Smärta i äggstockarna hos kvinnor

Ansvarsfrihet

Smärta i äggstockarna är en "förbannelse" av unga kvinnor och det vanligaste klagomålet, som de tyvärr inte ofta rusar till gynekologen.

Varför gör äggstockarna ont? Endast en gynekolog kan svara på denna fråga 100%, eftersom orsakerna till att smärta uppstår är mycket olika:

 • brott mot den normala fysiologiska positionen för bilagorna, livmodern eller avvikelsen i deras utveckling;
 • patologi för månadscykeln;
 • inflammatoriska processer och sjukdomar (och inte bara gynekologiska);
 • hormonella störningar i kroppen;
 • utveckling av godartade eller maligna tumörer och formationer.

Vi hoppas att beskrivningarna nedan hjälper kvinnor att navigera och vända sig till en specialist snabbare..

Smärta i ländryggen och nedre buken

I 90% av fallen klagar flickor och unga kvinnor för samtidig smärta i äggstocken och korsryggen. Banal långvarig hypotermi är det första skälet till förekomsten av sådana obehagliga sensationer. Om hypotermi utesluts, indikerar detta förekomsten av en eller flera patologier i könsorganet, för diagnos av vilken smärtans art, frekvensen av förekomsten och dess varaktighet är av stor betydelse.

Cystur i äggstockarna

Förekomsten av smärta i en sådan lokalisering bör varna kvinnan - de anses vara de första föregångarna till en sprängande cystisk kapsel och föregår ett starkt smärtsamt "dolk" -syndrom. Smärta i äggstockarna intensifieras mycket och växer bara på ena sidan, purulent eller blodig utflöde dyker upp, vaginal blödning öppnas, temperaturen blir sjuk och stiger, då är ett akut ambulanssamtal den enda rätta lösningen.

Cyster i äggstockarna, adnexit, inflammation i bilagorna

Behöver jag göra något om jag har långvarig obehag i korsryggen, men mina äggstockar gör inte så mycket och ingenting annat stör? Det är fortfarande värt att besöka en gynekolog med sådana till synes obetydliga klagomål - det kan vara de första symptomen på ett tidigt stadium av adnexit (inflammation i äggstockarna) eller utvecklingen av cystiska formationer på äggstockarna..

 • Smärta i lumbosacralregionen är ett säkert tecken på inflammation i hängorna (oophorit). I detta fall noteras smärta i höger äggstock mycket oftare än smärta i vänster äggstock.
 • Vänster äggstock gör ont, drar nedre buken bara på höger sida, gör ont i ryggen? I det här fallet är det nödvändigt att göra en ultraljudsundersökning, se till att det inte finns någon cystisk massa och börja behandlingen av högsidig adnexit eller ofitis.
 • Skada rätt äggstock? I det här fallet måste du vara mer vaken och övervaka förändringen i hälsa. Trots det faktum att den högersidiga lokaliseringen av cystiska blåsor observeras nästan två gånger oftare, men akut blindtarmsinflammation faller också under samma smärtsymtom, vars behandling inte tillhandahålls och kirurgiskt ingripande krävs.

Cystit

Akut och kronisk cystit är en annan anledning till smärta i nedre del av magen och ryggen. Förutom svåra paroxysmala smärtor är följande symtom indikativa för sjukdomen:

 • öka eller minska temperaturen;
 • illamående (upp till kräkningar);
 • ofta och falsk urinering, vilket kan vara smärtsamt i slutet av handlingen.

Under perioder med förvärring kan det finnas blod i urinen och små fläckar. Det är omöjligt att ignorera cystit. Kronisk form kan leda till interstitiell cystit, vilket kräver livslång behandling.

Trast

Underskatta inte en sjukdom som trast. Börjar med bagatell vit urladdning och lätt klåda, vid försummelse och försummelse av behandlingen, utvecklas "bagatell" till en kronik. Därför kan du inte bli förvånad när smärtan i nedre del av buken, i hängorna och lumbosacralregionen, efter ett besök hos gynekologen, kommer att diagnostiseras med infertilitet mot bakgrund av kronisk trast.

Äggstocksyndrom

Djuka och värkande smärta i äggstockarna, ibland med svag fläckning och värk i ryggen, kan uppstå i mitten av menstruationscykeln. Vid tidpunkten för ägglossningen, när äggstocksfollikeln spricker och ett moget ägg går utanför, uppstår en lätt blödning. Orsaken till smärtan är blod som har fallit i bukhinnan. Längden på sådana smärtor är kort - från 15 minuter till flera timmar. Smärta uppstår växelvis och endast på ena sidan:

 • smärta i den högra äggstocken indikerar att det i denna månatliga cykel var det han som utförde arbetet med att "odla" ägget;
 • smärta i vänster äggstock - signalerar dess månatliga aktivitet.

Var inte förvånad om det finns ett fel i äggstockarnas ordning. Smärta i höger äggstock kan observeras flera gånger i rad - efter naturens ordning är den nästan 2 gånger mer aktiv än den vänstra.

Krampande spasmodiska smärtor som uppträder i förväg till menstruationen beror på produktionen av specifika hormoner, prostaglandiner, under denna period. För hälften av kvinnorna orsakar inte sådant mild obehag några speciella problem. Behandlingen består av att ta smärtstillande medel, kramplösande läkemedel, minska fysisk aktivitet, upprätthålla vila och undvika konfliktsituationer..

När smärtsyndromet innan de kritiska dagarna växer beskrivs smärtorna som subakuta, menstruationen varar längre än vanligt, illamående uppträder och kroppstemperaturen stiger något - detta indikerar inflammatoriska processer i äggstockarna och / eller livmodern.

Endometrios, fibrom

Om en kvinna har svår smärta i äggstockarna under menstruationen, drar i ryggen och allvarlig blödning noteras, är det tydliga tecken på fibrom, fibromyom eller endometrios.

Under menstruationen är det inte äggstockarna som gör ont, utan den samverkande livmodern. Sådana sammandragningar behövs för att befria hennes kavitet från det "onödiga" endometriet. Därför indikerar ett starkt smärtsyndrom sjukdomar i livmodern, inte äggstockar.

För att undvika ihållande infertilitet kräver dessa patologier akut behandling..

Graviditet

Under graviditeten beror klagomål på smärta i nedre del av magen och i ländryggen på en ökad belastning på ryggraden. Men i de tidiga stadierna av graviditeten, när fostrets vikt och kvinnans vikt ännu inte har ökat markant, kan sådana klagomål signalera ett hot om missfall.

Om dragkänslorna inte orsakar smärta, men är ganska obekväma och inträffar efter den 20: e veckan, kan man misstänka falska Braxton-Hicks-sammandragningar. Anledningen till detta fenomen anses vara den ökade excitabiliteten i livmodern, som inte kräver särskild behandling och passerar efter att ha tagit varmt vattenprocedurer och gått i lugn takt..

Ovaries hyperstimuleringssyndrom

Grunden för förekomsten av akut korsryggsmärta och spänningar i äggstocken kan vara proceduren för läkemedelsstimulering av ägglossningen. Symtomen kan uppstå omedelbart eller inom sju dagar efter en injektion av hCG och indikerar inte alltid ett positivt resultat..

Som ett resultat av en felaktig utvald dos av stimulerande läkemedel, och oftast - på grund av en överdos av kvinnor som stimulerar tabletter och felaktig utspädning av hCG-pulver, utvecklas hyperstimuleringssyndrom.

