Äggstockar skadas under och efter menstruation, orsaker, symtom

Blödning

Smärta i vänster äggstock är ett tecken på både fysiologiska förändringar i kroppen och en signal för utveckling av patologier. För att upptäcka sjukdomens närvaro är det nödvändigt att utföra en diagnos. Avvikelser i arbetet i vänsterhängen åtföljs ofta av kränkningar av menstruationscykeln.

Orsaker till smärta

Utan instrumentala och laboratorieundersökningar är orsaken till organs ömhet svår att identifiera. Det finns två typer av smärta i vänster äggstock - fysiologisk och patologisk. Den första kan särskiljas på egen hand, för detta räcker det att noggrant lyssna på din egen kropp.

Fysiologisk

Symtom uppstår på vissa dagar av cykeln. Det skiljer sig inte i hög intensitet och orsakar praktiskt taget inte en obehag för en kvinna. Möjliga orsaker till smärta i vänster äggstock:

Cykeldagorsaker
1-3Menstruationsförloppet. I samband med tillfälligt ökad blodcirkulation under menstruationen finns det smärta i vänster äggstock. Symtomen är särskilt akut i närvaro av funktionella cyster..
8-13Steget av follikulär mognad. Deras ökning kan åtföljas av en kvinna med mindre dragande smärta i vänster äggstock.
14-15Ägglossning. När graafbubblan brister och ägget lämnas, finns det ibland en kortvarig akut smärta med låg intensitet i nedre vänstra buken. Symptomens varaktighet - från flera timmar till 1-2 dagar.
26-28Förbereder dig för att starta din period.

Äggstocken till vänster gör oftast ont vid ägglossningen, det minsta obehag under den andra halvan av cykeln.

Ett symptom av fysiologisk art kan vara helt frånvarande. Dess närvaro bestäms av kroppens individuella egenskaper. Ofta upplever kvinnor som känner så smärta i vänster äggstock allvarligt obehag i nedre del av magen under menstruationen.

Graviditet

Smärta med naturligt ursprung inkluderar smärta under graviditeten. Framgångsrik befruktning kan manifesteras av obehagliga känslor i nedre del av buken. Symtomen uppträder från de första dagarna av förseningen av menstruationen. Dess frånvaro kan inte utesluta graviditet, eftersom dess förekomst är individuell.

Symtomen orsakas av tillväxten av corpus luteum som producerar progesteron. Detta beror på en ökning av kroppens behov av detta hormon under graviditetsperioden. Smärta i vänster äggstock åtföljs ofta av illamående, yrsel, svaghet och dåsighet. Alla dessa tecken är ett resultat av ökade progesteronnivåer..

Patologisk

Smärta i samband med sjukdomar i vänster äggstock uppträder oavsett dag för menstruationscykeln. De kan dra, sy, klippa eller värka i naturen och är mer intensiva än fysiologiskt smärtsyndrom.

Typer av patologier som orsakar obehag i vänster bihang:

SjukdomBeskrivning och symtom
Inflammatoriska processer i livmodern och bilagorRitningssmärta i nedre del av buken, smärtsam menstruation. Kanske en kränkning av månadscykeln. Vid akut typ av organinflammation stiger kroppstemperaturen.
KönsorganinfektionSmärtsyndrom förekommer endast med den utbredda infektionen. Det åtföljs av patologisk vaginal urladdning med en obehaglig lukt, klåda och förbränning av de yttre könsorganen..
Hormonell obalansSmärta i vänster äggstock på grund av hormonell obalans indikerar ofta dess mångfaldighet eller utseendet på funktionella cyster. Samtidigt finns det ofta förseningar i menstruationen, troligen deras fullständiga frånvaro. Menstruation kännetecknas av hög överflöd och ömhet..
tumörerI de första stadierna av utvecklingen av någon tumör finns det inga symtom. Smärta uppstår endast när neoplasma når en storlek på mer än 4-5 cm. Stora tumörer manifesteras av asymmetri i buken, medan smärtan ger vänster äggstock och korsrygg. Under den maligna processen störs menstruationscykeln, hälsan försämras, svaghet uppträder och arbetsförmågan minskar.
endometriosInledningsvis påverkar det livmodern, sedan genom äggledarna äggstockarna. Det bestäms av dragande smärta i nedre del av buken, intermenstruell blödning i livmodern, menstruationsfunktion.
Brott i bihang eller dess cystaDet manifesteras som akut allvarlig smärta i vänster äggstock, med tiden blir dess fokus omöjligt att fastställa på grund av smärtspridning genom hela buken. Kännetecknen för apoplexy är kallsvett, blodtrycksfall, ökad hjärtfrekvens, medvetenhetsförlust eller svimning.
Torsion av äggstocken eller cystenSymtomen liknar en bristning, men mycket mindre intensiva. En långvarig vistelse i organet i ett vridningstillstånd kan leda till dess nekros.
VidhäftningsprocessDet uppstår som ett resultat av en lång kurs av inflammatoriska processer, endometrios, som en postoperativ komplikation. Med skador av kommissioner i vänster äggstock, förekomst av smärta i nedre del av buken, är fel i menstruationscykeln troligt.
Ektopisk graviditetUpp till 6-8 veckor manifesteras endast av en försening i menstruationen. I framtiden orsakar ägget svår allvarlig smärta i vänster äggstock eller äggledare. Kirurgi krävs för att eliminera, annars är det troligt att en ägglederbrott brister.

Smärta i vänster äggstock av alla ursprung förvärras av fysisk ansträngning, samlag, plötsliga rörelser.

Typen av patologi kan inte bestämmas oberoende. En diagnos av kroppen kräver en omfattande undersökning av kroppen.

Verksamhet och andra ingripanden

Smärta i vänster äggstock kan uppstå efter genomgått gynekologiska operationer och andra liknande manipulationer. Dessa inkluderar:

 • laparoskopi eller laparotomi i bäckenområdet;
 • abort;
 • spontan missfall;
 • livmoders curettage.

