Rätt äggstock gör ont: möjliga orsaker, särskilt i olika åldrar, behandling

Harmonier

Smärta i nedre del av buken kan förekomma hos kvinnor av flera skäl, inklusive dess utseende ibland förknippad med äggstocksjukdom. På höger äggstock, på grund av de anatomiska kännetecknen för dess placering i bukhålan, uppstår patologier oftare. Till följd av de smärtsamma känslorna kan man antaga vilken typ av sjukdom som har uppstått. Det finns olika diagnostiska metoder för att klargöra förekomsten av en sjukdom och för att bestämma graden av fara som den utgör för en kvinnas hälsa.

Möjliga orsaker till ovariesmärta

Äggstockarna mognar i äggstockarna, som kan befruktas efter att de har lämnat follikulärmembranet. Om dessa parade organ är friska och fungerar normalt upprepas denna process regelbundet varje månad. Samtidigt produceras könshormoner i äggstockarna, vilket påverkar kvinnans reproduktiva och allmänna hälsa. All patologi som förekommer i dessa organ (den inflammatoriska processen eller utseendet på neoplasmer) leder till en störning i deras funktion, vilket manifesteras av en förändring av den hormonella bakgrunden, en kränkning av cykeln och ofta infertilitet.

Rätt äggstock gör vanligtvis ont. Detta beror på att i det mer aktivt än till vänster sker processer associerade med mognad av folliklar och ägglossning. Anledningen till detta fenomen är skillnaden i blodtillförsel och näring med användbara element. På grund av dess aktivitet är rätt äggstock mer känslig för möjliga skador, effekterna av infektion. Dessutom finns bilagan på höger sida, direkt bredvid. Med sin inflammation kommer bakterier lätt in i äggstocken.

Kanske utseendet på dragande, värkande, fotografering, konstant eller paroxysmal smärta. Inte alltid obehagliga känslor är förknippade med sjukdomar. Ibland förklaras deras utseende genom funktionerna i naturliga fysiologiska processer i kroppen.

Fysiologiska skäl

Överarbetande, stress. En lätt värkande smärta i äggstocken uppstår om en kvinna är orolig, fysiskt trött och är för kallt. Som regel försvinner sådana smärtor snabbt efter att eliminera källan till stress..

Graviditetens början. Smärta i början kan bero på det faktum att embryot har trängt in i livmodern (i det här fallet förekommer knappt implantationsblödning). Vid fostrets tillväxt sträcks livmodern. Detta leder till en liten förskjutning av andra organ, spänningar i ligamenten. Ritningssmärta i ljumsken vid denna tidpunkt är också normen.

Innan menstruation. Deras utseende i ljumskområdet är förknippat med svullnad och sträckning av vävnaderna i livmodern och äggstockarna, vilket uppstår som ett resultat av förändringar i den hormonella bakgrunden. Om smärtan kvarstår även efter menstruationen, indikerar detta ett ogynnsamt tillstånd av organen.

Ägglossning. Om den högra äggstocken gör ont runt mitten av cykeln, uppstår en lätt stickningar som försvinner efter några timmar, är detta vanligtvis ett tecken på ägglossning. En kvinna kan ha rosa utsläpp som ett resultat av att droppar bloddroppar från de små kärlen i follikulär membranet i vaginalslemet.

Orsaker av patologisk natur

Det faktum att smärta i äggstocken är en signal om sjukdom kan gissas om de tillhörande symtomen visas:

 1. Ovanlig urladdning med en obehaglig lukt, en konstig konsistens. Normalt, efter menstruationens slut, observeras en "torr" period när leukocé är extremt obetydlig i volym. Sedan förändras deras intensitet i enlighet med processerna i cykeln. Patologisk urladdning har en konstant intensitet.
 2. Brott mot cyklens regelbundenhet, menstruationens art, blödningens utseende.
 3. Oförmåga att bli gravid under regelbunden sexuell aktivitet.
 4. Feber.

Orsaken till sjukdomen kan vara infektion i äggstocken, förekomsten av en inflammatorisk process på grund av vävnadsskada under abort eller kirurgisk behandling, hormonell svikt och uppkomsten av tumörer, bildning av vidhäftningar i bukhålan.

Video: Orsaker till inflammation i hängorna, symtom och konsekvenser

Inflammatoriska sjukdomar

Adnexit och oophoritis. Ofta börjar den högra äggstocken att skada med inflammation i sig själv (adnexit) eller dess bihang (oophoritis). I detta fall känner man ofta paroxysmal smärta, som strålar ut till sakralregionen och nedre delen av ryggen. Uppkomsten av sjukdomar provoseras av hypotermi i benen, underkroppen, minskad immunitet, överarbete och stress. Ovarieinflammation inträffar ofta efter abort, curettage i livmodern, avlägsnande av cyster, samt i närvaro av tarmsjukdomar eller urinblåsa. Svampar, E. coli och andra patogener av infektioner, inklusive sexuellt överförda infektioner, kan komma in i äggstockarna längs den stigande vägen från yttre organ..

Cystor och tumörer i höger äggstock. Cystor eller ovarietumörer, om de är små (mindre än 2 cm i diameter), kan inte alltid detekteras, eftersom det inte finns några specifika symtom oftast. Men med ökningen kan följande komplikationer uppstå:

 1. Komprimering av nervändar och cirkulationsstörningar i äggstockarna och angränsande organ. Tryck på tarmen och urinblåsan, förskjutning av organ leder till konstant dragande smärta i buken, vilket ger tillbaka till nedre delen av ryggen och höger lår.
 2. Vridning av benen i neoplasmen, vilket leder till vävnadsnekros. Kanske vridning och äggstocken själv.
 3. Skada på cystens eller tumörens kropp. Ibland inträffar en ovariell kroppsbrott (apoplexi). Med apoplexy är smärtan mycket allvarlig, den ger rektum, nedre rygg och lår. Sådana förhållanden är extremt farliga. Innehållet kommer in i bukhålan, vilket leder till peritonit, blodförgiftning och förgiftning av kroppen. Livstruande inre blödningar kan börja..

Anmärkning: Svår smärta av liknande natur uppstår vid ischias (inflammation i ischiasnerven). En exakt diagnos kan erhållas efter en ultraljudssökning..

Vid vridning eller bristning av neoplasmer och själva organet uppträder en skarp, mycket svår smärta i buken och kräkningar, svaghet, yrsel och svimning uppträder. I detta fall bör medicinsk vård omgående tillhandahållas, kirurgiskt ingripande krävs.

Orsaken till bildandet av en cysta i äggstocken kan vara endometrios, inträde av endometriala partiklar från livmoderkaviteten till ytan på äggstocken. Med en sådan sjukdom stör värkande smärta konstant, oavsett cykeldagar.