I mild form orsakar det obehag i nedre del av buken och lumbosacralregionen, äggstockarna ökar i storlek och är spända, buken är ofta svullen. I svårare fall ansamlas vätska i bukhinnan, äggstockarna är redan tydligt ömma, metabolismen försämras, kvinnan lägger ofta på vikt.

Behandlingen är att sluta ta några stimulerande läkemedel.

Kronisk bäckensmärta

Smärtsymtom i nedre bukhålan och under nivån på njurarna, oroande mer än 6 månader, kallas ofta kronisk bäckensmärta. I 75% av fallen orsakas det av avancerade gynekologiska sjukdomar. De återstående 25% är relaterade till sjukdomar som både kvinnor och män är lika drabbade:

 • utveckling av vidhäftningar i bäckenområdet;
 • sjukdomar i rektum och patologi i urinblåsan;
 • intervertebral bråck eller ryggradsskador (artrit, artros);
 • stroke;
 • osteoporos;
 • hos män - prostatit.

Könsinfektioner

För milda smärta lokaliserade i nedre del av buken och ryggen, samt för en liten temperaturökning, bör en undersökning göras och uteslutas:

Slagande smärta

Pulserande smärta kräver särskild uppmärksamhet på sig själva, särskilt om de varar mer än en halvtimme.

Om pulsering noteras till vänster, vänster äggstock gör ont, temperaturen stiger och allmän svaghet uppstår, är det brådskande att konsultera en läkare eller ringa ambulans. När du vänder dig till en läkare med frågor - varför den vänstra äggstocken gör ont och vad du ska göra kommer du förmodligen att höra som svar - omedelbar sjukhusvistelse, du har vridning av cystbenet !

Det speciella med platsen för den högra äggstocken kan orsaka en pulsering i nedre del av magen till höger efter curettage av livmodern eller hysteroskopi. Om krusningen inträffar utan synlig orsak, smärtan stiger, fläcken uppträder, temperaturen stiger, då är råden desamma - ring omedelbart en ambulans! Till höger kan det cystiska benet inte bara vrida sig. Ektopisk graviditet (torsion, rörbrott), spontan abort eller brist på blindtarmsinflammation - detta är orsakerna som orsakar pulsering och smärta i rätt äggstock.

Smärta i äggstockarna som strålar till benet

Pulsering i höger, vänster eller samtidigt i båda äggstockarna, åtföljd av en mängd smärta som strålar till vänster eller höger ben, uppstår på grund av ökat tryck på bäckenorganen. Dom kan:

 • vara en konsekvens av komplikationer av en femoral eller inguinal hernia;
 • indikera suppuration av livmodern;
 • vittna om utvecklingen av akut blindtarmsinflammation.

Akut svår smärta i äggstockarna

Fråga: "Varför gör äggstockarna ont och vad ska jag göra?" vid svåra och akuta smärta, inte bara olämpliga. Sök omedelbart akut medicinsk hjälp - det är vad du behöver göra i en sådan situation. Sådana smärta signalerar följande patologier som kräver omedelbar sjukhusvistelse:

 • apoplexy och brott i äggstocken, vilket kan uppstå även på grund av att ägget frigörs från den inflammerade äggstocken;
 • pelvioperitonitis - en purulent process i bukhinnan;
 • en sprängande cystisk kapsel eller vridning av benen;
 • ektopisk graviditet.

Förutom dessa orsaker, när alla organiska orsaker är uteslutna, kan obehag i äggstockarna och smärta orsakas av psykogena faktorer och en kvinna bör prata med en psykoterapeut.

Endast regelbunden regelbunden medicinsk undersökning, en obligatorisk årlig undersökning av en gynekolog, anslutning till en hälsosam livsstil och snabb ansvarsfull behandling är de relativa garantierna för att upprätthålla kvinnans hälsa och fertilitet.

Ovariesmärta med apoplexy, polycystic, cyste och andra sjukdomar

tjänster

Smärta i äggstockarna - för att förklara orsakerna till och behandlingen av detta symptom, vänder kvinnor ofta till gynekologerna i vår Leib Medic medicinska centrum, vilket är bekvämt för att få behandling från många delar av Moskva. Smärta i äggstockarna är ett av de specialiserade områdena i vårt medicinska centrum, där erfarna ansvariga läkare med olika specialiteter arbetar, inklusive gynekologer. Orsaken till smärta i äggstockarna kan vara följande sjukdomar, patologier och tillstånd som kräver professionell behandling eller observation:

 • äggstocks apoplexi
 • polycystisk äggstock
 • cystor på äggstockarna
 • närvaron av mikrobiella lesioner i äggstockarna
 • äggstockscancer
 • naturliga orsaker till smärta i äggstockarna
 • ovariesmärta under abort
 • ovariesmärta medan du tar p-piller
 • artificiell ovariesmärta

Det kvinnliga reproduktiva systemet representeras av livmodern och äggstockarna. Förmågan att producera avkommor och det ofödda barns hälsa beror på äggstockarnas tillstånd. Mer än 70% av kvinnorna, särskilt i städer, lider emellertid av olika problem i reproduktionssystemet, inklusive äggstockarna. Större orsaken till detta är den livsstil som moderna damer och särskilt kläder följer. När allt kommer omkring, även i svår frost, föredrar kvinnor att bära minikjolar istället för varma kläder.

Varför gör äggstockarna ont, vänster eller höger?

Vanligtvis är smärta i äggstockarna krampande och sömmar. Enligt dessa tecken är det emellertid omöjligt att avgöra exakt vad äggstockarna skadar. Samma uttryck har trots allt en inflammation i blindtarmsinflammation, njursjukdom och matsmältningssystemet. Därför bör du inte ta dig av diagnosen själv, du kan kontakta din gynekolog på vårt medicinska center i Moskva.

I vissa fall kan smärtan vara intermittent. I detta fall manifesteras smärta antingen i nedre del av buken, sedan i njurområdet eller i pubiczonen. Ibland kan benkramper observeras. Smärta i vänster äggstock är sällsynt och indikerar främst en skadlig yttre effekt. Om det finns smärta i vänster äggstock är det troligtvis fallet med medicinerna som tas..

Smärta i detta område indikerar förekomsten av problem med det reproduktiva systemet eller hormonella fenomen. Både detta och sjukdomens andra natur kan leda till komplikationer, så att du inte kan försena med undersökningen. Endast en erfaren läkare kan exakt bestämma sjukdomen och säga exakt varför äggstockarna gör ont.

Behandling av äggstocksapoplexi vid Leib Medic

1. När ägget mognar i follikeln bör det få ett spermier.

2. Detta händer inte och på grund av äggets död inträffar menstruation.

3. Ett dött ägg med fylld blod fylls ut.

Så för närvarande är dessa organ särskilt spända, eftersom de är fyllda med blod, då ökar också risken för skador på blodkärlen. När äggstockens väggar inte står upp, kommer blodet som tränger in i det från artären ut.

Orsaker till äggstocksapoplexi

I grunden påverkas det högra paret oftare av apoplexy, eftersom det är större och mer blod dras i det än i vänster. Därför gör ofta rätt äggstock. Blod kommer in i det högra organet direkt från aorta, och vänster genom njurens blodkärl. Det är också orsaken till ökat tryck och spänning i det högra organet. Så om rätt äggstock av någon anledning gör ont, är skälet troligtvis i apoplexy.

