röntgenstrålar samt hysteroskopi. Patienten tar ett blodprov, och läkaren tar också sina vaginala urladdningskulturer under menstruationen för att avgöra om det finns inflammatoriska processer i livmodern eller inte. De gör också en analys av tumörmarkörer, som hjälper till att bestämma endometrios i de första utvecklingsstadierna.

Blodprover, urinodling, ultraljud i buken och bäckenet samt cystoskopi hjälper till att diagnostisera cystit..

Tarmsjukdomar bestäms genom analys av avföring, röntgenstrålar och ultraljud i bukhålan, irrigografi, koloskopi och sigmoidoskopi.

För att ta reda på möjliga njurpatologier, måste du ta urintest (allmänt, enligt Nechiporenko och Zimnitsky), genomgå en ultraljud och utsöndringsurografi.

Hur är behandlingen av sjukdomar som väcker smärta i vänster sida under menstruationen

Försena inte ett besök hos läkaren om det finns ont i vänster sida under menstruationen. Detta hjälper till att undvika allvarliga komplikationer och irreversibla konsekvenser. Efter att ha fastställt grundorsaken till sjukdomen i tid väljer specialister den mest effektiva behandlingen.

Terapi av endometrios inkluderar ofta hormonella medel från olika grupper (Duphaston, Utrozhestan, orala preventivmedel, Danazol eller Methyltestosteron). Penicillininnehållande antibiotika, cefalosporiner, aminoglykosider används för att behandla salpingit. Om det inte finns något synligt resultat efter sådan behandling rekommenderar experter att patienten genomgår laparoskopi.

Om en kvinna kommer till läkaren med torsion och brott i äggstocken, genomgår hon en akut operation. Detta hjälper till att stoppa blödning, rädda patientens liv och eventuellt reproduktionsfunktion..

Vid behandling av cystit ordineras fluorokinolinnehållande antibiotika och medel som hjälper till att eliminera den inflammatoriska processen. Om en kvinna diagnostiseras med ulcerös kolit rekommenderas diet, immunsuppressiva, antiinflammatoriska läkemedel och glukokortikosteroider. När terapi inte ger önskat resultat genomför specialister kirurgi.

Om patienten har smärta i vänster sida provocerar urolit, är det nödvändigt att följa en diet och använda läkemedel som kan lösa stenar i organet. Om stenernas storlek överstiger fem millimeter, eller om de har en saltkonsistens, kan de endast tas bort kirurgiskt.

När menstruationen gör ont på vänster sida nedan: möjliga orsaker

Dum, skarp, värkande eller sömnadsmärta på vänster sida i nedre del av magen stör normalt och larm för personen. Faktum är att många vitala organ finns i detta område, och obehag kan indikera en mängd olika sjukdomar och tillstånd - inklusive potentiellt livshotande som kräver omedelbar sjukhusvistelse. Vilka är de vanligaste orsakerna till vänstersidig smärta i nedre buken och vad man ska göra när de uppstår? Detta är värt att utforska mer detaljerat..

Magvärk nedre vänster: möjliga orsaker

Bukhålan innehåller många vitala mänskliga organ. Särskilt på vänster sida är mjälten, tjocktarmen och organen i könsorganet.

Och i vart och ett av dessa organ kan en funktionsfel uppstå - de blir inflammerade, skadade, deformerade, tumörer utvecklas på dem etc..

De flesta sjukdomar och tillstånd som ger vänstersidig smärta i nedre del av buken kräver omedelbar behandling.

Mjälte

 • Akut utvidgning av mjälten - en patologi kan uppstå som ett resultat av inflammation eller ett brott mot utflödet av blod, i vilket fall som helst kommer patienten att bli störd av smärta i nedre del av magen till vänster, symptom i form av illamående, kräkningar, feber.
 • Miltinfarkt - blockering av en artär och bildning av ett nekrotiskt fokus som omger en blodpropp; skarp smärta uppträder i vänster hypokondrium och faller ner, dess intensitet ökar med rörelse, hosta och till och med djup andning, patienten har också en hög kroppstemperatur (cirka 39 grader).
 • Skada på mjälten - ibland (oftast på grund av de medfödda strukturella kännetecknen i de mesenteriska ledbanden hos en person eller på grund av trauma) vrider sig den mjälta artären, varigenom smärtan gradvis faller ner på vänster sida; smärta åtföljs också av symtom som uppblåsthet, förstoppning, kräkningar, allmänt välbefinnande.
 • Mildens abscess - stora abscesser är potentiellt livshotande: öppning i bukhålan, de orsakar diffus smärta, vilket kan kännas i nedre buken till vänster.
 • Lymfocytisk leukemi och myelooid leukemi (kroniska former) - onkologi i de hematopoietiska organen börjar smärtfritt, men när tumören växer ökar smärtan: först uppträder de efter att ha ätit och efter palpation.

Tarmar

Från tarmarna kan vänstersidig smärta i nedre del av magen uppstå av olika skäl - från banal flatulens till mycket allvarligare tillstånd och sjukdomar:

 • Malabsorption - är oförmågan hos tunntarmen i tunntarmen att uppfatta en specifik produkt (eller grupp av produkter), till exempel frukt eller mjölk; uppstår med bristande smärta i nedre del av magen till vänster (på grund av ansamling av gaser) och krampande smärta i samma område (som ett resultat av spasm i kärl och muskler i tarmväggen).
 • Crohns sjukdom - nodulär inflammation i mag-tarmkanalen manifesteras inte bara av vänstersidig smärta i nedre del av buken, utan också av kräkningar, diarré, allmän trötthet och minskad aptit.
 • Irriterande tarmsyndrom - åtföljt av smärta som kan störa nedre vänstra buken, såväl som flatulens, diarré eller förstoppning. Sjukdomen kännetecknas av perioder med remission och förvärringar.
 • Ospecifik ulcerös kolit - uppstår med morfologiska förändringar i tarmsväggen, åtföljd av paroxysmal kolik av varierande intensitet.
 • Polypos - utseendet på godartade formationer (polypper) på slemhinnorna i vissa delar av tarmen kan provocera vänstersidiga smärtor i nedre del av buken.
 • Intestinal hindring - åtföljd av svår smärta, samt en ansamling av gaser i tarmen och förstoppning, illamående och kräkningar, uppblåsthet och uppenbar asymmetri.
 • Magtvridning - åtföljd av svår paroxysmal smärta, som under en stund helt avtar och sedan återvänder igen, liksom kräkningar.
 • Oncology.