Hyperstimulering av äggstockarna. Detta tillstånd inträffar vid behandling av infertilitet genom att stimulera ägglossning med hormonella läkemedel. Flera små cyster förekommer, vilket leder till äggstocksödem. Först uppträder värkande smärta, uppblåsthet uppstår. En kvinna går upp i vikt. Senare börjar vätska samlas i magen, smärtan intensifieras, andnöd uppträder i patienten.

Tillägg: När äggstocken gör ont på höger sida, kan läkaren inte alltid ställa en diagnos direkt, baserat på bara karaktären av patientens sensationer. Liknande symtom (svår smärta, illamående, kräkningar, feber) observeras också vid blindtarmsinflammation eller kolecystit. Vid diagnos är det också nödvändigt att se till att det inte finns några sjukdomar i slidan, livmoderhalsen, tarmen eller urinering. För detta, vid tvivel, utförs transvaginal och buk-ultraljud..

Funktioner med smärta i höger äggstock hos kvinnor i olika åldrar

Hos ungdomar är smärta i högra eller vänstra ljumsken oftast förknippade med att det finns en ökning av storleken på äggstockarna, en ökning av deras hormonella aktivitet. Fram till slutet av puberteten kan olika avvikelser i cykeln och ovanlig smärta i nedre del av buken observeras. Det finns också smärta av neurotiskt ursprung. Ökad nervös irritabilitet hos tonåren och ökad känslighet hos smärtcentra kan bidra till deras förekomst..

Orsaken till smärta i höger äggstock kan vara en medfödd störning i dess utveckling, förekomsten av genetiska sjukdomar. Ofta är orsaken till inflammation hos tonåriga flickor hypotermi i benen och bäckenområdet, liksom erfarenhet av sex och intim hygien..

Under graviditet. Smärta i högra nedre del av magen hos gravida kvinnor kan uppstå med följande patologier:

 1. Ektopisk graviditet (medan fosterägget fixeras i det högra röret). Om smärtan är konstant värkande är det brådskande att genomgå en undersökning, eftersom när ett rör brister uppstår ett tillstånd som är farligt för kvinnans liv.
 2. Cyste eller svullnad i höger äggstock. Borttagning utförs när ett allvarligt hot om komplikationer uppstår..
 3. Inflammatoriska och infektionssjukdomar i äggstockarna.

Efter samlag. Smärta i höger äggstock kan uppstå vid alltför aktiv sexuell kontakt eller en kvinna som är felaktig vald i denna position. Men oftast är det ett symptom på en allvarlig sjukdom, särskilt när fläckar uppträder efter samlag. Utseendet på ett sådant symptom kan inte ignoreras..

Med klimakteriet. Ritningssmärta i höger äggstock inträffar när bäckenorganen sänks på grund av åldrande av kroppens vävnader. Orsaken till smärta kan också vara bildandet av vidhäftningar i bukhinnen efter förlossning, abort, kirurgi, inflammatoriska sjukdomar. Som regel är samtidigt symtom ofta urinering, tarmdysfunktion.

Video: Smärta i nedre del av magen under graviditeten. Hur man gissar om patologi

Diagnos och behandling

Om ett sådant tillstånd inträffar, bör en kvinna kontakta en gynekolog och genomgå en undersökning. Arten av patientens klagomål, förekomsten av faktorer som provocerar förekomsten av sjukdomar (abort, förlossning, operationer) beaktas, en gynekologisk undersökning utförs. Vid palpation kan utvidgningen av äggstockarna ses..

En vattpinne tas från slidan och livmoderhalsen för undersökning under mikroskop och för att utföra baksådd. Används ultraljud, CT, MRT, röntgen av bäckenorganen, diagnostisk laparoskopi för att upptäcka neoplasmer, vidhäftningar, studera blodkärlens tillstånd och nerver.

Om man misstänker äggstockscancer utförs en biopsi. Vid behov hänvisas patienten för undersökning av specialister med en annan profil (urolog, gastroenterolog, endokrinolog, kirurg, onkolog).

Efter att ha fastställt orsaken till att kvinnan har en smärta i sin högra äggstock, utförs lämplig behandling med antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel. Immunomodulatorer och vitaminer ordineras för att öka kroppens resistens mot infektioner. Vid behov utförs hormonbehandling eller kirurgiskt avlägsnande av neoplasmer. I närvaro av kroniska inflammatoriska sjukdomar föreskrivs fysioterapi.

Smärta i höger äggstock

Smärta i äggstocksområdet är ett av de vanligaste symtomen bland kvinnor som söker hjälp från en läkare. Sådant obehag är ibland normen, men det kan samtidigt indikera patologiska processer som förekommer i det kvinnliga reproduktionssystemet. Mer vanlig smärta i rätt bihang.

I artikeln kommer vi att förklara varför rätt äggstock gör ont, vilka sjukdomar som är karakteristiska för sådan smärta och vad som måste göras.

Orsaker till smärta i höger äggstock

Orsakerna till obehagliga symtom i höger äggstock är många, och inte alla indikerar förekomsten av en sjukdom. De mest ofarliga smärtorna som inte kräver medicinska åtgärder inkluderar äggstocksyndrom och menstruation. Om obehag uppstår under sex eller under graviditet, bör en kvinna besöka en gynekolog.

Äggstocksyndrom

Vid den 14-16: e dagen av cykeln inträffar bildandet av corpus luteum på äggstocken och äggmognad. Corpus luteum ansvarar för bildandet av hormonet progesteron. Om detta kvinnliga hormon bildas i otillräckliga eller överdrivna mängder, kan under ägglossning partiell exfoliering av slemhinnorna i livmoderhålan uppstå, vilket orsakar smärta i äggstocken. Eftersom äggstockarna fungerar växelvis, uppträder en sådan dragande smärta på vänster sida (om vänster äggstock fungerar), sedan till höger.

Efter början av ägglossningen, det vill säga efter att follikeln med ägget har mognat och dess innehåll "kastas ut" i bukhålan, uppstår vätskeansamling. En kvinna kan känna värkande smärta i buken, stickningar, vilket intensifieras under promenader. Detta beror på att vätskan som flyr ut från follikeln irriterar bukhålan. Vätskan är icke-inflammatorisk, har anatomiskt tillstånd, är inte en patologi, därför orsakar den inte oro. Tillsammans med smärta kan fläckar från slidan observeras. I början av ägglossningen är de nästan transparenta, flytande. Menstruationen blir tjockare och ändrar färg till mjölkvit.