Ovarian apoplexy är vanligast hos tonåriga flickor och unga kvinnor. På många sätt är denna särskilda grupp i fara, eftersom reproduktionsorganen aktivt utför sin funktion i dem. I mycket sällsynta fall kan apoplexy orsakas av mekanisk skada. Andra orsaker till apoplexy

Förutom naturliga processer kan de driva till blödning:

 • alltför aktiv sex
 • felaktigt utförd gynekologisk procedur
 • orimliga muskelbelastningar

Dessa är alla mekaniska faktorer. Det finns dock patogena faktorer:

 • livmoders patologi;
 • tumörer;
 • åderbråck;
 • felaktig läkning efter operation eller skada;
 • äggstocksinflammation

Så smärta är symptom inte bara på störningar i dessa organ själva.

Symtom på äggstocksapoplexi

Det huvudsakliga tecknet på närvaron av apoplexy i en kvinnas kropp är akut smärta i äggstocken eller nedre buken, vilket är ont. Och den högra äggstocken gör vanligtvis ont. Emellertid kan sjukdomen åtföljas av andra tecken:

 • kräkningar
 • dränera munhålan;
 • takykardi;
 • svettsekretions klibbighet;
 • hypotoni;
 • blek hudfärg;
 • temperaturökning.

Vanligtvis tyder ytterligare symtom på att ansamlingen av blod når sitt kritiska märke och att en smärtattack kan inträffa snart. När höger äggstock eller vänster dras är det nödvändigt att snarast konsultera en läkare, annars är komplikationer möjliga.

Polycystisk äggstocksbehandling hos Life Medic

Orsaker till polycystisk äggstock

Det finns fortfarande inga tydliga skäl för förekomsten av polycystisk äggstock. Följande patologier observerades hos alla patienter, vilket förmodligen leder till utvecklingen av denna sjukdom:

 • obalans i det endokrina systemet;
 • glut av insulin;
 • kronisk inflammation;
 • fetma;
 • ärftlighet.

Någon av dessa patologier kan leda till cyster på äggstockarna..

Symtom på polycystisk äggstock

Läkare skiljer följande symtom på cystisk sjukdom:

 • onormal menstruation;
 • hypertraki (överdriven hårighet);
 • hudproblem;
 • dra känsla i äggstocken;
 • övervikt.

Alla dessa tecken är samtidig smärta i nedre del av buken..

Äggstocksmikrober

Naturligtvis leder närvaron och stor ansamling av skadliga mikroorganismer i reproduktionssystemets organ till inflammatoriska processer och orsakar smärta i äggstocken. När antalet sådana mikrober når en kritisk punkt utvecklas trost och candidiasis.

Samtidigt indikerar trasten en minskning av immuniteten i en kvinnas kropp när candidiasis som svampsjukdom utvecklas till följd av:

 • ett överskott av socker i en kvinnas kropp;
 • hormonella hopp;
 • varje infektionssjukdom;
 • ett överskott av antibiotika;
 • avsaknad av hygien i den intima zonen.

Både vid trast och candidiasis är symtomen nästan identiska och uttrycks:

 • i närvaro av obehaglig lukt;
 • i närvaro av klåda;
 • smärta under urinering;
 • könsinflammation;
 • drar äggstocken;
 • smärta under samlag.

En sådan sjukdom kan botas med antiinflammatoriska och antibakteriella medel..

Cyster på äggstockarna - behandling i Moskva, Leib Medic-kliniken

Cystor i äggstockarna är en vanlig sjukdom som finns hos kvinnor och specialister vid Leib Medic Medical Center i Moskva och hjälper patienter att behandla cyster på äggstockarna med specialiserade metoder. påse. Detta händer på grund av ansamlingen av gul kroppsvätska i den, som aktivt släpps under perioden efter ägglossningen. Men gula kroppar är inte alltid skylden för detta. Så:

 • en cysta kan vara en ansamling av död äggstocksvävnad, vilket leder till utveckling av cancer;
 • en tjockväggig cysta är vanligtvis resultatet av avsättning av överhuden;
 • kapillärcyst är vanligtvis en manifestation av naturliga organiska processer;
 • en cyster med flera kammare är en konsekvens av ansamlingen av olika vävnader, inklusive vätskor, vilket också leder till cancer.

De exakta orsakerna till bildandet av cyster hos kvinnor har ännu inte fastställts. Många experter hävdar att de främsta orsakerna kan vara hormonella patologier. Dessutom fanns det fall då bildandet av en cysta åtföljdes av kroniska inflammatoriska processer. Vanligtvis är det inte möjligt att upptäcka närvaron av en cyste genom att observera yttre manifestationer, eftersom bildandet av en cyste inte har några symtom. De flesta fall upptäcks under en rutinundersökning av en gynekolog. Med överdriven fysisk stress, ett mycket intensivt samlag, kan smärta i höger äggstock kännas.

Äggstockscancer

Cancer i äggstockarna upptäcks hos äldre kvinnor under 70 år. Mer än trettio procent av fallen är dödliga. I grunden är sådana maligna tumörer i det reproduktiva systemet indelade i följande grupper:

 • initialt när en cancertumör dök upp i själva äggstocken utan någon uppenbar anledning;
 • sekundärt, när cancer är dödsorsaken för godartade celler;
 • metastaserande cancer visas på grund av inträde i äggstockarna i cancerceller från ett annat organ genom blodet.

Orsakerna till cancerceller i kroppen är fortfarande okända. I de flesta fall förknippas läkare med en åldersfaktor och ärftlighet. Dessutom är hormonella processer av liten betydelse..

Tecken på en malig tumör är ganska uppenbara. Så med cancer finns det:

 • obehag som liknar en upprörd matsmältningskanal;
 • varaktig känsla av trötthet;
 • konstant känsla av närvaron av ett främmande föremål i magen.

Tumörtillväxt orsakar smärta i vänster äggstock eller i höger och svårigheter att urinera. Förutom att minska antalet menstruationsflöden, attackeras en kvinna av apati, depression lämnar inte.

Naturliga orsaker till ovariesmärta

Det är inte nödvändigt att en viss patologi finns i kroppen i närvaro av smärta i nedre del av buken. Under veckan före menstruationen känner de flesta kvinnor sig obekväma. I detta fall gör äggstocken ont innan menstruationen. Detta är en manifestation av naturliga fysiologiska processer. Dessutom gör äggstocken ont vid menstruationen av samma skäl..

En annan kategori av naturliga orsaker till smärta i nedre del av magen är förknippad med den naturliga expansionen av livmodern och ansamlingen av gula kroppar på grund av en kvinnas graviditet. Vanligtvis känns buksmärta i första trimestern. Men de har inte ofta eller regelbunden karaktär, men manifesteras av isolerade fall. Under graviditeten kan emellertid det faktum att äggstocken gör ont på höger eller vänster vara en följd av några andra orsaker som kan leda till komplikationer och skada kvinnan och fostret. Dessa inkluderar:

 • inflammatoriska processer;
 • infektionssjukdomar;

Den farligaste formen av inflammatoriska processer är inflammation i själva äggstockarna. Detta bryter mot bildningen av gula kroppar, vilket leder till underutvecklingen av fostret i början av graviditeten. Samtidigt sticker den vänster eller höger äggstock, eftersom inflammation främst påverkar den.