Det finns ett antal skäl som väcker smärta i nedre del av magen till vänster hos kvinnor. Dessa inkluderar följande sjukdomar:

 • Inflammation av äggledarna - förutom svår smärta i ljumsken (inklusive lokalisering är också möjligt på vänster sida), patienter lider av vaginal urladdning, smärtsamma perioder och hög feber.
 • Endometrios - med denna patologi multiplicerar epitelceller utanför livmodern, deras tillväxt i tarmen är också möjlig.
 • Ett brott eller vridning av äggstocksbenet är ett farligt tillstånd som manifesteras av smärta med mycket hög intensitet och störningar i patientens allmänna tillstånd: blekhet i huden, tryckfall, feber, kräkningar. I detta fall behöver patienten akutvård..
 • Adnexit och salpingoophoritis - inflammation i bilagorna åtföljs av akuta smärta i nedre del av buken, som intensifieras vid palpation.
 • Ektopisk graviditet är ett livshotande tillstånd för en kvinna som manifesteras genom krampande smärta, vars intensitet gradvis ökar; vid brist på äggledaren blir smärtan outhärdlig, patienten behöver akut läkare.
 • Allen-Masters-syndrom - uppstår på grund av brott i livmoders ledband på grund av kraftig eller snabb förlossning, abort, etc..

En annan av de många orsakerna som väcker vänstersidig smärta i nedre del av buken hos både män och kvinnor från könssystemet är utvidgningen av njurbenet.

Klassificering av smärta: vad det kan vara

Vänstersidiga smärta i nedre del av buken kan ha en annan karaktär, enligt vilken det är möjligt att misstänka utvecklingen av en sjukdom.

Död smärta följer vanligtvis ensidiga "kvinnliga" sjukdomar. Om trist smärta kombineras med feber, trötthet, allmän svaghet, är det mest troligt att vi talar om inflammatoriska patologier.

 • Ritning av vänstersidig smärta är vanligtvis karakteristiskt för purulenta patologier i bäckenorganen, det uppstår när sprains i ljumsken och strangulerade hernias, och följer också cancer (i detta fall ökar dess intensitet med tiden).
 • Skarpa smärta i nedre vänstra buken orsakas av kramper, urinrörets passage genom urinvägarna, bristning av inguinalbanden, inflammation, äggstocksbrott, utvidgning av njurbenet eller urinblåsan.
 • Stygdsmärta kan vara en förvirring av brott i äggstockarna, en följd av gasfyllnad, en följeslagare till njursjukdom eller sår i urinröret eller urinröret.

Hur som helst bör förekomsten av sådan smärta vara grunden för att söka hjälp från en läkare. Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma de åtföljande symtomen - feber, diarré, kräkningar, blekhet, dödhet, etc. De måste rapporteras till en specialist - denna information är användbar för att göra en korrekt diagnos..

Vad man ska göra smärta i nedre buken?

Vänstersidiga smärta i nedre del av buken kan inte ignoreras. De kan indikera en utvecklande akut patologi som kräver akut medicinsk vård. Därför är det inte ett alternativ att ta smärtstillande medel för att lindra smärta. Anledningen går inte någonstans, och tråkiga känslor kan komplicera diagnosen..

Efter att ha känt smärta av vilken intensitet som helst och av vilken art som helst i nedre vänstra buken är det nödvändigt att agera enligt följande:

 • Säkerställa fred och ta den mest bekväma hållningen, där smärtan inte kännas eller åtminstone inte intensifieras.
 • Utvärdera smärtan utifrån befintliga kroniska sjukdomar, tillståndet i kroppen som helhet och andra symtom som finns (graviditet, diarré, kräkningar, feber, etc.).
 • I händelse av primär smärta (om tidigare en person aldrig hade upplevt sådana känslor i nedre buken till vänster), rekommenderas att ringa ambulans.
 • Om smärtan redan har visat sig tidigare kan patienten fatta ett beslut om det är lämpligt att söka akut medicinsk vård på egen hand - ring en ambulans med en tydlig försämring, ring den lokala läkaren hemma om tillståndet är stabilt, eller gå till kliniken för en remiss för en kort attack.

Det är viktigt att komma ihåg att även om smärtintensiteten i nedre buken till vänster inte är hög, kan denna känsla indikera utvecklingen av en allvarlig sjukdom.

Behandling av vänster nedre del av buken

Självklart syftar behandlingen inte till att ta bort smärtsyndromet, utan att eliminera dess orsak. Mycket ofta kräver patienter som lider av vänstersidig smärta i nedre buken akut läkare och sjukhusvistelse. Behandlingen kan vara både konservativ (med olika läkemedel) och kirurgisk.

Oftast behandlas patienter med vänstersidig smärta i nedre buken av läkare med följande specialiteter:

 • gynekolog;
 • kirurg;
 • traumatolog;
 • gastroenterologist;
 • infektionssjukdomspecialist.

Som regel kräver en noggrann diagnos undersökning och förhör av en patient, laboratorieundersökningar av blod och urin, analyser av lever- och bukspottkörtelenzym, samt radiografiska undersökningar, ultraljud och endoskopiska undersökningar. Baserat på resultaten av undersökningen för varje patient utvecklas en individuell behandlingsplan.

Efter menstruation, smärta i vänster sida av nedre del av buken

Smärta i vänster sida av nedre del av buken blir ofta en orsak till sjukdom, en kränkning av den allmänna hälsan. Dess natur kan vara annorlunda och bestäms direkt av orsaken. Ofta observeras ömhet hos kvinnor med gynekologiska sjukdomar.

Nedre vänstra buksmärta - orsaker

För att förstå varför nedre buken gör ont på vänster sida, tvingas läkare att utföra mer än en instrumentell undersökning. Bland de huvudsakliga orsakerna till smärta kan följande grupper av patologier särskiljas:

 • gynekologisk;
 • urologisk;
 • gastroenter;
 • kirurgiska patologier i bäckenorganen.

Denna lokalisering av smärtsamma känslor kan indikera inflammatoriska processer i organ som ligger på vänster sida av kroppen. Den:

 • mjälte;
 • tunntarm;
 • kolon;
 • kolon;
 • genitourinary system (ureter);
 • vänster äggstock, del av livmodern.

Ritande smärta i vänster sida av nedre del av buken

Värkande smärta i vänster sida av nedre del av buken är karakteristisk för purulenta patologier i bäckenorganen. Sådan smärta kännetecknas av en försvagande långvarig kurs, dock låg intensitet.

Ritningssmärta i vänstra buken kan uppstå vid inflammation i kvinnliga och manliga könsorgan samt med brott i hernias. Den växande smärtan i vänster sida kan utlösas av tumörens tillväxt.

Vid diagnos för att fastställa orsaken till smärta beaktas även närvaron av andra symtom:

Sömnadssmärta i vänster sida av nedre del av buken

Sömnad och skärande smärta i vänster sida av nedre del av buken är ett tecken på skador på njurarna och tarmen. En slags sömnadssömningar kan skjuta, vilket indikerar en inflammatorisk process i nedre delen av ryggen, lederna, ryggraden.