Mensvärk

Om den högra äggstocken dras strax före menstruationen, är detta inte heller en avvikelse från normen. Kroppen i detta fall antyder som sagt att början av kritiska dagar håller på att hända. Under menstruationen är smärta en normal förekomst. Under denna period avvisas livmoderns epitel tillsammans med lite blod och ett odödligt ägg, situationen liknar minifödelser. Därför är samtidig smärta en fysiologisk norm.

När det finns en skarp smärta i höger äggstock, kroppstemperaturen stiger, smärtan är inte förknippad med början av ägglossning eller menstruation, det finns patologisk utflöde från de yttre könsorganen, då krävs redan diagnos här, eftersom dessa manifestationer kan prata om sådana sjukdomar i det kvinnliga könsorganet:

 1. Infektioner, inflammatoriska sjukdomar (adnexit, oophorit) är vanliga orsaker till smärta i höger äggstock. Dessutom kan infektioner och inflammation initialt uppstå inte i själva äggstocken, utan i livmodern, hängorna eller andra organ i bukhålan (till exempel i urinblåsan), och först sedan gå till äggstocken.
 2. Hormonfel där en eller båda bihangarna kan gnälla. Med denna sjukdom finns det ofta en försening i menstruationen, cykeln varierar från 40 till 60 dagar (den normala cykeln är 21-35 dagar). Vid ultraljuddiagnostik kan små cystiska äggstockar förekomma (konturerna är inte jämna, äggstockarna liknar björnbär), graviditetsproblem är möjliga.
 3. Vidhäftningsprocess som orsakas av kirurgiska ingrepp i det kvinnliga könsorganet samt mot bakgrund av kroniska inflammatoriska sjukdomar (adnexit, oophorit).
 4. Neoplasmer av godartad (cysta) och malign natur (tumörer). De orsakar inte alltid smärta, kan vara asymptomatiska under lång tid. Detta är lumskhet vid denna typ av sjukdom. I sådana situationer är en försening i menstruationen möjlig.
 5. Efter operationer (inklusive abortåtgärder) inträffar ibland en inflammatorisk process i bäckenorganen, där äggstocken till höger gör ont.
 6. Endometrios - spridningen av livmoderslimhinnan utöver. Samtidigt, med blodflödet och lymfvätskan, introduceras cellerna i livmoderns epitel i andra organ i det lilla bäckenet, inklusive äggstockarna. I de första stadierna av sjukdomen uttrycks inte symptomatologin över tid, det uppträder värkande smärtor som inte är beroende av cykeltiden. Ofta manifestation av endometrios i bihanget är försenad menstruation.
 7. Ovariesprick kan uppstå som ett resultat av apoplexi - blödning i äggstocken. I det här fallet finns det en skarp stickande spasm, svår smärta i nedre del av buken. Eftersom blod kommer in i bukhålan kan peritonit utvecklas, och ett fall av äggstocksbrott kräver därför akut sjukhusinläggning och operation.
 8. Patologier i närliggande organ förklarar ofta varför den högra äggstocken gör ont. Till exempel observeras denna situation med blindtarmsinflammation. Bilagan finns också till höger, så patienten kan ofta inte identifiera smärtkällan. Vid blindtarmsinflammation finns det oftast svår smärta, feber.
 9. Ovariellt hyperstimuleringssyndrom förekommer i fall av infertilitetsbehandling med hormonella läkemedel såsom klomifen, gonadotropiner. I detta fall, under diagnosen, äggstockarna förstoras, med stora folliklar, kan tippa rätt äggstock. Patienter går ofta i vikt.
 10. Om alla somatiska (kroppsliga) patologier är uteslutna och smärta finns, bör du vara uppmärksam på psykogena faktorer som kan orsaka smärta i bäckenområdet. Depression, neuros kan orsaka smärta som inte har en organisk natur, de kallas också "fantom". Försenad menstruation kan också orsakas av stress. Vad man ska göra med sådana manifestationer bör bestämmas av en psykoterapeut eller neurolog.

Sexuell smärta

Om det finns värkande smärta eller stickningar i rätt äggstock under eller efter sex, kan detta tillstånd prata om följande processer i kroppen:

 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, livmodern, äggledarna;
 • cyster och andra formationer på äggstocken;
 • vidhäftningsprocess som utvecklats under den kroniska kursen av salpingoophorit eller efter kirurgiska ingrepp;
 • otillräcklig smörjning;
 • penetration för djupt;
 • vaginismus - vaginal muskelstam.

Under graviditet

Om en kvinna under graviditet upplever smärta i rätt äggstock eller stickningar, är detta inte nödvändigtvis ett tecken på en patologisk process. Under graviditeten inträffar en stor ökning av livmodern, det börjar trycka på äggstockarna och äggledarna och smärta visas. Hos en frisk kvinna, under normal graviditet, fungerar äggstockarna praktiskt taget inte, därför bör de inte skada. Om det finns obehagliga upplevelser kallas deras orsak tryck eller inflammatoriska sjukdomar, som troligen ägde rum i mild form redan före graviditeten.

I alla fall, om det finns en stickningar på vänster eller höger sida, måste du se en läkare för en diagnos. Om patologi inte upptäcks kommer läkaren att råda dig att utföra speciell gymnastik för att lindra överdrivet tryck.

Diagnostik

Om du inte är säker på att smärtan i höger äggstock inte är en onormalitet, bör du rådfråga en läkare. I allmänhet bör detta göras i alla fall. Även om patologier inte upptäcks kommer du åtminstone vara säker på din egen hälsa.

Diagnos utförs av en gynekolog i flera steg:

 1. Först tar läkaren reda på symtomen, var smärtorna är lokaliserade, vad är deras natur, intensitet, frekvens. Sedan sammanställs patientens historia: närvaron eller frånvaron av kroniska sjukdomar avslöjas, om det fanns graviditeter och aborter, om det finns en sexpartner, vilka metoder för preventivmedel som används. Det är också viktigt om kvinnan för närvarande tar mediciner (eller hormoner), hur länge hennes cykel är, vilken period hon har.
 2. Därefter undersöker läkaren patienten i en gynekologisk stol. Den inflammatoriska processen eller stora neoplasmer kan bestämmas redan i detta skede (den drabbade äggstocken är mycket större än den andra). Dessutom kan patienten känna smärta under undersökningen. Men dessa åtgärder räcker inte för en korrekt diagnos, därför utförs laboratorietester vidare.
 3. Läkaren samlar in en sekretion som utsöndras av vagina för analys (bestämning av flora, bakteriekultur, etc.).
 4. Dessutom utförs diagnostik av hårdvara: ultraljud (ultraljud), magnetisk resonansavbildning (MRI), laparoskopiska undersökningar. Dessa metoder kan bestämma närvaron eller frånvaron av cyster, tumörer, polycystiska äggstockar. Laparoskopi visar en möjlig vidhäftningsprocess. MR utöver ovanstående bestämmer patologin hos kärlen och nervändarna.

