Orsaker till svår smärta i äggstockarna under menstruationen

Klimax

När äggstockarna är mycket ömma under menstruationen, förlorar kvinnan helt sin förmåga att arbeta. Hon känner värkande obehag i sidorna, korsryggen och buken. Förekomsten av obehagliga sensationer under menstruationen är ett normalt fysiologiskt fenomen, men ibland är de outhärdliga. Därför är det viktigt att hantera det som väcker svår smärta..

Orsaker till smärta i nedre del av buken under menstruationen

Faktorer som provocerar förekomsten av akut obehag under menstruationen är fysiologiska eller patologiska. Ofta är svår smärta i dag ett tecken på farlig sjukdom..

Orsaker till obehag:

 1. Adnexitis. Om den vänstra äggstocken gör ont under menstruationen beror detta på förekomsten av en inflammatorisk process. Ovarieinflammation är en farlig sjukdom som åtföljs av symtom som trötthet, orsakslös irritabilitet, feber etc. Inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen bör behandlas omedelbart..
 2. Oncology. För att befria en kvinna med svår smärta som uppstår i nedre del av buken, syftar behandlingen till att ta bort tumören. Det utförs främst genom kemoterapi. Det är också möjligt att ta bort en ondartad tumör under operationen.
 3. Avbruten tubal graviditet. Detta fenomen är en vanlig orsak till den patologiska kursen i menstruationen, åtföljd av svår smärta i nedre del av buken, vilket ger nedre delen av ryggen, sidan eller ryggen..
 4. Hormonjustering. Långsam produktion av kvinnliga könshormoner under menstruation (progesteron och östrogen) leder ofta till värkande obehag i äggstockarna.
 5. Onormal utveckling av det kvinnliga reproduktionssystemet.
 6. Stört läge för livmoderns bilagor.
 7. Långvarig psyko-emotionell stress.
 8. Bakteriell infektion i könsorganen (oophorit). Utlösaren till denna sjukdom är inflammation i adnexa. Beroende på området för lokalisering av inflammation delas oophorit upp i ensidig och dubbelsidig.
 9. Brist på endorfiner (lyckohormoner).
 10. Svår endometrium.
 11. Förekomsten av cyster i äggstockarna. I detta fall, vid menstruationsflödet, kommer en kvinna att uppleva svår smärta.

Smärta mekanism

Utseendet på en dragande och värkande karaktär under menstruationen är inte alltid en patologi. Enligt gynekologer är den vanligaste faktorn som provocerar förekomsten av obehagliga känslor i äggstockarna under menstruationen algomenoré. Det uppstår när det finns ett överskott av prostaglandiner i den kvinnliga kroppen, specifika ämnen vars verkan syftar till att öka känsligheten hos nervändar för obehag i olika etymologier.

Äggstockarna skadar inte under menstruationen om syntesen av prostaglandiner inte försämras. Trots att dessa ämnen bidrar till uppkomsten av smärta är deras huvudsakliga funktion att signalera alla problem i de inre organen, inklusive äggstockarna.

Med en överträdelse av syntesen av prostaglandiner dras livmodermuskelaget ihop, och under menstruationen gör ont i nedre del av magen. Obehag har en brinnande brinnande karaktär.

Det verkar främst några timmar innan menstruationsflödet börjar. För att förutsäga förekomsten av algomenorré är det därför nödvändigt att fokusera på början av cykeln.

Algomenoré varar vanligtvis inte mer än 1-2 dagar, men med en allvarlig form av sjukdomen kan det hända att kvinnan inte lämnar kvinnan förrän slutet av månadsvis urladdning.

Ibland kompliceras denna specifika kvinnliga sjukdom av symtom som feber, värk i kroppen och illamående..

I vissa fall kvarstår smärta i äggstockarna efter menstruationen, så vi rekommenderar att du läser mer detaljerad information om detta ämne..

Kan äggstocken göra ont?

Smärta i äggstockarna med månadsvis urladdning förknippas med egenskaperna hos kvinnlig fysiologi. Under menstruationsflödet beror förekomsten av obehag i nedre del av buken på algomenorré. Och om äggstocken gör ont i mitten av cykeln, beror detta på ägglossning.

Smärta i äggstocken före menstruationen indikerar inte alltid att det finns patologi. Det är dock värt att läsa ytterligare information om detta ämne..

Utseendet i nedre buken av obehagliga känslor under ägglossningen förklaras av brott i äggstocken vid äggets utgång från den. Under denna process kommer en stor mängd blod från det skadade organet in i bukhålan, vilket provocerar förekomsten av en stark smärteffekt.

Vanligtvis varar obehag i buken orsakad av brott i äggstocken inte mer än 2 timmar. Det drar i naturen. Hos många kvinnor åtföljs perioden med ägglossning av rikligt urladdning, som har en slemkonsistens..

Om akut smärta inträffar i mitten av cykeln, som åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen, måste du ringa en ambulans. I detta fall finns det ett akut behov av kirurgiska åtgärder.

Vad man ska klara prov

Vid regelbunden förekomst av smärta i äggstocken under menstruationen bör du omedelbart rådfråga en läkare. Om detta symptom uppstår på grund av utvecklingen av sjukdomen, finns det en risk för allvarliga komplikationer, vars diagnos i rätt tid kan förhindra förekomsten av.

Innan gynekologen föreskriver den nödvändiga behandlingen till kvinnan måste han förstå vad som utlöste hennes sjukdom. För att göra detta måste hon testas och undersökas. I detta fall är den viktigaste diagnostiska metoden ultraljud. Med hjälp av ultraljud kan läkaren bestämma den exakta orsaken till smärtan i äggstockarna.

En kvinna måste också klara ett allmänt blodprov, som är nödvändigt för att bestämma specifika tumörmarkörer, urinalys och avföring.

Andra diagnostiska åtgärder:

 1. FSH-analys.
 2. LG-analys.
 3. Vaginal smet för studien av mikroflora.
 4. Coagulogram.
 5. Analys av skrotning från urinröret.
 6. Bekken ultraljud.
 7. Testosterontest.

Om ultraljudsundersökningen inte avslöjar en patologi, kommer läkaren inte att förskriva andra diagnostiska metoder till kvinnan, eftersom hennes smärta i äggstockarna under menstruationen troligen är av fysiologiskt ursprung.

Möjliga orsaker till smärta i vänster äggstock

Smärta i vänster äggstock är ett tecken på både fysiologiska förändringar i kroppen och en signal för utveckling av patologier. För att upptäcka sjukdomens närvaro är det nödvändigt att utföra en diagnos. Avvikelser i arbetet i vänsterhängen åtföljs ofta av kränkningar av menstruationscykeln.

Orsaker till smärta

Utan instrumentala och laboratorieundersökningar är orsaken till organs ömhet svår att identifiera. Det finns två typer av smärta i vänster äggstock - fysiologisk och patologisk. Den första kan särskiljas på egen hand, för detta räcker det att noggrant lyssna på din egen kropp.

Fysiologisk

Symtom uppstår på vissa dagar av cykeln. Det skiljer sig inte i hög intensitet och orsakar praktiskt taget inte en obehag för en kvinna. Möjliga orsaker till smärta i vänster äggstock:

Cykeldagorsaker
1-3Menstruationsförloppet. I samband med tillfälligt ökad blodcirkulation under menstruationen finns det smärta i vänster äggstock. Symtomen är särskilt akut i närvaro av funktionella cyster..
8-13Steget av follikulär mognad. Deras ökning kan åtföljas av en kvinna med mindre dragande smärta i vänster äggstock.
14-15Ägglossning. När graafbubblan brister och ägget lämnas, finns det ibland en kortvarig akut smärta med låg intensitet i nedre vänstra buken. Symptomens varaktighet - från flera timmar till 1-2 dagar.
26-28Förbereder dig för att starta din period.

Äggstocken till vänster gör oftast ont vid ägglossningen, det minsta obehag under den andra halvan av cykeln.

Ett symptom av fysiologisk art kan vara helt frånvarande. Dess närvaro bestäms av kroppens individuella egenskaper. Ofta upplever kvinnor som känner så smärta i vänster äggstock allvarligt obehag i nedre del av magen under menstruationen.

Graviditet

Smärta med naturligt ursprung inkluderar smärta under graviditeten. Framgångsrik befruktning kan manifesteras av obehagliga känslor i nedre del av buken. Symtomen uppträder från de första dagarna av förseningen av menstruationen. Dess frånvaro kan inte utesluta graviditet, eftersom dess förekomst är individuell.

Symtomen orsakas av tillväxten av corpus luteum som producerar progesteron. Detta beror på en ökning av kroppens behov av detta hormon under graviditetsperioden. Smärta i vänster äggstock åtföljs ofta av illamående, yrsel, svaghet och dåsighet. Alla dessa tecken är ett resultat av ökade progesteronnivåer..

Patologisk

Smärta i samband med sjukdomar i vänster äggstock uppträder oavsett dag för menstruationscykeln. De kan dra, sy, klippa eller värka i naturen och är mer intensiva än fysiologiskt smärtsyndrom.