Stygdsmärta i nedre del av buken kan observeras med ökad gasbildning i tarmen. Som ett resultat, efter att ha gått på toaletten, försvinner sådan smärta på egen hand..

Men försumma inte den här typen av smärta, eftersom de ofta indikerar akut patologi (cysturbrist, blindtarmsinflammation).

Slagande smärta i vänster sida av nedre del av buken

Svår smärta i vänster sida av nedre del av buken utlöses ofta av tarmsjukdom. Hos kvinnor kan en liknande situation indikera gynekologiska sjukdomar:

 • polycystos - multipla ovariecyster;
 • ektopisk graviditet;
 • adnexit - inflammation i livmodern.

Hos män kan orsaken till bankande smärta i nedre del av magen till vänster vara kolit - inflammation i tjocktarmen. I sådana fall, utöver smärta, klagar patienten över andra symtom:

 • diarre;
 • flatulens;
 • falsk lust att avrättas.

Orsaken till smärta i vänster sida av nedre del av buken kan vara förknippad med tarmobstruktion. Denna patologi kännetecknas av förstoppning, uppblåsthet. Med en uttalad kränkning hos patienten observeras asymmetri av buken på grund av ansamlingen av gaser i tarmen. Under ett besök hos läkaren är det ofta klagomål på periodisk illamående och smärta i nedre del av buken, som intensifieras med tiden..

Smärta i nedre buken på höger krampsmärta

Akut smärta i vänster sida av nedre del av buken

Akut skarp smärta i vänster sida av nedre del av buken är ofta ett tecken på inflammation i bilagan - blindtarmsinflammation. I det här fallet är smärtan huvudsakligen lokaliserad i den vänstra regionen, men den kan ge av i benen.

Det finns en klinik med en akut buk: spänning i den främre bukväggen, buken blir sten vid beröring, inte påtaglig. Mot bakgrund av svår smärta kan ett förtryckt tillstånd utvecklas, åtföljt av förvirring.

Kirurgisk vård för denna patologi är grunden för behandlingen.

Bland andra möjliga orsaker till smärta i vänster sida av nedre del av buken är det nödvändigt att lyfta fram:

 • urinblåsan sjukdom;
 • inflammation eller brott i ligament;
 • äggstocksbrott;
 • urolitiasis.

Dull smärta i vänster sida av nedre del av buken

När en nedre del av magen gör ont hos kvinnor till vänster, försöker läkare att utesluta gynekologiska patologier. Oftare möter kvinnor i reproduktiv ålder en sådan sjukdom..

Ofta klagar patienterna efter att menstruationen gör ont i magen på vänster sida. Dessutom uppträder smärta under samlag. En lång undersökning krävs för att diagnostisera sjukdomen..

Bland de frekventa patologierna med liknande symtom är det nödvändigt att skilja:

Förutom gynekologiska sjukdomar kan tråkig smärta i vänster sida av nedre del av magen följa med andra patologier:

 • phlebeurysm;
 • expansion av urinblåsan;
 • hemorrojder;
 • lymfadenit.

Periodisk smärta i vänster sida av nedre del av buken

Periodisk smärta i nedre del av buken är ofta associerad med fysiologiska förändringar. Ofta klagar kvinnor över att de har en nedre buksmärta på sin vänstra sida under menstruationen. En liknande situation kan indikera olika gynekologiska sjukdomar, bland vilka:

I de flesta fall har kvinnor en nedre buksmärta till vänster innan menstruationen under en kort tid: obehag och smärta försvinner på egen hand. Detta faktum komplicerar diagnosprocessen - frånvaron av symtom får patienten att tro att hon är helt frisk. I vissa fall kan nästa uppträdande av smärta observeras med större kraft, vilket indikerar utvecklingen av patologi.

Ömt underliv på vänster sida under graviditeten

Inför en liknande situation försöker förväntade mödrar självständigt ta reda på varför nedre buken gör ont på vänster sida under graviditeten, men det är inte alltid möjligt.

Läkarna är strängt förbjudna att självmedicinera och vid de första symtomen, försämring av välbefinnande, sök råd.

Bland de formidabla komplikationerna av graviditet med liknande symtom kommer ektopisk graviditet först.

Smärta i vänster sida av nedre del av buken i detta fall kan bero på implantation av ägg i vänster äggledare. Av vaga skäl startar ett befruktat ägg implantationsprocessen innan det når livmoderhålet. Vidareutveckling av en sådan graviditet kan leda till brott i äggledaren, därför är den enda behandlingen abort.

Efter födseln gör ont i nedre del av buken

När nedre del av magen gör ont på vänster sida av en kvinna som nyligen har blivit mamma, kan läkare betrakta denna situation som en variant av normen.

De första dagarna efter förlossningen inträffar en aktiv sammandragning av livmodern och bäckenmusklerna, vilket kan åtföljas av smärtsamma upplevelser. Den förbättrade produktionen av hormonet oxytocin bidrar till denna process..

Gradvis återgår livmodern till sitt tidigare tillstånd, tar på sig sin normala storlek och form..

Den andra faktorn som orsakar smärta i vänster sida av nedre del av buken efter förlossningen är amning. Stimulering av moderns bröstvårtor under amningen ökar syntesen av oxytocin, som diskuterades ovan.

Livmodern samverkar ännu mer aktivt och orsakar mild ömhet av intermittent art. Normalt bör smärtan försvinna en månad efter födseln.

Annars behöver du en konsultation med en gynekolog.

Efter sex gör ont i nedre del av magen på vänster sida

Smärta i buken efter samlag är ett tecken på patologi. När smärta uppstår (vänster sida av en kvinnas nedre del av buken) utesluter läkare först en cysta i vänster äggstock.

Denna godartade formation under lång tid kanske inte stör en kvinna: funktionella cyster kan försvinna på egen hand efter 2-3 menstruationscykler. För att bestämma vilken typ av utbildning, dess storlek, måste du emellertid kontakta en gynekolog.

För att minimera smärta under sex måste du hålla dig till kvinnans position på toppen.

Nedre vänstra buksmärta när man trycker på den

Ömhet, förvärrad av palpation, tryckande på smärtområdet, indikerar en akut inflammatorisk process. Samtidigt krävs en grundlig undersökning för att fastställa den exakta orsaken. Om lägre tryck skadar nedre buken på vänster, utesluter läkare följande patologier:

 • akut blindtarmsinflammation;
 • akut gastrit;
 • magsår;
 • Crohns sjukdom;
 • kolecystit;
 • förgiftning;
 • patologi hos bäckenorganen (adnexit, salpingoophoritis, endometritis).

Det nedre buken gör ont vid rörelse

Buksmärta provocerar ofta sjukdomar i matsmältningskanalen, levern, tarmen, magen. Ökad smärta under promenader orsakad av involvering av bäckenmusklerna och magmusklerna.