Behandling

Om orsaken till smärta hos en kvinna är infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar, förskrivs antibiotikabehandling (du kan använda piller eller injicera injektioner), antiinflammatoriska läkemedel, immunmodulatorer. Efter avslutad fysioterapi visas..

Hormonfel (polycystiska, hormonella cyster) korrigeras med lämpliga läkemedel. De ordineras vanligtvis under en lång period på minst 4 månader. Efter denna tid genomförs upprepade studier och beroende på resultaten fattas ett beslut att fortsätta hormonbehandling eller stoppa den.

Om det finns några formationer på höger äggstock som kräver kirurgisk ingripande, är patienten inlagd på sjukhus och en operation utförs för att ta bort dem.

Vidhäftningsprocessen (särskilt om den är omfattande) är svår att behandla med läkemedel. Därför utförs en laparoskopisk vidhäftningsdissektion.

Om orsaken till smärtan är i psyko-motionella faktorer, kan antidepressiva medel, lugnande medel eller antipsykotika förskrivas. Lugnande lugnande medel används också..

Äggstocksyndromet kräver inte specifik behandling. Att minska dess intensitet hjälper emellertid intaget av komplexa vitaminer, magnesium, samt att upprätthålla en hälsosam livsstil.

Smärta i äggstockarna - orsaker, symtom, diagnos, behandling

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Smärta i äggstockarna är en av de vanligaste klagomålen som låter från kvinnor vid en gynekolog. Detta symptom kan vara ett tecken på många sjukdomar i könsområdet..

Ofta kan smärta i äggstocken uppfattas av en kvinna som smärta i det suprapubiska området, smärta i nedre del av magen, i sidan, i nedre delen av ryggen.

orsaker

Ovariesmärta i samband med menstruationscykeln

Smärta i äggstockarna före menstruation (efter ägglossning)

Detta är ett ganska vanligt syndrom. Efter nästa menstruation bör den så kallade corpus luteum - en liten ansamling av celler som producerar hormonet progesteron - bildas i stället för ägget i äggstocken. Om corpus luteum inte har bildats tillräckligt och progesteron frisätts i för lite, inträffar en delvis frigöring av livmoderslimhinnan. Som ett resultat finns det smärta i äggstockarna före menstruation.

För en sådan manifestation av ägglossningsyndrom är följande symtom karakteristiska:
1. Det finns växelvärk som uppträder antingen i höger eller i vänster äggstock - det vill säga på den plats där ägglossningen inträffade.
2. Samtidigt inträffar ofta fläckar från slidan..

Trots att detta är ett ofarligt tillstånd som inte åtföljs av annat än smärta, måste du besöka en läkare för att utesluta allvarligare patologier.

Smärta före menstruation kan betraktas som smärta i äggstockarna efter ägglossningen. I detta fall smärtkänslor under den andra halvan av cykeln, efter 14 - 15 dagar.

. med ägglossning (mitt i månadscykeln)

Smärta i äggstockarna under ägglossningen passar också in i bilden av äggstocksyndromet. Förekomsten av smärta beror på det faktum att när ägget lämnar äggstocken genomgår det ett mikroskopiskt tår och en lätt blödning i bukhålan. Blod irriterar bukhinnan, rik på nervändar, vilket resulterar i smärta. Vanligtvis åtföljs av smärta i äggstockarna under ägglossningen följande symptom:

 • Det finns ont i mitten av månadscykeln. Det är lätt att räkna. Till exempel, om hela cykeln varar 30 dagar, observeras smärtsyndromet cirka 14 dagar.
 • De flesta kvinnor har upptäckt vaginal urladdning.
 • Oftast är smärtan tråkig, värkande, men den kan vara akut.
 • Smärtlängd - från flera minuter till flera timmar.
 • Smärta observeras från den sida där mognaden och utloppet av ägget från ägget inträffar. De bryr omväxlande en kvinna, höger eller vänster..

Om smärtan i äggstocken är mycket allvarlig, oroar sig i mer än 12 timmar och åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen måste du snarast kontakta en läkare.

Svår akut smärta i äggstocken under ägglossningen kan indikera att det brister. Detta tillstånd hotar utvecklingen av blödning i bukhålan och peritonit - en svår inflammatorisk process i bukhinnan. Kirurgi är brådskande nödvändig för att återställa äggstockens integritet.

. med menstruation

Under menstruationen skadar inte äggstockarna själva. Det kvinnor beskriver vid gynekologens möte som smärta i äggstockarna under menstruationen är oftast en smärta i livmodern. Faktum är att livmodslemhinnan för närvarande avvisas, om inte naturligtvis graviditet inträffar. Livmodern måste bli av med detta oönskade innehåll, så det börjar samlas. Om sammandragningarna är tillräckligt starka visas smärta. De kan vara så starka att de stör en kvinnas arbetsförmåga och livskvalitet..

Smärta i äggstockarna själva under menstruationen kan orsakas av närvaron av cyster i dem, stress och psyko-emotionell överbelastning.

. efter menstruation

Smärta i äggstockarna under och efter sex

Smärta i äggstockarna efter operationen

Ovarial punktering

Efter äggstockning är smärtan normal. En kvinna har vanligtvis följande symptomkomplex:

 • smärta i äggstockarna i en dragande, värkande karaktär;
 • liten urladdning från slidan;
 • uppblåsthet.

Dessa tecken är förknippade med att för det första en injektion i äggstocken är en liten men ändå en skada. För det andra bildas ett punktblödande sår, på grund av vilket det finns irritation i bukhinnan i interventionsområdet. Som regel oroar smärtsyndromet i 5-7 dagar, varefter det försvinner helt. Om den är väldigt stark, inte passerar under lång tid noteras en ökning av kroppstemperaturen - det är värt att konsultera en läkare.

Behandling av smärta i äggstocken efter en punktering består av användning av smärtstillande medel, kramplösande medel.

Borttagning av cystor i äggstockarna och annan organkirurgi

Smärta i äggstockarna under graviditeten

Bland kvinnor anses det allmänt att ovariesmärta är ett av tecken på graviditet. Statistik visar dock att smärta i äggstocken under graviditet sällan är associerad med äggstockarna själva. För det första ökar den gravida livmodern kraftigt i storlek, så äggstockarna tillsammans med äggledarna stiger mycket högre än deras vanliga plats.