Efter alla ovanstående störs prestationen av äggstocken tillfälligt. Detta orsakas av konstgjord ingripande under menstruationscykler, vid missfall - en plötslig avbrott av graviditeten. Bifunktionens funktionalitet återställs inom några månader, under vilka smärta kan förekomma.

Smärta under perioder med naturlig hormonstörning

Smärta i vänster äggstock kan förekomma med naturlig hormonell obalans. Sådana perioder inkluderar tonåringar, postpartum och premenopausal. Obehaget som uppstod under denna tid behöver sällan behandling och försvinner vanligtvis på egen hand..

Puberteten

Under tonåren förekommer bildningen av menstruationscykeln. Detta kan åtföljas av smärta i nedre del av buken. Vänster- och högerhängen ökar gradvis i storlek, börjar producera de första folliklarna, vilket manifesteras av lätt obehag.

Smärta kan kvarstå tills menstruationscykeln når fullständig regelbundenhet. För förebyggande rekommenderas flickan att visa läkaren. Patologier som hittas i detta skede är lätt att behandla och orsakar inte komplikationer i framtiden..

Postpartum period

Den huvudsakliga processen för återhämtning av en kvinnas kropp efter födseln sker inom sex månader. Under denna tid börjar äggstocken att fungera fullständigt, menstruationscykeln återställs. Smärta i vänster äggstock kan vara pulserande eller tråkig och är fysiologisk. Det indikerar normaliseringen av reproduktionsfunktionen och förloppet för att förbereda kroppen för en ny befruktning.

I närvaro av amning kan smärta i äggstockarna uppstå först efter avslutad amning. Hos vissa kvinnor förekommer det tidigare, i andra saknas menstruationscykeln hela perioden med att mata barnet. Detta beror på det faktum att prolaktin, producerat under amning, avbryter bilagorna och skyddar mot en ny graviditet. Kvinnor som ammar behöver dock ytterligare preventivmedel.

Klimakteriet

Närmare 40-50 år störs en kvinnas menstruationscykel. Detta underlättas av låg mognad av folliklar, frånvaron av ägglossning. Funktionen hos vänster äggstock reduceras, vilket leder till en minskning av dess storlek och utseendet av ömhet i orgelet. Starten av klimakteriet åtföljs av andra symtom - värmevallningar, humörsvängningar, förändringar i blodtrycket, försämring av välbefinnandet. Vissa kvinnor tolererar denna process lätt och känner nästan inte förändringar i kroppen..

När klimakteriet börjar når äggstockarna sin minsta storlek. Menstruationscykelns förlopp upphör. Alla obehagliga symtom försvinner, inklusive smärta i nedre del av buken.

Diagnostiska metoder

För att bedöma tillståndet i vänstra bihang är en omfattande diagnos nödvändig. En kvinna bör genomgå vissa typer av forskning:

 • gynekologisk undersökning - bestämning av ett organs ömhet, dess storlek, struktur;
 • Ultraljud - mätning av ovarievolym, uteslutning av närvaron av cyster;
 • blodprover - en bedömning av bihangens endokrina funktion;
 • laparoskopisk biopsi - krävs för misstänkt malignitet.

Tillståndet i vänster äggstock diagnostiseras samtidigt med det högra organet, livmodern och äggledarna. Endast en fullständig undersökning betraktas som informativ och gör att du exakt kan bedöma funktionaliteten hos det kvinnliga könsorganet.

Förebyggande metoder

Förebyggande av fysiologisk smärta är omöjligt. Med deras närvaro är det tillåtet att ta smärtstillande medel. Förmodligen en liten minskning av deras intensitet i uppförandet av en aktiv livsstil - regelbunden träning, en balanserad kost.

Åtgärder för att förhindra patologisk smärta i vänster äggstock är att förebygga sjukdomar i könsorganen. Specialister rekommenderar kvinnor följande:

 • ett besök hos gynekologen var sjätte månad under perioden med naturliga hormonstörningar - en gång var tredje månad;
 • vägran att ta mediciner utan recept från läkare;
 • användning av barriärmetoder för preventivmedel;
 • balanserad diet;
 • intag av vitaminer på våren och vintern;
 • omedelbar läkarvård om smärta uppträder i nedre del av buken och förändringar i den månatliga cykeln
 • snabb behandling av alla patologier.

Det är omöjligt att förhindra utveckling av sjukdomar med absolut sannolikhet. Förebyggande åtgärder syftar till att minska risken för sjukdomar, förbättra könsområdets hälsa.

Om det finns smärta i vänster äggstock, bör en kvinna konsultera en läkare. Hjälp av en specialist krävs inte bara vid fysiologiskt smärtsyndrom. I andra fall föreskriver läkaren behandlingen av bihanget efter att ha gjort en omfattande diagnos. Ju tidigare en sjukdom har upptäckts, desto snabbare fullständig återhämtning kommer att ske..
[yvideo nummer = "XOHaEPNKV9U"]

Varför skadar äggstockarna under och efter menstruationen

Det kvinnliga reproduktiva systemet är en otroligt öm del av kroppen och påverkas lätt av negativa faktorer. Många flickor hade olika avvikelser från normen i menstruationscykeln och sensationer under den. Vilka av dem är acceptabla, och vilka betraktas som patologi? I den här frågan kan du inte fokusera på det speciella i menstruationscykeln för släktingar eller vänner. Symtomen bör tas på allvar och skilja mellan farliga och normala. Den här artikeln kommer att berätta hur du räknar ut det..

Vad exakt gör ont?

Först måste du förstå smärtan i livmodern eller äggstockarna under menstruationen. Du bör också skilja smärtan i dem från sjukdomar i andra organ som inte är relaterade till reproduktionssystemet.