Typer av patologier som orsakar obehag i vänster bihang:

SjukdomBeskrivning och symtom
Inflammatoriska processer i livmodern och bilagorRitningssmärta i nedre del av buken, smärtsam menstruation. Kanske en kränkning av månadscykeln. Vid akut typ av organinflammation stiger kroppstemperaturen.
KönsorganinfektionSmärtsyndrom förekommer endast med den utbredda infektionen. Det åtföljs av patologisk vaginal urladdning med en obehaglig lukt, klåda och förbränning av de yttre könsorganen..
Hormonell obalansSmärta i vänster äggstock på grund av hormonell obalans indikerar ofta dess mångfaldighet eller utseendet på funktionella cyster. Samtidigt finns det ofta förseningar i menstruationen, troligen deras fullständiga frånvaro. Menstruation kännetecknas av hög överflöd och ömhet..
tumörerI de första stadierna av utvecklingen av någon tumör finns det inga symtom. Smärta uppstår endast när neoplasma når en storlek på mer än 4-5 cm. Stora tumörer manifesteras av asymmetri i buken, medan smärtan ger vänster äggstock och korsrygg. Under den maligna processen störs menstruationscykeln, hälsan försämras, svaghet uppträder och arbetsförmågan minskar.
endometriosInledningsvis påverkar det livmodern, sedan genom äggledarna äggstockarna. Det bestäms av dragande smärta i nedre del av buken, intermenstruell blödning i livmodern, menstruationsfunktion.
Brott i bihang eller dess cystaDet manifesteras som akut allvarlig smärta i vänster äggstock, med tiden blir dess fokus omöjligt att fastställa på grund av smärtspridning genom hela buken. Kännetecknen för apoplexy är kallsvett, blodtrycksfall, ökad hjärtfrekvens, medvetenhetsförlust eller svimning.
Torsion av äggstocken eller cystenSymtomen liknar en bristning, men mycket mindre intensiva. En långvarig vistelse i organet i ett vridningstillstånd kan leda till dess nekros.
VidhäftningsprocessDet uppstår som ett resultat av en lång kurs av inflammatoriska processer, endometrios, som en postoperativ komplikation. Med skador av kommissioner i vänster äggstock, förekomst av smärta i nedre del av buken, är fel i menstruationscykeln troligt.
Ektopisk graviditetUpp till 6-8 veckor manifesteras endast av en försening i menstruationen. I framtiden orsakar ägget svår allvarlig smärta i vänster äggstock eller äggledare. Kirurgi krävs för att eliminera, annars är det troligt att en ägglederbrott brister.

Smärta i vänster äggstock av alla ursprung förvärras av fysisk ansträngning, samlag, plötsliga rörelser.

Typen av patologi kan inte bestämmas oberoende. En diagnos av kroppen kräver en omfattande undersökning av kroppen.

Verksamhet och andra ingripanden

Smärta i vänster äggstock kan uppstå efter genomgått gynekologiska operationer och andra liknande manipulationer. Dessa inkluderar:

 • laparoskopi eller laparotomi i bäckenområdet;
 • abort;
 • spontan missfall;
 • livmoders curettage.

Efter alla ovanstående störs prestationen av äggstocken tillfälligt. Detta orsakas av konstgjord ingripande under menstruationscykler, vid missfall - en plötslig avbrott av graviditeten. Bifunktionens funktionalitet återställs inom några månader, under vilka smärta kan förekomma.

Smärta under perioder med naturlig hormonstörning

Smärta i vänster äggstock kan förekomma med naturlig hormonell obalans. Sådana perioder inkluderar tonåringar, postpartum och premenopausal. Obehaget som uppstod under denna tid behöver sällan behandling och försvinner vanligtvis på egen hand..

Puberteten

Under tonåren förekommer bildningen av menstruationscykeln. Detta kan åtföljas av smärta i nedre del av buken. Vänster- och högerhängen ökar gradvis i storlek, börjar producera de första folliklarna, vilket manifesteras av lätt obehag.

Smärta kan kvarstå tills menstruationscykeln når fullständig regelbundenhet. För förebyggande rekommenderas flickan att visa läkaren. Patologier som hittas i detta skede är lätt att behandla och orsakar inte komplikationer i framtiden..

Postpartum period

Den huvudsakliga processen för återhämtning av en kvinnas kropp efter födseln sker inom sex månader. Under denna tid börjar äggstocken att fungera fullständigt, menstruationscykeln återställs. Smärta i vänster äggstock kan vara pulserande eller tråkig och är fysiologisk. Det indikerar normaliseringen av reproduktionsfunktionen och förloppet för att förbereda kroppen för en ny befruktning.

I närvaro av amning kan smärta i äggstockarna uppstå först efter avslutad amning. Hos vissa kvinnor förekommer det tidigare, i andra saknas menstruationscykeln hela perioden med att mata barnet. Detta beror på det faktum att prolaktin, producerat under amning, avbryter bilagorna och skyddar mot en ny graviditet. Kvinnor som ammar behöver dock ytterligare preventivmedel.

Klimakteriet

Närmare 40-50 år störs en kvinnas menstruationscykel. Detta underlättas av låg mognad av folliklar, frånvaron av ägglossning. Funktionen hos vänster äggstock reduceras, vilket leder till en minskning av dess storlek och utseendet av ömhet i orgelet. Starten av klimakteriet åtföljs av andra symtom - värmevallningar, humörsvängningar, förändringar i blodtrycket, försämring av välbefinnandet. Vissa kvinnor tolererar denna process lätt och känner nästan inte förändringar i kroppen..

När klimakteriet börjar når äggstockarna sin minsta storlek. Menstruationscykelns förlopp upphör. Alla obehagliga symtom försvinner, inklusive smärta i nedre del av buken.

Diagnostiska metoder

För att bedöma tillståndet i vänstra bihang är en omfattande diagnos nödvändig. En kvinna bör genomgå vissa typer av forskning:

 • gynekologisk undersökning - bestämning av ett organs ömhet, dess storlek, struktur;
 • Ultraljud - mätning av ovarievolym, uteslutning av närvaron av cyster;
 • blodprover - en bedömning av bihangens endokrina funktion;
 • laparoskopisk biopsi - krävs för misstänkt malignitet.

Tillståndet i vänster äggstock diagnostiseras samtidigt med det högra organet, livmodern och äggledarna. Endast en fullständig undersökning betraktas som informativ och gör att du exakt kan bedöma funktionaliteten hos det kvinnliga könsorganet.

Förebyggande metoder

Förebyggande av fysiologisk smärta är omöjligt. Med deras närvaro är det tillåtet att ta smärtstillande medel. Förmodligen en liten minskning av deras intensitet i uppförandet av en aktiv livsstil - regelbunden träning, en balanserad kost.

Åtgärder för att förhindra patologisk smärta i vänster äggstock är att förebygga sjukdomar i könsorganen. Specialister rekommenderar kvinnor följande:

 • ett besök hos gynekologen var sjätte månad under perioden med naturliga hormonstörningar - en gång var tredje månad;
 • vägran att ta mediciner utan recept från läkare;
 • användning av barriärmetoder för preventivmedel;
 • balanserad diet;
 • intag av vitaminer på våren och vintern;
 • omedelbar läkarvård om smärta uppträder i nedre del av buken och förändringar i den månatliga cykeln
 • snabb behandling av alla patologier.

Det är omöjligt att förhindra utveckling av sjukdomar med absolut sannolikhet. Förebyggande åtgärder syftar till att minska risken för sjukdomar, förbättra könsområdets hälsa.

Om det finns smärta i vänster äggstock, bör en kvinna konsultera en läkare. Hjälp av en specialist krävs inte bara vid fysiologiskt smärtsyndrom. I andra fall föreskriver läkaren behandlingen av bihanget efter att ha gjort en omfattande diagnos. Ju tidigare en sjukdom har upptäckts, desto snabbare fullständig återhämtning kommer att ske..
[yvideo nummer = "XOHaEPNKV9U"]

Hur är menstruation och smärta i äggstockarna relaterade?

För alla kvinnor i reproduktiv ålder är menstruationsflödet en integrerad del av deras normala livsstil. Detta är en naturlig mekanism som styrs av hormoner och går inte alltid smärtfritt. Kvinnor upplever vanligtvis dragningar, värkande smärta i början av cykeln, som orsakas av sammandragningen av livmodersväggarna och rensar dess kavitet från det inre skiktet. Sådan smärta är lokaliserad i nedre del av buken, och om de inte är för intensiva, det vill säga "toleranta", kan du hantera dem med enkla smärtstillande medel.

Men det finns situationer då ömhet uppträder i bilagorna, medan det inte bara inträffar i början utan också i mitten av cykeln. I den här artikeln kommer vi att försöka fastställa varför äggstockarna skadar under menstruationen framför dem och efter avslutade kritiska dagar, samt identifiera situationer där du omedelbart måste kontakta en specialist för att ta reda på orsaken till smärtan, och när du själv kan hantera dem eller bara uthärda.

Smärta före menstruation

De flesta av de inre organen hos en person är belägna i buken, därför är det svårt att avgöra exakt vad exakt kan skada i nedre del av buken, men det finns karakteristiska smärtor som bara en kvinna kan känna. Vi pratar om förekomsten av smärta i äggstockarna. Låt oss försöka ta reda på hur man kan känna igen smärtan i dessa organ exakt och om detta tillstånd kan anses vara normalt före menstruation och under kritiska dagar..

Det första som bör noteras, om äggstockarna är orsaken till smärtan, bör de obehagliga känslorna vara lokaliserade i nedre buken, till höger eller vänster, beroende på vilken av dem som har problem. I vissa fall är förekomsten av dragande eller sömnadsmärta i äggstocken en variant av normen:

 • när smärta uppstår ungefär en vecka före menstruationen;
 • om ömheten är oregelbunden och inte för intensiv;
 • om smärtan fort passerar och inte påminner om sig själv förrän menstruationen börjar;
 • om smärtan kvarstår under menstruationen, men smärtans natur är inte så uttalad mot bakgrund av andra symtom under kritiska dagar;
 • när, enligt resultaten av analyserna, inga sjukdomar i det reproduktiva systemet.

