Varför inför menstruationen kan orsaka smärta i höger sida

Harmonier

Den premenstruella perioden får ofta flickor att förvärra obehag och smärta. De flesta kvinnor upplever smärta i nedre del av magen, ryggraden och bröstet, men det finns tillfällen då höger sida gör ont innan menstruationen. Är detta symptom en patologi eller norm som vi kommer att överväga vidare.


I menstruation finns det ibland smärta i sidan

Orsaker till sidosmärta under ägglossningen

Processen för mognad av follikeln och frigörandet av ägget i mitten av cykeln kan vara smärtsamt om produktionen av prostaglandiner störs. I detta fall skadar sidorna under ägglossningen och före menstruationen. En överdriven ökning av folliklar leder ibland till bildandet av så kallade funktionella cyster, som under påverkan av hormoner upplöses inom 1-3 månader. Samtidigt kan det skada innan menstruationen på sidan där neoplasmen inträffade.

En kvinnas fysiska välbefinnande under och efter ägglossningen påverkas av blodcirkulationstillståndet. Under den andra halvan av cykeln finns det en tendens till vätskeansamling i kroppen, vilket leder till ökat tryck på perifera kärl i vävnaderna, utveckling av svullnad. Orsakerna till smärta i detta fall kan vara:

 • brist på motorisk aktivitet;
 • stagnation av blod i bukorganen;
 • fetma;
 • platsen för livmodern och bilagorna.

I detta fall är smärtorna dragande, milda eller måttliga till sin natur, regelbundet upprepade under varje cykel. Kortvariga spasmodiska anfall är möjliga på vänster eller höger sida, orsakade av sammandragningar av de jämna musklerna.

För att avgöra exakt varför vänster eller höger sida gör ont varje gång under ägglossningen, kan du bara konsultera en läkare och genomgå en instrumentell undersökning.

Livmoderhalscancer

Det tidigaste kliniska tecknet på livmoderhalscancer är blodflödespotting. Ursprungligen förekommer de före och efter menstruationen, så en sådan urladdning misstas ofta för länge menstruationsblödningar.

Sedan börjar blodiga utflöd besvära patienten efter samlag, tarmrörelser, fysisk aktivitet. Samtidigt finns det som regel smärta i nedre del av buken som orsakas av fästning eller förvärring av endocervicit.

Med den fortsatta utvecklingen av processen uppträder ett symptom såsom serös urladdning, som ofta har en fet lukt orsakad av partiklar av en förfalla tumör. Smärtsyndromet förvärras av tumören som komprimerar nervstammarna såväl som med utseendet på metastaser i lymfkörtlarna och benen i det lilla bäckenet.

Smärta i vänster sida med menstruation

Organen i det reproduktiva systemet upptar en ganska stor volym av bukhålan och är belägna i närheten av tarmen, urinvägarna och levern. Egendomar med innervering avgör ofta inte tydligt platsen för smärtan, eftersom symtomen under fysiologiska och patologiska processer kan vara liknande. Smärta i vänster eller höger sida före menstruationen, som uppträder under vissa perioder av cykeln, är en del av algomenorré. I sådana fall är det värt, utan tydliga gränser, åtföljt av svaghet, svullnad och andra hälsoproblem.

Om det före eller efter menstruationen gör ont bara till vänster, och smärtan skjuter eller skärs, den intensifieras när man rör sig, böjer sig och vänder från sida till sida, medan det finns illamående, smärtsam eller lös avföring - det finns förmodligen problem med tarmen: kolit eller divertikulit.

Situationer där, efter menstruation eller under dem, vänster sida gör ont, uppstår med inflammation i hängorna, urolithiasis, cystit, pyelonefrit. Under menstruationen är en ökning av de inflammatoriska processerna som finns i kroppen karakteristisk. Om vänster sida gör ont i nedre del av buken, medan känslor överförs till ländryggen - som om det vore belting, kan vi anta njurkolik. I detta fall kan urinering vara svårt.

Förebyggande

Eftersom det finns många orsaker till smärta i sidan före menstruationen, är det svårt att beskriva alla förebyggande åtgärder, så de viktigaste kommer att vara:

 • regelbundna besök hos gynekologen (var sjätte månad);
 • årlig undersökning av en kirurg, terapeut, neuropatolog;
 • stödja normal mikroflora i tarmen för att undvika flatulens och divertikulit;
 • undvika bukskador;
 • installera en intrauterin enhet endast på ett bra sjukhus.

Smärta i sidan före eller under menstruationen är inte en fysiologisk norm, så du kan inte ignorera dem eller försöka hantera dem själv. Du måste besöka en gynekolog, kirurg och terapeut för att hitta orsaken till denna avvikelse och få rätt behandling..

Graviditet

Uppkomsten av graviditeten efter mognad och befruktning av ägget inträffar, i ett ganska stort antal fall signalerar det sig med smärtsamma tecken. De kan provoceras genom processen för implantering av embryot i livmodern, som hos alla kvinnor går annorlunda. Smärtorna kan vara ganska starka, trånga och kännas både under rörelse och i vila. Vid en framgångsrik fysiologisk utveckling av graviditeten upphör en kvinna att känna smärta tillräckligt snart - de försvagas gradvis och försvinner inom 2-3 veckor efter befruktningen.

Om graviditeten började vara ektopisk är situationen komplicerad inte bara av smärta, utan också av faran för ett brist på äggledaren, bukhinnebit och andra allvarliga hälsokonsekvenser. Sannolikheten för fästning och utveckling av embryot på fel plats för detta ökar med nedsatt tålighet hos rören, förträngning av deras lumen, närvaron av endometriala delar utanför livmoderhålet.

Efter att befruktningen inträffar måste kroppen ta bort reproduktionscellen från äggledaren och fixa den för vidare utveckling i livmodern. Närvaron av mekaniska hinder, hög eller otillräcklig fysisk aktivitet hos en kvinna kan provocera införandet av embryot till äggledarplatsen. Detta fenomen kan leda till efterföljande brott i röret på grund av den ökande storleken på embryot. Signalen för en ektopisk graviditet är vanligtvis akut smärta på höger eller vänster sida. I detta fall uppträder en försening i menstruationscykeln, och under de första dagarna är resultatet av graviditetstestet negativt. Smärtan intensifieras med graviditetsutvecklingen, och efter 4-7 veckor kan de bli outhärdliga: de definieras som ihållande, skarpa, skytte, bränna, utstråla till anus, kan åtföljas av svår illamående, kräkningar, svullnad, svaghet och andra manifestationer av toxikos.

För vissa kvinnor är en ektopisk graviditet det främsta skälet till att under nästa menstruation börjar svår smärta i höger eller vänster sida. Ofta kvarstår i en sådan situation periodisk fläckning och orsakar villfarelse. Det enda resultatet av detta tillstånd är kirurgi. Det drabbade röret öppnas, embryot avlägsnas och ligering utförs. Efter en ektopisk graviditet är det också troligt att smärtsamma upplevelser från det opererade röret före början eller under menstruationen på grund av en kränkning av organets tålamod.

endometrit

Akut endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) kan komplicera förlossningen under postpartumperioden och utvecklas också efter spontan abort (den så kallade septiska missfallen), artificiell abort, medicinsk eller diagnostisk curettage i livmoderhålan och införandet av intrauterin preventivmedel.