För att förstå den värkande äggstocken eller något annat måste du ta reda på var kvinnans inre könsorgan är. Könskörtlarna och livmodern är kompakt belägna i en kvinnas nedre del av buken. Deras placering är under midjan, på linjen i bäckenbenet eller något högre. Äggstockarna är fästa vid livmodern från båda sidor. Den högra är större än den vänstra, större och högre belägen. Vänsterna, tvärtom, sänks nedåt och är något närmare livmodern. Sådana proportioner och placeringsfunktioner i kroppen är naturliga och påverkar inte reproduktionssystemets funktion. Under antagandet att äggstocken gör ont, måste du fokusera på denna plats för organen i kroppen. Smärta är mycket olika i styrka och funktioner. Den flyttas något längre från orgelplatsen. Smärtorna hos kämparna kännas från sidan av buken och från sidan av korsryggen. Dessa nyanser beror på kännetecknen för specifika sjukdomar och tillstånd..

Icke-farliga källor till smärta i äggstockarna

Det finns flera normala tillstånd i kroppen där obehag uppstår i gonaderna. Bland de icke-farliga orsakerna till att äggstockarna skadar under menstruationen finns det flera.

Äggstocksmärta

Obehag i data är inte en avvikelse från normen. När en tjej börjar ägglossning mognar ägget och faller i äggledarna. När den rör sig från follikeln uppstår smärta. Ytterligare symptom på ägglossning - svaghet och mild illamående.

Smärtan känns som paroxysmal stickningar eller skärande känslor. Det varar inte länge - från en timme till två dagar. Smärtsam ägglossning är mer karakteristisk för det högra organet än det vänstra. Detta beror på att det levereras mer med blod och ligger bredvid bilagan. Normalt är detta obehag inte ett tecken på behovet av att konsultera en läkare. Ett undantag är om känslorna är starka, vilket är ett tecken på ytterligare hälsoproblem. Du måste också vara vaken om kräkningar har börjat, temperaturen har stigit dramatiskt eller om smärtan inte försvinner efter två dagar.

Många tror att menstruation och ägglossning är oförenliga händelser, men det är inte så. Äggstockarna är parade organ och ägglossningen förekommer inte samtidigt i båda. Normalt börjar det 14 dagar före menstruation i en äggstock. Den andra - mognar både exakt på en månad och rätt under menstruationen. Denna skillnad beror på den kvinnliga kroppens egenskaper. Ibland förklaras äggens förmåga att mogna 2 gånger per månad genom en genetisk predisposition eller orsaken är hormonella skurar. Därför, om vänster eller höger äggstock gör ont under menstruationen, är problemet antagligen i kroppens naturliga tillstånd. En viktig egenskap - ett tecken på ägglossning är smärta i en äggstock under menstruationen. Om obehagliga känslor i båda organen - måste du leta efter andra orsaker till smärta.

Hormonell obalans

Hormonella störningar i kroppen kan kallas en villkorligt inte farlig orsak till smärta i gonaderna under menstruationen. Om dessa smärtor uppstår för första gången - är det inte farligt. Orsaker till hormonfel:

 • påfrestning
 • ta preventivmedel;
 • klimakteriet;
 • nyfödelse;
 • ohälsosam kost eller dålig livsstil;
 • ökad fysisk ansträngning;
 • sjukdom.

Hormonsvikt är absolut normalt för ungdomar, vars kropp är inställd och puberteten inte är fullständigt slutförd. På ett negativt sätt är hormonellt misslyckande ett av kriterierna för att identifiera andra sjukdomar i reproduktionssystemet, eftersom om obehag ofta upprepas eller blir obehagligt måste du besöka en gynekolog.

Vilka är symptomen på hormonsvikt? För att skilja hormonfel från andra skäl till varför gonaderna skadar, bör du vara uppmärksam på sådana symtom:

 • menstruation är instabil;
 • ofta humörsvängningar och orsakslös irritation;
 • plötslig viktökning;
 • sömnstörning och, som ett resultat, svår trötthet;
 • minskad libido;
 • försämring av utseendet på hår och håravfall.

Självklart visas symptomen inte samtidigt, men närvaron av flera av dem hjälper till att identifiera en av orsakerna till smärta i äggstockarna.

Obehag efter operation

Även om kirurgi inte är normen för kroppen är detta naturligt om äggstocken gör ont. Om smärtan är mild, värkande - det finns inget att oroa sig för. Du måste se en läkare om smärtan är för stark. Läkaren kommer att förskriva smärtstillande medel och kontrollera patientens tillstånd.

Smärta i äggstockarna som ett tecken på sjukdom

Till skillnad från tidigare situationer bör sådana smärtor fruktas. Om du upplever symtomen som beskrivs nedan måste du definitivt undersökas av en läkare. Smärta i de kvinnliga könskörtlarna - ett symptom på olika sjukdomar.

tumörer

Vid tumörer lider ofta ett organ. Smärtan i detta fall är konstant, ökar med tiden för menstruation. Ytterligare symtom på sjukdomen - feber, plötsliga humörförändringar och ökad svettning.

Cysta

Om äggstocken gör ont innan menstruationen och under deras början, kan en cysta bildas på den. Oftare drabbar denna sjukdom det vänstra organet. En cyste kallas tillståndet i äggstocken när dess skal pressas samman och inte tillåter ägget att gå ut. Skalet är fyllt med vätska, blir stort och stör den normala funktionen hos organ som finns i närheten. Förutom smärta upplever flickan följande symtom:

 • illamående;
 • blödning under ägglossning;
 • oregelbundna perioder;
 • obehag ökar med fysisk aktivitet.

Viktig. En cyste är en allvarlig sjukdom där det är nödvändigt att konsultera en läkare. I vissa fall orsakar det bildning av tumörer. Särskilt allvarliga fall av cyster behandlas kirurgiskt.

Inflammation

Med olika inflammatoriska processer intensifieras obehagliga sensationer under menstruationen. Som i tidigare fall inträffar smärta under hela cykeln, och inte bara under menstruationen.

Inflammatoriska processer är mycket olika:

 • Adnexit är en inflammation i äggstocken. Sjukdomens egenhet - smärta känns inte bara i buken utan också i ryggen eller benet.
 • Oophorit är en inflammation i bilagorna. Vanligtvis är det skarpa anfall av svår smärta.
 • Peritonit är en inflammation i många organ i bukhålan. I detta fall gör ont i hela magen och inte bara i botten.