I alla andra fall är smärta i äggstockarna ett tecken på farliga sjukdomar, för att identifiera dem måste en kvinna kontakta en läkare omedelbart. Det är möjligt att bestämma varför äggstocken stickas först efter godkänt test..

Ibland, utöver smärtan före menstruationen, kan en kvinna störas av en blodig daub. Men det bör inte vara rikligt eller länge, annars bör du snabbt söka hjälp.

Inte alltid smärta i äggstocken före menstruation är ett naturligt tecken på kvinnans kropps arbete. Om smärtan kompletteras av följande symtom är detta ett onormalt tillstånd i reproduktionssystemet:

 • hög kroppstemperatur;
 • feber;
 • sjuk och yr;
 • frossa;
 • symtom på olika patologiska tillstånd.

Låt oss mer detaljerat överväga de vanligaste orsakerna till smärta i äggstockarna före menstruation.

Ägglossning

Ägglossning eller bördiga dagar är den tid som är mest gynnsam för befruktningen. Under denna period bryts follikeln, och ett moget ägg lämnar äggledarnas lumen. Ett karakteristiskt symptom för ägglossning är smärta från äggstocken, från vilken ägget kom ut. Mikroskopiska sprickor kan förekomma i äggstockens väggar under utgången av reproduktionscellen, och en liten mängd blod frigörs från de skadade kärlen som kommer in i bukhålan. Av denna anledning kan det skarpt bli sjukt i sidan, men oftast smärtar och stickningar från sidan av den aktiva äggstocken. Sådan smärta är inte farlig för det kvinnliga könet och försvinner snabbt..

Om intensiv smärta vid denna tid inte passerar mer än en halv dag och samtidigt som kroppstemperaturen stiger, bör du omedelbart rådfråga en läkare. En skarp allvarlig ömhet kan vara ett tecken på brott i äggstockarna, ett liknande tillstånd är fylld med kraftiga blödningar och utvecklingen av peritonit.

Äggstocksyndrom

Detta syndrom är den mest troliga orsaken till smärta i äggstockarna. Vid denna tidpunkt klagar kvinnor ganska ofta på smärta på vänster eller höger sida, i vissa fall kan smala fläckar från slidan uppstå.

Detta syndrom har sina egna egenskaper:

 • det kan uppstå omedelbart efter ägglossningen den 14-16: e dagen av menstruationscykeln;
 • vanligtvis uppstår smärta från den sida där ägglossningen inträffade under denna cykel. Om ägget har mognat i vänster äggstock, betyder det att det kommer att skada på vänster, om till höger, sedan till höger;
 • smärtan kommer att vara tråkig och icke-intensiv, främst finns det en stickande känsla i äggstocken under en tillräckligt lång tid, som kan vara så lång som 10 minuter eller flera timmar.

När ägglossningssyndrom uppstår kan värkande smärta följa en kvinna fram till menstruationens början. I sig självt utgör inte tillståndet en fara för den kvinnliga kroppen, men för att förhindra utvecklingen av den inflammatoriska processen eller sjukdomarna i reproduktionssystemet är det fortfarande värt att kontakta en specialist för rådgivning.

Påfrestning

Det finns fall då smärta i den högra äggstocken eller från sidan av den vänstra "bror" klassificeras som psykosomatisk och orsakas av stressiga situationer på jobbet, hemma eller i skolan. Eftersom den kvinnliga kroppen snabbt svarar på psyko-rörelsestörningar är det inte värt att oroa sig för mycket för sådan smärta, såvida de inte orsakar allvarliga obehag och varar en kort tid.

Ömhet under menstruationen

Ritningssmärta från nedre del av buken under menstruationen är en normal förekomst, men smärtsamma känslor i äggstockarna vid denna tidpunkt kan indikera onormal funktion av reproduktionssystemet.

Under menstruationen uppdateras det inre livmoderskiktet, men initialt inträffar intensiva sammandragningar av muskelfibrer, vars huvudsyfte är att avvisa den tidigare endometriet. På grund av sådan aktivitet kan nedre del av buken smutta något. Liknande smärtor elimineras lätt av smärtstillande medel. I sällsynta fall kan smärta projiceras in i området med bilagorna. Men det finns patologiska skäl som kan orsaka äggstocken att skada under kritiska dagar:

 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet, som kan utlösas av en förkylning, inte helt botade infektioner i närliggande organ och sjukdomar som överförs sexuellt. Sjukdomen orsakar obehag, vilket förstärks endast under regleringen. Smärta kan projiceras i perineum och nedre rygg. Orsaken till inflammatoriska processer blir oftast streptokocker, gonokocker, mykoplasmer, klamydia eller stafylokocker;
 • bakteriell infektion kan också orsaka äggstockar att skada under menstruationen. När vävnadsinflammation i hängorna uppstår diagnostiseras oophorit, det kan vara ensidigt, sedan vänster, men ibland gör det högre äggstocken som gör ont ofta. Med bilateral oophorit gör det båda organen ont.
 • adnexit eller infektion i äggledarna och bäckenorganen. Mycket ofta är sjukdomen asymptomatisk, men ibland finns det tecken på inflammation i hängorna, blindtarmsinflammation, endometrios eller inflammation i urinvägarna, som adnexit kan förväxlas;
 • cyster är godartade tumörer i äggstockarna, oftast påverkar de vänster bihang. Cystor bildas av olika skäl. En follikulär neoplasma bildas på platsen för en follikel som inte öppnas efter mognad, som är fylld med vätska och härdar med tiden. På grund av cyster, hormonella störningar, stress, inflammation etc. De viktigaste symtomen på godartade tumörer: ovariesmärta, intensifieras under kritiska dagar, under samlag eller efter måttlig fysisk ansträngning, det kan också vara problem med urinering, menstruationscykeln blir oregelbunden och en daub visas i mitten. I vissa fall stiger kroppstemperaturen, illamående och kräkningar uppträder. Om cysten utvecklas på benet innebär behandling omedelbart kirurgiskt ingripande. Detta är nödvändigt för att förhindra vridning av benen med efterföljande peritonit. Om samtidigt många folliklar mognar och inte kommer ut, bildas många cyster, en sådan sjukdom kallas polycystisk sjukdom, den bör behandlas omedelbart för att förhindra infertilitet;
 • maligna neoplasmer bildas från händelsens epitelceller och ger initialt inte ut sin närvaro med några symtom. Men ibland innan menstruationen gör ont i magen och gör ont, blir kvinnan snabbt trött, tappar sin aptit och vikt. Metoden för behandling och prognos för cancer beror på typen av tumör och stadiet av sjukdomen;
 • hormonell obalans orsakad av ovariell hyperfunktion eller hormonbehandling, vilket stimulerar produktionen av hormoner av de relevanta organen. Av detta skäl sväller äggstockarnas bindväv, och de ökar i storlek. Ödem är mest intensivt under menstruationen, detta är den främsta orsaken till ovariesmärta vid denna tidpunkt.

Efter kritiska dagar

Efter menstruationen normaliseras den hormonella balansen i kvinnans kropp. Därför är alla stickningar och dragande smärta i äggstockarna efter menstruationen ett tecken på sjukdomar i reproduktionssystemet.

Smärta i bilagorna kan orsakas av en förändring i deras storlek eller plats. Ett liknande symptom märks av kvinnor som genomgick behandling av olika sjukdomar, inklusive infertilitet, med hormonella läkemedel. Hormonterapi stimulerar arbetet med bilagorna och får dem också att öka i storlek, och detta i sin tur ökar belastningen på äggledarna, varför äggstockarna drar.

Det finns farligare sjukdomar som kan orsaka smärta i äggstockarna efter reglering och som också generellt förvärrar en kvinnas hälsa:

 • peritonit, provocerad av inflammation i äggstockarna eller godartade tumörer;
 • endometrios, på grund av vilka partiklar i livmoderslimhinnan kommer in i äggstockarna, och efter menstruationen förtjockas igen, ökar trycket inuti bihanget och orsakar smärta.

Oftast kommer smärta i hängorna efter kritiska dagar att lokaliseras till vänster, även om båda äggstockarna drabbas.

Glöm inte att efter kritiska dagar bryter ägget ned, och en gul kropp bildas på platsen för den utbrutna follikeln, som är en grupp celler som producerar progesteron. Detta hormon ansvarar för avskalning av endometrium och reglering av uterus sammandragningar. Om funktionerna i corpus luteum försämras, exfolierar endometriumet i delar, av denna anledning kan smärta också uppstå.

Eftersom menstruationen åtföljs av hormonella förändringar är det mycket möjligt att kvinnan vid denna tidpunkt kommer att vara känslomässigt instabil och varje stressande situation kan orsaka smärta i äggstockarna.

Eventuella oegentligheter i menstruationscykeln är resultatet av naturliga eller patologiska processer i en kvinnas kropp. I vissa fall kan smärta före, under eller efter kritiska dagar inte utgöra fara, men situationer där allvarlig sjukdom är deras orsak bör inte uteslutas, så om du får smärta i äggstockarna är det bäst att rådfråga din läkare.

Varför störs äggstockarna under menstruationen?