Detta område av kroppen har god blodtillförsel och innervärde, så smärta kan uppstå även vid mindre skador på de inre organen. Ofta kan svårigheten att diagnostisera bero på bristen på en uppenbar klinisk bild..

Om nedre buken gör ont när man går, är det nödvändigt att utesluta:

 • matförgiftning;
 • hjärt- och cirkulationssjukdomar;
 • trauma mot bukväggen;
 • sjukdomar i ryggraden och nervsystemet;
 • patologi i urinsystemet, njursjukdom.

Nedre vänstra buksmärta - vad man ska göra?

För att avgöra varför nedre buken gör ont från sidan till vänster, måste du se en läkare. Efter undersökning och fastställande av orsaken föreskrivs lämplig behandling. Följande metoder används för diagnos:

 • Datortomografi;
 • MRI
 • Ultraljuddiagnostik;
 • EKG;
 • gastroduodenoskopi eller koloskopi;
 • klinisk analys av blod och urin;
 • blodkemi.

Innan patienten går till läkaren kan patienten vidta några åtgärder för att minska smärta:

 1. Slappna av och ta ett horisontellt läge.
 2. Sätt ett ispack på en öm plats.
 3. Vid förhöjd kroppstemperatur, ta ett antipyretikum (Paracetamol, Ibuklin).

Varför vänster sida gör ont och vad man ska göra åt det

Låt oss säga genast: smärta i vänster sida är en vanlig sak och oftast säker. Du bör dock inte lämna det utan tillsyn. Ibland kan till och med lätt obehag på vänster sida signalera allvarlig sjukdom..

När man ska ringa ambulans

Ring omedelbart en ambulans om:

 • Akut eller tråkig smärta på vänster sida av bröstet ger vänsterarm, axel, käke.
 • Materiell smärta åtföljs av feber upp till 38,8 ° C och högre.
 • Plötslig skarp smärta koncentreras på en punkt och stannar inte på flera minuter eller längre.
 • Min mage gör ont (både på vänster och när som helst), och lättnad kommer bara när du ligger still på ryggen.
 • Smärtan avtar inte med tiden, men verkar till och med intensifieras.
 • Hon åtföljs av kräkningar. Situationen är särskilt hotande om det finns blod i magens innehåll.
 • Smärtan är skarp, jag kan inte tänka.
 • Avföring svart eller strimmig med blod.
 • Magen är spänd, även den minsta beröringen är smärtsam.
 • Nedre del av buken - allvarlig smärta i sömnen eller sömmar, samtidigt som du är gravid eller utesluter inte detta.
 • Strax före svår smärta började det slås i buken eller i revbenen.

När du behöver gå till läkaren snabbare

Planera ett besök hos terapeuten inom en snar framtid om:

 • Smärtan i vänster sida är obetydlig, men den oroar sig regelbundet och gör sig känd i en vecka eller längre.
 • En märkbar smärta förekommer eller försvinner antingen, och detta tillstånd varar längre än 1-2 dagar, eller åtföljs av illamående och kräkningar, eller så blir det mer smärtsamt..
 • Ritning i vänster buk åtföljs av en försämring av aptit, diarré som varar längre än ett par dagar, eller (alternativ för kvinnor) blodig vaginal urladdning.
 • Förutom obehag i vänster sida märker du att du går ner i vikt utan någon uppenbar anledning..

Varför gör vänster sida ont?

Det finns dussintals svar. Magen, mjälten, bukspottkörteln, stora och små tarmar samt vänster lunga och njure, urinblåsan, livmodern och äggstockarna hos kvinnor kan skada.

En separat låt är ett hjärta som flyttas åt vänster: misslyckanden i dess arbete känner sig ofta av reflekterade smärta i vänster sida av kroppen.

Obehagliga känslor talar emellertid inte alltid om sjukdomar. Här är de vanligaste orsakerna till smärta i vänster sida - både buken och kostalen.

1. Ökad gasbildning

När maten vi åt och smälte i magen kommer in i tunntarmen tas bakterier för dess nedbrytning. I processen avger de koldioxid och andra gaser. Om det finns för många gaser i tarmen, stiger trycket. Delar av tarmen expanderar, tryck på nervändarna som finns runt den. Det orsakar uppblåsthet och smärta..

Vad man ska göra med det

Till att börja med - ta reda på orsaken till flatulens. Oftast är det enkelt: du äter för mycket, lutar dig på fet mat eller till exempel äter för snabbt och sväljer luft. Försök att revidera din kost och matvanor:

 • ät långsammare;
 • tugga mat noggrant;
 • Undvik mat som ökar gasproduktionen - bekvämlighetsmat, skräpmat, kål, morötter och så vidare..

Om uppblåsthet skadar dig regelbundet, kontakta en gastroenterolog. Kanske är problemet i tarmens mikroflora: du har bakterier som producerar för mycket gas. I detta fall kommer läkaren att förskriva prebiotika som hjälper till att normalisera mikrofloran..

2. förstoppning

Brist på avföring kan orsaka obehag och ibland smärta i tarmen. Anledningen är vanligtvis en brist på fiber eller vätska.

Vad man ska göra med det

Drick mer vatten och ät fiberrik mat som bladgrönsaker, fullkornsbröd, kli, baljväxter och fast frukt. Du kan ta ett laxermedel, konsultera med en terapeut.

Om förstoppning blir regelbunden, prata med dem om läkaren - samma terapeut, gastroenterolog eller nutritionist. Troligtvis kommer du att bli ombedd att granska kosten.

3. Stark fysisk aktivitet

Du sprang snabbt eller hoppade för energiskt, simmade och så vidare. Motion ökar blodflödet. Om det är överdrivet flyter blod över mjälten. Orgelet växer i storlek och börjar pressa på sitt eget kapselskal, i vilket det finns nervändar. Så det finns den berömda "sticken i vänster sida".

Förresten, den inte mindre berömda "pricken på höger sida" har liknande skäl, bara levern är full av blod.

Vad man ska göra med det

För att bli av med smärtan i sidan orsakad av fysisk ansträngning räcker det bara för att sakta ner och vänta tills andningen blir jämn.

För framtiden: start inte ett aktivt träningspass utan uppvärmning. Försök att hålla en bekväm takt och kräva inte extra ansträngning från kroppen.

4. Smärta i musklerna

Kanske gjorde de aktiva vridningar i träningen och overdödade det. Kanske satt de i utkastet. Eller kanske du har dålig hållning, stress eller en autoimmun sjukdom. Myalgia, dvs muskelsmärta, har dussintals orsaker.

Vad man ska göra med det

Om smärtan i sidan dök upp efter träning eller till exempel efter att du har svettat, satt under balsam kan du helt enkelt uthärda det. Ta smärtmedicin utan disk, som ibuprofen, för att lindra tillståndet..