Akut inflammation i uterusslemhinnan kännetecknas av dragande smärta i nedre del av magen med utseendet på purulent och blod-purulent utflöde, ofta med en obehaglig lukt. I detta fall uppstår en feber med frossa och symtom på förgiftning uppträder (huvudvärk, svaghet, illamående, yrsel).

Med snabb och adekvat behandling är sjukdomen fullständigt botad på 8-10 dagar. I fall där patienter söker hjälp för sent är emellertid en ytterligare spridning av infektion möjlig med utvecklingen av purulent inflammation i hängorna, peritonit och till och med sepsis.

Kronisk endometrit uppträder oftast till följd av irrationell behandling av en akut infektiös och inflammatorisk process i livmoderhålan. Denna patologi kännetecknas av dragande smärta i nedre del av buken i kombination med purulent eller purulent-hemorragisk sekretion. Ibland uppträder fläckspotting i mitten av menstruationscykeln - en av indikatorerna på utvecklingen av atrofi i livmoderslimhinnan.

Ofta, till följd av kronisk endometrit, bildas flera vidhäftningar i livmoderhålet, vilket sedan leder till kronisk missfall eller infertilitet.

Möjliga sjukdomar och patologier

Höger sida under menstruationen kan skada av många skäl, men patologiskt bör antas i första hand. Om allvarliga symtom uppstår och innan behandlingen påbörjas måste du utvärdera arten, intensiteten, smärtfrekvensen, förekomsten av andra ohälsosamma tecken.

Bland problemen och sjukdomarna i reproduktionsfären och andra kroppssystem finns det flera som kan orsaka svår smärta på höger sida.

Läkemedelssjukdomar

Adnexit, salpingoophoritis - inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, äggledarna och tillhörande livmoderns apparater. Utvecklas ofta på grund av infektionens penetration och stigning, inklusive sexuellt överförda infektioner. Initial patogenes kan vara latent och asymptomatisk. Under en period av försvagad immunitet, efter hypotermi, förkylning, med försvagande stress, under påverkan av hormonellt misslyckande, eskalerar processen. Det finns svåra värkande eller skärande smärta i bukhålan längst ner till vänster eller höger, förvärrande i kylan under fysiskt arbete.

Behandling

Det är omöjligt att hantera buksmärta under menstruationen på egen hand, eftersom detta fenomen ofta indikerar en utveckling av farliga sjukdomar.

Läkaren föreskriver, baserat på diagnostiska resultat och kroppens individuella egenskaper, den lämpligaste behandlingen.

Om det finns foci av inflammation i kroppen, förskrivs ett antiinflammatoriskt läkemedel. Vid sjukdomar associerade med hormonell obalans föreskrivs hormoner. Om smärtan orsakades av en intrauterin enhet tas den bort. I närvaro av tumörer krävs kirurgisk ingripande. Mer information om varje behandlingsmetod för den aktuella sjukdomen rekommenderas av den behandlande läkaren..

Gynekologers rekommendationer

Nästan alltid är smärta i höger eller vänster buk före menstruation en avvikelse från normen. Oavsett om det plötsligt föreföll första gången eller uppstod tidigare, är det nödvändigt att snarast konsultera en läkare, särskilt om syndromet utvecklats mot bakgrund av kroppens allmänna svaghet, åtföljd av hög feber, illamående. Särskild uppmärksamhet bör ägnas hälsa efter upprättandet av en intrauterin enhet. En olämplig modell kan skada livmoderhalsens livmoderhals eller slemhinnor, provocera endometrios. Dessutom är närvaron av en främmande kropp en konstant faktor för att förbättra smittsamma och inflammatoriska processer. Smärtsamma symptom kan uppstå omedelbart efter etablering eller på grund av långvarig användning av IUD: under menstruationen gör ont i nedre del av magen, smärta kan kännas mer höger eller vänster.

Närvaron av en spiral i livmodern blir ofta orsaken till utvecklingen av en ektopisk graviditet, eftersom fall av befruktning med denna typ av preventivmedel inte är ovanliga. Det går inte att få fotfäste på den angivna platsen, implanteras embryot vanligtvis och börjar utvecklas i äggledaren. Klara tecken på patologi är att skära paroxysmala smärtor som kan ge sakrum eller anus.

Om du misstänker en sjukdom eller en ektopisk graviditet kan du fördriva eller bekräfta dem med hjälp av en gynekologisk undersökning och samråd med läkare inom andra medicinområden. Ju tidigare detta görs, desto större är chansen att undvika komplikationer..

Om sjukdomen inte har gått långt är de viktigaste behandlingsmetoderna användning av antibiotika, vitaminer, immunmodulerande och allmänna förstärkningsmedel..

Naturligtvis är den bästa sjukdomen en som inte var, så den största uppmärksamheten bör ägnas åt förebyggande åtgärder:

 • se en läkare inte vid behov, men regelbundet minst en gång per år, för kroniska sjukdomar - var tredje till 6 månad;
 • Undvik att hoppa från höjder, göra extrema sporter, simma i kallt vatten, lyfta vikter;
 • snabbt bota infektionssjukdomar;
 • välj hormonell eller barriär preventivmedel endast med din läkare.

divertikulit

Sjukdomen åtföljs av bildandet av divertikula i tarmsväggen och inflammation i dessa utbuktningar. I närvaro av flera icke-inflammatoriska utväxt indikeras divertikulos. Om processen åtföljs av inflammation, kallas denna sjukdom divertikulit. Smärta hos 90-95% av patienterna kännas i den nedåtgående grenen av tjocktarmen - över eller under naveln, på en sida eller på båda sidor. Inflammation i divertikulumet, utöver smärta, kännetecknas av andra symtom: hög feber, flatulens och förstoppning.

Huruvida en patient med divertikulit kan klara sig utan operation bör kontrolleras med den behandlande läkaren. Hemma, öva fasta dagar, konsumera mer flytande mat. När det akuta steget är över kan du byta till mat rik på fiber. Du kan ta reda på från läkaren hur du kan lindra smärta. Vanligtvis föreskriver läkare antibiotika, icke-narkotiska smärtstillande medel. Om ett brott i tarmsväggen inträffar utförs kirurgiskt avlägsnande av det skadade området.

Vad ska man göra

Eventuella okarakteristiska symtom ska rapporteras till din läkare. Endast genom resultaten av lämplig medicinsk forskning kan vi exakt säga orsaken till detta fenomen. Tidig diagnos undviker många hälsoproblem.

Man bör dock veta att ångest bör endast ljudas när arten av utsläpp och smärta i sig indikerar ett patologiskt tillstånd. Detta innebär att vaginal utsöndring har en ovanlig färg, en obehaglig lukt, åtföljs av obekväma upplevelser, och smärtorna är för intensiva och långvariga..