Äggstockarna är parade organ som utför olika funktioner i kroppen. Deras arbete regleras av hypofysen och hypotalamus i hjärnan.

I genomsnitt är volymen för varje äggstock hos en kvinna i reproduktionsperioden cirka 8-10 kubikcentimeter, storlekar - 2 cm * 2 cm * 3 cm. För flickor och kvinnor i klimakteriet är volymerna och storleken mycket mindre. Äggstocken består av stroma, som representeras av många folliklar i olika utvecklingsstadier, ovanifrån täcks de med ett tunt bindvävsmembran. Mycket bra levererad och innervated. Ansluten till livmodern genom ligament.

Äggstockarna utför flera funktioner, vars huvudsakliga är följande:

 • de syntetiserar könshormoner;
 • äggmognad inträffar i dem.

Antalet folliklar med omogna kvinnliga reproduktionsceller läggs till och med i utero vid den 20: e graviditetsveckan. När puberteten börjar väljs en enda follikel varje månad, som kommer att växa och eventuellt innehålla ett ägg. Under åren minskar utbudet, så snart det når ett minimum, börjar klimakteriet..

Alla förändringar i äggstockarna hos en frisk kvinna tar ungefär en månad. I början finns det ett val av follikeln, sedan dess tillväxt till maximalt möjliga värde, varefter den rivs, och ägget lämnar. En gul kropp bildas på platsen för follikeln, som gradvis bleknar om graviditet inte inträffar. Därefter kvarstår ett mikrorär på denna plats.

Trots den nästan fullständiga identiteten har höger och vänster äggstockar olika "grannar", deras blodtillförsel är annorlunda. Höger sida ligger intill den appendikulära processen, inflammation i ett av organen kan ge liknande symtom. Den har ett stort nätverk av blodkärl, så oftare uppstår dess tårar, inflammation och andra patologier..

De första 14 dagarna av cykeln är de lugnaste om du inte inkluderar din period. För närvarande börjar tillväxten av den dominerande follikeln i äggstockarna. Det förekommer sällan rupturer eller cyster bildas. Därför kan smärta vara störande i följande fall:

 • förvärring av kronisk inflammation i hängorna;
 • ektopisk graviditet. Det kan upptäckas endast vid denna tidpunkt, även om sådana fall av ektopisk graviditet från den sista cykeln är sällsynta.

Under menstruationen är kvinnor mer benägna att säga att de "drar äggstockarna". Faktum är att smärta inte alltid förknippas med dem. Äggstockarna under menstruationen är lugna, de förbereder sig för en ny cykel. Obehagliga sensationer kan associeras med följande villkor:

 • Endometrioid. Deras svårighetsgrad beror på antalet och storleken på foci, närvaron av vidhäftningar.
 • På grund av livmodersammandragningar. Myometrium försöker intensivt utvisa resterna av det funktionella endometriumet och blodet från hålrummet, medan alla vävnader är spända.
 • Inflammatoriska processer. Under menstruationen beror ofta på en förvärring av kroniska smittsamma processer i bäckenet.
 • Funktionell cyste. Sannolikheten är högre med en försening, ibland innan menstruationen börjar har hon fortfarande inte tid att regressera.
Follikulär cysta

Bland de vanligaste orsakerna till smärta på höger eller vänster i mitten av cykeln är apoplexy. Normalt, så snart follikeln når 16-20 mm i diameter, och ägget har mognat i det, finns det en liten riva på den. Från denna plats kommer ägget och vätskan som fanns i follikeln.

Ägglossningen kan övervakas av vätskan som förekommer runt äggstocken och flyter sedan in i Douglas-rymden (området mellan rektum och livmodern). Alla dessa processer kan åtföljas av mindre smärta i nedre del av buken..

Om smärtan under ägglossningen är allvarlig och allvarlig, men det inte finns några tecken på intraabdominal blödning, är det vanligt att kalla detta ägglossnings-syndrom för smärtyp..

I patologiska processer kan brott i follikeln uppstå i området där kärlen är belägen. Detta leder till intra-abdominal blödning på grund av smärta i nedre buken (höger eller vänster, i mitten) i mitten av cykeln. Detta kallas ägglossande hemorragisk typsyndrom. Flickan noterar:

 • plötslig skarp smärta i nedre del av buken, ofta efter träning eller sex;
 • det kan ge rektum, perineum;
 • smärta intensifieras med tiden;
 • svaghet, slöhet, yrsel känns;
 • trycket minskar, pulsen snabbare.

Symtom och smärta i mitten av cykeln - ett tillfälle att kontakta en gynekolog på akutbasis. Förutom det faktum att själva follikelns integritet kränks och blödning inträffar, kan en cysta på äggstocken också gå sönder om den var här före denna punkt. Symtom, känslor är desamma, ofta kan en riktig diagnos bara fastställas under operationen.

Obehagliga upplevelser från cykelens 14: e till 28: e dagar stör oftare. Kan vara tecken på tillstånd som:

 • endometrios En ökning i foci och som ett resultat, smärta börjar dyka upp i den andra fasen av cykeln, ofta tillsammans med fläckande mörk urladdning.
 • Cysta. Det kan vara både funktionellt och permanent.
 • Inflammatoriska processer tenderar att förvärras i samband med menstruationen.
 • Självhäftande process. På kvällen före menstruationen märker kvinnor ofta uppblåsthet, om det finns vidhäftningar, kan flatulens orsaka smärta i nedre del av buken, som de som uppstår med äggstockspatologi.

Eventuella volumetriska formationer i bäckenet i äggstocken kan ge dragande smärta, permanent eller intermittent. Cysten kan vara funktionell och sedan passerar den inom en cykel eller två eller vara konstant. I det senare fallet är risken för dess maligna tillväxt högre; borttagning och efterföljande histologisk undersökning är nödvändig. En av de formidabla komplikationerna av en cysta är dess brott, vridning av benen.

Smärta med en cysta är praktiskt taget oberoende av cykeldagen och kan uppstå när som helst. De provocerar sin fysiska ansträngning, inklusive intima relationer, svår stress.

I händelse av att en kvinna noterar specifika smärta på höger eller vänster i äggstocksområdet, bör andra patologiska tillstånd som har liknande tecken uteslutas. Högsidig obehag kan bero på:

 • akut blindtarmsinflammation;
 • renal kolik;
 • tarmobstruktion;
 • när du sänker höger njure.

Vänster smärta kan associeras med följande tillstånd:

 • sigmoid kolonsjukdom, inklusive cancer;
 • urinvägssjukdom.

Akutsjukvård är nödvändig i följande fall:

 • om smärtorna är skarpa, sy, klippa, outhärdliga;
 • de ökar, den allmänna hälsan förvärras;
 • Det finns andra symtom, såsom illamående, kräkningar, feber.

Läs mer i vår artikel om äggstockar under menstruationen.

Hur är äggstockarna, funktionerna på höger och vänster

Äggstockarna är parade organ som utför olika funktioner i kroppen. Deras arbete regleras av hypofysen och hypotalamus i hjärnan.

I genomsnitt är volymen för varje äggstock hos en kvinna i reproduktionsperioden cirka 8-10 kubikcentimeter, storlekar - 2 cm * 2 cm * 3 cm. För flickor och kvinnor i klimakteriet är volymerna och storleken mycket mindre. Äggstocken består av stroma, som representeras av många folliklar i olika utvecklingsstadier, ovanifrån täcks de med ett tunt bindvävsmembran. Äggstockarna är mycket väl tillförda och innervated.

Äggstockarna är kopplade till livmodern genom ligament. Nära äggstocken är äggledaren, dess fimbrial region. Det är han som "fångar" ägget efter ägglossningen, varefter befruktning sker. Och själva äggledaren leder redan in i livmoderhålan, det är som sagt den förbindande länken mellan äggstocken och livmodern.

Äggstockarna utför flera funktioner, vars huvudsakliga är följande:

 • de syntetiserar könshormoner;
 • äggmognad inträffar i dem.

Antalet folliklar med omogna kvinnliga reproduktionsceller läggs till och med i utero vid den 20: e graviditetsveckan. När puberteten börjar väljs en enda follikel varje månad, som kommer att växa och potentiellt innehålla ett ägg som kan befruktas. Därför minskar utbudet av bakterieceller under åren, så snart det når ett minimum, klimakteriet går in..

Alla förändringar i äggstockarna hos en frisk kvinna tar ungefär en månad. I början finns det ett val av follikeln, sedan dess tillväxt till maximalt möjliga värde, varefter den rivs, och ägget lämnar. En gul kropp bildas på platsen för follikeln, som gradvis bleknar om graviditet inte inträffar. Därefter kvarstår ett mikrorär på denna plats. Och så varje månad.

Trots den nästan fullständiga identiteten har höger och vänster äggstockar olika "grannar", deras blodtillförsel är annorlunda. Den högra äggstocken ligger intill den appendikulära processen, inflammation i ett av organen kan ge liknande symptom. Dessutom har den ett stort nätverk av blodkärl, så oftare brister det, inflammation och andra patologiska tillstånd.

Och här är mer om hur menstruationen går med adnexit.

Varför kan äggstockarna göra ont i den första fasen?

De första 14 dagarna av cykeln är de lugnaste om du inte inkluderar din period. För närvarande börjar tillväxten av den dominerande follikeln i äggstockarna. Det är ytterst sällsynt att ovariebrott uppstår eller att cyster bildas. Därför kan smärta vara störande i följande fall:

 • Förvärring av kronisk inflammation i bilagorna. Vanligtvis är utgångspunkten för detta menstruationsdagarna;
 • Ektopisk graviditet. Det kan upptäckas först just nu, efter att mer eller mindre normal menstruation har gått, även om sådana fall av ektopisk graviditet från den sista cykeln är sällsynta.