Men om de obehagliga upplevelserna inte går 3-4 dagar, intensifieras eller om du inte har någon aning om deras orsaker, se till att terapeuten. Läkaren kommer att klargöra diagnosen och förskriva behandling.

5. Skada

Till exempel gled de och föll på sin vänstra sida. Eller så blev du träffad i magen eller i revbenen.

Vad man ska göra med det

Du kanske kom av med bara ett litet blåmärke. Även om sådana skador orsakar obehag, läker de ganska snabbt på egen hand.

Men om du känner till kraftig akut smärta, svaghet, tinnitus eller misstänker att ett revben kan vara sönder, ring omedelbart en ambulans. Eller kontakta akutmottagningen om det är i närheten.

6. Månadsvis

Under eller före menstruationen kan nedre del av buken skada. Inklusive i den vänstra delen, ibland att ge i ryggen.

Vad man ska göra med det

Menstruationssmärta, även om det är obehagligt, är inte farligt. Det kan helt enkelt uthärdas. Eller ta OTC smärtmedicinering - samma ibuprofen.

Hjälper inte? Ja, tyvärr händer det också. Kontakta din gynekolog: läkaren väljer de bästa smärtstillande medel eller föreskriver hormonella orala preventivmedel som minskar obehag.

7. Endometrios eller cyst i äggstockarna

Dessa sjukdomar kan upptäckas genom att dra smärta i bäckenområdet - både på vänster och höger sida. Upplevelserna liknar menstruationsvärk, men kan förekomma när som helst. Menstruationen med sådana kränkningar förlängs och blir mer smärtsam.

Vad man ska göra med det

Om det till och med finns den minsta misstanken om sjukdomar i reproduktionssystemet, genomgå en undersökning av en gynekolog.

Det är viktigt att göra rätt diagnos i tid, ibland beror livet på det. Till exempel kan brott av en stor cyste i äggstockarna orsaka blödning i livmodern och död till följd av blodförlust. Riskera inte det.

8. Ektopisk graviditet

Ektopisk graviditet sägs vara när ett befruktat ägg inte fäster vid livmodern utan på äggledaren, livmoderhalsen, äggstocken eller annan plats i bukhålan. Förr eller senare bryter det växande embryot det organ som det är fäst vid. Detta kan leda till svår blödning och peritonit, inklusive dödsfall.

Vad man ska göra med det

Om du är gravid eller misstänker detta är all akut smärta i nedre del av buken, särskilt om det åtföljs av yrsel, illamående, fläckar och inte försvinner inom några minuter, en tydlig anledning att ringa ambulans.

9. Inflammation i tarmslemhinnan

Det finns många möjliga orsaker till inflammation. Här är de vanligaste:

 • Virala eller bakteriella infektioner. Du kan få dem genom att äta något som löpt ut eller till exempel genom att svälja smutsigt vatten.
 • Mat- och alkoholförgiftning.
 • Ta antibiotika, särskilt om du köpte dem utan medgivande från din läkare. Kom ihåg: Gör inte det!
 • Parasiter. Samma helmintmaskar.
 • Olika sjukdomar i mag-tarmkanalen - gastrit, pankreatit, kolecystit, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, hepatit.

Inflammation i tarmen, förutom smärta, åtföljs av illamående, långvarig diarré eller förstoppning, uppblåsthet, feber.

Vad man ska göra med det

Kontakta en gastroenterolog. Behandlingen beror på diagnosen, som endast kan levereras av en kvalificerad läkare. I vissa fall - till exempel med rotavirus (aka tarminfluensa) - räcker det att ligga ner och observera en dricksplan. Andra situationer kommer att kräva antibiotika eller andra mediciner..

10. Du har stenar eller annan njursjukdom

Urolithiasis, pyelonephritis, andra njurstörningar uppvisar sig som plötsliga trassliga smärta i nedre del av buken. Sådan smärta strålar tydligt till korsryggen och intensifieras sedan och försvagas sedan.

Vad man ska göra med det

Om du misstänker ett njurproblem, tveka inte att besöka en nefolog. Läkaren ställer en noggrann diagnos och föreskriver nödvändiga mediciner. I vissa fall kommer en kirurgisk operation att behövas, och det är i ditt intresse att utföra det snabbare.

11. lunginflammation eller pleurisi

Lunginflammation är inflammation i lungorna, och pleurisy är inflammation i membranet som omger lungorna. Dessa sjukdomar orsakas oftast av bakterier eller virus..

Att erkänna lungskador är inte svårt: akut bröstsmärta uppträder med djup andning eller hosta. Ytterligare symtom: feber, svaghet, frossa, andningssvårigheter.

Vad man ska göra med det

Om temperaturen har stigit över 38 ° C är det svårt och smärtsamt för dig att andas, du hostar ständigt - du måste snabbt ringa en läkare hemma. I andra fall kan du komma till terapeuten själv.

12. Appendicit

I de flesta fall känner sig inflammation i bilagan med smärta i höger sida. Men ibland uppstår smärta i övre vänstra buken..

Vad man ska göra med det

Om orsakerna till trist smärta på vänster sida är okända för dig, men samtidigt märker du uppblåsthet, aptitlöshet, feber, se till att du konsulterar en terapeut så snart som möjligt.

Ring snabbt en ambulans om andra symptom läggs till:

 • växande smärta;
 • kräkningar
 • skarp svaghet, kall, klibbig svett;
 • cardiopalmus.

De kan indikera att blindtarmsinflödet har gått över i en akut form, det vill säga bilagan har brast. Detta tillstånd kräver omedelbar operation..

13. Aneurysm i bukenorta

Aorta är det huvudsakliga blodkärlet i bukhålan som går ner från hjärtat. När det växer och sväller kallas det en aneurysm. Detta händer främst hos äldre, särskilt rökare..

Anneurysm har vanligtvis inga uppenbara symtom. Men ibland känns smärta när ett förstorat kärl komprimerar de inre organen. Om aneurism brister kan en person dö av inre blödningar.

Vad man ska göra med det

Hemma är det nästan omöjligt att bestämma aortaaneurysm, diagnosen fastställs endast genom datortomografi. Om du regelbundet känner tråkig buksmärta (det är inte så viktigt, vänster eller höger), och särskilt om det åtföljs av en pulsering, gå till terapeuten. Din läkare kommer att leda dig till nödvändiga undersökningar..

När aorta brister, känner en person plötsligt svår smärta i buken eller från ryggen. Omedelbart efter detta inträffar kollaps - ett livshotande tillstånd, när trycket sjunker och blodtillförseln till organen förvärras. I det här fallet måste du ringa en ambulans utan att förlora en sekund.

14. Divertikulit

Divertikulum är som små utbuktande påsar i den nedre delen av tjocktarmen. De finns hos många personer över 40 år och brukar inte bry sig.