 • Med menstruationssmärta hjälper antispasmodic medicin, och ibland kan du bara massera sacrum zonen.
 • Med episodisk obehag på grund av fysisk stress eller stress, rekommenderar gynekologer att ta No-Shpu.

Kom ihåg att en kvalificerad specialist bör vara involverad i behandlingen, eftersom felaktigt utvald terapi eller brist på detta kan leda till övergången av ett antal sjukdomar till en kronisk form.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Vilken läkare ska jag kontakta

Förekomsten av en smärtanfall före menstruation är ett tillfälle att besöka en gynekolog och terapeut. Att söka råd är nödvändigt oavsett hur starka symtomen är. Vi får inte glömma att smärta med ännu låg intensitet ofta signalerar en allvarlig fara. Med outhärdligt är det säkrare att ringa ambulans.

Förutom den vanliga medicinska undersökningen, för att utesluta misstankar om utvecklingen av sjukdomar, kan resultaten av kliniska tester av urin och blod, ultraljud i bukhålan krävas. I svåra fall: datortomografi eller MRI.

Akuta tillstånd: blindtarmsinflammation, ektopisk graviditet, ureteral stenhindring kräver akut kirurgiskt ingripande.


De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Hälsa och lever

Center för chef. Professor. Praktiserande terapeut

Vissa kvinnor anser att intensiv smärta före menstruationen är vanlig. Och förgäves. Före och under de kritiska dagarna kan en frisk tjej känna lätt obehag eller att det spricker lite över pubis.

Om höger sida gör ont innan menstruationen är detta en anledning till oro. Detta tillstånd är oftast ett tecken på patologi för organen i det reproduktiva systemet, mag-tarmkanalen eller en neurologisk sjukdom. Och i vissa situationer krävs akut kirurgisk vård.

Orsaker till ensidig smärta i nedre del av buken

Om det påverkas på en av sidorna på kvällen till menstruationen, kan orsaken till detta vara:

 1. Genetisk disposition överförd från mamma eller mormor. Intensiva sammandragningar av livmodermusklerna förekommer och nervändarna är för känsliga. Smärtmedicinering hjälper i den här situationen..
 2. Gynekologiska sjukdomar, som ofta åtföljs av allvarliga konsekvenser: livmodersböjning, myom, endometritis, endometrios, livmodernomos, äggstocksbrott.
 3. Om smärtsyndromet är koncentrerat i nedre del av buken, händer detta på grund av införandet av en spiral, som en preventivmetod, därefter abort eller andra ingripanden. När svår smärta stör dig är det bättre att ta bort spiralen.
 4. Andra sjukdomar som inte är relaterade till den sexuella sfären kan framkalla ömhet. Till exempel njursten, cystit, blindtarmsinflammation, neurologi.

Om det bara är vänster- eller höger sida kan det i vissa fall vara en manifestation av en tubal graviditet. I alla fall är det farligt att ignorera ett allvarligt tecken som ömhet. Därför bör du genast se en läkare.

Med en överträdelse av syntesen av prostaglandiner i mitten av månadscykeln och strax före reglering i sidan, kan ömhet uppträda. Det händer att kvinnor lider av smärtsamma manifestationer under ägglossningen vid frisläppandet av ett moget ägg, när follikeln går sönder. Obehagliga upplevelser varar från några minuter till ett par dagar. Orsakerna till sjukdom som uppstår några veckor före menstruationen är:

 1. Ruptur av kapillärer som ligger vid foten av follikeln. På grund av brist inträffar follikulär vätska i bukväggen, och livmodern, som är irriterad av detta, börjar sammandras och orsaka obehag i samband med ägglossningsprocessen.
 2. Smärta i höger sida under menstruationen och på andra dagar. Ofta är föregångarna till blindtarmsinflammation. De förenas vanligtvis av feber. Sådana symtom kan inte tolereras, mycket mindre motiverat av ägglossning. Om ömhet bygger upp och stör värmen, måste du omedelbart ringa en läkare, eftersom ett sådant tillstånd kan bli ett hot mot livet.
 3. Smärta i sidan före menstruation. Det bildas på grund av närvaron av en abscess, vidhäftningar eller onkologi i bäckenorganen.

Lita på läkare?

Ibland händer det att kvinnor känner sig smärta under ägglossningen eller före menstruationen, vilket anses vara normalt. Men oftast är detta ett tecken på en patologi som måste behandlas, så när du upprepar symtomen bör du inte skjuta upp besöket hos gynekologen.

Vi rekommenderar att du läser mer om äggstocksmärta efter ägglossning i en separat artikel på vår webbplats..

Ovarian apoplexy

Ovariell apoplexi (brott) observeras:

 • på grund av olika infektioner;
 • tubal graviditet;
 • cystor;
 • inflammation i bilagorna;
 • för våldsamt sex;
 • fysisk skada eller överdriven stress.

Apoplexikliniken, utöver smärta i sidan som inte kan tolereras, visar sig också:

 • feber;
 • yrsel
 • illamående och kräkningar
 • svimning.

Om den vänstra äggstocken är skadad, förstör ömhet innan menstruationen vänster, och om höger kommer det att skada på höger sida. Smärtsamma känslor är värkande, sömmar, paroxysmala. Attackerna pågår från en halvtimme till flera timmar.

Om en kvinna inte får medicinsk vård i rätt tid, kommer smärta i vänster sida före menstruationen att leda till dödsfall på grund av kraftig blodförlust.

Ektopisk graviditet

Tubal graviditet inträffar när den kvinnliga reproduktionscellen, som slås samman med hanen, fixeras inte i livmodern utan i rören eller äggstockarna. För att identifiera denna patologi måste du göra en ultraljud.

Med utvecklingen av en sådan graviditet den 2: a - 3: e månaden känner en kvinna smärta i sin högra eller vänstra sida före sin period. Detta beror på att fostret har fäst sig. Känslan av ömhet ökar när embryot utvecklas. Detta beror på att de tunna och spröda väggarna i äggledarna eller äggstockarna måste sträckas på grund av det växande befruktade ägget.

Om du inte hittar detta svets i tid och inte tar bort det, kommer ett rör eller äggstock att brista, vilket åtföljs av svår skärande smärta. Barnet kommer att dö, och kvinnans liv kommer att vara i fara. Därför, när en gravid kvinna känner att hennes högra (vänstra) sida av nedre del av magen gör ont, bör du omedelbart rådfråga en läkare för att utesluta felaktig implantation av fostret.

hydrosalpinx

Denna sjukdom förhindrar befruktning och förekommer på grund av inflammatoriska gynekologiska sjukdomar i livmodern. Med denna patologi fylls ett eller båda äggledarna med en serös vätska som kallas transudat.

Till en början är denna sjukdom asymptomatisk. När patologin utvecklas är en kvinna orolig för följande manifestationer:

 • smärta i korsryggen och sidan under menstruationen;
 • intensiv leukocé under hela månaden;
 • oförmåga att bli gravid
 • smärta med varierande svårighetsgrad i nedre del av buken efter menstruation.