Vanligtvis orsakas smärta i äggstockarna under graviditet av en överförlängning av ligament som stöder livmodern, äggstockarna och äggledarna. De börjar uppleva ökad stress, spänningar visas i dem. Detta symptom kan bekämpas med framgång genom en balanserad kost, arbete och vila, gymnastik och yoga för gravida kvinnor, andningsövningar..

För det andra vet alla gynekologer att början av graviditeten är ovariefunktionen nästan helt avstängd. Därför kan smärta i dem inte uppstå.

Allt ovanstående gäller sådana tillstånd när smärta i äggstocksområdet uppträdde under graviditeten för första gången.

Det är en helt annan fråga - om smärta inträffade före graviditeten och under den uppstod igen eller intensifierades. En gravid kvinna kan manifestera alla inflammatoriska sjukdomar, cyster, tumörer i äggstockarna.

Det är bäst att förhindra ovariesmärta under graviditeten i förväg, det vill säga genomgå en undersökning och behandling om någon sjukdom upptäcks. Om smärtan i äggstockarna dök upp redan under graviditeten, måste du besöka en gynekolog så snart som möjligt.
Annars komplikationer som avbrytande av graviditet, fosterhypoxi, placentabbrott etc..

Adnexit (salpingoophoritis)

Ovarieinflammation kallas oophorit. Om äggledaren är inflammerad på samma gång kallas detta tillstånd salpingoophoritis. I alla fall manifesteras det av svår akut smärta i äggstockarna och andra karakteristiska symtom:

 • Smärtan i äggstockarna med inflammation är tillräckligt allvarlig, uppstår i form av anfall eller oroar patienten ständigt.
 • Ofta finns det smärta i äggstockarna och nedre delen av ryggen, det kan också ge till korsbenet.
 • Vissa kvinnor har smärta i äggstockarna när de tappar.
 • Med övergången av sjukdomen till en kronisk form blir smärtan tråkig, värkande.
 • Kroppstemperaturen stiger till 37 - 38 o C. Kvinnan känner frossa, generell svårhet, det är ökad trötthet.
 • Olika störningar i menstruationscykeln är mycket karakteristiska. Menstruationen börjar komma oregelbundet till följd av det faktum att den inflammatoriska processen hjälper till att minska produktionen av kvinnliga könshormoner.
 • Smärta med inflammation i äggstockarna åtföljs nästan alltid av en kränkning av den känslomässiga bakgrunden hos en kvinna: hon blir mer hett, irriterad, lätt deprimerad.
 • Sexdrift reduceras till följd av en minskning av produktionen av kvinnliga könshormoner.

Smärtsyndromet provoceras av förkylningar och andra infektioner, hypotermi, stress, minskad immunitet.

Orsaken till akut ovariesmärta orsakad av den inflammatoriska processen fastställs under undersökningen av gynekologen, en ultraljudssökning. I den akuta processen varar konservativ behandling vanligtvis 5–7 dagar. Vid kronisk inflammation drar den längre.
Mer om adnexit

Smärta i ovariecysten

Torsionscystben

polycystiskt

Ibland förväxlas polycystisk äggstock med konventionella cyster. I själva verket är det två olika sjukdomar, som var och en åtföljs av sina egna symtom..

Polycystisk äggstocksjukdom är en endokrin patologi som drabbar många endokrina körtlar. Som ett resultat av endokrina störningar bildas många små cyster i äggstocksvävnaden och karakteristiska symtom uppträder:
1. Kronisk dragning, värkande smärta i äggstockarna, nedre buken och i ländryggen. Det exakta ursprunget till smärtsyndromet är för närvarande inte exakt fastställt. Ökade äggstockar tros komprimera intilliggande organ..
2. Menstruationsproblem. Smärta i äggstockarna med deras polycystik i kombination med sällsynt oregelbunden menstruation. Ibland kan menstruationen vara alltför riklig och lång eller helt frånvarande.
3. Vissa kvinnor har tecken som är karakteristiska för premenstruellt syndrom. Det finns skarpa humörsvängningar, utseendet på ödem på benen, bröstinträngning, smärta i nedre del av buken.
4. Endokrina störningar leder till utveckling av infertilitet. Med regelbundet oskyddat sex misslyckas befruktningen.
5. Allmänna tecken på dysfunktion i endokrina körtlar: håravfall, fetma, hudormar.
6. Under undersökningen kan läkaren upptäcka förstorade äggstockar.

Den viktigaste diagnostiska metoden som används för att identifiera orsakerna till smärta med polycystisk äggstock är ultraljud. När diagnosen bekräftas föreskrivs konservativ läkemedelsbehandling, och om den är ineffektiv, kirurgisk ingripande.
Mer om polycystisk äggstock

Smärta i äggstockarna och perineum: endometrios i äggstockarna

Endometrios (endometrioid heterotopia) är införandet av fragment av livmoderslimhinnan genom äggledaren i bukhålan med flödet av menstruationsblod, där de växer och börjar blöda under varje menstruation.

Till en början, medan endometrioidväxterna inte är särskilt stora, märker kvinnan inga patologiska symtom. Sedan börjar hon oroa sig för tråkiga värkande smärta i äggstockarna och nedre buken, som ges till perineum och ändtarmen. De intensifieras under menstruationen, men uppstår mellan dem..

De flesta patienter med endometrios har menstruations- och urinationsstörningar. Med tiden växer endometrioid heterotopia och börjar blöda ännu mer, en limprocess bildas i bäckenhålet.

Godartade tumörer

Modern medicin känner till ett stort antal olika godartade ovarietumörer. Alla har liknande symptom. Det huvudsakliga symptomet som initialt gör det möjligt att misstänka patologi är trög smärta i äggstocken på höger eller vänster (mindre ofta i båda).

Emellertid indikerar smärta oftast att tumören är ganska stor. I de inledande stadierna visar sig patologin inte på något sätt.

När tumören blir så stor att den leder till kronisk smärta i nedre del av buken, kan den orsaka kompression av de inre organen: urinblåsan, livmodern och rektum. Därför uppstår symtom som urinering, en ökning av buken. Smärta i äggstockarna strålar ofta till benet eller korsryggen. Det har inget med menstruation att göra, utan beror snarare på en utsträckning av tumörens kapsel, kompression och spasmer i de inre organen, nedsatt cirkulation i bäckenet och buken..

Förekomsten av akut smärta är också möjligt om det finns en vridning av tumörens ben eller skada på dess kapsel..