Könsorganiska avvikelser

Denna orsak till ovariesmärta är sällsynt. Om organen är felaktigt placerade eller av onormal storlek blir detta orsaken till obehag.

Sjukdomar som är karakteristiska för en viss äggstock

Ibland, beroende på om höger äggstock eller vänster äggstock gör ont, kan vissa egenskaper hos sjukdomen föreslås..

Om äggstocken gör ont på vänster ibland eller under menstruation, är problemet med tarmarna. Olika sjukdomar och tillstånd där tarmen är inflammerad, svullen eller överfylld kan påverka känslorna i äggstocken och skapa tryck på den.

Om smärtan i höger äggstock intensifieras med menstruationen visar det sig att det inte är han som gör ont alls, utan urinvägarnas organ. Det kan vara en njursjukdom eller blåsjukdom..

Viktig. I detta fall är det viktigt att gå till läkaren för att diagnostisera problemet och föreskriva adekvat behandling..

Varför gör äggstockarna ont efter en menstruationsperiod

Om smärtan i äggstockarna efter menstruationen inte försvinner - detta är ett tecken på sådana sjukdomar och tillstånd:

 • Ändra platsen för organen i det reproduktiva systemet. Om de inre könsorganen, oavsett anledning, har vuxit och blivit tyngre - kan deras ledband sträcka. De kan också trycka på andra organ och orsaka obehag..
 • Om den vänstra äggstocken är mycket öm efter menstruationen, indikerar detta en kronisk inflammation i hängorna på vänster sida. Vänster sida är mer oophoritisk än höger. Och det faktum att smärtan fortsätter även efter menstruationen indikerar en långvarig inflammatorisk process.
 • endometrios En sjukdom där livmoderens inre celler börjar växa utanför. De kan växa på äggstockarna..
 • Graviditet utanför livmodern. Menstruation är inte alltid ett tecken på att graviditet inte har inträffat. Denna typ av graviditet är onaturlig och farlig för en kvinna..

När är den bästa tiden att träffa läkare??

Om smärtan i nedre del av magen är skarp och inte slutar med smärtstillande medel är detta uppenbarligen orsaken till ett brådskande samtal till läkaren. Vid långvarig men inte svår smärta är ett besök hos läkaren också nödvändigt. Under menstruationen är det inte vettigt att gå till gynekologen. Detta kommer inte bara att vara obekvämt för kvinnan utan också förhindra att läkaren gör en undersökning och tar tester. Den bästa tiden att besöka en läkare är från 7 till 15 dagars cykel.

Äggstockar skadas under menstruationen

Många kvinnor har smärta i äggstockarna före menstruationen. Oavsett ålder förekommer ett sådant syndrom hos en av fem kvinnor. Läkare utesluter möjligheten till patologi när äggstocken före menstruationen inte skadar så mycket.

Arten av smärtan är trånga, dra, klippa, sy. Obehagliga känslor i äggstockarna före menstruation kan vara både på vänster och på höger sida. Deras varaktighet börjar från en timme och kan nå flera dagar. Platsen för menstruationssmärta beror på var ägget mognar. Det är av den anledningen att den först visas till vänster och nästa månad kan den redan vara till höger.

Har du äggstockar före menstruationen? Ja, ibland Nej

Orsaker till ovariesmärta

Innan menstruationen skadas äggstockarna av följande skäl:

 1. Sjukdomar åtföljda av en inflammatorisk process: kolpit, vulvitis, bartholinit, cervicit, endocervicit, endometritis, salpingit, oophorit, salpingoophorit, adnexit, myometritis, pelvioperitonitis.
 2. Sexuellt överförda sjukdomar - gonoré, klamydia, syfilis.
 3. Godartade neoplasmer. Vanliga orsaker till äggstockar före menstruation är cyster, fibroider. De kännetecknas av kraftiga menstruationsblödningar..
 4. Maligna tumörer.
 5. Hormonella störningar där det finns en försening i menstruationen, och som ett resultat - smärta i äggstockarna.

Alla ovanstående patologiska processer väcker konstant obehag om sjukdomen är i avancerad form eller besvärar obehagliga upplevelser före och efter menstruationen.

Smärta före menstruation

Lyckligtvis är många orsaker till att äggstockarna skadas innan menstruationen är långt ifrån patologier.

Fertil period

Fertila dagar är de mest lämpliga för befruktningen. Detta är en period av kränkning av follikelmembranets integritet, när ett moget ägg kommer in i äggledarnas kavitet. Ibland leder denna process till bildning av mikrokrackor på äggstockens väggar, vilket resulterar i att en mikroskopisk mängd blod kommer in i bukhinnan och orsakar smärta i äggstocken..

Intensiv smärta på båda sidor av buken, varar mer än 10 timmar, feber kan orsakas av brott i äggstocken. Ett farligt tillstånd kräver kirurgisk behandling på sjukhus.

Ägglossningsprocess

Karakteristiska tecken på ägglossning: obehag i buken och vitaktig vaginal urladdning. Spasmer kan förekomma i området för varje bihang som ägget har kommit ut från. Obehagliga känslor kan pågå tills omedelbar menstruationsblödning.

Äggstocksyndrom anses inte vara en patologi. Men för närvarande är det bättre att begränsa sport, samlag, för att undvika brott i ägget.

Premenstruellt syndrom

Det kännetecknas av obehag i buken en vecka före menstruation, samt anfall av irritabilitet, tårfullhet, aggressivitet, till och med depressiva tillstånd. Sådana neuropsykiska manifestationer förklaras av ökad produktion av kvinnliga hormoner.

Det är dock viktigt att förstå att kvinnor ofta upplever obehag före kritiska dagar och som ett resultat av utvecklingen av patologier i kroppen. Till exempel, under menstruation med en ovariecyst, finns det en smärta i dragningen.

Om äggstockarna är ömma under menstruationen

Om smärta före menstruationen ofta är en normal naturlig process, kan obehag under menstruationen vara en alarmerande "klocka". Eftersom idealiskt sett bör sådana upplevelser sluta oroa en kvinna redan på den första dagen av menstruationen.