Äggstockar under menstruationen

Under menstruationen är kvinnor mer benägna att säga att de "drar äggstockarna". Faktum är att smärta inte alltid förknippas med dem. Äggstockarna under menstruationen är lugna, de förbereder sig för en ny cykel. Obehagliga sensationer kan associeras med följande villkor:

 • Endometrioid smärta. Deras svårighetsgrad beror på antalet och storleken på foci, närvaron av vidhäftningar.
 • På grund av livmodersammandragningar. Myometrium försöker intensivt att utvisa resterna av det funktionella endometriumet och blodet från hålrummet, medan alla vävnader är spända, vilket kan orsaka obehagliga känslor av dragande natur.
 • Inflammatoriska processer. Under menstruation beror ofta en förvärring av kroniska smittsamma processer i bäckenet på grund av en fysiologisk minskning av immunitet.
 • Funktionell cyste. Sannolikheten är högre med en försening, ibland innan menstruationen börjar har hon fortfarande inte tid att regressera.

Om en flicka är orolig för smärta under menstruationen, som tidigare inte var där, bör du rådfråga en läkare för att utesluta patologiska tillstånd.

Funktioner under ägglossningen

Om smärta under menstruation är en vanlig förekomst för många flickor, är många i cykeln mitten av rädslan för sådana upplevelser. Bland de vanligaste orsakerna till smärta på höger eller vänster del av magen är apoplexy.

Normalt, så snart follikeln når 16–20 mm i diameter, och ägget har mognats i den, uppstår en liten tår på ”kommandot” av hypofysens luteiniserande hormon. Från denna plats kommer ägget och vätskan som fanns i follikeln.

Och om storleken på den kvinnliga reproduktionscellen är extremt liten och det är omöjligt att se den, kan ägglossningen spåras av vätskan som förekommer runt äggstocken och flyter sedan in i Douglas-rymden (området mellan rektum och livmodern).

Alla dessa processer kan åtföljas av mindre smärta i nedre del av buken. Vissa flickor kan till och med säga med exakt var den här månaden ägglossning ̶ höger eller vänster, så de känner smärta så tydligt. Det är på kort sikt, orsakar inte ångest.

Vad är apoplexy

Om smärtan under ägglossningen är mer uttalad och intensifieras, men det inte finns några tecken på intraabdominal blödning, är det vanligt att kalla detta ovollatoriskt syndrom för smärtyp.

I patologiska processer kan brott i follikeln uppstå i området där kärlen är belägen. Detta leder till intra-abdominal blödning på grund av smärta i nedre buken (höger eller vänster, i mitten) i mitten av cykeln. Detta kallas ägglossande hemorragisk typsyndrom. Flickan noterar:

 • Plötslig skarp smärta i nedre del av buken, ofta efter träning eller sex;
 • Det kan ge rektum, perineum;
 • Smärtan intensifieras med tiden;
 • Svaghet, slöhet, yrsel;
 • Trycket minskar, pulsen ökar.

Förutom det faktum att själva follikelns integritet kränks och blödning inträffar, kan en cysta på äggstocken också gå sönder om den var här före denna punkt. Symtom, känslor är desamma, ofta kan en riktig diagnos bara fastställas under operationen.

Se den här videon om inflammatoriska äggstocksjukdomar:

Smärta i den andra fasen

Obehagliga upplevelser från cykelens 14: e till 28: e dagar stör oftare. De kan vara tecken på följande tillstånd och sjukdomar:

 • endometrios En ökning i foci och som ett resultat, smärta börjar dyka upp i den andra fasen av cykeln, ofta tillsammans med fläckande mörk urladdning.
 • Cysta. Det kan vara antingen funktionellt eller permanent, vilket kräver kirurgiskt avlägsnande.
 • Inflammatoriska processer. De tenderar också att förvärra i förväg av menstruationen på grund av en fysiologisk minskning av immunitet.
 • Självhäftande process. På kvällen före menstruationen märker kvinnor ofta uppblåsthet om det förekommer vidhäftningar (till exempel efter en tidigare inflammatorisk process eller operation), eller flatulens kan orsaka smärta i nedre del av buken, som de som uppstår med äggstockspatologi..
Mucinös ovariecyst

Om en cysta visas

Eventuella volumetriska formationer i bäckenet i äggstocken kan ge dragande smärta, permanent eller periodisk, som ofta kännetecknas av ”äggstocksmärta”. Cysten kan vara funktionell, och sedan passerar den inom en cykel eller två, eller den kan vara konstant. I det senare fallet är risken för dess maligna tillväxt högre, därför är borttagning och efterföljande histologisk undersökning nödvändig.

En av de fruktansvärda komplikationerna av en cysta är dess brott, vridning av benen. I det första fallet uppstår en klinisk bild av intraabdominal blödning:

 • Smärta uppstår och intensifieras i nedre del av buken, de ger till perineum och anus;
 • Det finns yrsel, svaghet, mörkare i ögonen;
 • Trycket sjunker, pulsen blir ofta.

Allt detta är indikationer för akut kirurgisk behandling..

När du vrider cysten på benen störs dess näring. I detta fall uppstår smärtor som en inflammatorisk natur. Temperaturen kan till och med stiga. Därefter uppstår tecken på peritonit, och akut kirurgi krävs också..

Om höger eller vänster äggstock gör ont

I händelse av att en kvinna noterar specifika smärta på höger eller vänster i äggstocksområdet, bör andra patologiska tillstånd som har liknande tecken uteslutas. Högsidig obehag kan bero på:

 • akut blindtarmsinflammation;
 • renal kolik;
 • tarmobstruktion;
 • prolaps av höger njure.
Lokalisering av smärta i njurkolik

Vänster smärta kan associeras med följande tillstånd:

 • sjukdomar i sigmoid kolon, inklusive cancer;
 • urinvägssjukdom.

Endast en specialist efter en detaljerad undersökning kan förstå vad som orsakar smärtan. Ofta kan en verklig diagnos endast fastställas under operation enligt vitala indikationer.

När man ska träffa en läkare

Akutsjukvård är nödvändig i följande fall:

 • om smärtorna är skarpa, sy, klippa, outhärdliga;
 • de ökar och den allmänna hälsan förvärras;
 • Det finns andra symtom, såsom illamående, kräkningar, feber.

Och här handlar mer om hur menstruationen går med en ovariecyst.

Äggstockarna genomgår cykliska förändringar varje månad, men normalt borde detta passera obemärkt av den kvinnliga kroppen. Uppträdandet av smärta när som helst bör vara orsaken till ett planerat besök hos en specialist, och om de är svåra och det allmänna tillståndet förvärras, är en undersökning nödvändig som en nödsituation.

Användbar video

Se i den här videon om orsakerna till smärta i nedre buken hos kvinnor:

Smärta i äggstockarna - orsaker, symtom, diagnos, behandling

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Smärta i äggstockarna är en av de vanligaste klagomålen som låter från kvinnor vid en gynekolog. Detta symptom kan vara ett tecken på många sjukdomar i könsområdet..

Ofta kan smärta i äggstocken uppfattas av en kvinna som smärta i det suprapubiska området, smärta i nedre del av magen, i sidan, i nedre delen av ryggen.

orsaker

Ovariesmärta i samband med menstruationscykeln

Smärta i äggstockarna före menstruation (efter ägglossning)

Detta är ett ganska vanligt syndrom. Efter nästa menstruation bör den så kallade corpus luteum - en liten ansamling av celler som producerar hormonet progesteron - bildas i stället för ägget i äggstocken. Om corpus luteum inte har bildats tillräckligt och progesteron frisätts i för lite, inträffar en delvis frigöring av livmoderslimhinnan. Som ett resultat finns det smärta i äggstockarna före menstruation.

För en sådan manifestation av ägglossningsyndrom är följande symtom karakteristiska:
1. Det finns växelvärk som uppträder antingen i höger eller i vänster äggstock - det vill säga på den plats där ägglossningen inträffade.
2. Samtidigt inträffar ofta fläckar från slidan..

Trots att detta är ett ofarligt tillstånd som inte åtföljs av annat än smärta, måste du besöka en läkare för att utesluta allvarligare patologier.

Smärta före menstruation kan betraktas som smärta i äggstockarna efter ägglossningen. I detta fall smärtkänslor under den andra halvan av cykeln, efter 14 - 15 dagar.

. med ägglossning (mitt i månadscykeln)

Smärta i äggstockarna under ägglossningen passar också in i bilden av äggstocksyndromet. Förekomsten av smärta beror på det faktum att när ägget lämnar äggstocken genomgår det ett mikroskopiskt tår och en lätt blödning i bukhålan. Blod irriterar bukhinnan, rik på nervändar, vilket resulterar i smärta. Vanligtvis åtföljs av smärta i äggstockarna under ägglossningen följande symptom:

 • Det finns ont i mitten av månadscykeln. Det är lätt att räkna. Till exempel, om hela cykeln varar 30 dagar, observeras smärtsyndromet cirka 14 dagar.
 • De flesta kvinnor har upptäckt vaginal urladdning.
 • Oftast är smärtan tråkig, värkande, men den kan vara akut.
 • Smärtlängd - från flera minuter till flera timmar.
 • Smärta observeras från den sida där mognaden och utloppet av ägget från ägget inträffar. De bryr omväxlande en kvinna, höger eller vänster..