Men ibland blir divertikler inflammerade - denna process kallas divertikulit. Och i vissa fall kan de gå sönder, vilket medför allvarliga komplikationer: perforering av tarmväggarna, abscess, peritonit, tarmhinder...

Vad man ska göra med det

Om du upplever oförklarlig smärta i nedre vänstra buken och särskilt om det åtföljs av feber, illamående, förstoppning eller diarré, se till att du tar dig till din gastroenterolog. Om divertikulit bekräftas kommer du att få ordinerat antibiotika och smärtmedicin. I vissa fall kan kirurgi krävas..

15. Hjärtproblem

Smärta - vass eller tråkig - i vänster sida kan orsaka olika hjärtsjukdomar, från angina till hjärtattack.

Vad man ska göra med det

Om du regelbundet störs av smärta i vänster hypokondrium, som sträcker sig till axeln eller armen, ska du inte i något fall lämna dem utan tillsyn. Se till att åtminstone konsultera en terapeut eller kontakta en kardiolog direkt.

Skarp smärta i vänster hypokondrium, åtföljd av svaghet, andningsproblem, buksmärta, arytmi, är en entydig indikation för att omedelbart ringa ambulans. Vi kan prata om en hjärtattack och sedan räknas varje sekund.

16. En typ av cancer

Tyvärr gör att cancer i tarmen, magen, bukspottkörteln i början inte alls känns. De kan ses förutom vissa obehag i buken, milda symtom på matsmältningsbesvär, oförklarlig viktminskning.

Vad man ska göra med det

Var uppmärksam på obegripliga upplevelser i vänster sida (dock inte bara till vänster). Om de blir regelbundna ska du rådfråga en läkare eller gastroenterolog och gå igenom alla undersökningar de har tilldelat..

Varför skada höger eller vänster sida under menstruationen: skäl till vad man ska göra

Fysiologisk smärta före menstruation

Måttlig smärta före menstruation är en fysiologisk norm. Under ägglossningen kommer ägget in i äggledarnas kavitet och väntar på befruktning.

Om detta inte händer, måste reproduktionscellen tas bort från kroppen tillsammans med livmoderns slemhinna, som ökade under ägglossningen.

På grund av separationen av endometriala celler skadas blodkärl och nervändar, så smärtsamma upplevelser uppstår.

Med primär dysmenoré - en menstruationscykelpatologi, på grund av vilken en kvinna upplever mycket starka smärta och svaghet varje månad - kanske blödningar inte är mycket aktiva. I detta fall är ökat obehag redan en avvikelse från normen..

Vanligtvis börjar smärta under menstruationen den 2: a - 3: e dagen, smärtans topp uppstår den 3 - 4: e dagen. Om ägget befruktades under ägglossningen inträffar inte menstruation, smärta visas inte.

Orsaker till menstruation i mer än en vecka

Patologi i mag-tarmkanalen

Det mänskliga matsmältningssystemet kan också orsaka obehag på höger sida. Den vanligaste sjukdomen är blindtarmsinflammation. Den inflammatoriska processen äger rum i processen i början av tjocktarmen. Endast drift löser problemet.

Patologi i ändtarmen manifesteras av ett smärtsyndrom som sträcker sig till ljumsken och buken.

pankreatit

Bukspottkörtelns sjukdom, som återspeglas i magen. Galgkanalernas arbete störs och enzymerna kommer inte in i tolvfingertarmen. De förblir i körtlarna och en inflammatorisk process uppstår..

De resulterande toxinerna släpps ut i blodomloppet och sprids till andra inre organ, vilket kan leda till deras skador. Ofta åtföljs av bältesmärta med återgång till nedre del av buken.

Vid akut pankreatit känns smärta i övre buken och från ryggen..

commissures

Allvarlig störning av inre organ. På grund av medfödda eller förvärvade patologier kombineras de inre organen med hjälp av bindväv. I början av processen har den en lös konsistens och frigörs fritt, men med tiden hårdnar vävnaden, blodkärlen förekommer i den och nerverna bildas.

Varför gör den högra sidan ont innan menstruationen

Normalt bör smärta före och under menstruationen endast vara i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, i andra fall är det nödvändigt att tänka på orsakerna till obehag. Vissa flickor klagar över måttlig eller svår smärta i höger sida av flera skäl.

Anledningen till att höger sida gör ont under kan vara sjukdomar i könsorganen, eftersom reproduktionssystemet inte bara finns i nedre del av buken utan också högre upp till naveln. Under menstruationen uppträder en lätt inflammation, så smärtan orsakad av befintliga patologier intensifieras.

Ektopisk graviditet

Graviditet är processen att bära ett barn som utvecklas från ett befruktat ägg. Du kan lära dig om dess början med ett billigt och enkelt test som svarar på ett specifikt hormon. Ofta är flickor begränsade till detta utan att ha en ultraljudsskanning. Men det är den sista analysen som hjälper till att fastställa om fostret har tagit rätt position.

Ägget kan fixeras inte bara i livmodern utan också i äggledarna eller äggstockarna, då uppträder en ektopisk graviditet.

Med den patologiska utvecklingen av graviditeten börjar en kvinna på 2-3 månader uppleva smärta i höger eller vänster sida, de har en värkande, dragande eller skärande karaktär, obehag är möjligt i nedre del av magen och ryggen. Det uppstår på grund av det faktum att fostret börjar sträcka de tunna äggledarna eller äggstockarna..

Det är omöjligt att fostra ett barn med en ektopisk graviditet, eftersom i detta fall äggledaren eller äggstocken kommer att rivas, fostret kommer att dö, och moderns liv kommer också att vara i fara. Om en gravid kvinna har smärta i sidan, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog och göra en ultraljudsundersökning för att utesluta fostrets onormala placering.

Högsidig ovarieinflammation

Äggstockarna är parade organ i det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket är oerhört viktigt för hennes hälsa och förmågan att föda ett barn. De utsöndrar hormoner, ägg, reglerar menstruationscykeln, är ansvariga för utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper.

Kroppen "övervakar" försiktigt äggstockarnas hälsa och leder blod som är berikat med syre och immunceller där, men ibland kan inte sjukdomar i dessa organ undvikas. Olika högersidiga inflammatoriska processer kan orsaka att höger sida skadar innan menstruationen.

Oophorit och adnexit

Ooforit och adnexit är inflammatoriska processer som påverkar äggstockarna och hängorna, och deras orsak är tillsatsen av en bakteriell (stafylokock, streptokock, E. coli) eller virusinfektion. Ofta orsakar patogener inflammation på grund av långvarig exponering för låga temperaturer, låg immunitet eller plötslig viktminskning..

Med oophorit eller adnexit, smärta i sidan värker eller skärs, de intensifieras innan menstruationens början. Den inflammatoriska processen i äggstockarna åtföljs av ökad blödning under menstruationen, feber upp till 38-39 grader, svaghet och illamående.