Äggstockarna är ömma under menstruationen av följande skäl:

 1. Kritiska dagar kom med en försening. När menstruationen inte anländer i tid börjar livmodern att träna intensivt, vilket resulterar i smärta. Men den andra dagen stör de inte längre kvinnor.
 2. Polypper i livmodern. De är en godartad neoplasma, uppträder som ett resultat av spridning av celler i livmoderslimhinnan. De kännetecknas av smärta i äggstockarna under menstruationen och långvarig kraftig menstruationsblödning.
 3. Anomalier i utvecklingen av organen i det reproduktiva systemet. En bicorn, sadel livmoder, fördubbling av organ, intrauterina membran, hypoplasi - alla kan orsaka dragande smärta under menstruationsblödning.
 4. Torsion av äggstockarna. Det kan manifestera sig som en plötslig stark stickande eller krampande buksmärta på ena sidan, som strålar åt sidan, ryggen. Tillståndet är kritiskt för kroppen, kräver omedelbart kirurgiskt ingripande. Konsekvenserna kan vara nekros, peritonit, sepsis.
 5. Inflammatoriska gynekologiska sjukdomar. Till exempel med endometrios upplever kvinnor värkande smärta som sträcker sig till rektalregionen, vilket är störande under menstruationscykeln.
 6. Spiral. I själva verket är detta en främmande kropp, installerad i livmoderhålet. Därför kommer kroppen att försöka förskjuta spiralen under kritiska dagar. Intensiv minskning leder till svår smärta under menstruationen och kan orsaka långvarig menstruation (upp till 10 dagar), kraftig blödning.
 7. Myom. Med dess ökning och tillväxt inträffar klämma på livmodern och blodkärlen, vilket i sin tur orsakar en kränkning av blodtillförseln till organ, utvecklingen av dragande smärta i nedre buken.
 8. Åderbråck i bäcken. I de flesta fall utvecklas det efter förlossning eller med svaga kärl. Tillsammans med dragande smärta under menstruationen.

Viktig! Obehag under menstruationen som varar mer än 1 dag är ett tecken på att utveckla gynekologiska sjukdomar.

 • Bröstet före menstruationen
 • Varför korsryggsmärta under menstruationen
 • Smärta i nedre del av magen med menstruation
 • Varför gör bröstvårtorna ont innan menstruationen

Om äggstockarna gör ont efter menstruationen

Efter avslutad menstruationsblödning återgår den kvinnliga kroppen till det normala - det finns en återställande av reproduktionssystemet, normalisering av hormonbalansen. För friska kvinnor kan därför smärta efter kritiska dagar uppstå endast under ägglossningsperioden, det vill säga den 11-14 dagen från dagen menstruationen börjar i höger eller vänster äggstock. Detta är normen..

Se den här videon på YouTube

Om äggstockarna är ömma efter menstruationen är detta en signal på att utveckla patologier, som kan inkludera:

 • Peritonit är en akut inflammation i bukhinnan. Det kännetecknas av mycket snabbt växande smärta, illamående, kräkningar, feber, härdning i buken. Arten av smärtan är paroxysmal.
 • Torsion av äggstocken. Smärtorna är mycket starka, även smärtstillande medel inte klarar av. En sådan patologi är oftast resultatet av avvikelser i utvecklingen av ett organ.
 • endometrios Detta är en patologi där tillväxten av livmoderslimhudvävnad inträffar. Dessutom kan de växa till hålrummet i hängorna, andra organ. Detta leder till deras svullnad, vilket orsakar konstant värkande smärta både före menstruationsblödning, och under menstruation och även efter dem.
 • polycystiskt En sjukdom där det finns cyster i äggstockarna - små, täta, sfäriska liknande element fyllda med vätska. Det manifesterar sig som en skarp smärta i buken, nedre delen av ryggen, särskilt efter menstruation.
 • Cysta. De kännetecknas av smärtsamma känslor av en dragande och värkande karaktär. De intensifieras under sexuell kontakt, under och efter menstruationen.
 • Inflammatoriska sjukdomar.

Obehag efter menstruation kan inte ignoreras, oavsett om höger eller vänster äggstock gör ont efter menstruationen. Detta indikerar allvarliga reproduktionssystemproblem. Var och en av ovanstående sjukdomar kan orsaka infertilitet och avlägsnande av äggstockarna, livmodern med avancerade stadier.

När man ska vara rädd

Kvinnliga sjukdomar har nyligen blivit betydligt yngre. De sorgliga tre ledarna är: endometrios, erosion i livmoderhalsen och cyste. De orsakar smärta i äggstockarna och försenad menstruation, åtföljd av en inflammatorisk process.

Symtom som aldrig kan ignoreras:

 • regelbundet obehag under och efter menstruation (inte under ägglossning),
 • kraftiga menstruationsblödningar,
 • förekomsten av fläckar efter sexuellt samlag, särskilt om de är bruna,
 • magbesvär under sex,
 • magra månad,
 • urladdning mellan menstruation, med förändrad färg och en obehaglig lukt,
 • menstruations oregelbundenheter - menstruationen kommer inte i tid, regelbundna förseningar observeras eller kritiska dagar inträffar flera gånger i månaden,
 • för stora intervaller mellan perioder.

Tyvärr visar inte alla sjukdomar sig omedelbart. Och när patologin i reproduktionssystemet upptäcks (till exempel cystainflammation) ger terapeutisk behandling i de flesta fall inga resultat. Därför måste kvinnor vara mycket försiktiga med sin hälsa, särskilt efter 30 år, eller om äggstockarna är ömma under menstruationen, efter dem.

Gynekologs råd

Läkarna rekommenderar starkt att en menstruationskalender upprätthålls för att undvika smärta i äggstockarna under kvinnlig cykel..

 1. Undvik stressituationer, brist på sömn och stränga dieter maximalt. Alla dessa faktorer leder till en kränkning av den hormonella bakgrunden och månadscykeln..
 2. Se en läkare var sjätte månad. Glöm inte att många gynekologiska patologier är yngre och visar sig inte omedelbart.
 3. Om äggstocken gör ont, behandlas inte i något fall oberoende.
 4. Om smärtan efter menstruationen är regelbunden behöver du inte bara ta bort dem med smärtstillande medel. Detta är bara en lindring av symtom, inte ett botemedel!