Om smärtan i äggstocken är mycket allvarlig, oroar sig i mer än 12 timmar och åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen måste du snarast kontakta en läkare.

Svår akut smärta i äggstocken under ägglossningen kan indikera att det brister. Detta tillstånd hotar utvecklingen av blödning i bukhålan och peritonit - en svår inflammatorisk process i bukhinnan. Kirurgi är brådskande nödvändig för att återställa äggstockens integritet.

. med menstruation

Under menstruationen skadar inte äggstockarna själva. Det kvinnor beskriver vid gynekologens möte som smärta i äggstockarna under menstruationen är oftast en smärta i livmodern. Faktum är att livmodslemhinnan för närvarande avvisas, om inte naturligtvis graviditet inträffar. Livmodern måste bli av med detta oönskade innehåll, så det börjar samlas. Om sammandragningarna är tillräckligt starka visas smärta. De kan vara så starka att de stör en kvinnas arbetsförmåga och livskvalitet..

Smärta i äggstockarna själva under menstruationen kan orsakas av närvaron av cyster i dem, stress och psyko-emotionell överbelastning.

. efter menstruation

Smärta i äggstockarna under och efter sex

Smärta i äggstockarna efter operationen

Ovarial punktering

Efter äggstockning är smärtan normal. En kvinna har vanligtvis följande symptomkomplex:

 • smärta i äggstockarna i en dragande, värkande karaktär;
 • liten urladdning från slidan;
 • uppblåsthet.

Dessa tecken är förknippade med att för det första en injektion i äggstocken är en liten men ändå en skada. För det andra bildas ett punktblödande sår, på grund av vilket det finns irritation i bukhinnan i interventionsområdet. Som regel oroar smärtsyndromet i 5-7 dagar, varefter det försvinner helt. Om den är väldigt stark, inte passerar under lång tid noteras en ökning av kroppstemperaturen - det är värt att konsultera en läkare.

Behandling av smärta i äggstocken efter en punktering består av användning av smärtstillande medel, kramplösande medel.

Borttagning av cystor i äggstockarna och annan organkirurgi

Smärta i äggstockarna under graviditeten

Bland kvinnor anses det allmänt att ovariesmärta är ett av tecken på graviditet. Statistik visar dock att smärta i äggstocken under graviditet sällan är associerad med äggstockarna själva. För det första ökar den gravida livmodern kraftigt i storlek, så äggstockarna tillsammans med äggledarna stiger mycket högre än deras vanliga plats.

Vanligtvis orsakas smärta i äggstockarna under graviditet av en överförlängning av ligament som stöder livmodern, äggstockarna och äggledarna. De börjar uppleva ökad stress, spänningar visas i dem. Detta symptom kan bekämpas med framgång genom en balanserad kost, arbete och vila, gymnastik och yoga för gravida kvinnor, andningsövningar..

För det andra vet alla gynekologer att början av graviditeten är ovariefunktionen nästan helt avstängd. Därför kan smärta i dem inte uppstå.

Allt ovanstående gäller sådana tillstånd när smärta i äggstocksområdet uppträdde under graviditeten för första gången.

Det är en helt annan fråga - om smärta inträffade före graviditeten och under den uppstod igen eller intensifierades. En gravid kvinna kan manifestera alla inflammatoriska sjukdomar, cyster, tumörer i äggstockarna.

Det är bäst att förhindra ovariesmärta under graviditeten i förväg, det vill säga genomgå en undersökning och behandling om någon sjukdom upptäcks. Om smärtan i äggstockarna dök upp redan under graviditeten, måste du besöka en gynekolog så snart som möjligt.
Annars komplikationer som avbrytande av graviditet, fosterhypoxi, placentabbrott etc..

Adnexit (salpingoophoritis)

Ovarieinflammation kallas oophorit. Om äggledaren är inflammerad på samma gång kallas detta tillstånd salpingoophoritis. I alla fall manifesteras det av svår akut smärta i äggstockarna och andra karakteristiska symtom:

 • Smärtan i äggstockarna med inflammation är tillräckligt allvarlig, uppstår i form av anfall eller oroar patienten ständigt.
 • Ofta finns det smärta i äggstockarna och nedre delen av ryggen, det kan också ge till korsbenet.
 • Vissa kvinnor har smärta i äggstockarna när de tappar.
 • Med övergången av sjukdomen till en kronisk form blir smärtan tråkig, värkande.
 • Kroppstemperaturen stiger till 37 - 38 o C. Kvinnan känner frossa, generell svårhet, det är ökad trötthet.
 • Olika störningar i menstruationscykeln är mycket karakteristiska. Menstruationen börjar komma oregelbundet till följd av det faktum att den inflammatoriska processen hjälper till att minska produktionen av kvinnliga könshormoner.
 • Smärta med inflammation i äggstockarna åtföljs nästan alltid av en kränkning av den känslomässiga bakgrunden hos en kvinna: hon blir mer hett, irriterad, lätt deprimerad.
 • Sexdrift reduceras till följd av en minskning av produktionen av kvinnliga könshormoner.

Smärtsyndromet provoceras av förkylningar och andra infektioner, hypotermi, stress, minskad immunitet.

Orsaken till akut ovariesmärta orsakad av den inflammatoriska processen fastställs under undersökningen av gynekologen, en ultraljudssökning. I den akuta processen varar konservativ behandling vanligtvis 5–7 dagar. Vid kronisk inflammation drar den längre.
Mer om adnexit

Smärta i ovariecysten

Torsionscystben

polycystiskt

Ibland förväxlas polycystisk äggstock med konventionella cyster. I själva verket är det två olika sjukdomar, som var och en åtföljs av sina egna symtom..

Polycystisk äggstocksjukdom är en endokrin patologi som drabbar många endokrina körtlar. Som ett resultat av endokrina störningar bildas många små cyster i äggstocksvävnaden och karakteristiska symtom uppträder:
1. Kronisk dragning, värkande smärta i äggstockarna, nedre buken och i ländryggen. Det exakta ursprunget till smärtsyndromet är för närvarande inte exakt fastställt. Ökade äggstockar tros komprimera intilliggande organ..
2. Menstruationsproblem. Smärta i äggstockarna med deras polycystik i kombination med sällsynt oregelbunden menstruation. Ibland kan menstruationen vara alltför riklig och lång eller helt frånvarande.
3. Vissa kvinnor har tecken som är karakteristiska för premenstruellt syndrom. Det finns skarpa humörsvängningar, utseendet på ödem på benen, bröstinträngning, smärta i nedre del av buken.
4. Endokrina störningar leder till utveckling av infertilitet. Med regelbundet oskyddat sex misslyckas befruktningen.
5. Allmänna tecken på dysfunktion i endokrina körtlar: håravfall, fetma, hudormar.
6. Under undersökningen kan läkaren upptäcka förstorade äggstockar.

Den viktigaste diagnostiska metoden som används för att identifiera orsakerna till smärta med polycystisk äggstock är ultraljud. När diagnosen bekräftas föreskrivs konservativ läkemedelsbehandling, och om den är ineffektiv, kirurgisk ingripande.
Mer om polycystisk äggstock

Smärta i äggstockarna och perineum: endometrios i äggstockarna

Endometrios (endometrioid heterotopia) är införandet av fragment av livmoderslimhinnan genom äggledaren i bukhålan med flödet av menstruationsblod, där de växer och börjar blöda under varje menstruation.

Till en början, medan endometrioidväxterna inte är särskilt stora, märker kvinnan inga patologiska symtom. Sedan börjar hon oroa sig för tråkiga värkande smärta i äggstockarna och nedre buken, som ges till perineum och ändtarmen. De intensifieras under menstruationen, men uppstår mellan dem..

De flesta patienter med endometrios har menstruations- och urinationsstörningar. Med tiden växer endometrioid heterotopia och börjar blöda ännu mer, en limprocess bildas i bäckenhålet.

Godartade tumörer

Modern medicin känner till ett stort antal olika godartade ovarietumörer. Alla har liknande symptom. Det huvudsakliga symptomet som initialt gör det möjligt att misstänka patologi är trög smärta i äggstocken på höger eller vänster (mindre ofta i båda).

Emellertid indikerar smärta oftast att tumören är ganska stor. I de inledande stadierna visar sig patologin inte på något sätt.

När tumören blir så stor att den leder till kronisk smärta i nedre del av buken, kan den orsaka kompression av de inre organen: urinblåsan, livmodern och rektum. Därför uppstår symtom som urinering, en ökning av buken. Smärta i äggstockarna strålar ofta till benet eller korsryggen. Det har inget med menstruation att göra, utan beror snarare på en utsträckning av tumörens kapsel, kompression och spasmer i de inre organen, nedsatt cirkulation i bäckenet och buken..

Förekomsten av akut smärta är också möjligt om det finns en vridning av tumörens ben eller skada på dess kapsel..

Andra symptom som åtföljer godartade ovarietumörer är:

 • kränkning av menstruation, ibland till och med till deras fullständiga frånvaro;
 • varje femte patient med godartade ovarietumörer utvecklar infertilitet;
 • förstoppning är associerad med komprimering av ändtarmen;
 • i vissa sorter av godartade neoplasmer i äggstockarna utvecklas ascites - en ökning i buken på grund av ansamling av en stor mängd vätska i den.