Cyst och polycystic

Cirka en och en halv vecka före menstruationens början, när en kvinna börjar ägglossning, kan konstant värkande smärta i hennes sida uppstå, och deras orsak är en cysta eller polycystisk äggstock.

Cysten bildas på grund av det faktum att follikeln inte helt öppnar inuti äggstocken, ägget inte kommer ut från det, medan den inflammatoriska processen börjar med ansamling av pus eller utseendet av en tätning.

Polycystisk äggstock - multipel cystabildning.

Orsaken till att cyster ser ut kan vara sådana tillstånd:

 • patologi för utvecklingen av det reproduktiva systemet;
 • lågt eller högt innehåll av FSH - ett hormon som stimulerar bildandet och frisättningen av ett ägg från folliklarna;
 • minskad eller ökad kroppsvikt.

Smärta i cystoser verkar, de uppstår på grund av det faktum att hormoner börjar påverka äggstocken så att det frigör ägget under ägglossningen. Obehag kanske inte är starkt, men permanent, därför obehagligt.

Apoplexi

Apoplexy är ett nödsituation, åtföljt av en kränkning av äggstockens integritet eller brott. Det uppstår på grund av sådana skäl:

 • fysisk skada;
 • utvecklingen av infektion;
 • ektopisk graviditet;
 • åderbråck i äggstocken;
 • långvarig inflammation i äggstocken och bilagor.

Med höger-sidig apoplexy kommer smärtan i sidan att skäras kraftigt, konstant, ibland på grund av obehag som en kvinna böjer kroppen och inte kan räta ut den. Detta tillstånd åtföljs av en mycket hög temperatur, medvetenhetsförlust, och om en kvinna inte levereras till sjukhuset i tid, är död på grund av blodförlust möjligt.

endometrios

Endometrios är en patologisk ökning av livmoderslimhinnan. Med denna sjukdom är menstruationen mer omfattande, varar längre (cirka 9-11 dagar), smärta under menstruationen är stark, kan ge till höger eller vänster sida, äggstocksregionen.

En lateral sjukdom med endometrios kan uppstå kraftigt, känslorna kommer att bli värkande och djupt uttryckta. Ibland åtföljs smärta av svaghet, sänker trycket.

Myom

Livmoderfibroider är en godartad neoplasma i livmoderns muskelvävnad som förekommer på grund av hormonella störningar eller användning av lokala preventivmedel, såsom spiralen. Eftersom tumören börjar "skjuta isär" muskelceller skickar nervändarna aktivt smärtsignaler.

Det kan vara att dra eller klippa, för att avge buken, till sidan eller bröstkörtlarna. Starkare nedre del av buken, bröstet och höger sida innan menstruationen, för då blir livmoderns endometrium tätare, och myom skapar ännu större tryck inuti muskelvävnaden.

Starkare nedre del av buken, bröstet och höger sida innan menstruationen, för då blir livmoderns endometrium tätare, och myom skapar ännu större tryck inuti muskelvävnaden.

När vänster sida gör ont i nedre del av buken

I kvinnans nedre del av buken manifesteras de så kallade bäckensmärta, vanligen orsakade av kroniska eller akuta sjukdomar i olika inre organ, ben, blodkärl och leder i bäckenbandet. Om vänster sida av nedre del av magen gör ont hos kvinnor, kan detta bero på både gynekologiska problem och sjukdomar i andra organ som ligger på vänster sida av bukhinnan.

Smärtsamma upplevelser kan uppträda i vänster sida med sjukdomar i olika organ som finns i detta område.

Vad kan skada:

 • Mjälte. En förstorad mjälte kan framkalla smärta i vänster buk, precis under revbenen. Med en kronisk sjukdomsförlopp kommer smärtan att vara svag och dra. Om mjälten brister kommer smärtan att vara skarp och skarp.
 • Små och tjocktarmen. Med inflammatoriska processer i tarmen uppstår smärtsamma upplevelser som kan ge vänster i nedre del av buken, röra sig smidigt.
 • Urinvägarna. Kolik i vänstra buken uppstår i den kroniska kursen av urolithiasis.
 • Njurarna. Inflammation av njurarna hos en kvinna åtföljs inte bara av smärta i ländryggen, utan också av smärtsamma känslor i nedre del av buken.
 • Mage-tarmorgan. Visas i vänster sida av buken, är smärta ofta ett symptom på en sjukdom i matsmältningsorganen. Tillfälligt kan sådana smärta också uppstå när du äter för mycket, konsumerar alltför kryddig och fet mat eller missbrukar alkohol.

Notera! I bukregionen kan de flesta organ med utveckling av patologier orsaka smärta av annan karaktär i vänstra buken. Endast inflammerad blindtarmsbeteckning ger inte till vänster, denna patologi kännetecknas endast av högersidig smärta.

Smärta hos kvinnor uppstår på vänster sida med följande patologier:

 • Gynekologiska sjukdomar - 60-70%;
 • Gastroenterologi - 50-60%;
 • Urologiska sjukdomar - 65-90%;
 • Ortopediska patologier - 7-15%.

Viktig! Hos 70% av patienterna som klagar över smärta som uppstår i nedre del av buken, diagnostiseras gynekologiska sjukdomar och patologier i det reproduktiva systemet..

Brott i arbetet med något av de organ som finns i bukhinnan kan leda till allvarliga konsekvenser. Därför, med regelbunden förekommande vänstersmärta i nedre del av magen på vänster eller höger, är det lämpligt att konsultera en läkare för att ta reda på orsaken och föreskriva snabb behandling.

 • Orsaker till smärta och sjukdom
 • Hos kvinnor gör magen på vänster sida oftast ont på grund av utvecklingen av patologier i organen i det reproduktiva systemet, därför bör det svagare könet vara särskilt försiktigt när detta symptom manifesteras.
 • Varför har kvinnor magvärk i nedre vänster och höger, de främsta orsakerna till smärta:
 • Inflammation av äggledarna. Sjukdomen orsakar följande symtom: skarp smärta i ljumsken till vänster och höger i nedre del av buken, utflöd med obehaglig lukt från slidan, smärtsamma perioder, feber.
 • endometrios Epitelceller växer utanför livmodern, vilket orsakar smärta. Menstruationscykeln bryts.
 • Cystor på äggstockarna. Orsakar svår smärta samtidigt som temperaturen ökar.
 • Brott i äggstocken. Det finns en skarp, outhärdlig smärta nedan. En kvinna känner av takykardi, trycket sjunker avsevärt, huden integreras kraftigt blek.
 • Ektopisk graviditet. En sådan patologi uppstår vid en period av 6-10 veckor av graviditeten. Smärtorna är värkande, krampande i naturen, kan spridas till anus. Ytterligare symtom: smärta under urinering, suddig medvetenhet, livmodersblödning, lågt blodtryck, blekhet i huden.
 • Menstruation. Med menstruation har en kvinna ofta magvärk under - detta är ett mycket vanligt fenomen som försvinner efter ett par dagar. Det är värt larmet bara om de smärtsamma perioderna åtföljs av ovanlig eller starkt luktande vaginal urladdning. Liknande tecken kan indikera förekomsten av infektion i könsorganen eller förekomsten av inflammation i reproduktionsorganen.