Abort som orsak till ovariesmärta

Ett felaktigt utfört abortförfarande kan orsaka smärta i äggstockarna på grund av infektion, skador på äggstockarna när fostret avlägsnas. När båda äggstockarna kan skada samtidigt. Detta är ett av få orsaker till att vänster äggstock gör ont, eftersom smärtan i de flesta fall ger åt höger. Vanligtvis visas sådana symtom uteslutande under den första veckan efter ingreppet. Dessutom kan abortförfarandet leda till störning av menstruationsprocesser, arbete i endokrina organ. Men mest av allt lider organ i kvinnans reproduktionssystem av denna procedur, mekaniskt eller på något annat sätt. Därför är risken för infertilitet mycket hög efter en abort..

Smärta i äggstockarna när du tar p-piller

Mer än hälften av kvinnorna i världen föredrar att undvika en oönskad graviditet med hjälp av orala preventivmedel. Men de flesta av dem har inte ens en uppfattning om vad som exakt påverkar dessa tabletter på kroppen. Så de flesta av dessa läkemedel påskyndar eller hämmar hormonella processer. Detta beror främst på behovet av att öka produktionen av östrogen, som aktiverar menstruationsprocesser och förhindrar graviditet. Om äggstocken till vänster, tillsammans med höger, gör ont, är skälen just i denna effekt på livmodern. Vanligtvis förekommer äggstockskolit hos 90% av dessa patienter under de första tre månaderna efter att behandlingen påbörjats. Detta är normalt om, tillsammans med den högra, sticker den vänstra äggstocken. Men om smärtan inte lämnar längre tid än detta, kanske på grund av en hormonell obalans i äggstocken, har en cysta eller något annat bildats.

Konstgjord insemination i äggstockarna

Äggöverföring under in vitro-befruktning är en mycket smärtsam procedur i sig. Så det utförs uteslutande under generell anestesi. Men samtidigt, för att få ett ägg från äggstocken hos en frisk kvinna, sticker de det med en nål, så att stickningar i äggstockarna kvarstår under en viss period efter borttagning.

Smärta i äggstockarna med klimakteriet

Om äggstocken gör ont eller vänster separat hos kvinnor i åldern, kan detta vara ett bevis på en närmande menopaus. Denna period förekommer hos kvinnor från 45 års ålder och börjar på olika sätt för alla. I de flesta fall överstiger inte menopausens längd 15 år. Förutom smärta i äggstockarna upplever dessa kvinnor:

 • ledvärk
 • huvudvärk;
 • nervositet och irritabilitet;
 • metabolisk reduktion.

Vad man ska göra om äggstockarna gör ont?

Så vad ska man göra om äggstockarna är ömma. När smärta inträffar i bäckenområdet är vila nödvändigt. Det är nödvändigt att begränsa sig från belastningarna, både fysiska och emotionella. Det är också värt att revidera din diet, du kan behöva gå på diet. När det gäller näring bör du begränsa dig från salt och alltför fet mat. Det rekommenderas att konsumera mer mejeriprodukter, färsk frukt och grönsaker.

Folkläkemedel med ett sådant symptom är absolut inte önskvärda. Men i samråd med en läkare kan du ta lerbad och bad med salt. Medicinska avkok bör också vidtas i samråd med den behandlande gynekologen. Andra sätt att göra om äggstockarna gör ont, berättar en erfaren läkare också..

Om akut smärta uppstår måste du ringa ambulans. Försök inte ta reda på orsakerna själv, även om detta har observerats och framgångsrikt eliminerats tidigare..

Äggstockarnas roll i den kvinnliga kroppen

I storlek är de inte längre en persikekärna. När det inte finns några patologier i kroppen är vänster alltid något mindre jämfört med höger. Detta organ är ett sammansatt organ och representeras av en skorpa och bindväv. Brott mot arbetet med dessa komponenter orsakar en generell obehag och problem med funktionen hos andra organ i den kvinnliga kroppen.

Äggstockarnas reproduktiva funktion

Detta parade organ spelar en viktig roll i reproduktionen av avkommor. Det är ju de som producerar ägg, som till följd av befruktning av manlig spermatozoa ger upphov till uppkomsten av ett nytt embryo. De är belägna på båda sidor om livmodern, i bäckenområdet. Omedelbart efter befruktningen stannar ägglossningen och äggstockarna börjar producera ett tillfälligt skyddande skikt av det framtida fostret - gula kroppar. Detta skikt försvinner emellertid efter bildningen av livmoderkakan. Vanligtvis sker ersättning efter de första 20 veckorna av graviditeten.

Hormonell ovariefunktion

Äggstockarna producerar de flesta av de hormoner som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Till exempel östrogen, progestin, etc. Brott mot funktioner i detta avseende kan uttryckas i hormonfel, överdriven hårighet hos en kvinna och som ett resultat kan leda till fullständig dysfunktion i reproduktionsorganet.

Hur lätt det är att hitta oss:

Från tunnelbanestationen Nakhimovsky Prospekt (5 minuters promenad)

Från Nakhimovsky Prospekt-avfarten till Azovskaya Street, sedan efter 250-300 meter sväng vänster till Sivashskaya Street, sedan efter 40-50 meter sväng höger in på gården.

Från barnkliniken och mammakliniken i Zyuzino (10 minuter till fots)

Från barnkliniken och mammakliniken i Zyuzino måste du gå till Azovskaya street, sedan svänga till Bolotnikovskaya street och innan du når Narcological Clinical Hospital N17, sväng vänster in på gården.

Från tunnelbanan Nagornaya (15 minuter)

Du kan komma från Nagornaya tunnelbana till vårt medicinska centrum på 15 minuter genom att köra 1 tunnelbanestation.

Från Varshavskaya tunnelbanestation (19 minuter till fots)

Det är bekvämt att komma från Varshavskaya tunnelbanestation med vagnbuss 52 och 8 från stoppplatsen Bolotnikovskaya ulitsa 1 till Moskvoretsky marknadsstopp, sedan 550 meter till fots

Från tunnelbanan Kakhovskaya (19 minuter till fots)

Från Kakhovskaya tunnelbanestation måste du gå till Chongarsky Boulevard, följ längs Azovskaya Street, sväng höger till Bolotnikovskaya Street, sedan efter 40-50 meter (bakom hus nummer 20, sväng vänster in på gården)

Från Chertanovskaya tunnelbanestation Chertanovo (20 minuter)

Från Chertanovo-distriktet kan vårt medicinska centrum nås från Metro Chertanovskaya på 20 minuter eller till fots på 35-40 minuter.

Från tunnelbanan Profsoyuznaya (25 minuter)

Avsluta Profsoyuznaya tunnelbanestation till Profsoyuznaya street. Från Nakhimovsky Prospekt, från tunnelbanestationen Profsoyuznaya, kör 7 hållplatser till tunnelbanestationen Nakhimovsky Prospekt. Längre längs Azov-gatan 7 minuter till fots.

Från Kaluzhskaya tunnelbanestation (30 minuter)

Kaluzhskaya tunnelbana kan nås med 72 vagnar på 30 minuter. Avsluta tunnelbanan till Profsoyuznaya Street, från tunnelbanestationen Kaluzhskaya, fortsätt till Chongarsky Boulevard-hållplatsen och gå sedan i 7 minuter på Simferopol Boulevard

Från distriktet SOUTH-WEST (SWAD) (30 minuter till fots)

Från Sevastopol Avenue, sväng in på Bolotnikovskaya gatan, utan att nå det narkologiska kliniska sjukhuset N17 100 meter, sväng vänster in på gården.