Kom ihåg att den normala cykeln är 28 dagar, +/- 7 dagar. Om intervallet är mindre än 21 eller mer än 35 dagar - är det en alarmklocka. Små eller riklig urladdning, atypiska stora blodproppar, intensiv smärta i buken, en menstruationsperiod som inte passar under 3-6 dagar är skäl för att omedelbart kontakta en gynekolog.

Varför störs äggstockarna under menstruationen?

Äggstockarna är parade organ som utför olika funktioner i kroppen. Deras arbete regleras av hypofysen och hypotalamus i hjärnan.

I genomsnitt är volymen för varje äggstock hos en kvinna i reproduktionsperioden cirka 8-10 kubikcentimeter, storlekar - 2 cm * 2 cm * 3 cm. För flickor och kvinnor i klimakteriet är volymerna och storleken mycket mindre. Äggstocken består av stroma, som representeras av många folliklar i olika utvecklingsstadier, ovanifrån täcks de med ett tunt bindvävsmembran. Mycket bra levererad och innervated. Ansluten till livmodern genom ligament.

Äggstockarna utför flera funktioner, vars huvudsakliga är följande:

 • de syntetiserar könshormoner;
 • äggmognad inträffar i dem.

Antalet folliklar med omogna kvinnliga reproduktionsceller läggs till och med i utero vid den 20: e graviditetsveckan. När puberteten börjar väljs en enda follikel varje månad, som kommer att växa och eventuellt innehålla ett ägg. Under åren minskar utbudet, så snart det når ett minimum, börjar klimakteriet..

Alla förändringar i äggstockarna hos en frisk kvinna tar ungefär en månad. I början finns det ett val av follikeln, sedan dess tillväxt till maximalt möjliga värde, varefter den rivs, och ägget lämnar. En gul kropp bildas på platsen för follikeln, som gradvis bleknar om graviditet inte inträffar. Därefter kvarstår ett mikrorär på denna plats.

Trots den nästan fullständiga identiteten har höger och vänster äggstockar olika "grannar", deras blodtillförsel är annorlunda. Höger sida ligger intill den appendikulära processen, inflammation i ett av organen kan ge liknande symtom. Den har ett stort nätverk av blodkärl, så oftare uppstår dess tårar, inflammation och andra patologier..

De första 14 dagarna av cykeln är de lugnaste om du inte inkluderar din period. För närvarande börjar tillväxten av den dominerande follikeln i äggstockarna. Det förekommer sällan rupturer eller cyster bildas. Därför kan smärta vara störande i följande fall:

 • förvärring av kronisk inflammation i hängorna;
 • ektopisk graviditet. Det kan upptäckas endast vid denna tidpunkt, även om sådana fall av ektopisk graviditet från den sista cykeln är sällsynta.

Under menstruationen är kvinnor mer benägna att säga att de "drar äggstockarna". Faktum är att smärta inte alltid förknippas med dem. Äggstockarna under menstruationen är lugna, de förbereder sig för en ny cykel. Obehagliga sensationer kan associeras med följande villkor:

 • Endometrioid. Deras svårighetsgrad beror på antalet och storleken på foci, närvaron av vidhäftningar.
 • På grund av livmodersammandragningar. Myometrium försöker intensivt utvisa resterna av det funktionella endometriumet och blodet från hålrummet, medan alla vävnader är spända.
 • Inflammatoriska processer. Under menstruationen beror ofta på en förvärring av kroniska smittsamma processer i bäckenet.
 • Funktionell cyste. Sannolikheten är högre med en försening, ibland innan menstruationen börjar har hon fortfarande inte tid att regressera.
Follikulär cysta

Bland de vanligaste orsakerna till smärta på höger eller vänster i mitten av cykeln är apoplexy. Normalt, så snart follikeln når 16-20 mm i diameter, och ägget har mognat i det, finns det en liten riva på den. Från denna plats kommer ägget och vätskan som fanns i follikeln.

Ägglossningen kan övervakas av vätskan som förekommer runt äggstocken och flyter sedan in i Douglas-rymden (området mellan rektum och livmodern). Alla dessa processer kan åtföljas av mindre smärta i nedre del av buken..

Om smärtan under ägglossningen är allvarlig och allvarlig, men det inte finns några tecken på intraabdominal blödning, är det vanligt att kalla detta ägglossnings-syndrom för smärtyp..

I patologiska processer kan brott i follikeln uppstå i området där kärlen är belägen. Detta leder till intra-abdominal blödning på grund av smärta i nedre buken (höger eller vänster, i mitten) i mitten av cykeln. Detta kallas ägglossande hemorragisk typsyndrom. Flickan noterar:

 • plötslig skarp smärta i nedre del av buken, ofta efter träning eller sex;
 • det kan ge rektum, perineum;
 • smärta intensifieras med tiden;
 • svaghet, slöhet, yrsel känns;
 • trycket minskar, pulsen snabbare.

Symtom och smärta i mitten av cykeln - ett tillfälle att kontakta en gynekolog på akutbasis. Förutom det faktum att själva follikelns integritet kränks och blödning inträffar, kan en cysta på äggstocken också gå sönder om den var här före denna punkt. Symtom, känslor är desamma, ofta kan en riktig diagnos bara fastställas under operationen.

Obehagliga upplevelser från cykelens 14: e till 28: e dagar stör oftare. Kan vara tecken på tillstånd som:

 • endometrios En ökning i foci och som ett resultat, smärta börjar dyka upp i den andra fasen av cykeln, ofta tillsammans med fläckande mörk urladdning.
 • Cysta. Det kan vara både funktionellt och permanent.
 • Inflammatoriska processer tenderar att förvärras i samband med menstruationen.
 • Självhäftande process. På kvällen före menstruationen märker kvinnor ofta uppblåsthet, om det finns vidhäftningar, kan flatulens orsaka smärta i nedre del av buken, som de som uppstår med äggstockspatologi.