Diagnos av smärta i äggstockarna orsakade av tumörer utförs under läkarundersökning, ultraljud och magnetisk resonansavbildning. Den huvudsakliga behandlingen är kirurgi.

Maligna tumörer

Det finns flera varianter av maligna äggstumtumörer som liknar symtom som varandra och adnexit, en inflammatorisk process i äggstockarna..

Först, medan den maligna tumören är liten, visar den sig inte. Efter en tid kan en kvinna börja känna tyngd i buken, det ökar i storlek. Men som regel fäster de inte vikt vid dessa tecken, med tanke på dem manifestationer av adnexit.

Sedan finns det smärta i äggstockarna, som oroar sig ständigt, eller bara vid en viss tidpunkt. Detta symptom ges också ofta inte nödvändig betydelse..

I senare stadier noteras en signifikant ökning av buken. Smärta i äggstockarna blir ganska svår. En kvinna noterar svaghet, trötthet, dålig hälsa. Hon börjar gå ner i vikt.

Vid äggstockscancer finns det alltid en kränkning av den månatliga cykeln.

Med en tillräckligt stor tumör försämras blåsans och ändtarms funktioner.

Diagnos av värkande smärta i äggstockarna med maligna tumörer utförs med hjälp av ultraljud, äggstockning, identifiering av specifika tumörmarkörer i blodet. Behandling innefattar kirurgi, användning av kemoterapi, strålterapi och andra tekniker.

Hyperstimuleringssyndrom

Bland metoderna för att behandla kvinnlig infertilitet idag används olika hormonella mediciner i stor utsträckning. Om deras doseringar inte väljs korrekt, leder överdriven stimulering till patologiska förändringar i äggstockarna och uppkomsten av smärta i dem.

Hyperstimuleringssyndrom kan uppstå i mild eller svår form..

Med en mild form finns det smärta i äggstockarna, en känsla av tyngd och obehag i nedre del av buken. En kvinna klagar över konstant uppblåsthet, hon börjar gå upp i vikt snabbare.

Med en svår form av patologi är smärta i äggstockarna mer uttalad. Blodtrycket minskar, en kvinna konstaterar att hon har blivit mindre benägna att urinera mindre. En betydande ökning i buken beror på ansamlingen av en stor mängd vätska i den. Markerade metaboliska störningar noteras.

Diagnos av smärta i äggstockarna av detta ursprung är i de flesta fall inte svårt. Det finns en koppling av symtomen med hormonell medicinering. Under en ultraljud upptäcker läkaren många små cyster i äggstockarna. Behandlingen består av läkemedelsavlägsnande.

Torsion av cystben och tumörer i äggstockarna: paroxysmal svår smärta

Vissa cyster och tumörer är inte belägna i äggstocksvävnaden utan på ytan och fäster vid den med hjälp av ett ben. Om neoplasmen roterar runt sin axel, vrider äggstockens ben, blodflödet störs i det. Följande symtom uppstår:

 • Akut svår smärta i äggstocken, nedre buken. De förekommer i form av anfall och orsakar allvarligt lidande för en kvinna.
 • Smärta i äggstocken ger i korsryggen, i benet (med skada på höger äggstock - till höger, med skada till vänster - till vänster).
 • Kvinnans allmänna tillstånd förvärras. Illamående och kräkningar noterade.
 • Förstoppning uppstår. En stor mängd gas samlas i tarmen, vilket leder till uppblåsthet.
 • Smärtan kan vara så allvarlig att den leder till chock: en kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

Torsion av benen på en cysta eller tumör i äggstocken visar sig inte alltid så ljust. Det kan utvecklas gradvis. I detta fall sträcks också ökningen av smärta och andra symtom över tiden..

Diagnos av akut smärta i äggstocken till följd av torsioner är inte svårt. Dessutom är en kvinna som regel medveten om förekomsten av en neoplasma. Detta tillstånd kräver omedelbar operation..

Cystur i äggstockarna

I de flesta fall är brott i en ovariecyst ett tillstånd som hotar en kvinnas liv och kräver omedelbart kirurgiskt ingripande. Vid tidpunkten för brott uppträder en kraftig allvarlig smärta. Men huvudfaren ligger i symtomen som är förknippade med blödning. En kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

För att förhindra ytterligare blödning och rädda patienten är det nödvändigt att leverera henne till operationssalen så snart som möjligt.

Ovarian apoplexy

Ovariell apoplexi är ett tillstånd där ovariell blödning och brist inträffar. I detta fall utvecklas massiv blödning i bukhålan. Om en kvinna under 40 år oväntat upplever svår skarp stickande smärta i äggstocken och blodtrycksfall, kan det med hög sannolikhet antas att hon hade apoplex i äggstockarna.

Beroende på vilka symptom som dominerar finns det två former av patologi:
1. Smärtformen, som namnet antyder, åtföljs av svår smärta i äggstocken. Samtidigt noteras blekhet, blodtrycksfall, svaghet, men dessa symtom är inte så uttalade som smärta. Detta tillstånd kan kompliceras av smärtchock, där en kvinna försvinner, hennes blodtryck sjunker (främst på grund av att patienten får smärtchock, och inte på grund av blödning).
2. Den hemorragiska formen manifesteras inte så mycket av smärta i äggstockarna som av symtom på massiv blodförlust. Blodtrycksfallet är mycket betydande. Blekt, svaghet, torr hud noteras. En kvinna kan falla i ett chockstillstånd, och det orsakas inte av smärta, utan av en kraftig minskning av blodvolymen till följd av blodförlust.

Oftast, med apoplexy, finns det smärta i höger äggstock, eftersom det är mer benäget för blödning och brott än vänster.
Läs mer om ovarian apoplexy

Intermittent tub graviditet

Tubal graviditet inträffar om ett befruktat ägg införs i slemhinnan inte inuti livmodern utan i äggledaren. I sig självt manifesteras detta tillstånd lite och ser ut som en normal graviditet. Ibland kan det vara en kränkning av menstruationen och icke-intensiv dragande smärta i äggstockarna.

De viktigaste kliniska manifestationerna inträffar när avbrottet i tubal graviditet börjar. Periodiska värkande krampsmärtor i äggstockarna och utflöd i form av blödning visas. Först kanske dessa symtom inte orsakar en kvinna någon oro. Men över tiden intensifieras de och leder till allvarliga konsekvenser. Om du misstänker en graviditet i röret bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Aborterad graviditet i röret

Det finns plötsligt svår smärta i äggstocken och äggledaren, tecken på blödning:

 • blekhet;
 • yrsel;
 • förlust av medvetande;
 • blodtrycksfall;
 • ökad hjärtrytm;
 • chockutveckling.

Blod som rinner från äggledaren kommer in i bukhålan och ackumuleras i urtaget mellan livmodern och ändtarmen. Därför känner kvinnan allvarlig smärta i anus.

Smärta i äggstocken orsakad av avbrott i tubal graviditet upptäcks under undersökning och ultraljud. Brådskande kirurgisk ingripande är nödvändig, eftersom detta tillstånd hotar kvinnans liv.

Smärta i äggstockarna orsakade av patologier från andra organ och system

Vilka studier kan läkare förskriva för smärta i äggstockarna?

Ovariesmärta kan utlösas av olika faktorer och sjukdomar. Därför kan läkaren förskriva olika tester och undersökningar för att bestämma den orsakande faktorn som orsakade kvinnans smärtsyndrom om detta symptom finns. I båda fallen föreskriver dock läkaren inte alla möjliga tester och undersökningar, utan väljer endast de som är nödvändiga för att identifiera orsaken till ovariesmärta just nu. Valet av analyser som krävs i båda fallen utförs beroende på samtidigt symtom, smärtans art och händelser som föregick uppkomsten av smärta i äggstockarna, eftersom det är dessa faktorer som gör det möjligt för läkaren att föreslå en diagnos, för att bekräfta vilka instrumentella och laboratorieundersökningar som utförs.

För smärta i äggstocken utför läkaren utan fel en tvåårig gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna. Bimanualundersökning med dina händer gör att du kan undersöka könsorganen, identifiera neoplasmer i dem, den inflammatoriska processen, deras förskjutning från en normal plats etc. Och undersökning i speglarna gör att du kan bedöma tillståndet i vävnaderna i vagina och livmoderhalsen, upptäcka erosion, misstänkt cervicit, etc. Uppgifterna som erhållits av läkaren under gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna låter dig navigera och försiktigt anta diagnosen, och i svåra fall, åtminstone bestämma riktningen för den diagnostiska sökningen. Efter undersökningen föreskriver läkaren andra tester som gör det möjligt att göra en noggrann diagnos, vars lista är beroende av de tillhörande symtomen, smärtans art och händelserna före smärtan..

För det första ska det sägas att smärta i äggstockarna, i kombination med en ökning av kroppstemperaturen, en kraftig försämring av välbefinnandet, ett tryckfall, blekhet i huden, blödning, och även varar längre än 3 till 4 timmar och ökar med tiden, är ett tecken på livshotande tillstånd, därför, när de dyker upp, måste du snarast ringa en ambulans och läggas in på sjukhus.