Från tunnelbanan Novye Cheryomushki (40 minuter)

Avsluta tunnelbanan Novye Cheryomushki på gatan. Gribaldi, sedan vid stoppet på Profsoyuznaya ulitsa Metro Novye Cheryomushki på N60-vagnen, fortsätt till hållplatsen Chongarsky Boulevard, sedan 7 minuter till fots längs Simferopolsky Boulevard

Smärta i höger äggstock

Artiklar om medicinsk expertis

Smärta i höger äggstock - kan inte vara en falsk signal.

Ibland orsakas det av en mild sjukdom, som i sig kan elimineras, och ibland är det ett "rop" om hjälp från kroppen. Ofta är detta "skrik" för "högt" för att det inte tål. Men du behöver inte tåla! Som en akut smärtmedicin kan du använda tabletterna "Nosh-pa", "Analgin", "Ketonov". Men återigen lindrar dessa piller bara tillfälligt spasm, och du kan bara lösa problemet genom att eliminera det.

Det kvinnliga reproduktionssystemet är något annorlunda än det manliga och inte bara i yttre tecken. Den kvinnliga kroppen är mer mottaglig för olika faktorer (hypotermi, virussjukdomar, inklusive könssjukdomar, svampsjukdomar etc.) än den manliga. Vad gäller äggstockarna är kvinnans reproduktionsfunktion mer beroende av dem..

Orsaker till smärta i höger äggstock

 • oophoritis - kan framkalla smärta i rätt äggstock. Vad det är? Oophorit är en inflammatorisk process i rätt bifogning av äggstocken. Inflammation i sig kan uppstå av många olika skäl: infektion, förkylning, stress, minskad immunitet, fysisk aktivitet;
 • Det finns ett annat alternativ för den inflammatoriska processen - adnexit i höger äggstock. De orsakande medlen för denna sjukdom kan vara: klamydia, candidiasis, mykoplasmos, ureaplasmos. I denna situation kan smärtan täcka inte bara den högra nedre delen av magen, utan även nå korsryggen. Det är bättre att inte skämta med sådana symtom eftersom det kan leda till slutlig infertilitet! Endast tester och korrekt behandling kan lösa problemet.,
 • polycystic, om du bokstavligen anser "poly" - "mycket." Och slutet är redan klart - en cyste. Det vill säga en cysta i plural. Om vi ​​överväger datordiagnostik av polycystiska äggstockar, ser äggstocken ut som en boll fylld med små (8-10 mm) bollar. Varje boll är en cysta. Om vi ​​talar om den kvantitativa kompositionen kan det finnas mer än 10 formationer. Denna sjukdom är inte vanlig, men fortfarande kan vissa svårigheter uppstå: infertilitet,
 • en cysta i höger äggstock, en annan tumör är en tumör. Med sin lilla storlek kan utvecklingen av sjukdomen vara asymptomatisk. För stora storlekar har smärta i höger äggstock en permanent effekt som klämmer ner nervändarna och de inre organen.

Orsakerna till smärta i höger äggstock kan endast fastställas tack vare medicinsk diagnos: ultraljud och tester. När det gäller självundersökning är det omöjligt att få ett exakt svar genom att läsa böcker. Även läkare som har genomgått många års utbildning och praxis kan inte ställa en diagnos, bara fokusera på beskrivningen av symtom, särskilt eftersom många sjukdomar har liknande symtom.

Smärta i höger äggstock

Smärta i rätt äggstock kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive infertilitet, om situationen inte löses i tid. Dessutom, när smärta uppstår i rätt äggstock, bör ålder och livsstil övervägas. Och nu talar vi inte om en tjej - en tonåring med en polygam inställning till intima relationer, utan om kvinnor, flickor, flickor i allmänhet. Smärta i höger äggstock kan uppstå även hos en tjej som inte har uppnått puberteten. Oftast beror detta på en inflammatorisk process på grund av hypotermi. För en mormor som överlevde klimakteriet för 20 år sedan är detta också möjligt, och orsakerna här kan vara olika, inklusive inflammation och infektioner. Specifikt orsakerna till smärta kommer vi att överväga nedan.

Symtom på smärta i höger äggstock

Dessa kan inkludera "kritiska dagar". Varje kvinna överför denna period på sitt eget sätt: någon leder en normal livsstil, någon har lägre buken, någon tar smärtstillande medel och någon åtföljs av smärta i rätt äggstock. Varför händer det? Hur menstruationscykeln kan påverka smärta riktad specifikt till höger äggstock?

I slutet av menstruationen i äggstocken, där äggen är belägen, bildas vanligtvis en slags corpus luteum, bestående av föreningar av flera celler som bildar progesteron. Om man talar utan medicinska termer, om samma kropp visade sig vara "underutvecklad", förstör detta delvis livmoderns slemhinne, vilket är orsaken till smärta i äggstockarna före "kritiska dagar". Smärta kan uppstå i höger, i vänster eller i två äggstockar samtidigt. Det finns inga allvarliga konsekvenser. Men bara i fallet, det är bättre att besöka en gynekolog i händelse av att plötsligt orsaken är en sjukdom.

Smärta i höger äggstock innan menstruation kan uppstå 2 till 3 veckor innan deras "start". Just nu lämnar ägget äggstocken, vilket skapar ett mycket litet hål, från vilket blodet kommer in i bukszonen i en liten mängd. Det är blod som blir den orsakande smärtan på det sätt som bukhålan "nervs". Smärta kan förekomma inte bara i höger, utan också i vänster äggstock. Detta fenomen betraktas som normalt, men om smärtans varaktighet är mer än 12 timmar och plustemperatur är det troligt att det brister. I det här fallet kan du inte tveka med medicinsk intervention! Annars kan ett stort flöde av blod komma in i buken och provocera peritonit..

Om en kvinna klagar över smärta i höger äggstock under menstruationen, förvirrar hon det med smärta någon annanstans, till exempel i livmodern. Så eftersom äggstockarna under menstruationen inte bry sig. Men ändå, om smärtan är i äggstocken, indikerar detta närvaron av en cysta.

Bland annat är smärta i höger äggstock under och efter sex troligt. Det finns många alternativ för bildning av smärta:

 • Könssjukdomar och könsinflammation,
 • cysta, polycystisk,
 • godartade och maligna ovarietumörer,
 • cervicit,
 • vaginal torrhet,
 • vaginism,
 • alltför djupt inträde av penis till vagina.

Smärta i höger äggstock efter operationen är inte heller ovanligt. Efter operationen behöver varje kropp en rehabiliteringsprocess. Om operationen var gynekologisk, nämligen punktering i äggstockarna, är smärta på denna plats en vanlig situation, eftersom äggstockarna i detta fall genomgick en del trauma. Föreställ dig att du slår ett knä: det läker, men samtidigt "värker" och gör ont. På samma sätt härdar äggstocken efter operationen. I grund och botten varar smärta inte mer än en vecka, beroende på den kvinnliga kroppens egenskaper. Om smärtan i höger äggstock är outhärdlig, krävs ett besök hos läkaren.