Eventuella volumetriska formationer i bäckenet i äggstocken kan ge dragande smärta, permanent eller intermittent. Cysten kan vara funktionell och sedan passerar den inom en cykel eller två eller vara konstant. I det senare fallet är risken för dess maligna tillväxt högre; borttagning och efterföljande histologisk undersökning är nödvändig. En av de formidabla komplikationerna av en cysta är dess brott, vridning av benen.

Smärta med en cysta är praktiskt taget oberoende av cykeldagen och kan uppstå när som helst. De provocerar sin fysiska ansträngning, inklusive intima relationer, svår stress.

I händelse av att en kvinna noterar specifika smärta på höger eller vänster i äggstocksområdet, bör andra patologiska tillstånd som har liknande tecken uteslutas. Högsidig obehag kan bero på:

 • akut blindtarmsinflammation;
 • renal kolik;
 • tarmobstruktion;
 • när du sänker höger njure.

Vänster smärta kan associeras med följande tillstånd:

 • sigmoid kolonsjukdom, inklusive cancer;
 • urinvägssjukdom.

Akutsjukvård är nödvändig i följande fall:

 • om smärtorna är skarpa, sy, klippa, outhärdliga;
 • de ökar, den allmänna hälsan förvärras;
 • Det finns andra symtom, såsom illamående, kräkningar, feber.

Läs mer i vår artikel om äggstockar under menstruationen.

Hur är äggstockarna, funktionerna på höger och vänster

Äggstockarna är parade organ som utför olika funktioner i kroppen. Deras arbete regleras av hypofysen och hypotalamus i hjärnan.

I genomsnitt är volymen för varje äggstock hos en kvinna i reproduktionsperioden cirka 8-10 kubikcentimeter, storlekar - 2 cm * 2 cm * 3 cm. För flickor och kvinnor i klimakteriet är volymerna och storleken mycket mindre. Äggstocken består av stroma, som representeras av många folliklar i olika utvecklingsstadier, ovanifrån täcks de med ett tunt bindvävsmembran. Äggstockarna är mycket väl tillförda och innervated.

Äggstockarna är kopplade till livmodern genom ligament. Nära äggstocken är äggledaren, dess fimbrial region. Det är han som "fångar" ägget efter ägglossningen, varefter befruktning sker. Och själva äggledaren leder redan in i livmoderhålan, det är som sagt den förbindande länken mellan äggstocken och livmodern.

Äggstockarna utför flera funktioner, vars huvudsakliga är följande:

 • de syntetiserar könshormoner;
 • äggmognad inträffar i dem.

Antalet folliklar med omogna kvinnliga reproduktionsceller läggs till och med i utero vid den 20: e graviditetsveckan. När puberteten börjar väljs en enda follikel varje månad, som kommer att växa och potentiellt innehålla ett ägg som kan befruktas. Därför minskar utbudet av bakterieceller under åren, så snart det når ett minimum, klimakteriet går in..

Alla förändringar i äggstockarna hos en frisk kvinna tar ungefär en månad. I början finns det ett val av follikeln, sedan dess tillväxt till maximalt möjliga värde, varefter den rivs, och ägget lämnar. En gul kropp bildas på platsen för follikeln, som gradvis bleknar om graviditet inte inträffar. Därefter kvarstår ett mikrorär på denna plats. Och så varje månad.

Trots den nästan fullständiga identiteten har höger och vänster äggstockar olika "grannar", deras blodtillförsel är annorlunda. Den högra äggstocken ligger intill den appendikulära processen, inflammation i ett av organen kan ge liknande symptom. Dessutom har den ett stort nätverk av blodkärl, så oftare brister det, inflammation och andra patologiska tillstånd.

Och här är mer om hur menstruationen går med adnexit.

Varför kan äggstockarna göra ont i den första fasen?

De första 14 dagarna av cykeln är de lugnaste om du inte inkluderar din period. För närvarande börjar tillväxten av den dominerande follikeln i äggstockarna. Det är ytterst sällsynt att ovariebrott uppstår eller att cyster bildas. Därför kan smärta vara störande i följande fall:

 • Förvärring av kronisk inflammation i bilagorna. Vanligtvis är utgångspunkten för detta menstruationsdagarna;
 • Ektopisk graviditet. Det kan upptäckas först just nu, efter att mer eller mindre normal menstruation har gått, även om sådana fall av ektopisk graviditet från den sista cykeln är sällsynta.

Äggstockar under menstruationen

Under menstruationen är kvinnor mer benägna att säga att de "drar äggstockarna". Faktum är att smärta inte alltid förknippas med dem. Äggstockarna under menstruationen är lugna, de förbereder sig för en ny cykel. Obehagliga sensationer kan associeras med följande villkor:

 • Endometrioid smärta. Deras svårighetsgrad beror på antalet och storleken på foci, närvaron av vidhäftningar.
 • På grund av livmodersammandragningar. Myometrium försöker intensivt att utvisa resterna av det funktionella endometriumet och blodet från hålrummet, medan alla vävnader är spända, vilket kan orsaka obehagliga känslor av dragande natur.
 • Inflammatoriska processer. Under menstruation beror ofta en förvärring av kroniska smittsamma processer i bäckenet på grund av en fysiologisk minskning av immunitet.
 • Funktionell cyste. Sannolikheten är högre med en försening, ibland innan menstruationen börjar har hon fortfarande inte tid att regressera.

Om en flicka är orolig för smärta under menstruationen, som tidigare inte var där, bör du rådfråga en läkare för att utesluta patologiska tillstånd.

Funktioner under ägglossningen

Om smärta under menstruation är en vanlig förekomst för många flickor, är många i cykeln mitten av rädslan för sådana upplevelser. Bland de vanligaste orsakerna till smärta på höger eller vänster del av magen är apoplexy.

Normalt, så snart follikeln når 16–20 mm i diameter, och ägget har mognats i den, uppstår en liten tår på ”kommandot” av hypofysens luteiniserande hormon. Från denna plats kommer ägget och vätskan som fanns i follikeln.