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under menstruation, under ägglossning eller före menstruation, kan detta både vara en variant av normen och ett tecken på patologi. I en sådan situation, för att ta reda på om smärta i äggstockarna är normen för en viss kvinna, eller om de indikerar en patologi, kan läkaren förskriva följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • Ultraljud av bäckenorganen (registrering);
 • Smet från vagina till flora (registrera dig);
 • Ett blodprov för luteiniserande hormon (LH);
 • Ett blodprov för follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Blodtest för testosteron;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinrörsgenitalinfektioner (registrering) (för klamydia (registrering), mykoplasma (registrering), gardnerella, ureaplasma (registrering), Trichomonas, gonococcus, Candida svamp.
I praktiken, för smärta under ägglossning, under menstruation och före menstruation, föreskriver läkaren vanligtvis ett ultraljud av bäckenorganen, en smet från slidan på floraen, ett allmänt blod- och urinprov, som i de flesta fall tillåter oss att förstå om smärtan är förknippad med sjukdomen eller är ett normalt inslag specifik kvinna. Men tester för infektioner och hormoner föreskrivs vanligtvis endast om läkaren misstänker att smärta i äggstockarna under menstruation, före menstruation och under ägglossning orsakas av inflammatoriska eller endokrina störningar..

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under olika perioder av cykeln, som kombineras med olika oegentligheter i menstruationscykeln (till exempel oregelbundna perioder, förkortning eller förlängning av cykeln, för tunga eller magra perioder, etc.), föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • En smet från vagina på floraen;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • Hysteroskopi (registrering);
 • Ett blodprov för halten kortisol (hydrokortison);
 • Ett blodprov för nivån av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH, tyrotropin);
 • Ett blodprov för nivån av follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Ett blodprov för nivån av luteiniserande hormon (LH);
 • Blodtest för prolaktinnivå;
 • Ett blodprov för östradiolnivåer;
 • Blodtest för dehydroepiandrosteronsulfat (DEA-S04);
 • Blodtest för testosteron;
 • Ett blodprov för halten könshormonbindande globulin (SHBG);
 • Ett blodprov för nivån av 17-OH-progesteron (17-OD).
Om det finns misstankar om en sköldkörtelsjukdom kan läkaren dessutom förskriva blodprover för innehållet av tyroxin (T4), triiodotyronin (T3), antikroppar mot sköldkörtelperoxidas (AT-TPO), antikroppar mot tyroglobulin (AT-TG).

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna efter samlag eller under sex, föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Kolposkopi (registrering);
 • En smet från livmoderhalsen för cytologi;
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodprov för syfilis (registrering);
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • hysteroskopi;
 • Beräknad eller magnetisk resonansavbildning (registrera dig).
För ovariesmärta under eller efter sex föreskriver läkaren först en ultraljudsundersökning, en smuts på flora och kolposkopi, samt ett blodprov för syfilis, eftersom dessa metoder, i de flesta fall, låter dig identifiera orsaken till smärtsyndromet och föreskriva behandling. Om dessa studier inte hjälpte till att identifiera orsaken till smärta i äggstockarna, och det är tydligt inflammatoriska förändringar i smet och enligt ultraljud kan läkaren förskriva test för alla könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida fungi), bakteriologisk kultur i vaginal urladdning för att förstå vilken mikroorganism som framkallade inflammation.

Smärta med ovarieinflammation kan vara plötslig, men samtidigt stark och paroxysmal. Dessutom kan smärta med inflammation i äggstockarna vara tråkiga och värkande och uppträda efter hypotermi, stress, tung belastning etc. Oavsett smärtans natur kan den kombineras med smärta i nedre delen av ryggen, korsbenet och ibland med smärta under urinering, en oregelbunden menstruationscykel, kort humör, irritabilitet, trötthet och feber. I sådana fall föreskriver läkare följande tester för att ta reda på orsaken till inflammation:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodtest för syfilis;
 • Bakteriologisk kultur av vaginal urladdning;
 • Bekken ultraljud.
Om en kvinna upplever smärta av dragande natur i endast en äggstock, och dessa smärta inte kombineras med den inflammatoriska processen, kan provoceras genom samlag och kombineras med kort intermenstruell blödning eller en långvarig menstruationscykel, då får detta läkaren att misstänka att hon har cystor på äggstockarna. I detta fall föreskrivs en ultraljud och en smuts på floraen för att utesluta den inflammatoriska processen. Andra studier, som regel, förskrivs inte, eftersom den vanliga ultraljud och gynekologiska undersökningen är tillräckligt för att diagnostisera en cysta.

Om en kvinna ständigt har en dragande smärta i äggstockarna som inte sjunker över tid, i kombination med smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, sällsynt oregelbunden menstruation, svullnad i benen, engorgement i bröstkörtlarna, akne i ansiktet, håravfall, måste läkaren förskriva ultraljud i organen i bäckenet, och kan dessutom förskriva ett blodprov för nivåer av hormoner, inte bara könsorgan, utan också producerade av andra endokrina organ.

I närvaro av tråkiga värkande smärta i äggstockarna och i nedre del av buken, som ges till perineum och ändtarmen, intensifieras under menstruationen, kombineras med ojämnheter i menstruationscykeln, föreskriver läkaren obligatoriskt ultraljud i bäckenorganen, ett allmänt blodprov, ett smuts på flora och blodprover för testosteron, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. I framtiden kan även diagnostisk laparoskopi förskrivas (registrera dig), eftersom vi talar om misstänkt endometrios.

Med trånga värkande smärta i äggstocken, inte beroende på menstruationscykeln, ständigt närvarande, inte relaterad till den inflammatoriska processen, ger ben och korsrygg, i kombination med förstoppning, förlängning av menstruationscykeln eller amenoré (frånvaro av menstruation), blödning eller blödning, föreskriver läkaren obligatorisk ultraljud av bäckenorganen och datortomografi, eftersom dessa metoder kan identifiera misstänkta godartade eller maligna tumörer.

Om en kvinna började uppleva smärta i äggstockarna efter hormonstimulering, föreskriver inte läkaren i detta fall tester och undersökningar, eftersom orsaken till smärtsyndromet är uppenbar. För att övervaka kvinnans tillstånd kan emellertid förskrivas ultraljud, en allmän analys av blod och urin, en biokemisk analys av urin, etc..

Om smärtan i äggstockarna ofta stör kvinnan, eventuellt i kombination med oregelbundenheter i menstruationscykeln, men inte i kombination med inflammatoriska processer, föreskriver läkaren en ultraljud (registrering), hysteroskopi och magnetisk resonansavbildning, eftersom i detta fall smärtsyndromet troligen beror på strukturella avvikelser könsorgan eller deras förskjutning från en normal plats.

Smärta i äggstockarna efter operationen är normal, men om de inte försvinner under lång tid eller till och med intensifieras, kommer läkaren att förskriva ett ultraljud av bäckenorganen, en allmän analys av blod och urin, och även utföra en gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna.

Behandling

Vilken läkare ska jag kontakta för smärta i äggstocken?

Om du upplever smärta i äggstockarna av någon art måste en kvinna konsultera en gynekolog (registrera), som är involverad i diagnos och behandling av olika sjukdomar i de kvinnliga könsorganen. Om ovariesmärta uppstår hos en tonårsflicka eller en ung flicka, måste du kontakta en barngynekolog.

Eftersom smärta i äggstockarna kan vara en manifestation av både livshotande och icke-farliga sjukdomar, måste du i vissa fall kontakta en gynekolog på ett planerat sätt, på en klinik och i andra - i en nödsituation, ringa ambulans eller anlända till moderskapet hem- eller gynekologisk avdelning. Därför måste du på ett planerat sätt kontakta en gynekolog för sjukdomar som inte är livshotande och i en nödsituation för farliga.

Det är ganska enkelt att skilja livstruande gynekologiska sjukdomar från icke-farliga sjukdomar - farliga sjukdomar manifesteras alltid av svår persistent smärta i äggstocken, nedre delen av magen och eventuellt i korsryggen, i kombination med en kraftig försämring av det totala välbefinnandet, blekhet och svår svaghet, och kan också kombineras med blödning och ökad kroppstemperatur. Om en kvinna har tecken på en farlig gynekologisk sjukdom, ska en ambulans ringas snarast. I andra fall måste du gå till gynekologen på ett planerat sätt på kliniken.

I vissa fall provoceras inte smärta i äggstockarna av gynekologiska sjukdomar, men i alla fall måste du fortfarande gå till gynekologen, eftersom det är läkaren i denna specialitet som bestämmer att symptomet provoseras av en sjukdom i ett annat organ och leder kvinnan till lämplig specialist. Om smärtan i äggstocken orsakas av en icke-gynekologisk sjukdom, kan gynekologen hänvisa kvinnan till en kirurg (registrera sig) (med misstänkt blindtarmsinflammation), en nefolog (registrera) eller en urolog (registrera sig) (med en misstänkt blåsjukdom) eller till en proktolog (registrera) (med misstänkt rektal sjukdom).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Diagnos och behandling av brunt urladdning i klimakteriet

Det kvinnliga reproduktiva systemet fungerar tack vare ganska komplicerade processer, oavsett kroppens ålder och tillstånd.Om brun urladdning uppträdde med klimakteriet är det viktigt att förstå och förstå symtomen som är relaterade till ett normalt tillstånd eller patologiskt....

Står allt kvar? Månadsvis efter förlossningen

Barnets födelse och de första månaderna av moderskapet lämnas kvar, och många unga mödrar har en fråga: när kommer den första menstruationen att börja efter förlossningen?...

Försening på 6 dagar, testa negativt: vad ska man göra? Vilka är orsakerna till försenad menstruation om testet är negativt?

Om en flicka har smärta i nedre del av buken och det inte finns någon månatlig period, tycks naturligtvis tankar om att graviditet har kommit....