Ritningssmärta i höger äggstock

Ibland ger en smärta i höger äggstock intryck av att äggstocken går ner, men smärtan är varken stark eller skarp. Det kan antas att detta är en cysta. Men en variant av en sjukdom som ischias - inflammation i ischiasnerven - en neurologisk sjukdom är inte utesluten. Samma symtom är möjliga med en diagnos av apoplexy av höger äggstock - blödning från höger äggstock till bukzonen. Om sjukdomen har blivit allvarlig kan kirurgi inte undvikas. Förutom ovanstående diagnoser kan sådana symtom underbyggas av det faktum att vissa fashionistor bär korta kjolar och nylonstrumpbyxor 20 DEN under den kalla säsongen, utan att tänka på vad som kan provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen i könssystemet. Sexuellt överförda infektioner och svampinfektioner kan också orsaka dragande smärta.

Hur som helst är undersökning obligatorisk.

Värkande smärta i höger äggstock

Det finns många skäl till detta! Detta inkluderar också en ektopisk graviditet (det är mycket viktigt att omedelbart konsultera en gynekolog för att undvika brott i röret), adnexit i rätt äggstock, smärtsam ägglossning och mycket mer. Det är möjligt att smärta i höger äggstock inte är förknippad med kvinnliga sjukdomar. Det finns många alternativ: en inflammatorisk process i urinblåsan, smärta vid njurproblem kan avge någon del av buken och nedre delen av ryggen.

Men vad det än var, om något gör ont, så kan du i sökmotorer hitta svaret på din fråga endast för utbildningsändamål! Självmedicinering eller online-diagnos är inte det rätta sättet att lösa problemet. En läkare och endast en läkare kan hjälpa till i denna situation. Och även om det inte finns någon tid, för det här är det absolut nödvändigt att hitta ett fönster i ditt schema!

Skarp smärta i höger äggstock

Om en kvinna har en kraftig smärta i sin högra äggstock, är detta ett allvarligt skäl för att åka till sjukhuset. Varför? Här är några skäl:

 • en cyste eller annan neoplasma som har blivit stor,
 • vridning av cysten i höger äggstock, vilket kan vara ett resultat av nekros, peritonit,
 • spricker höger äggstock,
 • ovariellt hyperstimuleringssyndrom. I detta fall förstärks äggstockarna avsevärt och bildandet av små follikulära cyster. Symtomen på denna sjukdom inkluderar: en ökning av kroppsvikt, andnöd, uppblåsthet, ascites - ansamling av vätska i bukhålan, en minskning av den dagliga volymen av urin upp till 500 ml, med en norm på cirka 1500 ml, hypovolemia - en minskning av blodvolymen i kroppen,
 • mental sjukdom.

Svår smärta i höger äggstock

Svår, såväl som skarp smärta i höger äggstock kan vara en signal om varje sjukdom. Det finns också en tumör, cysta, ektopisk graviditet, brott i höger äggstock, ovariell hyperstimuleringssyndrom, vridning av cyster i höger äggstock och mycket mer. Svaret på frågan om orsaken till svår smärta i den högra äggstockens region kan inte erhållas tack vare forum och medicinska guider. Eller en vän som säger: ”Åh, jag hade det här” är inte heller en rådgivare. Det verkliga resultatet kan erhållas med hjälp av ultraljud, MRI (magnetisk resonansavbildning), analyser. För dem som inte känner till fördelarna med MR: en ofarlig undersökning av kroppen, som inte bara kan bestämma problemet med ett visst område i kroppen, utan hela kroppen.

Akut smärta i höger äggstock

Som en sigd... Det är exakt hur akut smärta i höger äggstock kan karakteriseras. Det är omöjligt att uthärda en sådan sensation! Ibland hjälper till och med smärtstillande medel. Visst kan en kvinna i denna position inte leta efter behandlingsmetoder på Internet, men kommer omedelbart att orsaka en nödsituation. Och det är rätt!

Visst har många hört talas om sannolikheten för en bruten cysta. Under sådana omständigheter kan en kvinna till och med dö. Kanske tror vissa att dessa ord försöker skrämma människor för reklamändamål. Men sådana fall har registrerats. Och skulden för det otidig besök hos läkaren.

Ett av de farligaste alternativen beskrivs här. Det är inte alls nödvändigt att det var av den anledningen som akut smärta i höger äggstock inträffade. Det kan finnas samma skäl som är karakteristiska för skarp och svår smärta. Och om smärtan är akut, är faktorn för dess utseende allvarlig.

Vem man ska kontakta?

Vad gör man om rätt äggstock gör ont?

Vanligtvis ställer gynekologen diagnosen under undersökningen: undersökning, tester, ultraljud. Men fall av diagnos av andra specialister - urologer och neurologer är inte uteslutna.

Eftersom det finns många orsaker till att smärta i höger äggstock visas, finns det också flera sätt att känna igen den:

 • datortomografi (CT) kan tillskrivas röntgen av forskningstyp, vilket gör det möjligt att se en tydlig bild av de diametrala vävnaderna i hela organismen. Om diagnosen är äggstockscancer kan CT bestämma dess spridning till levern eller till ett annat organ. Dessutom kan andra riskfaktorer också upptäckas: skador på njurar och urinblåsan, tumörstorlek och storlek på lymfkörtlar;
 • Röntgen med barium är avsett om det finns misstankar om cancer i äggstockarna (eller en av dem), som sprider sig till ändtarmen eller kolon. Innan studien (per dag) tar patienten ett laxermedel. Själva diagnosprocessen ser ut så här: en vit vätska bestående av en suspension av bariumsulfat injiceras i rektum och kolon. Detta görs för att göra radiografi mer tydlig.,
 • En röntgenstråle för bröstet används återigen för äggstockscancer för att ta reda på om det finns några lungmetastaser,
 • positronemissionstomografi är utformad för att upptäcka cancer,
 • laparoskopi används inte bara för undersökning av äggstockarna, utan också för andra bäckenorgan,
 • biopsi - ett diagnostiskt förfarande som föreskrivs om menstruationscykeln bryts, närvaron av ytterligare lober, fibrom, papillärväxter, tecomatos eller polycystisk äggstock.

Behandling av smärta i höger äggstock

Du kan bli av med smärta i rätt äggstock med smärtstillande medel. Ett garanterat sätt att bli av med smärta för alltid är att behandla dess orsaker.

Om smärta i höger äggstock provoserade äggstocksbakterier, behandlar de det vanligtvis med sådana läkemedel:

 • "Metronidazol" har antimikrobiella egenskaper. Det används för att behandla urogenital trikomoniasis, trikomoniasis, trichomonas vaginit, extraintestinal och tarmamebiasis, balantidiasis, giardiasis, kutan leishmaniasis.

Användningsmetoden beror på sjukdomens grad, men i varje fall bör den dagliga normen inte överstiga 4 g.

Biverkningar: illamående och kräkningar, diarré eller förstoppning, buksmärta, anorexi, stomatit, glitit, pankreatit, huvudvärk och yrsel, försämrad koordination av rörelser, emotionella störningar, inklusive depression och sömnstörningar, hallucinationer, kramper, leukopeni, neutropeni, hudallergiska reaktioner, rinit, feber, cystit, dysuri, polyuri, candidiasis.

Förskriv inte patienter med organiska lesioner i centrala nervsystemet, med allvarligt njursvikt, under graviditet och amning, barn under 2 år och med överkänslighet mot läkemedlet.

Kombinationen med läkemedlet "Amoxicillion" rekommenderas inte. Personer under 18 år rekommenderas inte att ta detta läkemedel.