Och om storleken på den kvinnliga reproduktionscellen är extremt liten och det är omöjligt att se den, kan ägglossningen spåras av vätskan som förekommer runt äggstocken och flyter sedan in i Douglas-rymden (området mellan rektum och livmodern).

Alla dessa processer kan åtföljas av mindre smärta i nedre del av buken. Vissa flickor kan till och med säga med exakt var den här månaden ägglossning ̶ höger eller vänster, så de känner smärta så tydligt. Det är på kort sikt, orsakar inte ångest.

Vad är apoplexy

Om smärtan under ägglossningen är mer uttalad och intensifieras, men det inte finns några tecken på intraabdominal blödning, är det vanligt att kalla detta ovollatoriskt syndrom för smärtyp.

I patologiska processer kan brott i follikeln uppstå i området där kärlen är belägen. Detta leder till intra-abdominal blödning på grund av smärta i nedre buken (höger eller vänster, i mitten) i mitten av cykeln. Detta kallas ägglossande hemorragisk typsyndrom. Flickan noterar:

 • Plötslig skarp smärta i nedre del av buken, ofta efter träning eller sex;
 • Det kan ge rektum, perineum;
 • Smärtan intensifieras med tiden;
 • Svaghet, slöhet, yrsel;
 • Trycket minskar, pulsen ökar.

Förutom det faktum att själva follikelns integritet kränks och blödning inträffar, kan en cysta på äggstocken också gå sönder om den var här före denna punkt. Symtom, känslor är desamma, ofta kan en riktig diagnos bara fastställas under operationen.

Se den här videon om inflammatoriska äggstocksjukdomar:

Smärta i den andra fasen

Obehagliga upplevelser från cykelens 14: e till 28: e dagar stör oftare. De kan vara tecken på följande tillstånd och sjukdomar:

 • endometrios En ökning i foci och som ett resultat, smärta börjar dyka upp i den andra fasen av cykeln, ofta tillsammans med fläckande mörk urladdning.
 • Cysta. Det kan vara antingen funktionellt eller permanent, vilket kräver kirurgiskt avlägsnande.
 • Inflammatoriska processer. De tenderar också att förvärra i förväg av menstruationen på grund av en fysiologisk minskning av immunitet.
 • Självhäftande process. På kvällen före menstruationen märker kvinnor ofta uppblåsthet om det förekommer vidhäftningar (till exempel efter en tidigare inflammatorisk process eller operation), eller flatulens kan orsaka smärta i nedre del av buken, som de som uppstår med äggstockspatologi..
Mucinös ovariecyst

Om en cysta visas

Eventuella volumetriska formationer i bäckenet i äggstocken kan ge dragande smärta, permanent eller periodisk, som ofta kännetecknas av ”äggstocksmärta”. Cysten kan vara funktionell, och sedan passerar den inom en cykel eller två, eller den kan vara konstant. I det senare fallet är risken för dess maligna tillväxt högre, därför är borttagning och efterföljande histologisk undersökning nödvändig.

En av de fruktansvärda komplikationerna av en cysta är dess brott, vridning av benen. I det första fallet uppstår en klinisk bild av intraabdominal blödning:

 • Smärta uppstår och intensifieras i nedre del av buken, de ger till perineum och anus;
 • Det finns yrsel, svaghet, mörkare i ögonen;
 • Trycket sjunker, pulsen blir ofta.

Allt detta är indikationer för akut kirurgisk behandling..

När du vrider cysten på benen störs dess näring. I detta fall uppstår smärtor som en inflammatorisk natur. Temperaturen kan till och med stiga. Därefter uppstår tecken på peritonit, och akut kirurgi krävs också..

Om höger eller vänster äggstock gör ont

I händelse av att en kvinna noterar specifika smärta på höger eller vänster i äggstocksområdet, bör andra patologiska tillstånd som har liknande tecken uteslutas. Högsidig obehag kan bero på:

 • akut blindtarmsinflammation;
 • renal kolik;
 • tarmobstruktion;
 • prolaps av höger njure.
Lokalisering av smärta i njurkolik

Vänster smärta kan associeras med följande tillstånd:

 • sjukdomar i sigmoid kolon, inklusive cancer;
 • urinvägssjukdom.

Endast en specialist efter en detaljerad undersökning kan förstå vad som orsakar smärtan. Ofta kan en verklig diagnos endast fastställas under operation enligt vitala indikationer.

När man ska träffa en läkare

Akutsjukvård är nödvändig i följande fall:

 • om smärtorna är skarpa, sy, klippa, outhärdliga;
 • de ökar och den allmänna hälsan förvärras;
 • Det finns andra symtom, såsom illamående, kräkningar, feber.

Och här handlar mer om hur menstruationen går med en ovariecyst.

Äggstockarna genomgår cykliska förändringar varje månad, men normalt borde detta passera obemärkt av den kvinnliga kroppen. Uppträdandet av smärta när som helst bör vara orsaken till ett planerat besök hos en specialist, och om de är svåra och det allmänna tillståndet förvärras, är en undersökning nödvändig som en nödsituation.

Användbar video

Se i den här videon om orsakerna till smärta i nedre buken hos kvinnor:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Lochia och andra utskrivningar efter förlossningen

Lochia efter förlossningen skapar en kvinna besvär, men med noggrann uppmärksamhet på deras hälsa och korrekt hygien kan de upplevas lugnt och utan konsekvenser.....

Menstruationscykel efter förlossning

Födelsen och de första månaderna av modern är kvar och många unga mödrar har en fråga: när börjar den första menstruationen? Hos vissa kvinnor återställs cykeln strax efter förlossningen, medan andra väntar på kritiska dagar i många månader....

Första månaden av graviditeten

Den första månaden av graviditeten återstår ofta för den förväntade modern en "månad av okunnighet" om sin nya status som "kvinna i position". Hittills har det inte skett några drastiska kardinalförändringar varken i den gravida kvinnans välbefinnande eller i hennes utseende, särskilt eftersom graviditeten inledningsvis börjar från befruktningen av ägget, hennes ytterligare "resa" till livmodern och pålitlig fixering där....