Med snabb upptäckt av avvikelser kan det elimineras utan ytterligare konsekvenser..

endometrios

Med denna sjukdom växer skiktet av slemhinnan i det kvinnliga könsorganet. Följande symtom åtföljer det:

 • lång och smärtsam menstruation;
 • med menstruation, sidosmärta;
 • svår smärta flera dagar före menstruationen och försvinnandet av obehag med upphörandet av urladdningen.

Detta är en allvarlig patologi, vilket kan leda till att du förlorar reproduktionsförmågan..

Appendicit

Denna patologi uppstår på grund av inflammation i bilagan. Det är beläget i nedre buken på höger sida..

En attack av blindtarmsinflammation manifesteras av intensiv skärande smärta, illamående och hög feber. Om detta händer före menstruationen, kan en kvinna förväxla smärta i höger sida innan menstruationen med ett farligt patologiskt tillstånd. Och i den här situationen måste du snarast söka medicinsk hjälp, för om bilagan bryts, blir kroppen berusad, och läkarna kanske inte har tid att rädda kvinnan från döden.

Vidhäftningsprocess efter bukoperation

Vidhäftningar limmar, fusion av skalen i de inre organen. De är ofta en kirurgisk patologi, det vill säga de visas efter operationen. Visa måttlig eller akut smärta på platsen. Vanligtvis är detta magen och sidorna. Vidhäftningar bildas i tarmen och i organen i könsorganet. Vanliga symtom är:

 • förstoppning, flatulens;
 • oregelbundna tarmrörelser.

För att undvika bildning av vidhäftningar är det nödvändigt att följa förebyggande åtgärder efter operationen..

Tarmrörelseproblem

När vänster sida gör ont innan menstruationen är källan till problemet stagnation av avföring i tarmen. Förstoppning före menstruation är ett tillstånd där inte bara vänster sida av nedre del av magen gör ont, utan också välbefinnande förvärras, migrän, sömnlöshet och ökad gasbildning. Då kostar det:

 • använda probiotika som främjar tillväxten av gynnsamma bakterier i tarmen;
 • dricka så mycket vätska som möjligt;
 • flytta mer, leda en aktiv livsstil;
 • äta grönsaker, frukt, bär, torkad frukt;
 • utesluta alkohol, saltad, rökt, stekt från kosten så mycket som möjligt.

Vad ska man göra

I 90% av situationerna är smärta i äggstockarna före menstruationen ett tecken på sjukdom. Oavsett om smärtan dök upp en gång eller har varit störande under lång tid bör du definitivt rådfråga en gynekolog. Detta är särskilt viktigt om svaghet, feber och illamående läggs till detta symptom. Efter ultraljudet kan specialisten ställa rätt diagnos och förskriva terapi.

Du måste gå till läkaren med alla misstankar om en sjukdom för att upptäcka det i början av utvecklingen. Då kan sjukdomen elimineras utan komplikationer. Och för att förhindra förekomst av patologi måste du besöka en gynekolog minst en gång om året för att förebygga.

i hälsa 192 visningar

Smärta i höger sida före menstruation

Smärta före menstruation, eller under dem, är det mest grundläggande skälet till att kvinnor vänder sig till en gynekolog. Enligt statistik gör det dock i de allra flesta fall (cirka 80-90%) ont på höger eller vänster sida eller i nedre del av buken. Smärtsyndrom som förekommer i nedre delen av ryggen, perineum, höfter uppträder mycket mindre ofta. Men man bör komma ihåg att smärta också kan uppstå i samband med en kirurgisk eller neurologisk patologi, så när du möter detta problem, försök att besöka en läkare så snart som möjligt.

Alla orsaker till smärta hos kvinnor, orsakerna kan delas in i funktionella (inte relaterade till skador och förändringar i organstrukturen) och organiska (det finns organskador, bekräftade med moderna forskningsmetoder).

 • stagnation av blod i livmoderkaviteten under menstruationen (böjning av livmodern, brist på defloration);
 • äggstocksmärta flera veckor före menstruation;
 • olika cykelstörningar - DMC (dysfunktionell uterinblödning) och primär dysmenorré mot bakgrund av hormonstörningar.
 • inflammatoriska gynekologiska sjukdomar (endometritis, adnexit);
 • godartade gynekologiska sjukdomar (fibroider, polypper, endometrios och adenomyos);
 • akut kirurgisk patologi (ovariell apoplexi, cystorsion);
 • intrauterin preventivmedel;
 • icke-gynekologiska sjukdomar (inflammation i gallblåsan, bilaga);
 • patologisk graviditet (ektopisk graviditet, abrupt placenta);
 • smärta efter gynekologisk kirurgi (abort, diagnostisk curettage).

Inflammatoriska gynekologiska sjukdomar

Som regel har inflammatoriska sjukdomar i den kvinnliga delen en akut uppkomst, med början av hypertermi, symtom på allmän rus (svaghet, slöhet, aptitlöshet) och obehag i nedre del av buken.

Huvudfunktionen i adnexit eller salpingit är ofta ensidig inflammation, så det är bara på vänster eller höger sida som gör ont. När man palperar hängorna genom slidan känns förstorade och mycket smärtsamma formationer.

Endometrit åtföljs vanligtvis av ovanlig och illaluktande vaginal urladdning, feber och berusning, och smärta koncentreras i nedre del av buken. Vid palpering förstärks livmodern, mjuk konsistens, vid palpationstillfället gör det ännu mer ont.

Endometrios är en godartad, hormonberoende sjukdom, vars kärna är överdriven spridning av endometrial vävnad utanför livmoderens anatomiska gränser. Genital endometrios kännetecknas av skada på livmodern (adenomyos), livmoderns bihang och retrocervical utrymme. Kliniskt manifesterar det sig i svår smärta i nedre del av buken med skador på livmodern, om hängorna påverkas, höger och vänster sida skadas i regionen i ryggmärgen, och retrocervical öm bakom pubis. Ett kännetecken för denna sjukdom är uppkomsten av smärta och riklig utflöde flera dagar före menstruationen, och deras försvinnande med försvinnandet av menstruationen.

Behandling av endometrios är en komplex process, börjar med användning av hormonella läkemedel, med en betydande utveckling av patologi, indikeras kirurgiska ingrepp.

Myom är en godartad sjukdom som härstammar från muskelskiktet, men ofta åtföljs av allvarliga konsekvenser..

Denna sjukdom fortsätter ofta i en latent form, när storleken på fibroiderna fortfarande är liten, och de enda symtomen är en kränkning av cykeln och en ökad fläckning före och under menstruationen. Efter att ha uppnått en betydande storlek deformerar myomen livmodern, pressar angränsande strukturer och neurovaskulära buntar, medan nedre buken gör ont, och smärtan drar, spricker. Ibland, genom att klämma på nerverna, kan myoma orsaka smärta, sträcker sig till höger eller vänster sida.

Behandling av fibroider består av hormonbehandling i de inledande stadierna, med progression av processen är det nödvändigt att inkludera kirurgisk behandling.