Andra symptom som åtföljer godartade ovarietumörer är:

 • kränkning av menstruation, ibland till och med till deras fullständiga frånvaro;
 • varje femte patient med godartade ovarietumörer utvecklar infertilitet;
 • förstoppning är associerad med komprimering av ändtarmen;
 • i vissa sorter av godartade neoplasmer i äggstockarna utvecklas ascites - en ökning i buken på grund av ansamling av en stor mängd vätska i den.

Diagnos av smärta i äggstockarna orsakade av tumörer utförs under läkarundersökning, ultraljud och magnetisk resonansavbildning. Den huvudsakliga behandlingen är kirurgi.

Maligna tumörer

Det finns flera varianter av maligna äggstumtumörer som liknar symtom som varandra och adnexit, en inflammatorisk process i äggstockarna..

Först, medan den maligna tumören är liten, visar den sig inte. Efter en tid kan en kvinna börja känna tyngd i buken, det ökar i storlek. Men som regel fäster de inte vikt vid dessa tecken, med tanke på dem manifestationer av adnexit.

Sedan finns det smärta i äggstockarna, som oroar sig ständigt, eller bara vid en viss tidpunkt. Detta symptom ges också ofta inte nödvändig betydelse..

I senare stadier noteras en signifikant ökning av buken. Smärta i äggstockarna blir ganska svår. En kvinna noterar svaghet, trötthet, dålig hälsa. Hon börjar gå ner i vikt.

Vid äggstockscancer finns det alltid en kränkning av den månatliga cykeln.

Med en tillräckligt stor tumör försämras blåsans och ändtarms funktioner.

Diagnos av värkande smärta i äggstockarna med maligna tumörer utförs med hjälp av ultraljud, äggstockning, identifiering av specifika tumörmarkörer i blodet. Behandling innefattar kirurgi, användning av kemoterapi, strålterapi och andra tekniker.

Hyperstimuleringssyndrom

Bland metoderna för att behandla kvinnlig infertilitet idag används olika hormonella mediciner i stor utsträckning. Om deras doseringar inte väljs korrekt, leder överdriven stimulering till patologiska förändringar i äggstockarna och uppkomsten av smärta i dem.

Hyperstimuleringssyndrom kan uppstå i mild eller svår form..

Med en mild form finns det smärta i äggstockarna, en känsla av tyngd och obehag i nedre del av buken. En kvinna klagar över konstant uppblåsthet, hon börjar gå upp i vikt snabbare.

Med en svår form av patologi är smärta i äggstockarna mer uttalad. Blodtrycket minskar, en kvinna konstaterar att hon har blivit mindre benägna att urinera mindre. En betydande ökning i buken beror på ansamlingen av en stor mängd vätska i den. Markerade metaboliska störningar noteras.

Diagnos av smärta i äggstockarna av detta ursprung är i de flesta fall inte svårt. Det finns en koppling av symtomen med hormonell medicinering. Under en ultraljud upptäcker läkaren många små cyster i äggstockarna. Behandlingen består av läkemedelsavlägsnande.

Torsion av cystben och tumörer i äggstockarna: paroxysmal svår smärta

Vissa cyster och tumörer är inte belägna i äggstocksvävnaden utan på ytan och fäster vid den med hjälp av ett ben. Om neoplasmen roterar runt sin axel, vrider äggstockens ben, blodflödet störs i det. Följande symtom uppstår:

 • Akut svår smärta i äggstocken, nedre buken. De förekommer i form av anfall och orsakar allvarligt lidande för en kvinna.
 • Smärta i äggstocken ger i korsryggen, i benet (med skada på höger äggstock - till höger, med skada till vänster - till vänster).
 • Kvinnans allmänna tillstånd förvärras. Illamående och kräkningar noterade.
 • Förstoppning uppstår. En stor mängd gas samlas i tarmen, vilket leder till uppblåsthet.
 • Smärtan kan vara så allvarlig att den leder till chock: en kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

Torsion av benen på en cysta eller tumör i äggstocken visar sig inte alltid så ljust. Det kan utvecklas gradvis. I detta fall sträcks också ökningen av smärta och andra symtom över tiden..

Diagnos av akut smärta i äggstocken till följd av torsioner är inte svårt. Dessutom är en kvinna som regel medveten om förekomsten av en neoplasma. Detta tillstånd kräver omedelbar operation..

Cystur i äggstockarna

I de flesta fall är brott i en ovariecyst ett tillstånd som hotar en kvinnas liv och kräver omedelbart kirurgiskt ingripande. Vid tidpunkten för brott uppträder en kraftig allvarlig smärta. Men huvudfaren ligger i symtomen som är förknippade med blödning. En kvinna blir blek, svimmar, hennes blodtryck sjunker kraftigt.

För att förhindra ytterligare blödning och rädda patienten är det nödvändigt att leverera henne till operationssalen så snart som möjligt.

Ovarian apoplexy

Ovariell apoplexi är ett tillstånd där ovariell blödning och brist inträffar. I detta fall utvecklas massiv blödning i bukhålan. Om en kvinna under 40 år oväntat upplever svår skarp stickande smärta i äggstocken och blodtrycksfall, kan det med hög sannolikhet antas att hon hade apoplex i äggstockarna.

Beroende på vilka symptom som dominerar finns det två former av patologi:
1. Smärtformen, som namnet antyder, åtföljs av svår smärta i äggstocken. Samtidigt noteras blekhet, blodtrycksfall, svaghet, men dessa symtom är inte så uttalade som smärta. Detta tillstånd kan kompliceras av smärtchock, där en kvinna försvinner, hennes blodtryck sjunker (främst på grund av att patienten får smärtchock, och inte på grund av blödning).
2. Den hemorragiska formen manifesteras inte så mycket av smärta i äggstockarna som av symtom på massiv blodförlust. Blodtrycksfallet är mycket betydande. Blekt, svaghet, torr hud noteras. En kvinna kan falla i ett chockstillstånd, och det orsakas inte av smärta, utan av en kraftig minskning av blodvolymen till följd av blodförlust.

Oftast, med apoplexy, finns det smärta i höger äggstock, eftersom det är mer benäget för blödning och brott än vänster.
Läs mer om ovarian apoplexy

Intermittent tub graviditet

Tubal graviditet inträffar om ett befruktat ägg införs i slemhinnan inte inuti livmodern utan i äggledaren. I sig självt manifesteras detta tillstånd lite och ser ut som en normal graviditet. Ibland kan det vara en kränkning av menstruationen och icke-intensiv dragande smärta i äggstockarna.