Vid överdosering kan illamående och kräkningar uppstå. Om läkemedlet har konsumerats i alltför stora mängder, epileptiska anfall eller perifer neuropati.

Specifik motgiftsterapi finns inte. Symtomatisk behandling med magsköljning.

 • erytromycin - makrolid, antibiotikum. Det föreskrivs i närvaro av klamydiala och mykoplasmainfektioner. Dosering ställs in av en läkare. Vid eventuella kontraindikationer är det möjligt att ersätta Ofloxacin, Doxycycline, Azithromycin och andra antibiotika..

Kontraindikationer: överkänslighet, bristande hörsel, samtidig användning av läkemedel "Terfenadin", "Astmetizol", amning.

Biverkningar: allergiska hudreaktioner, eosinofili (risken för anafylaktisk chock är inte utesluten), illamående, kräkningar.

En överdos kännetecknas av nedsatt leverfunktion, hörselnedsättning..

Överdostsymtom behandlas med magsköljning, användning av aktivt kol. I detta fall är det nödvändigt att övervaka andningssystemets parametrar.

 • "Ceftibuten" är ett antibiotikum som används i närvaro av en infektion som provoceras av följande patogener: entrobakterier, streptokocker, gonokocker och så vidare, vilket bidrar till förekomsten av adnexit.

När det gäller tillämpningsmetoden, bör du strikt följa läkarens recept.

När det gäller folkbehandlingsmetoderna finns det en kontroversiell fråga om hur effektiv den ena hjälper, men den andra inte. Men vad det än var, en sådan metod ger inte skada, om det är ett tillägg till den huvudsakliga medicinska metoden för behandling:

 • baka lökar i ugnen, varefter den övre delen tas bort, som måste krossas innan vallbildningen bildas. Packa den resulterande blandningen i gasväv så att en tampong erhålls. Denna vattpinne blir kvar i slidan om natten. Behandlingsförloppet varar en månad,
 • Aloe juice har länge använts för medicinska ändamål, eftersom dess egenskaper är mångfacetterade. Vårt fall är inget undantag. Så aloe juice försiktigt blandat med kål juice är den mest populära alternativa metoden för att behandla adnexit. En bomullspinne bör göras, som doppas i kål-aloe juice. Tampongen injiceras i slidan 2 gånger om dagen under 2 veckor.

Om läkarna diagnostiserade oophorit är behandlingsmetoden något annorlunda än den tidigare sjukdomen:

 • antibakteriella läkemedel: Azitrocin, Amoxiclav, Hexametylentetramin, Gentamicin, Doxycycline, Doxycycline, Clindamycin, Metronidazol, Negram, Ofloxacin, Roxithromycin, Trichopol, "Cefotaxime", "Ciprofloxacin." Dosering och administrering sker under strikt övervakning av en läkare. Oberoende utnämning ger inte rätt resultat;
 • vitaminpreparat som innehåller vitaminer C, E,
 • smärtstillande medel: "Analgin", "Aspirin", "Asalgin," Aspilayt "," Tempalgin "," Spazmolgon ".

Recept från "mormödrar":

 • vita kålblad kokas i hemgjord mjölk. Den resulterande vätskan hälls i ett kärl på vilket det är bekvämt att sitta, eftersom läkningsproceduren utförs som ett ångbad. Samtidigt är de nödvändigtvis inslagna i en varm filt. Behandlingsförloppet mäts inte i ett kalenderförhållande, det vill säga du måste göra detta tills du har återhämtat dig,
 • douching med en avkok av ekbark, mistel, tusensköna blad, nässlor. Varje växt ska vara 20 g. Och lägg till 10 g vattenpeppar och gräshästarväska. Allt detta hälls med kokande vatten 1 liter. Insistera på läkemedlet i 3 timmar. Nu kan den användas för sitt avsedda syfte..

Det är strängt förbjudet, oavsett vilken sjukdom som framkallade smärta i rätt äggstock, att sätta en värmedyna eller kallt komprimera i smärtzonen! På sådana sätt kan du förvärra situationen och öka smärtan..

"Varför kan äggstockarna göra ont? Orsaker och behandlingsmetoder"

4 kommentarer

Äggstocken är det parade organet i kvinnans reproduktionssystem, som ansvarar för produktionen av hormoner - det är östrogener, progestiner, androgener, FSH och LH. Om den fungerar normalt är menstruationscykeln regelbunden, precis som ägglossning. Om funktionsfel observeras i äggstocken kan detta leda till olika sjukdomar, som vanligtvis åtföljs av smärta.

Men kan äggstockarna skada när det inte finns några patologier? Resultaten av observationer och studier visar - de kan, men likväl, läkare rekommenderar starkt att inte hoppas på ett lyckligt fall, utan att genomgå en undersökning.

Lokaliseringen av smärta beror på orsaken som orsakade dem: ibland är smärta tydligt definierad från ena sidan av bukhinnan, och i vissa fall gör hela nedre del av buken ont..

Karaktären kan också vara annorlunda: smärtan kan dra, skjuta, klippa, värka eller krampa. Behandlingsmetoderna är olika: i ett fall förskrivs mediciner, i det andra krävs brådskande kirurgi, och ibland visar undersökningar att terapi inte behövs alls.

Orsaker till ovariesmärta

Smärtan kan vara lokaliserad på ena sidan eller ge den nedre delen av buken

Om äggstocken börjar skada är detta en signal för en omedelbar undersökning. Orgeltumörer är lumska, kan inte ge ut sin närvaro under lång tid och blir sjuka när det finns behov av akutbehandling. I allmänhet skiljer gynekologer flera orsaker som kan bidra till uppkomsten av smärta.

En ondartad tumör i äggstocksvävnaden - dess lumskhet är att det i stadium I och II av sjukdomen nästan inte manifesterar sig. Överkänslighet hos äggstockarna upptäcks endast när cancern kommer in i metastasstadiet (steg III). I detta fall är smärtan permanent, varar länge, tenderar att gradvis öka.

Förutom smärtsymtomet upptäcks fläckar, en ökning av äggstockens volym, en positiv reaktion hos oncomarkern Ca 125.

Cyster i äggstockarna - etiologin för tumörens början kan vara annorlunda, men om den inte tenderar att upplösas oberoende utgör den en fara för patientens liv och hälsa. Har någon cyst i äggstockarna ont? Ett definitivt svar kan inte ges - det beror på de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp.

Hos vissa är follikulära cyster mer än 4 cm i diameter, men gör inte ont. I andra blir äggstocken nästan omedelbart känslig, eftersom den dominerande follikeln växer ut den mängd som ägglossningen skulle ske.

Men i ett fall känner sig nödvändigtvis en äggstockscyst: om det finns ett brott eller vridning av benen. I det här fallet är skarp skärande smärta, hög feber, diarré, fläckar från könsorganen. Det kan skada både på ena sidan av buken och på båda, även om allt är i ordning med den andra äggstocken.

Oophorit - diagnosen involverar inflammation i äggstocksvävnaden. Vid ultraljud och gynekologisk palpation observeras en ökning i organstorlek. I den akuta inflammatoriska processen är smärtan allvarlig, skärning, det finns en uttalad temperaturökning.

Vid kronisk oophorit är smärtan svag, de tenderar regelbundet att visas i olika faser av cykeln. Menstruationen blir oregelbunden, utsöndringen av kvinnliga könshormoner störs.