Ovarian apoplexy är en akut kirurgisk patologi, kännetecknad av blödning (blödning) i äggstocksvävnaden och är direkt relaterad till ägglossningsprocessen (det ögonblick ett äldre ägg lämnar äggstocken).

 • under den första halvan av menstruationscykeln, follikeln mognar, inträffar detta fenomen under påverkan av hormonet östrogen;
 • runt mitten av cykeln, vilket motsvarar några veckor före menstruationen, vid maximalt östrogeninnehåll, frigörs ägget - ägglossning (detta är normen), men med apoplexy brister follikeln lite tidigare och under påverkan av provokationsfaktorer (överdriven belastning, skarpa svängar i kroppen, sex);
 • vid follikelbrott känner flickan en skarp "dolk" -smärta som uppträder i nedre del av buken, och beroende på apoplexis sida flyttas smärtan något åt ​​höger eller vänster sida.
 • apoplexikliniken, förutom smärta, åtföljs av inre blödningar, anemi (blek hud, minskat tryck, förlust av medvetande), ibland chock.

Behandling - akut kirurgi.

PNEC är ett akut kirurgiskt problem som uppstår hos flickor som lider av ensamma cyster eller polycystiskt äggstocksyndrom.

 • mot bakgrund av en provocerande faktor (fysisk aktivitet, gymnastik, svängar och lutningar i kroppen) uppträder torsionsbenen;
 • med en liten vridning - det kanske inte finns några känslor och ben, snurrar tillbaka till sitt ursprungliga läge;
 • om benet blir 90-100 o - det finns en icke-intensiv smärta som verkar i naturen, kan detta fenomen uppstå flera veckor före menstruation, detta beror på komprimering av venekärlen och försämrat blodflöde från cysten;
 • en fullständig revolution - blodflödet genom artärerna störs, och mot denna bakgrund utvecklas kliniken i den "akuta buken" snabbt: höger eller vänster sida gör ont och kraftigt, mot denna bakgrund uppstår allvarlig förgiftning, chock, patienten tar en tvingad position.

Behandling - omedelbar operation med excision av cysten utan att lossa benen.

Att använda en intrauterin enhet kan orsaka smärta. Men det gör i regel, för första gången, flera månader efter installationen av IUD. Detta beror på "beroende" och en liten mekanisk skada på livmoders livmodersväggar. Smärtorna är värkande i naturen, förekommer oftare före menstruationen på grund av en ökning av antalet livmodersammandragningar.

Inflammatoriska sjukdomar i bilagan, gallblåsan.

Appendicit är en inflammation i bilagan, som regel börjar dess symtom med en liten temperaturökning, svaghet, aptitlöshet, smärta uppstår först i övre buken, och sedan, inom några timmar, gå ner på höger sida och är lokaliserade i höger iliac region.

Kolecystit är en inflammation i väggarna i gallblåsan som uppstår mot bakgrund av en kränkning av kosten, alkoholkonsumtion, närvaron av stenar i den. Smärtorna är lokaliserade på höger sida under revbenen, symtom på förgiftning noteras.

Ektopisk graviditet - utvecklingen av embryot utanför livmodern (i rören, äggstocken, bukhålan, livmoderhalsen).

A) graviditet i röret - med ett organbrott finns det skarpa, svåra smärta som strålar till vänster eller höger sida, vagina, anus, klinisk hemorragisk chock.

B) ektopisk graviditet i äggstocken - en klinik med apoplexi;

C) i bukhålan - en lång kurs, tråkig klinik;

D) livmoderhalscancer - skarp, svår smärta i nedre del av buken, klinik av hemorragisk chock.

Placental abruption är en akut patologi som kännetecknas av svår smärta i nedre del av magen och blodig utflöde.

Funktioner av ektopisk graviditet och abrupt placenta:

 • en skarp start och snabb utveckling av kliniken;
 • försening av menstruation;
 • "+" Graviditetstest;
 • blodig vaginal urladdning;

Primär dysmenorré är den främsta orsaken till smärta i nedre del av buken hos unga flickor som uppstår mot bakgrund av hormonell obalans och kännetecken i nervsystemet (ökad känslomässighet, låg smärttröskel, dålig motståndskraft mot stressande situationer).

Äggstocksmärtor - ett milt smärtsyndrom som uppstår flera veckor före menstruation, kan åtföljas av droppliknande, nästan omöjlig urladdning från könsorganen.

De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Polycystisk sjukdom är en endokrin sjukdom där processen för follikulär tillväxt och äggutveckling börjar, men inte slutar till slutet. Som ett resultat uppträder ett stort antal cystiska formationer i äggstockarna. I detta fall oroar smärtan kvinnan nästan ständigt, särskilt intensifierad under den premenstruella perioden.

Apoplexi

Apoplexy är ett plötsligt brott i äggstocksmembranet. Det är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar läkarhjälp. Apoplexy kan uppstå på grund av sådana skäl:

 • allvarlig fysisk ansträngning eller skada;
 • långvarig inflammatorisk process;
 • åderbråck i äggstocken;
 • ektopisk graviditet.

I vissa situationer (i den andra fasen av cykeln) är spontan kränkning av ovariens vävnads integritet möjlig. Apoplexy åtföljs av frisättning av blod i bukhålan och svår smärtsyndrom. Patienten tar en halvböjd position och kan inte räta sig upp. Stor blodförlust som är karakteristisk för denna patologi kan leda till döden.

endometrios

Ritning av episodiska smärta är en av de viktigaste tecknen på endometrios - en allvarlig sjukdom under vilken tillväxt av endometrieceller uppstår. De åtföljs av smala brunröda daubs och kan störa patienten under hela menstruationscykeln, ibland intensifieras och sedan försvinna på kort tid. Att provocera deras utseende är kapabel till samlag eller en slarvig undersökning av en oprofessionell gynekolog. Dessutom kan en kvinna känna sig svag och nedsatt..

Myom är en godartad tumör som bildas i livmoderns muskelskikt. Det förekommer i samband med en hormonell obalans i tjejens kropp, liksom med oriktiga orala preventivmedel eller långvarig användning av den intrauterina enheten utan i rätt tid ersättning. När myomet växer orsakar det uppkomsten av skärande spasmer, vilket förvärrar före och under menstruationen. Dessutom klagar patienter över långvarig och riklig urladdning som flyter till farlig blödning. Ju större myomatiska noder blir, desto mer förvärras kvinnans tillstånd.

Appendicit

Inflammation av bilagan åtföljs också av svår skärande smärta i höger sida. Triaden med symtom som är karakteristiska för berusningssyndromet hjälper till att differentiera blindtarmsinflammation från menstruationssmärta: illamående, feber upp till 38 ° C och högre, kräkningar. Med denna patologi observeras dessutom muskelspänningar i den främre bukväggen (”brädans buk”) och oförmåga att ta en långsträckt position. I detta fall krävs en omedelbar åtgärd för att ta bort bilagan..

kolecystit

Förvärring av kronisk långsam kolecystit (inflammation i gallblåsan) kan ibland förväxlas med premenstrual smärta. Sjukdomen inträffar mot bakgrund av den aktiva gallproduktionen, som ackumuleras i överflöd i urinblåsan, oftare på grund av beräknad hindring av kanalerna. Smärtorna är konstant värkande i naturen, med tiden komplicerade av trötthet, feber och vägran att äta på grund av brist på aptit.