De viktigaste kliniska manifestationerna inträffar när avbrottet i tubal graviditet börjar. Periodiska värkande krampsmärtor i äggstockarna och utflöd i form av blödning visas. Först kanske dessa symtom inte orsakar en kvinna någon oro. Men över tiden intensifieras de och leder till allvarliga konsekvenser. Om du misstänker en graviditet i röret bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Aborterad graviditet i röret

Det finns plötsligt svår smärta i äggstocken och äggledaren, tecken på blödning:

 • blekhet;
 • yrsel;
 • förlust av medvetande;
 • blodtrycksfall;
 • ökad hjärtrytm;
 • chockutveckling.

Blod som rinner från äggledaren kommer in i bukhålan och ackumuleras i urtaget mellan livmodern och ändtarmen. Därför känner kvinnan allvarlig smärta i anus.

Smärta i äggstocken orsakad av avbrott i tubal graviditet upptäcks under undersökning och ultraljud. Brådskande kirurgisk ingripande är nödvändig, eftersom detta tillstånd hotar kvinnans liv.

Smärta i äggstockarna orsakade av patologier från andra organ och system

Vilka studier kan läkare förskriva för smärta i äggstockarna?

Ovariesmärta kan utlösas av olika faktorer och sjukdomar. Därför kan läkaren förskriva olika tester och undersökningar för att bestämma den orsakande faktorn som orsakade kvinnans smärtsyndrom om detta symptom finns. I båda fallen föreskriver dock läkaren inte alla möjliga tester och undersökningar, utan väljer endast de som är nödvändiga för att identifiera orsaken till ovariesmärta just nu. Valet av analyser som krävs i båda fallen utförs beroende på samtidigt symtom, smärtans art och händelser som föregick uppkomsten av smärta i äggstockarna, eftersom det är dessa faktorer som gör det möjligt för läkaren att föreslå en diagnos, för att bekräfta vilka instrumentella och laboratorieundersökningar som utförs.

För smärta i äggstocken utför läkaren utan fel en tvåårig gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna. Bimanualundersökning med dina händer gör att du kan undersöka könsorganen, identifiera neoplasmer i dem, den inflammatoriska processen, deras förskjutning från en normal plats etc. Och undersökning i speglarna gör att du kan bedöma tillståndet i vävnaderna i vagina och livmoderhalsen, upptäcka erosion, misstänkt cervicit, etc. Uppgifterna som erhållits av läkaren under gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna låter dig navigera och försiktigt anta diagnosen, och i svåra fall, åtminstone bestämma riktningen för den diagnostiska sökningen. Efter undersökningen föreskriver läkaren andra tester som gör det möjligt att göra en noggrann diagnos, vars lista är beroende av de tillhörande symtomen, smärtans art och händelserna före smärtan..

För det första ska det sägas att smärta i äggstockarna, i kombination med en ökning av kroppstemperaturen, en kraftig försämring av välbefinnandet, ett tryckfall, blekhet i huden, blödning, och även varar längre än 3 till 4 timmar och ökar med tiden, är ett tecken på livshotande tillstånd, därför, när de dyker upp, måste du snarast ringa en ambulans och läggas in på sjukhus.

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under menstruation, under ägglossning eller före menstruation, kan detta både vara en variant av normen och ett tecken på patologi. I en sådan situation, för att ta reda på om smärta i äggstockarna är normen för en viss kvinna, eller om de indikerar en patologi, kan läkaren förskriva följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • Ultraljud av bäckenorganen (registrering);
 • Smet från vagina till flora (registrera dig);
 • Ett blodprov för luteiniserande hormon (LH);
 • Ett blodprov för follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Blodtest för testosteron;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinrörsgenitalinfektioner (registrering) (för klamydia (registrering), mykoplasma (registrering), gardnerella, ureaplasma (registrering), Trichomonas, gonococcus, Candida svamp.
I praktiken, för smärta under ägglossning, under menstruation och före menstruation, föreskriver läkaren vanligtvis ett ultraljud av bäckenorganen, en smet från slidan på floraen, ett allmänt blod- och urinprov, som i de flesta fall tillåter oss att förstå om smärtan är förknippad med sjukdomen eller är ett normalt inslag specifik kvinna. Men tester för infektioner och hormoner föreskrivs vanligtvis endast om läkaren misstänker att smärta i äggstockarna under menstruation, före menstruation och under ägglossning orsakas av inflammatoriska eller endokrina störningar..

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna under olika perioder av cykeln, som kombineras med olika oegentligheter i menstruationscykeln (till exempel oregelbundna perioder, förkortning eller förlängning av cykeln, för tunga eller magra perioder, etc.), föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Coagulogram;
 • En smet från vagina på floraen;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • Hysteroskopi (registrering);
 • Ett blodprov för halten kortisol (hydrokortison);
 • Ett blodprov för nivån av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH, tyrotropin);
 • Ett blodprov för nivån av follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Ett blodprov för nivån av luteiniserande hormon (LH);
 • Blodtest för prolaktinnivå;
 • Ett blodprov för östradiolnivåer;
 • Blodtest för dehydroepiandrosteronsulfat (DEA-S04);
 • Blodtest för testosteron;
 • Ett blodprov för halten könshormonbindande globulin (SHBG);
 • Ett blodprov för nivån av 17-OH-progesteron (17-OD).
Om det finns misstankar om en sköldkörtelsjukdom kan läkaren dessutom förskriva blodprover för innehållet av tyroxin (T4), triiodotyronin (T3), antikroppar mot sköldkörtelperoxidas (AT-TPO), antikroppar mot tyroglobulin (AT-TG).

Om en kvinna upplever smärta i äggstockarna efter samlag eller under sex, föreskriver läkaren följande undersökningar och tester:

 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • Kolposkopi (registrering);
 • En smet från livmoderhalsen för cytologi;
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodprov för syfilis (registrering);
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • hysteroskopi;
 • Beräknad eller magnetisk resonansavbildning (registrera dig).
För ovariesmärta under eller efter sex föreskriver läkaren först en ultraljudsundersökning, en smuts på flora och kolposkopi, samt ett blodprov för syfilis, eftersom dessa metoder, i de flesta fall, låter dig identifiera orsaken till smärtsyndromet och föreskriva behandling. Om dessa studier inte hjälpte till att identifiera orsaken till smärta i äggstockarna, och det är tydligt inflammatoriska förändringar i smet och enligt ultraljud kan läkaren förskriva test för alla könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida fungi), bakteriologisk kultur i vaginal urladdning för att förstå vilken mikroorganism som framkallade inflammation.