Ultraljud kan visa en liten ökning av ovariens volym, liksom en konstant närvaro av vätska i det intilliggande utrymmet.

Ägglossning - processen innebär att kapseln i den dominerande follikeln bryts, som mognar på äggstockens yta och frigörandet av ägget. Hos de flesta kvinnor förekommer det obemärkt, men i vissa fall kan det åtföljas av svår skötande och allmän svaghet. Efter en dag förbättras tillståndet vanligtvis.

Gynekologer noterar att ibland ägglossning inträffar på vänster sida, och en kvinna klagar över att hon gör ont i höger äggstock, medan vänster är helt smärtfri vid beröring och inte stör patienten. Och vice versa: ägglossning sker till höger, och det gör ont på vänster sida. Fenomenet av sådan korssmärta har ännu inte förklarats, men faktumet av dess närvaro bekräftas av många observationer i medicinsk praxis.

Graviditet - under de första veckorna efter befruktningen stöds den vitala aktiviteten hos fosterägget och embryot av funktionen av corpus luteum, som bildas två dagar efter ägglossningen. Därför, om äggstockarna är ömma under graviditeten i de tidiga stadierna - är detta vanligtvis förknippat med ökat arbete i corpus luteum.

Diagnos av äggstockspatologier

Kvinnor frågar sig ofta: vad man ska göra först - gå till gynekolog eller ultraljud? En gynekolog med palpation kan bestämma storleken på äggstockarna. Men ett besök hos läkaren kommer att vara mycket mer informativt om du tar med dig det färdiga resultatet av en ultraljudsundersökning.

Därför är det för det första värt att besöka ultraljudsrummet - detta sparar läkaren tid, som han kommer att spendera på att ställa en diagnos. I allmänhet utförs diagnosen ovariella patologier på flera sätt.

 • Gynekologisk undersökning - läkaren palperar äggstockarna genom att sätta fingrarna på ena handen i slidan och trycka på fingrarna på den andra handen på den främre bukväggen. Under en tvåårig undersökning komprimerar gynekologen organet, vilket normalt inte borde orsaka smärta.
 • Ultraljuddiagnostik - ultraljud låter dig se en mer fullständig bild. Läkaren uppskattar storleken på äggstocken, bestämmer cykelfasen, antalet antrala och dominerande folliklar (om sådana finns), storleken på corpus luteum (om någon), corpus luteumcyst och äggstockscysten. Diagnos är smärtfri, utförs både transvaginalt, med hjälp av en intravaginal sensor och buk, med en sensor för extern undersökning.
 • Äggstocksbiopsi - föreskrivs om en ultraljudssökning visade en ökning i organvolym, men det finns ingen reaktion på antiinflammatorisk behandling. Förfarandet föreskrivs också vid regelbunden smärta av okänt ursprung. Vävnadsprovtagning utförs under laparoskopi genom flera punkteringar i bukväggen. Denna analys är den mest exakta för att bestämma äggstockscancer.
 • Ett blodprov för Ca 125 är en tumörmarkör som bestämmer förekomsten av maligna processer. Blod tas från en blodåra varje dag i cykeln, och resultatet av analysen bereds snabbare än resultatet av en biopsi - på bara 2-3 dagar.

Behandling av smärta i äggstockarna, en översyn av möjliga metoder

Först och främst - diagnostik!

Behandlingsregimen bestäms av diagnosen som läkaren ställer efter en serie undersökningar.

Periodisk smärta - detta inkluderar situationer när äggstocken gör ont innan menstruationen, under ägglossningen eller under graviditeten i de tidiga stadierna. De kräver inte särskild behandling, som regel förskrivs symptomatisk behandling, det vill säga läkaren föreskriver smärtstillande medel som lindrar patientens smärta.

Smärta i samband med en cysta - en ultraljudundersökning kommer att avslöja storleken på cysten, dess konsistens och plats. Om tumörstorleken inte är kritisk, kommer gynekologen att förskriva en resorptionsterapi, inklusive elektrofores med aloe, heparin, lidas. Ibland förskrivs lidas som intramuskulära injektioner.

Om vridning av cystbenen diagnostiseras, eller en neoplasma av kritiskt stor storlek upptäcks, indikeras ett brådskande kirurgiskt ingripande, under vilket cysten avlägsnas med en skalpell eller en elektrisk kniv.

Om den hormonella bakgrunden störs, en sjukdom som PCOS förekommer, kan stora cyster uppstå ofta. Som ett resultat är en kvinnas liv och hälsa i ständig fara, särskilt när neoplasmen inte är benägen att regressera.

I sådana fall rekommenderas gynekologer att ta en ultraljudssökning för varje försening på mer än 15 dagar. Detta gör att du kan upptäcka cyster i tid och försöka undvika kirurgi, gå av med endast läkemedelsbehandling.

Smärta förknippade med maligna processer - diagnos av cancer ställs på grundval av tumörmarkörer, ultraljud och biopsi. Tumören känner sig bara i de senare stadierna, så att äggstocken kan vara sjuk under menstruationen och efter deras slut. Som en behandling indikeras kirurgi och efterföljande kemoterapi, vilket inkluderar flera kurser.

I vissa fall beslutar onkologen att genomgå kemoterapi innan operationen för att minska tumören i storlek, och sedan efter operationen, för att förstöra metastaser och befästa resultatet. Eftersom äggstockscancer oftast upptäcks i stadierna III och IV, förutom det sjuka organet, kan patienten avlägsnas vid alla organ i reproduktionssystemet - detta är nödvändigt för att undvika onkologin.

Smärta i samband med ovarieinflammation - oophorit behandlas med antiinflammatoriska och antibakteriella läkemedel. Antiinflammatorisk behandling inkluderar att ta ett av läkemedlen: Ibuklin, Hexicon, Indometacin, Pimafucin, Betadine. Antibakteriell terapi kan bestå av Amoxicyklin, Biseptol, Suprax, Ciprofloxacin, Ceftriaxone.

För att minska smärta förskrivs patienten smärtstillande medel, som tas till slutet av behandlingen och stabiliseringen av äggstockarna. Kom ihåg - akut oophorit är mycket lättare att bota än kronisk. Därför, när karakteristiska smärtsymtom dyker upp, inte försena ett besök hos läkaren. Det akuta stadiet av sjukdomen behandlas på 2 veckor. Kronisk kan behandlas i flera år och uppnår fortfarande inte ett positivt resultat..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till klåda och sveda före menstruation, under och efter dem

Klåda och sveda innan menstruationen är ett problem som ett stort antal kvinnor möter. Sådant obehag orsakas av olika skäl. Ofta är det en konsekvens av utvecklingen av sjukdomar, men i vissa fall är denna reaktion i kroppen förknippad med felaktigt valt linne, vägran att följa personliga hygienregler, en allergisk reaktion på syntetiskt tyg, foder eller tvättmedel....

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln är normala och med kränkningar

Förkortning eller förlängning av kritiska dagar och funktionsfel i menstruationscykeln är vanliga problem som adresseras till en gynekolog av kvinnor i reproduktiv ålder....

Vad är premenstruellt syndrom och vilka är dess symtom?

Många kvinnor är väl medvetna om vad PMS är. Vi pratar om premenstruell sjukdom (spänning, syndrom). Detta koncept består av symtom på fysisk och mental orientering, som manifesterar sig cykliskt....