Spiral

IUD är en effektiv preventivmedel, bekväm och enkel att använda, förutsatt att den används korrekt. En felaktig installerad intrauterin enhet kan orsaka en hel del problem för en kvinna, allt från att försvaga den preventiva effekten och till slut med skarpa fotografering smärtsamma upplevelser, förvärras under samlag. Dessutom kan förskjutningen av spiralen orsakas av stor fysisk ansträngning, ett slag på bäckenområdet, grovt samlag..

Cystit är en inflammatorisk process orsakad av penetrering av patogen bakteriell mikroflora i urinblåsan. På grund av de anatomiska egenskaperna hos urinrörets struktur uppträder sjukdomen ofta hos kvinnor, och därför förväxlar vissa patienter ibland dess manifestationer med de vanliga premenstruella smärtorna. Det finns emellertid symtom genom vilka inflammation i urinblåsan kan skiljas från PMS:

 • ofta lust till toaletten;
 • brännande känsla under urinering.

Urolithiasis sjukdom

Med urolithiasis bildas stenar i olika delar av urinsystemet. Patienter noterar uppkomsten av tråkig konstant smärta, en orenhet av blod i urinen, ibland kan purulent urladdning upptäckas - i närvaro av en infektiös process. I sällsynta fall noteras anuri - upphörandet av urinflödet in i urinblåsan. Sjukdomen i de tidiga stadierna liknar den smärta som är karakteristisk för premenstruellt syndrom, men ytterligare studier gör det möjligt för oss att fastställa en korrekt diagnos..

Livmoderböj

Livmoderns sväng är oftast medfødt. Kvinnor kanske inte misstänker dess existens och noterar endast förekomsten av svår smärta och stora koagler under menstruationen, intermenstruella daubs. Med en stark krökning är obehagliga känslor under samlag och närvaron av befruktningsproblem möjliga.

Neurologiska sjukdomar

Imponerande och utsatta kvinnor har ofta vridande och värkande magsmärtor som uppstår av neurologiska och psykogena skäl. Flickor upplever en uppdelning eller omvänt ett alltför upphetsat tillstånd. De går snabbt när de tar ett lugnande medel och har inget att göra med premenstrual smärta..

Intestinal inflammation

De viktigaste symtomen på tarminflammation är trånga magkramper, uppblåsthet, aptitlöshet (och regelbunden allvarlig viktminskning), diarré med blodig utflöde. Det är svårt att förväxla dem med de tecken som är typiska för en vanlig ICP, varför en kvinna omedelbart går till en poliklinik till en gastroenterolog.

Divertikulit och ökad gasbildning

Divertikulit är en inflammation i divertikulum (utsprång i tarmsväggen). Med det uppstår smärta, lokaliserad vid en punkt i nedre del av buken. De förvärras av hosta, nysningar, gå snabbt, trycka på det inflammerade området och försvinner inte efter tarmrörelsen. Dessutom konstaterar kvinnor ökad gasbildning, vilket provoserar ökad smärta på grund av ytterligare tryck på bukväggen.

Abort och diagnostisk curettage

Efter en medicinsk eller kirurgisk abort verkar smärta även med sin mest exakta och korrekta implementering. Normalt orsakas de av spasmer i livmodern, så kroppen reduceras till den vanliga storleken. Patologiska smärtor uppstår när komplikationer uppstår (perforering, infektion osv.) Och kräver ett brådskande besök hos en specialist. Dessutom kan de uppstå efter diagnostisk curettage - på grund av slarvig skada på livmoders släta muskelvävnad. Ärr bildas på sårplatsen, som tenderar till en inflammatorisk process, särskilt förvärras före kritiska dagar.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Behandling av smärta i sidan före menstruationen beror på den etiologiska faktorn som provocerade deras förekomst. Om spasmerna orsakades av patogener, kommer läkaren att förskriva en kvinna en kurs av antibakteriella eller antivirala läkemedel. I händelse av att de orsakas av en endokrin sjukdom eller en felaktig installerad IUD, utför specialister hormonell eller kirurgisk behandling eller tar bort den felaktigt insatta spiralen.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Smärta i sidan före menstruation är ett allvarligt symptom som har många orsaker och kräver snabb diagnos. Endast en kvalificerad specialist kan fastställa rätt diagnos och välja lämplig behandling. Med strikt efterlevnad av alla krav återvänder en kvinna till sin vanliga livsstil inom en kort tidsram..

Svår smärta i nedre del av magen före menstruation, många kvinnor är vana att överväga normen. Detta är dock inte fallet. Fysiologiskt normalt är den smärtlösa kursen i menstruationscykeln, till exempel lätt obehag, en känsla av fullhet i nedre bukhålan omedelbart före eller under kritiska dagar. Om höger sida gör ont innan den kommande menstruationen, bör utvecklingen av patologi antas. I detta fall är det nödvändigt att utesluta möjligheten till inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva, matsmältningssystemet, kirurgiska, neurologiska sjukdomar. Skälen till att det gör ont i höger sida innan menstruationen börjar kan kräva akut medicinsk ingripande.

Orsaker till sidosmärta under ägglossningen

Processen för mognad av follikeln och frigörandet av ägget i mitten av cykeln kan vara smärtsamt om produktionen av prostaglandiner störs. I detta fall skadar sidorna under ägglossningen och före menstruationen. En överdriven ökning av folliklar leder ibland till bildandet av så kallade funktionella cyster, som under påverkan av hormoner upplöses inom 1-3 månader. Samtidigt kan det skada innan menstruationen på sidan där neoplasmen inträffade.

En kvinnas fysiska välbefinnande under och efter ägglossningen påverkas av blodcirkulationstillståndet. Under den andra halvan av cykeln finns det en tendens till vätskeansamling i kroppen, vilket leder till ökat tryck på perifera kärl i vävnaderna, utveckling av svullnad. Orsakerna till smärta i detta fall kan vara:

 • brist på motorisk aktivitet;
 • stagnation av blod i bukorganen;
 • fetma;
 • platsen för livmodern och bilagorna.

I detta fall är smärtorna dragande, milda eller måttliga till sin natur, regelbundet upprepade under varje cykel. Kortvariga spasmodiska anfall är möjliga på vänster eller höger sida, orsakade av sammandragningar av de jämna musklerna.

För att avgöra exakt varför vänster eller höger sida gör ont varje gång under ägglossningen, kan du bara konsultera en läkare och genomgå en instrumentell undersökning.