Smärta med ovarieinflammation kan vara plötslig, men samtidigt stark och paroxysmal. Dessutom kan smärta med inflammation i äggstockarna vara tråkiga och värkande och uppträda efter hypotermi, stress, tung belastning etc. Oavsett smärtans natur kan den kombineras med smärta i nedre delen av ryggen, korsbenet och ibland med smärta under urinering, en oregelbunden menstruationscykel, kort humör, irritabilitet, trötthet och feber. I sådana fall föreskriver läkare följande tester för att ta reda på orsaken till inflammation:

 • Allmän blodanalys;
 • Allmän urinanalys;
 • En smet på floran från slidan;
 • Analys av blod, vaginal urladdning och skrapning från urinröret för könsinfektioner (för klamydia, mycoplasma, gardnerella, ureaplasma, Trichomonas, gonococcus, Candida-svampar);
 • Test för virus - herpesvirus typ 1 och 2, humant papillomavirus, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus;
 • Blodtest för syfilis;
 • Bakteriologisk kultur av vaginal urladdning;
 • Bekken ultraljud.
Om en kvinna upplever smärta av dragande natur i endast en äggstock, och dessa smärta inte kombineras med den inflammatoriska processen, kan provoceras genom samlag och kombineras med kort intermenstruell blödning eller en långvarig menstruationscykel, då får detta läkaren att misstänka att hon har cystor på äggstockarna. I detta fall föreskrivs en ultraljud och en smuts på floraen för att utesluta den inflammatoriska processen. Andra studier, som regel, förskrivs inte, eftersom den vanliga ultraljud och gynekologiska undersökningen är tillräckligt för att diagnostisera en cysta.

Om en kvinna ständigt har en dragande smärta i äggstockarna som inte sjunker över tid, i kombination med smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, sällsynt oregelbunden menstruation, svullnad i benen, engorgement i bröstkörtlarna, akne i ansiktet, håravfall, måste läkaren förskriva ultraljud i organen i bäckenet, och kan dessutom förskriva ett blodprov för nivåer av hormoner, inte bara könsorgan, utan också producerade av andra endokrina organ.

I närvaro av tråkiga värkande smärta i äggstockarna och i nedre del av buken, som ges till perineum och ändtarmen, intensifieras under menstruationen, kombineras med ojämnheter i menstruationscykeln, föreskriver läkaren obligatoriskt ultraljud i bäckenorganen, ett allmänt blodprov, ett smuts på flora och blodprover för testosteron, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. I framtiden kan även diagnostisk laparoskopi förskrivas (registrera dig), eftersom vi talar om misstänkt endometrios.

Med trånga värkande smärta i äggstocken, inte beroende på menstruationscykeln, ständigt närvarande, inte relaterad till den inflammatoriska processen, ger ben och korsrygg, i kombination med förstoppning, förlängning av menstruationscykeln eller amenoré (frånvaro av menstruation), blödning eller blödning, föreskriver läkaren obligatorisk ultraljud av bäckenorganen och datortomografi, eftersom dessa metoder kan identifiera misstänkta godartade eller maligna tumörer.

Om en kvinna började uppleva smärta i äggstockarna efter hormonstimulering, föreskriver inte läkaren i detta fall tester och undersökningar, eftersom orsaken till smärtsyndromet är uppenbar. För att övervaka kvinnans tillstånd kan emellertid förskrivas ultraljud, en allmän analys av blod och urin, en biokemisk analys av urin, etc..

Om smärtan i äggstockarna ofta stör kvinnan, eventuellt i kombination med oregelbundenheter i menstruationscykeln, men inte i kombination med inflammatoriska processer, föreskriver läkaren en ultraljud (registrering), hysteroskopi och magnetisk resonansavbildning, eftersom i detta fall smärtsyndromet troligen beror på strukturella avvikelser könsorgan eller deras förskjutning från en normal plats.

Smärta i äggstockarna efter operationen är normal, men om de inte försvinner under lång tid eller till och med intensifieras, kommer läkaren att förskriva ett ultraljud av bäckenorganen, en allmän analys av blod och urin, och även utföra en gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna.

Behandling

Vilken läkare ska jag kontakta för smärta i äggstocken?

Om du upplever smärta i äggstockarna av någon art måste en kvinna konsultera en gynekolog (registrera), som är involverad i diagnos och behandling av olika sjukdomar i de kvinnliga könsorganen. Om ovariesmärta uppstår hos en tonårsflicka eller en ung flicka, måste du kontakta en barngynekolog.

Eftersom smärta i äggstockarna kan vara en manifestation av både livshotande och icke-farliga sjukdomar, måste du i vissa fall kontakta en gynekolog på ett planerat sätt, på en klinik och i andra - i en nödsituation, ringa ambulans eller anlända till moderskapet hem- eller gynekologisk avdelning. Därför måste du på ett planerat sätt kontakta en gynekolog för sjukdomar som inte är livshotande och i en nödsituation för farliga.

Det är ganska enkelt att skilja livstruande gynekologiska sjukdomar från icke-farliga sjukdomar - farliga sjukdomar manifesteras alltid av svår persistent smärta i äggstocken, nedre delen av magen och eventuellt i korsryggen, i kombination med en kraftig försämring av det totala välbefinnandet, blekhet och svår svaghet, och kan också kombineras med blödning och ökad kroppstemperatur. Om en kvinna har tecken på en farlig gynekologisk sjukdom, ska en ambulans ringas snarast. I andra fall måste du gå till gynekologen på ett planerat sätt på kliniken.

I vissa fall provoceras inte smärta i äggstockarna av gynekologiska sjukdomar, men i alla fall måste du fortfarande gå till gynekologen, eftersom det är läkaren i denna specialitet som bestämmer att symptomet provoseras av en sjukdom i ett annat organ och leder kvinnan till lämplig specialist. Om smärtan i äggstocken orsakas av en icke-gynekologisk sjukdom, kan gynekologen hänvisa kvinnan till en kirurg (registrera sig) (med misstänkt blindtarmsinflammation), en nefolog (registrera) eller en urolog (registrera sig) (med en misstänkt blåsjukdom) eller till en proktolog (registrera) (med misstänkt rektal sjukdom).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Behandling av endometrios med hormonella läkemedel och folkläkemedel hemma

Korrekt behandling av endometrios av en erfaren läkare gör att en kvinna kan bli av med en farlig sjukdom, återställa livmoderns normala funktion och bilagor....

Undersökning av en gynekolog - när är det bättre att gå

När är det bättre att gå till gynekolog för en undersökning - det är frågan som varje kvinna frågar inom en snar framtid att besöka en specialist....

Menopaus vid 42

Frågor och svar på: klimakteriet vid 42Populära artiklar om ämnet: klimakteriet vid 42Under många år diskuterades frågan om giltigheten av termen "manlig menopaus" aktivt. För kvinnor är klimakteriet tydligt förknippat med upphörandet av ägglossning och förlust av reproduktionsförmåga....