Viktig! Med skarpa smärta som flödar från vänster till höger i nedre del av buken, diagnostiseras vanligtvis en ektopisk graviditet. Detta är ett tillfälle för omedelbar medicinsk behandling..

För smärta som uppstår i nedre del av buken är det tillrådligt för en kvinna att besöka ett gynekologiskt kontor, men om läkaren inte bekräftar förekomsten av patologi, är det värt att undersöka mjälten och tarmen, patologier som också kan orsaka liknande symtom.

Andra sjukdomar som kan orsaka buksmärta hos kvinnor:

 • Miltdysfunktion. Patologier i mjälten börjar vanligtvis med uppträdandet av tråkig smärta i hypokondrium, som gradvis sprider sig till nedre buken. Samtidigt stiger temperaturen, andetag blir svåra och smärtsamma. När mjälten vrids blir smärtan skarp och sy.
 • Sjukdomar i tjocktarmen: irritabel tarm syndrom, tarmhindring, cancerpatologier, ospecifik ulcerös kolit, inversion i tarmen.
 • Njurarna. Vid inflammation i urinvägssystemet gör buken ofta ont, ibland strålar smärta till korsryggen.
 1. Om kvinnans högra sida gör ont, indikerar detta samma sjukdomar som vid vänstersidig smärta.
 2. Typer av smärta i nedre del av buken och relaterade symtom
 3. Hur smärtan manifesterar sig och vilka symtom som följer med det kan du ungefär fastställa orsaken till smärtan.

Värkande tråkig smärta i vänstra buken. Kvinnor med gynekologiska problem klagar ofta på sådana upplevelser. Smärtsamma känslor uppstår vanligtvis med kön, menstruations oregelbundenheter, med utvecklingen av inflammation i könsorganen.

Med patologier i reproduktionsorganen uppstår vanligtvis en ökning i temperatur, trötthet och svaghet.

Död smärta kan också följa patologier såsom åderbråck, hemorrojder, akut inflammation i urinblåsan, vänstersidig inflammation i lymfkörtlarna.

Smärta av en dragande karaktär i nedre del av buken hos en vuxen kvinna. De kan uppstå med purulent inflammation i bäckenet, smärtsamma känslor kännetecknas av låg intensitet och en lång kurs. Vid onkologi ökar dragsmärta vanligtvis över tiden och åtföljs av kräkningar, diarré, feber, svullna lymfkörtlar..

Skarpa smärta i nedre del av buken. Kan förekomma med inflammation eller brott i ligament, akut expansion av urinblåsan, brott i äggstockarna.

Stygdsmärta. Vid sjukdomar i tarmen och njurarna förekommer kolik i nedre buken. Sömnad och fotograferingssmärta är ett farligt symptom som kan indikera brist på cyster i äggstockarna.

Smärta i nedre buken på vänster och höger hos kvinnor är inte det huvudsakliga symptomet, men det åtföljer allvarliga patologier i de inre organen. Smärta vid sjukdomar åtföljs av andra symtom som hjälper till att bestämma den främsta orsaken till en kvinnas smärta:

 • Temperatur. En ökning av temperaturindikatorerna åtföljer infektiösa patologier och inflammatoriska processer i organen i det lilla bäckenet, könssystemet och tarmen.
 • Kräkningar och illamående. Samtidig med patologier i mag-tarmkanalen, kännetecknande av pankreatit och kolecystit.
 • Förvirring av urin och smärta under urinering. De uppträder tillsammans med smärta vid sjukdomar i könsorganet.
 • Vaginal urladdning av obegriplig natur. Bevis på könsinfektion.

Smärta på vänster sida under menstruation eller under ägglossning i nedre del av buken är inte orsaken till patologin och försvinner av sig själv inom några dagar.

Vad man ska göra med smärta i sidan

Utseendet på smärta i nedre del av buken på vänster sida av en kvinna kan tjäna som en signal om utvecklingen av allvarliga patologier i kroppen. Därför bör du inte begränsa dig till att ta ett bedövningsmedel - det kommer bara tillfälligt att lindra smärta, men kommer inte att eliminera orsaken till dess utseende, och i vissa fall till och med skada.

Hur man ska agera vid smärta i nedre del av buken - första hjälpen:

 • Ta det mest bekväma läget för att underlätta ömheten.
 • Kom ihåg alla tillhörande smärtsymtom innan läkaren anländer.
 • Ambulans bör kallas vid kraftig intensiv smärta som inte försvinner på mer än en timme och om smärtan åtföljs av ihållande kräkningar, en kraftig temperaturökning, diarré.
 • Om smärtorna i sidan inte försvinner efter 2-3 dagar är det tillrådligt för en kvinna att besöka en gynekolog. I avsaknad av patologi i reproduktionsorganen är det möjligt att besöka en infektionssjukdomspecialist, en gastroenterolog, en kirurg.
 • Ta inte smärtstillande medel - det kan komplicera en korrekt diagnos..
 • Även om smärtan i sidan inte är allvarlig, men uppträder regelbundet - är detta ett tillfälle att besöka en läkare för att förhindra utveckling av allvarliga patologier i tid.
 • I videon, i programmet Live Healthy, förstår de frågan om varför vänster sida gör ont i nedre del av buken hos en vuxen kvinna.

Smärta i nedre del av buken beskrivs i medicinsk litteratur som bäckensmärta. De är karakteristiska för akuta och / eller kroniska sjukdomar i de inre organen, blodkärl, lymfkörtlar i bäckenet, leder och ben i bäckenbandet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Mörkbrun urladdning hos kvinnor - normen eller ett tecken på sjukdomen?

Vaginal urladdning är ett av de vanligaste skälen för att besöka en gynekolog. Naturligtvis producerar alla kvinnor utsöndringar utan undantag.....

Hur man tar dicinon för att stoppa menstruationsrecensioner

Dicinon är ett läkemedel som hjälper till att stoppa blodet. Det används vid kirurgiska operationer för förebyggande och terapeutiska ändamål....

Ödem under menstruation

Kvinnor som lider av svårt premenstruellt syndrom, klagar ofta på uppkomsten av ödem. De uppstår under påverkan av hormoner i den andra fasen av cykeln. Ödem uppträder före menstruationen, de märks några dagar före början av kritiska dagar....