Smärta i vänster sida med menstruation

Organen i det reproduktiva systemet upptar en ganska stor volym av bukhålan och är belägna i närheten av tarmen, urinvägarna och levern. Egendomar med innervering avgör ofta inte tydligt platsen för smärtan, eftersom symtomen under fysiologiska och patologiska processer kan vara liknande. Smärta i vänster eller höger sida före menstruationen, som uppträder under vissa perioder av cykeln, är en del av algomenorré. I sådana fall är det värt, utan tydliga gränser, åtföljt av svaghet, svullnad och andra hälsoproblem.

Om det före eller efter menstruationen gör ont bara till vänster, och smärtan skjuter eller skärs, den intensifieras när man rör sig, böjer sig och vänder från sida till sida, medan det finns illamående, smärtsam eller lös avföring - det finns förmodligen problem med tarmen: kolit eller divertikulit.

Situationer där, efter menstruation eller under dem, vänster sida gör ont, uppstår med inflammation i hängorna, urolithiasis, cystit, pyelonefrit. Under menstruationen är en ökning av de inflammatoriska processerna som finns i kroppen karakteristisk. Om vänster sida gör ont i nedre del av buken, medan känslor överförs till ländryggen - som om det vore belting, kan vi anta njurkolik. I detta fall kan urinering vara svårt.

Om det gör ont i höger sida under menstruationen

Smärta i höger sida bör vara alarmerande under varje menstruationsperiod. Deras orsaker kan vara både funktionella störningar och sjukdomar i könsområdet och patologier som inte är relaterade till det reproduktiva kvinnliga systemet. När höger sida gör ont med försenad menstruation är det logiskt att anta utvecklingen av ovariecyster, förvärring av kronisk salpingit, oophorit. Smärtan är konstant i naturen, förvärrad av palpation, snabb rörelse eller i kyla.

Patologier i levern eller gallblåsan är ett annat skäl till att höger sida konstant gör ont innan menstruationen. I sådana fall känns symtom i hypokondrium, ger till axeln, axelbladet till höger, i kombination med matsmältningsstörningar. Smärtan kan uppstå plötsligt, paroxysmalt, och också plötsligt försvinna.

Graviditet

Uppkomsten av graviditeten efter mognad och befruktning av ägget inträffar, i ett ganska stort antal fall signalerar det sig med smärtsamma tecken. De kan provoceras genom processen för implantering av embryot i livmodern, som hos alla kvinnor går annorlunda. Smärtorna kan vara ganska starka, trånga och kännas både under rörelse och i vila. Vid en framgångsrik fysiologisk utveckling av graviditeten upphör en kvinna att känna smärta tillräckligt snart - de försvagas gradvis och försvinner inom 2-3 veckor efter befruktningen.

Om graviditeten började vara ektopisk är situationen komplicerad inte bara av smärta, utan också av faran för ett brist på äggledaren, bukhinnebit och andra allvarliga hälsokonsekvenser. Sannolikheten för fästning och utveckling av embryot på fel plats för detta ökar med nedsatt tålighet hos rören, förträngning av deras lumen, närvaron av endometriala delar utanför livmoderhålet.

Efter att befruktningen inträffar måste kroppen ta bort reproduktionscellen från äggledaren och fixa den för vidare utveckling i livmodern. Närvaron av mekaniska hinder, hög eller otillräcklig fysisk aktivitet hos en kvinna kan provocera införandet av embryot till äggledarplatsen. Detta fenomen kan leda till efterföljande brott i röret på grund av den ökande storleken på embryot. Signalen för en ektopisk graviditet är vanligtvis akut smärta på höger eller vänster sida. I detta fall uppträder en försening i menstruationscykeln, och under de första dagarna är resultatet av graviditetstestet negativt. Smärtan intensifieras med graviditetsutvecklingen, och efter 4-7 veckor kan de bli outhärdliga: de definieras som ihållande, skarpa, skytte, bränna, utstråla till anus, kan åtföljas av svår illamående, kräkningar, svullnad, svaghet och andra manifestationer av toxikos.

För vissa kvinnor är en ektopisk graviditet det främsta skälet till att under nästa menstruation börjar svår smärta i höger eller vänster sida. Ofta kvarstår i en sådan situation periodisk fläckning och orsakar villfarelse. Det enda resultatet av detta tillstånd är kirurgi. Det drabbade röret öppnas, embryot avlägsnas och ligering utförs. Efter en ektopisk graviditet är det också troligt att smärtsamma upplevelser från det opererade röret före början eller under menstruationen på grund av en kränkning av organets tålamod.

Möjliga sjukdomar och patologier

Höger sida under menstruationen kan skada av många skäl, men patologiskt bör antas i första hand. Om allvarliga symtom uppstår och innan behandlingen påbörjas måste du utvärdera arten, intensiteten, smärtfrekvensen, förekomsten av andra ohälsosamma tecken.

Läkemedelssjukdomar

Adnexit, salpingoophoritis - inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, äggledarna och tillhörande livmoderns apparater. Utvecklas ofta på grund av infektionens penetration och stigning, inklusive sexuellt överförda infektioner. Initial patogenes kan vara latent och asymptomatisk. Under en period av försvagad immunitet, efter hypotermi, förkylning, med försvagande stress, under påverkan av hormonellt misslyckande, eskalerar processen. Det finns svåra värkande eller skärande smärta i bukhålan längst ner till vänster eller höger, förvärrande i kylan under fysiskt arbete.

Tecken på sjukdomen är ständigt utmattande i naturen, kan åtföljas av svaghet, huvudvärk, feber upp till + 38–39 ° C, försämrad urinering, patologisk fläckning i mitten eller slutet av cykeln. Smärta kan förvärras strax innan kritiska dagar börjar. Om slemhinnor, muskelskikt i äggledarna är involverade i inflammation, är ytterligare bildning av vidhäftningar möjlig, vilket hotar utvecklingen av deras hindring.

Den inflammatoriska processen i äggstockarna, hormonell obalans, follikulär mognadsdefekt, åderbråckens kärl orsakar ibland bildandet av en cystisk bildning - ett klart definierat hålrum fyllt med exsudat. Cysten kan vara singel, växa upp till flera centimeter och orsaka skarpa skärande smärta från den drabbade äggstocken. Kronisk kränkning av syntesen av hormoner provocerar flera cystiska formationer. I händelse av komplikationer är en cysta och polycystisk äggstock fylld med ett brott i väggarna - organ apoplexy. I det här fallet kan smärtan vara så stark att de leder till förlust av medvetande. Medicinsk hjälp till patienten i detta fall måste ges omedelbart.

Diagnos och behandling av akuta former av sjukdomar i bilagorna utförs under kliniska tillstånd:

 • Läkaren föreskriver en smutsundersökning för patogen mikroflora, ultraljud i bäckenorganen. Vid kränkningar av den månatliga cykeln, förekomsten av patologisk urladdning - hysterosalpingografi.
 • Akuta former av inflammation behandlas på sjukhus. Beroende på graden av upptäckt patologi kan laparoskopi, bukcystborttagningskirurgi utföras. Patienten måste följa sängstöd. Terapi inkluderar en kurs med antibiotika, antiinflammatoriska, hormonella, immunmodulerande medel.
 • Kronisk inflammation utan risk för nedsatt äggstocksintegritet behandlas på öppenvård. Kursen inkluderar infusionsterapi, fysioterapi, medicinering.

Livmoders patologi

Endometrios - utträde och spridning av funktionellt slemhinnepitel utanför livmoderhålet kan vara medfödd, ha en inflammatorisk, hormonell natur eller vara ett resultat av mekaniska skador i organkaviteten som ett resultat av rengöring, abort och livmoderkonception. Beroende på platsen för endometrium, kan smärtan vid denna sjukdom vara värkande eller skärande, uppträder oftare före menstruationens början, åtföljt av smutsig mörk urladdning.

Inflammation i slemskiktet - endometrit, uppstår som en följd av komplex förlossning, misslyckade kirurgiska ingrepp, infektionsinfektioner. Skarpa smärtor är karakteristiska för en turbulent kurs. Andra symtom: feber, feber, riklig acyklisk slemhinnor.

En vanlig sjukdom i livmoderhålan är bildandet av hormonberoende godartade tumörer - myomatiska noder som skiljer sig åt i morfologisk struktur och tillväxtriktning. Det huvudsakliga symptomet på sådana neoplasmer: allvarlig smärta, som kan lokaliseras i skamområdet, på höger eller vänster sida. Intermenstrual fläckning och kraftig måndagars blödning, som kan leda till anemi, är också karakteristiska.

Intestinal patologi

En av de troliga orsakerna till måttlig eller svår smärta i höger sida är inflammation i tarmen, oftast blindtarmsinflammation. Dess diagnos kan inte alltid utföras även av erfarna läkare, eftersom symtomen på sjukdomen är ospecifika, och smärtsyndromet är lokaliserat i levern, under skeden, kan till och med ges till ryggraden. Karakteristiska egenskaper hos akut blindtarmsinflammation:

 • spänningar i magmusklerna;
 • ökade symtom när du försöker ligga på din vänstra sida;
 • enda kräkningar;
 • förstoppning eller diarré.

I inga fall kan man ignorera sådana tecken: perforering av bilagan är full av peritonit och död.

Galleblåsans patologi

Störningar i hepatobiliary-systemet orsakar ofta negativa symtom på höger sida av buken. Hos kvinnor som lider av kolecystit kan förvärring orsaka ätstörningar, överföring av akuta luftvägsinfektioner, användning av potenta läkemedel. Smärtsyndrom med patologier i gallblåsan har en tydlig lokalisering - regionen i höger hypokondrium. Ofta strålar känslor till ryggraden, axeln eller under axelbladet, åtföljs av brist på aptit, illamående och intensifieras efter att ha ätit.

Neuralgiska anfall

Vid degenerativa och inflammatoriska sjukdomar i lumbosakrala eller torakala ryggraden uppträder klämda hårda vävnader i de intervertebrala nervändarna. Innan menstruationen, på grund av en försening i kroppens överskottsvätska, komprimeras de drabbade nerverna särskilt starkt. Tillståndet åtföljs av svåra smärta, från vilka konventionella smärtstillande läkemedel hjälper lite. Överkylning eller plötslig rörelse kan provocera en ny neuralgisk attack..

Om något av de listade orsakerna till utvecklingen av högersidig smärta kan efter diagnos krävas sjukhusvistelse för att genomgå lämplig behandling vid avdelningen för gynekologi, terapi, kirurgi eller neurologi. Efter att det akuta steget har passerat utskrivs patienten och föreskriver nödvändiga läkemedel hemma.

Gynekologers rekommendationer

Nästan alltid är smärta i höger eller vänster buk före menstruation en avvikelse från normen. Oavsett om det plötsligt föreföll första gången eller uppstod tidigare, är det nödvändigt att snarast konsultera en läkare, särskilt om syndromet utvecklats mot bakgrund av kroppens allmänna svaghet, åtföljd av hög feber, illamående. Särskild uppmärksamhet bör ägnas hälsa efter upprättandet av en intrauterin enhet. En olämplig modell kan skada livmoderhalsens livmoderhals eller slemhinnor, provocera endometrios. Dessutom är närvaron av en främmande kropp en konstant faktor för att förbättra smittsamma och inflammatoriska processer. Smärtsamma symptom kan uppstå omedelbart efter etablering eller på grund av långvarig användning av IUD: under menstruationen gör ont i nedre del av magen, smärta kan kännas mer höger eller vänster.

Närvaron av en spiral i livmodern blir ofta orsaken till utvecklingen av en ektopisk graviditet, eftersom fall av befruktning med denna typ av preventivmedel inte är ovanliga. Det går inte att få fotfäste på den angivna platsen, implanteras embryot vanligtvis och börjar utvecklas i äggledaren. Klara tecken på patologi är att skära paroxysmala smärtor som kan ge sakrum eller anus.

Om du misstänker en sjukdom eller en ektopisk graviditet kan du fördriva eller bekräfta dem med hjälp av en gynekologisk undersökning och samråd med läkare inom andra medicinområden. Ju tidigare detta görs, desto större är chansen att undvika komplikationer..

Om sjukdomen inte har gått långt är de viktigaste behandlingsmetoderna användning av antibiotika, vitaminer, immunmodulerande och allmänna förstärkningsmedel..

Naturligtvis är den bästa sjukdomen en som inte var, så den största uppmärksamheten bör ägnas åt förebyggande åtgärder:

 • se en läkare inte vid behov, men regelbundet minst en gång per år, för kroniska sjukdomar - var tredje till 6 månad;
 • Undvik att hoppa från höjder, göra extrema sporter, simma i kallt vatten, lyfta vikter;
 • snabbt bota infektionssjukdomar;
 • välj hormonell eller barriär preventivmedel endast med din läkare.

Slutsats

Orsakerna till smärta i höger sida är ofta tröga eller akuta sjukdomar i de inre könsorganen eller andra farliga processer. I vilket fall som helst är det omöjligt att tolerera obehagliga symptom, eftersom sådan smärta under menstruationen kan vara ett tecken på organiska skador, kan leda till ihållande störning av cykeln eller irreversibla konsekvenser. För att förhindra oönskade händelser måste du konsultera en gynekolog även med liten misstanke om avvikelse.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är skillnaden mellan menstruation och blödning

Kritiska dagar är inte de trevligaste stunderna i livet för de flesta kvinnor. Migrän, buksmärta, nedre ryggsmärta är ofta följeslagare av menstruation....

Varför blödning efter Postinor kan börja och hur man stoppar det

Listan över biverkningar efter att ha tagit akut preventivmedel är ganska bred: det kan vara atypisk urladdning, illamående och smärta och allvarliga hormonella störningar....

Är det möjligt att pumpa pressen under menstruationen: läkares rekommendationer, kontraindikationer. En uppsättning lämpliga magövningar

Vilka är kroppens funktioner vid menstruationstillfälletUnder den andra halvan av menstruationscykeln inträffar en förändring av den hormonella bakgrunden....